images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Заборона на в'їзд для росіян до країн Балтії та Польщі набула чинності

Понеділок, 19 вересня 2022, 11:11

19 вересня набула чинності заборона на в'їзд до Естонії, Латвії, Литви та Польщі громадян Росії з шенгенськими візами.

Про це йдеться у заяві естонського МЗС, пише "Європейська правда".

Росіяни не зможуть потрапити на територію зазначених держав незалежно від того, якою країною видана шенгенська віза.

Заборона поширюється на громадян Росії з чинними шенгенськими візами і мета поїздки яких туризм, бізнес, участь у спортивних заходах і транзит.

Проте є й винятки, як і раніше в'їхати до країн можуть представники дипломатичного корпусу, також громадяни Росії, які мають родичів у зазначених країнах.

В Естонії залишається можливість в учнів, які мають короткострокову навчальну візу, та у власників робочої візи. Стосовно останньої важливо, щоб робота була зареєстрована.

Також залишається можливість в'їхати з гуманітарних міркувань. Наприклад, на похорон, для лікування тяжкого захворювання тощо.

Через Литву росіяни, як і раніше, зможуть їздити до Калінінградської області і назад транзитними поїздами.

Нагадаємо, ЄС наразі не вводить загальну заборону на туристичні поїздки росіян, оскільки низка країн, у тому числі Угорщина, виступили проти.

Однак з 12 вересня набуло чинності рішення Ради ЄС про призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з РФ. Процес отримання віз до країн ЄС для росіян став значно тривалішим і дорожчим.

Раніше "Європейська правда" детально пояснювала, що змінить рішення ЄС про візи для росіян та чому воно не має задовольнити Україну.

 

Більшість українців вірять, що керівництво країни діє злагоджено, розколу немає – опитування

Понеділок, 19 вересня 2022, 10:52

КОЛАЖ GETTY IMAGES

71% українців вважають, що військове і політичне керівництво країни діють злагоджено із спільною метою перемоги, йдеться в соцопитуванні Київського міжнародного інституту соціології.

Джерело: результати опитування КМІС, проведеного 7 - 13 вересня

Деталі: За даними опитування, у той же час 14% респондентів з числа опитаних вважать, що існують "серйозні конфлікти між політичним і військовим керівництвом".

 

На думку 24% з числа опитаних, "керівництво не приділяє належної уваги нашим захисникам". Натомість 60% переконані, що керівництво "у мірі можливості проявляє належну увагу захисникам".

Ще 29% респондентів вірять у те, що чиновники наживаються на війні і розкрадають західну зброю. Проте і в цьому випадку значно більше тих, хто вважає, що зброя "не розкрадається, а використовується нашими захисниками" –  у цьому переконані 51% респондентів.

Впродовж 7-13 вересня 2022 року КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус".

Метод опитування телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Було опитано 2000 респондентів віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ

Українські полярники показали фото новонароджених тюленят

Понеділок, 19 вересня 2022, 10:50

Біля української антарктичної станції "Академік Вернадський" народилися двоє тюленят Ведделла.

Перше народилося на острові Вінтер, а друге – на кризі біля острова Скуа, розповідають полярники.

"Зовсім крихітка, ще не відходить від матері, та, треба сказати, росте на очах (може набирати до 6-7 кг за день", – кажуть про одного з новонароджених на станції.

Пересувається тюленя невпевнено, а адже його м'язова система тільки формується, однак малеча буде вчитись виживати в суворих антарктичних умовах.

Біля української антарктичної станції "Академік Вернадський" народилися двоє тюленят Ведделла

Вагітність у самок тюленів Ведделла триває 10 місяців. Народження малят відбувається на поверхні криги. Кожна самка виношує одного малюка. Новонароджені тюленята важать 25-30 кг, в довжину сягають 1,3 м. Дорослі тюлені зазвичай важать біля 400 кг.

Народження малят відбувається на поверхні криги
Мати вигодовує малечу протягом 7-ми тижнів

Мати вигодовує малечу протягом 7-ми тижнів. Коли годування закінчується, молоді тюлені відправляються в воду і починають самостійне життя. Живуть ці тюлені відносно довго – 20 років.

Новонароджені тюленята зазвичай важать 25-30 кг, в довжину сягають 1,3 м

"Лише в Антарктиді тюлені не бояться людини. Чому? Тому що тут вчасно взяли їх під охорону. Скажімо, на Балтиці їх переслідують ще з часів палеоліту, тому, якщо побачити тут тюленя, можна ще 10 років розказувати іншим про це", – розповідають на станції.

Нагадаємо, до станції "Академік Вернадський" в Антарктиді масово повертаються пінгвіни, у них розпочався шлюбний сезон.

Фото: Сергій Глотов

 

Зеленський збирав Ставку

Понеділок, 19 вересня 2022, 10:26

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ. ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО ОП

Президент України Володимир Зеленський у понеділок провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача.

Джерело: Офіс президента

Деталі: На зустрічі був присутній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, секретар РНБО Олексій Данілов, командувачі інших підрозділів ЗСУ, силовики та силові міністри. У форматі відеозв'язку до засідання приєдналися командувачі з передової.

Повідомляється, що учасники засідання заслухали доповіді командувачів військ оперативних напрямків щодо ситуації на передовій та детально розглянули план дій сил оборони щодо подальшої деокупації українських територій.

Крім того, були розглянуті питання забезпечення безпеки на державному кордоні України.

Під особливим контролем Ставки залишається питання матеріально-технічного забезпечення української армії, зокрема постачання необхідного озброєння та боєприпасів.

Окремо учасники зупинилися на підготовці сил оборони до зимового періоду. У цьому контексті було розглянуто питання забезпечення військовослужбовців комплектами зимової форми, взуттям, засобами обігріву.


Двоє людей загинуло, а 11 з травмами потрапили до лікарні - наслідки шести ДТП на дорогах Тернопільщини

Понеділок, 19 вересня 2022, 10:16

Впродовж минулих вихідних, 17-18 вересня, на дорогах Тернопільської області слідчі зареєстрували 6 дорожньо-транспортних пригод. Одна аварія трапилася на залізничній колії. У автопригодах двоє людей загинуло, а 11 з травмами потрапили до лікарні.

Водія та двох пасажирів госпіталізували до лікарні 17 вересня. На автодорозі Бучач-Космирин близько 11:30 водій Volkswagen Golf не впорався з керуванням і автівка з'їхала за межі проїзної частини дороги, а після цього злетіла в кювет та перекинулася.

Того ж вечора у Тернополі на вулиці Тарнавського під колеса автомобіля ВАЗ 21134 потрапила жителька села Плотича, 1975 року народження. У момент наїзду жінка знаходилася на пішохідному переході. Її з тілесними ушкодженнями доправили до медзакладу.

Аварію з летальними наслідками зареєстрували слідчі відділу розслідування злочинів у сфері транспорту. Вона трапилася на залізничному переїзді в одному із сіл Чортківського району.

За попередніми даними, водій мотоцикла YAMAXA не дотримався безпечної дистанції та врізався у задню частину автомобіля MERCEDES. У результаті удару 30-річний пасажир мототранспорту загинув на місці ДТП, а водія у важкому стані госпіталізували до лікарні.

Про чоловіка, якого збив потяг на лінію "102" близько 22:30 повідомила чергова станції. На місце аварії виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, на перегоні «Березовиця-Денисів», неподалік смт. Велика Березовиця, вантажний потяг збив чоловіка.

За словами машиніста, невідомий йшов колією у попутному з поїздом напрямку. На попереджувальні сигнали не реагував. Чоловік живий, але отримав тілесні ушкодження. Даний факт внесений в ЄРДР згідно статті 276 (Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) ККУ.

У неділю, 18 вересня, на автодорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече не розминулися автомобілі Mazda та VOLKSWAGEN PASSAT B6.

В результаті удару пасажирка з  VOLKSWAGEN, 1991 року народження, загинула на місці події. Її чоловіка та 10-річного сина доправили до лікарні.

Водія Mazda, після надання меддопомоги, затримали згідно зі статтею 208 КПК. Травмувалася у ДТП і пасажирка даного авто.

На трасі Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам'янка — Луганськ — Ізварине, неподалік села Ступки, водій автомобіля Renault Megane допустив зіткнення з HYUNDAI ACCENT. З тілесними ушкодженнями бригада екстреної меддопомоги госпіталізувала до лікарні кермувальника Renault.

Причини всіх аварій встановлять слідчі. Усі автопригоди внесені в ЄРДР відповідно до ч.1 та ч. 2 ст. 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Сторінка 543 з 1430

«ПочатокПопередня541542543544545546547548549550НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер