images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


На ідеї жителів Скалатської громади виділять 700 тисяч гривень

Середа, 01 травня 2024, 11:52

На ідеї жителів Скалатської громади виділять 700 тисяч гривень
У Скалатській громаді запрацював Громадський бюджет.

Сьогодні, 1 травня, у Скалатській громаді офіційно запрацював Громадський бюджет. Про це повідомили Скалатській міськраді.

Усі мешканці можуть подати проєкти щодо покращення життя громади. На ідеї жителів спрямують 700 тисяч гривень.

«Скалат приєднується до спільноти прогресивних громад, які використовують Громадський бюджет. Тепер жителі можуть подавати свої проєкти зміни в громаді, а ті з них, які наберуть найбільше голосів, будуть реалізовані міською радою», - зазначили у міськраді.

Проєкти повинні спрямовуватись на одну зі сфер: благоустрій, освіта, охорона здоров’я, культура.

Прийматимуть проєкти до 31 травня 2024 року.

Докладніше про вимоги до проєктів можна прочитати у положенні про Громадський бюджет за посиланням ТУТ.

Щоб подати проєкт, необхідно зареєструватись на сайті за посиланням ТУТ.

 

До 2 років та 6 місяців тюрми на Тернопільщині засудили колаборантку

Середа, 01 травня 2024, 11:44

До 2 років та 6 місяців тюрми на Тернопільщині засудили колаборантку
До 2 років 6 місяців ув’язнення засуджено освітянку за впровадження російських стандартів освіти в школі на Луганщині

Тернопільський міськрайонний суд визнав винною та засудив до 2 років 6 місяців позбавлення волі жительку с. Мусіїївка Старобільського району Луганської за колабораційну діяльність (ч. 3 ст. 111-1 КК України). Також її позбавлено права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування у сфері освіти строком на 14 років.

Прокурор довів у суді, що громадянка України, жителька с. Мусіїївка Старобільського району в травні 2022 року погодилися на співпрацю з окупаційною владою.

Жінка очолила так званий заклад «государственное общеобразовательное учреждение луганской народной республики «Мусиевский учебно-воспитательный комплекс», перейменований з українського закладу освіти.

Працюючи на посаді директора навчально-виховного комплексу вона впроваджувала у школі стандарти освіти держави-агресора, шляхом встановлення та реалізації освітньої програми, визначеної законодавством рф. Колаборантка довела до відома усіх працівників закладу необхідність впровадження стандартів системи освіти рф. У навчальний план закладу було введено «русский язык», «разговоры о важном», «литературное чтение», «мои первые опыты», «технология» та інші предмети, затверджені як стандарти освіти у навчальному процесі державою-агресором. Натомість з шкільної бібліотеки були вилучені усі українські книги, як «провокаторські» й завезено російську літературу.

За показаннями свідків, які виїхали з окупації на підконтрольну Україні територію, директорка погрожувала тим освітянам, що не пішли на співпрацю з окупаційною владою обшуками й переслідуваннями.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі Управління СБУ в Тернопільській області.

Строк відбуття покарання засудженій рахуватиметься з моменту звернення вироку до виконання.

Фестиваль української писанки: встановили рекорд з наймасовішого розпису (ФОТО)

Середа, 01 травня 2024, 11:44

Фестиваль української писанки: встановили рекорд з наймасовішого розпису (ФОТО)
В Україні встановили рекорд з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів.

Захід відбувся 30 квітня в інноваційному парку UNIT.CITY. У межах події розписали 800 писанок, що є рекордом України, зазначили у міністерстві культури та інформаційної політики України. https://mcip.gov.ua/

Фестиваль зібрав майстрів зі всієї України, які провели майстер-класи з писанкарства для молоді. Створені писанки передадуть захисникам на фронт за допомоги Міжнародного штабу допомоги українцям.

«Традиційна писанка була, є і буде. Як Національна спілка ми зробимо ще багато витворів, а також будемо навчати молодь — від дитсадків до студентських кіл», — наголосила майстриня-писанкарка, співавторка подання до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України «Українська писанка: традиція і мистецтво» Зоя Сташук.

Під час події генеральна директорка Книги Світових Рекордів Ганна Крисюк оголосила про встановлення Рекорду з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів України.

«Протягом 5 годин 530 учасників виготовили 800 писанок. Рекорд України встановлено!», — сказала вона.

Також під час фестивалю український шеф-кухар Євген Клопотенко провів майстер-клас, де показав, як зібрати великодній кошик.

«В нашій організації є пріоритет: збирати кошти на продуктові набори для українців в прифронтових зонах та популяризувати культурну спадщину України, бо це нас ідентифікує у світі як націю. Цей захід саме про популяризацію нематеріальної спадщини — писанкарства. Традиції живуть, допоки їх передають молоді, і оскільки на заході була переважно молодь, це означає, що традиції писанкарства будуть передані з покоління в покоління», — зазначила співорганізаторка заходу Марина Соботюк.

Організували фестиваль міністерство культури та інформаційної політики у співпраці з ГО «Інститут культури України».

«Напередодні Великодня, нас об’єднала традиція писанкарства. Ми маємо знаходити світлі події, які нас згуртовують та додають життєвих сил для того, щоби ми могли боротися з ворогом, а також творити. Я дякую всім майстрам, які знаходять в собі натхнення і вкладають душу в це мистецтво. З вами ми впевнені, що традиція писанкарства не лише буде збережена, а передана майбутнім поколінням українців», — зазначив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Також він нагадав, що Україна спільно з Естонією подала номінацію «Писанка: українська традиція і мистецтво оздоблення яєць» для включення до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Він подякував уряду Естонії за підтримку, а також висловив сподівання, що незабаром організація визнає українську писанку спадщиною людства.

 

Відомий священник-блогер з Тернопільщини поділився рецептом Великодньої паски

Середа, 01 травня 2024, 11:06

Відомий священник-блогер з Тернопільщини поділився рецептом Великодньої паски (відео)
Священник-блогер з Лановеччини Олексій Філюк поділився з підписниками рецептом паски.

Для приготування необхідні такі інгредієнти: борошно – 1 кг, цукор – 350 г, сіль – 0,5 ч. л., масло вершкове, або маргарин – 200 г, молоко – 0,5 л, дріжджі – 100 г,  яйця – 10 шт., родзинки – 200 г, один  лимон та 2 пачечки ванільного цукору.

"У невеликій, але глибокій мисці змішайте 4 столові ложки борошна, дріжджі, столову ложку цукру і небагато теплого молока. Перемішайте, накрийте опару харчовою плівкою. Поставте її у тепле місце без протягів. У окремій мисці змішайте десять яєць, цукор, сіль та ретельно збийте міксером (на великій швидкості) до високої білої маси.

До іншої миски всипте борошно, яке залишилося, яйця із цукром, опару, розтоплене вершкове масло, ванілін та добре все перемішайте ложкою. Коли тісто стане цупким – починайте вимішувати руками на столі. Перекладіть тісто до глибокої миски, накрийте харчовою плівкою і поставте підходити приблизно на 1-1,5 години. Залийте родзинки окропом, відкиньте на друшляк та просушіть паперовим рушником", – йдеться у дописі священника у Facebook.

Коли тісто підійде, його необхідно викласти на стіл, висипати просушені родзинки та добре вимісити, щоб рівномірно розподілити сухофрукти.

Отриману масу слід поділити на шматочки та розподілити по формах. Тісто повинно заповнювати їх на третину.

"Стежте, щоб згори не залишилось родзинок, адже під час випікання вони будуть пригорати. Коли тісто розподілене у форми, накрийте їх харчовою плівкою та поставте у тепле місце без протягів на 15 хвилин", – додає Олексій Філюк.

Паски потрібно випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин. Коли вони охолонуть, можна полити глазур.

Після реставрації повернули на місце столітню браму з вулиці Сагайдачного (фото)

Середа, 01 травня 2024, 11:05

Після реставрації повернули на місце столітню браму з вулиці Сагайдачного (фото)
У Львові закінчили реставрацію тернопільської столітньої брами.

Їй повернули оригінальний колір та автентичний дизайн. А нещодавно браму встановили на місце.

"З великою радістю повідомляємо, що брама з вулиці Сагайдачного, 11 повертається на своє місце в оновленому вигляді", – зазначили на Фейсбук-сторінці проєкту "Брами Тернополя".

Нагадаємо, браму демонтували у березні цього року. Ініціатори реставрації шукали старі фото будинку до 1998 року, щоб відновити втрачені елементи брами та повернути їй автентичний вигляд.

Фото брами до та після реставрації:

440947319_17922534572871916_443970227558649161_n.jpg440982863_17922534581871916_4631107929271296032_n.jpg

 

Сторінка 1 з 1430

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер