images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Поліцейські застерігають: шахраї виманюють гроші під приводом здачі квартир в оренду

Четвер, 12 січня 2023, 12:06

У шахрайську пастку потрапила 50-річна мешканка Херсонської області. Жінка хотіла винайняти квартиру в Тернополі і перерахувала незнайомцеві 6 000 гривень.

Як встановили правоохоронці, потерпіла, перебуваючи за кордоном, на одному із сайтів знайшла оголошення про здачу квартири центрі Тернополя. Зв’язалась з орендодавцем. Він почав розповідати їй, що працює в правоохоронних органах і вона може не хвилюватися та перекинути йому завдаток за житло. Для переконливості скинув жінці сфотографовану копію нібито свого паспорта. Потерпіла повірила і перерахувала на банківську картку афеста 6 000 гривень. Після цього зловмисник вимкнув свій телефон і більше на зв’язок не виходив.

За даним фактом поліцейські розпочали кримінальне провадження за статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Поліцеські з'ясували, що шахрай використав чужі документи, які вважалися втраченими.

Правоохоронці радять: не переказуйте гроші за житло наперед. Розраховуйтесь за квартиру лише після того, як прибудете на місце і переконаєтесь, що вона наявна і готова до заселення.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

поліцейські застерігають: шахраї виманюють гроші під приводом здачі квартир в оренду
 

За незаконне зберігання зброї жителю Чортківського району загрожує до 7 років позбавлення волі

Четвер, 12 січня 2023, 11:59

Кілька одиниць вогнепальної зброї та боєприпаси виявили працівники карного розшуку Чортківського райвідділу поліції у будинку 52-річного жителя Копичинецької громади. Правоохоронці встановлюють звідки чоловік взяв заборонені предмети та з якою метою зберігав.

До співробітників карного розшуку надійшла інформація про можливе зберігання жителем Копичинецької громади зброї без відповідних дозвільних документів.

У ході санкціонованого обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили бойовий револьвер системи «Наган», карабін, дві мисливські рушниці, предмет ззовні схожий на бойову гранату Ф-1 та майже 80 предметів ззовні схожих на боєприпаси до вогнепальної зброї та гладкоствольної зброї.

Речові докази вилучили та направили на експертизу до Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

за незаконне зберігання зброї жителю чортківського району загрожує до 7 років позбавлення волі
 

Аферист обшахраював тернополянина на чималу суму

Четвер, 12 січня 2023, 11:58

Черговий факт шахрайства задокументували працівники Тернопільського районного управління поліції. Чоловік повірив додзвонювачу та перерахував майже 20 000 гривень.

Як розповів потерпілий, на мобільний зателефонував шахрай в голосі якого він впізнав свого приятеля. Шахрай розповів, що йому терміново необхідна готівка, адже він потрапив в ДТП. Потерпілий одразу погодився на за лічені хвилини здійснив дві транзакції на загальну суму 19700 гривень. Вже згодом він збагнув, що його ошукали. Тернополянин телефонував до друга уточнити чи все добре, однак почув, що приятель ні в яку автопригоду не потравляв. Тож звернувся за допомогою до правоохоронців.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські звертаються до мешканців Тернопільщини з проханням не довіряти невідомим. Незважаючи на те яку вам повідомляють інформацію, необхідно переконатися в її достовірності. Адже завдяки поспішним рішенням, ви можете втратити гроші.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі в ДТП один водій загинув, а інший отримав травми

Четвер, 12 січня 2023, 11:51


Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 11 січня близько 19:00. У Тернополі на вулиці Степана Будного зіткнулися три автомобілі.

На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група та лікарі екстреної швидкої допомоги.

За попередньою інформацією, водій автомобіля BMW виїхав на смугу зустрічного руху та врізався в ВАЗ-21099 та Mercedes-Benz Atego. В результаті удару, 31-річний кермувальник BMW загинув на місці аварії. Кермувальника ВАЗу з переломами та травмами госпіталізували в реанімаційне відділення. Третій водій за меддопомогою не звертався.

В учасників автопригодивідібрали зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває розслідування згідно із частиною 2 статті 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

у тернополі в дтп один водій загинув, а інший отримав травми
 

Польща передасть Україні роту танків Leopard 2

Середа, 11 січня 2023, 14:21

Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Львова заявив, що Київ отримає від Варшави "роту танків" Leopard 2 в межах міжнародної коаліції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP.

За словами Дуди, Польща ухвалила рішення про передачу Україні роти танків Leopard (вочевидь, ідеться про десять танків), але "в межах міжнародної коаліції".

Наразі не зрозуміло, яку саме міжнародну коаліцію мав на увазі польський президент. Раніше у вівторок у Німеччині (дозвіл якої потрібен для реекспорту Leopard 2) заявляли, що не отримували відповідних запитів від союзників.

Довідково: До складу танкової роти входять 10 танків: управління (1 танк) і 3 взводи (по 3 танки в кожному).

Доповнюється...

 

Тисячі рейсів у США затримані чи скасовані через збій у ключовій системі Notam

Середа, 11 січня 2023, 12:34

У середу американський авіарегулятор зупинив польоти по всій країні після збою у роботі ключової системи оповіщення пілотів Notam.

Про це повідомляє Bloomberg.

Регулятор наказав всім авіакомпаніям затримати вильоти на кілька годин, "щоб дозволити агентству перевірити цілісність інформації про польоти і безпеку". Збій стався через проблеми з системою оповіщення повітряних місій, або Notam, яка передає термінову інформацію, необхідну для виконання польотів.

Система Notam надає авіакомпаніям безпекову інформацію в режимі реального часу для планування польотів. Інформація, що передається в Notam, може бути як базовою, наприклад, про погоду в аеропорту та активні руліжні доріжки, так і більш складною, наприклад, про тимчасове закриття повітряного простору у зв'язку з космічним запуском.

Федеральне агентство цивільної авіації заявило, що вильоти відновлюються в аеропортах Атланти і Ньюарка, штат Нью-Джерсі, через перевантаженість повітряного руху в цих районах, а рейси в інших аеропортах відновляться близько 16 години за Києвом. Не було жодних ознак того, що комп'ютерний збій вплинув на здатність Федеральним агентством цивільної авіації (FAA) відстежувати і направляти літаки.

Збій в роботі системи є одним з найбільш значних за останні десятиліття для FAA. Президент США Джо Байден був проінформований про ситуацію. Він розпорядився провести повне розслідування, але наразі "немає жодних доказів кібератаки", а причина збою невідома.

Проблеми в роботі комп'ютерної системи сповіщень для пілотів та авіакомпаній з’явилися пізно ввечері у вівторок, а вранці у середу вона була повністю виведена з ладу. З вівторка пасажири, які мали летіти внутрішніми рейсами, почали повідомляти про затримки в соціальних мережах, а United Airlines заявила, що тимчасово призупинить польоти в усі пункти призначення.

 

Український актор Дмитро Лінартович отримав важке поранення у Соледарі

Середа, 11 січня 2023, 11:54

Актор кіно, театру та дубляжу Дмитро Лінартович, який наразі є військовослужбовцем Збройних сил України, отримав поранення у боях за Соледар.

Про це повідомили на сторінці фільму "Обмін" у Facebook, у якому Лінартович зіграв одну з головних ролей.

"Дмитро Лінартович-виконавець ролі "Моцарта". Друзі! Наш Дмитро отримав важке поранення у боях за Соледар. Розвідник 46 ОДШБ. Потрібна допомога", – йдеться у повідомленні.

За інформацією його батька, актора та режисера Костянтина Лінартовича, Дмитро отримав важку контузію та осколкове поранення. Наразі він перебуває на лікуванні.

Дмитро Лінартович-виконавець ролі «Моцарт». Друзі! Наш Дмитро отримав важке поранення у боях за Соледар.
Розвідник 46 ОДШБ. Потрібна допомога.

Номер картки Діми

Ещё

Пізніше на сторінці Лінартовича з'явилося відео з його евакуації під час поранення. "Вітаю, друзі. Я український актор Дмитро Лінартович. В Соледарі. 300-й. Пам'ятайте, що ми на богом даній землі, нас ніколи не зламати. Ми перемагаємо. Слава Україні!" – каже важкопоранений актор на камеру.

Марія Кабацій

 

До Києва прибули мери чотирьох європейських столиць

Середа, 11 січня 2023, 11:42

СКРИНШОТ

У Києві з візитом перебувають мери чотирьох європейських столиць – Варшави, Праги, Братислави і Будапешта.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє польський телеканал Polsat News.

Деталі візиту мерів до української столиці поки що не відомі.

Як зазначає телеканал, це перший візит варшавського мера Рафала Тшасковського до Києва після початку війни.

Мер Варшави відвідав українську столицю за кілька днів до початку війни. 15 лютого 2022 року Тшасковський у супроводі мера Праги Зденека Гржиба від імені Пакту вільних міст вирушив на зустріч з мером Києва Віталієм Кличком.

"Ми також тут, щоб показати, що ми готові допомогти. Якщо щось трапиться, ми координуємо свої дії з іншими органами місцевого самоврядування, тому зможемо допомогти органам місцевого самоврядування на сході Польщі (у разі необхідності)", - заявив тоді мер Варшави.

Під час цього візиту Київ отримав офіційне запрошення приєднатися до Пакту вільних міст.

 

Зеленський приїхав до Львова

Середа, 11 січня 2023, 11:26

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ, СКРИНШОТ

Президент Володимир Зеленський розпочав візит до Львова.

Джерело: Зеленський у Telegram

Пряма мова Зеленського: "Розпочав свій візит до Львова з найважливішого – вшанування пам'яті українських воїнів. Слава всім, хто віддав життя за нашу свободу і незалежність нашої держави! Слава Україні!"

Деталі: Під час робочої поїздки на Львівщину Зеленський провів координаційну нараду щодо стану забезпечення охорони державного кордону та актуальної безпекової ситуації у північно-західних областях України.

Зокрема, йшлося про оперативну обстановку на кордоні з Республікою Білорусь. Крім того, було заслухано інформацію про контрдиверсійні заходи на відповідних територіях.


 

Оперативники Тернополя розшукали викрадачів гуманітарки

Середа, 11 січня 2023, 11:17

Впродовж кількох днів працівники Тернопільського районного управління поліції встановлювали місцеперебування двох чоловіків, причетних до крадіжки.

Про злочин на лінію "102" ще 31 грудня повідомили працівники Благодійного фонду "Карітас". За словами керівника, на територію фонду близько опівдня зайшло двоє невідомих. Чоловіки переконалися, що їх ніхто не бачить, й проникли до одного із наметів, в якому зберігалася гуманітарна допомога.

Зловмисники взяли звідти три коробки і почали тікати. Саме в цей час їх помітив працівник фонду та викликав поліцію. За словами потерпілих, злодії взяли 8 упаковок з памперсами та засоби гігієни для людей з обмеженими можливостями.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники поліції встановили особи підозрюваних - це тернополяни, 1989 та 1991 років народження. Жоден з них раніше в поле зору поліції не потрапляв. Чоловіки у скоєному зізналися, а чуже повернули.

За скоєне обидвоє відповідатимуть у суді згідно із частною 4 статті 185 ККУ - крадіжка, вчинена в умовах воєнного. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

500 американських доларів пропонував поліцейським житель Збаразької громади за вирішення проблем через нетверезу їзду

Середа, 11 січня 2023, 11:16

Після того, як на молодика було складено адмінпротокол за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння – стаття 130 КУпАП і машину доправлено на арешт майданчик,- водій не полишав спроб вирішити питання хабарем.

23-річного водія автомобіля Ланос – жителя одного з сіл Збаразької громади співробітники сектору реагування патрульної поліції зупинили за порушення правил дорожнього руху. Спілкуючись, поліцейські помітили, що водій нетверезий. Молодик, аби залагодити питання, запропонував патрульним 500 американських доларів. Слідчо-оперативна група задокументувала факт пропозиції неправомірної вигоди.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 369 Кримінального кодексу - пропозиція неправомірної вигоди службовій особі. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські встановили зловмисника, котрий розмальовував фасади будівель посиланням на телеграм-канал зі збуту наркотичних речовин

Середа, 11 січня 2023, 11:15


До дільничного офіцера поліції Тернопільського райуправління Михайла Філюка надійшло звернення від приватного підприємця про те, що невідома особа розмалювала фасад будівлі. Поліцейський, обстеживши територію, побачив, що ідентичні написи нанесені на стіни інших будинків, паркани, під’їзди. З’ясувалося, «творчість» незнайомця – це адреса телеграм- каналу, який займається збутом наркотичних речовин.

Зловмисника встановили. Ним виявився житель обласного центру, 1984 року народження. Дільничні склали на чоловіка адміністративний протокол за статтею 152 КУпАП - порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

Також зловмисником зацікавилися оперативники підрозділу поліції з протидії наркозлочинності, адже чоловік може бути причетний до реалізації наркотичних речовин.

Правоохоронці звертаються до жителів області повідомляти на лінію 102, якщо на фасадах будинків, гаражних приміщень, огорожах ви помітили якісь написи чи малюнки. Таким чином «рекламують» свій товар торговці наркотиками.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 

поліцейські встановили зловмисника, котрий розмальовував фасади будівель посиланням на  телеграм-канал зі збуту наркотичних речовин
поліцейські встановили зловмисника, котрий розмальовував фасади будівель посиланням на  телеграм-канал зі збуту наркотичних речовин
поліцейські встановили зловмисника, котрий розмальовував фасади будівель посиланням на  телеграм-канал зі збуту наркотичних речовин
 

На пішохідному переході автівка травмувала дитину

Середа, 11 січня 2023, 11:14

Із забоями до лікарні звернулася одинадцятирічна жителька Тернополя. Неповнолітня отримала травму, коли знаходилася на проїзній частині дороги.

Аварія трапилася 10 січня близько 15:30 на вулиці Збаразька. Потерпіла разом із мамою переходила дорогу на нерегульованому пішохідному переході. Водій автомобіля Ford Focus вчасно не зупинився і зачепив дівчину.

Після огляду лікарями неповнолітню відпустили додому. Водій здав кров для перевірки на вміст алкоголю. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополянину загрожує до восьми років позбавлення волі

Середа, 11 січня 2023, 11:13

Факт крадіжки задокументували працівники Тернопільського районного управління поліції щодо мешканця міста 1974 року народження.

На лінію «102» надійшло звернення від працівники торгового закладу. Жінка повідомила, що виявила факт крадіжки, коли переглянула записи з камер відеоспостереження. На них чітко видно, як невідомий чоловік скористався слушною нагодою та викрав товар, який сховав під верхній одяг.

У ході розшукових заходів оперативники вийшли на слід зловмисника. Ним виявився місцевий мешканець. У скоєному він зізнався.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 КК України (крадіжка). Його судитимуть по законах воєнного часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі мобільні спеціалізовані укриття – у належному санітарному стані та регулярно прибираються

Середа, 11 січня 2023, 11:10

Десять мобільних спеціалізованих укриттів встановлено у Тернополі поблизу зупинок громадського транспорту, де спостерігається велика кількість людей та поряд немає захисних споруд. Тут громадяни можуть перебувати під час повітряної небезпеки.

Як повідомляють в управлінні житлово-комунального господарства, усі укриття у належному санітарному стані та регулярно прибираються. Прибирання цих об’єктів здійснюють працівники ТОВ «Техно-Буд-Центр» та комунальне підприємство «Міськшляхрембуд» відповідно до закріплених територій та мікрорайонів. Мобільні укриття беруть живлення від зовнішнього освітлення, відтак подача електроенергії відбувається відповідно до графіка на тиждень, який складають фахівці ВАТ «Тернопільобленерго».

Відповідальні працівники щоденно прибирають укриття, однак несвідомі громадяни засмічують місця мобільних сховищ, розпиваючи там спиртні напої та залишаючи безлад. Так, на жаль, невідомі також пошкодили електропроводи та викрали елементи електрообладнання з мобільного укриття, що на вул. Романа Купчинського.

Звертаємось із проханням до мешканців, дбайливо ставитися до майна міста та громади, а у випадку виявлення порушників – повідомляти правоохоронні органи.

Переглянути місця розташування захисних споруд, що розміщені найближче до вашого місця перебування чи проживання, можна на інтерактивній карті захисних споруд(у розділі Е-сервіси).

Також інформація є у мобільному додатку «е-Тернопіль», який доступний для завантаження користувачам Android та iOS.

 

У Німеччині знайшли дерев’яну "криницю бажань" віком 3000 років

Вівторок, 10 січня 2023, 14:11

У Баварії археологи знайшли дерев’яну криницю з прикрасами всередині. Колись вона мала ритуальне значення і була своєрідною "криницею бажань".

Про це пише Archaeologie Online.

Знахідку виявили в місті Гермерінг у Баварії під час будівельних робіт. Її вік оцінюють приблизно у 3000 років, тобто вона була закладена під час бронзової доби в III - I тисячоліття до нашої ери.

Глибина криниці сягає близько 5 м. Всередині неї виявили прикраси та посуд: 26 бронзових шпильок для одягу, браслет, дві металеві спіралі, зуб тварини, бурштинове намисто і понад 70 керамічних посудин.

Фото: Marcus Guckenbiehl

За словами археологів, ці коштовні предмети не були предметами повсякденного життя. Стан, коли їх виявили на дні колодязя, свідчить про те, що їх обережно опускали у воду, а не кидали.

Фото: Marcus Guckenbiehl
Фото: Marcus Guckenbiehl

Вчені припускають, що люди вірили в "колодязь бажань" заради гарного врожаю. Свою гіпотезу вони пояснюють тим, що в той час, коли колодязь використовувався, рівень ґрунтових вод значно впав, що призвело до тривалої посухи та низького врожаю для сусідніх громад.

Раніше на Львівщині археологи знайшли житло слов’ян XI сторіччя.

Анастасія Поя

 

"Нова пошта" відкрила у Варшаві перше вантажне відділення

Вівторок, 10 січня 2023, 13:58

Логістична компанія "Нова пошта" відкрила у Варшаві перше вантажне відділення Nova Post, яке приймає відправлення до 1000 кг.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

"З вантажного відділення можна відправити як великі валізи із особистими речами, так і великогабаритну техніку у фабричному пакуванні, як-от нові генератори, акумулятори, зарядні станції без мита та податку на розмитнення, а доставку замовити до будь-якого вантажного відділення "Нової пошти" в Україні або ж на адресу отримувача", - йдеться у повідомленні.

Вантажне відділення Nova Post 01/1 у Варшаві працює щодня за адресою: Jana Olbrachta, 94, 01-102, Warszawa.

При цьому строк доставки вантажів такий, як і для посилок - від 5 днів.

Загалом у 2022 році "Нова пошта" за 3 місяці відкрила у Польщі 18 власних відділень у найбільших польських містах: 6 відділень Nova Post у Варшаві, по  2 відділення у Кракові, Любліні, Гданську, Вроцлаві, Познані та по одному - у Жешуві та Лодзі.

Адреси та графік роботи відділень Nova Post в Польщі - за посиланням.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

 

Митрополит УПЦ МП постане перед судом: загрожує до 8 років – СБУ

Вівторок, 10 січня 2023, 13:53

ІОНАФАН. ФОТО З САЙТУ ЄПАРХІЇ УПЦ МП

Служба безпеки України заявляє, що зібрала беззаперечні докази вини очільника єпархії УПЦ МП у Вінницькій області Іонафана у публічному виправданні російської збройної агресії проти України.

Джерело: пресслужба СБУ

Деталі: Повідомляється, що обвинувальний акт направлено до суду (Тульчинський районний суд Вінницької області -ред.).

За матеріалами СБУ митрополиту загрожує реальний термін покарання – до 8 років позбавлення волі.

За даними слідства, митрополит УПЦ МП Тульчинський і Брацлавський Іонафан – в миру Анатолій Єлецьких - поширював серед вірян пропагандистські листівки, де закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України.

Також на одному із сайтів РПЦ він розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів.

Під час обшуків за місцем його проживання та у релігійних спорудах правоохоронці виявили: комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій, прокремлівські агітки та літературу.

 

Ініційована СБУ експертиза вилучених матеріалів підтвердила факти незаконної діяльності єпископа.

Дії фігуранта кваліфіковано за чотирма статтями Кримінального кодексу України.

Передісторія:

 

На Тернопільщині пішоходи ігнорують правила дорожнього руху і стають жертвами автопригод

Вівторок, 10 січня 2023, 13:09

Три автопригоди за один день зареєстрували поліцейські 9 січня. У всіх жертвами стали пішоходи-порушники.

У селі Криве Скалатської територіальної громади під колеса автомобіля Volkswagen Touran потрапив житель Скалата, 1945 року народження. Чоловік близько 6:55 переходив дорогу за межами пішохідного переходу. Неосвітлена дорога, темний одяг та порушення правил дорожнього руху завершилися  летально для пенсіонера. Від отриманих травм він загинув на місці ДТП.

Ще одну аварію з пішоходом зареєстрували працівники поліції у Кременці. 86-річний чоловік потрапив під колеса Volkswagen Passat, коли намагався перейти дорогу у забороненому місці. Потерпілого з переломами та іншими тілесними ушкодженнями госпіталізували у травматологічне відділення.

О 17:30 у Тернополі водій Hyundai Sonat на вулиці Микулинецькій збив перехожого. Черговою жертвою аварії знову став пенсіонер - тернополянин, 1953 року народження.

Чоловік вирішив перейти дорогу за межами пішохідного переходу. Порушення правил дорожнього руху стали причиною переломів та тілесних ушкоджень.

У всіх учасників автопригод взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Дані факти внесені в ЄРДР згідно з частиною 1 та 2 статті 286 ККУ. Триває слідство.

Поліцейські нагадують, що учасниками дорожнього руху є не лише водії, а й пасажири, пішоходи, велосипедисти. Проте часто пішоходи забувають про це і ставляться до питання безпеки дорожнього руху несерйозно. Наслідки такого відношення до правил дорожнього руху бувають незворотними та трагічними.

Пам'ятайте, що пішоходам заборонено виходити на проїзну частину, не переконавшись, що для нього і для інших учасників руху немає небезпеки. Крім цього, пішоходам заборонено зненацька вибігати на дорогу. Переходити проїжджу частину у недозволеному місці чи йти нею пішоходи також не можуть. Це може спровокувати дорожньо-транспортні пригоди.

Найчастіше причиною дорожньо-транспортних пригод стають необачність або поспіх учасників дорожнього руху. Тому і водіям, і пішоходам потрібно бути уважними та не ризикувати своїм життям та життям інших людей.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 

на тернопільщині пішоходи ігнорують правила дорожнього руху і стають жертвами автопригод
 

Задля легких грошей краянин пішов на злочин

Вівторок, 10 січня 2023, 13:08


Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує жителю міста, який вчинив протиправне.

Як повідомила заявниця, в нічний період, невідома особа пошкодила вхідні двері до магазину й проникла в середину. Зловмисник викрав виручку, яка знаходилася в касі.

У ході оперативно-розшукових заходів працівники Тернопільського районного управління поліції вийшли на слід зловмисника. Ним виявився 38-річний житель Великої Березовиці.

В поле зору правоохоронців підозрюваний попадає вперше. Перевіряється причетність чоловіка до скоєння аналогічних протиправних дій.

Відомості про злочин слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України «крадіжка».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополянин обікрав магазин техніки

Четвер, 05 січня 2023, 15:40

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує жителю Тернополя 1984 року народження. Міру покарання підозрюваному обере суд.

На лінію «102» надійшло повідомлення від працівниці магазину. Дівчина попросила розшукати та притягнути до відповідальності невідому особу, якій вдалося викрасти дороговартісний тример. Факт крадіжки задокументувала камера відеоспостереження.

У ході оперативно-розшукових заходів працівники територіального підрозділу поліції вийшли на слід зловмисника. Ним виявився місцевий мешканець Речовий доказ поліцейські вилучили.

Йому інкримінують таємне викрадення чужого майна за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

В Українському Домі запрацювала мистецька резиденція «Додому на Різдво»

Четвер, 05 січня 2023, 15:31

5 січня в Українському Домі для тернополян та гостей міста відкрилась мистецька резиденція «Додому на Різдво». Розважатиме ця святкова локація усіх охочих до 22 січня.

Розпочалось дійство зі святкового концерту – фольк-різдвяні передзвони «Ось і знову Різдво – Сил Небесних торжество», де присутніх забавляли колядками й щедрівками та пригощали теплими пампушками та кутею. Також всі охочі могли послухати про традиції Святого вечора.

«У дітей зараз зимові канікули, тому ми повинні створити їм свято. Разом з тим маємо дякувати нашим захисникам, які дають можливість у такий важкий час ділитись нашою культурою та розповідати про неї, – зазначає начальник управління культури і мистецтв Світлана Козелко. – Попередньо на майстер-класах ми підготували листи подяки солдатам, якими прикрасили ялинкові манекени. Дякую нашим партнерам та усім, хто долучився до проведення свята, а також обласному центру еколого-натуралістичної творчості та тернопільським міським бібліотекам. Висловлюємо вдячність нашим захисникам за можливість зустрічати це Різдво разом».

У рамках відкриття платформи працює майстерня Різдва «Зимова феєрія», де діють майстер-класи із виготовлення ялинкових прикрас, декупажу різдвяних свічок, завʼязування української хустки.

Також у мистецькій резиденції є фотозона «Додому на Різдво» та проходить виставка робіт учасників міського конкурсу «Різдвяне диво».

 

Правоохоронці впіймали жителя області з забороненими речовинами

Середа, 04 січня 2023, 14:01

Працівники Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту щодо жителя Бучача.

Правоохоронці впіймали чоловіка, який зберігав заборонені речовини. Під час патрулювання вулиці обласного центру, на одній із вулиць, поліцейські помітили молодика, який побачивши людей в формі почав поводити себе підозріло. У ході проведення поверхневого огляду у нього виявили поліетиленовий пакет з кристалічною речовиною білого кольору.

Заборонені речовини правоохоронці вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про події внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 Кримінального кодексу України. Санкція передбачає штраф від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Дві тисячі гривень житель Тернопільського району пропонував поліцейським за те, що сів за кермо нетверезий

Середа, 04 січня 2023, 14:00

Намагаючись відкупитися хабарем, чоловік тепер нестиме ще й кримінальну відповідальність.

На лінію 102 надійшло повідомлення від інспектора сектору реагування патрульної поліції про те, що водій автомобіля ВАЗ надав неправомірну вигоду за непритягнення його до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

На місці події слідчо-оперативна група задокументувала корупційне діяння 29-річного жителя села Довжанка. З’ясувалося, чоловіка зупинили в селі, де він мешкає, за порушення правил дорожнього руху. У ході спілкування поліцейські помітили, що він нетверезий. Тестування на стан алкогольного сп’яніння підтвердило нетверезий стан водія. Тоді він кинув до службового автомобіля поліцейських дві тисячі гривень.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 369 (надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає до чотирьох років позбавлення волі. Відповідальність за статтею 130 (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння) КУпАП зловмисник теж нестиме.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські встановили причетність жителя Тернополя до серії крадіжок з торгових закладів

Середа, 04 січня 2023, 13:58


Зловмисника оперативники затримали відповідно до ст.208 КПК після вчинення ним крадіжки з супермаркету на масиві «Дружба» у Тернополі.

Підозрілого покупця, котрий намагався винести за межі каси неоплачений товар, помітили продавці і зателефонували до працівників поліції. Під час поверхневого огляду правоохоронці виявили у чоловіка крадені з магазину речі.

Зловмисник – 55-річний раніше судимий житель Тернополя. У ході перевірки з’ясувалося, що він причетний ще до трьох крадіжок з різних торгових закладів. З магазинів переважно виносив продукти харчування, спиртне та гігієнічні засоби. Загальна сума збитків становить кілька тисяч гривень.

За усіма фактами розпочато кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 ККУ (крадіжка). Санкція статті передбачає покарання – від 5 до 8 років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські встановили причетність жителя тернополя до серії крадіжок з торгових закладів
 

Телефонні аферисти обшахраювали трьох жителів області

Середа, 04 січня 2023, 13:54


Більше 50 000 гривень зняли аферисти з карткових рахунків жителів Тернопільщини. Пройдисвіти довідувалися конфіденційну інформацію та спустошували електронні гаманці.

Від такого роду злочину й потерпіло одразу троє краян. Потерпілі розповіли, що до них телефонували невідомі та представлялися співробітниками фінансових установ. Вони входили в довіру та дізнавалися персональні дані, аби убезпечити рахунки. Натомість пройдисвіти знімали заощадження. Одна з заявниць втратила 37 756 гривень, інші 7984 гривень та 4900 гривень.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Огірки в кетчупі, помідори та гриби. Що з урожаю 2022 року потрапило на стіл українців

Середа, 04 січня 2023, 13:27

Мариновані білі гриби та перець з морквою, консервовані помідори та огірки, домашні кетчупи й аджика – цього року українці збільшили площі під домашньою городиною. Частину врожаю вдалося зберегти: законсервувати, засолити чи заморозити. Деякі закрутки із власноруч вирощених овочів та фруктів потрапили на новорічний стіл.

 

«Найбільше цього року закрутила білих грибів – близько 20 літрів. Гриби ставила на святковий стіл разом із салатом з маринованого перцю з морквою. Також кожен стіл у нас обов’язково прикрашають консервовані помідори-чері. Оскільки ще син у мене служить, то постійно передаю і йому смачненьке разом із власною консервацією. Він любить огірочки, то шлю закрутки з ними», – розповідає Марія Демчук із с. Старосілля, Волинської області.

 

Усе це стало результатом кількох масштабних програм цього року, в межах яких українців мотивували вирощувати городину на присадибних ділянках. Одна з таких – кампанія “Посій насіння з МХП”. Починаючи з лютого 2022 року, десятки тисяч родин в 11 областях отримали набори насіння для вирощування овочів. Туди увійшли такі культури: буряк, щавель, редис, огірок, кабачок, морква та матіола. Загалом команда благодійного фонду “МХП – Громаді” роздала 114 800 пакунків насіння.

 

“Війна завжди тягне за собою продовольчу кризу. Через розірвані логістичні ланцюги, окуповані території, знищені підприємства, заміновані чи взагалі непридатні для вирощування будь-яких культур поля. Тому 2022 року ми зі ще більшим завзяттям продовжили наш проєкт “Посій насіння з МХП”. Тогоріч він набув нового значення – в прямому сенсі допомогти нагодувати людей. У результаті, за попередніми підрахунками, нашим насінням вдалося засіяти понад 310 га від Волинської до Дніпропетровської областей”, – коментує Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду.

 

З цієї площі вдалося зібрати понад 11 тонн врожаю. Тоді команда благодійного фонду пішла далі й вирішила допомогти українцям зберегти зібрані продукти – у такий спосіб домогосподарства отримали якісні кришки для закруток.

 

Найбільше, за внутрішнім опитуванням учасників кампанії, родини робили закрутки з огірками. На другому місці йшли помідори, кабачки. Ще багато консервували соків та різноманітних соусів.

 

«У часи моєї молодості все закривалося скляними кришками, потім з’явилися капронові, а металевими користуємося недавно, але вони для нас незамінні. Ті, що від Фонду отримуємо, всі сусіди хвалять, ні в кого нічого не позривало. Ними закриваємо консервовані огірки у кетчупі, зараз ось дуже хвалять кабачки, мариновані у соусі. Онукам-правнукам найбільше смакують компоти, старшим до вподоби лечо й огірочки, сік томатний теж не застоюється», – додає Марина Піддубна з с. Оляниця Вінницької області.

 

«Насіння, яке отримуємо від Фонду завжди має хорошу схожість. Закруток багато робимо і тими кришками зокрема, що видають. Гарно тримають. Ними закатую свої фірмові кетчупи та аджики, їх ще дітям у Київ передаю. Чекатимемо насіння і 2023 року, бо редьку першою в парнику сіємо, разом із нею і перші вітаміни споживаємо. Рясна завжди: і кругла, і продовгувата з білими носиками. Вдячні за турботу про нас», – наголошує Катерина Коваль із с. Моринці, Черкаської області.

 

2023 року проєкт продовжиться. Планується підтримати на 40 тисяч більше домогосподарств ніж торік  – 155 330. Українці зможуть отримати насіння таких городніх культур: буряк, редиска, петрушка, кабачок, морква, огірок, а також суміш патріотично забарвлених синьо-жовтих айстр.

 

На гірськолижних курортах в Альпах нестача снігу через теплу зиму

Вівторок, 03 січня 2023, 14:16

Значна частина Альп залишається без снігу через не за сезоном теплу зимову погоду в горах, схили гірськолижних курортів вкриті травою.

Про це пише The Associated Press, повідомляє "Європейська правда".

Плями трави, каміння і бруду можна було побачити в понеділок в деяких європейських гірськолижних мекках - таких як Інсбрук в Австрії, Віллар-сюр-Оллон і Кран-Монтана в Швейцарії, німецький Ленггріс і далеко за їхніми межами.

 
Траса зі штучного снігу на висоті 1600 метрів на альпійському курорті Віллар-сюр-Оллон, Швейцарія (фото - АР)

На смузі, що простягається від Франції до Польщі, але з Альпами в центрі, скрізь була тепла погода. Останніми днями в Польщі щоденні максимуми температури сягали двозначних значень за Цельсієм.

Швейцарська синоптична служба MeteoSuisse повідомила про одні з найспекотніших температур цієї пори року. Метеостанція в Делемонті, в гірському масиві Юра на кордоні з Францією, вже зафіксувала рекордну середньодобову температуру в 18,1 градуса за Цельсієм в перший день року, що на 2-1/2 градуса за Цельсієм вище попереднього рекордного показника для січня.

Дефіцит снігу був особливо обтяжливим навколо швейцарського Адельбодена, де в суботу відбудеться чемпіонат світу з гірськолижного спорту, який зазвичай збирає 25 000 вболівальників на один день змагань.

 
Гірськолижний курорт в Ленггрісі, Німеччина (фото - АР)

Meteo France повідомляє, що в південних Альпах і в північних Альпах, на схилах вище 2200 метрів, пройшли снігопади, близькі до нормальних. Але снігу помітно не вистачає на менших висотах в північних Альпах і в Піренеях, йдеться в повідомленні.

Безумовно, Альпи займають велику територію і не вся вона позбавлена снігу: можливо, як це не парадоксально, але найбільше снігу випало в італійських Доломітових Альпах, на південь від Швейцарських Альп.

У Німеччині також спостерігається незвично весняна температура - у понеділок у деяких районах країни вона сягала 16 градусів за Цельсієм. Вважається, що новорічна ніч була найтеплішою з часу початку спостережень. Німецька метеорологічна служба повідомила, що на чотирьох метеостанціях на півдні Німеччини стовпчики термометрів показували 20 градусів за Цельсієм і трохи вище.

 

Київська "ялинка незламності" потрапила у рейтинг найкращих новорічних дерев від ВВС

Вівторок, 03 січня 2023, 14:08

Головна ялинка України потрапила у список 10 найкращих новорічних красунь світу за версією ВВС.

Київська ялинка Незламності посіла 5-те місце у рейтингу.

"Різдвяна ялинка може бути традиційною частиною свят, але в усьому світі може бути величезна різноманітність прикрас і стилів. Ось декілька яскравих моментів різдвяної ялинки 2022 року",  йдеться на сторінці BBC News.

Місця у рейтингу розподілили таким чином:

      • Вільнюс, Литва;
      • Гонконг, Китай;
      • Стокгольм, Швеція;
      • Каракас, Венесуела;
      • Київ, Україна;
      • Нью-Йорк, США;
      • Прага, Чехія;
      • Мілан, Італія;
      • Лондон, Велика Британія;
      • Варшава, Польща
Вільнюс, Литва
Гонконг, Китай
Стокгольм, Швеція
Каракас, Венесуела
Київ, Україна
Нью-Йорк, США

Прага, Чехія

Лондон, Велика Британія
Варшава, Польща
Мілан, Італія

Нагадаємо, навколо ялинки у Києві цьогоріч тривали дискусії. Влада Києва встановила її усупереч петиції про недоцільність встановлення новорічного дерева.

Довжина штучної ялинки у столиці 12 метрів, замість 31-го, як було у минулому році. Її встановили за кошти бізнесу, а генератор, завдяки якому вона підсвічується, надали благодійники.

Нагадаємо, раніше ми писали, якими були головні ялинки країни у різні роки.

Яна Осадчажурналіст

 

На початку 2023-го над Землею пролетить комета, яку останній раз могли спостерігати неандертальці

Вівторок, 03 січня 2023, 14:05

На початку 2023 року над Землю пролетить нещодавно відкрита комета, яка може бути достатньо яскравою, щоб побачити неозброєним оком.

Про це повідомляє Space.

Комета під назвою C/2022 E3 (ZTF) наразі проходить через внутрішню частину Сонячної системи.

Вона максимально наблизиться до Сонця 12 січня 2023-го року, а потім між 1-2 лютого пролетить повз Землю.

C/2022 E3 (ZTF)

Якщо комета буде така яскрава, як зараз, її можна буде побачити на темному небі неозброєним оком.

Утім, це важко передбачити для комет, але навіть якщо C/2022 E3 (ZTF) згасне, її все одно можна буде побачити у бінокль або телескоп протягом кількох днів, поки вона буде наближатися.

За даними NASA, мешканці північної півкулі зможуть побачити комету в ранковому небі, коли вона рухатиметься у напрямку північного заходу протягом січня.

У південній півкулі комета стане видимою на початку лютого 2023 року. Спостерігачам слід шукати C/2022 E3 (ZTF), коли місяць на небі буде тьмяним.

За даними Лабораторії реактивного руху NASA (JPL), вік комети складає близько 50 тис. років.

Це означає, що останній раз вона наближалася до Землі у часи палеоліту, а останніми її бачили ранні Homo Sapiens, які жили під час льодовикового періоду, та неандертальці.

Звичайно, неандертальці та ранні люди не знали, що таке C/2022 E3 (ZTF), і комету ідентифікували набагато пізніше.

На початку березня 2022 року комета була помічена ширококутною оглядовою камерою. Вона спочатку виглядала як астероїд, який у той час перебував на орбіті Юпітера. Однак незабаром почала світлішати, як це роблять комети.

Нагадаємо, космічний телескоп Хаббла зробив фото галактики NGC 6956, яка розташована на відстані приблизно 214 мільйонів світлових років від Землі.

Яна Осадчажурналіст

 

Ракета SpaceX виведе на орбіту український наносупутник

Вівторок, 03 січня 2023, 13:49

 
GETTY IMAGES

У вівторок, 3 січня, на орбіту Землі на ракеті Falcon-9 компанії SpaceX виведуть український наносупутник PolyITAN-HP-30, розроблений вченими Київського політехнічного інституту ім. Сікорського.

Про це йдеться в повідомленні Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського та Міносвіти.

На космічній орбіті на супутникові проводитимуть експеримент з дослідження ефективності теплових труб як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів.

Наносупутник PolyITAN-HP-30 створили науковці Київського політехнічного інституту під керівництвом головного конструктора проєкту наносупутників PolyITAN Бориса Рассамакіна.

Запуск планується 3 січня о 16:55 за Києком з мису Канаверал (США). На орбіту його виведе ракета Falcon-9 компанії SpaceX.

Крім того, у вівторок на Falcon 9 відбудеться запуск супутника EOS SAT-1 компанії EOSDA, яка є частиною космічної групи "Ноосфера" українця Макса Полякова. Це – перший супутник власного сузір’я, яке створює компанія.

З 16:00 на офіційному Youtube-каналі КПІ розпочнеться пряма трансляція виведення на орбіту 114 одиниць корисного навантаження, однією з яких буде український наносупутник PolyITAN-HP-30.

Проєкт реалізовувався бюджетним коштом від Міносвіти в межах реалізації проєктів-переможців конкурсів наукових досліджень і розробок та договору базового фінансування.

Зазначається, що з доправленням наносупутника у США допомогла компанія "Боїнг Україна" та Технічний університет Делфт (Нідерланди), спінофф-компанія якого взяла на себе фінансування та технічне забезпечення виведення апарату в космос. З логістикою та експортом допомагало Державне космічне агентство.

ДАНА ГОРДІЙЧУК

 

Трагічно загинув відомий гонщик Кен Блок

Вівторок, 03 січня 2023, 13:45

КЕН БЛОК. ФОТО З ВІКІПЕДІЇ

Трагічно пішов з життя професійний американський гонщик Кен Блок.

Джерело: motorsportАвтоцентр

Деталі: Смерть 55-річного гонщика настала внаслідок аварії снігохода в штаті Юта 2 січня 2023 року за американським часом.

Факт підтвердила його ралійна команда Hoonigan Racing Division.

"Кен був провидцем, першопрохідцем та іконою. І, найголовніше, батьком і чоловіком. Його буде неймовірно не вистачати. Будь ласка, поважайте приватне життя сім'ї в цей час, поки в жалобі", - йдеться в повідомленні.

У Блока залишилися дружина і троє дітей.

Гонщик брав участь у змаганнях на скейтбордах, сноубордах і мотоциклах, а також за кермом всіляких ралійних автомобілів. За час своєї гоночної кар'єри він багато разів побував на подіумах. Багато хто знає Кена Блока за відеороликами Gymkhana.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

У Києві другий день поспіль фіксують температурні рекорди

Вівторок, 03 січня 2023, 13:32

Середньодобова температура повітря в Києві 2 січня склала +9,4°C. Такий показник на 12,9°C вище норми й відповідає погоді середини квітня.

Про це свідчать дані метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

Вперше за 143 роки спостережень середньодобова температура повітря в Києві 2 січня склала +9,4°C. Раніше, рекордною середньодобова температура в цей день була у 2007 році з показником +5,5°C.

Максимально температура в столиці 2 січня піднялась до +13,2°C, перевищивши попередній рекорд для цього дня у 2007 році. Тоді стовпчики термометра піднялись до +6,9°C.

Мінімальна температура повітря у Києві не опускалась нижче 6,9°C. Попереднє рекордне значення було відмічено також у 2007 році й дорівнювало 4°C.

У підсумкових спостереженнях метеостанції обсерваторії зазначають, що 2022 рік посів сьому сходинку у рейтингу найтепліших з 1881 року. Середньорічна температура у Києві становила +9,7°C, що на 0,7°C вище кліматичної норми.

Через високу температуру у столичному парку "Наталка" навіть зацвіли сакури.

"Причиною цього явища стала аномально тепла зима, яка "розбудила" дерева", – розповіли у Київзеленбуді.

Через високу температуру у столичному парку "Наталка" навіть зацвіли сакури

Найхолодніше минулого року було 13 січня – -14,9°C, найспекотніше – 29 червня, коли температура у затінку сягнула +34,4°C.

Загалом у 2022 році у Києві було зафіксовано 15 температурних рекордів, найбільше в січні та червні.

Анастасія Поя, журналістка

 

Кіберполіцейські спільно з оперативниками СБУ викрили ботоферму через яку поширювали ворожий контент

Вівторок, 03 січня 2023, 13:31


Діяльність ботоферми, яка надавала можливість реєструвати анонімні облікові записи для розповсюдження протиправного контенту, припинили правоохоронці на Тернопільщині. Організував злочинну схему та здійснював технологічне забезпечення усього процесу житель Тернополя.

Заходи із викриття ботоферми провели працівники відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області спільно з оперативниками обласного управління Служби безпеки України та слідчими поліції.

Як розповів старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Роман Свірський, у ході досудового розслідування було встановлено, що мешканець Тернополя за місцем свого проживання організував роботу апаратно-програмного комплексу, який використовував потужності близько 30 тисяч сім-карток для реєстрації великої кількості облікових записів.

З фейковий акаунтів у соціальних мережах розповсюджували неправдиву інформацію та протиправний контент, в тому числі, і на веб-ресурсах, що заборонені на території України. Зокрема дописи й коментарі містили прокремлівські наративи, виправдання окупації українських територій, пропаганду війни, дискредитували захисників України або представників органів влади.

Під час проведення санкціонованого обшуку було вилучено близько 30 тисяч сім-карток, 29 GSM- шлюзів, а також комп’ютерну техніку, яка підтримувала цілодобову роботу комплексу.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 3 статті 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж). Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

 

Злочинному дуету загрожує позбавлення волі

Вівторок, 03 січня 2023, 13:30


Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники Тернопільського РУП двом мешканкам обласного центру 1997 та 2002 років народження.

Підозрювані двічі чинили протиправне. Вони обирали невеликі магазини та викрадали різноманітний товар, який могли непомітно виносити з приміщень крамниць. Факти протиправного документували камери відеоспостереження, записи з яким й допомогли вийти на слід зловмисниць.

Правоохоронці перевіряють причетність дівчат до вчинення аналогічних злочинів на території міста.

Відомості про злочини слідчі територіального підрозділу поліції внесли в ЄРДР відповідно до ч. 4 статті. 185 ККУ. Їх судитимуть по законах воєнного часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За минулу добу у автопригодах травмувалися троє пішоходів та неповнолітні пасажири

Вівторок, 03 січня 2023, 13:30


Три аварії, в яких травмувалися люди, зареєстрували працівники поліції 2 січня на дорогах Тернопільщини.

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася у селищі Почаїв. Там під колеса автомобіля «Мітсубісі», потрапили двоє мешканців Рівненської області. Жінка 1978, року народження та її 22- річний син переходили дорогу в межах пішохідного переходу. Потерпілих госпіталізовано в Кременецьку районну лікарню.

Ще одна аварія на пішохідному переході трапилася в Тернополі.  Працівники поліції попередньо встановили, що потерпіла, тернополянка 1967 року народження, потрапила під колеса автікви «Нісан Ліф». Жінка переходила дорогу по нерегульованій «зебрі». Медики надали їй необхідну допомогу.

Не розминулися дві автівки на вулиці Микулинецька. Маневр розвороту завершився для водія «Рено Трафік» зіткненням з автомобілем «БМВ».  З легкими травмами до дитячої обласної лікарні потрапили двоє неповнолітніх пасажирів буса 2005 та 2008 років народження і кермувальник німецької іномарки.

По всіх автопригодах тривають перевірки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські Кременеччини встановили особу серійного злодія

Вівторок, 03 січня 2023, 13:29

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує мешканцю Кременецького району 1979 року народження. Чоловік двічі чинив протиправне в районному центрі.

Оперативники територіального підрозділу поліції встановили, що спершу підозрюваний поцупив з магазину пляшку дороговартісного лікеру. Натомість вже через декілька днів чоловік привласнив чужий велосипед. Власник залишив майно на сходовій клітці на декілька хвилин, цим й скористався крадій.

Оперативники вишли на слід підозрюваного а довели його причетність до протиправного.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка).

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Синоптик розповіла, чи надовго в Україні затримається аномальне тепло

Вівторок, 03 січня 2023, 12:22

Синоптик розповіла, чи надовго в Україні затримається аномальне тепло
Найближчим часом погода в Україні буде мінливою: від аномально високих градусів – до -15 вночі.

Про це повідомляє у Facebook синоптик Наталка Діденко.

За її прогнозом, сьогодні температура повітря впродовж дня становитиме +7+12 градусів, на південному заході та в південній частині – +9+14. Суттєві опади малоймовірні, невеликі локальні дощі можливі лише в Карпатах.

Нова, холодніша повітряна маса, почне заходитиме в Україну з 4-6 січня, каже Діденко. Морозний пік припаде на 7-9 січня, коли нічна  температура повітря на сході та півночі може опускатися до -10-15 градусів.

"Якщо 25 грудня було тепло, то 7 січня буде холодно", – зазначає синоптик.

Чергове потепління в Україні очікується з 10-го січня.

Нагадаємо, що перший день 2023 року став найтеплішим за весь період спостережень з 1946-го. Максимальна температура повітря становила 12,9°, що перевищило попередній показник майже на 6°.

Попередній температурний рекорд зафіксували у 1959 році. Тоді він становив +7,3°.

 

Більше інформації про військовополонених і зниклих безвісти: координаційний штаб відкрив нову телефонну лінію

П'ятниця, 30 грудня 2022, 13:01

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими відкрив новий номер для консультацій.

Про це повідомляє Кабінет Міністрів України.

Відтепер з’явиться більше можливостей проконсультуватися щодо полонених або зниклих безвісти рідних за особливих обставин.

Новий безоплатний номер для дзвінків з України: 0 800 300 529.

Для дзвінків з-за кордону: 044 390 43 90 (за тарифами оператора).

Зображення: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

На відміну від звичайних ліній, новостворені номери зможуть приймати дзвінки навіть у разі блекауту.

Раніше в умовах тривалої відсутності електропостачання, звичайні лінії працювали нестабільно, тому додзвонитися було важко. Відтепер дзвінки на лінію надходитимуть через інтернет за допомогою двох каналів, зокрема резервного через Starlink.

Окрім нових номерів, також діятиме і попередній номер консультаційної лінії штабу: 095 412 74 24. Координаційний штаб запевняє, що готові надати вичерпну та компетентну інформацію, що стосується полонених або зниклих українських Захисників.

Нагадаємо, раніше ми писали, що міжнародний Комітет Червоного Хреста не може гарантувати безпеку полонених.

Тетяна Денисенко

 

Майже 60% українців хочуть святкувати Різдво 25 грудня: результати голосування в "Дії"

П'ятниця, 30 грудня 2022, 12:58

60% українців хочуть святкувати Різдво 25 грудня, а лише 25% – 7 січня. Про це свідчать результати опитування у "Дії", повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

В обидва дні святкувати готові майже 13% опитаних. Не святкують приблизно 3%.

За тиждень отримали 1,5 млн голосів. Опитування проводили в мобільному застосунку ‘‘Дія’’. Найбільше українців підтримали дату 25 грудня. Віддали за це більше 903 тисяч голосів.

"Дякую за вашу активність. Продовжуємо розвивати електронну демократію разом. Наступного року готуємо ще більше опитувань у Дії"йдеться у повідомленні.

Зображення: Михайло Федоров/Telegram

Нагадуємо, опитування стартувало 24 грудня.

Тетяна Денисенко

 

Телефонні аферисти обшахраювали жителів обласного центру майже на 46 000 гривень

П'ятниця, 30 грудня 2022, 12:53


Ваш банківський рахунок заблоковано, збій системи або ж збільшення кредитного ліміту – саме під такими способами пройдисвіти телефонують до мешканців області та довідуються конфіденційну інформацію. Вони спустошують електронні гаманці, привласнюючи заощадження краян.

Від такого роду злочину й потерпіло шестеро мешканців обласного центру. До них телефонували невідомі та представлялися співробітниками фінансових установ. Вони входили в довіру, дізнавалися вміст смс-повідомлень, які надходили на телефони тернополянин. Як наслідок аферисти збагатися за рахунок краян майже на 46 000 гривень.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оперативники Тернополя затримали кишенькового злодія

П'ятниця, 30 грудня 2022, 12:52


В обласному центрі правоохоронці затримали жителя Хмельниччини. Чоловік обікрав тернополянку. Про злочин потерпіла повідомила на лінію "102".

Злочин трапився 29 грудня у маршрутному таксі. Невідомий заліз у сумку пасажирки, витягнув звідти гаманець із грошима та втік. Сума збитків - понад 2 тисячі гривень.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники карного розшуку встановили, що до крадіжки причетний раніше судимий за аналогічні правопорушення житель Хмельницького, 1959 року народження.

Його затримали згідно зі статтею 208 КПК та оголосили підозру відповідно до частини 4 статті 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного) ККУ. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі від 5 до 8 років. Перевіряють дану особу і на причетність до аналогічних злочинів. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

оперативники тернополя затримали кишенькового злодія
 

Вогонь з місця народження Ісуса Христа запалав в Кременецькому районному відділі поліції

П'ятниця, 30 грудня 2022, 12:51

Лампадку з вогнем миру передали кременецьким поліцейським особливі гості – пластуни.

Світло є символом тепла, миру та злагоди, а також душевного спокою, любові до людей і до світу. Цього року Вифлеємський вогонь для всіх нас символізує світло, яке об’єднує всіх українців у спільній вірі і надії на Перемогу.

Правоохоронці подякували особливим гостям за візит, побажавши кожному з них мирного неба та світлих новорічно-різдвяних свят.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

вогонь з місця народження ісуса христа запалав в кременецькому районному відділі поліції
вогонь з місця народження ісуса христа запалав в кременецькому районному відділі поліції
 

З вірою в диво: тернопільські поліцейські привітали дітей з деокупованих територій Харківщини з новорічними святами

П'ятниця, 30 грудня 2022, 12:22


Поліцейські з Тернопільщини, що несуть службу на звільнених територіях Харківщини, напередодні новорічних свят вирішили подарувати частинку тепла та радості маленьким місцевим жителям. Спільно з працівниками Золочівського відділення поліції Богодухівського райвідділу ГУНП в Харківській області організували подарунки для малечі.

Як розповів заступник командира зведеного загону Олександр Розпутній, кожен із правоохоронців хотів долучитися до доброї справи і допомогти дітям, котрі опинилися в епіцентрі війни та пережили жахіття окупації. Привітати їх з новорічними святами поліцейські завітали з подарунками та різними смаколиками.

«Ми звернулися до місцевої вчительки і уточнили кількість дітей, котрі мешкають на території, де ми несемо службу. Для хлопчиків та дівчаток придбали – канцелярське приладдя, іграшки, фрукти, солодощі».

Діти раділи подарункам, а їхні батьки не стримували емоцій та дякували правоохоронцям за таку цінну увагу та підтримку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

з вірою в диво: тернопільські поліцейські привітали дітей з деокупованих територій харківщини з новорічними святами
з вірою в диво: тернопільські поліцейські привітали дітей з деокупованих територій харківщини з новорічними святами
 

Атака російських ракет на Київщину: пошкоджений 21 будинок, лікарня і авто

Четвер, 29 грудня 2022, 13:04

ТУТ І ДАЛІ ФОТО З TELEGRAM КЕРІВНИКА ПОЛІЦІЇ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ АНДРІЯ НЄБИТОВА

Щонайменше 21 приватний будинок, а також лікарня та 2 авто були пошкоджені у Київській області у результаті російської ракетної атаки вранці 29 грудня.

Джерело: керівник поліції Київської області Андрій Нєбитов у Telegram

Пряма мова Нєбитова: "Внаслідок повітряної атаки ворога пошкоджено 21 приватний будинок, лікарню, приватне майно та дві автівки громадян. Відновлювальні роботи тривають".

 

Деталі: За його словами, поліція отримала 20 повідомлень від громадян про проліт ракет. Це допомогло силам ППО ефективно протидіяти повітряній небезпеці.

 

Нєбитов зазначив, що є 8 фактів збиття ворожих ракет у Київській області і є два влучання. Але вдалося уникнути загиблих та травмованих.

 

Уламки російських ракет поліцейські виявили у кількох районах області. Зокрема їх знайшли на полях поряд із населеними пунктами.

 

 

Окупанти в Криму оголосили високий рівень "терористичної загрози" майже на місяць

Четвер, 29 грудня 2022, 12:48

АКСЬОНОВ. ФОТО: TELEGRAM

Ставленик Кремля в окупованому Росією українському Криму Сергій Аксьонов оголосив на території півострова високий рівень "терористичної небезпеки" з 6 по 21 січня 2023 року.

Джерело: Аксьонов у Telegram

Пряма мова Аксьонова: "З метою забезпечення безпеки та антитерористичної захищеності республіки Крим та її громадян на території низки муніципальних утворень і на об'єктах республіки з 20:00 6 січня 2023 року до 20:00 21 січня 2023 року діятиме високий ("жовтий") рівень терористичної небезпеки".

Деталі: Повідомляється, що рішення зачіпає зокрема території Армянська, Джанкоя, Керчі, Красноперекопська та Джанкойського, Красноперекопського і Ленінського районів.

Також мова йде про так звані "міністерства" окупаційного режиму.

При цьому Аксьонов твердить, що "ситуація в регіоні повністю контролюється республіканськими та муніципальними органами влади".

За його словами, "безпека Республіки Крим, її жителів і гостей у повному обсязі забезпечується силовими структурами та правоохоронними органами".

Що було раніше: 26 грудня начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що Україна поверне тимчасово окупований Крим комбінованим шляхом – і силою, і дипломатією.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ

 

На Львівщині без світла понад 280 населених пунктів, відновити постачання планують до вечора

Четвер, 29 грудня 2022, 12:33

У Львівській області через обстріли зранку 29 грудня без електропостачання залишаються 470 тисяч абонентів, найважче подати світло до Львова та прилеглих населених пунктів.

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

"Станом на 11:40 у Львівській області без електропостачання понад 470 тисяч абонентів. Найскладніша ситуація з відновленням електропостачання у Львові та навколишніх населених пунктів. Енергетики вже розпочали ремонтні роботи і до кінця дня мають відновити електропостачання в обласному центрі", – написав він.

Чиновник додав, що ж два попадання в електропідстанцію.

Пізніше Козицький додав, що без електроенергії залишаються 282 населені пункти, з них 76 частково.

У Львівобленерго повідомили, що вже відновлюють електропостачання після обстрілів.

"За інформацією диспетчерської служби "Львівобленерго" орієнтовно до 21:00 триватиме відновлення електропостачання на Львівщині у населених пунктах, які залишились без електроенергії після чергової атаки російських окупантів", – йдеться в повідомленні компанії.

У ніч на 29 грудня російські війська атакували Україну дронами, а вранці – крилатими ракетами, по всій території України можуть працювати сили ППО.

Через ворожі ракетні обстріли зранку у четвер 90% Львова залишилось без електропостачання.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Гуманітарна катастрофа, якої "немає": у Маріуполі люди стоять у чергах за кашею й хлібом. ФОТО

Четвер, 29 грудня 2022, 12:30

Окупаційна "влада" Маріуполя в особі колаборанта Костянтина Іващенка регулярно публікує інформацію про гуманітарну допомогу, яку місто нібито отримує.

На противагу цьому у чинній Маріупольській міській раді оприлюднили фото, що свідчать про гуманітарну катастрофу в окупованому місті.

На цих світлинах – великий натовп людей, які стоять у чергах за їжею.

"Маріуполь. Стабільність. Тисячна черга за тарілкою теплої каші та булкою хлібу.

Так за думкою пропагандистів виглядає "ніякої гуманітарної катастрофи, просто трохи погіршилося життя", – наголосив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Фото: Петро Андрющенко/Telegram
Фото: Петро Андрющенко/Telegram

У чергах за їжею стоять і дорослі, і діти, і люди похилого віку. На одній зі світлин можна побачити, як жінці насипають кашу у пакет.

Фото: Петро Андрющенко/Telegram
Фото: Петро Андрющенко/Telegram

Паралельно, за даними Андрющенка, у маріупольських школах колаборанти проводять уроки на тему "Права дитину". Школярі самостійно визначали свої права і записували їх на дошці. Одне з оприлюднених радником мера фото – яскраве свідчення того, чого не вистачає дітям в окупації. Це, зокрема – "право на їжу". А також права на життя, слово, одяг, лікування та захист.

Фото: Петро Андрющенко/Telegram

"Дітям не розповіли, що під контролем московії права – це не те, на що люди мають право, а папірець який дозволяє керувати автівкою", – зауважує Андрющенко.

Нагадаємо, раніше ми писали, якою була новорічна ялинка у вільному Маріуполі рік тому і як вона виглядає зараз в окупації.

 

Гуманітарна катастрофа, якої "немає": у Маріуполі люди стоять у чергах за кашею й хлібом. ФОТО

Четвер, 29 грудня 2022, 12:16

Окупаційна "влада" Маріуполя в особі колаборанта Костянтина Іващенка регулярно публікує інформацію про гуманітарну допомогу, яку місто нібито отримує.

На противагу цьому у чинній Маріупольській міській раді оприлюднили фото, що свідчать про гуманітарну катастрофу в окупованому місті.

На цих світлинах – великий натовп людей, які стоять у чергах за їжею.

"Маріуполь. Стабільність. Тисячна черга за тарілкою теплої каші та булкою хлібу.

Так за думкою пропагандистів виглядає "ніякої гуманітарної катастрофи, просто трохи погіршилося життя", – наголосив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Фото: Петро Андрющенко/Telegram
Фото: Петро Андрющенко/Telegram

У чергах за їжею стоять і дорослі, і діти, і люди похилого віку. На одній зі світлин можна побачити, як жінці насипають кашу у пакет.

Фото: Петро Андрющенко/Telegram
Фото: Петро Андрющенко/Telegram

Паралельно, за даними Андрющенка, у маріупольських школах колаборанти проводять уроки на тему "Права дитину". Школярі самостійно визначали свої права і записували їх на дошці. Одне з оприлюднених радником мера фото – яскраве свідчення того, чого не вистачає дітям в окупації. Це, зокрема – "право на їжу". А також права на життя, слово, одяг, лікування та захист.

Фото: Петро Андрющенко/Telegram

"Дітям не розповіли, що під контролем московії права – це не те, на що люди мають право, а папірець який дозволяє керувати автівкою", – зауважує Андрющенко.

Нагадаємо, раніше ми писали, якою була новорічна ялинка у вільному Маріуполі рік тому і як вона виглядає зараз в окупації.

 

54% українців хочуть повної заборони УПЦ МП – КМІС

Четвер, 29 грудня 2022, 12:14

МИТРОПОЛИТ ОНУФРІЙ ТА ІНШІ СВЯЩЕННОСЛУЖИТЕЛІ УПЦ (МП). ФОТО З FACEBOOK УПЦ (МП)

Дві третини українців вважають, що держава має втрутитися у діяльність УПМ МП, з них 54% переконані, що ця церкву треба повністю заборонити в Україні.

Джерелорезультати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 4-27 грудня

Дослівно КМІС: "78% українців вважають, що держава в тій чи іншій мірі має втрутитися в діяльність УПЦ МП. Зокрема, серед них 54% вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні".

 

Деталі: Ще 24% виступають за дещо "м’якший" підхід, який не вводить повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду.

Лише 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень.

 

Соціологи зазначають, що у всіх регіонах України більшість населення виступають за вручання держави в питанні діяльності УПЦ МП.

 

Дослідження тривало з 4 по 27 грудня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 1010 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим) у віці від 18 років.

До вибірки не включали жителів територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Соціологи зазначають, що за умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається ще певне систематичне відхилення, але однак отримані результати зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення

ІРИНА БАЛАЧУК

 

Розшукується ГАВРИШКО ТАРАС ІВАНОВИЧ

Четвер, 29 грудня 2022, 11:44

Оперативники відділення поліції №5 селища Підволочиськ розшукують жителя села Іванівка ГАВРИШКА ТАРАСА ІВАНОВИЧА, 1987 року народження.

Чоловік переховується від органів досудового розслідування за скоєння майнового злочину, передбаченого ч.3 ст.185 КК України.

розшукується гавришко тарас іванович

Прикмети розшукуваного: на вигляд 30-35 років, зріст 180 см, середньої статури, очі карі, волосся темне, коротко стрижене.

Просимо всіх, хто володіє будь-якою інформацією про розшукуваного, телефонуйте за номерами у Підволочиську (03543)2-19-31, 2-12-45, (067)351-06-95  або на лінію «102».

 

Псевдобанкір привласнив гроші жительки Тернопільського району

Четвер, 29 грудня 2022, 11:43

Працівники поліції задокументували факт шахрайства, вчинений щодо мешканки одного із місцевих сіл. Як правило, аферисти зателефонують потенційним жертвам та переконують про те, що гроші краян в небезпеці. Аби їх убезпечити громадяни самостійно переказують гроші або повідомлять персональні дані, а потім втрачають заощадження.

Потерпіла розповіла правоохоронцям, що до неї зателефонував чоловік, який представився співробітником фінансової установи. Він попросив повідомити реквізити банківського рахунку, адже через збій системи картку автоматизовано заблоковано. Жінка зробила, що її попросили й за лічені хвилини отримала сповіщення про списання з кредитки 8800 гривень.

Відомості про злочин правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поліцейські застерігають жителів краю не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ ніколи, за жодних обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте щодо вашого електронного гаманця, є конфіденційними.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Свята – нажива для квартирних злодіїв

Четвер, 29 грудня 2022, 11:38

Правоохоронці закликають потурбуватися про безпеку оселі. Під час новорічно-різдвяних свят кількість квартирних крадіжок зростає. Злодії найчастіше забираються до чужих помешкань, коли господарі залишають їх на тривалий час без нагляду.

Домушники не зайдуть у квартиру, доки не переконаються, що вхідні двері не обладнані надійними замками та немає сигналізації.

Працівники поліції просять усіх громадян подбати напередодні свят про безпеку майна. Не будьте байдужими, коли бачите, що злодії проникають до сусідньої квартири чи будинку – відразу повідомляйте про такі факти працівників поліції.

Практичні поради від правоохоронців.

1. Не залишайте ключі від квартири, в т.ч. в «обумовленому місці» (під килимком, на коробці дверей тощо), та не передавайте їх стороннім особам.

2. У разі втрати хоча б одного з ключів, терміново міняйте замок або циліндровий механізм.

3. Не зберігайте в квартирі в одному місці значні суми грошей, ювелірні вироби. Обмежте коло осіб, яким відомо про цінності, що зберігаються у вас.

4. Пам’ятайте, що найчастіше злочинці перевіряють наявність грошей в шафах під постільною білизною, сервантах, книгах, одязі, вазах, в побутових приладах на кухні.

5. Виходячи з квартири, зачиняйте вхідні двері на всі замки, що є на дверях.

6. Потоваришуйте з сусідами, особливо пенсіонерами, які, перебуваючи вдома, зможуть періодично наглядати за вашою оселею.

7. Щоб бути спокійними та не турбуватися про можливість проникнення до вашої квартири – зверніться до охоронних структур, з метою встановлення системи сигналізації.

Пам’ятайте, вберегти помешкання від “домушників” можуть якісні замки, добротні подвійні двері, дружні стосунки із сусідами та сигналізація!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 

свята – нажива для квартирних злодіїв
 

Поліцейські перевірять пункти продажу ялинок у Тернополі: кому загрожує штраф

Середа, 28 грудня 2022, 12:47

Поліцейські перевірять пункти продажу ялинок у Тернополі: кому загрожує штраф
У Тернополі посилять контроль за продажем хвойних насаджень.

Правоохоронці нагадують, що ялинка повинна мати спеціальний чип, за якими можна відстежити її походження. Купувати новорічні дерева просять лише на офіційних майданчиках. Їх адреси – за посиланням.

"Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян від 510 до 1 020 гривень, на посадових осіб від 2 550 до 5 100 гривень", – застерігають у Нацполіції.

Нагадаємо, перевірити, чи була легальною вирубка ялинки, можна на сайті: https://www.yalynka.info/.

 

УПЦ МП зобов’язана вказати приналежність до рф – цього вимагає закон

Середа, 28 грудня 2022, 12:41

УПЦ МП зобов’язана вказати приналежність до рф – цього вимагає закон
Конституційний суд України визнав конституційним закон, за яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до росії.

Зокрема Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі щодо повної назви релігійних організацій, дійшовши висновку, що зміни до статті 12 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ є конституційними, зазначили у відділі комунікацій КСУ та правового моніторингу.

У вівторок, 27 грудня, на пленарному засіданні Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону України „Про внесення зміни до статті 12 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України“ (справа щодо повної назви релігійних організацій).

Ухвалений Закон зобов’язав релігійні об’єднання відображати належність до релігійної організації (об’єднання) за межами України, до якої вона входить, шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації.

Також цей Закон установив обмеження в умовах війни доступу священнослужителів, релігійних проповідників, наставників релігійних організацій, керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України у частини, з’єднання Збройних Сил України та інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації або інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації або інших обмежень, передбачених Законом.

Ухвалюючи Рішення, Конституційний Суд України  врахував рішення Європейського суду з прав людини у справі Ільїн та інші проти України, де зокрема зазначено: „сам факт того, що держава вимагає від релігійної організації, що бажає бути зареєстрованою, узяти назву, яка унеможливлює введення в оману вірян та суспільство загалом і завдяки якій є можливим її відрізняти від уже наявних організацій, у принципі, можна вважати виправданим обмеженням її права вільно обирати свою назву“.

Нагадаємо, у 2018 році Верховна Рада України проголосувала за проєкт закону №5309, за яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до росії.

Тоді речник УПЦ МП архієпископ Климент наголосив, що закон немає стосунку до їхньої церкви, оскільки ніде не прописано, що УПЦ МП має стосунок до організації країни-агресора. Згодом у патріархаті заявили, що законопроєкт №5309 порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України, а також закликали тодішнього президента Петра Порошенка накласти вето на закон.

Президент підписав закон. Після цього УПЦ МП заявила, що оскаржуватиме закон у Конституційному суді. Ініційоване звернення підписали 49 нардепів, серед яких здебільшого представники «ОПЗЖ».

Додамо, текст рішення та його резюме оприлюднять на офіційному сайті Конституційного суду сьогодні, 28 грудня.

 

Незаконні рекламні засоби масово демонтують у Тернополі

Середа, 28 грудня 2022, 12:40

Незаконні рекламні засоби масово демонтують у Тернополі
У Тернополі демонтують 40 об’єктів зовнішньої реклами, які встановлені без дозволу на розміщення.

Рішення про демонтаж рекламних засобів, які встановлені у Тернополі без дозволу на розміщення зовнішньої реклами, прийняли сьогодні, 28 грудня на черговому засіданні виконавчого комітету.

«До переліку рекламних засобів, які підлягають демонтажу, увійшли 40 рекламних засобів 30  розповсюджувачів зовнішньої реклами, які порушили порядок розповсюдження та розміщення реклами. Роботи з демонтажу будуть проведені постійно діючою робочою групою з демонтажу тимчасових споруд в місячний термін з дати прийняття рішення. До цього часу суб’єкти господарювання можуть самостійно провести демонтаж своїх рекламних засобів», - пояснили у міськраді.

Демонтажу підлягають рекламні засоби, які розміщені у Тернополі за адресами: вул. Руська, 20 – 2 шт., вул. Збаразька, 29-А, вул. Руська, 23 – 4 шт. (на будинку), вул. Руська, 23 – 4 шт. (на будинку), вул. Мирона Тарнавського, 8 – 2 шт., вул. Київська, 1, вул. Текстильна – 2 шт., вул. Івана Франка, 8-А – 2 шт. (на будівлі), вул. Івана Франка, 10 (на будівлі), вул. Івана Франка, 10 (на будівлі), вул. Івана Франка, 10 (на будівлі), вул. Івана Франка, 10 (на будівлі), вул. Руська, 44 (на будівлі), вул. Євгена Коновальця, 4 (на будівлі), вул. Євгена Коновальця, 4 (на будівлі), вул. Євгена Коновальця, 4 (на будівлі), вул. Євгена Коновальця, 4 (на будівлі), вул. Євгена Коновальця, 4 (на будівлі), вул. Євгена Коновальця, 4 (окремо стоячий), вул. Євгена Коновальця, 4 (на будівлі), вул. Олени Кульчицької, бульв. Тараса Шевченка, просп. Степана Бандери (стадіон), вул. 15 Квітня (пілон), вул. 15 Квітня (пілон), вул. Старий Ринок, 1, вул. Патріарха Мстислава, вул. Руська, 18,  вул. Збаразька, вул. Василя Костянтина Острозького.

 

Росіяни заборонили в Маріуполі масові заходи на новорічні свята

Середа, 28 грудня 2022, 11:48

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО З УКРІНФОРМУ

Росіяни в тимчасово окупованому Маріуполі заборонили проведення масових заходів на новорічні свята.

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram

Пряма мова: "На період новорічних свят окупанти заборонили проводити будь-які масови заходи і збиратись разом в кількості понад 50 осіб, включаючи святкування в кафе та ресторанах".

Деталі: Він додав, що через лівобережна частина міста залишилась без електрики. В Кальміуському районі немає води. Крім того, за його словами, мапа Маріуполя кардинально змінюється через демонтажні роботи, які проводять окупанти.

Пряма мова: "Тепер можна легко побачити, що люди мешкають здебільше на околицях. Значна частина містян перебралась в дачну забудову, аби пережити зиму з буржуйками".


 

Жеваго затримали в Куршевелі, готують до екстрадиції в Україну – ДБР

Середа, 28 грудня 2022, 11:24

Українського бізнесмена, екснардепа Костянтина Жеваго затримали на гірськолижному курорті Куршевель у французьких Альпах на запит української сторони.

Про це в ефірі телемарафону розповіла радник з комунікацій ДБР Тетяна Сап'ян.

"На сьогоднішній день на запит слідчих ДБР вдалося в Куршавелі затримати Костянтина Жеваго. Ви знаєте, що він є фігурантом кількох кримінальних проваджень у ДБР. Наразі готуються документи на екстрадицію", – зазначила вона.

Новина доповнюється…

 

Факт зберігання заборонених речовин задокументували правоохоронці області

Середа, 28 грудня 2022, 11:20

Працівники відділення поліції № 1 м. Тернопіль відкрили кримінальне провадження щодо мешканця Петриків. Міру покарання йому обере суд.

Під час патрулювання місцевості правоохоронці помітили невідомого. Під час спілкування з поліцейськими чоловік викинув поліетиленовий пакет з порошкоподібною речовиною білого кольору. Походження пакету підозрюваний 1989 року народження пояснити не зміг.

Речовини поліцейські вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про події внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Ні одягу, ні грошей: жителька Тернопільщини стала жертвою афери

Середа, 28 грудня 2022, 11:19


Працівники поліції зареєстрували факт шахрайства вчинений щодо мешканки області. Жінка купувала через мережу Інтернет товар та потрапляла в шахрайську пастку.

Правоохоронці встановили, що потерпіла знайшла на інтернет-платформі допис про продаж одягу. Громадянка одразу здійснила передоплату за бажане, адже аферист поставив привабливу ціну. Як тільки кошти надійшли на рахунок пройдисвіта, він зник: вимкнув телефон та видалял допис. Як наслідок краянка втратила чималу суму.

Відомості про злочин правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поліцейські розповідають про кілька простих порад, які допоможуть не попастися на гачок аферистів і зроблять ваші покупки у мережі безпечним:

  • завжди перевіряйте адресу сайту, адже на відміну від інтерфейсу її неможливо підробити;
  • нікому не передавайте дані для входу в акаунт і не заходьте туди з чужих гаджетів, особливо якщо до профілю прив’язана банківська карта;
  • не розголошуйте дані картки. Насамперед це стосується номера, терміну дії, CVC2/CVV2. А ще краще — зробіть віртуальну картку: таку послугу надають практично всі банки;
  • зберігайте всі документи, надані продавцем (фіскальні чеки, гарантійні талони, транспортні накладні), а також електронне листування. У разі виникнення непорозумінь вони стануть вашим підтвердженням здійснення покупки;
  • читайте відгуки про товар і продавця. Насторожити має наявність виключно позитивних відгуків, написаних ніби за шаблоном з невеликим проміжком часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Не нехтуйте власною безпекою і будьте взаємоввічливими на дорозі!

Середа, 28 грудня 2022, 11:18

Пішоходи, як і водії, повинні дотримуватися правил дорожнього руху і переходити дорогу у відведених для цього місцях і лише після того, як переконалися, що авто встигає загальмувати. Ці кілька секунд можуть врятувати здоров'я та навіть життя.

Світловідбивальні елементи - це також вимога часу. Проблеми з електропостачанням, темні вулиці та погіршення погодних умов заважають водіям вчасно помітити на дорозі людину та загальмувати.

Під колеса автомобіля 27 грудня потрапила жителька Тернополя, 1969 року народження. Жінка переходила дорогу за межами пішохідного переходу, коли її збив водій автомобіля ЗАЗ. Аварія трапилася о 13:15 на вулиці Володимира Великого.

Потерпілу доправили до лікарні, а після наданої меддопомоги відпустили додому. Триває слідство згідно зі статтею 286 ККУ.

Не нехтуйте власною безпекою і будьте взаємоввічливими на дорозі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

не нехтуйте власною безпекою і будьте взаємоввічливими на дорозі!

 

Безпечні канікули: дільничний офіцер провів профілактичну бесіду з дітьми, які проживають на території обслуговування

Середа, 28 грудня 2022, 11:17


З школярами, які відвідують дитячий недільний клуб, організований благодійною організацією «Вибери життя», зустрівся дільничний офіцер поліції Тернопільського райуправління поліції Олександр Формігей.

Поспілкуватися з дітьми та розповісти про свою поліцейського запросили організатори фонду. На заході були присутні хлопчики та дівчатка, які проживають на масиві «Дружба», територію якого обслуговує дільничний.

Правоохоронець нагадав школярам правил безпечної поведінки на дорозі, особливо у темну пору доби, алгоритм дій під час отримання сигналу «Повітряна тривога» та розповів, як поводитися при виявленні підозрілих предметів.

Діти жваво долучилися до обговорення різноманітних тем з поліцейським, розпитували його про роботу та цікаві випадки з його службової діяльності.

«Такі зустрічі допомагають ближче познайомитися з маленькими мешканцями, які проживають на моїй території обслуговування. Важливо, щоб діти знали свого дільничного інспектора і у разі потреби завжди могли звернутися за допомогою», - зауважив Олександр Формігей.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

безпечні канікули: дільничний офіцер провів профілактичну бесіду з дітьми, які проживають на території обслуговування
безпечні канікули: дільничний офіцер провів профілактичну бесіду з дітьми, які проживають на території обслуговування
 

КС визнав конституційним закон, який зобов'язує УПЦ МП вказати приналежність до Росії

Вівторок, 27 грудня 2022, 13:21

Конституційний суд визнав таким, що відповідає Конституції, закон, згідно з яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до Росії.

Джерело: пресслужба КС

Деталі: Рішення винесено 27 грудня.

Вказано, що КС  врахував рішення Європейського суду з прав людини у справі Ільїн та інші проти України, де зокрема зазначено: "сам факт того, що держава вимагає від релігійної організації, що бажає бути зареєстрованою, взяти назву, яка унеможливлює введення в оману вірян та суспільство загалом і завдяки якій є можливим її відрізняти від уже наявних організацій, у принципі, можна вважати виправданим обмеженням її права вільно обирати свою назву".

Ухвалений закон зобов’язав релігійні об’єднання відображати належність до релігійної організації (об’єднання) за межами України, до якої вона входить, шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації.

Також цей закон установив обмеження в умовах війни доступу священнослужителів, релігійних проповідників, наставників релігійних організацій, керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України до частин, з’єднань ЗСУ та інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації або інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації або інших обмежень, передбачених законом.

Зазначається, що текст рішення та його резюме буде оприлюднено на офіційному вебсайті Конституційного суду 28 грудня 2022 року.

Передісторія:

  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада проголосувала за проект закону№5309 згідно з яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до Росії. Хоча саме назва УПЦ МП не була зазначена в законі.
  • Речник УПЦ МП архієпископ Климентзаявив: "Цей закон до нашої церкви ніякого стосунку не має, тому що жодним чином ніде не прописано, що ми маємо стосунок, субординацію, керування з якимось закордонним центром, де є держава-агресор".
  • Пізніше в УПЦ МПзаявили, що законопроєкт №5309 щодо перейменування церкви порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України і закликали президента Петра Порошенка ветувати його.
  • 22 грудня вказаний законпідписав 5-ий президент України Петро Порошенко.
  • Українська православна церква Московського патріархату заявила, щоініціюватиме звернення до Конституційного суду щодо закону, який зобов'язує її вказати в назві приналежність до Росії. Його подали 49 народних депутатів, в основному – представники партії ОПЗЖ.
  • ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО
 

В Україну повернули тіла 42 полеглих захисників

Вівторок, 27 грудня 2022, 13:17

ПОВЕРНЕННЯ ТІЛ ЗАГИБЛИХ У ЛИПНІ, ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО З МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ

27 грудня Україна повернула тіла 42 загиблих військовослужбовців.

Джерело: пресслужба Мінреінтеграції

Деталі: Операція з передачі тіл проводилася офісом Уповноваженого зі зниклих безвісти Олега Котенко та силовими структурами.

Мінрегінтерації повідомляє, що загалом Уповноваженому зі зниклих безвісти від моменту його призначення вдалося повернути додому тіла 869 захисників.


 

Серед опозиціонерів найбільший рейтинг має ще не створена партія Притули - соціологія ОП

Вівторок, 27 грудня 2022, 13:17

СЕРГІЙ ПРИТУЛА З ЧАСТИНОЮ КОМАНДИ СВОГО ФОНДУ. ФОТО ДМИТРА ЛАРІНА, УП

Закрита соціологія Офісу президента показує, що серед опозиційних сил ще не створена партія волонтера Сергія Притули має найбільший рейтинг.

Джерело: стаття "Української правди" Підсумки воєнного року: український спротив, переродження Зеленського, знищення олігархів

Деталі: Станом на початок листопада, згідно із закритими дослідженнями Банкової, рейтинг ще не створеної політсили Притули коливається в межах 12-14% серед тих, хто визначився з вибором.

Політсила п'ятого президента України Петра Порошенка, чия команда також робить акцент на його волонтерстві та допомозі ЗСУ, має підтримку приблизно 6-7% респондентів.

Детальніше про нинішні політичні розклади, головні трансформації, які пережила українська політика за понад 300 днів повномасштабного російського вторгнення, читайте тут.

 

Сторінка 33 з 110

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер