images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Новий працівник на роботі – подайте повідомлення

Неділя, 28 серпня 2016, 10:06

У Тернопільській ОДПІ нагадують, що роботодавцям необхідно інформувати податкову інспекцію у разі прийняття на роботу нових працівників.

Оскільки, відповідно до Кодексу законів про працю, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Таке повідомлення до податкової інспекції подається роботодавцем за його основним місцем обліку не пізніше дня, коли працівник приступає до роботи за формою, передбаченою постановою Кабміну № 413 від 17.06.15 р.

У разі фактичного допуску працівника до роботи без відповідного повідомлення, до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, передбачена відповідальність відповідно до Кодексу законів про працю та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Детальніші консультації із даного питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Як святкуватимуть День міста тернополяни?

Субота, 27 серпня 2016, 06:53

День міста Тернопіль  є культовим святом, яке пропустити просто не можна. Традиційно святкування дня міста відбувається 28 серпня. За історичними даними, Тернопіль названо на честь його засновника, ім'я якого Ян Амор Тернавський, але існує й легенда про те, що  місто названо через те, що неподалік від нього було тернове поле.  Незважаючи на те, що Тернопіль зазнавав впливів як Росії, так і Польщі, саме він поєднує у собі західну та східну ментальність. 

Програма святкування дня Тернополя

Протягом дня міста відбуватимуться:

Фестиваль «Живи активно» присвячений відкриттю оновленого сучасного пляжу «Циганка» (острів Циганка).

Змагання з футболу «Кубок файного міста».

Оглядовий конкурс квіткових букетів "Стверджуючи українське" (парк Національного відродження).

Чемпіонат Світу з водно – моторного спорту.

Безпрограшна лотерея від Товариства Червоного Хреста (парк Національного відродження).

Як святкуватимуть День міста тернополяни?

Сергій Фалендиш – шоумен, 33р.

Фалендиш− Стараюся завжди святкувати день Міста, але цього року, враховуючи що святкування припадає на неділю − буду ведучим на дуже унікальному весіллі! Чому унікальне? Тому що наречений з Японії, наречена з України, а живуть в США.

Тому усім тернополянам та гостям бажаю гарно відпочити, та набратися на наснаги на осінь!



Лілія Вавринів – директор ТЗОШ № 28, 43р.

Ваврин¦в− На день міста разом з педагогічним колективом братимемо участь у святі квітів. Створимо квіткову композицію − вдячність бійцям АТО. З рідними гулятиму  вулицями Тернополя і насолоджуватись позитивними емоціями. Також планую відвідати "Вуличний ринок". Надіюсь скуштувати там щось смачненьке та подивитися на нашу ініціативну та креативну молодь.






Назар Дзівульський – 26р.

Дз¦вульський− Я з користю проведу час вдома, не люблю масове скупчення людей!







Наталія Ковальчук − власниця академії краси і навчальної студії Be Best, 29р.

КовальчукТак як це свято,  то зранку до церкви, а потім із сім'єю в місто і розважити донечку, зустрітись з друзями, відвідати заходи, які будуть відбуватись.






Синоруб Галина – доцент кафедри журналістики ТНПУ ім.. В, Гнатюка, 41р.

Синоруб− Дуже сподіваюся, що пощастить зустріти своїх дорогих гостей зі Львова з якими відвідаємо святкові заходи та згадаємо "молодість".





Владислав Сокальський – студент ТНЕУ, 18р.

Сокальський− У мене на день міста спочатку HOLI Fest, на якому я буду робити свій перший влог. На фестивалі отримуватиму задоволення, а пізніше гулятиму з друзями, поки молодий.





Тетяна Богушевська – приватний підприємець, 25р.

Богушевська− Будемо в Тернополі, плануємо брати участь у заходах, що відбуватимуться, зокрема, Вуличний Ринок.






Вілора Невінська − начальник відділу інформаційно-методичної роботи КО "Тернопільський міський центр фізичного здоров'я населення", 30 років.

Нев¦нська− Я День міста проведу на відкритті «Циганки». Інші роки святкувала також на різноманітних заходах у місті.








Олег Гевко – фотограф, 39р.

Гевко− Цього року їду в Київ по роботі, а інші роки святкував і вважаю, що потрібно святкувати. Я з друзями відпочивав біля озера, смажили шашлики та веселилися.






Марічка Юрчак – журналістка, художниця.

Юрчак− День міста у Тернополі − це і мої іменини, але вже третій рік підряд я не святкую їх у рідному місті, а цей час проводжу на Літній школі у Грузії.








Віктор Смоляк – фотограф, 24р.

Смоляк− Я взагалі родом з Шумська, після навчання в ТНПУ я не часто буваю в Тернополі і так складалось,  що я не потрапляв на День міста, а так хотілося.




Ірина Небесна – журналістка, 28р.

Небесна− Якщо чесно, то планую бути в той час не в Тернополі, бо не люблю масових гулянь та коли багато людей навколо, то День міста святкуватиму за його межами − десь поїду недалеко по області, щоб не сидіти в місті.



Юлія Лебедь – керівник рекламного відділу першого глянцевого журналу Тернопільщини CITY LIFE, 31р.

Лебедь− У Тернополі я вже усе бачила та знаю як проходять подібні заходи. Кращий відпочинок для мене, щоб провести День міста – це поїхати з чоловіком та сином в інше місто, щоб побачити щось нове та прогулятися вулицями іншого міста. Потрібно завжди цікавитися чимось новим та вдосконалюватися.








Ірина Скоробогата − прес-секретар Тернопільської єпархії УПЦ Київського Патріархату.

СКоробагата− Для тих, хто може сказати, що любить своє місто, святкування його Дня народження варто розпочати з ознайомлення з історією Тернополя. Бо, знання подій, які відбувалися на цій землі, людей, які намагалися зробити місто кращим для його мешканців, повага до місцевих звичаїв та активна громадська позиція та відповідальність, яка виявляється у вчинках дорівнює любов до свого міста. Про останню складову, а саме відповідальність потрібно особливо задуматися не лише напередодні Дня міста Тернополя, а й Дня Незалежності України. Бо відповідальність – найперший крок до незалежності й свободи, як суспільства, так і окремої людини.

Автор: Шило Тетяна

Стипендії оподатковуються?

П'ятниця, 26 серпня 2016, 08:32

Студент навчається у вищому навчальному закладі на денній формі навчання та отримує з бюджету стипендію. Чи оподатковуються така виплата податком на доходи фізичних осіб?

Порядок оподаткування стипендії регулюється Податковим кодексом України. Ним передбачено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножену на 1,4 та округлену до найближчих 10 гривень (у 2016 році – 1930 грн).

Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб під час її нарахування (виплати) за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Слід також зазначити, що стипендія, яка не підлягає оподаткуванню, відображається податковим агентом (ВУЗом) у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «150», а сума перевищення за ознакою доходу «127».

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

14 бюро правової допомоги розпочнуть роботу на Тернопільщині вже з 1 вересня

П'ятниця, 26 серпня 2016, 07:08

14 бюро правової допомоги розпочнуть роботу на Тернопільщині вже з 1 вересня. Вони сприятимуть активному поширенню правової інформації та забезпечать доступ до юридичних консультацій на рівні територіальних громад. Про це 25 серпня під час прес-конференції повідомили начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій.

Із 1 вересня в Україні розпочнуть свою роботу бюро правової допомоги. Бюро є мережею точок активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад та соціально вразливих суспільних груп, - зазначивначальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов. – Згідно з нашим баченням розвитку системи БПД більшість людей в Україні будуть використовувати правові інструменти для вирішення своїх життєвих питань замість узвичаєних корупційних практик та матимуть рівний доступ до правосуддя для захисту своїх прав.

Діяльність бюро правової допомоги буде спрямована на досягнення таких цілей, як підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст;сприяння досудовому врегулюванню цивільних та адміністративних спорів і зменшення навантаження на судову систему;попередження злочинності, насамперед, серед неповнолітніх. Буде сформована мережа незалежних надавачів безоплатної правової допомоги, яка відповідатиме правовим потребам людей; територіальні громади та держава визнаватимуть важливість і необхідність безоплатної правової допомоги як соціальної гарантії та забезпечуватимуть стабільне її фінансування.

На думку фахівців, робота бюро зменшує ризик обмеження доступу до права і правосуддя найбільш соціально вразливих суспільних верств через запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браком адвокатів у сільській місцевості та малих містах. Територіальні громади активніше залучатимуться до роботи сформованих ними органів місцевого самоврядування. Є сподівання, що рівень побутової корупції теж зменшиться. За своїм статусом бюро правової допомоги не є окремими новоствореними установами, не мають статусу юридичної особи, не мають адміністративного персоналу і не потребують додаткових витрат на адміністрування.

Повне ресурсне забезпечення бюро здійснюється за рахунок економії в результаті ліквідації управлінь юстиції районного та міського рівня. В складі бюро – юристи-практики, які надають безкоштовні правові консультації, використовуючи при цьому єдину базу таких консультацій, яку вони формують і підтримують в актуальному стані («хмарна технологія» WikiLegalAdvice). У разі потреби ці юристи здійснюватимуть представництво в суді за окремими

видами спорів для окремих вразливих категорій за рішенням місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Бюро правової допомоги можуть стати важливими ресурсними центрами для територіальних громад, де люди зможуть отримати необхідну правову інформацію для вирішення повсякденних питань, а Уряд зможе оперативно та ефективно доводити основні реформи і зміни в різних сферах — охорони здоров’я, освіти, соцзахисту тощо — до відома громадян на місцях. Бюро повинні стати інформаційними провідниками державних реформ у територіальних громадах.

 

Ірина Хондогій нагадала присутнім, що регіональні центри з надання вторинної правової допомоги запрацювали в Україні 1 січня 2013 року. Їх основне завдання - створити рівні можливості доступу до правосуддя.Зокрема, це захист, здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування; перед іншими особами; складання процесуальних документів.

1 липня 2015 року 100 місцевих центрів з надання БВПД запрацювалипо всій Україні. В Тернопільській області вони діють у м. Тернопіль, м. Кременець і м. Чортків та обслуговують певні райони.Безоплатна правова допомога в Україні вже понад рік надається в повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Ми допомагаємо соціально вразливим людям, передусім малозабезпеченим, інвалідам, дітям-сиротам та діти, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни, учасникам АТО, членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам. Послуги їм надають місцеві центри, що були відкриті 1.07.2015. Це не тільки БВПД у цивільних та адміністративних спорах, а також у кримінальних провадженнях — для свідків і потерпілих, а й безоплатна первинна правова допомога.

За рік роботи до місцевих центрів звернулися понад 3 тис. (3357) громадян, із них 665 отримали призначених адвокатів для представництва в суді. Більшість же клієнтів (близько 80%) мають потребу саме у первинній правовій допомозі, тобто правовій інформації та консультаціях для вирішення повсякденних життєвих питань; таку допомогу людям надають штатні юристи центрів.

Хоча в нашій області сьогодні діє 3 місцеві центри, цього недостатньо для задоволення правових потреб громад, оскільки фізично цією кількістю охоплена лише п’ята частина міст і райцентрів.

Тому важливим є наступний крок – утворення по всій Україні 400 бюро правової допомоги у структурі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у районах та містах обласного значення шляхом ліквідації 586 територіальних органів Мін’юсту.

За словами Ірини Хондогій, вже з 1 вересня в Тернопільській області запрацюють 14 бюро правової допомоги, а саме в: Бережанах, Борщові, Бучачі, Гусятині, Заліщиках, Збаражі, Зборові, Козові, Ланівцях, Монастириську, Підволочиську, Підгайцях, Теребовлі та Шумську.

Головне територіальне

управління юстиції у

Тернопільській області

 

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області

Демобілізованим учасникам АТО розповіли про можливості працевлаштування

Четвер, 25 серпня 2016, 10:37

З метою сприяння працевлаштуванню колишніх воїнів у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбувся інформаційний семінар для демобілізованих військовослужбовців та учасників АТО за участю директора Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрія Гордєєва.

Провідний фахівець з профорієнтації МРЦЗ Любов Смик провела презентацію послуг служби зайнятості, зупинилась на можливостях здобуття нової професії чи підвищення кваліфікації, участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

«Для успішного працевлаштування важливо проаналізувати власний професійний рівень та можливості займатися тією чи іншою працею. Потім чітко визначитись із тим, яку роботу ви шукаєте, а також окреслити кроки, які слід здійснити до одержання бажаної посади», - наголосила фахівець центру зайнятості.

Директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв зазначив, що «питання захисту учасників АТО постає все гостріше. Військові та члени їх сімей часто не проінформовані про свої права та процедури їх захисту. Регіональний центр забезпечує складання необхідних документів, представництво інтересів особи у суді тощо. Безоплатна вторинна правова допомога надається для захисту прав людини за рахунок коштів Державного бюджету України»; запросив учасників заходу відвідати офіс центру та отримати більш детальну інформацію, щодо особистих проблем; роздав буклети з контактною інформацією.

 

Сторінка 1112 з 1431

«ПочатокПопередня1111111211131114111511161117111811191120НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер