images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Завершили розслідування щодо колишнього командира корвета «Тернопіль», який воює проти України

Четвер, 20 липня 2023, 09:42

Завершили розслідування щодо колишнього командира корвета «Тернопіль», який воює проти України
Працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно колишнього командира корвета «Тернопіль», який перейшов на бік ворога.

Обвинувальний акт направлено до суду.

Встановлено, що після захоплення окупантами військової частини у Севастополі та корвету «Тернопіль», капітан III рангу став єдиним з екіпажу, хто перейшов на бік загарбників і присягнув їм на вірність.

Нині зрадник воює проти України у складі збройних сил рф на сторожовому кораблі «Ладний» на посаді помічника командира. Він бере участь у піратських рейдах окупантів, патрулюванні захопленої акваторії Чорного моря, виконує інші злочинні завдання.

Колишній український військовий обвинувачується у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років.

Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону.

 

На трасі "Тернопіль – Львів" на час ремонту повністю перекриють міст

Четвер, 20 липня 2023, 09:33

Фото ілюстративнеФото ілюстративне
На одній з головних транспортних магістралей області – автодорозі М-09 Тернопіль – Львів – Рава Руська – стартував ремонт мосту через річку Стрипа.

Як повідомили у Службі відновлення та розвитку інфраструктури, наразі ведуться підготовчі роботи. Підрядна організація влаштовує тимчасову об’їзну дорогу, якою буде спрямовано рух транспорту на час виконання ремонту.  Проїзд самої переправою буде повністю перекритий.

"Міст через річку Стрипа розташований на обході міста Зборів. В результаті тривалої експлуатації та збільшення транспортного навантаження впродовж останніх 10 років відбулася руйнація прогонових балок, карбонізація бетону і значна корозія арматури споруди. Ці пошкодження загрожують руйнуванням мосту та повній паралізації руху транспорту на дорозі міжнародного значення і стратегічному гуманітарному коридорі", – розповіли у Службі відновлення.

У червні 2023 року Кабмін спрямував на ремонт об’єкта субвенцію – залишок виділених минулого року Європейським інвестиційним банком кошти. Це один з 3 об’єктів транспортної інфраструктури у Тернопільській області, які ремонтуються коштом ЄІБ.

На об'єкті планують замінити прогонову будову, відремонтувати опори, влаштувати перехідні, розподільчу плиту, тротуари, нанести гідроізоляцію та захисне покриття тротуарів, провести антикорозійний захист підмостових поверхонь, влаштувати 2 шари асфальтобетонного покриття, та на завершення – нанести розмітку, встановити нове бар’єрне і перильне огородження.

Довідково. 36-метровий залізобетонний міст через річку Стрипа був зведений у 1986 році. Цей ремонт буде першим з моменту будівництва.

 

У річці поблизу Тернополя загинула риба, місцеві вважають – через міндобриво

Четвер, 20 липня 2023, 09:32

Фото ілюстративнеФото ілюстративне
Масову загибель риби у річці Гнізна днями виявили місцеві мешканці сіл Застав’є та Товстолуг.

Як повідомили у Великогаївській сільській раді, таку ж ситуацію підтвердили в інших населених пунктах громади.

На місце події виїхали екологічні служби та поліцейські. Слідчі відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 242 ККУ – порушення правил охорони вод, що спричинили масову загибель тварин.

Експерти вважають, що риба загинула від нестачі кисню, але місцеві жителі переконані, що хтось помив у воді бочки з-під міндобрив.

Екологи взяли аналіз води, результати якого будуть лише через декілька днів.

Представник Держпродспоживслужби рекомендував після проведення відповідних досліджень зібрати рибу та захоронити у відведених місцях.

"На даний час триває перевірка рибоохоронним патрулем та екологічними службами. Здійснено забір води та взято рибу на проведення аналізів. Причину буде встановлено після отримання результатів досліджень від екологічних служб. Деталі згодом", – зазначили у сільській раді.

357738613_600227445593377_6529930765887953517_n.jpg

 

У Чортківській громаді облаштовують сучасне освітлення

Четвер, 20 липня 2023, 09:31

Фото ілюстративнеФото ілюстративне
У Чорткові та селах громади замінюють старі лампи на енергозберігаючі, а також облаштовують нові електромережі.

Про це повідомили у міській раді.

Протягом останніх кількох місяців комунальники працювали над будівництвом нових ліній у мікрорайоні Бердо, по вул. Копичинецька-бічна, Теребовлянська, а також у селах Скородинці і Пастуше.

Окрім того, нові ліхтарі вуличного освітлення встановили на вул. Синенького, Маньовського, Пігута, Сліпого, Монастирській, Зеленій та Сонячній.

Далі у планах – облаштування нових ліній та встановлення опор вуличного освітлення у селі Біла.

 

У Тернополі стартувала вступна кампанія

Четвер, 20 липня 2023, 09:31

У Тернополі стартувала вступна кампанія
Вчора у тернопільських університетах розпочалася вступна кампанія.

Документи у навчальні заклади можна подати до 31 липня.

Абітурієнти, які перебувають за кордоном, мають можливість оформити заявку дистанційно через електронний кабінет. Про це повідомив відповідальний секретар приймальної комісії Західноукраїнського університету Антон Шевчук, пише "Суспільне".

У перший день до вишу подали документи 200 майбутніх студентів.

"Вступники після 11 класу мають можливість подавати свої заявки в електронних кабінетах як на державну форму, так на контрактну форму навчання. В нас працює консультаційний центр для вступників. Ми надаємо їм консультації, допомагаємо їм з організацією їхніх електронних кабінетів, подачею заяв і так далі", – зазначив секретар.

Приймальна комісія Тернопільського педуніверситету протягом дня отримала 500 електронних заявок.

"В цьому році підписання заяв підписання договорів відбувається шляхом накладення електронного цифрового підпису і надсилання в електронний кабінет. Підтвердження вибору і місця навчання також відбувається в електронному форматі, і присутність не є такою обов’язковою, як в попередніх вступних кампаніях", – розповів відповідальний секретар Юрій Древніцький.

Нагадаємо, цьогоріч національний мультипредметний тест на Тернопільщині склали 5 304 випускники.

 

В жителя Тернопільського району виявили заборонені предмети

Середа, 19 липня 2023, 09:28

102 патрони вилучили працівники відділення поліції № 4 м. Збараж в жителя району. Щодо чоловіка відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Під час санкціонованого обшуку в помешканні підозрюваного поліцейські виявили небезпечні предмети. Походження патронів правоохоронці встановлюють.

Небезпечні предмети працівники поліції вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 263 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

в жителя тернопільського району виявили заборонені предмети

 

19 липня в Україні відзначають День тренера

Середа, 19 липня 2023, 09:20

24 червня 2021 року Президент України підписав указ  «Про День тренера», свято яке відзначатимуть щорічно 19 липня. Адже саме у цей день 1996 року Україна вперше взяла участь в Олімпійських змаганнях як незалежна та самостійна команда.

Тренери - це не тільки професіонали, але й люди, які надихають, мотивують та вчать нас бути кращими версіями самих себе. Вони розділяють злети і падіння, сльози радості і нагороди своїх вихованців. Готують фізично і морально майбутніх спортсменів до масштабних змагань у професійному спорті. Пишаємося вашими здобутками та наполегливістю.

Ми висловлюємо свою вдячність тим, хто присвятив своє життя навчанню, розвитку та підтримці наших дітей у їхніх перших кроках у спорті та підкоренні спортивних вершин.

Бажаємо вам міцного здоров'я та нових звершень, швидкої перемоги і мирного українського неба.

 

Міський голова Сергій Надал перевірив стан укриттів у школі №5 та на вул. Родини Барвінських, 12

Середа, 19 липня 2023, 09:20

18 липня міський голова Тернополя Сергій Надал перевірив стан укриттів, які облаштовані у спеціалізованій школі  № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов та у житловому будинку на вул. Родини Барвінських, 12.

«Ми продовжуємо перевіряти стан захисних споруд у нашому місті, це буде проводитися регулярно та на постійній основі. Сьогодні були проінспектовані два укриття: перше – у закладі освіти, інше – найпростіше укриття у житловому будинку, - зазначає міський голова. - Щодо укриття, яке є у школі, то воно повністю укомплектоване та відповідає усім вимогам. Тут є необхідні запаси води, медикаменти, облаштовані місця для перебування і дітей, під час навчального року, і тернополян, які можуть використовувати укриття, під час літніх канікул  школярів, впродовж доби. Щодо захисної споруди у житловому будинку. Є певні зауваження, які надано представнику управителя. Загалом укриття придатне до використання громадянами під час сигналу сповіщення про повітряну тривогу».

Нагадаємо, з 3 червня у Тернополі працювала робоча група, яка перевіряла об’єкти фонду захисних споруд цивільного захисту Тернопільської міської територіальної громади.

Довідково. Знайти захисні споруди, які доступні у місті громадяни можуть у мобільному додатку «е-Тернопіль» у розділі «Мапа укриттів» (посилання для iOS та для Android) та на сайті міської ради у розділі «Е-сервіси».

 

"На щиті" повернеться додому захисник зі Збаражчини Богдан Будас

Середа, 19 липня 2023, 09:09

"На щиті" повернеться додому захисник зі Збаражчини Богдан Будас
У Збаразькій громаді – знову непоправна втрата.

На фронті під час виконання бойового завдання загинув воїн з Оприловець Богдан Будас. Життя захисника обірвалося 30 червня в районі Роздолівки на Донеччині.

Сумну звістку повідомив у Facebook міський голова Збаража Роман Полікровський.

"Мешканці громади щиро сумують із рідними та близькими нашого мужнього захисника. У скорботі схиляємо низько голови перед його подвигом.Щирі співчуття рідним, побратимам та друзям!", – написав мер.

Тіло військового зустрічатимуть 19 липня об 11:00 у сквері Героїв, після чого траурний кортеж відправиться до рідної домівки Богдана в село Оприлівці.

Поховають захисника 20 липня.

 

53 тисячі застави: з-під варти випустили Анастасію Колесник, помічницю нардепки Людмили Марченко

Вівторок, 18 липня 2023, 12:05

53 тисячі застави: з-під варти випустили Анастасію Колесник, помічницю нардепки Людмили Марченко
Вищий антикорупційний суд визначив 53 680 грн застави з обов'язками помічниці народної депутатки від фракції «Слуги народу» Людмили Марченко Анастасії Колесник.

Їх підозрюють в одержанні неправомірної вигоди за зловживання впливом.

Таке рішення 13 липня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

У рішенні не вказується прізвище підозрюваної, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться саме про помічницю Марченко Колесник.

«Клопотання детектива НАБУ - задовольнити частково. Застосувати до підозрюваної запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 53 680 грн», – йдеться в рішенні.

Також на Колесник поклали наступні обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатись із Тернопільської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з низкою осіб та здати на зберігання закордонні паспорти. Термін дії обов'язків – до 8 вересня 2023 року.

 

Касетні снаряди вже днями будуть готові до використання – Сирський

Вівторок, 18 липня 2023, 11:48

Касетні снаряди вже днями будуть готові до використання – Сирський
КАСЕТНІ БОЄПРИПАСИ, ФОТО REUTERS

Американські касетні боєприпаси вже прибули в Україну і незабаром будуть готові до використання; за інформацією ЗМІ, їх планують застосувати у Бахмуті.

Джерело: командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський в інтерв’ю BBC

Дослівно BBС: "Генерал Сирський підтвердив, що американські касетні боєприпаси вже прибули в Україну і будуть готові до використання протягом декількох днів".

Деталі: BBC не уточнило, коли саме була розмова з Сирським.

Також журналісти заявили, що "бачили на позиціях навколо Бахмута американські гаубиці М777, які будуть стріляти (касетними - ред.) снарядами".

Передісторія:


 

Оновлять Стратегію розвитку Тернопільської громади: мешканців просять подавати пропозиції

Вівторок, 18 липня 2023, 11:42

Оновлять Стратегію розвитку Тернопільської громади: мешканців просять подавати пропозиції
Тернополян просять надсилати пропозиції щодо оновлення Стратегії розвитку Тернопільської міської територіальної громади.

Про це йдеться у рішенні міського голови №153 від 13.07.2023р.

З метою підготовки до початку організації розробки оновленої Стратегії розвитку Тернопільської міської територіальної громади та вивчення думки громадськості до 15 вересня проведуть збір ідей, пропозицій та проектів щодо довгострокового напряму розвитку громади від зацікавлених сторін.

Вивчатимуть думку громадськості шляхом збору ідей, пропозицій та проектів щодо довгострокового напряму розвитку Тернопільської міської територіальної громади шляхом індивідуальних зустрічей працівників міської ради в приміщенні КП «Туристично-інформаційний центр міста Тернополя» щочетверга з 15:00 до 17:00 год. та електронного опитування через відповідну «гугл-форму».

 

На Дністрі шукають 16-річного юнака, який зник під водою, його друзів – врятували (ФОТО)

Вівторок, 18 липня 2023, 11:41

На Дністрі шукають 16-річного юнака, який зник під водою, його друзів – врятували (ФОТО)
Неподалік села Зозулинці Заліщицької громади на річці Дністер тривають пошуки зниклого під водою юнака.

Повідомлення про трьох підлітків (2007, 2005 та 2004 р.н.), які почали тонути під час купання, отримали рятувальники 17 липня о 20:25 годині.

«Згідно з отриманою інформацією, 18 річну дівчину та 19 річного юнака врятував місцевий мешканець – стан обох задовільний, медичної допомоги не потребували. Ще один, 16 річний учасник події, зник під водою, - повідомили у ГУ ДСНС України у Тернопільській області. – Того ж дня до пошуків зниклого було залучено черговий караул 15-ї державної пожежно-рятувальної частини, особовим складом якого з човна обстежено 1 км водного плеса річки вниз по течії. О 22:00 пошукові заходи були призупинені та продовжені 18 липня».

До пошуків залучено групу водолазно-рятувальних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення та резервний караул 15 ДПРЧ.

Пошуки тривають.

Нагадаємо, "Тернополяни" писали, що На Дністрі шукають 13-річну дівчинку, яка стрибнула у воду та зникла (ФОТО)

Читайте також: У вічність відійшов ексдепутат, заступник голови обласної організації ОУН, засновник ВО «Свобода» на Чортківщині

 

348645226_605167895135357_5983097945733984347_n.jpg

348582769_605167881802025_4931306767726985175_n.jpg

347891904_605167885135358_1056252148158230696_n.jpg

349533341_605167878468692_6234592356774415999_n.jpg

348283908_605167861802027_8319778394897788331_n.jpg

 

В Україні перевірять стан всіх стратегічних мостів

Вівторок, 18 липня 2023, 11:39

В Україні перевірять стан всіх стратегічних мостів
В Україні стартувала перевірка технічного стану стратегічних мостів.

Про це повідомили в Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури.

За попередніми висновками комісії, не менше 10% переправ країни знаходяться у непрацездатному стані.

Перший етап оцінки стану мостів почався зі столиці. На черзі – мостові споруди в інших регіонах.

"Перші напрацювання комісії показали, що столиця є лідером з аварійних мостів, у Києві їх відсоток є критичним – 15 % від загальної кількості. Зокрема, зараз обстеження проводяться на двох київських мостах – Патона та Метро, що генерують найвищий трафік у 150 тис. авто на добу, тому їх було обрано, як пріоритетні", – зазначили у держагентстві.

По завершенню перевірок, комісія підготує пропозиції для системного розв'язання наявних проблем та спільно з балансоутримувачами опрацює шляхи їх вирішення.

Комісію для перевірки стану мостів в Україні утворено Урядом на виконання рішення РНБО від 23 червня 2023. Очолює її Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"На жаль, роками місцева влада ігнорує питання аварійного стану мостів. Недбале ставлення впродовж тривалого часу виявило великі ризики, якими може скористатися ворог. Від того, як швидко на місцях візьмуться за вирішення питання, залежить і наша безпека й обороноздатність країни", – наголосили в Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури.

360115012_652961063529174_5028204096694443966_n.jpg

361247686_652961150195832_7102860835375761142_n.jpg

 

На Чортківщині водій не впорався з керуванням та з'їхав з дороги, є постраждалі

Вівторок, 18 липня 2023, 11:37

На Чортківщині водій не впорався з керуванням та з'їхав з дороги, є постраждалі
У Чортківському районі авто "злетіло" з дороги в кювет.

Як повідомили у Головному управлінні ДСНС у Тернопільській області, ДТП сталася сьогодні о 9 ранку поблизу села Петликівці, на автодорогі Н-18 "Івано-Франківськ – Бучач – Тернопіль".

За словами рятувальників, водій автомобіля Mitsubishi Lancer не впорався з керуванням та допустив з’їзд у кювет.

Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди двоє людей зазнали травмування та були госпіталізовані в Бучацьку районну лікарню.

Свідки події витягнули потерпілих з авто до прибуття рятувальників. Надзвичайники, які залучались для ліквідації наслідків ДТП, недопустили виникнення пожежі.

Читайте також: 5 людей постраждали у ДТП на Бучачині, серед них – 3 дітей

348315219_605151125137034_1419514334048942947_n.jpg

 

Під час вчорашньої зливи у Вишнівці підтопило 11 будинків (фото)

Вівторок, 18 липня 2023, 11:35

Під час вчорашньої зливи у Вишнівці підтопило 11 будинків (фото)
Наслідки вчорашньої негоди ліквідовують на Тернопіллі.

Як повідомили в Головному управлінні ДСНС, внаслідок проходження короткочасної зливи в селищі Вишнівець Кременецького району відбулось підтоплення 11 житлових будинків.

На допомогу місцевим мешканцям вирушили надзвичайники.

"Для відкачування води на місце подій залучались працівники місцевої пожежної команди селища Вишнівець та черговий караул 5-ї державної пожежно-рятувальної частини 5-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління.

Рятувальники здійснили відкачування понад 200 м куб. води", – зазначили в пресслужбі ДСНС.

Нагадаємо, сьогодні синоптики прогнозують на Тернопіллі штормовий вітер з поривами від 15 до 20 метрів на секунду. Оголошено І рівень небезпечності, жовтий.

361842005_605132998472180_408929543932985332_n.jpg

361659190_605133198472160_6969432287671424255_n.jpg

 

У США винайшли препарат, який дає надію на уповільнення хвороби Альцгеймера

Вівторок, 18 липня 2023, 11:17

Випробування Донанемабу, експериментального препарату від компанії Eli Lilly, показало, що він помірно уповільнює погіршення пам’яті та мислення при хворобі Альцгеймера.

Лікування препаратом варто починати на дуже ранніх стадіях, що дає надію на уповільнення хвороби, повідомляє The New York Times.

Препарат ефективніше діє на пацієнтів молодших 75 років.

Дослідження 1736 пацієнтів протягом 18 місяців показало, що у людей ранній стадії Донанемаб уповільнював погіршення пам’яті та мислення приблизно на 4,5-7,5 місяця у порівнянні з ефектом плацебо.

Фото: lightsource/Depositphotos

"Рання діагностика та раннє втручання є ключем до лікування цієї хвороби", – каже доктор Деніел Сковронський, головний медичний і науковий співробітник Eli Lilly.

Донанемаб наразі розглядається для схвалення Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA).

Раніше FDA підтвердило схвалення препарату Лекембі компанії Eisai-Biogen для лікування хвороби.

Донанемаб і Лекембі не порівнювалися безпосередньо один з одним у дослідженнях, тому важко сказати, який препарат може бути більш ефективним.

Однак обидва препарати мають ризики викликати набряк і кровотечу в мозку. У дослідженні Донанемабу частота набряку та кровотечі була вищою, ніж у дослідженні Лекембі.

Під час клінічних випробувань три смерті були пов’язані із Донанемабом, троє учасників випробувань Лекембі також померли після набряку мозку та кровотечі.

Однак у компанії Eisai заявили, що незрозуміло, чи спричинив смертельні випадки саме препарат, оскільки пацієнти мали складні медичні проблеми

Жоден з цих препаратів не усуває і не відновлює пошкодження мозку, спричинене хворобою.

Тому багато експертів з хвороби Альцгеймера вважають їх лише першим кроком у напрямку боротьби з хворобою.

Інші експерти кажуть, що ліки дають настільки мале уповільнення хвороби, що незрозуміло, чи буде воно помітне пацієнтам і їхнім сім’ям.

 

У Мелітополі окупанти викрадають по 10 людей на тиждень, змінили тактику – мер

Вівторок, 18 липня 2023, 10:43

У Мелітополі окупанти викрадають по 10 людей на тиждень, змінили тактику – мер
ІВАН ФЕДОРОВ, ФОТО PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

В окупованому Мелітополі Запорізької області російські загарбники щодня беруть у полон по десять осіб, людей тепер забирають вночі, щоб залякати інших.

Джерело: законно обраний міський голова Мелітополя Іван Федоров у телеефірі, цитує "РИА Мелитополь"

Деталі: Федоров сказав, що останнім часом посилюється тиск, терор і пошук диверсантів в окупованому Мелітополі та районі.

Викрадення людей стало регулярним. В останні тижні російські загарбники змінили тактику сказав мер.

Пряма мова: "Останніми тижнями ми бачимо тенденцію, що кількість викрадених людей є стабільною: приблизно 10 людей на тиждень ворог викрадає.

Вони лише змінили тактику: раніше вони приходили, швидко забирали людину, потім робили якісь обшуки – і виходили. Зараз же ворог приходить вночі, будить, наприклад, весь багатоповерховий будинок, щоб усі бачили, що відбувається, – і залякує таким чином. Потім забирає людину, виводячи її в наручниках та з мішком на голові, потім закінчують обшуки.

Таким чином (ворог) чинить терор і посилює паніку серед цивільного населення".

Деталі: Федоров додав, що люди намагаються менше виходити з дому, бо на вулицях їх може чекати небезпека.

Він додав, що в людей немає води, немає доступу до медичної допомоги без російського паспорта.

Мер зазначив також, що зараз проїхати до Азовського узбережжя неможливо, а російські гелікоптери ще й дуже низько літають над пляжами.

При цьому поблизу Мелітополя, в тилу, збудували бункер із метою пропаганди ідеї, що окупанти турбуються про місцеве населення.

ОЛЕНА РОЩІНА

 

Кількість загиблих через атаку на Білопілля зросла

Вівторок, 18 липня 2023, 08:46

Кількість загиблих через атаку на Білопілля зросла
ФОТО: GETTY IMAGES

Померла жінка, яка перебувала у лікарні після поранення внаслідок артилерійського обстрілу Білопілля Сумської області вдень 17 липня.

Джерело: мер міста Юрій Зарко у Facebook

Пряма мова: "На жаль, дива не сталося.... Від отриманих поранень померла Тетяна Лєбєдєва".

Деталі: Загалом внаслідок обстрілу Білопілля загинули три жінки, які знаходились у міському парку.

Раніше Сумська обласна прокуратура повідомляла про трьох поранених віком 61, 74 і 76 років.

Передісторія:

  • 17 липня близько 12:30 окупанти з території РФ здійснили артилерійський обстріл центральної частини Білопілля Сумської області.
  • Раніше повідомлялося про двох загиблих.

 

Причину масової гибелі риби на Тернопільщині встановлюють поліціянти та екологи

Вівторок, 18 липня 2023, 08:37


Про снулу рибу у річці Гнізна на лінію "102" повідомили жителі села Застав'є.

На місце пригоди виїжджали працівники поліції та екологи. У ході перевірки експерти виявили без ознак життя понад 80 рибин серед якої - щука, плітка, білизна, головань.

Екоінспектори припускають кілька причин загибелі риби. Перша - це ймовірний скид нечистот. До другої причини відносять брак кисню. Екологи зробили замір кисню і результат показав, що його в 3 рази менше норми. На момент перевірок температура води була 25 градусів і це могло спровокувати те, що риба вискакувала з води і гинула.

Висновки щодо загибелі риби будуть після проведення досліджень. Екологи взяли взірці води для проведення експертизи. Направили на обстеження і рибу.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно з частиною 2 статті 242 (порушення правил охорони вод, що спричинили масову загибель тварин) ККУ. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 

Тернополянка вклала понад пів мільйона гривень, очікуючи надприбутків, однак потрапила в шахрайську пастку

Вівторок, 18 липня 2023, 08:36


До співробітників відділу протидії кіберзлочинності із заявою звернулася 27-річна тернополянка. З пояснень потерпілої, вона декілька місяців тому в одній з соціальних мереж знайшла оголошення про роботу у відомій американській компанії. Пропозицією зацікавилася, адже йшлося про чималі прибутки.

Основною умовою було - вкладення власних коштів. Дівчина так захопилася мрією розбагатіти, що здійснила кількасот переказів на різноманітні банківські картки, будучи переконаною, що скоро зможе отримати всі вкладення плюс великі відсотки. Проте, коли дійшло діло до повернення, виявилося, що все це велика афера за яку тернополянка заплатила понад пів мільйона гривень не тільки власних, а й позичених грошей.

Поліцейські застерігають тернополян не вестися на пропозиції роботи з великими прибутками, інформацію про яку часто можна побачити в соціальних мережах та месенджерах. А якщо за таку роботу ще й треба платити, - то обов’язково запідозріть шахрайство.

Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Війна на дорогах! Порушення ПДР - основна причина смертей та травматизму людей

Вівторок, 18 липня 2023, 08:35

Недотримання водіями безпечної швидкості руху та дистанції, виїзд на зустрічну смугу, порушення правил маневрування, а також керування у стані алкогольного сп’яніння - це не повний перелік порушень правил дорожнього руху, які завершуються травмами та смертями.

За шість місяців 2023 року на дорогах Тернопільської області поліціянти зареєстрували 1060 автопригод. У 262 з них є потерпілі. 313 осіб отримали травми, а для сорока однієї людини аварії завершилися летально.

Слідчі кажуть, що людський фактор та нехтування правилами дорожнього руху – результати цієї невтішної статистики. Проте винуватцями ДТП стають не тільки водії. Недисциплінованість пішоходів, а саме перехід дороги в недозволеному місці, "прогулянки" узбіччям в темну пору доби та несподіваний вихід на проїжджу частину – це також причини травмування та смертей.

Травмування у ДТП дітей - це також проблема суспільства. Від початку року у 63 аваріях одна дитина загинула, а 72 отримали травми.

Працівники управління превентивної діяльності визначили місця найбільшої концентрації ДТП на території Тернопільській області. Це дорога «Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече», «Стрий-Умань-Дніпро-Ізварине» та «Тернопіль-Скалат-Жванець». Проте понад 60% усіх аварій реєструють правоохоронці на території Тернополя.

Працівники патрульною поліції спільно зі службою автомобільних доріг роблять усе можливе, аби мінімізувати аварійність на дорозі. Вони перевіряють найвність дорожніх знаків, їхню світловідбиваючу здатність, особливо на небезпечних ділянках дороги, оглядають дорожнє полотно на рахунок пошкоджень. Камери швидкісного режиму та відеоспостереження - це також профілактика ДТП.

Правоохоронці стверджують, що більшість аварій можна запобігти — необхідно лише виконувати правила дорожнього руху, дотримуватися культури водіння, стежити за технічним станом автомобіля і звертати увагу на небезпечні дорожні обставини. Водії повинні пам’ятати, що керування автомобілем у стані сп’яніння наражає на небезпеку не лише його, але й інших учасників дорожнього руху.

Тому, сідаючи за кермо, будьте обережні та пам’ятайте, що життя занадто дороге, щоб поспішати. Аналогічне стосується і пішоходів – не поспішайте та переходьте дорогу в дозволених місцях, а найголовніше – будьте обережними!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські виявили у жителя Заліщицької громади майже сім літрів подрібненої коноплі

Вівторок, 18 липня 2023, 08:33

За фактом незаконного зберігання наркотичних речовин розпочато кримінальне провадження. Речові докази правоохоронці направили експертам для дослідження.

Співробітники Заліщицького відділення поліції отримали оперативну інформацію про можливе зберігання 27-річним жителем міста Заліщики наркотичних засобів.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцем проживання фігуранта та його родички. У обох помешканнях знайшли речовини, схожі на наркотичні. Серед вилученого – майже сім літрів речовини рослинного походження зеленого кольору зовні схожої на коноплю.

Фігурант вперше потрапляє в поле зору правоохоронців, раніше проблем із законом не мав. Працівники поліції встановлюють звідки чоловік взяв заборонені речовини.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 5 років обмеження волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі на вул. Олександра Довженка завершується ремонт прибудинкової території

Вівторок, 18 липня 2023, 08:33

У Тернополі тривають ремонтні роботи прибудинкових територій та міжквартальних проїздів.

Так, завершується ремонт двору на вул. Олександра Довженка,1. Наразі на об’єкті ще тривають роботи з відновлення покриття проїжджої частини. Міський голова Сергій Надал під час традиційного ранкового об’їзду оглянув стан виконання робіт за цією адресою та поспілкувався з мешканцями будинку.

«Під час виконання ремонтних робіт працівники підрядної організації зробили відмостку по периметру будинку, оновили пішохідну ділянку, понижено бордюри та влаштовано тактильну плитку. У дворі на прохання мешканців з’явилася еко-парковка, відповідно місць для паркування транспорту стало більше, - розповідає міський голова. - Також невдовзі розпочнеться проектування великого дитячого майданчика. Восени, як було обговорено з жителями, у дворі з’являться нові зелені насадження задля того, щоб двір став ще більш охайнішим і комфортним».

До слова, у Тернополі ремонти дворів тривають за адресами: вул. Київська, 18, вул. Євгена Коновальця,14-16;, вул. Олександра Довженка, 1, просп. Степана Бандери, 20, вул. Чернівецька, 62, бульв. Данила Галицького в межах будинків №1, 3, 5.

Водночас завершилися ремонти прибудинкових територій на просп. Степана Бандери, 72, вул. Євгена Коновальця, 18, просп. Злуки, 21, вул. Лесі Українки,8,  вул. Лесі Українки,31, бульв. Симона Петлюри, 3, 5 (дорога між дитячим садком і тепломережами).

 

У Тернополі тривають роботи з відновлення тротуарів у різних мікрорайонах міста

Вівторок, 18 липня 2023, 08:32

Підрядні організації, які виконують ремонтні роботи дворів та проїжджих частин також працюють і над відновлення пішохідних ділянок. У місті одразу на декількох вулицях тривають роботи з відновлення тротуарів.

«Окрім ремонту дворів і доріг у Тернополі проводяться ремонти тротуарів. Завершилися роботи з відновлення пішохідної частини на вул. Бродівській, на ділянці від вул. Галицької в напрямку до Бродівського шляхопроводу. Триває облаштування тротуару з пониження бордюрів і на просп. Злуки, поруч з парком Національного відродження, - відзначає міський голова Сергій Надал. - Паралельно ведуться роботи з пониження бордюрів на тих вулицях, де були звернення від мешканців, зокрема, на вул. Клима Савура та вул. Бережанській. Ще цього літа плануємо зробити ремонт тротуарів на вул. Князя Василя Костянтина Острозького та вул. Мирона Тарнавського».

Нагадаємо, нещодавно завершилися ремонтні роботи на вул. Юліана Опільського. Тут працівники підрядної організації зняли зношене старе покриття тротуару та провели демонтаж бордюрів. Було влаштовано піщано-щебеневу основу для фігурних елементів мощення, понижено бордюри,  встановлено тактильну плитка та оновлено огорожу.

 

Суддя, який збив на смерть нацгвардійця, "наїхав" на ДБР

Понеділок, 17 липня 2023, 12:55

Суддя, який збив на смерть нацгвардійця, наїхав на ДБР
МІСЦЕ ДТП. ФОТО ПРОКУРАТУРИ

За рішенням Печерського райсуду Києва підозрюваний у смертельній ДТП суддя Олескій Тандир перебуватиме під вартою до 26 серпня 2023 року без визначення застави

Джерело: Київська міська прокуратура, "Суспільне" із судової зали.

Деталі: 17 липня суд розглянув клопотання про продовження запобіжного заходу Тандиру. Його підозрюють у тому, що в ніч на 26 травня він із порушенням швидкості напідпитку збив на смерть нацгвардійця на столичному блокпосту.

За рішенням Печерського райсуду, запобіжний захід судді Тандиру продовжили не на 2 місяці, а до 26 серпня 2023 року, оскільки 26 серпня завершується термін досудового розслідування справи про ДТП на блокпосту.

Водночас на засіданні Тандир заявив про нібито "грубе порушення принципу презумпції невинуватості з боку Державного бюро розслідувань.

Мовляв, ДБР, ЗМІ, окремі активісти "оголошують і стверджують певні невстановлені факти". "Це стосується, наприклад, алкогольної експертизи", — заявив підозрюваний.

Відтак Тандир звернувся до суду з проханням заборонити Бюро "порушувати презумпцію невинуватості". Також він просив суд дізнатися, чому через два місяці після відбору досі немає результатів алкогольної експертизи.

За словами прокурора Михайла Доманського, потрібно більше часу, аби уникнути неточностей.

"Втім велася відеофіксація на нагрудну камеру. Видно повністю спілкування. Перші пояснення підозрюваного. Тобто весь комплекс доказів вказує на наявність сп'яніння у підозрюваного", — додав прокурор.

Повідомляється, що суддя Олеся Батрин клопотання Тандира щодо презумпції невинуватості підтримала.

Під час розгляду запобіжного заходу адвокатка судді Тандира Ірина Бовнега принесла дві схеми блокпостів і заявила, мовляв на блокпосту "є безліч порушень". Також Бовнега також стверджує, що на блокпосту не було необхідних знаків.

Адвокатка додала, що нацгвардійці нібито, порушуючи правила, вийшли на дорогу раніше. Наостанок додала до матеріалів справи схеми та свої запити до різних органів, на які так і не отримала відповіді.

У своєму виступі Тандир назвав ризики обвинувачення необґрунтованими, просив змінити запобіжний захід на домашній арешт. Водночас суд продовжив його арешт.

Представникам потерпілої сторони в їх участі у суді відмовили.

Передісторія:

  • В ніч на 26 травня голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир збив на смерть нацгвардійця на блокпосту в столиці.
  • Як повідомило "Суспільному" джерело у Нацгвардії, суддя на "Лексусі" врізався у військового, коли той вийшов на дорогу встановити інженерні загородження. Суддя був п'яний, а в його авто валялися порожні пляшки з-під алкоголю.
  • ДБР повідомило, що суддя відмовився від проходження огляду на місці. Його доставили в лікарню з метою виявлення стану сп’яніння. Суд задовольнив клопотання прокуратури про примусове відібрання у судді біологічних зразків, пізніше зразки відібрали.
  • Тандиру оголосили підозру у скоєнні смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння за ч.3 ст. 286-1 ККУ. Йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 5 до 10 років.
 

“За мужність” нагороджений Президентом України військовий Вадим Міщук розповів, як не зневіритись після складної ампутації та продовжувати жити

Понеділок, 17 липня 2023, 12:50


За час перебування у комі, після повної ампутації лівої ноги, Вадим іноді приходив до тями та пам’ятає лиш, як дружина цілувала його руку. Лікарі прогнозували всього 10%, що він виживе. Історія українського бійця, який неймовірними зусиллями виборов собі життя, пережив ампутацію та очікує на протезування за кордоном.

За даними Міністерства соціальної політики за березень 2023 року, близько   2 000 українських військовослужбовців отримали статус людини з інвалідністю від початку російського повномасштабного вторгнення. Більшість з них стали інвалідами через ампутацію однієї або декількох кінцівок.

Звичне життя, яким жила людина до ампутації, враз перетворюється на суцільні випробування: труднощі з рутинними справами, постійні болі у травмованих місцях, спустошеність та зневіра у власних силах. На цьому етапі дуже важлива підтримка близьких та допомога кваліфікованого психолога, аби переконати, що життя – понад усе! Також вкрай важливою є допомога суспільства, адже його завданням стає підтримка українських захисників у інтеграції в соціальне життя, толерантність і повага, завдяки чому військовим буде значно легше сприймати свій новий стан.

Протез може вирішити труднощі, спричинені ампутацією, та значно спростити життя. Наразі держава надає безкоштовне протезування для українських військовослужбовців, що втратили кінцівки під час російської збройної агресії. Проте кількість запитів — колосальна. Окрім того, є низка складних випадків ампутацій, протезування яких потребує спеціальної кваліфікації та досвіду. Тому дедалі частіше серед українських військових з’являється потреба у протезуванні за кордоном.

Наразі таку можливість надають різні благодійні організації та фонди, серед яких Благодійна Організація "БФ "Майбутнє для України" (Future for Ukraine). У межах кейсу “Протезування українських військових 2023”, за підтримки міжнародної клініки з протезування Medical Center Orthotics and Prosthetics (MCOP) у Вашингтоні, фахівці якої мають багаторічний досвід у протезуванні військовослужбовців, що втратили кінцівки у війнах в Афганістані й Іраку, Благодійний Фонд Future for Ukraine допомагає українським військовим отримувати якісні протези та проходити реабілітаційний процес у провідних медичних закладах світу, протезистів та реабілітологів.

МСОР, зі свого боку, забезпечує українських військових високоякісними протезами та комфортним й активним процесом реабілітації. Future for Ukraine покриває всі витрати, пов’язані із забезпеченням медичних матеріалів, логістикою та супроводом військових протягом усього періоду протезування та реабілітації.

Завдяки допомозі багатьох українців, донорів зі всього світу та партнерів, Future for Ukraine забезпечив протезування вже 10 українських героїв. Своєї черги відправитися за кордон на протезування чекає Вадим Міщук, який внаслідок складної травми має повну ампутацію лівої ноги.

Вадим вступив до лав ЗСУ ще у 2016-му році. Під час навчань, які чоловік проходив разом із американськими військовими у Львові, він отримав позивний — Джонні.

А вже у 2017-му році Вадим був нагороджений Президентом України Володимиром Зеленським орденом “За мужність”.

“Це була зима, початок 2017-го року, 29-те січня, ми обороняли Авдіївку. Ворог пішов на нас у наступ і ми знищили його позиції та пішли у контрнаступ. Це був дуже важкий бій. Було холодно, близко -23°C, тоді майже всі дістали обмороження — у когось щік, у кого пальців чи ніг. На нас постійно наступали і не давали навіть голову підняти, хотіли відбити цю позицію. Але ми втримали і за це я отримав орден “За мужність” від Президента України”, — згадує військовослужбовець.

У лютому 2022-го, коли почалася повномасштабна війна з росією, Вадим Міщук тримав оборону Київського напрямку у складі 72-ї окремої механізованої бригади ім. Чорних Запорожців. Коли противник почав відступати, підрозділ Вадима було відправлено наздоганяти ворога — спочатку у Чернігівській області наздогнали, потім у Сумській. Після чого була передислокація підрозділу до Харківської області, а згодом і на Луганський напрямок. Опісля підрозділ Вадима став на оборону Донецького напрямку, де боєць отримав осколкове поранення тазу, в результаті якого залишився без лівої ноги та частини сідничних м’язів.

“Я стояв на позиції з хлопцями в окопчику. Ми тримали оборону, а по нам прилетіло з «САУшки» (самохідна артилерійська установка), 52-й калібр, прямо в окоп. Відбувся вибух, я впав повністю на землю. Лежу і чую, що продовжують стріляти. Думаю, треба змінити позицію, втекти у бліндаж. А до нього було 6-7 метрів повзти. Я туди поповз, але через пару метрів зрозумів, що дуже важко, бо ліва рука також вся поранена. Тому її тримав на висоті, а одною рукою повз. Хлопці допомогли — затягнули мене. Почав пробувати: права нога працює, я її відчуваю, пальці також. А от ліва, я її не відчував. Біль я відчував, але поворухнути не міг. Також відчував, що таз перебитий. Нога була ще на мені, її відрізали на другий день у лікарні. Хлопці надали мені першу медичну допомогу на місці. Приїхало авто, нас посадили на евакуацію і завезли у переносний госпіталь. Там мені ножицями розрізали штани, побачили рану і приспали. Прокинувся я вже через днів п’ять”, — розповідає Вадим.

У лікарні ім. І.І. Мечникова у Дніпрі, куди Вадим потрапив з польового шпиталю, лікарі боролися за його життя п’ять днів, ампутація ноги була вимушеною мірою, аби уникнути повного зараження крові. Зі слів героя, йому хотіли ампутувати ще й руку, але він, через “сон”, щосили намагався рухати пальцями. Тоді лікарі вчасно помітили це та зрештою врятували кінцівку. Це було справжнім чудом! Перебуваючи у вимушеній комі, Вадим лише іноді приходив до тями. “Лежу я в комі і відчуваю, як мене хтось цілує. Дивлюся вбік — жінка. Закрив очі, відкрив очі, дивлюся з іншого боку мама стоїть! І заснув далі”, — згадує він. Згодом на військового чекала ще одна операція вже у Києві.

“Спочатку було важко. Я розумів, що життя не буде як раніше”, відповідає Вадим на питання, як він почувається після ампутації: —“Зі мною місяці 3-4 працював психолог. Це дало мені іскринку до життя. Я хочу далі жити. Мені вже легше, я вийшов з лікарні. На костиликах ходжу. Я сідаю в авто. У мене авто з коробкою автомат. Їду куди хочу. Не багато, але можу. Дитину в школу завезти, забрати. Поїхати до батьків. Щодня можу трохи більше зробити. Уже 2 рази ходив без сторонньої допомоги. Раніше не міг сам помитися. Я розумію, що такого життя, як раніше, не буде. Що вже зробиш. Ні за чим не жалкую!”

Вадим Міщук обрав жити далі, він намагається радіти кожному новому дню та з нетерпінням очікує на протез:

“Спочатку було багато проблем, зокрема зі спиною. А зараз нога підзажила і мені стало легше вставати. Я став ходити. На вулицю можна вийти. Почав більше рухатись і зрозумів, що мені вже нога треба, я готовий до неї!”

Удома військового підтримують турботлива дружина, яка перебувала усі 3 місяці з ним у лікарні та власноруч робила ін’єкції, 11-річний син та кум, що завжди вміє підбадьорити свого найкращого товариша.

Після отримання протезу Вадим мріє якнайшвидше опанувати його та поїхати у подорож до Єгипту. Побачити піраміди — його давня мрія!

Кожен може долучитися до допомоги військовим і Вадиму, отримати омріяний протез, підтримавши збір коштів на кейс "Протезування українських військових у 2023 році". Завдяки донатам небайдужих людей можливість забезпечити якісним протезуванням все більше військових, що втратили кінцівки, захищаючи рідні землі від російських загарбників, стає реальною. Аби кожен український захисник мав змогу повернутися до свого звичного життя!

 

Дзвонили вчителям та писали нотатки на ногах: в УЦОЯО розповіли про основні порушення під час НМТ

Понеділок, 17 липня 2023, 10:33

Під час основної сесії Національного мультипредметного тесту (НМТ) 90 учасників виключили з тимчасових екзаменаційних центрів за порушення.

Основним видом порушень було списування, про це розповіла директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко в інтерв’ю "Новій українській школі".

Вступники, яких виключили, не зможуть узяти участь у додатковій сесії та вступити цього року до вишу.

Під час проведення тесту зафіксували наступні спроби учасників списати чи отримати підказки:

  • користування телефонами з інтернетом;
  • дзвінки до вчителів;
  • нотатки на ногах, руках та одязі;
  • виконання тесту сторонньою особою.
Фото: belchonock/Depositphotos

"Загалом із понад 260 тис. учасників це – невеликий відсоток тих, хто списував. Але кожна така ситуація створює середовище, яке нібито натякає учасникам, що так можна. Водночас порушення правил є надзвичайно ризикованим, адже інструктори все фіксують і учасники втрачають право на вступ у рік тестування", – розповідає Тетяна Вакуленко.

Нагадаємо, раніше в УЦОЯО заявили про "безпрецедентний рівень недоброчесності" на НМТ-2023.

Яна Осадча

 

Вийшла з дому і не повернулася: у Тернополі розшукують зниклу жінку

Понеділок, 17 липня 2023, 10:21

Вийшла з дому і не повернулася: у Тернополі розшукують зниклу жінку
У Тернополі тривають пошуки 74-річної жінки.

Правоохоронці розшукують Копко Стефанію Антонівну 1949 року народження. Жінка вийшла з дому16 липня близько 15:00 години і досі не повернулася.

«Прикмети: зріст 165 см., худорлявої тілобудови. Була одягнена в сірий костюм», - повідомили у поліції Тернопільської області.

Якщо ви володієте будь-якою інформацією про зниклу, телефонуйте за номером в Тернополі 27-11-70 або на лінію «102».

 

Тривають важкі бої: росіяни пішли в наступ на Харківщині

Понеділок, 17 липня 2023, 10:21

Тривають важкі бої: росіяни пішли в наступ на Харківщині
З кінця минулого тижня окупанти активно наступають на Куп’янському напрямку Харківщини.

Про це повідомила у Telegram заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, там тривають важкі бої.

"Наразі противник здійснює пошук слабких місць в нашій обороні, активно веде штурмові дії в районах населених пунктів Масютівка, Новоселівське з метою витіснення наших підрозділів за бар’єрний рубіж річки Оскіл", – йдеться у її дописі.

Маляр додала, що у ворога є дві задачі: повернути втрачені позиції та примусити ЗСУ перекинути туди резерви з інших напрямків. Наші війська перебувають в обороні та чинять потужний опір.

На Лиманському напрямку противник продовжував безуспішні штурмові дії з метою витіснення наших військ в районі Серебрянського лісу, проте успіху не мав, на Бахмутському українські війська продовжують наступати.

За тиждень, що минув, на Бахмутському напрямку вдалося звільнити 7 квадратних кілометрів.

 

Щорічна Всеукраїнська проща за припинення війни та перемогу України відбулася у Зарваниці

Понеділок, 17 липня 2023, 07:22

15-16 липня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулася щорічна Всеукраїнська проща за припинення війни та перемогу України.

З нагоди прощі у Соборі Зарваницької матері Божої відбулася Божественна Літургія, яку очолив Глава та Отець Української греко-католицької церкви – Блаженніший Святослав Шевчук.

«Традиційна проща до Зарваниці цими вихідними відбулася на Тернопільщині. На жаль, у попередні роки вона небула такою масовою, оскільки ми переживали пандемію COVID-19, згодом початок повномасштабного вторгнення. Нашій державі понад 1035 років християнства і я впевнений, що це буде ще століттями, - відзначає міський голова Сергій Надал. -  Адже ми маємо надійних воїнів-захисників, справжню еліту українського народу, мільйонну армію волонтерів і тих, хто підтримує економіку, тому ми обов’язково переможемо в цій війні. Щодня ми молимося, щоб Господь дарував свій захист, здоров’я, мужність нашим військовим. Дякуємо духовенству за допомогу фронту, армії та чин капеланства. Щиро молимося за мир, перемогу і нехай всі наші захисники повертаються до своїх сімей живими та неушкодженими».

До слова, Марійський духовний центр «Зарваниця» – одна з найбільших святинь Української греко-католицької церкви. Собор Зарваницької Божої Матері має статус малої базиліки, куди на прощі щороку приїжджають віряни не лише з України, а й з усього світу.

 

 

 

 

Сьогодні суд розгляне клопотання прокуратури щодо відстронення з посади голови Тернопільської облради

Понеділок, 17 липня 2023, 07:20

Михайло ГоловкоМихайло Головко
Сьогодні, 17 липня, о 14.00 ВАКС розгляне клопотання спеціалізованої акнтикорупційної прокуратури щодо відсторонення з посади голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка.

Нагадаємо, 26 червня, Михайла Головка та двох колишніх заступників Ігоря Гайдука та Ігоря Дем'янчука детективи НАБУ затримали на отриманні хабаря в розмірі 2,4 млн грн.

ВАКС обрав усім трьом фігурантам запобіжні заходи у вигляді - тримання під вартою на два місяці з правом внесення застави у розмірі 805 тисяч 200 грн.

Усі троє застави сплатили на очікують судів на волі.

Сьогодні, ВАКС має розглянути кполотання САП та НАБУ щодо відсторонення із займаної посади голови Тернопільської обласної ради - Михайла Головка.

Минули засідання по цьому питанні продовжили з четверга 13 липня  на сьогодні - понеділок - 17 липня.

Деталі згодом.

 

На Чортківщині загинула жінка, на яку обвалилася стіна, вагою пів тонни

Понеділок, 17 липня 2023, 07:19

На Чортківщині загинула жінка, на яку обвалилася стіна, вагою пів тонни
Трагедія сталася у Монастириській громаді.

У реанімаційне відділення бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала у важкому стані 53-річну місцеву жительку.

Як повідомили у поліції, потерпіла разом зі своїм чоловіком на власному подвір'ї розбирали стіну підсобного приміщення. В якийсь момент конструкція розвалилася і майже пів тонни впало на жінку, яка не встигла втекти.

"Швидку викликала сусідка. Впродовж кількох годин медики боролися за життя потерпілої, але врятувати її не вдалося", – розповіли правоохоронці.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 115 ККУ з поміткою "нещасний випадок".

Фото: Головне управління Національної поліції в Тернопільській області

64b14b141284b454607149.jpg

 

На Чортківщині загинула жінка, на яку обвалилася стіна, вагою пів тонни

Понеділок, 17 липня 2023, 07:19

На Чортківщині загинула жінка, на яку обвалилася стіна, вагою пів тонни
Трагедія сталася у Монастириській громаді.

У реанімаційне відділення бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала у важкому стані 53-річну місцеву жительку.

Як повідомили у поліції, потерпіла разом зі своїм чоловіком на власному подвір'ї розбирали стіну підсобного приміщення. В якийсь момент конструкція розвалилася і майже пів тонни впало на жінку, яка не встигла втекти.

"Швидку викликала сусідка. Впродовж кількох годин медики боролися за життя потерпілої, але врятувати її не вдалося", – розповіли правоохоронці.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 115 ККУ з поміткою "нещасний випадок".

Фото: Головне управління Національної поліції в Тернопільській області

64b14b141284b454607149.jpg

 

"На щиті" повернувся додому 40-річний військовий з Шумщини Олег Ярмолюк

Понеділок, 17 липня 2023, 07:19

"На щиті" повернувся додому 40-річний військовий з Шумщини Олег Ярмолюк
16 липня у Шумську зустріли тіло 40-річного воїна Олега Ярмолюка.

Захисник загинув 10 липня під час виконання бойового завдання поблизу села Діброва у Донецькій області.

На площі Героїв Майдану священники відправили панахиду за полеглим військовим. Віддати останню шану українському воїну прийшли десятки людей.

Як повідомили у Шумській міськраді, народився захисник у багатодітній родині у селі Обич. Після одруження перебрався в Залісці, де з дружиною виховували двох дітей. Чоловіка призвали до лав ЗСУ на початку 2023 року. Він служив водієм кулеметного взводу.

У понеділок, 17 липня, об 11 годині відбудеться панахида і прощання з бійцем у храмі Покрови Пресвятої Богородиці с. Залісці.

17 липня 2023 року в Шумській громаді оголошено днем жалоби.

359492366_664180619081382_1943893076160747452_n.jpg

359468984_664181959081248_129183015920173474_n.jpg

361248985_664182112414566_5578891544950612890_n.jpg

361558067_9561939650548015_2748338903687733424_n.jpg

 

Тепер офіційно: Верховна Рада перенесла Різдво на 25 грудня

П'ятниця, 14 липня 2023, 12:52

Верховна Рада України змінила дати державних свят, зокрема Різдва та Дня захисників і захисниць.

Про це повідомляють народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

Різдво Христове перенесли на 25 грудня (замість 07 січня).

День Української Державності відзначатимуть 15 липня (було 28 липня). В цей день вшановується пам'ять святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого.

Метою законопроєкту є "відмова від російської спадщини": Закон в цілому підтримав 241 депутат

День захисників і захисниць України переноситься на 1 жовтня (з 14 жовтня), бо це свято пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Парламент підтримав Закон про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо переходу державних свят згідно з новоюліанським церковним календарем.

"Цей закон підпишуть після 28 липня, тому ще в цьому місяці День Української Державності буде 28 липня", – повідомив Ярослав Железняк.

Метою законопроєкту є "відмова від російської спадщини": Закон в цілому підтримав 241 депутат.

Нагадаємо, Православна Церква України з 1 вересня 2023 року перейде на новоюліанський календар для нерухомих свят.

Яна Осадча

 

У Тернопільській єпархії УГКЦ прокоментували скандальну реставрацію частини Катедри

П'ятниця, 14 липня 2023, 09:13

У Тернопільській єпархії УГКЦ прокоментували скандальну реставрацію частини Катедри
Священники заявили, що Тернопільська єпархія УГКЦ отримала приміщення колишнього Домініканського монастиря у жалюгідному стані і без реставрації місто може втратити пам'ятку.

За словами отців, руйнування, яких зазнала споруда, не дозволяють відтермінувати роботи.

"Реставрація має укріпити і зберегти об’єкт культурної спадщини, відновити автентичний стан приміщень. Пристосування полягає у тому, щоби замінити технічний дах радянської доби на новий, придатний до використання. Подібні архітектурні рішення вже втілені у відреставрованих пам’ятках архітектури Західної України", – повідомляють на сайті єпархії.

Добудований поверх планують використовувати для розміщення підрозділів архиєпархії, молодіжних організацій, церковних медіа та конференц-залів.

Священники наголошують, що вони виконали усі без винятку вимоги законодавства та отримали усі необхідні дозволи для проведення робіт.

"До розробки проекту були залучені провідні фахівці у галузі архітектури та містобудування. Остаточно проект отримав погодження Міністерства культури України, тому закиди у соцмережах про порушення процедури виготовлення проектної документації безпідставні. Науково-проектна документація передбачає відновлення автентичної частини пам’ятки архітектури, а саме зняття всіх нашарувань радянського періоду, а також пристосування цієї пам’ятки до сучасних потреб", – зазначили у УГКЦ.

Нагадаємо, громадська ініціатива URBAN.te виступила проти початку будівельних робіт у приміщенні Катедрального собору з добудови ще одного поверху. Активісти вважають оголошену реставрацію руйнацією первинного вигляду пам'ятки, адже заплановані роботи змінять об'ємно-просторової композиції будівлі монастиря.

Вони наголошують, що для реконструкції пам’яток національного рівня необхідно проводити архітектурний конкурс, який, з їх слів, не відбувся.

d2.jpg

d3.jpg

У Тернопільській єпархії УГКЦ прокоментували скандальну реставрацію частини Катедри

 

Обрали єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ

П'ятниця, 14 липня 2023, 09:11

Обрали єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ
Святіший Отець Франциск поблагословив рішення Синоду Єпископів УГКЦ про обрання отця Володимира Фірмана єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Священнику надали титулярний осідок Ліміси.

Про це повідомили в Департаменті інформації УГКЦ з посиланням пресслужбу Святого Престолу.

Володимир Фірман народився 8 травня 1976 року в с. Зарваниця.  Після навчання в Тернопільській вищій духовній семінарії 9 травня 1999 року був висвячений на диякона для Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. 8 жовтня 2000 року прийняв священничі свячення.

З 2004 по 2006 роки вивчав релігійні науки у Люблінському католицькому університеті, з 2011 по 2013 агрономію у Подільському державному аграрно-технічному  університеті, у 2016-му адміністративний розвиток в Українському католицькому університеті.

Був адміністратором, а з 2016 року – ректором Марійського духовного центру "Зарваниця". Також обіймав посаду віцеректора Тернопільської вищої духовної семінарії та економа Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. З 2014-го періодично служить військовим капеланом-волонтером.

Окрім української, володіє німецькою, польською та російською мовами.

 

Від рук окупантів загинув захисник зі Зборівщини Роман Прокоф'єв

П'ятниця, 14 липня 2023, 09:10

Від рук окупантів загинув захисник зі Зборівщини Роман Прокоф'єв
На фронті обірвалось життя військового з села Ярчівці Романа Прокоф'єва.

Захисник, 1997 року народження, загинув 10 липня під час російського обстрілу на околицях села Роботине на Запоріжжі.

Сумну звістку повідомив у Faceboook міський голова Зборова Руслан Максимів.

"Не вистачає слів, щоб передати смуток та біль, який чорним крилом торкнувся не лише сім’ї, а й всієї громади. Висловлюємо щирі співчуття родині загиблого, поділяємо ваше горе, сумуємо разом з вами, підтримуємо вас у годину скорботи. Вічна пам'ять Герою України! Навіки слава", – написав мер.

 

На дороги Тернопільщини наносять спеціальне захисне покриття (фото)

П'ятниця, 14 липня 2023, 09:10

На дороги Тернопільщини наносять спеціальне захисне покриття (фото)
У Почаєві на трасі Н-02 Кременець – Біла Церква – Ржищів – Канів – Софіївка стартувало влаштування тонкошарового покриття за технологією SLURRY SEAL.

На дорогу наносять емульсійно-мінеральну суміш, яка захищатиме верхні шари асфальтобетону від негативного впливу природно-кліматичних факторів.

Як повідомляють у Службі відновлення та розвитку інфраструктури, тонкошарове покриття застосовують на автошляхах Тернопільської області, у яких пройшов термін експлуатаційної придатності елементів дороги.

Ця технологія забезпечує герметизацію волосяних тріщин і невеликих вибоїн, підвищення шорсткості та зчіпних властивостей покриття, вирівнювання покриття, профілактику утворення тріщин та захист від водонасичення.

"Під час воєнного стану будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт державних доріг призупинено. Передусім кошти спрямовуються на відновлення інфраструктури, яка була пошкоджена ворогом. Тим часом у тилових областях, серед яких Тернопільська, потрібно зберегти в хорошому стані відремонтовані у попередні роки дороги. Це важливо для безперебійної логістики мережею автошляхів країни.

Технологія SLURRY SEAL та подібні їй дозволяють захистити верхні шари асфальтобетону і у такий спосіб продовжити термін служби існуючого покриття", – зазначили у Службу відновлення.

360122868_651049397056846_1461769571935228084_n.jpg

360093322_651049460390173_1216376116908629162_n.jpg

360126191_651049457056840_2227988903089954972_n.jpg

 

Через провалля громадський транспорт по Крушельницької тимчасово не курсуватиме

П'ятниця, 14 липня 2023, 09:09

Через провалля громадський транспорт по Крушельницької тимчасово не курсуватиме
У Тернополі, на межі вулиць Замкова-Грушевського-Крушельницької, утворилось провалля.

Яму обгородили і відповідні служби розпочали ліквідацію пошкодження дорожнього покриття.

На час проведення робіт громадський транспорт по вулиці Крушельницької не курсуватиме. Про це повідомляють у міській раді.

Автобуси №13, №19 та №36 прямуватимуть через залізничний вокзал та вулицю Руську.

Тролейбус №10 курсуватиме від вул. Збаразької через залізничний вокзал, Острозького-Пирогова з виїздом на Східний масив. Автобус №9 буде проходити виключно через вул. Богдана Хмельницького.

Автобус №38 від просп. Степана Бандери прямуватиме вул. Руською, Острозького, Пирогова, Гоголя, Хмельницького до вул. Збаразької, далі – по звичному маршруту.

Про час відновлення руху транспорту мають повідомити додатково.

359198596_740636068069754_2187709723697722953_n_1.jpg

 

На фронті загинув 32-річний тернополянин Михайло Гладкий

П'ятниця, 14 липня 2023, 09:08

На фронті загинув 32-річний тернополянин Михайло Гладкий
Ще одного військовослужбовця втратила наша громада.

На передовій, захищаючи Україну, загинув 32-річний тернополянин Гладкий Михайло Ярославович.

Сумну звістку повідомив у Facebook міський голова Сергій Надал.

"Герой віддав своє життя 10 липня у Донецькій області під час виконання бойового завдання. 14 липня об 11 годині у Домі печалі на вулиці Микулинецькій відбудеться прощання з воїном. Щиро співчуваємо родині та близьким захисника. Вічна та світла пам’ять!", – написав мер.

 

У горах на Івано-Франківщині рятувальники розшукали три групи туристів, які заблукали

Четвер, 13 липня 2023, 13:34

Фото: ДСНС

У горах в Івано-Франківській області протягом вечора 12 липня та ночі 13 липня рятувальники розшукали три групи туристів, які заблукали в темну пору доби.

Серед туристів також були діти, повідомляють в Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Поблизу Говерлянського водоспаду рятувальники знайшли групу туристів – двоє дорослих та двоє дітей, які спускалися з Говерли й заблукали.

Іншу групу – 45-річну мандрівницю з 16-річною дитиною з Одещини, рятувальники виявили між горою Смотрич та горою Микулєска Верховинського району.

Ще одна група – троє мандрівників з Рівного, заблукала під час спуску з гори Піп Іван на схилі гори Вухатий камінь Верховинського району поблизу Смотрицьких водоспадів.

"Їх супроводили до притулку на полонині Смотрич", – повідомляють в ДСНС.

У службі додали, що мандрівникам перед походом у гори потрібно ретельно спланувати свій шлях, об’єктивно оцінюючи власні сили, фізичний стан та погодні умови.

Раніше ми розповідали про особливості походів у Карпати, правила безпеки й маршрути.

Анастасія Поя

 

На "Файному місті" фестивальний пастор вінчатиме пари

Четвер, 13 липня 2023, 11:22

На "Файному місті" фестивальний пастор вінчатиме пари 
Цього року на "Файному місті" очі охочі зможуть пройти фестивальне вінчання.

Про це повідомляють організатори заходу у Facebook.

"Вже традиційною атракцією "Файного міста" є активності від Файного пастора! Цей рік не стане виключенням. Щодня на вас чекатиме посвята у Файну людину та фестивальне вінчання, яке ви всі так любите", – йдеться у дописі.

Нагадаємо, цього року тернопільський музичний фестиваль "Файне місто" буде відбуватися у Львові з 28 по 30 липня.

 

У власників соцмереж шахраї масово зламують сторінки та розсилають фейкові повідомлення

Четвер, 13 липня 2023, 10:42


Зламати сторінку Instagram за допомогою фішингу можна навіть без видатних знань в програмуванні. І саме цим користуються любителі легких грошей. Власники сторінок помічають, що їхня сторінка зламана, не одразу. Проте цього часу вистачає, аби шахраї збагатилися на довірі чужих друзів.

По кілька повідомлень та заяв щодня отримують працівники поліції Тернополя та області про те, що місцеві мешканці стали жертвами невідомих. Вони повірили повідомленням, які надійшли в приватний чат.

Тридцять тисяч за добу втратили четверо жителів обласного центру. Їм усім 12 липня після 16:00 почали приходити повідомлення від друзів з Instagram. Текст повідомлень був фактично ідентичний: кожен писав якусь історію й обов'язково просив позичити гроші на кілька днів.

Люди не вдавалися у деталі, не зв'язувалися особисто з друзями і як результат - власноруч переказували на вказані рахунки гроші. Суми коливалися від двох і до чотирнадцяти тисяч гривень.

Як тільки вони зрозуміли, що стали жертвами аферистів, звернулися до поліції. Дані факти дізнавачі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 190 (шахрайство)ККУ. Триває слідство.

Соцмережі постійно вдосконалюють інструменти захисту конфіденційних даних. Тож скористайтеся новими налаштуваннями, щоб уникнути злому.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 

у власників соцмереж шахраї масово зламують сторінки та розсилають фейкові повідомлення
 

Академічний ліцей «Українська гімназія» імені Івана Франка Тернопільської міської ради отримав нового директора

Четвер, 13 липня 2023, 10:08

Федоруц Микола ВасильовичФедоруц Микола Васильович
Сьогодні, 13 липня, управління освіти ТМР провело другий етап конкурсу та оголосило ім'я нового директора для об'єднаного освітнього закладу - Академічний ліцей «Українська гімназія» імені Івана Франка Тернопільської міської ради.

Ним став - Федоруц Микола Васильович, який раніше працював заступником директора ЗОШ №4 з виховної роботи.

Та батьки школярів української гімназії категорично виступають проти і об'єднання закладів - гімназії та ліцею, і проти обрання нового директора.

"Вчора, 12 липня ми мали зустріч із начальницею управління освіти ТМР Ольгою Похиляк і з Володимиром Дідичем, заступником міського голови Тернополя. Нас запевнили, що конкурс відтермінують, а наше звернення про скасування рішення сесії про об'єднання української гімназії та технічного ліцею розглянуть на найближчому засіданні сесії, - відзначили батьки. - Та нас вкотре обманули - сьогодні управління освіти провело другий етап конкурсу та вибрали переможцем конкурсу на посаду директора гімназії - Федоруца Миколу Васильовича, хоча ще раз повторимося, вчора була зовсім інші розмова. Тому сьогодні, на 15.00 ми збираємо журналістів, щоб привернути увагу громадськості до даного питання. Ми вимагаємо скасувати рішення сесії ТМР про об'єднання української гімназії та технічного ліцею, а також залишити на посаді директора української гімназії - багаторічного та успішного керівника Анатолія Крижанівського".

Нагадаємо, "Тернопополяни" неодноразово писали про дану проблему.

 

У Києві уламок "шахеда" знищив квартиру (фото)

Четвер, 13 липня 2023, 09:45

У Києві уламок "шахеда" знищив квартиру (фото)
Вночі 13 липня відбулась чергова атака на Київ.

Як повідомили у КМВА, у повітряному просторі навколо столиці збили близько 10 іранських "шахедів".

Уламок ворожого дрону зруйнував одну з квартир на 25-му поверсі висотки у Дарницькому районі. Поранено чоловіка, який перебував вдома. Також постраждала дівчина з сусіднього будинку.

Крім того, пошкодження зафіксували у Соломʼянському, Шевченківському, Оболонському та Подільському районах столиці.

"Попередньо, є пошкодження житлових будинків. Двоє травмованих в Дарницькому р-ні: дівчина 19 років та чоловік 23 років (осколкові поранення), вони госпіталізовані до лікарні. В Шевченківському районі під час ліквідації наслідків врятовано одну людину. Інформація оперативного зведення оновлюється. Бережіть себе і не нехтуйте сигналами тривоги", – зазначив начальник КМВА Сергій Попко.

За інформацією мера Києва Віталія Кличка, у Подільському районі, під час гасіння загоряння в багатоквартирному житловому будинку, виявили тіло загиблого.

 

Вночі у небі над Хмельниччиною збили ракету

Четвер, 13 липня 2023, 09:44

Вночі у небі над Хмельниччиною збили ракету
Сьогодні вночі, під час повітряної тривоги, сили ППО збили на Хмельниччині російську ракету.

Як повідомили в обласній військовій адміністрації, обійшлося без постраждалих.

У Повітряних силах зазначили, що в ніч на 13 липня окупанти атакували Україну 20-ма ударними безпілотниками іранського виробництва "Shahed-136/131". Усі дрони збили, переважно на Київщині. Також росіяни запустили з Чорного моря дві крилаті ракети "Калібр".

Нагадаємо, вночі 23 червня рф атакувала військовий аеродром у Хмельницькій області. Жодна з 13 ракет у ціль не потрапила, їх усі знищили.

 

Поліцейські попереджають: шахраї розсилають фейкові оголошення про виплати грошової допомоги від держави

Середа, 12 липня 2023, 10:55

До співробітників Тернопільського відділення поліції надійшло повідомлення від жительки Великої Березовиці про те, що з її банківської картки незаконно списали майже 9 тисяч гривень.

Зі слів жінки, в месенджері їй надійшло повідомлення про можливість оформити грошову допомогу від держави під час війни. Вона перейшла за вказаним у сповіщенні посиланням на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання виплат. Сайт був візуально дуже схожий на офіційний сайт банку. Жінка ввела там дані своєї банківської картки. Після чого їй на мобільний телефон зателефонували начебто із банку і попросили підтвердити операцію, натиснувши цифру «1», що власне вона і зробила. Як виявилося, шахраї таким чином отримали доступ до мобільного банківського додатку жінки і провели там незаконні операції.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Правоохоронці вкотре наголошують, щоб не потрапити на гачок шахраїв, дотримуйтеся таких правил:

1. Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел.

2. Не переходьте за сумнівними посиланнями.

3. Тримайте в секреті: тризначний номер на звороті картки; пін-код до картки; логін та пароль до інтернет-банкінгу; коди банків та мобільних операторів.

4. Не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах.

У разі підозри шахрайських дій, блокуйте картку та телефонуйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські попереджають: шахраї розсилають фейкові оголошення про виплати грошової допомоги від держави

 

4-класник з Лановеччини встановив рекорд на обласних спортивних змаганнях

Середа, 12 липня 2023, 10:54

4-класник з Лановеччини встановив рекорд на обласних спортивних змаганнях
Учень Москалівської школи встановив рекорд на змаганнях Тернопільської ДЮСШ з загальної фізичної підготовки.

Як повідомили у Лановецькій міськраді, участь у заході взяло чимало підготовлених молодих спортсменів, серед яких – 4-класник Рустам Лахманюк.

Хлопчик встановив рекорд із згинання і розгинання рук в упорі лежачи, зробивши це 100 разів.

"Четвертокласник вразив усіх рівнем своєї підготовки та вправністю виконання вправи", – поділились у мерії.

Окрім цього високі результати показали й інші учні. Катерина Шептицька зайняла 4 місце, Олександра Степаненко – 5, Владислав Макодрай – 6-те.

Вітаємо юних спортсменів та бажаємо їх подальших перемог.

347555787_582693290692168_8770002938751722703_n.jpg

 

Провели в останню дорогу 41-річного захисника з Тернопільського району (фото)

Середа, 12 липня 2023, 10:52

Провели в останню дорогу 41-річного захисника з Тернопільського району (фото)
В Озерянській громаді попрощалися з 41-річним воїном Олегом Прокоповичем.

Захисник служив стрільцем в 35-му окремому стрілецькому батальйоні. Загинув 6 липня на Донеччині, відбиваючи наступ ворога.

"Слова не в змозі виразити повне відчуття туги та скорботи, яку ми переживаємо внаслідок смерті Олега, який віддав своє життя у бою. Його служба і відвага неоціненні", – зазначили побратими бійця.

11 липня військового поховали у його рідному селі Яцківці. У нього залишилися старенькі батьки.

В Озерянській громаді розповіли, що захисник змалку любив книги. Навіть на фронті шукав хвилинку, щоб прочитати хоча б сторінку.

"Батьки і книги виховали в нього надзвичайну доброту і мужність. Для стареньких тата й мами був опорою. І коли ворог з півночі ступив на українську землю, не відмовив Україні у її захисті. Він загинув, не боячись ні смерті, ні ворожої кулі. Вічна пам’ять Герою!", – написали на Фейсбук-сторінці ОТГ.

347553811_817854969725635_3200660229647468689_n.jpg

347587804_817855429725589_3621860671361079637_n.jpg

347596413_817855669725565_3496622285953857098_n.jpg

347614290_817856479725484_874383593014276592_n.jpg

348331801_817856659725466_8274836500427094141_n.jpg

 

Поліцейські попереджають мешканців Тернопільщини про шахрайство у соцмережах

Середа, 12 липня 2023, 10:50

Поліцейські попереджають мешканців Тернопільщини про шахрайство у соцмережах
Шахраї "зламують" сторінки у соцмережах та просять у друзів своїх жертв терміново позичити гроші.

Лише за добу до Тернопільського райуправління поліції надійшло 5 повідомлень від жителів обласного центру, які потерпіли від такої шахрайської схеми.

Загальна сума, яку перерахували невідним тернополяни, становить понад 35 тисяч гривень.

"Аферисти зламують акаунти в соціальних мережах та месенджерах і від імені власника сторінки розсилають підписникам повідомлення: "Привіт! Позич, будь ласка, гроші до завтра, дуже потрібно". У жодному разі не надсилайте гроші, отримавши таку звістку!", – закликали у ГУНП.

Поліцейські наголошують: якщо від друга надійшло повідомлення з проханням позичити гроші – зв’яжіться з ним особисто та перепитайте, що сталося.

Крім того, правоохоронці рекомендують створювати складні та унікальні паролі для кожного облікового запису, а також налаштувати двофакторну автентифікацію скрізь, де це можливо.

 

Голова Тернопільської облради Михайло Головко – у відпустці

Середа, 12 липня 2023, 10:43

Голова Тернопільської облради Михайло Головко – у відпустці
Сьогодні, 12 липня, у Вищому антикорупційному суді заплановане засідання з розгляду апеляції голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка щодо обраного йому запобіжного заходу.

Заплановане на 6 липня засідання довелося перенести у зв’язку з тим, що адвокати не встигли ознайомитись з апеляційною скаргою. Згодом захисник Олександр Тананакін підтвердив інформацію про те, що Михайло Головко перебуває на лікарняному з 7 липня через погіршення стану здоров’я.

Читайте детальніше про це: Голова Тернопільської облради Михайло Головко – на лікарняному

Також стало відомо, що Михайло Головко, повернувшись з лікарняного, 11 липня пішов у відпустку.

Нагадаємо, Михайла Головка підозрюють в отриманні неправомірної вигоди. Його та двох заступників голови Тернопільської ОВА викрили на одержанні неправомірної вигоди від бізнесмена-волонтера у розмірі 2,4 мільйона гривень. Їх затримали 26 червня та повідомили про підозру за ч. 4 ст. 368 КК України.

Наразі немає офіційної інформації про те чи відбудеться розгляд апеляційної скарги сьогодні, 12 липня, як і було заплановано, чи засідання знову доведеться перенести.

Окрім цього 13 липня заплановано ще одне судове засідання щодо відсторонення Михайла Головка з займаної посади. Захід мав відбутися 7 липня, але його перенесли через хворобу Михайла Головка.

 

Володимир Болєщук з робочим візитом відвідав Купчинецьку громаду (фото)

Середа, 12 липня 2023, 10:42

Володимир Болєщук з робочим візитом відвідав Купчинецьку громаду (фото)
У Тернопільській області діє декілька геріатричних установ, які опікуються літніми людьми.

Одна з таких – у селі Денисів Купчинецької громади. Працівники Центру надання соціальних послуг у громаді огортають опікою стареньких, доглядають за ними та створюють всі умови, аби вони почувались комфортно.

Серед підопічних Центру надання соціальних послуг є внутрішньо переміщені особи. Вони приїхали із міст та сіл, де тривають бойові дії, пережили обстріли та бомбардування. У Купчинецькій громаді проживають вже кілька місяців.

Перебуваючи з робочим візитом у громаді, Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської обласної ради, разом з головою громади Ігорем Країнським відвідали людей, які проживають у Центрі надання соціальних послуг.

«Людям, які прибули на Тернопільщину з зони бойових дій, необхідна належна турбота. Багато з них залишилися без даху над головою та необхідних для життя ресурсів. Наша область є надійним тилом для внутрішньо переміщених осіб, – розповів Володимир Болєщук. – Від початку повномасштабної війни Купчинецька громада прийняла багатьох українців з різних регіонів. Серед них – люди похилого віку. Ними опікується Центр надання соціальних послуг Купчинецької громади. Спільно з головою громади Ігорем Країнським відвідали установу та поспілкувалися з людьми, які там проживають. В непростий час важливо підтримувати тих, чиє життя сповнене випробувань».

 

 

 

 

 

Грошову допомогу на 450 тисяч гривень отримають деякі мешканці Тернопільської громади

Середа, 12 липня 2023, 10:39

Грошову допомогу на 450 тисяч гривень отримають деякі мешканці Тернопільської громади
У Тернопільській громаді 329 мешканців отримають грошову допомогу.

Відповідне рішення прийняли сьогодні, 12 липня, на засіданні виконавчого комітету згідно протоколу засідання Комісії з розгляду заяв громадян про надання грошової допомоги.

«Згідно з рішенням 329 мешканців Тернопільської громади отримають грошову допомогу на загальну суму 450 000 гривень. Ще 39 громадян отримають адресну грошову допомогу для часткової компенсації витрат на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 29 000 грн», - пояснили у міськраді.

Нагадаємо, з 1 січня 2023 року у Тернополі адресна допомога на оплату комунальних послуг виплачується у грошовій формі.

Ознайомитись із розрахунком сум адресної грошової допомоги для часткової компенсації витрат на оплату житлово-комунальних послуг на 2023 рік можна тут.

 

Танцюристи з Тернополя перемогли на міжнародному фестивалі у Болгарії

Середа, 12 липня 2023, 10:37

Танцюристи з Тернополя перемогли на міжнародному фестивалі у Болгарії
Аматорський ансамбль танцю "Сонечко" Палацу культури "Березіль" зайняв перше місце на міжнародному фестивалі "Несебир – острів мистецтв".

Як повідомили у міській раді, конкурс відбувався з 2 по 7 липня у місті Несебир у Болгарії.

Тернопільський танцювальний колектив під керівництвом Зінаїди Бирди посів перше місце.

"Окрім України за перемогу змагалися колективи з Молдови, Грузії, Сербії, Польщі. Вітаємо танцюристів із перемогою. Бажаємо нових творчих злетів та нагород", – зазначили у мерії.

Читайте також: Студент ЗУНУ здобув золото на чемпіонаті з дзюдо в Естонії

Юним танцюристам з Чорткова присвоїли високі спортивні звання

tantsyuvalniy-kolektiv-sonechko-11072023.png

 

Вистрілив з арбалета в око: у Тернополі сталося моторошне вбивство

Вівторок, 11 липня 2023, 08:48

фото ілюстративнефото ілюстративне
Вчора, 10 липня, у Тернополі сталося вбивство.

"Тернополянам" стало відомо, що в одній з квартир міста підприємець, волонтер та місцевий 52-річний "дебошир" вбив молодого хлопця з Білої.

З власних джерел "Тернополянам" стало відомо, що вбивця спершу ошпарив жертву кип'ятком, а згодом з арбалета поцілив прямо в око.

Молодий хлопець помер на місці події.

За словами місцевих жителів, вбивцю усі дуже добре знають, адже він неодноразово мав проблеми з поліцією.

Днями, 7 липня, вбивця зробив декілька ДТП, погрожував місцевим підприємцям, про те його чомусь не затримали.

Відомо також, що він мав волонтерський склад, гуманітарну допомогу продавав, також у нього раніше вилучили бойову гранату.

Затриманий - ймовірний вбивця - 52-річний Франків Андрій Дмитрович, підприємець, горе-волонтер, який неодноразово мав проблеми із законом і з поліцією.

Деталі згодом.

 

13 липня на "Алясці" в окремих будинках не буде води

Вівторок, 11 липня 2023, 08:46

13 липня на "Алясці" в окремих будинках не буде води
У четвер частина "Аляски" залишиться без води.

Як повідомляють у міській раді, у зв'язку з профілактично-ремонтними роботами на одній із насосних станцій підкачування, 13 липня з 9 до 18:00 тимчасово не буде водопостачання за адресами: вул. Володимира Великого, 4, 6, 8, 10, 12, бульв. Дмитра Вишневецького, 3, 5, 7, 9 та вул. Леся Курбаса, 2, 4, 6.

Адміністрація водоканалу просить вибачення за тимчасові незручності та закликає мешканців заздалегідь зробити необхідні запаси.

Під час відключення тернополяни можуть користуватися колонками-качалками та бюветами з питною водою. Вони позначені на інтерактивній карті.

Нагадаємо, жителі міста можуть отримувати сповіщення про відключення води, газу, тепла та світла у мобільному додатку "е-Тернопіль" та за допомогою сервісу "Сіті-бот Назар".

 

На Чортківщині посеред поля загорівся комбайн (фото)

Вівторок, 11 липня 2023, 08:46

На Чортківщині посеред поля загорівся комбайн (фото)
У полі на Чортківщині сталась пожежа.

Як повідомили у ДСНС, 10 липня близько 12:55 у села Вовківці загорівся комбайн Claas Lexion 600 TT.

Полум'я перекинулося на поле.

В результаті пожежі вогонь знищив відсік двигуна, паливний бак, два колеса комбайна, пошкодив кабіну і жатку. Також згоріли близько 3 гектарів післяжнивних залишків.

Загоряння ліквідували борщівські рятувальники.

Надзвичайники закликали мешканців Тернопілля дотримуватись правил пожежної безпеки під час збирання врожаю.

"Хліб – наше багатство. Аби праця невтомних рук наших аграріїв, їхні важкі жнивні будні увінчалися гідним результатом – багатим урожаєм, не нехтуйте застереженнями рятувальників. Про виникнення пожежі негайно повідомляйте на "101". До приїзду рятувальників гасіть вогонь наявними силами та засобами", – зазначили у Головному управлінні ДСНС у Тернопільській області.

Читайте також: У Бучачі пожежники врятували лелеку, який потрапив в біду (фото)

348343129_588463553467627_4741328691768428496_n.jpg

347447476_588463200134329_4898731325926857421_n.jpg

347555018_588463543467628_6660379772577547937_n.jpg

 

Сергій Зюбаненко: Жодне звернення не залишиться поза увагою

Вівторок, 11 липня 2023, 08:44

Під час проведення особистого прийому громадян т.в.о начальника ГУНП в Тернопільській області Сергієм Зюбаненком до нього зі своєю проблемою звернулась тернополянка Богдана Млинко. Жінка скаржилася на те, що її приватний будинок, який знаходиться на вулиці Шпитальна, 24, руйнується через незаконні будівельні роботи, які ведуться на сусідній земельній ділянці.

Полковник поліції виїхав на місце події, аби особисто розібратися в ситуації. Сергій Зюбаненко оглянув будівельний майданчик, де працювала техніка та активно велося будівництво.

За даним фактом у поліцейських перебувають кримінальні провадження, відкриті відповідно до двох статей Кримінального кодексу України: ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки). У рамках яких проводяться будівельно-технічні експертизи та слідчі дії.

Полковник поліції доручив відповідним службам провести детальне вивчення справи і причин через які затягуються розслідування даних кримінальних проваджень. На даний час будівельні роботи на вказаній ділянці призупинені.

За словами Сергія Зюбаненка, він і надалі буде практикувати проведення виїзних прийомів громадян.

 

На Чортківщині не розминулися автомобілі

Вівторок, 11 липня 2023, 08:43

Із тілесними ушкодженнями до лікарні бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала жителя Чортківського району. Чоловік - один із учасників дорожньо-транспортної пригоди.

Аварія трапилася 10 липня близько 17:45. Тернополянка 1988 року народження, керуючи автомобілем "Renault Captur", не переконалася в безпечному русі і виїхала з другорядної дороги на головну. Як результат - вона допустила зіткнення з «ВАЗ 21104». Травми отримав чоловік з ВАзу.

Водії попередньо тверезі, але у них взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Російська компанія оголосила про будівництво другого заводу з виробництва БПЛА

Понеділок, 10 липня 2023, 11:47

Російська компанія "Робоавиа" оголосила про будівництво другого заводу з виробництва БПЛА, який зведуть у Ростовській області, а перший уже нібито працює в окупованому Криму - у Сімферополі.

Про це повідомляє російське інформагентство "Інтерфакс" із посиланням на заступника губернатора регіону Ігоря Сорокіна.

Також повідомляється про підписання угоди про початок будівництва місцевою владою і гендиректором ТОВ "Робоавіа" Романом Гуровим.

Будівництво заводу коштуватиме 500 млн рублів.

Передбачається, що підприємство випускатиме 1100 безпілотників на рік.

"Після завершення будівництва на підприємстві з'явиться на першому етапі - 200, а на наступних етапах - 500 нових робочих місць. Обсяг інвестицій у виробництво складе близько 500 млн рублів", - повідомив заступник губернатора регіону Сорокін.

За його словами, компанія вже побудувала такий завод у Сімферополі, він випускає на місяць 16 БПЛА і квадрокоптерів.

ТОВ "Робоавіа" зареєстровано в січні 2015 року в Криму, основний вид діяльності - виробництво вертольотів, літаків та інших літальних апаратів. 90% частки в статутному капіталі компанії належить бенефіціару Людмилі Гуровій, ще 10% - Максиму Красюку.

Нагадуємо:

У квітні російські ЗМІ повідомляли про плани запустити серійне виробництво важких ударно-розвідувальних безпілотних літальних апаратів (БПЛА) "Охотник". Виробництво цього безпілотника, про випробування якого Росія оголошувала ще 4 роки тому, нібито почнеться через два роки в Новосибірську.

Також, рік тому російський концерн повітряно-космічної оборони "Алмаз-Антей" оголошував про початок дослідного виробництва декількох типів багатофункціональних безпілотних літальних апаратів.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Мертвим у річці знайшли жителя Підгаєччини, якого вважали безвісти зниклим

Понеділок, 10 липня 2023, 11:36

Мертвим у річці знайшли жителя Підгаєччини, якого вважали безвісти зниклим
Нещастя трапилась у Підгаєцькій громаді Тернопільської області.

З річки Коропець у селі Голгоча 8 липня резервний караул 14-ї державної пожежно-рятувальної частини вилучив тіло місцевого жителя, 1973 року народження. Чоловіка з 5 липня вважали зниклим безвісти. Про це повідомили у Головному управлінні ДСНС України у Тернопільській області.

Наразі встановлюється причина загибелі чоловіка.

«Незважаючи на численні застереження рятувальників, не всі громадяни усвідомлюють, яку небезпеку може нести вода для тих, хто поводить себе надто безпечно і необачно, наражаючи своє життя, а іноді й життя інших, на небезпеку. Аби з вами не трапилось біди, поводьтесь на водоймах так, як вимагають заходи безпеки: обачно і обережно», - наголосили рятувальники.

 

В НАТО погодились скасувати ПДЧ для України – Кулеба

Понеділок, 10 липня 2023, 11:34

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що після дискусії країни-члени НАТО погодились зі скасуванням Плану дій щодо членства для України на шляху до вступу в Альянс.

Про це Кулеба написав у Twitter, повідомляє "Європейська правда".

"Після інтенсивних обговорень союзники по НАТО досягли консенсусу щодо скасування ПДЧ на шляху України до членства в Альянсі", – зазначив Кулеба.

Глава МЗС привітав це рішення, що, як він зазначив, скоротить шлях України до НАТО.

"Це також найкращий момент для того, щоб внести ясність щодо запрошення Україні приєднатися до Альянсу", – додав Кулеба.

Раніше віцепрем'єрка Ольга Стефанішина додала, що за запрошення України до вступу зараз виступає увесь східний фланг НАТО, а також низка країн Західної Європи.

Вона також вважає, що НАТО може запросити Україну до вступу навіть під час війни, а завершити процес – тоді, коли дозволять обставини.

 

12 травмованих - наслідки ДТП на дорогах Тернопільщини впродож трьох днів

Понеділок, 10 липня 2023, 11:26

Опубліковано 10 липня 2023 року о 12:45

У семи дорожньо-транспортних пригодах до медзакладів Тернополя та області з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості звернулося дванадцять людей.

Дві аварії зареєстрували поліціянти у п'ятницю, 7 липня. Повідомлення про те, що на автодорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече, неподалік села Колодне, водій автомобіля «Mitsubishi Outlander» допустив зіткнення з «Citroen-Berlingo», надійшло на лінію "102" близько 9:40. У результаті удару до лікарні потрапили обоє кермувальників та пасажир з Mitsubishi. Причини автопригоди встановлюються.

Того ж вечора не впорався з керуванням, з'їхав у кювет, а після цього в лісосмугу водій автомобіля «BMW X1». Бригада екстреної медичної допомоги доправила до лікарні кермувальника та 18-річного пасажира.

Восьмого липня в Почаєві 69-річний чоловік, керуючи автомобілем "ВАЗ 2106", під час розвороту не врахував дорожньої ситуації та зіткнувся з мотоциклом "Jominar". Мотоцикліста 2001 року народження та його 16-річного пасажира з переломами та іншими ушкодженнями госпіталізували.

Чотири автопригоди трапилися і минулої неділі. О 16:00 неподалік с. Васьківці водій автомобіля "Ford Fiesta", рухаючись заднім ходом, здійснив наїзд на пішоходів 1985 та 1972 років народження. Потерпілі стояли на узбіччі із велосипедами. Їх доправили до лікарні. За попередніми даними, кермувальник перебував у стані алкогольного сп'яніння. Газоаналізатор показав у крові чоловіка 1,92 проміле алкоголю. Його затримали відповідно до статті 208 КПК.

У Тернополі на вулиці Стуса близько 20:30 водій "Hyundai Sonata" на нерегульованому пішохідному переході збив тернополянку 1957 року народження. Жінка звернулася за меддопомогою.

Із забоями та іншими тілесними ушкодженнями звернувся до лікарні й водій мотоцикла "Иж Планета 3". При виїзді поліціянтів стало відомо, що кермувальник "Toyota Camry", виїжджаючи з другорядної дороги на головну, створив аварійну ситуацію в результаті якої мотоцикліст втратив керування та перекинувся.

В смт. Скала-Подільська о 22:45 місцевий житель, керуючи «Daewoo Espero», збив перехожого. Потерпілий з ознаками алкогольного сп'яніння раптово вийшов на проїжджу частину дороги та водій не встиг вчасно загальмувати. Пішохода госпіталізували.

У всіх учасників ДТП взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Тривають перевірки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 18 з 110

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер