images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Учні тернопільської школи №3 вразили своєю підготовкою на «Іграх патріотів»

Понеділок, 21 березня 2016, 08:52

17 березня спортивний фестиваль «Ігри патріотів» переступив поріг спортивної зали ТСШ №3 з поглибленим вивченням іноземних мов. Участь прийняли 3 команди учнів 3-х класів. Організаторів приємно вразила чудова підготовка школярів.

+DSC_0027 (2)

Діти вправно виконали завдання естафет та проявили свої творчі здібності у презентації команд. Окрему подяку висловлюємо вчителям фізичного виховання Булич Лілії Романівні та Любомиру Васильовичу Бенцалу за активну участь у підготовці команд до змагань.
DSC_0001 (2)

В результаті гри І місце зайняла команда 3-А класу "Здоров'ята". А ІІ місце, з рівною кількістю балів, розділили команди "Барвінчата" (3-Б клас) та "Патріоти" (3-В клас). Учасники були нагороджені подарунками від постійного партнера ТМ «Ласунка».

+DSC_0054 (2)

Організатор: Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

 

Які вони – тернопільські поліцейські

Понеділок, 21 березня 2016, 07:26

Минув тиждень, відколи склали присягу на вірність народу України патрульні поліцейські Тернополя. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів, що заявки на роботу в новій поліції міста подали 4,9 тис. чоловік. Конкурс складав 24 людини на місце, пише moyagazeta.com.ua.

Після тестів, комісій і жорсткого відбору кандидати пройшли 10 тижнів інтенсивної підготовки і тренінгів на базі Львівського університету внутрішніх справ у кращих викладачів та тренерів.

«Кожен четвертий у формі патрульного поліцейського на вулицях Тернополя – дівчина. Понад 80%, тобто майже кожен у формі патрульного поліцейського, – з вищою освітою. 24 учасники бойових дій. Ми постаралися, щоб у кожному підрозділі були молоді ветерани, які пройшли війну і знають ціну життя та вірності присязі», – наголосив Аваков.

Поліція_10

Футболіст став поліцейським

Як з’ясувалося згодом, лави тернопільської поліції поповнили не лише АТОвці і просто люди з вищими освітами, а й навіть відомі в місті спортсмени. Так, зокрема, патрульним поліцейським став колишній півзахисник футбольної команди «Нива» Олександр (Сандро) Мдінарадзе. 23-річний спортсмен виступав за «Ниву» упродовж останніх п’яти років. Але цьогоріч команду розпустили, її гравці отримали статус вільних агентів, тож кожен із них подався туди, куди душа лежить. І якщо переважна більшість продовжили футбольну кар’єру, то Олександр Мдінарадзе зупинив свій вибір на охороні правопорядку – успішно склавши тести і пройшовши вишкіл, колишній тернопільський футболіст став теперішнім тернопільським поліцейським.

Почали з… повій

Ще не встигли новоспечені поліцейські як слід вийти на зміну, як тут же взялися за тернопільську «оазу проституції», яка свого часу перекочувала з-під «Берегині» на вулицю Протасевича. Словом, першого ж дня роботи правоохоронці розігнали «нічних метеликів» з насиджених місць.

Про побачене на своїй сторінці у «Фейсбуці» розповів тернополянин Зорян Безкорований.

«Наш балкон виходить на добре відому автобусну зупинку по вул. Протасевича на Східному, де розташований магазинчик «Христина» – навпроти нього одразу починаються заміські поля. Однак ця зупинка більше відома тернополянам тим, що там уночі традиційно «тусують» легкодоступні дівчата та їхні кавалери. У перервах між «важкою роботою» вони, як правило, випивають. Така ситуація тривала, скільки ми там живемо. І ось сьогодні я побачив, як до зупинки під’їхала машинка з «новими» тернопільськими поліцейськими – що вони там говорили, я не знаю, але дівчата швидко скипіли. «Точка» закрилася – нова поліція в дії.

А ще вперше через наші внутрішні двори почав їздити поліцейський патруль на машині, чого ніколи не було за всю славну історію мікрорайону Східного», – поділився позитивними емоціями тернополянин.

Поліція_11

«А, може, домовимось?»

Не обійшлося в перші дні і без хабарів. 100 гривень пропонував житель Тернополя патрульним поліцейським, коли ті зупинили його «Фольксваген». Водій автівки порушив правила дорожнього руху. А коли правоохоронці почали оформляти протокол – почав пропонувати їм хабар. Чоловік марно сподівався, що поліція закриє очі на правопорушення. Натомість поліцейські викликали слідчо-оперативну групу.

Як наслідок, проти водія розпочато слідство. І відповідати бідоласі тепер доведеться не лише за порушення правил руху, а й за спробу дати хабар, що теж карається Законом.

Поліція_2

Переполох на тротуарах

На сторінках тернополян у соцмережах починають з’являтися фотографії, які демонструють, що нові патрульні взялися за водіїв, котрі залишають свої автомобілі де прийдеться, при цьому дуже часто порушуючи правила.

«Гей, хлопці дайте звикнути, душа тішиться: всі чемно сьогодні правим рядом з ввімкнутими вогнями, місто ніби хтось підмінив, що сталося?», – пише Борис Чапльовський, коментуючи у спільноті «Stupid parking Ternopil» фото, на якому помітно, як працюють поліцейські у центрі міста біля «Атріуму».

«Мій брат живе в Херсоні, то каже, що в них уже перестали паркуватися там, де не можна, причому усі», – додає ще одна дописувачка.

«Та давно пора було за це взятися, куди не глянь – навколо одні мудаки чи інваліди. Ще б за маршрутчиків взялися», «головне, щоб не зупинялись і діяли в рамках закону. Вже пора лад навести, бо стільки неадекватів з’явилося», «дуже сподіваюся, що пацикам, які успадкували від батьків вірус 90-их разом з бізнесом, тепер не комфортно буде бикувати і ставити свою тачку «де попало», і аграрії бусиками з діагнозом Sprinter не будуть паркуватися на тротуарах», – в такому дусі тернополяни коментують роботу нових поліцейських.

Депутат міськради Тернополя Назар Зелінка також оприлюднив фото автомобіля, який припаркувався на зеленому газоні у дворі. За словами тернополянина, водієві даного авто поліцейські виписали штраф у 255 грн.

Поліція_1

Універсальний принцип 80/20

Але попри загалом схвальні відгуки в соцмережах про перші дні роботи нової поліції у Тернополі, знаходяться й такі дописувачі, яким все не так. Здебільшого ці вічноневдоволені розповідають, що робота поліції – то звичайний піар, що вони працюють на камеру, що «мій знайомий пройшов туди за 300 баксів, сам при п’янці розповів» і тому подібні аргументи. Однак нашим новим правоохоронцям радимо не особливо дослухатися до таких коментарів. Простіше буде, якщо вони у своїй повсякденній роботі користуватимуться універсальним принципом 80/20.

Свого часу цей принцип винайшов італійський філософ і економіст Вільфредо Парето, який зауважив, що в статистиці рідко коли розподіл здійснюється на рівні частки. З якоїсь причини статистичні дані в процентному співвідношенні частіше розбиваються за правилом 80/20. І тоді Парето запропонував таку теорію: близько 80% проблем зі здоров’ям скоріш за все викликані 20% їжі, яку людина споживає. 80% прибутку компанії зазвичай приходять від реалізації 20% виготовлених компанією товарів. 80% розчарувань у взаєминах викликані спілкуванням з 20% ваших знайомих.

Ефект від застосування цього принципу приголомшливий! Адже можна відмовитися від виробництва 80% товарів компанії і заощадити тисячі. Або можна відмовитися від спілкування з 20% ваших знайомих і забути про безсоння через проблеми у взаєминах. Або можна відмовитися від 20% того, що ви їсте і насолоджуватися 100-відсотковим здоров’ям.

Ви можете, наприклад, написати світовий бестселер (чи, у випадку поліції, зловити кровожерного маніяка, якого розшукує «Інтерпол») і 20% людей, які його прочитали, будуть чимось незадоволені. Не вірите? Зайдіть у будь-яку соцмережу і розмістіть там своє творіння – обов’язково знайдеться 20% невдоволених. Навіть якби вам присвоїли Нобелівську премію в галузі літератури – це б нічого не змінило: 20% вічноневдоволених неадекватів все одно залишиться.

Тому нашим поліцейським варто дослухатися до критики, адже здорова критика завжди спрямована на покращення вашої роботи, однак при цьому не слід забувати і про універсальну похибку у 20%.

Поліція_5

Як виглядає поліція зсередини

Декілька поліцейських на правах анонімності розповіли про своє нове життя-буття.

Про мотивацію. Якщо бути чесним, у поліцію змусила піти дружина. До останнього не вірив, що потраплю на навчання. Ну і стимулювало те, що реформою займалася Ека Згуладзе і можна було сподіватися на чесну роботу. Грузія змогла, може, і в нас вийде. Я сам кілька разів натрапляв на ментів, які вимагали грошей за дрібні порушення. Немає людей без гріха. І я готовий платити за свої порушення, але без хабарів. Може, я наївний, та хочеться в це вірити.

Про особовий склад і зброю. Ми тільки почали працювати, іноді не все злагоджено. Три місяці навчання – це ж навіть не практика. За цей час переважно займалися адміністративним і кримінальним правом, правилами дорожнього руху. Люди зібралися в основному адекватні. Силові дії у нас заборонені. Нас вчили без зброї вирішувати конфлікти. А спецзасоби потрібно застосовувати тільки в критичній ситуації, коли слова не допомагають.

Поліція_4

Про патрулювання. Нічна зміна в мене починається о 21:30. У перший день ми приїхали о 14:00. Ніхто не знав, як відбуватиметься патрулювання. А ще ж потрібно забрати камери, рації, ключі, зброю, спецзасоби. Це час. За годину поки що не встигаємо. Але то технічний момент, він ще обкатується. Після того як ми все отримали, сідаємо в машину. Її оглядає група моніторингу. Фіксує пошкодження, наявність пального, аптечки тощо. Якщо, скажімо, в аптечці чогось не вистачає, нам одразу ж це видають. Якщо мало бензину, дають або талон, або картку для оплати. Готівки немає. Усе в електронних грошах. Немає можливості, як кажуть, «намутити». Плюс у нас є лист, у якому пишемо, скільки кілометрів проїхали, скільки бензину залишилося. Злити пальне нереально. Хоча бензин і так не шкодують.

 

Про систему. Щодо викликів, то найбільш «спекотні» дні – це п’ятниця і субота. Багато сімейних бійок, пограбувань. Грабіжників особливо важко ловити. Вони знають, де ховатися, де можна скинути вкрадене.

Як працює система? Виклики надходять на наш комп’ютер. Там зазначені адреса й характер правопорушення: грабіж, бійка і т. ін., а також район. Найближчий екіпаж цей виклик отримує. Але якщо хлопці будуть зайняті, то він надходить першому вільному патрулю. Таким чином, ми дуже мобільні. Квадрати, які патрулюємо, невеликі. Вночі приїжджаємо за 2-3 хв.

Про правосвідомість громадян. Чесно, після першої зміни хотілося бити людей за свинське ставлення до законів й одне до одного. Але хочеться вірити, що коли буду, скажімо, два місяці ходити і говорити людям: не переходьте дорогу в недозволених місцях, то рано чи пізно вони перестануть це робити.

Люди із совковим типом мислення нас не зовсім сприймають. Молоді – навпаки. Якщо вони сидять, п’ють пиво або горілку, ми підходимо, кажемо, що порушують закон, вони вибачаються, згортаються і йдуть. 

Про керівництво. Згуладзе нас підтримує, спілкується. Каже, щоб не переживали. Якщо не пам’ятаємо якусь статтю закону, не страшно, просить говорити суть. А подивитися номер можна в процесі.

У нас хороші командир батальйону і його заступник. Вони теж «у поля» виїжджають, допомагають нам. Тобто немає такого, що начальство просиджує штани в кабінетах.

Про мінуси роботи. Нас мало вчили оформляти ДТП. Так само нас не вчили регулювати рух. Скажімо, є подвійне перехрестя, чотири світлофори, один із них не працює. Всі учасники руху дивляться на мене. І комусь горить червоний, а я показую їм їхати. Був затор, ми так-сяк його розрулили. Але якби довелося таке робити в будній день у годину пік, це був би провал.

Про стару міліцію. У чому ми відрізняємося від міліції, то це в оперативності. І нас більше, ніж пепеесників. Як вони працювали: є виклик – вони на нього виїжджають із РВВС. А ми патрулюємо квартали, постійно в русі, бачимо багато порушень.

7 фактів про нову патрульну службу Тернополя

1) Кількість поліцейських

На вулицях Тернополя стежать за порядком 209 нових патрульних. Вони пройшли відбір з поміж майже п’яти тисяч кандидатів. У патрульні відбирали осіб до 35 років у гарній фізичній формі. Вони пройшли трьохмісячне навчання у найкращих українських та іноземних інструкторів.

2) 500 сценаріїв роботи

Нові патрульні виконують функції як державтоінспекції, так і дільничих міліціонерів. Спеціально для патрульних розробили 500 сценаріїв стаціонарно-операційних процедур. Під час їх розробки враховувалися норми чинного законодавства: як саме поліцейським поводитися, як вести себе у тому або іншому випадку, що робити, з ким координувати свої дії і у кого що запитувати.

3) Час виклику

Викликати патрульних можна за номером 102. Середній час прибуття з моменту виклику – 3-5 хвилин. Якщо патрульні в цей час будуть зайняті, то виклик може прийняти патруль з сусіднього району. Виклики градуються за ступенем важливості. Теоретично патрульна служба може приїхати і допомогти зняти кота з дерева, якщо в цей час не буде важливіших справ.

4) Види патрульних

Наразі патрулі будуть двох видів: піший патруль та автопатруль. У кожного з них будуть свої сектори патрулювання і шляхи патрулювання за вказаним маршрутом. Через певний період сектори будуть міняти. Також ще планується створити мотопатруль та перевести до патрульної служби відділ кінної міліції.

5) Зарплата

Зарплату патрульним виплачують у розмірі 8-10 тисяч гривень залежно від посади та звання. Працюють патрульні цілодобово. Робоча зміна становить 12 годин. На наступну зміну патрульний може заступати через 48 годин.

6) Нова форма

Українські поліцейські тепер нагадують своїх колег зі США – у них чорна форма і залізні жетони, а на грудях нашивка з прізвищем. Закупили її в американського бренду спеціалізованого одягу «5.11». До укомплектування правоохоронців входить зброя, жезл, газовий балончик, тактичний ліхтарик, наручники, рація, а також відеокамера. Під час спілкування патрульний повинен попередити про запис відеокамери.

7) Офіс

Патрульна поліція дислокується на вул. Котляревського (приміщення колишнього управління ДАІ).

 

Підготував Адам Стрижнюк

Перший в області хоспіс відкриють в травні

Неділя, 20 березня 2016, 10:44

Пацієнтам, які зіткнулися з невиліковним захворюванням, а також їх сім’ям обіцяють поліпшити життя у хоспісі, відкриття якого незабаром планують у Тернополі.

За словами головного лікаря КУТОР «Обласної лікарні «Хоспіс» Андрія Паламарчука, перший медичний заклад такого типу відкриють у селі Плотича в першій половині травня.Хоспіс передбачає місця для 30 пацієнтів.

хоспіс

Паліативну допомогу надаватимуть висококваліфіковані фахівці, які максимально сприятимуть якісному поліпшенню життя пацієнтів шляхом раннього виявлення і лікування болю та інших фізичних симптомів. Дбатимуть тут й про психологічну та соціальну адаптацію хворих, а також їх сімей та близьких людей.

Наразі в закладі триває реорганізація.

 

Портрет Кузьми планують зобразити у Тернополі

Субота, 19 березня 2016, 08:00

Тернополяни активно обговорюють ідею створення у місті скверу, алеї або портрету фронтмена гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка.

Відповідну петицію про вшанування пам’яті співака розмістили на сайті міськради більше місяця тому. Після довгих роздумів та дискусій створити у місті портрет із зображення Кузьми таки затвердили.

Портрет Кузьми планують зобразити у Тернополі

Спершу портрет із зображенням улюбленого українцями виконавця пропонували відтворити на будинку по вул. Брюкнера, 3. Нагадаємо, саме тут в рамках мистецького проекту «Артервізія» минулоріч не вдалося зобразити портрет Митрополита Шептицького. Причиною непорозумінь стали заперечення мешканців будинку, що живуть навпроти. Прийнявши до уваги скарги жителів, міська рада прийняла рішення припинити художні роботи і зафарбувати стіну у білий колір. Така ж ситуація спіткала ідею із зображенням портрету Кузьми. Щоправда цього разу не погодились жителі конкретного будинку.

В результаті вибір зупинили на стіні будинку, що знаходиться за адресою вул. Грушевського, 1 (арка, що веде з театрального майдану в двір).

Наразі молоді активісти працюють над розробкою ескізів та обрахуванням проекту.



«Україночки» завітали в ЗОШ №19

П'ятниця, 18 березня 2016, 14:12

«Крок до успіху» - так називаються заходи, які проводить у школах Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

18 березня в спортивній залі ЗОШ №19 відбулась зустріч діючих спортсменів Ярош Світлани, капітана, та Головко Лілії, гравця команди жіночого футбольного клубу «Україночка» ( в минулому «Тернополянка») з ученицями 7-8-их класів.

+SAM_7169

Зустріч відбувалась у дружній та невимушеній атмосфері. Спочатку діти дізнались про футбол, цікаву та захоплюючу командну гру: як вона виникла та стала найпопулярнішим видом спорту у світі.

В свою чергу, гості розповіли про те як вони прийшли у цей спорт, поділились досвідом у досягненні успіху в улюбленій справі.Усі бажаючі дівчатка взяли участь у тренуваннях, проведенного професіоналами жіночого футболу. Закріпили набуті вміння юні футболістки під час дружнього матчу.

+SAM_7175

«У дворах та на спортивних майданчиках грають переважно хлопчаки та згодом, ми сподіваємось, можна буде спостерігати граційний дівчачий футбол. Тож, ласкаво просимо у футбол!», - запросили учасниць Ліля та Світлана.

 

Сторінка 1171 з 1425

«ПочатокПопередня1171117211731174117511761177117811791180НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер