images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Про хабарництво у медичних закладах Тернополя скоро можна буде повідомити за допомогою SMS-повідомлення

П'ятниця, 11 листопада 2016, 07:46

Невдовзі у загальне користування буде впроваджена мобільна програма, за допомогою якої кожен мешканець міста зможе поскаржитись на те, що лікарі вимагали кошти задля збагачення власного гаманця. Для цього пацієнтові необхідно відправити повідомлення на номер, який буде відомий згодом. Детальну інформацію кожен зможе прочитати при вході у лікарні, де і будуть написані контактні дані.

Тернополяни неодноразово скаржились на хабарництво у медичних закладах міста. Особливо часто з цією ситуацією стикаються пенсіонери, які у звʼязку із станом здоровʼя змушені відвідувати лікарні ледь не кожного місяця. Проте, не всі мають сміливість повідомити про це відкрито. Саме тому система анонімного SMS-повідомлення дає змогу поскаржитись на неякісні медичні послуги і залишатися невідомим.

Через кілька тижнів у кожному медичному закладі будуть розміщені оголошення, на яких буде чітко вказана потрібна інформація для користування цією послугою. Також пильну увагу буде зосереджено на якості наданих послуг. Якщо ж лікар виконав свою роботу неналежним чином, пацієнт може скористатися QR-кодом або надіслати SMS. Цю інформацію отримає керівництво медичного закладу.

 

Олена Сабатюк

 

В палаці культури «Березіль» вчитимуть розробляти візитки

П'ятниця, 11 листопада 2016, 07:28

У медійній лабораторії, що знаходиться в ПК Березіль, відбудеться безкоштовний майстер-клас по розробці візиток. Заняття проводить  дизайнер Анастасія Чабан.

Ви дізнаєтесь:

  • основні правила створення якісної візитки
  • формати візиток
  • використання кольору, шрифтів та графічної інформації
  • наповнення візитки
  • міжнародні тренди у дизайні візиток
  • практика створення візитки у програмі Adobe Photoshop.

Приходьте у неділю, 13 листопада, о 16:00, у Medialab (ПК Березіль, 2 пов, 18 каб) та дізнайтесь, як грамотно оформити візитку.

Заняття проходить за підтримки ТОО ВМГО «АТОМ» — молодіжна громадська організація яка працює в напрямку сприяння працевлаштуванні та неформальному навчанні молоді.

Кількість місць: 10.

Запис за тел. 096-467-03-52.

15036317_206756379766892_4082759317576533748_n

Тарифний «апокаліпсис»

Четвер, 10 листопада 2016, 07:16

«Комуналка» в опалювальний сезон обійдеться тернополянам в 1, 5 мінімальні зарплати! Тернополяни цього року пережили справжній тарифний шок. Так, спочатку в травні уряд скасував пільгову ціна на газ для населення в опалювальний сезон. Потім влітку подорожчала гаряча вода, при чому вдвічі, а за нею – й холодна – майже на чверть. Місяць тому вкотре зросла оплата за електроенергію, тож тернополяни вже сповна встигли відчути на собі дію нових тарифів.

Але і це ще «квіточки». «Ягідки» розпочнуться, коли стартує опалювальний сезон, який вже не за горами, і у платіжках з’явиться нова сума до оплати за тепло, яке, до речі, подорожчало більш, ніж на половину.

тарифи_газ

У наступному ж році експерти прогнозують українцям чергове зростання тарифів на газ – цього разу на третину.

Таке суттєве здорожчання комунальних послуг зараз хвилює практично кожного тернополянина. Нові космічні тарифи будуть не по кишені не тільки пенсіонерам і тим, хто працює за мінімальну зарплату, але і суттєво вдарять по сімейному бюджеті тих, хто до цього не переймався зростанням «комуналки».

І якщо раніше тернополяни ще якось зводили кінці з кінцями, то сьогодні бояться, що їм просто не буде на що жити.

В той же час влада обіцяє видати мільярдні субсидії і переконує, що нові тарифи є економічно обґрунтованими.

Чому зросли тарифи, скільки тепер доведеться платити за «комуналку» і чи врятують тернополян субсидії, з’ясовувала «Моя газета».

 

Чому дорожчає «комуналка»?

Астрономічні суми за оплату комунальних послуг в Тернополі обговорюють усюди – вдома, у транспорті, на вулиці, у крамницях, на роботі. Люди вже підраховують, на скільки їм доведеться спустошити свої гаманці в опалювальний сезон і розуміють, що економити на продуктах та одязі доведеться ще більше, а про відпочинок дехто взагалі може забути.

Тернополяни не розуміють, чому влада доводить до зубожіння свій народ, адже за останній рік тарифи на «комуналку» зросли більш, ніж вдвічі, а мінімальна зарплата підвищилася всього на 200 гривень.

Як пояснюють експерти, комунальні послуги в Україні дорожчають через вимогу МВФ. Адже одна із головних вимог фонду для надання фінансової допомоги країні – це приведення тарифів на ЖКГ до економічно обґрунтованого рівня.

У МВФ вважають, що таким чином з часом можна буде відмовитися від дотацій державних монополій і скоротити дефіцит бюджету. Тож виходить, що вимоги МВФ влада виконує за рахунок і так бідуючого населення.

Зважаючи на різке зростання тарифів, невідомо, чи всі зможуть потягнути такі суми за послуги ЖКГ. Ще за старими тарифами жителі Тернопільщини суттєво боргувало за «комуналку». При цьому, за даними управління статистики Тернопільщини, населення області станом на кінець серпня боргує за газ – 5 млн. грн.., за централізоване опалення та гаряче водопостачання 27,6 млн. грн., за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 21,7 млн. грн., за вивезення побутових відходів – 3,4 млн. грн.., за централізоване водопостачання та водовідведення – 0,5 млн. грн.

Що і наскільки подорожчало?

Холодна вода

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила проект постанови про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення та на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення для ряду підприємств України, зокрема, і для КП «Тернопільводоканал».

Згідно із документом, вартість централізованого водопостачання та водовідведення зросла майже на 25% і тепер для мешканців приватного сектору становить 10,31 грн. за метр кубічний води та стоків (з яких  4,44 грн. – за воду і 6, 20 грн. – за каналізацію), а для мешканців багатоповерхових будинків – 11,14 грн. за метр кубічний води та стоків (4,79 грн. і 6, 69 грн.). До серпня тарифи становили відповідно 8, 26 грн. та 8, 98 грн.

Основною причиною перегляду тарифів є зростання вартості електроенергії. Крім того, як кажуть у «Тернопільводоканалі», старі тарифи, що як базові були прийняті ще в травні 2014 року, були збитковими ще й через цілий ряд інших факторів, зокрема, зростання податків і зборів, а також вартості паливно-мастильних матеріалів, реагентів тощо.

Гаряча вода

Одне із найбільш суттєвих подорожчань, яке вже добряче позначилося на сімейному бюджеті тернополян, це – зростання тарифів на гарячу воду, які вступили в дію з 1 липня. Нові тарифи, до речі, різні у всіх регіонах України і залежать від постачальника послуги та наявності рушникосушки.

На Тернопільщині, зокрема, тариф став на 96% (!) більшим. Зокрема, якщо раніше за 1 кубометр гарячої води (без рукошникосушок) тернополяни платили 34,28 гривень і 37,04 гривень за куб, якщо є рушникосушка, то тепер платити доведиться відповідно 67,11 гривень та 72,74 гривень.

Здорожчання – дуже суттєве, але при цьому тернопільські тарифи є ще не найбільшими в Україні.

 

Опалення

Та найбільше вдарять по гаманцях тернополян нові тарифи на опалення, яке зросло на 105%! Платити за новими рахунками доведеться у листопаді, адже опалювальний сезон в Україні, зазвичай, розпочинають у жовтні.

Тож тепер, якщо у Вашій оселі немає лічильника на теплову енергію, то замість звичних 14,88 гривень за метр квадратний площі доведеться платити 30,52 гривень за метр квадратний.

Якщо лічильник є, то замість 608,89 гривень за 1 Гкал, Ви заплатите 1249,15 гривень.

 

Газ

Цього року в Україні була скасована пільгова ціна на газ для населення в опалювальний сезон.

До 1 травня 2016 року обсяг газу до 1200 кубометрів в опалювальний сезон коштував 3600 грн. Обсяг понад 1200 кубометрів, а також спожитий не в опалювальний сезон газ оплачувався за ціною 7188 грн. за 1 тис. кубів.

Тепер, незалежно від сезону і обсягу спожитого газу, населення України платить 6879 грн. за тисячу кубів.

У наступному році, за оцінками голови правління НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва, газ подорожчає втричі або навіть вп’ятеро. За його прогнозами, у 2017 році українці будуть платити за блакитне паливо приблизно 9,3 тис. грн. за 1 тис. куб. м.

 

Електроенергія

Згідно з підписаним у 2015 році з МВФ меморандуму, Україна зобов'язалася підвищити ціни на електроенергію приблизно в 3,5 рази. Тарифи мали переглядатися п'ять разів. Чотири з них ми вже пройшли.

Чергове подорожчання відбулося 1 вересня.

Так, на сьогодні тариф 1 кВт/год електроенергії коштує 71,4 коп. (при споживанні до 100 кВт/год у місяць), 1,29 грн. (від 101 до 600 кВт) і 1,638 грн. (понад 600 кВт/год).

Останнє обіцяне українцям подорожчання заплановане на 1 березня 2017 року. З цього дня всіх споживачів буде поділено вже не на три, а на дві групи: ті, хто використовує до 100 кВт/год, і більше 100 кВт/год електроенергії на місяць. Тарифи відповідно складуть 90 коп. і 1,68 грн.

Зекономити на оплаті за світло зможуть власники двозонних лічильників, адже вночі електроенергія коштує вдвічі дешевше.

 

Комуналка «з’їсть» усю зарплату?

Зважаючи на увесь список подорожчання, «комуналка», особливо в опалювальний сезон, може стати не підйомним випробуванням для багатьох тернополян, адже одній сім'ї доведеться заплатити за послуги ЖКГ вдвічі більше, ніж минулого року.

Так, для прикладу, візьмемо двокімнатну квартиру площею 50 м. кв.

Тепер за 3 куби «накрученої» гарячої води і місяць потрібно заплатити 201,33 грн. (раніше було 102, 84 грн.).  Три куби холодної води обійдуться в 34,44 грн. (раніше 26, 94 грн.)

У новому опалювальному сезоні тільки за опалення квартири у 50 квадратів доведеться викласти 1526 грн. (раніше 744 гривні).

В середньому одна сім’я старається «накручувати» до 100 кВт/год електроенергії, щоб платити за нижчими тарифами, тож ця позиція це – ще «плюс» 70 грн. до загальної суми.

За використання в середньому 15 кубів газу в місяць доведеться заплатити ще 103 грн.

Послуги ЖЕКу та вивезення сміття – близько 150 грн.

А додавши послуги Інтернету, кабельного телебачення та оплату за домашній телефон – це ще до 200 грн.

Тобто у кінцевому підрахунку сьогодні «комуналка» обійдеться приблизно вдвічі дорожче, ніж торік, а саме 760 гривень (раніше близько 640 грн.) в неопалювальний сезон і майже 2300 грн. в опалювальний (проти 1190 грн. – до підвищення тарифів). А це - більш, ніж 1, 5 мінімальні зарплати!

Тож тернополянам, які згідно із даними Держслужби статистики, отримують найменшу зарплату в Україні, доводиться сподіватися лише на субсидії, адже у деяких оплата за комунальні послуги дорівнює практично місячному заробітку. Проте, як попереджають фахівці, скоро навіть субсидія може тернополянам тільки снитися.

 

Субсидії не врятують від космічних тарифів?

В уряді очікують, що через зростання тарифів збільшиться кількість тих, хто звертатиметься за субсидіями, особливо з початком опалюваного сезону. Зокрема, за час опалювального сезону 2015/2016 субсидії отримали 5,5 млн. домогосподарств. Цього року, за підрахунками експертів, ця цифра може зрости до 8 млн. заявників.

Тож якщо в минулому році на субсидії з держбюджету було виділено 24 млрд. грн.., цього року – понад 40 млрд., то в наступному році Кабмін хоче виділити близько 80 млрд. грн.

І якщо в уряді заявляють, що населення з низькими доходами суттєво не відчує на собі підвищення тарифів завдяки субсидіям, то експерти попереджають: субсидії всіх не врятують і прикриватись ними владі не варто, адже коштів, щоб забезпечити 80-90 % населення субсидіями у бюджеті просто немає.

На думку фахівців, вже зараз зрозуміло, що державна казна не витримує субсидійного навантаження і цей солодкий «пряник» у людей доведеться забирати. Фундамент для цього вже готується, зокрема, заплановане у майбутньому впровадження обов’язкового декларування доходів громадян.

В результаті жодна зароблена українцями копійка не пройде повз уваги чиновників, бо кінцева мета – саме змусити людей віддавати свої останні заощадження, переконані експерти «Публічного аудиту».

 

***

Таке значне підвищення комунальних послуг українці сприймають як злочин і  геноцид влади проти власного народу, адже нові тарифи суттєво позначаться на рівні життя населення. Так, за даними ООН 90% українських сімей вже опинилися за межею бідності, а це 13,5 млн. домогосподарств!

Найбільше на високі тарифи скаржаться пенсіонери, безробітні і ті, хто працює за «мінімалку». Їм вже зараз доводиться віддавати третину, а то й половину свого місячного доходу, а в опалювальний сезон розраховуватися за новими платіжками стане ще важче.

Соціологи попереджають владу про зростання соціальної напруги серед населення, яке може перерости в масові страйки. Так, в липні профспілкові комітети з різних регіонів України вже провели в столиці попереджувальну акцію протесту проти шокового зростання тарифів.

Такий високий рівень невдоволеності роботою керівництва держави і падіння довіри до влади можуть спровокувати масові бунти, кажуть експерти. Тому владі потрібно вже сьогодні задуматися над цієї проблемою і нарешті почати боротися не з тарифами, а з бідністю.

 

 

В Тернополі презентують настільну гру про радянське минуле України «Timeline»

Середа, 09 листопада 2016, 10:17

Запрошуємо журналістів на презентацію настільної гри «Timeline» та публічну дискусію «Ігри з історією», що відбудуться в Тернополі 11 листопада.

Захід розпочнеться о 16.00 в «АртГалереї» (вул. Митрополита Шептицького 4).

Розробники гри розповідають: «Наша команда поставила за мету підвищити інтерес молоді до історії України періоду Радянського Союзу, а також покращити рівень знань фактів про нього і можливе їх переосмислення. Ми сподіваємось, що цей час сприйматиметься не тільки, як чорне чи біле, але буде усвідомлюватись в комплексі, з усіма перемогами та втратами».

Презентація гри є частиною програми відкритих заходів програми «Студії живої історії» що відбуватиметься в Тернополі з 10 по 12 листопада.

Більше про програму: https://www.facebook.com/LiveHistoryWorkshop

Подія на Facebook: https://www.facebook.com/events/1685060875143731/

У центральному парку Тернополя викладуть вишивку

Середа, 09 листопада 2016, 06:34

Нещодавно міські депутати вирішили провести ремонт парку Т. Шевченка, що знаходиться біля памʼятника С. Бандері. Сквер розміщений зразу напроти обласної ради. На ремонтні роботи було виділено близько 3,8 млн. гривень.

Таку значну суму грошей було виділеного 3 листопада виконавчим комітетом міської ради. Роботи у парку поповнили список капітального ремонту та реконструкції обʼєктів шляхово-мостового господарства на 2016 рік.

Головною ідеєю оновлення стало викладення бруківки у формі вишивки. Проте більшість тернополян не схвалили цю затію прояснивши тим, що якщо вхід у центральний парк буде оформлений таким чином, то це буде свідчити про дизайнерський несмак. Тому місцеві жителі запропонували провести опитування серед тернополян, як саме потрібно оформити ще одне місце для відпочинку у Тернополі.

 

Олена Сабатюк

 

Сторінка 1081 з 1425

«ПочатокПопередня1081108210831084108510861087108810891090НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер