images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Податкова інтернет-конференція: що запитували тернополяни?

Четвер, 14 квітня 2016, 06:58

У Тернопільській ОДПІ провели інтернет-конференцію на тему «Декларування доходів, отриманих від продажу рухомого та нерухомого майна».

Упродовж години фахівці інспекції надавали консультації та практичні поради щодо питань подання декларацій, роз’яснювали усі аспекти відображення в них доходів, отриманих від продажу рухомого та нерухомого майна. Платники податків мали змогу, в режимі реального часу, спілкуватись одночасно у текстовому, візуальному та аудіо форматах.

До уваги читачів надаємо найактуальніші запитання та відповіді на них.

Син у 2015 році отримав у подарунок від батька автомобіль. Чи потрібно йому подавати декларацію про доходи і майновий стан, адже податку сплачувати він не буде?

Якщо отримано подарунок від батька, то річну декларацію про майновий стан і доходи подавати не потрібно. Дарунок, отриманий від члена сім’ї першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою. А відповідно до вимог Податкового кодексу, платник податку звільняється від подання річної декларації у випадку отримання доходу, який оподатковується за нульовою ставкою, якщо протягом звітного року не було отримано інших доходів.

Тернополянин у минулому році продав будинок в Чернівцях, який він отримав у спадок від батька. При посвідченні договору купівлі-продажу ним було сплачено податок в м. Чернівці. Чи правильно, що податок сплачений не за місцем його реєстрації (у Тернополі)?

Відповідно до вимог Податкового кодексу, податок на доходи фізичних осіб фізособа сплачує за місцем нотаріального посвідчення відповідного договору. А тому, якщо податок сплачено в м. Чернівцях, то це законно. Крім того, тернополянину необхідно буде подати річну декларацію, задекларувати отримані від продажу рухомого майна доходи та сплатити військовий збір. Військовий збір становить 1,5 % від суми продажу квартири й сплатити його необхідно до 31 липня 2016 року.

Якщо декларант отримав дохід від продажу нерухомого чи рухомого майна, то такий дохід відображається у Декларації з урахуванням сплачених податків чи без них?

Відповідно до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи дохід, отриманий у звітному році від продажу нерухомого (рухомого) майна, відображається у рядку 01.02 розділу II декларації. При цьому, в колонці 3 вказується загальна сума нарахованого (виплаченого) доходу на користь платника податку протягом звітного податкового періоду з урахуванням податків і внесків, які відповідно до закону утримуються з таких доходів при їх виплаті. У колонці 4: вказується сума податку на доходи фізичних осіб, обов'язок щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) якого до бюджету покладається на податкового агента. У колонці 5: вказується сума податку на доходи фізичних осіб, обов'язок щодо сплати (перерахування) якого до бюджету покладається на платника податку.

Громадянином було передано легковий автомобіль іншому громадянину за довіреністю (а фактично – продано). Чи буде оподатковуватись така передача і коли? Якщо так, то хто повинен сплачувати податок і декларувати доходи?

Оскільки за фактом нотаріального посвідчення договору доручення права користування рухомим майном не відбувається перехід власності на об’єкт від довірителя до повіреного, то не має обставин для оподаткування при передачі рухомого майна.

Але, якщо в подальшому такий автомобіль буде відчужено, то податок буде сплачуватись відповідно до вимог Податкового кодексу. А саме, якщо це легковий автомобіль і такий продаж відбувся один раз протягом року, то обов’язку сплати податку й подання декларації не буде.

Якщо це буде другий продаж легкового автомобіля, то ставка податку становитиме 5 %. Обов'язок сплати та подання декларації виникає у довірителя (того хто дав доручення на користування транспортним засобом).

Мама в 2014 році отримала статус резидента Іспанії. В 2015 році продала в Україні будинок, який був отриманий нею у спадщину від чоловіка. Чи потрібно їй сплачувати податок від такого доходу, якщо так, то в якому розмірі?

Дохід від операцій з продажу не частіше одного разу на рік об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи-нерезидента менше трьох років, але були одержані такими фізичними особами у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

При цьому, у разі продажу в 2015 року більш як одного з об’єктів нерухомості, одержаний дохід для фізичних осіб-нерезидентів буде оподатковуватися за ставкою 15 %.

В минулому році було продано складське приміщення. Податок був сплачений при посвідчені договору купівлі-продажу. Чи потрібно, в такому випадку, декларувати такі доходи?

Так, за продане приміщення, незалежно від того, що податок був сплачений, необхідно до 1 травня 2016 року подати декларацію. Крім того, потрібно сплатити ще й військовий збір в розмірі 1,5% від вартості проданого майна. Сплата здійснюється до 31 липня 2016 року.

Підприємець в 2015 році діяльність здійснював на спрощеній системі оподаткування. Крім того, ним було отримано дохід від продажу нерухомості. Який термін подання ним декларації про майновий стан і доходи, до 9 лютого чи до 1 травня?

Якщо ви зареєстровані як суб’єкт підприємницької діяльності і протягом звітного року здійснювали діяльність за спрощеною системою оподаткування то термін подання декларації про майновий стан і доходи буде до 1 травня, а якщо підприємницьку діяльність здійснювали на загальній системі оподаткування, то термін подання декларації до 9 лютого.


За інформацією щодо проведення наступних тематичних інтернет-конференцій та аналогічних заходів – слідкуйте на суб-сайті ТО ДФС у Тернопільській області, у ЗМІ та соціальній мережі – Facebook (Тернопільська ОДПІ - https://www.facebook.com/Тернопільська-ОДПІ-437913149745577/).

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Сервіс по-тернопільськи в міськгазі

Четвер, 14 квітня 2016, 05:14

Нещодавно Тернопільміськгаз інформував містян про зручність подачі показників лічильників та отримання оперативної інформації  через онлайн ресурси, зокрема у статті пропонували подавати свої дані на сайті gazpostach.te.ua.

З приводу цього, до редакції «Моя газета» звернулась тернополянка Тетяна, нарікаючи  на труднощі, пов’язані із оперативною подачею показів лічильників та оплатою рахунків за спожитий газ.

-          Дізнавшись, що подавати покази лічильників відтепер можна онлайн, видихнула з полегшенням,  - розповідає 50-ти річна тернополянка. -  Адже усім нам добре відома ситуація з нескінченними чергами до віконечок у міськгазі. Однак тішитись довелось  не довго. Скориставшись послугами сайту gazpostach.te.ua очікувала на інформацію, яку мені мали надіслати відразу після обробки моїх даних. На жаль, на результат я так і не дочекалась. Щоб подати покази лічильників та оплатити за спожитий газ довелося йти у відділення на вул. Шептицького, 20.  Коли зайшла в приміщення, то просто жахнулася:  купа людей, у залі - душно, брак повітря. 
13016437_1043197065761625_241978420_o
У черзі стояли тернополяни різного віку, в тому числі літні люди. У погано провітрюваному приміщенні декому стало погано. Та найбільше, що мене вразило це - «спрощена» чи то «удосконалена» система обслуговування клієнтів.  У залі працювало всього лиш три (з шести) віконечка, у кожному з яких - своя історія. Виявляється, щоб подати покази лічильників, потрібно займати одну чергу, аби дізнатися суму для оплати - просять відстояти в черзі у наступному віконечку (!), і лише у третьому віконці у вас приймуть кошти. Інакше – ніяк. Ситуація абсурдна, люди незадоволені, виснажені та розчаровані. Виникає запитання: що змінилося після голосних повідомлень міськгазу про спрощення подачі показів лічильників та оплату за спожитий газ?

13020260_1043197079094957_379581984_n13015001_1043197089094956_1889778893_n

Редакція звернулася до інформаційного відділу міськгазу. Наразі  очікуємо на відповідь.

Проводиться набір на безкоштовні заняття в оздоровчих групах

Середа, 13 квітня 2016, 10:58

Проводиться набір на безкоштовні заняття в оздоровчих групах для тернополян віком від 55-ти років.

Перше заняття відбудеться 17 квітня о 12.00 год. у парку ім. Т. Г.Шевченка на Літній естраді. Заняття буде проводити заслужений працівник фізичної культури і спорту, людина з багаторічним досвідом роботи – Іськів Володимир Васильович.

Дрес-код: зручний одяг та взуття та бадьорий настрій.

12992828_1742309446055767_621680654_n

 

Адвокат довів у суді безпідставність стягнення заборгованості за кредитним договором

Вівторок, 12 квітня 2016, 10:33

Адвокатка Мирослава Черняк допомогла чоловіку з інвалідністю довести у суді безпідставність стягнення коштів за кредитним договором та не дала банку нарахувати необґрунтовані відсотки, повідмоляє у листі до редакції Тетяна Докиль.
Текст повідомлення передаємо дослівно:
До Кременецького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги звернувся чоловік з питанням щодо забезпечення інтересів у суді. Стосовно громадянина  Василя Петровича* ПАТ «ПРИВАТБАНК» подав позовну заяву до суду про стягнення з нього кредитної заборгованості у сумі 29 895, 41 грн. Як інвалід ІІІ групи, чоловік має право на безоплатну правову допомогу, тому місцевий центр призначив для здійснення представництва його інтересів у суді адвоката Мирославу Черняк. 
Виявилося, що у  2006 році  Василь Петрович отримав у банку кредит в сумі 4 000 грн. із базовою процентною ставкою 4% в місяць із розрахунку 360 днів у році. Порядок погашення заборгованості - щомісячними платежами в розмірі 7% від суми витрат. При цьому відповідач, як стверджувалося банком, був ознайомлений з умовами надання банківських послуг, Правилами користування платіжною карткою та Тарифами банку.
У 2007 році суд виніс наказ про стягнення заборгованості по цьому кредиту в сумі 5602, 90 грн, з них 3996, 40 грн – заборгованість по кредиту, 1606,50 грн – проценти, та пред’явлено до виконання до відділу ДВС. У 2012 році борг повністю стягнули та закрили виконавче провадження. Однак, банк продовжував нараховувати на цю заборгованість пеню і штрафи, керуючись «Умовами і правилами надання банківських послуг» і в кінці 2015 року банк подає позов про стягнення заборгованості, в яку включає заборгованість по кредиту та відсотки за користування кредитом, які були нараховані за період з 2006 року по 2015 рік .
Адвокату  Мирославі Черняк вдалося  довести у суді неправомірність вимог банку, так як ст.256, 257 Цивільного кодексу України встановлено строк позовної давності – 3 роки. Позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення по справі. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.
Відповідно до положення п. 7 частини 13 ст. 11 Закону України «Про захист прав споживачів» у спорах щодо споживчого кредитування, кредитодавцю забороняється вимагати повернення споживчого кредиту, строк давності якого минув. У зв’язку з цим позовна давність за позовом про повернення споживчого кредиту застосовується незалежно від наявності заяви сторони у спорі.
Суд дійшов висновку, що позивач не мав права пред’являти позов про стягнення основної суми 3996,40 грн повторно, оскільки, вона вже була стягнута судовим наказом від 2007 року і виконання по якій завершилося у 2012 році, то відповідно у банку не було і підстав нараховувати відсотки на основну суму. Ті відсотки, які нараховувались чоловіку до повного виконання зобов’язань по основній сумі з 2006 по 2012 роки, до повного виконання зобов’язань щодо повернення основної суми, позивач мав право пред’являти до стягнення в строк до 2015 року. Так як позовна заява була подана уже після спливу цього строку, суд дійшов до висновку, що в позові слід відмовити.
Адвокат, який не допустив стягнення кредитної заборгованості з громадянина Василя Петровича співпрацює з Кременецьким місцевим  центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та надав послуги клієнту за рахунок державного бюджету. 
Нагадуємо, що на сьогоднішній день в Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадяни можуть звертатися за такими адресами: 
м. Тернопіль -  вул. Шпитальна, 7, 
м. Кременець - вул. Шевченка, 59А, 
м. Чортків - вул. Шевченка, 54.  
Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).
*ім’я та по – батькові громадянина змінено з етичних міркувань

З повагою,
заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації
Докиль Тетяна Юріївна

Надходження зростають, але перевіряти – не завадить

Вівторок, 12 квітня 2016, 08:07

Більш як на 62 млн грн зросли надходження податку на доходи фізичних осіб за 3 місяці поточного року в порівнянні із січнем-березнем 2015 року. Сума платежу, яку внесли до бюджетів усіх рівнів платники обласного центру та Тернопільського району, склала 170,6 млн грн.

Однак, як показали результати десяти перевірок з питань нарахування та своєчасної сплати даного податку, які були проведені фахівцями відділу контрольно-перевірочної роботи у першому кварталі, не усі підприємства ревно переймаються правильністю оподаткування зарплати та інших доходів громадян. І донарахована їм 651 тисяча грн податку та штрафних санкцій – тому свідчення. Вказана сума уже сплачена порушниками до бюджету.

В Тернопільській ОДПІ, також, інформували, що до 1 травня 2016 року триває кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги платники можуть отримати у Центрі обслуговування Тернопільської ОДПІ, телефон: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Сторінка 1142 з 1408

«ПочатокПопередня1141114211431144114511461147114811491150НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер