images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Близько 11 тис. ветеранів війни отримали безоплатну правову допомогу у 2017 році

Понеділок, 15 січня 2018, 14:45

У 2017 році до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось 10 884 осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Усі вони отримали необхідну правову допомогу за рахунок держави – від правових консультацій до представництва інтересів у судах.

Більшість із них (10 444) є ветеранами війни, зокрема учасниками бойових дій (у тому числі й учасниками АТО) та інвалідами війни. Також до центрів звернулося й 440 осіб, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія згаданого закону. 11% (1 181) з усіх осіб – жінки.

 

Найчастіше ветерани війни зверталися до місцевих центрів з проблемних питань щодо їх соціального забезпечення та соціального захисту членів їх сімей (3928 звернень), питань у сфері адміністративного права (1460 звернень), сімейного (992 звернення), земельного (430 звернень), трудового (383 звернення) права, житлового та договірного права (378 та 334 звернення відповідно).

grafik

Усі, хто зверталися, відповідно до потреб отримали безоплатну первинну правову допомогу (консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу у складенні документів правового характеру, крім процесуального). Також 10 868 особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», на підставі їх звернень було надано безоплатну вторинну правову допомогу, що передбачає такі види правових послуг як захист; представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Задля розширення можливостей для військовослужбовців, ветеранів війни, а також членів їх сімей, звернутися за безоплатною правовою допомогою – фахівці системи БПД здійснюють постійну роботу щодо утворення та забезпечення роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та здійснення виїздів мобільних консультаційних пунктів (виїзних прийомів громадян). Зокрема, такі віддалені точки доступу функціонують у військових комісаріатах та військових частинах, у військово-медичних центрах (військових госпіталях), а також у громадських та волонтерських організаціях, у тому числі у центрах допомоги учасникам АТО.

Нагадаємо, на початку 2017 року набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким, зокрема, були внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Так, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали й особи, які лише претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни з цього часу надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

«Наші ветерани та військовослужбовці, і особливо ті, які боронять Україну на сході у зоні проведення АТО, мають право на гідну опіку зі сторони держави. Представляти їх інтереси та захистити права допоможуть юристи центрів і бюро правової допомоги, та адвокати, які співпрацюють із ними. Для спрощення доступу до правової допомоги ветеранів і військовослужбовців, а також задля забезпечення її якості, ми намагаємося об’єднувати зусилля з різними зацікавленими сторонами як з державного сектору (зокрема, з Міноборони), так і з колегами з громадських організацій», – каже в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Так, у 2017 році Координаційний центр з надання правової допомоги та ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня» задля допомоги учасникам АТО, їх родинам, а також людям, які постраждали під час проведення антитерористичної операції та іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», підписали відповідний меморандум про співпрацю.

Крім того, як очікується, дистанційні пункти доступу до БПД можуть бути відкриті у приміщеннях військових частин Збройних сил України. Це, з-поміж іншого, передбачає Меморандум про наміри щодо співробітництва між Міністерством оборони України та Координаційним центром з надання правової допомоги, який сторони уклали 11 грудня.

ATO 2017

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103(безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

До уваги адвокатів Тернопільської області

Понеділок, 15 січня 2018, 14:17

За ініціативи Національної асоціації адвокатів України Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області спільно з Радою адвокатів Тернопільської області проведуть навчальний практикум з питань впровадження стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі. Адвокати Тернопільщини, котрі приймуть участь у навчальному практикумі, отримають сертифікати.

Проведення навчального практикуму заплановано:

20 січня 2018 року о 10.00 год. — у м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7 (приміщення Тернопільського регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій). Запрошуються адвокати Зборівського, Підволочиського, Козівського, Теребовлянського, Бережанського, Підгаєцького районів та м. Тернопіль і Тернопільського району;

26 січня 2018 року об 11.00 год. — у м. Кременець Тернопільської області, вул. Шевченка 59А (приміщення Кременецького місцевого центру з надання БВПД). Запрошуються адвокати Шумського, Лановецького, Кременецького та Збаразького районів;

01 лютого 2018 року об 11.00 год. — у м. Чортків Тернопільської області, вул. Ст. Бандери,  20 (приміщення Чортківського місцевого центру з надання БВПД). Запрошуються адвокати Чортківського, Заліщицького, Борщівського, Гусятинського, Монастириського та Бучацького районів.

За скільки у Тернополі можна купити квартиру в будинках старого житлового фонду

П'ятниця, 12 січня 2018, 07:54

На сьогоднішній день з перевізниками міста досягнуто домовленості щодо перевезення учасників бойових дій (незалежно від місця реєстрації) безкоштовно та в необмеженій кількості в громадському транспорті Тернополя при наявності посвідчення УБД встановленого взірця. Таким чином, для пільгового проїзду учасникам бойових дій не є обов’язковим пред’являти у транспорті «Карту тернополянина».

Одночасно, за бажанням, учасники бойових дій, які зареєстровані у м. Тернополі, мають можливість безкоштовно та позачергово оформити пільгову «Соціальну карту тернополянина».

Оформити пільгову «Соціальну карту тернополян» можна:

- У ЦНАПі (Центрі надання адміністративних послуг), вул. Князя Острозького, 6, I поверх, тел. 40-41-94;

- в Управлінні соціальної політики Тернопільської міської ради, вул. Лисенка, 8, тел. 23-53-43;

- ЖЕУ (за місцем проживання);

- в Оператора електронних систем міста, вул. В. Чорновола 1, ІІ поверх

До слова, якщо у вас з’явилося запитання щодо електронного проїзного квитка чи «Карти тернополянина», відтепер ви можете залишити питання, перейшовши за посиланням https://goo.gl/forms/fsEHaN1m7fZUPCnY2 .

 

Перевізники та водії досягнули порозуміння щодо страйку в Тернополі

Четвер, 11 січня 2018, 11:58

Через непорозуміння між водіями та перевізниками у Тернополі 10 січня окремі водії приватних перевізників не вийшли на маршрути. Попри це весь комунальний громадський транспорт працював у штатному режимі.

Цього дня водії прийшли до міської ради з декількома скаргами, зокрема, вони не розуміли, яким чином після впровадження автоматизованої системи оплати за проїзд (АСОП) отримуватимуть зарплату, а також, хто здійснюватиме контроль за пасажирами.

«Тернопіль сьогодні впроваджує новацію, яка діє в усьому цивілізованому світі. Цей перехідний етап є складним, але є розуміння між усіма сторонами, що він необхідний, - зазначає міський голова Сергій Надал. – За результатами сьогоднішньої зустрічі ми домовилися, що перевізники повинні переходити на інший режим роботи, зокрема розраховувати зарплату водіям за год./км., що стимулюватиме їх відпрацьовувати весь графік. Також буде доставлено у тестовому режимі додаткові зчитувачі оплати проїзду».

Також з понеділка працюватиме система контролю. Тобто контролери перевірятимуть наявність проїзних квитків та документів на проїзд у пасажирів, що полегшить роботу водіям. А ті особи, які не матимуть квитків, будуть оштрафовані у 20-ти кратному розмірі.

«Виплата заробітної плати водієві – це питання кожного підприємства, яке повинне узгодити рівень зарплати з водієм. Усе нове впроваджується складно, тому потрібно проводити роз’яснювальну роботу з пасажирами та водіями, - зазначив директор ТОВ «Менс-Авто» Андрій Намака. – Оскільки є нарікання водіїв на некоректне спілкування пасажирів тощо».

Нагадаємо, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів та Закону України з 2 січня у Тернополі впроваджено автоматизовану систему обліку оплати проїзду у міському пасажирському транспорті, незалежно від форм власності.

Тернополяни можуть записатися на прийом до дільничного педіатра онлайн

Четвер, 11 січня 2018, 11:55

Від початку грудня на прийом до дільничного педіатра у Тернопільській міській комунальній дитячій лікарні можна записатися онлайн через систему «Електронна реєстратура». На сьогодні даний сервіс можливий для маленьких тернополян, яких обслуговує Педіатричне відділенням №1, що на вул. Федьковича, 16.  Найближчим часом цей сервіс буде доступний для запису на прийом для пацієнтів інших мікрорайонів.

Наразі е-система ще удосконалюється, проте понад 1000 тернополян відчули переваги «Електронної реєстратури».

Нагадуємо, онлайн реєстрація дозволяє батькам оперативно через інтернет, не перебуваючи у черзі у поліклініці, записати дитину на прийом до лікаря-педіатра. До вузького спеціаліста маленьких пацієнтів записує дільничний педіатр одразу на прийомі. В амбулаторну карту записуються дата та час відвідування. У реєстратуру звертатися уже не потрібно.

 

Сторінка 961 з 1437

«ПочатокПопередня961962963964965966967968969970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер