images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Підприємець з Тернопільщини скористався програмою підтримки ТОДА

Понеділок, 19 листопада 2018, 00:00

Програма доступних кредитів для суб’єктів малого та середнього підприємництва Тернопільщини почала діяти. Першим відчув це підприємець, керівник ТОВ «Золотники - Агро» Матвій Палихата із Теребовлянського району. Він скористався кредитом на придбання техніки по програмі Німецько-українського фонду та Тернопільської облдержадміністрації. Відповідно до цієї програми бізнесу відшкодовують відсоткову ставку по кредиту (по 7,5% кожен учасник – ред.), який він бере в одному із банків-партнерів програми під 15% річних у гривні. У даному випадку підприємець скористався послугами «Kredo Bank».


Сертифікат про відшкодування відсоткової ставки по кредиту у п’ятницю, 16 листопада, Матвію Палихаті вручив голова ТОДА Степан Барна. Підприємець взяв кредит у сумі 3,2 млн. грн. на придбання самохідного оприскувача. Облдержадміністрація з обласного бюджету відшкодує йому відповідно понад 420 тис. грн. по відсотках.


Як розповів керівник підприємства, ТОВ «Золотники - Агро» спеціалізується на виробництві с/г продукції, вирощуванні соняшнику, кукурудзи, сої, пшениці, гороху тощо. Має у користуванні 3 тис. га землі. На підприємстві задіяно 86 працівників.


«Дуже добре, що є можливість скористатися такими програмами. Це значно полегшує роботу у фінансовому плані. Тому такі кроки стимулюють і заохочують до розвитку та збільшення потужностей», – зазначив він під час отримання сертифікату.


Нагадаємо, програма часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для суб’єктів малого і середнього підприємництва, яка дає змогу отримати кредит за відсотковою ставкою 7,5% річних в гривнях, почала діяти з вересня поточного року. Хто може нею скористатися і що для цього потрібно детальніше – за посиланням http://www.oda.te.gov.ua/main/ua/publication/content/52274.htm .


oda.te.gov.ua

 

Чому змінився тариф на проїзд у громадському транспорті Тернополя?

Неділя, 18 листопада 2018, 12:52

З 17 листопада тариф на проїзд у громадському транспорті Тернополя становитиме 5 грн. у тролейбусах та 6 грн. у маршрутках, а  вже з 20 грудня – буде відновлено дворівневу систему оплати за проїзд:

  • У тролейбусах – 5 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 6 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою.
  • У маршрутках – 6 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 7 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою.

Учні та студенти далі їздитимуть за 50% вартості, відповідно до умов, які діяли до цього часу. За цей місяць (з 17 листопада до 20 грудня) тернополяни та усі бажаючі зможуть оформити «Картку тернополянина» або отримати неперсоніфікований квиток і їздити у громадському транспорті надалі дешевше.

«Тарифи на проїзд у громадському транспорті переглядалися у зв’язку з ростом цін на пальне на 67%, збільшенням розміру мінімальної заробітної плати на 17%, збільшенням тарифу на електроенергію для потреб електротранспорту в 2 рази, що важливо для тролейбусів, а також через здороження вартості запчастин та інших складових, які впливають на тариф, - розповідає начальниця управління економіки, промисловості та праці Тетяна Корчак. – Через борги КП «Тернопільелектротрансу» тролейбуси могли бути відключені від  електропостачання. Зупинилися б і приватні перевізники, бо їх діяльність, за усіма економічними розрахунками  була збитковою».

Перегляду діючих тарифів на проїзд передувало вивчення та економічний розрахунок тарифу, відповідно до встановлених нормативних документів.

В основу тарифу були прийняті до уваги:

І) Розрахунки громадських активістів, які до речі, озвучували цифру 6,70 грн. за проїзд у маршрутках.

ІІ) Висновки профільної депутатської комісії, які пропонували встановити тариф на основі 5-6 грн., а при готівковому розрахунку – 6-7 грн.

ІІІ) Висновок незалежного аудитора, який підтвердив доцільність зміни тарифу в зв’язку з зміною показників господарської діяльності  перевізників та визначив тариф на рівні  близько 6 грн для проїзду в тролейбусах та  7 грн в маршрутках, а при встановлені належної оплати праці  водіям такий тариф, за його даними, сягнув би майже 7,60грн.

Висновок аудитора доступний для завантаження.

Довідка. Виготовити «Картку тернополянина» можуть усі, хто офіційно проживає або працює у Тернополі, подавши документи у ЦНАПі (вул. Острозького, 6) або у ТОВ «Системний зв'язок» (вул. Чорновола, 1, ІІ поверх).

Податкові міліціонери Тернопільщини конфіскували спирт та алкоголь на 8,5 мільйонів гривень

Субота, 17 листопада 2018, 08:25

Як повідомлялось раніше, у серпні поточного року у ході проведення операції «Акциз-2018» співробітниками податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області за процесуального керівництва прокуратури області було припинено діяльність підпільного цеху із виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв. Він функціонував на території одного із гаражних кооперативів поблизу Тернополя та був замаскований під майстерню з ремонту автомобілів.

За результатами судового розгляду, одну особу, яка займалась незаконним виготовленням та реалізацією фальсифікату, притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу на суму 51 тис. гривень. Іншу особу, яка здійснювала реалізацію фальсифікату, судом звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям.

Вилучені 6,4 тис. літрів спирту, 22,6 тис. літрів незаконно виготовлених алкогольних напоїв, обладнання, яке забезпечувало масове виробництво фальсифікату, а також 13,5 тис. пачок тютюнових виробів іноземного виробництва без марок акцизного податку встановленого зразка загальною вартістю 8,5 млн грн судом конфісковані у власність держави. Також судом прийняте рішення про конфіскацію обладнання та комплектуючих для виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв.

Завдяки цьому упереджено втрати бюджету від ненадходження акцизного податку в сумі 2,7 млн гривень.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

за матеріалами оперативного управління

ГУ ДФС у Тернопільській області


 

Місто, вулицю перейменовано: що з повідомленням за формою 20-ОПП?

Субота, 17 листопада 2018, 08:25

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що при зміні відомостей про об’єкт оподаткування, зокрема, його місцезнаходження, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.

У розділі 3 повідомлення за формою №20-ОПП зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

При внесенні змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, та внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв’язку із зміною назви чи перейменування вулиці, платник податків подає повідомлення за формою №20-ОПП протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до цього реєстру.

Для суб’єктів господарювання, на яких розповсюджується дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та які використовують РРО, у разі, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), де застосовується РРО, повідомлення за формою №20-ОПП подається з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


Міжнародні поштові та експрес-відправлення мають обмеження

Четвер, 15 листопада 2018, 07:55

Відповідно до п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння) та тютюнові вироби належать до підакцизних товарів.

Алкогольні напої відносяться до групи 22 «Алкогольні і безалкогольні напої та оцет», а тютюнові вироби – до групи 24 «Тютюн і промислові замінники тютюну» Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД).

Відповідно до частини першої ст. 235 Митного кодексу України (далі – МКУ) забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових та експрес-відправленнях товарів, заборонених МКУ та іншими законодавчими актами України відповідно до ввезення на митну територію України або вивезення з цієї території, а також товарів, що підпадають під визначення 1-24 груп УКТ ЗЕД, які переміщуються (пересилаються) на адресу громадян, крім продуктів харчування загальною вагою не більше 10 кілограмів в упаковці виробника.

Загальні умови щодо ввезення (пересилання) громадянами товарів в міжнародних поштових та експрес-відправленнях встановлені частинами шостою-восьмою ст. 374 МКУ.

Слід зазначити, що всі ці норми ст. 374 МКУ містять обмеження: «крім підакцизних».

Заборона щодо пропуску на митну територію України товарів, які класифікуються в 1-24 групах УКТ ЗЕД і ввозяться громадянами, встановлена ст. 378 МКУ.

Встановлена заборона не поширюється на алкогольні напої та тютюнові вироби, що ввозяться громадянами в кількостях та у способи, зазначені у частині другій ст. 376 МКУ, тобто у ручній поклажі та у супроводжуваному багажі. Інших способів ввезення алкогольних напоїв та тютюнових виробів громадянами МКУ не передбачено.

Отже, громадяни не можуть пересилати в міжнародних поштових та експрес-відправленнях на митну територію України алкогольні напої та тютюнові вироби.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Сторінка 845 з 1422

«ПочатокПопередня841842843844845846847848849850НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер
Банер
Банер