images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Ризик для неприбуткових

Понеділок, 07 листопада 2016, 10:02

У Тернопільській ОДПІ інформують: якщо неприбуткова організація виплачує будь який дохід (прибуток) засновнику (учаснику), працівникові або члену такої організації на підставі цивільно – правового договору, то це вважається використанням доходу для вигоди такого учасника, тобто не за цільовим призначенням.

В такому разі подається Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, а така організація підлягає виключенню податковою інспекцією із реєстру неприбуткових.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Тернополян не беруть на роботу через дітей, вікові і гендерні стереотипи та навіть довжину ніг

Понеділок, 07 листопада 2016, 08:18

Якщо Ви 45-річна жінка, не модельної зовнішності, та ще й вагітна, то шукати роботу в Тернополі Вам видасться набагато важчим, ніж здійснити 12 подвигів Геракла.

І не думайте: ми не перебільшуємо із саме такими даними у Вашому потенційному резюме, бо, якби іронічно це не звучало, але у більшості випадків тернопільські роботодавці шукають молодих та красивих дівчат та хлопців, але бажано із 15-річним стажем роботи, і краще, якщо без дітей та сім’ї.

Robota

Це підтверджують більшість із тих, хто змушений знову і знову проходити численні співбесіди, зустрічаючись при цьому із гендерним, віковими та іншими стереотипвми.

Ви можете мати не той рівень освіти або бути занадто мудрим для тієї чи іншої роботи. Можете злякати роботодавця своїм рівнем кваліфікації або прагненням працювати за його пропоновану мізерну зарплату. Та ще й не вистачало, щоб Ви, боронь Боже, не сподобалися його дружині чи домашньому улюбленцеві.

І це не звучало би так смішно, якби не було так сумно, адже такі і ще більш дивні та безглузді відмови у прийнятті на роботу отримують тернополяни від потенційних босів.

Зважаючи на це, здається, що знайти роботу на Марсі реальніше, ніж в Тернополі. Так це чи ні, з’ясовували наші журналісти.

Мої роки – моє багатство?

Перечитуючи оголошення в газетах та на Інтернет-ресурсах, складається враження, що в Тернополі живуть лише дівчата та хлопці модельної зовнішності, яким щонайбільше 35 років, які знають мінімум дві іноземні мови, встигли попрацювати у багатьох компаніях, набратися досвіду за кордоном і після цього готові працювати і вдень, і вночі (і так 365 днів у рік), забуваючи про відпочинок і сон, та ще й при цьому їх влаштує зарплата у максимум 3000 гривень.

Цікаво, що згідно із Трудовим кодексом, в Україні роботодавцям не можна вказувати в текстах оголошень характеристики, які не стосуються фахових якостей кандидата. Утім, на практиці все виходить зовсім по-іншому.

Щоб переконатись у цьому, достатньо переглянути вакансії на популярних сайтах із пошуку роботи. На деяких із них, всупереч закону, роботодавцям пропонують визначити бажану стать працівника: відповідна категорія міститься у стандартній формі для заповнення.

Нерідко, розміщуючи вакансію, вони обирають стать із власної ініціативи. Приміром, одна з великих фінансових компаній шукає «HR-директора, чоловіка до 35 років», іншій фірмі потрібен «менеджер із продажу, чоловік з активною життєвою позицією» або «дівчина до 28 років, приємної зовнішності» тощо.

Тож, у переважній більшості виходить, що чим старшим стає працівник, тим менше він потрібен роботодавцеві. І якщо на Заході 45-50 років – це розквіт кар'єри, то у нас – це вже глибока пенсія. Бо перед досвідченими і відповідальними фахівцями роботодавці віддають перевагу молодим і легкокерованим.

В Тернополі, наприклад,  деякі роботодавці навіть прибиральниць, старших за 45 років не хочуть брати на роботу.

Так, 51-річна пані Марія, із середньою спеціальною освітою та десятками років стажу продавцем, після втрати роботи, декілька місяців нікуди не могла влаштуватися. Продавцем її брати вже не хотіли, оскільки роботодавцеві потрібні були молоді і красиві дівчата, щоб залучати клієнтів.

Жінка шукала хоча б підзаробіток, проте навіть на розклеювання оголошень за пару сотень гривень у місяць її брати відмовлятися, мовляв, потрібні молоді та енергійні люди.

«Ще я проходила «кастинг» на прибиральницю у приватну компанію, проте знову ж таки була не надто «молодою» для керівництва. Тож від я відчаю готова була йти на будь-яку роботу. І якось побачила оголошення, що в магазин ритуальних послуг потрібен продавець. Подумала, що туди явно ніхто з молодих не піде і клієнтів залучати не треба. Але не тут-то було. Мені сказали: «Було б вам хоча б 45», - пригадує свої поневіряння тернополянка Марія.

Головне – цифри у паспорті

Із «віковим цензом» під час пошуку роботи зіткнулася і колишня вчителька англійської мови Оксана Василівна. Жінці – 40 років, проте виглядає вона не гірше за Ані Лорак, постійно слідкує за собою і при цьому досить сучасна у своїх поглядах, із хорошим почуттям гумору та легко знаходить спільну мову із молоддю.

Потрапивши під скорочення, пані Оксана вже рік не може знайти роботу, оскільки всюди чує відмови через свій вік.

«Щотижня я відправляла десятки резюме і не отримувала відповіді. Було дивно, адже у мене 15 років англійської за плечима, престижна освіта і приємна зовнішність. Тож одного разу я вирішила сама зателефонувати і поцікавитися, чому я не підійшла. Мені прямим текстом сказали, що шукають молодшого працівника.

Я була і здивована, і розбита. Невже мій вік стане на перешкоді у пошуках хоча б якоїсь роботи? Якби причина була у вазі, я б, можливо, схудла, якби у кольорі волосся – перефарбувалася, у невідповідному гардеробі – змінила б, але ж я не можу повернутися у минуле, коли була молодшою, і там знайти собі роботу до того, як була звільнена», - скаржиться Оксана Василівна.

Але жінка вирішила не опускати рук. Вона просто перестала надсилати резюме, а відразу телефонувала за цікавими вакансіями з тією мето, щоб їй призначили «живу» співбесіду і оцінили її справжню, а не «паперову» версію із резюме.

«Проте я дуже помилялася, коли думала, що це спрацює. По критеріям на посади помічників керівника чи офіс-менеджерів із хорошою зарплатнею, яким потрібні були претенденти із високим знанням англійської, я знову не підходила через свій вік.

Потенційні роботодавці сумнівалися, що я впишуся в корпоративну культуру фірми і були переконані, що я просто не буду мати про що поговорити із молодим колективом», -  розповіла тернополянка.

Звісно, вона не заперечує той факт, що могла давно працевлаштуватися на якусь малооплачувану роботу на неповну ставку, проте відмовлялася, адже, за її підрахунками, потенційної зарплатні вистачило б лише на проїзд громадським транспортом і обіди.

Із віковою дискримінацією зустрічаються і чоловіки. Будь-який кандидат після 40 років перебуває в групі ризику. А після 50-ти чоловіків беруть хіба у сторожі чи охоронці, та й то не завжди.

Бути надто молодою

Як показує практика, нерідко в групі «вікового ризику» опиняються не тільки жінки за 40, а й дівчата до 25 років, навіть із чималим досвідом роботи.

«Я працювала в серйозній фармацевтичній компанії, – розповідає Марія, цьогорічна випускниця вишу. – Нещодавно вирішила змінити роботу. Досвід на попередній посаді здобула чималий. Для вакансій, на які претендувала, це навіть більше, ніж потрібно! Але на співбесідах постійно чую: «Так, досвід роботи у вас великий. Але ми бачимо на цій посаді старшого кандидата, скажімо, від 25 років».

Описані випадки – непоодинокі. На ринку праці Тернополя, та й усієї України, це - вже тенденція. Згідно з опитуванням, в 34% компаній існують вікові обмеження.

І якщо закордоном Вам би відмовили в прийомі на роботу, посилаючись тільки на вік, то такого роботодавця вже давно притягнули б до відповідальності. У нас же ставлення до законів - своєрідне,  і відсудити моральну шкоду українцям практично неможливо.

Вагітніти заборонено

Ще одним типовим різновидом дискримінації тернополянок на роботі є упередження щодо їхнього сімейного стану і наявності дітей.

Тож, якщо Ви молода, не важливо одружена чи ні, але бездітна дівчина, то під час співбесіди роботодавець може вже уявляти Вас вагітною і навіть чути, як Ви домовляєтеся про декретну відпустку.

Не менше «пощастило» і молодими мамам, яких нерідко ігнорують роботодавці, адже не наважуються відверто сказати, що саме дитина є причиною «невідповідності» жінки бажаній посаді.

25-річна Юлія не могла знайти роботу майже півроку, їй відмовляли на численних співбесідах без жодних адекватних пояснень. «Навіть коли я підходила за всіма параметрами», – підкреслює вона.

Зрештою молода мама знайшла малооплачувану роботу на дому. «Роботодавці, напевно, вважають, що жінка використовуватиме дитину як виправдання, постійно ухиляючись від власних обов’язків, а також часто братиме лікарняні чи вихідні через хворобу маляти».

Але і це - ще не межа. Як розповів знайомий юрист, є навіть такі роботодавці, які пропонують прописати в контракті пункт, що зобов’язує жінку не народжувати, доки вона працює на їхній фірмі, інакше їй загрожуватимуть штрафні санкції.

Хоч це і поодинокі випадки, але такі вимоги – незаконні, як і звільнення через вагітність, тож у разі виникнення схожих інцидентів треба звертатися до суду.

Цікаво, що чоловіків, які очікують на поповнення в родині, на роботу навпаки беруть дуже охоче, адже, за статистикою, такі працюють на 30–40% більше, щоб заробити на пологи і потреби немовляти.

Чим довші ноги, тим краще

Має місце в Тернополі й дискримінація за зовнішністю. Деякі роботодавці віддають перевагу лише гарним пані.

«В одного із наших клієнтів були прописані вимоги до кандидаток на вакансії: довгі ноги, розкішне волосся, хороша фігура… І навіть якщо жінка – суперфахівець, але низького зросту чи з не дуже привабливим, на думку роботодавця, личком, – намагалася влаштуватися на роботу, то у неї це не виходило», – розповіли в одній із кадрових агенцій.

Потяг керівників до краси не завжди є безневинним бажанням помилуватися підлеглими. Такі вимоги часто тісно пов’язані з проблемою сексуальних домагань до жінок на роботі.

Як свідчать оприлюднені Гельсінською федерацією соціологічні дослідження, жертвами сексуальних домагань в Україні стають приблизно 50% представниць жіночої статі. Правових заходів із цього приводу в нас вживати «не прийнято:  домагання українки воліють просто перемовчати, як і будь-які інші несправедливі дії роботодавців.

Краса - це страшна сила

Проте, навіть якщо Ви, як і героїня із однойменного фільму, « найчарівніша і найпривабливіша», це ще не означає, що Вас візьмуть на роботу.

У тому, що краса може стати перешкодою у пошуку роботи, переконалася 28-річна тернополянка Оля. Дівчина намагалася отримати місце у відділі продажів однієї невеликої фірми. Там працювала її знайома, яка і порадила спробувати свої сили та надіслати резюме.

Та незважаючи, на досвід роботи, відповідну освіту та приємну зовнішність, вдалу попередню співбесіду по телефону, вдруге їй ніхто не перетелефонував і відповідно роботу вона не отримала.

Як потім Олі розповіла все та ж знайома, причиною стало те, що кандидатка була … занадто гарною.

«Виявилося, що менеджер по персоналу тієї фірми –  дружина того самого керівника відділу продажів. Тож під час пошуку відповідної кандидатури вона керувалася власними критеріями. Так, за обідом вона чітко і зрозуміло пояснила моїй знайомій, чому я не підійшла. «Твоя Оля - не просто симпатична, вона - красуня, яких мало! А я ж не божевільна, щоб Максимові у відділ таке «диво» садити, щоб він на неї щодня по вісім годин милувався», - прямим тестом сказала менеджер, а я залишилася без роботи через банальну жіночу ревність», - констатує Оля.

Розуму забагато … буває?

Ще одна причина, через яку Вас можуть не взяти на роботу у Тернополі – це занадто високий інтелект. Так-так. Не дивуйтеся, такі випадки також мають місце у нашому місці.

52-річна Софія все життя пропрацювала редактором у видавництві, потрапила під немилість свого начальника і була звільнена за декілька років до пенсії. Розуміючи, що її, «передпенсійну» пані, братимуть на роботу неохоче, та й вакансій за її спеціальністю не було, жінка вирішила пошукати хоча б під заробіток, щоб приносити додому якісь гроші.

І їй пощастило. Так вона думала спочатку. Поруч із її будинком, на підприємство потрібен був охоронець.

«Хоч і невеликий, але стабільний заробіток, позмінна робота, тож часу багато займати не буде. І вдома встигатиму допомагати, та й внука доглянути зможу», - вже малювала картини свого майбутнього пані Софія.

Але, прийшовши на співбесіду, жінка її із тріском провалила.

«Як сказав начальник, мій інтелект заважатиме мені стояти на посту, а їм потрібні, цитую, «грубі й тупі люди», а мені це не під силу», - розповідає тернополянка.

Людей із великим досвідом керівники часто просто бояться брати на роботу. Це підтверджує інспектор з кадрів однієї із будівельних компаній. Там шукали економіста у фінансовий відділ.

«Було проведено чимало співбесід, частина претендентів вирушила на бесіду з керівником відділу. Серед них був хлопець, який підходив по всіх критеріях: з вищою економічною освітою, вільною англійською (стажувався за кордоном), досвідом роботи і т.д. При цьому - доброзичливий і спокійний.

Тож наш колектив зрадів: нарешті знайшли ідеального кандидата! Але керівник його кандидатуру «забракував», а на вакантне місце взяли студента ВНЗ, без усякого досвіду!

Пізніше у розмові з керівником одного із відділів, він розповів, чому не взяв того «ідеального» кандидата: «такий співробітник - як бомба сповільненої дії. Він знає роботу краще за мене, тому не здивувався, якби через рік-другий зайняв моє місце. Я краще візьму хлопця, в очах якого буду професіоналом високого класу».

Жінкам платять менше

Одним із поширених типів дискримінації, які мають місце не тільки в Тернополі, але і за кордоном – це різниця у винагороді, яку чоловіки та жінки отримують за ту саму роботу.

«В усіх галузях виробництва, навіть тих, де домінує зайнятість жінок, зарплати прекрасної половини за виконання однакової або схожої роботи набагато менші, ніж чоловічі, й становлять у середньому 70% від них», – описують українські реалії дослідники компанії Human Rights Watch.

Навіть на керівних посадах доходи жінок мають нижчий поріг, ніж у чоловіків. Хоча піднятися вгору тернополянкам з кожним роком дедалі легше, стереотипи щодо оплати праці не зникають, кажуть спеціалісти.

Наприклад, за штатним розкладом керівник відділу має отримувати 5 тис. грн. на місяць. Неважливо, хто одержить ці гроші – Іра чи Іван, але жінці можуть запропонувати менше, оптимізувавши таким чином бюджет, мовляв, у неї є чоловік, який може її забезпечувати.

Як свідчить дослідження Rabota.ua, поміж керівників середньої ланки в Україні дохід близько 6 тис. грн. на місяць мають 46% чоловіків і лише 29% жінок, понад 20 тис. грн. – відповідно 14% і 5%.

Нерівність у доходах демонструють і відповіді топ-менеджерів на запитання про їхню зарплату. Велика кількість жінок-керівників (35%) одержують 8–12 тис. грн. на місяць, тоді як 27% чоловіків на таких самих посадах – понад 25 тис. грн.

Тернопільщина б’є рекорди по безробіттю

Попри усі стереотипи та дискримінацію, роботу в Тернополі важко знайти ще й через високий рівень безробіття, при чому щороку воно все більше «молодшає».

Так, згідно даних держслужби статистики, найвищий рівень безробіття в Україні, зокрема і на Тернопільщині,  серед молодих людей віком до 35 років, при чому з вищою освітою. У цій категорії – майже 40% безробітних.

Як пояснюють експерти, з одного боку, молодь має більші шанси для працевлаштування за віковим критерієм, а з іншого – з відсутністю трудового досвіду ці шанси критично зменшуються. Тому й виходить замкнуте коло.

Загалом в Україні на сьогодні налічується близько 1 мільйона 800 тисяч безробітних. Проте експерти кажуть, що неофіційна цифра взагалі досягає 10 мільйонів. І це не враховуючи сотні тисяч українців на заробітках закордоном.

Тернопільщина ж із року в рік займає одне з перших місць в Україні за рівнем безробіття. Сьогодні він становить 12, 9%, і це - один із найвищих показників в країні. За офіційними даними, на 1 жовтня у базових центрах зайнятості Тернопільської області було зареєстровано 9, 4 тис. безробітних, і на одне місце в середньому претендують 8 осіб. Проте, зрозуміло, що ці дані далекі від реальності.

У цьому переконалася і 24-річна тернополянка Мар’яна, яка намагалася отримати роботу адміністратора у дитячому центрі. Прийшовши на співбесіду, дівчина дізналася, що на цю посаду претендує аж 80 осіб.

Україну чекає нова хвиля звільнень

Не зважаючи на і так непросту ситуацію із низьким рівнем зайнятості населення, експерти прогнозують нову хвилю звільнень в Україні.

Найбільше шансів втратити роботу мають фахівці, що працюють у державному секторі: лікарі, вчителі, чиновники, працівники держпідприємств — їх частка від загальної кількості «щасливчиків» складає 60%.

Вже зараз, за офіційними даними Державної служби зайнятості, майже 122 тисячі українців перебувають у неоплачуваних відпустках, а 430,6 тисячі переведені на неповний робочий день із відповідним скороченням зарплат. І держава, на жаль, як і раніше, не стимулює створення нових робочих місць.

***

У європейських країнах рівень безробіття понад 10% вважається дуже високим показником, і, як правило, викликає побоювання експертів, які при таких цифрах вже починають хвилюватися про стан економіки.

В Україні ж чиновники лише звітують про зменшення безробіття на одну тисячну відсотка і вважають це подвигом, достойним ледь не Ордена Ярослава Мудрого.

І поки посадовці у своїх теплих кабінетах готують нові звіти, тернополяни продовжують виїжджати у інші країни у пошуках хоч якогось заробітку. Так, за неофіційними даними, вже понад чверть населення нашої області перебуває за кордоном. Окрім того, Тернопільщина є лідером із подачі заявок на «Зелену карту»: від жителів нашої області надходять 40% від усіх анкет Західного регіону.

Ну а ті тернополяни, що залишаються вдома, гарячково тримаються своїх робіт, переважно із мінімальними заробітками, не маючи ніякої впевненості у майбутньому. Бо за 2 роки правління команди нового Президента, ніякого «життя по-новому» для себе тернополяни не побачили. Змінилося тільки те, що вартість продуктів збільшилася, комунальні тарифи зросли, безробітних стало більше, а усміхнених людей на вулицях все менше і менше.

 

У 2017 році заробітня платня зросте вдвічі

Неділя, 06 листопада 2016, 19:19

З першого дня прийдешнього 2017 року мінімальні зарплати українців можуть зрости вдвічі. Вперше за роки незалежності мінімальна заробітня плата дорівнюватиме прожитковому мінімуму працездатних громадян.

Уряд України ініціює підвищення мінімальної зарплатні з 1600 до 3200 грн. Такими діями мають на меті вивести з тіні «зарплату у конвертах». Підвищення мінімальної заробітної плати стосується всіх без виключення працюючих в Україні громадян. Для платників податку 1 і 2 груп це означає збільшення податку, адже розмір ставки єдиного податку прив’язаний до мінімальної зарплати. Таким чином, державна казна отримає нові грошові надходження.

Прес-служба уряду повідомляє, що зростання мінімальної заробітної плати не вплине на розмір субсидії, призначеної в опалювальному сезоні 2016-2017 років.

«Підвищення мінімальної заробітної плати до 3,2 тис. грн є лише першим кроком», - говорить голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров, повідомляє прес-служба ДФС. Наступного року мінімальна зарплата має зрости спочатку до 5 тис. грн, а потім – до 7,5 тис. грн. Чи вдасться урядовцям при цьому забезпечити стабільність економіки та добробут громадян, дізнаємося у разі схвалення урядової ініціативи Верховною Радою.

Підготувала Юлія Хім’як

 

Суперечка між студентками завершилася грабежем

Субота, 05 листопада 2016, 00:00

mobilkaПро викрадення мобільного телефону у неповнолітньої доньки в Кременецький відділ поліції заявив місцевий житель. Злочин трапився 2 листопада близько 17:00.

Справою зайнялися правоохоронці. За словами начальника Кременецького відділу поліції Володимира Галевича, вони з’ясували, що грабіж трапився під час сварки.

Між двома дівчатами – 1998 та 2000 років народження виник словесний конфлікт в результаті якого старша вирвала з рук молодшої мобільний телефон марки “ПРЕСТІЖІО-3505″ та пішла.

Даний факт зареєстрований в журналі єдиного обліку про скоєні злочини та правопорушення.

 

За жовтневе теплопостачання у Тернополі змінять ціну

П'ятниця, 04 листопада 2016, 09:23

Оскільки у жовтні температура повітря була помірно високою, то оплата за тепло у домі зменшиться. Проте цей факт буде неприємним для тих, хто отримує субсидію.

За теплопостачання тернополянам у жовтні доведеться заплатити по 19, 813 гривень за квадратний метр. В управлінні ЖКГ Тернопільської міської ради повідомили, що ця ціна є на 35% менша від стандартного тарифу 30, 52 г, що гривні за квадратний метр опалюваної площі. Тому фінансові витрати на комунальні послуги будуть зменшені.

У зв’язку з тим, що середньодобова температура у жовтні була близько 5⁰ С тепла, ціна оплати була значно зменшена від того тарифу, який був стандартизований Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Оскільки оплата зменшилась, майже в два рази, свій результат це може показати у наступному місяці. Якщо температура різко зміниться, кошти у гаманцях тернополян теж зазнають значних змін.


Олена Сабатюк

 

Школярів навчатимуть основам сімейних цінностей

П'ятниця, 04 листопада 2016, 08:47

Мiнicтepcтво ocвiти i нayки Укpaїни планує ввести у навчальний процес новий предмет про формування сімейних цінностей. У переліку рекомендованої літератури посібник «Сімейні цінності для учнів 8-9 класів», зміст якого знайшов резонанс в українському суспільстві.

Навчати дітей, як правильно створювати сім’ю планують почати уже з наступного року. Виклaдaти предмет зможе будь-який пeдaгoг, не залежно від cпeцiaлiзaцiї. Програма курсу для старших класів розрахована відповідно на 9, 17, 35 і 70 навчальних годин. Ідея нововведення полягає у тому, щоб донести до школярів правильну картину того, якою має бути родина, як підготуватися до сімейного, як краще розуміти іншу людину, що буде поруч впродовж багатьох років.

Втім, поява у мережі Інтернет підручника з нової дисципліни викликала гостру критику і звинувачення у сексизмі та пропаганді нерівності. Інтернет-видання публікують уривки із книги, зміст яких дискримінує жінок. Так, роль останньої зводитися до того, щоб подобатися чоловікові, бути його опорою і беззаперечно коритися його волі. Автори підручника наголошують, що в дівчаток потрібно виховувати почуття жіночності, а у хлопчиків – бажання бути справжнім чоловіком.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич доручила фахівцям перевірити навчальну програму курсу «Сімейні цінності» на предмет науковості та недискримінації.

Підготувла Юлія Хім’як

 

Тернополян безкоштовно консультує "Бюро правової допомоги"

Четвер, 03 листопада 2016, 13:01

Бюро правової допомоги – всеукраїнська мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги, активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад.

Кожен, хто звернеться до бюро за юридичною консультацією – її отримає, як і матиме доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції. Крім того, клієнти матимуть змогу через бюро отримати доступ й до адвокатських послуг – якщо це буде необхідно та у випадку належності до визначених законом категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу; а також фахівці бюро представлятимуть інтереси таких осіб у суді за окремими видами спорів.

Основними завданнями бюро правової допомоги є:

  • правопросвітництво у територіальних громадах;
  • надання безоплатної первинної правової допомоги – правової інформації та консультацій;
  • забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (представництво інтересів в суді) вразливих категорій громадян;
  • забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

Контактні дані місцевих центрів та бюро правової допомоги у Тернопільській області:

Назва

Адреса

Контактний телефон

Електронна пошта

Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Тернопільський місцевий центр з НБВПД

м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7

(0352) 52-15-20

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Бережанське бюро правової допомоги

м. Бережани, вул. Банкова, 6

(03548) 2-39-99

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Козівське бюро правової допомоги

смт. Козова, вул. Дорошенка, 3

(03547) 2-22-24

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Підволочиське бюро правової допомоги

смт. Підволочиськ, вул. Данила Галицького, 80

(03543) 2-10-19

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Підгаєцьке бюро правової допомоги: м. Підгайці, вул. Шевченка, 2А (03542) 2-14-62 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Теребовлянське бюро правової допомоги м. Теребовля, вул. Князя Василька, 150 (03551) 2-10-02 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Кременецький місцевий центр з НБВПД м. Кременець, вул. Шевченка, 59А (03546) 2-52-33 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Збаразьке бюро правової допомоги м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема, 19 (03550) 2-20-42 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Зборівське бюро правової допомоги м. Зборів, вул. Богдана Хмельницького, 47 (03540) 2-21-70 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Лановецьке бюро правової допомоги м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (03549) 2-24-59 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Шумське бюро правової допомоги м. Шумськ, вул. Шевченка, 3 (03558) 2-24-45 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Чортківський місцевий центр з НБВПД м. Чортків, вул. Шевченка, 54 (03552) 2-09-50 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Борщівське бюро правової допомоги м. Борщів, вул.Шевченка, 20А (03541) 2-28-80 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Бучацьке бюро правової допомоги м. Бучач, вул.Майдан Волі, 1 (03544) 2-11-26 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Гусятинське бюро правової допомоги смт. Гусятин, вул. Суходільська,7 (03557) 2-18-19 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Заліщицьке бюро правової допомоги м. Заліщики, вул. Степана Бандери, 38 (03554) 2-21-33 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Монастириське бюро правової допомоги м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А (03555) 2-12-72 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду


 

Зробили ще одну дорогу до культурного храму Тернополя

Четвер, 03 листопада 2016, 06:43

Для людей з обмеженими можливостями сконструювали спеціальний пандус, який дає змогу безперешкодно відвідати драматичний театр міста. Ця ідея вже давно обговорювалась, проте не було коштів для її реалізації. Проте завдяки небайдужим людям була надана фінансова підтримка, яка втілила задум в реальність.

14947498_353503395041492_8582686640553884667_n

Такою новиною поділився Олександр Башта на своїй сторінці у соцмережі:

«Сьогодні наш Тернопільській драматичний театр нарешті був обладнаний пандусом, по якому людям з інвалідністю буле простіше потрапляти до храму культури.

Особисто не міг бути присутнім на монтажі, через підготовку до сесії обл. ради, але вже вечором випробував - пандус гарний та зручний, через великий перепад висот ми зробили трішки більший кут нахилу, але це можна подолати. Нарешті ми це втілили в життя.

Щиро дякую Василю Лило, Ігорю Гуді, Володі Бліхарю та Ярославу Ковальчуку за фінансову підтримку та виконання робіт».

Тому відтепер всі бажаючі зможуть з легкістю відвідати події, які відбуватимуться в Тернопільському драматичному театрі.

 

У Тернопіль завезли протигрипозну вакцину

Середа, 02 листопада 2016, 09:01

Кожен бажаючий відтепер має змогу зробити протигрипозну вакцину у поліклініці за місцем проживання. Завезений препарат від корейського виробника.

Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Марія Павельєва розповіла, що ліки можна замовити і у кожній аптеці міста. Після відправлення замовлення через кілька днів вакцина буде вже в аптеці. Щодо препарату «Ваксігрип», то на території України її ще поки немає. Проте найближчим часом обіцяють, що препарат буде завезений.

Ціна однієї вакцини вартуватиме близько 200 гривень. Ліки можна приймати дітям від 6 місяців та дорослим. Препарат дієвий проти усіх штамів, які повинні бути в повітрі на період цього сезону.

Вакцина повинна бути доставлена до медичних закладів при температурі +2 - + 8 градусів. Повинно пройти близько 2-ох годин з моменту доставки і до прийому пацієнтом цього препарату. Той у свою чергу перед щепленням зобовʼязаний пройти медичне обстеження на виявлення алергічних речовин та загального стану здоровʼя. Після прийняття вакцини лікар повинен спостерігати за пацієнтом півтори години, щоб переконатись, що жодних побічних ефектів не виникло. Якщо це трапилось пізніше, людина, якій вкололи ці ліки, повинна негайно звернутися до медичного закладу. Оскільки можливі реакцій, які передбачено виробником препарату.

Вакцина протипоказана тим, у кого алергія на яєчний білок. Людям з хронічними захворюваннями, хто входить до групи ризику захворіти грипом можна робити щеплення. Тому що після вакцинації організм захищений до 95% на термін близько 6 місяців.


Олена Сабатюк

 

У Зборівській гімназії учням розповіли, як не стати жертвами торгівлі людьми

Середа, 02 листопада 2016, 08:59

У рамках Європейського Дня боротьби з торгівлею людьми, що відзначався 18 жовтня в багатьох країнах, керівник Зборівського бюро правової допомоги Світлана Нужда провела урок правових знань для учнів 10-11-их класів Зборівської державної української гімназії ім. Романа Завадовича на тему: «Протидія торгівлі людьми: що це таке і як цього уникнути?».

Важко повірити, що торгівля людьми існує в сучасному світі та є загрозою для українців. Проте, за оцінками Міжнародної організації з міграції, близько 160 тисяч українцівпостраждали від торгівлі людьми з 1991 року. Постраждалі живуть серед нас, залишаючись непоміченими та навіть не сподіваються на допомогу.

Під час уроку Світлана Нужда проінформувала учнів про види торгівлі людьми, а саме: що таке примусова праця, під час якої жертви змушені працювати проти власної волі, під погрозою застосування насильства або інших форм тиску. Розповідала вона й про те, що у випадку примусової праці свобода людей обмежується, а на їх власність здійснюється посягання.

Учні ознайомились із положеннями Протоколу про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї. Протокол є міжнародною збіркою дипломатичних норм, одним із протоколів, що доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності, прийняту резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 15 листопада 2000 року. Працівник бюро також роз'яснила учням норми Закону України «Про протидію торгівлі людьми» та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми».

Окрім ознайомлення учнів із теоретичним матеріалом, Світлана Нужда продемонструвала слухачам соціальні ролики та рекламні матеріали, які наочно висвітлили процес залучення громадян до нелегальної праці.

Наостанок керівник Зборівського бюро правової допомоги дала учням короткі поради, яких варто дотримуватись для того, щоб не потрапити до ситуації, у якій людина буде виступати «живим товаром». Як-от, переговорів наодинці з агентом не вести, завжди просити невідому особу, яка вас перепиняє, показати свої документи (ліцензію фірми), натомість, свої документи в чужі руки не віддавати, а, перш ніж укладати трудовий контракт, ретельно вичитати всі його умови. “На випадок втрати своїх документів завжди потрібно мати при собі їх копії ”, – наголосила Світлана Нужда.

Очільник бюро правової допомоги не забула й розповсюдити серед слухачів аудиторії підготовлені працівниками бюро інформаційні буклети на тему протидії торгівлі людьми.

За правовими консультаціями жителі Зборівського району можуть звертатися до бюро правової допомоги за адресою: м. Зборів, вул. Богдана Хмельницького, 47, тел.: (03540) 2-21-70.

 

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут:

 

Тернопільський місцевий центр;

 

Кременецький місцевий центр;

 

Чортківський місцевий центр.

 

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.

 

Адвокату можна, нотаріусу – ні

Середа, 02 листопада 2016, 08:54

В управлінні обслуговування платників Тернопільської ОДПІ дали роз’яснення, стосовно правомірності здійснення торговельної діяльності особою, яка зареєстрована як адвокат.

Відповідно до ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Законом можуть бути встановлені обмеження на заняття підприємницькою діяльністю.

Підпунктом 4 пункту 6.7 розділу VI Порядку обліку платників податків і зборів визначено, що якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому ще й здійснює незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується в податковій інспекції як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

У такому разі, така фізична особа зобов’язана подати, особисто чи надіслати рекомендованим листом з описом вкладення, до податкової інспекції за місцем свого постійного проживання заяву за ф. № 5-ОПП з позначкою «Зміни» та копію документа, що підтверджує право на провадження незалежної професійної діяльності (свідоцтва про реєстрацію, дозволу, сертифіката тощо).

Тобто, фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, можуть зареєструватись підприємцем за відсутності обмежень на заняття підприємницькою діяльністю, які встановлені законом.

Слід зазначити, що Законом України від 05 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» - не заборонено займатись адвокатською діяльністю фізичній особі, яка зареєстрована як підприємець.

Однак, нотаріус такою діяльністю займатись не може. Це прописано у статті 3 Закону України «Про нотаріат».

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Міська рада реагуватиме на неналежне прибирання Тернополя в осінньо-зимовий період

Вівторок, 01 листопада 2016, 08:06

Згідно з Правилами благоустрою Тернополя прибирання прилеглих територій повинні здійснювати суб’єкти господарювання, а за неналежне виконання цього обов’язку передбачено штрафні санкції у розмірі 850 – 1360 грн.

Як повідомляють в управлінні муніципальної поліції, прибирання міських територій повинне здійснюють два рази на добу, зокрема ранкове - до 8.00 год. та денне – з 14.00год. та у міру потреби (снігопад, ожеледиця, святкові дні, тощо).

Підприємства торгівлі, побутового обслуговування, ринки, власники кіосків та інших об’єктів дрібнороздрібної торгівлі, автозаправні станції тощо зобов’язані прибирати прилеглу територію по периметру споруд (кіоски, намети, лотки тощо) на віддалі 15м.

З метою забезпечення належного санітарного стану, працівники управління муніципальної поліції Тернопільської міської ради проводять щоденні обстеження території міста на предмет дотримання Правил благоустрою м. Тернополя.

У разі порушення вимог вищезазначених Правил, винних осіб буде притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Даною статтею передбачено, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягне за собою накладення штрафу на громадян у сумі 340 грн. – 1360 грн. і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності - 850 грн. – 1700 грн.

При виявленні територій, не прибраних належним чином, тернополяни можуть звертатись на гарячу лінію Тернопільської міської ради за тел. 15-80 або в управління муніципальної поліції за тел. тел. 40-41-67, 40-41-68.

 

Електронні підручники на зміну паперовим

Понеділок, 31 жовтня 2016, 09:14

Уже з наступного року українські школярі матимуть змогу обирати між звичним підручником і його електронним відповідником. У Міністерстві освіти і науки України повідомляють, що в 2017 році при закупівлі підручників наполягатимуть на виданні їхньої електронної версії.

Новина. ПідручникиРозвантажити дитячі спини – таку мету у буквальному розумінні ставлять перед собою у Міносвіті. Замість важких наплічників, наповнених друкованими книгами, лише один електронний гаджет. Міністерство розпочало перемовини із видавцями. У майбутніх контрактах із видавцями зазначатимуть вимогу щодо електронної версії. Батьків заспокоюють: отримати електронні підручники можна буде безкоштовно з мережі Інтернет. Паперова книга теж залишиться на шкільних партах.

Зауважимо, що прочитати книгу в електронному форматі можна лише за допомогою електронного пристрою. Такі пристрої для сучасного школяра не новинка. Багато учнів використовують телефони великих діагоналей, електронні книги та планшети як альтернативу паперовим книжкам через мобільність та зручність.

Позиція вчителів щодо нововведення неоднозначна. Багато ставляться до нього неприхильно і цьому є логічне пояснення. Електронні підручники відрізняються від класичних, тому дітям буде непросто працювати гуртом із класом. З чисто практичної сторони, такі пристрої доволі тендітні у порівнянні із паперовим підручником. Якщо звичайна книжка за своє життя може впасти зі столу десятки разів і це їй не зашкодить, то життя електронної може закінчитися після одного такого падіння. Ще один негатив – згубний вплив на дитячий зір.

Все ж, ідея розвантажити спини школярів має і хороші сторони. Усі добре пам’ятаємо, яку важку ношу, в буквальному розумінні, щодня носить школяр. Сподіваємося, до впровадження нововведення відомство проаналізує всі недоліки і мінімізує їх.

Підготувала Юлія Хім’як


 

Державна програма часткової компенсації утеплення помешкань знову діє

Неділя, 30 жовтня 2016, 06:09

6 жовтня згідно рішення уряду продовжено дію Урядової програми з енергоефективності, згідно якої держава частково відшкодовує українцям витрати на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання.

У липні  2016 року Урядом було прийнято рішення про спрямування додаткових 100 мільйонів гривень на допомогу українцям в утепленні житла. Нещодавно державні банки відновили видачу фізичним особам так званих «теплих» кредитів. У тому числі і тернополяни, котрі візьмуть участь у програмі кредитування, щоб утеплити власне житло, замінити вікна на енергоощадні, встановити вузли обліку, модернізувати освітлення тощо, отримають від держави безповоротну фінансову допомогу у розмірі 35% від суми залучених кредитних коштів. Слід зазначити, що ця сума не повинна перевищувати 12 тисяч гривень. Компенсація також доступна і тим особам, котрі здійснюють оплату житлово-комунальних послуг згідно субсидій.

ОСББ та ЖБК відшкодовуватимуть 40% від витрат на утеплення будівлі, як і було раніше. Якщо до складу ОСББ входять сім’ї, що отримують субсидії, то сума відшкодування коливатиметься від 40 до 70%.

В правлінні ЖКГ Тернопільської ОДА стверджують, що затримок у  відшкодовуванні коштів немає. «Теплі» кредити зараз користуються популярністю серед мешканців тернопільського краю.

 

Адвокат з Тернопільщини допомогла відновити у суді право внутрішньо переміщеної особи на виплату адресної грошової допомоги

Субота, 29 жовтня 2016, 13:48

14523031 540568199467474 5882750315026908535 n

На даний час і надалі залишається актуальним питання щодо припинення чи відміни виплат внутрішньо переміщеним особам органами соціального захисту населення.

Так, до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин М. —  інвалід ІІ групи, житель одного із сіл району, для надання йому правової допомоги, а саме: складання процесуальних документів та представництва інтересів у суді у зв’язку з відмовою в призначенні та нарахуванні адресної грошової допомоги як внутрішньо переміщеній особі. Неодноразово звертаючись до управління соціального захисту населення за місцем фактичного проживання, призначення допомоги пан М. так і не отримав, що позбавило його єдиного джерела для покриття витрат на проживання та оплату житлово-комунальних послуг.

Працівники місцевого центру здійснили виїзд по місцю проживання особи з обмеженими фізичними можливостями, прийняли звернення та видали доручення від 6 травня 2016 року № 94 адвокату Мар’яні Суп для представлення інтересів клієнта у суді.

На підставі зібраної та проаналізованої інформації адвокат підготувала адміністративний позов до суду.

Згідно із Порядком надання щомісячної адресної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, що затверджений  постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505, грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах з питань соціального захисту населення міських, районних у містах рад, з дня звернення за її призначенням і виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

На даний час грошова допомога особам, які переміщуються, призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім’ї  у таких розмірах:

- для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти)

- 884 гривні на одну особу (члена сім’ї);

- для інвалідів - прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність;- для працездатних осіб

- 442 гривні на одну особу (члена сім’ї).

Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 2 400 гривень.

Якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, відбулися зміни, розмір грошової допомоги перераховується з місяця, наступного за місяцем виникнення таких змін, за заявою уповноваженого представника сім’ї або інформацією компетентного органу.

Порядок також містить вичерпний перелік підстав припинення виплати грошової допомоги, якими є:

- подання уповноваженим представником сім’ї заяви про припинення виплати грошової допомоги;

- надання інформації державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім’ї протягом двох місяців не працевлаштувалися за сприянням державної служби зайнятості або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції чи населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, але фактично не працюють;

- зняття з обліку внутрішньо переміщеної особи;

- виявлення уповноваженим органом факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги.

Зміна місця проживання особи, яка перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа, не є підставою для припинення виплати щомісячної адресної допомоги.

Всупереч порядку,. відповідач не розглянув заяву внутрішньо переміщеної особи та не призначив адресну допомогу, чим порушив право на отримання соціальних виплат клієнта.

Завдячуючи професійній роботі адвоката Мар’яни Суп, постановою суду від 05 серпня 2016 року дії управління соціального захисту населення щодо не призначення та не нарахування адресної правової допомоги громадянину М. визнано протиправними.

Нагадуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел. (03552) 2-09-50 та відділів центру за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги —  м. Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел. (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги —  м. Бучач, майдан Волі, 1, тел. (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, (03557) 2-18-19;

Заліщицьке бюро правової допомоги —  м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел. (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел. (03555) 2-12-72.

 

Тернопільські студенти проти корупції

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 06:57

З березня 2015 року в місті діє «Студентське антикорупційне агентство», головна мета якого - захистити студентів від корупційних схем та боротися за їхні права. На сьогодні координатором проекту є студентка ТНПУ Тетяна Сендецька, яка розповіла, що Тернопіль є одним з головних студентських міст України, а з корупцією тут можна зустрітися чи не в кожному ВНЗ. Саме тому робота агентства направлена на подолання цієї проблеми.

Нещодавно у місті був проведений антикорупційний семінар, у якому взяло участь понад 20 студентів. У процесі обговорення були вирішенні питання як потрібно боротися з хабарництвом та утворення і запобігання корупційних схем, як в навчальних закладах, так і в гуртожитках. Для цього створили Тернопільське територіальне утворення.

Окрім цього представники агентства були долучені до проекту «Про молодь», який тривав протягом двох днів. Подію було ініційовано Міністерством молоді та спорту за підтримки ЮНІСЕФ. Було розглянуто статті закону, які безпосередньо регулюють дії молоді. Головним досягненням було створення Національної агенції підтримки ініціатив молоді. Координато агентства Тетяна Сендецька поділилась своїми враженнями на сторінці у соцмережі:

«Протягом двох днів було представлено оновлений текст законопроекту та організовано дискусії по деяких статтях закону, зокрема в частині створення правових механізмів участі молоді, зменшення віку молоді, діяльності громадських організацій, що працюють з молоддю, створення Національної агенції підтримки ініціатив молоді та інших важливих для молоді питань.

Загалом, багато роботи зроблено, але ще більше її попереду, адже втілювати закон у життя будемо ми і доля молодіжної політики в Україні у наших руках».

У процесі цих подій учасники організації були приєднані до Відокремленого Підрозділу Національної Молодіжної Ради України.

Ті, хто має бажання поповнити лави боротьби з хабарництвом має змогу заповнити анкету на сайті https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd-PR024EWnsjHWB9gXX4NXPI2l0t0qh4jmmjCtYfmJ8XhFUQ/viewform?c=0&w=1 . Заяви прийматимуть до 31 жовтня.

 

Олена Сабатюк

 

До уваги платників податку на прибуток!

Четвер, 27 жовтня 2016, 07:08

Оновлена форма Декларації з податку на прибуток підприємств для «квартальних» платників уже доступна в електронному форматі. Вона має ідентифікатор форми «J0100115».

В оновленому рядку 26 Декларації за три квартали 2016 року потрібно вказати суму разового внеску в розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого за три квартали 2016 року.

Детальніше з даного питання можна проконсультуватись у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-21, 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Скоро тернополяни зможуть гуляти підземеллями катедри

Четвер, 27 жовтня 2016, 06:24

Доцільність такої ідеї обдумували протягом довгого часу. На разі у храмі розповіли, що туристичні маршрути будуть відкриті найближчим часом. Зараз екскурсоводи та історики обдумують над маршрутом та готують музейні експозиції.

Отець Орест Павлінський розповів, що на сьогодні рішення про відкриття підземелля вже затверджено. Оскільки підвали відкритті, то є змога показати це місцевим жителям та туристам. Тому зараз детально працюють над облаштуванням та безпечним перебуванням людей у цьому приміщенні.

Поки що у храмі не можуть чітко визначити обсяг експонатів, оскільки ще до кінця не продумано, який вигляд підземелля повинні мати в результаті. Звісно, в катедрі пропонують втілити історію церкви, але до цього, ще є пропозиція висвітлити і історію Тернополя.

Окрім підземелля планують реставрувати вверх храму та оглядовий майданчик. Церкву вкриють міддю та відновлять давню форму веж. Для того, що виконати ці роботи необхідно затвердити кошторис на майбутні роботи. Тому якщо за зимовий період документи будуть оформленні, то вже з весни розпочнуть реставрацію.

 

Олена Сабатюк

 

Злочинця з багаторічним стажем затримали поліцейські охорони

Середа, 26 жовтня 2016, 08:07

Завдяки оперативній роботі групи реагування Управління поліцїї охорони, «на гарячому» було затримано злочинця з багаторічним стажем перебування в місцях позбавлення волі.

Чотири дні проведених на волі, вистачило для зловмисника, аби зрозуміти, що за гратами він почуває себе комфортніше – саме це 49-річний злочинець розповів поліцейським охорони під час затримання.

Працівники Управління поліції охорони встановили, що затриманий неодноразово судимий, в місцях позбавлення волі провів більше двадцяти років. Як жити поза межами в’язниці він не знав, тому повернувся на злочинний шлях. Дочекавшись вечора, як тільки магазини завершили свою роботу, злодій попрямував до продуктового магазину з наміром пограбування. Проникши до магазину та пошкодивши обшивку магазину і вхідні двері - одразу ж спрацювала тривожна сигналізація поліції охорони.

Магазин перебував в зоні дислокації поліцейських охорони, тому правоохоронці опинилися на місці події за лічені хвилини та затримали злочинця «на гарячому».

Затриманий знову опиниться на лаві підсудних. Дії зловмисника підпадають під ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України – крадіжка, покаранням за такий злочин може бути позбавленням волі терміном до шести років.

 

У Тернополі в медичних закладах встановлять відеокамери

Вівторок, 25 жовтня 2016, 06:56

Нещодавно місцеві депутати підтримати пропозицію встановити відеонагляд у місцевих лікарнях. Фінансування на такий задум відбуватиметься з бюджету міста. Таке нововведення вважають необхідною умовою для якісного лікування та відповідального ставлення лікарів до пацієнтів. Ініціатор цієї ідеї Андрій Шкула на своїй сторінці у соцмережі детально розповів про умови встановлення відеокамер:

«В лікарнях будуть КАМЕРИ, Радий бути причетним до якісних змін в місті. Депутати, нагадаю, підтримали мій запит щодо встановлення камер відеоспостереження в приймально-діагностичних відділеннях медзакладів міста.

Бюджетна комісія знайшла можливість профінансувати. То ж якісним камерам, які стежитимуть за якістю послуг, захищатимуть пацієнтів та медиків бути!!! Одразу скажу: ніяких конфіденційних речей камери не порушують - запис, по задуму, відбувається на закритий сервер. Доступ, в разі потреби, отримають правоохоронці, профільні чиновники ТМР, депутати. Причин такої ініціативи, з мого боку, декілька. Всі вони пов’язані зхі смертю тернополян чи то в медзакладах чи то за його межами. Приміром: чи правильно надавали допомогу чи вірно здійснювали діагностику/огляд, сам пішов пацієнт з лікарні чи його змусили, відмовили людині чи вона сама відмовилась, порушували лікарі/пацієнти закон і правила чи не порушували. Все це зможемо аналізувати. Крім того камери, впевнений, дисциплінують. Дякую депутатському корпусу за підтримку!!!»

Багатьох тернополян така затія обурила, тому що, на думку жителів міста, обладнання і фасад медичних закладів першочергово повинен фінансуватися, а камери можна встановити згодом. Також це є некоректним по відношенню до пацієнтів. Меншість це рішення підтримало.

Олена Сабатюк

 

У тернопільському клубі бізнес-подій гімназисти відкривали ″Фірму Майбутнього″

Понеділок, 24 жовтня 2016, 11:46

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулось чергове засідання «Клубу бізнес-подій», що діє при центрі підтримки підприємницьких ініціатив. Цього разу вперше учасниками засідання були учні - десятикласники Тернопільської класичної гімназії.

Тема зустрічі: «Презентація Пункту європейської інформації. Професії майбутнього».

На засідання була запрошена куратор Пункту європейської інформації, завідувач відділу читального залу Тернопільської обласної бібліотеки для молоді Олена Кіз’якова. Вона розповіла про можливості навчання за кордоном, грандові програми навчання та способи перевірки рейтингу навчального закладу, поділилась корисними WEB-ресурсами для пошуку інформації на сайтах науково-дослідних установ, інститутів громадянського суспільства та медіа, поінформувала про діяльність Європейського Союзу та його цінності.

У другій частині засідання фахівець з профорієнтації МРЦЗ Аліна Грицаєнко запропонувала гімназистам інтерактивну гру ″Фірма майбутнього″. Десятикласники визначали напрямок діяльності фірми, придумували назву, визначали хто і ким буде працювати, що буде робити. Надалі кожна команда презентувала свою фірму, пропонувала послуги та розповідала про перспективи розвитку бізнесу.

Також учні із задоволенням прийняли пропозицію написати запитання до роботодавців, які завітають на наступне засідання Клубу, що відбудеться 27 жовтня, а відповіді із найцікавішими запитаннями будуть розміщені на Фейсбук-сторінці Тернопільського МРЦЗ.

 

У Тернополі по 10 000 гривень отримають військові-контрактники, інваліди війни та діти загиблих учасників АТО

Неділя, 23 жовтня 2016, 14:17

На черговій сесії Тернопільської міської ради пропонується внести зміни до «Програми турбота на 2016-2018 року», яка передбачає соціальну підтримку різних верств населення. Як розповідає міський голова Сергій Надал, зміни стосуються виділення одноразової грошової допомоги у розмірі 10 000 гривень деяким категоріям населення.

«Гроші ми виділимо тернополянам, які уклали контракт на військову службу, а також учасникам бойових дій, які отримали статус інваліда війни під час АТО чи Революції Гідності, - розповідає Сергій Надал. - Також до Дня святого Миколая неповнолітнім дітям загиблих учасників АТО з Тернополя буде виділено таку ж суму коштів».

Для отримання коштів цим категоріям тернополян, або їх представникам, необхідно звернутися з відповідними документами та заявою у міську раду

 

Вакантні посади та вільні робочі місця уТернопополі

Субота, 22 жовтня 2016, 16:29

Станом на 01 жовтня 2016 року 432 підприємства міста подали інформацію до Тернопільського міськрайонного центру зайнятості про наявність 1068 вільних робочих місць та вакантних посад ( на 01.10.2015 р. – 951 вакансія), у тому числі потреба для заміщення на посади службовців – 295 місць, для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями – 28 місць.

Всього за січень – вересень 2016 року Тернопільський міськрайонний центр зайнятості отримав від 1458 підприємств інформацію про наявність 9012 вільних робочих місць та вакантних посад. Для покращення ситуації на ринку праці та розширення спектру послуг, що надається службою зайнятості роботодавцям, за січень – вересень 2016 року проведені 28 міні-ярмарків вакансій щодо сприяння роботодавцю в укомплектуванні заявлених вакансій, 9 презентацій роботодавця, 3 профорієнтаційних масових заходи «День відкритих дверей на виробництві»: ТзОВ «Тервікнопласт», в яких взяли участь 10 чол., магазин «Фокстрот» ( ТЦ «Орнава») – 23 особи та ФОП Краєвський А.В. ( італійська хімчистка «Perfetto») – 10 чол., 4 семінари з соціальними партнерами на теми: «Служба зайнятості відкрита для всіх і для кожного», «Роботодавець – надійний партнер служби зайнятості у питанні працевлаштування безробітних», «Молодь на ринку праці» та «Служба зайнятості відкрита для всіх і для кожного».

 

Облікові справи мають термін зберігання

П'ятниця, 21 жовтня 2016, 00:00

В управлінні обслуговування платників Тернопільської ОДПІ пояснили, скільки часу зберігаються справи платників податків. Фахівці зазначили, що Наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 № 578/5 затверджено Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів (далі – Перелік).

Відповідно до статті 291 р. І Переліку облікові справи платників податків і зборів (обов’язкових платежів) зберігаються протягом 5 років після припинення діяльності таких суб’єктів господарювання.

Особові рахунки платників податків і зборів (обов’язкових платежів) зберігаються протягом 5 років. Це передбачено статтею 292 вказаного Переліку.

Однак, слід зазначити, що обчислення строків зберігання документів проводиться з 1 січня року, який іде за роком завершення їх діловодством.

Наприклад, обчислення строку зберігання справ, завершених діловодством у 2014 році, починається з 1 січня 2015 року.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Тернопільська дітвора змагатиметься за «Кубок Східного»

Четвер, 20 жовтня 2016, 04:30

Шанувальникам дворового футболу!

20 жовтня 2016 року о 16:00 год. на універсальному спортивному майданчику по вул. Д. Галицького,26 відбудеться турнір з дворового футболу «Кубок Східного» серед дітей 2004-05 р. н.

Склад команди: 6 чол. (5 в полі +1 запасний)

Заявки подавати за тел. 0963608756

Організатор: Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

Чекаємо команди юних футболістів і нехай переможуть найсильніші!!!

 

Оновлено довідники податкових пільг

Середа, 19 жовтня 2016, 08:19

Тернопільська ОДПІ повідомляє, що ДФС затвердила нові Довідники податкових пільг №80/1, що є втратами доходів бюджету та інших податкових пільг №80/2 станом на 01.10.2016 р.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку з вироблених в Україні та імпортованих підакцизних товарів (продукції), місцевих податків та зборів, державного мита, оподаткування неприбуткових установ і організацій, а також початок та кінець дії пільг.

Детальніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Впровадження програм громад на створення нових робочих місць, в тому числі на розвиток малого та середнього бізнесу

Середа, 19 жовтня 2016, 06:50

За ініціативи Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбувся семінар на тему: «Впровадження програм громад на створення нових робочих місць, в тому числі на розвиток малого та середнього бізнесу» за участю представників територіальних громад Тернопільського району.

Відкрив захід директор міськрайонного центру зайнятості Анатолій Васильович Куриляк, який ознайомив із ситуацією на ринку праці міста та району, розповів про те, що державна служба зайнятості запроваджує сучасні ефективні технології надання соціальних послуг, забезпечувує розширення їх змісту, а також гнучкість управлінських та організаційних підходів щодо сприяння зайнятості населення.

Він наголосив, що з метою розширення перспектив зайнятості населення необхідно залучати ресурси місцевих громад на створення нових робочих місць та розвиток підприємницької ініціативи, звернув увагу на грантові еко-стартапи.

Продовжив виступ заступник директора міськрайонного центру зайнятості Ігор Кондира, який розповів присутнім про надання компенсації роботодавцям витрат в розмірі єдиного соціального внеску у випадку створення нових робочих місць, про консультування осіб з питань організації та провадження підприємницької діяльності, про залучення коштів місцевих бюджетів для фінансування громадських та інших робіт тимчасового характеру за участю безробітних громадян, про послуги з організації професійного навчання, підготовки та перепідготовки кадрів на замовлення роботодавців.

«У нашому регіоні є чимало позитивних прикладів розвитку виробництва та створення нових робочих місць. З початку року 89 роботодавців за направленнями центру зайнятості працевлаштували на новостворені робочі місця 148 громадян, з них 39 осіб, які потребують додаткових гарантій зайнятості, отримують компенсацію витрат в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», - зазначила начальник відділу взаємодії з роботодавцями МРЦЗ Лариса Дмитренко. Також вона розповіла про організацію та проведення громадських та інших робіт тимчасового характеру, про упередження порушень трудового законодавства та легалізацію виплати заробітної плати, роз’яснила зміст нових соціальних послуг, які надає роботодавцям центр зайнятості.

Всі учасники семінару взяли активну участь в обговоренні порушених питань. Підсумовуючи засідання всі присутні висловили побажання надалі тісно співпрацювати із службою зайнятості щодо створення нових робочих місць, здійснювати обмін інформацією про можливості виділення коштів з місцевих бюджетів на їх реалізацію згаданих програм, інформувати про це безробітних, які зацікавилися можливістю організації підприємницької діяльності.

 

Теплопостачання у будинках Тернополя зазнає змін

Середа, 19 жовтня 2016, 06:20

Система за якою раніше працювали комунальники вже застаріла та не вигідна як для підприємства, так і для жителів будинків. Відтепер теплопостачання буде відбуватися за новими стандартами, а саме - у будинках будуть встановленні індивідуальні теплові пункти, які буду постачати тепло.

Начальник виробничо-технічного відділу КП теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Віталій Грубенюк розповів, що система, за якою працювали весь попередній час вже втратила свою якість, оскільки була зпроектована ще у 70-х роках. Це тягне за собою низку фінансових витрат і опалювати цілодобового стає невигідно. Якщо в оплату за цю послугу включити всі затрати, то жителі будинків будуть не в змозі виплатити цю суму, оскільки вона буде значною.

Нові теплові пункти є більш комфортними, тому що вода нагріватиметься зразу в будинку. Жителі Тернополя зможуть самі регулювати теплопостачання та його витрати. Таку модернізацію планують встановити найближчим часом і роботи розпочнуть після Нового року. Для того, щоб фінансування та можливості реалізації такого проекту прискорити, вже оголошено тендер, де зазначено адрес перших робіт.

Індивідуальні пункти опалення будуть встановленні у кожному будинку, де є підвал. Якщо така умова відсутня, тоді буде встановлено тепловий лічильник.

Олена Сабатюк

 

Тернопільська обласна рада: чому депутати порушують закон та ігнорують виборців

Вівторок, 18 жовтня 2016, 06:38

60 депутатів Тернопільської облради порушили закон. Вони не оприлюднили інформації про свої громадські приймальні. Депутати із фракції “Громадянська позиція” єдині, хто не ігнорує своїх виборців. Жоден із депутатів ВО “Свобода” не веде прийому громадян.

Відповідно до п. 5, ст. 10 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, депутат зобов’язаний визначити й оприлюднити дні, години та місце прийому виборців та вести регулярний (не рідше одного разу на місяць) прийом громадян та розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення.

Проте на сайті Тернопільської обласної ради в розділі "Громадські приймальні депутатів" оприлюднено інформацію про приймальні лише чотирьох депутатів, представників фракції Тернопільської обласної організації політичної партії "Громадянська позиція".

Рух ЧЕСНО подав інформаційний запит в обласну раду з проханням надати інформацію про громадські приймальні, проте у відповіді вказані контакти приймалень лише 23 із 64 депутатів. Дивно, що всі 13 депутатів із фракції ВО “Свобода” проігнорували права виборців, адже депутат обласної ради зобов’язаний вести регулярний особистий прийом громадян. Інформація про дні, години та місце прийому повинна бути публічною. Ті депутати, які не ведуть прийому виборців, порушують закон.

Питання приймалень депутатів обласної ради воно дуже складне. По-перше, не всі депутати обрані з округів, тобто в обласній раді є округи які не мають свого представника-депутата. Наприклад, я відповідаю за 2 округи, скажіть, як я там зроблю приймальню і де, та хто мене з цим підтримає? Тому ми прийняли таке рішення дати свої публічні координати: телефон, електронну пошту. Також у нас є депутатська кімната в обл раді, де ми можемо призначити час з людиною, яка хоче зустрітись і поговорити, - коментує депутат від фракції ВО “Свобода” Олександр Башта.

Башта додає:

Ви розумієте, є одна нісенітниця: вимагають від людини роботи, за яку не платять. Коли людина стає депутатом, вона мусить мати якісь фінансові можливості для своєї роботи. А на громадських засадах я можу сказати: “Ну вибачте, я не зміг”, як в анекдоті, звичайно я цього не скажу, але питання депутатських приймалень як приміщень воно поки що висить у повітрі і не буде вирішено. Депутат не може створити кімнату, бо це гроші. Навіть, якщо він домовиться десь, скажемо, у сільському клубі, треба час призначити, донести до виборця, щоб він це знав. А як до нього донести?

Координаторка регіональної мережі руху ЧЕСНО Ірина Федорів наголошує, що питання з приймальнями - одне з найлегших, які протягом року мали б вирішити депутати.

На це не потрібні гроші. Треба просто домовитися за приміщення комунальних установ, селищних, районних, міських рад, щоб у певні години хоча б раз на місяць давали можливість депутатам приймати виборців. Якщо за рік депутати не вирішили таке просте питання за наявності комунального ресурсу, яким чином вони збираються вирішувати більш серйозні питання, які вимагають, наприклад, залучення інвестицій?

Зазначимо, що тернополянам з депутатами міської ради комунікувати значно простіше, адже на сайті ради є інформація про всі громадські приймальні, номери телефонів і електронні пошти обранців. З 42 депутатів практично всі регулярно ведуть прийом.

Нагадуємо, Громадський рух ЧЕСНО допомагає виборцям знайти своїх депутатів. Саме для цього було створено онлайн-карту, на якій нанесено адреси депутатських приймалень та графік їхньої роботи. Контакти депутатів місцевих рад Тернополя можна знайти на сайті ЧЕСНО.

 

Козацьке свято на бульварі С. Петлюри

Понеділок, 17 жовтня 2016, 07:40

14 жовтня на бульварі С.Петлюри відбулось фізкультурно-патріотичне свято “Козацька звитяга” з нагоди великого релігійного свята Покрови Пречистої Богородиці і Дня захисника України. Організували козацькі забави для мешканців мікрорайону “Сонячний” працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров'я населення.

Розпочалась програма з яскравого та майстерного показового виступу вихованців Тернопільського осередку Міжнародної Федерації Бойового Гопака, адже справжні козаки були майстерними не тільки в бою, а й у танці.

Згодом усі бажаючи теж могли вивчити кілька танцювальних елементів запального українського національного гопака.

IMG_4583

Також глядачі могли познайомитись із славним силачем Тернопільщини, рекордсменом книги рекордів України, Василем Шевчуком, який віджався від підлоги на двох пальцях 62 рази. Спортсмен провів майстер-клас та продемонстрував, під рахунок дітлахів, свої вміння.

Програма була розрахована таким чином, що усі діти та дорослі могли прийняти участь у забавах: малеча - у конкурсі малюнку на асвальті “ Ми славні козачата”, старші - у майстер-класі по виготовленню сувенірного “Козачка” з паперу та у “Козацькому поході”, дорослі та юнаки — у змаганні “Силі та міць”.


Як і у будь яких змаганнях, у “Козацькій звитязі” була судівська колегія, козацька старшина: старший отаман Українського реєстрового козацтва, старший капелан — В'ячеслав Кізілов, Рекордсмен Книги рекордів України — Василь Шевчук та Андрій Балабух.

Після спортивних та творчих випробувань молодших учасників козацьких забав нагородили подарунками від партнера ТМ “Ласунка”, а переможців змагань “Міць та сила”- від мрежі магазинів “Спортландія”.

Кульмінацією патріотичного свята стала урочиста посвята у козаки. Тож Українське реєстрове козацтво поповнилось новобранцями, що у майбутньому стануть гідними захисниками Батьківщини.

 

Презентація Центру громадського контролю «ДІЙ!» у Тернополі

Неділя, 16 жовтня 2016, 14:20

17 жовтня 2016 року об 11:00 презентація Центру громадського контролю «ДІЙ!» у Тернополі

logo_%d0%b4%d1%96%d0%b9

17 жовтня об 11:00  у готелі «Тернопіль» (конференц-зал № 3) відбудеться презентація Центру громадського контролю «Дій!» у Тернополі. Активісти розкажуть про розбудову в Україні мережі моніторингових центрів, яка опікуватиметься питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади та доброчесністю місцевих осередків політичних партій.

Дізнайтеся про перші досягнення центру «ДІЙ!» у сфері охорони здоров’я – включення пунктів про обов’язкове звітування за використання благодійних внесків громадян у договори між благодійними фондами та лікувальними закладами міста, плани щодо подальшої роботи та можливість посприяти розвитку моніторингової діяльності у місті.

У рамках презентації координатор Центру громадського контролю «Дій!» у Тернополі Василь Томчишин підпише із міським головою Сергієм Надалом меморандум про співпрацю, метою якого є об’єднання зусиль для формування суспільно відповідальної влади, недопущення корупційних діянь та зловживання своїм становищем посадовими особами, формування конструктивного соціального діалогу між владою та громадським сектором.

У презентації візьмуть участь:

  • Василь Томчишин – координатор Центру громадського контролю «Дій!» у Тернополі;
  • Володимир Шевченко – юрист Центру громадського контролю «Дій!» у Тернополі;
  • Максим Макар – помічник юриста Центру громадського контролю «Дій!» у Тернополі;
  • Марія Іщенко – журналіст Центру громадського контролю «Дій!» у Тернополі;
  • Сергій Надал – міський голова Тернополя;
  • Ростислав Левчук – начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради;
  • Анна Мєдвєдєва – менеджерка проекту Мережі центрів громадського контролю «ДІЙ!»;
  • Олександр Дмітрієв – менеджер проекту Мережі центрів громадського контролю «ДІЙ!»;
  • Юлія Решітько – менеджерка з комунікацій Мережі центрів громадського контролю «ДІЙ!»;
  • Олександр Ябчанка – менеджер групи Реанімаційного пакету реформ “Медична реформа”.
 

Пpи cпpиятливих пoгoдних yмoвaх peмoнт дaмби зaвepшaть нacтyпнoгo тижня

Субота, 15 жовтня 2016, 18:33

Пpи cпpиятливих пoгoдних yмoвaх peмoнт дaмби зaвepшaть нacтyпнoгo тижня. Пoпepeдньo плaнyвaлocя, щo вci poбoти бyдyть зaвepшeнi впpoдoвж цьoгo тижня, втiм, acфaльтyвaнню зaвaдилa пoгoдa, зaзнaчив Андpiй Дpoздoвcький, зacтyпник нaчaльникa yпpaвлiння житлoвo-кoмyнaльнoгo гocпoдapcтвa, блaгoycтpoю тa eкoлoгiї ТМР.
– Нa дaмбi ми зaвepшyємo poбoти пo кaпiтaльнoмy peмoнтy гiдpoтeхнiчних cпopyд.  Тaкoж нa зaвepшaльнiй cтaдiї peмoнт тpoтyapy i пiдгoтoвлeнe дopoжнє пoкpиття дo yклaдки нижньoгo шapy acфaльтy. Пicля здiйcнeння цих poбiт бyдe вiднoвлeнo pyх пo вciй шиpинi мocтy, – -зaзнaчив Андpiй Дpoздoвcький.


Дo cлoвa, пpи видiлeння кoштiв з бюджeтy плaнyєтьcя пpoдoвжити poбoти з peкoнcтpyкцiї мocтa y 2017 poцi.


Упpaвлiння житлoвo-кoмyнaльнoгo гocпoдapcтвa, блaгoycтpoю тa eкoлoгiї ТМР

 

15 жовтня у Тернополі стартує проект “Runday”

П'ятниця, 14 жовтня 2016, 11:40

15 жовтня у Тернополі стартує проект “Runday”. Це любительський пробіг п’ятикілометрової дистанції з фіксацією часу. Головна ідея проекту – залучати людей бігати щотижня для підтримання здорового способу життя та поряд цим спілкуватись, знайомитись та гарно проводити час. Учасників не обмежують щодо віку або спортивної форми.

Участь у забігах безкоштовна, але спочатку просять пройти реєстрацію на сайті runday.org. для отримання QR-коду по якому буде визначатись час кожного учасника.

Розпочнеться забіг о дев’ятій годині ранку на набережній Тернопільського ставу біля пристані.

Місце зустрічі учасників – площа між центральним причалом на набережній та фонтаном "Каскад" на сходах.

Збірна 08.30 год. знайомство, спілкування, розминка і старт забігу о 09.00 год.

На створення runday в Україні надихнула британська ініціатива parkrun. Для них все почалося іще восени 2004 року, коли 13 бігунів зібрались разом в Буші парку, Теддінгтон, Великобританія. З того часу purkpun переріс у міжнародну родину близько двох мільйонів зареєстрованих учасників і волонтерів. Суть проекту у проведенні щотижневих 5-кілометрових забігів із фіксацією часу та публікацією на сайті. На сьогодні регулярні пробіги відбуваються у 897 парках по всьому світу.

Перший забіг проекту Runday відбувся в Києві 30.07.2016 року. 20.08.2016 року такі забіги почали організовувати у Львові. І Тернопіль буде третім містом, де проект стартує 15.10.2016 року.

Організовують забіги волонтери, тобто безкоштовно для власного задоволення. Учасники чергуються хто допомагає організовувати, а хто біжить.

 

Чи оформляють тернополяни субсидії?

Четвер, 13 жовтня 2016, 08:10

Сьогодні понад 5 мільйонів сімей отримали субсидії. Підтримка надається громадянам, які не взмозі оплачувати високу вартість житлово-комунальних послуг. Разом із запровадженням змін виникають також чутки та міфи. Субсидія — це адресна безготівкова допомога сім’ї, яка надається на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг. Нагадаємо, що в 2016 році намічено підвищення тарифів на електроенергію двічі - з 1 березня і з 1 вересня, а також ймовірне подорожчання газу, теплопостачання, вивезення відходів.

У Міністерстві соціальної політики очікують, що в результаті намічених на 2016 рік підвищень тарифів кількість потребують субсидії домогосподарств може досягти 6,5 мільйона, причому цю чисельність в міністерстві вважають максимально можливої.  Ще до 1 млн сімей отримуватимуть з травня по вересень, тобто не в опалювальний сезон, так звані нульові субсидії: у списку одержувачів субсидій вони будуть числитися, але реально влітку отримають 0 гривень, відновиться ж нарахування тільки з початком опалювального сезону.

СмолкаВолодимир Смолка ─ тренер з флорболу.

Це знущання над людьми.глобального масштабу! Продумане і цілеспрямоване. Якщо б людям дати достойну зарплату, то не потрібно було би тих субсидій, все би оплачувалося, а так - люди стоять в чергах за купою папірців. Це ганебно!




Галина НесмашнаГалина Несмашна ─ психолог

─ Ну по-перше, кожен для себе сам вирішує - варто йому оформляти, чи ні. У тому є внутрішній локус контролю - я сам приймаю рішення про своє життя і все, що в ньому відбувається.

По-друге, в надії на те, що держава має мені допомогти є певною мірою так звана "рентна психологія". Я замість того, щоб шукати як заробити більше, навпаки починаю приховувати доходи, щоб "вижебрати" субсидію.

Тоді це схоже на цитату з вірша Степана Руданського  «Переслів'я» - "що вгорі собі урву- то внизу доточу».


кручоваСоломія Кручова- журналіст

Правильно було б, якби українці насолоджувалися життям, а не думали як прожити на свою мізерну пенсію або зарплату, чи нарахують їм субсидію, щоб оплатити рахунки. Зараз складний час, у країні триває війна.






чеховськаЛілія Чеховська вчителька

Власного досвіду з оформлення державної допомоги на комунальні послуги не маю. Але можу навести приклад, коли сім'ї не вдалося отримати субсидії, а вона, як ніхто, на це заслуговувала. Про цю історію почула в одній із популярних телепередач. Мати-одиначка, котра виховує двох дітей, одна з яких непрацездатна дівчинка-інвалід, продала однокімнатну квартиру, щоб купити стару хату в селі, аби хлопчик, котрий пішов до школи, мав окрему кімнату. Згідно закону, якщо ти отримуєш прибуток у 50 тисяч гривень і більше, право на отримання субсидій в тебе немає. І от, мати, котра не працює, бо доглядає хвору дитину, залишилися без допомоги. Звідси висновок: закони, на жаль, не досконалі.





Юлія ХімякЮлія Хім'як ─ журналіст

Процедура заповнювання документів на отримання допомоги від держави не складна, тому з цим не виникло ніяких проблем. З нововведенням, а саме – електронним калькулятором для обчислення розміру субсидій, здійснювати розрахунки теж доволі просто. Хоча труднощів при оформленні допомоги не виникає, а от запитання – так. З травня місяця 2016 року працездатним особам, котрі не працюють і не навчаються, а також не перебувають на обліку в Центрах зайнятості і не є призвані на строкову службу, у довідці про доходи вказуватимуть місячний прибуток у розмірі двох мінімальних заробітних платней згідно до українського законодавства. Чому? А якщо людина отримує мінімалку і офіційно влаштуватися на роботу не може через незгоду роботодавця? Як на мене, такі правила є несправедливими.




богушевськаТетяна Богушевська ─ приватний підприємець

─ Ні, не маємо субсидій, оформляти поки не плануємо. Влітку справлялися без субсидій, а взимку ще не знаю, якщо буде надто відчутно для сімейного бюджету, то оформимо.









Сергій ГоловайчукСергій Головайчук ─ шеф-кухар

─ Субсидії є в мами, бо без них вона б пішла з торбою по світі, з цінами на теперішні комунальні послуги, я вважаю, що субсидії роздавати людям, то дуже правильний хід від влади, який дозволяє підтримувати громадян. Але я думаю, що якби тарифи не піднімали до таких висот, то велика кількість людей не сильно би переживала чи вони в них є. Мені то нагадує акцію в магазинах знишка на весь товар 50%, але перед тим як зробити акцію, то підняли ціни на 100%.









Ірина СкоробогатаІрина Скоробогата ─ кореспондент прес-служби Тернопільської єпархії УПЦ Київського Патріархату

─ Якщо є можливість і потреба, громадянам варто використовувати своє право на зменшення витрат на оплату житлово-комунальних послуг, звертаючись до управління соціального захисту населення. А для цього потрібно проводити роз'яснювальну роботу з відповідними соціальними групами, щоб розвінчати міфи у питаннях надання субсидій, таким чином допомогти оформити документи на субсидію тим, хто її потребує. Але, насправді, сумно, коли люди, працюючи повний робочий день, не мають оплати праці, яка дозволила б їм утримувати себе та дітей. Або ж не можуть знайти роботу за фахом, який здобували кілька років. Або не мають роботи через передпенсійний вік, хоча володіють певною кваліфікацією.


Лілія ПроцьЛілія Проць ─ чемпіонка світу з пауерліфтингу

─ Субсидії не маю, адже достатньо заробляємо, тому й не бачу потреби оформляти.







Щирба МиколаЩирба Микола бухгалтер ВАТ "Тернопільгаз", аспірант ТНЕУ

─ Та це залежить від доходу сімї та витрат на «комуналку», якщо економія згідно розрахунків сім'ї буде суттєва, то звичайно, що варто витрачати час на її оформлення, а якщо це мінімальна економія, то питання чи варто затрачати свій час на її оформлення?













карчевськаНаталя Карчевська ─ приватний підприємець

─ Як на мене, то субсидії просто необхідні, адже завдяки таким програмам від держави населення може зекономити чималі кошти! Я думаю, що оформляти однозначно варто, бо в іншому випадку нашим бабусям прийдеться всю пенсію витрачати на комунальні послуги. Головне, щоб цими пільгами могли користуватися саме ці верстви населення для яких вони і призначені.







Тарас СавчукТарас Савчук – журналіст

─ Я не оформляв субсидії. Вважаю, що є ті, кому більше потрібно. А загалом,то не потрібна річ. Мені здається, що держава більше втрачає, ніж з того користі, а люди виходить, що стають залежними.




гевкоОлег Гевко – фотограф

─ Минулого року не оформляв субсидії, цього року думаємо! Поки що спроможний оплачувати комунальні послуги без субсидій.









нюняТетяна Нюня ─ методист Тернопільського центру інновацій та моніторингу

─  Моя сім'я не отримує субсидій. Думаю, що краще б чиновники подбали про підвищення зарплат, зростання рівня економіки, а так говорять про "чергові схеми"!









АВТОР: ШИЛО ТЕТЯНА

 

Військова зарплата без військового збору

Середа, 12 жовтня 2016, 12:15

Податковий кодекс визначає, що об’єктом оподаткування військовим збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи у вигляді грошового забезпечення, отримані військовослужбовцями у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби (крім військовослужбовців строкової служби, у тому числі осіб, що проходять альтернативну службу у вигляді грошового забезпечення).

Тобто, такі доходи підлягають оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Водночас, тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в антитерористичній операції.

Порядок підтвердження статусу зазначених осіб з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором визначається Кабінетом Міністрів України.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

У клубі бізнес-подій

Середа, 12 жовтня 2016, 11:02

Чергове засідання Клубу Бізнес-Подій, що діє у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості, на тему: «Сприяння розвитку малого підприємництва» відбулося у рамках відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю.

Учасниками засідання були безробітні, які цікавляться започаткуванням власної справи, відтак на захід було запрошено керівника IT-компанії Володимира Бурого.

«Підприємництво – самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність із метою досягнення економічних та соціальних результатів та одержання прибутку. Але в першу чергу - це самовдосконалення. Помилки допускають усі, але не всі роблять висновки та опускають руки. Головні помилки - страх, сумніви, зверхність та марнославство», - зазначив Володимир Бурий.

Присутні обговорили міфи щодо започаткування власної справи, поспілкувалися з питань ведення бізнесу.

 

Майбутні фахівці соціальної сфери відвілали будинок праці

Вівторок, 11 жовтня 2016, 09:27

До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості завітали студенти 3-го курсу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, які навчаються за спеціальністю «Соціальна робота».

Для майбутніх фахівців соціальної сфери заступник начальника відділу активної підтримки безробітних МРЦЗ Галина Приступа провела екскурсію установою, здійснила презентацію функціональних секторів. Студенти не лише мали змогу ознайомитись із напрямками діяльності, а й скористатись можливостями електронного пошуку роботи, ознайомитись із технічними можливостями проведення психодіагностики. Також відвідали Інтернет-центр, де здійснюється запис відеорезюме, дізналися про методичні рекомендації щодо проходження співбесіди із роботодавцем та основ самопрезентації.

Фахівець з профорієнтації МРЦЗ Аліна Грицаєнко запропонувала студентам відвідати «Клуб бізнес-подій», який розпочав свою діяльність з вересня 2016 року та представила графік занять на 4 квартал 2016-го. Вона наголосила, що для молоді в клубі проходять заняття, спрямовані на розширення знань щодо подальшої професійної самореалізації, інформування про нові напрями сучасного ринку праці та перспективи зайнятості із врахуванням особистісних та професійних нахилів молодої людини.

Представники університету Теодозія Буда та Ірина Ревасевич подякували представникам центру зайнятості за презентацію та висловили побажання щодо подальшої співпраці з питань інформування майбутніх фахівців про стан ринку праці та допомоги їм у професійному становленні.

 

Тернопіль переймає естафету інтерактивного навчання

Понеділок, 10 жовтня 2016, 06:24

Науково-педагогічний проект «Інтелект України», в рамках якого у містах України створюють інтелект-класи, був розроблений у 2006 році. Вперше впровадили його в життя у Харкові. Сьогодні ж класи поглибленого навчання функціонують також у Луганську, Києві, Луцьку, Чернівцях та в Тернополі.

Реалізація проекту «Інтелект України» в Тернополі розпочалася минулого року у загальноосвітній школі №24. Цього ж року він стартував у 28-й школі міста. Сутність цього проекту полягає не в насиченні дитини поглибленими знаннями. Увага акцентується на набуттю нею необхідних навичок роботи з інформацією, аналізу, гнучкого творчого мислення, самоконтролю та самооцінки, швидких реакцій, раціональної організації навчальної праці.

viber image

З метою розвитку пізнавальних процесів (сприйняття, пам'яті, мислення, уяви й уваги) використовується цілий комплекс допоміжних матеріалів. У 1-Б класі школи №28 діти на уроках дивляться пізнавальні мультики. Клас оснащений мультимедійною дошкою. Також на допомогу вчителю приходять різноманітні плакати, пісеньки та вірші. Підхід до навчання – творчий. На кожний предмет учень має один друкований зошит. Зошити змінюють щомісяця. У розкладі першокласників п’ять предметів: читання, письмо, математика, «Навчаємося разом», «Людина і світ». Комплект зошитів на один місяць вартує 200 гривень. Їх закуповує школа за кошти батьків. У першому класі домашні завдання станом на початок жовтня обмежуються повторенням.

Програма інтелект-класу підпорядкована загальнодержавній, що затверджена Міністерством освіти і науки України. Педагоги радять віддавати дитину до інтелект-класу лише тоді, коли вона буде до цього готова, тобто приблизно з семи років. Також від учнів такого класу вимагається організованість.

Підготувала Юлія Хім’як

 

Гурт Los Colorados приступив до запису нового альбому

Понеділок, 10 жовтня 2016, 05:27

Нагадаємо, що перший альбом Move It! команда випустила у 2012 році на німецькому лейблі Motor Entertainment. До нього увійшли 12 пісень і майже усі з них – кавери. Другий альбом включатиме переважно авторські композиції. Орієнтовна дата його презентації – квітень 2017 року. До речі, саме у 2017 Los Colorados святкуватимуть своє десятиріччя.

Сьогодні до постійного складу гурту входять музиканти: Руслан Приступа (вокал), Ростислав Фук (гітара), Сергій Масик (бас-гітара), Олег Петришин (ударні). На своїх виступах хлопці стверджують, що вони - гурт з села Тетильківці. За словами виконавців, вони є засновниками нового стилю — «агро-алко-рок».

14509188_10207068847910592_683205765_n

Ростику, після 2012 ви якось затихли…

Ростислав: Чому це затихли? Ми збирали гроші на новий альбом, накопичували матеріал. Вже приступили до роботи, першу пісню от записали. Працюємо на студії Frost Magnetic Records, яка належить басисту гурту «Пан Пупец» Олегу «Фросту» Морозу.

Яким має бути новий альбом?

Ростислав: Ми ще не знаємо, скільки там буде пісень, але обіцяємо, що він буде цікавим. Ми повертаємося до свого коріння. Тепер ми робимо те, чого завжди хотіли.

Олег: В новому альбомі ми експериментуємо. Записали пісню, яку ніколи не грали на концертах (при тому, що ми жива команда(.

Стару добру пісню «Джулія» часом не маєте в планах включити до нового альбому?

Олег: Була така ідея, але більше ми хочемо писати нові композиції, яких ще ніхто не чув.

Чому ви змінили барабанщика?

Ростислав: Та він сам помінявся. Йому цікавіше робити щось інше.

Яку назву дасте новому альбому?

Ростислав: Перший наш альбом називається «Шміраки», а другий буде «Похатурники».

Що воно означає?

Ростислав: Ми все життя десь їздимо, два рази на тиждень ночуємо вдома, а решту – «по хатах». От недавно їздили в Ізраїль виступати. Перед літаком довелося чотири доби ночувати в пустелі. От вам і похатурники!

З чого починалися Los Colorados?

Олег: Починалась команда з того, що три шміраки – гітарист Ростик, легендарний вокаліст Руслан і найлегендарніший басист Петрович зібралися і вирішили виступити на тернопільському рок-концерті «Висадка». Петрович підтягнув свого кума Руслана. Сказав йому: «Давай співай, ти вмієш». Внушив йому цю ідею, купив баян…

Ростислав: А мене взяли, бо в мене була крута гітара – Fender Stratocaster.

Хто пише такі цікаві тексти, переважно на сільськогосподарську тематику, ну, і про любов?

Олег: Всі потрохи.

Після шаленого успіху Move It! географія ваших виступів, очевидно, розширилася.

Ростислав: Де тільки не були: проїхали всю Європу, Канаду...

В Австралії були?

Ростик: Там кажуть, що їм легше заплатити нам гонорари і щоб ми відіграли по скайпу, ніж купити квитки на літак.

Не все у вище наведеній розмові слід сприймати буквально. Музиканти, як і їхні музика, веселі і дуже люблять жартувати. Побажаємо їм плідної роботи над новим альбомом, натхнення і належної віддачі від слухача.


Спілкувалася Юлія Хім’як

 

З 10 жовтня у Тернополі розпочнеться опалювальний сезон

Неділя, 09 жовтня 2016, 19:21

Опалювальний сезон у Тернополі розпочнеться у понеділок, 10 жовтня. Відповідне розпорядження підписав міський голова Сергій Надал.

Очільник Тернополя зазначає, що за останніми даними Українського Гідрометцентру, у найближчі дві доби буде спостерігатися суттєве зниження температури повітря до мінусового значення. Це означає, що середньодобова температура буде менше, аніж +8 градусів, тому було прийнято рішення розпочинати опалювальний сезон. Місто зробило усе можливе, щоб підготуватися до початку опалювального сезону та провело необхідні ремонтні роботи.

«У цьому році майже у 2,2 рази підняли вартість плати за послуги теплопостачання через зростання цін на природній газ, електроенергію та воду. Міська рада не може впливати на тариф, - каже міський голова. - Населення ще не відчуває підвищення тарифу, оскільки не отримувало рахунки. Тому я звертаюся до тернополян якомога швидше оформити субсидії ті, кому вона може бути нарахована, а інших прошу вчасно розраховуватися за спожиті послуги».

Тернополянам також варто знати, що за функціонування усіх внутрішньобудинкових мереж відповідають ЖЕКи. Днями буде підписано розпорядження міського голови про посилення контролю за роботою ЖЕКів та КП «Тернопільтеплокомуненерго», тому, якщо у тернополян будуть скарги на їх роботу, варто звертатися за телефоном 15-80.

«Хочу попросити усіх тернополян у понеділок та вівторок відчиняти двері помешкань аварійним службам КП «Тернопільтеплокомуненерго» для проведення необхідних ремонтних робіт, які можуть виникнути при запуску системи теплопостачання, - додав Сергій Надал. - Так в усіх помешканнях будуть надаватися якісні послуги».

 

Оленка Кривицька поділилася секретом успіху з дітьми

Субота, 08 жовтня 2016, 00:00

Відомі спортсмени - знакові особистості. З них беруть приклад цілі покоління, їх наслідують. Багато видатних спортсменів ставали кумирами для мільйонів хлопчиків і дівчаток. І це дуже добре! Адже для того, щоб досягти значних висот у спорті, необхідно мати не тільки талант, а щоденно працювати над собою, своєю волею, сміливістю, рішучістю і наполегливістю, вдосконаленням тіла і духу.

6-го жовтня в Тернопільській загальноосвітній школі №10 відбувся спортивно - пізнавальний захід «Крок до успіху», який організував Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення для учнів шостих класів .

Гостями свята стали: заслужений майстер спорту України, учасниця Олімпійських ігор 2012 р. у Лондоні та 2016 р. в Ріо де Жанейро, бронзова призерка чемпіонату Європи срібна призерка Кубку світу 2012 у командному заліку, багаторазова переможниця та срібна призерка Всесвітньої Універсіади у командному та індивідуальному заліках - Олена Кривицька.

Вихованці Комплексної дитячо- юнацької спортивної школи №2 демонстрували феєричний показовий виступ з фехтування. А директор Рибак Андрій Григорович запрошував школярів у секцію з фехтування.

Спортсменка розповіла про свій спортивний шлях, поділилася зі школярами своїми секретами успіху та побажала їм: «Мені дуже приємно побувати у стінах рідної школи, спортзалу, де я розпочинала свою спортивну кар’єру. І тепер я можу побажати вам завжди вірити в себе та цілеспрямовано йти до мети і вам обов’язково все вдасться ».

Діти із захопленням слухали Олену активно давали запитання та навіть виготовили своїми руками плакат, який подарували на пам’ять спортсменці, а також сфотографувалися та взяли автограф.

Такі зустрічі дуже позитивно впливають на вибір дітей вести здоровий спосіб життя, піклуватися про своє здоров’я , а також йти в спорт, ставити цілі і досягати їх.

 

У Тернополі утеплюють будинки за новим зразком

П'ятниця, 07 жовтня 2016, 08:16

До початку зими у Тернополі планують утеплити значну частину будинків. Ці роботи проводять за новим європейським зразком, який якісніший та витриваліший за попередні технології. Такі ремонтні роботи проводять за кошти з міського бюджету  - 70% від усієї суми. Інші 30% оплачують жителі квартир.

Досвід нової технології утеплення запозичений із європейських країн, які практикують тепмодернізацію вже протягом 10 років. Наприклад, у  Чехії, у Польщі тощо.  Завідуючий сектором з питань енергозбереження Тернопільської міської ради Павло Савченко повідомив, що позитивних моментів у цих роботах є дуже багато. В Україні їх почали виконували порівняно нещодавно, том зараз застосовують технологію утеплення 10-метровим слоєм, коли в інших країнах він два рази більший. Для збільшення рівня потрібні значні фінансові інвестиції.

На сьогодні таку модернізацію зазнали будинки на вулицях Бродівській 50, Лічаківського 12А, Злуки 39, Київсьій 10, Чалдаєва 10. На вулицях Будного 20 та Хмельницького 21А вже утеплено покрівлю. Тому до початку зимового періоду ремонту зазнають ще небагато будинків, а з початком весни роботи будуть оновлені.

 

Олена Сабатюк

 

Із Тернополя до Львова – двоповерховим електропотягом

П'ятниця, 07 жовтня 2016, 06:33

4 жовтня на своїй сторінці у одній із соціальних мереж Голова правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцех Балчун повідомив, що незабаром планують запустити по маршруту двoпoвepхoвий eлeктpoпoїзд Skoda, який курсуватиме і через Тернопіль.  Із Тернополя до Львова – двоповерховим електропотягом

Поки остаточний маршрут залишається під питанням. Рoзглядaють двa ocнoвнi варіанти: Київ – Пoлтaвa – Хapкiв  i  Київ – Вiнниця – Хмeльницький – Тepнoпiль – Львiв. Того ж дня пpaвлiння передало двa eлeктpoпoїзди марки Skoda з бaлaнcy Пiвдeннoї зaлiзницi нa бaлaнc Укpaїнcькoї зaлiзничнoї швидкicнoї кoмпaнiї. Ось що пише Войцех Балчун з цього приводу:

«Нapeштi вивoдимo з «кyщiв» бaгaтocтpaждaльний eлeктpoпoїзд «Skoda». Гoвopю пpo нeoбхiднicть цьoгo з пepшoгo тижня cвoгo пepeбyвaння нa пocaдi. Тpимaти тaкий пoтяг бeз pyхy,– як мiнiмyм, – нeдбaлicть, як мaкcимyм – пpeдмeт iнтepecy пpoкypopiв. І oт тeпep дpyгa «Skoda» вихoдить з peмoнтy. Цьoгo тижня чecькi фaхiвцi пpoвeдyть нeoбхiднi oбcтeжeння i тecтyвaння. Слyжби мaють зaбeзпeчити її гoтoвнicть дo eкcплyaтaцiї дo 1 лиcтoпaдa. Я, пpaвдa, хoтiв би, щoб цe cтaлocя вжe y двaдцятих чиcлaх жoвтня».

Своїми кроками «Укрзалізниця» йде назустріч пасажиру, створює додаткові можливості добратися швидко та з комфортом до місця подорожі в найбільш прийнятний час.


Підготувала Юлія Хім’як

Фото із соціальної Інтернет-мережі Facebook

 

Скоро стартуватиме опалювальний сезон

Четвер, 06 жовтня 2016, 06:03

Невідкладною проблемою для тернополян став початок опалювального сезону. Оскільки на вулиці температура значно понизилась, мешканці міста наполягають на постачанні тепла. Органи влади у свою чергу повідомляють, що розпочнуть отоплювати приміщення, якщо протягом 3-ох діб температура буде нижче 8˚С.

Так в управлінні житлово-комунального господарства оголосили, що до початку опалювального сезону вже готові. Не у всіх котельнях вдалось провести ремонт, проте більшість з них у робочому стані. Начальник управління ЖКГ Михайло Олійник розповів, що у звʼязку із різким похолоданням розпочати опалювати приміщення вже необхідно. Це питання вирішили на рівні місцевої влади.

На сьогодні 35% мешканців міста на індивідуальному опаленні, тому вони самостійно регулюють тепло в домі. Варто не забувати про збільшення оплати на опалення та раціонально використовувати цю послугу. Для того, щоб платити менше коштів необхідно оформити субсидію. Тоді особа може зберегти власні кошти на інші речі.

Тому тернополянам необхідно чекати середньодобового зменшення температури на вулиці, щоб стало тепло у власній хаті.

Олена Сабатюк

 

У листопаді в Тернополі відбудеться два фестивалі

Середа, 05 жовтня 2016, 08:44

Міжнародний фестиваль-конкурс пісенного мистецтва «Кришталевий жайвір» та Всеукраїнський хореографічний фестиваль-конкурс для дітей та молоді “Галицькі фрески проходитимуть у Тернополі 04-06 листопада.

Фестивалі мають на меті залучити молодь до пісенної та танцювальної творчості, дати навички оволодіння сценічним досвідом, а також пропагують українську та національні культури інших народів.

Конкурсні виступи учасників оцінюватиме журі.

Запрошуємо на фестивалі (укр)-

 

Видача трудової книжки у разі звільнення

Вівторок, 04 жовтня 2016, 10:26

У разі звільнення працівника всі записи про роботу і нагороди, що внесені у трудову книжку за час роботи на цьому підприємстві, засвідчуються підписом керівника підприємства або спеціально уповноваженою ним особою та печаткою підприємства або печаткою відділу кадрів.

При цьому для осіб працездатного віку необхідно вказати час, тривалість та місце проходження підвищення кваліфікації, яке пройшов працівник за останні два роки перед звільненням.

У разі звільнення осіб, які працювали в селянському (фермерському) господарстві за трудовим договором або припинення членства в селянському (фермерському) господарстві після відповідних записів у трудових книжках, зроблених головою селянського (фермерського) господарства, трудовий стаж у цьому господарстві підтверджується підписом керівника, заступника, іншої уповноваженої на це особи та завіряється печаткою місцевого органу державної виконавчої влади.

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення.

При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника. Раніше внесений запис про день звільнення визнається недійсним у порядку, встановленому пунктом 2.10 цієї Інструкції.

Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то власник або уповноважений ним орган в цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки.

Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника.

У разі смерті працівника трудова книжка видається на руки його найближчим родичам під розписку або надсилається поштою на їх вимогу. У трудовій книжці померлого працівника у розділі "Відомості про роботу" і дати запису у графі 3 записується: "Роботу припинено у зв'язку зі смертю", далі - заповнюється графа 4 - зазначаються дата і номер наказу (розпорядження). Цей запис засвідчується у встановленому порядку.

 

 

Головне територіальне

управління юстиції у Тернопільській області

 

Як змінити ім’я дитині?

Вівторок, 04 жовтня 2016, 09:51

Підібрати ім'я новонародженому маляті - справа непроста. Адже ім'я людини тісно переплетене з її долею. На вибір імені дитини впливають традиції родини і модні тенденції, національні і релігійні погляди, уподобання батьків і навіть пора року, коли народилася дитина.

Статтею 28 Цивільного кодексу України встановлено, що ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

При визначенні прізвища, імені та по батькові дитини є ряд важливих правових моментів.

Стаття 7 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року визнає за дитиною право на ім'я.

Вибір імені дитини здійснюється за взаємною згодою батьків. Так, згідно зі статтею 146 Сімейного кодексу України якщо батьки дитини перебувають у шлюбі, ім'я дитини визначається за згодою батьків. Ім'я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір'ю дитини. При державній реєстрації народження іншою особою власне ім'я дитини присвоюється за її вказівкою.

При державній реєстрації народження дитині може бути присвоєно не більше двох власних імен.

Однак кількість імен не обмежується у тих випадках, коли мати і (або) батько дитини належать до національних меншин і порядок присвоєння імені є звичаєм конкретної з них.

У разі відсутності при державній реєстрації народження згоди батьків щодо присвоєння дитині власного імені спір вирішується органами опіки й піклування або судом.


Відповідно до статті 145 Сімейного кодексу України прізвище дитини визначається за прізвищем батьків.

Якщо батьки мають спільне прізвище, то це прізвище присвоюється і дітям.

Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою.

Враховуючи те, що статтею 144 Сімейного кодексу України передбачено можливість проведення державної реєстрації народження дитини за заявою інших осіб, якщо цього не можуть зробити батьки дитини, чинним законодавством врегульовано порядок зміни прізвища або власного імені дитини в актовому записі про її народження у зв'язку з тим, що при державній реєстрації народження дитині присвоєно прізвище або власне ім'я без урахування побажань обох або одного з батьків. Такі заяви приймаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану не пізніше одного року з дня народження дитини.

Крім того, заяви про зміну власного імені дитини у зв'язку з тим, що вона фактично має власне ім'я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, приймаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану до досягнення нею чотирнадцятирічного віку. При досягненні чотирнадцяти років особа має право змінити своє прізвище або власне ім'я за згодою батьків або одного з них у разі якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

У разі якщо над особою, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища або власного імені такої особи здійснюється за згодою піклувальника.


Складовим елементом імені фізичної особи є по батькові. Статтею 147 Сімейного кодексу України визначено, що власне ім'я особи, записаної батьком дитини, автоматично визначає по батькові дитини.

Якщо ім'я батька є подвійним, то по батькові дитини може бути записано відповідно до одного з цих імен.

По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

Відповідно до статті 148 Сімейного кодексу України прізвище дитині може бути змінено її батьками у разі :

- зміни прізвища обома батьками, за умови, що дитина не досягла 7 років;

- зміни прізвища обома батьками, за умови згоди дитини, якщо вона досягла 7-річного віку;

- зміни прізвища одного з батьків, за умови спільної згоди батьків та дитини, якщо вона досягла 7-річного віку;

- за заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісти відсутнім, дитині, яка не досягла 14 років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків;

- заперечення одного з батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.

Зміна імені мождива при наявності інших підстав, до таких яких можна віднести :

- скасування рішення суду про визнання батьківства, якщо прізвище дитини було змінене у зв’язку з визнанням батьківства;

- за наявності заяви матері та батька дитини про визнання батьківства , якщо актовий запис було складено відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України;

- за рішенням суду про усиновлення.

Прізвище дитини, яка досягла семи років має змінюватись тільки при наявності згоди дитини. Це положення є проявом права дитини на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім'ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто. Згода дитини на зміну її прізвища відповідає закріпленому у статті 8 Конвенції про права дитини її праву на збереження індивідуальності, яка включає громадянство, ім’я та сімейні обов’язки.

Крім того, слід мати на увазі, що з питань зміни прізвища думка дитини є вирішальною. Батьки не мають права в разі виникнення суперечки між ними та дитиною звернутися для вирішення конфлікту до органу опіки та піклування чи до суду. При відсутності на це згоди дитини батьки не мають права змінити її прізвище, оскільки у іншому випадку буде порушено право дитини на її індивідуальність. Тільки суду надано право постановити рішення всупереч думці дитини, і тільки у тому разі, якщо цього вимагають інтереси дитини, що закріплено нормами частини 3 статті 171 Сімейного кодексу України).

Спір між батьками щодо зміни прізвища дитини може бути вирішений органом опіки та піклування або судом. Рішення органу опіки та піклування є обов’язковим до виконання, якщо протягом десяти днів від часу його винесення зацікавлена особа не з’явилася за захистом своїх прав та інтересів до суду, крім випадку, передбаченого частиною другою статті 170 Сімейного кодексу України. Звернення за захистом до органів опіки та піклування не позбавляє особу права на звернення до суду. Таким чином, якщо один з батьків звернувся до органів опіки та піклування для отримання дозволу на зміну прізвища дитини, в разі не згоди його з рішенням цього органу, або не виконання іншим з батьків цього рішення тощо, він може звернутися до суду. Крім того, той з батьків, хто бажає змінити прізвище дитини, може безпосередньо звернутися до суду, не звертаючись до органів опіки та піклування.

Припинення шлюбу між батьками не тягне зміну прізвища дітей. Проте, якщо той з батьків, у якого дитина залишилася проживати після припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним, змінив своє прізвище, він має право змінити і прізвище дитини. При цьому необхідно враховувати і наявність згоди іншого з батьків, оскільки припинення шлюбу або визнання його недійсним не впливає на обсяг прав батьків.

Водночас слід пам'ятати, що особисте ім'я - це не тільки юридично зафіксоване слово, за допомогою якого здійснюється індивідуалізація особи. Особисте ім’я – це "оберіг", супутник життя людини. Нехай кожна дитина одержить своє власне «правильне» ім'я, і з ним сама будуватиме власну долю. І нехай вона буде щасливою!


Головне територіальне

управління юстиції у тернопільській області

 

Що готують для нас «Ті, що падають вгору»?

Понеділок, 03 жовтня 2016, 06:22

Спостерігаючи за тим, як співає Оля Чіркова, мимохідь закрадається думка/відчуття, що вона до фанатичності любить музику. Що й казати, 20 років існування гурту «Ті, що падають вгору» (а в народі – просто «ТПВГ») говорять самі за себе, адже лише закохана в музику людина може так багато часу і сил присвятити команді.

Отож, гурт, що виконує композиції у стилі інді-рок був створений у Тернополі в 1996 році. Лідером гурту є вокалістка Ольга Чіркова. За роки праці та невтомних музичних пошуків музиканти випустили два повноформатних альбоми та кілька відеоробіт, а сьогодні триває робота над третім альбомом, який за словами фронтвумен групи побачить світ уже у 2017 році. Також музиканти уже відзняли відео-кліп, щоправда, на пісню із альбому “Дивина”, який був записаний ще у 2015 році.

cmtbryuih0

Олю, як проходить робота над новим альбомом?

В поті чола ми працювали над ним протягом літа. Мені подобається, як він пишеться і як звучить. В альбомі буде близько десяти пісень. За настроєм вони різні – є драйвові пісні, є ліричні.

Моє знайомство із вашим гуртом почалося із пісні «Та, що танцює з вітром». Як вона народилася?

Тоді я ще в школі вчилася, в 11 класі. Була дуже закохана. Мені здавалось, що це раз і назавжди. Був романтичний настрій.

Сьогодні гурт виконує 60 пісень. Які ваші улюблені роботи?

Ми в колективі постійно сперечаємося, коли складаємо плей-лист, що саме грати. Нам подобаються пісні «Метелик», «Твоє життя», «Давай». До речі, остання увійде до нового альбому. Ну і всім на момент виходу подобаються нові пісні.

Музику із чим можете порівняти?

Музика – це ліки від всього. Вона може окрилити, може і пригнобити. Інколи, коли на репетиції щось не вдається, закрадається думка: нащо воно все, для чого? А іншого разу ну прямо все йде як по маслу і ти отримуєш незрівнянне задоволення.

Склад гурту часто зазнає змін. Чому? Ви шукаєте ідеальне звучання?

Ні, просто так складається життя: хтось кудись переїжджає, народжуються діти і т. д. Наприклад, наш барабанщик Андрій Юськевич (до речі, дуже здібний музикант), з яким ми записуємо альбом вступив до київського вузу на денний стаціонар. Скрипалька з басистом виїхали в іншу країну на пмж.

У 2016 році гурт святкує своє 20-річчя. За цей час у вас, очевидно, була нагода переїхати до столиці, щоб пробувати пробитися на велику сцену.

Ні, до Києва ми ніколи не прагнули перебратися. Був певний час, коли ми часто виступали у Києві, але після 2004 року наші поїздки припинилися. Я не так активно займалася музикою, бо тоді була зайнята донечкою. Важко бути мамою і музикантом. Музика, вона потребує повної віддачі.

Як ви бачите життя гурту в далекому майбутньому?

В мене немає надзвичайних ілюзій, що ми десь вистрілимо і поїдемо виступати до Нью-Йорку. Ну можна ж писати музику просто для слухача, собі в насолоду. Звичайно, концерти і спілкування з людьми – це найголовніше. До клубної гри я втратила інтерес. Не розумію змісту щотижня виступати у закладах. Це ж не цікаво. Більше подобається формат фестивалів.

Яка із відео-робіт була першою?

У 2002 знімали кліп на пісню «Та, що танцює з вітром». Щоправда, він так і не вийшов. Після того, як до гурту приєднався наш гітарист Василь Мізюк, у нас з’явилися і відео, і фото. Василь поки що є автором всіх наших кліпів, над якими ми працювали вже із другим складом гурту. Його я називаю золотим. Це Василь Мізюк, Ярослав та Іра Дроздовські, Наталя Багрій, Андрій Зубакін, Сергій Бучинський.

До речі, «Зима» - це остання ваша робота, яка вийшла у лютому цього року, хоча пісня була записана набагато раніше.

Так, ми два роки чекали справжньої зими зі снігом, але цього року сніг був раптом якихось три тижні і то у день зйомок почався дощ.

Нічого, нехай такі маленькі непередбачувані ситуації не псують вашого настрою. Щиро вдячна за розмову і з нетерпінням чекаємо нового альбому!

Спілкувалася Юлія Хім’як

 

Держава не фінансує пільги на телефонний зв’язок

Неділя, 02 жовтня 2016, 14:47

До Тернопільської міської ради часто звертаються мешканці із запитанням, чому не передбачено пільг на телефонний зв’язок для усіх, хто цього потребує.

Управління соціальної політики повідомляє, що у державному бюджеті на 2016 рік взагалі не передбачено кошти на відшкодування витрат для надання пільг з послуг зв’язку. А за ті пільги, які отримують деякі категорії тернополян, оплачує із власного бюджету міська рада.

Зокрема, за пільги тернополян за телефонний зв’язок у період з січня по червень 2016 року Тернопільська міська рада нещодавно оплатила майже 500 тисяч гривень.

 

У cелі Байківці під ворота господарства підкинули вибухівку

Субота, 01 жовтня 2016, 15:04

Інформацію про предмет, схожий на снаряд, повідомив на лінію “102″ житель села Байківці Тернопільського району. Чоловік заявив, що на його подвір’ї, одразу біля воріт, невідомі в трубу запхали вибухівку.

На місце виклику одразу виїхала слідчо-оперативна група, група швидкого реагування, есперти вибухо-технічної служби та представники служби надзвичайних ситуацій.

При огляді знахідки з’ясувалося, що це муляж.

За словами начальника Тернопільського відділення поліції Віктора Волощука, за останніх декілька місяців, це вже друге повідомлення про підкинутий снаряд на даному подвір’ї. І вдруге вибухівка виявилася безпечною.

Зать господаря присадибної ділянки підозрює, що причетні до таких жартів його заздрісники. Він з дружиною переїхав на Тернопільщину зі Львова і свого часу займався інвестиційним бізнесом.

Чоловік каже, що йому неодноразово на сторінку в соцмережах приходили повідомлення з вимогою поділитися грошима і просили п’ять тисяч доларів. Проте жодних контактів вимагачі не залишали.

Наразі правоохоронці оглядають територію, опитують свідків та з’ясовують причетних до таких “жартів” осіб.

 

Субсидія на ЖКП: у довідці безробітного вкажуть дохід у два прожиткових мінімуми

П'ятниця, 30 вересня 2016, 09:32

В Україні діє програма державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг, яка надається безготівково, у вигляді житлових субсидій. Проте тим, хто розраховує на отримання такої допомоги слід пильно стежити за нюансами. А їх, як повідомляють на гарячій ліній, слід шукати у постанові Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року № 319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Субсидія на житлово-комунальні послуги призначається, виходячи з розміру середньомісячного сукупного доходу осіб, що приписані у квартирі/будинку. Згідно постанови № 319, умовний розмір місячного доходу, який враховується для працездатних осіб, що не працюють складає два прожиткових мінімуми (раніше сума дорівнювала одному прожитковому мінімуму).

Для студентів, які мають батьків, зареєстровані в житловому приміщенні та навчаються за денною формою навчання і не одержують стипендію, та осіб, які перебувають на обліку в територіальних органах державної служби зайнятості як безробітні і не одержують допомогу по безробіттю, середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму.

Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця проінформувати управління праці та соціального захисту населення у випадках, якщо відбулася зміна в складі зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівля товарів або оплату послуг, що перевищує 50 тис.грн.

Деталі можна дізнатися за телефоном гарячої лінії: 1545.

Підготувала Юлія Хім’як

 

У Тернополі скоро діятиме мережа велосипедних доріжок

П'ятниця, 30 вересня 2016, 08:45

Ідея про створення велосипедної мережі обговорювалася вже давно. Так, виконавчий комітет міської ради ухвалив список, у який внесли обʼєкти цього проекту. Значна частина діятиме вже цього року в центрі міста.

Міський голова Тернополя Сергій Надал розповів, що це буде локальна мережа. Частина доріжок будуть на Сонячному масиві, інша в центрі міста. Метою такого нововведення є обʼєднання всіх мікрорайонів з міськими парками, з центральної частиною Тернополя і щоб для цього у водіїв велосипедів були всі зручності. Для такого проекту виділено 600 тисяч гривень з міського бюджету.

Ініціаторами такої ідеї стала велоспільнота міста, яка і запропонувала список поєднуваних обʼєктів. Свої пропозиції вони узгоджували разом з управлінням ЖКГ. З депутатською комісією був напрацьований проект, який повинен бути в першу чергу для реалізації задуму. Необхідно врахувати всі дорожні розмітки та можливість розташування на певній ділянці дороги. Саме тому цього року облаштовано буде лише частина міста.

 

На Руській встановили зовнішню «розумну зупинку»

П'ятниця, 30 вересня 2016, 08:40

«Розумна зупинка» на висоті трьох метрів з’явилася у Тернополі на вулиці Руській. Тепер громадяни, чекаючи транспорт можуть переглядати новини, прогноз погоди та курс валют. Та головна мета такої новинки – інформування громади про прибуття громадського транспорту. Оновлена інформація з’являється на моніторі кожних 15 секунд. Маршрутні таксі, соціальні автобуси та тролейбуси позначаються на табло відповідно блакитним та зеленим кольорами. 42-дюймовий екран з підвищеною контрастністю підлаштований до вуличного освітлення. За словами розробників, чудо-новинка пристосована як до спекотних сонячних днів, так і готова пережити осінні дощі та зимові морози.

IMG_3506

Це вже п’ята «розумна зупинка» у Тернополі. Чотири інших, щоправда, вмонтованих в конструкцію павільйону зупинок, розміщуються на вулицях Руській, Київській, Довженка, Кривоноса та на проспекті Степана Бандери.

Віталій Васильків, директор ТОВ «Системний зв’язок», розробник «розумної зупинки»:

«Розумна зупинка» на вулиці Руській - це наш пілотний проект в плані зовнішнього монтажу «розумних зупинок». До того ми працювали з вмонтованими екранами в приміщення, які знаходяться на зупинках. Поки ми перебуваємо на етапі тестування обладнання, калібруємо розрахунки часу прибуття та налаштовуємо роботу системи. Зовнішня розумна зупинка є противандальною, пило і вологостійкою, витримує температуру в межах від -20°с до +50°с. Працює вона наступним чином: з базової диспетчерської програми, куди заносяться усі маршрути, інформація потрапляє на програму detransport, що, в свою чергу, роздає дані на мобільні додатки та розумні зупинки. Мета таких зупинок - інформування населення про рух громадського транспорту. Також ми готуємо цікавий контент для перегляду,

 

На Бережанщині відбудеться перший медовий фестиваль-ярмарок «Жу-Жу-Жуків»

Четвер, 29 вересня 2016, 00:00

2 жовтня ГО «Жуківська» та Жуківська дитяча музична школа проведуть перший фестиваль-ярмарок меду та інших народних промислів «Жу-Жу-Жуків» в с. Жуків Бережанського району .В рамках фестивалю відбудеться обласний дитячо-юнацький конкурс творчості «Мистецький вулик» в трьох номінаціях: вокальне мистецтво, хореографія, мистецтво слова. Крім того в програмі фестивалю : - «Богатирські забави»; - перші змагання з вправності водіння мотоблоку; - майстер-класи народних умільців з відливання свічок натуральним воском, плетіння з соломи, квілінг, виготовлення старосвіцьких бандур; - виступи вуличних музикантів; - гала-концерт переможців конкурсу «Мистецький вулик» за участю гостей фестивалю, художнього народного колективу дитячого ансамблю пісні і танцю “Світанок” (м. Київ) та хореографічного юнацького колективу «Оксамит» (м. Рівне).

Захід має на меті дати поштовх для відродження пасічництва на Бережанщині, як одного з традиційних українських промислів. А також об’єднати народних майстрів краю в один «вулик» і їхнім прикладом вмотивувати молодь розвивати свої творчі здібності.

 

Детальна інформація про фестиваль на сайті: http://zhukivfest.ho.ua/ Ми в соціальних мережах: https://www.facebook.com/zhukivfest/ https://vk.com/zhukivfest

 

На Тернопільщині школярам не хватає підручників

Четвер, 29 вересня 2016, 00:00

Це питання не покидає вже протягом місяця домівки сімей, у яких є учні ЗОШ. Особливо гостро це питання стоїть для школярів четвертого, сьомого і восьмого класів. Місцеві органи обіцяють виправити це непорозуміння впродовж місяця. На сьогодні для того, щоб не порушувати навчальний процес у школах використовують електронні підручники.

Учителька однієї із ЗОШ Уляна Мудрик розповіла, що недостача книг виникла через зміну програми. Проте кожного дня до школи постачають певну кількість підручників і ця проблема з часом повинна зникнути. Оскільки тепер діти часто у своєму житті використовують мобільні пристрої та інтернет, навчаються поки за допомогою цих засобів. Вважають, що навпаки, використання електронних ресурсів дає дітям змогу познайомитися з альтернативним способом навчання. Для поглибленого засвоєння матеріалу в школах використовують додаткову літературу, схеми тощо.

В управлінні науки та освіти обласної адміністрації обіцяють, що це питання скоро буде вирішене. В наявності є підручники з кожного предмету, проте Міністерство дало змогу вибрати авторів посібників, за якими вчителів викладатимуть матеріал. Але і з цим виникають певні суперечки, тому що книжок потрібного автора не завжди достатня кількість. У свою чергу і видавництва затримують цей процес, оскільки не завжди вчасно постачають замовлення.

Педагоги скаржаться, що така ж ситуація була і минулого року, і до тепер це питання залишається актуальним.

 

Відомий тернополянин «вітатиме» мешканців міста на вул. Валовій

Середа, 28 вересня 2016, 00:00

У Тернополі увіковічнили памʼять відомого археолога, мистецтвознавця, громадсько-політичного і заслуженого діяча мистецтв України Ігоря Герети. Ця людина вела активну діяльність у музеях, оскільки була краєзнавцем. Він став ініціатором багатьох виставок, які були присвячені відомим людям Тернопільщини. Цей постамент відтепер стоїть на вулиці Валовій. Встановити таку новинку вирішили до 78-річчя історика.

Вироблений памʼятник із бронзи у повний ріст, висота якого - 2 метри, вага - 500 кілограм.

Міський голова Сергій Надал розповів, що ця людина є однією з особливостей міста. Ігор Герета прославив Тернопіль як в Україні, так і в усьому світі. Оскільки є чутки, що він любив ходити саме цими вулицями, встановлення памʼятника на цьому місці було найбільш доцільне. Тут завжди багато людей, тому що це центр міста, які можуть пишатися такою видатною людиною.

Дочка Ігоря Герети Ярина Герета поділилася своїми враженнями щодо цієї події. На її думку, таких людей справді дуже мало. Сьогодні Ярині не хватає батька, оскільки він помер ще 14 років тому. Проте тернополяни тепер завжди будуть памʼятати про цю людину.

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук додав, що чоловік був колекціонером. Протягом усього життя йому довелось зібрати чимало видатних книг та рідкісних картин. У 1994 році за ініціативи Ігоря Герети була відкрита експериментальна школа мистецтв. Навчальний заклад працює і до сьогодні.

Народний депутат України Роман Заставний розповів, що ідея встановлення постаменту виникла ще 2008 році. У цей період і відкрили музей видатному краєзнавцю, проте на сьогодні він закритий, тому що не можуть дійти висновку щодо особливостей особи Ігоря Герети.

 

У Тернополі розпочне роботу цілодобовий туристичний центр

Вівторок, 27 вересня 2016, 04:08

27 вересня об 11.00 год. у Тернополі офіційно відкриють «Туристично-інформаційний центр міста» за адресою вул. Грушевського, 2. Працюватиме він цілодобово.

На базі центру буде також магазин сувенірів та соціальне кафе, доходи від діяльності яких спрямовуватимуться на розвиток туризму у місті.

У ТІЦ туристи зможуть отримати туристичну карту «98 причин відвідати Тернопіль», де розписано, що бажано відвідати, скуштувати, сфотографувати чи зробити. Карта оформлена в нестандартному мальованому стилі, тому буде цікавою для гостей міста. Також центр надаватиме інформацію про події, що відбуваються у місті та іншу довідкову інформацію.

 

Тернопільський гурт Mr. FreeMan потрапив у шоу «Х-фактор»

Понеділок, 26 вересня 2016, 07:54

Гурт Mr. FreeMan потрапив на музичне телешоу «Х-фактор». Суддівське журі було вражене тернопільськими рокерами. Команда музикантів, заснована у Файному місті 2011 року, виконує виключно власну музику. Проте в останній момент вирішили зіграти всесвітньо-відомий рок-хіт, який присвятили одній із суддів – Юлії Саніній, вокалістці гурту The Hardkiss. Як це було нам розповів засновник, ідейний наставник, вокаліст, а по сумісництву – автор пісень гурту Віталій Тимчук.

pMRe8Ky5ufM

Віталію, як ви потрапили на «Х-фактор»?

Нас запросили приїхати. На той момент ми вже брали участь в проекті «ХІТ-конвеєр» від М2. З 600 гуртів нашу пісню відібрали в топ-12. На День Незалежності ми виступили у прямому ефірі на телеканалі М2. На «Х-факторі» не хотіли проходити ніяких передкастингів, але нас повідомили, що ми одразу виступатимемо перед суддями, бо тієї інформації, що є про гурт Mr. FreeMan в Інтернеті їм достатньо.

Перед виходом на сцену чи було страшно?

Ми вийшли спокійно, з меланхолійними виразами на обличчях. Почали грати беземоційно. Я навіть помітив розчарування в очах глядачів: вийшли рокери, а заряду енергії нема. Але коли дійшло до приспіву, ми стали на коліна, чим підняли зал на ноги. Такою була стратегія нашого виступу.

Довго готували пісню для шоу?

За п’ять хвилин до виходу на сцену вирішили, що саме будемо грати. Більше того, за два тижні до поїздки в нас змінився склад гурту: до нас приєднався гітарист гурту «Мой друг John» Сергій Стецій, з яким ми мали тільки дві репетиції, а конкурсну пісню не грали взагалі. Що з того вийшло, скоро побачите на екранах.

Сьогодні більшість гуртів грають кавери, мовляв, з комерційної сторони це вигідніше. Як ви почали грати авторську музику і чому?

Я переїхав до Тернополя із невеликого містечка, що на Хмельниччині. З приїздом сюди я був впевнений, що буду займатися музикою. На форумі знайшов оголошення про те, що в кавер-гурт потрібен вокаліст. Вирішив спробувати. Мене так і не взяли, але я познайомився з музикантами, які згодом стали моєю командою. Саме барабанщик підбив мене на те, щоб я почав грати свою музику. На той час в мене вже було написано кілька композицій.

Звідки беруться ваші тексти?

Тексти – це реакція на життєві події. Пісня може прийти у будь-який момент: в маршрутці, на репетиції, вранці, коли прокинувся. Ось, наприклад, останню

пісню ми з гітаристом написали за півтори години, поки чекали на зйомки «Х-фактору».

Більшості талановитих людей не мають за плечима музичних шкіл, тому що їм тісно в рамках навчальних систем. А у вас є музична освіта?

Я вчився в музичній школі, але не закінчив її. На момент мого навчання вияв творчості був нікому не потрібен, оцінювалося лише сліпе слідування шаблону. Я ніколи не ходив на сольфеджіо чи на хор.

Успіх для вашого гурту – це…

Успіх для нас – це коли люди перестануть слухати низькоінтелектуальний шлак, який зараз переповнює нашу естраду, коли шестирічні діти перестануть співати «в неї по-під майкою вже видно два круга», оце, напевно, буде успіх для таких, як ми. З нашого суспільства методично випалюють любов до прекрасного. Я не хочу сказати, що ми супер-класні і музика в нас найкраща. Ні, але ми прагнемо до цього і ніколи не дозволимо собі нецензурної лексики чи вульгарщини в піснях.

А які амбіції стосовно шоу?

Амбіції найсміливіші.

Ну що ж, нам залишається побажати хлопцям успіху. Чекаємо від них нових виступів і тримаємо кулаки за їхню долю у проекті. Слідкувати за музичною діяльністю рокерів можна у всіх соцмережах за хештегом #mrfreemanband.


Спілкувалася Юлія Хім’як

 

У Тернополі триває капітальний ремонт ліфтів

Понеділок, 26 вересня 2016, 07:40

37 ліфтів до кінця цього року відремонтують у багатоповерхівках Тернополя, відповідно до затвердженого титульного списку капітальних ремонтів та висновків експертів. Цими днями ремонт ще триває на вул. Київська, 8(2 під’їзд), вул. Г.Тарнавського, 5(3,5), вул. Лепкого, 3(1), вул. В.Великого, 7(4) та вул. Вербицького, 5(2).

Ремонт уже завершено за адресами: вул. Пушкіна, 5(3,5), вул. Київська, 8(5), вул. 15 Квітня, 31(5), вул. Київська, 18(2,4), вул. Чубинського, 2(1,5), вул. Київська, 7(3), вул. Симоненка, 18(2), вул. Л.Українки, 10(2), вул. Монастирського, 42(2), вул. Д.Галицького, 1(2), вул. Підкови,1, бул. С.Бандери, 96 (4,8), вул. Л.Українки, 37(1,2), вул. Медова, 3 (3,6), вул. Корольова, 4(4), вул. Коновальця, 18(1), пр. Злуки, 39 (2,3), вул. Київська, 16(3), вул. Київська, 14(4), вул. Київська, 14(2), пр. Злуки, 41(1,2,3) та вул. 15 Квітня, 1(6).

 

Продавців зброї у Тернополі викрили працівники Служби безпеки України

Неділя, 25 вересня 2016, 18:34

Працівники служби безпеки України спільно з національною поліцією викрили двох тернополян, які здійснювали незаконну торгівлю вибуховими речовинами, зброєю та боєприпасами до неї. Заради легкої наживи зловмисники налагодили канал постачання нелегальної зброї, яку в подальшому намагались реалізовувати мешканцям обласного центру.

У ході контролю за вчиненням злочину правоохоронці здійснили оперативну закупку вогнепальної зброї, придбавши у одного із спільників пістолет системи «наган», набої до нього та глушник. Під час обшуків у гаражі та помешканнях «ділків», силовики вилучили дві гранати Ф-1, пістолет «Вальтер», два глушники, мисливську рушницю марки «Хеліс», а також набої калібру 9 мм та 7,62 мм.

За матеріалами СБУ Головним управлінням Національної поліції в Тернопільській області розслідується кримінальне провадження за ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Наразі тривають слідчо-оперативні дії, спрямовані на встановлення шляхів надходження зброї та боєприпасів до місцевих дилерів, а також осіб, причетних до потрапляння засобів ураження у відкритий обіг.

 

Тернопільське озеро готують до очищення

Субота, 24 вересня 2016, 07:56

На набережній Тернопільського озера розпочнеться підготовка до реалізації комплексної Програми розвитку тернопільського озера, що розрахована на два роки (2016-2017). Як раніше зазначалося, Програма включає три складових: екологічне очищення водойми, розвиток інфраструктури навколо озера і розвиток водних видів спорту. Над проблемою очистки Ставу активно працюють науковці ТНПУ ім. Гнатюка. Рятувати від фатальних наслідків забруднення перлину міста допоможуть фахівці із польського міста Ольштин, що у цій справі мають практичний досвід, адже території самого Ольштина розташовано понад десяток озер, якими займається місцевий університет.

– Для того, аби розпочати перший етап очищення Ставу, ми робимо очистку прибережної смуги, – повідомляє Леонід Бицюра - заступник голови міста. – По екологічній складовій це питання опрацювали з нашими експертами з педагогічного університету та з науковцями з польського міста Ольштин, які мають великий досвід в очищенні подібних озер.

Сподіваємо, що досвід сусідів разом зі старанням тернопільських науковців дозволять зберегти красу Тернопільського Ставу і його чисте плесо ще довго милуватиме око містянам і туристам.

 

ОДА затвердила зміни до цьогорічного бюджету

П'ятниця, 23 вересня 2016, 12:33

Чергове засідання обласної ради внесло певні корективи у майбутні плани. Сесію повинні були почати о 10.00, проте виникла значна затримка. Одним із прийнятих рішень було реорганізувати комунальну установу «Обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом» у «Тернопільський обласний наркологічний диспансер».

Директор департаменту фінансів Тернопільської обласної адміністрації Степан Скибиляк повідомив, що головним досягненням цього зібрання є внесення змін до обласного бюджету на цей рік. 634 тисячі гривень будуть у вільному залишку на 1 січня, які призначені для бюджетних установ, щоб забезпечити сплату Єдиного соціального внеску. Також із чотирьох джерел бюджету буде спрямовано 760 тисяч гривень на співфінансування дороги під кредитний ресурс.

Проблемним є питання фінансування профтехосвіти. Оскільки в обласному бюджеті не хватає коштів, щоб самостійно забезпечити цю галузь. Тому для вирішення цих труднощів зараз намагаються знайти альтернативний вихід. У міській раді пропонують вирішити це питання шляхом стабілізаційної дотації. Пильну увагу буде звернено і на керівників цих закладів, тому що є підозра, що проблема і серед працівників цієї галузі. Є спецфонд, з якого потрібно виділити кошти на заробітні платні, але поки це питання не порушували.

Серед прийнятих рішень було і утворення двох шкіл - зимових та літніх видів спорту, приміщення для яких буде виділено на вул.. Шептицького 26.

 

За таксі доведеться платити більше

П'ятниця, 23 вересня 2016, 04:13

З 19 вересня тернополяни платять за проїзд у таксі згідно нових тарифів. Кілометр проїзду перевізники сьогодні оцінюють в межах 5.50-6.10 грн/км. Піднялася плата і за мінімальний проїзд. Таке рішення прийняли компанії таксі, які перебувають у приватній власності, тож впливу на зміни тарифів управління транспорту міста не має.

Якщо раніше за мінімальну поїздку у таксі тернополяни платили 18-20 гривень, то сьогодні – 22-25 (в залежності від класу автомобіля). Вартість простою вартує 90-95 коп/хв. Зазначимо також, що, як і раніше, на лічильнику таксі перед початком поїздки має відображатися сума у нуль гривень. Підвищення тарифів компанії пояснюють підняттям цін на пальне та зростанням вартості ремонту автомобіля і цін на комплектуючі.

Святослав – водій «Таксі-549» так коментує ситуацію:

«Проїзд подорожчав у зв’язку з підняттям цін на паливо в два рази, виріс податок на таксі. Запчастини таксистам доводиться купувати в доларах. Кількість клієнтів зменшилася, а в Тернополі, між іншим, найдешевше таксі: 22 гривні – економ клас, 25 – еліт. В Хмельницькому, наприклад, коли пасажир сідає в авто, на лічильнику вже є сума у 29 гривень. Кожен наступний кілометр проїзду вартує три гривні».

За словами таксиста, станом на сьогодні в місті працює 28 компаній таксі, 3500 машин офіційно зареєстровані. Зважаючи на таку велику кількість знайти клієнта для водія таксі непросто. Це негативно відображається на місячному доході таксистів. Тернополяни до зростання вартості проїзду у таксі ставляться неоднозначно.

 

Жителі мікрорайону «Сонячний» чекають на грандіозне дійство

Четвер, 22 вересня 2016, 05:35

25 вересня 2016 р. о 16.00 год. на спортивному майданчику ТЗОШ №11, відбудеться «СВЯТО ДВОРУ» для мешканців мікрорайону «Сонячний», яке проводить «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» за підтримки ОСББ «Чалдаєва 13», «Чалдаєва 17» та депутата ТМР Лупака С. М.

На гостей свята чекають розваги на будь-який смак:

* турнір з футболу для дітей 2004-2005 р. н.

(реєстрація о 14.45, початок турніру о 15.00 год.);

* урочисте відкриття (о 16.00 год.);

* ярмарок смаколиків;

* виставка виробів народних умільців;

* творчий майстер клас для всіх учасників;

* майстер-клас з фітнесу для дітей та дорослих від спортивно-танцювального центру «Fitness house»;

* майстер-клас з фітнесу «Kangoo Jumps» для дорослих;

* майстер-клас з черлідингу для діток від спортивного клубу «WellFitness»;

* естафети для дітей 6-10 років;

* перегони на штовханцях (самокати, 3-х колісні велосипеди, «машинки») для дітей віком 3-5 років;

* розваги для дітей від Центру свята «Коровай»;

* спортивна гра «Хрестики-нулики» для дорослих;

* сімейна гра «Спритні кидунці»;

* руханка для мешканців віком від 50 років;

* турнір з дартсу для жителів віком від 50 років.

 

Учасники та переможці свята будуть нагороджені від партнерів заходу: ТМ «Ласунка», ТМ «Микулинецькі напої», ПП «Колумбус», магазинів «Спортландія» та «Ceresit».

Чекаємо усіх бажаючих, беріть з собою хороший настрій та зручний одяг!!!

 

25 вересня на Тернопільщині пройде мистецько-аграрний фестиваль «Козафест»

Середа, 21 вересня 2016, 08:14

У неділю, 25 вересня на Тернопільщині анонсовано проведення першого фольклорно-мистецького фестивалю «Козафест». Відбудеться він у населеному пункті із не менш тематичною назвою - смт. Козова.

«Розпочнеться дійство урочистою ходою «КозаФесту» - «Парадом кіз». Спеціально для цього параду фермери та люди з навколишніх сіл привезуть кіз, яких вирощують на власних господарствах, - розповідає співорганізатор фестивалю, підприємець Володимир Ярема. - На відвідувачів чекатиме цікава розважальна частина. Наприклад, зараз проводиться конкурс «Селфі з козою», фото з якого будуть роздруковані та оформлені у тематичну виставку. На гостей чекають лекції про козівництво від досвідчених козоводів, будуть проводитися майстер-класи народних ремесел, безкоштовні частування козацьким кулішем та юшкою. Для дітей заплановані фольклорні ігри, символом яких є коза, квест «Коза і Козова», оголошено конкурс із прикрашання кіз «KOZA fashion day»».

Вартими вашої уваги будуть виступи фольклорно-мистецьких колективів, а також гуртів «Кавалєрка», «Ну-Фест», «Руснаки», «Фа-мажор» та «Медовий полин». Завершиться «Козафест» українськими гопацульками.

До речі, з символом фестивалю - козою - на Тернопільщині пов’язано декілька населених пунктів. Це Козова, Козлів, Козина, дві Козівки та ще є одна Баранівка. Та й в Україні і за кордоном є чимало населених пунктів, у назвах яких присутнє слово «коза». Тому в організаторів виникла ідея підписати із ними своєрідну «Асоціацію осідків кози». Вони кажуть, якщо із-за кордону ніхто не відгукнеться, то у межах Тернопільщини й так зможуть створити власну асоціацію.

 

Програма фольклорного аграрно-мистецького фестивалю «КозаФест»

смт. Козова, 25.09.2016р.

Заїзд учасників фестивалю 11.00-12.00

Сільськогосподарський Ярмарок 12.00-16.00. Площа перед універмагом

Відкриття фестивалю 13.00 (священики, влада, гості, меценати, підписання «Асоціації осідків кози»). Сцена фестивалю

«Парад кіз» 13.30 (кози, господарі, гості). Центральна площа міста

Дитяча програма 14.00-17.00. Зона дитячих забав

* 14.00-16.00 Перформанс «Ой, кізонько моя…», розмальовка облич

* 14.00-17.00 Майстер-класи для дітей

* 14.30-15.00 Конкурс прикрашання кіз «KOZA fashion day». Галявина перед храмом св. Петра і Павла

* 16.00-17.00 Квест «Коза і Козова»

* 17.00-18.00. Козячі ігри та забави Галявина перед храмом св. Петра і Павла

* 15.00-16.00 Майстер-клас українського танцю

Обласні змагання з перетягування линви 14.00-15.00. Площа біля школи мистецтв

Спецпогашення ювілейного конверту печаткою фестивалю. Філателістична виставка «Коза та Козова». Козівський РБК.

Господарські посиденьки 14.00-19.00. Пригощання козацьким кулішем та юшкою Площа перед РДА.

Майстер-класи та освітньо-розважальні заходи 13.00-17.00

* 13.00-17.00 на території фесту будуть проводитись майстер-класи народних ремесел та промислів. Намети майстрів перед РБК.

 

Сторінка 84 з 110

«ПочатокПопередня81828384858687888990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер