images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У Тернопільській області проведуть децентралізацію медичних закладів

Четвер, 16 червня 2016, 09:32

У Тернопільській області цього року планують поділити медичні установи на 3 окружні лікарні. Відповідно головні госпітальні округи будуть діяти у Кременці, Чорткові та Тернополі, а саме міська лікарня №2. Це пояснюють тим, що сфера охорони здоровʼя повинна працювати злагоджено та ефективно, тому для цього необхідні такі зміни.

Начальник управління охорони здоровʼя Тернопільської обласної адміністрації Володимир Богайчук повідомив, що вибір відбувався продумано та довго. В результаті вибрали ці лікар, оскільки вони є одними з найбільших і транспортне сполучення до них якісне та швидке. Ці медичні заклади надаватимуть допомогу разом з районними лікарнями. В других буде функціювати діагностичне відділення. Для обслуговування пацієнтів буде виділено приблизно 50-100 ліжок різних видів.

Для початку запровадження цієї реформи необхідно небагато часу, тому таке оновлення може бути реалізованим у серпні-вересні 2016 року. Ще одним аспектом змін буде фінансування, а саме оплата буде здійснюватися за фактично надані послуги. Кошти будуть виділяти безпосередньо на пацієнта, а не на заклад. Тому від кількості хворих і залежатиме фінансовий стан медичного закладу. Це дасть змогу мотивувати роботу персоналу та змін якості надання медичної допомогою. Виникне конкуренція і лікарні будуть змушені покращувати умови для того, щоб пацієнти обрали саме цей заклад.

 

Фан-зона в Тернополі: до «Євро-2016» місто підготувалося на всі сто

Середа, 15 червня 2016, 09:13

Нарешті! Стартував 15-ий чемпіонат Європи з футболу «Євро-2016». Віднедавна всі футбольні гравці та вболівальники мають можливість протягом місяця часу «ласувати» грою улюблених команд. Стати мега-активним фанатом футболу не забарився і Тернопіль – місто успішно підключилося догоджати прихильникам футбольної гри у трансляції матчів чемпіонату. Адже, відтепер, початком з 12 червня, на центральному стадіоні міста діє «Фан-зона Тернопіль-2016», яка дозволить переглядати всі футбольні протистояння «Євро-2016». Тоді ж – в неділю, 12 числа, фан-зона офіційно і відкрилася.

Вартість квитків у фан-зону на матчі збірної України становить 30 гривень, всі інші матчі – вартістю в 20 гривень. Продаються квитки в касах центрального універмагу міста («ЦУМі»). Придбати їх можна також і в касах Тернопільського міського стадіону.

Не проґавте наступний турнір: футбольне змагання між збірною України та збірною Північної Ірландії вже незабаром – 16 червня. Тож, хутчіш на фан-зону!

Софія Пасічник

Кому з  кращих учнів Тернополя «перепаде» стипендія?

Вівторок, 14 червня 2016, 08:51

Ура-ура-ура! З приходом літа не забарилися до тернополян і зігріваючі новини в сфері освіти. Скоро в учнів нашого міста з’явиться можливість отримувати щомісячні іменні стипендії – про це йдеться на офіційному веб-сайті Тернопільської міської ради. Такий подарунок учням зробила міськрада. Від неї школярі й отримуватимуть грошові виплати. Вже зовсім незабаром буде діяти створена спеціальна конкурсна комісія по відбору кращих з кращих учнів тернопільських шкіл. Її склад позначився місцевими постатями: заступником Тернопільського міського голови Леонідом Бицюрою; начальником управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольгою Похиляк; депутатом Тернопільської міськради, головою постійної депутатської комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, фізичної культури та спорту Володимиром Місько; спеціалістами управління освіти; методистами освітніх центрів Тернополя.

Чим же займатиметься комісія? Організувати роботу з розгляду, здійснити відбір та, врешті, висунути самих кандидатів – потенційних претендентів на отримання іменної стипендії – ось такими будуть її беззаперечні завдання.

Вже в середу, 15 червня, комісія вперше запрацює. Свою роботу по вiдбoрy тa виcyнeнню кaндидaтiв нa iмeннy стипeндiю вона розпочне о 14 годині в сесійній залі Тернопільської мерії – тоді відбудеться перше засідання комісії.

Отож, відтепер в учнів з’являться додаткові стимул та мотивація для більш поглибленої, підсиленої праці над собою, шліфування cвоєї наполегливості, кристалізації вже здобутих вмінь та навичок. Адже «тaлaнoвитим – вxiд бeз чepги!»: стипендію отримуватимуть найбільш здібні, ерудовані та обдаровані міські школярі. Відтак, зі слів мера Тернополя Сергія Надала, іменна винагорода заохочуватиме до навчання, «cтимyлювaтимe шкoляpiв пoглиблювaти свoї знaння y пeвнiй гaлyзi». Концепція задуму така: в різних сферах освіти виділено 17 номінацій. І «чим далі – тим краще»: по три учні кожної з них щомісяця отримуватимуть стипендію. Так триватиме весь навчальний рік. Стипендії дістануться переможцям різного роду олімпіад, учням від 7 по 11 класи. А також тим із школярів, хто стане лідерами знань у 17-ти нoмiнaцiяx.

Софія Пасічник

 

У Тернополі обирають найкрасивіший український віночок

Неділя, 12 червня 2016, 09:23

27 конкурсанток подали свої заявки на участь у конкурсі «Найкрасивіший український віночок», який організовують у рамках фестивалю «Галицька дефіляда». Сам фестиваль відбудеться у парку ім.Т.Шевченка, під час якого й нагородять переможницю конкурсу грошовим призом - п’ятьмастами гривнями.

Як розповідають організатори конкурсу, на скриньку надійшло 27 заявок від молодих дівчат та від батьків, які подали на конкурс фотографії своїх дітей в українських віночках.

Одні учасники конкурсу - сім’я Чирських на конкурс подала фото своєї 4-річної донечки Христинки. Вони написали, що беруть участь у конкурсі на «Найкрасивіший український віночок» з благодійною метою. Якщо виграють, то кошти передадуть на лікування тернопільського волонтера Богдана Кіндія.

Організатори проводять голосування у два етапи. На першому - до середи, 15 червня потрібно просто поставити «вподобайку» під кращим фото українського віночка у групі фестивалю http://vk.com/galychdefilyada?w=wall-70792450_462, потім до початку буде тривати другий етап голосування через сайт. Голоси додадуться і так визначиться переможець.

Зупинка «Центральний ринок» в Тернополі зазнала змін

Субота, 11 червня 2016, 12:00

Систему зупинки громадського транспорту на «Центральному ринку» оновили. Територію зупинки нещодавно розділили по частинах. Всього частин відтепер чотири. Перша з них призначена для тролейбусної зупинки, всі інші – для зупинок маршрутних таксі.

Закономірно, номери маршруток відображаються на табличках, які встановили перед кожною з «кишень» - місць для зупинок транспорту. Біда, щоправда, наразі в тім, що людям незвично, адже до такої новизни вони ще не встигли пристосуватися, тому й на наземний транспорт продовжують чекати на звичних місцях. В додаток до всього - непристосованість до нової системи зупинки водіїв. Незвиклість до місцевої переміни спричинює порушення ними ПДР та виникнення дорожніх заторів.

Обговорюючи недавні зміни, люди розділилися на два табори – ті, хто підтримують видозміну в системі зупинки, інші ж дотримуються думки, що краще було б взагалі нічого не змінювати. Адже, зараз, з їх слів, непросто розібратися до котрої із зупинок транспорту йти, щоб сісти на те маршрутне таксі, яке допоможе їм добратися до бажаного місця призначення. Скаржаться міські жителі і на те, що водії зупиняються далеко від визначеного місця зупинки.

Залишаються невирішеними і проблеми пропускання водіями транспортних зупинок. Водії вирішують скорочувати свій маршрут, не зупиняючись на визначеній згідно схеми маршруту зупинці, їдуть далі, не попереджаючи пасажирів про зміну напряму руху. Мовляв, не встигають по часу, а отже й змушені оминати зупинки транспортних засобів.

Хочеться сподіватися, що дезорієнтація в новій системі зупинки «Центрального ринку» внормується вже найближчим часом, непризвичаєність тернополян до нових місць для зупинок транспорту загального користування здолається, а тимчасовий хаос, що виник на ґрунті цього, зникне швидше, аніж встиг настати.

Софія Пасічник

 

Сторінка 1126 з 1420

«ПочатокПопередня1121112211231124112511261127112811291130НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер