images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Діток Тернопільської школи №14 вчили доглядати за зубками

Неділя, 13 грудня 2015, 10:41

8 та 10 грудня 2015 року в приміщенні ТЗОШ №14 І-ІІІ ступенів працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення міської ради провели для першокласників пізнавальний захід «Здорові зуби - здоров’ю любі».

Складно переоцінити значення здорових зубів, оскільки вони необхідні для пережовування їжі і запуску повноцінного перетравлення. Здорові зуби — запорука здоров’я. Крім цього, вони беруть активну участь в утворенні мови. Ними здійснюється організація певного захисного бар’єру між зовнішнім середовищем і порожниною рота.Тому ці знання є необхідними для кожного з нас.

+SAM_5598

Щоб заняття було цікавішим були проведені ігри: «Дозволяється – забороняється» та «Що потрібно для догляду за ротовою порожниною?», а також розгадування зашифрованого слова у кросворді «Ворог посмішки».

Організатори сподіваються, що отримані знання допоможуть сфомувати правильне уявлення про догляд за зубами і ротовою порожниною та закладуть фундамент корисних для здоров’я щоденних звичок.

 

У Тернополі відбувся ювілейний «JazzBez»

П'ятниця, 11 грудня 2015, 13:03

У Тернополі відбувся X міжнародний фестиваль «JazzBez». Цьогоріч він охопив 14 культурних центрів України та Польщі. Загалом на фестивалі виступило близько сотні майстрів джазу США, Індії, Греції, Ірану, Туреччини, Вірменії, Казахстану, Німеччини, Австрії, Португалії, Польщі та України.

З нагоди десятиріччя, відкриття фестивалю розпочалось з сюрпризу — організатори підготували короткий фільм, в якому зібрали найкращі моменти історії «JazzBez». У залі були присутні слухачі, які відвідують фестиваль десятий рік поспіль, тож мали чудову нагоду пригадати найкращі моменти минулорічних концертів.

Музичну програму «JazzBez» відкрив український проект, заснований джазовим музикантом Ігорем Закус. «Jazz Kolo» об’єднує кращих виконавців імпровізаційної музики. Вісім учасників колективу представили програму «У колі друзів». Українські інструменталісти зібрали навколо себе велику аудиторію прихильників та любителів інтелектуальної музики.

Ігор Закус про український джаз:11140083_575252515961407_527799851447378242_n – Україна могла б успішно представляти власне джазове мистецтво, якби наші музиканти глибше занурювалися у свою етніку. Джазове мистецтво сьогодні – це сплав усіх музичних культур: і класичної, і народної, і рок-культури, і клубної музики. Етніка – це те, що нас відрізняє одне від одного. Її вплив може народити таке поняття, як український джаз. Дехто стверджує, що він уже є.

12308334_575252395961419_3117291470308799095_n

По завершенню першого дня фестивалю, хлопці разом із місцевими музикантами мали взяти участь у джем-сейшені, що планувався в арт-клубі «Коза», але на сцену музиканти з «Jazz Kolo» так і не вийшли.

Найвибагливіших прихильників джазової музики за десять років програми здавалось би нічим не здивуєш, проте організаторам все ж вдалось приємно вразити глядачів. Проект «Saagara» – це п’ять знаних віртуозів та два музичних світи, що зустрілись на одній сцені. Учасники гурту грали на таких східних інструментах як гатам, коннакол, морсінг, мрідангам, канджира, тавіл, а також кларнеті, скрипці та перкусії. Партія кларнету поляка Вацлава Зімпеля гармонійно накладалась на індійські ритми, а завдяки майстерному акомпонуванню перкусійних інструментів, відчувалось поєднання західних мелодій та індійської рага-системи, що формувала основу композиції.

12316655_575267425959916_7991580509824894595_n

Вацлав Зімпель захоплюється індійською музикою давно. У 2012 році поїхав у Бангалор вивчати карнатакську музику, де познайомився з відомим місцевим музикантом. З того часу він декілька раз їздив до Індії, щоб писати музику. Так виникла ідея створити гурт «Saagara».

Найдавніший музичний вияв карнатакської музики, що має незвичну ритміку та напрочуд мелодійну структуру у поєднанні з європейськими музичними традиціями звучали на сцені за участі … тернополянок. Художниці Альона Макух та Меліса впродовж виступу індійського гурту підігрували учасникам на гармоніці.

  • Індійською культурою захоплююсь давно, — розповідає Альона — Коли дізналась, що в програмі фестивалю участь візьме ця команда, вирішила з ними познайомитись. По приїзду гурту в Тернопіль, вдалось поспілкуватись з деякими учасниками, а в процесі розмови мені запропонували взяти участь у їх виступі. Моїй радості не було меж, і я вирішила не прогавити шанс. Дізнавшись, що буду грати на гармоніці, зауважила, що таких інструментів у них два. Вирішила запропонувати взяти участь у виступі своїй колезі Мелісі, вона погодилась. Ось так, спонтанно, вдалось відіграти на одній сцені з чудовими індійськими музикантами. Зізнаюсь, ми з Мелісою імпровізували, оскільки досвіду гри на такому музичному інструменті не мали.
    12310487_575267665959892_1450842130211200239_n

Що стосується участі гурту «Saagara» в джем-сейшені, то вони хоч не надовго, та все ж вийшли на сцену, де імпровізовано виконали дві композиції разом з тернопільськими музикантами. Впевнена, що такий досвід наші хлопці точно не забудуть.

«Atomic Simao» – український гурт, якого з нетерпінням очікували молоді поціновувачі джазу. У 2014 році хлопці здобули титул «Відкриття року» на фестивалі Jazz Koktebel  та «Кращий андеграундний гурт року» від порталу Cultprostir. За плечима колективу два повноформатні альбоми ( в тому числі на вінілі) та виступ на розігріві у легендарних «Red Snapper». Подейкують, що стиль їх музики досить схожий саме з цією командою. На українській сцені їх творчість називають феноменом у джазовій музиці. В суміші зі стандартами, музика відзначається балансом на межі психоделіки та ейсід джазу. По гучних оплесках залу, очевидно, що участь «Atomic Simao» у наступному фестивалі буде бажаною.

234

Зародження творчої співпраці донецького гітариста Ігора Осипова та американського саксофоніста Логана Річардсона відбулась у 2014 році, коли музиканти записали спільний альбом. З тих пір квінтет «LoganRichardson & Igor Osypov Quartet» встиг виступити на знаних джазових фестивалях Європи. У Тернополі учасники відіграли програму, музика якої базувалась на основі ладової імпровізації, а також використовуючи зміщення такту. Джазову хвилю сейшену «Atomic Simao» підтримав міжнародний проект «Logan Richardson & Igor Osypov Quartet».  Після концерту хлопці зібрались на сцені арт-клубу «Коза» та потішили своїх шанувальників незвичним музичним симбіозом. Для місцевих музикантів з гуртів «Paradise», «Brio», «D. Край» та інших це був доволі цікавий досвід.

456

Третього дня на сцені арт-бару «Коза» виступили володарі 51-го Міжнародного фестивалю «Jazz nad Odra» в 2015 році. Виняткове й монолітне звучання фронтменів квартету «Vehemence Quartet» в поєднанні з напрочуд енергійною роботою ритм-секції надало гурту своєрідного звучання. Якщо простими словами, то це був найбільш «джазовий» виступ фестивалю. Під гучні оплески, хлопці відіграли на біс дві композиції і лиш після цього залишили сцену.

678

Ювілейний «JazzBez» підійшов до свого завершення, та лише в рамках цьогорічної програми. В серцях тернополян він звучатиме до наступного року.

Оксана Божко

У Тернополі презентували новий глянцевий журнал

П'ятниця, 11 грудня 2015, 10:53

Днями у нашому місті відбулось відкриття нового глянцевого журналу «JustOne». На презентацію першого видання завітало більше чотирьох сотень відвідувачів, серед них знані місцеві дизайнери, фотографи, перукарі, візажисти, стилісти та моделі.
u7h_EWwJMEY
Окрім музичних, танцювальних виступів та люмінесцентного шоу, святкова програма передбачала безліч сюрпризів.
ru9ToMClq50_-rDhsF3E3gBMF4jkWStgE

Партнери та спонсори вечірки підготували для гостей багато сюрпризів. Бутік Андре Тана надав для засновниці журналу плаття з найновішої колекції. Тернополяни отримали подарунки  від відомих модних бутіків, перукарень, салонів краси та фото-салонів, зокрема вечерю на тепані для двох від фабрики емоцій «ОGOGO«, подарункові сертифікати від  салону краси «Інститут нігтів«, студії краси «Elit Аrt«,   салону краси «Alla Moda«, фотостудії «Azhur«, салону хутра та дитячого магазину «Велес» та фотосесію від Петра Цигульського.

goD3CjQGEegPv8xlfyXXIM

Ідея видавати у нашому місті модний глянець належить студентці Діані Гетун. Будучи засновником відомого проекту «Just Art» дівчина вирішила розширити творчу діяльність і вже сьогодні її обличчя прикрашає  обкладинку власного журналу «JustOne».
DtHQxBNI0R03eKwMcOlBtA

На 64-х сторінках глянцю можна дізнатись новинки стилю та моди, а також почерпнути для себе цікаві ідеї та поради. За словами менеджерів, аналогів журналу у нашому місті немає, адже «JustOne» має власну концепцію .

  • «JustOne» — це не тільки журнал, це – співпраця маркетологів, фотографів, візажистів, перукарів, дизайнерів, журналістів, SMM-менеджерів та інших фахівців. З нами ви завжди будете в курсі сучасних трендів, українських тенденцій, популярних суспільних та культурних течій в Україні та світі. Команда наших спеціалістів консультуватиме тернополян щодо стилю, моди, а також надаватиме вичерпну відповідь на актуальні запитання. Для цього у соцмережах працює рубрика «ask», де кожен охочий може задати своє запитання. Найгарячіші теми будуть розглядатись на сторінках журналу.
    DSC08612

Окрім моди, тут можна почитати про секрети реалізації та розвитку, зокрема отримати бізнес-поради. Наприклад, у першому виданні вийшла стаття на тему «Основні фактори, які оминають 90% бізнесменів Тернополя». Для написання аналітики «JustOne»  залучає  не лише журналістів, а й консультантів по маркетингу та успішних підприємців, які готові поділитись порадами.
DSC08614

Перший випуск вийшов накладом 1000 екземплярів. Над створенням наступного журналу Діана працює разом з нареченим. В подальшому видання буде їх сімейним бізнесом.

NIK_5585

Презентація наступного номеру планується в Новорічну ніч. Другий номер «JustOne» буде складатись з 84 сторінок, і, як обіцяє редактор, стане незамінним порадником для усіх тернополян. Придбати журнал можна в будь-якому кіоску з пресою. Його вартість — 25-30 гривень.
292N3DPtqmU

 

Відкриття XV ювілейного турніру з греко-римської боротьби

П'ятниця, 11 грудня 2015, 08:05

У суботу, 12 грудня о 13 год. в спортивному комплексі ТНПУ (вул. М. Кривоноса, 2) відбудеться відкриття XV ювілейного турніру з греко-римської боротьби в якому будуть приймати участь 150 спортсменів з міст України та Молдови.

Початок змагань 12 та 13 грудня о 10 год.

«Я можу врятувати життя!»

Четвер, 10 грудня 2015, 13:58

04-05 грудня 2015 року відбулися Всеукраїнські змагання з надання домедичної допомоги у рамках спеціального проекту «Я можу врятувати життя!», який проводиться під патронатом дружини президента Марини Порошенко. Організатор проекту - ВГО «Український фонд здоров’я», партнер проекту - ГО «Ukrainian Paramedic Group».

Проект спрямований на підвищення безпеки життя школярів, поширення знань та практичних навичок щодо надання домедичної допомоги.

У фінальних змаганнях брали участь команди із Рівного, Тернополя, Вінниці, Сум, Києва, Полтави та Житомира.

Школярів Тернопілля гідно представила команда «Подорожник» ТЗОШ №16 ім. Володимира Левицького, виборовши ІV місце (керівник команди – Савка Роман Михайлович).

image-10-12-15-12-34

Команди змагалися у чотирьох конкурсах, в ході яких учасники демонстрували вміння проводити базові реанімаційні заходи під час зупинки дихання, серцебиття, кровотеч тощо.

Головою суддіської колегії був заслужений майстер спорту України, «найсильніша людина світу» Василь Вірастюк.

На святі були присутні дружина Президента України Марина Порошенко, голова Українського фонду «Здоров`я» Володимир Дудка, засновник «Благодійного фонду родини Загорій» Гліб Загорій, голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус, представники Міністерства охорони здоров’я України та Київської міської державної адміністрації.

Учні спеціалізованої школи №250 міста Києва та Зразкової хореографічної студії танцю "Каприз" запропонували присутнім чудові танцювальні композиції та пісні.

Переможцем змагань стала команда з міста Вінниця.



Методист Тернопільського комунального

методичного центру науково-освітніх

інновацій та моніторингу Козловська Л.П.

 

Сторінка 1228 з 1427

«ПочатокПопередня1221122212231224122512261227122812291230НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер