images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Як отримати довідку про відсутність заборгованості по податках, зборах, платежах

Субота, 21 листопада 2015, 10:15

Кожен платник податків може отримати довідку про відсутність заборгованості, згідно із Наказом № 567 від 10.10.2013 року, по податках, зборах, платежах, які контролюються органами ДФС.

Так, згадана довідка видається за основним місцем обліку платника податків безоплатно, на підставі заяви про видачу довідки.

У заяві на отримання довідки необхідно вказати нормативно-правовий акт, положеннями якого визначена необхідність підтвердження відсутності податкового боргу.

Термін розгляду заяви платника податків і видачі довідки складає п'ять робочих днів, а термін дії такої довідки 10 календарних днів з дня реєстрації її у податковій інспекції.

За наявності у платника податків податкового боргу, контролюючим органом готується лист з мотивованою відмовою відносно видачі довідки.

Детальніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-10.

 

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Зими не дочекалися: до Тернополя привезуть снігову гармату

П'ятниця, 20 листопада 2015, 10:24

Подивитися, як у місті будуть засніжувати гірки можна буде 20 листопада. Саме в цей день до Тернополя привезуть снігову гармату.

Встановлять її на вулиці Тернавського, що на масиві «Бам», щоб засніжити гірськолижний спуск. Вже незабаром там можна буде покататися на лижах.

Про це про це повідомляє PRESS-ЦЕНТР із посиланням на ternopilinfo.com.

 

У Тернополі триває капітальний ремонт єдиного в області інфекційного відділення

П'ятниця, 20 листопада 2015, 08:11

Цими днями розпочали капітальний ремонт інфекційного відділення лікарні швидкої допомоги. На ремонтні роботи міська рада Тернополя виділила 3,5 мільйони гривень та ще 5 мільйонів надав Державний фонд регіонального розвитку.

Тернопільська область - єдина в Україні, яка немає спеціалізованої інфекційної лікарні. Саме тому всі пацієнти з області проходять лікування у Тернополі. Наразі, у зв’язку з ремонтом, хворі з області тимчасово не прийматимуться.

«У даному закладі будуть облаштовані палати-бокси, які відповідатимуть сучасним вимогам, для дорослих та дітей, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Ззовні приміщення облаштовують спеціальний ліфт, щоб пацієнти могли підніматися на кожний із чотирьох поверхів лікарні».

Приміщення інфекційної лікарні не ремонтувалося більше сорока років. За кошти міського бюджету на початку цього року було відремонтовано четвертий поверх, зараз же ремонтують другий та третій поверхи. У палатах облаштують окремі санвузли, забезпечать подачу гарячої води та всі зручності.

«Ми попередили Департаменту охорони здоров’я, що наразі не зможемо у закладі приймати пацієнтів з області, - каже головний лікар Ярослав Чайківський. - А для надання медичної допомоги тернополянам нам достатньо першого поверху».

 

Шлях до успіху від Тараса Шевчука

П'ятниця, 20 листопада 2015, 07:41

16 листопада у приміщені Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №28 відбулась зустріч з відомим спортсменом Тарасом Шевчуком, майстром спорту України з велосипедного спорту міжнародного класу, срібним призером чемпіонату Європи. Організував вже другу таку зустріч Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення у програмі циклу заходів «Крок до успіху».

Мета таких заходів - не тільки показати на позитивному прикладі шлях до успіху, а й ознайомити дітей з відомими спортсменами Тернопільщини.

SAM_5060

«…Я почав займатись велоспортом з 11 років, згодом тренувався на тернопільській велосипедній базі «Золоті колеса» обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України під керівництвом талановитих тренерів Володимира Павленка та Романа Зеньо», - поділився власним досвідом Тарас. Учні шостих класів разом з спортсменом перегорнули сторінки фотоальбому спортивних змагань, перейняли радісні хвилювання переможця. Діти мали змогу у невимушеній бесіді розпитати гостя про все, що їх цікавило: «Коли ви встигали вчитися, якщо так багато часу приділяли тренуванням?», «Хто Вас зацікавив велосипедами?», «Скільки нагород Ви отримали?»…

SAM_5062

«Займайтеся спортом і перед вами відкриються великі можливості. Ваше життя буде насиченим та різноманітним», - дав добру пораду учням Тарас Шевчук.

Наступні зустріч з Тарасом Шевчуком організатори планують провести у Тернопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №19.

 

Жадан і Собаки: поезія в ритмі панку

Четвер, 19 листопада 2015, 08:29

Тексти, які він пише для проекту з «Собаками» розраховані на ритмічне проговорення під голосну музику, тож прихильникам його літературної творчості, які ще не знайомі з «іншим» Жаданом, довелось прислухатись до слів під ритми панку, пише сайт Культурно.

Сьогодні «Жадан і Собаки» працюють над матеріалом до нового альбому, який планують записати вже цієї зими, а на виступі, який відбувся в арт-барі «Коза» 17 листопада, слухачі мали змогу почути як старі композиції проекту, так і нові.
1

  • Насправді дуже приємно грати нові речі. Зараз наша команда працює над новим матеріалом, і ми дуже сподіваємось приїхати до вас з новою програмою в травні наступного року.

А зараз давайте танцювати!

 

У Тернополі навчатимуть основ 3D друку та короткометражних фільмів

Четвер, 19 листопада 2015, 08:28

У рамках проекту MediaLab East у Тернополі відбудеться ряд майстер-класів. На цих подіях тернополяни можуть ознайомитися із сучаcними технологіями та спробувати їх застосувати у мистецтві та побуті. Всі майстерки – безкоштовні, пише сайт Культурно.

01_noiselab

20 листопада / 19:00
Лабораторія Шуму
галерея Бункермуз, бульвар Шевченка, 1

Лекція по історії електронної музики XX століття. Колективна музична імпровізація на звичайних ґаджетах учасників (телефони, планшети) та музичних пристроях лекторів (комп’ютери, diy-синтезатори, ефект-процесори, мікрофони).
Вікова група – від 10 років, 5-12 учасників.
Ведучий – Ярослав Качмарський (Pincet, Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

02_apc

22 листопада / 15:00
Atari Punk Console та введення в DIY
коворкінг Evolution, кардинала Йосипа Сліпого, 7 (Атріум)

Майстерклас з побудови простого синтезатора на основі схеми Atari Punk Console (APC). Вступ, історія виникнення пристрою, застосунок на практиці, споріднені синтезатори на основі APC та лічильника 555. Основні технічні характеристики, принцип дії та теорія аналогового синтезу квадратної хвилі. Практична частина: паяння за допомогою готової плати з покроковим поясненням всіх дій. Демонстрація роботи готового прибору, а також інших складніших саморобних синтезаторів, спільний сейшн.
Вікова група – від 14 років, 6-8 учасників.
Ведучий – Тимур Скорбенко (Pincet, Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

03_vj

23-24 листопада / 19:00
Основи віджеїнгу (VJ)
галерея Бункермуз, бульвар Шевченка, 1

Дводенний майстер кляс. Що таке віджеїнг та для чого він потрібен. Відео-арт з підручних матеріялів. Створення відеолупів за допомогою gif-анімації. Slow motion своїми руками. Підвищення ефектности віджеїнгу за допомогою просторових рішень. Мепінг.
Вікова група – від 18 років, 4-10 учасників.
Ведучі – Андрій Меренко (ZSUF) та Валерій Холодило (Pincet, Тернопіль).

зголоситися на майстер кляс

04_electro

28-29 листопада / 15:00
Основи електротехніки
коворкінг Evolution, кардинала Йосипа Сліпого, 7 (Атріум)

Дводенний майстер кляс. Що таке напруга і струм та як на них впливає електричний опір. Види електричних струмів та способи перетворення одного струму на інший. Основні елементи електронних кіл. Принцип дії електронних пристроїв: підсилювачі, генератори, фільтри. Принцип радіозв’язку. Як влаштований радіоприймач та радіопередавач.
Основи роботи з 3D ручкою / Основи проєктування об’єктів реального світу / Створення ескізів / Основи двомірного креслення / Створення просторових об’єктів / Презентація напрацювань
Вікова група – від 8 років, 12 учасників.
Ведучі – Василь Рибак, Андрій Меаковський (Betalab, Львів)

зголоситися на майстер кляс

05_vvvv

28-29 листопада / 16:00
vvvvWorkshop (воркшоп з інтерактивної візуалізації)
галерея Бункермуз, бульвар Шевченка, 1

Дводенний майстер кляс. Воркшоп присвячено знайомству з інтерфейсом програми vvvv та вступу до парадигми візуального нодового програмування. Основний акцент буде зроблено на простих та доступних методах створення генеративної та інтерактивної анімації. Після засвоєння базових принципів створення ріал-тайм комп’ютерної графіки будуть показані шляхи творчого застосування здобутих знань: аудіореактивна візуалізація/віджеїнг, мепінг у приміщенні, інтерактивна інсталяція, створення принтів тощо.
Вікова група – від 16 років, 10 учасників.
Ведучий – Андрій Макаревич (Dzyga Media Lab, Київ)

зголоситися на майстер кляс

06_robot

30 листопада – 1 грудня / 16:00
Робот – це цікаво
ПК Березіль, вул. Миру, 6 (другий поверх)

Дводенний майстер кляс. В ході заняття ми знайомимося із сучасними досягненнями роботехніки світу. Вносимо ясність – що є роботом, а що роботизованою системою. Створюємо свою роботизовану систему – Bristlebot чи віброхід. Знайомимося з різними способами дистанційного керування (Інфрачервоний, bluetooth). Спробуємо, яке воно керування за допомогою гіроскопічних систем. Смартфон в якості пульта – чом ні? Історія роботехніки/ Фантастика і реальність / Демонстрація досягнень сучасної роботехніки / Побудова простих віброходів / Демонстрація дистанційного керування цифровим на аналоговими способами / Керування роботом зі смартфона / Гіроскопне керування.
Вікова група – від 13-18 років, 12 учасників.
Ведучі – Єгор Іштван, Макс Лосєв (KHackerSpace, Харків)

зголоситися на майстер кляс

07_3d

30 листопада – 1 грудня / 16:00
Основи 3D друку
коворкінг Evolution, кардинала Йосипа Сліпого, 7 (Атріум)

Дводенний майстер кляс присвячений технологіям, що потроху перевертають світ догори ногами, а саме адитивним технологіям, або іншими словами 3D друку. За 5 годин люди зможуть зрозуміти можливости цифрового виробництва та самостійно навчитися використовувати 3D принтер для контрабанди своїх ідей зі світу цифрового до світу матеріального. Історія адитивних технологій / Приклади використання 3D друку у світі / Розуміння процесів 3D друку / Пошук та аналіз 3D моделей для друку / 3D Сканування зі свого смартфона / Основи 3D моделювання і створення власних моделей / Підготовка моделей до друку / Друк на 3D принтері / Обробка надрукованих моделей.
Вікова група – від 14 років, 12 учасників.
Ведучі – Дмитро Бірюков, Станислав Джеріхов (aDDDitive, Київ)

зголоситися на майстер кляс

08_film

5-6 грудня / 16:00
Теорія та практика зйомок короткометражних малобюджетних фільмів
ПК Березіль, вул. Миру, 6 (другий поверх)

Дводенний майстер кляс. Базові знання для створення власного фільму: – від ідеї до сценарію. (синопсис) – розкадровка сцен та діалоги – підготовка до зйомок. (підбір акторів, локації, техніки…) – планування та етапність – (підбір акторів, локації, техніки…) – планування та етапність – зйомка (ракурс, стиль, тривалість) – акторська гра – постпродакшн. (монтаж, тонування, озвученя) – промоція фільму.
Вікова група – від 14 років, 10 учасників.
Ведучий – Юрі Собі (Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

09_didge

5 грудня / 15:00
Виготовленню діджеріду (музичний духовий інструмент аборигенів Австралії) та його використання в музиці
ПК Березіль, вул. Миру, 6 (другий поверх)

Учасниками майстерки виготовлять діджеріду (матеріали: бамбук, пластик). Виготовлення мундштуків для діджеріду (матеріали: віск, парафін). Демонстрація різних технік гри на діджеріду, принципи їх використання. Прийоми та засоби зняття звуку з духових інструментів, демо facebass (мікрофон, що спеціально спроектований для грі на діджеріду). Вплив матеріалу на звучання інструменту (спектрально-частотний аналіз, аналітика), діджеріду з евкаліптового дерева, діджерібон (didjeribone). Використання діджеріду в електронній музиці, live fx обробка акустичного звуку, принципи використання різноманітних ефекторів (audio signal processing) для створення оригінального звучання, створення патернів та семплів.
Вікова група – від 14 років, 10 учасників.
Ведучий – Богдан Супрунюк (ZSUF, Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

10_sonich

6 грудня / 15:00
Нойз в аналоговому та цифровому виконанні
ПК Березіль, вул. Миру, 6 (другий поверх)

Аналогова та цифрова генерація звуку. Circiut Bending. Трансформація іграшкових музичних інструментів та застарілого музичного обладнання в авторські музичні прилади. Використання Arduino для музики.
Вікова група – від 16 років, 10 учасників.
Ведучий – Володимир Сонічєв (ZSUF, Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

11_sonich

12-13 грудня / 16:00
Шлях звуку від першоджерела до медіапрогравача: принципи видобування, накопичення, обробки звуку в теорії та практиці
студія “Шпиталь рекордс”, вул. Шпитальна, 17

Електроакустичні прийоми звукозапису, знайомство та застосування сонології в польових умовах, сучасне програмне і технічне забезпечення. для запису в домашніх умовах, баланс та частотна палітра композиції, постпродукція запису, приклади комп’ютерного мастерингу. Створення та запис пісні учасниками майстерки.
Вікова група – від 16 років, 8 учасників.
Ведучий – Олександр Драчук (Omodada, Shpytal Records, Тернопіль)

зголоситися на майстер кляс

Про цей та инші проєкти в рамках Інтвестиції в культурі читайте на www.eastculture.eu

pincet.org.ua


 

У дитячих садочках Тернополя розповідають про користь молока

Четвер, 19 листопада 2015, 07:39

Часто батьки жаліються: «Діти відмовляються вживати молочні продукти. І на які тільки хитрощі доводиться йти, щоб малеча залюбки споживала такий корисний та поживний продукт». Щоб допомогти батькам у цій вельми делікатній проблемі Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення  спільно з вихователями ТДНЗ започаткували комплексний захід «Молочне здоров’я».
+SAM_5080

17 листопада у Тернопільському дошкільному навчальному закладі №17 відбулась перша така пізнавальна розвага для діток середньої групи.

Малеча сіла в імпровізований потяг та вирушила у мандрівку до села, під час якої дітки виконали вправи для профілактики плоскостопості.

Після подорожі наші герої зустрілися із бабусею Світланою та її корівкою на ім’я Муня.  Господиня розповіла вихованцям як доглядати за корівкою, щоб молочко було поживне та смачне.  Малюки допомогли бабусі  «нагодувати корівку», «приголубити», «видоїти молочко» та «збити масло».

Вихователь Тимків Галина Володимирівна звернула увагу діток на те, що з молока виготовляють багато корисних, смачних та поживних продуктів: кефір, йогурт, сметану, сир та масло, без яких ми не можемо уявити наші сніданки, обіди та вечері.

SAM_5085

На згадку про цю пізнавальну подорож кожному вихованцю вручили магнітики із зображенням корівки Муні від партнера ТМ «Молокія».

«Проведення таких занять у ігровій, доступній для діток формі, може сприяти закладенню основ правильного, корисного харчування, що є важливою,  я б сказала, навіть необхідною умовою міцного здоров’я», - зазначила Соколовська Галина Степанівна, методист ТДНЗ №17.

+SAM_5111

Такі розважально-пізнавальні заходи Тернопільський міський центр фізичного здоров’я  і надалі планує проводити у Тернопільських ДНЗ.

Шановні батьки та вихователі, якщо Вас зацікавили такі заходи звертайтесь, ми з радістю Вам допоможемо.

 

Майбутнє виховуймо з садка

Четвер, 19 листопада 2015, 07:24

Вчити турбуватись про своє здоров’я – мета спортивно-пізнавального заходу «Зернятко здоров’я», який організовують для вихованців дитячих садків міста Тернополя працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення.
+SAM_5144

18 листопада такий захід було проведено  для вихованців ДНЗ №14.

Під час цікавої пізнавальної вікторини «Посади зернятко здоров’я» та  інтерактивної гри «Так, або ні» вихованцям садка розповідали про необхідність з раннього дитинства загартовувати свій організм спортом, заняттями фізкультурою, правильно харчуватися, дотримуватись режиму дня. Спортивні естафети подарували діткам бадьорий настрій та заряд енергії.
+SAM_5152

Здорове майбутнє - виховуймо змалку, державі потрібна здорова нація!

 

Поліомієліт: експеримент над дітьми чи вимушений захід?

Середа, 18 листопада 2015, 10:07

Наприкінці 2009 року в Україні була напівофіційно оголошена епідемія свинячого грипу. Тодішній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко витратила не один мільйон гривень на боротьбу з недугою. Пропаганда страху перед хворобою була настільки масштабною, що люди навіть на вулицях ходили у масках. Спецрежими були оголошені для дитячих садків і шкіл, по телеканалах день у день показували роз’яснення, що робити у разі появи симптомів свинячого грипу, а фармкомпанії заробляли мільярди на продажі ліків, зокрема «Таміфлю» і «Терафлю».

Через півроку Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) сказала, що галас довкола свинячого грипу був безпідставним, а «уряди деяких країн» заробляли на паніці.

Свинячий грип тоді не допоміг прем’єр-міністру Юлії Тимошенко стати президентом України. Але її технологію із залякування людей успішно запозичила нинішня влада.

 

Експеримент на дітях: противники МОЗ

30 квітня 2015 р. в аеропорт «Бориспіль» прибула партія «живої» вакцини від поліомієліту ОПВ (ОПВ – оральна поліовакцина). Це гуманітарна допомога від ЮНІСЕФ, профінансована урядом Канади – він купив її за 3000000 канадських доларів безпосередньо у виробника – Sanofi Pasteur («Санофі Пастер», Франція), найбільшої компанії в світі, що займається виключно вакцинами для людини.

Такий тип вакцини вже практично ніде в світі не використовується, а з квітня 2016 р. всі європейські країни від нього відмовляться, оскільки використання ОПВ може призвести до спалахів поліомієліту вакцинного походження. Однак, що не підходить великим, може використовуватися країнами третього світу. Але в день прибуття партію вакцини ніхто не забрав. Крім того, вакцина, відповідно до інструкції, повинна була зберігатися при температурі -20 градусів Цельсія, але коли вона потрапила на територію України, ніхто за температурним режимом багажу не стежив. 22 доби вакцина пролежала на складі аеропорту. І лише 21 травня Державне підприємство «Укрвакцина» її забрало. У цей же день заступник голови МОЗ Ігор Перегінець прийняв одноосібне рішення вакцину заморозити повторно.

Через два місяці в Закарпатті було зафіксовано два випадки млявоплинного паралічу дітей, що МОЗ поспішило назвати епідемією поліомієліту в Україні і почало пропаганду позапланової вакцинації від поліомієліту.

Реагуючи на галас навколо підвідомчого йому регіону, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що в регіоні не зафіксовано ніяких випадків поліомієліту, зазначив, що на закарпатських лікарів тисне МОЗ, вимагаючи безпідставно ставити дітям діагноз «поліомієліт». І навіть звернувся до Генпрокуратури з вимогою розслідувати прагнення МОЗ збути розморожено-заморожену вакцину.

Але маховик пропаганди вже не можна було зупинити.

Наприкінці жовтня у країні була оголошена турова, тобто поголовна вакцинація дітей від поліомієліту. У рамках попередження неіснуючої епідемії. Кажуть, з метою збуту вакцини, що лежить на складі з порушеним режимом зберігання, причому такого типу, від якого відмовляється весь цивілізований світ.

Необхідність вакцинації від поліомієліту ніхто не ставить під сумнів. У Національному календарі щеплень визначений вік дітей, коли слід проводити вакцинацію. Це 3 місяці, 6 місяців, 18 місяців і 6 років. Причому вакцинація, як і в цивілізованих країнах світу, проводиться не живою вакциною, а інактивованою ІПВ (ІПВ – інактивована полівакцина).

Однак МОЗ ухвалює рішення негайно прищепити дітей від 18 місяців до 6 років ОПВ, не дивлячись на те, отримували вони щеплення від поліомієліту раніше чи ні.

Причому ніхто у світі навіть не знає, до яких наслідків це може призвести. Як зазначає «Кореспондент», це експеримент над дітьми, на який ідуть чиновники МОЗ заради збереження добрих відносин з міжнародними організаціями.

Епідеміолог та інфекціоніст Борис Панфілов пише у себе на сторінці в Facebook: «Читаю в стрічці, що вже планують від поліомієліту прищеплювати в дитячих садках без розбору всіх дітей (незалежно від попередньої вакцинації). Вже роздають інформовані згоди. Мовляв, епідемія. НІЯКОЇ ЕПІДЕМІЇ ПОЛІОМІЄЛІТУ В УКРАЇНІ НЕМАЄ, НЕ БУЛО І НЕ БУДЕ. Є ЕПІДЕМІЯ ПАНІКИ В ГОЛОВАХ чиновників МОЗ та їх істеричних підспівувачів. Я вам як епідеміолог та інфекціоніст хочу порадити: ніяких «турів» і «акційних» щеплень. Дитячий садок – це не лікувальний заклад. Будь-які щеплення поза стінами лікувальної установи, яка має ліцензію (!!!) на цей вид діяльності – НЕЗАКОННІ», – каже лікар.

А всіма улюблений народний педіатр Євген Комаровський, закликаючи батьків планово вакцинувати дітей, взагалі вважає, що в Україні є небезпека поширення більш серйозної хвороби – дифтерії.

Однак, як зауважують експерти, влада продовжує залякувати країну неіснуючою епідемією поліомієліту. На боротьбу з хворобою кинуті всі сили. І тепер навіть не настільки важливі війна на Донбасі, місцеві вибори, фальсифікації на них, перетворення України на тоталітарну державу. Суспільство згуртував… поліомієліт.

 

З чого все почалося: позиція МОЗ

30 червня і 7 липня у двох дітей із Закарпаття виявили гострий млявий параліч (їх виявляють щороку в кожній області за наявності навіть незначних розладів рухової функції кінцівок).

Зразки калу, сироватки і спиномозкову рідину від таких хворих скеровують у вірусологічну лабораторію у Києві для дослідження на наявність вірусів поліомієліту, якщо є підозра, то у «Референс» – лабораторію ВООЗ. 28 серпня Україна дізналася, що в нас оголошено спалах поліомієліту.

У дітей із Закарпаття виявили циркулюючий дериват вакцинального штаму поліовірусу першого типу. Це означає, що вірус живої вакцини пройшов через багато організмів нещеплених дітей, здійснив безліч мутацій (до 26) і набув патогенних властивостей, тобто здатний викликати захворювання. Оскільки ці два випадки не пов’язані між собою, то, згідно з класифікацією ВООЗ, спалах є не на Закарпатті, а в усій Україні.

Згідно з рекомендацією ВООЗ, для локалізації спалаху слід зробити щеплення дітям до 5 років тричі з інтервалом не менше 28 днів живою оральною поліомієлітною вакциною, і дітям від 6 до 10 років – один раз турову імунізацію. Жива вакцина не лише виробляє загальний імунітет, а й створює місцевий захист в кишківнику дитини, що дуже важливо під час спалаху, бо вірус спершу потрапляє в кишківник.


Хто підлягає вакцинації?

Відповідно до наказу МОЗ України від 09.10.2015 №671 «Про затвердження плану заходів Міністерства охорони здоров’я України щодо імунізації населення від поліомієліту на 2015 рік», в Україні розпочали турову імунізацію дітей проти поліомієліту.

 

Контингенти на 1-й тур:

1. Діти віком від двох місяців до 5 років 11 місяців 29 днів, які не вакциновані проти поліомієліту, підлягають щепленню ІПВ (поліо 1).Через два тижні – ОПВ (дві краплі поліо 2).

2. Діти віком від двох місяців до 5 років 11 місяців 29 днів, які отримали ІПВ (поліо 1 понад два тижні від початку турової імунізації) та незалежно від кількості одержаних доз ОПВ.

Перший тур триватиме три тижні. Другий тур розпочнеться через 30 днів, третій – через 60 днів.

Усі діти під час турової імунізації одержать три дози вакцини проти поліомієліту, що забезпечить локалізацію спалаху в Україні.


Що з «розмороженою» вакциною

Згадана вакцина в Україну транспортувалася безпосередньо від виробника, і на території Франції за неї відповідав він. Відповідно, всі умови транспортування за збереження холодового ланцюга були витримані, оскільки гарантує транспортування і дотримання умов транспортування і виробник, і ЮНІСЕФ.

При доставці в Україну вакцину отримало державне підприємство МОЗ України «Укрвакцина», яке відповідає за такого роду транспортування. Там кажуть, що вакцина була відповідним чином прийнята, документально оформлена і спеціальним транспортом також зі збереженням холодового ланцюга була доставлена на склади «Укрвакцини».

Що тепер робити з цією партією ОПВ, поки не вирішено. Українська інструкція дозволяє розморожувати препарат лише один раз. За словами заступника міністра МОЗ Ігоря Перегінця, виробник Sanofi Pasteur заявляє про те, що дана ОПВ вакцина термостабільна – тобто, вона може заморожуватися і розморожуватися кілька разів.

«Дослідження, проведене Всесвітньою організацією охорони здоров’я, було проведено з використанням декількох вакцин ОПВ, включаючи ОПВ виробництва Sanofi Pasteur. За результатами дослідження визначено, що кілька кроків заморожування і відтавання не впливають ні на безпеку, ні на ефективність ОПВ. Крім того, важливо пам’ятати, що процес виробництва ОПВ складається з декількох етапів заморожування і відтавання», – говорить в інтерв’ю «Сегодня» Ігор Перегінець.

Щоб прояснити ситуацію, в МОЗ звернулися до Sanofi Pasteur з тим, щоб вони провели додаткове незалежне лабораторне дослідження цієї вакцини, яка зараз зберігається на українських складах. Також своє дослідження проведе українська лабораторія.


Чим зараз вакцинують дітей

Поки перша партія ОПВ залишається на складах, дітей прищеплюють вакциною з другої партії, що надійшла 24 вересня і не піддавалася повторному заморожуванню. Всього в рамках другої партії Україна отримала 2200000 доз ОПВ.

«Ця перша партія і далі зберігається на складі при температурі -20°C. Зараз для вакцинації використовується нова партія вакцини, яка надійшла вкінці вересня, вона не поміщалася в температуру -20°C. Вона була доставлена, відразу розвезена по регіонах і зараз використовується», – повідомив Ігор Перегінець.

Визначити, чи був дотриманий температурний режим зберігання вакцини, можна за її упаковкою. На кожному флакончику, який містить 10 доз, є термоіндикатор, який показує, чи в правильних умовах зберігалася вакцина. Залежно від кольору квадрата всередині можна сказати, придатна вакцина до використання чи не придатна. Якщо квадратик світлий, вакцина зберігалася в правильних умовах, вона придатна до використання. Якщо квадратик чорний – вакцина зберігалася з порушенням температурного режиму, застосовувати вакцину не можна. Кожен окремий флакон не може зберігатися відкритим більше 6-ти годин. Якщо він не буде використаний протягом 6-ти годин, ця вакцина більше не використовується.


МОЗ анонсував ще два етапи щеплення проти поліомієліту

30 листопада в Україні розпочнеться другий етап імунізації проти поліомієліту, за ним – третій. Протягом першого етапу, який тривав з 19 жовтня по 6 листопада, вакцинували 53,7% дітей. Протягом другого продовжуватимуть вакцинувати дітей віком від 2-х місяців до 6-ти років, під час третього – дітей до 10-ти років. Для того, щоб Україна перестала бути загрозою розповсюдження вірусу цього захворювання, процент вакцинації має становити не менше 95%.

– Ми повинні були провакцинувати 2,3 млн дітей. На п’ятницю 6-го листопада ревакциновано понад 1,2 млн. У 17-ти областях рівень вакцинації сягнув більше 50%, у 10-ти - понад 60%. Лідерами є Кіровоградська (понад 88%), а також Харківська, Миколаївська та Хмельницька, де щеплено від поліомієліту 70-80% дітей. Також є області з недостатньою кількістю про вакцинованих: Київська (36%), Одеська (31%). Сподіваємося, незабаром це виправимо, – сказав у коментарі «Дню» міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.

 

Кому повинні довіряти батьки?

Поки вітчизняне МОЗ активно пропагує черговий етап вакцинування, деякі ЗМІ поцікавилися долею дітей з Закарпаття, з яких і почалася вся ця «поліомієлітна істерія». З’ясувалося, що чотирирічна дитина, у якої нібито виявили поліомієліт, вилікувалася і благополучно поїхала додому (про іншу дитину наразі не повідомляють). Зі слів «губернатора» Закарпаття Геннадія Москаля, хлопчик здоровий, ходить у дитсадок. Однак представник ВООЗ не звернула на цей факт жодної уваги і безапеляційно заявила: не в компетенції українських лікарів ставити чи знімати такий діагноз.

Представник ЮНІСЕФ, який стверджував, що ОПВ вакцина абсолютно безпечна, сказав, що відмова від позапланової вакцинації матиме плачевні наслідки для України в контексті отримання безвізового режиму з ЄС.

Словом, як бачимо, політика втрутилася і в галузь охорони здоров’я. На Заході страшенно переживають, щоб у випадку зняття візових обмежень на їхню територію не хлинув «поліомієліт» з України. Тож там вирішили перестрахуватися і закупили для України необхідні вакцини, от тільки з першою партією наші чиновники, як то кажуть, «облажалися», тому довелося у вересні закуповувати нову вакцину. Судячи з усього, саме нею і вакцинують наших дітей. Бо навряд чи комусь із міністерства захотілося б відповідати за непередбачувані наслідки використання першої вакцини.


Довідка:

Поліомієліт – це інфекційне захворювання, яке викликається вірусом. Передається фекально-оральним шляхом (через заражену воду, харчові продукти, предмети побуту), можливий повітряно-крапельний шлях зараження (як при грипі). Є кілька форм перебігу захворювання: 80% – неспецифічний (ознаки застуди, пронос, нудота, блювота), 15% – асептичний менінгіт і від 1 до 5% – паралітичні форми (неврит лицевого нерва, парези і паралічі). Після перенесеної паралітичної форми поліомієліту інвалідизація становить 60%.


До теми:

У 1940-ві роки в Україні щороку хворіли на поліомієліт 2-3 тисячі осіб. З 1959 року почали робити щеплення живою оральною вакциною (в драже) і це звело випадки захворювання до поодиноких. Останній випадок захворювання на поліомієліт в Україні зареєстрований 1993 року.


Підготував Адам Стрижнюк

 

Вихідні дні – 2016: Кабмін назвав святкові та вихідні дні

Середа, 18 листопада 2015, 08:55

8d4100b0b1b93982a857bad17b5db06018c64f25Кaбiнeт Мiнicтpiв Укpaїни cвoїм poзпopяджeнням вiд 11.11.2015 № 1155-p peкoмeндyвaв гpaфiк пepeнeceння poбoчих днiв y 2016 poцi з ypaхyвaнням вcтaнoвлeних зaкoнoм cвяткoвих i нepoбoчих днiв в Укpaїнi, пише ТГН

Тeкcт poзпopяджeння Кaбмiнy, який тpaдицiйнo poзpoблявcя Мiнcoцпoлiтики, нeщoдaвнo oпpилюднeний нa “Уpядoвoмy пopтaлi”.

Згiднo iз зaкoнoм пoдiбнi пepeнeceння poблятьcя «з мeтoю cтвopeння cпpиятливих yмoв для викopиcтaння cвяткoвих тa нepoбoчих днiв, a тaкoж paцioнaльнoгo викopиcтaння poбoчoгo чacy».

Зa зaгaльним пpaвилoм, вpaхoвyючи пoлoжeння cтaттi 73 Кoдeкcy зaкoнiв пpo пpaцю Укpaїни, y 2016 poцi нa пiдпpиємcтвaх, в ycтaнoвaх, opгaнiзaцiях poбoтa нe пpoвoдитимeтьcя y тaкi cвяткoвi днi i днi peлiгiйних cвят:

1 ciчня – Нoвий piк (п’ятниця);
7 ciчня – Рiздвo Хpиcтoвe (чeтвep);
8 бepeзня – Мiжнapoдний жiнoчий дeнь (вiвтopoк);
1 тpaвня – Пacхa (нeдiля);
1 i 2 тpaвня – Дeнь мiжнapoднoї coлiдapнocтi тpyдящих (нeдiля, пoнeдiлoк);
9 тpaвня – Дeнь Пepeмoги (пoнeдiлoк);
19 чepвня – Тpiйця (нeдiля);
28 чepвня – Дeнь Кoнcтитyцiї Укpaїни (вiвтopoк);

24 cepпня – Дeнь нeзaлeжнocтi Укpaїни (cepeдa);
14 жoвтня – Дeнь зaхиcникa Укpaїни (п’ятниця).

Згiднo з poзпopяджeнням Кaбiнeтy Мiнicтpiв Укpaїни вiд 11.11.2015 № 1155-p “Пpo пepeнeceння poбoчих днiв y 2016 poцi”, 8 ciчня тaкoж бyдe вихiдним днeм, yтвopюючи чoтиpидeннi кaнiкyли з 7 пo 10 ciчня. Тaк caмo yтвopюютьcя пo чoтиpи вихiднi днi для пpивiтaння жiнoк (з 5 пo 8 бepeзня) тa cвяткyвaння дня Кoнcтитyцiї Укpaїни (з 25 пo 28 чepвня). Вихiднi днi 8 ciчня, 7 бepeзня тa 27 чepвня дoвeдeтьcя вiдпpaцьoвyвaти  пo cyбoтaх 16 ciчня, 12 бepeзня тa 2 липня вiдпoвiднo.

А oт нa 1 тpaвня 2016 poкy (нeдiля) пpипaдaє oдpaзy двa cвятa: Дeнь coлiдapнocтi тpyдящих тa Вeликдeнь. Вiдпoвiднo дo cтaттi 67 КЗпП , якщo cвяткoвий aбo нepoбoчий дeнь збiгaєтьcя з cyбoтoю aбo нeдiлeю, вихiдний дeнь пepeнocитьcя нa нacтyпний пicля cвяткoвoгo aбo нepoбoчoгo. І хoчa в тpaвнeвy нeдiлю oдpaзy двa cвятa, дoдaткoвий вихiдний бyдe лишe oдин – 3 тpaвня. Вiдпoвiднe poз’яcнeння з цьoгo пpивoдy нaдaлo Мiнcoцпoлiтики y cвoємy лиcтi вiд 20.07.2015 p № 10846/0/14-15/13.

Вapтo зayвaжити, щo гpaфiки вихiдних днiв poзpaхoвaнi для пpaцiвникiв з 5-дeнним poбoчим тижнeм. А poзпopяджeння пpo пepeнeceння poбoчих днiв зaвжди нocить peкoмeндaцiйний хapaктep. Згiднo КЗпП ocтaтoчнe piшeння пpo пepeнeceння вихiдних тa poбoчих днiв нa пiдпpиємcтвi пpиймaє влacник aбo yпoвнoвaжeний ним opгaн (кepiвник) пiдпpиємcтвa шляхoм видaння нaкaзy чи iншoгo poзпopядчoгo дoкyмeнтa.

Як oплaчyєтьcя poбoтa тa лiкapнянi y зв’язкy iз пepeнeceнням вихiдних i poбoчих днiв мoжнa дiзнaтиcя тyт.

Кoли вигiднo бpaти вiдпycткy – y тpaвнi чи липнi, з пoнeдiлкa aбo в якийcь iнший дeнь? Вiдпoвiдi нa цi питaння зaлeжaть вiд тoгo, щo для вac вaжливiшe: пoбiльшe пoгyляти aбo oтpимaти бiльшe вiдпycкних. Фopмyлy poзpaхyнкy вiдпycкних i зapoбiтнoї плaти мoжнa пoбaчити тyт.

Пopядoк poзpaхyнкy нopми тpивaлocтi poбoчoгo чacy нa пiдпpиємcтвi y 2016 poцi мoжн пepeглянyти тyт.

Нaгaдaємo, пepeнeceння poбoчих днiв y 2015 poцi бyлo зaтвepджeнe poзпopяджeнням Кaбмiнy вiд 12.11.2014 № 1084-p.

Джерело: http://zib.com.ua

ТГН

 

Якщо позика не повернута

Середа, 18 листопада 2015, 08:06

Чи обкладається податком на доходи фізичних осіб та військовим збором сума позики, яка не повернута у зв’язку із смертю працівника?

Грошову позику (поворотну фінансову допомогу) надають фізичній особі на поворотній основі.

Основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується особою, не включається до загально місячного або річного оподаткованого доходу платника податку.

Згідно із статтею 1046 Цивільного кодексу, встановлено, що за договором позики одна сторона передає у власність іншій стороні грошові кошти або інші речі, а позичальник зобов’язаний повернути таку ж суму грошових коштів або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

У свою чергу позичальник, зобов’язаний повернути у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо ж таким договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред’явлення вимоги, позика має бути повернена позичальник протягом тридцяти днів від дня пред’явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

Якщо позика надається підприємством своєму працівнику за договором, за яким вона підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк, то протягом дії договору об’єкта оподаткування відповідно до положень Податкового кодексу в такого працівника – не виникає.

У разі смерті фізичної особи її права та обов’язки як позичальника за договором позики –припиняється, також припиняються обов’язки як платника податків, відповідно до Цивільного та Податкового кодексів. Тому не повернута таким померлим працівником позика – не є об’єктом обкладання податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

З історією і сьогоденням митної справи на Тернопільщині знайомились студенти

Вівторок, 17 листопада 2015, 07:59

“Ще древній мудрий князь Олег збирав найперше мито” – саме ці віршовані рядки віддзеркалюють славну історію української митниці. Днями студенти Тернопільського національного економічного університету ознайомились із зародженням митної справи на Тернопіллі.

Після короткого ознайомчого екскурсу історією становлення Тернопільської митниці ДФС начальник відділу митного оформлення № 1 Іван Шлюсар показав гостям практичну і невідому сторону роботи митниці. Під час екскурсії студенти оглянули інфраструктуру відділу, ознайомилися із роботою інспекторів під час заїзду транспортних засобів в зону митного контролю.

DSC_0174

Окрім цього, головний державний інспектор відділу митного оформлення № 1 Юрій Ковальчук показав склади тимчасового зберігання та ознайомив присутніх із процесом здійснення митного контролю в зоні митного контролю.

Наприкінці екскурсії студенти мали можливість подивитися на показовий виступ із залученням службового собаки. Золотистий ретрівер Крещеано-Рональдо вправно на очах у відвідувачів митниці провів обстеження досліджуваної вантажівки і виявив заховану студентами річ.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Особлива увага служби зайнятості - до демобілізованих учасників АТО

Вівторок, 17 листопада 2015, 07:42

До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості у пошуках роботи у січні – жовтні 2015 року звернулись 52 демобілізованих військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, що проживають в м. Тернополі, з них 10 осіб працевлаштовані за сприянням служби зайнятості, в тому числі 3 особи отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності, 3 – направлені на професійне навчання та підвищення кваліфікації. В липні - жовтні 2015 року проведені 3 інформаційних семінари для військовослужбовців та учасників АТО, в якому взяли участь 20 таких осіб.

За станом на 01 листопада 2015 року на обліку у центрі зайнятості перебуває 36 військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, звільнених з військової служби, що потребують соціального захисту. Проводиться відповідна робота щодо сприяння їм у підборі підходящої роботи.

 

Екскурсія для школярів на КП “Тернопільводоканал”

Вівторок, 17 листопада 2015, 07:38

У рамках співпраці навчальних закладів зі службою зайнятості фахівці місцевих центрів зайнятості проводять професіографічні екскурсії на підприємства.

Так, Тернопільський міськрайонний центр зайнятості організував такий захід для учнів 8-х класів Тернопільської загальноосвітньої школи №11. Школярі відвідали КП «Тернопільводокал», де ознайомилися з історією водопостачання міста, перспективами його розвитку та проблемами, з якими щодня стикаються споживачі питної води; дізналися про те, фахівці яких професій піклуються про забір, очищення та подання води жителям Тернополя, про умови праці, вимоги до робітників.

А почалася екскурсія із відвідин музею КП “Тернопільводокал” під відкритим небом, де діти побачили, як виглядають і працюють водяний насос, засувки, а також якими були колись у місті водорозбірні колонки. В експозиції музею є багато експонатів, які десятки років служили на підприємстві і в зв'язку з модернізацією, заміною насосного обладнання або елементів мереж були виведені з експлуатації, проте їх історія тісно пов'язана з історією водоканалу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Знайомство з цими музейними експонатами допоможе дітям зрозуміти як працюють елементи водопровідно-каналізаційної системи, послугами з водопостачання і водовідведення», - зазначила інженер відділу водопровідно-каналізаційних мереж Марія Швагла.

В актовому залі приміщення КП “Тернопільводоканал” юні відвідувачі переглянули фільм про важливість води у житті людини.

Інженер лабораторії хіміко-бактеріологічного контролю якості води Наталія Борщук зауважила, що Тернопіль - одне з тих небагатьох міст України, яке отримує воду виключно з артезіанських свердловин. Тому за якістю питної води, котру споживають жителі міста, пильно стежать працівники лабораторії. Щодня вони здійснюють відбір проб на водозаборах “Тернопільський” та “Верхньо-Івачівський” і проводять відповідні аналізи.

«Тернополяни можуть бути впевнені, що вода, яку вони використовують – якісна» - додала Наталія Борщук.

Фахівець центру зайнятості Любов Смик перерахувала професії, які представлені у КП “Тернопільводоканал”. Тут і лаборанти хіміко-бактеріологічного аналізу, й інженери, які задіяні в обслуговуванні водопровідно-каналізаційної системи, і майстри, і зварювальники, і слюсарі, і технологи та ін.

На завершення екскурсії Марія Швагла звернула увагу підлітків на бережливе ставлення до водних ресурсів, та економного використання води.

Загалом у заході взяли участь 38 школярів.


Провідний фахівець з профорієнтації

 

Нойзово-літературна акція від Юрія Завадського та «Субпродукт»

Понеділок, 16 листопада 2015, 12:37

27 листопада 2015 року в п’ятницю о 19:00 у винарні «Заратустра»відбудеться нойзово-літературна акція «наскрізне [о]» від Юрія Завадського та музичного середовища «Субпродукт», пише сайт Культурно.

Тут говоритимуть про поезію та все те новітнє й несподіване, що приносить і ще може принести українська поезія. Поспілкуються про це всі присутні разом з Юрієм Завадським і Юрієм Матевощуком, який буде цю розмову провадити. Юрій Матевощук – не лише професійний поет, а й вправний модератор, організаційними потугами якого рухається не один фестиваль.

Юрій Завадський разом із відомими віршами з виданих книжок прочитає свої найновіші тексти, що складуть його наступну збірку. Другий блок акції учасники присвятять фонетичній поезії: Ю. Завадський контрольним пострілом продекламує фонетичну поему «еа». На цьому етапі варто приготувати свої додаткові рецептори та відчуття, адже товаришуватиме виступу нойз від «Субпродукту».

Справа не лише у «дірявості» літери «о», — пояснюють організатори — але й у її протяжності та огубленості, у фонетичній поезії, котра шукає значення у найдрібніших атомах людської мови, та всюдисущому шумі, який підкреслює фізіологічність будь-якого мистецтва.

Юрія Завадського називають явищем в українській літературі, чиї вірші «для підкованого читацького ока можуть бути складними, незрозумілими. На те й існує авангардна поезія – вона кусається саме тоді, коли ти її пробуєш погладити за шерстю» (Культурно-видавничий проект Читомо / chytomo.com). Він є автором десяти поетичних книжок, записав альбом із гуртом ZSUF.

Музичне середовище «Субпродукт» існує як тривалий звуковий експеримент із мінливим складом, який підтримує загальну концепцію проекту. Одне із завдань, яке вирішує для себе «Субпродукт» – створення шумового енвайроменту, який набуває значення та експресії в природній спосіб, як зміна погоди чи стабільність людської недосконалості.

Вхід на акцію безкоштовний. Усі бажаючі зможуть придбати книжку Юрія Завадського «Таксист».zavadsky_zaratustra_subprodukt_WEB

 

Максимально сприяти розвитку бізнесу на Тернопіллі

Понеділок, 16 листопада 2015, 10:51

Днями у Тернопільській обласній державній адміністрації відбулося організаційне засідання регіональної ради підприємців. Основне питання, що стояло на порядку денному — затвердження стратегії розвитку області. Окрім підприємців, представників громадських організацій та представників кожного району, у вказаному заході взяли участь начальник Головного управління ДФС у Тернопільської області Ігор Комендат та в.о. начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

Відкрив засідання голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, який подякував підприємцям за те, що у сьогоднішніх нелегких умовах вони успішно провадять свою діяльність, створюють робочі місця й сплачують податки, дбають про інвестиційну привабливість Тернопільщини.

засідання регіональної ради підприємців3

Першочергово учасники заходу обговорили проект Положення про регіональну раду підприємців Тернопільської області при обласній державній адміністрації і, відповідно до нього, був запропонований персональний склад регіональної ради підприємців та обрано її очільника, який за згодою, в установленому порядку, вводиться до складу колегії при департаменті економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва обласної державної адміністрації. На посаду голови регіональної Ради підприємців висунули кандидатуру Володимира Гевка, директора найбільшої на Західній Україні навчально-консалтингової компанії «Профі-Центр», що спеціалізується на ефективному навчанні англійської мови.

У ході засідання було створено контактну групу із взаємодії органів влади, контролюючих органів з регіональною радою підприємців Тернопільської області.

Слід зазначити, що до основних завдань регіональної ради належать: ініціювання впровадження механізмів активізації підприємництва, у томі числі шляхом утворення об’єктів інфраструктури розвитку підприємництва та всебічної підтримки їхньої діяльності, у межах чинного законодавства. Окрім цього, сприяння розвитку кооперативних зв’язів між суб’єктами господарської діяльності області.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Про податкову реформу – з перших уст фахівців Державної фіскальної служби

Понеділок, 16 листопада 2015, 08:48

Сьогодні в актовій залі Головного управління ДФС у Тернопільській області відбувся регіональний семінар суб’єктів господарювання на тему: «Актуально про податок на прибуток, ПДВ, ПДФО. Військовий збір і ЄСВ на практиці». Його організатором виступило керівництво державного підприємства «Сервісно-видавничий центр» ДФС України.

У зв’язку з тим, що кінець минулого року приніс чимало нововведень для бізнесу та громадян у рамках податкової реформи, прийнято ряд Законів України, які внесли зміни до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів, провідні фахівці Державної фіскальної служби України зустрілися і з платниками Тернопільської, Чернівецької, Рівненської та Івано-Франківської областей, аби спільно знайти відповіді на запитання, що виникають у їхній повсякденній діяльності.

DSC_0047

Із вітальним словом до учасників заходу звернувся заступник начальника Головного управління ДФС в області Сергій Господарик, який, зокрема, зазначив:

«В рамках податкової реформи відбуваються позитивні зміни для бізнесу – ми поступово відходимо від кліше «карального органу», перетворюючись у сервісну службу. Відбулось зменшення кількості податків, запроваджено мораторій на перевірки, збільшилась кількість електронних сервісів, які мінімізують вплив людського фактору. Окрім цього, функціонує запровадженна система електронного адміністрування ПДВ, а реєстрація підприємницької діяльності здійснюється протягом 24 годин. Це ще раз доводить, що ми рухаємося у правильному керунку».

DSC_0099

У ході семінару відбувся конструктивний діалог. Лектори дали вичерпні відповіді на численні запитання платників щодо нововведень у податковому законодавстві з актуальних питань оподаткування податком на прибуток, ПДВ, податком на доходи фізичних осіб, застосування на практиці військового збору та ЄСВ.


Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

За десять місяців 53 особи отримали допомогу для організації підприємницької діяльності

Понеділок, 16 листопада 2015, 08:39

В результаті вжитих заходів активної політики зайнятості, за січень – жовтень 2015 року за сприянням міськрайонного центру зайнятості працевлаштовані 4609 незайнятих громадян (у відповідному періоді 2014 року – 4021 чол.).

З початку 2015 року 621 особа направлена на роботи тимчасового характеру для збору вторсировини у ТОВ «Град Світлий» і ТОВ «Вторма – Тернопіль» та 111 осіб направлені на громадські роботи, в тому числі у ТОВ «Теркомуналсервіс» для благоустрою території міста – 95 чол. та в Управління соціальної політики Тернопільської міської ради для робіт пов’язаних з наданням населенню житлових субсидій – 12 осіб.

За десять місяців 2015 року 53 особи отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності (у січні – жовтні 2014 року – 70 чол.), в тому числі 27 жінок, 23 чол. з числа молоді віком до 35 років. Середній розмір виплаченої допомоги для організації підприємницької діяльності склав 15793,5 грн.

За січень – жовтень 2015 року по 86 підприємствах, які юридично зареєстровані у місті Тернополі та прийняли на роботу 136 безробітних Тернополя та Тернопільського району прийнято рішення про компенсацію роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску.

 

Змагатимуться за звання кращого студента Тернополя

Неділя, 15 листопада 2015, 13:57

19 листопада о 17 годині в нічному клубі "Allure", 10 найкращих, найкреативніших та найхаризматичніших студентів області зберуться, аби позмагатися за звання "Кращого студента Тернополя". Організатором конкурсу є ВМГО «Студентська Респібліка» та Тернопільський студентський магістрат. Захід відбудеться за підтримки Департаменту сім"ї, молоді, фізичної культури та спорту Тернопільської ОДА.

В рамках конкурсу цього року визначатимуться наступні номінації: 
- "Кращий студент - комплексна характеристика"
- "Кращий громадський діяч року"
- "Кращий талант року" 
- "Глядацька симпатія вечора".

Контактна особа: Дмитро Миронюк (097) 773 42 91;


 

Поетика революції

Субота, 14 листопада 2015, 10:21

Тернополян запрошують на поетику революції. 19 листопада у приміщенні обласної бібліотеки четверо місцевих авторів Микола ШпаковськийЮрій ЗавадськийЮрій Матевощук та Роман Воробйов розповідатимуть про поезію у кризовий час, пише сайт Культурно.12249959_531500453667314_7811641369169682578_n

Поетика революції — це не лише текст, не лише бій, не лише кров, не лише любов, — каже Юрій Завадський. — Запрошуємо усіх бажаючих приєднатись до творчої дискусії.

19 листопада, 15:00
Тернопільська обласна універсальна наукова біліотека
Вхід вільний.


 

Працівниками поліції охорони затримано «нічного» магазинного злодія

П'ятниця, 13 листопада 2015, 09:33

Перервати протиправні дії злодія в продуктовому магазині вдалося завдяки встановленій охоронній системі Управління поліції охорони. Бажання похмелитися спонукало 20-річного тернополянина піти на злочин. Але спрацювання сигналізації дало змогу затримати лиходія безпосередньо на місці скоєння злочину.

thumb-big-420x305-2805

- Прибувши на об’єкт, група реагування миттєво заблокувала усі виходи. У зв’язку з тим, що прилегла територія довкола магазину була досить великою та мала декілька виходів, правоохоронці взялись обстежувати територію, - розповів начальник Управління поліції охорони в Тернопільській області Олег Іващенко. - В ході обстеження було виявлено сліди проникнення – зламані вхідні та тильні двері магазину. А незабаром виявили і зловмисника, який встиг «похазяйнувати» в крамниці та викрасти слабоалкогольні напої.

Відомості про подію внесено до єдиного реєстру досудового розслідування. Молодику доведеться відповісти за скоєний протиправний вчинок перед законом.

 

Тисяча претендентів у тернопільські патрульні вже пройшли тестування

П'ятниця, 13 листопада 2015, 09:19

Четвертий день у Тернополі кандидати у патрульні поліцейські проходять тестування загального розвитку. Це є першим етапом конкурсного відбору. Нагадаємо, що розпочалось тестування у понеділок, 9 листопада.

Претендентів на посади патрульних поліцейських розділили на групи. Для кожної визначили день та годину здачі тестування. В один день встигають перевірити знання 300 осіб.

Станом на 12 листопада тестування склало тисячу кандидатів. Близько двох сотень не з’явилося на перше випробування, тож втратили свою можливість стати поліцейськими.

В ГУ Національної поліції в Тернопільській області нагадують, що триватиме тестування ще два тижні в Науковій бібліотеці Тернопільського національного економічного університету на вулиці Бережанська, 4.

 

Шахраї від імені керівництва податкової виманюють гроші

П'ятниця, 13 листопада 2015, 07:51

Останнім часом на мобільні телефони підприємців Тернопільщини надходять дзвінки від невідомих осіб, які телефонують від імені керівництва Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції і вимагають надіслати гроші на конкретний банківський рахунок.

Державна фіскальна служба у Тернопільській області наполегливо радить підприємцям бути пильними та обачними, адже використовуються злочинні шахрайські схеми. Про випадки вимагання грошей слід негайно повідомляти за телефонами: «гаряча» лінія ДФС України «ПУЛЬС» 0442840007, ГУ ДФС у Тернопільській області:43-46-38 або особисто звернутись за адресою: вулиця Білецька1, кабінети 705 та 707.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Сума єдиного внеску перевершила мільярдний рубіж

П'ятниця, 13 листопада 2015, 07:49

Про це інформувала начальник відділу адміністрування єдиного внеску Тернопільської ОДПІ Сніжана Кравчун. Вона зазначила, що впродовж січня – жовтня цього року роботодавцями та представниками бізнесу сплачено 1 млрд 244 тис грн. цього платежу, а це на 147 млн більше, як минулоріч. Фізичні особи – підприємці внесли понад 87 млн грн., у тому числі “спрощенці” – 38 млн грн.

Надходження та своєчасність сплати єдиного внеску контролюються та постійно моніторяться – зазначила начальник відділу. До платників, які допустили несвоєчасну сплату, застосовано 7238 фінансових санкцій та пені на загальну суму 3,8 млн грн., а 16 посадових осіб притягнуто до амін відповідальності на суму 10,9 тис грн. Ще 198 посадовців оштрафовано на 97,9 тис грн. за несвоєчасне подання звітності з єдиного внеску.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»

Четвер, 12 листопада 2015, 12:01

У Тернопільському національному економічному університеті 9 листопада 2015 року відбулося урочисте відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду». Розпочав свято ансамбль бандуристок «Калинове намисто», у виконанні якого прозвучала пісня «Єднаймося, люба родино!».

На захід завітали поважні гості: проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ, професор Василь Ярославович Брич, відомий етнограф, волонтер, знавець українських традицій та звичаїв Лілія Мусіхіна, голова міського методичного об’єднання вчителів трудового навчання Людмила Львівна Репіленко, відома у нашому краї мисткиня, колекціонерка Віра Григорівна Матковська, кандидат історичних наук, доцент кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства ТНЕУ, відомий культуролог Надія Іванівна Білик.

Здавна у кожній родині лялька-мотанка була символом мудрості, матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями, берегинею роду. Це одна із найдревніших іграшок і сакральних істот нашого народу, якій тисячі років.

Ми радіємо, що живемо серед таких щедрих душею і талантом людей, наших краянок, які любов до всього рідного та дорогого передають мистецтвом створення української ляльки-мотанки, авторської, портретної ляльки. Це народні майстрині Тернопільщини, які з великим задоволенням відгукнулися на пропозицію університету взяти участь у нашій виставці.

Осягнути всю глибінь народних витоків усіх запросила солістка гурту «Кралечки» нашого університету Роксолана Залізняк. Свій чарівний спів подарувала присутнім лауреат Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Пісенний вернісаж-2014» Вікторія Ярема, а також лауреат Всеукраїнських фестивалів-конкурсів Тетяна Шарган.

Зі щирим привітанням перед присутніми виступили народна майстриня, майстер народних художніх промислів, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Павлова, Голова Міжнародного благодійного фонду «Українська сім’я», директор центру культурного виховання «Галицька Перлина», громадська діячка, майстриня Наталія Кіндрацька, а також відомий етнограф, волонтер, громадська діячка, письменниця Лілія Мусіхіна.

Усім учасникам виставки були вручені подяки від ректора ТНЕУ, професора А.І. Крисоватого, а також квіти – від первинної профспілкової організації студентів ТНЕУ. Подяки та квіти вручив проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ, професор Василь Ярославович Брич.

На завершення Владислав Вальків заспівав пісню «Є в тебе все», що вселяє надію у те, що країна з такими талановитими, обдарованими, закоханими у рідну земля людьми буде щасливою!

Фотозвіт:Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»



Автор - Відділ гуманітарної освіти та виховання


 

Збитків майже на сто тисяч гривень завдали крадії линій електромереж

Четвер, 12 листопада 2015, 11:24

kabelУ період з серпня по жовтень невідомі зловмисники зрізали 13 кілометрів, а це більше тонни високовольтного проводу в Козівському районі на Тернопільщині.

Факт розкрадання державного майна виявили працівники ЛЕПу під час чергової перевірки справності електромереж й повідомили про це правоохоронців.

Співробітники Козіського відділення ГУ Національної поліції в області розшукують зловмисників.

Крадіжки проводу скоїли особи, які добре знали, що роблять, – у цьому переконані районні поліцейські, – адже спроба зрізати лінію, яка перебуває під напругою у 10 тисяч Вт без спеціального захисного костюму та обладнання рівноцінна смерті.

За словами т.в.о начальника Козівського відділення ГУ Національної поліції Михайла Швайки, крадіжки були скоєні на двох ділянках. У першому випадку поцупили 5 кілометрів електромереж вагою 746 кг, у другому – 8 км вагою 1189 кг. Аби зрізати й вивезти таку кількість проводу, невідомі особи мали не одноразово приїжджати на місця злочину. Щоб їхні злодіянні якнайдовше залишалися непоміченими, об’єктом наживи обирали резервну лінію, адже при пошкодженні основної зникло б електропостачання в населених пунктах і це помітили б працівники ЛЕП.

За фактами розкрадання державного майна відкрите кримінальне провадження за статтею 185 ККУ – крадіжка. Слідство триває.

Тим часом правоохоронці закликають мисливців не ризикувати власним життям заради примарної можливості заробити. Спроба зрізати провід ЛЕП може вартувати життя.

 

Вчителька заявила про махінації з оцінками

Четвер, 12 листопада 2015, 11:10

Слідчі Тернопільського відділу Національної поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом підроблення документів.

Справа стосується шкільних атестатів, до яких, за свідченнями одного з педагогів Чорткова, директор місцевої школи-інтернату вносить неправдиві відомості.

Вчителька звернулася до правоохоронців із заявою про те, що керівник навчального закладу та окремі батьки учнів випускних класів чинять на неї тиск з метою завищення оцінок. Педагог також повідомила, що директор самовільно виписує додатки до свідоцтв окремим учням із завідомо неправдивими та завищеними оцінками, аби полегшити їм вступ до навчальних закладів.

Кримінальне провадження розпочато за частиною першою статті 358 Кримінального кодексу України. Проводиться досудове розслідування.

 

Зернятко здоров’я зростає у тернопільських садочках

Четвер, 12 листопада 2015, 10:12

Діти – майбутнє нашої нації. Саме дітям належатиме важлива роль у розбудові нашої держави. А що потрібно для цього? Ну звичайно ж - здоров’я!

Здоров’я не існує саме по собі, воно не дається на все життя, не є постійним і незмінним. Воно потребує турботи протягом усього життя людини. Тому треба з раннього дитинства загартовувати свій організм спортом, заняттями фізкультурою, правильно харчуватися, дотримуватись режиму дня, тоді організм звикне до посильних навантажень і ставатиме дедалі міцнішим і здоровішим.
01

Вчити турбуватись про своє здоров’я - мета циклу пізнавальних заходів «Зернятко здоров’я», які організовують для вихованців дитячих садків міста Тернополя працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення.

10 листопада такий захід було проведено для діток старших груп ДНЗ №12. Щоб заняття було цікавим та різноманітним організатори включили в програму: вікторину «Посади зернятко здоров’я»; інтерактивну гру «Так, або ні»; спортивні естафети.
02

Малеча із захопленням виконувала завдання і поряд з тим навчалась головним правилам, як турбуватись про своє здоров’я, адже, щоб «зернятко здоров’я» виросло та дало урожай потрібно за ним доглядати.

06

Шановні батьки та вихователі, звертайтесь у Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення і такий захід організують для Ваших дітей.

Телефон для отримання інформації: 51-16-35.

 

З гуртожитків у Тернополі масово викрадають ноутбуки

Четвер, 12 листопада 2015, 07:52

kradigkaЗ трьох гуртожитків обласного центру невідомі викрали ноутбуки. Із заявами в Тернопільський відділ поліції про те, що з кімнат 10 листопада щезли комп’ютери звернулися мешканці гуртожитків з вулиць Живова, Кривоноса та Клінічна.

Потерпілі заявили, що до приміщення невідомі зайшли, підібравши ключі. Усі крадіжки трапилися вранці, коли студенти перебували на навчанні у ВУЗах. Сума збитків становить близько 50 тисяч гривень.

Зловмисників зафіксували камери спостереження.

За словами правоохоронців, крадіїв було двоє. Чоловіки віком від 20 до 28 років. Одягнуті у чорній та сірій куртках, синіх джинсах та кепках із білою емблемою. В обох рюкзаки темного кольору. Один з них кульгав.

Правоохоронці звертаються до мешканців гуртожитків, не залишати цінні речі у кімнатах та встановити надійні замки у дверях.

Поліцейські просять усіх, хто бачив невідомих у гуртожитку та впізнав їх, повідомити за номером телефону (096) 771 10 47 або на лінію “102″.

 

Важливі питання аграрного бізнесу обговорювались за «круглим столом»

Четвер, 12 листопада 2015, 07:40

Днями з ініціативи громадської організації «Спілка власників землі» відбувся круглий стіл за участю представників вповноважених органів тернопільської влади, громадських організацій, науковців та сільськогосподарських товаровиробників на тему: «Державна політика в аграрній сфері: на що розраховувати власникам землі та сільгоспвиробникам».

Під час заходу зазначалось, що попри значний ріст показників вирощеної сільськогосподарської продукції та об’ємів її експорту, існує ряд проблемних питань, відповіді на які шукали учасники заходу.

Найбільш гострим на сьогоднішній день виявилось питання щодо переведення виробників сільськогосподарської продукції із спеціального режиму на загальну систему оподаткування. Свою позицію стосовно цього висловив заступник начальника Головного управління ДФС в області Сергій Господарик: «Спецрежим оподаткування був рятівною соломинкою, за яку тримались всі сільгоспвиробники. Протягом двадцяти років кількість платників, які перебували на спецрежимі оподаткування по ПДВ була досить значною. На сьогоднішній день таких виробників в нашій області є лише 425, при тому, що платників податку на додану вартість – 2100. Варто зауважити, що саме вони є тими суб’єктами господарювання, які працюючи в районах нашої області несуть на собі основний промисловий тягар та створюють значну кількість робочих місць»

Законопроекти, які на сьогоднішній день подані у Верховну Раду України, зокрема проект, поданий Комітетом з питань податкової та митної політики, спрямований на те, щоб залишити спецрежим оподаткування лише для тих товаровиробників, які функціонують у галузі тваринництва.

Представники аграрної сфери висловили думку про те, що вони згідні сплачувати ПДВ в частині спецрежиму навіть за умови збільшення ставки єдиного податку.

Підсумовуючи, Сергій Степанович додав, що скасування спецрежиму оподаткування варто розтягнути в часі задля того, щоб сільськогосподарські виробники могли для початку раціонально розприділяти прибуток від сільськогосподарського виду діяльності, зокрема певну його частину спрямовувати до держбюджету, решту – на власне використання, при цьому з кожним роком зменшуючи відсоток власного використання.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Тернополянин «підняв на ноги» Управління поліції охорони та «швидку допомогу»

Середа, 11 листопада 2015, 16:01

Поліція виконує не каральні, а сервісні функції для спокою і порядку громадян - це вкотре довели працівники Управління поліції охорони в Тернопільській області.

Швидке спрацювання групи реагування Управління поліції охорони дало змогу відновити громадський порядок та вберегти магазин від затрат. Від чергового Тернопільського відділу поліції в Тернопільській області поступило повідомлення про те, що в одному з продуктових магазинів невідома особа порушує громадський порядок.

 

За лічені хвилини група реагування Управління поліції охорони прибула за вказаною адресою, де застали чоловіка із закривавленою головою.На порозі торгового закладу правоохоронців зустрічали схвильовані продавчині, які розповіли, що відвідувачем їх магазину став невідомий громадянин, який перебував у стані алкогольного сп’яніння.

«П′яний мужчина заважав нам працювати, чіплявся до відвідувачів, висловлювався нецензурними словами. Спочатку ми намагались втихомирити його самі, але зрозуміли, що нам це не під силу, тому і зателефонували на «102»», - розповідає продавець магазину. Почувши, що продавці викликали правоохоронців, дебошира вирішив покинути приміщення магазину. Проте, сильний стан алкогольного сп’яніння і невдалий маневр між прилавками призвів до падіння, внаслідок якого він завдав собі травму голови.

Для надання медичної допомоги пораненому працівники Управління поліції охорони викликали бригаду «швидкої допомоги».

 

Малечу запрошують в мобільний планетарій

Середа, 11 листопада 2015, 13:33

Побувати в космосі, побачити галактику на відстані витягнутої руки — все це можливо за допомогою мобільного планетарію, який можна буде відвідати у нашому місті 13 листопада, пише сайт Культурно

  • Це дуже цікаві фільми та мультфільми для діток та водночас корисна та пізнавальна програма, — кажуть організатори — Спеціальні програми дозволяють досягти ефекту присутності під зоряним небом. Під час перегляду діти знаходяться усередині куполу. В процесі лекції проекція нічного неба і космічних тіл виводиться на внутрішню поверхню куполу. В уявленні задіяні візуальні та аудіоефекти.
    5565ca06226b112088249_767915230020305_3554266691994773977_n

Мобільний планетарій — це великий надувний купол, в середині якого встановлено обладнання для показу пізнавально — розважальних фільмів на основі шкільної програми в 3Д форматі.549502мобільний планетарій тернопіль

Діти 6-10 років — о 18:00 год.
Діти 11-14 років — 18:30 год.

13 листопада
студія ІРИска,
вул. Руська, 17, кооп. коледж, 2 поверх

 

Податковою міліцією вилучено 14 тисяч літрів палива

Середа, 11 листопада 2015, 11:50

Державною фіскальною службою України, з метою виявлення та припинення фактів підпільного виробництва паливно-мастильних матеріалів, а також реалізації неякісних та контрафактних ПММ і скрапленого газу у роздрібній та оптовій мережі, проводиться операція «Нафтопродукт-2015».

У ході проведення операції співробітниками податкової міліції Тернопільської області задокументовано факт незаконного придбання з метою збуту, та збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (бензину) фізичною особою - підприємцем.

У ході проведення санкціонованих обшуків на автозаправочних станціях вилучено 14 000 літрів бензину загальною вартістю понад 250 тис. гривень.

Щодо даного факту проводиться досудове розслідування. Заходи з протидії незаконному обігу підакцизних товарів тривають.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Продаж набутого у спадщину майна

Вівторок, 10 листопада 2015, 08:42

Відповідно до п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Відповідно до ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах, зокрема :

- для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 га;

- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, в містах – не більше 0,10 гектара.

Згідно з п. 172.2 ст. 172 Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в цьому пункті, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%, визначеною п. 167.2 ст. 167 Податкового кодексу України.

Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.

Окрім цього, п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу передбачено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір (далі - збір).

Відповідно до пп. 1.1 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу платниками збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 Кодексу, зокрема фізична особа - резидент.

Об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу (пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу), зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Ставка збору становить 1,5% об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Відтак, дохід отриманий від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року одного з об’єктів нерухомості, одержаних у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та збором. При цьому земельні ділянки, не повинні перевищувати норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Школярів навчали правильно обирати фах

Вівторок, 10 листопада 2015, 08:15

З метою ознайомлення зі світом професій до Тернопільського міськрайонного центру зайнятості на профорієнтаційний урок “Основні правила правильного вибору фаху” завітали десятикласники Тернопільської ЗОШ № 29.

Спеціаліст центру зайнятості Любов Смик навчила учнів самостійно здійснювати професійний вибір, враховуючи власні нахили, здібності, тип темпераменту та характеру.

Школярі поділилися на команди і наввипередки виконували вправи “Що і хто впливає на вибір професії?», “Чому важливо обрати правильний фах?” та ”Які головні кроки треба зробити для вибору омріяної професії”. Діти дійшли висновку, що головним чинником у визначенні професійного майбутнього повинна бути сама людина, її вподобання, можливості та бажання.
IMG_7627

Під час заходу старшокласники дізналися, що нині на ринку праці особливим попитом у роботодавців користуються висококваліфіковані працівники.

IMG_7659

- Слід пам'ятати, - зауважила Любов Смик, - оскільки існує певна професія, то, звичайно, вона комусь і потрібна. Проте у кожен час попит на той чи інший фах може бути більшим або меншим. Отже, це теж треба враховувати, коли стоїте перед професійним вибором.

Десятикласники також ознайомилися із переліком найперспективніших професій як України, так і світу.

- Чим унікальніша професія, тим більше вона затребувана, - резюмувала учениця Діана.

Провідний фахівець з профорієнтації ТМРЦЗ Смик Любов Ярславівна

 

Тернополяни - учасники АТО можуть пройти безкоштовну психологічну реабілітацію у санаторіях

Вівторок, 10 листопада 2015, 08:12

Учасники АТО можуть отримати безкоштовну психологічну реабілітацію у санаторіях «Курорт Березівські мінеральні води», «Орізонт», «Феофанія» та «Остреч».

Для отримання направлення учасникам АТО або їх представникам необхідно звернутись в управління соціальної політики Тернопільської міської ради (м. Тернопіль, вул. Лисенка, 8, каб. № 23). Там необхідно заповнити заяву, до якої додати копії посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документа, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань в зоні проведення антитерористичної операції. Під час подання копій необхідно мати із собою оригінали документів для ознайомлення.

Психологічна реабілітація надається у чотирьох установах:

ДП «Клінічний санаторій «Курорт Березівські мінеральні води» ЗАТ «Укрпрофздоровниця» - 62363, Харківська область, Дергачівський район, с. Березівське, тел. (057)700-33-16, факс (057)712-20-27, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду . Вебсайт санаторію www.berminvody.com.ua.

ДП «Південь-Курорт-Сервіс» санаторій «Орізонт» - 67780, Одеська обл., Білгород-Дністровський р-н, смт. Сергіївка, вул. Гагаріна, 1а, тел. (04849) 4-87-10, 4-88-41, факс (04849) 4-88-41.

ТОВ «Санаторій «Феофанія» - 03143, м. Київ, Голосіївський район, вул. Академіка Лебедєва, 27 тел. (044)469-56-71, 526-71-12; е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Менський санаторій «Остреч» - 15600, Чернігівська обл., Менський р-н, м. Мена, урочище Остреч, 0, тел. (04644) 2-14-12, факс (04644)2-14-00; е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Веб-сайт санаторію:http://www.ostrech.org.

 

Майно в податковій заставі – ваше, та не зовсім...

Понеділок, 09 листопада 2015, 15:54

Платник податків, який має податковий борг, ризикує позбутись майна, яке може бути використане, як джерело погашення такого боргу. Про це зазначили в управлінні погашення заборгованостей Тернопільської ОДПІ. Адже, з метою забезпечення виконання платником податків своїх зобов’язань, визначених Податковим кодексом, належне майно боржника передається у податкову заставу. Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису, до якого включається все ліквідне майно, яке може бути продане в рахунок погашення такого боргу.

Опис здійснюється на підставі рішення керівника податкової інспекції, яке пред’являється боржнику. Податкова застава в обов’язковому порядку реєструється у відповідному державному реєстрі. Слід зазначити, що платник зберігає право користування описаним майном, однак його відчуження може відбуватись тільки за згодою податкової інспекції. У разі, якщо в податковій заставі перебуває лише готова продукція, товари чи товарні запаси, боржник може відчужувати таке майно без згоди податкової за цінами, що не є меншими за звичайні, та за умови, що кошти від такого відчуження будуть направлені в повному обсязі в рахунок виплати зарплати, єдиного внеску та/або погашення податкового боргу. Продаж майна боржника здійснюється на публічних торгах чи через торгівельні організації на підставі раніше наданого судом дозволу. У разі, якщо сума коштів, отримана в результаті продажу майна є недостатньою для погашення податкового боргу, здійснюється додатковий опис майна.

Коли податковий орган отримує підтвердження повного погашення суми податкового боргу, майно платника звільняється з податкової застави.

Впродовж 10 місяців 2015 року сума описаного майна у податкових боржників міста та Тернопільського району становить 4,3 млн грн, з яких на майно, вартістю 1,2 млн грн, отримано дозоли судових органів на погашення боргу за рахунок його реалізації – інформували фахівці управління погашення заборгованостей.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Нотаріальні таємниці відкриті для податкової

Понеділок, 09 листопада 2015, 15:53

Подавати інформацію до податкових інспекцій про вчинення окремих нотаріальних дій нотаріусів зобов’язує як Закон України «Про нотаріат», так і Податковий кодекс України.

Зокрема, відповідно до п. 172.4, 173.4, 174.4 ПКУ нотаріуси подають до органів ДФС інформацію про вчинення таких нотаріальних дій:

– посвідчення договорів з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами;

– видача свідоцтв про право на спадщину;

– посвідчення договорів дарування нерухомості й дарування валютних цінностей на суму, що перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, де обдарованим виступає фізична особа.

Інформація подається щокварталу за ф. № 1ДФ до податкової інспекції за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса.

Така інформація повинна включати наступні елементи:

– індивідуальний податковий номер фізичної особи – сторони договору, що отримує дохід чи набуває певне благо та відповідно до законодавства зобов’язана сплачувати ПДФО (графа 2);

– сума нотаріально посвідченого договору (графа 3а);

– сума податку, що підлягає сплаті до бюджету (графа 4а);

– сума фактично перерахованого податку (графа 4);

- код ознаки доходу, що визначається приватним нотаріусом за Довідником ознак доходів (гр. 5).

Водночас, варто зазначити, що у разі, якщо сторонами договору купівлі-продажу об'єкта нерухомого майна є фізична особа та юридична особа або фізична особа – підприємець, то така особа вважається податковим агентом платника податку – фізособи та зобов'язана виконати функції податкового агента. Тобто, нотаріальне посвідчення такого виду договорів не потребує повідомлення про них органів ДФС, оскільки ця функція покладається на відповідного податкового агента, що виступає однією із сторін договору.

Слід наголосити також, що постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1242 «Про затвердження зразка повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості» чітко встановлено, що приватні нотаріуси повинні повідомляти органи ДФС про посвідчення договорів оренди об’єктів нерухомості за податковою адресою платників податків (орендодавців) за затвердженим зразком в день посвідчення таких договорів.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Днями ще двоє тернопільських податківців вирушили в зону АТО

Понеділок, 09 листопада 2015, 13:50

Для проходження служби у зону проведення антитерористичної операції вирушили двоє співробітників слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області.

Співробітники податкової міліції у добровільному порядку виявили бажання нести службу на окремих територіях проведення АТО у Донецькій та Луганській областях.

Основні завдання, які виконують працівники фіскальної служби у зоні АТО, є протидія незаконному переміщенню товарів через «умовний» кордон на сході країни, контроль вантажних перевезень, автомобільних та залізничних переїздів, а також патрулювання у складі міжвідомчих груп з числа військовослужбовців та співробітників інших правоохоронних органів лінії розмежування.

З початку року це вже п’ята ротація співробітників слідчих та оперативних підрозділів ГУ ДФС у Тернопільській області у зоні проведення АТО. Тривалість відрядження – до трьох місяців.

На сьогоднішній день на окремих територіях проведення АТО у Донецькій та Луганській областях проходять службу 9 співробітників слідчих та оперативних підрозділів ГУ ДФС у Тернопільській області.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Виплачено понад 9 млн гривень зарплат «в конвертах»

Понеділок, 09 листопада 2015, 08:56

З початку року працівниками органів ДФС області виявлено 3714 не облікованих найманих робітників. Як повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат, встановлено, що їм було виплачено доходів «у конвертах» на суму понад 9 млн гривень.

В результаті проведення індивідуальних бесід та інших заходів з 3459 громадянами роботодавці оформили трудові договори, що становить 93,1 відсотки від кількості виявлених не облікованих найманих працівників. До бюджету забезпечено надходження 895 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

Варто зауважити, що заробітна плата, виплачена «в конвертах», негативно позначається як наповненні місцевих бюджетів, так і на соціальній захищеності самих найманих працівників. Тому дуже важливо, щоб роботодавці дотримувались трудового законодавства та чесно виплачували найманим робітникам зароблені ними кошти.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

"Дерева миру" висадили у сквері Миру

Неділя, 08 листопада 2015, 08:53

7 листопада о 12.00 тернополяни мали змогу приєднатися до Всесвітньої та Всеукраїнської ініціативи "Дерева миру".
Цьогоріч проект відбувається уже вдруге, у квітні було висаджено алею платанів у парку Шевченка. Ініціаторами проведення акції стали активісти ГО "Молодіжне об'єднання "Файне місто". У сквері Миру було висаджено 11 туй. Долучитися до цього могли усі охочі. Акція відбулась за сприянням Тернопільської міської ради та салону квітів "Фантазія".
1446901352_DSCN9854

302f209366920e62b001eb143d1127fe
 

Строк сплати податків – переноситься

Субота, 07 листопада 2015, 14:02

У відділі обліку та звітності Тернопільської ОДПІ зазначили, що відповідно до статті 49 Податкового кодексу України, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Останнім ж днем граничного строку сплати податків, в такому випадку, уважається операційний (банківський) день, що настає через 10 календарних днів після дня закінчення граничного строку подання такої декларації з урахуванням перенесення.

Відділ комунікації Тернопільської ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Чи можна отримати лікарняні із Фонду соціального страхування?

Субота, 07 листопада 2015, 13:59

Я підприємець, здійснюю діяльність на загальній системі оподаткування. На даний час хворію і перебуваю в лікарні після операції. Чи можу я оформити лікарняний листок та отримати лікарняні з Фонду соціального страхування?

Так можете, але тільки за умови, що станете добровільним учасником загальнообов’язкового державного соціального страхування. Для цього, потрібно укласти з органом ДФС договір про добровільне страхування не менше ніж на 1 рік. Після укладання такого договору, сплачувати ЄСВ прийдеться не за звичайною ставкою – 34,7%, а за підвищеною ставкою – 36.6%. На укладення такого договору, ДФС відводиться 30 календарних днів. Ті платники, які заключили договір добровільного страхування, сплачують єдиний внесок один раз на рік до 10 лютого наступного року за звітним. Слід зауважити, якщо строк сплати буде прострочено, то на виплату лікарняних можна не розраховувати.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Навчатимуть працювати з демобілізованими військовослужбовцями

П'ятниця, 06 листопада 2015, 08:11

В Тернопільському обласному військовому комісаріаті відбувся семінар для працівників-психологів військових комісаріатів Тернопільської області щодо роботи із демобілізованими військовослужбовцями - учасниками антитерористичної операції.

Участь у заході також взяли заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Галина Приступа та психолог Центру психологічного розвитку «КОРА» Олександра Ніздрань. З метою ознайомлення із напрямками соціального захисту, надання соціальної підтримки та вирішення проблем зайнятості демобілізованих військослужбовців – учасників АТО, а також, їх залучення до активних програм соціальної та професійної адаптації Галина Приступа здійснила презентацію послуг центру зайнятості та надала інформаційні листівки.

Зважаючи на те, що проходження військової служби, як правило, носить стресовий характер, фахівці спільно з Олександрою Ніздрань обговорили питання на тему «Конфлікти та стреси, способи їх подолання». Олександра порадила: «Учасники АТО як ніхто, потребують психологічної підтримки не лише зі сторони близьких, але і з боку усіх соціальних структур, в які вони звертаються». Фахівці військових комісаріатів спільно з фахівцем центру зайнятості обговорювали тести для професійного відбору строковиків, контрактників. «Важливою особливістю психологічного портрета військовослужбовця є спрямованість особистості, тобто сукупність найбільш стійких життєвих і військово-спеціальних та інших соціальних цілей та цінностей, а також мотиви його діяльності і поведінки», - наголосила Галина Приступа. Усі учасники семінару охоче цікавились ситуацією на ринку праці та актуальними професіями (спеціальностями).

Заступник військового комісара з виховної роботи обласного військового комісаріату Андрій Миськів зауважив: «Щоб надати кваліфіковану допомогу військовослужбовцю, потрібно зрозуміти психологію військовослужбовця, його необхідно сприймати як повноправного громадянина держави, члена військового колективу, що виконує конституційний обов'язок щодо захисту своєї Вітчизни. Водночас необхідно враховувати його індивідуально-психологічні особливості, властивості і домінуючі психічні стани».

Психолог обласного військового комісаріату Марія Свідер підсумувала зустріч: «Знання психологічних особливостей особистості є запорукою кваліфікованої та цільової допомоги, а також збереження психологічного здоров`я для фахівця, що забезпечить цільовий підхід до вирішення проблеми».

 

 

Заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Тернопільського міськрайонного центру зайнятості - Галина Приступа

 

Знижка при отриманні другої вищої освіти

П'ятниця, 06 листопада 2015, 08:02

Відповідно до пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти, для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. При цьому така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (в 2015 році ця сума становить 1710,00 гривень).

Відповідно до ст. 60 Закону України від 1 липня 2014 року № 1556-VII «Про вищу освіту» (далі – Закон № 1556) післядипломна освіта – це спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення та оновлення її професійних знань, умінь та навичок або отримання іншої професії, спеціальності на основі здобутого раніше освітнього рівня та практичного досвіду. Післядипломну освіту здійснюють заклади післядипломної освіти або відповідні структурні підрозділи вищих навчальних закладів і наукових установ.

Таким чином, здобуття другої вищої освіти є складовою вищої освіти, компенсації вартості якої платник податку має право включити до податкової знижки з урахуванням обмежень, встановлених пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України.

Окрім цього, вищий навчальний заклад відповідно до законодавства та статуту може надавати фізичним та юридичним особам платні послуги за умови забезпечення надання належного рівня освітніх послуг як основного статутного виду діяльності (ст. 73 Закону № 1556). Перелік платних освітніх та інших послуг, що можуть надаватися державними і комунальними вищими навчальними закладами, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Водночас надання спеціально облаштованих приміщень гуртожитків навчальних закладів для проживання осіб, які навчаються у відповідному навчальному закладі, належить до сфери житлово-комунальних послуг, що мають право надаватися закладами системи освіти. Відтак сума коштів, сплачена платником податків за гуртожиток, не належить до послуг, що надаються у сфері освітньої діяльності, а, отже, не підпадає під дію пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Після аварії водій завантажив автівку на евакуатор та втік

П'ятниця, 06 листопада 2015, 07:31

dtpДвоє неповнолітніх дівчат потрапили з травмами до лікарні внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Аварія трапилася в Тернополі на Збаразькому кільці близько 00.00 в ніч з 4-го на 5-е листопада.

Водій автомобіля “Опель-Вектра” не впорався з керуванням, виїхав на газон та врізався в електроопору. На момент зіткнення в салоні перебувало двоє дівчат – 16-ти та 17-ти років.

Їх забрала швидка. Уже медики повідомили правоохоронців про ДТП.

Проте до приїзду міліції водій автівки викликав евакуатор, завантажив на нього автомобіль та покинув місце автопригоди.

Знайшли втікача вдома, у селі Криве Підволочиського району, а транспорт він перегнав до свого товариша у сусідній населений пункт. Винуватець аварії каже, що поїхав звідти, бо злякався.

Правоохоронці встановлюють причини ДТП, у водія взяли кров для визначення вмісту алкоголю.

 

Студенти ТНЕУ приміряли ролі податківців

Четвер, 05 листопада 2015, 10:23

У Головному управлінні ДФС у Тернопільській області для студентів 5-го курсу факультету фінансів Тернопільського національного економічного університету та їх керівника, старшого викладача кафедри податків та соціальної політики Гуцул Інни Анатоліївни, фахівці відомства провели невеликий екскурс у минуле Тернопільської податкової. Випускникам вищого навчального закладу розповіли про досягнення, успіхи, традиції, новації в системі оподаткування, а також про основні аспекти роботи у податковій сфері.
DSC_0120

Першочергово п’ятикурсникам показали Музей податкової служби, ознайомили із становленням та розвитком податкової системи від часів Київської Русі до сучасної незалежної України.

Із особливим зацікавленням майбутні економісти слідкували за звичною роботою працівників Центру обслуговування платників, розглядали Галерею робіт учасників конкурсу «Податки очима дітей».DSC_0135

Не менш захопливим для студентів, виявилось відвідування зали засідання колегій. Зручно вмостившись на крісла керівників фіскальних органів, вони активно приміряли на себе потенційну професійну діяльність.

У Головному управлінні ДФС Тернопілля подібні екскурсії відбуваються постійно уже понад два роки, під час них із роботою служби знайомляться студенти різних тернопільських університетів, коледжів та шкіл.DSC_0084

DSC_0113
DSC_0092
DSC_0066
DSC_0067
DSC_0070
DSC_0071
DSC_0058

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

«Тривожна» кнопка ДСО врятувала життя таксисту

Четвер, 05 листопада 2015, 08:13

Рятувати таксиста від агресивного пасажира, який перебував напідпитку, довелося працівникам Державної служби охорони.

Порятунок тернопільських таксистів від їх же пасажирів, нерідко здійснюють працівники Управління Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільській області. І це стає можливим завдяки оснащенню автотранспорту служб таксі «тривожними» кнопками ДСО.

Ось і минулої доби відбувся черговий напад на таксиста. Близько 06 години ранку на пульт центрального спостереження надійшло повідомлення про спрацювання кнопки тривожного виклику із автомобіля однієї з служб таксі Тернополя.

Прибувши на місце виклику, група затримання Управління Державної служби охорони на стоянці побачили, як невідомий громадянин наносить удари в обличчя працівнику служби таксі.

Правоохоронці миттєво приборкали та затримали вказаного громадянина. Як стало відомо, ним виявився 34-річний місцевий житель. Як розповів водій: «невідомий чоловік напідпитку відмовився розрахуватися за надані послуги перевезення, бешкетував, ображав та розпочав бійку». 

Дебошира доставлено в Тернопільській міський відділ міліції. На даний час проводиться перевірка, по завершенні якої буде дана правова оцінка діям правопорушника.

 

Запрошують на сімейні змагання

Четвер, 05 листопада 2015, 07:46

Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення запрошує активних батьків прийняти участь у сімейних змаганнях «Тато, мама, я – спортивна сім'я!».

12212195_1679342445685801_899437815_n

Позмагайтеся у спритності й винахідливості та просто весело відпочиньте разом з дітьми!

Переможці будуть нагороджені подарунками від партнерів змагань.

І етап змагань – внутрішньо-шкільний.

Проводиться з листопада 2015 року по лютий 2016 року в районах та м. Тернополі, м. Чорткові та м. Бережани серед загальноосвітніх навчальних закладів.

До участі у змаганнях на всіх етапах допускаються команди складом: дитина (2006-2008 р.н.), мама і тато та представник команди.

 

Коли керівник та бухгалтер відповідають разом

Четвер, 05 листопада 2015, 07:15

Платники єдиного внеску, консультуючись у ЦОПі Тернопільської ОДПІ, часто запитують стосовно притягнення до адмінвідповідальності за порушення, пов’язані із сплатою даного внеску.

Як зазначила головний державний інспектор відділу комунікацій Галина Оленин, якщо підприємство не сплатить або несвоєчасно сплатить єдиний внесок, адмінштраф за статтею 165 1 кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КпАП) загрожуватиме одночасно і керівнику, і головному бухгалтеру, бо вони обидва зобов’язані своєчасно нараховувати, обчислювати та сплачувати цей внесок і подавати відповідну звітність. Сума адмінштрафу відповідно до КпАП становить від 680 до 2040грн.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Тернопіль залучив 217 тисяч євро інвестицій у галузь освіти

Четвер, 05 листопада 2015, 07:15

Представництво Європейського Союзу в Україні для підтримки бізнес-ініціатив переселенців із зони АТО та Криму, які проживають у Тернополі, виділив 217 тисяч євро. Ці кошти будуть спрямовані на підтримку бізнес-проектів переселенців та створення додаткових груп у дитсадках міста для дітей переселенців та коворкінг-центр.

«Головна ціль усього проекту - підтримати переселенців, які мають бажання започаткувати свій бізнес у Тернополі, проте не мають достатньо ресурсів. У рамках цього проекту 24 бажаючих пройшли спеціальне навчання і зараз працюють над розробленням бізнес-проектів. За результатами відбору спеціальної конкурсної комісії, для п’яти найкращих проектів буде надано фінансування від представництва ЄС», - розповідає заступник міського голови Іван Хімейчук.

Для того, щоб батьки-переселенці мали змогу працювати над розробкою бізнес-проектів, Тернопільська міська рада допомагає влаштувати їх дітей у школи та дитсадки. Оскільки у дитсадках міста є черга, то проект дав можливість вирішити й цю проблему. Зокрема, за інвестиційні кошти створюється п’ять додаткових груп у чотирьох дитсадках.

«Першочергово право відвідувати ці групи у дитсадках будуть мати діти переселенців, хоча й навчатимуться там маленькі тернополяни. Окрім того, міська рада відкрита до працевлаштування у новостворених групах тих переселенців, які мають педагогічну освіту», - додає Іван Хімейчук.

Додамо, що у рамках цього проекту у Тернополі буде створено коворкінг-центр, який допомагатиме в реалізації бізнес-проектів та у підтримці інших ініціатив.

 

У тернопільській маршрутці заграли пісню Віктора Цоя

Середа, 04 листопада 2015, 08:52

У маршрутках, зазвичай, цигани виконують пісні з українського народного репертуару. Однак на замовлення пасажирів можуть зіграти навіть Віктора Цоя, щоправда за додаткову оплату. 

 

Оподаткування аліментів

Середа, 04 листопада 2015, 07:24

Як оподатковуються аліменти, в тому числі отримані від батька-нерезидента?

Відповідно до норм Податкового кодексу, до місячного або річного оподаткованого доходу платника не включається такі доходи, як аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених відповідно із Сімейним кодексом України (за винятком виплати аліментів нерезидентом, незалежно від їх розміру, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України).

Згідно із пунктом 170,11 статті 170 розділу IV Податкового кодексу в разі, якщо джерело виплат будь яких оподаткованих доходів є іноземним – сума такого доходу включається до загального річного оподаткування доходу платника податків (отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію), та оподатковується за ставками, зазначеними у Податковому кодексі України.

Таким чином, платник податку, який отримує аліменти від нерезидента – зобов’язаний включити суму таких доходів до складу загального річного оподаткування доходу та сплатити податок до бюджету за ставкою 15% (20%), в залежності від суми отриманих у звітному місяці доходів.

Для отримання детальних консультацій стосовно відповідного питання можна звернутися у Центр обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Зеків-втікачів впіймали на Хмельниччині

Вівторок, 03 листопада 2015, 08:22

Ув'язнених-втікачів спіймали в Кам'янець-Подільському через 16 годин.

На Хмельниччині викрили двох ув'язнених, які втекли з Копичинської виправної колонії.Про це йдеться в повідомленні прес-служби міліції у Тернопільській області.

"Майже шістнадцять годин розшукували правоохоронці двох втікачів із дільниці соціальної реабілітації села Лосяч Борщівського району. Один з них відбував покарання за умисне вбивство, інший - за умисне тяжке тілесне ушкодження. Спіймали зловмисників працівники Тернопільської пенітенціарної служби спільно з правоохоронцями Борщівщини у Хмельницькій області в Кам'янець-Подільському", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що один з розшукуваних, Володимир Волошин, 1984 року народження, засуджений до 7 років 3 місяців позбавлення волі за умисне тяжке тілесне ушкодження.

Інший - Назарій Бахмач Юрійович, 1989 року народження, засуджений до 13 років позбавлення волі за умисне вбивство.

Засуджених вже привезли у Борщівський райвідділ міліції. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу - арешт. З місць позбавлення волі втікачі повинні були вийти в 2020 і 2021 роках. Після втечі термін ув'язнення чоловіків зросте.

ua.korrespondent.net

 

Анулювання реєстрації платника ПДВ

Вівторок, 03 листопада 2015, 07:48

ДФС України повідомлено, що податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку в день анулювання реєстрації такій особі, як платнику ПДВ для покупця таких товарів чи послуг – є підставою для віднесення зазначеної в ній суми податку до податкового кредиту, за умовами використання податкового кредиту, визначених Податковим кодексом України.

Для отримання детальних консультацій можна звернутися у Центр обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефонами: 43-46-22 або 43-46-24.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Формуємо корисні звички

Вівторок, 03 листопада 2015, 07:39

2 листопада 2015 року в приміщенні ТСШ№7 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення міської ради провели для діток першого класу пізнавальний захід «Здорові зуби - здоров’ю любі».

На захід було запрошено Якимів Ірину Анатоліївну, лікаря гігієніста приватної стоматологвї «Олексюка». Гостя розповіла дітям про важливість дотримання гігієни ротової порожнини, як важливої умови збереження зубів, показала, як правильно чистити зуби та які засоби гігієни потрібно використовувати для догляду за ротовою порожниною. «Пам’ятайте, ваша усмішка – ваша візитка і показник здоров’я!» - зазначила пані Ірина.

02.11.2015

Щоб заняття було цікавішим, організатори провели ігри: «Дозволяється – забороняється» та «Що потрібно для догляду за ротовою порожниною?», а також розгадали кросворд «Ворог посмішки».

Організатори щиро сподіваються, що отримані знання допоможуть першокласникам сфомувати правильне уявлення про догляд за зубами і ротовою порожниною та закладуть фундамент корисних для здоров’я щоденних звичок

 

Чому бідні? Тому що нерозумні

Понеділок, 02 листопада 2015, 09:58

Скажіть мені, чому у нас в будь-якому найзадрипанішому кафе у найвіддаленіших дебрях, з жирними стільницями під тосканський мармур і пластмасовими вицвілими квітами на стінах, в засмальцьованому меню у зім’ятому файлику обов’язково знайдеться яка-небудь майонезна страва з назвою «по-царськи», «по-імператорськи» або, у найгіршому разі, «по-панськи»?

Від бідності. Ми мріємо про багатство. Якщо багато жиру і дешевеньких компонентів, які ми слідом за виробниками чомусь називаємо майонезом – це «по-царськи». Як правило, найбідніші і замовляють «по-царськи». Якщо «по-імператорськи» – то це взагалі вибух небаченої розкоші для жебраків: значить, там пахне ще й такою дивовижною «хімією», яку ми називаємо сиром.

Чому в будь-якій найсмердючішій маршрутці, знаєте, як з циганського фільму Кустуріци – з іконами, м’якими іграшками перед водієм, килимом і бахромою на фіранках – до Нового року обов’язково з’явиться плакат. І неважливо, чи це рік коня, кози чи бульдозера: все одно в картинках з побажаннями будуть величезні пачки доларів, а самі побажання обов’язково включатимуть раптове набування багатства. Не мудрості, не освіченості, не досвіду, а саме багатства: «Нехай Новий рік змії принесе вам багатство...».

DSC_8040

А загалом чого у нас бажають на Новий рік? Насамперед, щоб ваші бажання просто остовпіли від ваших можливостей, море удачі і «дачу у моря»; щоб на вас напали «бабки», і ви не знали, як від них відбитися. А любові… – то таке. Яка може бути любов у злиднях?

Нікому ні в Європі, ні в Америці, навіть найбіднішим аборигенам не прийде в голову бажати вам у новому році багатства – його, по ідеї, потрібно заробити, і аж ніяк не за рік.

Але ми бідні. Пощастило ж Івану-дурнику: нічогісінько не робив і – абра-кадабра! – багатство. У нас всі дівчатка з молодших класів школи знають: головне – знайти «потрібного» чоловіка, і в тебе – абра-кадабра! – багатство. Заробляти, відкладати, ризикувати, вчитися – це класно, так, але найкращий варіант саме цей: абра-кадабра! – і ти вже багатий. А без багатства життя – не життя. Ось у серіалах про це дуже добре показано, дуже життєво: приїхала до столиці неосвічена селючка, трохи її там позневажали, а потім зустріла Його і – абра-кадабра! – багатство. Геніталії є? Є. Значить, може бути і багатство.

У нас всі хочуть, щоб було, як у серіалі. Нервові дівки-касирки, горді податківиці – всі хочуть, як у серіалі: «ща» з’явиться Він, оцінить її неземні гідності – і абра-кадабра! – багатство. Роками чекають. Роками! Самі собі багатство вони створити не намагаються – навіщо? Треба тільки навчитися чекати, треба бути спокійною і впертою – і він обов’язково з’явиться. Помічали таке?

А ще у нас постійно «на ходу» слівце «розкішний» – скрізь, де тільки можна, навіть там, де воно за визначенням бути не повинно: «Це розкіііішні цуценята, розкіііішні, повірте ...», «вигляд з вікна просто розкіііішний!», «вона так старається, оцінки розкііііішні!».

Ну як, скажіть на милість, можуть бути розкішними цуценята або оцінки? Вам не спадає на думку, що вигляд також не може бути розкішним? Це вигляд з

вікна, він розкішним навіть у переносному значенні не буває. Але нічого, ми звикли. Ми так і пишемо: ця стаття розкішна, розкіііішно написано.

Коли якась бабця напередодні виборів радісно забирає пакет гречки, пачку хіммаргарину і целофановий пакетик «Петро Долбодятський – за багатство народу!» та біжить голосувати за цього Петра, то думаєте, що це через те, що вона – злісна ватниця, яка продає майбутнє своїх онуків за пачку гречки? Та нічого подібного! Не треба бабульку демонізувати. Це не вона голосує, це все клята бідність шепоче: давай, давай, давай – встигни забрати своє! Успіх від слова «встигнути»! Всі воліють мати короткострокові вкладення, щоб прибуток був тут і зараз, а після мене хоч трава не рости. Бідність потребує. Бідність не дає перепочити.

Обрахували в кафе? Нахамили в маршрутці? Більше сюди ні ногою? Ну і що? Ви один раз заплатили – тут і зараз! – і прекрасно. Валіть звідси, інші прийдуть. Так у нас розуміють слово «сервіс»: надати послугу абияк, головне – щоб прибуток був тут і зараз. Такі собі короткострокові вкладення. Про довгострокові думати заборонено. Адже їх можна і не дочекатися – відіжмуть, відберуть, не повернуть.

Бідність, бідність, бідність…

Коли злісний стариган їде до Слов’янська за українською пенсією від «хунти», а потім повертається в рідну ДНР і з ранку вистоює чергу за гуманітаркою від чеченців – з бійками, скандалами, доносами – думаєте, він безпринципний смердючий ватник? Це не він. Це бідність репетує: ХАПАЙ, дають, тобі належить! І хапає. А пообіцяють «бабки», якщо він вас розстріляє, – повірте, він це зробить. Легко. Бо то ви, а то – омріяні «бабки».

Коли телеведуча Оксана Марченко, тітонька у віці, який прийнято називати елегантним, і при грошах, за які можна найняти ну просто дуже «навороченого» стиліста, на зло медведчуківським мільйонам напинає плаття Чиччоліни – щоб і ноги було видно, і груди, і ботфорти, начебто тільки відійшла від жердини в стриптиз-барі, – знайте: це бідність кричить – «Я прорвалася! У мене вийшло! Дивіться! Дивіться! Я тепер багата! Всього через край! Всього вистачає! Я змогла! Змогла! Груди по-царськи, кучері по-імператорськи, розкііііішно, заздріть, злидні! Люблю вас! Пам’ятаю вас! Я була такою ж! Але у мене вийшло, дивіться!»

Бідним бути соромно. Небагатим бути соромно. Неуспішним бути соромно. Та що там наївна Оксана?! У нас навіть президент з міністром оборони зустрічаються в класичному антуражі бідності – рожеві із золотою облямівкою фіраночки зі складками: так бідність уявляє собі багатство. І позолота, позолота, позолота, куди без неї? У нас такий держстандарт: щоб все блистіло позолотою. Згадайте апартаменти втікача Пшонки. А таких як він – мільйони! Бідних Іванів з села, що раптом дорвалися до грошей.

Подивіться на околиці наших міст. Там будуються цілі селища мільйонерів: три поверхи, чотири поверхи, вежа, ще вежа – і ділянка всього п’ять соток. Бідність вимагає: вище, вище і ще вище. Якщо за ті ж «бабки» купити сто соток землі і поставити маленький затишний будиночок в саду – це не те: не буде видно багатства.

Сусід Рома, який вічно «стріляє» у мене сто гривень на тиждень, купив у кредит чорного джипа, величезного, як корівник. Грошей на бензин не має,

грошей виплачувати кредит не має, але Рома раз на півроку заправляє повний бак і їде додому в село – показати: він не бідний. Його дружина Христина завжди в рожевому велюровому спортивному костюмі – вдома, в супермаркеті, в податковій, на базарі, в джипі. Доньці дванадцять років, а на вигляд – як переможниця конкурсу «Мрія педофіла - 2016». Тому щотак бідність уявляє собі успіх.

Бідні хочуть бути багатими. Багаті хочуть бути щасливими. Але всі цього хочуть «через одне місце». Коли ми вже вирвемося з тієї бідності?

Адам Стрижнюк

P.S. Всім, хто дочитав цей текст до кінця – гарантую: в Новому році вас очікує величезне багатство. Майже відразу. Перевірено! Як у нас прийнято писати – «це реально працює».

Місцеві вибори: між перемогою і зрадою

На час написання цього матеріалу остаточних результатів місцевих виборів в Україні ще не було. Втім уже зараз можна робити висновки й аналізувати тенденції. Головне питання, яке зараз турбує активних громадян, – вибори, що минули, стали зрадою чи перемогою?

People gather inside voting booths during a regional election at a polling station near Kramatorsk, Donetsk region, Ukraine, October 25, 2015. Ukrainians go to the polls on Sunday to appoint mayors and council heads to regional seats. REUTERS/Oleksandr Klymenko

Низька явка

25 жовтня участь у голосуванні взяли 46,6% виборців України. Така явка лише на 2,2% менша за явку на минулих місцевих виборах, які відбулися 2010 року. Більше бажання голосувати виборці демонстрували хіба в ті роки, коли місцеві вибори збігалися з парламентськими. Але хоча цифра і є традиційною для України, низька активність на цьогорічних виборах розчарувала, адже відбулися вони в процесі реалізації децентралізації: тобто новообрані органи місцевого самоврядування матимуть більше повноважень, ніж попередні.

Серед причин небажання українців голосувати називають вади нового виборчого законодавства, коротку передвиборну кампанію, а також – акцентування партій на загальноукраїнських проблемах замість того, щоб пропонувати конкретні рішення на місцях. Виборці до дня виборів так і не зрозуміли, чому вони повинні голосувати за того чи іншого кандидата, пише «Львівська газета».

Крім того, існує питання реєстрації: чимало українців фактично проживають в іншому місці, ніж прописані та мають право голосувати. І якщо на парламентські чи президентські вибори люди готові поїхати додому задля того, щоб віддати свій голос, то на місцевих часто своє виявлення ігнорують через те, що не знають, хто балотується до місцевих рад, а також тому, що не відчувають за собою права обирати владу для місця, в якому не проживають.

Крім того, вибори мали стати останнім етапом перезавантаження політичної влади в країні після Революції гідності. Частково це відбулося, але все ж не глобально. Закон про вибори автоматично ставить великі партії у кращі умови, нові проекти мали мізерні шанси подолати 5-відсотковий бар’єр. Невисокі шанси потрапити в ради є також у представників громадянського суспільства: коротка кампанія так і не зуміла зробити більшість із них достатньо впізнаваними, щоб скласти внутрішньопартійну конкуренцію давно відомим політикам.

Вибори не відбулися в анексованому Криму, на окупованій частині Донбасу, а також у Маріуполі, Красноармійську та Сватовому. В решті країни вони минули порівняно спокійно та з мінімальними порушеннями. Найбільші проблеми виникають із підрахунком голосів: близько 20% протоколів було відправлено на додаткове уточнення, значна частина членів виборчих комісій не має потрібного досвіду, є нюанси зі зміною законодавства, тож встановлення остаточних результатів затягується.

Свій до свого по своє

Попередні результати, які оприлюднив голова фракції БПП Юрій Луценко на своїй сторінці у ФБ, свідчать, що політичні симпатії українців в різних регіонах зазнали, хоч і не суттєвих, але змін. Перш за все слід відзначити, що жодна з партій не отримала значної переваги. Якщо, до прикладу, на місцевих виборах

2010 року Партія регіонів у Донецькій області отримала 93,3%, то цього найвищим результатом можуть похвалитися «Опозиційний блок» у Дніпропетровську та «Відродження» у Харкові – за попередніми даними, вони здобувають у цих областях по 32%.

Найкращий результат в Україні продемонструвала президентська «Солідарність», яка здобула мандати в усіх областях країни. Партія влади зуміла посісти перше місце на виборах в 14-ти областях, ще в п’яти – друге. Вищі результати є на Заході та Центрі, на Сході БПП трохи поступилася «Опозиційному блоку» та УКРОПу.

Ще одним переможцем цих виборів можна назвати «Самопоміч» – партія подолала прохідний бар’єр в усіх областях, в яких балотувалася, здобувши більше ніж 10% голосів. Отож можна говорити про її перетворення у серйозну загальноукраїнську політичну партію, рейтинг якої стабільно зростає.

Ще одна політична сила, яка буде представлена в радах усіх областей України, – ВО «Батьківщина». Щоправда, партії у жодній з областей не вдалося здобути перше місце. Значно гірший результат є в Радикальної партії Ляшка. Партія не зуміла подолати бар’єр в шести областях, а також у Києві. Найвищий її результат – у Чернігівській області (15%), в інших областях він не перевищує 10%.

Результати решти партій – локальні. «Опозиційний блок», хоч і поліпшив свої показники з 2014 року, навіть приблизно не дотягує до рівня своєї праматері – Партії регіонів. Так, за результатами попередніх місцевих виборів, Партія регіонів мала абсолютну більшість у радах Сходу України й відносну – в Центрі, а також була присутня в значній частині місцевих рад Заходу. Нині ж її опозиційна дочка зуміла подолати бар’єр лише в 13-ти областях (на Заході представлена тільки в Закарпатській області), при цьому перше місце партія змогла отримати в чотирьох: Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Одеській. Та й то їй дихають у спину «Солідарність» та УКРОП, тож остаточні результати, які будуть відомі після закінчення підрахунку голосів, можуть відрізнятися.

Власне результат «Опозиційного блоку», та ще й в областях, які межують з територією війни, став найбільшим розчаруванням цих виборів. Але, попри це, він був цілком прогнозованим: мешканці Сходу традиційно голосують за «своїх», крім того, там проживає значна частина етнічних росіян і людей з так званою радянською ментальністю. Також не слід забувати, що місцеві еліти цих регіонів ще донедавна складалися винятково з членів Партії регіонів. Утім на цих виборах мешканці східних областей, хоч і віддали перевагу «Опозиційному блоку», все ж підтримали й інші політичні проекти – в радах, крім БПП «Солідарність», «Самопомочі» та ВО «Батьківщина», буде також новостворена партія «Наш край», яка складається з колишніх регіоналів, готових співпрацювати з чинною владою, а також «Відродження» та УКРОП – проект, який пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським.

Несподівано високий результат отримала ВО «Свобода», яка має своє представництво в радах 12-ти областей та Києві. Дехто пояснює такий результат тим, що суспільство радикалізується, а оскільки «Правий сектор» участі у виборах не брав, радикально налаштований виборець, по суті, не мав альтернативи. Втім повернення «Свободи» радше можна пояснити низькою

явкою виборців: її електорат справно ходить голосувати, тож за низької явки «Свобода» завжди демонструє високі результати.

42396414

Забути про гречку

Загалом нинішні вибори продемонстрували низку тенденцій. Ті українці, які таки пішли голосувати, поставилися до свого волевиявлення більш відповідально, ніж раніше. На цих виборах не спрацювали класичні політтехнології: кандидати і партії, які засипали округи масованою рекламою, здобули дуже низькі результати. Крім того, не спрацював популізм: результати політичних сил, які спекулювали на пустих гаслах, стали значно меншими від очікуваних. Не працює «гречка», як і чорний піар. Водночас можна сказати, що переконливу перемогу отримали проукраїнські політичні сили, які здобули абсолютну більшість місць у радах Заходу країни та Центру, а також мають шанси на формування коаліцій у радах Сходу.

Крім того, низка партій розглядала ці місцеві вибори, як репетицію до позачергових парламентських, які планували на березень 2016 року. Падіння «Народного фронту» нижче прохідного бар’єра та спад БПП стали спокусою для менших парламентських партій для переформатування складу Верховної Ради. Отож розглядали варіант розпаду коаліції та проведення позачергових виборів уже за кілька місяців. Однак результати місцевих виборів, які стали не вельми оптимістичними для всіх без винятку парламентських партій, показують, що хитати коаліцію зараз нема сенсу, тож є шанс, що у найближчі роки в Україні виборів не буде.

Що з мерами?

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель повідомив, що другий тур місцевих виборів 15 листопада відбудеться як мінімум у 27 українських містах.

За його словами, мова йде, про Київ та 18 обласних центрів.

Зі слів Кошеля, складною ситуація може бути в тих містах, де різниця між кандидатами залишається незначною.

«Це означає, що буде висока конкуренція і жорсткі змагання за голоси виборців з використанням всього спектру виборчих технологій, у тому числі, і незаконних», - підкреслив він.

За підрахунками Комітету, в п’яти містах (Хмельницький, Івано-Франківськ, Житомир, Чернігів і Полтава), різниця між кандидатами, що зайняли перше і друге місце, становить менше 3% голосів.

«Також це говорить про те, що буде їх конкуренція і використання, у тому числі, незаконних технологій, у боротьбі за голоси виборців. Ми очікуємо, що проблем з бюлетенями на другий тур теоретично повинно бути менше, ніж було у першому турі. У першу чергу, увага повинна бути прикута до якості тексту бюлетенів, щоб там не було технічних помилок і це не призводило до проблем», - додав Кошель.

Крім того, голова КВУ зазначив, що Комітет очікує меншу кількість маніпуляцій та порушень у другому турі місцевих виборів, пов’язаних з друкуванням бюлетенів.

Нагадаємо, що Тернопільська міська виборча комісія оприлюднила офіційні результати виборів міського голови Тернополя. Отож понад 60% голосів тернополяни віддали чинному міському голові Сергію Надалу.

У трійці лідерів також Тарас Пастух – 10,9% та Петро Ландяк – 8,3%. Оскільки понад 50% містян віддали Сергію Надалу свої голоси, другого туру виборів у Тернополі не буде.

fdf11

Список новообраних депутатів до Тернопільської міської ради

«Свобода»

1. Стаюра Володимир, депутат облради, екс-голова обласної організації, батальйон «Карпатська січ»

2. Сорокаліт Віталій, депутат міськради, заступник директора комунального підприємства

3. Баб’юк Марія, депутат міськради, директор Галицького коледжу

4. Турський Ігор, секретар міськради

5. Редьква Назар, директор юридичної компанії

6. Торожнюк Роман, начальник відділу ОДА

7. Климчук Олег, депутат міськради, директор 23 школи

8. Зінь Іван, безробітний

9. Навроцький Роман, депутат облради, голова міської «Свободи»

10. Паньків Наталя, дружина депутата міськради, банківський працівник

11. Сиротюк Михайло, депутат міськради, молодший брат Олега Сиротюка, безробітний

12. Гевко Галина, директор ЖЕКу «Благоустрій»

Під питанням прохід у депутати міськради дружини Олега Сиротюка – Наталі Турецької, яка виявилась в партійному рейтингу 13-ою.

 

«Блок Петра Порошенка»

1. Шумада Віктор, депутат міськради, заступник голови ОДА Степана Барни

2. Смакоуз Юрій, підприємець, квота «Удару», один з трьох порошенківців, які виграли округ

3. Місько Володимир, доцент ТНПУ, однокурсник Барни

4. Білан Тарас, екс-секретар міськради, зараз волонтер

5. Прокопів Ліна, заввіділом ПП «Креатор-буд»

6. Ібрагімов Михайло, директор ТРЦ «Подоляни», права рука Василя Чубака

7. Бич Павло, робітник Служби автодоріг області

 

«Самопоміч»

1. Грицишин Андрій, голова міської «Самопомочі»

2. Лупак Сергій, голова ОСББ

3. Зелінка Назар, помічник-консультант нардепа Тарас Пастуха

4. Штопко Юрій, шеф-редактор «Ріа +»

5. Нитка Олег, бізнес-партнер Грицишина

6. Генсерук Віталій, начальник відділу ТНПУ

7. Шкула Андрій, журналіст «Ріа +»

 

«Громадянська позиція»

1. Ландяк Петро, депутат міськради, третій призер мерської кампанії

2. Ткаченко Андрій, працівник банку

3. Газилишин Андрій, підприємець

4. Балук Любомир, пенсіонер

 

«Народний контроль»

1. Бліхар Володимир, кандидат у мери, підприємець

2. Болєщук Петро, заступник керуючого справами Тернопільської райради, брат Володимира Болєщука

3. Шараськіна Вікторія, актор драмтеатру, рідна сестра кіборга «Богеми»

4. Ляхович Андрій, доцент ТДМУ

 

«Батьківщина»

1. Артимович Андрій, голова міської «Батьківщини», лікар-анестезіолог

2. Гринда Володимир, священик УГКЦ

3. Шоломейчук Наталя, підприємець, голова профспілки підприємців Тернопільського центрального ринку

4. Поврозник Петро, директор 5 школи

5. Ратушняк Михайло, кандидат у мери

 

«Радикальна партія Ляшка»

1. Півторак Святослав, екс-голова облорганізації

2. Яциковська Оксана, екс-депутат міськради, підприємець

3. Серетний Тарас, працівник Держгеодастру, син екс-регіоналки Лесі Серетної

Наразі це неповний список, про оновлення повідомимо згодом.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

Турніри зі стрітболу

Понеділок, 02 листопада 2015, 07:37

Останні дні жовтня приємно здивували любителів активного відпочинку хорошою погодою. Це дало змогу Тернопільському міському центру фізичного здоров’я населення спільно з Тернопільським обласним відділенням Національного Олімпійського комітету України організувати та провести турнір зі стрітболу серед юнаків віком 10-12 років у програмі заходів «Дворові Олімпійські ігри».
+SAM_4684

Так, 29 жовтня такий турнір відбувся на універсальному спортивному майданчику на бульварі Д. Галицького, 28. У змаганнях взяли участь три дворові команди мікрорайону «Східний»

+SAM_4693

Юнаки продемонстрували гарну підготовку, майстерність та волю до перемоги.

У підсумку:

І місце дісталось команді «Лейкерс», з рахунком 6 очок. Склад команди: Канапка Олександр, Гетьман Сергій, Кривицький Іван;

ІІ місце - команді «Аматор» ( 3 очки) у складі: Симанців Сергій, Михайлишин Захар, Вівчаровський Максим;

ІІІ місце - команді «Фаєр» (0 оч.) у складі: Балдюк Руслан, Боляк Ярослав, Андрунько Ростислав.

+SAM_4714

Команди-переможці та призери були нагороджені грамотами управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту, дипломами та значками Тернопільського обласного відділення НОК України, цінним призами від постійного партнера ТМ «Ласунка», та солодощами.

 

Тернополян запрошують на еротичну мелодраму

Неділя, 01 листопада 2015, 08:53

 "Любов 3D" - тривимірна еротична мелодрама від французького режисера Гаспара Ное. Фільм можна буде подивитись  у "Палаці Кіно" 5.11-18.11 о 15.00 та 19.30

 

Відверта стрічка про любовний трикутник отримала прокатне посвідчення від Державного агентства з питань кіно України, в якому заявлено максимальне обмеження за віком – кінострічку не зможуть подивитися глядачі віком до 21 року.

Це кіно лише для тих, кому виповнилося 21 рік, - наголошують у кінотеатрі, тому з собою варто взяти документ, що підтверджує ваш вік. 

Контактний тел.: 52-33-33

 

У Тернополі тигр готує локшину

Субота, 31 жовтня 2015, 09:01

Віднедавна у нашому місті відбулося відкриття нового закладу. Розбавити раціон тернополян пікантними спеціями нетрадиційної кухні спробували Орест та Тетяна Мурій.

Східна кухня «Tiger» - така назва з’явилась не відразу, – каже Орест –  хотілось придумати бренд, який би асоціювався з Китаєм. Розглядали слова «панда» чи «чайна» , а також жартівливу назву «Джекі Чан», - щоб легко запам’ятовувалась. Зупинились на «Tiger». Насамперед, він є символом цієї країни, ну і не менш важливий нюанс – по китайському гороскопу  я - «тигр»,  більше того, разом із дружиною живемо на «східному». (сміється – авт.)11215711_1117248708289399_8130157561227371595_n

Китайська кухня у нашому місті уже не новинка,та все ж, відкривати такий заклад  - досить ризикована справа, - продовжує Орест. - Однак, ми з дружиною наважились на цей крок. Замовляли локшину по інтернету і пробували її готувати за рецептами. Також відвідували спеціалізовані гастрономічні фестивалі, де дізнавались секрети азіатських рецептів.
11241614_1096428820371388_4488267128219402630_n
11062391_1439060219731980_627690766474865525_n

Вперше свої сили спробували на «Вуличному ринку». Тоді уся наша «кухня» розмістилась у звичайній палатці, проте бажаючих скуштувати пікантних страв від цього не меншало. Пригадую, декому доводилось чекати у черзі понад 30 хв. Це дуже довго, адже наші страви готуються близько трьох хвилин.  mvxQjVT_RZY
11257764_1096488983698705_3578490773634882405_n11203090_1098435700170700_3725122269412321805_n

Після вдалого початку, Оресту з дружиною Тетяною вдалось орендувати  приміщення для нового закладу. Відтепер, в самісінькому центрі міста звичний обід можна урізноманітнити стравами «піднебесної».12179590_10206056012733301_1625757462_n

Замовлення забираєте з собою або, за бажанням, відпочиваєте у затишній атмосфері. 12049115_1188695314478071_8118138801778918028_n

До речі, картонна упаковка, у якій подається замовлення «трансформується» у тарілку.12107766_1179936795353923_8085507860613472761_n

Варто зазначити, що пропоноване меню припаде до смаку не лише любителям «швидкого перекусу», але й справжнім гурманам. Усі продукти, що тут готуються не містять в собі ніяких шкідливих речовин, більше того, вважаються здоровою їжею.
TXHl4FuS52M

В меню - страви китайської,  а також тайської кухні. В основному, різні види локшини та рису. Пшенична, гречана та рисова локшина, а також рис подається  на ваш вибір: з овочами, куркою, креветками чи морепродуктами.

12179595_10206056012493295_1486560958_n

Курочка в лимонно-соєвому маринаді, білосніжний рис, шалено гострий перчик чілі, імбир і фірмовий соус карі вас приємно здивують.
12088134_1183070995040503_3010684840215217111_n

Окрім куркуми та перцю чілі, використовуються декілька «секретних» приправ. На смак їжа гостро-солодка. Однак, якщо ви любите «по-гостріше», замовлення подадуть за всіма правилами східної кухні.
12179940_10206056012533296_1248562899_n

Гострі соуси готуються виключно зі свіжих овочів,перчиків та зелені.11262031_1121762331171370_526322084769488799_n

Цінова політика: ситно і доступно
Враховуючи вагу порції, ціни тут досить демократичні. Приміром, за 400 грам смачної локшини ви заплатите від 30 грн.12182256_10206056012613298_216647186_n

А на кухні працює справжній тигр.
DSC08102

Окрім їжі, відвідувачам пропонують посмакувати китайськими та корейськими напоями.12182339_10206056012773302_1193564367_n

Ну і як без кави та печива з передбаченням.
rxDI-5cC9PM12039543_1177336772280592_2386276880542653755_n

В планах «Tiger» не обмежуватись лише китайською чи тайською кухнею. Найближчим часом у меню з’являться також страви Індії та інших країн. Тут ви завжди знайдете альтернативу звичному раціону.
12106798_1178047245542878_58895496076777253_n

Східна кухня "Tiger" знаходиться за адресою вул. О. Кульчицької, 1/3
Доставка за тел. 063-871-77-73, 067-155-00-2512115587_1186031661411103_1986061434686182801_n

Оксана Божко

 

Отримати інформацію про свої доходи можна через електронний сервіс

Субота, 31 жовтня 2015, 08:42

Державна фіскальна служба України запровадила новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».

Фізична особа – платник податків для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо сум своїх отриманих доходів та утриманих податків має можливість сформувати запит в електронному вигляді.

Сформований запит підписується електронним цифровим підписом та відправляється на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС».

За результатами обробки запиту на електронну адресу платника надходить відповідь, що містить відомості про суми доходів.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Земельний податок за квартиру. Хто платить?

Субота, 31 жовтня 2015, 08:37

Чи є платниками земельного податку власники квартир за земельні ділянки під багатоквартирними будинками?

Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З урахуванням викладеного, платниками земельного податку за земельні ділянки під багатоквартирними жилими будинками є особи, яким такі земельні ділянки відповідно норм Земельного кодексу України передаються у постійне користування або у власність: підприємства, установи і організації, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднання власників будинків.

Власники квартир (жилих приміщень) у багатоквартирних жилих будинках не є платниками земельного податку до бюджету за земельні ділянки під такими будинками.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Як оподатковується дохід у вигляді прощеного кредитором боргу?

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 09:04

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» з 1 січня 2015 року до Податкового кодексу України були внесені зміни щодо порядку оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Відповідно до п.п. «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст.165 Податкового кодексу України), у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, на 2015 рік ця сума складає 609 гривень. Кредитор зобов’язаний повідомити платника податку – боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації. У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у порядку, визначеному п.п. «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164, такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів, визначених цим підпунктом.

Водночас зазначаємо, що згідно з п.п. 165.1.55 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Враховуючи вищенаведене, за податкові періоди, починаючи з 1 січня 2015 року, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається лише основна сума боргу (кредиту), анульованого (прощеного) за самостійним рішенням кредитора, не пов’язаним з процедурою банкрутства до закінчення строку позовної давності у розмірі, що перевищує у 2015 році – 609 грн, яка є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Запрошують на шоу магії та ілюзій

Четвер, 29 жовтня 2015, 14:06

Київська артистична агенція «Майстер Шоу» запрошує усіх бажаючих  відпочити та зробити  захоплюючу подорож у невідомий та чарівний світ магії та ілюзій. Видовище у 2х відділеннях , у  якому фокусник - ілюзіоніст  Олександр Гапич продемонструє трюки всесвітньо відомих ілюзіоністів світу таких як Гаррі Гудіні та Девід Коперфільд, а саме:

  • перетворення тварин, звільнення від ланцюгів та кайданів, проколювання людини шпагами,  на ваших очах зникатимуть та з’являтимуться чарівні асистентки мага і навіть справжній мотоцикл  в дивовижний спосіб  опиниться на сцені не відомо звідки.

Майстри комічного,  вокального та оригінального жанру циркового мистецтва, приємно здивують вас своїм новим креативним баченням сучасного розважального шоу, шоу справжніх професіоналів дарувати незабутні враження від побаченого.
cisafisha_144593977051

Програма розрахована на глядача любого віку, а також рекомендовано для сімейного перегляду!

Феєрична шоу програма у двох відділеннях "Шоу магії та ілюзій"

12 листопада о 18.00, ПК " Березіль"

Ціна квитків від 60 до 180 грн. Тел. (096) 680-77-71 , (095) 707-72-71


 

Праця дітей

Четвер, 29 жовтня 2015, 10:31

28 жовтня 2015 року у приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбувся семінар для безробітних з питань запобігання торгівлі дітьми та експлуатації дитячої праці. До участі у семінарі запросили Зоряну Барчук - представника громадської організації ТМЖК "Відродження нації", консультанта національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігрантів.

"Відповідно до загальноприйнятого визначення, яке використовує Міжнародна організація праці, дитяча праця – це робота дітей, що має таку природу чи інтенсивність, які заважають навчанню дітей або шкодять їхньому здоров’ю та розвитку. Така праця може завдати дітям непоправної шкоди; вона суперечить нормам міжнародного права і українському національному законодавству. В Україні праця неповнолітніх суворо регламентується законодавством. За його дотриманням слідкують правохоронні органи та громадські організації..."- відзначила Зоряна Барчук.

2015-10-28-1

Забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці. Зокрема:

* усі форми рабства або практика, подібна до рабства, зокрема, продаж дітей та торгівля ними, боргова залежність, а також примусова чи обов'язкова праця, включаючи примусове чи обов'язкове вербування дітей для використання їх у збройних конфліктах;

* використання, вербування або пропонування дитини для зайняття проституцією, виробництва порнографічної продукції чи порнографічних вистав;

* використання, вербування або пропонування дитини для незаконної діяльності;

* робота, яка за своїм характером чи умовами, в яких вона виконується, може завдати шкоди фізичному або психічному здоров'ю дитини.

Учасники заходу жваво обговорювали питання щодо дитячої праці, наводили життєві приклади, дискутували на тему ”Чи має працювати дитина?” .

У багатьох країнах застосування праці малолітніх (осіб, які не досягли 14 років) заборонено. В українському Кодексі законів про працю чітко прописано вік, з якого дозволяється прийняти людину на роботу, — 16 років. Як виняток, законодавство допускає працевлаштування 14—15-річним юнакам і дівчатам, але лише за згодою одного з батьків чи осіб, які їх заміняють.

2015-10-28-2

"У жодному разі робота не має завдавати шкоди здоров'ю дитини, - відзначила фахівець з профорієнтації Інна Лісовська- а також, порушувати навчальний процес. Крім того, неповнолітніх не можуть використовувати на важких роботах (із переміщенням тяжких речей) і на роботах з шкідливими, небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Підлітки не мають працювати у нічні та понаднормові години, їх не можна залучати до робіт у вихідні. Заробітна плата неповнолітнім працівникам при скороченій тривалостіщоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як і "дорослим" працівникам при повній тривалості щоденної роботи. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повинні надавати у зручний для них час".

Задля кращої поінформованості Зоряна Барчук роздала учасникам буклети з корисною інформацією стосовно запобігання торгівлі людьми ( в тому числі дітьми) та звернула увагу на номер національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігранті-за яким будь-яка особа, при необхідності, може отримати кваліфіковану консультацію:

* 0 800 505 501 -зі стаціонарних телефонів

* 527 - для абонентів мобільних операторів.

На завершення, Інна Лісовська звернулася до учасників семінару: "Якщо ваша дитина бажає працювати, а вік дозволяє, допоможіть їй знайти роботу через близьких, знайомих та друзів, через центр зайнятості, нарешті. Головне, щоб не було шкоди здоров'ю та навчанню дитини. Потреба працювати й заробляти в дітей є, і в цьому немає нічого поганого. Можливо саме це дитяче уподобання згодом стане професійним покликом уже дорослої людини!.."

 

Сторінка 96 з 110

«ПочатокПопередня919293949596979899100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер