images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Платники Тернопільщини спрямували на підтримку української армії майже 39 млн гривень

Четвер, 26 травня 2016, 07:04

З початку року від платників податків Тернопільщини надійшло до бюджету 38,7 млн грн військового збору. За словами начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, зазначена сума більша від прогнозованої на 3,2 млн. грн.

Порівняно з минулорічним показником внесок тернополян на обороноздатність зріс на 6,8 млн грн або на 21,3 відсотка.

Нагадаємо, що військовий збір справляється у розмірі 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і іноземні доходи, нерезиденти з доходами, отриманими в Україні, та податкові агенти.

 

Відділ організації роботи Головного управління

ДФС у Тернопільській області

 

«Християнська етика» - це законно?

Четвер, 26 травня 2016, 06:38

24 травня 2016 року тернополяни висунули на суспільний розгляд питання про доцільність вивчення християнської етики у міських школах. Була створена спеціальна петиція «Про відокремлення освіти від релігії, про скасування вивчення цієї навчальної дисципліни школярами. Ініціатори проекту покликалися на закон, а саме дотримання у закладах освіти вимог ст.ст. 15, 23, 35 (свобода світогляду та віросповідання) Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту».

У петиції написано про те, що у Тернопільських навчальних закладах порушують закони, а саме «добровільним» навʾязуванням віри, яка починається ще з садочка, тобто ранішні молитви, вивчення церковних традицій тощо. У всіх школах чи дитсадках є релігійна символіка чи спеціально відведені релігійні місця. Щодо головної проблеми написано так: «…найбільшою проблемою є травмування психіки дітей, які ще не здатні самостійно робити вибір і усвідомлювати причини такої різниці між тими моральними засадами, в яких вони виховуються в сім’ї, і тими, на які їх наражають в освітніх закладах. При цьому, зокрема, порушується один з основних принципів дошкільної освіти …єдність виховних впливів сім'ї і дошкільного навчального закладу, що є неприпустимим». Також наголошено на рівності всіх дітей: «…відбувається пряма дискримінація прав дітей, в сім’ях яких сповідується будь-яка інша релігійна традиція або не сповідується ніякої».

Вимоги, які висловлені у тексті - підписати офіційні документи та повідомити про це навчальні заклади. Скасувати предмет «Християнська етика» і створити новий, який не буде містити релігійного підтексту.

У соціальних мережах за 1 день створення цієї петиції виникли суперечливі обговорення. Наприклад: Tetiana Semus «Ну, погнали!», Valentyna Kovalchuk : «Ви дуже правильно зробили, що підняли таке питання! Підтримую, поширюю. Насправді в нас церква не відокремлена держави та від школи зокрема, на жаль», Наталка Касим : «А тим, хто не в Тернополі живе можна підписати?», Yurko Radykh: «Нарешті виникла причина для реєстрації «в Раю». Також висловилися ті, хто категорично проти цього: Бурбеза Григорій: «В Тернополі активісти запустили збір підписів за петицію з вимогою заборонити в школах предмет «Християнська етика». Тернопіль має шанс стати містом переможного атеізму. Обкому КПУ таке і не снилося, все бідаки безрезультатно боролися з «релігійними пережитками»; « Я би запровадив уроки християнської етики для батьків. Примусові! smile смайлик З буками, якщо провалять іспити!».

Хоча петиція була виставлена в інтернеті нещодавно, за 1 день станом на 25 травня вона зібрала 100 голосів з 250, які зростають з неймовірною швидкістю. Загальний термін для утвердження рішення - 90 днів.

Тому протягом цих днів тернополяни мають нагоду подумати над тим, яке майбутнє чекає на їх дітей.

Олена Сабатюк

Щодо травневої мінімальної зарплати: що змінилось

Середа, 25 травня 2016, 11:06

Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з 1 травня змінилась мінімальна заробітна плата. Так, у місячному розмірі вона становитиме – 1 450 грн, у погодинному – 8,69 грн.

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що розмір мінімальної зарплати впливає на розрахунок єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ). Тому, з 1 травня 2016 року змінилась максимальна величина доходу, на яку потрібно нараховувати ЄВ. Вона становить 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на місяць нарахування доходу, тобто 36 250 грн (1 450 грн х 25).

Розмір мінімального страхового внеску становить – 319 грн (1 450 х 22 %). Відповідно, збільшився максимальний розмір нарахованого ЄВ і з 1 травня 2016 р. він становить – 7 975 грн (36 250 грн х 22 %) або 3 048,63 грн (36 250 грн х 8,41 %) при нарахуванні ЄВ на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юрособа.

Варто нагадати, що без змін залишаються:

* розмір податкової соціальної пільги;

* граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги;

* ставки єдиного податку для І та ІІ групи;

* ставки податку на нерухоме майно.

Детальнішу консультацію можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Водопостачання у Тернополі подорожчає

Середа, 25 травня 2016, 07:42

Цього року тернополяни будуть платити значно більше за водопостачання, тому доведеться чимдуж щільніше закривати свої гаманці. 19 травня комісія, яка регулює сферу енергетики та комунальних послуг ухвалила постанову «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення та на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення» (з використанням внутрішньобудинкових систем). Підняття ціни пояснюють підвищенням вартості послуг і тому це є необхідним.

Особливо по гаманцю «вдарило» підняття оплати електроенергії, яку підприємство використовує мінімум на 40%. Останні зміни, які відбулись щодо цієї послуги - 0, 36 грн. за 1 кВт/год., що суттєво впливає на економіку підприємства. Якщо підсумувати ці гроші, то це призвело до збільшення оплати електроенергії на 700 000 грн. в місяць. А витрати на рік становлять 8,5 млн. грн., які підприємство не в силі самостійно оплатити.

Водопостачання у Тернополі подорожчає

Це свідчить про те, що відтепер тернополяни змушені будуть платити за водопостачання на 24% дорожче, ніж раніше. Для тих, хто живе у приватних секторах вартість послуги буде 10, 31 грн. за метр кубічний та стоків. Щодо мешканців багатоповерхівок ціна за воду становитиме 11, 14 за метр кубічний та стоків. Порівняно з цінами, які були до цього моменту вартість послуги зросла на 2 грн.

Зараз КП «Тернопільводоканал» просить всіх мешканців міста оплатити свої борги за старими тарифами, оскільки пізніше сума може бути збільшена. Тому для уникнення непорозумінь потрібно це зробити найближчим часом.

Олена Сабатюк

Американка поділилася секретами успіху

Середа, 25 травня 2016, 06:57

У гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбулося чергове засідання жіночого клубу «Гармонія» на тему: «Мотивація до працевлаштування». Участь у заході, окрім членкинь клубу, взяли представник ТМЖК «Відродження нації» Зоряна Барчук та громадянка США, волонтер «Корпусу Миру» Селіс Веллер.

”Пошук роботи, працевлаштування, кар'єрний ріст-це майже завжди важка праця та трудоємкий процес. Не все нам легко вдається. Інколи, від труднощів та перешкод опускаються руки, зникає бажання щось робити, творити, йти на наступну співбесіду та долати життєві перешкоди. Такі ситуації у нашому житті бувають.. Саме в такий момент доречним є додатковий поштовх, позитивний приклад, яскрава життєва історія, або ж навіть порада.- такими словами розпочала бесіду з учасницями засідання жіночого клубу ”Гармонія” фахівець Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Інна Лісовська.- Нам завжди здається, що десь, в іншій країні, проблем не існує. Що комусь, тільки не мені, набагато легше в житті все вдається...”

«Ви, українці, – сказала Селіс, – надзвичайно розумні та працьовиті, гостинні, щирі, зі справжніми сімейними цінностями. Проте є ще багато проблем, над якими вам потрібно працювати, навчитися цінувати все те, що дає ваша рідна земля, бути чесними із собою та оточуючими. Ви мусите будувати нову державу, навчаючись на власних помилках, щоб не допустити їх у майбутньому».

Гармонія33

Волонтерка розповіла, що виросла на Алясці, навчалася в університетах Каліфорнії і Колорадо. Перш, аніж отримати роботу в «Корпусі Миру», заповнила аж 60 резюме, з яких лише на 2 отримала відповідь. У результаті – зараз вона тут, у Тернополі, займається улюбленою справою. Тож Селіс Веллер порекомендувала присутнім жінкам не складати рук при пошуку місця праці, ніколи не впадати у відчай, а впевнено і вперто йти до своєї мети.

«Не має значення, в якій країні ви проживаєте, скільки у вас дипломів. Це, по суті, другорядні речі! Єдине, що важливо – щоб ви були переконані: ваше працевлаштування і кар'єрне зростання залежать тільки від вас», – зазначила Зоряна Барчук.

Вона назвала простий і універсальний секрет професійного успіху: потрібно постійно працювати над собою, удосконалюватись та розвиватись.

«Нині, коли наша країна переживає економічні труднощі, – продовжила Зоряна, – чимало людей пакують валізи на виїзд за кордон, бо, мовляв, тут робити нічого. Та якщо полишити емоції й широко відкрити очі, можна побачити нові потреби ринку праці, нові можливості для створення успішного бізнесу, аналогів якому ще не було!»

Розповідь Селіс не залишила байдужою жодну з учасниць. Багато запитань від присутніх до іноземної гості звучало впродовж заходу. Почута інформація не лише зацікавила усіх присутніх, а й дала поштовх до роздумів.

Як зазначила Наталя, одна із учасниць засідання: це погляд на професійне життя під іншим кутом, використовуючи позитивний досвід та досягнення

інших людей з далекої країни. Тому, необхідно цінувати те, що ми маємо, брати позитивні приклади з інших та будувати своє майбутнє тут і зараз!




Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

 

Сторінка 1141 з 1425

«ПочатокПопередня1141114211431144114511461147114811491150НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер