images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У тернопільському парку ім. Тараса Шевченка дооблаштують меморіальну стелу «Воїнам, загиблим за волю України»

П'ятниця, 02 серпня 2024, 13:26

У парку ім. Тараса Шевченка, поблизу пам'ятника Степанові Бандері, буде дооблаштовано меморіальну стелу «Воїнам, загиблим за волю України». Проєкт є частиною ініціативи з вшанування пам'яті героїв, які віддали своє життя за незалежність та свободу України.

На встановлення меморіальної стели вже оголошено тендер через систему Prozorro, що дозволяє забезпечити прозорість та відкритість процесу.

Проєкт передбачає додаткове встановлення шести меморіальних плит. Крім того, об'єкт буде підсвічуватися чотирма наземними світильниками та двома додатковими світильниками зовнішнього освітлення.

 

Вулиці Тернополя носитимуть імена Героїв України

П'ятниця, 02 серпня 2024, 13:21

2 серпня на черговому засіданні сесії Тернопільської міської ради прийнято рішення «Про найменування вулиць іменами загиблих військовослужбовців, які удостоєні звання Героя України». Депутати підтримали відповідну ініціативу з метою прийняття виважених рішень щодо найменування та перейменування назв вулиць іменами загиблих військовослужбовців у населених пунктах Тернопільської міської територіальної громади.

Тож відтепер, присвоювати вулицям у населених пунктах Тернопільської міської територіальної громади будуть назви на честь імен загиблих військовослужбовців, які удостоєні звання Героя України.

Рішення прийнято враховуючи висновки постійних комісій міської ради з питань містобудування та з гуманітарних питань

CBS: Росія та Захід обміняють 24 ув’язнених, зокрема російського вбивцю Красікова

Четвер, 01 серпня 2024, 13:08

Обмін ув’язнених між Росією, США, Німеччиною та ще трьома країнами, який почався в четвер, 1 серпня, стосується 24 людей, серед них – троє ув’язнених американців і російський убивця Вадім Красіков.

Про це повідомляє телеканал CBS News з посиланням на джерело в Білому домі, пише "Європейська правда".

У межах домовленості на батьківщину повернуться ув'язнені в Росії репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович, ветеран морської піхоти Пол Уілан та російсько-американська радіожурналістка Алса Курмашева.

Також до США має прибути російський опозиціонер, колумніст The дописувач The Washington Post Владімір Кара-Мурза, який має британсько-російське громадянство і є власником грін-карти.

Очікується, що в межах угоди щонайменше 12 політичних в'язнів, які утримуються в Росії, будуть передані Німеччині. Росія ж отримає вісьмох людей, більшість – підозрювані або засуджені через зв'язки з російською розвідкою.

Серед російських громадян, яких планують обміняти, – Вадим Красіков, убивця, який відбуває довічне ув'язнення в Німеччині за вбивство чеченського польового командира, скоєне на замовлення російської федеральної влади.

Домовленість про обмін координувалася низкою урядових установ США, зокрема Білим домом, Державним департаментом і Центральним розвідувальним управлінням, пише CBS News.

Медіа в останні дні помітили ознаки підготовки потенційного великого обміну в’язнями між кількома західними країнами і Росією, а також Білоруссю. Зокрема, йшлося про те, що до такого потенційного обміну залучені Сполучені Штати, Німеччина, Словенія та Британія.

Серед іншого, напередодні у Словенії завершили суд над парою шпигунів з Росії, ЗМІ писали, що їх везуть на обмін.

А самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко вирішив помилувати громадянина Німеччини Ріко Крігера, засудженого до страти нібито через роботу на "українські спецслужби". Причини такого кроку не повідомляли, але помилування Крігера теж пов'язують з обміном ув'язнених.

ОЛЕГ ПАВЛЮК

 

МЗС: У Польщі сталась смертельна аварія з українським мікроавтобусом, є загиблий

Четвер, 01 серпня 2024, 13:02

Мікроавтобус, який 30 липня потрапив у смертельне ДТП під Познанню, мав українську реєстрацію і перевозив громадян України.

Як повідомляє Укрінформ, пише "Європейська правда", про це повідомили у пресслужбі МЗС України.

У польських ЗМІ інформація про аварію з’явилась одразу після події, увечері 30 липня, але тоді не набула розголосу в українських ЗМІ.

На 172-му кілометрі траси A2 під Познанню зіткнулися мікроавтобус і вантажівка. У поліції повідомили, що автобус Fiat Ducato в’їхав у вантажівку ззаду. Найбільше постраждала ліва частина кабіни біля місця водія.

Внаслідок ДТП водій мікроавтобуса загинув, шістьох пасажирів госпіталізували з травмами.

Рух у напрямку Варшави після того був заблокований багато годин, дорогу повністю відкрили лише близько 6 ранку.

В МЗС України повідомили, що мікроавтобус мав українську реєстрацію і перевозив громадян України.

"За наявною інформацією Fiat Ducato врізався в задню частину вантажівки на ділянці автомагістралі, де тривають роботи з будівництва смуги. В мікроавтобусі перебувало 7 громадян України. Водій мікроавтобуса загинув на місці, шестеро пасажирів було госпіталізовано з ушкодженнями різної тяжкості", – повідомили у пресслужбі.

У відомстві зазначили, що стан постраждалих оцінюється як стабільний.

Справа перебуває на контролі Генерального консульства України у Вроцлаві.

За 10 днів до того у Польщі біля кордону з Німеччиною розбився інший український мікроавтобус, серед постраждалих були діти.

МАРІЯ ЄМЕЦЬ

ЗМІ: РФ звільнила журналіста WSJ і ексвійськового США в рамках великого обміну в’язнями

Четвер, 01 серпня 2024, 13:01

Росія звільнила репортера Wall Street Journal Евана Гершковича і колишнього морського піхотинця США Пола Вілана в рамках великого обміну в’язнями, зокрема, за участі США.

Про це агентству Bloomberg розповіли джерела, повідомляє "Європейська правда".

За даними співрозмовників агентства, Гершкович і Вілан зараз перебувають на шляху до місць призначення за межами Росії.

В рамках угоди США та їхні союзники повернуть Росії ув'язнених, яких вони утримують.

Подальші подробиці обміну наразі не розголошують.

Медіа в останні дні помітили ознаки підготовки потенційного великого обміну в’язнями між кількома західними країнами і Росією, а також Білоруссю. Зокрема, йшлося про те, що до такого потенційного обміну залучені Сполучені Штати, Німеччина, Словенія та Британія.

Раніше стало відомо, що Вілан, Гершкович і російський дисидент Володимир Кара-Мурза зникли з поля зору в середу, повідомили їхні адвокати.

У Словенії завершили суд над парою шпигунів з Росії, ЗМІ писали, що їх везуть на обмін.

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко вирішив помилувати громадянина Німеччини Ріко Крігера, засудженого до страти нібито через роботу на "українські спецслужби". Причини такого кроку не повідомляли, але помилування Крігера теж пов'язують з обміном ув'язнених.

Російське агентство ТАСС повідомило, що з публічної електронної бази даних Федерального бюро в'язниць США, що дає змогу встановити місце тримання під вартою ув'язнених, зникли відомості про росіян Александра Вінника, Владислава Клюшина, Вадима Конощенка і Максима Марченка.

Також Москва раніше дала зрозуміти, що хоче домогтися обміну Вадима Красікова, який був засуджений у Німеччині до довічного ув'язнення за вбивство колишнього чеченського командира.

ІРИНА КУТЄЛЄВА

 

Сторінка 7 з 1473

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер