images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

В одного обгоріло обличчя і руки, в іншого – опіки 80% тіла: жахлива смертельна пожежа в Дарахові (ОНОВЛЕНО)

П'ятниця, 11 лютого 2022, 10:09

В одного обгоріло обличчя і руки, в іншого – опіки 80% тіла: жахлива смертельна пожежа в Дарахові (ОНОВЛЕНО)

Троє людей потрапили в лікарні після пожеж на Тернопільщині. Двоє з них отримали дуже серйозні опіки.

Зокрема, 10 лютого о 9.25 районна бригада швидкої виїжджала у с. Дарахів Теребовлянського району. Унаслідок пожежі у власному будинку 84-річний чоловік отримав опікові рани приблизно 80% поверхні тіла, а 55-річний чоловік – опікові рани обличчя й правої руки.

Обоє постраждалих після оперативно наданої медичної допомоги шпиталізовані в Теребовлянську райлікарню.

Як повідомили згодом рятувальники, потерпілий власник будівлі, громадянин 1938 року народження, від отриманих травм помер у лікувальному закладі.
Причина виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюються.

А сьогодні, 11 лютого о 2.58 бригада швидкої виїжджала у м. Кременець до 53-річного чоловіка, який отруївся чадним газом унаслідок пожежі у власній квартирі.

Після наданої медичної допомоги пацієнта шпиталізовано у Кременецьку райлікарню.

 

"Наближається весна": коли Україна перейде на літній час і як правильно переводити годинники

П'ятниця, 11 лютого 2022, 10:06


"Наближається весна": коли Україна перейде на літній час і як правильно переводити годинники

Потрохи в Україну наближається весна, то ж вже не через надто тривалий час нам доведеться знову переводити годинники, але цього разу на "літній час".

Як інформує "Obozrevatel", переведення годинника на літній час відбудеться 27 березня о 03:00. Годинник потрібно буде перевести на одну годину вперед.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року № 509 "Про порядок обчислення часу на території України" перехід на літній час відбувається в останню неділю березня.

Щодо переведення година вже тривалий час ведуться дискусії. Зокрема, у березні 2021 року в Україні переведення годинна намагалися скасувати. Депутати Верховної Ради підтримали законопроект №4201 (у першому читанні) про перехід країни на постійний "зимовий" час. Його ініціатор  Руслан Стефанчук посилався на дослідження про шкоду від переведення стрілок.

Прем'єрміністр Денис Шмигаль також підтримав перехід на постійний зимовий час, бо це захистить громадян від психологічного "тиску".

"Енергозабезпечення повністю дає можливість працювати ефективно без зміни часу. Але стрес для людей буде знято", – сказав він.

Але голосування законопроекту депутати провалили в другому читанні.

 

ФОПам скасують штрафи за січень через відсутність касових апаратів і навіть планують не штрафувати в подальшому

П'ятниця, 11 лютого 2022, 10:04


ФОПам скасують штрафи за січень через відсутність касових апаратів і навіть планують не штрафувати в подальшому

У зв'язку з тим, що в січні були збої в роботі системи програмних РРО, перевірка здачі чеків підприємцями не проводилася і штрафи ФОПам не виписувалися.

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Ніякої перевірки ФОПів у січні з приводу не видачі чеків не було. Тому штрафи не нараховані за січень. Для того, щоб зняти будь-які питання, ми скасуємо взагалі штрафи за січень", - заявив Гетманцев.

Він також уточнив, що штрафи будуть скасовані в лютому-березні, коли парламент зможе поставити це питання на голосування.

"У лютому або в березні, коли зможемо поставити це питання на голосування. Я буду працювати над цим. Буду просити депутатів проголосувати за це. Можна різне про мене говорити, але я ніколи не обманюю. Ані ФОПів, ані будь-кого іншого. Всім говорив про свою позицію з самого початку. І якраз позиція скасувати штрафи за січень у мене є. І є позиція істотно знизити на 90% штрафи на весь рік для тих, хто встановив РРО", - заявив Гетманцев.

 

"Чогось не вистачає", – у кременецькій лікарні за 3 мільйони збудували туалет без унітаза (фото)

П'ятниця, 11 лютого 2022, 10:03

"Чогось не вистачає", – у кременецькій лікарні за 3 мільйони збудували туалет без унітаза (фото)
Кременецьку лікарню підозрюють у недбалому ставленні до проведення ремонтних робіт.

Як розповів народний депутат з Тернопільщини Ігор Василів, медзаклад витратив на впорядкування приміщення туалету 3 мільйони гривень. Однак найімовірніше його доведеться переробляти, адже дірку для унітаза там не передбачили.

"У кого які варіанти, яке призначення цього свіжовідремонтованого приміщення?

Правильна відповідь – туалет в Кременецькій районній лікарні, щоправда дірку забули зробити, але то таке. І на такий ремонт лише соцеконому пішло 3 млн грн. Далі буде!", – йдеться у дописі нардепа у Facebook.

У коментарях користувачі відзначили, що в приміщенні відсутній головний атрибут.

"Схоже на туалет, але.... чогось не вистачає...", – коментує Олена Ілинич.

 

Антивакцинаторський рух в Україні: хто є хто, наскільки вони впливові та які їхні наративи

П'ятниця, 11 лютого 2022, 10:02

Антивакцинаторський рух в Україні: хто є хто, наскільки вони впливові та які їхні наративи
За останній рік в українських ЗМІ з'явилася низка статей про лідерів антивакцинаторського руху в Україні, їхні меседжі та аудиторію.

Однак єдиної зведеної картини в одному місці немає, тож ми вирішили заповнити цю прогалину. Ми зібрали інформацію про всіх більш-менш медійних українських антивакцинаторів та ковід-дисидентів.

Спільний проєкт ІМІ та Texty.org.ua, автор: Олександр Оксимець.

Спроби категоризації та характерні особливості учасників руху

Поділити представників антиковідного руху на чіткі категорії не завжди просто, адже зараз усі більш-менш активні учасники руху практично миттєво стають блогерами з великою аудиторією, а середовища дуже тісно переплетені між собою.

Характерно, що значна кількість українських активістів антиковідного руху займалася політикою до пандемії (майже завжди без особливих успіхів) або ж почала нею займатися після березня 2020 року. Хоча голосів на виборах особливо не додалося, однак тепер антиковідна діяльність допомагає їм збирати досить серйозні суми як пожертви.

Історія політичних невдач активістів антиковідного руху:

  • Остап Стахів — лідер партії «Ідея нації», у 2020 році балотувався на посаду міського голови Львова, а у 2019-му йшов у народні депутати як самовисуванець;
  • Сергій Мікітен — у 2020-му балотувався до Київради від «Нашого краю» Сергія Шахова. Крім того, у грудні 2019-го безуспішно брав участь у конкурсі на посаду голови Держслужби з етнополітики та свободи совісті;
  • Віктор Вікарчук — у 2020 році балотувався до Хмельницької облради від ОПЗЖ, а у 2010-му — до Хмельницької міськради від «Команди Віктора Балоги»;
  • Антон Гура — у 2015 році йшов до Київради від партії УКРОП;
  • Вікторія Шилова у березні 2021-го балотувалася у народні депутати від проросійської партії «Держава». Це була вже 11-та її спроба потрапити до влади — з 2006 року вона змінила низку політичних партій (серед них — «Блок Павла Лазаренка», «Партія регіонів», «Радикальна партія Ляшка», «Наш край»);
  • Дмитро Гнап — у 2019-му балотувався у президенти України.

Варто зауважити також, що не всіх людей, про яких ітиметься нижче, можна однозначно назвати активістами антивакцинаторського руху: деякі виступають не так проти щеплень, як проти саме примусової вакцинації, або ж виступають за «права і свободи громадян». Однак аргументи, якими вони керуються, часто дуже подібні саме до «антивакцинаторських».

Не всі представники руху є конспірологами, хоча таких більшість.

З чого все починалось

На думку медіаекспертки та засновниці волонтерської ініціативи з інфогігієни «Як не стати овочем» Оксани Мороз, розвиток антивакцинаторського руху в Україні можна умовно поділити на два етапи: до літа 2020 року та після.

Перший етап характеризувався лише поодинокими публікаціями блогерів, які відверто хайпували на гарячій темі. При цьому ситуацію допомагали розхитувати як внутрішні сили, так і північний сусід. Згадаймо, як маловідомий тоді блогер Антон Гура у прямому ефірі телеканалу «1+1» поширював дезінформацію та паніку про літак з Мілана.

Уже влітку 2020 року, коли звичайні люди потроху оговтувалися від першого локдауну, в Україні почав формуватися повноцінний антиковідний рух, завданням якого стало генерування фейків і поширення їх на масову аудиторію.

До лав руху долучаються пасіонарії з поглядами, що не вписуються в наукову картину світу (езотерики, конспірологи, прихильники народної медицини), а також блогери та юристи. Тематика їхніх виступів часто виходить за межі ковіду та вакцин і охоплює такі явища, як «тарифний геноцид», продаж сільськогосподарської землі чи порушення прав людини, тобто теми, що хвилюють дуже широку аудиторію. І якщо вони раніше не мали спільних точок дотику, то тепер їх об'єднав ковід.

Активісти почали влаштовувати провокації й демонстративно ігнорували маски (які вони одразу стали називати «намордниками») у приміщеннях або намагалися увірватися (звичайно, теж без масок) до інфекційних відділень, щоб показати, що ті нібито порожні й пандемії не існує.

Ближче до кінця 2020 року рух почав змінювати акценти: риторику «ковід — це звичайний грип» та боротьбу з масками почали витісняти мітинги проти вакцинації, а згодом і нібито боротьба за права та свободи людей.

Уже у 2021 році, коли нарешті з'явилися перші вакцини, антивакцинаторська тема виходить на перший план.

01. Інфографіка зв'язки.jpg

Рух «Стоп Фейк Пандемія»

Одним із лідерів цього руху, що сформувався наприкінці літа 2020 року, став Сергій Мікітен. Ще рік тому він очолював ГО «Ведичний світ» і читав мотиваційні тренінги. Приблизно до квітня 2020 року він перепощував на своїй сторінці відео проросійського пропагандиста Анатолія Шарія, статті strana.ua, а також заяви відомих проросійських блогерів чи одіозних російських політиків. У квітні все раптово змінилося, і він розпочав агресивне публічне протистояння з коронавірусом.

Мікітен заперечує існування пандемії, виступає проти вакцинації, карантину та масок. Також він поширює конспірологію про вишки 5G і чипування через вакцинацію. Сам коронавірус, на думку Мікітена, — це звичайне ГРВІ, хоча і з незвичайним розшифруванням. Як він пояснював журналістам «Ліги.нет», COVID-19 — це поєднання двох слів: «cow» (корова) і «ID» (ідентифікація) — тобто «ідентифікація худоби».

Мікітен також є активістом КОБ («Концепция общественной безопасности») — деструктивного руху антидержавницької проросійської спрямованості.

02. Мікітен під Радою.jpg

Сергій Мікітен на мітингу під Верховною Радою у листопаді 2020 року (фото зі Facebook-сторінки Мікітена)

Соратницею Мікітена по руху «Стоп Фейк Пандемія» є керівниця Черкаського осередку цієї організації Олена Фаіст.

Тут ми теж бачимо вибухову суміш проросійських тез та конспірології. Фаіст вірить у нумерологію і, як і Мікітен, є прихильницею ведичного світогляду.

Вона видає себе за журналістку «Таврії ньюз» Кирила Стремоусова (про нього нижче).

Саме її можна побачити на відомому відео, яке поширилося після листопадових антиковідних протестів у Києві, де вона заявляла, що українці та росіяни є «єдиним народом» та заперечувала збройну агресію Росії проти України, називаючи її «штучною війною, якої насправді немає!»). Також вона зізнавалася, що є прихильницею Шарія.

03. Фаіст Надьожа.png

Скріншот стріму Олександра Надьожі та Олени Фаіст із мітингу антивакцинаторів у Києві, 3 листопада 2021 року

Фаіст ставила під сумнів розпад Радянського Союзу — «він нікуди не подівся і юридично існує».

Фаіст поширює величезну кількість конспірологічних теорій: тут і стандартні ідеї про те, світом правлять ілюмінати, і що ковіду не існує, і про хімтрейли, але є і більш вигадливі:

  • згідно з законопроєктом № 5109, кримінальні правопорушення, скоєні євреями, залишаються без відповідальності;
  • підписання згоди на вакцинацію дітей — це їх продаж;
  • іспанки не існувало;
  • згідно з патентом №006, усі щеплені нібито перетворяться на трансгенномодифікованих біороботів, які восени цього року почнуть масово знищуватися;
  • МНС Росії нібито закупило 80 млн пластикових трун;
  • у жовтні та листопаді 2021 року після останнього штаму SARS-CoV-2 нібито буде проводитися загальна евакуація;
  • буде проведена глобальна кібератака, і в людей обнуляться рахунки в банках.

Як бачимо, осінь минула, а вакциновані так і не стали біороботами, крім того, ми, вочевидь, пропустили й загальну евакуацію та обнулення банківських рахунків. Заяви Фаіст неодноразово спростовували фактчекери (1, 2).

Остап Стахів та його соратники

Хоча Стахів теж входить до руху «Стоп Фейк Пандемія», його ми все ж розглянемо окремо.

Якщо Мікітен більше займався офлайн-активностями, то Стахів зробив собі ім'я на стрімах.

Зараз він є одним із найвідоміших лідерів антиковідних протестів, хоча до 2020 року все було зовсім не так. Після неодноразових спроб потрапити до влади та скандалів у Львові за ним закріпилася репутація персонажа з сумнівною репутацією.

04. Стахів смітникова люстрація.jpeg

У 2016 році невідомі викинули Стахіва у смітник

Наприклад, у 2017—2018 роках, ідеться у великій статті «Zaxid.net», Стахів як голова ГО «Ідея нації» пояснював студентам, чому мусульмани та взагалі іноземці — це катастрофа для України, збирав пресконференції проти забудовників, прокурорів, продажу землі, перекривав дороги. Однак через маргінальність Стахіва місцеві медіа його ігнорували.

Як пише Zaxid.net, навесні 2020 року Стахів у своїх відео заявляє, що пандемія є вигадкою, а цифри про захворюваність і смерті від коронавірусу — брехливі. Він маніпулює цифрами щодо смертності від ковіду в Європі й закликає людей не вірити владі. Тоді ж Стахів починає закликати людей не носити маски, а будь-які карантинні обмеження називає намаганнями порушити конституційні права.

Стахів провокує конфлікти у громадському транспорті та лікарнях, заходячи туди без маски. Він поширює сумнівні дослідження та інформацію від різних антивакцинаторів. І ось у цей період популярність Стахіва у соцмережах починає стрімко рости. Стахів створює організацію «Права людини», проголошує себе «народним мером Львова» (нагадаємо, що «народні мери» з'являлися на Донбасі після окупації) і дуже швидко знаходить своїх прихильників-антивакцинаторів у різних містах України (у Херсонській області це відомий проросійський активіст Кирило Стремоусов, у Миколаєві та Черкасах — Олександр Надьожа та Олена Фаіст).

Разом з ними він створює сторінки «Права людини» у всіх можливих соцмережах, просить жертвувати йому гроші на картку та обіцяє надати усім охочим посвідчення журналіста.

05. Стахів, Фаіст і Мікітен (на фоні сіті-лайту Епідемія брехні).png

Стахів, Фаіст, Мікітен на невідомий чоловік (скріншот із сайту 18000.com.ua)

Львів'янин Віктор Серенков є одним із соратників Стахіва. Він називає себе журналістом, хоча насправді, за даними ЗМІ, є колишнім міліціонером, що був звільнений за грубі порушення службової дисципліни.

Неодноразово вчиняв провокації разом з іншими активістами: в Іршавській районній лікарні (зі Стахівим та Стремоусовим, березень 2021), а також зривав навчання у Єзупільському ліцеї на Прикарпатті (цього разу зі Стахівим та Надьожею, листопад 2021).

Серенков входить до проросійського руху МОД «Народное единство» (офіційно не зареєстрована організація, яка вважає себе «наддержавним об’єднанням»). Своєю метою організація називає «вихід з рабства і кабали, в якому перебуває народ всього світу у «держав»-транснаціональних корпорацій». Члени «Народного единства» просувають конспірологічні теорії, пов’язані не лише з пандемією та вакцинацією, а й про світову змову, хімтрейли, шкоду від 5G та подібні.

06. Стахів, Серенков і Надьожа.jpg

Стахів, Серенков і Надьожа на Прикарпатті, листопад 2021 року

Ще один однодумець і помічник Стахіва — Олександр Надьожа із Южноукраїнська. У червні цього року вони навіть записали спільне відео та заявили про об’єднання, при цьому Стахів вручив Надьожі чергове посвідчення журналіста — цього разу від незареєстрованого видання «Ідея нації».

07. Стахів вручає посвідчення журналіста Надьожі (червень 2021).jpg

Остап Стахів та Олександр Надьожа, червень 2021 року

Надьожа відомий своїми стрімами-провокаціями продавців у торгових закладах: називається журналістом, відмовляється носити маску і вимагає продати товар з порушенням карантинних обмежень. Тих же, хто пропонував йому надіти маску, він називав «безвольними рабами системи сатанізму».

У березні 2021-го разом зі Стахівим та Стремоусовим вчиняв провокації в Іршавській районній лікарні.

Неодноразово виявляв симпатії до проросійських сил: зокрема, у травні 2021-го хвалив представників ОПЗЖ, які влаштували автопробіг до 9 Травня з радянською символікою. Зазначав, що народився в СРСР і жодна «нелегальна влада» не зможе заборонити йому бути громадянином Союзу. Крім того, Надьожа робив селфі з обвинуваченим у державній зраді франківцем Русланом Коцабою, що працює на каналах Медведчука.

Після київської акції антивакцинаторів у листопаді 2021-го мережею поширилося відео, де Надьожа з Оленою Фаіст з Черкас передавали «низький уклін» братам-слов’янам з Росії.

Ну і куди без участі у виборах — у 2020 році Надьожа безуспішно балотувався у мери Южноукраїнська від партії Балашова «5.10».

До руху Стахіва долучилася також Ольга Яремійчук — балерина Львівського балету і голова ГО «Захист здоров’я нації». Вони часто роблять спільні стріми, на яких викривають докази світової змови про пандемію та експерименти над львів’янами через 5G, а також називають карантин концтабором.

Яремійчук виступає проти вакцинації та носіння масок, бо вони нібито загрожують здоров'ю. А от запобігати коронавірусній хворобі можна, на її думку, гарним настроєм. Фантазія у Яремійчук досить багата: «пандемія — це велике жертвопринесення темним силам, і діти — це головна ціль нелюдей», «неймовірні масштаби істерії підтверджують рішучість організаторів у провадженні всепланетного мору та геноциду».

08. Стахів і Яремійчук.png

Спільний стрім Стахіва і Яремійчук

Порівняно відокремлено стоїть група, яку умовно можна назвати «юристи».

Група юридичної підтримки

Часто вони заперечують, що є антивакцинаторами й заявляють, що лише борються за права та свободи громадян. Антиковідна тема для них справді не єдина проблема, яку вони висвітлюють.

Сергій Гула із Білої Церкви позиціонує себе як «адвокат, аналітик та правозахисник». Основний його медіаактив — YouTube-канал «БЮК Юрконсультації» з аудиторією 496K+ підписників та 74+ млн переглядів відео. Канал сформував навколо себе велику аудиторію антивакцинаторів.

Ще один юрист, Олександр Гуміров з Одеси, у Facebook дає юридичні консультації про те, чому карантин незаконний і як «захистити» себе, коли в магазині вимагають маску (саме він є автором популярного методичного посібника на цю тему). Гуміров також заперечував небезпечність ковіду, називав вакцину «жижею», а дії влади — «новим фашизмом». При цьому антивакцинатором себе не вважає — він «лише бореться за правопорядок». Лише протягом лютого-травня 2020 року відео Гумірова переглянули понад 30 млн разів. Одну з його сторінок Facebook видалив.

Киянин Захар Мілютін зараз фігурує як юрист у ГО «Вакцинація: вільний вибір», він був антивакцинатором ще до того, як це стало мейнстримом, так би мовити, однак найбільшу популярність здобув уже після 2020 року. Саме його зі скандалом вигнали зі студії «Право на правду» у жовтні 2021-го. Журналісти неодноразово ловили Мілютіна на маніпуляціях про шкоду вакцин. У лютому 2021-го фактчекери з Vox Ukraine називали його найпотужнішим антивакцинатором.

Столична адвокатка Анжела Василевська відвертої конспірології ніби не поширює, а лише «допомагає боротися за права і свободи людей». Вона захищала в суді директора однієї з київських шкіл, який вимагав скасувати онлайн-навчання для шкіл із недостатньо вакцинованими вчителями. Крім того, вона розробила детальний план, як протистояти вимогам поліції показати ковід-сертифікат.

Лідія Дудко є юристкою і головою ГО «Багнет нації». Поширює конспірологію про те, що вакцинація перетворює людей на живі змінені організми. Переконана, що «так звана влада — це шулери та самозванці, які вже набридли народу і кожний крок яких ретельно відстежується».

Лідія Гончаренко — громадська діячка, правозахисниця і голова ГО «Барви життя». Просуває найбільш абсурдні конспірологічні теорії, зокрема про те, що пандемію спланував світовий тіньовий уряд. Заходи, що їх вживають країни для протидії вірусу — це «фашизм», «нацизм» та «сатанізм». Проводить конференції з викриття планів світових еліт, організовує протести під ДБР проти карантину.

Є також група активістів, яких об'єднує чітка антиукраїнська риторика — це політики, що згуртувалися навколо Вікторії Шилової з руху «Антивойна».

Група партії «Держава» (Вікторія Шилова, Кирило Стремоусов, Дмитро Василець)

Серед активних антивакцинаторів також фігурують Вікторія ШиловаКирило Стремоусов та Дмитро Василець. Їх ми розглянемо більш детально.

Усі вони навесні 2021 року увійшли до проросійської партії «Держава», програма якої серед іншого передбачає: ревізію законів, ухвалених після 21 лютого 2014 року, заборону громадських організацій, що фінансуються з-за кордону, та введення планової економіки.

У березні 2021 року Шилова балотувалася від цієї партії в народні депутати на Донеччині, однак посіла лише 4-те місце з 4%.

З літа 2014 року Вікторія Шилова веде YouTube-канал «Антивойна». Як дослідила медіаекспертка Оксана Мороз, станом на січень 2021 року серед найбільш популярних відео був випуск про те, як українці їдуть відпочивати у веселий та безпечний Крим (літо 2016-го), а також відео від лютого 2020-го, в якому Шилова стверджувала, що «Арбідол» лікує «смішний та штучний» коронавірус. Крім того, на каналі Шилової можна було знайти повний набір російських пропагандистських тез: прихильників Революції гідності вона називала «кастрюлеголовими», українських військових — «карателями и убийцами», а лідерів бойовиків на Донбасі — «повстанцами и борцами за народ Донбасса». У 2014—2015 роках Шилова усіляко намагалася зірвати мобілізацію.

На серпень 2021-го, коли канал було заблоковано, аудиторія каналів Шилової становила 180 000+, а кількість переглядів перевищувала 73 мільйони.

09. Шилова із Захарченком.jpg

Вікторія Шилова поруч із лідером терористів Олександром Захарченком

Цікаво, що протягом 2015—2017 років Шилова навіть устигла попіарити Медведчука (пізніше вона з ним пересвариться):

​​

10. Шилова піарить Медведчука.jpeg

Скріншот з сайту «Миротворець»

Головою партії «Держава» у травні 2021-го обрали проросійського блогера та ведучого такого ж телеканалу КРТ Дмитра Васильця, який у 2015 році співпрацював із сепаратистами та займався антиукраїнською діяльністю, за що навіть дістав реальний тюремний термін. В одному з відео навіть розказував про необхідність впровадження путінських конституційних поправок в Україні.

11. Василець - колаж Шарій, Коцаба, Бондаренко і Стремоусов.jpg

Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти. Василець із Анатолієм Шарієм (грудень 2018), Русланом Коцабою (вересень 2019), Оленою Бондаренко (квітень 2020) та Кирилом Стремоусовим (березень 2021)

12. Василець у масці Сталіна на вшанування Дня перемоги (травень 2020).jpg

Василець у масці Сталіна на вшануванні Дня Перемоги (травень 2020 року)

Крім того, партія «Держава» висунула одного з лідерів антивакцинаторського руху, директора інформагенції «Таврія ньюз» Кирила Стремоусова кандидатом у депутати по 184 мажоритарному округу. Стремоусов відомий тим, що у грудні 2013 року зареєстрував ГО «За президента України», яка мала надавати публічну підтримку Януковичу.

Стремоусов, як і Мікітен, є прихильником ведичного світогляду. Восени 2020 року Youtube заблокував його найбільший YouTube-канал з аудиторією близько 130K підписників, де регулярно поширював фейки про коронавірус та вів проросійську риторику. Однак чотири інші його канали з сукупною аудиторією понад 85K підписників досі функціонують.

13. Стремоусов - колаж про рідтримку Стахіва.jpg

Русские своих не бросают Стремоусов про підтримку Стахіва (листопад 2021 року)

Одне з найпопулярніших відео Стремоусова — про те, як він відстоював своє право порушувати правила карантину та бути без маски в приміщенні.

Стремоусова також звинувачували у масовій роздачі посвідчень журналіста, зокрема під час місцевих виборів в Україні у жовтні 2020 року, коли він балотувався на посаду Херсонського міського голови.

Блогери

Блогер Антон Гура став відомим після ефіру на токшоу «Право на владу», коли сіяв паніку про «цілий літак інфікованих» з Мілана. Як з'ясували згодом, Гура знімався в епізодичних ролях у телешоу та серіалах, а також торгував медичними масками через соцмережі. Крім того, Гура був членом партії УКРОП і у 2014 році балотувався до Київради від цієї політсили, а також часто виступав медичним експертом на каналі «Клименко тайм», який належить міністру-втікачеві часів Віктора Януковича Олександру Клименку, хоча за освітою є гідрогеологом. Згодом він почав їздити в регіони інспектувати лікарні на готовність до коронавірусу і пробував хайпувати на коронавірусній темі. Заперечує, що є антивакцинатором.

14. Гура в літаку Мілан березень 2020.png

Знаменитий стрім Антона Гури в ефірі каналу «1+1» (березень 2020 року)

Відомі політики, що поширюють ідеї антивакцинації

Свою роль у поширенні антивакцинаторських ідей зіграли й українські політики.

Наприклад, народна депутатка від «Слуги народу» Єлізавета Богуцька заявляла, що вакцина — це спосіб заробітку для медичних організацій, а також радила не слухати «паніку та страхи», бо ті «послаблюють імунітет». Великого шуму у травні 2020 року наробило її фото з Верховної Ради у масці, сплетеній гачком.

Ще один народний депутат від «Слуг» Юрій Камельчук, який, до речі, є прихильником ведичних наук, став популярним наприкінці 2020 року. Він заперечує існування коронавірусу, закликає не носити маски та не вакцинуватися. В одному з його відео фактчекери нарахували 11 фейків та антинаукових теорій.

Наприкінці жовтня під час перетину кордону в екснардепки Надії Савченко та її сестри виявили підроблені сертифікати про вакцинацію, а 3 листопада вона навіть відвідала мітинг антивакцинаторів у Києві. Також вона обурювалася, що державні гроші витрачаються на закупівлю вакцин.

Аудиторія найбільших конспірологічних каналів стабільно зростає

Зараз основним місцем, де генерується найбільше конспірологічного/антивакцинаторського контенту, є Youtube. Сюди активісти-антивакцинатори прийшли після постійних блокувань у Facebook.

Згідно з дослідженням українського Youtube, проведеним восени 2021 року ініціативою «Як не стати овочем» спільно з цифровим медійним агентством beTrue Media, в Україні найбільш популярними є 12 великих каналів. За місяць після публікації аудиторія деяких із них суттєво виросла (наприклад, кількість підписників у відомого своїми стрімами Олександра Надьожі збільшилася майже вдвічі).

15. Youtube-оновлена-табличка.png

Лише за останній місяць загальна кількість підписників у найбільших антивакцинаторських Youtube-каналів виросла на 50 тисяч осіб

Спроби підрахунків аудиторії ускладнюються тим, що ще недавно активні сторінки можуть раптово припинити існування, а на їхньому місці виникнуть нові. При цьому порахувати аудиторію різноманітних чатів у Viber та Telegram взагалі не видається можливим.

16. Аудиторія каналів та сторінок.png

Ось неповна історія блокувань каналів і сторінок топових українських антивакцинаторів:

  1. У найвідомішого українського антивакцинатора Остапа Стахіва Youtube заблокував один із каналів із 37.1K підписниками і 2M переглядів, але при цьому його другий, більш популярний канал, досі активний.
  2. Youtube улітку 2021 року заблокував два канали лідерки руху «Антивойна» Вікторії Шилової (сумарно 184K підписників і 73.5M переглядів), однак вона практично одразу завела третій і потихеньку відновлює сили.
  3. Восени 2020-го Youtube заблокував канал Кирила Стремоусова із 129K підписників і 22M переглядів, однак невдовзі той створив ще три, що є досі активними. У листопаді 2021 року Youtube на кілька днів також блокував ще один його канал. Крім того, Telegram заблокував канал «Журналисты Стремоусова», однак у нього залишився ще один.
  4. Facebook заблокував одну зі сторінок Олександра Гумірова, однак друга досі активна.
  5. У ГО «Захист здоров'я нації», лідеркою якої є балерина і соратниця Стахіва Ольга Яремійчук, було заблоковано і Facebook-групу, і Instagram-акаунт, і Telegram-канал. Однак обидва Facebook-акаунти самої Яремійчук досі активні.

Як ми бачимо, блокування антивакцинаторських сторінок виглядає дуже фрагментарним і непослідовним. Часто в однієї особи можуть заблокувати один з акаунтів, а решту не чіпають, хоча там абсолютно такий самий контент.

Роль Росії

На думку медіаекспертки Оксани Мороз, меседжі українських противників вакцинації значною мірою перетинаються з темами російської пропаганди, а діяльність руху була б значно менш ефективною, якби не загальна кампанія з дискредитації вакцин, яка йде з Росії. Наприклад, після того, як було оголошено про створення російської вакцини, моніторинги дезінформації «Текстів» фіксували потужну хвилю дискредитації всіх вакцин, крім російської.

Пропагандистська машина Russia Today усередині Росії працює на піар вакцинації, а в Західній Європі (наприклад, у Німеччині чи Франції) та Україні — навпаки. Це досить небезпечна стратегія, адже російський антивакцинаторський рух, що не довіряє владі, після перегляду передбаченого для Заходу контенту часто сам потім бере на озброєння ці фейки та конспірологію.

Згідно з даними Оксфордського інституту інтернету, станом на травень 2020 року 92% дезінформації щодо COVID-19 поширювали Росія та Китай.

Значну роль у конспірологічній кампанії проти вакцинації також відіграла Українська православна церква Московського патріархату. Крім того, що її представники демонстративно ігнорували карантинні обмеження під час масових заходів, вони також просували конспірологічні теорії. Наприкінці жовтня РНБО у детальному звіті вказала на зв'язок РФ з антивакцинаторськими настроями в Україні.

За даними дослідження ПРООН та ЮНІСЕФ, лише за 2020 рік в українських соцмережах зафіксовано понад 250 тисяч фейків про коронавірус. Про це повідомляв міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

16 листопада СБУ повідомила про блокування всеукраїнської мережі антивакцинаторів та оголосила підозру Стахіву в намаганні повалити конституційний устрій у державі. За попередньою інформацією спецслужб, дії антивакцинаторів координувалися російськими кураторами. Утім, уже 1 грудня Стахів вийшов із СІЗО під заставу, а 15 грудня продовжив викладати відео на своєму основному Youtube-каналі.

P. S.

На жаль, люди готові повірити у будь-яку маячню, особливо зараз, у критичні часи пандемії.

Як приклад можна згадати популярну у США конспірологічну теорію про те, що птахів не існує, а насправді це замасковані дрони, за допомогою яких американський уряд стежить за громадянами. Лише недавно в інтерв'ю The New York Times автори цієї теорії «розкололися», що придумали її у 2017 році заради експерименту.

Хоча ця теорія є цілком абсурдною, їхні відео набирали мільйони переглядів, а продаж атрибутики виявився настільки успішним, що лідерам руху вдавалося тривалий час жити на ці доходи.

Одним зі способів подолання фейків та конспірології є критичне мислення та підвищення рівня медіаграмотності. У цьому напрямку нам усім ще працювати й працювати.

 

В багатоповерхівці у Кременці сталась пожежа: рятувальники евакуювали 50 людей (фото)

П'ятниця, 11 лютого 2022, 09:59

В багатоповерхівці у Кременці сталась пожежа: рятувальники евакуювали 50 людей (фото)
Пожежа сталася на вулиці Кременецької Дивізії, 6.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, квартира на другому поверсі житлового будинку спалахнула о 02:55 цієї ночі. Надзвичайники евакуювали з палаючої будівлі 50 жителів.

В помешканні, охопленому вогнем, рятувальники виявили людину – власника, 1967 року народження.

Чоловіка транспортували на свіже повітря та передали медикам. Постраждалого з діагнозом "отруєння продуктами горіння" госпіталізували в Кременецьку опорну лікарню.

Загоряння у квартирі вдалось погасити. Вогонь знищив меблі та речі домашнього вжитку, а також пошкодив двері та облицювання стін.

Наразі з'ясовують причини виникнення пожежі та суму матеріальних збитків.

Читайте також: У Кременці горіло міське сміттєзвалище (фото)

 

Як самостійно реабілітуватися після COVID-19? Вправи та поради від ВООЗ

Четвер, 10 лютого 2022, 11:22

Всесвітня організація охорони здоров'я розробила рекомендації для самостійної реабілітації після СOVID-19.

Там є інструкції для покращення як фізичного, так і ментального здоров’я, оскільки управління стресом, відчуттям тривоги та депресією є важливою частиною загального одужання.

У ВООЗ зазначають, що ваш лікар може вказати на вправи з цієї пам’ятки, які підходять саме вам.

Але вправи та рекомендації в цій пам’ятці не заміняють індивідуальні вправи або рекомендації, які порадив лікар.

 

 

Що робити при задишці

Часто після перебування в лікарні пацієнти страждають на задишку. Втрата сил та фізичної форми під час хвороби, а також сама хвороба можуть призвести до швидкого виникнення задишки.

Через задишку ви можете відчувати стривоженість, що може її надалі погіршити.

Ситуація з задишкою буде покращуватись по мірі повільного збільшення фізичної активності та виконання вправ, поки це відбувається, ви можете спробувати наведені нижче положення тіла та техніки, що допомагають при задишці.

Якщо у вас виникає сильна задишка та стан не покращується, коли ви займаєте наведені положення та вдаєтесь до запропонованих технік, зверніться до лікаря.

Техніки дихання

Контрольоване дихання

Ця техніка допоможе розслабитися та контролювати дихання:

  • Сядьте зручно, спираючись об щось спиною
  • Покладіть одну долоню на груди, а іншу – на живіт
  • Закрийте очі, якщо це допоможе розслабитись (якщо ні, залиште очі відкритими) та сконцентруйтесь на диханні
  • Повільно вдихайте носом (або ротом, якщо не можете дихати носом), а видихайте ротом
  • Дихаючи, ви відчуєте, що долоня на животі піднімається вище, ніж та, що на грудях
  • Застосовуйте щонайменше зусиль та дихайте повільно, розслаблено та плавно

Ритмічне дихання

Ця техніка корисна при виконанні дій, які можуть потребувати більше зусиль або викликати задишку, наприклад, коли ви піднімаєтесь сходами або йдете вгору. Пам’ятайте, що не потрібно поспішати.

  • Розбийте дію на менші частини, щоб її було простіше виконати не втомлюючись та без задишки наприкінці
  • Зробіть вдих перед тим, як зробити "зусилля", наприклад, перед тим, як піднятися на одну сходинку
  • Зробіть видих, коли робите це "зусилля", наприклад під час підняття на одну сходинку
  • Вам може допомогти, якщо ви вдихатимете носом, а видихатимете ротом

Фізичні вправи після виписки з лікарні

Фізичні вправи є важливою умовою одужання після тяжкого випадку COVID-19. Вправи можуть допомогти: покращити фізичний стан, зменшити задишку, підвищити м’язову силу, покращити процес мислення тощо.

Якщо:

  • Вам було важко пересуватись перед госпіталізацією
  • Падали перед або під час госпіталізації
  • Маєте інші хвороби або травми, які можуть загрожувати вашому здоров’ю під час виконання фізичних вправ
  • Якщо вас виписали з лікарні з призначенням медичного кисню,

в таких випадках необхідно, щоб з вами хтось знаходився під час фізичних вправ задля безпеки. Всі пацієнти, яким призначено медичний кисень ПОВИННІ обговорити з медичним працівником використання кисню під час фізичних вправ перед початком виконання таких вправ.

Такі прості правила допоможуть виконувати фізичні вправи безпечно:

  • Перед вправами завжди робить розминку, а після них – заминку
  • Вдягайте вільний, зручний одяг та зручне взуття
  • Робіть вправи принаймні через годину після прийому їжі
  • Пийте достатньо води
  • Не робіть вправи у дуже спекотну погоду
  • У дуже холодну погоду виконуйте вправи у приміщенні

Не забувайте, що відчувати задишку під час фізичних вправ нормально, це безпечно та не шкідливо.

Поступово приходячи у відповідну фізичну форму, ви будете відчувати задишку все менше. Щоб покращити фізичну форму, задишка під час фізичних вправ має бути середньою або важкою.

Вправи на заминку

Вправи на заминку дозволяють тілу повернутися до нормального стану перед тим, як завершити заняття.

Заминка повинна тривати близько 5 хвилин і наприкінці дихання повинно нормалізуватися. Спробуйте виконати всі запропоновані вправи, але якщо вам важко, виконайте ті, які можете.

Як самостійно реабілітуватися після COVID-19? Вправи та поради від ВООЗ


 

У Тернополі юнак ледь не загинув через судоми

Четвер, 10 лютого 2022, 11:09


У Тернополі юнак ледь не загинув через судоми

9 лютого о 14.30 бригада швидкої виїжджала на вул. Будного в Тернополі до 21-річного юнака.

За словами очевидців, у хлопця раптово почалися судоми й він упав з 2-метрової висоти.

Із забоєм грудної клітки, хребта та правої щоки потерпілого, після наданої медичної допомоги, шпиталізовано у лікарню швидкої допомоги.

 

Дію програми «єПідтримка» розширено для пенсіонерів та людей з інвалідністю

Четвер, 10 лютого 2022, 07:43

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови щодо програми «єПідтримка», завдяки якій вакциновані особи з інвалідністю та люди від 60 років зможуть витратити 1000 грн за програмою на купівлю лікарських засобів, а згодом і на оплату житлово-комунальних послуг.

Також, з 14 березня вакциновані бустерною дозою українці віком від 14 років у рамках програми «єПідтримка» зможуть отримати додаткових 500 грн від держави.

Окрім того, збільшено строк використання коштів – відтепер перераховані на картку 1000 грн можна буде витратити впродовж 9 місяців з дня зарахування.

Нагадаємо, відповідно до умов програми, 1000 грн можуть отримати всі громадяни України від 14 років, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19.

 

На Тернопільщині збудують Льодову арену

Середа, 09 лютого 2022, 13:21

На Тернопільщині збудують Льодову арену
У рамках програми «Велике будівництво» на Тернопільщині відремонтують 5 спортивних стадіонів та збудують Льодову арену.

Будівництво Льодової арени, розрахованої на 400 місць, заплановане у Тернополі.

Загальний вигляд буде типовим: арена з 8 роздягальнями, спеціальні сушарки для форми, спортивний зал, зона для фудкорту зі скляною стінкою.

Також серед найбільших об’єктів – реконструкція міського стадіону Тернополя.

Окрім цього відремонтують міські стадіони у Шумську та Монастириськах.

Ще заплановане будівництво басейну з прибудовою та обслуговуючими і технічними приміщеннями у Скориках. Там відбудеться облаштування зовнішніх мереж та споруд водопостачання, водовідведення, теплопостачання і газопостачання, внутрішні оздоблювальні роботи, закупівля обладнання, устаткування, благоустрій та озеленення території

 

На Тернопіллі чоловік знущався над дружиною

Середа, 09 лютого 2022, 13:18

На Тернопіллі чоловік знущався над дружиною
Від 43-річного жителя Скалатської громади, що на Тернопільщині, потерпала дружина. За вчинене йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Як було встановлено у ході досудового розслідування, чоловік систематично ображав нецензурною лайкою, залякував і погрожував фізичною розправою своїй дружині.

«Поліцейські вживали усіх можливих заходів, аби вгамувати кривдника: проводили з ним профілактичні бесіди, складали на нього адмінпротоколи, а також відкрили кримінальне провадження за фактом домашнього насильства. Суд визнав його винним та призначив 150 годин громадських робіт», — інформують в ГУНП у Тернопільській області.

Втім, правопорушника це не зупинило — він продовжував ображати та погрожувати жінці. А у грудні минулого року чоловік знову вчинив психологічне та фізичне насильство щодо дружини, який задокументували співробітники поліції. Домашньому тирану оголосили підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 126-1 (домашнє насильство) Кримінального кодексу України. Подальшу його долю вирішуватиме суд.

 

Посеред магазину на Тернопільщині помер чоловік

Середа, 09 лютого 2022, 13:17

Посеред магазину на Тернопільщині помер чоловік
Нещастя трапилось у селі Коропець на Тернопільщині.

Вранці, 8 лютого, 72-річний чоловік прийшов до магазину. Через деякий час пенсіонер впав і помер.

За словами родичів, померлий чоловік пережив 3 інсульти.

Біологічну смерть констатували до приїзду бригади швидкої, повідомили у Центрі ЕМД Тернопільщини.

 

Повернули 5 гектарів землі громаді: Тернопільська міськрада у війні братів-будівельників Смакоузів стала на сторону людей

Середа, 09 лютого 2022, 12:59

Повернули 5 гектарів землі громаді: Тернопільська міськрада у війні братів-будівельників Смакоузів стала на сторону людей
Тернопільська міськрада припинила земельні оборудки рейдера-забудовника Віталія Смакоуза, який захопив «Компанію Добробуд».

Тернопільський міський голова Сергій Надал та депутатський корпус поставили крапку у протистоянні між власниками «Компанії Добробуд» – братами Віталієм та Юрієм Смакоузами.

Так, під час сесії 4 лютого депутати ухвалили рішення про припинення права користування земельними ділянками за адресою вул.15 Квітня-Ак.Сахарова та вул. Генерала Тарнавського, які роками незаконно використовував горе-забудовник Віталій Смакуоз.

Усунувши свого брата Юрія Смакоуза від прийняття будь-яких рішень, що стосуються господарської діяльності «Компанії Добробуд», Віталій Смакуоз на власний розсуд здійснював будівництво й реалізацію житлових квартир. Ухиляючись від сплати податків та вводячи в оману вкладників, він продавав квадратні метри за смішною ціною.

Два найгучніших скандали за участі Віталія Смакоуза, який рейдерським способом захопив «Компанію Добробуд», стосуються земельної ділянки технічного коледжу на вулиці Тарнавського, а також ділянки на вулиці вул.15 Квітня-Ак.Сахарова.

Нагадаємо, у змові з директором технічного коледжу Володимиром Калушкою Віталій Смакоуз (власник ТОВ «Коледж») незаконно привласнив 1,8 гектарів землі навчального закладу на вулиці Тарнавського. Понад 15 років він годував колектив коледжу обіцянками про інвестиції у навчальний заклад, які мали б надходити від будівництва житлового будинку на цій земельній ділянці. Однак донедавна на 1,8 гектарах землі діяла несанкціонована автомобільна стоянка, а про ніяке будівництво не йшло й мови. Щодо земельної ділянки на вулиці 15 Квітня-Ак.Сахарова, то тут «Компанія Добробуд» під керівництвом Віталія Смакоуза продавала квартири за мізерною ціною завдяки «чорній» бухгалтерії.

Проти ТОВ «Коледж» також відкрито кримінальне провадження за внесення недостовірних відомостей у проектно-кошторисну документацію (занижували кошторисну вартість) щодо здійснення будівництва об’єктів нерухомого майна, розміщених у Тернополі. Коледж» Віталія Смакоуза подавав невідповідні розцінки вартості будівництва у кошторисних розрахунках із зазначенням опосередкованої вартості спорудження приміщень. Внаслідок цього було зменшено розмір пайової участі при будівництві, а до бюджету Тернополя не сплатили понад 1,2 млн грн.

Саме Тернопільська міська рада нарешті змогла повернути землі у комунальну власність після років боротьби з недобросовісним забудовником.

– Ми отримали акти перевірок Головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області, яке встановило низку порушень щодо використання землі. Вони дали нам припис і рекомендували прийняти рішення міської ради про припинення користування цими земельними ділянками, що означає передачу їх знову у комунальну власність, – зазначив під час сесії Сергій Надал.

Однак у цій справі вже з’явилася третя особа – «Тернопіль Будконтроль». Компанія заявила про намір будувати на вулиці Тарнавського житловий комплекс «Файне місто».

Як стало відомо «Тернополянам» з власних джерел, ця будівельна компанія планує зробити все, щоб нівелювати досягнення Сергія Надала та депутатів. Шляхом махінацій через правоохоронні органи «Тернопіль Будконтроль» планує скасувати рішення сесії міської ради. Таким чином ділянка, на якій планують реалізувати грандіозний проєкт – довгоочікуваний льодовий палац, знову може опинитися у приватних руках.

Нагадаємо, на скандальних землях технічного коледжу держава планує збудувати льодовий палац.

Раніше ми повідомляли, що у «Компанії Добробуд» очолюваної Віталієм Смакоузом, яка займається будівництвом, відбувся розкол. На сьогодні цій компанії прогнозують долю «Будівельника» Зіновія Щепановського.

Як виявилося,  «Компанія Добробуд», ухиляючись від податків, квартири продавали за смішною ціною.

Вже сьогодні відомо, що Віталій Смакоуз привласнив майже два гектари землі Технічного коледжу. При цьому півтори сотні працівників навчального закладу без обіцяних квадратних метрів.

 

 

Жителі Тернопільської громади з симптомами COVID-19 можуть оформити е-лікарняний без візиту до лікаря

Середа, 09 лютого 2022, 12:57

З метою необхідності безперервного надання медичної допомоги та зменшення навантаження на лікарів Міністерство охорони здоров’я розробило та видало наказ від 04 лютого 2022 року «Про особливості формування медичних висновків в окремих випадків».

Згідно з документом, пацієнти, які мають симптоми грипу, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або гострого респіраторного захворювання, можуть відкрити електронний лікарняний у дистанційному режимі.

Зокрема, в разі наявності симптомів хвороби необхідно зателефонувати до свого сімейного лікаря й отримати від нього рекомендації щодо лікування.

За результатами такої консультації лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) на період до 5 днів, який є основою для відкриття електронного лікарняного. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря на особистий огляд для подовження строку своєї непрацездатності шляхом створення нового МВТН у межах цього випадку.

Нагадуємо, на сьогодні єдиним дієвим методом вберегти себе від коронавірусної хвороби є вакцинація, тож рекомендуємо мешканцям Тернопільської громади не зволікати та пройти імунізацію проти COVID-19.

Графік роботи пунктів вакцинації у Тернополі та перелік препаратів, якими проводять щеплення, можна переглянути за посиланням.

 

 

З 10 до 5 днів: в Україні скоротилась тривалість амбулаторного та стаціонарного лікування пацієнтів із COVID-19

Середа, 09 лютого 2022, 12:56

Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до наказу №722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)». Змінами передбачено скорочення тривалості як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування.

Як зазначають у МОЗ, відтепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу можна проводити через 5 днів від дати появи симптомів або отримання позитивного результату тестування методом ПЛР. Важливо, що йдеться лише про тестування методом ПЛР. Якщо людина отримала негативний ПЛР-тест та не має симптомів захворювання, то самоізоляцію можна завершувати.

Також самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів захворювання через 5 днів від дати їх появи або від дати отримання позитивного результату тестування.

Окрім того, змінено вимоги до повторного проведення тестування. Тепер підтвердженим вважається випадок COVID-19 без наявності симптомів, але який був підтверджений експрес-тестом на антиген. Основна умова – контакт із підтвердженим випадком COVID-19.

Також змінами до наказу пріоритезували зусилля з відстеження контактів випадків COVID-19. В умовах «червоного» рівня епідемічної небезпеки тепер будуть відстежуватися лише контакти високого ризику інфікування та тяжких наслідків захворювання. Контактами високого ризику вважатимуться члени сім'ї інфікованого, вразливі контактні особи за станом здоров’я, а також особи, які перебувають у закритих приміщеннях із високим ступенем ризику, як-от лікарні та установи довготривалого догляду.

У МОЗ зазначають, особи, які отримали повний курс щеплення та ревакцинацію, вважатимуться контактами низького ризику.

 

Відтепер у Тернополі можна змінити місце реєстрації в онлайн-режимі

Середа, 09 лютого 2022, 12:55

Цими днями у Тернополі запущено одну із найочікуваніших послуг для мешканців — декларування місця проживання онлайн (раніше прописка).

Завдяки цьому замість того, щоб йти у ЦНАП із документами або власником житла для реєстрації місця проживання, а також до військкомату — відтепер змінити місце проживання можна онлайн через застосунок Дія за декілька кліків. Послугу можна буде отримати онлайн лише за 1 робочий день.

Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто чи заповнивши заяву на отримання послуги онлайн за посиланням https://diia.gov.ua/news/beta-testuvannya-deklaruvannya-miscya-prozhivannya-onlajn-na-portali-diya-yak-doluchitisya.

Проєкт реалізовується Програмою EGAP Фонду Східна Європа, що фінансується урядом Швейцарії, а також за підтримки проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується ПРООН за підтримки Швеції і Академії електронного урядування Естонії в рамках проєкту «EU4DigitalUA: Інтероперабельність, е-послуги та кібербезпека». За співпраці Міністерства цифрової трансформації України з Міністерством внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України, Міністерством оборони України та Міністерством юстиції України.

Законодавча база

5 листопада Верховна Рада України прийняла закон №5463, який передбачає запровадження декларування та реєстрації місця проживання в електронній формі.

Закон визначає можливість отримання послуг у електронній формі, перелік усіх необхідних документів, необхідних для декларування/реєстрації місця проживання, та забороняє вимагати для декларування або реєстрації місця проживання інших, ніж передбачених цим законом, документів.

 

 

За поведінку, не сумісну з статусом священника, на Тернопільщині відсторонили від служіння пароха

Вівторок, 08 лютого 2022, 10:09

За поведінку, не сумісну з статусом священника, на Тернопільщині відсторонили від служіння пароха

Протоієрея Степана Ланового, настоятеля релігійної громади “Парафія Різдва Пресвятої Богородиці м. Чорткова” та парафії Святого Архистратига Михаїла села Остап’є відсторонено від діяльності.

Указом Архиєпископа Тернопільського і Бучацького (ПЦУ) Тихона йому заборонено здійснювати богослужіння, пише ТП.

В указі вказано, що заборону служіння накладено за дії, спрямовані на розділення Церкви, за порушення канонічного порядку та церковного Статуту та поведінку, яка несумісна зі званням священника.

За поведінку, не сумісну з статусом священника, на Тернопільщині відсторонили від служіння пароха, фото-1

Священника відсторонено від служіння на один рік.

– В разі відсутності збоку протоієрея Степана Ланового повного і правдивого покаяння ця заборона у священнослужінні продовжується до часу ухвалення іншого рішення, – йдеться у документі.

Також у документі вказано, що протоієрей порушив низку правил, з їхнім переліком можна ознайомитися у дописі на сторінці єпархії.

 

19-річна мешканка Тернопільщини, яку через безпліддя прооперував робот-хірург, стане мамою

Вівторок, 08 лютого 2022, 10:08


19-річна мешканка Тернопільщини, яку через безпліддя прооперував робот-хірург, стане мамою

Від операції до вагітності минуло п’ять місяців.

19-річна мешканка Тернопільської області, якій рік тому першій в Україні через безпліддя провели гінекологічну операцію з допомогою роботичної системи Da Vinci, стане мамою. Про це повідомили у Першому територіальному медичному об’єднанні міста Львова.

Молода жінка у липні 2021 року звернулася до медиків зі скаргами на постійний тазовий біль і порушення менструального циклу. Серед озвучених проблем було і те, що вона не може завагітніти.

Гінекологи тоді виявили дермоїдну кисту правого яєчника. Це доброякісне пухлинне утворення, переважно вроджене, яке у більшості випадків потрібно видаляти. Щоб зробити це максимально малотравматично, гінекологи спільно з хірургами застосували роботичну систему Da Vinci.

"Використання мікроінструментів та 3D-зображення високої чіткості дозволили ювелірно видалити кісту за допомогою лише декількох маленьких проколів! А головне — нашим спеціалістам вдалося зберегти яєчник", — розповідають медики.

І от днями пацієнтка під час планового візиту до Першого медичного об’єднання Львова потішила гінекологиню: вона вагітна. Термін — сім тижнів. Від операції до вагітності минуло п’ять місяців.

 

"Грошова допомога і зміна місця реєстрації": сьогодні у "Дії" запрацюють нові послуги

Вівторок, 08 лютого 2022, 10:08


"Грошова допомога і зміна місця реєстрації": сьогодні у "Дії" запрацюють нові послуги

Сьогодні, 8 лютого, у застосунку і на порталі "Дія" запрацюють нові послуги. Зокрема, користувачі порталу зможуть  без звернення у відповідні органи і стояння у чергах, змінити місце реєстрації, оновити електронний підпис і надати права на машину іншій людині.

Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі "Сніданку з 1+1".

"Ми сфокусувалися, аби відцифрувати найбільш масові послуги в нашій країні. Наприклад, сьогодні ми запускаємо гіганта онлайн-послугу зі зміни місця реєстрації. Це наймасовіша послуга, якщо йдеться про офлайн послуги та ЦНАПи", - розповів Федоров.

Серед нових послуг, зокрема будуть:
опитування;
дозвіл на будівництво;
грошова допомога ВПО;
довідка про несудимість;
копія техпаспорта.

Міністр зазначає, що всі документи підтягуватимуться лише "у кілька кліків".
"Наприклад, під час опитування ми будемо запитувати людей про цифрові послуги. В першу чергу, аби знати, що запускати наступним. Це такий інструмент, який допоможе розвивати "Дію". Нам потрібно більше спілкуватися з українцями. Вже сьогодні презентують два опитування. Одне з них буде стосуватися оцінки послуг, які презентують наразі", - розповів Федоров.

 

Забрали всього в крові: на Тернопільщині чоловік впав з висоти на будові

Вівторок, 08 лютого 2022, 10:07


Забрали всього в крові: на Тернопільщині чоловік впав з висоти на будові

7 лютого о 15.03 районна бригада швидкої виїжджала у м. Почаїв до 31-річного чоловіка.

За словами потерпілого, він упав з 2-го поверху у себе на будові через власну необережність.

Із закритою черепно-мозковою травмою, забоєм головного мозку унаслідок падіння з висоти потерпілого, після наданої медичної допомоги, шпиталізовано у райлікарню.


 

Для них правил не існує: астрологи назвали найневгамовніші знаки зодіаку

Вівторок, 08 лютого 2022, 10:07


Для них правил не існує: астрологи назвали найневгамовніші знаки зодіаку

Ці люди живуть лише за своїми правилами, не визнаючи загально-прийнятих. Особливо з них небезпечні водії, таких краще взагалі не пускати за кермо.

Асторолги виділяють 6 знаків-зухвальців, пише УНІАН.

Овен

Овни – вперті знаки. Якщо вони щось задумали, стережіться. Жодна перешкода на шляху до досягнення мети їх не зупинить. А отже, представники цього знака частенько порушують правила.

Водолій

Водолії – волелюбні та творчі натури. Вони звикли жити за своїми особистими правилами, оскільки, можна сказати, з народження переконалися у своїй унікальності та підкорятися комусь або чогось земному їм не до душі.

Близнюки

Близнюки – непередбачувані та мінливі особистості. Якщо вони й зважаться жити за встановленими порядками, то тільки за бажанням і, швидше за все, тимчасово.

Стрілець

Стрільці – непостійні знаки. Вони дуже цікаві, мінливі та запальні. Тому, якщо їм щось не сподобається, рознесуть в пух і прах. Інша причина – експерименти. В їхньому усвідомленні життя настільки коротке, що для пізнання його та навколишнього світу потрібно обов'язково виходити за рамки.

Рак

Раки – максимально емоційні знаки Зодіаку. Коли їм щось захочеться, так і знайте, ніщо і ніхто їх не зможе утримати. Найчастіше вони потім про це шкодують, але машину часу поки ще ніхто не винайшов.

Лев

Леви – зроду горді та авантюристичні. Вони частенько порушують правила, просто щоб продемонструвати силу оточенню або ж довести, що для них взагалі не існує перешкод.

 

Ще одна патронатна сім’я з'явилася на Тернопіллі

Вівторок, 08 лютого 2022, 10:05

Ще одна патронатна сім’я з'явилася на Тернопіллі
У Збаразькій громаді з'явилася перша патронатна сім’я.

Завдяки їй діти, які опинились в складних життєвих обставинах, не потраплятимуть до дитбудинків та притулків, а перебуватимуть в сімейному середовищі.

Збаразька міськрада уклала договір про надання послуг з патронату над дітьми з вихователем Вадимом Петровим та його помічницею Оксаною Петровою.

"Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин", – зазначили у міськраді.

В патронатні сім’ї можуть влаштовуватись новонароджені, залишені в пологовому, а також підкинуті, знайдені та безпритульні діти. Також у цих родинах може перебувати малеча, яка зазнала насильства, чи жорстокого поводження, діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров'ю, та ті, у кого померли чи відсутні батьки.

 

Тернополянин представлятиме Україну на зимових Паралімпійських іграх

Вівторок, 08 лютого 2022, 10:05

Тернополянин представлятиме Україну на зимових Паралімпійських іграх
Тернопільський спортсмен Тарас Радь виступить на ХІІІ зимових Паралімпійських іграх.

Міжнародні змагання відбуватимуться з 4 по 13 березня в місті Пекін у Китаї.

Як повідомили в Управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської ОДА, участь в Паралімпійських іграх візьме тернополянин – майстер спорту України міжнародного класу з біатлону та лижних перегонів Тарас Радь.

"Наш земляк показав гідні результати на чемпіонатах світу, кубках Європи, світу і був обраний, щоб представляти Україну у таких видах спорту як лижні перегони та біатлон", – зазначили в управлінні.

Згідно з Наказом Міністерства молоді та спорту України від 02.02. 2022, Тарас Радь увійшов до складу національної збірної команди України для участі у ХІІІ зимових Паралімпійських іграх 2022 року серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату.

Додамо, що гасло ХІІІ зимових Паралімпійських ігор – "Разом заради спільного майбутнього". Гасло українських паралімпійців: "Ваша підтримка – наша перемога".

Нагадаємо, що у 14 років Тарас Радь пошкодив ногу. Через неналежне лікування рани розпочалось зараження, тому ногу ампутували нижче коліна. Незважаючи на травматичну операцію, уже у 2014 році він повернувся до спорту.

Він – наймолодший учасник збірної України. Паралімпієць виборов четверте для України "золото" у Пхьончхані і свою першу нагороду на дебютній Паралімпіаді.

 

"Чому бустер працює краще?": новий штам "Омікрон" впливає на зниження здатності вакцини захищати

Понеділок, 07 лютого 2022, 10:30

"Чому бустер працює краще?": новий штам "Омікрон" впливає на зниження здатності вакцини захищати

"Чому бустер працює краще?": новий штам "Омікрон" впливає на  зниження здатності вакцини захищати

Вчені дійшли висновків, що новий штам коронавірусу "Омікрон" призвів до серйозного зниження здатності вакцини захищати людський організм.

Про це повідомляє ВВС.ua.
Дві дози, за словами медиків, майже не дають захисту від зараження Омікроном, але значно знижують ризики важкого перебігу захворювання і потрапляння у лікарню.
Проте "бустерна" доза змінює ситуацію.
Захист, який ви отримуєте після третьої дози, є ширшим і таким, що запам'ятовується більше, ніж усе те, що ви мали досі, пояснює Джеймс Галлахер, кореспондент BBC з питань здоров'я та науки.

Зазначається, що кожна доза вакцини запускає черговий раунд еволюції антитіл в імунній системі. Вона розшукує кращі антитіла, що міцніше прикріплюються до вірусу. Поступово вони стають більш "зрілими".

Якщо антитіла зможуть міцніше прив'язуватись до коронавірусу, то Омікрону стане важче допомогти вірусу викрутитись. І хоча цей новий штам сильно мутований, він усе ще має у своїй основі той самий вірус і ті частинки, що з часом зовсім не змінились.
Наступні раунди вакцинації також призведуть до того, що імунна система буде розширювати свій арсенал антитіл, оскільки знаходитиме нові способи атакувати вірус.

 

Репетиція весни: чим дивуватиме погода у найближчі дні

Понеділок, 07 лютого 2022, 10:24


Репетиція весни: чим дивуватиме погода у найближчі дні

Новий тиждень здивує мешканців Тернопільщини та усієї України відлигою та аномально високими температурами.

Про це розповів синоптик Ігор Кібальчич, пише meteoprog.

"Наступного тижня на українців чекає репетиція весни з тривалими відлигами та аномально високими температурами. На території України найближчій тиждень має всі шанси бути аномально теплим з достатньою кількістю опадів і тривалими відлигами, які будуть супроводжуватися туманами і активним сніготаненням", - зазначив синоптик.

7 – 13 лютого в Україні температура підійматиметься на 3-7°С вище кліматичної норми. Протягом усього тижня в регіонах буде сніг, мокрий сніг, дощ, мряка. Найбільш інтенсивними опади очікуються в західних і північних областях країни.

 

Збитків – на мільйон: на Тернопільщині обікрали ювелірний магазин

Понеділок, 07 лютого 2022, 10:22


Збитків – на мільйон: на Тернопільщині обікрали ювелірний магазин

Повідомлення про крадіжку з ювелірного магазину надійшло в чергову частину Кременецького райвідділу поліції. Невідомі проникли до магазину ювелірних виробів та викрали коштовності.

Злочин трапився 4 лютого вночі. Працівники швидкої допомоги, які проїжджала повз магазин, помітили відкриті двері. Про це вони повідомили власникам магазину, а вже господарі викликали поліцію.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. За попередніми даними, невідомі особи пошкодили замок, розрізали завіси на решітці дверей та проникли до приміщення. Злодії винесли 350 ювелірних виробів. Сума збитків - близько мільйона гривень.

На момент злочину в магазині сигналізації не було, а це - основна причина того, що невідомі мали час зібрати усі цінні речі та втекти.

Працівники поліції розшукують зловмисників. Даний факт внесений в ЄРДР згідно із ч.5 ст. 185 (Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу.

Правоохоронці звертаються до жителів міста та області, не нехтувати правилами безпеки. Пам'ятайте, будь-які двері і замки можна зламати, а тому економити на сигналізації та датчиках руху не варто.

 

Дві вулиці у Тернополі та об'їзна Ланівців: назвали найбільші ремонтні проєкти 2022

Понеділок, 07 лютого 2022, 10:20

Дві вулиці у Тернополі та об'їзна Ланівців: назвали найбільші ремонтні проєкти 2022
У 2022 році на Тернопільщині в рамках "Великого будівництва" відремонтують понад триста об’єктів.

Як повідомили в обласній державній адміністрації, на утримання доріг місцевого значення виділяють 657 мільйонів гривень.

Серед найбільших проєктів – ремонт вул. Білецької та Гайової у Тернополі, а також обходу Ланівців. На останній передбачено 40 мільйонів.

Крім того, на Тернопільщині в цьому році заплановано відремонтувати вісім мостів.

Читайте також: "Маємо намір відремонтувати 230 кілометрів доріг і 30 штучних споруд", - Миколя Довгошия, керівник САД у Тернопільській області

 

ні Медики врятували у пожежі 2-річного хлопчика

П'ятниця, 04 лютого 2022, 09:28


Медики врятували у пожежі 2-річного хлопчика

3 лютого о 3.45 бригада швидкої виїжджала на вул. Вільхову в Тернополі, до 2-річного хлопчика.

За словами мами, на кухні щось загорілося, дитина надихалася диму й перелякалася.

З діагнозом отруєння парами згорання (чадним газом) хлопчика, після наданої медичної допомоги, шпиталізовано в обласну дитячу лікарню.


 

Відкриття Олімпіади у Пекіні: хто представлятиме Тернопільщину?

П'ятниця, 04 лютого 2022, 09:25


Відкриття Олімпіади у Пекіні: хто представлятиме Тернопільщину?

Сьогодні, 4 лютого, відбудеться відкриття Зимових Олімпійських ігор у Пекіні.  Національний олімпійський комітет України затвердив склад нашої збірної для участі в Іграх. Чотири спортсмени представлятимуть на Олімпіаді нашу область.

У складі біатлонної команди виступатиме чемпіон світу Дмитро Підручний.
Двох представників делегуватиме область у санному спорті. На трасі в Пекіні виступлять одиночники – досвідчений Андрій Мандзій і 18-річна Юліана Туницька.
Відібрався на Олімпіаду і представник лижного двоборства Дмитро Мазурчук. А його колега по команді Віктор Пасічник є запасним у цьому виді спорту.

Нагадаємо, участь в Олімпіаді у Пекіні повинна була брати екс-тернополянка Олена Білосюк (Підгрушна), але позитивний тест на коронавірус може поставити хрест на її участі в Олімпіаді. Отож, ще одна наша колишня землячка Анастасія Меркушина, яка раніше отримала статус запасної, може замінити Білосюк в команді вже найближчим часом.

 

Стрибаючі лижники з Кременця Дарина Ільчук та Руслан Шуманський здобули бронзові нагороди у Польщі

П'ятниця, 04 лютого 2022, 09:19

Стрибаючі лижники з Кременця Дарина Ільчук та Руслан Шуманський здобули бронзові нагороди у Польщі

130 спортсменів з Польщі, Чехії, Словаччини та України стали учасниками третього етапу змагань зі стрибків на лижах з трампліну та лижного двоборства «LOTOS Сup-2022», який нещодавно відбувся в польському місті Закопане. Медалі виборювали у семи вікових категоріях, починаючи від старших хлопців до дорослих. З огляду на сильний вітер та сніг, змагання проводились для всіх на трампліні HS-70. Бронзовою призеркою турніру серед молоді (дівчата) у стрибках на лижах з трампліна стала вихованка ОДЮСШ із зимових видів спорту з Кременця Дарина Ільчук. Тренер спортсменки Василь Нікіфорук.

Також бронзову медаль здобув у Закопане ще один представник школи, кременчанин Руслан Шуманський, який посів третє місце у лижному двоборстві серед молодших юніорів. Спортсмен – вихованець тренерів Ярослава Карпця  та Олександра Точинського.

 

Житель Тернопільщини бігтиме марафон майже голяка на морозі

Четвер, 03 лютого 2022, 14:49

Житель Тернопільщини бігтиме марафон майже голяка на морозі
Мешканець Хоросткова 58-річний Василь Шевчук готується поставити новий рекорд України.

6 лютого чоловік бігтиме марафонську дистанцію з голим торсом в рамках зимового трейлу Wild North Way «Дихай вільно, біжи дико!». Захід відбудеться у Києві в Пущі Водиці, пише Наш День.

Василь Шевчук навіть у тріскучі морози бігає лише в шортах і рукавицях. Іноді одягає ще шапку.

«У разі успішного фінішу Національний реєстр рекордів зареєструє рекорд «Найдовша відстань зимового забігу з голим торсом». Претендент на рекорд – Василь Шевчук з міста Хоростків Тернопільської області. Спортом займається все життя. Підтримує ідею кросу Wild North Way, що зима – це час для дикого бігу! Відомий своїми екстремальними зимовими захопленнями такими як закопуванням в сніг власного тіла з головою, забіги по снігу босоніж, найтриваліше перебування в ополонці тощо. Організовує спортивні змагання для дітей свого міста, богатирські ігри, змагання серед учасників бойових дій. Побудував у Хоросткові дитячий та спортивний майданчик, де тренуються усі охочі», – йдеться у повідомленні.

Оголошення рекорду відбудеться 6 лютого 2022 року на фініші, орієнтовно о 14.00 у Києві в Пущі Водиці.

FB IMG 1643893088911 1

 

Своєчасна, але не стабільна: бабак Тимко III з Харківщини спрогнозував, якою буде весна

Четвер, 03 лютого 2022, 10:45

Степовий бабак Тимко III з Харківщини "прогнозує" своєчасну, але не стабільну весну.

2 лютого, у всесвітній День бабака, тварину дістали з будиночку на біологічній станції Харківського національного університету імені Казаріна у селищі Гайдарах, повідомляє Інтрефакс Україна.

За народними прикметами, якщо бабак в цей день бачить свою тінь, лякається та тікає в нору, весни доведеться чекати ще 6 тижнів.

Але якщо тварина тіні не бачить і спокійно з норки виходить – весна буде рання.

На пробудження Тимку приготували три страви: він побіг до сала

"Незважаючи на те, що Тимко не побачив своєї тіні, весна буде досить нестабільною. Нас очікують температурні коливання. Весна прийде за розкладом, але буде досить прохолодною", – пояснила прогнози бабака Надія Токарська.

Будиночок Тимка

На пробудження Тимку приготували три страви: борщ із пампушками, вареники з цибулею та сало з чорним хлібом, часником та зеленню.

Тварина, не замислюючись, побігла до сала.

З 2004 харківські бабаки прогнозують, яка буде весна

Минулоріч, Тимко IIІ також не побачив власної тіні, спрогнозувавши ранню весну.

На біостанції ХНУ День бабака відзначають із 2004 року. Раніше весну прогнозували бабаки Тимко I та Тимко II, але тепер вони пішли на "пенсію", передавши свої повноваження Тимку III.

Традиція відзначати День бабака більш притаманна американцям та канадцям.

Утім, цьогоріч у штаті Нью-Джерсі скасували святкування, через смерть бабака Міллтауна Мела за кілька днів до події. Замінити його не змогли, бо інші бабаки ще перебували у сплячці.

Нагадаємо, 1 січня у Львові несподівано прокинулись бабаки Марічка і Мишко, що також може свідчити про ранню весну.

Фото: Суспільне.

 

"У військовій частині відбувається щось дивне": після цих слів юнака виявили застреленим

Четвер, 03 лютого 2022, 10:33

"У військовій частині відбувається щось дивне": після цих слів юнака виявили застреленим

"У військовій частині відбувається щось дивне": після цих слів юнака виявили застреленим

На тлі кривавої бійні у Дніпрі з'явилася інформація про загадкову смерть ще одного нацгвардійця з Кривого Рогу. 20-річний хлопець, якому до ротації залишалося усього кілька днів, випустив собі в голову автоматну чергу.

Про це повідомляє ТСН.

Влітку 2021 року військовослужбовець скоїв самогубство, а перед цим він натякнув своєму батькову на проблеми в армії. 20-річний Анатолій Зозуля служив у частині 3011. До ротації йому залишалося усього декілька днів.

Батько загиблого розповів ТСН, що його син пішов на строкову службу у жовтні 2020 року, а через декілька місяців він пішов на контракт. Спочатку хлопець служив у військовій частині в Кривому Розі, а потім його перевели до населеного пункту Благодатне Волноваського району на Донеччині. Там йому доручили охороняти контрольно-наглядовий пункт Батальйонної тактичної групи.

Про смерть сина батько й матір дізналися 31 липня. Батькам повідомили, що хлопець скоїв самогубство, а саме стріляв собі у голову.

"Він отримав наскрізне вогнепальне кульове поранення голови.Постріл здійснив із автомата АК-47. Випустив чергу із трьох набоїв", — розповів ТСН.ua батько загиблого солдата.

Про смерть сина батько й матір дізналися 31 липня / фото ТСН

Про смерть сина батько й матір дізналися 31 липня / фото ТСН

Чоловік не вірить, що у його сина були мотиви для самогубства. Парубок не мав шкідливих звичок, займався спортом. Окрім цього, у нього не було дівчини, що виключає вірогідність того, що солдат міг себе вбити через романтичні відносини. В армії хлопця любили, він не мав нарікань.

"Він збирався вирушити у відпустку — до ротації залишалося кілька днів. Нам ще не повернули його мобільний телефон. Кажуть, що віддадуть, коли закінчиться слідство, а слідчий звільнився", - підкреслив батько.

Чоловік наголосив, що його син загинув майже одразу після того, як він поговорив з ним телефоном. Під час розмови парубок обмовився, що у військовій частині відбувається щось дивне, проте нічого конкретного не сказав.

"Я йому сказав, що якщо захоче розповісти, зможе це зробити вдома, а якщо не захоче, то й не треба. Після цього 29 та 30 числа на зв'язок він уже не виходив. Мої повідомлення у месенджері читав, але не відповідав на них. А 31 липня мені зателефонували і сказали, що він застрелився", - додав чоловік.

Батько солдата жаліється, що товариші його сина зі служби не хочуть із ним спілкуватися.

Родина солдата, який нібито випустив собі у голову автоматну чергу, звернулася до адвоката Сергія Дороша, який намагається з'ясувати усі обставини смерті парубка.

"В офіційних документах скрізь написано, що він скоїв самогубство. Але сенсу позбавляти себе життя в нього не було. Батько купив йому квартиру, мав забезпечене світле майбутнє. Службова, медична та психологічні характеристики були позитивні. Слідчий, який вів цю справу, звільнився. Він подав документи, щоби провести посмертну психіатричну експертизу. Але її все ще не провели і коли вона відбудеться — невідомо", — розповів ТСН адвокат родини.

Тільки зараз у цій заплутаній справі призначили нову слідчу, проте вона ще не вивчила матеріали щодо цього інциденту. Адвокат каже, що він не планує просто так відмовлятися від цієї історії, він буде й далі шукати правду.

 

Руки палали аж до ліктів: з важкими опіками госпіталізували 66-річного тернополянина

Четвер, 03 лютого 2022, 10:32

Руки палали аж до ліктів: з важкими опіками госпіталізували 66-річного тернополянина

2 лютого о 00.33 бригада швидкої виїжджала на вул. Чернівецьку в Тернополі, до 66-річного чоловіка.

За словами потерпілого, у нього в руках загорівся спирт, коли він робив ліки.

Ізтермічними опіками грудноїклітки, шиї, кистей обох рук 2-го ступеня , з опіками близько 12% усього тіла постраждалого, після оперативно наданої медичної допомоги, шпиталізовано у лікарню швидкої допомоги.

 

Впала зі стола: у Тернополі медики рятують 3-річну дитину

Четвер, 03 лютого 2022, 10:30


Впала зі стола: у Тернополі медики рятують 3-річну дитину

У Тернополі на вул. Текстильній 3-річний хлопчик впав зі стола.

Про це повідомив генеральний директор Центру екстреної медичної допомоги Тернопільщини Михайло Джус у мережі Facebook.
Напередодні дитина впала в кухні зі стола на плитку й вдарилась головою. Вночі у хлопчика підвищилась температура й була блювота. Із закритою черепно-мозковою травмою, підозрою на струс головного мозку маленького пацієнта, після наданої медичної допомоги, шпиталізовано в обласну дитячу лікарню.

 

Максимів день: прикмети на 3 лютого, та що не можна робити

Четвер, 03 лютого 2022, 10:30


Максимів день: прикмети на 3 лютого, та що не можна робити

Сьогодні, 3 лютого, у православній церкві відзначається день Преподобного Максима Грека. Він вважається святим, який допомагає у будь-якій складній життєвій ситуації.

Раніше у цей день було прийнято пригощати жебраків і допомагати знедоленим. Святий Максим Грек заступався за сиріт та вдів, у яких не було засобів для виживання.

Що можна робити у цей день
Сьогодні, 3 лютого, варто помиритись із тими, з ким ви у сварці.
Окрім цього Максимів день - ідеальний час для того, щоб провести його у колі сім'ї. Раныше цього дня подружжя виходило у двір, міцно тримаючись за руки. Вони вірили в те, що Максим Грек зробить їхній союз ще міцнішим.

Що не можна робити у Максимів день
У цей день не варто залишати тварин голодними.
Не варто висміювати оточуючих.
Не радять сьогодні і пришивати ґудзики. Раніше люди вірили, зо якщо пришити їх у Максимів день, потім не позбавиться проблем.
Якщо сусіди просять солі, то цього дня краще відмовити у проханні. Вважається, що разом із сіллю з дому йде благополуччя та затишок.

Прикмети
Густий туман рано вранці віщував ранню весну
Про теплу та родючу весну говорила ясна погода
Великий місяць пізньої ночі обіцяв багато врожаю
Якщо небо було "порожнім", наступного року посіву не буде

 

Ще одне "золото" на Кубку світу: тернопільському спортсмену не було рівних

Четвер, 03 лютого 2022, 10:29


Ще одне "золото" на Кубку світу: тернопільському спортсмену не було рівних

“Золото” здобув тернопільський спортсмен Тарас Радь на Кубку світу у Швеції. Він змагався у складі національної паралімпійської збірної України з біатлону.

Змагання серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору проходять у місті Естерсунд. Наш земляк Тарас Радь виборов ще одне “золото”, пише ЗЗ.

З початку чемпіонату юнак вже здобув нагороду світової першості.

В естафеті з біатлону у класі LW 10-12, сидячи, у складі національної паралімпійської збірної виступили Тарас Радь з Тернопільської області та Максим Яровий з Миколаївщини, які принесли команді України золоті нагороди. Наразі в доробку України вже 9 медалей, серед яких — 4 золоті, 4 срібні та 1 бронзова нагороди.

Приємно, що три з них на рахунку у нашого земляка Тараса Радя, адже, окрім «золота» у естафеті, спортсмен в попередні дні виборов золоту нагороду у лижних перегонах та «срібло» у біатлоні”.

Нагадаємо, Тарас Радь – майстер спорту України міжнародного класу з лижних перегонів та біатлону, вихованець ДЮСШІ «Інваспорт», студент факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

 

"Мало не збив пішохода": на "Східному" трапилась аварія (ФОТО)

Четвер, 03 лютого 2022, 10:25


"Мало не збив пішохода": на "Східному" трапилась аварія (ФОТО)

Сьогодні, 3 лютого, у Тернополі на проспекті Степана Бандери трапилась ДТП.

Про це повідомляє "Галас".
Як зазначають очевидці, водій автомобіля "Daewoo" пригальмував перед пішохідним переходом, щоб пропустити людину. У той момент автомобіль "Mercedes Sprinter", який їхав позаду легківки, не встиг загальмувати і в’їхав у задню частину "Daewoo".
Легківку після удару по інерції відкинуло вперед, і вона ледь не збила пішохода на переході.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
 

Боротьба з рекламою: у центрі Тернополя знімають вивіски (фото)

Четвер, 03 лютого 2022, 10:24

Боротьба з рекламою: у центрі Тернополя знімають вивіски (фото)
У Тернополі триває боротьба із незаконною рекламою.

Вивіски зняли з будівель на Руській 7, 20, 24, 25.

Як повідомили у міськраді, рекламні конструкції знаходилися на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею.

Демонтаж провели на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 22.12.2021 року.

Як зазначили в мерії, рекламні конструкції передали власникам на зберігання до вироблення дозвільних документів.

Фото з офіційного сайту міської ради

zobragennya viber 2022 02 02 11 22 35 762

 

В Україні значно зросла кількість викликів "швидкої" – МОЗ

Середа, 02 лютого 2022, 09:22

Українці 45 тисяч разів викликали "швидку допомогу" протягом доби 1 лютого.

Кількість бригад, які виїжджали на виклики, зросла до 20 тисяч, а до лікарень госпіталізували 5,3 тис. пацієнтів, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Зростання кількості звернень в відомстві пов’язують із початком нової хвилі COVID-19.

До пандемії у середньому "швидку" викликали 24-25 тисяч разів на добу.

"І хоча це ще не історичний максимум, зафіксований у жовтні, коли на "103" за добу телефонували 55 тисяч разів, проте це значне навантаження як на медиків бригад екстреної медичної допомоги, так і на диспетчерів", – повідомили в МОЗ.

У відомстві нагадали, в яких випадках пацієнтам з COVID-19 варто викликати "швидку".

В яких випадках треба викликати "швидку". Зображення МОЗ

А також порекомендували насамперед зв’язатись із своїм сімейним лікарем.

"Лікар, з яким підписана декларація, має надати консультацію та визначити, чи достатньо пацієнту амбулаторного лікування", – зазначили в МОЗ.

 

"Це катастрофа для збірної": в тернопільської біатлоністки Олени Білосюк виявили коронавірус на Олімпіаді-2022 (ФОТО)

Середа, 02 лютого 2022, 09:17

"Це катастрофа для збірної": в тернопільської біатлоністки Олени Білосюк виявили коронавірус на Олімпіаді-2022 (ФОТО)

"Це катастрофа для збірної": в тернопільської біатлоністки Олени Білосюк виявили коронавірус на Олімпіаді-2022 (ФОТО)

В Олени Білосюк, української біатлоністки, яка мала виступати на зимовій Олімпіаді-2022, виявили коронавірус. Про це сповістив Урош Велепець, сам тренер жіночої збірної України.

Як інформує "Суспільне", позитивний тест було отримано сьогодні (2 лютого).

"Боялися цього з першого дня. Пішов "ефект доміно". Сподівалися, що проскочимо і будемо спокійними. Сьогодні перший спортсмен (отримав позитивний тест) — Олена Білосюк.

Її готували практично цілий рік. Вона жертвувала цілим сезоном, щоб готуватися до Олімпіади. Сьогодні вночі була висока температура, зранку трішки краще, але позитивний тест. Треба зрозуміти, чи зможе повернутися в ритм. Два тижні до естафети, але це питання до лікарів (чи встигне відновитися)", - зазначив Урош Велепець.

Через ситуацію із коронавірусом команда залишилася без масажів.

"Тест Олени — це катастрофа. За команду ще нічого, а Олена жертвувала цілий рік. Пропускала гонки. Вона їх хотіла бігти, але ми говорили, щоб готувалася до Олімпіади. Зробила кілька тренувань тут, з оптимізмом йшла, ну і от. Чекаємо, хто буде наступним. Боїмося цього....", - сказав Велепець.

На жіночому тренуванні у середу, 2 лютого, були присутні усі українські біатлоністки, крім Олени Білосюк - це Юлія Джима, Дар'я Блашко, Валентина Семеренко та Ірина Петренко.

 

Горів, як факел: у Бережанах чоловік облив себе бензином і підпалив

Середа, 02 лютого 2022, 09:17

Горів, як факел: у Бережанах чоловік облив себе бензином і підпалив

2 лютого о 3.29 районна бригада швидкої виїжджала у м. Бережани до 56-річного чоловіка.

За словами дружини потерпілого, чоловік облив себе бензином і підпалив.

Мотиви даного вчинку встановлюють.

Потерпілого із опіками тіла, після оперативно наданої медичної допомоги, шпиталізовано у Бережанську райлікарню.

 

Представник Тернопільського «Інваспорт» Тарас Радь здобуває третє «золото» на Кубку світу із зимових видів спорту в Естерсунді

Середа, 02 лютого 2022, 09:07

Представник Тернопільського «Інваспорт» Тарас Радь здобуває третє «золото» на Кубку світу із зимових видів спорту в Естерсунді

Національна паралімпійська збірна команда України поставила аж три яскраві золоті крапки у Кубкові світу з лижних перегонів та біатлону, що завершився у Швеції (місто Естерсунд). В останній день змагань у біатлоні в індивідуальній гонці на дистанції 18 км наші спортсмени вибороли 6 нагород: 3 золоті, 2 срібні та 1 бронзову медалі, - повідомляє Національний комітет спорту людей з інвалідністю. Надзвичайно приємно, що в складі збірної команди України з лижних перегонів та біатлону серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору у класі LW 10-12 (сидячі) одну із цих золотих медалей завоював тернополянин, майстер спорту України міжнародного класу з лижних перегонів та біатлону, вихованець ДЮСШІ «Інваспорт» Тарас Радь. Це вже третє «золото» на рахунку нашого земляка на Кубку світу в Естерсунді: окрім індивідуальної гонки на 18 км в біатлоні, Тарас став переможцем у лижних перегонах (спринт) та естафеті з біатлону (спринт). А ще талановитий спортсмен здобув «срібло» у біатлоні (спринт).

Тренер - заслужений працівник фізичної культури і спорту України, заслужений тренер України Віктор Федорчак.

Додамо, що загалом національна команда України на прикінцевому старті перед Паралімпійськими іграми в Пекіні, яким став Кубок світу із зимових видів спорту в Естерсунді, виборола 15 медалей: 7 золотих, 6 срібних і 2 бронзові.

 

Легкоатлетка з Тернопілля Тетяна Когут - знову чемпіонка України у бігу на 2000 метрів з перешкодами

Середа, 02 лютого 2022, 09:06

Легкоатлетка з Тернопілля Тетяна Когут  - знову чемпіонка України у бігу на 2000 метрів з перешкодами

Чергове «золото» здобула талановита спортсменка з Бережан Тетяна Когут у Командному чемпіонаті України з легкої атлетики у закритому приміщенні, який відбувся в Сумах. З особистим рекордом 6:48.36 сек Тетяна здобула перемогу в бігу на дистанції 2000 м з перешкодами, що дозволило їй залишити суперниць далеко позаду, - повідомляє Федерація легкої атлетики Тернопільської області.

Спортсменка є вихованкою Бережанської ДЮСШ та тренерського тандему Богдана та Володимира Дудів, студентка ЗУНУ.

Варто відзначити також виступи тернопільських легкоатлетів  Дениса Загалюка та Олександра Хоми, які у стрибках у висоту посіли 4 та 5 місце, відповідно. Спортсмени представляють ТНПУ ім Володимира Гнатюка (тренер Михайло Васірук).

 

На Тернопіллі з лікарні зник 64-річний пацієнт (фото)

Вівторок, 01 лютого 2022, 11:20

На Тернопіллі з лікарні зник 64-річний пацієнт (фото)
На Тернопільщині в розшук оголосили мешканця села Іване-Пусте (колишній Борщівський р-н) Данилів Якова Григоровича.

Чоловік пропав безвісти — вийшов з лікарні у Борщеві і не повернувся.

Родичі просять небайдужих людей відгукнутися і допомогти в його пошуку.

«Пропав чоловік Данилів Яків Григорович 22.07.1957 року народження. Можливо хтось бачив чи є якась інформація — телефонуйте по номеру +380971974884 та +380981093767», — закликає на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук» жителька села Іване-Пусте Irusya Chopyk.

s03480262.jpg

 

Чарівний та загадковий: на Тернопіллі замерз найбільший в Україні рівнинний водоспад (фотофакт)

Вівторок, 01 лютого 2022, 11:20

Чарівний та загадковий: на Тернопіллі замерз найбільший в Україні рівнинний водоспад (фотофакт)
Про красу найвищого в Україні рівнинного водоспаду на річці Джурин Заліщицького району відомо далеко за межами Тернопільської області. І хоч сюди їдуть переважно влітку, взимку він виглядає не менш дивовижно.

Так, днями у соцмережах опублікували «магічні» фото, на яких — замерзлий Джуринський водоспад, від якого важко відвести погляд. Справжнє диво природи можна спостерігати зараз неподалік села Нирків, в урочищі «Червоне». Неймовірні краєвиди відкриваються тут і довкола — поряд розташований пагорб, на якому розташований давній Червоноградський замок.

Тож спраглим до незабутніх емоцій туристам просто необхідно цієї зими відвідати цю неймовірну місцину, де перехоплює подих і переносишся у казку. Адже краще один раз побачити, ніж сто разів почути, чи не так?

 

 

Як виглядала дамба Тернопільського ставу 100 років тому (фото)

Вівторок, 01 лютого 2022, 11:19

Як виглядала дамба Тернопільського ставу 100 років тому (фото)
У мережі з'явилась світлина тернопільської дамби, зроблена століття тому.

На фото – переправа через водойму, на задньому плані видніється знищений більшовиками Парафіяльний костел.

Світлину, датовану 1917 роком, опублікував у "Фейсбуці" місцевий дослідник Віктор Мадрі.

"В більшості випадків, я є прихильником порівнювати світлини нашого міста Тернополя післявоєнних років... А на цей разочок порівняєм дамбу Тернопільського ставу 1917 року і практично цей самий ракурс сьогодення... Допоміг зробити це порівняння В. Фостик", – зазначив краєзнавець.

Цікавий знімок й тим, що ілюструє вигляд нинішнього парку "Топільче" у давнину.

Читайте також:

272763447 3155658051338342 5679274765407244831 n

 

У поліцію Тернопільщини надійшло 3 тис. хибних викликів: жартівникам загрожує кількатисячний штраф

Вівторок, 01 лютого 2022, 11:18

У поліцію Тернопільщини надійшло 3 тис. хибних викликів: жартівникам загрожує кількатисячний штраф
У 2021 році поліцейські Тернопільщини зафіксували більш як 3300 неправдивих викликів.

На людей, які повідомляли хибну інформацію на лінію "102", було складено 3365 адмінматеріалів.

За виклик без вагомих причин правопорушникам доведеться сплатити від 850 до 3400 гривень. Раніше штраф за це був від 51 до 119 гривень.

Правоохоронці наголошують, що вигадане вбивство, замінування чи інша уявна надзвичайна подія може коштувати комусь іншому здоров’я чи життя.

"Десь дійсно є люди, які потребують невідкладної допомоги. Закликаємо поважати роботу поліції, ДСНС, лікарів чи співробітників спеціальних служб та не зловживати повідомленнями на спецлінії 101, 102, 103 та 104"– інформує Патрульна поліція Тернопільської області.

 

Убив малолітнього сина, а згодом розчленував дружину: "кривавого Чикатила" з Тернопільщини визнали осудним

Вівторок, 01 лютого 2022, 11:16


Убив малолітнього сина, а згодом розчленував дружину: "кривавого Чикатила" з Тернопільщини визнали осудним

До довічного ув’язнення присудив Чортківський райсуд місцевого жителя за жорстоке вбивство.

Злочин чоловік скоїв наприкінці листопада 2016 року, через півроку після виходу з в'язниці після покарання за вбивство півторарічного сина. У цій справі шість років велося слідство, тривали судові процеси і примусове психіатричне лікування підозрюваного. Врешті судді Чортківського райсуду визначили Юрія Гречанюка осудним і засудили його до довічного ув'язнення, пише zaxid.net.

До нового злочину Юрій Гречанюк вже відбував покарання за вбивство півторарічного сина, яке він скоїв також з особливою жорстокістю. У 2007 році він під дією алкоголю посварився зі своєю співмешканкою. Жінка втекла до матері у сусіднє село, залишивши півторарічного сина з чоловіком.

Коли дитина почала плакати, Юрій Гречанюк нібито спершу намагався заспокоїти її, а коли йому це не вдалося, кинув дитину кілька разів на підлогу. Після того прив'язав до ноги камінь, відніс хлопчика до закинутої криниці і викинув тіло туди.

Убив малолітнього сина, а згодом розчленував дружину: "кривавого Чикатила" з Тернопільщини визнали осудним, фото-1

Після вбивства сина чоловіка засудили до 12 років позбавлення волі, але він вийшов на два з половиною роки раніше.

Ще в тюрмі Юрій Гречанюк одружився з колишньою співмешканкою, матір'ю вбитого сина Оленою Вудзеревич. Як виявилося, жінка пробачила його за вбивство спільної дитини.

Коли ж у червні 2016-ого Юрій Гречанюк вийшов з в'язниці, то поїхав до дружини додому в Гусятинський район. Втім, поки чоловік сидів у тюрмі, жінка почала жити з іншим у сусідньому селі на Хмельниччині. Попри це вона час від часу приходила до Юрія і допомагала по господарству.

30 листопада Олена вкотре провідала Юрія в селі Мала Лука. Після того, як зробила всю роботу в будинку, сказала чоловікові, що їй вже час повертатися додому, але після цього чоловік накинувся на неї і побив.

Після того, як дружина подзвонила своєму новому співмешканцю, господар будинку накинувся на неї спочатку з кулаками, а далі з ножем й встромив його жінці у шию. Через кілька хвилин потерпіла перестала подавати ознаки життя і з метою уникнення відповідальності за скоєне вбивство, чоловік вирішив сховати її тіло.

Тим же кухонним ножем спочатку відрізав жінці голову, потім руки і ноги. Тулуб поклав в один мішок, кінцівки з головою – в інший, а м'які тканини з рук та ніг – в третій. Після цього він відніс три мішки до річки Збруч і викинув їх у водойму.

 

"Природній імунітет не рятує від повторного зараження ковідом, тільки є але": відомий лікар повідомив приємну новину

Вівторок, 01 лютого 2022, 11:16


"Природній імунітет не рятує від повторного зараження ковідом, тільки є але": відомий лікар повідомив приємну новину

Люди, які вже хворіли ковідом, або принаймні повністю пройшли вакцинацію, можуть не переживати, якщо заразяться штамом Омікрон.

У цьому запевняє лікар Тарас Жиравецький. Водночас окрім приємної новини у нього є і важливе застереження.

Медик зауважує, що у Великобританії після того, як людям масово вкололи бустерну дозу вакцини, уникли важких випадків з Омікроном, а тому вже починають відмовлятися від багатьох обмежень.

«В Україні не встигли з бустером. Але у нас теж немає важких випадків з Омікроном, особливо в тих, хто вже хворів ковідом. Такі хворі не потрапляють в стаціонар. Тому хороша новина – природній імунітет не рятує від повторного зараження, але він захищає від важкого перебігу хвороби», – повідомив лікар.

Він провів опитування у своєму телеграм-каналі і навів результати: люди, які не вакциновані, але вже хворіли, після повторного зараження не потрапили в стаціонар, як і вакциновані, які захворіли.

«А от ті, хто не хворів досі ковідом – вони в зоні ризику. Тому навіть якщо Ви вакциновані, варто бути обачними. У разі зараження Омікроном Ви можете мати важкий перебіг та ускладення», – застеріг Жиравецький.

 

їхали рятувати дитину і застрягли в снігах

Вівторок, 01 лютого 2022, 11:14


Їхали рятувати дитину і застрягли в снігах

Незадовльне прибирання доріг мало місце останньої доби на Тернопільщині.

Про це інформують медики швидкої.

Зокрема, 31 січня бригада швидкої не змогла доїхати на виклик у с. Колосова Кременецького району через снігові замети. Виклик надійшов до 7-річного хлопчика, у якого була висока температура. Машина швидкої застрягла у снігах. Змушені були викликати працівників МНС.

Дитину доставили у лікарню іншим транспортом.

Також учора районна бригада швидкої виїжджала у с. Великі Млинівці Кременецького району, на місце ДТП. Водій автівки не впорався із керуванням і злетів з дороги у кювет. Травмувався 20-річний пасажир автівки, який отримав закриту черепно-мозкову травму й струс головного мозку. Після наданої медичної допомоги потерпілого доставлено у Кременецьку райлікарню.

Ще 31 січня о 13.55 та 14.00 дві бригади швидкої виїжджали на місце ДТП, що сталося на трасі поблизу с. Гаї Шевченківські. За словами 21-річного потерпілого водіяавтівки «Мазда», він в’їхав у нерозчищене від снігу узбіччя дороги, його занесло на зустрічну смугу, де зіштовхнувся із авто «Тойота Кемрі».

Унаслідок зіткнення водій «Мазди» отримав закриту черепно-мозкову травму, січену рану лобної ділянки голови та гематоми. 32-річний водій «Тойоти» при зіткненні вдарився головою об кермо,отримавши закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, садно лобної ділянки голови та забій грудної клітки. Обох потерпілих, після наданої медичної допомоги, доставлено у травмопункт.

 

Пожежа на Чортківщині: надвечір спалахнув житловий будинок

Понеділок, 31 січня 2022, 11:34

Пожежа на Чортківщині: надвечір спалахнув житловий будинок
У селі Коцюбинчики Чортківського району горів житловий будинок.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, пожежа сталася 30 січня близько 20:00. На місце події направили черговий караул, який ліквідував загоряння.

За словами надзвичайників, вогонь знищив дерев’яну підлогу на 15-ти квадратних метрах, двері, вікно та 15 листів шиферу. Сам будинок вдалось врятувати.

Як виникла пожежа наразі невідомо. Матеріальні збитки та обставини події встановлюють.

Читайте також: Негода на Тернопіллі: з дороги злетів пасажирський автобус

Пожежа у селі Коцюбинчики, фото: Головне управління ДСНС України у Тернопільській області

272747241 241727411474383 8197707646208104274 n

 

Ще одна громада Тернопільщини відправила школи на карантин

Понеділок, 31 січня 2022, 11:33

Ще одна громада Тернопільщини відправила школи на карантин 
Через укладення ситуації із захворюваністю на коронавірус громади Тернопільщини переходять на "дистанційку".

Серед них – Шумська ОТГ. Рішення про запровадження карантину до 4 лютого прийняли на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

"Спостерігається значне прогресування поширення захворювання на коронавірус та ГРВі на території Шумської громади. Враховуючи стан епідемічної ситуації, комісія вирішила перевести на дистанційну форму навчання усі заклади освіти до 04.02.2022 "‚ – зазначив Шумський міський голова Вадим Боярський.

Крім того, в громаді тимчасово забороняють проведення всіх культурно-масових та спортивних заходів.

Дошкільні заклади можуть працювати за умови, якщо працівники пройдуть ПЛР-тести, а діти з ознаками захворювання не будуть відвідувати садки.

Нагадаємо, що на дистанційне навчання вже перейшли всі школи Лановецької громади. Також через стрімкий ріст захворюваності на коронавірус 6 шкіл закрили в Чорткові. У Бережанській ОТГ учні 5-11 класів навчатимуться з дому до 11 лютого.

 

16 областей України відповідають "помаранчевій" зоні: де ситуація найгірша

Понеділок, 31 січня 2022, 11:29

16 областей України відповідають "помаранчевій" зоні: де ситуація найгірша
Показникам "помаранчевої" зони вже відповідають 16 областей.

Згідно з даними МОЗ, "жовтими" поки що залишаються лише Дніпропетровська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Харківська та Херсонська області. У "червоній" перебувають Рівненська та Івано-Франківська, всі решта – у "помаранчевій".

Офіційного повідомлення про зміну рівнів епіднебезпеки наразі не було.

Найвищий коефіцієнт випадків інфікування зафіксовано у Житомирській області – 43,2% при нормі зеленого рівня 20%, а найбільший показник захворюваності зафіксований на Івано-Франківщині – 2010 на 100 тисяч населення при 75-ти для "зеленої" зони.

Як розповів під час брифінгу очільник МОЗ Віктор Ляшко, у 20-ти областях виявили циркулювання коронавірусу "Омікрон". Найбільше випадків – у Житомирській, Чернівецькій, Тернопільській областях та Києві.

"Найбільше зросла кількість випадків на території Житомирської області – у два рази. Івано-Франківська область, яка стала лідером приросту позаминулого тижня та опинилася на червоному рівні епіднебезпеки, на минулому тижні мала значно нижчий приріст у +35,6%", – зазначили на сайті МОЗ.

мозепідсит

 

До лікарні потрапила 12-річна дитина, яку покусала собака у Тернополі

Понеділок, 31 січня 2022, 11:27

До лікарні потрапила 12-річна дитина, яку покусала собака у Тернополі
Собака напала на 12-річну дівчинку у Тернополі на проспекті Степана Бандери.

Випадок трапився вранці, 29 січня.

Оперативну медичну допомогу дитині надали медики «швидкої».

Після цього дівчинку з поверхневими укусами передпліччя госпіталізували в обласну дитячу лікарню, розповіли у Центрі ЕМД Тернопільщини.

 

Організатори «Файного міста» «привідкрили завісу» наступного музичного фестивалю

Понеділок, 31 січня 2022, 11:26

Організатори «Файного міста» «привідкрили завісу» наступного музичного фестивалю
І хоч до літа ще далеко, натхненні емоціями попередніх років фестивальники, вже «в передчутті» нової порції драйву та музики на музфесті «Файне місто», який щорічно проходить неподалік Тернополя та збирає довкола себе тисячі і тисячі меломанів. Тож організатори вирішили не мучити довго «спраглий» до музики народ.

 

Відтак, на сторінці «Faine Misto festival» помалу розпочали знайомити ближче майбутніх відвідувачів фестивалю з учасниками музичного дійства 2022-го року. Таким чином, кожен зможе дізнатися більше про артистів та познайомитися з їхньою творчістю, якщо раніше не були знайомими.

"Першими у нашій рубриці з‘являються Bad Omens, американський металкор гурт із Вірджинії, заснований в 2015 році. Зустріч із ними запланована на 29.07.2022 на Main Stage.

Ось декілька маловідомих фактів про гурт:

ударник Нік, долучився до запису першого альбому гурту щойно закінчивши навчання у High School.

бас-гітарист гурту, окрім творчості в Bad Omens працює татуювальником. Багато з його робіт прикрашають тіла учасників, зокрема на нозі вокаліста він набив портрет фотографа гурту, а на пальці — логотип Наруто.

у листопаді 2018 року Bad Omens зіграли 2 концерти в Україні. Під час їхнього перебування у нас почалися сильні снігопади, а в прикордонних областях мали намір ввести військовий стан. Хлопці й до сьогодні пригадують це як надзвичайний experience.

бас-гітарист гурту дуже любить посіпак

гітарист Джоллі є єдиним учасником гурту, що народжений не в Америці.

у кліпі Burning Out показано всю історію гурту від самого початку до того, що вони мають сьогодні", - розповідають організатори "Файного міста".

До слова, новий альбом гурту побачить світ 25 лютого 2022 року і він неодмінно сподобається любителям такої музики. А якщо ви досі не знайомі із творчістю Bad Omens, команда фестивалю пропонує розпочати із таких треків: The Worst in Me, The Death Of Peace Of Mind, Limits, Dethrone, The Hell I Overcame, Exit Wounds.

Квитки на Faine Misto 2022 можна замовити на сайті http://fainemisto.com.ua.

272918358_2095382907287372_7084279593902305971_n.jpg

 

Представник тернопільського «Інваспорту» Тарас Радь – золотий і срібний призер Кубку світу з зимових видів спорту у Швеції

Понеділок, 31 січня 2022, 11:22

Представник тернопільського «Інваспорту» Тарас Радь – золотий і срібний призер Кубку світу з зимових видів спорту у Швеції

З 24 січня до 02 лютого 2022 року у шведському місті Естерсунд проходитиме Кубок світу з зимових видів спорту. В складі Національної паралімпійської збірної команди України (National Sports Committee for the Disabled of Ukraine, Paralympic Committee) з лижних перегонів та біатлону серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату та порушеннями зору виступає тернополянин, майстер спорту України міжнародного класу з лижних перегонів та біатлону, вихованець ДЮСШІ «Інваспорт», студент факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Тарас Радь. Наразі у здобутку нашого земляка вже дві медалі.

Так, у класі LW 10-12 (сидячі) у лижних перегонах (спринт) Тарас Радь виборов золоту нагороду, а у біатлоні (спринт) завоював «срібло».

Тренер спортсмена - заслужений працівник фізичної культури і спорту України, заслужений тренер України Віктор Федорчак.

А у цілому у здобутку збірної команди України на змаганнях у Швеції уже 7 медалей, серед яких 2 золоті, 4 срібні та 1 бронзова нагороди. Завершаться перегони 1 лютого біатлоном.

Додамо, що Кубок світу в Швеції є останнім стартом перед участю спортсменів у ХІІІ Зимових Паралімпійських Іграх у Пекіні.

 

У Тернополі провели чемпіонат області з футзалу серед осіб з вадами слуху

П'ятниця, 28 січня 2022, 09:50

Чотири команди стали учасницями чемпіонату області з футзалу серед осіб з вадами слуху. Такі змагання відбулись у Тернополі, на базі спортивного комплексу «Ватра».  Участь в урочистому відкритті турніру взяли начальник Тернопільського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Віктор Федорчак та головний суддя змагань Анатолій Назаренко.

В результаті перше місце та звання переможців здобула команда у складі: Танчик Мирослав, Кілик Іван, Бадло Богдан, Субчак Дмитро, Рудзевич Іван. Срібними призерами турніру стали учасники команди у складі: Долинний Ігор, Фірстов Олексій, Ухман Назар, Шевчук Андрій, Петлюк Олег. Третє місце і відповідно бронзові нагороди здобули Мазурчук Максим, Дрозд Костя, Возняк Ігор, Древа Андрій, Кулик Дмитро.

Команди були нагороджені грамотами та медалями.

 

Ще одна громада Тернопільщини закриває школи та посилює карантин

П'ятниця, 28 січня 2022, 09:45

Ще одна громада Тернопільщини закриває школи та посилює карантин
Одна за одною громада Тернопільщини посилює обмеження та переходить на "дистанційку".

Пов'язано це зі стрімким поширенням коронавірусу та ускладненням епідситуації. За даними МОЗ, "Омікрон" все частіше вражає дітей та молодь.

Так, вчора комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій зібралась у Бережанах. У результаті було прийнято рішення перевести на дистанційне навчання учнів 5-11 класів до 11 лютого.

На аналогічний період карантин запровадили у мистецьких школах та закладах позашкільної освіти.

З огляду на введення в області "помаранчевого" рівня епіднебезпеки, у Бережанській громаді посилюють обмеження. Зокрема, забороняють проведення всіх масових розважальних, спортивних, соціальних, рекламних, культурних та інших заходів бюджетними установами.

Крім того, призупиняють приймання відвідувачів в закладах розважальної діяльності та організації дозвілля, дитячих кімнатах, а також тимчасово забороняють діяльність закладів громадського харчування – ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів та публічних подій після 22:00.

Нагадаємо, що на дистанційне навчання вже перейшли всі школи Лановецької громади. Також через стрімкий ріст захворюваності на коронавірус 6 шкіл закрили в Чорткові.

Довідково. Станом на 26 січня через спалах коронавірусної інфекції на Тернопільщині 85 закладів загальної середньої освіти перевели на дистанційне навчання

 

Пожежа у Тернопільському районі: вщент згоріло авто (фото)

П'ятниця, 28 січня 2022, 09:45

Пожежа у Тернопільському районі: вщент згоріло авто (фото)
У селі Заздрість в Тернопільському районі згоріло авто.

Як розповіли в ДСНС, повідомлення про пожежу надійшло  27 січня о 22:08.

О 22:20 загоряння легкового автомобіля ВАЗ-21099 ліквідували рятувальники. На жаль, траспортний засіб не вдалось зберегти – його знищив вогонь.

З яких причин спалахнула автівка наразі невідомо.

Читайте також: У Бучачі повідомили про замінування школи

Пожежа у селі Заздрість, фото: Головне управління ДСНС України у Тернопільській області

272842657 240218584961275 1491215871679496086 n

 

Дожив до 90 років, а помер, втонувши у криниці

Четвер, 27 січня 2022, 10:38


Дожив до 90 років, а помер, втонувши у криниці

У селі Біла під Чортковим на власному подвір’ї втонув 90-річний чоловік.

За інформацією рятувальників, чоловік випадково впав в колодязь і не зміг вибратися. Тіло на поверхню дістали рятувальники, яких на місце викликали сусіди, повідомляє ZAXID.NET.

Про 90-річного чоловіка в криниці рятувальникам повідомили сусіди.

«Старший чоловік мешкав сам. Вочевидь він пішов набрати води, не втримався і впав у криницю з водою. Глибина колодязя становила 25 метрів. Рятувальники спустилися в криницю і витягнули тіло утопленого», – розповіла ZAXID.NET речниця ДСНС Тернопільщини Ірина Крупа.

Тіло чоловіка перевезли в морг на експертизу. А працівники поліції внесли факт смерті мешканця села Біла в ЄРДР за ст. 115 ККУ (вбивство з приміткою нещасний випадок).

 

В Тернополі медики рятували дитину, що засунула собі іграшку у ніс

Четвер, 27 січня 2022, 10:37

В Тернополі медики рятували дитину, що засунула собі іграшку у ніс

У Тернополі дівчинку, яка зусунула собі кульку у ніс, довелось рятувати медикам.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці "Cemd MK (Cemd Ternopil)".
"26 січня о 17.15 бригада швидкої виїжджала на вулицю Злуки, до 3-річної пацієнтки. За словами мами, дівчинка, граючись, засунула собі кульку глибоко в носовий хід. З діагнозом обструкція верхніх дихальних шляхів, зі стороннім тілом в носі маленьку пацієнтку, після наданої медичної допомоги, оперативно доставлено в обласну дитячу лікарню", - йдеться у повідомленні.

 

"Вперше в історії": тернополянка представить Україну на автоперегонах в Монако (ФОТО)

Четвер, 27 січня 2022, 10:30

"Вперше в історії": тернополянка представить Україну на автоперегонах в Монако (ФОТО)

Урoдженка Тернoпoля Ольга Данченкo на автoмoбілі "ЗАЗ" вирушила на перегoни у Мoнакo.

Прo це Оля написала на своїй Facebook-стoрінці.
"Вперше, в істoрії, Українська кoманда їде на перегoни Раллі Мoнте Карлo класік. Я, мій автoмoбіль ЗАЗ 965 та мoя кoманда вперше в істoрії їдемo представляти нашу країну на Автoперегoни в Мoнакo. Пoпереду ще біля 5000 км. Пoбажайте нам успіху, кoжна крапелька пoзитивнoї енергії для нас зараз на вагу зoлoта. Буду вдячна за репoсти та підтримку. Зараз, разoм з нами, кoлесo в кoлесo рухається ще oдин Український екіпаж. Решта пoки відстають. Щирo надіємoся, щo всі 7 заявлених Українoю автoмoбілів змoжуть стартувати на Раллі. Тримайте за нас кулачки", – відзначила Ольга.

 

"Автівка протягнула її кілька метрів": деталі ДТП поблизу Тернополя

Четвер, 27 січня 2022, 10:29

"Автівка протягнула її кілька метрів": деталі ДТП поблизу Тернополя

Сьогодні зранку на вулиці Микулинецька у смт. Велика Березовиця на пішохідному переході водій авто збив жінку. Нажаль, медикам не вдалося її врятувати.

Про це повідомляє "Cemd MK" на своїй Facebook-сторінці.
"Бригада швидкої виїжджала на вул. Микулинецьку в Тернополі, зупинка тубдиспансер, на місце ДТП. 56-річна жінка переходила дорогу по пішохідному переходу, коли її зачепила одна автівка, а інша протягнула кілька метрів… На жаль, медикам швидкої не вдалося її врятувати, вони змушені були констатувати біологічну смерть пацієнтки, що настала від травм, які не сумісні із життям, – повідомили у Центрі ЕМД Тернопільщини.

 

Затор тягнеться з Березовиці: біля м’ясокомбінату та тубдиспансеру – ДТП (фото)

Четвер, 27 січня 2022, 10:23

Затор тягнеться з Березовиці: біля м’ясокомбінату та тубдиспансеру – ДТП (фото)
Вранці 27-го січня у Тернополі та на його околицях сталося декілька ДТП.

Як повідомляють водії у Telegram-каналі "КОРКИ Тернопіль", авто зіткнулися неподалік тубдиспансеру на Микулинецькій та на повороті до м'ясокомбінату.

"Тубдиспансер ДТП, корок вже з Березовиці", – написав один з кермувальників.

Інший водій зазначив, що ще одна аварія сталась неподалік смт, на повороту до Тернопільського м'ясокомбінату.

"Від газопроводу до Ватри все стоїть", – інформує учасник каналу.

У зв'язку з оформленням ДТП, рух на вказаних ділянках дороги тимчасово ускладнений.

Нагадаємо, що через сильний вітер та ожеледицю на Тернопільщині оголосили жовтий рівень небезпеки.

Читайте також: Автівки викинуло на тротуар: на проспекті Бандери у Тернополі трапилася ДТП (фото)

photo 2022 01 27 08 33 08

photo 2022 01 27 08 33 36

 

Сторінка 55 з 110

«ПочатокПопередня51525354555657585960НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер