images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У Тернопільському обласному центрі комплексної реабілітації відбудеться наукова конференція

П'ятниця, 24 вересня 2021, 07:07

У Тернопільському обласному центрі комплексної реабілітації відбудеться наукова конференція

У центрі анонсували проведення конференції на тему: «Сучасна логопедія: від теорії до практики» 9 жовтня 2021 року.
0«Разом з командою спікерів — спеціалістів нашого центру та запрошених фахівців в галузі логопедії учасники зможуть підвищити рівень своїх знань та дати поштовх своєму професійному розвитку», — розповідають організатори.
Під час конференції презентують сучасні технології, методи й методики, що використовуються при наданні логопедичної допомоги людям різного віку. Учасники знаходитимуть способи та механізми міждисциплінарної взаємодії фахівців, задіяних в роботі з людьми, які мають порушення мовлення тощо
«Будемо раді бачити на нашому заході логопедів, психологів, педагогів, дефектологів, психіатрів, невропатологів, працівників освітніх організацій і медичних установ, студентів, батьків та всіх, для кого актуальними є проблеми мовленнєвого розвитку й логопедичної допомоги», — запрошують у центрі. 1
Заповнюйте реєстраційну форму і Вам надішлють детальну програму заходу та деталі його проведення.
 

Голова ОДА Володимир Труш нагородив юних переможців Всесвітніх учнівських спортивних ігор Катерину Кондратенко та Матвія Чауша

П'ятниця, 24 вересня 2021, 07:06

Голова ОДА Володимир Труш нагородив юних переможців Всесвітніх учнівських спортивних ігор Катерину Кондратенко та Матвія Чауша

Голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш мав зустріч із переможцями Всесвітніх учнівських спортивних ігор (ISF U15 World School Sport Games), тернопільськими спортсменами Катериною Кондратенко та Матвієм Чаушем. Наші юні земляки виступали у складі збірної України, яка на цьому турнірі, що з 11 до 19 вересня тривав у Белграді (Сербія), виборола перше загальнокомандне місце серед 35 країн-учасниць, здобувши 148 медалей (69 золотих, 43 срібних, 36 бронзових). Отож, два «золота» до медального заліку нашої команди додали і тернополяни. Так, легкоатлет Матвій Чауш став переможцем Ігор зі стрибків у висоту, а Катерина Кондратенко здобула перемогу у вільній боротьбі.

Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш привітав спортсменів з перемогами, нагородив грошовими преміями, грамотами і книгами. «Ви наша гордість! Хочу підтримати кожного з юних, але таких успішних спортсменів! Велика подяка вашим тренерам, адже, знаю, що Катерину тренує батько, а Матвія – тренер на громадських засадах. Ваша праця неоціненна! Пишаюся кожним із вас і вірю в те, що ви – наші майбутні олімпійські чемпіони!», — зазначив Володимир Труш.

Участь у зустрічі взяли також заступник голови ТОДА Віктор Устенко, начальниця управління освіти і науки ТОДА Ольга Хома, начальник обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Олександр Бірюков, тренери юних спортсменів Сергій Кондратенко, Євген Кармелюк та батьки.

Додамо, що Катерина Кондратенко навчається в Тернопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ст. №17 імені Володимира Вихруща з поглибленим вивченням іноземних мов, є вихованкою КУТОР «ТОДЮСШ з літніх видів спорту» та ТОШВСМ, а Матвій Чауш - учень Микулинецької опорної школи І-ІІІ ступенів Тернопільської області.

Ментальне здоров'я під час COVID-19: як запобігти емоційному вигоранню

Четвер, 23 вересня 2021, 07:04

Виснаження, цинічність, знижена продуктивність – усе це симптоми вигорання, яке Всесвітня організація охорони здоров'я називає "професійним феноменом".

Попри те, що всі ми ризикуємо пережити вигорання, цьому можна запобігти, пишуть у VeryWellMind.

Як це зробити – пояснюють експерти.

Хто може вигоріти?

Працівники, які постійно перебувають у стресі й працюють понаднормово, мають найвищий ризик пережити вигорання.

Факторами ризику також є проблеми з життєвим балансом, професія, яка передбачає допомогу людям і відсутність контролю над своєю роботою, йдеться на сайті дослідницького центру Mayo Clinic.

Раніше Lovetoknow назвали 10 професій, які, за версією видання, найбільше потерпають від вигорання: серед них медики, соціальні працівники, педагоги, працівники сфери обслуговування та інші.

Єльський інститут глобального здоров'я дослідив ментальне здоров'я в Україні за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Науковці встановили, що найбільш вразливою групою з початку пандемії COVID-19 стали представники сфери охорони здоров'я.

Фото: eldarnurkovic/Depositphotos

На думку вчених, це пов'язано з великими навантаженнями, тривалим робочим днем, а також важкими моральними дилемами в умовах, коли медикаментів не вистачає на всіх.

"Крім цього, стурбованість через можливе зараження себе і своїх близьких, брак адекватної підтримки у робочому середовищі й нестача медикаментів можуть послабити ментальне здоров'я медиків", – йдеться у дослідженні.

Як не допустити вигорання?

Структуруйте свій день

Один із найбільш несподіваних методів – чітко планувати день і перемикатися з однієї активності на іншу, щоб не поєднувати особисті справи з робочими.

У реаліях дистанційної роботи це важко уявити: люди працюють там, де сплять, беруть більше робочих годин або цілий день витрачають на дітей, які також навчаються онлайн.

Однак структурування дня допоможе активно переходити до завдань, викреслюючи попередні, без перенавантаження.

Мультизадачність інколи необхідна, але важливо сформувати послідовний розклад і ставити на перший план важливі заняття: спорт, час із коханими, психотерапію.

Якщо у вас немає роботи, розклад завдань може мотивувати й дисциплінувати вас, навіть якщо ці завдання дуже прості: гімнастика, ведення щоденника, дзвінок другу.

Невролог і психіатр Девід Рейбін зазначає, що емоційне вигорання пригнічує нашу нервову систему, а відповідно – здатність працювати, творити, спати, мати дітей і будувати глибокі стосунки.

Для запобігання цьому, лікар рекомендує додати до щоденного плану такі завдання:

  • Починайте день з продуктивного завдання

Наприклад, застеляйте ліжко, виконуйте дихальну гімнастику, медитуйте.

"Наші тіла люблять рутину, особливо ту, яка збагачує і наповнює наше життя. Чим чіткіше ми структуруємо його, тим більше простору ми виділяємо на відпочинок і відновлення", – розповідає Рейбін.

  • Створіть чітко визначене робоче місце

Навіть якщо ви живете у маленькому помешканні, окрема робоча зона допоможе підтримувати життєвий баланс.

Так вашому мозку буде легше перемикатися з відпочинку на робочий режим і навпаки, пояснює експерт.

  • Влаштовуйте обідню перерву

Робота з дому стирає фізичні й психологічні межі між особистим і професійним життям.

Тому важливо встановити собі обідній час і на цей період переривати своє заняття і відходити з робочого місця.

  • Вимикайте гаджети

Після робочого дня відірвіться від екрану – закривайте ноутбук, вимикайте телефон або встановлюйте режим "не турбувати".

"Вимкнення гаджетів перед тим, як ви лягаєте у ліжко, покращує сон і знижує рівень стресу", – говорить Девід Рейбін.

Психологиня Рейчел Ґолдман також пропонує вбудувати у графік "перехідний час".

"Робіть щось протягом кількох хвилин, перш ніж почати роботу, і повторюйте це, коли ви її завершуєте, щоб підготувати мозок до переходу на інше завдання…" – рекомендує експертка.

Зважайте на емоції

Незалежно від того, наскільки ви зайняті протягом дня, будьте уважними до своїх почуттів і реагуйте на них, щоб вони не нагромаджувалися.

Можна піти на коротку прогулянку, зайнятися йогою, зателефонувати психотерапевту або просто побути наодинці з собою.

Нам потрібні паузи протягом дня, щоб відпочити і краще зосередитися на сьогоденні.

Фото: yacobchuk1/Depositphotos

Для цього Девід Рейбін рекомендує усвідомлену дихальну практику (Mindful Breathwork):

 

У МОЗ анонсували запровадження обов’язкової вакцинації вчителів проти COVID-19

Четвер, 23 вересня 2021, 07:03

У Міністерстві охорони здоров’я розроблять перелік професій, які підлягають обов’язковій профілактичній вакцинації проти COVID-19. До нього включать і педагогічних працівників.

Про це заявив на засіданні Уряду 22 вересня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"Ми вважаємо за доцільне прийняти жорстке рішення для убезпечення освітнього процесу та функціонування органів державної влади, особливо в частині надання адміністративних послуг, де відбувається тісний контакт зі споживачами", – сказав міністр Віктор Ляшко.

За даними МОЗ, станом на 19 вересня, хоча б 1 дозу вакцини від COVID-19 отримали лише 49% працівників сфери освіти, повністю вакциновані – 39%.

Фото: stetsik/Depositphotos

"Європейський суд з прав людини у квітні цього року підтвердив положення українського законодавства, що обов'язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах та не протирічить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", – наголосив міністр.

Стаття 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачає, що фахівці певного переліку професій підлягають регулярній профілактичній вакцинації проти небезпечних інфекційних хвороб. Формування цього переліку належить до відповідальності МОЗ.

Нагадаємо, освітній омбудсмен говорив, що немає законних підстав не допускати до роботи невакцинованих вчителів.

А головний санітарний лікар Ігор Кузін зазначав, що діти без профілактичних щеплень від інших інфекційних хвороб можуть бути не допущені до освітніх закладів.

Лише третина українців подорожує країною з метою туризму. Опитування

Четвер, 23 вересня 2021, 07:03

За останні 2 роки лише 32% українців вирушали у туристичні мандрівки країною.

А 68% населення не віддавали перевагу такому відпочинку.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" у вересні 2021 року.

Частіше Україною подорожує молодь віком 18-29 років, фінансово забезпечені люди, а також власники автомобілів, які водять машину.

Серед жителів різних регіонів, кияни найактивніше віддають перевагу внутрішньому туризму.

Лише 32% українців вирушали у туристичні мандрівки країною

Популярними локаціями серед українських мандрівників виявилися:

  • Карпати – їх обрали 55% респондентів,
  • морські курорти Півдня – 48%,
  • природні пам’ятки – 37%,
  • цікаві міста України – 26%,
  • і місця історичних подій, битв – 17%.
Більш за всіх Україною подорожують кияни

Крім цього, третина респондентів побачила покращення у сфері туризму в Україні.

Позитивні зміни щодо будівництва соціальної інфраструктури відзначили 29% опитуваних, щодо безпеки на дорогах – 25%.

Найпопулярнішими серед українських туристів є Карпати

Опитування проводилося серед дорослого населення України в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

У ньому взяли участь 3000 респондентів.

Помилка репрезентативності дослідження складає не більше 1,8%.

Раніше опитування Міністерства культури та інформаційної політики показало, які місця обирають українці для відпочинку влітку 2021 року.

Найпопулярнішими курортами були:

  • морський – Затока,
  • природний – Асканія-Нова,
  • міський – Києво-Печерська Лавра та Старе місто Львова.
 

Сторінка 800 з 1431

«ПочатокПопередня791792793794795796797798799800НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер