images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Тернополяни створили резонансний проект у соцмережах

Понеділок, 04 липня 2016, 05:39

Тернопільські студенти в рамках соціального експерименту запустили в соцмережах новий проект «Кориснощі».

Специфіка проекту полягає у концентрованому контенті, котрим, як запевняють організатори, неможливо не поділитися.

Вже за перші два дні до спільноти приєдналося понад три тисячі людей. Зараз у групі майже десять тисяч читачів. Ідея поширювати корисний контент набула вірусного ефекту. У перспективі цей проект має стати не лише соціальним, а й благодійним.

Зараз на сторінці розміщують посилання на корисні статті, списки найкращих книг та фільмів, підбірки сайтів для саморозвитку та навчання, мотиваційні пости для самовдосконалення.


 

Кишкові інфекції влітку: як уберегтися від небезпеки?

Неділя, 03 липня 2016, 07:18

Нарешті настав літній період, а з ним, відповідно, розпочався і сезон «масового» смакування фруктами та ягодами. Не секрет, що ними люблять ласувати і дорослі, і наймолодші. І це все, звісно, добре, якби тільки не одне «але». Разом із приходом теплої сонячної погоди, ростом овочевих культур і плодів на деревах та кущах, одночасно збільшився й ризик поширення та загострення кишкових інфекційних захворювань.

Як повідомляє завідувач інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Ольга Дивоняк, спричинити інфекційне захворювання кишечника можуть не лише невимиті руки чи поїдання брудних фруктів. Якщо ви «засиділися» за столом, святкуючи гучний бенкет, недотримали відповідної температури, за якої можна зберігати продукти харчування, неправильно обробили харчі – все це також потенційна передумова загострення кишкової інфекції. Із перерахованих вище причин, як інформує п. Ольга, може виникнути сальмонельоз, є ризик настання дизентерії, можна викликати і ротавірусну інфекцію («кишковий» чи «шлунковий» грип, який вражає шлунково-кишковий тракт). Все це – гострі кишкові інфекції. Потрібно бути обережним і в закладах громадського харчування, щоб, не дай Боже, після повернення додому не виявити в себе ознак отруєння. До речі, тішить те, що цього літа в Тернополі, зі слів Ольги Дивоняк, фактів масового отруєння не фіксували. Лиш би не зурочити!

Закономірно, тернополян цікавить питання – які ж існують шляхи передачі вже згаданої, не вельми приємної, кишкової інфекції? Це – водний, харчовий, фекально-оральний способи, часто трапляється і контактний шлях передачі. Ольга Дивоняк також застерігає, що не варто їсти продукти безпосередньо «з рук», навіть якщо дуже кортить – краще потерпіти, допоки їх не помиєте. Знову ж-таки, в цілях збереження здоров’я.

Якщо вже так трапилося, що захворіли, то, закономірно, потрібно багато пити, та й про якість самої води дбати – на цьому теж акцентувала пані Ольга. У разі виявлення перших проявів та ознак захворювання, слід вжити щось із сорбентів. Такими можуть бути, для прикладу, «Смекта», «Атоксил», «Сорбекс». Бажано «обзавестися» бактерійними препаратами. Не зашкодять, а лиш допоможуть відвари із сушених яблук, ізюму, навіть звичайний чай – і той пригодиться, будучи помічним уже хоча б тому, що заварений на воді. У будь-якому разі, як підсумувала пані Ольга, напої поновлять запаси води організму, компенсуючи втрачену рідину у випадку блювоти або діареї.

 

Софія Пасічник

У липні єдиний внесок – по-новому

Субота, 02 липня 2016, 00:00

Тернопільська ОДПІ повідомляє, що починаючи з 1 липня 2016 року Звіти з єдиного внеску за звітний період «червень 2016 року» подаються платниками єдиного внеску до податкової інспекції за новою формою.

Нові електронні формати Звіту розміщенні на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Електронна звітність» / Платникам податків про електронну звітність / Інформаційно-аналітичне забезпечення / Реєстр електронних форм податкових документів.

Звертаємо увагу, що для подання Звіту в електронному вигляді за новими форматами та згідно із затвердженим форматом (стандартом) платникам єдиного внеску у разі відсутності діючого Договору про визнання електронних документів (J/F1391004) з відповідним органом ДФС необхідно укласти такий Договір.

Разом з тим, повідомляємо, що Звіт за попередній звітний період (періоди) до 2016 року, який не подавався, подається до податкової інспекції за формою, що діяла з 1 травня 2015 року та відповідних форматах.

Детальнішу консультацію можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька,1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Переселенців чекає детальна перевірка

П'ятниця, 01 липня 2016, 06:47

Переселенців, які зареєстровані в Тернопільській області тепер детально перевірятимуть. Це повʼязано з тим, що біженці часто використовують допомогу неналежним чином і намагаються обдурити закон.

Начальник управління соціальної політики Володимир Сулима пояснив, що вже наявні декілька випадків, коли переселенці реєструються в Тернопільській області і після того повертаються додому на окуповані території. Внаслідок цього кошти, які могли бути призначені тим, хто цього справді потребує і чекає допомоги виплачують комусь «в кишеню».

Перевірку переселенців проводитиме комісія виконкому і вирішуватиме, кому оплату залишити, а кому скасувати. На сьогодні непрацездатним громадянинам виплачують 884 грн., а працездатним - 442 грн. До цієї суми додатково нараховують виплати, які біженці отримували раніше на території, де вони проживали. Зараз у Тернопільській області зареєстровано 1260 осіб, які змушені були покинути домівки. З них 625 - працездатні, 306 - дітей, 372 - пенсіонери і 17 інвалідів.

Олена Сабатюк

Порятунок Малашівського сміттєзвалища: надія на американського інвестора та паперові пакети

Четвер, 30 червня 2016, 10:41

Розпочну із вислову Річарда Хелла: «Cьогоднішнє сміття – завтрашня культура.» Проблема забруднення довкілля побутовими відходами в межах Тернопільської області була і не перестає бути дуже серйозною. Надто серйозною для того, щоб продовжувати залишатися непоміченою та проігнорованою. І навіть глобальною – настільки, наскільки можливо помістити глобальність у невеликі масштаби Тернопільщини. Мова ітиме про Малашівське сміттєзвалище – осередок постійних диспутів, чвар і невирішених щодо його долі домовленостей.

Від невтішної ситуації із сміттєзвалищем потерпають усі – починаючи від самої землі, яка на цій території вже немає змоги родити, продовжуючи людьми, які живуть неподалік від сміттєзвалища, толком і не живучи. Адже вони, окрім морального незадоволення та болю за свою забруднену малу Батьківщину, вимушені дихати токсичними газами і через це хворіти букетом різного роду неприємних захворювань.

Авжеж, в Україні переробка сміття не є поширеною. Проте й спалюванням сміття люди займаються вже менше. Загорівся вогник надії в тому, що поліетиленові пакети поступово будуть замінювати на паперові, що дасть зможу процесам розкладання сміття пришвидшитися та не розтягуватися в століття. Адже на останній сесії Тернопільської міської ради депутатський корпус підтримав звернення до Верховної Ради України і Міністерства екології та природних ресурсів України щодо прискорення прийняття проекту Закону України «Про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів». Благо, і «на нашій вулиці свято настане», наздоженемо ми врешті своїх європейських колег у вмінні налагоджувати відносини із Матінкою-природою та самими себе.

Отож, село Малашівці Зборівського району віднедавна удостоїлося проекту рекультивації сміттєзвалища. Начальник управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Орест Сінгалевич повідомляє, що залишилося лише завершити справу із наданням земельної ділянки, і тоді можна приступати до будівництва самих об’єктів по рекультивації та сортування сміття. Але це ще не все. Міський голова Тернополя Сергій Надал потішив нас інформацією про те, що вже знайдено американського інвестора, який готовий встановити спеціальне обладнання для дегазації сміттєзвалища. Найближчим часом, зі слів мера міста, земля все ж таки буде закріплена та узаконена за управлінням ЖКГ міської ради, перший проект землеустрою вже розроблений, скоро будуть розпочаті роботи із дегазації. Встановлять і сміттєсортувальну лінію. Важливо те, що небезпечний газ, який можна буде витягнути новозбудованим спеціальним обладнанням, зможуть перетворити в електроенергію. Натомість, самі новозбудовані об’єкти дадуть можливість для створення додаткових робочих місць, що також не може не радувати.

Софія Пасічник

 

Сторінка 1125 з 1425

«ПочатокПопередня1121112211231124112511261127112811291130НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер