images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Адвокат довів у суді невинуватість клієнта у скоєнні хуліганства із застосуванням фізичного насильства

П'ятниця, 10 березня 2017, 12:45

Ternopil Borys

Громадянин Г. обвинувачувався у тому, що, відпочиваючи в барі, грубо порушив громадський порядок, заподіявши фізичне насильство жінці, яка знаходилася у цьому ж закладі. Правозахисник, який співпрацює із Регіональним центром з надання БВПД у Тернопільській області підтвердив, що достатніх, беззаперечних доказів, які би доводили поза розумним сумнівом, що саме Г. причетний до нанесення удару потерпілій, до суду подано не було, а отже немає підстав вважати Г. винним у скоєнні правопорушення.

7 березня 2016 року обвинувачений відпочивав у місцевому барі. Там він став свідком сутички між декількома людьми, у яку випадково потрапив й сам, отримавши від невідомої людини тілесні ушкодження. Жінка, яка стояла у той час при вході у бар вказала,  що гр. Г наніс їй у процесі сутички удар(кваліфікація – ч. 1 ст. 296 КК України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю). Громадянин Г. у свою чергу зазначив, що до цих подій потерпілої не знав узагалі.

Чоловік потерпілої, котрий знаходився у той день разом зі своєю дружиною, дав показання про те, що не бачив як гр. Г. наносив жінці удар, оскільки в приміщенні бару у цей момент не був. Тому, за допомогою аргументації адвоката та зважаючи на вимоги ст. 23 КПК України про безпосередність дослідження судом доказів, суд не взяв до уваги слідчі протоколи, у яких фіксувалося відтворення подій (а саме: як обвинувачений наносив потерпілій удар).

Виписки з медичних карт вказали, що потерпіла разом зі своїм чоловіком на момент нанесення їй фізичної сили мали легку степінь алкогольного сп’яніння. До того ж, показання потерпілої та її чоловіка про те, за яких обставин вони вперше побачили обвинуваченого, суперечливі. Окрім того, потерпіла не могла уточнити куди саме гр. Г. її вдарив. Медичного огляду чи експертизи щодо тілесних ушкоджень потерпіла не проходила.

Розходилися й показання потерпілої та її чоловіка на те, як був одягнений Г., що також свідчить на користь сторони захисту.

Адвокат Станіслав Борис, захищаючи клієнта згідно з дорученням № 567 від 29.04.2016 року, виходив із тих міркувань, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо прокурор не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом (ч. 2 ст. 17 КПК України). Як аргументував у суді Станіслав Борис, визначення «поза розумним сумнівом» використовував у своїх рішенням Європейський суд з прав людини. Зокрема, у п. 43 рішення від 14 лютого 2008 року у справі «Кобець проти України», /у якому міститься посилання на першоджерело – рішення у справі «Авшар проти Туреччини, п. 282/ Європейський суд з прав людини вказав, що доведення «поза розумним сумнівом» має випливати із сукупності ознак чи неспростовних презумпцій, достатньо вагомих, чітких та узгоджених між собою. На думку правозахисника, таких ознак чи презумпцій, котрі давали би можливість поза розумним сумнівом стверджувати про винуватість Г. у вчиненні ним злочину, не було.

Суд дійшов висновків, що з відеозапису, який надав прокурор, неможливо встановити причетність обвинуваченого Г. до вчинення будь-яких дій. Оглянувши зазначене відео, потерпіла не могла вказати, де вона на ньому зафіксована, обмежившись фразою «десь є», а у подальшому зазначила, що «на ньому взагалі нічого не видно».

Щодо інших доказів, суд наголосив на тому, що документи містять дані щодо обставин провадження, повідомлені самою лише потерпілою та аналогічні до тих, які вона висловила у суді. Взявши до уваги усі докази, а саме: показання потерпілої та три протоколи, суд повважав, що вони не є достатніми для визнання Г. винним згідно обвинувачення.

Відтак, Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області визнав Г. невинуватим у пред’явленому обвинуваченні, винісши 09.02.2017 р. виправдувальний вирок.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33.

 

В Університетській лікарні практично завершено реконструкцію радіологічного корпусу

Четвер, 09 березня 2017, 07:40

Новий сучасний лабораторний комплекс невдовзі запрацює у Тернополі. Це один із шести довгобудів, які вдалося завершити на теренах області за підсумками 2016 року. Стан проведення ремонтних робіт оглянув керівник області Степан Барна.
Реконструкція лабораторного та радіологічного корпусу із надбудовою під розміщення лабораторного комплексу розпочалася ще у 2011 році, проте наступні 4 роки роботи на даному об’єкті були «заморожені».

«Даний об'єкт був визначений як один із стратегічних та ввійшов у перелік об’єктів, що фінансуються з Державного фонду регіонального розвитку. У 2015 році будівництво відновилося, було вкладено близько 20 млн грн. У 2016 році — виділено 12 млн грн, а за рахунок економії на інших об’єктів було дофінансовано ще 2 млн грн. На сьогоднішній день всі ремонтно-будівельні роботи вже повністю завершені. Залишаються лише роботи з благоустрою, а також з підключення медичного обладнання. Орієнтовно через 10 днів об’єкт  буде зданий в експлуатацію», — зазначив начальник управління капітального будівництва Тернопільської ОДА Віктор Кузяк.
Загалом на спорудження даного медичного закладу було витрачено близько 40 млн грн. Найближчим часом жителі краю матимуть змогу пройти обстеження на обладнанні, що відповідає світовим стандартам. Тут проводитимуть біохімічні, бактеріологічні, імуноферментні аналізи тощо. Результати обстеження пацієнти зможуть отримати вже через три-чотири години.

«Необхідність створення лабораторного центру була крайньою, адже на даний час наші лабораторії розташовані у пристосованих приміщеннях. Якщо ми розширимо потужності нашого обладнання, то зможемо забезпечити лабораторною діагностикою всі комунальні установи міста й області», — наголосив головний лікар Університетської лікарні Василь Бліхар. 
Підвищення якості послуг для жителів Тернопільщини – це довгострокова стратегія обласного керівництва. У сфері охорони здоров’я уже два роки поспіль концентрують увагу на третинному рівні медицини. Саме через це першочергово фінансуються стратегічні спеціалізовані установи, послугами яких зможе скористатися максимальна кількість наших краян, наголошує Степан Барна.

«Вартість нового сучасного обладнання для лабораторно-діагностичного центру - 4 млн грн. Та найголовніше наше завдання —  зробити так, щоб це обладнання стало максимально доступним для пересічних людей. Якщо ми придбали його за державний кошт, то вартість надання послуг не може бути комерційною. Це суттєво вплине на здешевлення медичних послуг для жителів Тернопільщини. Крім того, громадяни соціально незахищеної категорії, а також військовослужбовці та учасники АТО обслуговуватимуться безкоштовно», — підкрелив голова Тернопільської ОДА.

У Тернопільській ОДА прозвітували про виконання бюджету за 2016 рік

Середа, 08 березня 2017, 10:02

Публічне представлення інформації про виконання  обласного бюджету за 2016 рік та інформації про бюджет головного розпорядника коштів державного бюджету – Тернопільської обласної державної адміністрації за 2016 рік відбулося 7 березня у Тернопільській обласній державній адміністрації.
Про виконання бюджету поінформував директор департаменту фінансів ОДА Степан Скибиляк.
«До загального фонду обласного бюджету надійшло 307,3 млн гривень власних доходів, виконання склало 114,1 відсотків (одержано понад план 37,9 млн гривень), з них: податку та збору на доходи фізичних осіб –255,3 млн гривень (126,4 відсотка до плану та на 85,3 млн гривень або 50,2 відсотка більше надходжень 2015 року), податку на прибуток підприємств – 21,5 млн гривень», — повідомив він.
За словами Степана Скибиляка, трансфертів з державного бюджету одержано 4444,9 млн гривень, із них базової дотації – 54,1 млн гривень, стабілізаційної дотації  – 89,5 млн гривень. Субвенцій по загальному фонду надійшло 4301,4 млн гривень.
У той же час видатки загального фонду з урахуванням міжбюджетних трансфертів та кредитування склали 4741,3 млн гривень.
На фінансування галузі освіти спрямовано 324,7 млн гривень, охорони здоров’я – 547,6 млн гривень, соціального захисту та соціального забезпечення 55,1 млн гривень, культури та мистецтва – 53,9 млн гривень, фізичної культури та спорту – 17,4 млн гривень.
Для галузей соціально-культурної сфери із загального обсягу видатків на заробітну плату з нарахуваннями на неї направлено 664,4 млн гривень, оплату за спожиті бюджетними установами енергоносії та житлово-комунальні послуги – 78,9 млн гривень, продукти харчування – 35,8 млн гривень, медикаменти – 112 млн гривень, стипендії – 43 млн гривень, пільгові пенсії – 6,9 млн гривень.
На фінансування обласних програм спрямовано 34,7 млн гривень, зокрема на підтримку осіб, які брали участь в антитерористичній операції – 4,3 млн гривень, оздоровлення дітей – 5,7 млн гривень, “Ветеран? – 1,6 млн гривень, розвитку місцевого самоврядування – 2,8 млн гривень.

 

Працевлаштовано більш як 8 тисяч найманих працівників

Вівторок, 07 березня 2017, 10:53

Впродовж січня та лютого цього року до Тернопільської ОДПІ 2844 суб’єкти господарювання міста Тернополя і Тернопільського району подали повідомлення про прийняття на роботу 8005 найманих працівників. З цієї кількості – 1815 фізичних осіб – підприємців прийняли на роботу 3315 працівників. Про це інформував начальник відділу адміністрування податків із самозайнятих осіб Тернопільської ОДПІ Ігор Задорожний.

Нагадаємо, що Порядок повідомлення податкової інспекції про прийняття на роботу працівників, затверджений постановою Кабміну 17.06.15 р. № 413. Повідомлення подається власником підприємства, установи (організації) чи фізичною особою до податкових інспекцій за місцем їх обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Звертаємо увагу, що у випадку залучення тимчасових працівників за договорами цивільно – правового характеру, таке повідомлення подавати не потрібно.

Однак, слід пам’ятати що при укладенні договору ЦПХ виконавець виконує роботу на власний ризик, він не є найманим працівником та на нього не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку. Роботодавець за таким договором не забезпечує умови праці громадянина, тому, останній самостійно організовує виконання роботи (надання послуг) та не може використовувати засоби праці роботодавця. За договором ЦПХ оплачується не процес праці, а його конкретний результат, який визначається по закінченні певної роботи й оформлюється актом приймання – передачі.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Про необхідність отримання захищених носіїв особистих ключів

Понеділок, 06 березня 2017, 15:16

 З метою реалізації вимог Закону України «Про електронний цифровий підпис», Міністерством юстиції України прийнято наказ від 31 жовтня 2016 року №3086/5 «Про врегулювания відносин з використання захищених носіїв особистих ключів», відповідно до вимог якого, державні реєстратори прав на нерухоме майно, державні реєстратори юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, нотаріуси використовують захищені носії особистих ключів з моменту впровадження відповідного програмного забезпечення Єдиних та Державних реестрів, держателем яких є Міністерство юстиції, що забезпечує використання таких носіїв, але не пізніше 31 березня 2017 року.

За інформацією державного підприємства «Національні інформаційні системи» з 00:00 годин 01 квітня 2017 року програмне забезпечення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних oсіб реєстрів буде переведено в режим роботи із підтримкою виключно захищених носіїв ключової інформації.

Крім того, на виконання статті 46' Закону України «Про нотаріат» та наказу Міністерства юстиції України від 26 грудня 2016 року №» 3773/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», нотаріуси під час вчинення нотаріальних дій обов'язково використовує відомості, зокрема, Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

З метою своєчасного забезпечення всіх користувачів реєстрів захищеними носіями ключової інформації, Тернопільська філія державного підприємства «Національні інформаційні системи» пропонує завчасно звертатися за адресою: 46003, м. Тернопіль, вул. Білецька, 51, тел.(0352) 43 02 68, факс, адміністратор, 25 75 06 адміністратори, 43 39 26 інженери ЕЦП.

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Сторінка 1029 з 1408

«ПочатокПопередня1021102210231024102510261027102810291030НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер