images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Захистив Київ: 15-річний підліток допоміг ЗСУ знищити колону ворожої техніки

Середа, 08 червня 2022, 13:23

15-річний Андрій Покраса допоміг Збройним Силам України зупинити рух російської техніки до Києва на початку повномасштабного вторгнення.

За допомогою свого дрона він помітив ворожу колону і передав геодані військовим.

Бійці знищили колону російської техніки, не пустивши окупантів до столиці.

Історію героїчного підлітка розповіли журналісти Global News.

Скріншот: Global News

15-річний скейтер Андрій Покраса з Київщини мав великий досвід керування квадрокоптерами. А військові потребували GPS-координатів російської техніки.

Підліток погодився допомогти ЗСУ, коли ті шукали власників дронів, які готові інформувати про ворожі колони.

"Він був єдиним, хто мав досвід роботи з безпілотниками в цьому регіоні.

Він справжній герой, герой України", – каже командувач відділу безпілотної розвідки ЗСУ Юрій Касьянов.

Андрію надали інформацію, де приблизно може бути російська колона.

Завдання хлопця полягало в тому, щоб знайти точні координати та надати їх бійцям.

"Це була одна з найбільших колон, яка рухалася по Житомирській трасі, і нам вдалося її знайти, бо одна з машин надовго ввімкнула світло", – каже Андрій.

Читайте також: Працює навіть без інтернету: СБУ створила сервіс, де можна повідомити про пересування ворожих військ

Скріншот: Global News

Отримавши інформацію від підлітка, військові зупинили рух російської техніки поблизу села Березівки.

Цей населений пункт розташований недалеко від столиці – приблизно за 40 кілометрів на захід від Києва.

"Я надав їм координати та знімки, і після цього вони націлилися на місце розташування.

Мені потрібно було більш конкретно узгодити, де вони мають обстрілювати техніку з артилерії", – розповідає Покраса.

 

Андрію було дуже страшно, коли він помітив російську колону, зізнається хопець журналістам.

Однак підліток був сповнений рішучості не дозволити росіянам захопити його місто.

"Якби у нас не було таких операторів і безпілотників, які можуть допомогти українській армії, я думаю, що Київ уже міг би бути окупований російськими військами", – сказав голова Всеукраїнської федерації власників безпілотників Тарас Трояк у коментарі Global News

15-річний Андрій Покраса допоміг Збройним Силам України зупинити рух російської техніки до Києва на початку повномасштабного вторгнення.

За допомогою свого дрона він помітив ворожу колону і передав геодані військовим.

Бійці знищили колону російської техніки, не пустивши окупантів до столиці.

Історію героїчного підлітка розповіли журналісти Global News.

15-річний Андрій Покраса допоміг Збройним Силам України зупинити рух російської техніки до Києва на початку повномасштабного вторгнення.

За допомогою свого дрона він помітив ворожу колону і передав геодані військовим.

Бійці знищили колону російської техніки, не пустивши окупантів до столиці.

Історію героїчного підлітка розповіли журналісти Global News.

Олена Барсукова.

 

Жителя обласного центру підозрюють у незаконному посіві конопель та зберіганні наркотичних засобів

Середа, 08 червня 2022, 11:01

Оперативники управління боротьби з наркозлочинністю задокументували факт вирощування та зберігання коноплі. До кримінального «селекціонування» вдався 42-річний житель обласного центру.

Грядку з марихуаною чоловік висадив на території належного йому господарства у селі Смиківці Тернопільського району. Аби не привертати зайвої уваги до вирощуваного дурману, кожну рослину ретельно огородив каркасом з поліетиленової плівки.

Зі слів начальника управління боротьби з наркозлочинністю ГУНП в Тернопільській області Михайла Димиди, під час огляду у господарстві зловмисника, окрім вирощуваних рослин коноплі, було знайдено 400 грамів висушеної та подрібненої речовини, схожої на марихуану а також пристрій для викурювання дурману, виготовлений із пластикової пляшки. Вилучені речові докази відправлено на експертизу.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 310 (посів конопель) Кримінального кодексу. Після проведення експертиз, ймовірно, чоловік відповідатиме ще й за незаконне зберігання наркотичних засобів – стаття 309 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


У Тернополі з нового навчального року розпочнеться підготовка фахових спеціалістів

Середа, 08 червня 2022, 10:21

На черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про затвердження обсягу регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів, фахових молодших бакалаврів та бакалаврів у державних закладах професійної (професійно-технічної) освіти.

Відповідно до рішення, фахових спеціалістів будуть готувати у державних закладах професійної (професійно-технічної) освіти, Тернопільському фаховому коледжі Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя та Галицькому фаховому коледжі ім. В’ячеслава Чорновола.

Перелік спеціальностей для навчання щороку формується на основі потреб у фахівцях, робітничих кадрах комунальних підприємств, установ, організацій та виконавчих органів міської ради.

Перелік спеціальностей:

  • електрозварювальник;
  • монтажник санітарно-технічних система та устаткування;
  • слюсар з ремонту колісних транспортних засобів;
  • водій автотранспортних засобів;
  • кухар;
  • електрозварювальних ручного зварювання;
  • штукатур;
  • столяр (виробництво художніх меблів) тощо.

Загальна кількість майбутніх здобувачів освіти про програмі регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів затверджено в обсязі 1231 учень. У Галицькому коледжі ім. В’ячеслава Чорновола затверджено наступні цифри: 120 учнів спрямовують на підготовку кваліфікованих робітників (слюсар, токар, кухар, бармен, офіціант) та 298 студентів на підготовку фахових молодших бакалаврів та бакалаврів.

 

У Тернополі проведено ряд заходів з метою збереження розміру існуючого тарифу на проїзд у громадському транспорті

Середа, 08 червня 2022, 10:08

У зв’язку з воєнним станом, коливанням валютного курсу та суттєвим зростанням вартості пального й запчастин до транспортних засобів, у Тернополі проведено ряд заходів з метою економії коштів щодо перевезення пасажирів громадського транспорту та збереження існуючого тарифу на проїзд у міських автобусах та тролейбусах.

Зокрема, зменшено об’єми транспортної роботи (кількість громадського транспорту, що курсує та кількість рейсів) в середньому на 20-25%. Такий крок допоможе стримати підняття вартості проїзду у громадському транспорті міста, зменшити загальні витрати на перевезення, натомість буде забезпечено перевезення усіх пасажирів дещо меншою кількістю транспорту.

Так, на підставі аналізу пасажиропотоку на маршрутах, які обслуговує підприємство КП «Тернопільеелктротранс», проведено корегування випусків на лінію транспортних засобів і графіків руху на маршрутах, які обслуговує підприємство. Загалом кількість одиниць транспорту зменшено з 44 до 34 - пробіг тролейбусів зменшено з 51 одиниці в робочі дні до 44 та 27 у вихідні, на автобусних маршрутах зменшено кількість транспорту з 39 до 32 автобусів в день. Дані заходи дали змогу зменшити витрати дизельного пального на 2903 л.

Також частково зменшено об’єм транспортної роботи на тролейбусних маршрутах. Зменшення транспортної роботи вплинуло на зменшення витрат на використання електричної енергії, паливно-мастильні матеріали, заробітної плати та відрахувань на соціальні заходи. Так, за травень, завдяки вжитим заходам, загальний пробіг у тролейбусів на лінії зменшився на 22,132 тис. км, що привело до зменшення використання електроенергії на 74,6 тис. квт. годин.

Попри дуже складну ситуацію, у Тернополі збережено усі пільги на проїзд в громадському транспорті.

У комунальних автобусах та тролейбусах безкоштовно їздять учні, студенти та всі групи пільговиків.

Учасники бойових дій і добровольці надалі їздитимуть безкоштовно та без обмежень у кількості у всьому громадському транспорті Тернополя.

Безкоштовний проїзд також для учнів та студентів у комунальному транспорті зберігається і на час канікул, і на вихідні дні.

Якщо пасажир пересідає з одного в інший транспортний засіб, він може скористатися своїм електронним квитком впродовж 30 хвилин, проте встановлений тайм-аут (ті ж самі 30 хвилин) при пересуванні в одному і тому ж транспортному засобі.

Такій пільговий режим діє також для приватних перевізників, що обслуговують приміські маршрути Тернопільської міської територіальної громади:

Приватний соціальний транспорт

Безкоштовно їздять в автобусах приватних перевізників типу «Соціальні» жителі Тернопільської громади пільгових категорій населення при наявності електронного квитка «Соціальна карта тернополянина» категорії «Пільгова».

Студенти вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації денної форми навчання, учні загальноосвітніх шкіл, вихованці середніх та професійно-технічних навчальних закладів їздять з 50-відсотковою знижкою вартості проїзду (чотири гривні) при наявності електронного квитка «Соціальна карта тернополянина».

Приватний транспорт (маршрутки)

Безкоштовно їздять у приватному транспорті всі пільговики щодня з 10:00 год. ранку при наявності електронного квитка «Соціальна карта тернополянина» категорії «Пільгова».

Учні загальноосвітніх шкіл їздять з 50-відсотковою знижкою вартості проїзду (чотири гривні) впродовж навчального року (окрім канікул) при наявності персоніфікованої «Соціальної карти тернополянина» категорії «Учнівська». Компенсація за проїзд здійснюється за рахунок власних коштів перевізника.

На Львівщині молодята перерахували ЗСУ 100 тисяч гривень, подаровані на весілля

Вівторок, 07 червня 2022, 10:33

Молоде подружжя на Львівщині перерахувало з власного весілля 100 тисяч гривень на потреби військових Збройних сил України.

Про це розповіли у Львівській обласній військовій адміністрації.

Внесок у перемогу молодята із Самбора зробили у день свого весілля – 6 червня.

"Ранок потрібно починати з добрих історій про наших надзвичайних людей. Напередодні, 6 червня, в одному з відділень банку у Самборі молоде подружжя, яке тільки побралось, перерахувало на потреби Збройних сил України 100 тис. грн", – повідомили у Львівській ОВА.

Фото: Wavebreakmedia/Depositphotos

Читайте також: Навколо війна, а він стає на коліно. Історія воєнно-польового кохання

Кошти, які молодята відправили у допомогу українським захисникам, вони отримали у подарунок від рідних.Пара вирішила відмовитися від гучних забав, коли в країні триває війна. Натомість подружжя відсвяткувало весілля у вузькому родинному колі.

Також у Львівській ОВА оприлюднили відповідну квитанцію про перерахування 100 тисяч гривень на ЗСУ.

Молоде подружжя на Львівщині віддало на ЗСУ кошти з власного весілля. Фото: Львівська ОВА

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя


 

Сторінка 642 з 1408

«ПочатокПопередня641642643644645646647648649650НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер