images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Поняття територіальної громади

П'ятниця, 06 жовтня 2017, 05:50

Відповідно до частини 1 статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальна громада це жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.


Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі комітети.

Органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Питання організації управління районними в містах належить до компетенції міських рад.

Стаття 10 Закону  передбачає, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими  радами.



Головне територіальне управління

юстиції в Тернопільській області







 

Консультує Міністр юстиції

П'ятниця, 06 жовтня 2017, 05:45

Порядок приватизації квартири (будинку), житлового приміщення в гуртожитку

Пане Міністре, доброго дня. Ми з колегами по 30 і більше років пропрацювали на виробництві. Жили у гуртожитку від заводу. Зараз пішли слухи, що можливо ми отримаємо право на приватизацію нашого житла. Підкажіть, як ми маємо це правильно зробити?

Тетяна Литвин

_VAN6796 (1)Хто має право на приватизацію?

Громадяни України, які постійно проживають в квартирах (будинках) або перебували на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов.

Право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які на законних підставах проживають у них.

Кожен громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз.

Які об'єкти не підлягають приватизації?

  1. квартири-музеї;

  2. квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв;

  3. квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, які перебувають в аварійному стані; квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані в зоні безумовного відселення.

Як можна приватизувати житло?

Варіант 1. Безоплатна передача громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю.

Варіант 2. Продаж надлишків загальної площі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках громадянам України, які мешкають в них або перебувають в черзі на поліпшення житлових умов.

Куди звернутися для приватизації?

Приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією, та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких перебуває державний житловий фонд.

Які потрібно зібрати документи?

  1. оформлена заява на приватизацію;

  2. копія документа, що посвідчує особу;

  3. технічний паспорт на квартиру (будинок), жиле приміщення у гуртожитку;

  4. довідка про склад сім'ї та займані приміщення;

  5. копія ордера про надання житлової площі (копія договору найму у гуртожитку);

  6. документ, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду (довідка з попередніх місць проживання (після 1992 року) щодо невикористання права на приватизацію державного житлового фонду);

  7. копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації;

  8. заява – згода тимчасово відсутніх членів сім'ї наймача на приватизацію.


Кому може бути відмовлено у приватизації?

Громадянам, які:

  • проживають у гуртожитках менше ніж 5 років,  без правових підстав;

  • проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання, у зв'язку з навчанням, перенавчанням чи підвищенням кваліфікації у навчальних закладах та у зв'язку з роботою (службою) за контрактом;

  • мешкають у спеціальних гуртожитках, призначених для тимчасового проживання осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі і потребують поліпшення житлових умов або жила площа яких тимчасово заселена, або яким немає можливості повернути колишнє жиле приміщення;

  • потребують медичної допомоги у зв'язку із захворюванням на туберкульоз;

  • проживають у гуртожитках, що мають статус соціальних на день набрання Законом України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків".

Чи можна оскаржити відмову?

Спори щодо приватизації квартири (будинку), житлового приміщення в гуртожитку вирішуються в порядку цивільного судочинства.

Чи можна продати або подарувати приватизоване житло?

Власник приватизованого житла має право розпорядитися майном на свій розсуд. Він може продати, подарувати, заповісти, здати в оренду, обміняти, закласти, укласти будь-які інші угоди, які не заборонені законом.

Куди звертатися, щоб отримати детальну консультацію?

Додаткову консультацію з цих питань Ви можете отримати у Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області за адресою: м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, тел. 52-22-92, 25-49-38, 52-25-65, 52-90-81.










Триває прийом документів делегатів у Молодіжну міську раду Тернополя

Четвер, 05 жовтня 2017, 08:46

З 25 вересня по 10 жовтня 2017 року молодіжні громадські організації (далі МГО), учнівське та студентські самоврядування матимуть змогу долучитися до формування 4-го скликання молодіжної міської ради при Тернопільській міській раді.

Депутатом ММР може бути обраний Громадянин України віком від 14 до 35 років, якщо він є членом саме молодіжної громадської організації або студентом з числа представників органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів чи закладів професійно-технічної освіти або учнем навчального закладу м. Тернополя

Громадська організація для того, щоб делегувати кандидата, повинна відповідати наступним критеріям:

– діяти у м. Тернополі і бути офіційно зареєстрована;

– з дня реєстрації МГО повинно бути не менше одного року (якщо ви проходили момент перереєстрації це необхідно вказати);

– МГО провела протягом останнього року, до дня початку кампанії формування персонального складу ММР, не менше трьох публічних заходів з публікацією в ЗМІ, для підтвердження цього потрібно надати сканкопії публікацій у місцевих ЗМІ про або посилання на відповідну публікацію на веб-сайті ЗМІ.

Окрім документів, які підтверджують вище описані вимоги також потрібно надати:

– витяг з протоколу про обранання делегата в депутати ММР

–  резюме делегата

Важливо! Одна громадська організація може делегувати лише одного члена до складу ММР. Кожний ВНЗ чи ЗПТО, який знаходиться у м. Тернополі та мають діючі ОСС можуть делегувати в депутати ММР одну особу, яка є представником ОСС даного закладу. Для цього необхідно подати протокол засідання ОСС, на якому було обрано делегата в депутати ММР та резюме делегата.

Тернопільський Міський учнівський парламент «Наснага» делегує в депутати ММР трьох учнів, які є представниками органів учнівського самоврядування м.Тернополя. Міський учнівський парламент «Наснага» подає протокол свого засідання обрання делегатів в депутати ММР та резюме делегатів.

Пакет документів потрібно подати в Управління у справах сім’ї, молодіжної політики та спорту, яке знаходиться за адресою вул.. Шевченка 1, з 25 вересня по 10 жовтня 2017 року у робочі години: понеділок-четвер з 8.00 по 17.15, п’ятниця з 8.00 по 16.00. Після 10 жовтня заявки не приймаються.

З 11 жовтня Виборча Комісія опрацьовуватиме усі подані заявки та наприкінці жовтня місяця оголосить список депутатів ММР.

 

З 10 жовтня діти без жодної вакцинації проти кору не зможуть відвідувати навчальні заклади Тернополя

Середа, 04 жовтня 2017, 11:24

У Тернополі спалах кору. Відповідно до даних Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, у місті зафіксовано п’ять випадків захворювання дітей на кір.

Для того, щоб не допустити подальшого поширення інфекції, 2 жовтня відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді. Зі слів заступника начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ольги Ярмоленко, комісія визначила, що епідситуація із захворюваності на кір у Тернополі є неблагополучною.

«Спалах кору оголошується тоді, коли фіксується три випадки захворюваності на кір. Станом на сьогодні у місті зафіксовано таких п’ять випадків. Для того, щоб уникнути подальшого поширення інфекції, комісією було прийнято рішення провести ряд профілактичних попереджувальних заходів. Такими заходами, у першу чергу, є проведення вакцинації дітей, - пояснює Ольга Ярмоленко. –Згідно з календарем щеплень, діти повинні отримати дві дози вакцини КПК у віці 1 та 6 років. У Тернополі наразі без жодного щеплення проти кору є 1134 дитини, а з порушенням графіку вакцинації загалом 8663 дітей. Проте навіть ті, хто вчасно не отримав вакцини, може це зробити найближчим часом. Тому ми звертаємося до батьків дітей, які не отримували жодної вакцинації або отримали лише одну з обов’язкових вакцинацій, звернутися до педіатра та у дитячу поліклініку, де працюють кабінети для проведення профілактичних щеплень».

Вакцина проти кору у місті видається безкоштовно та є у достатній кількості.

З 10 жовтня діти, які не отримали жодної вакцинації проти кору, на період спалаху, будуть відсторонені від відвідування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Період спалаху визначається протягом 21 дня від останнього зафіксованого випадку захворювання на кір.

«Кір – це інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом і дає серйозні ускладнення. Він загрожує і дітям, і дорослим, незахищеним щепленням. Тому закликаємо батьків вакцинувати дітей, щоб вберегти їх від цього небезпечного захворювання та його ускладнень», - додає заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення.

До слова, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради у своєму висновку користувалася ст. 15 Законом України «Про захист від інфекційних хвороб», у якому визначено, що «дітям, які не отримали профілактичних щеплень відвідування дитячих закладів не дозволяється». Також Міністерство освіти та науки України спільно з Міністерством охорони здоров’я у листі рекомендувало місту не допускати у навчальні заклади дітей, які не отримали вакцинації від кору.

До слова, поширення кору зафіксовано також у Івано-Франківській та Одеській областях, де зафіксовано два випадки смерті дітей від цього інфекційного захворювання.

Про діяльність ЦОПу на податковій «гарячій» лінії

Середа, 04 жовтня 2017, 05:14

У приміщенні Тернопільської ОДПІ відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку – «гаряча» лінія. На запитання додзвонювачів відповідав начальник відділу організації роботи ЦОП та надання адміністративних послуг Василь Карпа.


До уваги читачів найактуальніші питання проведеного заходу.


Я новий бухгалтер на фірмі, хотіла знайти податкову звітність та окремі реєстраційні документи (навіть інформацію про наявність банківських рахунків) за попередні роки, але не змогла. Знаючи, що податкова формує по платниках всю інформацію, хочу запитати, чи можна звернутись до ЦОПу, щоб підняли справу оподаткування та надали для ознайомлення те, що мені треба?

Справді, відповідно до Податкового кодексу України інформація, що збирається, використовується та формується податковою інспекцією у зв’язку з обліком платників податків, вноситься до інформаційних баз даних.

Взяття на облік платників податків здійснюється нами за принципом організаційної єдності реєстраційних процедур, що проводяться державними реєстраторами, та процедур узяття їх на податковий облік. Усі відомості про юридичних осіб, їх відокремлені підрозділи та фізичних осіб-підприємців, які включаються до ЄДР, надаються до нас у порядку інформаційної взаємодії державним реєстратором згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Дані про взяття на облік юридичних осіб та підприємців як платників податків і зборів та як платників єдиного внеску у контролюючих органах передаються до ЄДР у день взяття на облік та оприлюднюються на порталі електронних сервісів Міністерства юстиції України  та на офіційному порталі ДФС України.

Банки та інші фінансові установи у день відкриття чи закриття рахунка платника податків подають відомості про це в електронному вигляді на адресу Інформаційного порталу Державної фіскальної служби України.

Щодо облікової справи платника, то її реєстраційна частина містить лише паперові документи, які надходять до податкової інспекції з питань обліку платника податків, та не містить жодних електронних документів. Кожна справа має опис, а документи, що містяться в реєстраційній частині можуть містити персональні дані третіх осіб (засновників, керівників та інших пов’язаних осіб).

Уповноваженій особі платника за її зверненням може бути надано для ознайомлення опис документів, що зберігаються в реєстраційній частині облікової справи такого платника податків. Питання про можливість видачі чи відмови у видачі копій конкретних документів з реєстраційної частини облікової справи розглядається керівником податкової інспекції з дотриманням вимог ЗУ «Про захист персональних даних».

Враховуючи зазначене, хочу порадити Вам, що для отримання повних та актуальних даних, що містяться щодо фірми, де Ви працюєте, і які є наявні в інформаційних базах даних контролюючих органів, найкраще скористатись особистою (приватною) частиною Електронного кабінету платника, котра, зокрема містить інформацію про:

облікові дані платника (реєстраційні дані, відомості про керівника, про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, відомості про об’єкти оподаткування, дані про банківські рахунки, дані податкового обліку і реєстрів);

подання звітності (перелік звітів, перегляд квитанції, інформація про раніше надіслані звіти).


Планую на початку жовтня прийти до ЦОПу та здати першу декларацію єдинника третьої групи, поки на паперових бланках. Я зможу на другому примірнику отримати підтвердження про здачу?

Звичайно. Пунктом 4.9 Методичних рекомендацій щодо приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків, зокрема визначено, що за відсутності зауважень до оформлення податкової звітності інспектори, що здійснюють приймання такої звітності, реєструють датою її фактичного отримання. Така податкова звітність вважається прийнятою. Цей факт засвідчують відповідні відмітки: штамп, дата реєстрації документа та реєстраційний номер.

На примірнику, що залишається у платника за його бажанням, проставляється штамп «ОТРИМАНО».


Моїй дружині потрібні довідки про її та мої доходи для Декларації, оскільки влаштовується на держслужбу. Вона зможе їх отримати в інспекції ?

Так, таку послугу надають у нашому Центрі. Фізична особа, яка бажає отримати інформацію про свої доходи, повинна звернутись особисто або через уповноважену особу до податкової інспекції за своїм місцем проживання або за місцем отримання доходів, та на підставі документа, що посвідчує особу, подати заяву відповідної форми. Якщо звертається уповноважена особа, то вона додає до заяви довіреність на такі дії, засвідчену нотаріально та її копію, а також документ, що посвідчує  її особу.

Зараз популярний варіант отримання інформації про суми виплачених доходів через електронний сервіс «Електронний кабінет платника» з використанням електронного цифрового підпису, який фізичній особі можна отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів. Він розміщений також у нашому ЦОПі.

Для отримання електронної інформації, Вам необхідно заповнити запропоновану форму «Запиту про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру...», після обробки якого до особистого електронного кабінету надійде спеціальне повідомлення, при натисканні на яке відкриються необхідні відомості. Їх можна переглянути, зберегти чи надрукувати.

Однак, звертаю увагу, що запитувані відомості про доходи можна отримати за останні три роки (поквартально), а відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.


За матеріалами Тернопільської ОДПІ


 

Сторінка 983 з 1425

«ПочатокПопередня981982983984985986987988989990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер