images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Додаткові стимули для працевлаштування безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб

П'ятниця, 02 жовтня 2015, 08:59

У разі працевлаштування за направленням служби зайнятості зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб Ви маєте право на компенсацію фактичних витрат на оплату їх праці, а також на перепідготовку та підвищення кваліфікації переселенців.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.2015 № 696 затверджено Порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб.

До заходів сприяння зайнятості належать:

компенсація зареєстрованому безробітному з числа внутрішньо переміщених осіб фактичних транспортних витрат на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування;

компенсація зареєстрованому безробітному з числа внутрішньо переміщених осіб витрат для проходження попереднього медичного та наркологічного огляду відповідно до законодавства, якщо це необхідно для працевлаштування;

компенсація витрат роботодавця на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб;

компенсація витрат роботодавця, який працевлаштовує зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб, на перепідготовку та підвищення кваліфікації (далі — навчання) таких осіб.

Відповідні норми містить стаття 24-1 «Заходи сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб» Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI.

Постанова Уряду передбачає і порядок повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості переселенців.

Заходи сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб фінансуються в межах коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Фонду соціального захисту інвалідів України (у разі працевлаштування інваліда, зареєстрованого в установленому порядку як безробітний).

За більш детальною інформацією пропонуємо звертатись в Тернопільський міськрайонний центр зайнятості м. Тернопіль, вул. Текстильна, 1Б, каб. 209,309, за телефонами 52-71-35, 52-44-47, 23-51-46, 52-74-52, 23-62-64.

 

 

Вулицями міста курсує ретро-тролейбус

П'ятниця, 02 жовтня 2015, 07:39

Днями Тернополем розпочав курсувати тролейбус «Ретро». Над його оформленням працювали студенти-художники та викладачі образотворчого мистецтва ТНПУ ім. В. Гнатюка.

Стилізовані малюнки прикрашають «рогатого» ззовні та всередині. Ретро-стиль створювали з допомогою старовинних газет та фотографій. На стінах та стелі можна побачити предмети побуту, а також автомобілі та світлини старого Тернополя. Відчуття минувшини створює «кінострічка», в кожному кадрі якої відображене життя минулих часів.



Сьогодні тролейбус «Ретро» курсує маршрутом №8. Проте, організатори сподіваються, що він буде курсувати й іншими.

До слова, в планах ініціаторів – новий проект. Оформивши декілька маршрутів, серед яких «Тролейбус щастя», «Романтичний тролейбус», «Патріотичний тролейбус» та тролейбус «Ретро», в задумах організаторів створити ще один. Цього разу на тему «Туристичне Тернопілля».


Оксана Божко



На виставку відтворених пам’яток давньоукраїнської писемності завітала Влада Литовченко

П'ятниця, 02 жовтня 2015, 06:15

Нещодавно, в рамках щорічного «Бібліофесту» у краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки давньої рукописної писемності. Відвідувачі мали змогу побачити роботи, над якими автор працював впродовж 25 років.

За більш ніж два десятки років Юрій Храпай, практикуючий юрист, каліграф та засновник Рукописної майстерні  разом із творчою командою відтворив більше сотні копій древніх писань та фрагментів унікальних рукописів XI-XVI ст.  За його словами, більшість оригіналів зберігаються у книгосховищах, доступ до яких вкрай обмежений.DSC07886

Автор представив копії древніх Богослужінь та світських манускриптів, які вважаються шедеврами давньослов’янської книжності. Серед  представлених робіт– Київський Псалтир, Оршанське Євангеліє, Луцьке Євангеліє, Сійське Євангеліє, Буслаєвський Псалтир, Реймський міссал. Окрім цього, вручну пером написано і прикрашено  рукописи, в яких відтворено давні тексти: Руська Правда, «Слово про Закон і Благодать» Митрополита Іларіона, «Слово о полку Ігоревім», «Сказання про житіє і подвиг Михайла Чернігівського і його боярина Федора», Литовський Статут 1529 р., Реймське Євангеліє – найдавніша книга, яка походить з бібліотеки Ярослава Мудрого.DSC07872DSC07875DSC07877

На виставці Юрія Храпая можна побачити професійні відтворення старовинних текстів без усіляких дозволів. Усі рукописні роботи виконані гусячим або залізним пером  на натуральному або рослинному пергаменті зі збереженням особливостей почерку давніх майстрів.

  • Складність відтворення полягає в тому, що древні писання наносились на пергамент. Сьогодні в Україні його, на жаль, не виготовляють. Тому, нам доводиться замовляти його за кордоном. Після спеціальної оброки та обезжирення основи, пером наноситься листове золото. З такою делікатною роботою найкраще справляються жінки. До речі, фарби, якими наносяться тексти, виготовлені за древніми візантійськими рецептами.DSC07865DSC07864

На виставку завітала відома українська дизайнерка Влада Литовченко. Вона висловила подяку організаторам та поділилась своїми враженнями.

  • Те, що ви тут бачите – це не лише відтворення видатних рукописів, це, також, — документальна спадщина людства. Хотілось би, щоб відтворені скарби представлялись на гідному рівні не лише в наших галереях, але й у світових.DSC07866DSC07883DSC07882DSC07880DSC07879DSC07878

Оксана Божко

 

У Тернополі облаштували турніки для воркауту та дитячий майданчик

Четвер, 01 жовтня 2015, 14:37

Турніки для занять воркаутом, вуличні тренажери та дитячий майданчик облаштували на бульварі Данила Галицького, 28 неподалік нещодавно відкритого універсального спортивного майданчика. Мешканці прилеглих будинків якістю робіт задоволені, адже тепер у них є спортивна зона як для дорослих, так й ігрова для дітей.

«Кожен житловий район повинен мати свою зону для занять спортом і для дітей. Саме тому роботи з оновлення спортивних та дитячих майданчиків у Тернополі ми продовжуємо, – розповідає Сергій Надал. –  Спочатку на бульварі Данила Галицького було заплановано зробити великий спортивний майданчик, проте мешканці звернулися із пропозицією облаштувати на цій території ще й гойдалки, гірки для дітей. Таким чином, нам на одній території вдалося облаштувати й хокейний, і дитячий майданчики, а ще встановити обладнання для силових видів спорту».

Американець створив скульптури з тернопільських дерев

Четвер, 01 жовтня 2015, 13:23

Виставку американського скульптора Ліланда Беті представлять у тернопільській галереї «Бункермуз». Відкриють експозицію «Що кажуть дерева?» 3 жовтня о 18:00.

Ліланд народився у Техасі, він багато мандрує, зокрема, Україною. У Тернополі створив проект разом із галереєю «Бункермуз». Особливість скульптур Ліланда Беті у тому, що для них використовує дерева лише звідти, де творить, а творить там, де живе. Опріч того, митець створює скульптури тільки із сухих дерев, пише сайт Культурно

У Тернополі шукав такі разом із «Бункермузом». Ліланд каже, що у кожного дерева своя історія. З кожним працюється по-іншому, бо кожне має свій характер: одні відкриваються легше, другі — важче. Коли береться за скульптуру, не знає наперед, якою вона буде, — покладається на дерево — його нерівності, вигини… — Для мене, як для художника, важливо не диктувати правила красі. Важливо схопити природній момент, тому що він набагато вагоміший, ніж я. Я ніколи не зможу зрозуміти або ж контролювати процес творення. Я можу тільки поєднатися з красою, яка чекає на мене. Я намагаюсь дослухатися до краси, що оточує мене і цінувати її, замість того, щоби вирішувати, що таке краса ще до того, як побачу її, — каже скульптор.

Триватиме експозиція до 23 жовтня. Після виставки скульптури встановлять у парках міста.12077015_1272856916073696_1749584214_n

 

Сторінка 1263 з 1420

«ПочатокПопередня1261126212631264126512661267126812691270НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер