images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Астрономи прогнозують новий зорепад: чи буде він видовищним

Понеділок, 30 травня 2022, 10:52

У ніч з 30 на 31 травня Земля пройде крізь сліди уламків розбитої ще у 1995 році на великі фрагменти комети під назвою 73P/Schwassmann-Wachmann.

Про це повідомляє NASA.

Фрагменти комети продовжували руйнуватися, і якщо їхні уламки летять зі швидкістю, яка вдвічі перевищує нормальну, може відбутися зорепад.

У 2009 році у телескоп астрономи побачили, що деякі фрагменти рухаються досить швидко.

Комета 73P/Schwassman-Wachmann і її уламки. Фото: NASA

Однак метеори, за спостереженням одних вчених, рухаються відносно повільно, і, ймовірно, будуть тьмяними.

Інші передбачають надзвичайно яскравий потік, адже комета накопичила достатньо уламків, щоб це стало можливим.

За сприятливих умов явище може перетворитися у метеоритний шторм.

"Ми не можемо бути впевнені в тому, що ми його побачимо. Ми можемо тільки сподіватися, що він буде приголомшливим", –  заявили у NASA.

Найбільш сприятливі умови для спостережень будуть у мешканців Північної Америки.

Яна Осадчажурналіст

 

НБУ продав цього тижня рекордну з початку війни кількість валюти

Понеділок, 30 травня 2022, 10:46

Обсяг продажу валюти Національним банком у четвертий тиждень травня став рекордним з початку війни – 1,43 мільярда доларів.

Про це йдеться у даних НБУ.

Тижнем раніше Нацбанк продав 650,4 млн доларів.

За цей тиждень Національному банку вдалося придбати всього 7,5 млн доларів, як і минулого тижня.

З 21 травня регулятор скасував верхній ліміт як курсу продажу готівкової валюти банками в Україні, так і курсу конвертації гривні в іноземну валюту за їх картками за межами країни.

Раніше стеля такого курсу становила зафіксований у перший день війни офіційний курс гривні плюс 10%, або 32,18 грн за долар. Стеля для інших валют розраховувалася за крос-курсом до долара.

Крім того, Нацбанк знизив вдвічі стелю переведення в готівку гривневих карт за кордоном – до еквівалента 50 тис. грн на місяць.

В результаті багато власників гривневих карток за кордоном в очікуванні значного зростання курсу збільшили операції з конвертації гривні.

Загалом з початку року Нацбанк придбав на ринку 1,81 млрд доларів та 110,97 млн євро, а продав 8,56 млрд доларів та 1,79 млрд євро.

Міжнародні резерви України станом на 1 травня 2022 року становили 26,94 млрд доларів, що на 4% менше, ніж на початок березня (28,11 млрд доларів).

Економічна правда

На Одещині побудують стоянки для фур на трасах біля кордону

Понеділок, 30 травня 2022, 10:43

 
СЛУЖБА АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Служба автомобільних доріг Одеської області розпочинає будівництво спеціальних стоянок для великогабаритних машин на автотрасах, що ведуть до міжнародних контрольно-пропускних пунктів.

Про це йдеться у повідомленні служби.

"Через російську військову агресію зросло навантаження на автомобільні дороги української Бессарабії. Для впорядкування транспорту та зниження заторів на автомобільних дорогах, що ведуть до міжнародних контрольно-пропускних пунктів, облаштовуємо спеціальні місця для систематизації руху великовантажних транспортних засобів", – йдеться у повідомленні.

Вказано, що автодор починає, зокрема, будівництво чотирьох спецмайданчиків для великовантажних автомобілів середньою місткістю до 200 транспортних засобів.

Причому кожен із таких майданчиків матиме електронні черги, завдяки яким водій зможе прогнозувати свій заїзд, а також інформувати онлайн інших учасників дорожнього руху про поточну завантаженість майданчиків.

Зростання автомобільних вантажопотоків на дорогах української Бессарабії обумовлене морською блокадою портів України з боку Росії. Вітчизняні товаровиробники змушені шукати альтернативні шляхи експорту зернових та інших вантажів.

На даний момент на портових елеваторах заблоковано ворогом майже 4,5 млн. тонн зерна, а загалом в Україні накопичилося близько 20 млн. тонн зерна для експорту.

Економічна правда

 

Росіяни звозять трупи, які вимило з могил, у супермаркет Маріуполя – радник мера

Понеділок, 30 травня 2022, 10:38

БРАТСЬКІ МОГИЛИ У МАРІУПОЛІ, ФОТО: ЄВГЕНІЙ МАЛОЛЄТКА

Російські окупанти в Маріуполі везли трупи, які вимило з могил при відновленні водопостачання, у один з супермаркетів, повідомив радник мера Петро Андрющенко.

ДжерелоАндрющенко у Telegram

Увага, у новині вміст чутливого характеру!

Пряма мова Андрющенка: "В приміщенні супермаркету "Щирий кум" в Лівобережному районі по пр. Свободи росіяни облаштували трупозвалище. Буквально.

Сюди росіяни звозять тіла загиблих, що вимило з могил при спробі відновлення водопостачання та частково - ексгумованих. Просто звалюють, наче сміття.

Катастрофічна нехватка людей для захоронення та потужності навіть імпровізованих моргів. До такого ступеня, що в Москві розпочали окрему рекрутингову кампанію патологоанатомів".

Деталі: Андрющенко наголошує, що це фото – свіже і є демонстрацією загроз епідемії.

 

Нагадаємо: Мер Маріуполя Вадим Бойченко попереджає про ризик виникнення спалахів інфекційних захворювань у Маріуполі цього літа.

Мародерство в Маріуполі: окупанти другу добу вантажать металопрокат у порту

Понеділок, 30 травня 2022, 10:37

ФОТО З TELEGRAM АНДРЮЩЕНКА

Російські мародери другу добу вантажать для відправки український металопрокат у торгівельному порту тимчасово окупованого Маріуполя.

Джерело: радник мера Петро Андрющено у Telegram

Деталі: 28 травня за підтримки та супроводження російських військових в акваторію порту зайшло російське вантажне судно типу "річка-море" РМ3 класу "Славутич" під російським прапором (порт приписки Ростов-на-Дону).

Другу добу його завантажують українською рулонною сталлю/ металопрокатом. Порт призначення (попередньо) Ростов-на-Дону.

Пряма мова: "Черговий факт офіційного мародерства Росією як державою. Вже навіть ніхто не ховається".

Що передувало: Директор ДП "Маріупольський морський торговельний порт" Ігор Барський у коментарі ЕП зазначив, що на 23 лютого на території порту знаходилося біля 200 тис тонн металу та чавуну, вартість яких сягає 170 млн дол. Окупанти мають намір його вкрасти.

 

Сторінка 667 з 1423

«ПочатокПопередня661662663664665666667668669670НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер