images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Особам з особливими потребами - руку підтримки

Четвер, 10 грудня 2015, 07:41

У рамках Всеукраїнської декади зайнятості для осіб з інвалідністю та учасників АТО в приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбувся семінар з соціальними партнерами на тему: " Надання соціальних послуг особам з інвалідністю". У заході взяли участь представники державних установ, громадських організацій та роботодавці.

Державна служба зайнятості завжди приділяє особливу увагу незахищеним верствам населення, в тому числі людям з інвалідністю. Такі громадяни отримують цілий спектр послуг у центрах зайнятості під час індивідуальної роботи із спеціалістом щодо їх працевлаштування.

"Питання повернення осіб з інвалідністю до трудової діяльності – пріоритетне в роботі служби зайнятості. На жаль, до осіб, які мають проблеми зі здоров’ям додались, ще й військовослужбовці. Для вирішення питань їх соціального захисту налагоджена взаємодія з громадськими та волонтерськими організаціями, закладами освіти, охорони здоров’я, науковими та іншими установами", – наголосив директор міськрайонного центру зайнятості Анатолій Куриляк.

20151208_112216

Також до участі у заході долучились голова Обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" Михайло Костів, заступник начальника управління соціальної політики Тернопільської міської ради Надія Бабій, заступник начальника управління соціального захисту населення Тернопільської райдержадміністрації Тетяна Матвіїшин та представники роботодавців міста Тернополя та Тернопільського району. Загалом у семінарі взяли участь 16 чоловік.

Фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості сприяють особам з обмеженими фізичними можливостями у підборі підходящої роботи відповідно до їх професійних навичок, знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії з урахуванням побажань інваліда, проводить професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних, надає профорієнтаційні та профінформаційні послуги, залучає до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру, сприяє започаткуванню власної справи.

З початку 2015 року в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості в пошуках роботи перебували на обліку 343 особи з обмеженими фізичними можливостями.

В приміщенні центру зайнятості з початку року проведено 20 семінарів для осіб з обмеженими фізичними можливостями, в яких взяли участь 120 осіб. Також особи з інвалідністю відвідали Дні відкритих дверей на виробництві, побували на семінарах, отримали фахові консультації спеціалістів.

В результаті проведеної роботи 88 чол. з інвалідністю працевлаштовані, з них 14 осіб працевлаштовані шляхом виплати компенсації роботодавцю у розмірі єдиного внеску, 22 чол. з обмеженими фізичними можливостями проходили професійне навчання та підвищення кваліфікації, з них 17 працевлаштовані за

набутою професією, 6 чол. приймали участь у громадських роботах та 15 осіб –у роботах тимчасового характеру.

Всього за січень – листопад 2015 року Тернопільський міськрайонний центр зайнятості отримав від підприємств інформацію про наявність 277 вільних робочих місць та вакантних посад для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями. Найбільшу кількість вакансій подали Локомотивне депо (35) з яких укомплектована 1 вакансія, Тернопільська дирекція залізничних перевезень (34), ТОВ "Фоззі-Фуд" (28), ВАТ "Тернопільобленерго" (25), Відділ освіти Тернопільської РДА (19), з яких укомплектовані 2 вакансії.

Особлива подяка підприємствам та установам за сприяння у працевлаштуванні осіб з інвалідністю. Цього року 3 особи з особливими можливостями працевлаштовані у КП "Тернопільтеплокомуненерго" та по 2 чол. працевлаштовані у ПАП "Агропродсервіс", ПП"Влад", Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського.

За станом на 1 грудня 2015 року на обліку перебувають 98 осіб, з якими ведеться робота по пошуку підходящої роботи та соціальній адаптації згідно їх реабілітаційних програм.

Приміщення Будинку праці, яке якісно пристосоване для надання послуг інвалідам стало місцем, де громадські організації інвалідів за участю представників центру зайнятості проводять свої зустрічі, семінари, конференції. Усе це сприяє забезпеченню офіційним місцем праці соціально незахищених краян.

Начальник відділу статистики

та організаційної роботи ТМРЦЗ

 

Мобілізовані працівники приватних підприємців отримали право на компенсацію середнього заробітку

Четвер, 10 грудня 2015, 07:39

Починаючи з 6 грудня 2015 року набрав чинності Закон України від 12.11.2015 р. № 801-VIII «Про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період».

Документ закріплює за працівниками, які до призову на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняття на військову службу за контрактом працювали у фермерських господарствах, сільськогосподарських кооперативах й у фізичних осіб – підприємців, такі ж гарантії (збереження місця роботи, посади та виплати компенсації середнього заробітку), які передбачені для працівників підприємств, установ, організацій.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Молодь на ринку праці

Середа, 09 грудня 2015, 12:36

Малий бізнес - є невід’ємною рисою будь-якої економічної системи. Тому не дивно, що молоді та прогресивні люди Тернопільщини, котрі ще навчаються у вищих навчальних закладах цікавляться перспективами започаткування та провадження підприємницької діяльності.

Тернопільський міськрайонний центр зайнятості провів захід «Молодь на ринку праці» для студентів 4-го курсу Тернопільського національного технічного університету ім. І Пулюя за участю головного державного інспектора відділу комунікацій Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції Павла Копчі.

Начальник відділу активної підтримки безробітних МРЦЗ Володимир Вислоцький розповів присутнім про соціальні послуги молоді, можливості пошуку роботи, сприяння служби зайнятості у відкритті власної справи і за яких умов це можливо, ознайомив із процедурою виплати одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

Павло Копча ознайомив молодь з різними формами оподаткування, особливостями подачі звітності, новинами податкового законодавства та умовами успішного ведення бізнесу в м. Тернополі. Провів аналіз ринкоутворюючих підприємств та актуальних сфер регіонального бізнесу.

«Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку», - зазначила фахівець центру зайнятості Аліна Грицаєнко.

Студенти активно задавали питання фахівцям, запрошеним на захід, дискутували щодо «плюсів» та «мінусів» бізнесової діяльності, заняття підприємництвом у сучасних умовах, становлення молодого фахівця у професійному середовищі.

 

Провідний фахівець з профорієнтації

відділу активної підтримки безробітних

Тернопільського міськрайонного центру

 

У Тернопільських школах тривають спортивні сімейні змагання

Середа, 09 грудня 2015, 11:20

8 грудня естафету спортивних змагань «Мама, тато, я – спортивна сім’я» прийняли сім’ї учнів початкових класів Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №27. Організували спортивне дозвілля для батьків та дітей Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення спільно з педагогічним колективом школи.

Сім’ї взяли участь у веселих спортивних випробуваннях, під час яких вправно метали фрізбі, грали у флорбол і, навіть, садили та збирали картоплю. Проявити свої знання на спортивну тематику учасники змогли у вікторині «Всезнайко».

Глядачі активно підтримували та підбадьорювали оплесками сім’ї своїх однокласників.

За підсумками змагань:

І місце виборола сім’я Бутрин: Вадим, Наталя та їх син Святослав, учень 4-В класу;

ІІ місце посіла сім’я Четербок: Олександр, Тетяна та Артем, учень 3-Б;

ІІІ місце дісталось сім’ї Івасів: Олег, Світлана та їх донька Анжеліка, учениця 3-А.

Переможців відзначили грамотами Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення, володарів першого місця нагородили подарунками від партнера ТМ «Ласунка», другого місця – від ПП «Колумбус», третього – від видавництва «Підручники та посібники».

DSC_7869

Сім’я - переможець представлятиме свою школу на міських змаганнях «Тато, мама, я – спортивна сім’я», що будуть проводитися у березні 2016р.

Наступне свято здоров’я для батьків, які люблять своїх дітей і для дітей, які вірять у своїх батьків, відбудеться 16 грудня у спортивній залі Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 26.

Запрошуємо сім’ї взяти участь у змаганнях!


Телефон для отримання інформації: 51 16 35

 

У Тернопільській школі №20 відбулась посвята в козачата

Середа, 09 грудня 2015, 07:31

Здавна наші предки, козаки, під час святкувань влаштовували змагання, щоб визначити поміж товариства найбільш хоробрих та здібних запорожців, які любили помірятись силою, спритністю та витривалістю. А чи спроможні на це сьогоднішні нащадки славного козацького роду? Так, звичайно! Це довели учасники фізкультурно-патріотичного свята «Козацька звитяга», яке відбулось 7 грудня у спортивній залі Тернопільської загальноосвітньої школи № 20.

Організували спортивну забаву для юних козачат адміністрація ТЗОШ І-ІІІ ступенів № 20 спільно з Тернопільським міським центром фізичного здоров’я населення.

Починався захід із присяги та посвяти юних козачат у джури. Майбутні патріоти урочисто дали присягу на вірність народу України, та реєстровому козацтву. «Відтепер ви зобов’язані шанувати та охороняти Батьківщину. Бути гідними нащадками славних козаків», - дав настанову юним джурам Військовий капелан отець В’ячеслав Кізілов.

+IMG_0866

У справжньому «Козацькому поході» учні 5-6 класів вправно справились із випробуваннями: зібрались та одягнулись у похід; взяли участь у бою; визволили побратима із полону; перейшли яр та болото; перекотили каменюку та успішно повернулись додому. За підсумками походу: І місце здобув гурт ім. Петра Сагайдачного; ІІ місце – гурт ім. Богдана Хмельницького; ІІІ місце – гурт ім. Івана Виговського, ІV місце посів гурт ім. Івана Мазепи.

103

Команди були нагороджені грамотами, а переможців увінчали герляндами із солодощів.

Шановні вчителі, якщо Ви бажаєте організувати таке свято для Ваших вихованців, звертайтесь у Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення, за номером телефону 51 16 35.

 

Любителя кави та шоколаду затримали працівники поліції охорони

Вівторок, 08 грудня 2015, 12:05

Кава і до кави – саме такий набір продуктів вирішив поцупити тернополянин, але на заваді крадіжки стали працівники поліції охорони.

Близько шостої години вечора група реагування Управління поліції охорони в Тернопільській області отримала повідомлення від чергового пульту централізованого спостереження про спрацювання тривожної сигналізації в одному з магазинів міста, який перебуває під охороною.

Прибувши на місце події, правоохоронці з’ясували, що тривожною кнопкою скористався продавець магазину, який помітив протиправні наміри відвідувача магазину. А молодик, у свою чергу, очікував залишитись непоміченим, скориставшись зайнятістю продавця на касі. Проте, спроба безоплатно поласувати солодким була припинена поліцейськими охорони.

Даного 21-річного юнака було затримано. При поверхневому огляді у невідомого виявлено двадцять три плитки шоколаду та пачку заварної кави.

Наразі, відносно затриманого відкрито кримінальне провадження по ч.1 ст.185 Кримінального кодексу України - крадіжка. Молодому чоловіку загрожує штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або позбавлення волі строком до трьох років.

 

Зловмисника, який посеред ночі навідався до кафе, затримали «на гарячому»

Вівторок, 08 грудня 2015, 11:46

Житель одного з сіл Тернопільського району, у пошуках спиртного, посеред ночі проник до зачиненого кафе, де і був затриманий групою реагування Управління поліції охорони в Тернопільській області.

Після закриття закладу харчування, 53-річний непрацюючий, неодноразово судимий житель Тернопільщини, за допомогою ножа зламав металопластикове вікно та проник до приміщення кафе.

Зловмисник не розраховував, що заклад обладнаний сигналізацією. Після його проникнення спрацювали датчики руху з торгівельного залу кафе. Сигнал «тривога» миттєво надійшов на головний пункт централізованого спостереження центру технічної охорони Управління поліції охорони.

Група реагування УПО Тернопільської області прибула до вказаного об’єкту за лічені хвилини. Блокувавши об’єкт, поліцейські охорони здійснили його обстеження. Зрозумівши, що в приміщенні знаходиться непроханий гість - було викликано власника для відімкнення об’єкту та проведення огляду приміщення.

Зловмисник ховався за барною стійкою, де встиг випити чарку оковитої. Горе-крадій заперечував свою вину, мовляв: «За сто грам ніхто мене не посадить».

Тепер йому нічого іншого не залишається, як жалкувати про скоєне і готуватися до чергової судимості. Наразі триває досудове розслідування.

 

Коли за несвоєчасну сплату податків відповідає банк

Вівторок, 08 грудня 2015, 11:09

За порушення строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів, установлених Законом України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", з вини банку або органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриваються рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, такий банк/орган сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафні санкції у розмірах, встановлених Податковим кодексом України (далі - ПКУ), а також несе іншу відповідальність, встановлену ПКУ, за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків, зборів, платежів до бюджету або державного цільового фонду. При цьому платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасне або перерахування не в повному обсязі таких податків, зборів та інших платежів до бюджетів та державних цільових фондів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції. Зазначені норми встановлено пунктом 129.6 ст. 129 ПКУ.

Згідно з п. 129.7 ст. 129 ПКУ не вважається порушенням строку перерахування податків, зборів, платежів з вини банку порушення, вчинене внаслідок регулювання Національним банком України (далі - НБУ) економічних нормативів такого банку, що призводить до нестачі вільного залишку коштів на такому кореспондентському рахунку.

Якщо у майбутньому банк або його правонаступники відновлюють платоспроможність, відлік строку зарахування податків, зборів та інших платежів розпочинається з моменту такого відновлення.

Контролюючий орган не застосовує до суб'єкта господарювання штрафні санкції у випадку несвоєчасного перерахування (неперерахування) податків, зборів, платежів до бюджетів та державних цільових фондів з вини банку, у тому числі внаслідок регулювання НБУ економічних нормативів такого банку.

Суб'єкт господарювання повинен надати до контролюючого органу заяву з копіями платіжних документів, що засвідчують факт подання їх до установи банку.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Визначились фіналісти на «Канаді»

Вівторок, 08 грудня 2015, 10:58

Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення спільно з Тернопільським обласним відділенням Національного Олімпійського комітету України для любителів волейболу організували відбірковий турнір для дітей 10-12 років у програмі заходів «Дворові Олімпійські ігри», які мешкають у мікрорайоні «Канада». Змагання відбулось 4 грудня 2015 року у спортивній залі Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 23.

Участь у турнірі взяли чотири команди, які складались переважно з учнів ТЗОШ №23 та Класичної гімназії.

Учасників привітала Федорович Галина Василівна, директор Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення: «…Волейбол – цікава, захоплююча за напруженням боротьби, гра. Нею займається значна частина молоді та, звичайно, багато тих, хто прагне досягти спортивних висот. Щоб демонструвати в такій грі майстерність, треба пройти досить складний шлях підготовки. Тому, бажаю вам успіхів і перемог!».

Змагання проводились по коловій системі. Атмосфера, всіх без винятку, волейбольних поєдинків була азартною і «гарячою». Хлопці та дівчата зі всіх команд грали дуже завзято, тому глядачі оплесками відзначили вдалі епізоди - подачі, блоки і вирішальні удари.

SAM_5494

Переможцем турніру стала команда «Тернополянка», друге місце виборола команда «Канада», трете місце – «Галичанка». Таким чином боротьбу на другом етапі, який відбудеться у квітні 2016 року, продовжить волейбольна команда «Тернополянка»,у складі Чорна Оксана, Ярош Тетяна, Амік Настя, Шкарук Софія, Хоміцька Роксолана, Василечко Марія, Бронецький Віталій, Іванишин Віталій..

SAM_5504

Команди-переможці були нагороджені грамотами управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту та цінним призами від партнерів ПП «Колумбус», видавництва «Підручники і посібники» та солодощами.

 

Фірма навчає співробітника. Податкові наслідки

Вівторок, 08 грудня 2015, 08:07

До загального місячного доходу працівника не включаються суми, сплачені працедавцем за його навчання в наступних випадках :

1) кошти, сплачені вітчизняним вищим і професійно-технічним учбовим закладам за навчання фізичної особи. Ця сума повинна не перевищувати граничну величину доходу, що надає право на податкову соціальну пільгу (в 2015 році – 1710 грн) на кожен повний або неповний місяць такого навчання. Вартість навчання, що перевищує вказану величину, обкладається ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

При цьому важливо, щоб фізична особа, навчання якої оплачується підприємством, узяла на себе зобов'язання відпрацювати на такому підприємстві не менше трьох календарних років після закінчення навчання, про що укладається відповідний договір письмово. Якщо ж працівник припинить трудові стосунки раніше, то сума сплачених витрат на навчання включається до складу його оподатковуваного доходу.

Неоподатковуваний дохід в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ відображається з ознакою " 145", а сума, що підлягає оподаткуванню, (у 2015 році – більше за 1710,00 грн), - з ознакою " 126";

2) витрати на підвищення кваліфікації фізичної особи - у тому випадку, якщо таке підвищення кваліфікації передбачене законодавчо.

Такі виплати в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ будуть зазначатися з ознакою " 158".

Слід звернути увагу, що витрати на навчання працівників не входять до фонду заробітної плати і тому не є об'єктом для нарахування і утримання ЄВ .

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернопільські Лицарі духу

Вівторок, 08 грудня 2015, 07:37

Сьогодні, може, як ніколи наша держава потребує професійної армії, для захисту нашої цілісності та незалежності. Маємо шанувати наших захисників, що в нелегких умовах оберігають наш мир та спокій.

Напередодні Дня Збройних Сил України, 5 грудня, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я  населення  спільно з управлінням у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту міської ради організували для військовослужбовців фізкультурно-потріотичне свято “Лицарі духу». Захід відбувся у спортивній залі 44-ої окремої артилерійської бригади.

+IMG_0747

Почався захід з хвилини мовчання, в пам’ять усіх полеглих за волю, незалежність та соборність нашої держави.

Привітали військовослужбовців з їх професійним святом заступник начальника управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту міської ради  Заверуха Ольга Петрівна та тимчасово виконуючий обов’язки командира військової частини полковник Козловець Валентин Вікторович, які побажали високого професіоналізму, сили, мужності, незламної волі, надійного родинного тилу, козацького здоров’я, миру на всій українській землі.

+IMG_0654

«Сьогодні ми зібралися на фізкультурно-спортивне свято, присвячене  Дню Збройних Сил України, щоб позмагатися у силі, спритності і просто відпочити. Хотілось би, щоб військові зустрічались не на полях бою, а на футбольних, баскетбольних полях та в спортзалах...», - побажав заступник голови Тернопільської обласної федерації футболу Мамус Олег Дмитрович та передав футбольні м`ячі для військової частини.

+IMG_0723

Наших захисників порадували показовим виступом юні козаки і козачки з Тернопільського осередку бойового гопака. Приємним подарунком для військових стали вітальні листівки з нагоди Дня Збройних Сил України, виготовлені учнями ЗОШ № 18.

+IMG_0549

Віськові змагались у різних видах спорту.

У змаганнях з футболу взяло участь 7 команд:

  • Військова частина
  • Військові капелани
  • Національна гвардія України
  • Реєстрове козацтво
  • Квартирно-експлуатаційний відділ м. Тернополя
  • Обласний військовий комісаріат
  • ВСП

Команди були розділені по групах. Потім переможці груп змагались у фіналі за 1 місце. Команди, які зайняли 2 місця у групах боролись за 3 місце.

У підсумку: 1місце зайняла команда Національної гвардії України, 2 місце – команда військових капеланів, 3 місце – команда КЕВ.

+IMG_0758

У змаганнях з дартсу прийняло участь 8 жінок. 1-е місце здобула Боднарюк Антоніна, 2-е місце – Константінова Катерина, 3-е місце – Луцька Світлана.

У змаганнях по згинанню і  розгинанню рук в упорі лежачи переможцем став Хомяк Володимир (70 разів), друге місце здобув – Антонюк Богдан (48разів), а третє місце посіли Заяць Станіслав та Коваль Ростислав (45 разів).

У підніманні гирі вагою 24 кг правою та лівою рукою перемогу здобув Галасун Сергій. В сумі підняв 52 рази. Друге місце з результатом 47 разів посів Пупишев Андрій, а третє – Турчин Ігор (26 підйомів).

У змаганнях з армспорту 1 місце здобув Галасюк Сергій, 2 місце - Турчин Ігор, 3 місце - Базарко Ігор.

Переможці та призери змагань були нагороджені медалями та грамотами та подарунками від партнерів ПАТ «ТерА» і ПП «Колумбус».

 

Як виглядає пів – мільярда

Понеділок, 07 грудня 2015, 07:15

Одинадцять місяців 2015 року принесли до казни міста – 566,2 млн грн. податкових надходжень. Найбільшу частку в надходженнях складає податок на доходи фізичних осіб, якого було сплачено платниками майже 320 млн. грн.

Другий за вагомістю – акцизний податок з роздрібної реалізації підакцизних товарів – 69,5 млн грн., а єдиного податку від юридичних та фізичних осіб отримано трохи більше 68 млн.грн. Підприємствами, які є платниками податку на прибуток, сплачено 33,6 млн грн.

Ще 9,4 мільйони внесли до міської скарбниці власники та орендарі земельних ділянок, а 8,2 млн. грн. – бажаючі отримати ліцензії.

Двома з половиною мільйонами надходжень завдячує бюджет власникам престижних автомобілів, які сплатили транспортний податок.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Здорове майбутнє - виховуймо змалку

Неділя, 06 грудня 2015, 21:22

Працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення постійно організовують пізнавальні заходи з метою формування в підростаючого покоління здорового способу життя. Так, 2 та 3 грудня в актовій залі Тернопільського дошкільного навчального закладу № 18 відбулось розважальне, і водночас, спортивно-пізнавальне заняття «Зернятко здоров’я».

Почався захід з вступної бесіди "Що ти знаєш про здоров’я?», під час якої дошкільнята активно відповідали на запитання ведучих про те, як вони піклуються про свій організм. Потім дітки посадили «зернятко», як символ міцного здоров’я, а щоб з нього виріс «колосочок» потрібно щоденно дотримуватись режиму дня, правильно харчуватися, загартовуватись, займатись спортом та фізкультурою.

Веселі спортивні естафети зарядили вихованців садочку бадьорим настроєм та позитивом. Дітки пообіцяли організаторам, що відтепер будуть завжди піклуватись про своє здоров’я.

 

Зупинимо СНІД – поки він не зупинив нас

Субота, 05 грудня 2015, 10:16

Кожні 6 секунд один житель планети заражається вірусом імунодефіциту людини, а щогодини помирає приблизно 200 жертв вірусу, який вже встигли назвати викликом еволюції. Cпантеличене швидким розповcюдженням СНІДу людство змушене реанімувати одвічні життєві принципи, замислитися над сенсом життя. Саме це явище перевіряє нас на стійкість, людяність, виваженість та мудрість. І ще на відповідальність щодо власного життя та життя тих, хто поруч, хто прийде після нас. Адже молоді люди часто вважають, що ризик «взагалі» високий, а для нього «особисто» несуттєвий. Постійно перебуваючи в процесі постійного росту і становлення, емоційного піднесення, пошуку, непросто віднайти грані позитивного. Але треба пам’ятати, що молодість – це час відкриття нових обріїв, пора іспитів, спроб освоєння нового досвіду і виявлення межі своїх можливостей і разом з тим – це дуже небезпечний час. Та для того, щоб вберегтись від небезпечних спокус – треба мати все ж таки здоровий глузд і любов до життя та врешті-решт до себе.

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом та толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованних, який відзначається 1 грудня, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення спільно з Центром профілактики та боротьби зі СНІДом провели ряд заходів: 1 грудня з учнями 10- класу у ТЗШ I-III ступенів №10, 2 грудня серед учнів 10 класів ТЗШ I-III ступенів № 23, а також 3 грудня для учнів 11 класу в ТЗШ І-ІІІ ступенів №14 ім. Б. Лепкого.

Основною метою данного заходу було поглибити знання учнів про ВІЛ/СНІД та сприяти запобіганню ризику інфікування, ознайомити із статистикою ВІЛ-інфікованих в Україні та світі та виховувати толерантне ставлення до людей, які живуть з ВІЛ.

«Ознайомленний значить озброєнний, тому отримуйте задоволення від розваг, які не призводять до ризику втрати вашого життя та зараження страшною хворобою.Бережіть себе і ведіть активний та здоровий спосіб життя» - сказала Семениш Л.О. соціальний працівник центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

10 основних фактів, які молодь має знати про ВІЛ/СНІД, щоб запобігти страшному захворюванню.

1. Хвороба, спричинена вірусом імунодефіциту людини - ВІЛ, призводить до смертельної хвороби - синдрому набутого імунодефіциту людини (СНІД). ВІЛ та СНІД - невиліковні.

2. Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почуватися добре довгі роки, навіть, якщо вона є носієм вірусу.

3. Вірус може передаватися на всіх стадіях захворювання через кров, сперму, овуляційні та вагінальні виділення, грудне молоко.

4. Найчастіше ВІЛ-інфекція передається статевим шляхом. Молоді дівчата особливо вразливі до ВІЛ при сексуальних контактах.

5. Молоді люди, які мають захворювання, що передаються статевим шляхом, також становлять групу високого ризику щодо ВІЛ- інфікування.

6. Найбільш уразливі молоді люди, які вживають наркотики ін'єкційно, або мають сексуальні контакти з ін'єкційними споживачами наркотиків. ВІЛ-інфекція може також передаватися через нестерильні інструменти при пірсингу, татуажі та інших маніпуляціях, в яких є контакт з кров'ю.

7. Ризик інфікування при статевих контактах зменшується, якщо партнери використовують презерватив.

8. Тест на ВІЛ здійснюється системою охорони здоров'я і, в першу чергу, центрами профілактики СНІДу. Тест на ВІЛ є конфіденційним і має супроводжуватися до - та післятестовим консультуванням.

9. ВІЛ-інфекція не передається через обійми, потискання рук, користування туалетом, басейном, постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах тощо.

10. Дискримінація людей, які живуть з ВІЛ, - це порушення прав людини.

 

У Тернополі триває виставка вуличного мистецтва

П'ятниця, 04 грудня 2015, 09:53

Людей, які малюють графіті можна назвати інкогніто, деякі з них невідомі навіть у колі райтерів. Автори цього виду мистецтва не дуже люблять заявляти про себе публіці. Завдячуючи проекту StanціяMisto організаторам вдалось не лише об’єднати художників, але й дати поштовх для роздумів над стріт-артом  нашого міста.

Нещодавно в галереї «Бункермуз» відбулось відкриття експозиції вуличного мистецтва, в рамках проекту StanціяMisto. Це серія виставок, об’єднаних ідеєю сучасних урбаністичних проявів мистецтва, від трафаретів і стікерів до інсталяцій і муралів.

DSC08468DSC08458DSC08455

В експозиції представлені роботи сімнадцяти художників із восьми міст України. Серед них тернополяни —  Fleck та Feris. Організатор заходу Костянтин Вогас  каже, що завдяки цьому проекту формується розвиток культурного сприйняття вуличного мистецтва, а також це можливість для творчих експериментів та обміну досвідом.

  • Експозиція дуже насичена. Тут представлені роботи художників різних поколінь. В основному зібрані багатогранні роботи людей, які мають за собою графіті бек-граунд, деякі з них сьогодні працюють у напрямку стріт-арт. Тут представлені не тільки шрифти, але й абстрактні полотна, які народжуються після досвіду малювання на вулиці.
    DSC08469DSC08467DSC08453DSC08454

Графіті та стріт-арт поняття різні. Графіті – адаптація своїх шрифтів у міських просторах, стріт-арт – адаптування малюнків не лише з ціллю розповсюдження свого імені. Художники, що вибирають вулиці в якості своїх картинних галерей, займаються стріт-артом у більшості випадків для того, щоб безпосередньо спілкуватися з громадськістю в цілому та привернути увагу як молоді, так і старшого покоління.

DSC08466DSC08471DSC08470

Сам Костянтин розповідає, що захоплюється таким напрямом як стікер-арт — форма стріт-арту, в якій зображення або повідомлення передаються завдяки наліпкам . Хлопець довго збирав наклейки та стікери з Європи. В 2014 році створив паблік «Ukrainian sticker culture».

  • Я почав збирати роботи українських авторів, які працюють у цьому напрямку. Це ілюстратори, художники. Згодом вдалось створили виставку, яка представляє таке мистецтво по всій Україні.
    DSC08464

В подальшому проект націлений розширити свою діяльність, окрім полотен, організатори також планують виставляти інсталяції і влаштовувати перформанси. Для його реалізації наразі шукають спонсорів.

DSC08465

Свого часу у Тернополі культуру графіті започаткували хлопці з команди райтерів SWB. Наприкінці дев’яностих альтернативою пострадянським галереям для художників слугували стіни жилих будинків. Тоді андеґраундна хвиля в образотворчому мистецтві проявилась анонімним стихійним вуличним графіті, що ретельно присікалось правоохоронними органами.

DSC08457

На виставці тернопільські художники представили близько двох десятків робіт. Один із учасників SWB – Feris-  розповів про графіті:
DSC08462

  • Сьогодні райтери рідко пересікаються, кожен займається своє справою. Добре, що знайшлася така людина, яка не полінувалася зібрати художників і представляти їх роботи по всій Україні. Що стосується графіті в нашому місті, можу сказати воно дещо згасло. Маємо декілька причин. Свого часу з нами боролася влада. Я вважаю, що замість того, щоб викорінювати цей вид мистецтва, його потрібно було підтримати. Наприклад, у міській раді в Афінах є окремий кабінет, який займається саме питаннями графіті. Аби не розпалювати війну муніципалітет історичного міста виділяє художникам велику кількість стін, а тим, хто приходить зі своїми ідеями та ескізами — компенсують витрати. Наступна причина затишшя культури графіті у нашому місті – ціни. Якщо в 2004 році фарба вартувала 20 гривень, то сьогодні вартість одного професійного балончика становить близько 200 гривень. Розхід балончика – 1-2 м. кв. Окрім цін, молодь сьогодні не дуже цікавиться мистецтвом, зокрема й графіті. Сьогодні весь світ зосереджений в Інтернеті.

Що стосується команди SWB, то вона продовжує свою діяльність. Сьогодні до їх складу входять олдскульні райтери Neck, Fleck та Feris. Роботи хлопців можна побачити на Instagram  та Thumbler.


Людей, які малюють графіті можна назвати інкогніто, деякі з них невідомі навіть у колі райтерів. Автори цього виду мистецтва не дуже люблять заявляти про себе публіці. Завдячуючи проекту StanціяMisto організаторам вдалось не лише об’єднати художників, але й дати поштовх для роздумів над стріт-артом  нашого міста.

Нещодавно в галереї «Бункермуз» відбулось відкриття експозиції вуличного мистецтва, в рамках проекту StanціяMisto. Це серія виставок, об’єднаних ідеєю сучасних урбаністичних проявів мистецтва, від трафаретів і стікерів до інсталяцій і муралів.

DSC08468DSC08458DSC08455

В експозиції представлені роботи сімнадцяти художників із восьми міст України. Серед них тернополяни —  Fleck та Feris. Організатор заходу Костянтин Вогас  каже, що завдяки цьому проекту формується розвиток культурного сприйняття вуличного мистецтва, а також це можливість для творчих експериментів та обміну досвідом.

  • Експозиція дуже насичена. Тут представлені роботи художників різних поколінь. В основному зібрані багатогранні роботи людей, які мають за собою графіті бек-граунд, деякі з них сьогодні працюють у напрямку стріт-арт. Тут представлені не тільки шрифти, але й абстрактні полотна, які народжуються після досвіду малювання на вулиці.
    DSC08469DSC08467DSC08453DSC08454

Графіті та стріт-арт поняття різні. Графіті – адаптація своїх шрифтів у міських просторах, стріт-арт – адаптування малюнків не лише з ціллю розповсюдження свого імені. Художники, що вибирають вулиці в якості своїх картинних галерей, займаються стріт-артом у більшості випадків для того, щоб безпосередньо спілкуватися з громадськістю в цілому та привернути увагу як молоді, так і старшого покоління.

DSC08466DSC08471DSC08470

Сам Костянтин розповідає, що захоплюється таким напрямом як стікер-арт — форма стріт-арту, в якій зображення або повідомлення передаються завдяки наліпкам . Хлопець довго збирав наклейки та стікери з Європи. В 2014 році створив паблік «Ukrainian sticker culture».

  • Я почав збирати роботи українських авторів, які працюють у цьому напрямку. Це ілюстратори, художники. Згодом вдалось створили виставку, яка представляє таке мистецтво по всій Україні.
    DSC08464

В подальшому проект націлений розширити свою діяльність, окрім полотен, організатори також планують виставляти інсталяції і влаштовувати перформанси. Для його реалізації наразі шукають спонсорів.

DSC08465

Свого часу у Тернополі культуру графіті започаткували хлопці з команди райтерів SWB. Наприкінці дев’яностих альтернативою пострадянським галереям для художників слугували стіни жилих будинків. Тоді андеґраундна хвиля в образотворчому мистецтві проявилась анонімним стихійним вуличним графіті, що ретельно присікалось правоохоронними органами.

DSC08457

На виставці тернопільські художники представили близько двох десятків робіт. Один із учасників SWB – Feris-  розповів про графіті:
DSC08462

  • Сьогодні райтери рідко пересікаються, кожен займається своє справою. Добре, що знайшлася така людина, яка не полінувалася зібрати художників і представляти їх роботи по всій Україні. Що стосується графіті в нашому місті, можу сказати воно дещо згасло. Маємо декілька причин. Свого часу з нами боролася влада. Я вважаю, що замість того, щоб викорінювати цей вид мистецтва, його потрібно було підтримати. Наприклад, у міській раді в Афінах є окремий кабінет, який займається саме питаннями графіті. Аби не розпалювати війну муніципалітет історичного міста виділяє художникам велику кількість стін, а тим, хто приходить зі своїми ідеями та ескізами — компенсують витрати. Наступна причина затишшя культури графіті у нашому місті – ціни. Якщо в 2004 році фарба вартувала 20 гривень, то сьогодні вартість одного професійного балончика становить близько 200 гривень. Розхід балончика – 1-2 м. кв. Окрім цін, молодь сьогодні не дуже цікавиться мистецтвом, зокрема й графіті. Сьогодні весь світ зосереджений в Інтернеті.

Що стосується команди SWB, то вона продовжує свою діяльність. Сьогодні до їх складу входять олдскульні райтери Neck, Fleck та Feris. Роботи хлопців можна побачити на Instagram  та Thumbler.

Виставка триває до 11 грудня в галереї «Бункермуз».

Оксана Божко


 

Медики Тернополя закликають тернополян робити щеплення від грипу

П'ятниця, 04 грудня 2015, 08:25

Нарада за участю медиків міста, представників санітарно-епідеміологічної служби, міської ради та комунальних установ та організацій міста щодо епідеміологічної ситуації захворюваності на грип та ГРВІ відбулася у міській раді.

У цьому сезоні тернопільські медики очікують на три види грипу: грип А «Каліфорнія», грип А «Швейцарія» та грип В «Кукет». Найбільший підйом захворюваності очікується в кінці грудня, а також в кінці лютого – на початку березня. Для того, щоб не допустити спалаху грипу, фахівці рекомендують робити щеплення.

«Із міського бюджету виділено понад 44 тис. грн. на закупівлю вакцин для тернополян, які входять до груп ризику та ще на останній сесії міської ради додатково для цих потреб виділили 80 тис. грн., - розповідає заступник міського голови Леонід Бицюра. - Також вакцини можна придбати у аптеках міста».

Тернопільський міський комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги» готовий до індивідуального та колективного щеплення, а сімейні лікарі нададуть необхідну консультацію щодо вакцинації. Для більш детальної інформації можна звертатися за тел. 52-46-50.

 

Фестиваль Respublicа запрошує тернопільських музикантів

Четвер, 03 грудня 2015, 12:29

Фестиваль «Республіка», який відбудеться 2,3,4 вересня 2016 року, оголошує прийом заявок від гуртів.

Кожна молода музична команда, яка бажає показати себе фестивальній сцені, може подати заявку на участь у фестивалі, пройти процедуру онлайн голосування, а також бути відібраною для виступу на одній зі сцен фестивалю «Республіка».DSC07508

Для цього необхідно заповнити анкету, яка включає наступні пункти:
— Назва гурту та місто
— Стиль виконання та додаткова інформація: де виступали, з ким грали на сцені, рік заснування тощо.
— Фото та відео (мінімум 2, максимум 3, бажано відео live)
— Аудіо (мінімум 3, максимум 5)
— На якій сцені ви б хотілм виступати (Головна, Арт-Двір, Тунель, Ратуша)

Як і щороку, гурти, які виступатимуть на сценах фестивалю будуть вибрані за допомогою онлайн-голосування.  Також організатори відбиратимуть гурти шляхом прослуховування.

Залишити заявку для участі у фестивалі ТУТ: https://vk.com/topic-11375758_33130232


 

ЖЕКи чи ОСББ?

Четвер, 03 грудня 2015, 11:28

Усі ми рано чи пізно, зустрічаємось із проблемами нашого будинку. Можливо, не прибирають у будинку, поганий ремонт чи затоплений підвал. У кожному домі є свої недоліки, за якими повинні доглядати працівники ЖЕКу. Нажаль, на практиці ми бачимо, що догляд за будинком та прилеглою територією не є належним. Тернополяни платять від 80 копійок до 2 гривень 45 копійок за м/кв і за це не отримують якісних послуг по догляду за їх житловою площею. Ми можемо відмовитись від послуг ЖЕКу та перейти на ОСББ. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку - це неприбуткова юридична організація, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією. Можливо саме ОСББ буде якісніше виконувати довірені йому обов’язки. Запитаємо жителів міста кому вони надають перевагу.

Ніна, 60 років
Я до створення ОСББ ставлюсь позитивно. На данний момент із ЖЕКу немає ніякої користі. Потрібно змінювати стару структуру обслуговування будинків. Як ми бачимо, із часом, люди все більше обурюються на роботу працівників Житлово-експлуатаційної контори, саме через це їх потрбіно замінити.

CAM00718

Анна Цигилко, 25 років
На мою думку, що ЖЕК що ОСББ це просто заміна шила на мило. Мешканці будинків повинні брати ситуа-цію у свої руки. Наприклад, у моєму будинку все гаразд. Ми за свій кошт зробили ремонт, замінили вікна, та утеплили фасад. Звичайно, коштів витратилось багато, але і ефект є.

CAM00709

Іванка Глушко, 35 років
ОСББ, звичайно, хороша структура але все ж я прихильниця ЖЕКу. Вже роками він обслуговує наш будинок і мене цілком усе влаштовує. Можливо десь є незначні недоліки, але потрібно розуміти, що у них є ще багато інших обов’язків. Якщо у будинку виникають проблеми, працівники ЖЕКУ вирішують їх одразу. Саме через це на даний момент потребі у об’єднанні співвласників багатоквартирного будинку немає.

CAM00721

Олег Шевчук, 20 років
Мешканці мого будинку давно створили ОСББ. Я пригадую, колись був безлад. Ніхто не доглядав за підвалами, світлом, прибиранням, дитячим майданчиком. А тепер ми самі вирішуємо, що і коли потрібно робити. Під’їз пофарбований, чистий, усюди освітлений. Саме через те, що мені є з чим порівнювати, я прихильник ОСББ.

CAM00713

Каміла, 29 років
Працівники ЖЕКу уже давно не виконують своїх обов’язків. За що ми платимо гроші? Якщо у під’їзді не має світла то ми самі замінюємо його. Недавно у нас прорвало трубу, і стояв жахливий запах у дворі. Працівники ЖЕКу приїхали на виклик лише на другий день. Це просто абсурд. Я мрію про те, щоб відмовитись від їхній послух і перейти на ОСББ. Нажаль не усі мешканці підтримують мою ініціативу.

CAM00722


Дмитро Кірічок, 20 років
Я вважаю що потрібно перейти на ОСББ. В Україні на сьогодні тривають різного типу реформи. Звичайно, вони всеукраїнського маштабу, але потрібно і місцеві реформи проводити. Ми мусимо ЖЕК реформувати у ОСББ. Це змінить місцеву ситуацію. Я прихильник об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

CAM00714

Галина Іванівна, 69 років
Я думаю що ОСББ буде виконувати свої обов’язки якісніше. За свої роки я мала багато суперечок із ЖЕКом. В їхній не ефективності я не вагаюсь. Ще до незалежної України ситуація була аналогічною. Добитися якоїсь допомоги від працівників ЖЕКу було просто не можливо. Сьогодні я уже переконалась, що потрібно міняти цю структуру на іншу. Саме через роки неякісної роботи, халатності, я виберу ОСББ ніж наш теперішній ЖЕК.

CAM00720

Зоряна Бойчук, 21 рік
За ОСББ я чула раніше. Але не надавала цьому уваги, і була цілком задоволена роботою ЖЕКу до недавніх подій. Розумієте, минулого тижня у нас в під’їзді пропало світло, була проблема в щитовій у підвалі. Працівників ЖЕКу ми викликали півтора дні, і ось вони прийшли, свою відсутність пояснили словами “не було на місці електрика”. Це халатність. Мій батько, сам міг полагодити, але доступу до щитової не було, тому що ключі були у працівників ЖЕКу. Я вважаю що у ОСББ не було такої халатності і ремонт відбувся б одразу.

CAM00712

Людмила Строгач, 34 роки
ОСББ потрібна структура. Звичайно, витрати будуть високими а якість буде належна. У наш ЖЕК ми платимо багато грошей. Але нічого не робиться. Дитячі майданчики не оновлюються, прибудинкова територія не прибирається, фасади будинків не фарбуються, навіть лампочку у під’їзді немає кому замінити. Наші кошти просто ідуть нікуди. ОСББ за ті самі кошти, виконували б свою роботу на значно вищому рівні.

CAM00723


Уляна Скакун, 20 років
Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків є перспективним. Адже люди самі дбають про затишок свого проживання. Непотрібно покладатися на когось, очікувати працівника ЖЕКу. Ми мусимо просто брати ситуацію у свої руки. Я вважаю, що ЖЕК це минуле. Потрібно найти інші, перспективніші, організації на заміну і ОСББ одна з них.

CAM00726

Отже, думки тернополян майже одноголосні. Мешканці нашого міста прихильники об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Це перш за все через халатність працівників ЖЕКу. Навіщо кожному із нас очікувати їхньої допомоги днями? Для чого нам платити важко зароблені гроші? І найважливіше, за що ми платимо? Адже ніхто нічого не робить. Дитячі майданчики в іржі, під’їзди брудні, вулиці не освітлені, фасади не пофарбовані. За ті витрачені кошти, кожен мешканець повинен отримувати якісні умови проживання. За роки незалежності, робота ЖЕКу не змінилась безліч скарг від людей, і ні слова похвали. Саме через це тернополяни прихильники створення ОСББ у нашому місті.

 

Jazz Bez 2015: акцент на українізацію

Четвер, 03 грудня 2015, 10:11

Організовуючи перший фестиваль, ми думали, чи прийде хоч хтось, адже наприкінці дев’яностих джазу в Тернополі практично не було. Були ентузіасти, які зробили один концерт в такому жанрі. Діяв також джаз-клуб, щоправда підпільно. Тому перший «Jazz Bez» був авантюрним. Однак коли ми побачили, що у залі був аншлаг, зрозуміли, що нашому місту це потрібно, — розповів на прес-конференції директор фестивалю Олег Макогін.
DSC08568
Цьогоріч «Jazz Bez» святкує  15-ту річницю. Заснований він мистецьким об’єднанням «Дзиґа» у 2000 році. Тоді концерти відбувались лише у Львові та Перемишлі. Першим українським містом, яке розширило географію фестивалю був Тернопіль. З 2005 року у нас виступило сотні відомих виконавців, а музичний простір поповнився новими джазовими колективами.12243163_1691701317741467_247602041607646119_n

Впродовж  десяти днів,  3-12 грудня, «Jazz Bez» пройде у 14-ти містах України та Польщі. Любителі джазу зможуть послухати музикантів США, Великобританії, Німеччини, Франції, Швеції, Росії, Вірменії, Аргентини, Єгипту, Швейцарії, Чехії, Білорусії, Польщі та України. В рамках тернопільської  програми до нас завітають п’ять музичних колективів  Польщі, Індії, США та України.

Цьогорічний фестиваль робить акцент на українізацію. Практично кожен колектив має наших учасників. Очевидно, що Україна, зокрема Тернопіль, входить в джазову культуру на високому рівні.

  • Відкриє цьогорічний фестиваль колектив Ігоря Закуса «Jazz Kolo». До його проекту запрошуються кращі джазові виконавці української імпровізаційної музики. — продовжує Олег Макогін. — Музиканти виконають програму «У колі друзів» у складі семи учасників. Цього року нам також вдалося привезти виконавців, яких ще не було в Тернополі — колектив «Saagara». Він об’єднав віртуозів  індійської та європейської музики. Другого дня тернополяни матимуть змогу побувати на виступі досить відомого міжнародного проекту за участю музикантів з США, України і Польщі «Logan Richardson & Igor Osypov Quartet». Американський саксофоніст Logan Richardson свій виступ поєднає  з не менш відомим українським  джазовим гітаристом Ігорем Осиповом. Квінтет грає не перший рік і побував на багатьох знаних фестивалях Європи. Також ми почуємо молодих київських авторів, які про себе гучно заявили на минулорічному «Jazz Koktebel», де отримали титул «Відкриття року». За плечима колективу два повноформатні альбоми (в тому числі на вінілі) та виступ на розігріві у легендарних «Red Snapper». На завершення, у арт-клубі «Коза» виступатиме молодий польський колектив «Vehemence Quartet», володарі гран-прі престижного польського фестивалю «Jazz nad Odra».

За словами Сергія Лазо, великим досягненням фестивалю є те, що за десять років його існування у Тернополі сформувалась так звана «музична еліта».

  • У нашому місті з’явилась чимала кількість прихильників сучасної джазової музики. Окрім формування музичних вподобань, також зародились потужні тернопільські команди «Фіра» та D.Край. Загалом для місцевих музикантів «Jazz Bez» став переломним моментом. З часу його заснування, в певній мірі була зламана система ресторанної музики, коли виконавці фактично працювали на замовлення. На джазовому фестивалі вони мали змогу грати виключно від душі. Це було серйозним ударом по їхніх кишенях, але, разом з тим, у нас почала формуватись «музична еліта». Так само з’явилась і «глядацька еліта».1530382_1411794429065492_1594975389_n

На ювілейному фестивалі організатори також продемонструють відеоролик, в якому зібрані найкращі моменти історії «JazzBez» у Тернополі.

4 та 5 грудня концерти будуть проходити у драмтеатрі. 6 грудня — в арт-клубі «Коза». Вартість квитків 50-100 грн. Початок концертів  4-5 грудня  – 19:00, 6 грудня – 20:00. Тривають виступи 2-2,5 години.  Щодня, по завершенню концертів, у неформальній дружній атмосфері арт-клубу «Коза» відбуватимуться джем-сейшени.

Організаторами «JazzBez» у нашому місті є міська рада, мистецьке об’єднання «Коза» та музичний центр «Бастер».

Оксана Божко

 

Бюджетні надходження на Тернопільщині склали понад 2,8 млрд грн

Четвер, 03 грудня 2015, 10:10

За одинадцять місяців поточного року платники податків Тернопільщини до зведеного бюджету сплатили 2 млрд 857 млн грн податків та зборів, що майже на 612,9 млн грн більше аналогічного періоду минулого року. Виконання прогнозного показника становить 108%. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

До державного бюджету за відповідний період забезпечено надходження одного мільярда 541 млн гривень. Порівняно з січнем-листопадом 2014 року надходження збільшились на 364,8 млн гривень. Місцеві бюджети за відповідний період поповнились на один мільярд 316 млн гривень, додатково надійшло162,7 млн грн, що на 248,1 млн грн більше ніж за одинадцять місяців минулого року.

За словами керівника відомства, на сьогодні пріоритети роботи фіскальної служби залишаються незмінними: удосконалення системи адміністрування податків, якісне обслуговування платників, високий рівень надання сервісних послуг.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Чверть мільйона громадян відвідали ЦОП

Четвер, 03 грудня 2015, 09:46

В Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ завжди людно. Громадяни отримують різні довідки, представники бізнесу реєструються та консультуються з питань податкового законодавства, відправляють із спеціально облаштованих робочих місць для платників податкову звітність в електронному вигляді, складають заяви на отримання витягів та реєстрацію книг обліку доходів.

І це, далеко не увесь перелік адміністративних послуг та сервісів, які тут надаються. Впродовж січня – листопада поріг ЦОПу переступили майже 250 тисяч громадян, яким було надано більш як 24 тисячі адмінпослуг. Найпоширенішою – видача картки платника податків, за якою звернулись 13145 громадян, 1447 підприємців зареєструвались як платники єдиного податку, а 1970 звернулись, щоб отримати витяг з реєстру платників – “єдинників”.

Зареєстрували книги обліку доходів і витрат 1204 підприємці, а 1764 відвідувачі – отримали довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету. Ще 3205 представників бізнесу побажали зареєструвати книги обліку розрахункових операцій.

Для зручності платників Центр у вівторок та четвер працює в подовженому режимі з 9.00 до 20.00 год, в понеділок і середу з 9.00 до 18.00 год, в п’ятницю – до 18.00 год, а в суботу з 9.00год до 16.00 год. Звертутись також можна й в телефонному режимі за номером: 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Ярмарка вакансій для осіб з інвалідністю

Четвер, 03 грудня 2015, 09:24

Інвалідам, в умовах ринкових відносин набагато складніше, ніж іншим
людям, реалізувати своє право на працю, тому Тернопільський міськрайонний
центр зайнятості активно співпрацює з роботодавцями, які мають можливість
забезпечити роботою осіб з обмеженими можливостями.  


Так, в рамках Всеукраїнської декади зайнятості для інвалідів та учасників
АТО, 1 грудня 2015 року у Будинку праці відбувся спеціалізований ярмарок
вакансій для інвалідів.
Начальник відділу кадрів ТОВ ″Тервікнопласт″ Віктор Олійник
ознайомив з особливостями діяльності виробництва; поінформував про те, що у
товаристві зараз є потреба в складальниках склопакетів та вантажниках,
проводиться навчання робітників; наголосив що всі, кого зацікавила дана
робота, можуть завітати на підприємство та особисто побачити умови праці і
поспілкуватися з питань працевлаштування.
Представник ТОВ ″Коменерго-Тернопіль″ Лариса Могильська
наголосила, що їхньому підприємству потрібні робітники з комплексного
прибирання та утримання будинків, а із закінченням зими – ще й фахівці
будівельних спеціальностей.
Заступник директора ПАП ″Агропродсеріс″ Петро Воробець розповів, що
їх приватне агропромислове підприємство має намір розширювати виробничі
потужності. На даний момент є потреба у підсобних робітниках,
прибиральниках службових приміщеннях, охоронцях. На підприємстві
передбачене безкоштовне харчування та організовано проїзд до місця роботи.
Присутні, яких зацікавили пропозиції роботи, пройшли попередні
співбесіди з представниками підприємств.
Загалом у заході взяли участь 18 осіб з числа осіб з обмеженими
фізичними можливостями.

 

 Яких змін очікують тернополяни від нової влади?

Середа, 02 грудня 2015, 10:21

Тернополяни обрали міську раду та переобрали міського голову. Вже відбулося дві сесії нового скликання. Експертні ради у Тернополі зібралися на першу робочу зустріч. Відтепер, при міській раді створюються експертні групи із числа фахівців у певних сферах життєдіяльності міста. Саме їх висновки будуть враховані при прийнятті рішень під час сесії чи засідання виконавчого комітету, а також експерти надаватимуть власні пропозиції та оцінку кадровим призначенням. Вони рекомендуватимуть тих людей, які повинні керувати певним напрямком у Тернополі. Тепер думка населення звучатиме не тільки від депутатів, а й від городян, які є фахівцями з певного питання.


«Моя газета» розпитувала жителів про їхні очікування, пов’язані із новою владою.

Наталія, 21 рік
Перш за все, я б хотіла, щоб наша влада не лише обіцяла, а й виконувала свої обіцянки. Особисто я вбачаю ці покращення в якості освіти і доступних цінах на ліки.

Наталія, 21 років

Ігор, 38 років
На мою думку, потрібно просто побачити дії, адже кожен українець прагне покращень у своєму місті.

Ігор, 38 років
Дмитро, 72 роки
Хотілось би, щоб продовжили роботу по відновленню тротуарних доріжок. А у парках засадили побільше нових дерев, квітів, загалом, щоб місто було красивим для жителів, і привабливим для туристів.

Дмитро, 72 роки

Людмила, 32 роки
Як мама, я бажаю і для інших батьків, хороші доріжки в парках, щоб легко кататися з коляскою.

Людмила, 32 роки

Валерія, 18 років
Як на мене, побільше б спортивних майданчиків, щоб молодь мала змогу більше приділяти увагу спорту, також знижки на проїзд, особливо нам, студентам.

Валерія, 18 років
Антон, 31 рік, Олена, 26 років
Ми вважаємо, що по-перше, проблемними є дороги, по друге, - це всім відома проблема - брак робочих місць, не лише в нашому місті, а й по всій Україні.

Антон, 31 років і Олена, 26 років

Микола, 60 років
З сьогоднішніми цінами на комунальні послуги все важче стає прожити на пенсію, звісно хотілось би, щоб ціни відповідали зарплатам.

Микола, 60 років

Вікторія, 19 років
У Тернополі я живу не так вже й довго, мені подобається це місто, і я надіюсь тільки на краще. Зміни залежать не тільки від влади, але й від кожного з нас.

Вікторія, 19 років

Любов, 20 років
Наше місто з кожним роком процвітає, тому я бажаю щоб продовжували в тому ж дусі.

Любов, 20 років

Олеся, 30 років
Щоб покращити місто потрібно, перш за все, відремонтувати дороги, особливо тротуари та доріжки, щоб маршрутки були обладнані для людей та дітей з особливими потребами.

Олеся, 30 років


Підготувала Вероніка Купчик

 

Майстер-класи рисунку та живопису для дорослих

Середа, 02 грудня 2015, 09:54

З дитинства мріяли писати картини? Прагнете створити шедевр графіки чи написати картину маслом?  Чотири цікавих заняття на яких вас ознайомлять з основами образотворчого мистецтва та допоможуть створити свої власні шефеври на основі відомих картин. 

12241431_771782176300277_2410657723199746217_nНавчатиме та ділитиметься секретами майстерності буде талановита молода художниця Оксана Летіна. Авторка останні три роки працює з дітьми вчителем образотворчого мистецтва. Оксана приймала участь у декількох виставках молодих художників. Займається різними видами ручної роботи: валяння, художній розпис, розпис хною та інше.

Курс складається з чотирьох занять: два — з рисунку, два — з живопису.

Майстер-класи будуть проходити в студії «ІРИска» щосереди впродовж грудня о 18:15 год. Тривалість — 2 год, — кажуть роганізатори. — Матеріалами учасники будуть забезпечені. По завершенню майстер-класу кожен зможе потішити своїх рідних двома чудовими картинами.

12243410_771770052968156_5257045443772639504_n

Деталі за тел. 066 413 90 77,  096 125 21 37,
вул. Руська, 17, Кооперативний коледж, 2 поверх.

 

Хто вимкнув світло в кінці кримського тунелю?

Середа, 02 грудня 2015, 09:19

Як відомо, через підрив у Херсонській області опор ліній електропередачі 20 і 21 листопада припинена подача електроенергії з території України до Криму. Анексований півострів поринув у темряву. Ватажок окупаційного режиму в Криму Сергій Аксьонов не виключив, що такий стан на захопленій ним з подільниками території може затягнутися на місяць: «Ми вважаємо, що необхідно готуватися до гіршого варіанту, що цей період (відсутності електрики) триватиме до моменту, поки буде прокладена перша лінія енергомосту через Керченську протоку, тобто 22 грудня».

При цьому Аксьонов пояснив причини надзвичайної ситуації в Криму: «Виходячи з нинішньої ситуації в Україні, яка склалася кілька місяців тому через кримчан, які беруть участь там у блокаді, яких там небагато, але тим не менш, які намагаються створити в Криму певну деструктивну ситуацію, ми вважаємо, що необхідно готуватися до гіршого варіанту... Ми повинні, на жаль, донести до наших громадян, що цей період затягнеться».

Представники російського сегменту Інтернету відреагували на надзвичайну ситуацію в Криму прогнозовано. Ті, хто голосно кричав «Крим - наш!», знову згадали про хунту, що піддала нелюдським тортурам майже два мільйони жителів півострова:

«Перед нами одна из форм терроризма. Отсутствие электроэнергии в ряде случаев, кстати, может и убить».

«Россия просто обязана применить в данном случае весь комплекс правовых и экономических мер по противодействию терроризму, направленному против Крыма».

З ними сперечаються росіяни, які, судячи з усього, не є свідками 90-відсоткового рейтингу підтримки Путіна:

«Когда Москва уничтожала электроопоры в Донбассе, никто морали не читал, никого тогда не интересовало, будут ли умирать украинцы в больницах»

«Вижу комменты возмущающихся отключением электричества Крыму. Да после того, что мы сделали в Донбассе и сколько сбили самолетов, – это еще акт гуманизма. Или мы и дальше будем делать вид, что русских спецназовцев в Украине нет?»

Втім, розуміючи, що конструктивна дискусія з фанатиками, по суті, не продуктивна, багато коментаторів намагаються донести сенс за допомогою іронії:

«Для помощи крымчанам было решено отправить из Москвы борт МЧС с георгиевскими лентами. Должно помочь».

«Украина предложила альтернативное подключение крымнашистам».

«Электричество для Крыма потерялось в опорах керченского моста».

«Тоннель в Крым не построили, а свет в конце тоннеля уже выключили».

«Самое страшное в электроблокаде – это черные экраны телевизоров крымчан. Неделя теледиеты – и у многих могут открыться глаза».

«Ученье – свет, а неученье – Крым».

«Уходя, гасите Крым».

«Кратко про Крым: отжав квартиру, меняй замки».

«Крым вернулся в Россию. И в 18-й век – до изобретения электричества».

«Минусы отключения света: нельзя разглядеть величие России. Плюсы отключения света: зато не видны камни с неба».

 

Порушення прав мобілізованих карається законом

Середа, 02 грудня 2015, 07:45

Починаючи з 26 листопада 2015 року набрав чинності Закон України №734-YІІІ, яким передбачені санкції для роботодавців за порушення прав мобілізованих. Як зазначила головний державний інспектор Тернопільської ОДПІ Галина Оленин, відповідно до норм вказаного Закону окремим порушенням трудового законодавства вважатиметься недотримання гарантій та пільг, встановлених законом для працівників, які залучаються до виконання обов’язків під час мобілізації. За це роботодавцям загрожуватиме штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент вчинення порушення. Штраф передбачено за кожного працівника щодо якого скоєно таке порушення. 

Крім того до роботодавців можуть застосовувати адмінштраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних доходів громадян (від 850 до 1700 грн.).

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Викрито шахраїв, які намагались «нагріти» державу на 25 млн грн ПДВ

Вівторок, 01 грудня 2015, 12:16

Співробітники оперативних та слідчих підрозділів Державної фіскальної служби області проводять заходи щодо протидії діяльності фіктивних суб’єктів господарювання.

Зокрема, у листопаді поточного року припинено діяльність трьох суб’єктів фіктивного підприємництва, створених (придбаних) з метою реалізації злочинних схем по ухиленню від сплати податків.

Встановлено факти надання ними реально діючим підприємствам Тернопільської та інших областей завідомо неправдивих документів бухгалтерського та податкового обліків, що свідчили про постачання товарно-матеріальних цінностей, виконання робіт, надання послуг, з метою створення видимості розрахунків та зменшення обсягів належних до сплати податків.

Внаслідок таких злочинних дій діючим суб’єктам господарювання сформовано податковий кредит у розмірі майже 25 млн грн, що призвело до заниження податкових зобов’язань з податку на додану вартість на цю суму.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області здійснюється досудове розслідування за фактами фіктивного підприємства.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Говорили про енергозберігаючі технології

Вівторок, 01 грудня 2015, 08:28

У Центрі підтримки підприємницьких ініціатив, що діє у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар «Як розпочати свій бізнес?» за участю представника громадської організації «Зелений простір», координатора житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Андрія Мартишко, який пояснив актуальність питань енергоефективності, розповів про використання альтернативних джерел енергії, розвиток підприємництва у цьому напрямку.

бізнес

«Аби у квартирі було тепло і водночас приходили менші рахунки, кожен власник повинен дбати не тільки про власне житло, а й про під’їзд, дах, сходову клітку. Тому, в першу чергу, потрібно створювати ОСББ, адже саме споживачі повинні брати керування будинком в свої руки; встановлювати теплові пункти та системи обліку усіх енергоносіїв, – наголосив Андрій Мартишко. - Сьогодні впровадження заходів з енергоефективності створює попит на відповідні товари та послуги. Відтак, на ринку праці актуальними стають енергоаудитори, будівельники, виробники ізоляцій та будівельних матеріалів».

У заході взяли участь 9 осіб з числа безробітних, а також були присутні інші особи, зацікавлені у даній інформації.

До речі, з початку 2015 року за сприянням Тернопільського міськрайонного центру зайнятості власну справу започаткували 62 особи.

 

Трудові книжки скасують. Що далі?

Вівторок, 01 грудня 2015, 08:10

Епопея зі скасуванням трудових книжок, схоже, набирає обертів. Так, нещодавно Кабінет міністрів України схвалив проект закону, який скасовує необхідність оформлення і ведення трудових книжок як свідоцтва трудового стажу. Ми це зробимо практично останніми в Європі. Слідом за пострадянським В’єтнамом...

– Прийняли рішення щодо трудових книжок. Скасовуємо їх. Передаємо законопроект у Верховну Раду, – сказав міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичюс. – Це суттєво спростить роботу кадровиків. Всі країни через це пройшли.

Відразу зазначимо, що йдеться не про скасування трудових книжок як документа, а про скасування їх обов’язкового ведення на підприємствах. Нагадаємо, що цю ідею вперше почали обговорювати нинішнього літа. Її прихильники відзначали, що трудова книжка є пережитком радянського минулого і давно віджила себе. Особливо з урахуванням впровадження електронних реєстрів (Пенсійного фонду України, податкової служби і так далі), в яких більш надійно зберігаються всі відомості, необхідні для страхових виплат: в першу чергу – пенсій та сум за лікарняним листком.
Трудова книжка_3

Приміром, персоніфікована база даних внесків до Пенсійного фонду ведеться з 2000 року. Мало того, вже кілька років всі пенсії в нашій країні розраховуються з урахуванням тільки тих заробітків, які внесені в цю базу. Тобто для призначення пенсії давно не потрібні довідки про зарплату: реєстр працює, і досить ефективно.

Трохи складніше зі стажем. Та частина трудового стажу, яку людина набула до початку впровадження реєстрів (тобто до 2000 року), дійсно підтверджується записами у трудових книжках. Втім, скасування книжок не стане перешкодою для того, щоб продовжити таку практику. Адже повне знищення документа не планується: трудові книжки будуть роздані людям на руки. Їх необхідно зберігати вдома разом з рештою важливих документів.

– Замінювати трудові книжки нічим не потрібно, – роз’яснив свого часу «Фактам» Айварас Абромавичюс. – Єдиний реєстр застрахованих осіб прекрасно справляється зі своїми функціями вже 15 років. Роботодавці і надалі будуть вносити до реєстру дані про прийом і звільнення працівників, про їх посади, соціальні відрахування і так далі.

До речі, до реєстру планується надсилати також судові заборони на право людини займатися певними видами діяльності, які зараз позначаються у трудових книжках. Сьогодні людина, якій не можна займатися тим чи іншим видом діяльності, може легко позбутися своєї трудової книжки і купити в газетному кіоску нову. Тоді про накладену на неї судову заборону жоден роботодавець не дізнається. Тож саме для того, щоб запобігти цим шахрайським діям, дані про судову заборону будуть надходити в електронну базу. Зараз доступ до неї мають лише представники Пенсійного фонду. Але додаткова постанову Кабінету міністрів повинна розширити це коло, чітко визначивши, хто і в яких випадках отримує інформацію з реєстру.

Одним з аргументів проти скасування трудових книжок було те, що відтепер майбутні роботодавці не зможуть побачити трудовий шлях претендента на посаду, а також всі його нагороди, догани, трудові стягнення і премії. Однак тут

нас заспокоїли кадровики, заявивши, що відомості про свій досвід роботи, освіту, навички, додаткові уміння людина вказує в резюме або CV (curriculum vitae в перекладі з латини – життєпис), на підставі яких, власне, і проходить первинний відбір претендентів.

– При прийомі на роботу ми звертаємо увагу більше на персональні якості людини, ніж на записи в трудовій книжці. Для цього перевіряємо її за допомогою тестів – професійних і особистісних, – зазначила директор з персоналу комерційної фірми Софія Савушкина. – Також проводимо співбесіду, іноді – декілька. У разі необхідності зв’язуємося з попереднім керівником, щоб дізнатися, чи працювала у них така людина і як себе проявила. Крім того, встановлюємо справжність диплома кандидата, роблячи запит до Міністерства освіти. Якщо беремо на роботу топ-менеджера, його додатково перевіряє служба безпеки компанії.

Випробувальний термін при наборі персоналу працює набагато ефективніше, ніж формальні записи в трудовій книжці або рекомендаційні листи минулих роботодавців.

Словом, трудова книжка при прийомі на роботу має тільки формальну цінність. А вести їх доводиться регулярно, що тільки відволікає від роботи співробітників відділів кадрів. За підрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, скасування трудової книжки принесе українським підприємствам близько півмільярда гривень економії, з яких 300000000 гривень вони витрачають на адміністрування книжок і ще близько 200000000 – на їх зберігання.

До того ж люди постійно втрачають книжки, і кадровики змушені відкривати їм нові. Буває, що людина йде з роботи зі скандалом і просто залишає свою трудову. В Україні є підприємства, де зберігаються десятки незатребуваних книжок.

Тим часом у новому варіанті Трудового кодексу, який наші депутати прийняли на початку листопада, є цілі статті, присвячені веденню трудових книжок. Мало того, члени Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення запропонували норму про трудові книжки залишити в проекті кодексу і до другого читання. Як бачите, у прихильників трудової книжки є лобі в парламентських комітетах. Тож будемо уважно стежити за подальшим розвитком ситуації. Що переможе в результаті – бюрократія чи інновації?

Підготував Адам Стрижнюк

 

День відкритих дверей в "Карамельці"

Понеділок, 30 листопада 2015, 10:59

За ініціативи Тернопільського міськрайонного центру зайнятості у магазині приватного підприємця Едуарда Стецького ”Карамелька”, що у м. Тернополі для безробітних тернополян було організовано День відкритих дверей, під час якого учасникам розповіли про діяльність мережі згаданих магазинів, ознайомили з професією продавець продовольчих товарів, поінформували про можливості працевлаштування.

«Багато справ на землі важливих і потрібних людям. Одна з них – торгова. Продавець – це кваліфікований консультант покупця, його добрий порадник. Нинішній працівник торгівлі – це ініціативна, самостійна в прийнятті рішень особистість, яка відзначається оперативністю, творчим підходом до вирішення всіх питань, пов’язаних із продажем товару та збільшенням товарообігу, - зазначила керуюча магазином Оксана Шкільська. - Для успішного виконання роботи продавець повинен мати добре розвинені комунікативні якості, уміти легко вступати в контакт, виявляти побажання покупця, дохідливо пояснювати. Необхідні висока емоційна стійкість, працездатність, оперативність, добре розвинена пам’ять, тактильна та зорова чутливість, уява, високий ступінь розподілу і переключення уваги, витримка, навіть, артистичність».

Карамелька 1

Керуюча магазином наголосила на тому, що при працевлаштуванні надається перевага тим людям, яким подобається дана професія, комунікабельним, працьовитим та чесним.

Відвідувачі закладу дізналися про основний асортимент товарів, послуги з виготовлення карамельних виробів на замовлення, особливості роботи, режим та оплату праці.

У результаті проведеного заходу 5 осіб зацікавилися можливістю праці у магазині солодощів та залишили своє резюме для вирішення питання подальшого працевлаштування.


Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

Інна Лісовська

 

На яких поїздах можна доїхати з Тернополя до Львова за 30 гривень

Понеділок, 30 листопада 2015, 10:50

Після останнього підвищення цін на електрички Львівської залізниці вартість мандрівки з Тернополя до Львова і назад майже зрівнялася за лежаче місце у поїзді – 22 проти 30 гривень.

Щоправда, за такою смачною ціною можна купити квитки лише на певні поїзди і лише у касі, пише у своєму блозі в «Живому журналі» Влад Беспалов.

Дизель-поїзд_ДР1А-161

– Я вже писав, що на остаточну вартість впливає комісійний збір (КЗ). Якщо вартість квитка менша 2 таких зборів (а це 29 гривень), то при купівлі у касі платите лише вартість квитка без КЗ.

Якщо берете квиток через Інтернет, то доведеться платити такий комісійний збір. Наприклад, на поїзд Запоріжжя-Львів у касі квиток коштував мені 32,27, а Інтернет видає ціну 46,77.

Мало того, спочатку видається зовсім велика сума – майже 80 гривень (!). Але це з усіма зборами + постіль.

Знаючи цю схему, легко перевірити (переглянувши ціни попередньо в Інтернеті), на які поїзди з Тернополя до Львова квиток буде коштувати 32,27. Зранку таких поїздів є 4.

А от назад дешевим (29,34 гривні замість 50-60 гривень) є лише один поїзд – на 21:31.

Погодьтеся, комфортніше (є окреме лежаче місце, можливість купити чай чи каву) і швидше (дві години замість трьох) їхати поїздом, ніж електричкою, підсумовує автор.

 

Чому Франція нас хвилює більше, ніж Кенія?

Понеділок, 30 листопада 2015, 10:38

Недавня жахлива бійня в Парижі викликала бурхливі обговорення в Інтернеті. Одні (передбачувано) написали, що теракти організував Путін (Ну хто ж ще?!). Інші – що США (знову таки, хто ж іще?!). Треті накинулися на мусульман, четверті – на Ротшильдів з Рокфеллерами (не знаю, хто такі, але, кажуть, начебто великі злодії), п’яті – на релігію взагалі, шості – на емігрантів.

Це зрозуміло – ось людина створила собі просту і чітку картину світу, нову інформацію в неї треба якось включити. Не переробляти ж всю картину, в якій вже визначився полюс зла і котрого слід ненавидіти всім чесним людям. Відсутність такого полюса викликає сильний дискомфорт. Хочеться, щоб все було просто і ясно, і щоб я був на правильній стороні.

А в реальності все дуже заплутано – є багато гравців, які утворюють найхимерніші комбінації. США, Росія, Туреччина, монархії Близького Сходу – всі переслідують свої інтереси і ловлять у каламутній воді кожен свою рибу.

Різні групи відморожених терористів, вони ж борці за свободу, будують свої халіфати і втілюють у життя свої містичні видіння. Деякі з учасників набагато гірші за інших; деякі договороздатні, деякі – ні. Концентрація зла помітно відрізняється в різних гравцях. Але щоб було просто і ясно, нібито з одного боку хороші лицарі без страху і докору, а з іншого погані злочинні орди, – так не вийде. Скоріше вже, помірно погані люди виступають проти дуже поганих людей, а часом використовують (або думають, що використовують) їх у своїх інтересах.

Але мене мало цікавлять всілякі геополітичні інтриги. Більше турбує, чому людей набагато сильніше зачіпає Париж, ніж, скажімо, містечко Гарісса у Кенії?

2 квітня 2015 року ті ж ісламські терористи напали на гуртожиток християнської школи в кенійському місті Гарісса. В результаті теракту загинули 217 осіб (!!!). І знаєте, що найдивніше у цій жахливій трагедії? Світова громадськість і ЗМІ навіть не звернули на це увагу. Хоча йшлося не про карикатуристів, не про тих, хто ображає Аллаха, а про звичайних дітей. 217 молодих студентів!

Париж_1

Я пам’ятаю, як світові лідери вийшли на марш солідарності, коли у Франції було вбито 11 працівників карикатурного журналу «Шарлі Хебдо». Про цей, безперечно, також жахливий теракт трубіли всі, хто тільки міг. А тут – Африка, якісь студенти, та ще й християнської школи. Розумію, Кенія далеко, і у нас своїх проблем вистачає. Але це була не просто чергова бійня, не просто більше сотні загиблих. Це було вбивство майбутнього цієї бідної країни, адже 75% дітей в Кенії не закінчують навіть початкової школи.

А пояснюється все досить просто. За Парижем стоїть банальна меркантильна мрія – про те, що життя може бути багатим, безпечним та упорядкованим, щоб можна було сидіти в цих їхніх затишних кафе і присьорбувати кави чи червоного вина під витончену музику і, сміючись, базікати з друзями. Що цивілізація хоча б локально, хоча б у деяких місцях досягла того, до чого люди завжди прагнули – ситого і культурного життя.

Париж – місто, яке символізує вишукано-культурний, рафіновано-гуманний, безпечний, освічений, блаженно-пересичений, гедоністичний Захід, вершинуцивілізації. Як писав один мій знайомий, відвідавши це місто, є «місця, де відчуваєш себе в абсолютній безпеці, спокої, в атмосфері любові і дружби».

Так, десь дикуни палять з автоматів, а подекуди – з гармат, руйнуються будівлі, ллється кров, всіляке бидло ходить строєм, викрикуючи ідіотські гасла, але є Європа та її серце – Париж, де все це вже давно в темному, важкому, безповоротному минулому, де колись теж була дикість і кров, а тепер привітні вогники кафе. І це знак надії – що європейська цивілізація пошириться на інші народи, де тепер ще дикуни стріляють.

A man holds a placard that reads "I am Charlie" as members of the European Parliament and citizens gather during a minute of silence for victims of the shooting at the Paris offices of weekly newspaper Charlie Hebdo on Wednesday, in front of the EU Parliament in Brussels January 8, 2015. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: CRIME LAW POLITICS CIVIL UNREST)

На тлі Парижа жахи та гидоти решти світу виглядають чимось неминуче тимчасовим. Пройде час, і все людство стане одним великим Парижем. Гріх, звичайно, сміятися над цією мрією, бо за нею може стояти щире людинолюбство. Однак це – мрія, і вона не збувається. До затишних кафе вриваються все ті ж озброєні дикуни, і життя жителів культурної столиці планети обривається так само дико і страшно, як і в інших місцях світу, як і в минулі століття, коли – нескінченну кількість разів – одні люди вбивали інших. Причому, зауважте: частина цих дикунів – місцеві, вони виросли в прекрасній Франції, в оточенні найгуманнішої цивілізації, і це не завадило їм стати дикунами.

Причина цього – не Путін. І не Обама. Бо кров і дикунство були на цьому світі задовго до Путіна чи Обами. І навіть не іслам. Бо це досить стара релігія, і близькосхідні християни жили пліч-о-пліч з мусульманами більше тисячі років. Та й не релігія взагалі. Експерименти з позбавлення від релігії вже ставилися в наймасовіших масштабах, і корисно пам’ятати, чим вони закінчилися.

Причина – в нас самих. Хоч це і звучить пафосно і трохи по-філософськи, але ж так воно і є насправді. Кожен із нас міг би сказати, що він не винен у занепаді світу, що ми зайняті виключно самозахистом від суворих законів природи. Але річ у тому, що в серці людини вкоренилося зло. Хто міг би заявити привселюдно, що він досконалий, що його серце ніколи не було отруєне гордістю, злобою, заздрістю, злопам’ятністю, ненавистю, егоїзмом? Яка, навіть тісно об’єднана родина може похвалитися тим, що любов у ній не була скаламучена жодною тінню незгоди та втоми один від одного?

Тому рецепт порятунку світу простий: не намагайся змінити світ – для початку зміни себе.

 

Адам Стрижнюк

 

Діє новий електронний сервіс про призначення житлових субсидій

Понеділок, 30 листопада 2015, 08:23

З 20 листопада 2015 року Державною фіскальною службою України запроваджено новий електронний сервіс «Інформування громадян про результати обробки файлів-запитів щодо доходів фізичних осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій, що надходять від підрозділів соціального захисту населення».

Громадяни та працівники органів соціального захисту населення, вказавши реєстраційні дані фізичної особи, можуть в телефонному режимі отримати необхідну інформацію, звернувшись до Інформаційно-довідкового департаменту ДФС за контактним телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) або (044) 454-16-13 з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі).

Так, за результатами обробки файлів-запитів щодо доходів фізичних осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій, що надходять від підрозділів соціального захисту населення, можуть бути отримані різні значення:

0 – інформацію про доходи, отримані фізичною особою, надано у файлі-відповіді;

1 – надано відповідь про відсутність інформації в Державному реєстрі щодо сум нарахованого доходу та сум утриманого з них податку;

2 – недіючий реєстраційний номер облікової картки платника податків/ фізична особа за вказаними даними про серію та номер паспорта на обліку не перебуває;

3 – реєстраційний номер облікової картки платника податків закрито/ фізичну особу з такими даними про серію та номер паспорта знято з обліку;

4 – незаповнені або некоректно заповнені поля, що обов’язкові для заповнення (у графі «Примітка» зазначений перелік полів, які незаповнені або некоректно заповнені);

5* – реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія, номер паспорта та прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи, що зазначені у запиті, не відповідають інформації яка міститься у Державному реєстрі (у графах «ПІБ фізичної особи в ДРФО» зазначено дані про прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи, що значаться в Державному реєстрі на момент обробки запиту);

6 – невірно вказано період, за який запитується інформація (може приймати значення: поточний рік або рік, що передує поточному);

7 – у файлі-запиті надійшло більш ніж один запис по одній фізичній особі.

Відтак за результатами обробки файлу-запиту 5*, якщо дані у такому запиті органу соціального захисту населення відповідають реєстраційним даним паспортного документу фізичної особи та містять розбіжності в даних про прізвище, ім’я або по батькові в Державному реєстрі, пропонуємо фізичній особі звернутись до відповідного територіального органу ДФС для внесення змін до Державного реєстру.

Та навпаки, якщо дані у файлі-запиті органу соціального захисту населення не відповідають реєстраційним даним паспортного документа фізичної особи, необхідно відповідному органу соціального захисту населення сформувати та направити до ДФС новий файл-запит з виправленими даними по даній фізичній особі.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Молились за тих, хто загинув у час Голодоморів

Понеділок, 30 листопада 2015, 08:01

На Театральному майдані Тернополя зібралися сотні містян, щоб пом’янути тих, хто загинув під час  страшного мору голодом у 1932-1933 роках. Із свічок було викладено на майдані  великий хрест. Усіх загиблих пом’янули хвилиною мовчання.

m3

Високопреосвященні владики та всечесні отці відправили панахиду за невинно загиблими під час Голодомору. Священнослужителі, звертаючись до вірян, наголосили, що втративши Бога, суспільство отримує пекло на землі, так само небезпечна втрата державності, адже той самий ворог намагається знищити українців і сьогодні,  а ще застерегли від збайдужіння.

m1

Про загрозу Україні на Сході говорив також Сергій Тарашевський: «У 1932-1933 роках в Україні було пекло. Житниця СССР – Україна – перетворилася у суцільний голодний мор, штучно створений  більшовицькою владою. Найстрашніше для людини бачити, як пухне та помирає від голоду її дитина, і нічим не могти зарадити. Так страждали та гинули мільйони українців та мільйони ще ненароджених – так намагався знищити  нашу націю жорстокий ворог, організувавши геноцид. Та найстрашніше, що марить він цим і сьогодні. Жорстокий агресор зазіхає на нашу незалежність, на саме існування України. Переконаний – ніколи це йому не вдавалося і не вдасться – ані імперіям, ані комуністичним чи путінським режимам», – наголосив перший заступник  голови Тернопільської обласної ради

Після мітингу-реквієму  тернополяни вирушили до  церкви Різдва Христового, де священнослужителі відправили поминальну літургію біля пам’ятного знаку «Голодомор 1932 – 1933».

 

Тернопільські музиканти творять музику прямо на сцені

Неділя, 29 листопада 2015, 11:01

На щастя, в сучасній українській естраді поняття форматної і неформатної музики  практично розмилися. За останні роки наша сцена поповнилась безліччю нових гуртів, які стали справжньою знахідкою. Нині все частіше можна почути експериментальні релізи, орієнтовані на широке коло меломанів: від електронного саунду до колоритних автентичних мотивів. Серед цілого моря сучасних музикантів свою увагу сьогодні зупинимо на чудовому тернопільському гурті «Tik Tu». Кожна їх пісня – кардинально інша по стилістиці. За два роки плідної праці, молодий музичний проект написав чимало цікавогоматеріалу, який гідно представляє наше місто на українській музичній сцені.

Донедавна до складу  «Tik Tu» входили двоє учасників — Наталія Багрій (вокал, флейта, синтезатор) та Роман Божко (бас, клавішні та live семплування), а нещодавно до них також долучився відомий тернопільський музикант Лесик Оmodada (ударні). Сьогодні в їх доробку близько двох десятків пісень, щоправда частина їх в процесі запису. Днями музиканти презентували новий сингл під назвою «Маленькі малюсіки».

Про історію виникнення гурту і творчі будні розповіла Наталія Багрій.музичний гурт Tik Tu тернопіль live looping

Ви з Романом та Лесиком були учасниками відомих тернопільських гуртів, абсолютно різними за стилем музики. Як зявився спільний проект «Тік Тu»?

Наша музика  наближена  до стилю іndie-pop, synthpop, який нам імпонує, мабуть, саме тому й з’явилася ця музична одиниця.  Тихенько і спонтанно, трек за треком. Спочатку у демо записах , згодом, спробували відтворити матеріал наживо. Це було не просто, але дуже цікаво. Поволі напрацювали програму, яку тепер граємо на концертах. Зізнаюсь,  я ніколи не співала, у попередніх гуртах грала на альті, флейті, клавішах. Чесно кажучи ніколи не уявляла себе в цій ролі, але друзям подобалося  — вони й надихнули. Я не вважаю себе співачкою, швидше відношуся до голосу як до інструменту.


Чому  «Тік Тu»?

Рано чи пізно всі запитують, чому саме так…  Справа в тому, що назву довелось придумувати спонтанно. Коли нас з Романом (тоді наш гурт складався з двох учасників) почали запрошувати на концерти, назви проекту не було. Ми працювали над музичним матеріалом  й не задумувалися про це.  Друзі запропонували виступити на найближчому концерті, а для цього в анонсі потрібно було вказати назву гурту. Оскільки нас було тільки двоє —  назва напросилася  сама собою.  «Тіk Тu» в перекладі з литовської означає  «тільки ти», мовляв,  «хто ще буде зі мною грати і слухати мої мотиви»,  до того ж латинська  зрозуміла  усім на світі , будь ти в Тернополі чи в Копенгагені.

музичний гурт Tik Tu тернопіль live looping

Чи важко знайти свою публіку? Кому імпонує стиль вашої музики?

Не знаю — чи бабцям чи підліткам, але, в основному, пост концертні враження ми збираємо теплі. Побачимо  :)

музичний гурт Tik Tu тернопіль live looping

Як зявляються тексти? Наприклад, про що йдеться у пісні «Маленькі малюсіки»?

Пісня “Маленькі малюсіки” про НАС. Про те, що відбувається сьогодні. Абстрактні слова про наболіле, хоча  у тексті все ясно — ми собі тут живемо, як вміємо і від того нам радісно. То чому ви прийшли і розповідаєте нам, як  краще бути —  вдягненими чи оголеними.


Як зявляється музика?

По-різному.  Деколи чуєш мотив й починаєш награвати, а деколи граєш, і мотив з’являється в процесі. Взагалі, коли працюєш в парі, то підлаштовуєшся один під одного, тоді з’являється щось спільне. Здебільшого, спочатку з’являється музика,  а далі – текст. А буває, зберемось у колі друзів, кожен візьметься за інструмент, я наспіваю і – народжується  нова композиція.Tik Tu тернопіль live looping

«Tik Tu» входить до числа українських гуртів, які грають музику у стилі live looping. Розкажіть детальніше.

Так, свої концерти граємо саме у цьому стилі. Live looping – одночасне записування семплів і їх зацикленого відтворення. Це можливість заповнення музики більшою кількістю інструментів ніж може собі дозволити два музиканти в режимі live. Простіше кажучи, граєш один мотив і записуєш його, на записаний накладаєш другий, третій. Семпл за семплом – і твориться музика.

Ви відіграли декілька концертів на сході та півдні України. Як приймають «західних»музикантів? Як на вашу думку приймає Тернопіль?

Тернопіль нічим не здивуєш. У нас стільки талановитих музикантів з хорошим смаком у будь-якій стилістиці чи музичному віросповіданню. Єдиний нюанс — лиця одні й ті ж :).  Але, повірте, надзвичайно приємно формуватися у такій місцині. На сході України мені здалося, що  люди спраглі за українською мовою — це добре, бо мені подобається складати тексти на тій мові, якою розмовляю. Загалом, східна Україна приймає нас тепло, після концертів залишаємось у досить дружніх відносинах з організаторами та місцевими музикантами. Цього літа були із концертом у Дніпропетровську. Хлопці зі студії «Hi5» одразу ж запропонували співпрацювати – наша музика здалася їм свіжою і симпатичною. Це надихає.

музичний гурт Tik Tu тернопіль live looping

Чи можна вважати музику вашого стилю популярною і чи важко організовувати сьогодніконцерти?

Так, однозначно. Це поп. А чому ні? Це легко, весело і «грувно». Всі танцюють, посміхаються —  усім добре. Щодо виступів, то зараз важко організовувати концерти по Україні,  і жалітися на це немає сенсу, оскільки для більшості клубів однією з основних вимог є кількість підписників гурту в соцмережах. Про нас мало хто знає, тому чекати на шалений успіх і попит зараз не доводиться. Ми любимо те, що граємо, це наш спосіб самовираження, стиль життя.

Коли вийде перший альбом?

Дали собі двійку місяців вороних.  Відгуляємо Нові роки і Різдво, трішки припудримо матеріал, шо поназбирувався,  і закинемо веселі треки у простори.


Довідково:

Наталія Багрій –учасниця відомих тернопільських гуртів «Ті, що падають вгору», «Nameless» та «EchoGardens». Володіє грою на таких інструментах як  альт, флейта, синтезатор, перкусія. Окрім  гурту «Tik Tu», сьогодні є учасником струнного квартету «МіLady» та артистом Тернопільського обласного симфонічного та камерного оркестру.
Tik Tu тернопіль live looping

Роман Божко – учасник тернопільських гуртів «Ті, що падають вгору», «Nameless», «EchoGardens». Грає на таких інструментах як тромбон,  ударні, синтезатори, гітара, банджо, бас-гітара, дудук, перкусія, саксофон-баритон. Окрім участі в «Tik Tu», працює звукорежисером у арт-об’єднанні «Коза».Tik Tu тернопіль live looping

Олександр Драчук – учасник  гуртів «Los Colorados», «EchoGardens», «Кенні». Грає на ударних, бас-гітарі, клавішах, гітарі, перкусії. Окрім участі у «Tik Tu»  є засновником та саундпродюсером студії звукозапису «Шпиталь Рекордс».Tik Tu тернопіль live looping

Попри спільну творчу діяльність, тернопільські музиканти мають й власні авторські проекти. Зокрема, Наталія Багрій також відома на музичних просторах як Горобчики. Творчість Романа Божко можна знайти на сторінках Soundcloud під псевдонімом aladebosh. Лесик Omodada нещодавно випустив перший власний альбом «Кімнати».

Оксана Божко

 

Вилучене майно піде “з молотка”

Субота, 28 листопада 2015, 09:43

В ході проведення спільних заходів з Управлінням служби безпеки України в Тернопільській області працівниками Тернопільської ОДПІ описано безхазяйне майно (тканини в рулонах, одяг жіночий в асортименті, ремені в асортименті, взуття, підноси, пряжки металеві, секонд-хенд), яке було вилучено працівниками СБУ, як таке, що було предметом злочину. В ході розслідування кримінальної справи вказане майно за рішенням суду визнано безхазяйним. Працівниками Тернопільської ОДПІ складено акт опису і попередньої оцінки майна на загальну суму – 290,6 тис грн, а самі товари передано на відповідальне зберігання одному із підприємств. Визначено, також суб’єкта господарювання, який буде здійснювати його реалізацію.

Інформацію про це розміщено на web-сайті ДФС України.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тіньова зарплата

Субота, 28 листопада 2015, 09:38

Майже 300 тисяч гривень”тіньової” зарплати виявили фахівці управління доходів і зборів з фізичних осіб Тернопільської ОДПІ, перевіривши 3 суб’єкти господарювання. За результатами перевірок, бюджети отримають понад 32 тис грн. раніше не сплаченого податку на доходи та біля 9,1 тис грн. штрафних санкцій.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Як тернополянам вберегтися від сімейного насилля?

П'ятниця, 27 листопада 2015, 12:31

Україна ратифікувала цілу низку міжнародних угод щодо захисту людей від насильства, в тому числі домашнього. Однак з цього приводу в центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді продовжують звертатися потерпілі.

Ось один випадок, який стався у 2015 році. До одного з районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді звернулася жінка з приводу вчинення насильства. Галина проживає разом з чоловіком та двома неповнолітніми дітьми 6 та 9 років. Помешкання, в якому проживає сім’я, знаходиться в край критичному стані, жінка не працює, чоловік не може знайти роботу через проблеми з алкоголем. Чоловік часто з’являється на підпитку і вчиняє сварки, лупцює Галину на очах у дітей. Працівники районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з головою сільської ради терміново влаштували тимчасово Галину та її дітей у Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родина» й зберегли від нападів чоловіка. Таких випадків у Тернопільській області безліч, а основна причина цьому – мовчання потерпілих. У чому причина замовчування сімейного насилля, розповідає спеціаліст Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олеся Ігнатова.

олеся ігнатоваЗа її словами, домашнє насилля буває трьох видів: насилля над дітьми  (фізичне, сексуальне, емоційне), насилля по відношенню до партнерів та жорстоке ставлення до людей похилого віку. Зазвичай, воно ретельно приховується від оточуючих.  В основному сімейне насилля провокують такі фактори: патріархальні сімені цінності, схвалення міжособистісної агресії, негативні економічні умови, які приводять до зовнішнього стресу). На рівні сім’ї агресію провокують нерозвинуті навики сімейного спілкування, завищені очікування батьків відносно поведінки своїх дітей, економічна залежність. Якщо насилля з’явилося один раз, то обов’язково повториться. Домашнє насильство має тенденцію до зростання та діє по циклу: 1) фаза посилення напруги; 2) фаза вибуху; 3) фаза спокою і каяття.

У 2015 році, з причин вчинення насильства, до нас звернулося 96 сімей, в яких виховується 184 дитини. В 52 сім’ях було зафіксовано жорстоке поводження над дітьми, - продовжує Олеся. І це лише офіційна статистика, - продовжує Олеся – Хотілось би ще раз звернутись до усіх, хто потерпає від насилля: в любій ситуації у вас є вихід, головне – не мовчати. Ось декілька порад від психолога, які допоможуть себе захистити:

  1. 1261039587_399999999Усвідомте, що кожне наступне побиття може стати для вас останнім. А, якщо ви терпите «заради дітей» - цим обманюєте тільки себе. Адже, коли діти стають свідками насильства, вони страждають від таких сцен більше, аніж ви  уявляєте. Страждає їх психіка, можуть розвинутись складні психічні захворювання, у кращому випадку вони зненавидять вас обох. У більшості випадків, створюючи в майбутньому свою сім’ю, такі діти копіюють поведінку батьків, адже не знають як можна поводитися по-іншому.
  2. Ні в якому разі не приховуйте і не замовчуйте того, що над вами знущаються. Поговоріть з близькими. Агресор має відчути, що у вас є надійний захист.
  3. Пам’ятайте, що людина, яка підняла руку, буде це робити постійно. Навіть, якщо здаватиметься, що все позаду.
  4. Не вірте у абсурдність твердження, що ви самі винні у тому, що сталося.
  5. Потрібен час і підтримка з боку досвідчених людей, щоб жертва насильства усвідомила, в чому її проблема.

Перехід від стосунків, побудованих на насильстві, до здорових партнерських взаємовідносин може відбуватися тільки у випадку, якщо і жертва, і виконавець насильства зможуть це усвідомити. Найкраще буде, якщо ви звернетесь по допомогу разом з партнером. Якщо ж він не погоджується з цим, то ви маєте ще один доказ того, що він справді намагається утримати вас в цілковитій залежності від себе.

Якщо ви стали жертвою насильства, держава гарантує вам правовий захист. В Україні діє Закон «Про попередження насильства в сім’ї», який визначає правові і організаційні основи попередження насильства в сім’ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства. В центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які працюють в Тернополі та у кожному районному центрі області, вам нададуть необхідну допомогу психологи, при потребі – юристи. Зрозумійте, що ви не наодинці з бідою, і є люди, які готові вам допомогти професійно.

У Тернополі діють заклади, у яких вам допоможуть:

Тернопільський обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (надання соціально-побутових умов для проживання, захист прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування) – м.Тернопіль, вул.Карпенка, 16, тел. 51-34-05

Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родина» (цілодобова екстрена допомога дітям, молоді та жінкам, які опинились в складних життєвих обставинах) - м.Тернопіль, вул. Коновальця, 18, тел. 28-79-29

Тернопільський обласний центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді - м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, тел./факс (0352) 22-03-95


Підготувала: провідний спеціаліст відділу методичного забезпечення соціальної роботи Тернопільського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ігнатова Олеся.



 

Як ставляться тернопільські водії до нової системи штрафів?

П'ятниця, 27 листопада 2015, 09:53

В Україні набув чинності закон про національну поліцію та почала діяти нова система штрафів. Щороку кожен водій матиме 150 балів. Штрафи стягуватимуть в разі, якщо власник авто витратить річний ліміт або у випадку серйозного порушення. При чому фіксувати це мають камери відеоспостереження. За кожне несуттєве порушення: неправильне паркування, перевищення швидкості і т. п. щоразу зніматимуть по 50 балів. Чи всі тернополяни погоджуються з цією думкою. Чи дійсно це допоможе зменшити порушення дізнавались журналісти «Моя газета».

Петро, 60 років
Я за кермом вже не один рік, бачив різних водіїв, і різні ситуації, але скажу, що цей закон потрібен нашому місту, адже звісно, хочеться щоб на дорогах був порядок, і всі дотримувались правил дорожнього руху, тому мені видається, що з цим буде законом покращення.
Петро, 60 років

Олексій, 30 років
Я думаю, що потрібно спершу цей закон привести у дію, щоб водії краще могли розібратись в цій системі, звичайно, спочатку вона буде незвична але з часом, якщо вона набуде дієвості то на дорогах стане спокійніше.
Олексій, 30 років

Андрій 36 років
На мою думку, цей закон має і позитивні сторони: це те, що влада прагне змін до кращого і цим самим встановлює нову систему штрафів. Тому я не проти, а тільки за покращення нашого міста.
Андрій 36 років

Тарас, 19 років
На мою думку, цих 150 балів можна виїздити за один день, тому я невпевнений в корисності цього закону.
тарас 19 років

Олеся, 21 рік
Я водій з невеликим стажем, але схвалюю новий закон за системою нарахування платежів, адже він необхідний через те, що наше місто справді потребує змін.
Олеся, 21 рік

Микола 38, років
Так я погоджуюсь, тому що мої знайомі зі Львова на власному досвіді зрозуміли , закон - справді дієвий, тому я тільки за.
Микола 38, років

Ольга, 28 років
З цими 150 балами стане безпечніше на дорогах, зменшаться кількість штрафів та порушень зменшиться, поки що я згідна з новим законом і новою поліцією, а далі час покаже.
Ольга, 28 років

Анатолій, 24 роки
За свій досвід водія я не порушував правила жодногу разу, тим більше моя робота не дає мені такого права, тому почувши про цей закон вирішив, що так буде краще для всіх водіїв.
Анатолій, 24 років

Ігор, 60 років
Пора поступово звикати до цивілізованих правил. А правила відтепер будуть такі: порушив - плати. Не хочеш платити - до суду. І всерівно заплати. Не хочеш платити - їдь тихо і не порушуй ПДР, бо від цього може залежати чиєсь життя.
Ігор, 60 років

Олексій, 62 роки
Я вперше чую про такі правила, тому зацікавлений в них, і хотів би, щоб вони справді допомагали водіям не порушувати правил дорожнього руху.
Олексій, 62 роки

Спілкувалась Вероніка Купчик

 

Тернопільських дітей вчать дбати про своє здоров’я

П'ятниця, 27 листопада 2015, 07:55

Всім відомо, що до найбільш вагомих факторів здорового способу життя належить харчування. Адже цілком зрозуміло, що саме із харчових продуктів організм отримує будівельний матеріал та енергію необхідну для життєдіяльності. Змінивши своє харчування, збагативши раціон цінними для організму речовинами, ви маєте реальну можливість покращити якість життя та продовжити його тривалість.

Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування:

* помірність – щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму;

* різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо та молочні вироби);

* збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.

SAM_5154

Спеціалісти пропонують нам новий спосіб харчуватися корисно, який базується на фізичній активності. Регулярні помірні фізичні навантаження, мінімум 30-45 хвилин в день, у поєднанні зі повноцінною їжею запобігають серцевим захворюванням та зміцнюють організм.

Здоров’я людей залежать від сформованості навичок правильного та раціонального харчування. Наші діти, як ніхто, незахищені від шкідливих продуктів, які легко можна придбати у супермаркетах. Тому, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я спільно з ТМ «Молокія» проводить у школах міста Тернополя заходи присвячені здоровому харчуванню. Так, напротязі листопада відбулось більше десятка заходів для учнів початкових класів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів - економічного ліцею №9 ім. Іванни Блажкевич та загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 20. Наступний цикл заходів планується провести в загальноосвітніх школах І-ІІІ ступенів №23 та №28.

 

Визначили переможців змагання «Тато, мама, я – спортивна сім’я»

П'ятниця, 27 листопада 2015, 07:47

25  листопада у  Тернопільській Класичній гімназії Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення разом із педагогічним колективом школи  провели змагання «Тато, мама, я – спортивна сім’я».

Ці змагання є  цікавими і захоплюючими, оскільки поєднали в собі спорт, розваги, і здорову конкуренцію. Свято стало одним із найулюбленіших для дітей та дорослих. Адже за щоденними клопотами родині не так вже й часто трапляється нагода разом провести час, дружньо позмагатися і відчути себе єдиною командою. Тому на першому плані – як спортивна основа, так і пропаганда сімейних цінностей.

SAM_5340

Свято розпочалося з виступу директора школи Тригуби Віктора Констянтиновича, який побажав:  “Успіху та перемог, нехай переможуть найсильніші”.

Сім’ї взяли участь у спортивних естафетах та вікторині, вони показали справжній приклад єднання та взаєморозуміння, взявши участь у веселому святі За підсумками змагань

І місце - сім’я Уніят;

ІІ місце - сім’я  Тимчук;

ІІІ місце - сім’я Лучка;

IV місце  - сім’я Марак;

SAM_5361

Переможців відзначили грамотами Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення, володарів першого місця нагородили подарунком від партнера ТМ «Ласунка», другого місця – від ПП «Колумбус», третього – від видавництва «Підручники та посібники».

Переможці змагань представлятимуть свою школу  на міських змаганнях «Тато, мама, я – спортивна сім’я», що будуть проводитися протягом березня 2016 р.

Наступне свято здоров’я для батьків, які люблять своїх дітей і для дітей, які вірять у своїх батьків, відбудеться 8 грудня у спортивній залі Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 27.

Запрошуємо сім’ї взяти участь у змаганнях!


Телефон для отримання інформації:  51 16 35


 

Переселенці у Тернополі хочуть відкрити інформаційний сайт

П'ятниця, 27 листопада 2015, 07:21

Нещодавно у Тернополі для дітей-переселенців організували мистецьке дозвілля. Захід відбувся за сприяння Всеукраїнської благодійної фундації "Право на захист" та Представництва Датської Ради у справах біженців в Україні.  Впродовж зустрічі діти переглядали анімаційний фільм "Varmints" - екранізацію однойменної дитячої книги Хелен Ворд, грались та спілкувались. А батьки тим часом обговорювали проблеми адаптації.
DSC_0014

"Такі заходи є дуже важливими, адже це - можливість для нас, переселенців, познайомитись і поспілкуватись із тими, хто опинився в такій самій ситуації, а також з батьками тернополянами. Нажаль, сьогодні в Тернополі немає можливості координувати і об'єднувати зусилля задля допомоги один одному, тому такі зустрічі є приємними і корисними не лише для дітей, а й для дорослих, які також можуть знайти підтримку і пораду в представників благодійних організацій" - каже Оксана Ліхтіна, співорганізатор акції.

переселенці

Під тиском бойових дій, тисячі українців вимушено залишили свої домівки, захопивши лише необхідні речі. Окрім майна, великою проблемо для переселенців є втрата життєвої перспективи. Люди покинули усе й перебралися на нове місце, де нікого не знають. Вирішити проблему соціальної та психологічної адаптації мала б державна цільова програма. Самі ж переселенці розповідають, що від держави отримали не багато.

  • Немає жодної організації, яка б нас об’єднувала. Спершу намагались шукати один одного через державні структури, але там у наданні інформації нам відмовили, аргументуючи законом про нерозголошення особистих даних, -розповідає Оксана Ліхтіна. - Кажуть, що у Тернопільській області проживає більше двох тисяч вимушених переселенців, проте наше спільнота нараховує не більше ста. Прикро, що є люди, які не мають можливості поспілкуватись про буденні проблеми, про труднощі, які виникають під час адаптації.
    DSC_1635

Оксана Ліхтіна разом з чоловіком та двома дітьми проживає у Тернополі півтора року. Каже, що люди тут добрі, чуйні до чужого горя.

  • Ми не вимагаємо фінансової допомоги, склавши руки. Щодня намагаємось налагоджувати зв’язки, шукаємо додаткові джерела заробітку, хоч це й важко. Важко, насамперед, в психологічному плані. У рідному Луганську наша сім’я проживала у власному будинку. За освітою я дизайнер, займалась власною справою. Одного дня, під час бойових дій, поспіхом збираючи речі, нам довелось покинути рідний дім з пустими руками. Усе, над чим працювали впродовж життя забрала війна. Дякувати Богу, у Тернополі нас прихистив католицький священник.
    DSC_0058

Сьогодні Оксана з рідними мешкає в будинку, в якому, проживає 13 людей. Орендувати житло за теперішню зарплату практично неможливо, та  й роботу не так вже й легко знайти. Попри проблеми з майном, людям бракує поінформованості. У переселенців часто виникають запитання юридичного та медичного характеру.

  • Часто у нас виникають запитання по законодавству, періодично потрібна консультація щодо медикаментів, можливо, держава виділяє безкоштовні препарати. Серед переселенців є літні люди, яким значно важче зорієнтуватись на новому місці. Трапляється, коли їм просто немає з ким поговорити, багато хто не має ні друзів, ні знайомих. Буває, що хтось може обмінятись одягом чи взуттям. Інші пропонують свої послуги, організовують зустрічі. Хотілось би створити портал, де б розміщувалась уся інформація, яка б тримала нас в курсі справ. Проблема полягає в тому, що ми не знаємо до кого звертатись.
    DSC_0117

Одного разу жінка написала до Міжнародного фонду міграції в м. Київ, де дізналась, що у Тернополі є організація, яка готова надати зимовий одяг для 100 переселенців.

  • Про це ніхто не говорить. Такої інформації нам ніхто не повідомляє. Те, що я дізналась у фонді міграції, можна назвати щасливим випадком, так само можна назвати й знайомство з Всеукраїнською благодійною фундацією "Право на захист". Хотілось би більше уваги зі сторони державних установ, хоча б інформаційної.

Сьогоднішня програма спрямована на комунікацію та інтеграцію дітей із внутрішньо переміщених сімей, - розповідає спеціаліст з питань захисту прав людини та взаємодії з громадами благодійної фундації «Право на захист» Христина Біла. – Приємно, що окрім дітей, активну участь у наших заходах беруть і батьки. Людям необхідне спілкування та підтримка, тому подібні зустрічі будуть відбуватись періодично. В організації ігротеки нам допомагали волонтери громадської організації "Молодіжний центр розвитку "МІСТ". Це був один із трьох запланованих заходів в рамках пізнавального кіноклубу для дітей. Наступні два пройдуть для дітей інших вікових категорій.

Деталі по тел. 098-491-14-51



DSC_1664
DSC_1633
DSC_0115
DSC_0055
DSC_0089


Оксана Божко
Моя газета

 

На Тернопільщині конфіскували контрафакту на півмільйона гривень

Четвер, 26 листопада 2015, 08:25

Оперативними підрозділами Головного управління ДФС у Тернопільській області здійснюються заходи, спрямовані на витіснення з обігу незаконно виготовленої продукції, яка становить загрозу для життя та здоров’я людей, в першу чергу це підакцизні товари - алкогольні напої, тютюнові вироби, паливно-мастильні матеріали.

Одним із покарань, встановлених законом за кримінальні та адміністративні правопорушення у сфері обігу підакцизних товарів, є їх конфіскація на підставі рішення суду. Також законом передбачено конфіскацію й обладнання, на якому виготовлявся фальсифікат.

На сьогоднішній день за результатами розгляду справ про кримінальні та адміністративні правопорушення судами прийняті рішення про конфіскацію підакцизної продукції, яка перебувала в незаконному обігу, на загальну суму понад 500 тис. гривень.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Підприємець на шкільній лаві

Четвер, 26 листопада 2015, 08:16

До податкової інспекції часто звертаються із запитанням: чи може фізична особа, якій лише 16 років, бути зареєстрована підприємцем і провадити бізнес?

Як зазначив начальник відділу комунікацій Тернопільської ОДПІ Василь Карпа, відповідь знаходимо у Цивільному кодексі України, стаття 35 якого гласить, що повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатись підприємницькою діяльністю.

Однак, це можливо лише за наявності письмової згоди батьків, усиновлювачів чи піклувальників. Тільки в такому разі молода особа може бути зареєстрована як підприємець і, зважаючи на це – набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Чи можна торгувати алкогольною продукцією через інтернет-магазини?

Четвер, 26 листопада 2015, 08:14

Ні, не можна. Для початку слід зауважити, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій формі під час продажу товарів через мережу Інтернет мають обов’язок видати розрахунковий документ. Щоб не порушити вимоги п.2 ст.3 Закону України про РРО, інтернет-продавець повинен забезпечити доставку покупцю кур’єром раніше роздрукованого фіскального касового чека разом із придбаним товаром.

Але тут не слід забувати і про Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, які затверджені Постановою КМУ №854 від 30.07.96 р. Відповідно до вказаного документа суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити стан приміщень для роздрібної торгівлі алкогольними напоями санітарними, технічними, протипожежними та іншими нормами, а також можливість використання РРО під час здійснення розрахунків.

Тож, торгівля алкогольними напоями повинна проходити не всупереч Правилам №854, які передбачають наявність відповідних торговельних та складських приміщень, для здійснення реалізації алкогольної продукції, а тому, суб’єкт господарювання не вправі торгувати вищезазначеною продукцією через інтернет-магазин.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернопільських школярів залучають до Олімпійського руху

Середа, 25 листопада 2015, 15:19

Україна візьме участь в Олімпіаді-2016. Підпис головного олімпійця країни - Сергія Бубки, засвідчує те, що національна команда братиме участь у найголовніших стартах чотириріччя. Наразі триває ліцензійний відбір на участь в Олімпіаді, який завершиться на початку літа наступного року. До речі, цьогоріч Національному Олімпійського Комітету виповнюється 25 років!

Поки Україна ретельно готується до участі у міжнародних спортивних іграх, майбутні олімпійці нашого міста активно підтримують командний дух разом із Тернопільським міським центром фізичного здоров’я населення.

SAM_4946

Спортивного азарту та правилам командної гри тернопільських спортсменів навчають на спеціалізованих майстер-класах. Такі заходи заплановані для усіх учнів початкових класів. Впродовж року фахівці центру фізичного здоров’я населення провели для молодих спортсменів десятки різноманітних майстер-класів та тематичних заходів. У жовтні - листопаді 2015 року виховували молоде покоління олімпійців на майстер-класі для дітей «Твоя перша Олімпійська пам’ятка», що відбувся на універсальних спортивних майданчиках по вул. Вербицького та Старий Ринок, а також серед учнів 3-х та 4-х класів ЗОШ №9.

Під час заходу учасники ознайомились з усіма видами спорту, проявляли свої знання під час вікторини, виготовляли закладку «Олімпійське Лелеченя» та отримали на згадку власноруч виготовлений свій перший «Олімпійський путівник». Діти з цікавістю та захопленням здобули цінні знання, які у майбутньому можуть допомогти їм у досягненні власного «Олімпу». А поки діти вивчають ази спортивних ігор, наші співвітчизники долають нові вершини.

+IMAG0791

За роки Незалежності українськими атлетами на Олімпійських іграх завойовано:

Ліллехаммер-1994 – 1 золоту та 1 бронзову нагороди;

Атланта-1996 – 9 золотих, 2 срібні та 12 бронзових нагород;

Нагано-1998 – 1 срібну нагороду;

Сідней-2000 – 3 золоті, 10 срібних та 10 бронзових нагород;

Солт-Лейк-Сіті – 2002 - нагород не здобуто;

Афіни-2004 – 8 золотих, 5 срібних та 9 бронзових нагород;

Турин-2006 – 2 бронзові нагороди;

Пекін-2008 - 7 золотих, 5 срібних та 15 бронзових нагород;

Ванкувер-2010 – нагород не здобуто;

Лондон-2012 - 6 золотих, 5 срібних та 9 бронзових нагород

Сочі-2014 – 1 золоту та 1 бронзову нагороди.

Віримо, що незабаром тернопільські спортсмени прославлятимуть наш край на Олімпійських іграх 2016 року у Ріо-де-Жанейро.

Фахівці центру фізичного здоров’я населення закликають педагогів залучати учнів шкіл до запланованих заходів.

Шановні вчителі! Якщо Вас цікавить проведення такого заходу, звертайтесь в Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення за телефоном 51-16-35 і «Олімпійський путівник» завітає і до ваших учнів!

 

Фестиваль «JazzBez» у Тернополі відбудеться 4-6 грудня (програма)

Середа, 25 листопада 2015, 12:00

Кращі джазові виконавці України, Польщі, Індії та Америки приїдуть до Тернополя у рамках фестивалю «JazzBez» з 4 по 6 грудня. Перші два дні фестиваль відбуватиметься у Драматичному театрі, а шостого грудня - у барі «Коза».

«JazzBez» - міжнародний джазовий фестиваль, який одночасно відбувається у різних містах України та Польщі. Цього року фестиваль у Тернополі святкує своє 10-річчя та з нагоди цього свята запросив кращих світових джазових виконавців - гурти «Jazz Kolo», «Saagara», Logan Richardson & Igor Osypov Quartet», «Atomic Simao» та «Vehemence Quartet».

Квитки на усі концерти можна купити у касі Драматичного театру та барі «Коза».

4 грудня: «Jazz Kolo» та «Saagara»

Перший день тернопільського фестивалю «JazzBez» представлятиме два гурти.

Перший - «Jazz Kolo» виступатиме із програмою «У колі друзів» під керівництвом відомого Ігоря Закуса. «Jazz Kolo» - це український проект, який об’єднав найкращих музикантів імпровізаційної музики.

Цього ж дня виступатиме один із найбільш пізнаваних на світовій арені джазової музики польсько-індійський гурт «Saagara», у композиціях якого сплелися два музичні світи - традиції Західної Європи та староіндійська музика. В основі джазового виконання традиційні індійські ритмічні схеми, які доповнюються західною мелодикою.

5 грудня: Logan Richardson & Igor Osypov Quartet» та «Atomic Simao»

Результат творчої співпраці музикантів з Америки, Польщі та України зможуть тернополяни та гості міста почути 5 грудня у виконанні квартету «Logan Richardson & Igor Osypov Quartet». Початок цього міжнародного проекту розпочався влітку 2014 року, коли гітарист Ігор Осипов із Донецька записав свій дебютний альбом із американським саксофоністом. З цього часу гурт виступав на найвідоміших європейських джазових фестивалях.

«Atomic Simao» - український джазовий феномен. Грають у різних джазових напрямках з експериментальними відтінками.

Бар «Коза» запрошує послухати польських джазменів

6 грудня гурт «Vehemence Quartet» із Польщі виступатиме у барі «Коза». Ці хлопці володарі гран-прі найпрестижнішого польського джазового конкурсу «Jazz nad Odra» та демонструють стихійну і повну музику мимовільності, яка унікально звучить у поєднанні з енергійною ритмічною секцією.

Генеральний партнер фестивалю - Торгова марка «Микулинецьке»

Поважай себе - слухай джаз! Детальнішу інформацію можна знайти у соціальних мережах https://www.facebook.com/events/437195566490480/ та http://vk.com/jazzbez2015

 

Запроваджено новий електронний сервіс

Середа, 25 листопада 2015, 07:03

Громадяни, які звернулися за субсидіями,зможуть отримати інформацію про стан обробки запитів щодо їх доходів. 

Починаючи з 20 листопада, Державна фіскальна служба України запроваджує новий електронний сервіс «Інформування громадян про результати обробки файлів-запитів щодо доходів фізичних осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій, що надходять від підрозділів соціального захисту населення».

За його допомогою громадяни та працівники органів соціального захисту населення, вказавши реєстраційні дані фізичної особи, можуть у телефонному режимі отримати необхідну інформацію в Інформаційно-довідковому департаменті ДФС.

Контактні телефони для отримання інформації: 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8:00 до 20:00 (крім суботи та неділі).

Загалом, з 1 травня 2015 року ДФС оброблено та надано інформацію про доходи фізичних осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій, по 10 млн. запитах від 669 структурних підрозділів соціального захисту населення.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

На Тернопільщині виявлено 3724 нелегали, які працювали за зарплату «в конвертах»

Вівторок, 24 листопада 2015, 12:55

На Тернопільщині питання трудових відносин без оформлення легального трудового договору, а також незареєстрована зайнятість та приховування виплати заробітної плати без утримання податку на доходи фізичних осіб перебувають на особливому контролі органів ДФС.

З початку року працівники фіскальних органів області виявили 3724 не облікованих найманих працівників. Їм було виплачено доходів «у конвертах» на суму понад 9 млн гривень.

В результаті проведених заходів з 3465 громадянами роботодавці оформили трудові договори, що становить 93 відсотки від кількості виявлених не облікованих найманих працівників. До бюджету сплачено 905 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Сучасні ЗМІ – місток між податківцями та платниками

Вівторок, 24 листопада 2015, 12:54

Днями у Підволочиському відділенні Збаразької ОДПІ відбулась зустріч заступника начальника Головного управління ДФС в області Сергія Господарика та в.о начальника Підволочиського відділення Збаразької ОДПІ Олега Нагірного з представниками місцевих засобів масової інформації. Ініційована спеціалістами фіскальних органів, вона проходила в рамках Дня району з метою налагодження співпраці інспекції із місцевими ЗМІ.

Під час заходу Сергій Господарик разом із керівником Підволочиського радіомовлення Вірою Гук та директором районної газети «Гомін волі» Ярославом Сиривком обговорили шляхи покращення інформування мешканців району з питань податкового законодавства. Журналісти відзначили, що завдяки їх співпраці із органами фіскальної служби, платники податків району максимально поінформовані про всі аспекти діяльності відомства і зміни в податковому законодавстві.

«Дуже важливими у наш час є сучасні засоби масової інформації. Саме вони є тим місточком між податківцями і платниками податків, який допомагає оперативно доносити до громадянам потрібну інформацію щодо актуальних зміни у податковому законодавстві, термінів сплати податків, зборів та платежів, за що їм велика дяка. Ми, у свою чергу маємо змогу розповісти громадянам про результати своєї діяльності, а також про роботу працівників фіскальної служби загалом», – зауважив Сергій Господарик.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Відпочиваєте спокійно

Вівторок, 24 листопада 2015, 07:43

Виникли податкові питання по бізнесу, а Ви за кордоном – не проблема.

Громадяни, які перебувають за межами України, мають можливість спілкуватись з фахівцями ДФС та отримати відповідь в режимі оn - line, зателефонувавши до Контакт-центру зі стаціонарного або мобільного телефону за номером: +380 44 454 16 13. Про це інформував начальник відділу комунікацій тернопільської ОДПІ Василь Карпа.

Інформаційно-довідкові послуги надаються з 8:00 до 20:00 (крім суботи та неділі).

Ви можете надіслати свої запитання і на електронну адресу інформаційно – довідкового департаменту – Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду . Для тих, хто бажає тримати руку на пульсі змін, Державною фіскальною службою запроваджено, також, додаткову послугу для платників – отримання безкоштовної інформації про зміни в законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на Державну фіскальну службу України.

Для цього необхідно направити додатково електронний лист на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , а в полі «ТЕМА» слід зазначити 6011.

Для відмови від розсилки таких повідомлень , платником направляється додатково електронний лист на цю ж адресу з атрибутами:

* в полі «ТЕМА» зазначити 6012.

Детальні консультації про сервіси ДФС – у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ за адресою: вул. Білецька, 1 чи за телефоном: 43-46-46 та 43-46-10, або на офіційному веб – порталі служби - sfs.gov.ua.


Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

У школах Тернополя тривають «Ігри патріотів»

Понеділок, 23 листопада 2015, 11:35

19 листопада в Тернопільській ЗОШ І-ІІІ ступенів №10 відбулись відбіркові, внутрішньо шкільні змагання у програмі спортивного фестивалю «Ігри патріотів» серед учнів третіх класів. Спортивну забаву організував Тернопільськиий міський центр фізичного здоров’я населення.

Змагались команди «Смайлики» та «Дружба» за перемогу у таких випробуваннях: вмінні творчо та лаконічно представити свою команду на презентації; у фізичній підготовці та злагодженій роботі у комбінованій естафеті; в ерудованості з історії та культури України на вікторині.

+2015-11-19-1932

У спортивний залі школи панували позитивні емоції та гарний настрій. Команди активно підбадьорювали їх вболівальники.

Усі діти чудово справились із завданнями, що ще раз доводить - зростає гідне покоління українців! Проте у чесній боротьбі перемогу здобула команда 3-А класу «Смайлики», яка продовжить змагання у другому етапі.

+2015-11-19-1922

Команди нагородили грамотами управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради, а учасники отримали солодощі та подарунки від партнера свята - видавництва «Посібники та підручники».

 

Фестиваль з легкої атлетики завітав в мікрорайон «Сонячний»

Понеділок, 23 листопада 2015, 11:26

19 листопада 2015 року у спортивній залі Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №26 відбувся фестиваль за програмою “Дитяча легка атлетика IAAF». Метою данної програми було залучення якомога більшої кількості школярів до занять спортом і легкою атлетикою, а також сприяння поширенню збалансованого та здорового способу життя, та розвитку потенційних зірок спорту.

Відкрила спортивне дійство директор Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення Галина Федорович. Вона побажала учасникам гарного настрою та перемоги найсильнішим.

Студенти факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка виступали у ролі суддів.

+P51119-151252

Веселу розминку перед спортивними випробуваннями з юними легкоатлетами провела Оксана Максимчак, начальник відділу спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення.

Участь у змаганнях взяли діти віком 10-11 років, які проживають у мікрорайоні «Сонячний» та навчаються у школах №26, №28, №19 та №22. Команда кожної школи була представлена 6 учасниками (3 дівчинки, 3 хлопчика).

Всі учасники проявили свої вміння та здібності у цікавих легкоатлетичних естафетах: «Хрестик», «Драбинка», «Метання спису», «Багатоскоки» та «Формула 1».

+P51119-161855

У підсумку місця розподілилися наступним чином:

1 місце – команда «Динамо» - ЗОШ № 28;

2 місце – команда «Орли» - ЗОШ № 26;

3 місце – команда «Екстрім» - ЗОШ № 19;

4 місце – команда «Смайлики» - ЗОШ № 26;

5 місце – команда «Патріоти» - ЗОШ № 22;

6 місце – команда «Чемпіон» - ЗОШ № 28.


Суддівська колегія нагородила всіх учасників сертифікатами від Тернопільського обласного відділення Національного олімпійського комітету України, подарунками від постійного партнера ТМ «Ласунка» та солодощами від ТМ «ТерА».

Організаторами спортивного заходу виступили: Федерація легкої атлетики Тернопільської області, Олімпійська академія, Тернопільське обласне відділення Національного олімпійського комітету України, КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» та управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради.

 

Запалили свічку пам’яті за загиблими героями

Понеділок, 23 листопада 2015, 08:56

В суботу, 21 листопада на Театральному Майдані в Тернополі згадати події Революції Гідності зібрались жителі краю. У цей день два роки тому сотні людей вийшли на столичний Майдан Незалежності, щоб заявити про свій європейський вибір.

На знак пам’яті загиблих на Майдані та продовження розпочатої боротьби, в центрі Театрального Майдану із палаючих свічок люди виклали герб України. Захід розпочався із вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання. Священнослужителі відправили поминальну літургію. Серед учасників заходу були і працівники Головного управління ДФС в області на чолі із заступником начальника відомства Сергієм Господариком.

DSC_0140

Згадуючи події, які відбулися два роки тому на Майдані Незалежності в Києві, коли студентська молодь вийшла і заявила про своє прагнення європейського життя, ті трагічні дні новітньої історії нашої держави, коли було скалічено сотні наших співгромадян та загинули Герої Небесної Сотні, ми повинні пам’ятати, що вони віддали життя за європейський вибір та любов до України. І тепер кожен з нас за велінням совісті зобов’язаний почати діяти у напрямку змін та будувати майбутнє разом.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Місцеві бюджети Тернопільщини отримали понад 877 млн грн податку

Понеділок, 23 листопада 2015, 08:29

З початку року до місцевих бюджетів області платники сплатили 877,7 млн грн податку на доходи фізичних осіб, що становить 112,9% від прогнозного показника. Порівняно із відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 174,6 млн гривень, або на 24,8%.

Зі слів начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, в жовтні поточного року бюджет отримав 113,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб, що на 8,8 млн грн більше очікуваного.

Ріст надходжень податку на доходи фізичних осіб напряму залежить від збільшення розміру заробітної плати. Фахівці фіскальних органів області систематично проводять роз’яснювальну роботу з роботодавцями щодо підвищення рівня заробітної плати найманим працівникам, ліквідації схем виплат доходів у «конвертах». Впродовж січня-жовтня цього року спільно з органами місцевої влади на засіданнях комісій заслухано керівників 337 підприємств та організацій, на яких заробітна плата виплачувалась у мінімальному чи нижче мінімального розмірі. За наслідками проведеної роботи керівники 308 підприємств підвищили рівень виплати заробітної плати, в результаті чого до бюджету надійшло 212,9 тис. гривень податку на доходи фізичних осіб.

Податок на доходи фізичних осіб сплачується податковими агентами при виплаті найманим працівникам заробітної плати та в інших випадках, передбачених нормами Податкового кодексу України.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

День Гідності та Свободи відзначили у Тернополі пам’ятним Віче та Молебнем

Понеділок, 23 листопада 2015, 07:47

21 листопада на театральному майдані Тернополя відбулося велелюдне Віче та Молебень з нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи. Тернополяни зібрались на головній площі міста, щоб згадати події Революції Гідності та віддати шану Героям «Небесної сотні» та загиблим воїнам АТО. Священнослужителі традиційних християнських церков відправили Молебень, а представники влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника борцям за Незалежність України та стенду Героїв Небесної Сотні.

Міський голова Тернополя Сергій Надал звертаючись до учасників Віче зауважив, що Революція Гідності - це дуже світла та одночасно дуже трагічна сторінка історії України. Це було пробудження нації, національне піднесення, відродження духу одвічної стихії. Але — ціною крові, ціною людських жертв, втрати частини території країни та гібридної війни.

«Події революції та війна на Сході стали моментом проявлення найкращих рис українського народу. Ми відчули згуртованість, проявили самопожертву і здатність заради добра країни та наших ближніх жертвувати коштами, добробутом та навіть життям, - зазначив Сергій Надал. – Події такої величини важко оцінювати через 2 роки, чи навіть за десятиліття. Це непросте завдання для істориків і науковців майбутнього. Сьогодні нам варто не стільки аналізувати, як працювати. Робити кожному свою роботу — добре, чесно і професійно — кожному на своєму місці. Щоб у щоденному житті здійснити ті речі, за які українці піднялися на революцію, за які вони гинуть на фронті. Працювати заради того, щоб українці відчули, що вони живуть гідним життям у країні, яка має перспективу».

Очільник Тернополя додав, що лише спільними зусиллями влади та громади, згуртовано та жертовно ми зможемо збудувати ту країну, про яку мріяли герої Майдану.

 

Сучасна поезія від літературної студії “7 герц”

Неділя, 22 листопада 2015, 10:29

Учасники літературної студії “7 Герц” активно формують нові підходи в сучасній поезії. Молоді тернопільські поети під час творчих зустрічей не лише творять історію поезії нашого міста, але й формують власні терміни: “гіпербанальна рима”, скопіозний ритм”, “ванільна поезія”, пише сайт Культурно. 

Молоді таланти використовують також цікавий метод електричного стільця, запозичений у німецької “Групи 47″. Читач знаходиться у колі людей, які висловлюють свої зауваження з літературної точки зору. Самі учасники говорять, що такий метод досить результативний, адже автор отримує живий відклик від слухача.HhVoCYtzjSU

— Ми літгенерація свідомої молоді, котра намагається абстрагуватись від нав’язливих поетичних кліше, ідіостильних копірайтів та графоманських епатажних тенденцій, – розповідає Юрій Вітяк, модератор, поет літературної студії “7 герц”, – Безперервна робота над гравіруванням текстів, розширення ідейно-тематичних кіл стали для нас непорушними правилами.

Майже у кожного з літстудійців є персональні успіхи за діяльність на творчому поприщі. Практикуємо метод «електричного стільця», перейнятий у німецької «групи 47», за якого людина, котра презентує свій текст, сідає посередині аудиторії і мовчки вислуховує критичні оцінки та слухацькі відгуки. Після того, поет висловлює свою позицію з приводу почутого, інтерпретує текст, або ж певні його частини. Вірші здебільшого сповнені артхаусного письма.


 

Поетика революції: поміж рядків

Субота, 21 листопада 2015, 10:16

Революція Гідності сколихнула в нашого народу почуття безмежного патріотизму, велика частина якого відобразилась у мистецтві. Безпосередніми учасниками Майдану були й поети, які зобразили у своїх віршах осмислення революційного часу. Саме на їх творчих працях зростатимуть наступні покоління, пише сайт Культурно.

19 листопада, з нагоди Дня Гідності та Свободи, в обласній науковій бібліотеці тернопільські поети Юрій Завадський, Юрій Матевощук, Микола Шпаковський та Роман Воробйов читали вірші, які були написані непередодні революції, а також презентували нові збірки, дотичні до подій, що відбуваються в Україні.DSC08372

За словами авторів, минулого разу вони були майже у тому ж авторському складі. Сьогодні на «Поетику революції» зібрались, в основному, школярі, однак це зовсім не засмутило поетів.

  • Годувати учнів одним й тим самим півфабрикатом українського традиціоналізму аж ніяк не можна. Їм мене вивчати, й далі розвиватись, тому, думаю, що це ані трохи не зашкодить , — зазначив Юрій Завадський.DSC08363

Пригадали поети й про те, як читали свої вірші в екстримальних умовах перед міліцією та адміністрацією, як організували «Вільний мікрофон» — простір комунікації авторів, читачів, слухачів вільної від рамок та форматів поезії.

  • Не треба забувати, що держава буде шанувати наші спогади про революцію і наше бажання щось міняти настільки, наскільки ми їй це дозволимо, — каже Юрій Завадський. — Тому що, вона з усіх сил намагатиметься це забути, адже революція і держава — дві несумісні речі.апьр

Свої думки та переживання з приводу теперішньої ситуації поети передали віршами, а суть заховали поміж рядками.

Оксана Божко


 

Як отримати довідку про відсутність заборгованості по податках, зборах, платежах

Субота, 21 листопада 2015, 10:15

Кожен платник податків може отримати довідку про відсутність заборгованості, згідно із Наказом № 567 від 10.10.2013 року, по податках, зборах, платежах, які контролюються органами ДФС.

Так, згадана довідка видається за основним місцем обліку платника податків безоплатно, на підставі заяви про видачу довідки.

У заяві на отримання довідки необхідно вказати нормативно-правовий акт, положеннями якого визначена необхідність підтвердження відсутності податкового боргу.

Термін розгляду заяви платника податків і видачі довідки складає п'ять робочих днів, а термін дії такої довідки 10 календарних днів з дня реєстрації її у податковій інспекції.

За наявності у платника податків податкового боргу, контролюючим органом готується лист з мотивованою відмовою відносно видачі довідки.

Детальніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-10.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Зими не дочекалися: до Тернополя привезуть снігову гармату

П'ятниця, 20 листопада 2015, 10:24

Подивитися, як у місті будуть засніжувати гірки можна буде 20 листопада. Саме в цей день до Тернополя привезуть снігову гармату.

Встановлять її на вулиці Тернавського, що на масиві «Бам», щоб засніжити гірськолижний спуск. Вже незабаром там можна буде покататися на лижах.

Про це про це повідомляє PRESS-ЦЕНТР із посиланням на ternopilinfo.com.

 

У Тернополі триває капітальний ремонт єдиного в області інфекційного відділення

П'ятниця, 20 листопада 2015, 08:11

Цими днями розпочали капітальний ремонт інфекційного відділення лікарні швидкої допомоги. На ремонтні роботи міська рада Тернополя виділила 3,5 мільйони гривень та ще 5 мільйонів надав Державний фонд регіонального розвитку.

Тернопільська область - єдина в Україні, яка немає спеціалізованої інфекційної лікарні. Саме тому всі пацієнти з області проходять лікування у Тернополі. Наразі, у зв’язку з ремонтом, хворі з області тимчасово не прийматимуться.

«У даному закладі будуть облаштовані палати-бокси, які відповідатимуть сучасним вимогам, для дорослих та дітей, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Ззовні приміщення облаштовують спеціальний ліфт, щоб пацієнти могли підніматися на кожний із чотирьох поверхів лікарні».

Приміщення інфекційної лікарні не ремонтувалося більше сорока років. За кошти міського бюджету на початку цього року було відремонтовано четвертий поверх, зараз же ремонтують другий та третій поверхи. У палатах облаштують окремі санвузли, забезпечать подачу гарячої води та всі зручності.

«Ми попередили Департаменту охорони здоров’я, що наразі не зможемо у закладі приймати пацієнтів з області, - каже головний лікар Ярослав Чайківський. - А для надання медичної допомоги тернополянам нам достатньо першого поверху».

 

Шлях до успіху від Тараса Шевчука

П'ятниця, 20 листопада 2015, 07:41

16 листопада у приміщені Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №28 відбулась зустріч з відомим спортсменом Тарасом Шевчуком, майстром спорту України з велосипедного спорту міжнародного класу, срібним призером чемпіонату Європи. Організував вже другу таку зустріч Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення у програмі циклу заходів «Крок до успіху».

Мета таких заходів - не тільки показати на позитивному прикладі шлях до успіху, а й ознайомити дітей з відомими спортсменами Тернопільщини.

SAM_5060

«…Я почав займатись велоспортом з 11 років, згодом тренувався на тернопільській велосипедній базі «Золоті колеса» обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України під керівництвом талановитих тренерів Володимира Павленка та Романа Зеньо», - поділився власним досвідом Тарас. Учні шостих класів разом з спортсменом перегорнули сторінки фотоальбому спортивних змагань, перейняли радісні хвилювання переможця. Діти мали змогу у невимушеній бесіді розпитати гостя про все, що їх цікавило: «Коли ви встигали вчитися, якщо так багато часу приділяли тренуванням?», «Хто Вас зацікавив велосипедами?», «Скільки нагород Ви отримали?»…

SAM_5062

«Займайтеся спортом і перед вами відкриються великі можливості. Ваше життя буде насиченим та різноманітним», - дав добру пораду учням Тарас Шевчук.

Наступні зустріч з Тарасом Шевчуком організатори планують провести у Тернопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №19.

 

Жадан і Собаки: поезія в ритмі панку

Четвер, 19 листопада 2015, 08:29

Тексти, які він пише для проекту з «Собаками» розраховані на ритмічне проговорення під голосну музику, тож прихильникам його літературної творчості, які ще не знайомі з «іншим» Жаданом, довелось прислухатись до слів під ритми панку, пише сайт Культурно.

Сьогодні «Жадан і Собаки» працюють над матеріалом до нового альбому, який планують записати вже цієї зими, а на виступі, який відбувся в арт-барі «Коза» 17 листопада, слухачі мали змогу почути як старі композиції проекту, так і нові.
1

  • Насправді дуже приємно грати нові речі. Зараз наша команда працює над новим матеріалом, і ми дуже сподіваємось приїхати до вас з новою програмою в травні наступного року.

А зараз давайте танцювати!

 

У Тернополі навчатимуть основ 3D друку та короткометражних фільмів

Четвер, 19 листопада 2015, 08:28

У рамках проекту MediaLab East у Тернополі відбудеться ряд майстер-класів. На цих подіях тернополяни можуть ознайомитися із сучаcними технологіями та спробувати їх застосувати у мистецтві та побуті. Всі майстерки – безкоштовні, пише сайт Культурно.

01_noiselab

20 листопада / 19:00
Лабораторія Шуму
галерея Бункермуз, бульвар Шевченка, 1

Лекція по історії електронної музики XX століття. Колективна музична імпровізація на звичайних ґаджетах учасників (телефони, планшети) та музичних пристроях лекторів (комп’ютери, diy-синтезатори, ефект-процесори, мікрофони).
Вікова група – від 10 років, 5-12 учасників.
Ведучий – Ярослав Качмарський (Pincet, Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

02_apc

22 листопада / 15:00
Atari Punk Console та введення в DIY
коворкінг Evolution, кардинала Йосипа Сліпого, 7 (Атріум)

Майстерклас з побудови простого синтезатора на основі схеми Atari Punk Console (APC). Вступ, історія виникнення пристрою, застосунок на практиці, споріднені синтезатори на основі APC та лічильника 555. Основні технічні характеристики, принцип дії та теорія аналогового синтезу квадратної хвилі. Практична частина: паяння за допомогою готової плати з покроковим поясненням всіх дій. Демонстрація роботи готового прибору, а також інших складніших саморобних синтезаторів, спільний сейшн.
Вікова група – від 14 років, 6-8 учасників.
Ведучий – Тимур Скорбенко (Pincet, Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

03_vj

23-24 листопада / 19:00
Основи віджеїнгу (VJ)
галерея Бункермуз, бульвар Шевченка, 1

Дводенний майстер кляс. Що таке віджеїнг та для чого він потрібен. Відео-арт з підручних матеріялів. Створення відеолупів за допомогою gif-анімації. Slow motion своїми руками. Підвищення ефектности віджеїнгу за допомогою просторових рішень. Мепінг.
Вікова група – від 18 років, 4-10 учасників.
Ведучі – Андрій Меренко (ZSUF) та Валерій Холодило (Pincet, Тернопіль).

зголоситися на майстер кляс

04_electro

28-29 листопада / 15:00
Основи електротехніки
коворкінг Evolution, кардинала Йосипа Сліпого, 7 (Атріум)

Дводенний майстер кляс. Що таке напруга і струм та як на них впливає електричний опір. Види електричних струмів та способи перетворення одного струму на інший. Основні елементи електронних кіл. Принцип дії електронних пристроїв: підсилювачі, генератори, фільтри. Принцип радіозв’язку. Як влаштований радіоприймач та радіопередавач.
Основи роботи з 3D ручкою / Основи проєктування об’єктів реального світу / Створення ескізів / Основи двомірного креслення / Створення просторових об’єктів / Презентація напрацювань
Вікова група – від 8 років, 12 учасників.
Ведучі – Василь Рибак, Андрій Меаковський (Betalab, Львів)

зголоситися на майстер кляс

05_vvvv

28-29 листопада / 16:00
vvvvWorkshop (воркшоп з інтерактивної візуалізації)
галерея Бункермуз, бульвар Шевченка, 1

Дводенний майстер кляс. Воркшоп присвячено знайомству з інтерфейсом програми vvvv та вступу до парадигми візуального нодового програмування. Основний акцент буде зроблено на простих та доступних методах створення генеративної та інтерактивної анімації. Після засвоєння базових принципів створення ріал-тайм комп’ютерної графіки будуть показані шляхи творчого застосування здобутих знань: аудіореактивна візуалізація/віджеїнг, мепінг у приміщенні, інтерактивна інсталяція, створення принтів тощо.
Вікова група – від 16 років, 10 учасників.
Ведучий – Андрій Макаревич (Dzyga Media Lab, Київ)

зголоситися на майстер кляс

06_robot

30 листопада – 1 грудня / 16:00
Робот – це цікаво
ПК Березіль, вул. Миру, 6 (другий поверх)

Дводенний майстер кляс. В ході заняття ми знайомимося із сучасними досягненнями роботехніки світу. Вносимо ясність – що є роботом, а що роботизованою системою. Створюємо свою роботизовану систему – Bristlebot чи віброхід. Знайомимося з різними способами дистанційного керування (Інфрачервоний, bluetooth). Спробуємо, яке воно керування за допомогою гіроскопічних систем. Смартфон в якості пульта – чом ні? Історія роботехніки/ Фантастика і реальність / Демонстрація досягнень сучасної роботехніки / Побудова простих віброходів / Демонстрація дистанційного керування цифровим на аналоговими способами / Керування роботом зі смартфона / Гіроскопне керування.
Вікова група – від 13-18 років, 12 учасників.
Ведучі – Єгор Іштван, Макс Лосєв (KHackerSpace, Харків)

зголоситися на майстер кляс

07_3d

30 листопада – 1 грудня / 16:00
Основи 3D друку
коворкінг Evolution, кардинала Йосипа Сліпого, 7 (Атріум)

Дводенний майстер кляс присвячений технологіям, що потроху перевертають світ догори ногами, а саме адитивним технологіям, або іншими словами 3D друку. За 5 годин люди зможуть зрозуміти можливости цифрового виробництва та самостійно навчитися використовувати 3D принтер для контрабанди своїх ідей зі світу цифрового до світу матеріального. Історія адитивних технологій / Приклади використання 3D друку у світі / Розуміння процесів 3D друку / Пошук та аналіз 3D моделей для друку / 3D Сканування зі свого смартфона / Основи 3D моделювання і створення власних моделей / Підготовка моделей до друку / Друк на 3D принтері / Обробка надрукованих моделей.
Вікова група – від 14 років, 12 учасників.
Ведучі – Дмитро Бірюков, Станислав Джеріхов (aDDDitive, Київ)

зголоситися на майстер кляс

08_film

5-6 грудня / 16:00
Теорія та практика зйомок короткометражних малобюджетних фільмів
ПК Березіль, вул. Миру, 6 (другий поверх)

Дводенний майстер кляс. Базові знання для створення власного фільму: – від ідеї до сценарію. (синопсис) – розкадровка сцен та діалоги – підготовка до зйомок. (підбір акторів, локації, техніки…) – планування та етапність – (підбір акторів, локації, техніки…) – планування та етапність – зйомка (ракурс, стиль, тривалість) – акторська гра – постпродакшн. (монтаж, тонування, озвученя) – промоція фільму.
Вікова група – від 14 років, 10 учасників.
Ведучий – Юрі Собі (Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

09_didge

5 грудня / 15:00
Виготовленню діджеріду (музичний духовий інструмент аборигенів Австралії) та його використання в музиці
ПК Березіль, вул. Миру, 6 (другий поверх)

Учасниками майстерки виготовлять діджеріду (матеріали: бамбук, пластик). Виготовлення мундштуків для діджеріду (матеріали: віск, парафін). Демонстрація різних технік гри на діджеріду, принципи їх використання. Прийоми та засоби зняття звуку з духових інструментів, демо facebass (мікрофон, що спеціально спроектований для грі на діджеріду). Вплив матеріалу на звучання інструменту (спектрально-частотний аналіз, аналітика), діджеріду з евкаліптового дерева, діджерібон (didjeribone). Використання діджеріду в електронній музиці, live fx обробка акустичного звуку, принципи використання різноманітних ефекторів (audio signal processing) для створення оригінального звучання, створення патернів та семплів.
Вікова група – від 14 років, 10 учасників.
Ведучий – Богдан Супрунюк (ZSUF, Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

10_sonich

6 грудня / 15:00
Нойз в аналоговому та цифровому виконанні
ПК Березіль, вул. Миру, 6 (другий поверх)

Аналогова та цифрова генерація звуку. Circiut Bending. Трансформація іграшкових музичних інструментів та застарілого музичного обладнання в авторські музичні прилади. Використання Arduino для музики.
Вікова група – від 16 років, 10 учасників.
Ведучий – Володимир Сонічєв (ZSUF, Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

11_sonich

12-13 грудня / 16:00
Шлях звуку від першоджерела до медіапрогравача: принципи видобування, накопичення, обробки звуку в теорії та практиці
студія “Шпиталь рекордс”, вул. Шпитальна, 17

Електроакустичні прийоми звукозапису, знайомство та застосування сонології в польових умовах, сучасне програмне і технічне забезпечення. для запису в домашніх умовах, баланс та частотна палітра композиції, постпродукція запису, приклади комп’ютерного мастерингу. Створення та запис пісні учасниками майстерки.
Вікова група – від 16 років, 8 учасників.
Ведучий – Олександр Драчук (Omodada, Shpytal Records, Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

Про цей та инші проєкти в рамках Інтвестиції в культурі читайте на www.eastculture.eu

pincet.org.ua


 

У дитячих садочках Тернополя розповідають про користь молока

Четвер, 19 листопада 2015, 07:39

Часто батьки жаліються: «Діти відмовляються вживати молочні продукти. І на які тільки хитрощі доводиться йти, щоб малеча залюбки споживала такий корисний та поживний продукт». Щоб допомогти батькам у цій вельми делікатній проблемі Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення  спільно з вихователями ТДНЗ започаткували комплексний захід «Молочне здоров’я».
+SAM_5080

17 листопада у Тернопільському дошкільному навчальному закладі №17 відбулась перша така пізнавальна розвага для діток середньої групи.

Малеча сіла в імпровізований потяг та вирушила у мандрівку до села, під час якої дітки виконали вправи для профілактики плоскостопості.

Після подорожі наші герої зустрілися із бабусею Світланою та її корівкою на ім’я Муня.  Господиня розповіла вихованцям як доглядати за корівкою, щоб молочко було поживне та смачне.  Малюки допомогли бабусі  «нагодувати корівку», «приголубити», «видоїти молочко» та «збити масло».

Вихователь Тимків Галина Володимирівна звернула увагу діток на те, що з молока виготовляють багато корисних, смачних та поживних продуктів: кефір, йогурт, сметану, сир та масло, без яких ми не можемо уявити наші сніданки, обіди та вечері.

SAM_5085

На згадку про цю пізнавальну подорож кожному вихованцю вручили магнітики із зображенням корівки Муні від партнера ТМ «Молокія».

«Проведення таких занять у ігровій, доступній для діток формі, може сприяти закладенню основ правильного, корисного харчування, що є важливою,  я б сказала, навіть необхідною умовою міцного здоров’я», - зазначила Соколовська Галина Степанівна, методист ТДНЗ №17.

+SAM_5111

Такі розважально-пізнавальні заходи Тернопільський міський центр фізичного здоров’я  і надалі планує проводити у Тернопільських ДНЗ.

Шановні батьки та вихователі, якщо Вас зацікавили такі заходи звертайтесь, ми з радістю Вам допоможемо.

 

Сторінка 94 з 109

«ПочатокПопередня919293949596979899100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер