images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Масштабне оновлення освітньої сфери: в пріоритеті не лише форма, а й зміст

Четвер, 03 травня 2018, 05:32

Збільшення фінансування, покращення матеріально-технічної бази та інфраструктури, початок непростих, але вагомих реформ – торкнулися й освітньої сфери Тернопільської області. За останні три роки активної та продуктивної діяльності обласної адміністрації на чолі з головою ОДА Степаном Барною ми маємо чим пишатися – це нові та оновленні школи, наповненні не лише формою, а й змістом; це нові садочки та відкриття додаткових груп; це сучасні лабораторії у професійно-технічних училищах з новим устаткуванням для здобуття фахових професій. А також інклюзивні класи, в яких дітки з обмеженими потребами навчаються разом із своїми однолітками.

 

«Пріоритет в освіті – оснащення шкіл сучасними кабінетами»

 

Аналізуючи кожен напрямок окремо, говоримо, що лише за минулий 2017 рік, на Тернопільщині вдалося здати в експлуатацію школу-довгобуд І-ІІ ст. у селі Горигляди Монастириського району. Будівництво об’єкту розпочалося ще у далекому 1990 році і через відсутність фінансування було призупинено. Лише протягом останніх двох років, за ініціативи голови Тернопільської ОДА Степана Барни, вдалося відновити фінансування й забезпечити реалізацію проекту у повній мірі.

 

Крім того, за минулий рік в області реалізували близько 30 проектів з відбудови та ремонтів шкіл та дитячих садочків, активно впроваджували енергозберігаючі технології: перевели на альтернативні види палива майже 30 паливних котелень, замінили на енергозберігаючі понад 2 тис. вікон та понад 3 сотні дверей. А за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та на умовах співфінансування оновили та модернізували 6 навчальних закладів!

 

Зокрема, у 2017 році нове «обличчя» отримав гуртожиток Чортківського державного медичного коледжу, де було проведено утеплення фасадів та влаштування шатрового даху.

 

У Бережанському районі у Вербівському НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ст. – дошкільний навчальний заклад» реалізували енергоефективний проект розвитку, який передбачив реконструкцію системи опалення з встановленням енергоефективних котлів на альтернативних видах палива та заміні покрівлі з утепленням фасаду.

 

У Бучацькій ЗОШ І-ІІІ ст. №2 здійснили капітальний ремонт щодо впровадження енергозберігаючих технологій з утеплення фасадів.

 

Реконструювали й загальноосвітню школу І-ІІІ ст. у селі Почапинці Тернопільського району.

 

А також здійснили капітальний ремонт – утеплили фасади, замінили покрівлю та вікна на енергозберігаючі у Кременецькому НВК «Кременецька ЗОШ І-ІІІ ст. №5 – дошкільний навчальний заклад» та в Оліївській ЗОШ І-ІІІ ст. Зборівського району. Зміни від таких робіт уже відчутні й не лише завдяки тому, що в класах тепер тепло і затишно, а й тому, що це дозволяє значно економити на енергоносіях!

 

Також у школі в селі Урмань, що на Бережанщині, учням тепер тепло та комфортно навчатися. А завдяки встановленій модернізованій системі опалення – це ще й економічно вигідно. Там перекрили дах. Старі вікна вже замінили на нові. Встановили нову систему опалення та паливні котли на дровах.

 

«Надалі для нас залишається пріоритетом в освіті – оснащення шкіл сучасними кабінетами», – наголосив очільник Тернопільщини Степан Барна.

 

За його словами, реформи відбуваються в країні, і ми на Тернопільщині намагаємося утримувати в цьому напрямку лідерство. «Надважливим є те, що протягом останніх двох років ми створили 26 опорних шкіл. Це дозволило залучити на оснащення кабінетів хімії, математики, біології та географії відповідно до сучасних вимог і новітніх методик викладання значні фінансові ресурси! Також ми закупили 2,5 тисячі нових комп’ютерів. Водночас, завдяки державним програмам, ми придбали 51 шкільний автобус. Результат – потреба області у довезені дітей до навчальних закладів забезпечена на понад 90%, тобто залишається зовсім трохи. А тому допрацьовувати будемо протягом 2018 року», – поінформував Степан Барна.

 

«Інклюзивна освіта – це пріоритет держави»

 

Також, як наголосив очільник області, акцент сьогодні робиться й на інклюзивній освіті, мета якої полягає в забезпеченні кращого доступу до освіти дітям з особливими потребами.

 

Загалом на Тернопільщині у 2017/2018 навчальному році функціонують 35 загальноосвітніх навчальних закладів з 61 інклюзивним класом, 1 спеціальна школа, 3 спеціальні школи-інтернати, 3 навчально-реабілітаційні центри та 2 навчально-виховні комплекси. Навчатимуться в інклюзивних класах 79 дітей з особливими освітніми потребами, а це майже на 50% більше, ніж торік.

 

«Дитячі садочки – важлива складова розвитку та виховання дітей»

 

2017 рік став знаковим для розвитку та розширення мережі дитячих дошкільних навчальних закладів. У селі Городище Козівського району та у селі Жабиня Зборівського району відкрили два новозбудованих садочки.

 

 

Крім того, у 8 населених пунктах відкрили ще додаткові групи на загальну кількість 209 дітей. Також у 2018 році завершать садочки у селі Стінка Бучацького району, (80 місць), в Гориглядах Монастириського району (40 місць) та в Нагірянці Чортківського району.

 

«Працюємо над переобладнанням 17 лабораторій професійно-технічних училищ»

 

В області працюють над зміною неефективної «радянської» системи профтехосвіти. Так, 2017 рік дозволив на Тернопільщині відкрити 3 сучасні лабораторії у Тернополі, Кременці та Заводському, пише oda.te.gov.ua

 

На базі Тернопільського ВПУ №4 відкрили сучасну лабораторію для малярів та столярів у співпраці з фірмою «Sniezka». На умовах співфінансування, за рахунок коштів компанії та навчального закладу, облаштували кабінет для теоретичної підготовки з використання матеріалів «Sniezkа», навчальну майстерню, а також кабінет і навчальну майстерню для використання лакофарбових матеріалів фірми «VIDARON», які входять в систему «Sniezka».

 

На базі Кременецького професійного ліцею запрацював сучасний навчально-практичний центр для швачок, кравців та закрійників. На модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази лабораторії з Державного бюджету виділили 330 тис. грн. та 100 тис. грн. – з обласного бюджету.

 

Третю сучасну лабораторію відкрили на базі Чортківського вищого професійного училища. Тепер у навчальному закладі готують монтажників санітарно-технічних систем та устаткування. На створення навчально-практичного центру, модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази з державного бюджету виділено 628 тис. гривень та 600 тис. грн. – з обласного бюджету.

 

 

 

«Політика обласної адміністрації в галузі освіти має дві пріоритетних складових: це якість надання освітніх послуг та трудова зайнятість випускників. Саме тому нам потрібні фахівці робітничих професій, щоб конкурувати на ринку праці. Професійно-технічна освіта в області повинна працювати. І для цього ми вкладаємо кошти в сучасні лабораторії», – акцентував Степан Барна.

 

Тернопільщина готується до відкриття літнього туристичного сезону

Четвер, 03 травня 2018, 05:29

Цьогорічний літній туристичний сезон розпочинається на Тернопіллі 5-6 травня зі святкування Дня міста у Збаражі. Напередодні, 2 травня відбулося засідання оргкомітету під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Юрій Юрика, на якому обговорили всі питання стосовно підготовки та проведення вказаного заходу.
Так, 5 травня буде присвячений Дню здорового способу життя. Цього дня об 11.00 планується проведення велопробігу, згодом відбудуться змагання зі стрітболу й турнір з міні-футболу. О 16.00 — захопливе, кольорове Свято фарб. У театрі призамкового парку о 21.00 планується показ кінострічки «Червоний».
У неділю, 6 травня о 9.00 стартує Всеукраїнський фестиваль-конкурс патріотичного мистецтва «Козацька слава», який триватиме до 14.00. У цей час розпочнеться офіційна частина святкування — урочисте відкриття Дня міста і туристичного сезону Тернопілля. Священники різних конфесій проведуть святкове богослужіння.
О 15.30 розпочнеться гала-концерт учасників та гостей всеукраїнського фестивалю-конкурсу патріотичного мистецтва «Козацька слава».
У рамках святкування мешканці усіх районів області, а також представники заповідників України презентуватимуть туристичний потенціал своєї місцевості. Діятиме виставка зброї, дитячі атракціони. Відбуватимуться різноманітні конкурси. Для охочих побачити все місто з висоти пташиного польоту пропонуватиметься політ на повітряній кулі. У той же час гостей свята вже традиційно частуватимуть варениками і капусняком.
Запрошуємо взяти участь у святкуванні!


oda.te.gov.ua

А скільки вам потрібно грошей до повного щастя?

Середа, 02 травня 2018, 08:36

Знайоме запитання, чи не так.

Для того щоб розібратись у цих інколи простих запитаннях проведено ще одне засідання Клубу «Лабораторія бізнесу» у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості.

Це було одне з найтриваліших засідань за час існування Клубу: 6 годин.

Представники роботодавців мали можливість взяти участь у бізнес-грі «Життєвий капітал» та на даному «тренажері» побачити наживо як вони раціонально, або навпаки не раціонально розпоряджаються власними коштами. Гра є адаптованою до українських реальностей гри Р. Кійосакі.

У результаті змодельованих життєвих ситуацій кожен з учасників отримав власний безцінний досвід, який можна і навіть треба використовувати у реальному житті та приймати оптимальніші рішення.

Дана бізнес-гра відбулась, дякуючи Діловому клубу «Партнер» м. Тернопіль, яку провели менеджери фінансового сектору СК ТАС Life м. Тернопіль.



Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

Аліна Грицаєнко




 

Розпочався ремонт дороги на проспекті Злуки у Тернополі

Середа, 02 травня 2018, 06:15

З 1 травня на пр.Злуки (на ділянці від «Універсаму» до «Текстильника») підрядні організації розпочали проводити поточний ремонт методом холодного ресайклінгу.

Наразі проводяться роботи з фрезерування ділянки, під час яких можливе часткове перекриття руху для автотранспорту. Просимо водіїв бути обережними при проїзді даної ділянки та завчасно обирати маршрути руху.

rada.te.ua

Новий рекорд: у Тернополі приготують 1500 літрів польської страви «Журик»

Середа, 02 травня 2018, 06:09

Тернопіль вкотре підтвердить статус гастрономічної столиці Україні. Адже вже цієї неділі, 6 травня, файне місто планує встановити ще один кулінарний рекорд і приготувати 1500 літрів традиційної польської страви із назвою «Журик».

Приготування відбудеться 6 травня на Театральному майдані Тернополя. Опісля приготування (а це орієнтовно о 17.00 год.) журик роздаватимуть усім присутнім гостям та бажаючим безкоштовно.

Як розповідають організатори рекорду, готуватимуть журик у величезному казані. А роздаватимуть страву разом з вареним яйцем, ковбасою та хлібом, щоб повністю дотриматися рецептури.

До слова, готують польську страву неспроста. Адже фестиваль «Тернопільська брама» - це відкриття туристичного сезону у файному місті Тернопіль. А наше місто заснував коронний гетьман Ян Амор Тарновський, який за походженням був поляком.

 

Сторінка 908 з 1425

«ПочатокПопередня901902903904905906907908909910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер