images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У Херсоні художник створив мурал "росія тут НІКОЛИ!". ФОТО

Понеділок, 30 січня 2023, 15:15

Художник з Рівного Костянтин Качановський створив у Херсоні стінопис "росія тут НІКОЛИ!".

Про це повідомляє Рівненська ОВА.

На муралі зображена дівчинка, яка стирає герб Росії – золотого двоглавого орла, – і напис: "росія тут НІКОЛИ".

Ймовірно, малюнок зобразили на стіні однієї з житлових багатоповерхівок Херсона.

Рівненська обласна державна адміністрація

Костянтин Качановський – відомий хедожник з Рівного. В рідному місті він створив чимало малюнків, найвідоміший з яких – "Красавіца терпіти не буде". На ньому зображена дівчина з кулеметом, що символізує Україну. Створений він був як відповідь на слова президента Росії Володимира Путіна: "Нравітса, нє нравітса — тєрпі, мая красавіца".

Мурал "Красавіца терпіти не буде"

Робота стала знаковою, й Костянтина запросили долучитися до "Культурного десанту". Це об’єднання культурних діячів, спрямованого на зміцнення бойового духу і морально-психологічного стану українських військових та людей на деокупованих територіях.

У його рамках українські митці вже залишили свої мурали на деокупованих територіях Харківщини, Миколаївщини та Херсонщини.

Нагадаємо, у Солом’янському районі Києва створили мурал "Свята Джавеліна" з відомої ілюстрації художника Кріса Шоу.

Анастасія Поя

 

"США проводили ВІЛ-експерименти над ЗСУ": Міноборони РФ озвучило новий маразм

Понеділок, 30 січня 2023, 14:11

РОСІЙСЬКИЙ ОКУПАНТ. ФОТО РИА НОВОСТИ

У Міноборони Росії заявили, що США нібито проводили в Україні експерименти, пов'язані з ВІЛ-інфекцією, зокрема над українськими військовими.

ДжерелоТАСС з посиланням на начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ Ігоря Кирилова

Деталі: Відомство запевняє росіян, що "американські фахівці" з 2019 року проводили в Україні експерименти, пов'язані з ВІЛ-інфекцією, зокрема над військовими.

Крім того, в Міноборони країни агресора відзвітували, що змогли "зупинити реалізацію військово-біологічних програм Вашингтона" в Україні за допомогою "активних дій". Ворог не уточнив, чи йдеться про "бойових комарів" та "птахів із біолабораторій".

Також Кирилов заявив, що через дії російського Міноборони США довелося перенести "незавершені дослідження" з України до країн Центральної Азії та Східної Європи, паралельно "нарощуючи співробітництво" з Африкою та Азійсько-Тихоокеанським регіоном, зокрема Кенією, Сінгапуром, Таїландом.


 

Газманов у РФ створює інтернет-базу "патріотичних пісень", на це дали мільйони з бюджету

Понеділок, 30 січня 2023, 13:21

РОСІЙСЬКИЙ ДИКТАТОР ПУТІН І ГАЗМАНОВ. ФОТО КОММЕРСАНТЪ

Російський співак-пропагандист, який підтримує війну в Україні, Олег Газманов вирішив створити інтернет-базу "патріотичних пісень", а фонд культурних ініціатив президента Росії дав на це 17 млн рублів (близько $245 тисяч).

Джерело: російське опозиційне видання "Сирена" в Telegram

Пряма мова Газманова: "У нас немає жодного медіа-майданчика, жодного музичного каналу або радіостанції, де були б пісні, які зараз потрібні... Голоси прекрасні є, а пісень немає. Де їх узяти? Я ж на всіх не напишу... Я хочу хвилю прогнати, хочу річку зібрати їх цих пісень!".

Деталі: Повідомляється, що в РФ уже створили сайт для бази "патріотичних пісень".

За даними "Сирени", у червні буде оголошено номінантів конкурсу "патріотичних пісень", у серпні-вересні відбудеться гала-концерт у Ставропіллі.

Повідомляється, що поки що президентський фонд схвалив фінансування тільки на конкурс цього року, але на сайті він анонсований і на наступний рік.


 

На Донеччині загинув 24-річний льотчик-герой: відводив підбитий літак від осель

Понеділок, 30 січня 2023, 13:20

ДАНИЛО МУРАШКО. ФОТО З FACEBOOK

Під час виконання бойового завдання у Краматорському районі Донецької області 27 січня загинув пілот Данило Мурашко.

Джерело: 299 бригада тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова у Facebook

Деталі: Із загиблим побратимом попрощалися 30 січня.

Зазначається, що командир авіаційної ланки авіаційної ескадрильї Данило Геннадійович Мурашко (10.08.1998 р.н.) від першого дня повномасштабної збройної агресії РФ здійснив 141 бойовий виліт.

В складних умовах протидії протиповітряних засобів та винищувачів противника знищив близько 70 одиниць броньованої техніки, понад 80 автотранспортних засобів, приблизно 30 автоцистерн паливно-мастильних матеріалів, близько 600 особин живої сили противника, заначають побратими льотчика.

Завдяки умілим діям, неодноразово здійснював вивід авіаційної техніки з під авіаційних та ракетних ударів противника.

За видатні досягнення у боротьбі з ворогом Мурашко нагороджений орденами Богдана Хмельницького всіх трьох ступенів.

Під час виконання бойового завдання у складі пари 27 січня 2023 року був підбитий ворожим винищувачем.

Дослівно: "Побачивши поблизу населений пункт Шабельківка, пілот не зважаючи на малу висоту польоту, до останньої секунди намагався відвести літак від житлових будівель. В зв’язку з цим втратив висоту, не зміг безпечно катапультуватися та загинув смертю Героя.

За виявлені у захисті державних інтересів особисті мужність і відвагу, зміцнення обороноздатності та безпеки України майор Мурашко Данило Геннадійович командуванням військової частини представлений до присвоєння звання "Герой України" (посмертно)".

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 
 

Житель Чортківщини хотів допомогти родичці, а потрапив в шахрайську пастку

Понеділок, 30 січня 2023, 13:07


Правоохоронці Чортківського районного відділу поліції відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства вчиненого щодо мешканця району. Чоловік хотів допомогти родичці коштами, однак став жертвою шахраїв.

Потерпілий розповів, що до нього в одній із соціальних мереж надійшло повідомлення від жінки, яка просила  позичити їй гроші. За псевдоверсією кошти вона обіцяла повернути в в найкоротші строки. Заявник погодився й переказав 26500 гривень через термінал. Однак вже через деякий час до нього зателефонувала родичка й розповіла, що її сторінку в соціальній мережі взламали й вона немає ніякого відношення до відправленого від її імені повідомлення.

Відомості про подію правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці радять у разі отримання такого повідомлення зателефонувати цій людині і запитати про надсилання подібного прохання. Водночас для уникнення проблем із шахраями необхідно :

  • не надавати особистої інформації на незнайомих сайтах, що стосується паспортних і платіжних даних, номеру телефона, логінів тощо;
  • не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазинах та використовувати післяплату;
  • не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей, зокрема, щодо швидкого заробітку або кредитів;
  • перевіряти прохання про матеріальну допомогу, навіть якщо вони надходять з акаунтів знайомих людей.
  • встановлювати подвійну аутентифікацію на месенджерах;
  • в разі підозри щодо зламу сторінки – припиняти всі сесії месенджера на всіх пристроях через налаштування.

Якщо ви все-таки потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, телефонуйте в поліцію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Незаконну порубку дерев виявили бучацькі поліцейські

Понеділок, 30 січня 2023, 13:06


Правопорушника на місці події виявив дільничний Бучацького відділення поліції. Незаконну зрізану деревину поліцейські вилучили.

Під час обстеження території обслуговування дільничний офіцер поліції побачив чоловіка, який рубав дерева у лісі неподалік села Космирин. Дозвільних документів на порубку у нього не виявилося.

Правопорушник – 37-річний житель Золотопотіцької громади. Працівники поліції встановлюють суму завданих збитків.

За даним фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст.246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до трьох років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Житель Тернопільського району постане перед судом за збут наркотичних речовин та створення притону

Понеділок, 30 січня 2023, 13:00


Слідчі Головного управління Національної поліції Тернопільщини скерували до суду матеріали кримінального провадження, розпочатого за фактом незаконного збуту наркотичних речовин та надання приміщення для незаконного їх вживання. Обвинувачений – 26-річний житель Тернопільського району.

У ході досудового розслідування слідчі зібрали достатньо доказів, які вказують на причетність зловмисника до вчинення злочинів, передбачених частиною 2 статті 307 (незаконне зберігання та збут наркотичних речовин), частиною 1 статті 309 (незаконне придбання, зберіганні наркотичних засобів без мети збуту) та частиною 1 статті 317 (надання приміщення для незаконного вживання наркотичних засобів) Кримінального кодексу.

Зокрема, встановлено, що зловмисник створив чат в одному з месенджерів, де здійснював рекламу наркотичних засобів і таким чином підшуковував клієнтів. Сам замовляв «товар» через Інтернет, розфасовував у так звані «закладки» та залишав у непомітних для сторонніх осіб місцях, надсилаючи покупцям повідомлення та графічні файли з місцезнаходженням наркотичних засобів. Правоохоронці задокументували п’ять фактів реалізації наркотичних речовин.

Під час розслідування слідчі встановили, що зловмисник також надавав підсобне приміщення у будинку, де він мешкає, для незаконного вживання наркотичних речовини. У ході санкціонованого обшуку поліцейські вилучили за місцем проживання обвинуваченого більше десяти грамів канабісу.

Згідно санкцій інкримінованих збаражчанину статей йому загрожує позбавленням волі на строк від 6 до 10 років з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У чергову поїздку до наших захисників на фронт відправились волонтери центру «Допомога армії від Тернополя»

Понеділок, 30 січня 2023, 12:59

27 січня з центру «Допомога армії від Тернополя» у чергову поїздку до наших захисників на передову вирушили волонтери. Цього разу доставлятимуть посилки та передачі у напрямку Сумської, Харківської та Донецької областей.

«Сьогодні черговий вантаж їде на позиції, де воюють наші тернополяни. Захисники зможуть отримати посилки від своїх рідних, а це – понад 60 пакунків. Також речі передали небайдужі тернополяни та частину необхідного зібрали волонтери, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Окрім того, вантаж доукомплектували й речами, що були на гуманітарних складах. Це – теплий одяг, зимові куртки, сухі грілки, шкарпетки, запчастини для авто, старлінки, генератори, буржуйки, продукти. Також для кожного бійця підготували спеціалізовану аптечку з необхідним переліком протизастудних та знеболювальних ліків. Бажаємо волонтерам спокійної дороги».

Традиційно з вантажем для тернопільських військових у «гарячі» точки поїхала й мобільна стоматологія та четверо лікарів-стоматологів, завдяки яким захисники на передовій зможуть отримати безкоштовну стоматологічну допомогу.

Нагадаємо, на засіданні виконавчого комітету виділено виділення 850 л дизельного пального для ГО «Схід та Захід єдині назавжди» для поїздки волонтерів центру «Допомога армії від Тернополя».

 

У Тернополі вшанували пам'ять Героїв битви під Крутами

Понеділок, 30 січня 2023, 12:49

29 січня з нагоди 105-ї річниці бою під Крутами у Сквері Волонтерів у Тернополі відбувся мітинг-реквієм за полеглими українськими студентами, які завдяки своїй звитязі та сміливості зупинили наступ більшовиків на Київ на декілька днів.

Участь у заході взяли міський голова Сергій Надал, заступниця Міністра молоді та спорту України Марина Потапенко, духовенство, молодь та громадськість.

«Героїчний бій під Крутами став прикладом того, як треба боротися за свою державу. У далекому 1918 році, завдяки подвигу Героїв Крут, відбулася Українська держава. Тодішні Герої вибороли найголовніше – час. Дали Україні два додаткові дні, щоб зупинити московський напад по всій лінії фронту, – зазначає Сергій Надал. – Подвиг Героїв Крут можна порівняти з подвигом захисників Маріуполя, Героїв Азовсталі. Звитяга бійців полку «Азов», поліцейських, морських піхотинців, нацгвардійців, бійців ЗСУ, які на смерть стояли в Маріуполі, вибороли для України – час. Тож День Героїв Крут, як і приклад Героїв Маріуполя, це постійне нагадування всьому суспільству – за будь-яких умов потрібно підтримувати свою національну армію. Зміцнювати свою національну державу, готову захищати свій народ. Тож допомагаємо нашій армії, всі працюємо для нашої спільної Перемоги».

Під час заходу Сергій Надал вручив орден «За мужність» III ступеня (посмертно) – старшому солдату Теребію Андрію Богдановичу. Державну нагороду вручено матері загиблого військовослужбовця

Міський голова також відзначив волонтерів та благодійників подяками, цінними подарунками та відзнаками за активну громадську позицію, волонтерську діяльність, налагодження міжнародних відносин, вагомий особистий внесок у розвиток молодіжної політики підтримку внутрішньо-переміщених осіб та військовослужбовців Збройних Сил України.

 

З 30 січня по 05 лютого у Тернопільській громаді запроваджено стабілізаційний графік погодинних вимкнень електроенергії споживачам

Понеділок, 30 січня 2023, 12:15

Як повідомляє ВАТ «Тернопільобленерго», з 30 січня по 05 лютого у Тернопільській громаді запроваджено стабілізаційний графік погодинних вимкнень електроенергії споживачам.

В даному графіку, як і в попередньому, передбачається черговість вимкнення 6 через 3 години або 3 через 6 годин. Тобто, виходячи із погодинного навантаження на енергосистему, енергетики будуть корегувати це навантаження, вмикаючи або вимикаючи певну групу споживачів.

Енергетики наголошують, що групи споживачів залишаються незмінні, лише змінено період обмеження електропостачання.

В разі раціонального використання електричної енергії споживачами та дотримання Тернопільською областю доведених НЕК «Укренерго» лімітів споживання електричної енергії, енергетики намагатимуться відключати тільки основні черги.

Однак потрібно бути готовими і до застосування додаткових черг, при збільшення обсягу споживання електричної енергії або ж зменшенні дозволеної величини потужності на область.

Час вимкнення та відновлення електропостачання може відрізнятись від заявленого у ГПВ на 10-20 хвилин. Таке відхилення пов'язане із технологічним процесом перемикання між чергами.

Якщо вимкнення відбуваються по двох чергах, то в період «можливого вимкнення» вимикати електроенергію можуть не на весь період. Тому, якщо в споживача по графіку «можливе вимкнення», варто бути готовим до вимкнення в будь-яку годину цього періоду.

Електроенергія може бути відсутня також з інших причин, зокрема, через аварії або ремонтні роботи в електромережах.

Варто пам’ятати, що відразу після вимкнення електроенергії, потрібно відключити від мережі усі прилади, які споживають багато електроенергії і не поспішати вмикати всі електричні прилади у перші хвилини після ввімкнення електроенергії.

Електроенергію потрібно використовувати розсудливо, не вмикати енергоємні прилади одночасно, а користуватись ними лише за потреби та максимально мінімізувати споживання електроенергії з 06:00 до 11:00 год  та з 17:00 до 23:00 год.

Групи споживачів можна знайти за посиланням.

 

Іномарка в Тернополі збила жінку

Четвер, 26 січня 2023, 12:23

З тілесними ушкодженнями до лікарні бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала жінку. Жителька села Великі Бірки 1984 року народження потрапила під колеса автомобіля.

Аварія трапилася 25 січня близько 18:00 у Тернополі. За попередньою інформацією, водій автомобіля Renault Logan на регульованому пішохідному переході збив пішохода. Жінку госпіталізували до лікарні, а у кермувальника взяли кров для перевірки на вміст алкоголю.

Триває слідство згідно із статтею 286 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Телефонні аферисти обшахраювали краян на чималу суму

Четвер, 26 січня 2023, 12:22

Ваш банківський рахунок заблоковано, збій системи або ж збільшення кредитного ліміту – саме під такими способами пройдисвіти телефонують до мешканців області та довідуються конфіденційну інформацію. Вони спустошують електронні гаманці, привласнюючи заощадження краян.

Від такого роду злочину потерпіло двоє мешканців області. До краян телефонували невідомі та представлялися співробітниками фінансових установ. Вони входили в довіру, дізнавалися вміст смс-повідомлення, які надходили на телефони жителів області. Як наслідок з рахунків громадян зникло майже 13000 гривень

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

В Одесі затримали порушника, який запустив феєрверк під час тривоги

Четвер, 26 січня 2023, 12:18

В Одесі затримали порушника, який під час ворожої атаки "Шахедами" ввечері 25 січня запустив феєрверк.

Джерело: Марченко у Telegram

Пряма мова: "Вчора під час ракетної небезпеки в м. Одеса на вулиці Генерала Бочарова був запущений фейерверк. В той самий час були прильоти по Дніпру та Запоріжжю, загинули люди.

Поліція вже затримала порушника та він в усьому зізнався.

Іноді просто неможливо зрозуміти неадекватні вчинки деяких людей. Якщо він запустив їх через власну тупість, це ще пів біди, але якщо він зробив це навмисне, це вже буде зовсім інша історія".

Нагадаємо:

  • Пізно ввечері 25 січня російські окупанти атакували Україну іранськими дронами. На півдні, сході та в центральних областях країни лунала повітряна тривога.
  • Станом на ранок 26 січня повітряні сили повідомили про знищення 24 ворожих "Шахедів".
  • АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 
 

ССО "Азова" стали бригадою Сухопутних військ і вже воюють в Бахмуті

Четвер, 26 січня 2023, 12:00

СКРИНШОТ ІЗ ВІДЕО "АЗОВА"

Сили спеціальних операцій полку "Азов" стали 3-ю окремою штурмовою бригадою у складі Сухопутних військ ЗСУ і вже воюють на Бахмутському напрямку.

Джерело: ССО Азов в Youtube

Дослівно: "ССО АЗОВ масштабується та набуває ще більшої міці у визвольній війні. Віднині ми 3-тя окрема штурмова бригада у складі Сухопутних військ ЗСУ.

Наш підрозділ був створений 24-го лютого, у боях за столицю. Бійці ТрО Азов Київ вже доводили свою бойову дієздатність й зростали до підрозділу Сил спеціальних операцій.

Нові бригадні знамена вже підкорюють фронт на найгарячішому, Бахмутському напрямку".

Деталі: Бойовий шлях підрозділу розпочався з добровольчого загону територіальної оборони 24 лютого 2022 року, створеного ветеранами підрозділу полк "Азов" та представниками Азовського руху.

Бійці ТРО "АЗОВ" захищали Київ та Київщину, а навесні підрозділ був переформатований, і як ССО АЗОВ знищував ворога на Запорізькому напрямку, допомагав звільняти Херсон та бився на Донеччині.

В оновленій бригаді відзначили, що постійно зростають чисельно, приймаючи та вишколюючи в своїх лавах високомотивованих бійців.

Оновлені знамена 3-ї окремої штурмової бригади символізують "тяглість традицій української державності: від князівських часів, доби козаччини, перших визвольних змагань і до сучасності".

Дослівно: "Еволюція азовського підрозділу в складі ЗСУ триватиме й надалі. Воїнську майстерність, холодну лють до ворога та прагнення звільнити своє ми втілимо в боротьбі з окупантами на шляху до нашої остаточної перемоги. Час вирішальної битви настав".

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО

 

Представники Шумської громади передали авто для правоохоронців Тернопільщини на передову

Четвер, 26 січня 2023, 11:50

Уже майже рік триває війна і жителі Тернопільщини спільно з волонтерами всіляко допомагають та підтримують як Збройні сили України, так і правоохоронців. Найскладніша ситуація на фронті з автівками.

"Від початку війни наша фірма намагалася хоча б чимось допомогти  нашим захисникам. На балансі нашої фірми є кілька автомобілів марки Renault Duster2015 року. Тому ми вирішили передати один із них правоохоронцям. Сподіваємося автомобіль буде корисним для бійців і це хоча б частково, але приблизить нашу перемогу», - каже директор ТОВ «Органік Арго Іван Гуцуляк.

Сьогодні спецпідрозділи Тернопільщини продовжують нести службу в зоні бойових дій. Зведені загони поліціянтів працювали на деокупованих територіях Харківщини, Київщини, Херсонщини та інших регіонів, розчищаючи їх від вибухівки та небезпечних предметів.

"Хочу подякувати шумській землі за підтримку поліції. Дякую голові громади, дякую вам, Іване Михайловичу, за матеріальну допомогу. Цей автомобіль працюватиме в шумській поліції, але найближчої ротації він поїде в зону бойових дій", - подякував меценатам начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол.

Розмінування української землі - основне та важливе завдання, яке триватиме не один місяць. Саме тому наші силовики потребують будь-який транспорт, який зможе проїхати через перешкоди, залишені окупантами. Олександр Богомол каже, що сьогодні кожен веде боротьбу на своєму фронті - небайдужі українці та іноземці забезпечують військових й поліціянтів усім необхідним, а захисники роблять усе можливе, аби очистити Україну від ворога.

 

Поліцейські встановили причетність жителя Чортківської громади до двох крадіжок

Четвер, 26 січня 2023, 11:47


Фігурант вже не вперше потрапляє в поле зору правоохоронців – раніше був судимий за майнові злочини.

До співробітників Чортківського райвідділу поліції надійшло повідомлення від 41-річного жителя райцентру про те, що невідома особа викрала у нього велосипед. Транспортний засіб потерпілий зберігав на сходовій клітці у під’їзді.

У ході оперативних заходів співробітники кримінальної поліції розшукали зловмисника. Ним виявився раніше судимий 44-річний житель Чортківської громади. Чужий двоколісник у нього вилучили.

Також поліцейські встановили причетність чоловіка ще до одного майнового злочину – крадіжки мобільного телефону в знайомого.

За обома фактами крадіжок розпочато кримінальне провадження за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – від п'яти до восьми років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі на вул. Фридерика Шопена демонтували чотири паркувальні бар’єри

Четвер, 26 січня 2023, 11:46

25 січня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції, демонтовано чотири (з п’яти) технічні засоби регулювання  дорожнього руху - паркувальні бар’єри, які були влаштовані поруч з будинком на вул. Фридирека Шопена, 17 у м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 11.01.2023 року №56 «Про усунення порушень у сфері благоустрою».

Демонтовані паркувальні бар’єри знаходиться на зберіганні за адресою вул. Євгена Коновальця, 8.

Робота з виконання рішення виконавчого комітету продовжується.

 

У Зеленського розглядають заборону продажу алкоголю та пального за готівку

Середа, 25 січня 2023, 13:01

 
GETTY IMAGES

В рамках податкової реформи, яку зараз розробляють в Офісі президента, обговорюється повне переведення розрахунків за підакцизні товари в безготівковий формат.

Про це заступник голови ОП та куратор реформи Ростислав Шурма розповів під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Він розповів, що як один із компенсаторів для бюджету в межах проєкту податкової реформи передбачено підвищення оподаткування шкідливого споживання, наприклад – тютюн, алкоголь і викопне паливо. Ставки планують підвести "до середньоєвропейських рівнів".

Важливим питанням постає адміністрування цих податків, зазначив він, адже частка нелегального обігу тютюнових виробів досягає 30%, а для  лікеро-горілчаної продукції ця цифра може бути ще вищою. "І це дуже велика проблема", – додав Шурма та зазначив, що для протидії цій проблемі плануються дві фундаментальні зміни в адмініструванні податків.

"Перше – це електронний акциз", – пояснює він. Таким чином, на пачку цигарок чи пляшку алкоголю наноситься унікальний QR-код, який дозволить споживачеві відслідковувати, де продукція була вироблена, де зберігалася тощо. Натомість "традиційні" акцизні марки, які клеяться на пакування, можна підробити чи передрукувати.

"Другий концепт – щоб вся ця система запрацювала, це переведення розрахунків за підакцизні товари виключно в безготівковій формат, тобто в оплату картою", – заявив Шурма та уточнив, що ідея ще обговорюється і рішення поки не ухвалено.

Як приклад він навів ситуацію з дефіцитом пального на початку повномасштабної війни, коли АЗС перевели споживачів на карткові оплати і оплату через застосунки. За декілька тижнів всі адаптувалися, що, каже Шурма, "дозволило повністю обілити обіг палива, і те саме, я впевнений, відбудеться з тютюном і алкоголем".

Детальніше про оновлену концепцію податкової реформи "10-10-10" читайте у статті Ярослава Вінокурова: Податок на готівку та гарантія відшкодування ПДВ: реформа "10-10-10" знову на порядку денному. Що там нового?

Нагадуємо:

Оновлена концепція податкової реформи ("10-10-10"), яку курує заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма, передбачає суттєве обмеження готівкових операцій, зокрема за допомогою запровадження додаткового податку на зняття готівки.

У Міністерстві фінансів, натомість, попереджають про негативні наслідки від зниженням ставок податків в рамках реформи. Так, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що такий крок має передбачати компенсатори втрачених доходів держбюджету.

 

Оборонці Соледара залишили місто - ЗСУ

Середа, 25 січня 2023, 12:36

ФОТО: GETTY IMAGES

Захисники повністю залишили місто Соледар Донецької області, повідомив речник східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий.

Джерело"ВВС News Україна"

Пряма мова Череватого: "Задля збереження життя особового складу Сили оборони відійшли від Соледару і закріпилися на заздалегідь підготовлених рубежах оборони".

Деталі: За його словами, оборонці Соледара створили справжній подвиг не зважаючи на перевагу ворога у 3 - 5 разів, потужно тримали свої позиції. "Вони завдали ворогу величезні втрати в особовому складі, які можна порівняти з втратами агресора в двох чеченських війнах", - підкреслив він.

Читайте також: Оборона Соледара, потенційне оточення та ризики для Бахмута. Інтерв'ю з бійцем 46 бригади Олександром Погребиським

Що було раніше:

  • 13 січня Міністерство оборони Росії зробило офіційну заяву про захоплення міста Соледар Донецької області, в українському оборонному відомстві це не підтверджують, визнаючи, шо в населеному пункті тривають важкі бої.
  • 16 січня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала не розповсюджувати неперевірену інформацію про бої за Соледар.
  • 19 січня американська розвідка дала оцінку боям у районі українських міст Соледар і Бахмут, за якою росіяни не мають повного контролю над жодним із цих населених пунктів.

 

Поліцейські викрили мешканку області у незаконному отриманні понад 50 тисяч гривень субсидії

Середа, 25 січня 2023, 12:30


Мешканка одного із районів Тернопільщини впродовж трьох років незаконно отримувала субсидію на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Як встановили поліцейські, фігурантка з метою отримання соціальної допомоги регулярно подавала до органу праці та соціального захисту населення заяви, в які вносила недостовірні відомості про свої доходи. У результаті чого жінка шляхом обману заволоділа бюджетними коштами на загальну суму понад 50 тисяч гривень.

Факт шахрайства викрили поліцейські. Правопорушниця визнала свою провину та відшкодувала завдані державі збитки.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, що завдало значної шкоди потерпілому). Санкція статті передбачає покарання від штрафу до трьох років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Дві ДТП у темну пору доби зареєстрували поліціянти Тернопільщини

Середа, 25 січня 2023, 12:26


Дві жінки потрапили під колеса автомобілів 24 січня. Автопригоди трапилися у вечірній час. Обидва факти слідчі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 286 ККУ.

Про ДТП на проспекті Степана Бандери на лінію "102" повідомив 19-річний водій автомобіля Toyota Avensis. Юнак заявив, що збив жінку.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що аварія трапилася о 19:40. Кермувальник іномарки, рухаючись в напрямку перехрестя Збаразьке кільце, не встиг загальмувати на нерегульованому пішохідному переході і як результат - під колеса транспорту потрапила 38-річна жінка. Її бригада екстреної меддопомоги госпіталізувала до лікарні.

Летально завершилася аварія на Чортківщині. Близько 20:20 водійка автомобіля Ford Fusion на автодорозі Доманово - Ковель - Чернівці - Тереблече, а саме в селищі Товсте, збив пенсіонерку 1941 року народження. Потерпіла знаходилася на проїжджій частині дороги, але за межами переходу. Врятувати життя пішоходу не вдалося. Вона померла дорогою до лікарні.

У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Родина з Миколаївщини отримала подарунки від працівників тернопільської поліції

Середа, 25 січня 2023, 11:58


Тернопільські поліцейські виконали бажання ще п’яти дітей. У рамках акції «Мріяти про майбутнє разом» правоохоронці завітали до родини переселенців з Миколаївщини та вручили діткам футбольну форму і спортивний інвентар.

Нагадаємо, цей проєкт започаткований ювенальною поліцією України спільно з одним із благодійних фондів. Він покликаний допомогти дітям, які опинились у складних життєвих обставинах.

На вихованні у Людмили Ярмолової п’ятеро дітей позбавлених батьківського піклування. Їхнє місто Баштанка на Миколаївщині з перших днів війни постійно перебувало під обстрілами. Жінка досі дивується, як на зруйнованій вулиці вдалося вціліти їх будинку. Через сильний дитячий страх вона з вихованцями вирішила їхати у безпечне місце.

Усі хлопці, від найменшого десятирічного Петрика - до старшого чотирнадцятирічного Вадима дуже люблять спорт,  у мирний час постійно відвідували різні спортивні секції. Діти надзвичайно зраділи подарункам, а особливо футбольним м’ячам та бутсам, бо саме цей вид спорту у них найулюбленіший.

Щирі емоції та радісні посмішки – справжня винагорода у роботі поліцейських ювенальної превенції.

 

Чи видаватимуть повістки в "Дії" і які послуги будуть доступні призовникам?

Вівторок, 24 січня 2023, 12:49

30 грудня Кабмін ухвалив новий Порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Уряд визначив, кому з жінок треба стати на військовий облік, змінив вік постановки на військовий облік для чоловіків і запровадив кілька інших нововведень.

У новому порядку прописана можливість електронного обміну даними військовозобов’язаних – зокрема, через застосунок "Дія".

Які послуги будуть доступні військовозобов’язаним/призовникам онлайн і чому повістки не видаватимуть через "Дію" – пояснив керівник із розвитку електронних послуг Мінцифри Мстислав Банік у коментарі "УП.Життя".

 

Фото: Мінцифри

Зміна місця реєстрації через "Дію"

"Насправді нічого глобально не змінилося, крім відображення військового квитка. Стосовно правил військового обліку, головна зміна – це зміна місця проживання", – каже керівник із розвитку електронних послуг Мінцифри Мстислав Банік.

Ідея була в тому, що якщо людина хоче змінити місце проживання, їй не треба зніматися з обліку, а потім ставати на облік в іншому місці. Якщо військовозобов’язаний змінює адресу через "Дію", реєстр військовозобов’язаних автоматично отримає нові дані.

За словами Мстислава Баніка, цю послугу "Дія" презентувала 8 лютого, але з 24 лютого призупинила, адже під час воєнного стану змінювати місце проживання можна тільки з дозволу військкомату.

Електронний військовий квиток

"Зараз уже вся нормативка включає опції електронного відображення документів і запуску електронних послуг.

Чи зробимо ми його? Так. Які будуть строки – поки невідомо, це питання пропрацьовується з Міністерством оборони. Але сказати, що це якийсь нагальний короткостроковий план, наразі не можу", – пояснив Мстислав Банік.

Обмін даними між військкоматами та Єдиним реєстром

У Новому порядку передбачено обмін даними між Єдиним державним реєстром військовозобов’язаних, призовників та резервістів й іншими державними базами даних та реєстрами.

За словами Мстислава Баніка, цей механізм уже працює.

"Це насправді уже працює. Утворився інфопривід, тому що видали постанову, яка впорядкувала інформацію.

Є реєстр, є протоколи взаємодії. Єдине що під час воєнного стану військовозобов’язаним заборонено змінювати місце реєстрації, тому цю послугу в "Дії" ви наразі не бачите", – додає представник Мінцифри.

Чи будуть повістки в Дії?

Ні, повісток в "Дії" не видаватимуть. Також через "Дію" не можна буде стати на військовий облік.

"Дія – це все-таки не спосіб доставки повісток. Основна мета – надавати зручні зрозумілі сервіси, а не займатися такими речами як повістки, щоб швидше їх доставити.

Є установлений порядок видачі повісток військовозобов’язаним, він актуалізований і в тій нормативці, яка вийшла. Як бачимо, там питання "Дії" взагалі не стоїть", – каже керівник із розвитку електронних послуг Мінцифри.

Детальніше про нові правила військового обліку читайте у матеріалі "Військовий облік 2023: що змінилося і чи будуть видавати повістки в "Дії".

Олена Барсукова


 

На Хмельницькій АЕС розпочала роботу місія МАГАТЕ

Вівторок, 24 січня 2023, 11:58

Постійна місія Міжнародного агентства з атомної енергії в понеділок, 23 січня, розпочала роботу на Хмельницькій АЕС.

Про це повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання.

На станції відбулася робоча нарада за участі представників МАГАТЕ, в.о. Голови Держатомрегулювання - головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова та генерального директора ВП "ХАЕС" Андрія Козюри.

Головними завданнями місії є збереження ядерної та радіаційної безпеки на українських ядерних об’єктах в умовах розпочатої Росією війни.

Минулого тижня такі ж місії Агентства були започатковані на діючих Південноукраїнській, Рівненській АЕС, а також на Чорнобильській АЕС, яка наразі перебуває на етапі зняття з експлуатації.

На окупованій росіянами Запорізькій АЕС фахівці МАГАТЕ на постійній основі працюють з вересня 2022 року.

МАГАТЕ розташувало свої постійні моніторингові місії на всіх українських АЕС у відповідь на офіційний запит уряду України.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

 

СБУ оголосила підозру журналістці з каналів Медведчука

Вівторок, 24 січня 2023, 11:53

ДІАНА ПАНЧЕНКО

Служба безпеки України оголосила про підозру проросійській журналістці Діані Панченко.

Джерело: співрозмовник УП в правоохоронних органах

Деталі: Підозру представниці ЗМІ повідомлено за поширення виправдань збройної агресії Росії проти України.

Що передувало: На початку січня стало відомо, що Служба безпеки України розпочала досудове розслідування щодо колишньої ведучої телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука NewsOne, "112 Україна" та ZIK Діани Панченко через її поїздку в окуповані Донецьк і Маріуполь для зйомок "пропагандистського репортажу".


 

У Тернополі повідомили про підозру колабораціоністу – інспектору окупаційної «народної міліції» на Харківщині

Вівторок, 24 січня 2023, 11:44

У Тернополі повідомили про підозру колабораціоністу – інспектору окупаційної «народної міліції» на Харківщині
Дільничному інспектору окупаційної «народної міліції» на Харківщині повідомлено про підозру у колабораціонізмі.

Про це розповіли у Тернопільській обласній прокуратурі.

За процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури, заочно повідомлено жителю м. Ізюм про підозру у добровільному зайнятті громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

«За даними слідства, підозрюваний 6 травня 2022 року добровільно вступив до незаконного правоохоронного органу - «народной милиции города Изюм», створеного на тимчасово окупованій території Харківської області. На посаді дільничного інспектора він здійснював поквартирний обхід будинків та перепис населення у місті Ізюм, перевірку документів й виявлення громадян України, які не підтримували країну – агресора та виконував інші злочинні завдання окупаційної влади», - зазначили у прокуратурі.

Спеціальне досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ в Тернопільській області.

 

Заступник міністра розвитку громад та територій України, уродженець Тернопільщини В’ячеслав Негода – подав у відставку

Вівторок, 24 січня 2023, 11:44

Заступник міністра розвитку громад та територій України, уродженець Тернопільщини В’ячеслав Негода – подав у відставку
У відставку подав заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, який родом з Тернопільщини.

 

На своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» В’ячеслав Негода зазначив, що «у кожної важливої справи – свій марафон і команда, свій старт і фініш».

Політик подякував всім, з ким долав перепони, щоб змінити та покращити життя в громадах і зміцнити країну.

«Було важко, але ми ламали шаблони, переконували, бо вірили в успіх. Не час і не місце робити якісь звіти. Але хочу згадати і подякувати тим, з ким працював, хто довіряв і допомагав, хто приймав важливі політичні рішення з питань комплексу реформ, які ми коротко називаємо – децентралізація і яка отримала високі оцінки на міжнародному рівні. Серед них: прем’єр-міністри - Арсеній Яценюк, Володимир Гройсман, Олексій Гончарук, Денис Шмигаль; міністри (тепер вже колишнього Мінрегіону) Володимир Гройсман, Геннадій Зубко, Альона Бабак, Денис Шмигаль, Олексій Чернишов; дякую Комітету ВРУ з питань державного будівництва і його секретаріату Анжела Малюга; Офісу Президента України, Секретаріату КМУ, місцевим державним адміністраціям, нашим міжнародним партнерам (їх дуже багато); всеукраїнським асоціаціям, головам громад, директорату Мінрегіону Сергій Шаршов і його працівникам; всім, хто допомагав в регіональних та центральному офісах реформ, команді сайту «Децентралізація», ЗМІ і журналістам, чисельним експертам і першим лідерам 159 ОТГ, - наголосив В’ячеслав Негода. – Я вдячний всім, хто підтримував у важкі хвилини, вселяв віру і впевненість на цьому децентралізаційному марафоні до фінішу якого ще далеко. А тепер найголовніше – наша Перемога! Слава Україні, слава ЗСУ, слава нашим героям-захисникам!».

Нагадаємо, заступник Міністра розвитку громад та територій України Негода В’ячеслав Андронович народився 25 травня 1957 р. у селі Борщівка, Лановецького району, Тернопільської області.

Заслужений архітектор України, нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня, Грамотами Президента України, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, Почесною грамотою Верховної Ради України, Почесною грамота Державної служби України, іншими нагороди та відзнаками.

ОСВІТА:

1974-1980 – Київський інженерно-будівельний інститут, за спеціальністю архітектура;

1996-2000 – Львівський Національний університет ім. І.Франка, за спеціальністю правознавство;

2017-2021 — Національна академія державного управління при Президентові України. Науковий ступінь — Доктор філософії (в галузі публічного управління та адміністрування).

ТРУДОВА  ДІЯЛЬНІСТЬ:

04.1980-01.1983 – архітектор, інженер-конструктор інженерно-будівельного відділу Всесоюзного проектно-конструкторського інституту, м.Тернопіль

01.1983-04.1990 – начальник конструкторського бюро Виробничого об’єднання “Ватра”, м. Тернопіль

04.1990-04.1998 – Тернопільський міський голова, депутат Тернопільської облради, член облвиконкому

05.1998-01.2002 – перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України

04.2000-11.2006 – голова секретаріату Спілки лідерів місцевих та регіональних влад України, керівник секретаріату Української асоціації місцевих та регіональних влад

11.2006-03.2008 – завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування

03.2008-04.2010 – заступник Міністра Мінрегіонбуду

04.2010-06.2010 – перебував у відставці заступника Міністра

06.2010-01.2011 – директор Департаменту регіональної політики та місцевого самоврядування Секретаріату Кабінету Міністрів України

01.2011-03.2014 – перший заступник директора Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами, завідуючий відділом експертизи і аналізу розвитку територій та виборчих прав Секретаріату Кабінету Міністрів України

03.2014-10.2014 – перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

10.2014-09.2015 – заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України – керівник апарату

09.2015-09.2019 – перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

09.2019 – 01.2023 – заступник Міністра розвитку громад та територій України

Нагадаємо, 24 січня Звільнили скандального заступника Генпрокурора Олексія Симоненка, який під час війни відпочивав в Іспанії

 

Будьте обережні: не переходьте за сумнівними посиланнями та не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих вебсайтах

Вівторок, 24 січня 2023, 11:41


Понад 47 тисяч гривень зникло з рахунку 41-річного чоловіка після того, як він ввів реквізити своєї банківської картки на невідомому сайті.

Як встановили правоохоронці, в одній із соцмереж потерпілий отримав сповіщення від знайомої про виплати грошової допомоги, в якому було посилання на невідомий вебресурс. Чоловік перейшов на вказаний сайт та ввів там дані своєї банківської картки. Вже за кілька хвилин отримав повідомлення про те, що з його рахунку зняли гроші.

Згодом потерпілий з’ясував, що сторінку його знайомої, яка начебто надіслала йому фейкову інформацію, зламали невідомі особи.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають заходи для розкриття злочину.

Поліцейські застерігають громадян: не переходьте за підозрілими посиланнями та у жодному разі не вводьте дані своїх банківських карток. Перевіряйте інформацію про грошові виплати на офіційних джерелах. Встановіть індивідуальні ліміти на операції з вашою платіжною карткою.

Якщо ж фінансова інформація розголошена, негайно зверніться до банку та заблокуйте картку, повідомте про випадок шахрайства до поліції.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

будьте обережні: не переходьте за сумнівними посиланнями та не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих вебсайтах
 

Псевдобанкір обшахраював жительку області

Вівторок, 24 січня 2023, 11:39


Громадяни продовжують довіряти невідомим особах, які представляються співробітниками фінансових установ. Аферисти розповідають потенційним жертвам про блокування рахунків, про збій системи та просять назвати персональні дані. Натомість громадяни після спілкування з пройдисвітами отримують сповіщення про зняття готівки.

Від такого роду злочину потерпіла 41-річна тернополянка. Додзвонювач, який представився працівником банку ввійшов в довіру та дізнався персональні дані карткового рахунку. Через деякий час жінка отримала сповіщення про зняття готівки в розмірі майже в 88 000 гривень.

Правоохоронці Тернопільського РУП проводять розшукові заходи, аби встановити осіб причетних до злочину. За фактом шахрайства слідчі відкрили кримінальне провадження.

Поліцейські звертаються до власників карткових рахунків:

  • не повідомляйте ПІН-код картки та ні в якому разі не зберігайте ПІН-код у гаманці чи разом з карткою;
  • не повідомляйте ваші персональні дані (пін-код, номер картки, логін і пароль, cvv-код) третім особам, навіть якщо вони представляються працівниками банку.

Працівники банку ніколи не перевіряють ваші персональні дані. Окрім цього не потрібно розголошувати коди, які приходять вам на ваш мобільний номер, і не набирайте на вашому телефоні невідомі вам комбінації цифр.

У разі, якщо ви підозрюєте, що спілкуєтесь з аферистами, завершуйте телефонну розмову та телефонуйте на гарячу лінію банківської установи.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Угорщина відмовилась від блокування 500 млн євро військової допомоги ЄС для України – ЗМІ

Понеділок, 23 січня 2023, 13:05

Угорщина вирішила не блокувати рішення ЄС про надання Україні сьомого траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який спрямовується на військову допомогу.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк.

"Зрештою Угорщина оголосила сьогодні під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, що не блокуватиме наступний транш військової допомоги ЄС для України" - написав він у Twitter.

Минулого тижня польським журналістам стало відомо, що Угорщина блокує черговий транш військової допомоги ЄС для України.

Досі Угорщина, яка сама не надає Україні ніякого озброєння, утримувалася під час ухвалення рішень про наступні транші допомоги з Європейського фонду миру і не блокувала цю підтримку.

Посол України при ЄС Всеволод Ченцов в інтерв’ю Європейській правді висловив думку, що Угорщина не зможе необмежено шантажувати увесь Євросоюз своїм право вето у спільних рішеннях - зокрема тих, що стосуються України.

"Угорщина, як і всі держави-члени ЄС намагається захищати свої інтереси. Але досить часто вона намагається це робити за рахунок інших, у тому числі України, і Україна стає заручником цих складних ситуацій всередині ЄС. Тож вони можуть намагатися заблокувати все що завгодно. Чи є у них можливість це робити?  Це завжди баланс. Якщо ти переходиш певні червоні лінії, тебе перестають сприймати і ти опиняєшся в ізоляції", - зауважив Ченцов.

 

Як у світі святкують Китайський Новий рік: легенди та традиції

Понеділок, 23 січня 2023, 12:31

Китайський Новий рік – щорічне свято в Китаї та його громадах по всьому світу, яке триває 15 днів. Починається з появою місяця-молодика, десь між 21 січня та 20 лютого за західним календарем. Святкування триває до наступної повні.

"УП.Життя" зібрало найцікавіші традиції, легенди та звичаї, пов’язані зі святкуванням цієї дати.

Як все починалося?

Походження китайського Нового року овіяне легендами. Одна з них розповідає, що тисячі років тому монстр на ім'я Ніан ("Рік") нападав на жителів села на початку кожного нового року.

Чудовисько боялося гучних звуків, яскравого світла та червоного кольору, тож саме ці речі використовували, щоб прогнати потвору.

З того часу у і зберігся звичай  шумно і весело зустрічати Новий рік, а обов'язковим атрибутом цього свята є вогонь, ліхтарі та червоний колір.

Ще з середини 1990-х років люди в Китаї отримують 7 вихідних поспіль під час китайського Нового року, пише Britannica.

Cвяткування Китайського Нового року.Фото: IgorTishenko/Depositphotos

Читайте також: Зникла Маланка: якою вона ще рік тому була в Україні і де шукати її живих європейських родичів

Хто святкує?

Китайський новий рік ще називають Свято весни. Його вважають найважливішим святом року.

Подія також відзначається на Тайвані, в Монголії, В'єтнамі та багатьох країнах Південно-Східної Азії – таких як Індонезія, Малайзія, М'янма, Філіппіни, Сінгапур, передає Аljazeera.

Підприємства та урядові установи закривають під час святкувань орієнтовно на тиждень.

В'єтнам називає фестиваль до відзначення Китайського Нового року "Tet", Південна Корея – "Seollal", а Індонезія – "Imlek".

Святкування Нового року зазвичай завершується Фестивалем черфоних ліхтарів, хоча деякі країни мають свої власні традиції.

У Малайзії, наприклад, 15-й день відомий як Chap Goh Mei (15-та ніч) на діалекті Хоккієн. Тоді молоді самотні жінки кидають у море апельсини, підписані своїм ім'ям і номером телефону, в надії, що їх знайде суджений.

Також під час святкування Китайського Нового року проводиться багато ярмарків, де можна побачити різноманітні танці та феєрверки, почути давні пісні та побачити театральні постановки часів Китайської імперії.

Атрибут святкування.Фото: IgorTishenko/Depositphotos

Де святкують?

У Нью-Йорку під час Китайського нового року проходить церемонія запуску петард. Після цього відбуваються танці левів і паради вулицями Чайнатауну, пише СNN.

У Сінгапурі проходить вуличний парад під назвою Chingay у барвистих костюмах, із живими виступами та феєрверками.

У Манчестері проживає одна з найбільших і найстаріших китайських громад Великої Британії, а на Новий рік її 53-метровий дракон проходить вулицями міста в напрямку китайського кварталу.

Cвяткування в Нью-Йорку. Фото: Kravs_Yevheniy/Wikipedia

Читайте також: Новорічні віншування: добірка традиційних вітань з новорічними святами та Різдвом

Особливості святкування

15 січня: Підготовка.

За тиждень до Нового року готують святкові пироги та пудинги.

Їх називаються "гао" або  "гоу", що звучить так само, як слово  "високий".

Прихильники свята вважають, що така їжа може покращити їх добробут в наступному році.

19 січня: генеральне прибирання.

За традицією, саме в цей день варто позбавити оселі від усього поганого, що назбиралося за минулий рік.

21 січня : велике застілля.

У сам день Нового року за місячним календарем, який цього року припадає на 21 січня, зазвичай влаштовують велику вечерю на честь возз'єднання сім'ї.

Меню ретельно підбирають, щоб включити страви, які асоціюються з удачею, зокрема рибу (китайською "надлишок"), пудинги (символізують просування) і продукти, схожі на золоті злитки (наприклад, пельмені).

У Китаї страви, які подають на ці класичні вечері, відрізняються залежно від півночі та півдня. Наприклад, китайці на півночі країни зазвичай їдять пельмені та локшину, тоді як південні – не можуть жити без приготованого рису на пару.

22 січня Новий рік за місячним календарем: відвідини родичів.

Перші кілька днів Нового року за місячним календарем, особливо перші два, часто стають випробуванням на витривалість, апетит і соціальні навички, оскільки багатьом людям доводиться подорожувати і відвідувати родичів і друзів.

Для кожного готують мішки з подарунками і фруктами. Хазяї, в свою чергу, частують гостей в себе в дома.

Одружені люди також повинні роздати червоні пакунки тим, хто ще не знайшов пари.

Вважається, що ці подарунки можуть захистити дітей від злих духів.

24 січня: "червоний рот".

Третій день Нового року за місячним календарем (цього року він припадає на 24 січня) називається "чи коу/чек хау", або червоний рот "червоний рот". Вважається, що в цей день частіше трапляються сварки, тому люди відвідують храми та уникають спілкування.

Щороку певні знаки китайського зодіаку вступають у негативний конфлікт із зірками. Відвідування храму – хороший спосіб вирішити їх і принести мир у найближчі місяці.

Вуличне святкування Китайського Нового року. Фото: Kravs_Yevheniy/Wikipedia

28 січня: День народження народу.

Сьомий день (28 січня) місячного Нового року вважається днем, коли китайська богиня-мати Нува створила людство. Тому він називається Ренрі/Джан Джат (День народження народу).

У різних громадах Азії в цей день подають різні святкові страви.

Наприклад, у Малайзії готують йесанг, або "кидок процвітання" із сирої риби та подрібнених овочів, дехто готує солодкі рисові кульки.

5 лютого: Фестиваль ліхтарів

Кульмінація всього Свята весни припадає на 15-й, останній день (5 лютого у 2023 році).

У стародавньому китайському суспільстві це був єдиний день, коли молодим дівчатам дозволялося виходити на вулицю милуватися ліхтарями і зустрічатися з хлопцями. Тому його ще називають китайським Днем святого Валентина.

У наш час міста по всьому світу все ще влаштовують масові ліхтарні виставки та ярмарки в останній день фестивалю.

Символічний дракон  один із атрибутів святкування. Фото:Kravs_Yevheniy/Wikipedia

Правила і забобони

Прихильники святкування Китайського Нового року вірять, що в перший день нового року не можна митися і стригтися.

Миття або обрізання волосся вважають змиванням багатства.

Також існує переконання, що не варто купувати взуття протягом усього періоду святкування Китайського нового року, оскільки термін "взуття" звучить як "втрата" та "зітхання".

Серед інших забобонів –  носити одяг червоного кольору. Він асоціюється з удачею і процвітанням.

Нагадаємо, Китай скасував заборону на фільми Marvel, яка фактично діяла в країні протягом трьох років.

 

У Тернополі підприємцям необхідно привести у відповідність рекламні вивіски до травня 2023 року

Понеділок, 23 січня 2023, 12:27

Виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення від 9 листопада 2022 року №1248 «Про затвердження загальних вимог та обмежень щодо розміщення вивісок (табличок) на території Тернопільської міської територіальної громади.

У зв’язку з цим та з метою візуального впорядкування та формування естетики зовнішнього вигляду у нашому місті, звертаємось до підприємців з проханням привести у відповідність вивіски (таблички) на об’єктах господарської діяльності на території Тернопільської громади до 01 травня 2023 року.

Для цього необхідно:

1.Виготовити дизайн вивіски (комп’ютерний макет та ескізи) у відповідності до вимог рішення.

2. Подати заяву із дизайном на погодження через ЦНАП (вул. Василя Костянтина Острозького, 60). Послуга погодження вивіски (таблиці) є безкоштовною та надається упродовж 10 робочих днів.

3. Отримати погодження вивіски (таблички). У випадку непогодження вивіски (таблиці) - привести дизайн у відповідність до поданих зауважень та подати на погодження ще раз.

4. Виготовити та оновити вивіски (таблички).

 

Грошова допомога: як не натрапити на гачок шахраїв

Понеділок, 23 січня 2023, 11:48

Шахраї продовжують пропонувати фейкові виплати громадянам. Для цього вони створюють телеграм-канали, які виглядають, як банківські або ж як сайти міжнародних організацій.

В телеграм-каналі мешканка Бережанщини побачила інформацію про таку грошову допомогу. Шахрай розмістив фішингове посилання на сайт, де можна начебто оформити такі виплати . Жінка перейшла за ним та заповнила свої персональні дані та дані картки для отримання допомоги. Жертва сподівалась отримати гроші, натомість втратила лише свої. Наступного дня потерпіла помітила, що з її банківської картки зникли понад 15 тисяч гривень. Довелося звертатися в поліцію. У рамках кримінального провадження поліцейські встановлюють усі обставини правопорушення та особу зловмисника.

Застерігаємо: ніколи не переходьте за такими посиланнями! Уважно перевіряйте URL-адресу сайту. Один непомітний символ може означати, що ви потрапили на фішинговий ресурс. Не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах. Жодний банк чи міжнародна організація не створювали канали та чат-боти для виплат у телеграмі або інших месенджерах у яких потрібно вводити конфіденційні дані, зокрема номери карток, PIN-коди та паролі.

Фішингові сайти можуть бути двійниками справжніх сайтів. Отримайте інформацію з офіційних джерел!

Застережіть від подібних шахрайств своїх родичів!

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Дві аварії з потерпілими трапилися минулими вихідними на Тернопільщині

Понеділок, 23 січня 2023, 11:47


Дві дорожньо-транспортних пригоди, в яких травми отримали кермувальники, зареєстрували слідчі Тернопільщини впродовж минулих вихідних.

21 січня в селі Куряни Нараївської територіальної громади не розминулися ВАЗ та вантажний автомобіль Volvo. Аварія трапилася близько 13:20 на перехресті доріг Бережани-Рогатин.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій легківки не пропустив вантажівку і спровокував ДТП. Кермувальника ВАЗу бригада екстреної допомоги доправила в реанімаційне відділення.

На трасі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече 22 січня о 18:50 в аварії травмувався ще один водій. Його госпіталізували до медзакладу.

За попередньою інформацією, потерпілий, керуючи автомобілем Citroen ZX14, виїхав на узбіччя і врізався у припарковане там маршрутне таксі марки «ЧАРЗ А091 Богдан». На момент ДТП в салоні автобуса людей не було.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Дані факти внесені в ЄРДР згідно зі статтею 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У тернополянки вкрали речі із камери схову у супермаркеті

Понеділок, 23 січня 2023, 11:46

До співробітників Тернопільського районного управління поліції із заявою про крадіжку звернулася жителька обласного центру. Жінку обікрали в одному із супермаркетів.

Зі слів потерпілої, зайшовши за продуктами до торгового закладу, вона залишила свою сумку з іншим придбаним напередодні товаром в камері для зберігання. Поки купувала, хтось зумів відчинити дверцята камери і скоїв крадіжку. Серед втраченого – кухонне приладдя вартістю понад 1000 тисячу гривень.

Оперативними заходами співробітники поліції розшукали крадія. Ним виявився раніше судимий 39-річний тернополянин. Крадене у нього вилучили. Зловмисника затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Щодо підозрюваного розпочато кримінальне провадження за частиною 4 статті 185 ККУ. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шумські поліцейські розшукали серійну злодійку

Понеділок, 23 січня 2023, 11:45

Позбавлення волі строком від п'яти до восьми років загрожує жительці області. Працівники відділення поліції № 1 м. Шумськ встановили причетність підозрюваної до злочинів.

На лінію «102» надійшло повідомлення від керуючого одного із місцевих магазинів. Чоловік зазначив, що камери відеоспостереження зафіксували, як незнайомка викрала з стелажа товару на чималу суму.

У ході перевірки отриманої інформації поліцейські встановили особу підозрюваної – це жителька Шумська 1959 року народження.  Однак це не вперше, коли жінка коїть протиправне. Напереродні події вона теж пішла за злочин і й діяла за аналогічною схемою. У скоєному вона зізналася.

Відомості про події слідчі внесли в ЄРДР відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські розшукують злодіїв, які викрали в Тернополі з автомобіля понад 42 тисячі гривень

Понеділок, 23 січня 2023, 11:44

На автомобілі власниця не виявила жодних ознак злому чи пошкоджень, тому не одразу зрозуміла, що гроші зникли.

Повідомлення про крадіжку з автомобіля надійшло до співробітників Тернопільського райуправління поліції від жительки Чортківського району. Зі слів жінки, вона у справах приїхала до обласного центру. Автомобіль припаркувала поблизу супермаркету на вулиці Романа Купчинського. Заявниця мала необережність залишити гаманець на передньому сидінні автівки. Коли ж повернулася, виявила, що гроші, а це понад 42 тисячі гривень, викрали.

За попередніми даними, зловмисники проникли до автівки шляхом сканування сигналізації.

Слідчі Тернопільського райуправління поліції за даним фактом розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. Співробітники кримінальної поліції проводять оперативно-розшукові заходи для розшуку зловмисників, опрацьовують відео з камер спостереження.

Щоб не стати жертвою крадіїв, поліцейські радять подбати про безпеку свого майна. Зловмисники через вікна оглядають салони транспортних засобів щодо наявності цінних речей. Ніколи не залишайте на видних місцях барсетки, гаманці, сумки, телефони. Забирайте їх завжди з собою, навіть, коли виходите на декілька хвилин.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Двоє тернополян втратили великі суми грошей, скориставшись сайтом оголошень

Понеділок, 23 січня 2023, 11:41

Неуважність користувачів сайту оголошень - причина того, що вони втратили усі кошти, які були на банківських картках.

Жертвами шахраїв стали тернополяни. Обоє скористалися сайтом OLX - жінка продавала свій товар, а чоловік планував придбати трактор. І як результат - обоє потрапили на гачок аферистів.

Потерпілі почали переписуватися з потенційними покупцями-продавцями. Жінка у ході розмови отримала посилання на OLX, яке згодом виявилося фейковим. Вона заповнила дані, які вимагалися у посиланні, а також вказала реквізити банківських карток з таємними кодами. Як тільки відправили форму - з її рахунків щезли гроші. У жінки невідомі з двох карток зняли майже 51 тисячу гривень.

Втратив 30 тисяч гривень і покупець трактора. Він здійснив передоплату, а товару так і не отримав. За обома фактами відкриті кримінальні провадження згідно зі статтею 190 ККУ.

Правоохоронці щодня застерігають та наголошують про те, що переходити за сумнівними посиланнями, а тим паче вносити будь-яку особисту інформацію, заборонено. Про це наголошують і адміністратори сайту OLX. Правила покупки-продажу прописані на даній платформі у розділі: Центр підтримки клієнтів: Безпека: Остерігайтеся цих схем шахрайства!

Переписуйтеся з невідомими лише в чаті на офіційному сайті. Не переходьте на сторонні месенджери. Якщо співрозмовник для оплати товару відправляє своє посилання, ігноруйте його, бо воно перекине вас на фальшиву сторінку. Різницю помітити одразу складно: це може бути навіть одна зайва літера в адресі сайту, яка і допоможе шахраям отримати доступ до ваших коштів та особистих даних.

Пам’ятайте, OLX не надсилає SMS або повідомлення у месенджерах – тільки на пошту та в застосунок OLX.

Забудьте про передоплату. Розраховуйтеся лише після того, як оглянули товар! Безпека, уважність та розсудливість допоможуть врятувати ваші гроші або товар.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі з нагоди Дня Соборності України поклали квіти до меморіального комплексу Українських Січових Стрільців

Понеділок, 23 січня 2023, 11:30

22 січня відзначають День Соборності України та річницю проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.

Цього дня у Тернополі з метою вшанування полеглих Героїв України на Микулинецькому кладовищі біля могили Січових Стрільців відбулися поминальні заходи, а священнослужителі відправили пам’ятний молебень.

Міський голова Тернополя Сергій Надал разом із військовослужбовцями та мешканцями громади поклали квіти до меморіального комплексу Січових Стрільців, які віддали своє життя за збереження незалежної української держави.

«22 січня цього року усі ми визначаємо віхову дату в історії української нації та української державності. У далекому 1919 році у Києві було укладено Акт Злуки. Уперше за багато століть Україна об’єдналася у межах більшості етнічних земель нашого народу. Вперше постала Соборна Україна, якої споконвічно прагнули українці, – зазначає Сергій Надал. – Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. Головне завдання нашого покоління – це відновити соборність України! Звільнити всі українські території від ворожої окупації, вигнати московську нечисть зі святої української землі. Тому маємо всі працювати для потреб фронту. Допомагати синам та дочкам України, які, як і сотню років тому, захищають Соборність та Незалежність України зі зброєю в руках. Маємо бути єдиними. Об’єднаними навколо української армії, навколо наших захисників».

 

Обережно, шахраї: за неіснуюче житло в Буковелі тернополянка сплатила 22 500 гривень

П'ятниця, 20 січня 2023, 12:20


Жінка спочатку перекинула завдаток, а через декілька днів оплатила всю суму за житло. Проте, коли приїхала в Буковель, то будинку за вказаною адресою не виявилося. Потерпіла про факт шахрайства повідомила співробітників поліції.

Як з’ясувалося, тернополянка в одній із соцмереж знайшла оголошення про оренду житла в Букровелі. Зв’язалася з орендодавцем, обговоривши умови перерахувала йому спочатку 9 000 гривень завдатку за бронювання, а потім ще - 13 500 гривень. Коли ж приїхала у Буковель, зрозуміла, що потрапила у шахрайську пастку.

За даним фактом дізнавачі Тернопільського райуправління поліції розпочали кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Поліцейські радять мешканцям області бути обережними та ніколи до перегляду житла не перераховувати жодні кошти. Уважно вивчайте оголошення, шукайте відгуки інших клієнтів в інтернеті. Дізнавайтесь якомога більше деталей про об'єкт: точну адресу, вулицю та номер будинка; поцікавтесь інфраструктурою, що там поблизу є, які магазини, кафе та інше (шахраї зазвичай вагаються з відповіддю, коли запитуєте подробиці); перевірте отриману інформацію на Google карті, чи дійсно там є цей будинок та об'єкти поблизу, подивіться вигляд місцевості на панорамі. Для додаткової безпеки, особливо при бронюванні квартири подобово, попросіть надіслати документи на житло.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Наркопритон виявили правоохоронці у квартирі тернополянина

П'ятниця, 20 січня 2023, 12:18


Впродовж кількох місяців житель Тернополя використовував власне помешкання, як наркопритон. До нього щодня приходили "в гості" невідомі й вживали там наркотики та інші заборонені речовини.

Квартира знаходилася в багатоповерхівці на вулиці Захисників України. Про підозрілих гостей та неприємний запах в під'їзді сусіди повідомили на лінію "102".

У ході санкціонованого обшуку у квартирі оперативники виявили наркотичні речовини та прилади для їх вживання.

Господар каже, що за оренду квартири грошей не брав, а приймав невідомих "за дякую".

У скоєному він зізнався. Вирішується питання про оголошення 33-річному тернополянину підозри відповідно до частини 2 статті 317 ККУ (Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів). Зловмисникові загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Кількість шахрайств та їх жертв зростає шаленими темпами

П'ятниця, 20 січня 2023, 12:15

Величезні суми грошей втрачають мешканці Тернополя та області через власну безпечність та довірливість. Щодня у пастку шахраїв потрапляють як молоді люди, так і пенсіонери.

Шахраї вигадують нові види заробітку і це їм вдається, оскільки більшість людей не перевіряють інформацію, а ведуться на переконання невідомих.

За добу 19 січня в пастку зловмисників потрапили троє власників банківських карток. Загальна сума збитків потерпілих - майже 43 тисячі гривень. Метод шахрайств у всіх випадках ідентичний: зателефонували невідомі, представилися працівниками служби безпеки банку та розповіли "історію" про незаконні операції з їхніми електронними гаманцями.

Жертви додзвонювачів не перевірили інформацію у банку, а вирішили убезпечити кошти телефоном. Як результат - втратили усе, що мали, а це - 18126, 1123 та 23513 гривень.

І лише після того, як власноруч передали кошти зловмисникам, потерпілі звернулися за допомогою до поліції.

Усі факти правоохоронці внесли у ЄРДР згідно зі статтею 190 ККУ - шахрайство. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільські спецпризначенці вдосконалювали навики психологічної готовності для виконання службових завдань

П'ятниця, 20 січня 2023, 12:04

Спеціально підготовлений психологами поліції вузькопрофільний тренінг з психологічної підготовки і тактики дій пройшли поліцейські роти поліції особливого призначення Тернопільщини. Цей захід – можливість для вдосконалення професійної майстерності правоохоронців, які неодноразово брали участь у заходах із забезпечення територіальної оборони та правого режиму в умовах воєнного стану, залучалися для оборони і захисту територіальної цілісності держави.

В сучасних умовах проходження служби психологічна готовність є серед ключових у виконанні різного роду бойових завдань, особливо коли потрібно застосовувати чи використовувати силу, зброю або спеціальні засоби - стверджує поліцейська психологиня Алла Круть. Під час занаття поліцейські опрацювали різні ситуативні завдання, що можуть виникати у їх роботі, тренують різні психологічні техніки, які дозволяють сформувати спеціальні навики поведінки, мислення та комунікації. Особливу увагу психологи приділили розвитку згуртованості, взаємної комунікації, дотриманні особистої безпеки та іншим психологічним аспектам тактики дій в екстремальних умовах, які передбачають миттєвих рішень.

З метою визначення певних психологічних якостей поліцейських, курсант 4-го курсу психологічного факультету Харківського Національного університету внутрішніх справ Влада Кунченко, провела психологічні вивчення з використанням сучасної методології. Такі навчання є запорукою якісного, законного і в цілому успішного виконання бойових завдань поліцейськими підрозділів спеціального призначення.

Нагадаємо, що заходи психологічного супроводження особового складу поліції здійснюються в рамках Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка має на меті допомогти людям подолати стрес, пов'язаний із війною. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На війні загинув воїн зі Зборівщини Володимир Кімпінський – у громаді Дні жалоби

П'ятниця, 20 січня 2023, 11:50

На війні загинув воїн зі Зборівщини Володимир Кімпінський – у громаді Дні жалоби
У боротьбі за Україну на фронті загинув воїн з села Жабиня Зборівської громади на Тернопільщині Володимир Кімпінський.

Життя Героя обірвалося під час виконання бойового завдання з відбиття агресії рф, повідомили у громаді.

Щоб вшанувати пам’ять загиблого військовослужбовця Кімпінського Володимира Петровича, 20 та 21 січня на території Зборівської міської територіальної громади оголосили Днями жалоби.

На знак скорботи за загиблим забезпечать приспущення прапора України з чорною стрічкою на адміністративних приміщеннях комунальних та державних установ, підприємств.

Читайте також: У Підволочиську зустрінуть тіло полеглого Героя Романа Шептицького

e88b2f495882da7fe8ef8a76153b5d1a.jpg

4e584bd1a2a0ee188ee0a712ebf7f943.jpg

 

У Підволочиську зустрінуть тіло полеглого Героя Романа Шептицького

П'ятниця, 20 січня 2023, 11:49

У Підволочиську зустрінуть тіло полеглого Героя Романа Шептицького
Тіло полеглого на війні воїна  Романа Шептицького сьогодні, 20 січня, зустрінуть у Підволочиську.

П'ятдесятидворічний житель селища Підволочиськ, воїн ЗСУ, стрілець-снайпер 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила Роман Шептицький загинув від отриманих поранень через осколки гранат і мін 14 січня 2023 року під населеним пунктом Опитне поблизу Бахмута.

Зустріч тіла відбудеться о 15:00 годині, повідомили у селищній раді.

Заупокійний парастас розпочнеться сьогодні о 18:00 годині в будинку, де мешкав Роман за адресою: провулок Соломії Крушельницької, 2.

Завтра, 21 січня, об 11:00 год відбудеться похорон.

Жителів громади просять гідно вшанувати своєю присутністю та спільною молитвою добру пам'ять про воїна Романа.

Щирі співчуття рідним і близьким.

Вічна пам’ять Герою!

Нагадаємо, на фронті також обірвалося життя 45-річного військового з Підволочиської громади Андрія Слободяна

 

b15bd0d610d143384f8232b715116c1e_M.jpg

 

У Бережанах реорганізували два ліцеї: місцеві обурені

П'ятниця, 20 січня 2023, 11:49

У Бережанах реорганізували два ліцеї: місцеві обурені
У Бережанах реорганізували ліцей №3 та ліцей ім. Б. Лепкого.

З двох навчальних закладів утворять один.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні міської ради.

Місцеві мешканці відреагували на це дуже бурхливо та з обуренням. Один з ліцеїв – це колишня гімназія з кількасот літньою історією. У мерії ж запевняють: перейменування закладів освіти відбулося відповідно до чинного законодавства.

"Щоб зберегти автентичність гімназії з понад 200-літньою історією, можливо, доцільно було її перейменувати у Бережанський ліцей "Бережанська гімназія імені Богдана Лепкого". Саме з такою назвою цей заклад вищої освіти був заснований ще у 1898 році, щоправда тоді він був імені імператора Олександра ІІ. І твердо стояти на збереженні гімназії в Бережанах. То й справді наша візитівка", – прокоментувала Світлана Пилипишин.

авп.jpg

 

У пожежі в Тернополі загинула жінка

П'ятниця, 20 січня 2023, 11:47


Нещасний випадок зареєстрували працівники Тернопільського районного управління поліції. 19 січня о 21:42 на лінію "102" надійшло повідомлення від чергового ДСНС про пожежу на вулиці Галицька.

Слідчо-оперативна група прибула на місце нещастя. У квартирі уже були рятувальники, які ліквідовували пожежу. Пожежники зайшли до приміщення і побачили там бездиханне тіло жінки. 65-річна власниця мешкала у квартирі сама.

Причину пожежі та смерті господині встановлять експерти. Даний факт внесений в ЄРДР згідно з частиною 2 статті 270 ККУ (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки). Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополянин хотів допомогти подрузі, а як наслідок став жертвою афери

П'ятниця, 20 січня 2023, 11:42

Все більше працівники поліції документують нові факти шахрайств вчиненні щодо мешканців області. Потерпілі повідомляють, що невідомі під різними приводами привласнюють їх готівку, при цьому діють від імені приятелів.

Від такого роду злочину потерпів 49-річний мешканець області. Він розповів, що в одній із соціальних мереж йому надійшло повідомлення від його знайомої. Вона просила позичити 10000 гривень, які вона пообіцяла повернути. Заявник за лічені хвилини перевів кошти й тоді зателефонував до дівчини, однак остання розповіла, що вперше про таке чує. Потерпілий зрозумів, що його ошукали та звернувся за допомогою до правоохоронців.

Відомості про подію працівники поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські радять у разі отримання такого повідомлення зателефонувати цій людині і запитати про надсилання подібного прохання. Водночас для уникнення проблем із шахраями необхідно :

  • не надавати особистої інформації на незнайомих сайтах, що стосується паспортних і платіжних даних, номеру телефона, логінів тощо;
  • не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазинах та використовувати післяплату;
  • не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей, зокрема, щодо швидкого заробітку або кредитів;
  • перевіряти прохання про матеріальну допомогу, навіть якщо вони надходять з акаунтів знайомих людей.
  • встановлювати подвійну аутентифікацію на месенджерах;
  • в разі підозри щодо зламу сторінки – припиняти всі сесії месенджера на всіх пристроях через налаштування.

Якщо ви все-таки потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, телефонуйте в поліцію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Бронзову медаль принесли у скарбничку студентської збірної України на Всесвітній зимовій Універсіаді в Лейк-Плесіді спортсмени з Тернопілля Дмитро Мазурчук та Віталій Гребенюк!

Четвер, 19 січня 2023, 11:14

Бронзову медаль принесли у скарбничку студентської збірної України на Всесвітній зимовій Універсіаді в Лейк-Плесіді спортсмени з Тернопілля Дмитро Мазурчук та Віталій Гребенюк!

Представники лижного двоборства, кременчани Дмитро Мазурчук і Віталій Гребенюк принесли Україні другу медаль на Всесвітній зимовій Універсіаді, що триває цими днями в американському в Лейк-Плесіді! Спортсмени з Тернопілля, які виступають у складі національної студентської збірної, стали бронзовими призерами у командних змаганнях. Зайнявши проміжну третю позицію після стрибків з трампліна (HS 100), завдяки результатам 86,5 і 86 м відповідно, Мазурчук і Гребенюк зуміли зберегти цей здобуток й після лижних перегонів 2x4x1,5 км, поступившись у підсумку на фініші 42,1 секундами суперникам зі США і 34,7 – команді Японії, вибороли «бронзу», - повідомляє НОК України.

 

Дмитро представляє Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського, Віталій - Кременецьку обласну гуманітарно-педагогічну академію імені Тараса Шевченка.

Додамо, що Дмитро Мазурчук та Віталій Гребенюк є випускниками Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту. На даний час Дмитро є учнем Тернопільської обласної ШВСМ, а Віталій представляє ДЦОП із зимових видів спорту (перший тренер спортсменів, тренер-викладач школи Василь Стрільчук).

 

У навчальні заклади Чортківщини придбали генератори (ФОТО)

Четвер, 19 січня 2023, 11:12

У навчальні заклади Чортківщини придбали генератори (ФОТО)
У Чортківській громаді придбали генератори для закладів освіти.

Установи забезпечені генераторами на 70%, повідомили у міськраді Чорткова.

«Тепло та світло у навчальних закладах Чортківської громади буде навіть при тривалому відключенні електроенергії. В дитячих садочках, школах та закладах позашкілля вже встановили генератори, котрі забезпечать роботу котельні, де це необхідно, чи комфортне перебування дітей в укриттях», - розповіли у міськраді.

За кошти бюджету громади закупили шість генераторів різної потужності загальною вартістю 317 тисяч гривень, ще вісім Чортківській громаді передали партнери та благодійники.

«Деякі із закладів освіти мають котельні, що можуть працювати без електроенергії, тому там встановили менш потужні генератори, в інших закладах – такі, щоб забезпечити безперебійну роботу котелень та наявність електроенергії. Є декілька навчальних закладів, котрі розташовані близько до об’єктів критичної інфраструктури, там світло не виключають, тому поки генератори там не встановлювали. Також в тих закладах освіти, в котрих опалення залежить від центральної тепломережі, ми ставили генератори меншою потужністю, щоб забезпечити заклад електроенергією», - розповіла начальниця управління освіти, молоді та спорту Людмила Поліщук.

Зокрема генератори встановили у закладах освіти: Чортківська гімназія імені М. Шашкевича – потужність 3,4 Квт (для забезпечення наявності електроенергії в укритті); Чортківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 – потужність 6,5 Квт (для забезпечення наявності електроенергії в укритті); Чортківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №6 – потужність 3 Квт (для забезпечення наявності електроенергії в укритті); Чортківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 – потужність 3 Квт (для забезпечення наявності електроенергії в укритті); Білівський опорний заклад загальної середньої освіти – потужність 6,8 Квт (для безперебійної роботи котельні та забезпечення електроенергії в укритті); Горішньовигнанський НВК І-ІІІ ступенів – потужність 6,5 Квт (для безперебійної роботи котельні та забезпечення електроенергії в укритті); Чортківська гімназія І-ІІІ ступенів №3 імені Романа Ільяшенка – потужність 6,5 Квт (для безперебійної роботи котельні); Дошкільний навчальний заклад №1 – потужність 6,5 Квт (для безперебійної роботи котельні та забезпечення електроенергії в укритті); ДНЗ №6 – потужність 3 Квт (для безперебійної роботи котельні та забезпечення електроенергії в укритті); ДНЗ №7 – потужність 3 Квт (для забезпечення електроенергії в укритті); ДНЗ №8 – потужність 3,2 Квт (для забезпечення електроенергії в укритті); ДНЗ №9 – потужність 3 Квт (для забезпечення електроенергії в укритті); Палац дітей та юнацтва, на базі котрого діє Пункт Незламності – потужність 6,5 Квт; Дитячо-юнацька спортивна школа – потужність 3 Квт (для забезпечення електроенергії в укритті).

 

Пожежа через вибух у Хоросткові – постраждала жінка

Четвер, 19 січня 2023, 11:11

Пожежа через вибух у Хоросткові – постраждала жінка
У Хоросткові на Чортківщині трапилась пожежа.

Причиною став вибух газоповітряної суміші ввечері, 18 січня. Вогонь охопив приватну господарську будівлю на вулиці Шевченка.

Внаслідок вибуху термічні травми отримала 83-річна власниця будівлі. Потерпілу жінку госпіталізували до Копичинецької лікарні.

«Вибухом зруйновано 10 м.кв зовнішньої стіни будівлі, пошкоджено елементи облицювання внутрішніх стін та перекриття на площі 15 м.кв, покриття на площі 5 м.кв. Полум’ям пошкоджено меблі та речі домашнього вжитку на площі 2 м.кв», - повідомили у ГУ ДСНС України у Тернопільській області.

 

Відбулися зміни у порядку нарахування компенсації витрат за розміщення внутрішньо переміщених осіб

Середа, 18 січня 2023, 10:27

18 січня на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради внесено зміни в рішення виконавчого комітету міської ради від 24.03.2022 №294 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану на територію Тернопільської міської територіальної громади».

Нарахування компенсації витрат власникам житла за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) будуть здійснюватися за розміщення ВПО, які перемістились із територій, що є складовою частиною переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Зокрема, відтепер буде нараховуватися компенсація витрат за тимчасове розміщення (перебування) ВПО, які перемістилися на територію Тернопільської міської територіальної громади з початку тимчасової окупації території України, що розпочалась ще у 2014 році.

Нагадаємо, З 1 по 5 число місяця у тернопільському Центрі надання адміністративних послуг проводиться прийом документів для компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб у попередньому місяці.

До слова, у Тернополі з березня по грудень компенсацію за тимчасове розміщення ВПО загалом нарахували 5537 власникам житла на загальну суму понад 7,8 млн грн.

Детальніше ознайомитися з порядком подання документів для отримання компенсації можна за посиланням.

 

У Броварах розбився гвинтокрил ДСНС: загинули 16 людей, серед них керівництво МВС та двоє дітей (фото 18+)

Середа, 18 січня 2023, 10:23

У Броварах розбився гвинтокрил ДСНС: загинули 16 людей, серед них керівництво МВС та двоє дітей (фото 18+)
Через падіння гвинтокрила поблизу дитячого садка у Броварах попередньо загинули 16 людей.

Про це повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

За його словами, в авіакатастрофі загинув міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, державний секретар міністерства Юрій Лубкович та перший заступник міністра Євгеній Єнін.

"У Броварах розбився гвинтокрил ДСНС. Внаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС: міністр, перший заступник міністра та державний секретар.
Всього наразі відомо про 16 загиблих, з них 2 дітей. З них 9 перебували на борту гвинтокрила.

22 потерпілих перебувають в лікарні, з яких 10 дітей. На місці працюють всі профільні та спеціалізовані служби. Триває огляд місця події", – йдеться у його дописі у Facebook.

Як розповів у Telegram український журналіст та військовий кореспондент Андрій Цаплієнко, за попередньою версією, причиною катастрофи міг стати туман.

"Гвинтокрил не побачив висотної будівлі і спробував різко набрати висоту, через що, швидше за все, втратив керування. В режимі відключення світла літаковий маячок на даху будинку, ймовірно, не працює", – написав він.

На місці падіння гелікоптера триває рятувальна операція.

Нагадаємо, вранці 18 січня поруч із дитячим садком та житловим будинком у Броварах впав гвинтокрил. Під час трагедії у садку перебували діти та співробітники закладу. На цей момент всіх евакуювали.

пча.jpg

photo_2023-01-18_09-17-00.jpg

photo_2023-01-18_09-31-01.jpg

photo_2023-01-18_09-31-00.jpg

 

В енергосистемі дефіцит потужності – українців просять економити

Вівторок, 17 січня 2023, 12:31

В енергосистемі дефіцит потужності – українців просять економити
В енергосистемі, особливо у ранковий і вечірній піки споживання, зберігається значний дефіцит потужності.

За інформацією НЕК «Укренерго», станом на ранок 17 січня зберігався значний дефіцит потужності в енергосистемі. Це наслідки масованих ракетних та дронових атак по енергетичній інфраструктурі.

До всіх операторів систем розподілу доведені ліміти споживання на всю добу.

«Кожний оператор системи розподілу у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. Наразі через їх перевищення вже застосовані аварійні відключення у Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Київській, Запорізькій, Кіровоградській областях України», - розповіли в "Укренерго".

Також через несприятливі погодні умови (рвучкий вітер, обледеніння проводів) у центральних регіонах є локальні відключення у мережах операторів систем розподілу, живлення відновлюється.

Споживачів просять розумно використовувати електроенергію, користуватися енергоємними приладами почергово.

 

326090610_708386383974271_2354950222418175636_n.jpg

 

Загарбники вже наштампували медалей "за взяття Соледара"

Понеділок, 16 січня 2023, 12:50

ФОТО З РОСІЙСЬКИХ ПАБЛІКІВ

Російські загарбники вже наштампували і почали роздавати своїм військовим медалі "за взяття Соледара", попри те, що за українське місто все ще тривають бої.

Джерело: російські пабліки у Telegram, пресслужба власника ПКВ "Вагнер" Євгена Пригожина у Telegram

Дослівно пресслужба Пригожина: "Під час вручення медалей "За взяття Соледара" також був нагороджений і коматурмової групи Айк Гаспарян на псевдо Абрек".

Деталі: Водночас російські пабліки опублікували фото медалі.

Попри те, що росіяни у всіх своїх звітах пишуть про нібито "асвабаждєніє" українських міст, на медалі вказано "за взяття Соледара".

Українська влада наголошує, що за місто Соледар Донецької області тривають бої, незважаючи на заяву Міноборони Росії про нібито захоплення міста.

ІРИНА БАЛАЧУК

 

Українські військові прибули в США навчатися на Patriot - ЗМІ

Понеділок, 16 січня 2023, 12:45

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО, GETTY IMAGES

Близько сотні українських військових, які навчатимуться на операторів та обслугу систем протиповітряної оборони Patriot, вже прибули на базу в Оклахомі.

Як пише "Європейська правда", про це заявила спецкореспондентка американського Fox News.

Ліз Фріден опублікувала відео літака, який, за її словами - борт з українськими військовими, що приземляється в аеропорту Форт Сілл.


Нагадаємо, у Пентагоні офіційно підтверджували, що навчання українських операторів ЗРК Patriot мають початися цього тижня. На цьому етапі навчання пройдуть від 90 до 100 українських військових, які будуть операторами або будуть займатися обслуговуванням систем. Підготовка триватиме кілька місяців.

Передачу Україні першої системи Patriot Вашингтон анонсував 21 грудня у рамках чергового пакету військової допомоги. Після того Німеччина також пообіцяла надати Україні Patriot.

 

Поліцейські радять: здійснюючи покупки через інтернет, оплачуйте товар лише після отримання

Понеділок, 16 січня 2023, 12:43

Черговий факт шахрайства, пов'язаний з купівлею товару через мережу, задокументували співробітники Теребовлянського відділення поліції.

Як встановили правоохоронці, потерпілий, 37-річний житель Теребовлянської громади, хотів придбати шини до автомобіля. Оголошення з товаром знайшов на одному із сайтів. Зв’язався з продавцем, який одразу висунув умову – відправить шини лише після повної оплати. Потерпілий повірив і перерахував на картку незнайомця 5 000 гривень.

Псевдопродавець навіть скинув експрес-накладну нібито з відправленим товаром. Проте, коли заявник прийшов на пошту, виявилося, що ніякої посилки на його ім’я не надходило. Покупець знову намагався зв’язатися з продавцем, однак той вимкнув свій телефон.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Тривають заходи для розкриття злочину.

Поліцейські радять жителям області проявляти пильність при купівлі товарів через мережу. Головне правило покупок в інтернеті – передоплату вносьте тільки перевірним продавцям, з іншими оплачуйте товар після отримання.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські радять: здійснюючи покупки через інтернет, оплачуйте товар лише після отримання
 

Наркотики засудженому: поліцейські відкрили кримінальне провадження

Понеділок, 16 січня 2023, 12:41

Наркотичні речовини намагалися передати до установи виконання покарань в Чорткові.

Про протиправне поліцейським повідомив черговий УВП №26. У посилці, яка надійшла поштою, було сховано 2 згортки з білою речовиною, схожою на наркотичну. Їх замаскували у цукерках. Працівники слідчо-оперативної групи задокументували факт злочину та вилучили речові докази на експерту для дослідження.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 307 «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів» Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Аферисти здають в оренду неіснуюче житло: тернополянка втратила кошти

Понеділок, 16 січня 2023, 12:40

Шахрайство з орендою помешкання задокументували працівники Тернопільського районного управління поліції. Замість чарівного котеджу зі зрубу в Карпатах, тернополянка отримала борг на кредитній картці.

Схема не нова, але зимовий період кількість таких неправдивих оголошень в інтернеті збільшилася. Саме на таке натрапила в соцмережі мешканка обласного центру. Зателефонувала за вказаним номером, аби домовитися про оплату. Орендодавець попросив завдаток у розмірі доби перебування. Потерпіла погодилася та перевела кошти на невідомий рахунок. Вже перед самим від’їздом шахрай попросив оплатити решту суми. Як тільки грошовий переказ надійшов на невідомий рахунок, оголошення зникло, а абонент зник з мережі. Зловмисник заробив майже 20 тисяч гривень

Довелося звертатися в поліцію. Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 190 Кримінального кодексу України. Правоохоронці встановлюють усі детальні обставини афери.

Кіберполіцейські радять як не стати жертвою шахраїв:

– бронювати апартаменти лише на офіційних, перевірених сайтах;

– первіряти рейтиг, читати відгуки, просити надавати додаткові фото житла. Якщо відмовляють – це перший сигнал про можливий обман;

– у разі здійснення розрахунків в інтернеті користуватися перевіреними сайтами, які мають захищений протокол https:// ;

– за можливості обирати не передоплату, а післяплату;

– перевіряти банківські картки, телефони та сумнівні посилання на сайті кіберполіції у розділі “Stop fraud”, адже шахраї вже можуть знаходитися у відповідній базі: https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Знайомі просять позичити гроші: ймовірно працюють шахраї

Понеділок, 16 січня 2023, 12:35


До працівників Тернопільського РУП надійшло повідомлення від місцевої мешканки. Жінка попросила притягнути до відповідальності невідому особу, яка від імені приятельки заволоділа її  коштами.

Поліцейські встановили обставини події. За попередньою інформацією, шахрай взламав сторінку в соціальній мережі її знайомої. Аферист написав повідомлення з проханням позичити кошти й пообіцяв віддати в найкоротші строки.

Тернополянка без роздумів здійснила транзакцію на суму 5427 гривень. Вже згодом вона зателефонувала приятельці, яка спростувала інформацію. За допомогою жінка звернулася до поліцейських.

За даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Найкраще, якщо ви отримали таке повідомлення, зателефонуйте цій людині та запитайте чи надсилала вона подібне прохання.

Поради як не стати жертвою шахраїв:

- не надавайте особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в інтернеті можна надавати тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах;

- перевіряйте прохання про матеріальну допомогу, навіть якщо вони надходять з акаунту знайомих людей.

Пам'ятайте, на ваших месенджерах повинна бути подвійна аутентифікація. Якщо у вас є підозра, що вашу сторінку "зламали", необхідно припинити всі сесії цього месенджера на всіх пристроях. Це можна зробити в налаштуваннях.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

В Україні очікують підвищення температури

Понеділок, 16 січня 2023, 11:52

В Україні очікують підвищення температури
Цей тиждень розпочнеться з вітряної погоди.

Про це повідомляє у Facebook український синоптик Наталка Діденко.

"Пориви південного вітру досягатимуть штормових значень, тому уникайте тривалого перебування під хиткими конструкціями, високими будинками, старезними скрипучими тополями", – попереджає метеоролог.

За прогнозом синоптика, сьогодні очікується від -3 до +4 градусів. Протягом тижня температура буде зростати.

Дощ, можливо з мокрим снігом, буде на заході. На сході України випаде мокрий сніг. У всіх інших регіонах обійдеться без істотних опадів.

За даними обласного гідрометцентру, сьогодні вдень на Тернопільщині пройдуть невеликі опади – дощ та мокрий сніг. Очікується налипання мокрого снігу та ожеледь. На дорогах – ожеледиця. Температура впродовж доби становитиме від 3° морозу до 2° тепла.

Завтра на Тернопіллі почне теплішати. 17 січня синоптики передають денних +1 +6 градусів, 18 січня – до +10.

 

Жителі Шумщини на колінах зустріли тіло 22-річного захисника (фото)

Понеділок, 16 січня 2023, 11:52

Жителі Шумщини на колінах зустріли тіло 22-річного захисника (фото)
На Шумщині "живим коридором" зустріли тіло військового Олександра Дацюка з села Вілія.

22-річний захисник загинув на Донеччині 12 січня, обороняючи країну від окупантів.

При в’їзді у Шумську громаду священники відправили заупокійний молебень.

Як розповіли у селищній раді, Олександр був старшим солдатом. Служив з 2019 року.

"Відважний боєць відрізнявся патріотизмом та любов’ю до Батьківщини. У період повномасштабної війни пройшов важкі випробування у зоні бойових дій", – повідомили на Фейсбук-сторінці Шумської ТГ.

Поховання героя відбудеться сьогодні об 11:00 у селі Вілія. 16 січня у Шумській громаді оголошено днем жалоби.

Фото: Шумська територіальна громада

325483136_1580654605753071_6449883081884780007_n.jpg

325409497_532461075515583_8376093680433784787_n.jpg

325426085_884888119609886_5717187436297309617_n.jpg

324727685_1589503788143629_3765974108278724758_n.jpg

 

На Збаражчині водій намагався дати патрульним 500 доларів хабаря

Четвер, 12 січня 2023, 13:01

Фото ілюстративнеФото ілюстративне
Житель Збаразької громади хотів уникнути відповідальності за нетверезу їзду.

23-річного водія автомобіля "Ланос" зупинили за порушення правил дорожнього руху. Спілкуючись з кермувальником, патрульні помітили у нього ознаки сп'яніння.

Молодик, аби залагодити питання, запропонував їм 500 доларів, повідомляють в ГУ НП.

На порушника склали адмінпротокол за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння. Автомобіль забрали на арештмайданчик.

Факт пропозиції неправомірної вигоди задокументувала слідчо-оперативна група. Чоловіку загрожує штраф, або обмеження чи позбавлення волі на строк від 2 до 4 років.

 

В окупованому Маріуполі росіяни знесли історичний будинок з годинником

Четвер, 12 січня 2023, 12:17

В окупованому й поруйнованому Маріуполі Донецької області окупанти знищили історичну пам’ятку відому як "Будинок з годинником".

Джерело: радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram

Пряма мова: "Будинок з годинником", який є історичною пам’яткою, де знаходилась майстерня світового генія монументального мистецтва Арнаутова - знесено.

З початку демонтажу окупанти волали, що це не знесення, а реконструкція. Ось вона - реконструкція від окупантів. В нуль. В труху. Так екскаваторами після бобм нищать всю справжню історію Маріуполя.

Деталі: Андрющенко також поділився знімком зруйнованої будівлі.

Будинок з годинником - історична будівля, де працював відомий художник-монументаліст Віктор Арнаутов.

Мозаїки Арнаутова у США визнано історико-культурною спадщиною США, але у Маріуполі окупанти знесли будівлю з унікальною мозаїкою архітектора.

             Дім до вторгнення

ФОТО: МАРІУПОЛЬСЬКА МІСЬКРАДА

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 


 

Сторінка 32 з 110

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер