images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Землетрус у Туреччині: з-під завалів врятували понад 8 тисяч людей

Вівторок, 14 лютого 2023, 11:51

За тиждень пошуково-рятувальних робіт після руйнівного землетрусу в Туреччині з-під завалів вдалося врятувати понад 8 тисяч людей.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Anadolu.

Землетруси, що охопили територію в 500 кілометрів у 10 провінціях, де проживає 13,5 мільйонів громадян, спричинили великі руйнування. Разом з прилеглими містами, де відчувалися підземні поштовхи, кількість населення, яке постраждало від стихійного лиха, наближається до 20 мільйонів.

"Ми зіткнулися з однією з найбільших природних катастроф не тільки в нашій країні, але й в історії людства. В міру того, як ми розбираємо уламки тисяч будівель, зруйнованих цим землетрусом, який називають катастрофою століття, на жаль, кількість наших втрат зростає.

Ми виписали значну частину з понад 81 тисячі наших громадян, які пережили землетрус з пораненнями. Решту продовжуємо лікувати. Кількість людей, яких наші пошуково-рятувальні команди врятували з-під завалів, становить понад 8 тисяч", – заявив Ердоган.

Кількість загиблих у Туреччині при цьому наближається до 32 тисяч.

Як повідомлялося, місто Нурдагі в турецькій провінції Газіантеп, яке сильно постраждало від землетрусу, повністю знесуть і відбудують заново.

 

ВР пропонують скасувати 8 березня і 9 травня, а на заміну створити свої свята

Вівторок, 14 лютого 2023, 11:43

ФОТО PIXABAY.COM

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт, який пропонує скасувати 8 березня, 1 травня та 9 травня, а замість них започаткувати три нові свята.

Джерело: картка проєкту закону №9009 від 13 лютого на сайті парламенту

Деталі: У документі пропонується скасувати такі державні вихідні:

  • 8 березня – так званий "Міжнародний жіночий день",
  • 1 травня – так званий "День праці",
  • 9 травня – день Перемоги.

Автори законопроєкту відзначають, що закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня, і що це траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих.

Вони пропонують в Україні скасувати вихідний 9 травня, а натомість залишити лише "День пам'яті та примирення" 8 травня, без вихідного дня.

Водночас парламентарі хочуть ввести в календар нові свята, які "вже апробовані суспільством і десятиліттями відзначаються українськими спільнотами на батьківщині та закордоном".

Зокрема, зробити святковими і неробочими днями народні депутати пропонують:

  • 25 лютого "День української жінки" (дата народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки),
  • 9 березня – день народження Великого Кобзаря Тараса Шевченка,
  • друга неділя травня – "День матері".

Також святковими і неробочими хочуть залишити:

  • 1 січня – Новий рік,
  • 7 січня і 25 грудня – Різдво Христове,
  • 28 червня – День Конституції України,
  • 28 липня – День Української Державності,
  • 24 серпня – День незалежності України,
  • 14 жовтня – День захисника України

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є встановлення українських свят та "усунення спадщини колоніального минулого".

ІРИНА БАЛАЧУК

 

На Тернопільщині у трьох ДТП постраждало троє людей

Вівторок, 14 лютого 2023, 11:39


Три дорожньо-транспортних пригоди з потерпілими трапилося 13 лютого на дорогах Тернополя та області. Меддопомогу лікарі надавали двом кермувальникам та пасажирці.

Близько 13:00 в обласному центрі на вулиці Микулинецькій не розминулися два автомобілі. За попередньою інформацією, водійка автомобіля Peugeot. не переконалася в безпечному русі й під час повороту виїхала на смугу зустрічного руху. Як результат - допустила зіткнення з Fiat Doblo. До травмпункту з тілесними ушкодженнями доправили пасажирку 1938 року народження з Doblo.

Ще одну автопригоду зареєстрували правоохоронці в селищі Дружба. В центрі населеного пункту водій автомобіля DAF, рухаючись в напрямку Тернополя, не обрав безпечної швидкості руху та в'їхав у задню частину авто, яке рухалося попереду. Водій Volkswagen Golf отримала тілесні ушкодження.

Не впоралася з керуванням та з'їхала в кювет, а після цього врізалася у бетонну огорожу і водійка автомобіля Hyundai Santa Fe. Аварія трапилася в селі Озерна близько 21:00. Від госпіталізації жінка відмовилася. Щодо кермувальниці поліціянти склали два адмінпротоколи згідно зі статтями 124 та 126 Кодексу України про адміністративну відповідальність.

По всіх автопригодах триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Любителю парфумів доведеться відповісти за скоєнні злочини

Вівторок, 14 лютого 2023, 11:13

Таємне викрадененя чужого майна інкримінують працівники Тернопільського районного управління поліції жителю міста 1971 року народження.

Як встановили оперативники територіального підрозділу поліції, підозрюваний причетний до двох крадіжлк в обласному центрі. Чоловік непомітно проносив повз каси дороговартісну туалетну воду, яку ховав під верхній одяг.

Факти кражідок задокументували камери відеоспостереження, записи з яких допомогли правоохоронцям вийти на його слід.

Зловмисника затримали відповідно до статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та помістили в ізолятор тимчасового тримання.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 

Шахрайська схема «До вас телефонує служба безпеки банку»: поліцейські застерігають не довіряти невідомим

Вівторок, 14 лютого 2023, 11:11


Мешканці області продовжують допомагати аферистам викрадати власні гроші .Схема шахрайства вже  відома, однак за минулу добу двоє потерпілих таки потрапили в список тих, хто  повірив у дзвінок працівника банку.

Звістка про спробу зняття коштів з картки ошелешила 38-річну тернополянку. До неї зателефонували з банку та повідомили, що з рахунку клієнта намагаються зняти три тисячі гривень. Спробу крадіжки зафіксували в одному з банкоматів в іншій області, тож, зі слів додзвонювача, служба безпеки одразу заблокувала картку. Невідомий запевнив, що він допоможе клієнтці змінити усі захисні дані та убезпечитися від крадіжки. Жертва, не задумуючись у доцільності таких дій, змінила пін-код надіслала нові дані на вказаний шахраєм номер, а вже через декілька хвилин почала отримувати приголомшливі смс-ки. Невідомий за три транзакції зняв з кредитного рахунку понад 44 тисячі гривень. Лише тоді жінка зателефонувала до справжніх працівників фінустанови, а згодом і в поліцію. Особу зловмисника встановлюють.

Ще одна жертва - житель Чортківського району. Шахрай викрав й його рахунку майже 32 тисячі гривень.

Вкотре наголошуємо: перестаньте спілкуватися з банківськими працівниками по телефону. Працівники банку не телефонують до клієнтів  з вимогою перевести кошти чи змінити паролі. Тому якщо вам таке пропонують - ви на зв’язку з шахраєм. У разі будь-яких підозр про крадіжки з рахунку – блокуйте картку! Це можна зробити у банківському мобільному додатку, або ж зателефонувати на безкоштовну гарячу лінію, вказану на кожній банківській картці. Бережіть свої гроші!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Православній церкві розповіли, чи був Валентин "святим" і що не так з легендою про нього

Вівторок, 14 лютого 2023, 10:59

У Православній церкві розповіли, чи був Валентин "святим" і що не так з легендою про нього
Щорічно 14 лютого в Україні відзначають День Святого Валентина.

Та чи має це свято відношення до релігії? Відповідь на це питання дали у Православній церкві України.

У ПЦУ наголосили, святий Валентин до закоханих має такий самий стосунок, як і будь-який інший святий.

"День святого Валентин" 14 лютого – зовсім не церковне свято, хоч і містить у своїй назві слово "святого". Але справжні, канонізовані Церквою святі на ім’я Валентин у своїх житіях не мають фактів, які би хоч якось були пов’язані з популярними легендами про "покровительство закоханих", – йдеться у дописі Православної церкви у Facebook.

Що ж не так з легендою про "святого Валентина"?

Відповідно до загальновідомої легенди, святий Валентин нібито "вінчав закохані пари попри заборону жорстокого імператора Клавдія II". Нібито правитель вважав, що чоловіки, які не мають дружин та дітей, будуть кращими воїнами. Однак ця легенда містить значну помилку у хронології подій, адже за часів життя реальних святих з іменем Валентин, у III столітті, взагалі ще не існувало особливого чину церковного вінчання.

Тоді в Римській імперії шлюб укладався відповідно до громадянських законів, а християни брали шлюб з благословення єпископа. До того ж, заборона на шлюб воїнів регулярної римської армії, яка існувала протягом 180 років, була скасована імператором Септимієм Севером ще в 197 році, тобто ще до описуваних легендою часів.

Що ж святкує церква 14 лютого?

Православна церква за своїм календарем сьогодні згадує пам’ять десятьох святих, серед яких є мученик Трифон, мучениця Перпетуя та інші. Також 14 лютого у цьому році передсвято Стрітення Господнього.

Римо-Католицька Церква цього дня вшановує пам’ять святих Кирила і Мефодія – слов’янських просвітників і покровителів Європи. А в "Римському мартиролозі" (це не загальноцерковний календар, а книга, де вказані місцеві дні пам’яті) 14 лютого вшановується пам’ять ще десятьох святих, серед яких є і святий Валентин.

"Якщо дослідити давні римські мартирологи, то там згадуються щонайменше три святих Валентини. Двоє з цих мучеників постраждали в Римі у другій половині ІІІ століття, і обидва були поховані на Фламінієвій дорозі, але на різній відстані від міста. Один з них був єпископом міста Інтерамна (зараз це м. Терні в Італії), він прославився чудесами зцілень, через які навернув високопоставлених язичників до віри Христової, за що був страчений у 269 році.

Інший мученик Валентин був священником у Римі – більших відомостей про нього немає. А про третього мученика Валентина відомо лише те, що він постраждав у Карфагені", – розповіли у ПЦУ.

Отже, попри використання імені святого Валентина, міфологія сучасного святкування не має спільності ані з фактами історії, ані з церковною традицією.

 

Невідомий продав тернополянину талони на неіснуюче пальне

Понеділок, 13 лютого 2023, 14:24


Хотів зекономити витрати на пальне, натомість втратив майже 4000 гривень житель Тернопільського району. Чоловік придбав пальне у афериста.

У соцмережі потерпілий знайшов оголошення про продаж талонів на пальне за акційною ціною і він вирішив їх придбати.

Талони поштою отримав, однак пальне за них придбати не зміг – вони виявилися фальшивими. Тільки на заправці чоловік нарешті зрозумів, що потрапив у пастку шахрая.  Довелося звертатися з заявою в поліцію.

За фактом шахрайських дій розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України. Наразі проводяться заходи щодо встановлення осіб причетних до злочину та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Правоохоронці наголошують: не довіряйте невідомим! Не поспішайте переводити кошти на невідомі рахунки, повіривши у сумнівні акції, виграші чи знижки. Детально перевіряйте інформацію на офіційних каналах — сайт, «гаряча лінія», соцмережі.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Польщі розповіли подробиці навчань українців на Leopard 2

Понеділок, 13 лютого 2023, 14:19

До Польщі на опанування танків Leopard 2 прибули 105 українських військових.

Про це розповів журналістам керівник навчальної групи полігону 10-ї бронетанкової бригади Кшиштоф Сєрадзький, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Укрінформ".

"До Польщі на навчання прибули 105 українських військових, які навчаються на Leopard 2. Йдеться про 21 екіпаж танків, а також технічний персонал обслуговування танків", - сказав Сєрадзький на танковому полігоні у Свєнтошуві.

 
Фото: Укрінформ

Він зазначив, що навчання тривають вже тиждень, а загалом курс буде близько місяця. За його словами, українці навчаються щодня по 10-12 годин.

Польський військовий зазначив, що українці мають досвід управління танками, відтак їм легше опанувати нові машини.

"Українці швидко вчаться, немає проблем з опануванням цієї військової техніки",- підкреслив Сєрадзький.

Він зазначив, що українці на танковому полігоні опановують польські танки Leopard 2, а також танки цього типу, передані Канадою. Він не виключив, що до Польщі на навчання згодом прибуде нова група українських військових.

Раніше повідомлялося, що Польща хоче підготувати українські екіпажі Leopard 2 за п’ять тижнів.

Польща однією з перших оголосила про готовність передати Україні одну роту Leopard, тобто 14 одиниць.

 

РФ вивела фрегат із "Калібрами" у Чорне море та активізує розвідку дронами – ОК "Південь"

Понеділок, 13 лютого 2023, 14:15

Росія 13 лютого вивела у Чорне море фрегат із крилатими ракетами "Калібр", також фіксується збільшення розвідувальних безпілотників на південному напрямку.

Джерело: пресслужба ОК "Південь"

Дослівно: "Ворог нарощує присутність ракетоносіїв в Чорному морі та активізує повітряну розвідку. До двох підводних ракетоносіїв додався фрегат, тож загальний залп ракет типу "Калібр" наразі складає 16.

Вздовж лінії фронту фіксується збільшення розвідувальних БпЛА".

Деталі: В ОК "Південь" закликали не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Що цьому передувало:

 

Набув чинності наказ МОН про скасування ДПА для учнів 4 і 9 класів

Понеділок, 13 лютого 2023, 13:40

В Україні набув чинності наказ, який звільняє від проходження Державної підсумкової атестації учнів 4 і 9 класів.

Про це інформує Міністерство освіти й науки України.

Наказ від 11 січня 2023 року № 19 "Про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у 2022/2023 навчальному році", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26 січня 2023 року за № 167/39223.

Його метою є збереження життя і здоров’я учнів в умовах воєнного стану, додають у відомстві.

Фото: bradcalkins/Depositphotos

ДПА відміняють вже другий рік поспіль.

Нагадаємо, 2023 року випускники 11 класів замість традиційного зовнішнього незалежного оцінювання складатимуть національний мультипредметний тест.

Анастасія Поя

 

Борщівчанина, котрий викрав з храму пожертви, взято під варту

Понеділок, 13 лютого 2023, 12:45

Жителя Борщова поліцейські місцевого відділення поліції затримали гарячими слідами. Раніше судимий зловмисник не встиг витратити те, що викрав зі скриньки для пожертв.

До співробітників відділення поліції №1 міста Борщова надійшло повідомлення про те, що невідома особа, перебуваючи в приміщенні церкви Успіння Пресвятої Богородиці, із скриньки для пожертв на потреби ЗСУ шляхом злому врізного замка вчинила крадіжку грошових коштів у сумі 650 грн.

Завдяки камерам спостереження, встановленим у храмі, поліцейські оперативно розшукали та затримали зловмисника, причетного до крадіжки. Ним виявився житель Борщова, 1984 року народження.

Зловмисникові оголошено підозру за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу - крадіжка, скоєна в умовах воєнного стану, та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

«Не допомога від ЄС»: поліцейські застерігають не довіряти фейковим повідомленням про виплати коштів

Понеділок, 13 лютого 2023, 12:35


Працівники поліції Тернопільщини продовжують документувати факти шахрайств, пов’язаних з привласненням коштів з чужих банківських рахунків. Громадяни оформляють так звану грошову допомогу від різних міжнародних організацій, натомість потрапляють в шахрайські пастки.

До бережанської поліції звернувся 62-річний житель району, який стала жертвою онлайн-шахрайства. Заявник розповів поліцейським, що на одному з «Телеграм» каналів побачив оголошення про можливість отримання грошової допомоги. повірив що може отримати 6000 тисяч гривень і перейшов за посиланням, зазначеним у дописі. Він ввів запитувану інформацію: номер телефону, дані картки та пароль до онлайн-банкінгу. Як наслідок, втратив увесь залишок, ще й на кредитній картці– понад 60 000 гривень.

Слідчі внесли відомості про вказану подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують, що фішингова атака – це спроба отримати вашу особисту інформацію через Інтернет-мережу шахрайським шляхом. Якщо ви отримали повідомлення, в якому просять підтвердити номер банківського рахунку, в жодному разі не виконуйте цього. Адже саме таким чином шахраї отримують доступ до ваших персональних даних.

Також поліцейські застерігають не відкривати посилання від незнайомих або малознайомих осіб. А тим паче, якщо в посиланні вас просять вказати такі дані, як:

  • ім’я користувача та паролі;
  • номери банківських рахунків;
  • PIN-коди (особисті ідентифікаційні номери);
  • дату вашого народження;
  • CVV-коди.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У ДТП на Тернопільщині травмувалося шестеро людей

Понеділок, 13 лютого 2023, 12:34


Порушення правил виїзду з другорядної дороги на головну, п'янка за кермом, неуважність під час проїзду нерегульованих пішохідних переходів та ігнорування правил самими пішоходами - причини дорожньо-транспортних пригод.

10 лютого до травмпункту звернулося двоє жителів Тернополя. У обох - переломи та інші тілесні ушкодження, які вони отримали в результаті аварії. Про потерпілих черговий лікар повідомив на лінію "102".

У ході перевірки стало відомо, що ДТП трапилася близько 16:00 на Микулинецькій. За попередньою інформацією, водійка автомобіля Volkswagen Golf, виїжджаючи з автомийки, почала здійснювати маневр повороту ліворуч. Проте жінка не переконалася в безпечному русі і як результат - врізалася в інше авто. Порушниця та її пасажир отримали тілесні ушкодження.

Близько 20:00 в обласному центрі під колеса автомобіля Volkswagen Jetta потрапив пішохід 1966 року народження. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що потерпілий переходив дорогу за межами пішохідного переходу. Його з множинними забоями, переломами та іншими травмами бригада швидкої госпіталізувала до лікарні.

Керування у стані алкогольного сп'яніння стало причиною травмування двох людей. Водій автомобіля ВАЗ на трасі Тернопіль-Бучач-Івано-Франківськ не впорався з керуванням, виїхав на тротуар та збив двох перехожих. Їх з тілесними ушкодженнями доправили до лікарні.

На нерегульованому пішохідному переході потрапив під колеса автомобіля Mercedes Benz і 75-річний тернополянин. Пенсіонера з травмами бригада екстреної меддопомоги госпіталізувала до медзакладу.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Псевдопрацівники банку ошукали жителів Тернопільщини

Понеділок, 13 лютого 2023, 12:05


Майже 168 000 гривень зняли аферисти з карткових рахунків жителів області. Громадяни вірили додзвонювачам, повідомляли персональні дані та втрачали заощадження.

Аферисти діяли за аналогічною схемою. Вони телефонували до потерпілих та представлялися співробітниками банку: входили в довіру та під різними приводами дізнавалися персональні дані власників карткових рахунків. Згодом пройдисвіти без труднощів спустошували електронні гаманці краян. П’ятеро потерпілих втратили заощадження на загальну суму 167 780 гривень..

Відомості про події слідчі територіальних підрозділів поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують краянам ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі відбувся передсвятковий «Забіг закоханих у біг», участь в якому взяли понад 30 спортсменів

Понеділок, 13 лютого 2023, 12:01

11 лютого, напередодні Дня святого Валентина, на набережній Тернопільського ставу відбувся символічний легкоатлетичний забіг «Закохані у біг» зігрій котика ЗСУ. Понад 30 учасників долучилися до цієї події.

Учасниками заходу були як професійні спортсмени, так і аматори. Цьогоріч було змінено маршрут та дистанцію, яка становила 4 км.

Серед чоловіків переможцями стали:

І місце - Ворох Андрій - 13хв:25 с;

ІІ  місце - Бутковський Олег- 14хв:00с;

ІІІ місце -Хрупалик Микола - 14хв:06с;

Серед жінок перемогу здобули:

І місце - Посівайло Аліна - 15хв:43с;

ІІ місце - Максименко Ніна - 20хв:25с;

ІІІ місце - Іващук Галина - 21хв:10с.

Усі учасники забігу отримали ексклюзивні фінішні медалі, смаколики, а призери отримали подарункові сертифікати та подарунки від партнерів заходу.

Організатори: управління розвитку спорту та фізичної культури Тернопільської міської ради, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення, Федерація легкої атлетики Тернопільської області.

Більше фото з події можна переглянути за посиланням.

 

 

Гурт T.HUTSULS з Коломиї представляє свій дебютний альбом «Гуцули»

П'ятниця, 10 лютого 2023, 12:15

Гурт T.HUTSULS («Трушні» Гуцули з Коломиї) випустив свій дебютний альбом – під назвою «Гуцули». Перша збірка проекту, заснованого восени 2021 року на Прикарпатті, об’єднала 10 пісень. Кілька із них – «Нічна», «Не мала», «Сум вівчара» - за останній рік посіли провідні місця у серцях слухачів – завдяки всеукраїнським радіоротаціям, драйвовим кліпам, місцям у чартах на цифрових музичних платформах і популярності серед користувачі соцмереж, зокрема у ТікТоку.

Послухати альбом T.HUTSULS «Гуцули» можна тут:
Дотримуючись концепції поєднувати сучасний саунд з унікальними звуками гуцульських народних інструментів (цимбалів, трембіти, дримби, сопілки, флояри, дуди та ін.), T.HUTSULS помітно вирізняються на сучасній етно-поп-сцені в Україні. Автентика, стильно переплетена із трендами у музиці, завдяки «трушним» Гуцулам з Коломиї завойовує все більше молодшу аудиторію. А це саме те, чого прагне гурт, - творити актуальну музику, в якій живе наше, українське, коріння.
  • T.HUTSULS – це не просто команда креативних однодумців, ми уже наче сім’я! - розповідає вокалістка гурту Алекса Цимбал. - Кожна пісня, яка у нас народжується, йде із глибин наших сердець. Вона натхненна гуцульською культурою і красою українських Карпат. Традиції гуцулів ми подаємо сучасно, стильно, неординарно, драйвово! І дуже радіємо, що з кожним днем тих, хто завдяки нашим пісням закохується у все гуцульське, стає все більше і більше. Творимо спільну енергетику, правдиву! Альбом «Гуцули» - своєрідний підсумок наших перших кроків у світі музики.
Альбом «Гуцули» від T.HUTSULS – це «Нічна», «По цимбалах», «Гуцули», «Не мала», «Мальована пісня», «Сум вівчара», «Коло», «Хвилями», «Веснянка» і як бонус-трек – «Вітер свободи» від Hutsul Planet feat. T.HUTSULS. Усі ці пісні створені креативною командою масштабного культурологічного руху Hutsul Planet і спродюсовані на студії Hutsul Planet Records у Коломиї.
  • Творити в умовах великої війни – непросто, - каже засновник культурологічного руху Hutsul Planet і генеральний продюсер гурту T.HUTSULS Михайло Балух. – Але вже перші кроки проекту T.HUTSULS показують, наскільки український музичний ринок та інформаційний простір загалом потребують нової музики, нових обличь, нової енергетики. Засилля російської попси – у минулому. І молодий слухач зараз як ніколи раніше відкритий до сприйняття свого, рідного, українського. І це теж фронт, на якому ще донедавна перемагав ворог. Після релізу альбому «Гуцули» на T.HUTSULS чекає дуже насичений рік – рік сміливих експериментів у музиці і викликів індустрії, яка, сподіваюся, от-от почне ставати на ноги.
Альбом T.HUTSULS «Гуцули» доступний на всіх цифрових платформах:
 

На кордоні України та Румунії відкрили новий автомобільний пункт пропуску

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:43

На кордоні України та Румунії офіційно відкрили новий автомобільний перехід "Дяківці – Раковець", перша автівка вже перетнула кордон на виїзд.

Про це повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби, пише "Європейська правда".

Згідно з Угодою між урядами України та Румунії визначено цілодобовий режим роботи пункту пропуску для пішохідного, автомобільного (включно з автобусами), крім вантажного, сполучення.

На першому етапі пункт пропуску буде відкритий для пропуску порожніх вантажних автомобілів і цистерн, а пізніше, залежно від створення необхідних інфраструктурних умов, і для переміщення інших типів транспортних засобів та товарів.

Запланована пропускна спроможність пункту на добу – до 300 одиниць транспортних засобів, в тому числі 10 автобусів, 1550 громадян, у тому числі 500 пішоходів.

У пункті пропуску передбачено 6 смуг руху для оформлення транспортних засобів та окрема смуга руху для осіб, які перетинають кордон у пішому порядку.

Для здійснення пропускних операцій у пункті пропуску "Дяківці" створено окремий структурний підрозділ прикордонників.

Нагадаємо, що з 10 листопада минулого року на українсько-румунському кордоні в Чернівецькій області розпочав роботу міжнародний автомобільний пункт пропуску "Красноїльськ – Вікову де Сус".

 

Було зв'язане з матір'ю пуповиною: тисячі людей пропонують усиновити немовля, яке витягли з-під завалів в Сирії

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:16

Тисячі людей пропонують усиновити немовля, яке народилося під завалами у Сирії після землетрусу 5 лютого.

Коли новонароджену дівчинку врятували, вона була ще зв’язана пуповиною з мертвою матір’ю.

Дівчинка наразі перебуває у лікарні. Дитині дали ім’я Айя, що з арабської перекладається як "чудо".

Про це пише BBC.

Наслідки землетрусу в Сирії. Фото: Getty Images

Халід Аттіа – керівник лікарні, в якому перебуває врятована дитина, розповів, що отримує десятки дзвінків від людей з усього світу, які хочуть усиновити Айю. Ще тисячі повідомлень про усиновлення надходять в соцмережах.

"Я не дозволю нікому усиновити її зараз. Доки її далека родина не повернеться, я ставлюся до неї як до своєї рідної", – розповів доктор Аттіа.

Він має рідну доньку, старшу за Айю всього на 4 місяці. Наразі родина Аттіа опікується врятованою дівчинкою. Дружина Аттіа годує її грудьми разом із рідною донькою.

Стан дитини зараз стабільний.

"Коли вона прибула, у неї були шишки, синці, вона була холодною і ледь дихала", - розповіла дитяча педіатр Хані Маруф, яка доглядає Айю.

Відомо, що немовля – єдине, яке вижило з її родини. В результаті землетрусу загинула її мама, тато та четверо братів та сестер.

Наслідки землетрусу в Сирії. Фото: Getty Images

Нагадаємо, в Сирії та сусідній Туреччині стався землетрус силою 7,8 бала. У Сирії внаслідок землетрусу загинули понад 1440 людей. Загальна кількість загиблих у Туреччині й Сирії перевищила 20 тисяч

Анастасія Поя

 

Україна повернула тіла 61 полеглого захисника

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:14

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО З АРМІЯІНФОРМ

10 лютого 2023 року в Україну вдалося повернули тіла ще 61 полеглого військового.

Джерело: Мінреінтеграції

Дослівно: "Сьогодні (10 лютого - ред.) за сприяння Мінреінтеграції й Офісу уповноваженого зі зниклих безвісти у співпраці з силовими структурами вдалося повернути рідним тіла 61 захисника України".

Деталі: Повідомляється, що з початку роботи офісу уповноваженого Олега Котенка вдалося повернути тіла 888 оборонців України.


 

До дати вторгнення в Україну в Москві планують масштабний концерт за участю Путіна

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:11

ВОЛОДИМИР ПУТІН, ФОТО: GETTY IMAGES

У Москві в Лужниках готується масштабний мітинг-концерт до начебто "Дня захисника" за участю президента країни-агресора Володимира Путіна, захід має відбутись 22 лютого, тоді як початок повномасштабного вторгнення стався 24 лютого.

Джерело: російське пропагандистське інформагентство "ТАСС" з посиланням на свої джерела

Дослівно: "Мітинг-концерт відбудеться в Лужниках, участь у ньому візьмуть до 200 тис. осіб".

Деталі: Планується, що перед учасниками виступить президент країни-агресора Володимир Путін.

Крім основної сцени біля стадіону буде організовано зону для історичних реконструкцій, а також для виставки техніки російської армії.

Для самого концерту встановлять відразу кілька сцен. Участь у мітингу візьмуть так звані "активісти молодіжних і патріотичних організацій".

Що було раніше:

  • Останній раз Путін виступав в Лужниках у березні 2022 року. Тоді  мітинг-концерті  присвятили черговій річниці незаконної окупації Криму та на підтримку війни в Україні.
  • 2 лютого міністр оборони України Олексій Резніков закликав до нової військової допомоги з боку країн НАТО, адже очікує наступу російської армії на сході чи на півдні.  "Ми не можемо втрачати ініціативу… Думаємо, що, враховуючи те, що вони (росіяни, – ред.) живуть символікою, вони можуть щось спробувати навколо 24 лютого… Ми не недооцінюємо нашого ворога", - сказав він.
  • СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 
 

Російська ракета впала біля автобусної зупинки на Львівщині – ОВА

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:09

СНАРЯД, ЩО НЕ РОЗІРВАВСЯ, У ДЕБАЛЬЦЕВОМУ, FLICKR/ЮНІСЕФ УКРАЇНА

Ракета російських окупантів впала неподалік автобусної зупинки на Львівщині – не вибухнула, без постраждалих.

Джерело: очільник Львівської ОВА Максим Козицький в Telegram

Пряма мова: "У Золочівському районі (Львівщини - ред.), неподалік села Кізлів, ракета окупантів впала біля автобусної зупинки. Не розірвалася. Надзвичайники працюють над її знешкодженням. За попередньою інформацією, жертв чи постраждалих нема".

Деталі: Козицький додав, що на місці влучання перекрито рух транспорту.

Патрульні скеровують автомобілі, які прямують з Києва, через населені пункти Буськ та Красне. Авто, які їдуть в напрямку столиці, скеровують через населений пункт Великосілки, на автодорогу Тернопіль – Львів – Рава-Руська.

 

На Хмельниччині росіяни поцілили в об'єкт критичної інфраструктури, 1 ракету збили - ОВА

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:07

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО ДСНС

Начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій повідомив, що в області було збито ракету росіян, однак є влучання в об'єкт критичної інфраструктури.

Джерело: Гамалій у Telegram

Пряма мова Гамалія: "За попередньою інформацією, в Хмельницькій області наші сили ППО збили 1 крилату ракету та 1 шахід".

Деталі: За його словами, однак є влучання в об'єкт критичної інфраструктури Хмельницької громади.

Він повідомив, що пожежу ліквідовано, постраждалих нема, матеріальні збитки підраховуються. Голова ОВА пообіцяв розказати деталі згодом.

Що було раніше: Під час ракетної атаки 10 лютого, зранку у Харкові окупанти ударили по критичній інфраструктурі міста, також міська влада повідомляла про вибух у Хмельницькому, на Київщині, Полтавщині, Львівщині та Івано-Франківщині – працює ППО.


 

У Туреччині врятували з-під завалів українку та її 4-річного сина

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:07

Пошуково-рятувальній команді в Іскендеруні вдалося врятувати жінку з України та її 4-річного сина з-під уламків будівлі.

Про це повідомляє CNN Turk, пише "Європейська правда".

Рятувальникам вдалося дістатися до народженої в Україні Олени Акгьоль та її 4-річного сина Юкселя. Очевидно, жінка проживає в Туреччині, чи має вона турецьке громадянство, не повідомляється.

Хлопчика витягли до того, як в уламках відкрився отвір для порятунку. Потім Олену Акгьоль витягли з-під уламків за допомогою ретельної операції і передали медичним бригадам.

Наразі відомо, що стан здоров'я матері та сина задовільний.

Раніше повідомлялося, що шестеро членів однієї родини були врятовані у Туреччині після того, як провели 101 годину під завалами після руйнівного землетрусу.

Загальна кількість загиблих у результаті руйнівних землетрусів у Туреччині та Сирії станом на вечір четверга вже перевищила 20 тисяч.

 

Шахраї входять у довіру людей і отримують бажані гроші

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:02

Майже 22 тисячі гривень втратив тернополянин, повіривши словам додзвонювача. 9 лютого близько 14:55 до нього зателефонували з невідомого номера. Людина представилася представником банку і повідомила про те, що хакери намагаються отримати доступ до його банківської картки й отримати усі заощадження.

У ході розмови додзвонювач запропонував убезпечити гроші у телефонному режимі. 59-річний чоловік погодився, виконав усі вимоги й втратив майже 22 тисячі гривень. Невідомі, отримавши доступ до його мобільного додатку, зняли гроші з двох карток.

Потерпілий звернувся за допомогою до правоохоронців. Даний факт поліціянти внесли в ЄРДР згідно із частиною 3 статті 190 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Слідчі Тернополя розшукують очевидців ДТП

П'ятниця, 10 лютого 2023, 10:59

13 грудня близько 20:10 на вулиці Збаразькій у Тернополі, неподалік будинків №№ 29 та 29А, водій на автомобілі марки SKODA-SPACEBACK (червоного кольору) збив пішохода.

Кермувальник після автопригоди втік, а потерпілий від отриманих травм помер дорогою до лікарні. Водія-втікача оперативники розшукали. Триває слідство.

Працівники поліції просять відгукнутися людей, які бачили дану автопригоду.

Інформацію можна повідомити за номерами телефонів: 27-11-70 (чергова частина Тернопільського РУП), 27-12-58 (чергова частина ГУНП), а також відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП 0352-27-12-84. Анонімність гарантується.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Платформа Prometheus запускає три безкоштовні ІТ-курси для українців

Четвер, 09 лютого 2023, 11:55

Освітня платформа Prometheus надасть безкоштовний доступ до трьох ІТ-курсів від некомерційного консорціуму The Linux Foundation.

Слухачі можуть обрати один із курсів або пройти всі навчальні програми для опанування основ Linux, розподіленої розробки з Git та засадничих принципів Kubernetes.

Усі ці курси будуть перекладені українською мовою, повідомили "УП. Життя" у Prometheus.

"Вперше в Україні платформа Prometheus надасть доступ до найпопулярніших безплатних курсів, створених The Linux Foundation, головними фахівцями з провідної операційної системи та амбасадорами відкритого програмного забезпечення…

До збору коштів долучилась команда Veteranius (проєкт Razom for Ukraine)", – розповіли в організації.

В опитуванні Prometheus за 2022 рік ці курси були лідерами серед тем, які українці хотіли б побачити на платформі. Ці курси покликані допомогти людям, які хочуть працювати в IT-сфері.

 

Фото: AndrewLozovyi/Depositphotos

Які курси ІТ будуть доступні?

Основи Linux

Курс "Основи Linux" стартує 20 лютого та триватиме 14 тижнів. Автори вважають, що слухачі витрачатимуть на навчання 5-7 годин на тиждень.

Курс розроблений для початківців. Слухачів ознайомлять з інструментами та методиками, які зазвичай використовують системні адміністратори та кінцеві користувачі для виконання повсякденної роботи в середовищі Linux.

"Курс дозволить легко орієнтуватися в будь-якому з основних дистрибутивів Linux і продовжити свій професійний шлях як системний адміністратор, розробник або просто впевнений користувач", – кажуть у Prometheus.

Розробники також обіцяють, що курс дасть "міцну теоретичну базу Linux" і навчить використовувати як графічний інтерфейс, так і командний рядок в основних сімействах дистрибутивів Linux.

Git для розподіленої розробки програмного забезпечення

Курс стартує 23 лютого та розрахований на 14 тижнів. Для навчання слухачам знадобиться 1-2 години на тиждень.

Слухачі курсу дізнаються, що таке Git, як його встановлювати, як ініціалізувати репозиторій, вносити до нього зміни, робити його доступним для інших, а також отримувати та використовувати зміни, внесені іншими.

Курс має навчити знаходити помилки у своїй та чужій роботі, ознайомити слухачів з основними процедурами Git (клонування, розгалуження, створення коммітів, використання diff, злиття та перебазування).

"Курс підійде для слухачів, які мають досвід розробки на будь-якій операційній системі. Буде корисним досвід роботи за допомогою командного рядка, проте ця умова не є обов'язковою", – кажуть автори курсу.

Основи Kubernetes

Курс стартує на початку березня і триватиме 14 тижнів. Орієнтовне навантаження – 2–3 години на тиждень.

У курсі будуть висвітлені теми архітектури системи, завдання, які вона розвʼязує, і моделі, що використовується для обробки розгортання контейнерів і масштабування.

Слухачі дізнаються про ConfigMaps і Secrets, а також про те, як використовувати Ingress.

Курс містить технічні інструкції щодо розгортання автономної та багаторівневої програми. Він розрахований на користувачів із базовими знаннями інтерфейсу командного рядка Linux (CLI), а також розумінням контейнерних технологій.

Розробниками курсів стали The Linux Foundation, The Cloud Native Computing Foundation (CNCF), Prometheus та Veteranius (проєкт, що допомагає ветеранам і ВПО реалізуватись в ІТ, створений у співпраці з організацією Razom).

Нагадаємо, раніше у Мінцифрі запустили проєкт "IT Generation", в рамках якого українців без досвіду роботи навчатимуть програмуванню.

Також платформа Prometheus запустила безкоштовний онлайн-курс з базової психологічної допомоги.

Олена Барсукова

 

Які довідкові матеріали можна використовувати під час НМТ: перелік

Четвер, 09 лютого 2023, 11:53

Учасники національного мультипредметного тесту (НМТ) зможуть користуватися довідковими матеріалами, виконуючи завдання з деяких предметів.

Про це повідомила заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Довідкові матеріали, використання яких дозволене під час виконання математики, фізики та хімії, можна знайти на тестовій платформі. Йдеться про спеціальні електронні вкладинки на тестовій платформі УЦОЯО.

Математика

"Довідкові матеріали з математики будуть ті ж самі, що торік, і ті ж, які використовували на зовнішньому незалежному оцінюванні у 2021 році", – повідомила заступниця директора УЦОЯО.

Фото: diegocervo/Depositphotos

У довідкових матеріалах можуть знадобитися:

  • формули з геометрії;
  • логарифми;
  • первісна функція та визначений інтеграл;
  • матеріали з тригонометрії та інше.

Під час тестування учасники НМТ матимуть змогу скористатися чернеткою.

"Очевидно, що багато задач буде з застосуванням рисунків, потрібно буде щось для себе позначити, знайти певні довжини сторін багатокутника. Це можна буде зобразити на чернетці. На кожному робочому місці учасника вона буде", – каже Вакуленко.

Хімія

Випускники, які третім предметом обрали хімію, зможуть використовувати такі довідкові матеріали:

  • періодичну систему хімічних елементів;
  • таблицю "Розчинності основ кислот амфотерних гідроксидів і солей у воді за температурою 20-25°C";
  • таблицю "Ряд активності металів".

Фізика

Учасникам НМТ з фізики також будуть доступні довідкові матеріали під час тестування. Зокрема:

  • таблиця "Префікси до одиниці Si";
  • таблиця значень тригонометричних функцій деяких кутів.

"І з фізики, і з хімії також зможете скористатися чернеткою", – запевнила заступниця директора УЦОЯО.

Нагадаємо, тест складатиметься з трьох предметів, де обов'язковими є українська мова та математика. Третім можна обрати: історію України, іноземну мову (англійську, німецьку, французьку, іспанську), біологію, хімію або фізику.

Тетяна Денисенко

 

Росія на кордоні із сусідніми країнами хоче встановити систему розпізнавання облич

Четвер, 09 лютого 2023, 11:43

ПРИКОРДОННИЙ ПУНКТ НА МЕЖІ РОСІЇ ТА ПОЛЬЩІ. ФОТО РИА НОВОСТИ

Влада Росії планує до кінця 2023 року встановити систему розпізнавання облич у дев'яти прикордонних пунктах на кордоні з Польщею, Литвою, Китаєм і Казахстаном.

Джерело: російські видання Медуза і Полігон медіа

Деталі: Відповідний тендер на 830 мільйонів рублів Роскордонбуд розмістив на сайті держзакупівель.

Повідомляється, що системи відеоаналітики на в'їздах і виїздах через держкордон встановлять у пунктах пропуску:

на Російсько-Китайському кордоні ("Забайкальськ", "Прикордонний" і "Краскіно"),

кордоні з Польщею та Литвою ("Багратіоновськ", "Мамоново", "Чернишевське"),

Російсько-Казахстанському кордоні ("Маштаково", "Орськ", "Сагарчин").

У техзавданні сказано, що система має "автоматично аналізувати зображення облич" для ідентифікації водіїв.

Згідно з документом, це потрібно для зіставлення обличчя водія на в'їзді і на виїзді з пункту пропуску.

Але видання звернуло увагу, що водночас система має порівнювати обличчя водія на зображенні з усіма даними, що зберігаються в якійсь "біометричній базі даних або в певному списку". Що це за списки або бази, у тендері не вказано.

Обладнання потрібно поставити до 25 листопада 2023 року.

ІРИНА БАЛАЧУК

 

Поліцейські закликають усіх бути обережними та не виходити на лід

Четвер, 09 лютого 2023, 11:30


Нещасний випадок трапився у середу, 8 лютого, у місті Скалат Тернопільського району. На місцевому ставку під лід провалилися двоє хлопців. Один врятувався самостійно, пошуки іншого тривають.

Отримавши повідомлення близько 22 години, на місце події вирушили рятувальники та співробітники місцевого відділення поліції. За допомогою надувного човна та рятувального обладнання співробітники ДСНС провели поверхневе обстеження місця зникнення хлопця під водою, однак тіла не виявили.

Як встановили правоохоронці, на місцевій водоймі юнаків було троє. Один із них вирішив із цікавості пройтися по кризі і провалився під лід. Інший хлопець кинувся його рятувати та теж не втримався та впав у воду, проте йому вдалося самостійно вибратися на берег. Його доправили до лікарні.

Потерпілим, 17-18 років – учні місцевого профтехучилища. Пошуки тіла зниклого юнака тривають.

Відомості за даним фактом слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України з відміткою нещасний випадок.

Аби уникнути трагедій, поліцейські нагадують жителям області правила безпечного поводження на воді.

Насамперед, не варто виходити на лід товщина і міцність якого вам невідомі; заборонено спускатися на лижах чи санках з крутого берега на неперевірений на міцність і товщину лід - дорослим варто пояснити це своїм дітям; не можна виходити на лід у місцях злиття водойм, адже там, як правило, вода не замерзає; варто також відмовитися від зимової риболовлі на льоду.

Любителям екстремальних походів по замерзлих ставках та річках варто пам’ятати, що виходити на лід можна лише за умов стійкої морозної погоди; переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях; не виходити на лід великими групами; не відпускати на такі прогулянки неповнолітніх дітей та розповідати їм про небезпеку тонкої криги.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

«Спадок» від шахраїв обернувся для жителя Чортківського району втратою коштів

Четвер, 09 лютого 2023, 11:19


До співробітників відділення поліції №3 селища Гусятин звернувся житель села Оленівка Чортківського району із заявою про шахрайство. Невідомі заволоділи його коштами в сумі понад триста євро.

Зі слів заявника, йому в приватні повідомлення надійшло звернення від невідомої особи з проханням стати спадкоємцем майна. Незнайомець назвався громадянином Німеччини, написав, що важко хворий, має в банку 310 250 євро і хоче передати їх комусь. Житель Чортківщини погодився прийняти спадок, але мав оплатити 315 євро якомусь співробітнику суду за його послуги. Чоловік виконав умову, та спадку не отримав.

Поліцейські застерігають краян від подібного роду шахрайства і закликають не вестися на спокусливі пропозиції, якщо від вас вимагають сплатити якісь кошти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

П’ять рекламних конструкцій демонтовано у Тернополі на вул. Київській та вул. Текстильній

Четвер, 09 лютого 2023, 11:12

9 лютого постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції проведено демонтаж п’яти рекламних конструкцій на вул. Київській та вул. Текстильній у м. Тернополі.

Демонтовано три рекламні конструкції, які були розміщені поруч з будинком та на будівлі за адресою вул. Київська, 1 та ще дві рекламні конструкції - на вул. Текстильній, власники даних об’єктів невідомі.

Демонтаж виконано на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 28.12.2022 року №1601 «Про демонтаж рекламних засобів».

Демонтовані рекламні конструкції знаходяться під охороною, для їх повернення власникам необхідно звернутися в ТОВ «ТЕХНО-БУД-ЦЕНТР», що на вул. Андрея Шептицького, 4.

Робота з виконання рішення виконавчого комітету продовжується.

 

"Нова пошта" у березні відкриє перше відділення у Литві

Середа, 08 лютого 2023, 11:49

 
ФОТО: НОВА ПОШТА

Українська логістична компанія "Нова пошта" у березні відкриє перше відділення Nova Post у столиці Литви Вільнюсі.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

"Вже з середини березня ви можете відправляти рідним у Литву та отримувати від них посилки, документи, вантажі", - йдеться у повідомленні.

Перше відділення Nova Post відкриють у Вільнюсі - це вантажне відділення, у якому можна відправляти та отримувати з  України все вагою до 1000 кг. Адреса: Вільнюс, Žalgirio g. 92, LT-09303.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

В Брюсселі все ще чекають на візит Зеленського, з'явилися деталі – ЗМІ

Середа, 08 лютого 2023, 11:28

У Брюсселі очікують, що після візиту до Британії президент України Володимир Зеленський прибуде також на саміт ЄС.

Про це повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк з посиланням на свої джерела, пише "Європейська правда".

"Президент  України має виступити на пленарному засіданні Європейського парламенту в Брюсселі завтра до полудня на короткій 1-годинній сесії, а потім відвідати саміт ЄС після цього" - написав він, уточнивши, що все ще обережно оцінює можливість візиту.

Нагадаємо, після витоку інформації про можливий візит президента України Володимира Зеленського до Брюсселя спалахнули взаємні звинувачення серед офіційних осіб ЄС, що викликало занепокоєння щодо його безпеки.

Як повідомлялося, літак з президентом України Володимиром Зеленським прибув до лондонського аеропорту Станстед.

Зеленський Зустрівся з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, після чого о 13:00 виступить перед парламентом.

Пізніше він попрямує на південний захід, де зустрінеться з українськими військовими, які проходять навчання у Великій Британії.

Букінгемський палац також підтвердив, що король Чарльз матиме сьогодні аудієнцію з Зеленським.

Очікується, що прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак оголосить про розширену програму підготовки українських військ, а також про поставку Києву далекобійної зброї.

 

"Від чистого серця": дружинам загиблих окупантів на Донбасі роздали по шубі

Середа, 08 лютого 2023, 11:24

СКРИНШОТ

Дружинам загиблих окупантів з так званої "ДНР" роздали 21 шубу, ті подякували росіянам "від чистого серця".

Джерело"Meduza"

Деталі: На відео удови вбитих вишикувались в один ряд, щоб подякувати за "допомогу". "Ми сьогодні отримали несподівано таку допомогу. Дуже вдячні вам. Тут зібрались сім'ї загиблих військовослужбовців. Правда, дякуємо дуже від чистого серця!", - каже одна з жінок.

Закадровий голос чоловіка твердить, що шуби надійшли від "російського активу". "У такі моменти відчуваєш, що ми одна сім'я", - каже чоловік.

Що було раніше: У липні минулого року російські пропагандисти транслювали сюжет про те, як батько вбитого на війні в Україні окупанта Олексія Малова з Саратовської області витратив так звані "гробові" на нову "Ладу". "На згадку про сина купили новеньку машину", - з гордістю розповідав тоді батько загиблого десантника.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ

 

Волонтери передали спецпризначенцям тернопільської поліції черговий транспортний засіб

Середа, 08 лютого 2023, 10:47

Керівник Головного управління Національної поліції Тернопільщини Олександр Богомол подякував благодійникам за допомогу і запевним, що всі транспортні засоби, які отримали правоохоронці від волонтерів, сьогодні - у користуванні тих підрозділів, які несуть службу на сході України.

-Транспортні засоби – це розхідний матеріал, який виходить з ладу. Ми їх використовуємо як евакуаційні автомобілі, як автомобілі для забезпечення наших підрозділів, які воюють сьогодні на східних рубежах, - зазначив Олександр Богомол. - Я дякую вам за допомогу, це не вперше ми отримуємо її від вас. Всі передані автомобілі ми використовували в Київській Харківській, Херсонській областях. Зараз – на бахмутському напрямку, де несуть службу наші підрозділи.

Благодійники переконані, що і волонтерський рух, і захисники на передовій працюють на одну мету – Перемогу.

-Щойно нам надходить дзвінок про те, що щось потрібно, - ми одразу включаємося у роботу. Наш основний напрямок – це допомога у забезпеченні автомобілями. На потреби захисників ми передали вже 21 транспортний засіб. Ця війна стосується кожного з нас і ми маємо забезпечити тих, хто на передовій усім необхідним, - каже волонтер Ігор Красновський.

За активну громадську позицію, неоціненну допомогу правоохоронцям Олександр Богомол вручив волонтерській команді Ігоря Красновського подяки.

 

На Тернопільщині в ДТП потрапив бус з пасажирами

Середа, 08 лютого 2023, 10:46

Четверо людей з тілесними ушкодженнями потрапили до лікарні в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Аварія трапилася 7 лютого близько 21:00 на автодорозі Тернопіль-Скалат, неподалік села Малий Ходачків.

На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, водій Mercedes-Benz Vito в'їхав у перешкоду, яка знаходилася на проїжджій частині дороги.

У ході перевірки стало відомо, що водій трактора віз деревину без будь-яких світловідбивальних знаків. Кермувальник буса не побачив попереду перешкоду і врізався в неї. Після зіткнення тракторист залишив кріплення до трактора та деревину на дорозі і втік. Його особу встановлюють правоохоронці.

В результаті удару до лікарні бригада швидкої доправила пасажирів - маму і її трьох дітей 8,16 та 20 років.

У кермувальника взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю, а особу водія трактора, який залишив місце ДТП, встановлюють працівники поліції.

Якщо ви проїжджали тією частиною дороги й бачили хоч якусь сільгосптехніку або знаєте, кому міг належати трактор, повідомте на лінію "102".

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

на тернопільщині в дтп потрапив бус з пасажирами

 

В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, піднята авіація – радник мера

Вівторок, 07 лютого 2023, 12:40

В окупованому Маріуполі Донецької області вдень 7 лютого пролунали п’ять потужних вибухів, після чого росіяни підняли авіацію.

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram

Пряма мова: "П’ять гучних вибухів поспіль в Приморському районі Маріуполя".

Деталі: За даними джерел Андрющенка, вибухи стались в районі порту – там, куди нещодавно окупанти завезли техніку та ППО. В небі над містом з’явилась велика кількість авіації, за його словами

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО 

 

Більше українців у зоні лиха в Туреччині вийшли на зв’язок

Вівторок, 07 лютого 2023, 12:39

Дипломатичне представництво України в Туреччині станом на ранок 7 лютого розшукало дев’ятьох українців, які перебували в зонах стихійного лиха.

Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар в ефірі телемарафону, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна".

"Їхньому життю нічого не загрожує", - сказав він, додавши, що 18 людей на зв'язок наразі не виходили.

"Насамперед це пов'язано з тим, що немає комунікації з регіоном Хатай - це епіцентр самого землетрусу", - уточнив він.

За його словами, наразі є запити на пошук 27 людей. Раніше у МЗС повідомляли, що посольство України в Туреччині розшукало шістьох українців, які не виходили на зв‘язок після землетрусу.

Боднар додав, що зараз посольство намагається шукати контакти українців через тих, хто виїжджає до цих зон або за лінією бізнес-організацій, які могли мати там свої зв'язки.

"Сподіваємося, що сьогодні-завтра матимемо повну картину щодо всіх українців, які там перебувають", - сказав Боднар.

Нагадаємо, 7 лютого президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив про введення режиму надзвичайного стану в 10 провінціях країни терміном на 3 місяці.

Кількість загиблих унаслідок руйнівних землетрусів у Туреччині та Сирії у вівторок перевищила 5 тисяч осіб.

 

Німці вбачають у Росії найбільшу загрозу для миру у світі

Вівторок, 07 лютого 2023, 12:28

Німецьке населення сьогодні сприймає Росію як найбільшу загрозу миру у світі.

Про це йдеться у дослідженні Інституту дослідження громадської думки Allensbach спільно з Центром стратегії та вищого менеджменту, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ntv.

На запитання, яка країна становитиме найбільшу загрозу в найближчі роки, 82% учасників репрезентативного опитування назвали Росію. 60% опитаних обрали Китай. 52% населення вважають ядерну державу Північну Корею дуже серйозною загрозою.

До початку російської агресивної війни проти України 24 лютого 2022 року сприйняття було іншим, як показує порівняння з результатами попередніх опитувань. У 2021 році лише 32% населення у віці 16 років і старше сприймали Росію як найбільшу загрозу.

Якщо на заході Німеччини кожен другий (50%) вважає США надійним союзником, то в східних федеральних землях це стосується трохи більше ніж кожного четвертого (26%). Частка східних німців, які сприймають Росію як головну загрозу миру, також нижча на Сході - 73%, ніж на Заході, де такої думки дотримуються 84% опитаних.

Нагадаємо, майже через рік після початку війни між Росією та Україною підтримка України з боку американців залишається стабільною, в той же час серед республіканців найбільше тих, хто виступає за швидке закінчення війни навіть ціною територіальних втрат для України.

 

Пасажири можуть поскаржитися на водіїв таксі через обслуговування недержавною мовою: як це зробити

Вівторок, 07 лютого 2023, 12:27

Пасажири таксі можуть звернутися зі скаргою до Уповноваженого із захисту української мови, якщо водії обслуговують їх недержавною.

Взаємодія водія та пасажира здійснюється через онлайн-сервіс, в якому користувач може сам обрати зручну для нього мову. Водночас обидва додатки мають українськомовні версії, заявив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

У вересні минулого року Кремінь розпочав перевірку, в результаті якої виявилося, що таксі "Убер" та "Уклон" не надають послуги з перевезення пасажирів, а є онлайн-сервісами, які через свої вебсайти та мобільні додатки надають доступ до замовлення певних послуг.

"Отже, послуги з перевезення надають безпосередньо водії авто і саме вони несуть повну відповідальність за дотримання Закону", – наголосив омбудсмен.

Ілюстративне фото / Depositphotos

Тарас Кремінь нагадав, що у разі порушення мовного закону, пасажир може залишити скаргу через електронну форму на сайті або надіславши листа на електронну скриньку: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Пасажир має надати інформацію про:

  • точний час;
  • місце порушення;
  • повні дані про водія і транспортний засіб;
  • обставини й докази порушення (фото, відео).

Кремінь зауважив, що деякі онлайн-сервіси самостійно реагують на скарги користувачів щодо мови, і можуть скасувати доступ водію-порушнику до програмного забезпечення.

Відповідно до статей 30 та 36 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" послуги у сфері транспорту в Україні надаються державною мовою. Лише на прохання пасажира його індивідуальне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для сторін.

Раніше мовний омбудсмен прокоментував законність заборони російської у Могилянці.

Анастасія Поя

 

Чоловік "допоміг" шахраям привласнити свої ж кошти

Вівторок, 07 лютого 2023, 11:57


Із заявою про списання майже 38 тисяч гривень до поліції звернувся житель Тернопільської громади. Чоловік потрапив у пастку шахрая.

За словами потерпілого, 6 лютого близько опівдня до нього зателефонували на мобільний. Додзвонювач представився працівником служби безпеки банку і повідомив, що невідомі намагаються скористатися його банківською карткою. Потерпілий повірив телефонному незнайомцю і погодився у телефонному режимі убезпечити свої гроші.

Виконавши усі рекомендації "працівника банку", повідомивши йому реквізити картки та коди-підтвердження, 63-річний житель області за деякий час втратив 37960 гривень. Про зняття коштів з кредитної картки він отримав смс-повідомлення. І лише після цього зрозумів, що спілкувався із шахраєм.

І поліціянти, і працівники банку неодноразово наголошували на тому, що убезпечувати карткові рахунки телефоном не можна. Існують правила, які варто прочитати та запам'ятати:

Правило № 1. Ніколи не записуйте ПІН-код на пластиковій картці.

Правило № 2. Не розголошуйте особисті дані картки (ПІН-код, cvv-код, термін дії) третім особам).

Правило № 3. Заблокуйте свою картку або номер фінансового телефону в разі викрадення або втрати.

Правило №4. Попередьте банк про те, що збираєтеся використовувати картку за кордоном.

Використання банкомата:

Правило № 1. Користуйтеся карткою в надійних банкоматах (у відділеннях, у торгових центрах або в банкоматах ПриватБанку).

Правило № 2. У разі оплати в супермаркетах:

- використовуйте безконтактну оплату PayPass, Google Pay, Apple Pay;

- не передавайте картку в руки касирові під час розрахунків.

Правило № 3. Якщо ви плануєте значні витрати за кордоном, випустіть окрему чиповану картку, що буде поповнюватися на суму планованих витрат.

Захист смартфону:

Правило № 1. Установіть пароль. Сучасні телефони та планшети дозволяють обмежити доступ до пристрою за допомогою пароля, ПІН-коду, графічного ключа тощо.

Правило № 2. Не передавайте смартфон стороннім. Якщо ваш телефон або планшет потрапить до рук зловмисника, він зможе користуватися вашим SMS-банкінгом, отримувати одноразові паролі для входу до вашого Приват24 та підтвердження платежів.

Правило № 3. Захистіть свої смартфон і планшет від вірусів.

Захист фінансового номера:

Правило № 1. Використовуйте стандартний механізм захисту SIM-картки (ПІН). Завжди використовуйте для захисту SIM-картки ПІН-код. Змініть стандартний пароль SIM-картки на власний. Ці заходи не дозволять скористатися вашою SIM-карткою в разі втрати/крадіжки телефону.

Правило № 2. У разі втрати смартфону заблокуйте свій номер телефону та картки. Якщо ви загубили смартфон або планшет, терміново зателефонуйте в банк і заблокуйте свої картки та номер телефону. Потім зв’яжіться з мобільним оператором для блокування SIM-картки.

Правило № 3. Зробіть так, щоб мобільний оператор знав про вас більше ніж просто номер. Зверніться до місцевого відділення мобільного оператора, щоб до вашого номера додали дані власника, копію паспорта і т. д. Це захистить вашу SIM-картку в разі спроб перевипуску.

Безпека під час купівель в Інтернеті

Правило № 1. Якщо ви продаєте товар на інтернет-майданчику, для отримання переказу на картку за продаж товару необхідно зазначити лише номер картки.

Вимоги покупця назвати інші дані (CVV2-код, строк дії картки, баланс чи тип картки) для переказу грошей на вашу картку повинні викликати у вас підозри.

Правило № 2. Не залишайте номер свого фінансового телефону в Інтернеті.

Тим, хто веде бізнес, ми рекомендуємо завести окремий контрактний телефон для переговорів з контрагентами. Не використовуйте фінансовий номер під час контактів з широким загалом. Це може призвести до крадіжки вашої SIM-картки шахраями через перевипуск у відділеннях мобільного оператора.

Правило № 3. Якщо ви здійснюєте купівлі через Інтернет в маловідомих вам людей, рекомендуємо використовувати післяплату.

Якщо ви платите на перевірених майданчиках інтернет-гігантів, використовуйте під час розрахунків Інтернет-картку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Кількість загиблих від землетрусу в Туреччині та Сирії перевищила 4400

Вівторок, 07 лютого 2023, 10:02

Кількість загиблих від землетрусу в Туреччині та Сирії перевищила 4400
Руйнівний землетрус, який стався на південному сході Туреччини у понеділок, забрав понад 4400 життів.

Про це повідомляє Reuters.

За даними видання, кількість загиблих у Туреччині наближається до 3000 осіб, у Сирії щонайменше 1444 жертв.

З-під завалів вдалось врятувати майже 8000 людей. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

Нагадаємо, землетрус магнітудою 7,8 стався в Туреччині та сусідній Сирії рано в понеділок та повалив цілі житлові будинки. Він є найбільшим у світі, зареєстрованим із серпня 2021 року.

Влада закликала населення не повертатися до будинків через побоювання повторних поштовхів.

У Туреччині оголосили семиденну жалобу. Десятки країн, серед яких Україна, зголосилися надати допомогу постраждалим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смертей в рази більше, руйнування масштабні, техніки і рук не вистачає, - тернополянка, яка живе у Туреччині

93a59c8ddc0868163fb7fe56f9967bb8.jpeg

 

Патріарх Кирил був шпигуном у Швейцарії – ЗМІ

Понеділок, 06 лютого 2023, 12:40

Глава Російської православної церкви (РПЦ) патріарх Кирил у 1970-х роках працював у Женеві на радянську службу зовнішньої розвідки КДБ.

Про це повідомили видання Matin Dimanche та Sonntagszeitung з посиланням на дані Швейцарського федерального архіву, пише "Європейська правда".

Згідно з повідомленнями, досьє на Кирила, яке було складено федеральною поліцією в той час, а потім оприлюднене, підтверджує, що церковний діяч належав до КДБ.

На початку 1970-х років нинішній патріарх російської церкви жив у Женеві під псевдонімом "Михайлов". Він мав офіційно представляти Московський патріархат у Всесвітній раді церков. Завдання Кирила полягало, серед іншого, у тому, щоб впливати на раду.

Метою радянського керівництва в той час, за повідомленнями ЗМІ, було змусити женевську інституцію засудити США та їхніх союзників і пом'якшити їхню критику відсутності релігійної свободи в Радянському Союзі.

Глава РПЦ Кирил є послідовним прихильником російського президента Володимира Путіна та його політики. Він підтримує російську війну в Україні, благословляє путінські ракети і назвав диктатора "дивом" у 2012 році.

Як відомо, глава МЗС Дмитро Кулеба виступає за те, щоб у 2023 році Захід все ж запровадив санкції проти російського патріарха Кирила.

 

В окупованому Бердянську пролунали вибухи, повідомляють про роботу ППО

Понеділок, 06 лютого 2023, 12:27

ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ УП

В окупованому Бердянську Запорізької області вдень 6 лютого пролунали три вибухи, повідомляють про роботу протиповітряної оборони.

Джерело: Суспільне, посилаючись на коментар голови Бердянської військової адміністрації Вікторії Галіціної

Пряма мова: "На цей час відомо, що були три вибухи. Два – начебто, спрацювало вороже ПВО. Один – своєї цілі досяг".

Деталі: Повідомляється, що вибухи пролунали близько 13:00.

 

Росіяни вилучають і спалюють українські книги на окупованих територіях – ЦНС

Понеділок, 06 лютого 2023, 12:26

У місті Ровеньки Луганської області зафіксовані випадки масового спалювання російськими окупантами українських книг.

Джерело: Центр національного спротиву

Дослівно: "На тимчасово окупованих територіях росіяни вилучають українські книги та спалюють їх в котельнях. Книги вилучають із загальних фондів та шкільних бібліотек. У Ровеньках Луганської області зафіксовані випадки масового спалювання української літератури в місцевих котельнях".

Деталі: У ЦНС повідомили, що свої дії росіяни пояснюють тим, що вилучають "нацистську літературу", тоді як до переліку такої літератури потрапляють всі українські книги. Таким чином окупанти повторюють практику нацистської Німеччини.

 

Патрульна поліція Києва шукає працівників

Понеділок, 06 лютого 2023, 12:17

Столична патрульна поліція набирає працівників віком від 18 років, які вміють водити автомобіль.

Джерело: Патрульна поліція Києва

Дослівно: "Набір у патрульну поліцію Києва триває.

Мрієш берегти порядок у рідному місті, допомагати людям й стати частиною поліцейської родини? Приєднуйся до нас! Подавай анкету.

Ми будемо раді поповнити наші лави відповідальними, амбіційними та цілеспрямованими колегами. Можливо, саме від тебе залежить безпека нашого міста!".

Деталі: Анкету можна знайти за посиланням.

Вимоги до кандидатів на посади у патрульній поліції:

  • громадянство України;
  • вільне володіння українською мовою;
  • вік від 18 років;
  • повна середня загальна освіта;
  • посвідчення водія категорії В.

Усім кандидатам необхідно:

  • подати документи;
  • пройти тестування і медогляд;
  • показати належний рівень фізичної підготовки;
  • пройти співбесіду.
  • ОЛЕНА РОЩІНА 
 

Оренда житла обернулася для 22-річного чоловіка відкритим кримінальним провадженням

Понеділок, 06 лютого 2023, 12:07


11000 гривень переказав житель Чернігова незнайомцю за оренду квартири. Правоохоронці проводять оперативні заходи аби розшукати шахрая.

Потерпілий розповів, що знайшов в інтернеті оголошення про оренду житла в Тернополі. Зателефонувавши автору допису, псевдоорендар розповів, що працює тільки за передоплатою. Чоловік погодився й здійснив транзакцію. Однак згодом зрозумів, що його ошукали, адже телефон афериста був вимкнений, а допис видалений.

Відомості про подію працівники Тернопільського районного управління поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці розповідають, що аби не потрапити на гачок, необхідно знати кілька простих фактів про оренду квартир. Перш за все реальні власники квартир ніколи не обмежують свою рекламу одним інтернет-ресурсом. Якщо вам сподобалась пропозиція на сайті-оголошень, під час телефонної розмови запитайте, де ще можна знайти ці апартаменти. Нерідко в людини, яка займається здачею житла в оренду, є особистий сайт. В такому разі, можете бути спокійним за свою безпеку.

Щоб перевірити реальність пропозиції самотужки, достатньо лише ввести номер власника або адресу квартири в пошуковій системі. Ви отримаєте список сайтів, де розміщувались квартири цієї людини.

Ще одне, на що слід звернути увагу, так це банківська картка, на яку просять перечислити кошти. Якщо при спробі сплатити суму не показується, на чиє ім'я вона оформлена, краще відмовитися від такої броні. Аферисти відкривають рахунки саме в таких банках, щоб їх важче було упіймати.

Окрім цього шахраї створюють щоразу нові профілі, адже для цього достатньо лише купити нову сім-карту. Після того, як домовляться про певну кількість завдатків, просто вимикають старий номер і реєструють новий профіль. Тому величезне значення має, як давно власник зареєстрований.

Спробуйте також знайти відгуки про цю квартиру на інших ресурсах. Аферисти вже точно не можуть похвалитися такими досягненнями.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Продаж неіснуючої деревини: поліцейські застерігають від подібних афер

Понеділок, 06 лютого 2023, 12:06

Попит на дрова у зимовий період триває, чим користаються аферисти. Зловмисники пропонують у соцмережі деревину за зниженими цінами.

До працівників поліції звернулася мешканка Тернопільського району та повідомила, що її ошукав невідомий зловмисник. Жінка хотіла придбати дрова, знайшла оголошення у мережі Фейсбук. Його автор наполягав на повній оплаті, аби товар доїхав до покупця законно з усією необхідною документацією.

Потерпіла двома трансакціями перерахувала на банківський рахунок зловмисника 9 000 гривень. Надалі усі спроби жінки зв’язатися з продавцем виявилися марними. Зрозумівши, що її ошукали, звернулася до поліції.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства та встановлюють осіб, причетних до вчинення даного злочину.

У поліції нагадують: офіційно реалізовують деревину лісові та мисливські господарства, на сайті яких є уся необхідна інформація. Не варто спокушатися на дешевшу ціну у різних соцмережах, адже саме так шахраї найчастіше шукають своїх жертв. Перевірте через пошукові системи Інтернет або на сайті Кіберполіції зазначені в оголошеннях номери телефонів.

Оплату товару здійснюйте тільки після доставки, або сплачуйте лише мінімальну передплату. Не здійснюйте платіжні операції за вказівками невідомих, не переходьте на сумнівні посилання для оплати від продавців.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За незаконне зберігання наркотичних речовин відповідальність понесе жителька Чортківського району

Понеділок, 06 лютого 2023, 12:01

У жінки під час санкціонованого обшуку поліцейські вилучили майже п’ятдесят грамів речовини рослинного походження, яка за своїми зовнішніми ознаками схожа на наркотичну.

Інформація про те, що жителька одного з сіл Хоростківської громади може зберігати наркотичні речовини, надійшла від місцевого дільничного офіцера. Поліцейські, отримавши дозвіл районного суду, прийшли з обшуком до помешкання 32-річної жінки. В результаті було вилучено майже 50 грамів речовини рослинного походження, схожої на марихуану.

Раніше жінка проблем із законом не мала.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

За минулі вихідні поліцейські задокументували майже десять фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Загалом вилучено майже пів кілограма дурману.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Житель Тернопільщини потрапив в поле зору правоохоронців

Понеділок, 06 лютого 2023, 12:00

Працівники Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальні провадження щодо 32-річного жителя села Біла. Підозрюваний крав товар з магазинів, що в обласному центрі.

До працівників торгового закладу надійшло звернення від керуючої магазину. Жінка повідомила, що переглянула записи з камер відеоспостереження та виявила, як невідомий чоловік два дні поспіль викрадав товар з магазину.

У ході розшукових заходів працівники поліції вийшли на слід крадія. Підозрюваний 1990 року народження у скоєному зізнався.

Перевіряється причетність чоловіка до вчинення аналогічних протиправних дій на території міста.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Телефонний дзвінок від пседобанкіра вартував тернополянин 16000 гривень

Понеділок, 06 лютого 2023, 11:58

Ваш банківський рахунок заблоковано – саме під таким приводом пройдисвіт зателефонував до мешканця обласного центру та довідався конфіденційну інформацію. Він спустошив електронний гаманць, привласнивши заощадження краянина.

До заявника зателефонував невідомий та представився співробітником фінансової установи. Ввійшовши в довіру він дізнався вміст смс-повідомлення, яке надійшло на телефон тернополянина. Як наслідок з рахунку краянина зникло майже 16 000 гривень

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жінку з надмірною вагою з багатоповерхівки Тернополя діставали рятувальники

П'ятниця, 03 лютого 2023, 11:34

Жінку з надмірною вагою з багатоповерхівки Тернополя діставали рятувальники
Тернополянці, яка має надмірну вагу, знадобилася допомога медиків і рятувальників.

Випадок трапився 2 лютого. Жінка з підозрою на інфаркт потребувала невідкладної допомоги лікарів у медичному закладі.

Труднощів з госпіталізацією додало те, що жінка мешкає на 6-му поверсі 9-типоверхового будинку на вулиці Громницького у Тернополі.

«Рятувальне відділення аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення залучалось для надання допомоги медичним працівникам в транспортуванні жінки з надмірною вагою з квартири до автомобіля екстреної медичної допомоги», - повідомили у ГУ ДСНС у Тернопільській області.

 

Шахраї виманюють гроші за оренду неіснуючих помешкань

П'ятниця, 03 лютого 2023, 11:17


Шахрайство з орендою помешкання задокументували працівники Тернопільського районного управління поліції. Понад 11 тисяч гривень втратила жителька Тернополя.

Жінка  через оглошення в мережі Інтернет хотіла орендувати на декілька днів помешкання у місті Львів. Зателефонувала за вказаним номером, обговорили ціну та домовилися про оплату. Орендодавець заявив, що працює лише за передоплатою, бо має попит на житло, тож потерпіла через термінал перевела кошти на невідомий рахунок. Реального житла вона не побачила, як і своїх грошей. Вже напередодні виїзду до  місця призначення заявниця не змогла зв'язатися з господарем, мобільний телефон був вимкнутий, а оголошення зникло.

Довелося звертатися з заявою про шахрайство в поліцію. Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 190 Кримінального кодексу України.  Охоронці встановлюють усі детальні обставини афери.

Кіберполіцейські радять як не стати жертвою подібного шахрайства:

- бронювати апартаменти лише на офіційних, перевірених сайтах;

- Просіть надати додаткові фото житла. Якщо відмовляють – це перший сигнал про можливий обман;

- у разі здійснення розрахунків в інтернеті користуватися перевіреними сайтами, які мають захищений протокол https:// ;

- за можливості обирати не передоплату, а післяплату;

- перевіряти банківські картки, телефони та сумнівні посилання на сайті кіберполіції у розділі "Stop fraud", адже шахраї вже можуть знаходитися у відповідній базі: https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/.

Будьте обачними, не дайте себе ошукати, та розповідайте про подібні афери родичам та знайомим!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Слідчі Тернопільщини скерували до суду справу чоловіка, причетного до смерті знайомого

П'ятниця, 03 лютого 2023, 11:15

За умисні тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть, постане перед судом 50-річний житель Саранчуківської територіальної громади. Чоловік до смерті побив знайомого з сусіднього села.

Повідомлення про бездиханне тіло знайомого надійшло від мешканця Тернопільського району. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група та бригада екстреної меддопомоги. Судово-медичний експерт підтвердив, що смерть потерпілого – результат тілесних ушкоджень.

У ході проведених слідчо-розшукових заходів стало відомо, що до смерті 49-річнго чоловіка причетний сам заявник. Він у скоєному зізнався і розповів, що під час розпивання спиртних напоїв між ними виникла суперечка, яка переросла у бійку. Зловмисник бив знайомого і руками, і ногами. За деякий час потерпілий в результаті внутрішньогрудної та черевної кровотечі знепритомнів та помер.

Кримінальне провадження слідчі скерували до суду.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

слідчі тернопільщини скерували до суду справу чоловіка, причетного до смерті знайомого

 

Магазинних злодіїв судитимуть по законах воєнного часу

Четвер, 02 лютого 2023, 11:49

Працівники поліції відкрили кримінальні провадження щодо двох мешканців області. Громадяни криміналили по-різну, однак за аналогічною схемою.

Підозрювані 1965 та 1971 років народження, обирали різні торгові заклади, звідки виносили майно. Вони знаходили слушну нагоду, коли продавці обслуговували клієнтів та привласнювали товар.

Факти крадіжок документували камери відеоспостереження, записи з яких допомогли вийти на слід крадіїв.

Правоохоронці перевіряють причетність тернополян до вчинення аналогічних протиправних дій на території міста.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Підволочиську нетверезий водій пропонував поліцейським неправомірну вигоду – за даним фактом розпочато кримінальне провадження

Четвер, 02 лютого 2023, 11:47


Співробітники групи реагування патрульної поліції Підволочиського відділення поліції, котрим водій пропонував неправомірну вигоду, викликали на місце події слідчо-оперативну групу. Факт корупційного правопорушення було задокументовано.

Під час несення служби співробітники поліції за порушення правил дорожнього руху зупинили автомобіль «ВАЗ-21099». За кермом перебував 19-річний житель Підволочиської громади. Під час спілкування та перевірки документів правоохоронці виявили у керманича ознаки алкогольного сп’яніння. Це підтвердив огляд, який він пройшов на місці зупинки.

Аби уникнути адміністративної відповідальності за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння, хлопець запропонував поліцейським 2 000 гривень.

За пропозицію неправомірної вигоди службовій особі, відповідно до ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу України, слідчі розпочали кримінальне провадження. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Також щодо порушника за керування транспортним засобом у нетверезому стані поліцейські склали протокол за ст. 130 КУпАП.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Купуючи товар в мережі Інтернет є ймовірність стати жертвою аферистів

Четвер, 02 лютого 2023, 11:43


Поліцейські Тернопільщини продовжують документувати нові факти шахрайств вчиненні щодо мешканців області. Правоохоронці проводили інформаційно-роз’яснювальну роботу, однак незважаючи на це продовжують реєструвати нові факти даних злочинів.

Зазвичай зловмисники заманюють покупців товарами зі значними знижками, але при цьому обов’язковою умовою являється передоплата. Як тільки кошти надходять на рахунки аферистів, вони зникають із привласненими грішми.

Від такого злочину й потерпіло двоє мешканців Тернополя. Громадяни здійснювали передоплату за бажаний товар, однак бажаного так й не отримували. Завдані збитки заявники оцінили в 11000 гривень.

Ще один потерпілий потрапив в шахрайську пастку пов’язану з фішингом. Йому аферист надіслав посилання за яким він ввів банківські дані, а згодом отримав сповіщення про списання власних заощаджень. Необдуманий вчинок краянину обійшовся в 8275 гривень.

Відомості про події працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують про прості правила, як не стати жертвами інтернет-шахраїв:

- перевіряйте інформацію про продавця, почитайте відгуки про нього в інтернеті;

- при надходженні товару перевірте його на пошті;

- використовуйте функцію післяоплати;

- не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон.

У разі, якщо Ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції за номером «102»

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Мобільна стоматологія продовжує лікувати захисників на передовій

Четвер, 02 лютого 2023, 11:36

27 січня з нашого міста разом з волонтерами центру «Допомога армії від Тернополя» на передову до захисників відправилась і мобільна стоматологія. Це вже шоста поїздка медиків до наших військовослужбовців.

Цього разу стоматологічну ургентну допомогу поїхали надавати на бойових позиціях – у напрямку Сумської, Харківської та Донецької областей.

«Лікарі Тернопільської міської стоматологічної поліклініки продовжують лікувати наших захисників. Щоб надати допомогу якнайбільше військовим, стоматологи працюють з 8 ранку до 22 вечора. За чотири дні лікарі Тернопільської міської стоматологічної поліклініки полікували 64 військових. Наразі переїжджають в іншу область продовжувати лікувати захисників», – зазначає міський голова Сергій Надал.

Від початку роботи мобільного стоматологічного кабінету здійснено п'ять поїздок на передову. Стоматологічну терапевтичну та хірургічну допомогу отримали 452 військовослужбовці, які перебували на бойових позиціях.

Нагадаємо, мобільний кабінет обладнаний усім необхідним для того, щоб виїжджати на передову і там, у місцях дислокації наших бійців, надавати стоматологічну допомогу. Є відповідні матеріали, медикаменти та необхідний інструментарій для того, щоб проводити лікування у польових умовах.

 

У Києві блогери знущалися над дівчатами під час стрімів: поліція проводитить обшуки

Середа, 01 лютого 2023, 11:40

У соцмережах поширили відео, як у Києві хлопці влаштовували вечірки, куди запрошували дівчат, а потім знімали їх напівоголеними та, ймовірно, ґвалтували їх. Поліція вже проводить обшуки в квартирах блогерів.

Про історію повідомила телеведуча та продюсерка Ярослава Кравченко.

Вона зазначила, що підписниця скинула їй аккаунт, автори якого накачують дівчат алкоголем та транквілізатором, а потім роблять стріми.

Дівчат знімають майже без одягу, вони лежать непритомні на підлозі. Іноді блогери торкаються до їхніх інтимних частин тіла та коментують побачене.

Скрін зі сторінки Ярослави Кравченко

За даними Ярослави Кравченко, хлопців звати Андрій та Павло, вони заробляють на життя криптовалютами, винаймають квартиру у Києві. Мета їхнього блогу – "показати світові шльондр".

"Знайшлися ще імена деяких хлопців, які були в цій квартирі і брали участь. Можливо, через деякий час я отримаю контакти постраждалих дівчат. Консультуюся у різних напрямках, що можна робити", – каже Ярослава Кравченко.

За словами Ярослави, після розголосу ситуації їй в особисті повідомлення приходили, як слова підтримки і заклики покарати організаторів вечірок, так і закиди, що, мовляв, дівчата приходили додому до блогерів добровільно.

"Ніхто не йде на вечірку бути без дозволу знятим на відео, опозореним та зґвалтованим", – каже Ярослава Кравченко.

Наразі акаунти блогерів закриті, однак, за словами Кравченко, один з них – Андрій – вийшов на зв'язок, щоб "розібратися в правді".

Інші користувачі також обурилися контентом, який знімали блогери.

"Я не можу назвати себе людиною, яка багато тусується, але з кожної вечірки я поверталась цілою і неушкодженною. І ні, це не я чимось відрізняюсь. Мені просто щастило. Щастило, що на деяких вечірках я була з хлопцем. Щастило, що мій друг був адекватним і привозив мене додому. Але так не має бути. Вечірки, на яких дівчатам нічого не загрожує має бути нормою", –  пише Анастасія Бакуліна.

Після розголосу правозахисники та громадські організації почали звертатися до юристів та правоохоронних органів.

Національна поліція України на ситуацію відреагувала оперативно. У організаторів п’яних вечірок вже провели обшуки.

Фото: Нацполіція

"Як тільки в Інтернет-мережі з’явилася фото та відео з вечірок, де молоді люди вживають алкоголь і кривдять та принижують дівчат, правоохоронці відразу розпочали відпрацювання", – кажуть у поліції.

На цей час поліцейські уже встановили фігурантів та місця їхнього перебування. Детальнішу інформацію у поліції обіцяють повідомити пізніше.

Яна Осадчажурналістка УП.Життя

 

Заборонені речовини у власному авто зберігав житель Тернопільщини

Середа, 01 лютого 2023, 11:30


Скляні лампочки з невідомою речовиною коричневого кольору, поліетиленовий пакетик та коробку з зеленою подрібненою речовиною рослинного походження й білою кристалічною речовиною вилучили працівники поліції у жителя Тернопільського району.

Про заборонені предмети на лінію "102" повідомили патрульні. 31 січня вони в складі екіпажу УПП патрулювали вулиці обласного центру і на Поліській побачили припаркований на узбіччі автомобіль Volkswagen Jetta, а поруч чоловіка, який поводився дивно. Коли поліціянти до нього підійшли, невідомий одразу почав зізнаватися про те, що в багажнику авто має заборонені речовини і готовий їх добровільно віддати.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. Правоохоронці вилучили усе та передали на експертизу в науково-дослідний експертно-криміналістичний центр. Цей факт дізнавачі внесли в ЄРДР згідно з частиною 1 статті 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

заборонені речовини у власному авто зберігав житель тернопільщини
 

Шахрай назвався співробітником служби безпеки банку і видурив у чортківчанки 4500 гривень

Середа, 01 лютого 2023, 11:28


Незнайомець, назвавшись співробітником фінустанови, запропонував тернополянці допомогу із розблокування її банківської картки. Умова – потрібно було перекинути кошти на інший рахунок

До співробітників Чортківського районного відділу поліції звернулася місцева жителька із заявою про шахрайство. Потерпіла розповіла, що напередодні їй на мобільний зателефонував чоловік, назвався співробітником служби безпеки банку та повідомив, що її картка заблокована. Запропонував допомогу, але для цього потрібно було перекинути кошти на інший рахунок. Виконавши всі умови незнайомця, чортківчанка так і не дочекалася повернення своїх заощаджень, як було обіцяно.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

Жителів області правоохоронці закликають не довіряти особам, котрі в телефонному режимі пропонують свої послуги, які стосуються вашої банківської картки. Перш ніж повірити незнайомцеві, що ваша картка заблокована, чи є загроза втратити кошти – наберіть номер гарячої лінії фінуставнови, в якій ви обслуговуєтеся, а найкраще – завітайте до найближчого відділення банку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

\Оренда неіснуючого житла: вартувало жительці області втратою коштів

Вівторок, 31 січня 2023, 12:29

1000 гривень переказала 40-річна жінка незнайомцю за оренду квартири. Правоохоронці проводять оперативні заходи аби розшукати шахрая.

Потерпіла розповіла, що знайшла в інтернеті оголошення про оренду житла. Зателефонувавши автору допису, псевдоорендар розповів, що працює тільки за передоплатою. Жінка погодилася й здійснила транзакцію. Однак згодом зрозуміла, що її ошукали, адже телефон афериста був вимкнений, а допис видалений.

Відомості про подію працівники Тернопільського районного управління поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці розповідають, що аби не потрапити на гачок, необхідно знати кілька простих фактів про оренду квартир. Перш за все реальні власники квартир ніколи не обмежують свою рекламу одним інтернет-ресурсом. Якщо вам сподобалась пропозиція на сайті-оголошень, під час телефонної розмови запитайте, де ще можна знайти ці апартаменти. Нерідко в людини, яка займається здачею житла в оренду, є особистий сайт. В такому разі, можете бути спокійним за свою безпеку.

Щоб перевірити реальність пропозиції самотужки, достатньо лише ввести номер власника або адресу квартири в пошуковій системі. Ви отримаєте список сайтів, де розміщувались квартири цієї людини.

Ще одне, на що слід звернути увагу, так це банківська картка, на яку просять перечислити кошти. Якщо при спробі сплатити суму не показується, на чиє ім'я вона оформлена, краще відмовитися від такої броні. Аферисти відкривають рахунки саме в таких банках, щоб їх важче було упіймати.

Окрім цього шахраї створюють щоразу нові профілі, адже для цього достатньо лише купити нову сім-карту. Після того, як домовляться про певну кількість завдатків, просто вимикають старий номер і реєструють новий профіль. Тому величезне значення має, як давно власник зареєстрований.

Спробуйте також знайти відгуки про цю квартиру на інших ресурсах. Аферисти вже точно не можуть похвалитися такими досягненнями.

 

Шахрай викрав з банківської картки тернополянки 13 тисяч гривень

Вівторок, 31 січня 2023, 12:27

Налякавши пенсіонерку втратою коштів, зловмисник змусив її повідомити дані банківської картки, внаслідок чого жінка втратила всі збереження.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції звернулася 64-річна жителька обласного центру і повідомила про шахрайські дії, скоєні щодо неї невідомою особою. Зі слів потерпілої, їй зателефонував якийсь чоловік, назвався представником банківської установи і попередив про те, що грошима з її картки хтось намагається розрахуватися за товар. Аби запобігти цьому - запропонував допомогу, проте умовою було вказати дані банківської картки та зміст смс-повідомлень, які надходили. Тернополянка, не задумуючись, виконала умови невідомого і лише потім збагнула, що таким чином її ошукали.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею шахрайство.

Поліцейські застерігають краян не довіряти зловмисникам, котрі називаються працівниками банків чи співробітниками служби безпеки фінустанов, чи ще кимось, і в телефонному режимі пропонують вирішити питання, пов’язані з вашими картками чи рахунками. Ніколи і нікому не повідомляйте реквізити банківських карток.

 

Тернопільський вибухотехнік отримав відзнаку МВС

Вівторок, 31 січня 2023, 12:26


Грамоту від Міністерства внутрішніх справ отримав поліцейський Тернопільщини. Відомчу відзнаку вручив підлеглому очільник Головного управління в Тернопільській області Олександр Богомол.

Грамотою за зразкове виконання службових обов’язків, особисту ініціативу та самовідданість, високий професіоналізм заохочено капітана поліції старшого інспектора відділу вибухотехнічної служби області Володимира Андрія.

Начальник Нацполіції краю побажав правоохоронцю сили й наполегливості для подальших здобутків у службі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

тернопільський вибухотехнік отримав відзнаку мвс
 

Шахраї намагалися видурити у жительки Тернопільського району 2 500 американських доларів за начебто визволення її брата з колонії рф

Вівторок, 31 січня 2023, 12:25

Жінка на шантаж зловмисників не повелася - із заявою звернулася до співробітників поліції.

Нажитися на горі родин, котрі розшукують зниклих на війні родичів, намагаються шахраї. Тернопільська поліція розслідує уже декілька подібних фактів і звертається до громадян бути вкрай обережними та критично ставитися до «пропозицій» незнайомців, котрі за гроші обіцяють повернути ваших рідних.

Жителька одного з сіл Тернопільського району тривалий час очікує звістки про брата, який служив у Збройних силах України і числиться безвісти зниклим з початку січня цього року. Зі слів жінки, з прихованого номера їй зателефонував невідомий, назвався начальником колонії в ростовській області і пообіцяв за дві з половиною тисячі американських доларів забезпечити повернення брата в Україну. Жінка не повелася на аферу зловмисника.

Працівники поліції та військові нагадують, що пошуком військовополонених чи зниклих безвісти займаються державні органи. Грошей ніхто ні за що не вимагає! Якщо ваш родич зник на війні - потрібно написати заяву до поліції та контактувати лише з правоохоронцями, щоб не бути ошуканим шахраями.

На Тернопільщині працює координаційний центр з питань осіб, зниклих безвісти. Тут рідні осіб, з якими втрачено зв'язок, можуть отримати консультацію юриста, а спеціалісти допомагають родинам правильно оформити повідомлення про зниклу внаслідок бойових дій людину. Звернутися у координаційний центр можна за номерами телефону: 096 490 49 74, 067 939 93 40(юрист) або на e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Повідомити про зниклу людину можна з понеділка по п’ятницю з 9:00-18:00 і за номером 0 800 339 247. Це - «гаряча лінія» кол-центру з розшуку осіб, зниклих безвісти.

Працює спеціальна «гаряча лінія» з пошуку зниклих чи загиблих внаслідок військових дій рф в Україні і в Нацполіції. За номером 0 800 21 21 51 ви можете отримати інформацію щодо процедури розшуку рідних чи знайомих. Дзвінки безкоштовні та приймаються операторами цілодобово.

Повідомити про зниклу людину можна, зателефонувавши на лінію "102".

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

шахраї намагалися видурити у жительки тернопільського району 2 500 американських доларів за начебто визволення її брата з колонії рф

 

Сторінка 31 з 110

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер