images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Засновники та члени громадського об’єднання

П'ятниця, 05 травня 2017, 07:33

Відповідно до статті 7 Закону України “Про громадські об’єднання” від 22.03.2012 № 4572-VI (далі – Закон), який введений в дію з 01 січня 2013 року, засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації – 14 років.

Засновниками громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статусом юридичної особи. Засновниками громадської спілки не можуть бути політичні партії, а також юридичні особи, щодо яких прийнято рішення щодо їх припинення або які перебувають у процесі припинення.

Кількість засновників громадського об’єднання (громадської організації або громадської спілки) не може бути меншою, ніж дві особи.

Засновниками громадської спілки не можуть бути юридичні особи приватного права, єдиним засновником яких є одна і та сама особа. Засновником громадської спілки не може бути юридична особа приватного права, якщо засновник (власник істотної участі) цієї юридичної особи внесений до переліку осіб, пов’язаних зі здійсненням терористичної діяльності, або щодо яких застосовано міжнародні санкції.

Засновником громадської організації не може бути особа, яку визнано судом недієздатною.

Повноваження засновника громадського об’єднання закінчується після прийняття рішення про реєстрацію або прийняття повідомлення про утворення громадського об’єднання в установленому цим Законом порядку.

Згідно статті 8 Закону, членами (учасниками) громадської організації, крім молодіжної та дитячої, можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 14 років. Вік членів молодіжної, дитячої організації визначається її статутом у межах, встановлених законом.

Членами (учасниками) громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статусом юридичної особи, фізичні особи, які досягли 18 років та не визнані судом недієздатними.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Особливості оформлення права на спадщину, яка відкрилася за кордоном

П'ятниця, 05 травня 2017, 07:32

Статтею 1221 Цивільного кодексу України визначено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Лише якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна.

В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом. Законами, якими встановлені винятки з цього правила є Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207-VII (із змінами) та Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.2014 № 1669-VII (із змінами). Дані нормативні акти встановлюють особливий порядок відкриття спадщини, що відкрилася після смерті осіб, які проживали на тимчасово окупованій території, тобто на території Автономної республіки Крим, та осіб, що на час смерті проживали в населених пунктах, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження (частина території Донецької та Луганської областей).

Згідно частини шостої статті 1 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 № 3425-XII (із змінами) вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством, – на дипломатичні представництва України. А згідно статті 38 цього ж закону, на Консульські установи України серед іншого також покладений обов’язок видавати свідоцтва про право на спадщину.

Наказом Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України від 27.12.2004 № 142/5/310, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.12.2004 за № 1649/10248 затверджене Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України. Пунктом 3.11. вказаного Положення встановлений порядок видачі свідоцтв про право на спадщину. Зокрема пп. 3.11.1. зазначено, що на майно, що переходить за правом спадкування до спадкоємців, консулом за місцем відкриття спадщини видається свідоцтво про право на спадщину. Видача свідоцтва провадиться у строки, установлені статтею 1298 Цивільного кодексу України. Свідоцтва про право на спадщину підлягають обов’язковій реєстрації (через Міністерство закордонних справ України) в Єдиному реєстрі заповітів та спадкових справ у порядку, передбаченому Положенням про Єдиний реєстр заповітів та спадкових справ.

Також пп. 3.11.4. цього ж Положення встановлено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому, у відповідному населеному пункті, в якому спадкодавець проживав постійно, переважно або тимчасово.

До того ж, згідно статті 44 Консульського статуту України, затвердженого Указом Президента України від 02.04.1994 № 127/94 (із змінами) консул вчиняє нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається Законом України «Про нотаріат», цим Статутом, Положенням про порядок вчинення нотаріальних дій консулом, яке затверджується Міністерством юстиції України і Міністерством закордонних справ України, а також іншими актами законодавства України.

Отже, вчинення нотаріальних дій, зокрема видача свідоцтв про право на спадщину, яка відкрилася за кордоном, є обов’язком Консульської установи України у Державі відкриття спадщини.

Згідно пп. 1.2. п. 1 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 за № 296/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2012 № 282/20595 (із змінами) при зверненні спадкоємця у зв’язку з відкриттям спадщини нотаріус з’ясовує серед іншого відомості стосовно факту смерті спадкодавця, часу і місця відкриття спадщини. А згідно пп. 2.1. п. 2 глави 10 розділу ІІ цього Порядку спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини.

Статтею 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23.06.2005 № 2709-IV (із змінами) встановлено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

Виходячи із вищенаведеного та згідно вищезазначених норм українського законодавства, право та обов’язок щодо видачі свідоцтв про право на спадщину, яка відкрилася за кордоном, покладено на консульські установи України.

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

На фестивалі «Тернопільська брама» презентують перший місцевий напій «Тернівка»

Четвер, 04 травня 2017, 08:06

Перший місцевий колоритний напій з назвою «Тернівка» презентують на фестивалі локальної їжі та культури «Тернопільська брама», який відбудеться 5-7 травня. Як розповідають організатори, цей напій приготують зі справжнього терену, за легендою, від якого походить назва Тернополя.

Наливка буде двох оригінальних смаків. Організатори фестивалю переконують, що такого смаку ще не пробував ніхто. Цей же напій може стати продуктом, який із задоволенням зможуть у подальшому придбати туристи на згадку про наше місто.

Нагадаємо, що окрім наливки на фестивалі обіцяють приготувати найдовшу в Україні 400-метрову ковбасу, встановити 7-метрову браму з пляшок, частувати тернопільськими стравами. Розважатимуть учасники шоу Х-фактор THE HYPNOTUNEZ, фіналісти Євробачення САЛЬТО НАЗАД, LOS COLORADOS та багато інших. Деталі на сторінках: https://vk.com/ternopil.brama та https://www.facebook.com/ternopil.brama

 

Сцена у вигляді рингу, 400-метрова ковбаса та великий концерт: організатори оприлюднили програму фестивалю «Тернопільська брама»

Четвер, 04 травня 2017, 06:43

Вже найближчими вихідними 5-7 травня на Театральному майдані Тернополя пройде І фестиваль локальної їжі та культури «Тернопільська БРАМА». На фестивалі організатори обіцяють поставити музичну сцену у вигляді рингу, пригощати присутніх 400-метровою ковбасою, а також частувати першим місцевим напоєм – «Тернівкою».

«Музична сцена буде розміщена у центрі Театрального майдану та відкрита з усіх сторін, тобто у вигляді рингу. У Тернополі такого формату сцени ще не робив ніхто, - розповідає один з організаторів Руслан Миронов. - На сцені виступатимуть цікаві артисти –фіналісти Євробачення «Сальто назад», учасники шоу Х-фактор «The Hypnotunez», місцевий колектив Los Colorados та багато інших».

На окрему увагу заслуговує оформлення самої локації фестивалю. Будиночки на центральній площі перетворяться на живу галерею у вигляді старих пам’яток архітектури, які уже зникли або дуже пошкоджені. Зокрема, на стінах будиночків з’являться вулиця Сагайдачного, старий Залізний вокзал, пам’ятник Міцкевичу, тощо. Зустрічатиме на вході гостей 7-метрова брама, яку будують зі скляних пляшок.

Частуватимуть присутніх рекордною 400-метровою ковбасою та новим продуктом – пайдою, а також обіцяють організатори презентувати новий місцевий колоритний напій «Тернівка».

«Ми працюємо над створенням позитивного іміджу Тернополя, щоб наше місто було впізнаване на просторах України, щоб сюди їхали туристи», - додає організатор.

У Тернополі приготують найдовшу в Україні ковбасу, вагою понад 200 кілограм

Середа, 03 травня 2017, 06:27

І фестиваль локальної їжі та культури «Тернопільська брама» пройде 5-7 травня на Театральному майдані. Він стане гучним початком фестивального сезону у Тернополі, адже організатори хочуть запросити ледь не всю Україну стати свідком встановлення кулінарного рекорду – найдовшої в Україні 400-метрової ковбаси.

«Ми пропонуємо тернополянам побачити встановлення рекорду – приготування найдовшої в Україні ковбаси. Ми обрали ковбасу із назвою «кабаносі» з групи «мисливських» ковбас, яка готується з м’яса свинини, яловичини з додаванням натуральних спецій», - розповів під час прес-конференції директор «Тернопільського м’ясокомбінату» Віктор Малюта.

Вага найдовшої ковбаси в Україні становитиме більше 200 кг.

« «Тернопільський м’ясокомбінат» ставить перед собою завдання побити вже існуючий в Україні рекорд з найдовшої ковбаси, щоб наше місто увійшло в гастрономічну історію країни. Плануємо приготувати 400-метрів ковбаси і пригостити цим рекордом усіх гостей фестивалю», - розповідає генеральний директор компанії «Агропродсервіс», ініціатор рекорду Іван Чайківський.

 

 

Сторінка 1027 з 1426

«ПочатокПопередня1021102210231024102510261027102810291030НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер