images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Адвокат довів у суді безпідставність стягнення заборгованості за кредитним договором

Вівторок, 12 квітня 2016, 10:33

Адвокатка Мирослава Черняк допомогла чоловіку з інвалідністю довести у суді безпідставність стягнення коштів за кредитним договором та не дала банку нарахувати необґрунтовані відсотки, повідмоляє у листі до редакції Тетяна Докиль.
Текст повідомлення передаємо дослівно:
До Кременецького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги звернувся чоловік з питанням щодо забезпечення інтересів у суді. Стосовно громадянина  Василя Петровича* ПАТ «ПРИВАТБАНК» подав позовну заяву до суду про стягнення з нього кредитної заборгованості у сумі 29 895, 41 грн. Як інвалід ІІІ групи, чоловік має право на безоплатну правову допомогу, тому місцевий центр призначив для здійснення представництва його інтересів у суді адвоката Мирославу Черняк. 
Виявилося, що у  2006 році  Василь Петрович отримав у банку кредит в сумі 4 000 грн. із базовою процентною ставкою 4% в місяць із розрахунку 360 днів у році. Порядок погашення заборгованості - щомісячними платежами в розмірі 7% від суми витрат. При цьому відповідач, як стверджувалося банком, був ознайомлений з умовами надання банківських послуг, Правилами користування платіжною карткою та Тарифами банку.
У 2007 році суд виніс наказ про стягнення заборгованості по цьому кредиту в сумі 5602, 90 грн, з них 3996, 40 грн – заборгованість по кредиту, 1606,50 грн – проценти, та пред’явлено до виконання до відділу ДВС. У 2012 році борг повністю стягнули та закрили виконавче провадження. Однак, банк продовжував нараховувати на цю заборгованість пеню і штрафи, керуючись «Умовами і правилами надання банківських послуг» і в кінці 2015 року банк подає позов про стягнення заборгованості, в яку включає заборгованість по кредиту та відсотки за користування кредитом, які були нараховані за період з 2006 року по 2015 рік .
Адвокату  Мирославі Черняк вдалося  довести у суді неправомірність вимог банку, так як ст.256, 257 Цивільного кодексу України встановлено строк позовної давності – 3 роки. Позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення по справі. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.
Відповідно до положення п. 7 частини 13 ст. 11 Закону України «Про захист прав споживачів» у спорах щодо споживчого кредитування, кредитодавцю забороняється вимагати повернення споживчого кредиту, строк давності якого минув. У зв’язку з цим позовна давність за позовом про повернення споживчого кредиту застосовується незалежно від наявності заяви сторони у спорі.
Суд дійшов висновку, що позивач не мав права пред’являти позов про стягнення основної суми 3996,40 грн повторно, оскільки, вона вже була стягнута судовим наказом від 2007 року і виконання по якій завершилося у 2012 році, то відповідно у банку не було і підстав нараховувати відсотки на основну суму. Ті відсотки, які нараховувались чоловіку до повного виконання зобов’язань по основній сумі з 2006 по 2012 роки, до повного виконання зобов’язань щодо повернення основної суми, позивач мав право пред’являти до стягнення в строк до 2015 року. Так як позовна заява була подана уже після спливу цього строку, суд дійшов до висновку, що в позові слід відмовити.
Адвокат, який не допустив стягнення кредитної заборгованості з громадянина Василя Петровича співпрацює з Кременецьким місцевим  центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та надав послуги клієнту за рахунок державного бюджету. 
Нагадуємо, що на сьогоднішній день в Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадяни можуть звертатися за такими адресами: 
м. Тернопіль -  вул. Шпитальна, 7, 
м. Кременець - вул. Шевченка, 59А, 
м. Чортків - вул. Шевченка, 54.  
Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).
*ім’я та по – батькові громадянина змінено з етичних міркувань

З повагою,
заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації
Докиль Тетяна Юріївна
 

Надходження зростають, але перевіряти – не завадить

Вівторок, 12 квітня 2016, 08:07

Більш як на 62 млн грн зросли надходження податку на доходи фізичних осіб за 3 місяці поточного року в порівнянні із січнем-березнем 2015 року. Сума платежу, яку внесли до бюджетів усіх рівнів платники обласного центру та Тернопільського району, склала 170,6 млн грн.

Однак, як показали результати десяти перевірок з питань нарахування та своєчасної сплати даного податку, які були проведені фахівцями відділу контрольно-перевірочної роботи у першому кварталі, не усі підприємства ревно переймаються правильністю оподаткування зарплати та інших доходів громадян. І донарахована їм 651 тисяча грн податку та штрафних санкцій – тому свідчення. Вказана сума уже сплачена порушниками до бюджету.

В Тернопільській ОДПІ, також, інформували, що до 1 травня 2016 року триває кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги платники можуть отримати у Центрі обслуговування Тернопільської ОДПІ, телефон: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

В Тернополі відбувся фінал «Дворових Олімпійських ігор» з футболу

Вівторок, 12 квітня 2016, 07:53

10 квітня 2016 року на універсальному спортивному майданчику по вул. Лесі Українки 17 (Д. Галицького) відбулося справжнє спортивне свято - фінал з футболу серед дворових команд віком 10-12 років в програмі «Дворових олімпійських ігор».

Відкрили фінальні матчі Володимир Лютий, заслужений майстер спорту СРСР (1989), футбольний тренер та олімпійський чемпіон (1988р.) та Ярослав Несторович, президент фундації зірок світового футболу «Діти». Відомі гості побажали юним футболістам: «Достойної гри, швидких м’ячів, гарних голів та впевненої перемоги!!!».

IMG_8829

До щирих вітань приєднались Валерій Кравчук, начальник відділу молоді та спорту управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту та Галина Федорович, директор Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення, висловивши сподівання, що зростає гідна змінна нашим футболістам.

IMG_8953IMG_8990

Участь у змаганнях взяло 6 дворових футбольних команд, які восени змагалися за першість у своєму мікрорайоні:

– це «Аматор» та ФК «Футболіст» (мікрорайон Східний),

- ФК «Дружба» - (мікрорайон Дружба),

- ФК «Канада» - (мікрорайон Канада),

- «Звєрі з БАМу» - (мікрорайон Сонячний),

- «Барс» - (мікрорайон Центр).

У запеклій боротьбі перемогу здобули команди:

I місце - «Звєрі з БАМу»,

II місце – ФК «Канада»,

III місце - ФК «Футболіст».

IMG_8878

Суддівська колегія нагородила переможців грамотами від Національного Олімпійського комітету України і квитками на домашні матчі ФК «Тернопіль».

Усі учасники були нагороджені подарунками від ТМ «ТерА» та видавництва «Школярик». Футболісти втамували спрагу під час гри солодкою водою від ТМ «Микулинецькі напої».

IMG_8974

Організаторами спортивного заходу виступили: КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради та Тернопільське обласне відділення Національного олімпійського комітету України.

 

Степан Барна розповів про результати річної роботи

Вівторок, 12 квітня 2016, 07:27

11 квітня голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна прозвітував про виконану роботу за останній рік. Подія відбулася на базі колишньої військової частини у Теребовлі. Чимало цікавої інформації прозвучало про минулі звершення очільника та майбутні обіцянки.

Головної темою доповіді стала саме військова проблема на території області. Оскільки значна кількість будівель була зруйнована або деформована. Зокрема, військова частина, на які відбувалася зустріч, була покинута у 2004 році і всі службовці були переведенні до міста Стрий. Сьогодні на цьому місці лише розбиті вікна, зруйновані стіни та пусті будівлі. Проте чиновник розповів, щов 2016 році з бюджету виділено 14 млн. гривень. Саме така сума необхідна для відновлення та функціювання частини.

Також, значну кількість коштів було виділено для військових частин: у місті Чорткові - 4 млн. гривень, де працюватиме 600 службовців, в Бережанах - 2 млн. гривень, для роботи 500 військових.

Детально Степан Барна розповів про участь Тернопільсьої області у зоні АТО. Зокрема, впевнено можна сказати, що регіон є один з перших у фундації фортифікаційних споруд, хоча завдання полягало спочатку , лише, у будівництві 4 захисних споруд на Луганщині.

Робота почалась ще з квітня 2015 року. Майже, за один тиждень вдалось зібрати загін із 97 людей та 23 предмета будівельної техніки, за допомогою яких протягом 4 місяців було облаштовано 17,5 кілометрів оборонної лінії.

Важливим чинником була допомога сімʼям, родичі яких знаходились в зоні АТО. Значну фінансову допомогу було надано всім, хто цього потребував. На це з бюджету виділи 2 з половиною мільйони гривень. Одноразову допомогу було виділено сімʼям загиблих в розмірі 27 мільйонів гривень за сприяння програми «Турбота».

Відповідні соціальні пакети були надані бійцям АТО. Допомогу на сьогодні надали, майже, всім. 1140 учасників отримали право власності на земельні території, 4 військових отримали квартири за рахунок бюджету. Також, діти бійців мали змогу відвідати оздоровчі заклади за кошти влади. Потрібну документацію отримали вже понад 2 тисяч учасників.

Степан Барна зазначив, що значна частина роботи була здійснена за допомогою волонтерів. Зокрема, у своїй доповіді чиновник згадав Координаційну раду учасників АТО, яка сприяла забезпеченню всіх умов нашим бійцям і протягом цього часу зробила чималий внесок у сьогоднішні результати.

Непомітним 28 квітня 2015 року залишився Меморандум про співпрацю із «Укробонпромом». Завдяки цьому була встановлена угода про те, що 5 тернопільских підприємств матимуть змогу забезпечувати військових продукцією різних видів.

Очільник додав, що значним досягненням річної діяльності також було відкриття заводу в місті Чорткові.

Підсумовуючи вище сказане Степан Барна проголосив девіз своєї роботи, а саме - «Все неможливе робимо можливим!». З непохитною вірою надіється, що майбутні плани будуть втілені якомога швидше.

Чемпіонка Європи Ольга Чорна поділилася секретом успіху з дітьми

Вівторок, 12 квітня 2016, 06:50

Спортивно - пізнавальний захід «Крок до успіху», що проводить Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення серед учнів загальноосвітніх шкіл міста, цього разу нещодавно відбувся зі школярами 5-А та 5-Б класу Тернопільської ЗОШ №20.

Майстер спорту з гандболу, чемпіонка Європи серед студентів, чемпіонка України з класичного та пляжного гандболу, Ольга Чорна та тренер з гандболу Тернопільської ДЮСШ з ігрових видів спорту Володимир Лобур, поділилися секретом успіху з дітьми, заохотили їх до занять гандболом, відповіли на запитання, розповіли про роботу спортивної секції в Тернопільській ДЮСШ, яка знаходиться поряд з їхньою школою. Особливо п’ятикласників зацікавило те, що гандбол схожий до футболу, який зараз такий популярний серед дітей, тому спортсмени розказали правила гри у гандбол та запросили усіх охочих на майстер-клас та пробну гру.

SAM_7861

Цікавою та пізнавальною була зустріч школярів, які мали можливість не тільки поспілкуватися зі спортсменами, але й потримати в руках медалі й кубки зі змагань та сфотографуватися з чемпіонами.

SAM_7864

Такі зустрічі дуже позитивно впливають на вибір дітей вести здоровий спосіб життя, більше рухатися, піклуватися про своє здоров’я , а також йти в спорт, ставити цілі і досягати їх.

 

Сторінка 1157 з 1423

«ПочатокПопередня1151115211531154115511561157115811591160НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер