images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Псевдобанкіри ошукали жителів області, привласнивши їх заощадження

Понеділок, 11 жовтня 2021, 11:06

Правоохоронці Тернопільщини задокументували факти телефонних шахрайств вчинених щодо мешканців області. Аферистам вдалося збагатитися на суму понад 15 000 гривень, якими вони заволоділи за допомогою отриманої інформації.

Схема наступна: спершу пройдисвіти телефонували до потенційних жертв та представлялися співробітниками фінансових установ. Вони повідомляли, що кошти громадян в небезпеці через певні технічні несправності та несанкціонованих вхід в систему посторонніх осіб. Аби вберегти заощадження шахраї просили уточнити персональні дані та вміст смс-повідомлення, які надходили на мобільні телефони. Як тільки краяни робити, що їх просили, отримували сповіщення про зняття грошей. Жителька Скалата втратила 9093 гривень, а мешканець Великої Березовиці 6500 гривень.

Відомості про події працівники поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці застерігають жителів краю, не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ, ніколи ні за яких обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте, щодо вашого електронного гаманця є конфіденційною інформацією.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/psevdobankiri-oshukali-zhiteliv-oblasti-privlasnivshi-jix-zaoshhadzhennya/

 

Ювенальні поліцейські обговорили зі школярами тему булінгу та як протидіяти цьому явищу

П'ятниця, 08 жовтня 2021, 14:02

Попередити, запобігти, роз’яснити – з такою метою тернопільські поліцейські відвідують навчальні заклади області. Під час зустрічей зі школярами та освітянами правоохоронці проводять бесіди на різні правові теми.

«Що таке булінг та як йому протидіяти» - тема, яку обговорили співробітники сектору ювенальної превенції районного управління поліції з учнями 6-го класу Тернопільського навчально-виховного комплексу «Школа-ліцей» № 6 імені Назарія Яремчука.

Інспектори Уляна Луцко та  Валентин Бінішевич розповіли школярам про основні види насильства та яка відповідальність передбачена за їх вчинення. Поліцейські пояснили дітям, що робити, якщо вони стали жертвою або свідком знущання однолітків, та куди звертатися за допомогою.

«Наша мета запобігти такому явищу як булінг в шкільному середовищі. У цьому напрямку ми активно співпрацюємо з освітянами: систематично відвідуємо навчальні заклади, проводимо різні інтерактивні заняття зі школярами та інші превентивні заходи»,  – зазначає Уляна Луцко.

Хлопці та дівчата уважно слухали правоохоронців, долучилися до  обговорення теми, запитували, як діяти в тій чи іншій ситуації.

За словами класного керівника школярів Алли Моліцької, зустрічі з поліцейськими є  завжди корисними та інформативними для дітей.

«У школі бувають різні ситуації, інколи доводиться спостерігати, коли діти дозволяють собі зверхнє ставлення до своїх однолітків. На такі випадки завжди реагує педагогічний колектив, але, на мою думку, сьогоднішня зустріч проведена з поліцейськими є важливою. Вона спонукатиме дітей задуматися над своєю поведінкою, адже вони почули не лише про булінг, як про явище, а й дізналися про відповідальність за це»,  - зауважує педагог.

Ювенали роздали школярам інформаційні буклети про булінг та контакти, куди звертатися за допомогою у разі його вчинення.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/yuvenalni-policzejski-obgovorili-zi-shkolyarami-temu-bulingu-ta-yak-protidiyati-czomu-yavishhu/

 

За 10 місяців на дорогах Тернопільщини загинуло 52 людини

П'ятниця, 08 жовтня 2021, 14:00

1999 дорожньо-транспортних пригод трапилося на дорогах Тернопільської області за десять місяців цього року. 449 аварій – з потерпілими, в яких 52 людей загинуло, а 601 отримала травми.

Найпоширеніші дорожньо-транспортні пригоди – зіткнення автомобілів, наїзд на перешкоду або на припаркований транспорт. Найчастіше гинуть люди під колесами автівок при зіткненнях та перекиданнях авто.

Порушення правил маневрування, перевищення швидкості, недотримання та виїзд на смугу зустрічного руху, а також перехід дороги у невстановленому місці – основні правила, якими нехтують як водії, так і пішоходи. За січень-вересень у аваріях загинув 21 пішохід, а 109 перехожих з травмами різного ступеня складності доправили до лікарні.

Ще одна причина автопригод – погані дороги та недостатнє освітлення проїжджої частини.

Виявлення нетверезих водіїв – один із пріоритетних напрямків роботи поліції Тернопільщини. Цього року слідчі зареєстрували уже 103 аварії через їзду в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння. 19 ДТП з потерпілими в яких травмувалося 24 людини. За десять місяців правоохоронці оформили 1303 адмінпротокола згідно статті 130 КУпАП.

Водії повинні пам’ятати, що керування автомобілем у стані сп’яніння наражає на небезпеку не лише його, але і інших учасників дорожнього руху.

Не рідко внаслідок ДТП травмуються та гинуть діти. Основну групу ризику дитячих дорожньо-транспортних пригод складають діти віком від 7 до 14 років. Основна причина дитячого дорожньо-транспортного травматизму – недотримання Правил дорожнього руху та вимог безпечної поведінки на дорозі дітьми та дорослими.

Шановні дорослі! Будьте прикладом для дитини в поведінці на дорозі, в якості як пішохода, так і водія. Навчайте дитину, що саме від її поведінки залежить її життя та життя інших учасників дорожнього руху. Неухильно дотримуйтеся Правил дорожнього руху. А найголовніше – бережіть своє життя та життя Ваших дітей.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/za-10-misyacziv-na-dorogax-ternopilshhini-zaginulo-52-lyudini/

 

В Україні зафіксували випадок зараження поліомієлітом – МОЗ

Четвер, 07 жовтня 2021, 10:01

В Україні зафіксували та підтвердили випадок паралічу, спричиненого поліомієлітом.

Захворіла 1,5 річна дитина з Рівненської області, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

"Батьки свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання", – йдеться у повідомленні.

Перші симптоми хвороби проявились 1 вересня, а 3 вересня дитина потрапила в лікарню з паралізованими нижніми кінцівками.

Випадок зареєстрували як підозру на поліо – гострий в’ялий параліч та забезпечили необхідне обстеження та спостереження для з’ясування обставин.

В області вже працює команда епідеміологів та вірусологів, які нейтралізують можливу епідемічну загрозу, запевняють у МОЗ.

Фото: tashatuvango/Depositphotos

В Україні про зараження поліомієлітом востаннє повідомляли у 2015 році.

Тоді двоє дітей з Закарпаття заразилися вакцино-спорідненим вірусом, унаслідок чого їх паралізувало, але вони змогли одужати.

Нагадаємо, поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

У більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання.

Симптоми залежать від виду хвороби: з ураженням центральної нервової системи та без.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації, пояснюють у Центрі громадського здоров'я.

Хвороба несе  суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняє незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта, наголошують у МОЗ.

У 2021 році загальний рівень охоплення щепленнями від поліомієліту складає 84%, причому серед дітей до 1 року цей показник дорівнює лише 53%.

Цього недостатньо, щоб виробити колективний імунітет, тому в МОЗ закликають вакцинуватися проти поліомієліту.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але під найбільшим ризиком – діти віком до 5 років, тому перше щеплення необхідно зробити у перші місяці життя, кажуть у МОЗ.

З листопаду 2020 року спалах поліомієліту триває в Таджикистані.

Дикий поліовірус також поширюється в Афганістані та Пакистані.

Нагадаємо, ми розповідали про 10 щеплень, які обов'язково має зробити кожен.

 

Знадобляться теплі светри: якою буде погода у найближчі дні

Четвер, 07 жовтня 2021, 09:25


Знадобляться теплі светри: якою буде погода у найближчі дні

Сьогодні, 7 жовтня, погода буде прохолодною не лише на Тернопільщині, а й по всій Україні. Опадів у найближчі дні не очікується.

Про це повідомляють в Українському гідрометцентрі.
Сьогодні, на Тернопільщині прогнозують +12+13 градусів, але уже за кілька днів погода стане прохолоднішою.
Щодо інших областей, то найтепліше буде в Закарпатській області (+17+19). У Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій - +13+15. У Волинській, Рівненській та Хмельницькій областях +12+14.

У центральних областях спостерігається зниження температури. У Черкаській, Кіровоградській та Дніпропетровській - +12+14. У Полтавській області +11 + 13.

На cході без дощів. У Донецькій і Харківській областях очікується +12+14, в Луганській - +11+13.

На півдні температура повітря продовжує знижуватися. У Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях +12+14, в Одеській - +13+15.

В окупованому Криму також очікується зниження температури. На півострові буде +12+14.

 

Юна важкоатлетка з Тернопілля Аліна Дадерко успішно виступила на чемпіонаті світу у Саудівській Аравії

Четвер, 07 жовтня 2021, 09:22

Юна важкоатлетка з Тернопілля Аліна Дадерко успішно виступила на чемпіонаті світу у Саудівській Аравії

Вже другі міжнародні старти стали успішними для юної важкоатлетки з Хоросткова Аліни Дадерко. Спортсменка у складі національної збірної, де виступає вісім представників від України (чотири дівчини і чотири юнаки), бере участь у Чемпіонаті світу серед кадетів до 17 років 2021. Такі змагання до 13 жовтня триватимуть у Саудівській Аравії, місті Джидда. Незважаючи на те, що Аліні лише чотирнадцять років, вона впевнено показала себе серед старших за віком суперниць і, виступаючи у ваговій категорії 45 кг, з результатом 54 кг у ривку, 66 кг у поштовху та 120 кг у сумі двоборства, посіла восьме місце.

Як повідомив тренер спортсменки Ярослав Ваверчак, на змаганнях уДжидді Алінка покращила свій результат, який показала на чемпіонаті Європи (51 кг у ривку і 64 кг у поштовху), де, власне, і пройшла відбір на світову першість, отримала новий досвід стартів світового рівня та великий стимул до подальшої роботи і тренувань.

Аліна Дадерко представляє обласну ШВСМ, де тренується також під керівництвом Вікторії Шаймарданової, є вихованкою Хоростківської ДЮСШ.

Ярослав Ваверчак висловив вдячність за сприяння у участі спортсменки у престижних змаганнях чемпіонату світу директору обласної ШВСМ Олегу Любінському, Президенту Федерації важкої атлетики області Богдану Олійнику, голові Хоростківської ОТГ Степану Гладуну.

 

Тернопільська спортсменка Каріна Вовк стала бронзовою призеркою чемпіонату України з боксу

Четвер, 07 жовтня 2021, 09:21

Тернопільська спортсменка Каріна Вовк стала бронзовою призеркою чемпіонату України з боксу

У Запоріжжі завершився Чемпіонат України з боксу серед жінок-2021 - один із головних турнірів національного рівня в українському боксі. Відбувся захід на базі спортивно-готельного комплексу Sunrise Park. Вдало виступила на змаганнях представниця збірної команди Тернопільської області Каріна Вовк. Так, змагаючись у ваговій категорії до 60 кг, спортсменка посіла третє місце, здобула бронзову нагороду і виконала норматив майстра спорту України.

Як розповів тренер боксерки Руслан Фірман, у півфіналі вона поступилася призерці чемпіонату Європи з Києва в рівному поєдинку. Каріна Вовк представляє обласну школу вищої спортивної майстерності, студентка факультету фізичного виховання ТНПУ імені Володимира Гнатюка. За словами тренера, у дівчини є значний потенціал, адже на цих змаганнях вона провела яскраві і видовищні поєдинки. І це при тому, що спротсменка займається боксом лише третій рік, перейшовши у цей вид спорту після вільної боротьби.

Додамо, що, за підсумками першості буде сформовано новий склад Національної збірної України серед жінок для участі у чемпіонаті світу-2021.

 

Команди з Тернопілля вибороли «срібло» і «бронзу» на Першості України з регбі-7 (вища ліга) серед жінок

Четвер, 07 жовтня 2021, 09:21

Команди з Тернопілля вибороли «срібло» і «бронзу» на Першості України з регбі-7 (вища ліга) серед жінок

 

Дві команди з Тернопілля підіймались на п’єдестал пошани Першості України з регбі-7 серед жіночих команд вищої ліги, яка відбулась в Івано-Франківську. Так, срібні медалі завоювала жіноча збірна Кременецької ДЮСШ імені Андрія Пушкаря. Найкращим бомбардиром вищої ліги визнано студентку Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії Марію Тригубу (факультет фізичного виховання), - повідомляють на сторінці регбійного клубу в Instagram.

Склад команди віце-переможців Першості України з регбі-7: Тригуба Марія – капітан команди, Хомук Юлія, Коломієць Світлана, Фурсик Христина, Дячук Діана, Кузьо Катерина, Дівонька Анастасія, Маланчук Марія, Жук Христина, Олійник Альона, Каменярська Вікторія, Каменярська Марія, Пасічник Анастасія. Тренер команди – Запольський Євген.

А «бронзу» здобула жіноча збірна команда «Універ-ЗУНУ» Західноукраїнського національного університету. Як інформує офіційний Інтернет-сайт вузу, у принциповому вирішальному матчі за третє місце представниці університету перемогли команду з міста Івано-Франківська «Прикарпатські вовчиці» із рахунком 22:5.

Найперспективнішим гравцем вищої ліги визнано студентку класичного університету Тернополя Горошко Юлію. У складі збірної жіночої команди ЗУНУ - бронзових призерів Першості України з регбі-7 – виступали: Бульбак Ольга – капітан команди у першому та другому турах, Лаховська Ольга, Ткач Оксана, Блашків Христина, Горошко Юлія – капітан команди у третьому турі, Цибулька Леся, Дух Христина, Болотюх Діана, Максим’юк Ірина, Рогатинська Діана. Тренер команди – Едуард Маляр

 

Оголосили переможців фотоконкурсу для мандрівників від National Geographic-2021

Середа, 06 жовтня 2021, 07:56

Абстрактні та заворожуючі знімки з повітря, портрети людей та зображення дикої природи були подані на конкурс фотографій журналу National Geographic Traveler.

Конкурс розпочався в березні, і на нього надійшло більше тисячі робіт, повідомляють організатори.

Переможців визначали у 6 категоріях:

  • дике життя;
  • урбан;
  • їжа та подорожі;
  • люди;
  • пейзаж;
  • портфоліо.

А також оголосили володаря гран-прі, яким став Андро Лорія з Ісландії. Його світлини були зроблені з маленького літака під час подорожей.

На його знімках можна побачити пустелі, вулкани, льодовики, гори, заплетені річки та озера, морське узбережжя та високогір’я. Все це було знято лише за один політ.

Фото Андро Лорія. Гран-прі та перемога в категорії "Портфоліо"
Самотній кролик у Річмонд -парку, Лондон, Фото Мітчелл Льюїс. Переможець у категорії "Дике життя"
Будівля у Валенсії, Іспанія, Фото Клари Діп Ван Ченг. Переможиця категорії "Урбан"
Мексика, Фото Ніка Кріллі-Харгрейва. Переможець у категорії "Їжа та подрожі"
Крижана рибалка на замерзлому морі в Хоккайдо, Японія, Фото Клера Уорінга. Переможець у категорії "Люди"
Пляж Мармуровий пагорб, Ірландія. Фото Озгуна Оздеміра. Переможець в категорії "Пейзаж"

"Ми провели 18 місяців у глобальній пандемії, але це не зменшило незмінної якості нашого щорічного конкурсу. Цьогорічні переможці нагадують нам, як бачать фотографи навколишній світ, і дарують магію захоплення миттю, яка трапляється лише раз у житті", – сказав Пат Рідделл, редактор журналу National Geographic Traveler.

 

У вересні тернопільські поліцейські виявили на дорогах області 163 нетверезих водіїв

Вівторок, 05 жовтня 2021, 07:26

За минулий місяць співробітники поліції області оформили 7 303 адмінматеріалів у сфері безпеки дорожнього руху. Серед найпоширеніших порушень: перевищення безпечної швидкості, недотримання правил обгону, керування транспортними засобами без документів та напідпитку.

У вересні на дорогах Тернопільщини трапилося 255 дорожньо-транспортних пригод. Із них 52 – із постраждалими, в яких 7 людей загинули,  ще 62 отримали травми.

Основні причини автопригод: перевищення швидкісного режиму, порушення правил маневрування та проїзду перехресть.

16 аварій вчинили водії, які сіли за кермо напідпитку. Також минулого місяця поліцейські склали 163 адмінпротоколи за керування транспортними засобами у нетверезому стані (ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Нагадаємо, нетверезе (у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння) керування передбачає:

- штраф 17 000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік;

- якщо ці дії вчинені повторно (вдруге) протягом року — штраф 34 000 гривень, або адмінарешт 10 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки з оплатним вилученням авто чи без такого;

- якщо особа вже двічі протягом року притягалася до відповідальності за такі дії — штраф 51 000 гривень, або адмінарешт на 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років з конфіскацією транспортного засобу.

Правоохоронці звертаються до усіх громадян дотримуватися правил дорожнього руху, наголосити про них дітям й бути обачними на дорозі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/u-veresni-ternopilski-policzejski-viyavili-na-dorogax-oblasti-163-netverezix-vodijiv/

 

У Тернополі провели Осінній чемпіонат області з легкої атлетики серед юнаків да дівчат

Вівторок, 05 жовтня 2021, 07:07

У Тернополі провели Осінній чемпіонат області з легкої атлетики серед юнаків да дівчат

Осінній чемпіонат області з легкої атлетики серед юнаків да дівчат 2004-2005, 2006-2007 та 2008 р.н. і молодших впродовж цих вихідних відбувався на міському стадіоні Тернополя та спортивній базі технічного ліцею. Учасникам змагань стали легкоатлети із десяти команд області та Тернополя – вихованці обласної ДЮСШ, ОДЮСШ з літніх видів спорту, Зборівської ДЮСШ, Гусятинської ДЮСЩ, Бережанської Бучацької, Шумської, та Озернянської та Велокогаївської громад. Як повідомляє Федерація легкої атлетики області, в зв’язку з карантинними заходами, це був перший старт в цьому році з великою кількістю учасників, які вже засумували за обласними змаганнями. Тепла осіння погода також сприяла юним атлетам показати високі результати.

За інформацією Федерації легкої атлетики Тернопільщини, у віковій групі 2004-2005 р.н. треба відзначити переможців: в бігу на 100 м – Чижевську Вероніку (13.6 сек) та Мартинюка Владислава (12.0 сек); в штовханні ядра 5 кг – Прокопця Максима (13.13 м); в метанні спису 700 г – Петришина Степана (50.20 м); в метанні молота – Кацалап Ангеліну (40.37 м); в стрибках в довжину (5.61 м) та потрійному (12.37 м) – Терещука Марка.

Серед легкоатлетів 2006-2007 р.н. високі результати як для своєї вікової групи показали: в бігу на 100 м (11.8 сек) та 400 м (56.3 сек) – Наконечний Юрій; в бігу 100 м (13.7 сек) – Крищук Ольга; в штовханні ядра 3 кг – Бучинська Наталя (10.00 м) та в штовханні ядра 4 кг – Лаврик Максим (14.07 м); в метанні спису (24.60 м) – Німащук Софія; в бігу на 1500 м (5.15,2 сек) - Правецька Оля.

Серед наймолодших відзначилися: дві перемоги здобула Ігнатова Ірина – в бігу на 100 м (14.3 сек) та в стрибках в довжину (449 см); в бігу на 100 м – Вацлавів Віктор (13.5 сек); в бігу на 400 м – Тихоненко Уляна (1.07,2 сек); в бігу на 800 м – Стефанів Арсен (2.34,5 сек); в стрибках в висоту – Кармелюк Матвій (150 см); в спортивній ходьбі на 2 км – Ронталюк Софія (10.45,4 сек).

 

Українцям прогнозують сухий та сонячний тиждень

Понеділок, 04 жовтня 2021, 10:29

ФОТО: УП

У вівторок, 5 жовтня, синоптики прогнозують суху погоду, антициклон в Україні триватиме до кінця тижня.

Джерело: Facebook-сторінка синоптика Наталі Діденко

Дослівно: "Впродовж усього нового тижня практично повсюди в нас буде суха погода. Хіба що якісь хмари періодично набігатимуть".

Деталі: Синоптик також прогнозує тумани. Ночі будуть холодними, з періодичними заморозками.

Денна температура повітря максимально очікується +12+16 градусів, на заході України прогнозують вищі градуси +14+19, на Закарпатті +18+23.

В західних областях можливі сильні пориви південного та південно-східного вітру. Рвучкий вітер також очікується в Криму й Приазов'ї.

 

У Києві вівторок, як і практично весь тиждень, обіцяє суху погоду. Вночі +3+7 градусів, на околицях ймовірні заморозки, вдень +12+15 градусів.

Українська правда
 

У класичному університеті Тернополя провели Всеукраїнську акцію «Олімпійська книга»

Понеділок, 04 жовтня 2021, 06:36

У класичному університеті Тернополя провели Всеукраїнську акцію «Олімпійська книга»

В рамках Всеукраїнського проєкту Національного олімпійського комітету України «Олімпійська книга», у бібліотеці імені Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету відбувся захід з нагогди Всеукраїнського дня бібліотек. Реалізовано його було стипендіаткою регіонального осередку НОК України в Тернопільській області, студенткою вузу Іванною Попадюк. Спортсменка поповнила бібліотеку університету олімпійською та спортивною літературою, з якою студенти одразу ж ознайомилися і тепер можуть використовувати для підготовки до занять та написанні наукових робіт, а також розповіла про діяльність регіональних осередків НОК України та олімпійський рух.

До проведення заходу долучилися заступниця директора бібліотеки Алла Панчук та викладачі кафедри «Фізична реабілітація і спорт» ЗУНУ Неля Маляр і Наталія Безпалова.

Акція проводилась задля популяризації олімпійського руху, пропаганди здорового способу життя та поширення ідей олімпізму, підтримання ініціатив, що об’єднують спорт з культурою та освітою.

 

У Тернополі 1 жовтня розпочинається чемпіонат України з веслування на драгонботах

Понеділок, 04 жовтня 2021, 06:35

У Тернополі 1 жовтня розпочинається чемпіонат України з веслування на драгонботах

У Тернополі сьогодні, 1 жовтня, стартує чемпіонат України з веслування на човнах «Дракон» серед спортивних клубів (IV ранг) та серед спортсменів ДЮСШ (IV ранг). Змагання проводитимуться на «Водній арені Тернопіль» та триватимуть упродовж трьох днів. Очікується, що за перемогу боротимуться понад 600 спортсменів. Урочисте вiдкриття змагань вiдбудетъся 1 жовтня о 15 годині. Того ж дня учасники виступатимуть на дистанцiї 2 000 метрів (yci класи та всі категорiї).

2 жовтня відбуватимуться перегони на дистанції 500 метрів (yci класи та усі категорії, перший заїзд о 09-00). А в неділю, 3 жовтня, змагання проходитимуть на дистанцiї 200 метрів (перший заїзд о 09-00).

Організатори заходу - Міністерство молоді та спорту України, Федерація драгонботу України, Тернопільська обласна державна адміністрація, управління молоді, спорту та іміджевих проєктів ТОДА.

 

У Тернополі 1 жовтня розпочинається чемпіонат України з веслування на драгонботах

П'ятниця, 01 жовтня 2021, 07:13

У Тернополі 1 жовтня розпочинається чемпіонат України з веслування на драгонботах

У Тернополі сьогодні, 1 жовтня, стартує чемпіонат України з веслування на човнах «Дракон» серед спортивних клубів (IV ранг) та серед спортсменів ДЮСШ (IV ранг). Змагання проводитимуться на «Водній арені Тернопіль» та триватимуть упродовж трьох днів. Очікується, що за перемогу боротимуться понад 600 спортсменів. Урочисте вiдкриття змагань вiдбудетъся 1 жовтня о 15 годині. Того ж дня учасники виступатимуть на дистанцiї 2 000 метрів (yci класи та всі категорiї).

2 жовтня відбуватимуться перегони на дистанції 500 метрів (yci класи та усі категорії, перший заїзд о 09-00). А в неділю, 3 жовтня, змагання проходитимуть на дистанцiї 200 метрів (перший заїзд о 09-00).

Організатори заходу - Міністерство молоді та спорту України, Федерація драгонботу України, Тернопільська обласна державна адміністрація, управління молоді, спорту та іміджевих проєктів ТОДА.

 

З увімкненими фарами: від сьогодні водії їздитимуть по-новому

П'ятниця, 01 жовтня 2021, 07:10


З увімкненими фарами: від сьогодні водії їздитимуть по-новому

Сьогодні, 1 жовтня, набуло чинності правило, щодо увімкнених фар на автомобілях.

Відсьогодні водії повинні обов'язково вмикати ходові вогні за межами населених пунктів. Про це повідомляє Національна поліція.
Відповідно до правил дорожнього руху, водії повинні їздити увімкненим ближнім світлом за межами населених пунктів з 1 жовтня по 1 травня. Ближнє світло потрібне для того, щоб автомобіль був помітним на дорозі за будь-якої погоди.

У поліції попереджають про те, що правоохоронці штрафуватимуть  порушників будуть.
За порушення правила щодо ходових вогнів за межами населених пунктів водіям загрожує штраф у розмірі від 425 до 510 гривень.

 

Самопочуття різко погіршиться: коли у жовтні будуть найлютіші магнітні бурі (ГРАФІК)

П'ятниця, 01 жовтня 2021, 07:08


Самопочуття різко погіршиться: коли у жовтні будуть найлютіші магнітні бурі (ГРАФІК)

Вчені щодня спостерігають за сонячною активністю і прогнозують настання магнітних бур. Такі бурі можуть негативно впливати на системи зв'язку та електроприлади, а також здоров'я людей. Щоб магнітна буря не стала для вас несподіванкою, варто ознайомитися з прогнозом на місяць, радить УНІАН.

Що таке магнітна буря?

Магнітні бурі - це збурення магнітного поля Землі, викликані спалахами на сонці. Такі коливання можуть негативно впливати на роботу систем зв'язку, а також людське здоров'я. Навіть невелике підвищення активності може відбитися на здоров'ї.

Магнітні бурі у жовтні: небезпечні датиМагнітні бурі у жовтні / фото tesis.lebedev.ru

Жовтня розпочнеться з сильної магнітної бурі. Сонячна активність досягне рівня 5 балів. Це єдина велика буря в жовтні. Наступні збурення на Сонці середньої сили очікуються 5, 10 і 19 жовтня.

Прогноз на такий тривалий період вважається неточним і може помінятися з часом.

Магнітні бурі: вплив на здоров'я

У дні підвищеної сонячної активності може погіршитися самопочуття. Можливі такі симптоми: головний біль; запаморочення; нудота; біль у м'язах і суглобах; підвищений тиск; загострення хронічних захворювань; безсоння.

Щоб звести до мінімуму вплив бурі, за кілька днів до небезпечної дати потрібно дотримуватися наступних правил.

Не вживайте каву, алкоголь, сигарети, жирну і гостру їжу. Більше часу проводьте на свіжому повітрі. Лягайте спати в один і той же час, дотримуйтеся режиму дня. Постарайтеся не нервувати

 

Тарифи на тепло до кінця зими не зростуть – меморандум

Четвер, 30 вересня 2021, 12:39

 
UNSPLASH

Місцева влада, "Нафтогаз" та уряд заключили меморандум щодо незмінних цін на тепло для населення протягом опалювального сезону.

Підписання відбулося під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад 30 вересня.

Спершу президент Володимир Зеленський анонсував меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплоенергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 років.

"Сьогодні на засіданні між урядом держави, НАК "Нафтогаз", Асоціацією міст і нашим Конгресом місцевих та регіональних влад ми підпишемо меморандум, згідно якого до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду для населення не будуть зростати".

Прем’єр Денис Шмигаль додав, що Україна стала свідком енергетичної війни та енергетичного шантажу Росії заради введення в експлуатацію Північного потоку-2.

Він нагадав, що в лютому був підписаний меморандум з міськими головами, аби уникнути підвищення тарифи в опалювальному сезоні 2021/22 років.

"В основі нового меморандуму – домовленість, що місцева влада не буде підвищувати тарифи", – заявив Шмигаль.

Другою домовленістю стала безперебійність поставок газу, аби населення та всі заклади соціального захисту мали тепло взимку.

Також сторони домовилися щодо фінансової підтримки громад з боку держави для безперебійної роботи теплокомуненерго та незмінних тарифів.

"Ми розуміємо, що бюджети частини громад не зможуть повністю покривати самостійно витрати. Передбачена субвенція для громад з незадовільним індексом податкової спроможності вже з IV кварталу цього року", – пояснив прем’єр.

Визначено що у 2022 році з цією метою держава передасть до місцевих бюджетів податок на доходи фізосіб у розмірі 4% – це не менше 11 млрд гривень.

Також за словами Шмигаля, сторони домовилися щодо ціни постачання газу для бюджетних установ та реструктуризації 30 млрд грн боргів держави перед ТКЕ та місцевими бюджетами.

Зеленський анонсував схожий меморандум терміном у три роки:

"Ми вже це почали обговорювати: я вважаю, що це доки не комплексне рішення, ми латаємо дірки. Я хотів би, аби ми мали меморандум не на один, а на три наступні роки – щоб не було сюрпризів для громадян".

Нагадуємо:

Газові ф’ючерси продовжують зростати у ціні та перетнули позначку у 1160,55 долара за тисячу кубометрів.

Напередодні прем'єр Денис Шмигаль заявив, що підготовка до опалювального сезону на фінішній прямій, тарифи залишатимуться стабільними, а програма субсидій буде збільшена.

Нацкомісія з тарифів (НКРЕКП) на засіданні 7 квітня затвердила річний газовий продукт – з 1 травня його введуть за замовчуванням для усіх споживачів до 30 квітня.

Читайте також: Прощавайте, 6,99 за кубометр: що буде з цінами на газ для населення та як працюватиме річний продукт

Дана Гордійчук, ЕП

 

Запрограмовані на добробут та багатство: названо найуспішніші знаки зодіаку

Четвер, 30 вересня 2021, 06:55


Запрограмовані на добробут та багатство: названо найуспішніші знаки зодіаку

Стрімкий рух вгору по кар’єрних сходах потребує кропіткої й невтомної праці. Проте деяким знакам зодіаку успіх на роботі дається значно легше, стверджує gsminfo. Можливо їм допомагають зірки?

Астрологи вирізняють усього п’ять знаків зодіаку, які просто запрограмовані на успіх і багатство. Вони мають яскраво виражені лідерські якості та завжди досягають поставленої мети.

Близнюки

Неймовірний дар представників цього знаку – вміння знаходити спільну мову з людьми. Саме ця риса є потаємною зброєю Близнюків, яка допомагає їм організовувати та розподіляти обов’язки серед підлеглих. Також завдяки своїй комунікабельності вони можуть стати чудовими менеджерами з продажу. Тонко відчуваючи болі клієнтів, Близнюки точно перевиконають план продажів.

Скорпіон

Народжені під цим сузір’ям – невиправні кар’єристи. Вони люблять і вміють бути в центрі уваги. Найбільше Скорпіони бояться втратити першість та відійти на другий план. Тож змагаються за своє місце під сонцем до останнього, часом використовуючи для цього нечесні методи.

Овен

Овни народжені сяяти у світлі софітів. Свій зірковий шлях вони прокладають ще з дитинства, стаючи переможцями у всіх можливих конкурсах та змаганнях. На роботі все відбувається точно так само. Якщо Овен прийшов у компанію секретарем, то піде він звідти точно начальником.

Запрограмовані на добробут та багатство: названо найуспішніші знаки зодіаку, фото-1

Діва

Діви не лише прагнуть досягти вершини, а ще й чітко планують свій шлях, відмірюючи кожен крок. Їхні стратегії не бувають програшними, адже ґрунтуються на постійному прагненні до досконалості. Діви завжди знайдуть, що у собі покращити. Саме тому представники цього знаку просто приречені на успіх.

Телець

Представників знаку на роботі завжди ставлять у приклад. Вони зразкові керівники, здатні брати відповідальність за своїх підлеглих та результати їх роботи. Тельці люблять виконувати свої обов’язки бездоганно, вимагаючи такої ж стовідсоткової віддачі від кожного працівника.

 

Вихованка обласної ДЮСШ Діана Марущак стала чемпіонкою України в бігу на 2000 м з перешкодами

Четвер, 30 вересня 2021, 06:49

Вихованка обласної ДЮСШ Діана Марущак стала чемпіонкою України в бігу на 2000 м з перешкодами

В Івано-Франківську, на базі спортивного комплексу НТУ нафти і газу імені А. Гемби, відбувся Командний чемпіонат України з легкої атлетики серед ДЮСШ та СДЮШОР (2004 р.н. та молодші). Змагались на турнірі і представники Тернопілля. Так, чемпіонкою України в бігу на 2000 м з перешкодами стала вихованка обласної ДЮСШ Марущак Діана (тренери Дуда Богдан, Токарчук Василь), - повідомляє Федерація легкої атлетики області. Наші стрибуни - вихованці тренера Євгена Кармелюка - Чауш Матвій та Терещук Марко в потрійному стрибку вибороли четверте та дев’яте місця, а Міхеєва Дар’я в стрибках у висоту стала восьмою.

Успішно виступили і метальники: в метанні спису Петришин Степан та Навроцький Олексій зайняли відповідно п’яте та шосте місця, а в штовханні ядра Прокопець Максим був десятим. Усі є вихованцями обласної ДЮСШ, тренери Шмуляєва Галина, Дахновський Леонід. Також вихованка Івана Чуби з Бучацької ДЮСШ Бучинська Наталя в метанні диску виборола сьоме місце.

Необхідно відзначити і успіхи наймолодших учасниць тернопільської команди: в бігу на 1500 м Правецька Оля була одинадцятою, а в спортивній ходьбі на 3000 м Ронталюк Софія, з особистим результатом - тринадцята; Тріщук Мар’яна - чотирнадцята (тренер Ольга Стефанишина, ОДЮСШ).

В командному заліку серед 45 спортивних шкіл України, які брали участь у змаганнях в Івано-Франківську, легкоатлети обласної ДЮСШ, здобувши110 очок, зайняли сьоме місце.

 

Дворазова чемпіонка світу з легкої атлетики Ольга Зазуляк провела «Олімпійський урок» школярам із Настасова

Середа, 29 вересня 2021, 06:50

Дворазова чемпіонка світу з легкої атлетики Ольга Зазуляк провела «Олімпійський урок» школярам із Настасова

Всеукраїнський проєкт Національного олімпійського комітету України «Олімпійський урок» завітав до КЗ Настасівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Великоберезовицької селищної ради Тернопільської області разом із дворазовою чемпіонкою світу з легкої атлетики Ольгою Зазуляк та її тренером, заслуженим тренером України Іваном Салуком. На таке особливе заняття зібрались близько вісімдесяти учнів школи, під час якого школярі познайомилися з випускницею школи Ольгою Зазуляк, яка є дворазовою чемпіонкою світу з естафети 4х100 м, двічі срібною призеркою з потрійного стрибка і багаторазовою призеркою чемпіонатів Європи серед спортсменів з порушеннями розумового і фізичного розвитку.

Спортсменка розповіла про свою спортивну діяльність, про те, як боролася з труднощами, як раділа перемогам. Також дівчина продемонструвала свої медалі учням і вони змогли не тільки їх побачити та доторкнутися, але і приміряти на себе та зробити фото на згадку.

Також під час заняття вчителька фізичної культури Оксана Ракоча разом із колегами ознайомила дітей з діяльністю і керівниками МОК та НОК України.

На завершення Олімпійського уроку всі учасники отримали подарунки від регіонального осередку НОК України в Тернопільській області.

 

У Кременці на трампліні зі штучним покриттям відбулись юнацькі змагання всеукраїнського рівня

Середа, 29 вересня 2021, 06:49

У Кременці на трампліні зі штучним покриттям відбулись юнацькі змагання всеукраїнського рівня

У Кременці на комплексі лижних трамплінів 24-26 вересня 2021 року відбувались чемпіонат України з лижного двоборства серед юнаків та дівчат з командних дисциплін на трампліні зі штучним покриттям та чемпіонат України зі стрибків на лижах з трампліна серед юнаків та дівчат з командних дисциплін на трампліні зі штучним покриттям. В перший день змагань з лижного двоборства юнаки 2006-2007р. н., 2008-2009 р.н., 2010 р.н. і молодші стрибали з трампліна К-40 м та К-30 м і бігли на лижоролерах 3 км, 2 км, 1 км.

Перемогу здобула команда Тернопільської області, в складі якої були учні Тернопільської ОДЮСШ із зимових видів спорту Струмінський Олександр, Пилипчук Денис, Шовкопляс Олександр, і третє місце виборола також команда Тернопільської області в складі учнів школи Євдокімова Станіслава, Павлішина Андрія та Дворецького Владислава.

Серед дівчат 2006-2007 р.н., 2008-2009 р.н. «золото» виграла команда Тернопільської області, в складі якої виступила учениця школи Козлова Каріна, яка стрибала з трампліна К-40 м та бігла на лижоролерах 2 рази по 2 км.

В наступний день змагань в складі команди брали участь одна дівчина і два юнаки 2006-2007 р.н., 2008-2009 р.н., які стрибали з трампліна К-40 м та бігли крос 3 км, 2 км та 1 км. Чемпіонами та призерами стали команди Тернопільської області, в складі яких були учні школи: 1 місце - Козлова Каріна, Пилипчук Денис, Шовкопляс Олександр, 2 місце - Ільчук Дарина, Вілівчук Сергій, Дворецький Владислав, 3 місце - Рудак Данило, Чеболда Ілля.

Зі стрибків на лижах з трампліна в перший день змагань серед юнаків 2006-2007 р.н., 2008-2009 р.н., 2010 р.н. і молодші (трамплін К-30 м, К-40 м) чемпіонами стали учні школи Євдокімов Станіслав, Пилипчук Денис, Чеболда Ілля, «бронзу» вибороли Струмінський Олександр, Рудак Данило, Шовкопляс Олександр.

Серед дівчат 2006-2007 р.н., 2008-2009 р.н. (трамплін К-40 м) перемогу здобули Козлова Каріна та Ільчук Дарина.

В другий день змагань серед юнаків та дівчат 2006-2007 р.н., 2008-2008 р.н. «золото» у Козлової Каріни, Пилипчука Дениса, Чеболди Іллі, а «бронза» - у Ільчук Дарини, Павлішина Андрія, Дворецького Владислава.

Підготовка вихованців школи до змагань здійснювалась під керівництвом тренерів Карпця Ярослава Тимофійовича, Точинського Олександра Васильовича, Нікіфорука Василя Івановича, Стрільчука Василя Володимировича, - повідомляється на сторінці школи у соцмережах.

 

Тернополянка Анастасія Бачинська виборола «золото», «срібло» і «бронзу» на етапі Grand Prix Competition зі споротивної гімнастики в Угорщині

Середа, 29 вересня 2021, 06:48

Тернополянка Анастасія Бачинська виборола «золото», «срібло» і «бронзу» на етапі Grand Prix Competition зі споротивної гімнастики в Угорщині

Три медалі завоювала тернопільська гімнастка Анастасія Бачинська на етапі 8th Hangaria Grand Prix Competition. Такі змагання відбувались, 24-26.09.2021в угорському місті Сомбатгеї. Анастасія Бачинська, зокрема, взяла участь в усіх чотирьох фіналах та здобула одразу три нагороди. Так,  «золото» наша землячка виборола у вільних вправах (12.7), обійшовши угорську спортсменку Ченге Бачкай і канадійку Сідней Тернер.

Срібну медаль Настя завоювала в опорному стрибку (13.175), а «бронзу» отримала у вправах на брусах різної висоти (13.2). Також спортсменка була на п’ятому місці у вправах на колоді.

Загалом, українська збірна зі спортивної гімнастики на етапі Гран-прі в угорському Сомбатгеї здобула дев’ять медалей, чотири з яких золоті.

Фото із соцмереж

 

У Тернопільському обласному відділенні МАН України жителів краю запрошують до участі в конкурсі

Середа, 29 вересня 2021, 06:47


У Тернопільському обласному відділенні МАН України жителів краю запрошують до участі в конкурсі

В рамках Національного Місяця кібербезпеки, що проходитиме з 11 жовтня до 15 листопада 2021 року, вперше в Україні для учнівської та студентської молоді відбудеться конкурс під назвою «Кіберніндзя».

0«Конкурс проводиться з метою формування національної свідомості, художньо-естетичної культури, креативного мислення школярів та студентіви», — зазначають у Тернопільському обласному відділенні Малої академії наук України. 

У конкурсі можуть взяти участь усі охочі школярі та студенти:

- учні 3–11–их класів закладів загальної середньої освіти;
- вихованці закладів позашкільної освіти;
- студенти закладів професійної (професійно-технічної), вищої освіти.

Для школярів “Кіберніндзя” буде проводитися в трьох вікових категоріях:

- учасники 8–10–ти років повинні будуть виконати графічний плакат з кібербезпеки або Scratch-гру з кібербезпеки;
- учасники 11–14–ти років — анімацію з кібербезпеки, відеоролик на тему кібербезпеки, або взяти участь в CTF (Capture the Flag)-змаганні;
- учасники 15–17–ти років — зробити інтерактивну інфографіку, веб-сторінку з кібербезпеки або взяти участь у CTF-змаганні.

Для студентів конкурс проводиться у номінації «CTF-Змагання».

Номінації конкурсу:

- «Графічний плакат з кібербезпеки»;
- «Scratch-гра з кібербезпеки»;
- «Відеоролик на тему кібербезпеки»;
- «Анімація з кібербезпеки»;
- «Вебсторінка з кібербезпеки»;
- «Інтерактивна інфографіка з кібербезпеки»;
- «CTF (Capture the Flag)-Змагання».

З умовами проведення конкурсу, правилами щодо участі, списками журі, а також — переліком призів для переможців можна ознайомитись на сайті конкурсу за посиланням.


 

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді відбудеться зустріч з відомим поетом

Середа, 29 вересня 2021, 06:40

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді відбудеться зустріч з відомим поетом

28 вересня о 14:00 год. #tobm запрошує на зустріч-діалог із поетом Володимиром Присяжнюком.

0Автор запрезентує тернополянам нову поетичну збірку «Непідвладність чуттєвої повені».

«До книги увійшли різноманітні за тематикою вірші, написані в період з 2019 до 2021 року. Місце зустрічі – сектор мистецтв. Вхід вільний», — зазначають у бібліотеці.

Також зустріч транслюватимуть на офіційній сторінці бібліотеки у соціальній мережі Facebook.

Довідково:

Володимир Присяжнюк — поет, автор текстів та мелодій пісень, лауреат премії імені Романа Федоріва (2019), лауреат V Всеураїнського літературного конкурсу імені Леся Мартовича (2021) у трьох номінаціях.

Його перу належить книга поетичних паодій «Тобі сюди, Алісо!» (2016), збірки лірики «У середмісті моєї пам’яті» (2017), «Експресії» (2019). Окремі його твори публікувались в літературних журналах «Дніпро» , «Дзвін», «Німчич», «Форум»; в газеті «Українське слово», на мистецько-літературних порталах «Порт-Фоліо» (Канада), «Палісадник», «Жінка-УКРАЇНКА», «Дотик Словом», «Смішного!», «Країна казок».

Велика добірка віршів Володимира Присяжнюка увійшла в шкільну хрестоматію (4—7 класи) за 2020 рік.

 

Сейсмолог розповів, чому землетруси для Тернопільщини – це нормально, і чи можна їх передбачити

Вівторок, 28 вересня 2021, 11:54

Сейсмолог розповів, чому землетруси для Тернопільщини – це нормально, і чи можна їх передбачити

Сейсмолог розповів, чому землетруси для Тернопільщини – це нормально, і чи можна їх передбачити

Сейсмолог, старший науковий співробітник відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна Національної академії наук України Сергій Вербицький розповів в інтерв’ю УНІАН, чому Україну все частіше "трясе", де найбільш сейсмоактивні зони та чи варто українцям хвилюватися через землетруси.

Вранці 23 вересняна Тернопільщині зафіксували землетрус магнітудою 4,3, розрахунковою інтенсивністю – 5 балів. Люди кажуть, що кілька секунд, поки трусило, їм було страшно. Поштовхи відчували у радіусі майже 100 км у щонайменше шести областях (Чернівецькій, Вінницькій, Львівській, Рівненській, Івано-Франківській та Хмельницькій). У 2019-му та 2020 роках у цій області теж були землетруси, сила яких складала два бали. Чому саме Тернопільщина стає епіцентром землетрусів, адже розташована далеко від Карпат?

По-перше, там не було 4,3. Реально, може, четвірка була. По-друге, тут справа не у Карпатах.

От дивіться: у лютому 2002 року в Микулинцях, що під Тернополем, був потужний землетрус, майже такий самий. Тоді було, здається, до п’яти балів. Там тоді потріскалися стіни Микулинецької фортеці, частина школи десь з’їхала в річку і т.д. Але треба розрізняти бали та магнітуди. Ріхтер – це магнітуди.

Окрім того, на початку ХХ століття був землетрус в районі Заліщиків (Тернопільська область). Тож це не дивина.

Що таке магнітуди?

Це енергія землетрусу. Якщо говоримо про бали, розрізняємо за MSK-64 (12-бальна шкала інтенсивності землетрусів, – УНІАН). Тобто, як цей землетрус проявився на тій чи іншій території. Він може мати в епіцентрі п’ять, а вже за 100 км – три.

Люди часто плутають магнітуду з балами. Але і магнітуда, і шкала Ріхтера – річ безвідносна. Це - скільки енергії виділилося при тому чи іншому землетрусі в епіцентрі.

Люди часто плутають магнітуду з балами / фото ua.depositphotos.com

Люди часто плутають магнітуду з балами / фото ua.depositphotos.com

Люди часто плутають магнітуду з балами / фото ua.depositphotos.com

Чому в Україні стається все більше землетрусів? Це аномалія чи норма?

Землетруси завжди і всюди – це норма. Просто вони десь є більш або менш активні. Річ у тім, що плити земної кори рухаються, десь повільніше, десь швидше. В активних зонах – землетруси є частішим явищем, вони там потужніші. А про те, що десь є асейсмічний район, я навіть такого не знаю.

Нас часто трясе і добряче. Але якщо землетрус глибокий, відповідно, потужний, він поширюється на достатньо велику територію. Його можна відчути далеко. Якщо цей землетрус є навіть сильно потужним, але поверхневим, тобто до 10 км завглибшки, він розповсюджується недалеко. Якщо десь землетрус стався не сильний, наприклад, у місці, де небагато населення, де немає забудови, жодних об’єктів, то його ніхто й не відчує. Скажімо, часті землетруси відбуваються в районі Новодністровська (Чернівецька область), бо там – розломні зони. Їх виявляють люди, які працюють на гідростанціях, але не звичайні місцеві жителі.

Тобто землетрус, що виник на глибині до 10 км, не потужний?

Звичайно! Глибокий і потужний – це 180 км або як-от зона Вранча – 120 кілометрів.

Розкажіть, будь ласка, детальніше про зону Вранча.

Це сейсмоактивна зона, розташована на ділянці стикування Південних (Румунія) та Східних (українських) Карпат. Максимальна магнітуда землетрусів в цій сейсмоактивній зоні сягала 7,6.

Через велику глибину та магнітуду землетруси зони Вранча проявляються на величезній території – від Греції на півдні до Фінляндії на півночі. У XX ст в зоні Вранча сталося 30 землетрусів магнітудою 6,5 і вище.

Землетруси зони Вранча проявляються на величезній території

Землетруси зони Вранча проявляються на величезній території

Землетруси зони Вранча проявляються на величезній території

Які землетруси в Україні були найпотужнішими?

Найпотужніші землетруси, які відчули в Україні, були у 1977, 1981 роках. Вони були достатньо потужними, магнітуда сягала 7 з гаком. Взагалі в Україні найсильніші землетруси були саме в зоні Вранча.

Найпотужнішим був у 1977 році? Що ви можете про нього розказати?

Він став найпотужнішим і найбільш руйнівним землетрусом. Сталося це 4 березня 1977 року, о 21:22 за місцевим часом, і тривав він менше ніж хвилина. Проте підземні поштовхи відчували не лише в Україні, а й на великій території Східно-Європейської рівнини, в тому числі в Москві та тодішньому Ленінграді. За оцінками різних сейсмічних мереж, магнітуда склала 7,2-7,5. Інтенсивність в епіцентрі сягала 8-9 балів.

Тоді були жертви?

За офіційними даними, число жертв в Румунії сягало понад півтори тисячі осіб, були зруйновані десятки будинків. Були руйнування і в сусідній Болгарії. В Україні, на щастя, обійшлося без жертв, лише жителі окремих регіонів відчули коливання – рухалися меблі, люстри тощо.

Чи можуть прилади передбачити землетрус?

Прогнозу не існує ніде у світі. Якщо ми говоримо про прогноз в розумінні короткострокового, тобто завтра в такій-то годині відбудеться такий-то землетрус там-то і там-то, такого немає і бути не може. Зараз намагаються прогнозувати, але це ймовірні прогнози, вивчення сейсмічної активності. Які землетруси можуть бути і з якою імовірністю, частотою, точно сказати ніхто не може. Але якщо, наприклад, потрібно будувати атомну електростанцію, то треба знати, що тут можуть бути землетруси з імовірністю 98% раз на тисячу років. Такі передбачення зробити можна, хоча ніхто не знає, коли та тисяча років настане.

Тобто людей попередити неможливо?

Попередити людей про наближення землетрусу неможливо. Це практично нереально. Бо хвиля рухається з такою швидкістю, що поки до когось дійде, що треба робити, вже не буде часу.

Наслідки землетрусу в Хорватії / REUTERS

Наслідки землетрусу в Хорватії / REUTERS

Наслідки землетрусу в Хорватії / REUTERS

А люди чи тварини можуть відчути наближення землетрусу?

На жаль, ні людина, ні тварина відчути його не можуть. Я не з тих, хто щось придумує, тварини відчувають, можливо, якесь приближення, але я не займаюся такими справами і прогнозами.

Як виникають землетруси?

Плити земної кори рухаються, Земля, як м’ячик, стискається, деформується, спрацьовують припливні ефекти. Крім того, є теорія, що плити плавають в магмі і через це вони весь час рухаються. Залазять одна під одну, труться. Скажу вам так: є зони субдукції – плити залазять одна під одну, ховаються в магмі. А є зона індукції, там навпаки – утворюються острови, виходять вулканічні ефекти. Скажімо, Середньо-Атлантичний, Тихоокеанський хребет – от це є зони індукції, бо плити звідти виходять.

Чи правда, що раз на 100 років відбуваються сильні землетруси? Наприклад, у 2018 році говорили, що Закарпаття найближчим часом може сколихнути потужний землетрус, адже цей регіон входить до зони сейсмічної активності. Зокрема, про це говорив заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера. За його словами, найсильніші землетруси відбуваються кожні 100-120 років. Тож чи є привід для хвилювань?

Скажімо, колись досліджували і казали, що зона Вранча оживає кожні 25-30 років. Але потім у 80-90-х роках минулого століття відбулася низка землетрусів, які всю ту систему повалили. Але те, що землетруси великі відбуваються значно рідше – це так. Тому що енергії, щоб десь накопичитися, потрібен час. І чим довше вона накопичується, тим потужніший землетрус.

Чи витримають землетрус новобудови, яких в українських містах все більше?

В Україні, напевно, витримають. Але будувати потрібно з розрахунку. Бо є система сейсмічного районування - це все описано в будівельних нормах і правилах - але в нас "умільці", звичайно, обходять всі ці правила, всі дослідження щодо сейсмічності, дозвільні системи, і будують, як знають. Одні фірми досліджують сейсмічну небезпеку, інші – того не роблять. Тут все залежить від забудовника, але є закон і його треба дотримуватися.

Будувати потрібно з огляду на сейсмічне районування / фото УНІАН Будувати потрібно з огляду на сейсмічне районування / фото УНІАН

Взагалі, які регіони України найнебезпечніші щодо землетрусів?

Найнебезпечніші в Україні – Закарпаття, Одеса, Чернівецька область. Ті, які найближчі до зони Вранча. Є так звані місцеві зони, про які ми завжди говоримо, коли досліджують сейсмічну небезпеку для будівництва, атомних станцій. В контексті цього Закарпаття є найбільш активним.

Чи достатньо у вас обладнання для фіксації землетрусів у порівнянні з закордонними колегами?

Ні, недостатньо. Навіть більше скажу, у нас його зовсім небагато. Якщо подивитися карту сейсмічних станцій Європи (особливо Італія, Греція і т.д.) і наші, то… є різниця. Ми маємо зараз в закарпатському регіоні обладнання військових, які колись фіксували вибухи, тепер вони проводять сейсмічні спостереження. Загалом у західному регіоні є 22 сейсмічні станції. В основному, це Закарпаття, Самбір, Східниця, Львів, трохи в Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій та Хмельницькій областях. Але ми маємо свою апаратуру, вона по якості нормальна, цифрова, просто її мало. Бо навіть ту нема, як утримувати. Ми ж Академія наук, а не якась служба, і нас, відповідно, фінансують за залишковим принципом.

 

Повернення до нормального життя можливе: оприлюднили прогноз, коли завершиться пандемія коронавірусу

Понеділок, 27 вересня 2021, 12:46

Повернення до нормального життя можливе: оприлюднили прогноз, коли завершиться пандемія коронавірусу

Повернення до нормального життя можливе: оприлюднили прогноз, коли завершиться пандемія коронавірусу

Генеральний директор компанії Pfizer Альберт Бурла не виключив проведення щорічної вакцинації проти COVID-19. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу ABC, повідомляє  СNBC.

Він припустив, що повернення до нормального життя станеться протягом року, але з певними застереженнями.

"Я не думаю, що це означає, що нові штами коронавірусу більше не будуть з'являтися, і я не думаю, що це означає, що ми зможемо жити без щеплень", - сказав Бурла.

"Але це, знову ж таки, ще належить з'ясувати", - додав він.

Зазначається, що припущення Бурли про те, коли відновиться нормальне життя, узгоджується з прогнозом генерального директора фармкомпанії Moderna Стефана Банселя. Він також припустив, що світ повернеться до допандемічного життя через рік.

Разом з тим Бурла спрогнозував, що для цього буде необхідно щорічно робити щеплення від коронавірусу.

"Для мене найбільш вірогідний сценарій полягає в тому, що, оскільки вірус поширюється в всьому світі, він продовжить мутувати", - сказав Бурла.

"Також у нас будуть вакцини, які будуть діяти як мінімум рік, і я думаю, що найбільш вірогідним сценарієм буде щорічна вакцинація, але насправді ми не знаємо, нам потрібно почекати і подивитися дані", - сказав він.

Раніше генеральний директор Moderna Inc (MRNA.O) Стефан Бансел так само поділився своїми думками про те, коли в світі закінчиться пандемія коронавірусу. Він вважає, що пандемія коронавірусу може закінчитися через рік.

 

У турагенції на Івано-Франківщині продавали фальшиві COVID-сертифікати

Понеділок, 27 вересня 2021, 12:41

На Івано-Франківщині двоє громадян незаконно виготовляли несправжні міжнародні сертифікати про вакцинацію проти COVID-19.

Про це повідомляють у прес-центрі Служби безпеки України.

Мешканець Івано-Франківської області разом зі спільницею організували офіс у приміщенні туристичної агенції та виготовляли фіктивні міжнародні довідки про вакцинацію для перетину кордону.

"Під час санкціонованих обшуків правоохоронці виявили чорнові записи із "клієнтською" базою, підроблені довідки про негативні ПЛР-тести, фейкові результати лабораторних досліджень та міжнародні свідоцтва про вакцинацію", – йдеться в повідомленні СБУ.

"Офіс" влашутвали в приміщенні туристичної агенції. Фото СБУ

Ціна однієї довідки становила 1600 гривень, а щотижневий прибуток – понад 30 тис. грн.

Слідчі стверджують, що зловмисники копіювали та друкували бланки сертифікації, а далі заповнювали й засвідчували підробленими печатками. Свою діяльність вони розпочали на початку 2021 року.

Слідчі стверджують, що зловмисники копіювали та друкували бланки сертифікації

Зловмисники постійно змінювали дані медичних закладів та лікарів, що буцімто видавали їхні довідки. Зокрема, на підробках зазначалося, що вони нібито видані приватними і державними медичними закладами Київської, Волинської, Вінницької та Чернівецької областей.

Ціна однієї довідки становила 1600 гривень, а щотижневий прибуток – понад 30 тис. грн.

Наразі організатору злочину повідомлено про підозру за частиною 3 статті 358 Кримінального кодексу України – підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Максимальне покарання за такий злочин передбачає обмеження або позбавлення волі строком до 5 років.

Нагадаємо, уряд пропонує посилити відповідальність за підроблення документів про вакцинацію проти COVID-19.

 

Переважно холодно і навіть сніг: поденний прогноз погоди на жовтень від народного синоптика

Понеділок, 27 вересня 2021, 07:23


Переважно холодно і навіть сніг: поденний прогноз погоди на жовтень від народного синоптика

Жовтень цього року буде холодним, говорить народний синоптик Леонід Горбань, який поділився з ТСН.ua своїм прогнозом. Так, згідно з його розрахунками, у жовтні очікується дуже холодна погода із заморозки, буде немало і дощових днів.

Зокрема, Леонід Горбань дає такий прогноз на жовтень: 1-4 - холодно, похмуро; 5-6 та 8-10 - дощі; 11-19 - похмуро, холодно; 14 - заморозок; 20, 22-23 та 26 жовтня - дощі; 27 і до кінця місяця буде сухо, але холодно.

Варто також зазначити, що раніше завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова повідомила, що у другій половині жовтня в Україні може випасти перший сніг.

За її словами, якщо раніше в Україні перехід до зими був плавним – з поступовим похолоданням восени і нульовою температурою в грудні, то зараз сезони сильно змістилися. Жовтень стає більш холодним, зате в наступні два місяці може бути потепління до плюсових температур вище норми листопада і грудня.

 

Тернополянин Дмитро Підручний здобув золото і срібло чемпіонату України з літнього біатлону в Чернігові

Понеділок, 27 вересня 2021, 07:22

Тернополянин Дмитро Підручний здобув золото і срібло чемпіонату України з літнього біатлону в Чернігові

У Чернігові завершився літній чемпіонат України з біатлону. На змаганнях були присутні і біатлоністи основи збірної України - всі, за винятком Юлії Джими і Олени Білосюк (Підгрушної), для яких ці гонки не входять до плану підготовки до сезону, а також Сергія Семенова, який проходить курс відновлення, – інформує Федерація біатлону України. Дві медалі – одну золоту і одну срібну, ставши чемпіоном і віце-чемпіоном України, завоював тернопільський біатлоніст Дмитро Підручний.

Так, у чоловічому спринті, на третій сходинці п’єдесталу розмістився Денис Насико з команди Б, а місця вище нього завоювали Богдан Цимбал і Дмитро Підручний, які саме в такому порядку один за одним і стартували, і також дружно прибули на фініш, допустивши по одному промаху в гонці. З невеликою відмінністю - Богдан єдиний раз помилився в лежці, а Дмитро - на стрільбі стоячи. В результаті Богдан Цимбал посів перше місце, а Дмитро Підручний став другим.

У гонці переслідування першим на дистанцію відправився Богдан Цимбал, в cеми секундах після нього - Дмитро Підручний, а також Денис Насико. На першій стрільбі Діма і Денис помилилися по одному разу, в той час як Богдан влучив 5 з 5.

На другому вогневому рубежі Підручному вдалося закрити всі мішені і вирватися в лідери, так як Цимбал не влучив тричі, випавши з числа претендентів на медалі. Тим часом Артем Тищенко, який стартував п’ятим, пройшов обидві стрільби лежачи на "0" і підібрався до призових місць. А відстрілявшись ідеально і на стрільбі лежачи, завоював впевнене срібло. Тарас Лесюк зі стартового 6-го місця піднявся до призової трійки, допустивши три промахи сумарно.

Відтак у гонці переслідування Дмитро Підручний здобув перемогу, срібним призером став Артем Тищенко, а бронзовим – Тарас Лесюк.

 

На Тернопільщині стартував І етап спортивно-масового заходу «Олімпійське лелеченя»

Понеділок, 27 вересня 2021, 07:20

На Тернопільщині стартував І етап спортивно-масового заходу «Олімпійське лелеченя»

Озерянська територіальна громада першою в Тернопільській області провела осінній І етап спортивно-масового заходу серед дітей та юнацтва «Олімпійське лелеченя», ініціатором та організатором заходу якого є Національний олімпійський комітет України. Зм агання проводились з метою пропаганди здорового способу життя, залучення дітей до систематичних занять фізичною культурою і спортом, організації змістовного дозвілля на території Озернянської територіальної громади, за сприяння місцевого осередку НОК України в Тернопільській області спільно з відділом освіти, культури, молоді та спорту.

На відкритті свята привітали учасників перший заступник голови регіонального осередку Віталій Ігнатенко та секретар Озернянської сільської ради Назар Романів. Участь взяли 5 команд - учнів закладів освіти Озернянської сільської ради: Висиповецький НВК;ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Озерної; ЗОШ І-ІІ ступенів с. Цеброва; ЗОШ І-ІІ ступенів с. Осташівців; ЗОШ І-ІІ ступенів с. Богданівки.

У веселій та захоплюючій боротьбі за сумою балів, набраних за результатами вікторини, презентації та спортивної естафети, перше місце здобула ЗОШ І-ІІ ступенів с. Озерної; 2 місце виборола ЗОШ І-ІІ ступенів с. Богданівки; 3 місце посіла ЗОШ І-ІІ ступенів с. Осташівців.

Переможці та призери були нагороджені грамотами та олімпійськими призами від регіонального осередку НОК України в Тернопільській області

 

Українські полярники сфотографувалися у літньому одязі, щоб привернути увагу до зміни клімату

П'ятниця, 24 вересня 2021, 07:33

Українські полярники зі станції "Академік Вернадський" зробили фото в літньому одязі на фоні сніжного антарктичного пейзажу.

Таким чином вчені висловили підтримку кліматичному маршу, який пройде в Києві 26 вересня 2021 року.

Акція повинна нагадати про одну з найбільших загроз для людства: зміну клімату та пов'язані з цим природні катаклізми, повідомили на станції.

За словами полярників, в Антарктиді, як ніде більше на планеті, вже зараз можна побачити наслідки зміни клімату.

Фото Оксани Савенко

"За останні 50 років середня температура на континенті зросла на + 3 С⁰ – це приблизно як різниця клімату між Україною та Скандинавією", – розповідають  вони.

Кліматичні зміни призводять до значних змін в екосистемах регіону: тануть льодовики, змінюється хімічний склад Південного океану, Антарктида "зеленіє", а деякі види тварин захоплюють нові, не притаманні раніше для них території.

Полярники, які чи не щодня спостерігають наслідки зміни клімату, обрали для фото літній одяг, щоб підкреслити аномальність тих процесів, що відбуваються в унікальних екосистемах Антарктики, і привернути увагу до цієї проблеми.

"Ми підтримуємо марш і закликаємо усіх дбати про нашу планету!", – зазначила команда.

 

"Лікарні будуть переповнені, меддопомогу отримають не всі": шокуючий прогноз на жовтень від епідеміолога

П'ятниця, 24 вересня 2021, 07:24


"Лікарні будуть переповнені, меддопомогу отримають не всі": шокуючий прогноз на жовтень від епідеміолога

В Україні в жовтні може бути не пік захворюваності на коронавірус, а зростання, що призведе до переповненості лікарень. Про це в ефірі програми "Сьогодні День" на каналі "Україна 24" сказала завкафедрою епідеміології Харківського медуніверситету Тетяна Чумаченко.

"Пан Радуцький (голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я - ред.) досить оптимістично говорить, що ми піку досягнемо в середині жовтня. Після піку ми завжди чекаємо зниження захворюваності. Якщо все залишиться так, як зараз, кількість вакцинованих не збільшуватиметься, не буде ніяких обмежувальних заходів додаткових введено, люди як і раніше не будуть носити маски, хоча повинні, - то у нас буде не пік, а подальше зростання до середини жовтня", - сказала лікар.

Чумаченко нагадала, що від кожної людини залежить не тільки власне життя, але і життя інших людей.

"На сьогодні у нас є достатня кількість вакцин, які безкоштовні, доступні для всього дорослого населення. І тому зараз треба йти і робити щеплення, особливо це стосується людей похилого віку, які ризикують захворіти тяжко і загинути", - сказала епідеміолог.

Чумаченко прогнозує, що в разі зростання кількості хворих люди не зможуть отримувати нормальну медичну допомогу.

"Ми вже зараз бачимо, що кількість госпіталізацій починає перевищувати кількість людей, які виписуються. Це означає, що у нас починають наповнюватися клініки, і, можливо, вони будуть переповнені, і кожна людина не зможе отримати кваліфіковану допомогу", - сказала Чумаченко.


 

У Тернопільському обласному центрі комплексної реабілітації відбудеться наукова конференція

П'ятниця, 24 вересня 2021, 07:07

У Тернопільському обласному центрі комплексної реабілітації відбудеться наукова конференція

У центрі анонсували проведення конференції на тему: «Сучасна логопедія: від теорії до практики» 9 жовтня 2021 року.
0«Разом з командою спікерів — спеціалістів нашого центру та запрошених фахівців в галузі логопедії учасники зможуть підвищити рівень своїх знань та дати поштовх своєму професійному розвитку», — розповідають організатори.
Під час конференції презентують сучасні технології, методи й методики, що використовуються при наданні логопедичної допомоги людям різного віку. Учасники знаходитимуть способи та механізми міждисциплінарної взаємодії фахівців, задіяних в роботі з людьми, які мають порушення мовлення тощо
«Будемо раді бачити на нашому заході логопедів, психологів, педагогів, дефектологів, психіатрів, невропатологів, працівників освітніх організацій і медичних установ, студентів, батьків та всіх, для кого актуальними є проблеми мовленнєвого розвитку й логопедичної допомоги», — запрошують у центрі. 1
Заповнюйте реєстраційну форму і Вам надішлють детальну програму заходу та деталі його проведення.
 

Голова ОДА Володимир Труш нагородив юних переможців Всесвітніх учнівських спортивних ігор Катерину Кондратенко та Матвія Чауша

П'ятниця, 24 вересня 2021, 07:06

Голова ОДА Володимир Труш нагородив юних переможців Всесвітніх учнівських спортивних ігор Катерину Кондратенко та Матвія Чауша

Голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш мав зустріч із переможцями Всесвітніх учнівських спортивних ігор (ISF U15 World School Sport Games), тернопільськими спортсменами Катериною Кондратенко та Матвієм Чаушем. Наші юні земляки виступали у складі збірної України, яка на цьому турнірі, що з 11 до 19 вересня тривав у Белграді (Сербія), виборола перше загальнокомандне місце серед 35 країн-учасниць, здобувши 148 медалей (69 золотих, 43 срібних, 36 бронзових). Отож, два «золота» до медального заліку нашої команди додали і тернополяни. Так, легкоатлет Матвій Чауш став переможцем Ігор зі стрибків у висоту, а Катерина Кондратенко здобула перемогу у вільній боротьбі.

Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш привітав спортсменів з перемогами, нагородив грошовими преміями, грамотами і книгами. «Ви наша гордість! Хочу підтримати кожного з юних, але таких успішних спортсменів! Велика подяка вашим тренерам, адже, знаю, що Катерину тренує батько, а Матвія – тренер на громадських засадах. Ваша праця неоціненна! Пишаюся кожним із вас і вірю в те, що ви – наші майбутні олімпійські чемпіони!», — зазначив Володимир Труш.

Участь у зустрічі взяли також заступник голови ТОДА Віктор Устенко, начальниця управління освіти і науки ТОДА Ольга Хома, начальник обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Олександр Бірюков, тренери юних спортсменів Сергій Кондратенко, Євген Кармелюк та батьки.

Додамо, що Катерина Кондратенко навчається в Тернопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ст. №17 імені Володимира Вихруща з поглибленим вивченням іноземних мов, є вихованкою КУТОР «ТОДЮСШ з літніх видів спорту» та ТОШВСМ, а Матвій Чауш - учень Микулинецької опорної школи І-ІІІ ступенів Тернопільської області.

 

Ментальне здоров'я під час COVID-19: як запобігти емоційному вигоранню

Четвер, 23 вересня 2021, 07:04

Виснаження, цинічність, знижена продуктивність – усе це симптоми вигорання, яке Всесвітня організація охорони здоров'я називає "професійним феноменом".

Попри те, що всі ми ризикуємо пережити вигорання, цьому можна запобігти, пишуть у VeryWellMind.

Як це зробити – пояснюють експерти.

Хто може вигоріти?

Працівники, які постійно перебувають у стресі й працюють понаднормово, мають найвищий ризик пережити вигорання.

Факторами ризику також є проблеми з життєвим балансом, професія, яка передбачає допомогу людям і відсутність контролю над своєю роботою, йдеться на сайті дослідницького центру Mayo Clinic.

Раніше Lovetoknow назвали 10 професій, які, за версією видання, найбільше потерпають від вигорання: серед них медики, соціальні працівники, педагоги, працівники сфери обслуговування та інші.

Єльський інститут глобального здоров'я дослідив ментальне здоров'я в Україні за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Науковці встановили, що найбільш вразливою групою з початку пандемії COVID-19 стали представники сфери охорони здоров'я.

Фото: eldarnurkovic/Depositphotos

На думку вчених, це пов'язано з великими навантаженнями, тривалим робочим днем, а також важкими моральними дилемами в умовах, коли медикаментів не вистачає на всіх.

"Крім цього, стурбованість через можливе зараження себе і своїх близьких, брак адекватної підтримки у робочому середовищі й нестача медикаментів можуть послабити ментальне здоров'я медиків", – йдеться у дослідженні.

Як не допустити вигорання?

Структуруйте свій день

Один із найбільш несподіваних методів – чітко планувати день і перемикатися з однієї активності на іншу, щоб не поєднувати особисті справи з робочими.

У реаліях дистанційної роботи це важко уявити: люди працюють там, де сплять, беруть більше робочих годин або цілий день витрачають на дітей, які також навчаються онлайн.

Однак структурування дня допоможе активно переходити до завдань, викреслюючи попередні, без перенавантаження.

Мультизадачність інколи необхідна, але важливо сформувати послідовний розклад і ставити на перший план важливі заняття: спорт, час із коханими, психотерапію.

Якщо у вас немає роботи, розклад завдань може мотивувати й дисциплінувати вас, навіть якщо ці завдання дуже прості: гімнастика, ведення щоденника, дзвінок другу.

Невролог і психіатр Девід Рейбін зазначає, що емоційне вигорання пригнічує нашу нервову систему, а відповідно – здатність працювати, творити, спати, мати дітей і будувати глибокі стосунки.

Для запобігання цьому, лікар рекомендує додати до щоденного плану такі завдання:

  • Починайте день з продуктивного завдання

Наприклад, застеляйте ліжко, виконуйте дихальну гімнастику, медитуйте.

"Наші тіла люблять рутину, особливо ту, яка збагачує і наповнює наше життя. Чим чіткіше ми структуруємо його, тим більше простору ми виділяємо на відпочинок і відновлення", – розповідає Рейбін.

  • Створіть чітко визначене робоче місце

Навіть якщо ви живете у маленькому помешканні, окрема робоча зона допоможе підтримувати життєвий баланс.

Так вашому мозку буде легше перемикатися з відпочинку на робочий режим і навпаки, пояснює експерт.

  • Влаштовуйте обідню перерву

Робота з дому стирає фізичні й психологічні межі між особистим і професійним життям.

Тому важливо встановити собі обідній час і на цей період переривати своє заняття і відходити з робочого місця.

  • Вимикайте гаджети

Після робочого дня відірвіться від екрану – закривайте ноутбук, вимикайте телефон або встановлюйте режим "не турбувати".

"Вимкнення гаджетів перед тим, як ви лягаєте у ліжко, покращує сон і знижує рівень стресу", – говорить Девід Рейбін.

Психологиня Рейчел Ґолдман також пропонує вбудувати у графік "перехідний час".

"Робіть щось протягом кількох хвилин, перш ніж почати роботу, і повторюйте це, коли ви її завершуєте, щоб підготувати мозок до переходу на інше завдання…" – рекомендує експертка.

Зважайте на емоції

Незалежно від того, наскільки ви зайняті протягом дня, будьте уважними до своїх почуттів і реагуйте на них, щоб вони не нагромаджувалися.

Можна піти на коротку прогулянку, зайнятися йогою, зателефонувати психотерапевту або просто побути наодинці з собою.

Нам потрібні паузи протягом дня, щоб відпочити і краще зосередитися на сьогоденні.

Фото: yacobchuk1/Depositphotos

Для цього Девід Рейбін рекомендує усвідомлену дихальну практику (Mindful Breathwork):

 

У МОЗ анонсували запровадження обов’язкової вакцинації вчителів проти COVID-19

Четвер, 23 вересня 2021, 07:03

У Міністерстві охорони здоров’я розроблять перелік професій, які підлягають обов’язковій профілактичній вакцинації проти COVID-19. До нього включать і педагогічних працівників.

Про це заявив на засіданні Уряду 22 вересня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"Ми вважаємо за доцільне прийняти жорстке рішення для убезпечення освітнього процесу та функціонування органів державної влади, особливо в частині надання адміністративних послуг, де відбувається тісний контакт зі споживачами", – сказав міністр Віктор Ляшко.

За даними МОЗ, станом на 19 вересня, хоча б 1 дозу вакцини від COVID-19 отримали лише 49% працівників сфери освіти, повністю вакциновані – 39%.

Фото: stetsik/Depositphotos

"Європейський суд з прав людини у квітні цього року підтвердив положення українського законодавства, що обов'язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах та не протирічить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", – наголосив міністр.

Стаття 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачає, що фахівці певного переліку професій підлягають регулярній профілактичній вакцинації проти небезпечних інфекційних хвороб. Формування цього переліку належить до відповідальності МОЗ.

Нагадаємо, освітній омбудсмен говорив, що немає законних підстав не допускати до роботи невакцинованих вчителів.

А головний санітарний лікар Ігор Кузін зазначав, що діти без профілактичних щеплень від інших інфекційних хвороб можуть бути не допущені до освітніх закладів.

 

Лише третина українців подорожує країною з метою туризму. Опитування

Четвер, 23 вересня 2021, 07:03

За останні 2 роки лише 32% українців вирушали у туристичні мандрівки країною.

А 68% населення не віддавали перевагу такому відпочинку.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" у вересні 2021 року.

Частіше Україною подорожує молодь віком 18-29 років, фінансово забезпечені люди, а також власники автомобілів, які водять машину.

Серед жителів різних регіонів, кияни найактивніше віддають перевагу внутрішньому туризму.

Лише 32% українців вирушали у туристичні мандрівки країною

Популярними локаціями серед українських мандрівників виявилися:

  • Карпати – їх обрали 55% респондентів,
  • морські курорти Півдня – 48%,
  • природні пам’ятки – 37%,
  • цікаві міста України – 26%,
  • і місця історичних подій, битв – 17%.
Більш за всіх Україною подорожують кияни

Крім цього, третина респондентів побачила покращення у сфері туризму в Україні.

Позитивні зміни щодо будівництва соціальної інфраструктури відзначили 29% опитуваних, щодо безпеки на дорогах – 25%.

Найпопулярнішими серед українських туристів є Карпати

Опитування проводилося серед дорослого населення України в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

У ньому взяли участь 3000 респондентів.

Помилка репрезентативності дослідження складає не більше 1,8%.

Раніше опитування Міністерства культури та інформаційної політики показало, які місця обирають українці для відпочинку влітку 2021 року.

Найпопулярнішими курортами були:

  • морський – Затока,
  • природний – Асканія-Нова,
  • міський – Києво-Печерська Лавра та Старе місто Львова.
 

Тернополянин Ярослав Шнуровський став переможцем Всеукраїнського турніру з боксу пам’яті Миколи Яценка у Запоріжжі

Четвер, 23 вересня 2021, 06:50

Тернополянин Ярослав Шнуровський став переможцем Всеукраїнського турніру з боксу пам’яті Миколи Яценка у Запоріжжі

У Запоріжжі відбувся Всеукраїнський турнір серед молоді III рангу, присвячений пам’яті Миколи Яценка. Змагались у ньому спортсмени 2003-2004 років народження. Виступаючи у ваговій категорії 80 кг, переможцем став представник Тернопільської обласної федерації боксу України Ярослав Шнуровський. Здобувши такий високий результат, спортсмен виконав норматив майстра спорту України.

Ярослав Шнуровський – вихованець обласної ШВСМ, першокурсник ЗУНУ, тренується у Палаці спорту під керівництвом свого батька та тренера Володимира Шнуровського.

До речі, зараз Володимир Шнуровський разом зі ще одним своїм вихованцем Володимиром Куліковським перебуває на навчально-тренувальному зборі у Ворохті, де проходить підготовка до участі у чемпіонаті Європи з боксу серед молоді. Такі змагання в жовтні відбуватимуться у місті Будва (Чорногорія).

 

Тернополянин Ярослав Шнуровський став переможцем Всеукраїнського турніру з боксу пам’яті Миколи Яценка у Запоріжжі

Середа, 22 вересня 2021, 08:10

Тернополянин Ярослав Шнуровський став переможцем Всеукраїнського турніру з боксу пам’яті Миколи Яценка у Запоріжжі

У Запоріжжі відбувся Всеукраїнський турнір серед молоді III рангу, присвячений пам’яті Миколи Яценка. Змагались у ньому спортсмени 2003-2004 років народження. Виступаючи у ваговій категорії 80 кг, переможцем став представник Тернопільської обласної федерації боксу України Ярослав Шнуровський. Здобувши такий високий результат, спортсмен виконав норматив майстра спорту України.

Ярослав Шнуровський – вихованець обласної ШВСМ, першокурсник ЗУНУ, тренується у Палаці спорту під керівництвом свого батька та тренера Володимира Шнуровського.

До речі, зараз Володимир Шнуровський разом зі ще одним своїм вихованцем Володимиром Куліковським перебуває на навчально-тренувальному зборі у Ворохті, де проходить підготовка до участі у чемпіонаті Європи з боксу серед молоді. Такі змагання в жовтні відбуватимуться у місті Будва (Чорногорія).

 

Учні Острівської школи мали урок із самбо

Середа, 22 вересня 2021, 08:10

Учні Острівської школи мали урок із самбо

У селі Острів Великоберезовицької ОТГ Тернопільської області для учнів місцевої школи було організовано урок фізкультури з елементами самбо. Захід відбувся за сприяння товариства «Динамо» на чолі з Володимиром Небесним і обласного осередку Національно федерації самбо України піл керівництвом Віталія Гнатишина. Разом із тренером районної ДЮСШ Галиною Серпович, Віталій Гнатишин провів зі школярами таке тренування.

 

Під час уроку діти займалися різними видами спортивної активності, виконували вправи із розминки, яку перед тренуванням роблять самбісти, ознайомилися із основними правилами змагань із цього виду спорту.

До речі, це вже не перша зустріч Великоберезовицької громади із представниками цього виду спорту. Команда самбістів виступала із показовими поєдинками під час урочистостей з нагоди святкування Дня Незалежності. Під час дійства свою підготовку демонстрували майстри спорту із самбо, вихованці ОДЮСШ Ілля Тукало, Ігор Бобко, Артем Гетманюк, Максим Павка, Денис Фік, Устим Басан, Артем Маківка, Артур Яєчник.

 

Більшість смертей пфісля вакцинації проти COVID-19 не пов’язані зі щепленням – МОЗ

Вівторок, 21 вересня 2021, 12:20

В Україні зафіксовано 95 летальних випадків серед тих, кому робили щеплення проти COVID-19.

77 із них ніяк не пов’язані з вакцинацією.

Про це повідомили в Державному експертному центрі Міністерства охорони здоров'я у відповідь на запит LIGA.Life.

У МОЗ розповіли, що від початку вакцинації проти коронавірусу отримали 95 повідомлень про летальні випадки серед тих, кому вже зробили щеплення.

При тому, що в Україні щепили 6 304 016 людей, тобто це 0,0015% від усіх щеплених.

Фото:SSilver/Depositphotos

За протоколами розслідувань регіональних груп оперативного реагування, 77 з 95 повідомлень – це випадкова подія, яка збіглася в часі з проведеним щепленням.

"Причинно-наслідковий зв’язок з проведеною імунізацією відсутній.

Це, зокрема, стосується смерті військовослужбовиці в смт Чорноморське Лиманського району Одеської області 23 березня та смерті 53-річного лікаря Каменко-Дніпровського Центру первинної медико-санітарної допомоги 2 квітня", – пояснюють у відомстві.

Розслідування причин решти 18 смертей триває, тому поки що не можна сказати, чи пов’язані вони з вакцинацією.

Нагадаємо, що нещодавно на Київщині помер 19-річний хлопець у день щеплення проти COVID-19 вакциною Comirnaty/Pfizer-BioNTech.

У МОЗ попередньою причиною смерті хлопця назвали серцево-легеневу недостатність, набряк легень, гостру коронарну недостатність.

Остаточну причину буде встановлено в ході розслідування.

 

Тернопільський тренер з біатлону Іван Стецюк отримав звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України»

Вівторок, 21 вересня 2021, 07:02

Тернопільський тренер з біатлону Іван Стецюк отримав звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України»

Указом Президента України №467 від 11 вересня 2021 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня фізичної культури і спорту» за вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, досягнення високих спортивних результатів та багаторічну плідну професійну діяльність присвоєно почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» тренеру-викладачу з біатлону Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту Івану Стецюку.

Загалом, згідно з Указом № 467/202, звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» удостоєні 26 фахівців спортивної галузі України, одну особу нагороджено орденом «За заслуги» ІІ ступеня, ще троє спортсменів отримали орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Також трьох осіб нагороджено медаллю «За працю і звитягу». Крім того, трьом діячам фізкультури і спорту присвоєні почесні звання «Заслужений економіст України», «Заслужений лікар України» та «Заслужений юрист України», - інформує офіційне інтернет-представництво Президента України.

Фото зі сторінки Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту у соцмережах.

 

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді презентують виставку унікальних авторських ляльок

Понеділок, 20 вересня 2021, 09:46

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді презентують виставку унікальних авторських ляльок

20 вересня о 14:00 год. жителів запрошують на відкриття виставки унікальних авторських ляльок Людмили Сушко.

0«Майстриня представить колекцію з 20-ти ляльок, кожна з яких має своє ім’я, одяг та зовсім не схожа на інших, хоч і виготовлена за одним принципом. Людмила створює їх зі спеціального матеріалу — флексики, що має тонку гумову текстуру. В ляльках поєднано техніки моделювання, аплікації та декорації», — розповідають у бібліотеці.

Виставка діятиме у секторі мистецтв (2-й поверх). Вхід вільний.

Додатково захід транслюватиметься на сторінці бібліотеки у соцмережі.

 

Учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту — серед переможців Чемпіонату України

Понеділок, 20 вересня 2021, 09:45

Учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту — серед переможців Чемпіонату України

На лижній базі в Чернігові відбувся Чемпіонат України з лижних гонок на лижоролерах серед юнаків та дівчат. У змаганнях взяли участь близько сотні учасників з Сумської, Харківської, Закарпатської, Київської, Волинської, Тернопільської та Чернігівської областей. Учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту вибороли три нагороди.
0Серед юнаків 2004–2005 р.н. в гонці вільним стилем на 10 км ІІІ місце зайняв Качурай Олексій.
Тесельський Назарій виборов ІІ місце в гонці вільним стилем на 5 км серед юнаків 2006–2007 р.н. та «срібло» в кросі на 3 км.
Тренує спортсменів тренер-викладач з лижних гонок — Камоцький Ілля Вікторович.

1

 

Команда Тернопільського «Інваспорту» з медалями повернулась із Відкритого Кубку міста Львова з плавання У Львові завершився Відкритий Кубок міста Львова з плавання серед спортсменів з інвалідністю (Lviv Ореn Cups Раra Swimming). Команда плавців від Терноп

Понеділок, 20 вересня 2021, 09:44

Команда Тернопільського «Інваспорту» з медалями повернулась із Відкритого Кубку міста Львова з плавання

У Львові завершився Відкритий Кубок міста Львова з плавання серед спортсменів з інвалідністю (Lviv Ореn Cups Раra Swimming). Команда плавців від Тернопільського регіонального центру ДЮСШІ «Інваспорт» та ДЮСШ №2 імені Юрія Горайського в складі 11 спортсменів повернулась з турніру із новими високими здобутками. Зокрема, БАГАН Олександра завоювала дві срібні (100 м на спині; 50 м на спині) та одну бронзову (50 м вільним стилем) медалі;

ПЛЕКАН Вікторзздобув одну срібну (100 м в/с) медаль, а також посів 4 місце на дистанції 50 м в/с та 6 місце на дистанції 50 м н/с;

КМС КОТЛЯР Богдан завоював чотири золоті (50 м в/с; 200 м в/с; 50 м н/с; 100 м в/с) медалі;

ТКАЧУК Сергій завоював одну срібну (100 м в/с), дві бронзових (50 м в/с та 50 м брас) медалі;

КМС ДРЕВА Андрій завоював одну золоту (100 м батерфляй), одну срібну (50 м батерфляй) медалі, двічі був четвертим – на дистанції 50 м в/с та 100 м в/с;

ЦІХЕВИЧ Максим завоював одну срібну (100 м н/с), одну бронзову ( 50 м в с) медалі, посів 4 місце у 50 м н/с;

КУШНІРУК Соломія завоювала дві золоті (50 м брас; 100 м брас) медалі, зайняла 5 місце у 50 м в/с;

МИХАЙЛОВА Аліна завоювала дві бронзові (50 м брас; 50 м н/с) медалі, посіла 4 місце (100 м н/с);

ЛИЧКОВСЬКИЙ Дмитро завоював одну бронзову (100 м брас) медаль, посів 4 місце (50 м брас), був дев’ятим на дистанції 100 м в/с;

МОРОЗ Віталія завоювала дві золоті (100 м батерфляй; 200 м комплексне плавання), одну срібну (50 м батерфляй) медалі;

РОМАНЮК Олександр зайняв 4 місце (50 м н/с) та 11 місце (100 м в/с).

Спортсмени тренуються у КДЮСШ № 2 імені Юрія ГОРАЙСЬКОГО у відділенні плавання під керівництвом тренерів-викладачів вищої категорії Ольги ФЕДЧИШИН та Юлії ПОГУРСЬКОЇ.

 

Ментальне здоров'я під час COVID-19: як запобігти емоційному вигоранню

Неділя, 19 вересня 2021, 14:31

Виснаження, цинічність, знижена продуктивність – усе це симптоми вигорання, яке Всесвітня організація охорони здоров'я називає "професійним феноменом".

Попри те, що всі ми ризикуємо пережити вигорання, цьому можна запобігти, пишуть у VeryWellMind.

Як це зробити – пояснюють експерти.

Хто може вигоріти?

Працівники, які постійно перебувають у стресі й працюють понаднормово, мають найвищий ризик пережити вигорання.

Факторами ризику також є проблеми з життєвим балансом, професія, яка передбачає допомогу людям і відсутність контролю над своєю роботою, йдеться на сайті дослідницького центру Mayo Clinic.

Раніше Lovetoknow назвали 10 професій, які, за версією видання, найбільше потерпають від вигорання: серед них медики, соціальні працівники, педагоги, працівники сфери обслуговування та інші.

Єльський інститут глобального здоров'я дослідив ментальне здоров'я в Україні за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Науковці встановили, що найбільш вразливою групою з початку пандемії COVID-19 стали представники сфери охорони здоров'я.

Фото: eldarnurkovic/Depositphotos

На думку вчених, це пов'язано з великими навантаженнями, тривалим робочим днем, а також важкими моральними дилемами в умовах, коли медикаментів не вистачає на всіх.

"Крім цього, стурбованість через можливе зараження себе і своїх близьких, брак адекватної підтримки у робочому середовищі й нестача медикаментів можуть послабити ментальне здоров'я медиків", – йдеться у дослідженні.

Як не допустити вигорання?

Структуруйте свій день

Один із найбільш несподіваних методів – чітко планувати день і перемикатися з однієї активності на іншу, щоб не поєднувати особисті справи з робочими.

У реаліях дистанційної роботи це важко уявити: люди працюють там, де сплять, беруть більше робочих годин або цілий день витрачають на дітей, які також навчаються онлайн.

Однак структурування дня допоможе активно переходити до завдань, викреслюючи попередні, без перенавантаження.

Мультизадачність інколи необхідна, але важливо сформувати послідовний розклад і ставити на перший план важливі заняття: спорт, час із коханими, психотерапію.

Якщо у вас немає роботи, розклад завдань може мотивувати й дисциплінувати вас, навіть якщо ці завдання дуже прості: гімнастика, ведення щоденника, дзвінок другу.

Невролог і психіатр Девід Рейбін зазначає, що емоційне вигорання пригнічує нашу нервову систему, а відповідно – здатність працювати, творити, спати, мати дітей і будувати глибокі стосунки.

Для запобігання цьому, лікар рекомендує додати до щоденного плану такі завдання:

  • Починайте день з продуктивного завдання

Наприклад, застеляйте ліжко, виконуйте дихальну гімнастику, медитуйте.

"Наші тіла люблять рутину, особливо ту, яка збагачує і наповнює наше життя. Чим чіткіше ми структуруємо його, тим більше простору ми виділяємо на відпочинок і відновлення", – розповідає Рейбін.

  • Створіть чітко визначене робоче місце

Навіть якщо ви живете у маленькому помешканні, окрема робоча зона допоможе підтримувати життєвий баланс.

Так вашому мозку буде легше перемикатися з відпочинку на робочий режим і навпаки, пояснює експерт.

  • Влаштовуйте обідню перерву

Робота з дому стирає фізичні й психологічні межі між особистим і професійним життям.

Тому важливо встановити собі обідній час і на цей період переривати своє заняття і відходити з робочого місця.

  • Вимикайте гаджети

Після робочого дня відірвіться від екрану – закривайте ноутбук, вимикайте телефон або встановлюйте режим "не турбувати".

"Вимкнення гаджетів перед тим, як ви лягаєте у ліжко, покращує сон і знижує рівень стресу", – говорить Девід Рейбін.

Психологиня Рейчел Ґолдман також пропонує вбудувати у графік "перехідний час".

"Робіть щось протягом кількох хвилин, перш ніж почати роботу, і повторюйте це, коли ви її завершуєте, щоб підготувати мозок до переходу на інше завдання…" – рекомендує експертка.

Зважайте на емоції

Незалежно від того, наскільки ви зайняті протягом дня, будьте уважними до своїх почуттів і реагуйте на них, щоб вони не нагромаджувалися.

Можна піти на коротку прогулянку, зайнятися йогою, зателефонувати психотерапевту або просто побути наодинці з собою.

Нам потрібні паузи протягом дня, щоб відпочити і краще зосередитися на сьогоденні.

Фото: yacobchuk1/Depositphotos

Для цього Девід Рейбін рекомендує усвідомлену дихальну практику (Mindful Breathwork):

 

"Розносять школу на цеглинки": новий челендж у TikTok набирає популярності серед підлітків

Неділя, 19 вересня 2021, 14:13


"Розносять школу на цеглинки": новий челендж у TikTok набирає популярності серед підлітків

Іноді вчинки підлітків важко зрозуміти, тим паче, коли діти роблять  дурницізаради лайків і соціальних мережах. У мережі TikTok почав набувати популярності челендж, суть якого полягає у викраденні шкільного майна.

Почалось розповсюдження такого флешмобу серед дітей із америки. Підлітки почали публікувати свої відео "вандаліщму" під хештегом #deviouslick і #deviouslicks. Його суть полягає в тому, що підлітку потрібно щось вкрасти зі школи: від рулонів з туалетним папером до дорожніх знаків з стоянки навчальних закладів.
Варто зазначити що такі дії несуть неприємні наслідки. Заради лайків діти ламали змішувачі, розбивали пісуари, крали баскетбольні сітки та м'ячі.

Зараз у мережі понад 100 тисяч відео челенджу. Відреагувала на ситуацію і соцмережа та почала видаляти ролики. Соцмережа вже видалила відео засновника челенджу - користувача з ніком jugg4elias. Першого вересня він виклав кліп з демонстрацією вкраденої зі школи пачку медичних масок.

 

Ryanair готує значне розширення в Україні після угоди про відкрите небо з ЄС

П'ятниця, 17 вересня 2021, 13:38

 
UNSPLASH

Авіакомпанія Ryanair планує значне розширення у містах України у разі схвалення угоди про відкрите небо з Євросоюзом у найближчі місяці.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на виконавчого директора компанії Майкла О'Лірі.

Керівник найбільшого лоукостера Європи прогнозує підписання угоди між Україною та ЄС до кінця 2021 року.

"Один з ринків, що я би виокремив, це Україна. Думаю, що ми станемо чільним інвестором в Україні, коли вони приєднаються до європейської угоди про відкрите небо", – заявив він.

Наразі компанія працює у п’яти аеропортах України за двосторонніми маршрутами, проте, додав О’Лірі, в країні є близько 12 потенційних аеропортів для роботи. Перші рейси з України Ryanair запустив у 2018 році.

Зазначається, що трудові мігранти становлять чималий ринок для компанії, яка пропонує у середньому тариф 40 євро за рейс. Крім того, компанія вбачає потенціал у внутрішніх перельотах.

Нагадуємо:

Рада ЄС дала згоду на підписання з трьома країнами, у тому числі Україною, Угоди про спільний авіаційний простір.

На саміті Україна-ЄС уряд готується підписати угоду про спільний авіапростір, стверджуючи, що вона зробить ринок авіаперевезень конкурентним і відкритим.

Як повідомлялося, Україна готується до проведення чергового саміту Україна-ЄС 1 жовтня.

Читайте також: Міфи та реалії відкритого неба: що змінить для України спільний авіапростір з ЄС.

Економічна правда

 

Перша воднева заправка в Україні з'явиться наступного року — асоціація

П'ятниця, 17 вересня 2021, 13:37

 
ФОТО: УКРАЇНСЬКА ВОДНЕВА РАДА

В Україні наразі два водневих автомобілі, в Українській водневій раді очікують, що перша воднева заправка з’явиться у країні наступного року.

Про це на брифінгу заявив президент асоціації "Українська воднева рада" Олександр Рєпкін.

"Сертифікувавши перші водневі автівки в Україні, ми фактично вирішили chicken-and-egg problem. Чому не будують водневі заправки? Тому що немає машин на водні. А чому немає машин? Тому що немає водневих заправок.

Команда Української водневої ради розв'язала цю майже філософську проблему, коли на початку вересня сертифікувала перший у країні водневий автомобіль. Підґрунтя для подальшої розбудови інфраструктури для водневого транспорту в Україні було закладено", - cказав він.

За його словами, процес першої сертифікації був дещо складним, але зараз документальна складова ввезення в Україну водневих авто прискорена.

"Наразі Українська воднева рада вже відпрацювала механізм документального оформлення водневих авто. До нас у Водневу раду звертаються підприємці, які спеціалізуються на створенні водневої інфраструктури та будують заправні станції по всьому світу.

Вони вже готові створювати заправки для водневих авто і в Україні. Ми очікуємо, що перша воднева заправка з’явиться у країні наступного року", - розповів Рєпкін.

В асоціації заявили, що японські Toyota Mirai, які ввезли в Україну, працюють на водневому паливному елементі, який виробляє енергію для електродвигуна.

"Це технічне рішення надає можливість повністю відмовитися від двигуна внутрішнього згоряння. Крім СО2, автомобілі на традиційному пальному викидають в атмосферу оксид азоту та оксид сірки, які мають вкрай негативний вплив на здоров'я людини та стан довкілля.

На противагу бензину, водень не дає жодних шкідливих викидів і повертається в навколишнє середовище у вигляді води та тепла", - заявили в асоціації.

Нагадуємо:

Автомобіль японської марки Toyota, що заправляється воднем, вперше сертифікували в Україні.

23 серпня НАК "Нафтогаз" та німецький газовий трейдер RWE Supply & Trading підписали меморандум щодо можливості співпраці заради розвитку проєктів з виробництва й зберігання зеленого водню та аміаку в Україні та їхнього експорту в Німеччину.

Тоді голова компанії Юрій Вітренко зазначив,що найшвидшим варіантом є транспортувати зелений водень у вигляді зеленого аміаку суднами, які наразі вже використовуються для перевезення аміаку.

Економічна правда

 

"Екіпаж здоровий і щасливий": SpaceX опублікувала перші фото цивільного екіпажу в космосі

П'ятниця, 17 вересня 2021, 13:35

 
ФОТО: INSPIRATION4

Екіпаж першої цивільної місії у космосі Inspiration4 провів першу добу над Землею - SpaceX повідомила, що самопочуття місії на орбіті хороше.

Про це повідомила SpaceX у Twitter.

"Екіпаж здоровий, щасливий і комфортно відпочиває. Перед тим, як екіпаж пішов спати, він облетів Землю 5,5 рази, завершив свій перший раунд наукових досліджень і пообідав", - пише SpaceX.

 

"Після того, як екіпаж сьогодні прокинеться, вони проведуть додаткові дослідження", - додали в компанії.

Пізніше у Twitter-акаунті місії Inspiration4 повідомили, що екіпаж провів "неймовірний перший день у космосі".

 

 
ФОТО: INSPIRATION4

Нагадаємо:

Четверо цивільних відправилися в космос з місією Inspiration4 - першого цивільного космічного польоту SpaceX.

Економічна правда

 

Найбільше бажають отримати вакцину від COVID-19 у Львові та Вінниці, а столиця пасе задніх

П'ятниця, 17 вересня 2021, 13:32

В усій Україні найбільше бажають вакцинуватися проти коронавірусу у Львові та Вінниці, а проти у Сєвєродонецьку, Маріуполі, Одесі.

Джерело: результати опитування міжнародного республіканського інституту спільно з соцгрупою "Рейтинг"

Деталі: Найбільше українці бажають вакцинуватися у Львові, Вінниці, Сумах, Ужгороді, Івано-Франківську.

При цьому 7% опитаних у Сумах та Львові уже вакцинувалися. У Тернополі, Полтаві, Чернівцях та Миколаєві вакцинувалися 6% опитаних.

Не готові вакцинуватися у Маріуполі, Дніпрі, Запоріжжі, Сєвєродонецьку, Миколаєві.

Водночас, здебільшого українці не готові вакцинуватися проти коронавірусу.

Крім того, респонденти у декількох містах вважають, що пандемія коронавірусу не така загрозлива для них особисто. Зокрема, в Ужгороді, Дніпрі, Херсоні та Луцьку.

Найбільш загрозливою ситуацію з COVID-19 вважають у Полтаві, Кропивницькому та Івано-Франківську.

 
 

Опитування провів Міжнародний республіканський інститут спільно із соцгрупою "Рейтинг" у період з 12 травня по 3 червня 2021 року в 24 містах України (у Києві та всіх обласних центрах, включаючи Маріуполь у Донецькій області та Сєвєродонецьк у Луганській області).

Опитування проводились шляхом особистих інтерв'ю у будинках 19 196 постійних жителів України віком від 18 років і старше.

Статистична похибка не перевищує 3,5%, а коефіцієнт досяжності у середньому становить 65%.

Опитування проведено за фінансової підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Українська правда
 

Пошкодили храм 19 століття та поранили людей: окупанти обстріляли село на Луганщині

П'ятниця, 17 вересня 2021, 13:30

Російсько-окупаційні війська під час військових навчань обстріляли село Іллірію на Луганщині, поранили цивільних та пошкодили будівлю храму Олександра Невського, зведеного в 19 столітті.

Джерелопресслужба ГУ розвідки Міноборони

Деталі: 16 вересня під час проведення тренувань зі стрільби та управління вогнем з артилерійськими підрозділами окупантами був обстріляний населений пункт Іллірія в Лутугинському районі тимчасово окупованих територій в Луганській області.

Внаслідок обстрілу пошкоджено будівлі храму Олександра Невського, зведеного в 19-му столітті, продовольчого магазину та будинку культури. Є постраждалі серед цивільного населення.

У розвідці повідомляють, що окупанти намагаються приховати це, тому, ймовірно, спробують перекласти відповідальність на підрозділи ООС.

Нагадаємо: 16 вересня на Луганщині російсько-окупаційні війська обстріляли населений пункт Щастя, отримав поранення керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Дунець.

У ті ж хвилини бойовики обстріляли контрольоване селище Тарамчук під Мар'їнкою.

Українська правда
 

Оренда житла обернулася для краянки втратою коштів

П'ятниця, 17 вересня 2021, 10:11

6000 гривень переказала жителька Чортківського району невідомому чоловіку за оренду квартири в районному центрі. Правоохоронці проводять розшукові заходи.

Жінка розповіла, що знайшла в інтернеті оголошення про оренду житла. Зателефонувавши автору допису, чоловік розповів, що працює тільки за передоплатою. Краянка погодилася й здійснила транзакцію. Однак згодом зрозуміла, що її ошукали, адже телефон орендодавця був вимкнений, а допис видалений.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці розповідають, що аби не потрапити на гачок, необхідно знати кілька простих фактів про оренду квартир. Перш за все реальні власники квартир ніколи не обмежують свою рекламу одним інтернет-ресурсом. Якщо вам сподобалась пропозиція на сайті-оголошень, під час телефонної розмови запитайте, де ще можна знайти ці апартаменти. Нерідко в людини, яка займається здачею житла в оренду, є особистий сайт. В такому разі, можете бути спокійним за свою безпеку.

Щоб перевірити реальність пропозиції самотужки, достатньо лише ввести номер власника або адресу квартири в пошуковій системі. Ви отримаєте список сайтів, де розміщувались квартири цієї людини.

Ще одне, на що слід звернути увагу, так це банківська картка, на яку просять перечислити кошти. Якщо при спробі сплатити суму не показується, на чиє ім'я вона оформлена, краще відмовитися від такої броні. Аферисти відкривають рахунки саме в таких банках, щоб їх важче було упіймати.

Окрім цього шахраї створюють щоразу нові профілі, адже для цього достатньо лише купити нову сім-карту. Після того, як домовляться про певну кількість завдатків, просто вимикають старий номер і реєструють новий профіль. Тому величезне значення має, як давно власник зареєстрований.

Спробуйте також знайти відгуки про цю квартиру на інших ресурсах. Аферисти вже точно не можуть похвалитися такими досягненнями.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/orenda-zhitla-obernulasya-dlya-krayanki-vtratoyu-koshtiv/

 

Скільки у нас тих, кому за … (До Міжнародного дня людей похилого віку)

П'ятниця, 17 вересня 2021, 09:34

Щорічно 1 жовтня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.

За міжнародною класифікацією літньою особою вважається та, яка досягнула 65 років. На Тернопільщині на початок 2021 року проживало 161,8 тис. осіб у віці 65 років і старше, або 15,8% від загальної чисельності постійного населення області. У порівнянні з попереднім роком їх чисельність збільшилася на 196 осіб. Серед населення зазначеного віку частка жінок становить 66,4%, чоловіків – 33,6%.

Рівень демографічного старіння населення в сільській місцевості (17,2%) значно вищий, ніж у міській (14,0%).

Частка осіб у віці 65 років і старше по районах становила: в Тернопільському – 15,1%, Кременецькому – 15,6% та Чортківському – 16,8%.

Станом на 1 січня 2021 року в області проживало 263 особи у віці 100 років і старше (72 чоловіки та 191 жінка).

 

 

 

Головне управління статистики

у Тернопільській області

 

Майбутнім водіям дозволи готуватися онлайн, а права – отримувати кур'єром

Середа, 15 вересня 2021, 14:10

Кабінет міністрів дозволив майбутнім водіям готуватися до здачі екзаменів онлайн, а також отримати посвідчення водія кур'єром.

Джерело: засідання КМУ 15 вересня

Пряма мова Монастирського: "Мова йде про забезпечення права на дистанційну форму навчання щодо підготовки водіїв за допомогою єдиної інформаційної системи МВС.

Та щодо можливості отримання через електронний кабінет водія посвідчення водія з використанням засобів поштового зв’язку".

Деталі: Урядовці підтримали відповідний проєкт постанови КМУ.

Йдеться про можливість для майбутніх водіїв і тих, хто перекваліфіковується, навчатися онлайн.

Зокрема, акредитований заклад має проінформувати найближчий територіальний сервіс МВС, що планує навчати онлайн, коли реєструє список групи в єдиному державному реєстрі МВС.

Дистанційне навчання з теоретичної підготовки водіїв має здійснюватися для груп у складі не більше 10 осіб.

Якщо акредитацію заклад втрачає, то і онлайн-навчання призупиняється.

Крім того, посвідчення водія, замовлене через "Дію" чи електронний кабінет водія, за бажанням та за окрему плату через МВС можуть привезти кур’єром чи відправити поштою.

Послуги щодо перереєстрації чи реєстрації транспортних засобів усіх категорій пропонують збільшити до 200 грн.

Альона Мазуренко, УП
 

В університеті культури Поплавського будуть готувати дипломованих тіктокерів

Середа, 15 вересня 2021, 14:09

У Київському університеті культури готуватимуть фахівців ТікТок. Їм видаватимуть дипломи про вищу освіту, повідомили у виші.

В університеті культури стверджують, що вони перші не тільки в Україні, але й в світі додумалися створити такий факультет.

На презентації  факультету проєкт називали трендовим, інноваційним та феноменальним.

"Молодь повинна бути в тренді і творити свою зіркову дорогу через соцмережі. Факультет ТікТок – це інноваційно та молодіжно, це новий феномен", – сказав ректор університету Михайло Поплавський на презентації факультету.

На презентації також розповіли, яким має бути сучасний тік-токер:

"Відмінно знати тренди соцмереж, бути цікавим, створюючи оригінальний контент, йти в ногу з часом і навіть випереджати його".

Навчання буде безкоштовним для всіх охочих студентів університету культури.

Поплавський також зазначив, що його місія полягає в українізації ТікТок.

"Українців мають знати у всьому світі. Україні є чим дивувати світ", – підкреслив Поплавський.

Фото з сайту КУК

Керівником проєкту "Тіктокери університету культури" стала випускниця вишу, начальник культурно-творчого відділу Лілія Можаєва.

Ідею створити факультет ТікТок у виші важко назвати новою.

Зокрема, в кінці 2020 року повідомляли, що в Росії, в Томському політехнічному університеті може з’явитися факультет ТікТок.

Але пізніше адміністрація вишу цю інформацію спростувала, заявивши, що технології соціальної мережі будуть використовуватися лише для додаткової освіти на базі вишу.

 

Окупанти розкопали в Криму колекцію прикрас ІІІ століття

Середа, 15 вересня 2021, 14:01

Окупаційний "Кримський федеральний університет" повідомив, що на розкопках в могильнику Опушки в Криму виявили колекцію прикрас III століття н.е., виконану в сердоліковому стилі – одна пара сережок, три браслети та дві нагрудні прикраси.

Джерелопресслужба КФУ

Дослівно: "Ювелірні предмети могли належати тільки високопоставленим особам. Вони знайдені в похованні предків середньовічних аланів, які жили на території Криму в III ст. н. е. За наявністю прикрас не тільки поруч з останками жінок, а й дітей, археологи зробили висновок, що високе соціальне становище в аланських племенах передавалося у спадок".

На відміну від більшості зброї, яку зазвичай клали на поясі похованих, ці мечі завжди були розташовані на головах і плечах похованих воїнів. Такі екземпляри знаходять у різних регіонах Європи, але більша частина походить саме з Криму і Північного Кавказу.

Унікальність могильника Опушки в тому, що він став місцем поховань відразу п'яти стародавніх культур: пізньоскіфської, середньосарматської, пізньосарматської, німецької та аланської. Розкопками ми з'єднали ділянки могильника з похованнями різних культур. Зараз ми дослідили 1/7 могильника і, сподіваємося, що подальші розкопки допоможуть визначити причини такої уваги до цього місця носіїв п'яти різних культур".

 
 
 

 

Українська правда
 

Пенсіонери старше 70 років отримають доплати до пенсії з наступного року

Середа, 15 вересня 2021, 14:00

 
ФОТО: НБУ

На засіданні 15 вересня Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо виплат особам віком від 70 до 75 років доплат до пенсії у розмірі до 300 грн з 1 жовтня 2022 року.

Про це йшлося на засіданні уряду.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що бюджет Пенсійного фонду у 2022 році планується на рівні 531 млрд грн, або +31 млрд грн до плану цьогоріч. У цю суму врахована також індексація пенсій з 1 березня, тобто додаткові 28,2 млрд грн.

Зокрема, з 1 жовтня 2022 року уряд ухвалив рішення щодо щомісячних доплат до пенсії особам віком від 70 до 75 років обсягом до 300 грн. Таку доплату зможуть отримати ті, чия пенсія менше середньої заробітної плати за 2020 рік.

З 1 березня 2023 року така доплата збільшуватиметься згідно коефіцієнту за рішенням КМУ.

Також з 1 грудня 2022 року особи до 70 років, що отримують пенсію обсягом до 2500 грн та не працюють, отримуватимуть доплату до цієї суми. Потрібно також мати 35 років страхового стажу для чоловіків та 30 років – для жінок.

Жінки, що народилися у 1962 році, отримають підвищення до пенсії у 9% за умови, що до цього їм не призначалася будь-яка пенсія.

Шмигаль також нагадав, що з жовтня 2021 року пенсіонери віком 75-80 років отримуватимуть доплати до 400 грн.

Економічна правда

 

У Заліщиках нетверезий водій намагався відкупитися від поліцейських — за даним фактом слідчі розпочали кримінальне провадження

Середа, 15 вересня 2021, 13:57

Мешканець Івано-Франківська пропонував поліцейським 5 000 тисяч гривень за те, аби вони не склади на нього протокол за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння.

Під час несення служби співробітники групи реагування патрульної поліції Заліщицького відділення поліції зупинили автомобіль марки «Renault Trafic». За кермом перебував 47-річний мешканець Івано-Франківська. При спілкуванні поліцейські виявили у водія характерні ознаки алкогольного сп'яніння. Порушник одразу почав пропонувати правоохоронцям 5 000 гривень за непритягнення його до адміністративної відповідальності. Факт пропозиції неправомірної вигоди задокументувала слідчо-оперативна група, яку на місце події викликали інспектори.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 369 (пропозиція неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до чотирьох років позбавлення волі.

Окрім цього, на водія-порушника працівники групи реагування патрульної поліції склали адміністративний протокол за ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння) та винесли постанови за порушення правил дорожнього руху за ч. 1 та 2 ст. 122 та ч. 1 ст.126 КУпАП.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/u-zalishhikax-netverezij-vodij-namagavsya-vidkupitisya-vid-policzejskix-za-danim-faktom-slidchi-rozpochali-kriminalne-provadzhennya/

 

На Тернопільщині триває спецоперація «Мак»

Середа, 15 вересня 2021, 13:56

Профілактика незаконного обігу наркотиків, виявлення та знищення незаконних посівів снодійного маку та конопель, запобігання фактам незаконної торгівлі наркотичною сировиною та її транспортування, документування злочинної діяльності злочинних груп наркоділків та окремих осіб, які причетні до наркобізнесу – основна мета спецоперації під умовною назвою «Мак», яка триває на Тернопільщині.

З початку проведення оперативно-профілактичних заходів задокументовано 143 таких фактів, з них: 117 – посів маку та 26 – конопель.  У ході відпрацювань оперативники провели чималу обшуків, вилучили близько 15621 рослин маку та 1460 – коноплі. По 43 провадженням зловмисникам правоохоронці оголосили підозри.

Найбільшу кількість даних злочинів зареєстровано в Бережанському районі - 20, Кременецькому 17 та 13 в Зборівському.

Правоохоронці також виявили та вилучили найбільшу кількість рослин маку в Бережанському районі -3308 й Зборівському -2060.

Поліцейські наголошують, що за вчинення даного роду злочину передбачена кримінальна відповідальність. Санкція може передбачати сплату чималої суми, арешт чи обмеження волі на певний строк.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/na-ternopilshhini-trivaje-speczoperacziya-makocha/

 

У Скалаті День фізичної культури і спорту теж відсвяткували дитячими змаганнями

Вівторок, 14 вересня 2021, 09:48

У Скалаті День фізичної культури і спорту теж відсвяткували дитячими змаганнями

До дня фізичної культури і спорту у Скалаті Підволочиського району на Центральному стадіоні міста відбулись змагання з дворового футболу на майданчику ЮКА та естафети. У дворовому футболі хлопці змагались у двох вікових групах. Серед хлопців 2007-2008 років народження перше місце завоювала команда “Бурундуки”, друге місце виборола команда “Вєталь”, третє місце посіла команда “Кузя”.

А у віковій групі серед хлопців 2010-2012 рок народження перемогу здобула команда “Барселона”, друге місце завоював спортивний колектив “ПСЖ”, третє місце посіла команда “Манчестер Юнайтед”.

На майданчику ЮКА для дворового футболу діти отримали максимальне фізичне навантаження та безліч позитивних емоцій.

Цікаво та яскраво відбувались старти хлопців та дівчат 2010-2012 років народження у комбінованій естафеті, яка складалась з багатьох цікавих етапів. П’ять команд самовіддано боролись за перемогу.

Переможці та призери у дворовому футболі та естафетах нагороджені медалями та відзнаками Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”.

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” щиро дякує Скалатській міській раді, директору Скалатської дитячо-юнацької спортивної школи “Колос” об’єднаної територіальної громади Лесіву В.О., Скалатському комунальному центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” за вагомий внесок у проведенні та організації фізкультурно-оздоровчих заходів з нагоди Дня фізичної культури і спорту.

 

На змаганнях з легкоатлетичних метань у Івано-Франківську представники збірної Тернопілля вибороли 12 медалей

Вівторок, 14 вересня 2021, 09:46

На змаганнях з легкоатлетичних метань у Івано-Франківську представники збірної Тернопілля вибороли 12 медалей

Всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань, присвячені заслуженому тренеру України з легкої атлетики Івану Шарому, завершились в Івано-Франківську. Турнір впродовж двох днів тривав на спортивному комплексі НТУ Нафти і газу імені А. Гемби. Успішно виступили на цих змаганнях метальники нашої області, виборовши 12 медалей різного гатунку, - повідомляє Федерація легкої атлетики.

Відтак, дві золоті медалі  - в метанні спису та штовханні ядра – завоювала серед юніорок Дарина Мостова.

А от в метанні спису серед юнаків 2004-2005 р.н. тернополяни зайняли весь п’єдестал: Олексій Навроцький посів перше місце, Степан Петришин був другим, Максим Прокопець - третім.

Також Олексій Навроцький виборов бронзову нагороду і у штовханні ядра.

Усі спортсмени є вихованцями обласної ДЮСШ (тренери Галина Шмуляєва та Леонід Дахновський).

Серед дівчат 2006 р.н. і молодших в метанні спису Софія Німащук зайняла перше місце. Серед юнаків цієї вікової категорії Василь Лучка став срібним призером, а Віталій Мар’яш - бронзовим (Коропецька ДЮСШ, тренер Володимир Басараб).

З медалями повернулись і вихованці Бучацької ДЮСШ: в метанні диску переможцями стали Наталя Бучинська та Дем’ян Здановський (тренери Іван Чуба та Микола Головацький). А ще одну бронзову нагороду в штовханні ядра серед молодших юнаків виборов Максим Лаврик (ОДЮСШ з літніх видів спорту, тренер Іван Панасюк).

Змагання були організовані на досить високому рівні, усі переможці та призери крім медалей також отримали грошові винагороди та призи.

 

Чергова жертва телефонних аферистів втратила кошти: поліцейські проводять розшукові заходи /

Понеділок, 13 вересня 2021, 13:05

Працівники відділення №1 ( м. Шумськ) Кременецького РВП відкрили кримінальне провадження за фактом звернення одного із місцевих сіл. Жінка попросила розшукати невідому особу, яка обманом заволоділа її грошовими коштами.

Зі слів заявниці, до неї зателефонував невідомий чоловік, який представився співробітником фінансової установи. Він розповів жінці, що в банківській системі відбулися певні технічні несправності й відбулося блокування рахунків клієнтів. Аби активувати електронний гаманець, необхідно повідомити персональні дані, що й зробила краянка. Вже згодом вона зрозуміла, що її ошукали, адже надійшло сповіщення про зняття готівки в розмірі 3000 гривень.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують місцевим мешканцям, ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Якщо ж ви потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/chergova-zhertva-telefonnix-aferistiv-vtratila-koshti-policzejski-provodyat-rozshukovi-zaxodi/

 

Правоохоронці Тернопільщини вирушили у відрядження в зону проведення Операції об'єднаних сил

Понеділок, 13 вересня 2021, 13:03

Дбати про безпеку, підтримувати один одного під час несення служби та сумлінно виконувати поставлені завдання – основний обов’язок поліцейських, які в понеділок, 13 вересня, в складі зведеного загону поїхали в зону проведення Операції об'єднаних сил.

В чергове двомісячне службове відрядження вирушили бійці роти особливого призначення «Тернопіль», працівники різних структурних підрозділів поліції області та співробітники Управління патрульної поліції.
«Тримайтеся разом, підставляйте плече один одному і повертайтеся додому живими та неушкодженими», - звернувся з настановами до поліцейських очільник Нацполіції краю Олександр Богомол.

Керівник нагадав підлеглим про дисципліну та заходи безпеки, яких слід дотримуватися на східних рубежах.

Вперше в зону ООС їде інспектор роти особливого призначення «Тернопіль» Володимир Настин, але покладенні на нього обов’язки він добре знає. Серед них: перевірка підозрілих осіб, транспортних засобів, вантажів та вилучення предметів з обмеженим обігом. Окрім цього, поліцейський переконаний, що досвідчені колеги завжди допоможуть у різних ситуаціях.

Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш побажав поліцейським наснаги та щасливо повернутись додому:

«Ми чекаємо вас в такому ж складі назад. Бережіть себе, своїх товаришів, пам’ятайте, за що ми боремось. Не втрачайте запалу, у вас велика підтримка від всіх нас, від усієї України».

Підтримати бійців перед далекою дорогою прийшли рідні, друзі та колеги по службі.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/pravooxoronczi-ternopilshhini-virushili-u-vidryadzhennya-v-zonu-provedennya-operacziji-objednanix-sil/

 

Сторінка 61 з 110

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер