images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Нещасний випадок на Кременеччині зареєстрували слідчі Шумська

Вівторок, 27 грудня 2022, 13:11


Три доби медики боролися за життя жителя Шумської територіальної громади. Чоловік потрапив до медзакладу з численними переломами та тілесними ушкодженнями.

Як стало відомо, 70-річний житель Кременецького району 23 грудня на території власного домогосподарства обрізав дерева. Одна з гілок зачепилася за інше дерево і пенсіонер вирішив її підштовхнути. Йому це вдалося, але уламок впав на чоловіка і травмував його. Потерпілого помтив сусід. Він викликав швидку та поліцію.

Впродовж кількох днів лікарі намагалися врятувати пенсіонера, але їм це не вдалося. 26 грудня чоловік помер. Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 115 ККУ з поміткою "нещасний випадок".

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські вилучили в жителя Тернопільщини заборонені речовини

Вівторок, 27 грудня 2022, 13:11


Працівники відділення поліції № 1 м. Тернопіль відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. За скоєні протиправні дії підозрюваному загрожує обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Під час патрулювання одного із населених пунктів Тернопільського району, працівники сектору реагування патрульної поліції помітили чоловіка, який нервував. У ході проведення останньому поверхневої перевірки в нього виявили паперовий згорток з невідомою подрібненою речовиною рослинного походження зеленого кольору.

26-річний зловмисник у скоєному зізнався.

Згорток з вмістом правоохоронці вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополянка хотіла допомогти подрузі, а стала жертвою аферистів

Вівторок, 27 грудня 2022, 13:07


Працівники поліції продовжують документувати нові факти шахрайств вчиненних щодо мешканців області. Потерпілі повідомляють, що невідомі під різними приводами привласнюють їх готівку, при цьому діють від імені приятелів.

Від такого роду злочину потерпіла 31-річна мешканка міста. Вона розповіла, що в одній із соціальних мереж їй надійшло повідомлення від її подруги. Вона попросила позичити 2500 гривень, які пообіцяла повернути. Заявниця без роздумів здійснила транзакцію. Однак згодом вирішила телефонувати до приятель й уточнити чи в неї все гаразд. Натомість дівчина повідомила ,що вперше про таке чує. Потерпіла зрозуміла, що її ошукали та звернулася за допомогою до правоохоронців.

Відомості про подію працівники Тернопільського РУП внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські радять у разі отримання такого повідомлення зателефонувати цій людині і запитати про надсилання подібного прохання. Водночас для уникнення проблем із шахраями необхідно :

  • не надавати особистої інформації на незнайомих сайтах, що стосується паспортних і платіжних даних, номеру телефона, логінів тощо;
  • не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазинах та використовувати післяплату;
  • не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей, зокрема, щодо швидкого заробітку або кредитів;
  • перевіряти прохання про матеріальну допомогу, навіть якщо вони надходять з акаунтів знайомих людей.
  • встановлювати подвійну аутентифікацію на месенджерах;
  • в разі підозри щодо зламу сторінки – припиняти всі сесії месенджера на всіх пристроях через налаштування.

Якщо ви все-таки потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, телефонуйте в поліцію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Ізраїльські вчені заявили, що знайшли гробницю "повитухи Ісуса". ФОТО

П'ятниця, 23 грудня 2022, 12:49

Ізраїльські археологи дослідили 2000-літню печеру і заявили, що вона може бути місцем поховання "повитухи Ісуса" Саломеї.

Вчені знайшли нові артефакти та різьблення в печері, яка була місцем паломництва ранніх християн. Про це повідомило Управління старожитностей Ізраїлю (IAA), пише Live Science.

Зокрема, дослідники знайшли сотні глиняних олійних ламп, які купували паломники, перш ніж увійти в печеру.

Також на стінах виявили написи, висічені вірянами, причому деякі з них – арабською мовою.

 

Фото: IAA

Історія про Саломею-повитуху розповідається у Євангелії від Якова, яке вважається апокрифічним і не входить у біблійний канон.

Сьогодні Саломея майже невідома західним християнам, але ранні християни шанували її і зображали як повитуху Ісуса на іконах.

 

Ізраїльські вчені вважають, що виявили гробницю "повитухи Ісуса"

У Євангелії від Якова йдеться, що Саломея була сподвижницею іншої неназваної акушерки під час народження Ісуса.

За легендою, вона не могла повірити у незайманість Діви Марії, тому рука Саломеї засохла і зцілилася лише тоді, коли вона доторкнулась до колиски Ісуса.

 

Науковці дослідили печеру Саломеї і знайшли нові артефакти

Дослідження проводились у печері поблизу стародавнього міста Лахіш і приблизно за 48 кілометрів на південний захід від Єрусалиму.

Цю печеру ще 40 років тому знайшли грабіжники, а в 1984 році за розкопки взялися археологи.

 

Вчені вперше дослідили передній двір і знайшли у печері релігійні написи

Нове дослідження стало першим, у рамках якого археологи вивчали передній двір площею 350 квадратних метрів біля входу у печеру. Він прикрашений мозаїчною підлогою та оточений кам’яними стінами.

 

У Євангелії від Якова йдеться, що Саломея була сподвижницею іншої неназваної акушерки під час народження Ісуса

Сама печера складається з декількох камер з висіченими в скелях поховальними нішами (кохімами) й осуаріями (це місця для зберігання кісток).

"Саломея – загадкова фігура. Сімейна гробниця засвідчує, що її власники були високопоставленою родиною в юдейській Шефелі періоду "другого храму". Ім’я Саломея, ймовірно, з’явилося в давнину на одному з нині не збережених осуаріїв у гробниці", – кажуть дослідники.

 

Загалом Саломея – загадкова постать

Печера Саломеї залишалася закритою для публіки з моменту її відкриття, але після завершення поточних розкопок її відкриють для відвідувачів.

 

Після завершення поточних розкопок печеру Саломеї відкриють для відвідувачів

Нагадаємо, раніше в історичному центрі Києва знайшли древню печеру часів Київської Русі з наскельними малюнками.

Олена Барсукова

 

За жарти третьокласника відповідатимуть батьки

П'ятниця, 23 грудня 2022, 12:30

Пожартувати з поліцейськими вирішив учень третього класу однієї зі шкіл Бучача. Восьмирічний хлопець зателефонував на лінію "102" і повідомив, що в Тернополі на Бульварі Тараса Шевченка вбили людину.

Відповідні служби відреагували та виїхали перевірити слова додзвонювача. Проте інформація не підтвердилася.

Проведеними оперативними заходами правоохоронці з'ясували, що дзвінок надійшов з Бучача, а власник телефону - третьокласник. Коли до нього прийшли люди у формі, то він сказав, що вирішив просто розіграти поліціянтів.

Такі жарти не залишатимуться без уваги. Батьки школяра відповідатимуть перед законом згідно зі статтею 184 КУпАП - "Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей". Дана стаття передбачає попередження або накладення штрафу від 850 – 1700 грн.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

за жарти третьокласника відповідатимуть батьки
 

Неуважність та безпечність усіх учасників дорожнього руху - одна з причин автопригод

П'ятниця, 23 грудня 2022, 12:26


Пішоходи й водії автомобілів часто забувають, що на дорозі потрібно поводитися обережно та уважно всім учасникам дорожнього руху.

У четвер, 22 грудня, працівники поліції на автошляхах Тернополя та області зареєстрували три ДТП з потерпілими. Усі травмовані - це пішоходи.

В обласному центрі на вулиці Клінічна о 15:30 водій автомобіля Volkswagen Caddy, здійснюючи маневр повороту, на нерегульованому пішохідному переході збив жителя обласного центру, 1954 року народження. Чоловіка доправили до лікарні із забоями.

Ще один пішохід - 20-річний уродженець Івано-Франківщини став жертвою автопригоди, яка трапилася у селі Смиківці. О 17:30 водій автомобіля Peugeot Partner на переході здійснив наїзд на чоловіка. Останньому надавали меддопомогу, але без госпіталізації.

Із забоями, травмами та іншими ушкодженнями до реанімаційного відділення потрапив ще один пішохід. Потерпілого на нерегульованому переході на вулиці Микулинецькій в Тернополі збив водій автомобіля Daewoo Nubira.

Працівники поліції розшукують очевидців даної автопригоди. Якщо ви проходили чи проїжджали повз місце, де трапилася автопригода або бачили сам момент нещастя, зателефонуйте за вказаними телефонами та повідомте деталі. Анонімність гарантується.

Телефони: (067)351-38-37, (096)197-68-38 або на лінію "102".

У всіх водіїв взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Кожен пішохід повинен бути впевнений, що водій знає і дотримується всіх правил дорожнього руху і пропустить його на переході, а кожен водій повинен розраховувати на те, що ніхто з пішоходів, які переходять дорогу, не створять для водія аварію.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

неуважність та безпечність усіх учасників дорожнього руху - одна з причин автопригод
 

Іран погрожує Зеленському через промову в Конгресі

Четвер, 22 грудня 2022, 14:16

Речник міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канаані в четвер розкритикував заяви Володимира Зеленського про військову підтримку Тегераном Москви у війні проти України.

Як повідомляє "Європейська правда", коментар Канаані було опубліковано на сайті іранського МЗС.

У ньому стверджується, що Іран "не постачав жодної військової техніки жодній стороні для використання у війні в Україні" та завжди поважав територіальну цілісність усіх країн включно з Україною.

"Зеленському варто було б знати, що стратегічне терпіння Ірану щодо таких безпідставних звинувачень не є безмежним", – заявив представник іранського МЗС.

Також Канаані порадив українському президенту "винести урок з долі деяких інших політичних лідерів, які задовольнялися підтримкою США".

Нагадаємо, у промові перед обома палатами Конгресу глава держави вкотре заявив про військову підтримку Іраном Росії.

"Коли Росія не дістає до наших міст артилерією, вона намагається знищити їх ракетами. Ба більше, Росія знайшла спільника в цій геноцидній політиці – Іран. Іранські вбивчі дрони, які йдуть до Росії сотнями, стали загрозою для нашої критичної інфраструктури. Так один терорист знаходить іншого. Питання часу, коли вони вдарять по інших ваших союзниках, якщо ми не зупинимо їх зараз", – сказав він.

Як відомо, Росія останні кілька місяців активно використовувала іранські безпілотники-камікадзе Shahed, видаючи їх за російські дрони "Герань", а також вела переговори з Тегераном про постачання додаткової зброї, насамперед ракет. Крім того, за деякими даними, в окупованій Україні були іранські інструктори, які допомагали російським силам.

США, Європейський Союз і Канада вже запровадили санкції проти Ірану за військову допомогу Росії, а Україна обговорює можливість розриву дипломатичних відносин з Іраном. Офіційно Москва й Тегеран заперечують звинувачення Заходу.

 

Держдума РФ зобов'язала таксі передавати дані ФСБ

Четвер, 22 грудня 2022, 13:58

Російська Держдума на засіданні 22 грудня ухвалила закон, що регулює роботу сфери таксі.

Джерело: російське видання РБК

Деталі: Розгляд законопроєкту вівся з травня 2022 року.

Згідно із законом служба замовлення легкового таксі буде зобов'язана надати органам ФСБ автоматизований віддалений доступ до інформаційних систем і баз даних, які використовуються для отримання, зберігання, оброблення та передачі замовлень легкового таксі.

Закон також передбачає створення трьох регіональних реєстрів таксі - регіонального реєстру служб замовлення таксі, регіонального реєстру перевізників легковими таксі, а також регіонального реєстру легкових таксі.

Передбачається також створення федеральної державної інформаційної системи легкових таксі, яка здійснюватиме збір, обробку, систематизацію, зберігання відомостей з реєстрів з наданням уповноваженим органам можливості ведення зазначених реєстрів і доступу до відомостей, що містяться в зазначеній інформаційно-аналітичній системі.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Росія ймовірно масово випустить ракети по Україні 22 чи 23 грудня - джерела

Четвер, 22 грудня 2022, 12:47

ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

Росія ймовірно вдасться до чергового масованого ракетного обстрілу України 22 або 23 грудня.

Джерела: співрозмовники УП у розвідці

Деталі: Джерела у розвідці вказують, що Росія залучить до удару всі наявні в її збройних силах носії крилатих ракет з дальністю від 500 км і більше.

Всього планується випустити не менше 67 крилатих ракет. Наступної доби після удару не виключається застосування ударних безпілотників.

Як розповіли у розвідці, Росія готується використати не менше чотирьох "Искандерів", від восьми до 14 літаків Ту-95МС, близько трьох носіїв РК "Калибр" і до трьох літаків Ту-22М3.

Також, за наявною інформацією, Севастопольський морський порт в окупованому Криму обмежив територію пересування будь-яких кораблів і літальних апаратів з 23 по 27 грудня через проведення ракетних стрільб.

Передісторія: Попередній масований ракетний обстріл Росія вчинила 16 грудня. Тоді окупанти випустили 74 ракети.

 

TikTok активізує зусилля, щоб укласти угоду про безпеку з урядом США – Reuters

Четвер, 22 грудня 2022, 12:16

Китайська соцмережа TikTok пропонує керувати більшою частиною свого бізнесу на відстані, намагаючись переконати уряд США дозволити їй залишатися у власності китайської технологічної компанії ByteDance.

Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Протягом останніх трьох років TikTok намагається запевнити урядові відомства та установи США, що персональні дані громадян США недоступні, а контент не може бути використаний Комуністичною партією Китаю або будь-якою іншою організацією, яка під впливом уряду цієї країни.

Минулого року президент Джо Байден скасував указ свого попередника Дональда Трампа про заборону TikTok в США, але переговори між його адміністрацією і компанією продовжилися щодо потенційної угоди, яка б вирішила проблеми безпеки.

"Американські законодавці, які прагнуть посилити тиск на Китай в рамках більш широкої низки суперечок щодо торгівлі, інтелектуальної власності та прав людини, скористалися проблемами безпеки TikTok, щоб чинити тиск на Білий дім і змусити його зайняти жорстку позицію", - пише Reuters.

TikTok вже представив кілька заходів, спрямованих на заспокоєння уряду США, включаючи угоду з Oracle про зберігання даних користувачів додатку в США і створення підрозділу United States Data Security для нагляду за захистом даних і рішеннями про модерацію контенту.

За словами джерела, знайомого з цим питанням, TikTok витратив 1,5 мільярда доларів на найм та витрати на реорганізацію для створення цього підрозділу.

Але деякі урядовці, в тому числі в Міністерстві оборони США, Федеральному бюро розслідувань і Центральному розвідувальному управлінні, як і раніше виступають проти угоди про безпеку, повідомляють джерела.

Ці посадовці стверджують, що користувачі TikTok і надалі залишатимуться вразливими, оскільки додаток все ще покладатиметься на технологію ByteDance, яка також керує китайським додатком для коротких відео Douyin.

Щоб подолати ці перешкоди, TikTok намагається забезпечити нові рівні нагляду з боку уряду США. Це розширило роль Oracle до забезпечення того, щоб технологічна інфраструктура TikTok була відокремлена від ByteDance, повідомили джерела.

За словами джерел, Oracle перевірить як коди додатків, які визначають зовнішній вигляд TikTok, так і коди серверів, які забезпечують такі функції, як пошук і рекомендації.

Перевірки будуть відбуватися в спеціальних "центрах прозорості", які відвідають інженери Oracle, перший з яких планується відкрити в Меріленді в січні, додало одне з джерел.

TikTok також запропонував сформувати "довірену" раду, яка буде керувати підрозділом USDS незалежно від ByteDance, повідомили джерела.

Цей підрозділ тимчасово очолює Ендрю Бонільо, колишній агент Секретної служби США, і до досягнення угоди з безпеки з США він підпорядковується генеральному директору TikTok Шоу Зі Чу.

За словами джерел, рада директорів USDS буде складатися з трьох членів, які будуть перевірені Комітетом з іноземних інвестицій в США та комісією з національної безпеки.

ByteDance не матиме контролю над радою та її рішеннями, навіть якщо вона буде оплачувати діяльність підрозділу USDS, додали джерела.

TikTok також намагався найняти незалежних аудиторів і спостерігачів, які будуть оплачуватися компанією, але звітувати перед CFIUS, кажуть співрозмовники.

Прес-секретар TikTok відмовилася коментувати конкретні поступки, які компанія зробила уряду США, але сказала, що рішення щодо проблем безпеки, з якими вона звернулася до CFIUS, було "всеосяжним".

Нагадуємо:

Члени Палати представників і Сенату США представили законопроєкти, в яких пропонується заблокувати соціальні мережі, пов’язані з Китаєм, Росією, Кубою, Північною Кореєю та Венесуелою, в тому числі соцмережу TikTok.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

У ще одному територіальному підрозділі поліції Тернопільщини запрацювала система «Custody Records»

Четвер, 22 грудня 2022, 12:14

Автоматизовану систему відеонагляду для захисту прав затриманих та поліцейських запроваджено у Чортківському районному відділі поліції. Це вже другий кущовий підрозділ поліції на Тернопільщині, де працює пілотний проєкт «Custody records».

Оглянути роботу системи завітали представники Управління дотримання прав людини Національної поліції України, місцевої влади й правоохоронних структур краю.

Вже півтора року система «Custody Records» ефективно працює у Тернопільському райуправління поліції. Вона автоматизує роботу поліцейського, фіксує усі дії із затриманими особами та запобігає порушенню прав людини.

«Є реальні приклади, коли це рятувало поліцейських, унеможливлювало незаконні дії щодо затриманих осіб, дисциплінувало правоохоронців. Для поліцейського важливо відчувати, що він у безпеці, усі його дії зафіксовані і можуть слугувати доказами у правовому полі», - зауважив начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко.

Впровадження проєкту «Custody Records» у Чортківському районному відділі поліції стало можливим завдяки фінансуванню Нацполіції України та виділеним коштам із бюджету Чортківської громади. Поліцейські переобладнали службові приміщення відповідно до стандартів та встановили сучасне обладнання відеофіксації.

Учасникам заходу на прикладі умовного правопорушника продемонстрували роботу системи: від моменту затримання особи, її утримання у відділку та проведення усіх необхідних слідчих дій.

Важливість впровадження сучасних методів у роботі поліцейських активно підтримують представники обласної та місцевої влади. Перший заступник начальника Тернопільської військової обласної адміністрації Ігор Дем’янчук та міський голова Чорткова Володимир Шматько зауважили, що вони зацікавлені у таких безпекових реформах і надалі будуть приділяти велику увагу їх реалізації.

 

Телефонний аферист обшахраював жительку Теребовлянщини

Четвер, 22 грудня 2022, 12:13


Збій системи – саме під таким приводом пройдисвіт зателефонував до мешканки області, довідався конфіденційну інформацію та спустошив електронний гаманець краянки.

Як розповіла заявниця, до неї зателефонував невідомий та представився співробітником фінансової установи. Ввійшовши в довіру він дізнався вміст смс-повідомлення, яке надійшло на телефон жінки та персональні дані. Як наслідок з рахунку краянки зникло майже 20 000 гривень

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Лановеччині снігоочисник смертельно травмував перехожого

Четвер, 22 грудня 2022, 12:12


Дорожньо-транспортна пригода зі смертельними наслідками трапилася 21 грудня близько 18:00. На автодорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече водій вантажного самоскида, обладнаного ковшем для розчищення дорожнього покриття, допустив наїзд на перехожого.

Житель села Старий Вишнівець, 1958 року народження, знаходився на проїжджій частині дороги.

На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, водій вантажівки "МАЗ" зачепив ковшем перехожого. Травми чоловіка виявилися несумісними із життям.

У кермувальника взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство згідно із частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

на лановеччині снігоочисник смертельно травмував перехожого
 

Тернопільських поліцейських навчали надавати психологічну допомогу у екстремальних ситуаціях

Четвер, 22 грудня 2022, 12:09

Спеціальні навчання, спрямовані на формування навиків з управління стресу у дорослих, продовжують проводити психологи для тернопільських поліцейських. Заняття відбуваються  у межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яку координує Офіс першої леді Олени Зеленської та МОЗ України.

Алгоритм дій поліціянтів по наданню психологічної допомоги та підтримки громадян під час екстремальних ситуацій пов’язаних з військовими діями – така тематика тренінгових занять для працівників тернопільської поліції , які виконуватимуть спеціальні завдання на деокупованих територіях.

Поліцейський психолог Алла Круть провела для колег практичні вправи, які формують основні навики та побудують вміння психологічної саморегуляції під час нетипових екстремальних ситуацій. Вона сформулювала корисні поради, як опанувати себе в критичних умовах та  підтримати тих, хто поруч.

Окремо психологиня торкнулася рекомендацій по роботі з населенням. Увагу слухачів тренінгу було приділено формуванню вмінь надання повноцінної та ефективної підтримки громадянам різних вікових категорій, зокрема дітям та особам похилого віку, чиє психічне здоров’я зазнало шкоди через війну.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

тернопільських поліцейських навчали надавати психологічну допомогу у екстремальних ситуаціях
тернопільських поліцейських навчали надавати психологічну допомогу у екстремальних ситуаціях
тернопільських поліцейських навчали надавати психологічну допомогу у екстремальних ситуаціях
тернопільських поліцейських навчали надавати психологічну допомогу у екстремальних ситуаціях
тернопільських поліцейських навчали надавати психологічну допомогу у екстремальних ситуаціях
 

Безкоштовно будуть харчуватися діти військових в освітніх закладах Тернополя

Середа, 21 грудня 2022, 11:51


Безкоштовно будуть харчуватися діти військових в освітніх закладах Тернополя
У Тернополі діти батьків, які сьогодні воюють у російсько-українській війні будуть харчуватися безкоштовно в освітніх закладах міста.

Дане рішення прийняли сьогодні, 21 грудня на засіданні виконавчого комітету ТМР.

Учні закладів середньої та професійно-технічної освіти, чиї батьки беруть часті у війні, харчуватимуться безкоштовно.

Рішенням доповнено перелік категорії учнів, які мають право на безкоштовне харчування у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти.

Так, звільняються від оплати за харчування учні пільгових категорій закладів загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти та Галицького фахового коледжу імені В’ячеслава Чорновола.

Безкоштовно харчуватимуться також діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у Тернопільській спеціальній загальноосвітній школі та учнів Тернопільського академічного ліцею «Генезис», які навчаються у класах спортивного профілю.

 

У Тернополі депутати вирішили повернути Почаївську лавру державі

Середа, 21 грудня 2022, 11:47

У Тернополі депутати вирішили повернути Почаївську лавру державі
На сесії Тернопільської обласної ради депутати проголосували за звернення, щодо повернення комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври XVIII-XIX століття до державної власності та розслідування антиукраїнської діяльності священнослужителів УПЦ МП.

Звернення адресовано до прем'єр-міністра України, голів Верховної Ради та СБУ і до генерального прокурора України.

За звернення проголосували 49 депутатів із 50 зареєстрованих, — повідомляє Суспільне.

Результати голосування - фото 105114

Результати голосування

Джерело фото: Соломія Струс/Суспільне Тернопіль

Сьогодні відбувається сесія Тернопільської обласної ради. Планують розглянути 170 питань.

"Тернополяни" писали, що Почаївську лавру віддадуть у безоплатне користування Православній Церкві України.

 

Відновлення пошкоджених росіянами мереж тривають безперервно: на ранок 21 грудня зберігаються значний дефіцит в енергосистемі

Середа, 21 грудня 2022, 11:45

Відновлення пошкоджених росіянами мереж тривають безперервно: на ранок 21 грудня зберігаються значний дефіцит в енергосистемі
На ранок 21 грудня зберігаються значний дефіцит потужності в енергосистемі, а також обмеження, спричинені пошкодженнями магістральних мереж систематичними ракетними та безпілотними атаками.

У зв’язку з чим до всіх областей доведені ліміти споживання, перевищення яких призводить до застосування аварійних обмежень.

Наразі працюють усі види генерації.

Водночас ситуація у центральному регіоні, зокрема і у Києві, залишається все ще складною.

Ворог вночі знову обстрілював артилерією деокуповані райони на сході та півдні, внаслідок чого пошкоджені електромережі. Ремонтні роботи вже розпочато.

Відновлення пошкоджених росіянами мереж тривають безперервно.

«Укренерго», оператори електростанцій та оператори систем розподілу роблять все можливе, щоб покращити ситуацію з електропостачанням у кожному регіоні України.

На зображенні може бути: текст

 

На благодійному ярмарку в Ланівцях збирали гроші на автомобіль для ЗСУ (ФОТО)

Середа, 21 грудня 2022, 11:45

На благодійному ярмарку в Ланівцях збирали гроші на автомобіль для ЗСУ (ФОТО)
На благодійному ярмарку у Лановецькій громаді зібрали кошти для Збройних сил України.

18 грудня біля резиденції святого Миколая діяв благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ, на якому вдалося зібрати 10 300 гривень.

«Борщ з пампушками, юшка рибна, вареники з сиром, картоплею та капустою, а також різноманітна солодка випічка – усе це приготували працівники культури громади. Усі ці страви господині приправили любов’ю до рідного краю та вірою в нашу Перемогу», - поділилися у Лановецькій міськраді.

Усі виручені кошти передали волонтерці Наталі Гамері на придбання автомобіля для солдата Тараса Коляди.

За словами волонтерки, саме цієї суми не вистачало для закриття збору.

«Дякуємо кожному, хто придбав страви на ярмарку і тим самим долучився до благодійності», - зазначили організатори.

 

320795945_442172024629833_2846209679666334390_n.jpg

320722637_711848286873616_8845761415340143404_n.jpg

 

У Тернополі встановлять пам'ятник головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу

Середа, 21 грудня 2022, 11:44

У Тернополі встановлять пам'ятник головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу
В обласному центрі у наступному році планують встановити монумент головнокомандувачу Української повстанської армії Роману Шухевичу.

Відповідне рішення прийняли сьогодні - 21 грудня на сесії Тернопільської обласної ради.

За дане рішення проголосували більшість депутатів.

До слова, Роман Шухевич (псевдо: «Білий», «Дзвін», «Роман Лозовський», «Степан», «Чернець», «Чух», «Тур», «Тарас Чупринка»; 30 червня 1907, м. Львів, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина  — 5 березня 1950, с. Білогорща, нині у складі м. Львова, Українська РСР, СРСР) — український політик, громадський і державний діяч, військовик.

Член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів. Активний діяч ОУН.

Один з організаторів замаху на Станіслава Собінського та Еміліяна Чеховського. Учасник боїв на Красному полі на стороні Карпатської Січі.

Командир з боку українців українського військового підрозділу «Нахтігаль» у складі іноземних легіонів Вермахту (1941–1942).

Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії (1943—1950), голова Секретаріату Української головної визвольної ради (1943–1950).

Борець за незалежність України у XX сторіччі. Батько Юрія-Богдана Шухевича, старший брат Юрія Шухевича.

 

В Україні майже 13 тисяч студентів-контрактників переведуть на бюджет: про кого йдеться

Вівторок, 20 грудня 2022, 12:07

В Україні дозволили перевести на навчання за державним замовленням майже 13 тисяч студентів-контрактників.

Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Йдеться, зокрема, про студентів з тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій, які вступили до коледжів та університетів до 2021 року включно.

Також на безоплатне навчання переведуть:

  • дітей загиблих захисників України,
  • учасників бойових дій,
  • осіб з інвалідністю внаслідок війни.
Фото: PeopleImages.com/Depositphotos

Відомство наразі схвалило трохи більше, ніж половину заявок. Загалом до МОН надійшло 22 643 звернення від 311-и закладів фахової передвищої та вищої освіти щодо переведення студентів на бюджетні місця.

При цьому у жовтні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що цього року переведуть на бюджет понад 80 тисяч людей. Для відповідного проєкту держава виділить 363 мільйони гривень.

Наостанок Шкарлет додав, що усі студенти, які мають право перевестися на безоплатне навчання і до 18 листопада 2022-го подали відповідні документи, будуть переведені на бюджет.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України пояснювали, хто зі студентів-контрактників може перевестися на безоплатну форму навчання.

Діана Кречетова

 

У Чувашії вибухнув газопровід – ЗМІ

Вівторок, 20 грудня 2022, 11:56

На газопроводі в російській Чувашії стався вибух і почалася пожежа, за інформацією ЗМІ.

Джерело: Медуза з посиланням на Telegram-канал Mash

Деталі: Вибух стався на газопроводі між селом Калініно і селом Ямбахтіно Вурнарського району Чувашії. За попередньою інформацією, стався витік газу. ЗМІ повідомляють, що інформації про постраждалих немає. На місце виїхали співробітники МНС.

 

Оголошено лонгліст номінантів премії Drahomán Prize 2022

Вівторок, 20 грудня 2022, 11:52

Оголошено довгий список номінантів премії для перекладачів з української мови на мови світу Drahomán Prize 2022. До нього цьогоріч увійшли 15 перекладачів.

Серед номінантів – найбільше перекладачів з української на англійську мову. Також є перекладачі на фінську, італійську, португальську, румунську, білоруську, французьку, литовську, вірменську, польську, македонську, болгарську та грузинську мови.

Заявки на премію надійшли з 14 країн, серед яких – Болгарія, Бразилія, Велика Британія, Вірменія, Грузія, Італія, Канада, Литва, Північна Македонія, Польща, Румунія, США, Фінляндія, Франція.

До довгого списку Drahomán Prize 2022 увійшли:

Андрейчик Марко. Переклад англійською: Володимир Рафєєнко. Мондеґрін: Пісні про смерть і любов

Балк Ееро. Переклад фінською: Лариса Денисенко. Майя та її мами

Броджі Джованна. Переклад італійською: Сергій Жадан. Інтернат

Волянська Лідія. Переклад англійською: Оксана Кісь. Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти

Ґавдида Еміліо. Переклад португальською: Володимир Сергійчук. Голодомор 1932-1933 років як геноцид українства

Гарбацкі Уладзіслав. Переклад білоруською: Агатангел Кримський. Бейрутські оповідання

Гощук Марія. Переклад румунською: Сергій Жадан. Інтернат

Дмитришин Ірина. Переклад французькою: Сергій Жадан. Інтернат

Капкан Василь. Переклад литовською: Валерій Маркус. Сліди на дорозі

Карагезян Раїса. Переклад вірменською: Іван Нечуй-Левицький. Кайдашева сім'я

Корнес Патрік Джон. Переклад англійською: Леся Українка. Лісова пісня

Пйотровський Мацєй. Переклад польською: Василь Барка. Жовтий князь

Станойоскі Ігор. Переклад македонською: Андрій Любка. Твій погляд, Чіо-Чіо-сан

Христова Камберова Райна. Переклад болгарською: Любко Дереш. Культ

Чілачава Рауль. Переклад грузинською: Іван Андрусяк. Морськосвинський детектив

 

Фото: Kevin Fuchs

 

Премія Drahomán Prize, що вручається за високу перекладацьку майстерність та внесок у промоцію української літератури за кордоном, була заснована 2020 року Українським інститутом, Українським ПЕН та Українським інститутом книги. Першою лауреаткою премії стала німецька перекладачка Клаудія Дате. У 2021 році її отримав польський перекладач Богдан Задура.

Ім’я лауреата премії за 2022 рік оголосять під час урочистої церемонії.

Марія Кабацій

 

Інтернет-шахрай спустошив електронний гаманець краянина

Вівторок, 20 грудня 2022, 11:40

Зловмисники створюють недостовірні посилання з метою отримання інформації про банківські реквізити та конфіденційну інформацію. Як тільки громадяни заповняли відомості, з їх електронних гаманців зникали заощадження, які пройдисвіти знімали без труднощів.

Від такого роду злочину потерпів й мешканець Чортківського району, який купував через інтернет електричну зубну щітку. Аферист надсилав краянину фішингове-повідомлення, де чоловік ввів реквізити свого банківського рахунку та коди доступу. Як наслідок заявник втратив 27500 гривень.

Відомості про подію слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Такий вид шахрайства називається фішингова атака – це спроба отримати особисту інформацію через Інтернет оманливим шляхом. Зазвичай, вона здійснюються через електронні листи, оголошення або сайти, схожі на ті, які користувач відвідує. Наприклад, на електронну пошту може прийти лист, схожий на лист із банку, з проханням підтвердити номер банківського рахунку.

Зловмисники в посиланні просять вказати такі дані:

• Імена користувача та паролі;

• Номери соціального страхування;

• Номери банківських рахунків;

• PIN-коди (особисті ідентифікаційні номери);

• Номери кредитних карток;

• Дівоче прізвище матері;

• День народження.

Не варто відкривати посилання від незнайомих або малознайомих співрозмовників, проходити авторизацію на сторонніх сайтах, а також надавати платіжні дані. Саме таким чином на спеціально створених сайтах шахраї отримують доступ до ваших персональних даних.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Телефонний аферист обшахраював жительку Тернополя

Вівторок, 20 грудня 2022, 11:17


Ваш банківський рахунок заблоковано, збій системи або ж збільшення кредитного ліміту – саме під такими способами пройдисвіти телефонують до мешканців області та довідуються конфіденційну інформацію. Вони спустошують електронні гаманці, привласнюючи заощадження краян.

Від такого роду злочину й потерпіла мешканка обласного центру. До заявниці зателефонував невідомий та представився співробітником фінансової установи. Ввійшовши в довіру він дізнався вміст смс-повідомлення, яке надійшло на телефон тернополянки. Як наслідок з рахунку краянки зникло майже 4000 гривень

Відомості про подію слідчі Тернопільського РУП внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

«Теплий одяг воїнам з Тернополя», - військовослужбовці можуть отримати термобілизну

Вівторок, 20 грудня 2022, 11:13

3100 комплектів термобілизни ще на початку грудня передала Тернопільська міська рада нашим захисникам.

Як роз’яснює міський голова Сергій Надал, з настанням холодної пори року у військових з’являються нові потреби. Для того, щоб забезпечити їх теплом, ми вирішили придбати кожному тернополянину, хто сьогодні служать у лавах ЗСУ, комплект зимової термобілизни польського виробництва. Термобілизну передали безпосередньо у військові частини за місцем проходження служби наших тернополян.

А для захисників у військові частини, де служить невелика кількість тернополян, захисники або їхні родичі зможуть звернутися в Тернопільський міський територіальний центр соціального обслуговування населення (за адресою вул. Миколи Лисенка, 8), та отримати комплект термобілизни.

Для отримання термобілизни може звернутися захисник самостійно (необхідно мати документи - посвідчення УБД, або довідку з військкомату), а якщо термобілизну хочуть отримати та передати захиснику родичі, то їм необхідно мати документи, що посвідчують родинні зв’язки та копії документів військового.

Також уточнити, чи є військовий у списках на отримання комплекту термобілизни, поданих військкоматом, можна на «гарячій» лінії Тернопільської міської ради +38 (067) 009 15 40.

 

ФІФА відмовила Зеленському у проханні поширити послання миру на фіналі ЧС – CNN

П'ятниця, 16 грудня 2022, 11:58

Міжнародна федерація футболу (FIFA) відхилила прохання президента України Володимира Зеленського виступити з посланням про мир на фіналі чемпіонату світу з футболу в Катарі у неділю 18 грудня.

ДжерелоCNN із посиланням на своїх співрозмовників

Деталі: Як повідомило джерело CNN, Офіс Зеленського запропонував ФІФА з'явитися у відеозверненні до вболівальників на стадіоні перед початком матчу і був здивований негативною відповіддю.

Пряма мова джерела: "Ми думали, що ФІФА хоче використати свою платформу для більшого блага".

Більше деталей: Невідомо, чи хоче Зеленський звернутися наживо, чи в записі.

Джерело додало, що переговори між Україною та керівним органом спорту все ще тривають.

Чому це важливо: Зеленський наполегливо бореться за те, щоб Україна постійно перебувала в центрі уваги світової спільноти з моменту широкомасштабного вторгнення Росії наприкінці лютого. Для цього він серед іншого робить звернення до різних країн світу і міжнародних інституцій.

Нагадаємо: Зараз в Катарі проходить чемпіонат світу з футболу. У неділю відбудеться фінальний матч змагань між збірними Аргентини і Франції.

ЄВГЕН КІЗІЛОВ 

 

У готелі Берліна лопнув величезний акваріум з 1 млн літрів води, двоє постраждалих

П'ятниця, 16 грудня 2022, 11:47

У фоє готелю Radisson Blu в центрі Берліна лопнув акваріум з мільйоном літрів води, затопивши готель і прилеглі вулиці.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Акваріум AquaDom, який містив 1500 тропічних риб, має висоту 14 метрів і описується як найбільший окремо стоячий циліндричний акваріум у світі.

Поліція заявила, що було завдано "неймовірної шкоди морському середовищу" і двоє людей були поранені осколками скла.

Зображення в соціальних мережах показали величезну кількість пошкоджень у фоє готелю.

 

Уламки від прориву також були розкидані на вулиці перед будівлею, яка була закрита через затоплення.

Акваріум було модернізовано два роки тому, а всередині збудовано прозорий ліфт для відвідувачів. Деякі номери в готелі рекламуються як такі, що мають вид на акваріум.

Берлінське управління громадського транспорту повідомило, що вулиця Карла Лібкнехта біля готелю була перекрита через "надзвичайну кількість води на дорозі".

 
ТАК ВИГЛЯДАВ АКВАРІУМ ДО АВАРІЇ

Поліція заявила, що "величезна кількість" води витікає на прилеглі вулиці, і люди в цьому районі повинні їздити обережно.

Відео, розміщені в соціальних мережах рано вранці в п'ятницю, показали значні пошкодження акваріума, причому резервуар виглядав порожнім, а вода витікала з труб у фоє.

 

У Нью-Йорку заборонять продавати у зоомагазинах котів, собак і кроликів

П'ятниця, 16 грудня 2022, 11:45

Нью-Йорк став останнім штатом США, який заборонив продаж котів, собак і кроликів у зоомагазинах.

Така міра має запобігти комерційним операціям з розведення тварин, які критики називають "цуценячими заводами", повідомляє Associated Press.

Новий закон, який підписала губернаторка Кеті Хочул і який набуде чинності в 2024 році, дозволяє зоомагазинам співпрацювати з притулками, щоб пропонувати врятованих або покинутих тварин для усиновлення.

Він також забороняє заводчикам продавати більше дев’яти тварин на рік.

Фото: impleFoto/Depositphotos

"Це – дуже велика справа. У Нью-Йорку є багато покупців і вони дають чималий прибуток "цуценячим заводам", тому ми намагаємося скоротити попит на роздрібному рівні", – каже сенатор Майкл Гіанаріс.

Він додав, що "цуценячі заводи" ставляться до тварин "як до товарів".

Утім, представники зоомагазинів вважають, що закон не призведе до закриття компаній заводчиків чи підвищення стандартів догляду за тваринами, а магазини, які залишилися у о Нью-Йорку, можуть закритися.

Каліфорнія прийняла подібний закон у 2017 році, ставши першим штатом, який заборонив продажі тварин.

У 2020 році штат Меріленд заборонив продаж котів і собак у зоомагазинах, що викликало негативну реакцію власників магазинів і заводчиків, які оскаржили цей захід у суді.

Через рік штат Іллінойс заборонив зоомагазинам продавати комерційно вирощених цуценят і кошенят. У Нью-Йорку групи захисту домашніх тварин уже давно закликають до повного закриття підприємств, які вирощують і продають тварин з метою отримання прибутку, стверджуючи, що тварин вирощують у нелюдських умовах, перш ніж відправити їх у магазини.

Еміліо Ортіс, менеджер зоомагазину Citipups у Нью-Йорку, сказав, що новий закон може стати смертним вироком для бізнесу, в якому він працював більше десяти років.

"90% нашого бізнесу – це продаж собак. Ми цього не переживемо", – сказав Ортіс, який вважає заборону несправедливою по відношенню до магазинів, які працюють з відповідальними заводчиками.

Новий закон не торкнеться людей, що продають тварин, яких виростили самі.

Ліза Хейні, яка розводить гіпоалергенних собак, підтримує закон. Вона продає тварин людям з алергією і каже, що кожна її тварина гарантовано знаходить свій дім.

За словами Лізи, закон дозволить покупцям краще знати, звідки походять їхні домашні тварини.

Яна Осадча

 

"Укренерго" через ракетні обстріли оголосило про надзвичайну ситуацію

П'ятниця, 16 грудня 2022, 11:27

У п’ятницю внаслідок масованих ракетних обстрілів з боку РФ по електроенергетичній інфраструктурі України відбулася втрата понад 50% споживання об’єднаної енергосистеми країни.

Про це заявили в "Укренерго".

Це визначає настання режиму системної аварії, пояснили в компанії.

"При цьому, відповідно до Правил ринку (Розділ 9 пп. 9.1.2), повідомляємо про настання надзвичайної ситуації, починаючи з розрахункового періоду з 09:00 16.12.2022 року", - йдеться у заяві.

Нагадаємо:

У зв’язку з пошкодженнями російськими ракетами енергетичних об’єктів в декількох областях України по всій країні вводяться аварійні відключення світла.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Дешевий товар онлайн найчастіше пропонують аферисти: поліцейські застерігають від подібних злочинів

П'ятниця, 16 грудня 2022, 11:18


«Техніка по ціні конфіскату» – саме таке оголошення зацікавило мешканця міста Монастириська, бо саме шукав в мережі дешевий ноутбук. Однак заробив лише аферист, який розмістив пост у соцмережі.

Чоловік вибрав модель та зателефонував за вказаним в оголошені номером. Продавець захотів передоплату, ще й сам зазначив, що зараз в Інтернеті багато афер, тому він має перестрахуватися. Покупець погодилася оплатити товар і перевів на невідомий рахунок 8 тисяч гривень.

На цьому торги скінчилися. Хитрий шахрай навіть вислав номер накладної, яка виявилася недійсною. Номер його перестав відповідати й зник з мережі, як і оголошення. Бажаний товар потерпілий так і не отримав.

За фактом шахрайства поліцейські розпочали кримінальне провадження, особу зловмисника встановлюють.

Працівники поліції вкотре нагадують: торгуючи чи купуючи у мережі, будьте особливо пильними! Не поспішайте оплачувати товар, сподіваючись на чесність продавця. Читайте відгуки інших клієнтів про нього, просіть вислати детальні фото і відео на телефон. Шахраї створюють оголошення з неіснуючим товаром, тому підтвердити його наявність не мають можливості.

Перевіряйте номер телефону на сайті Кіберполіції у розділі https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/

І найголовніше – оплачуйте товар після його отримання, або ж відправляйте невелику суму завдатку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Двох злодіїв-гастролерів затримали поліціянти Тернопільщини

П'ятниця, 16 грудня 2022, 11:17


Позбавлення волі на строк від семи до десяти років загрожує двом переселенцям. Чоловіків на гарячому затримали працівники поліції №5 Підволочиська.

15 грудня двох невідомих у багатоквартирному будинку Підволочиська з сумками побачили місцеві мешканці. Чоловіки втекли, а потерпілі викликали поліцію. Злодії з підвального приміщення забрали інструменти та одяг.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами слідчі встановили місцеперебування злодіїв. Останні саме сідали у потяг, який прямував у напрямку Львова. Їх затримали відповідно до статті 208 КПК.

Підозрювані - жителі Харківської та Луганської областей. Чоловіки уже неодноразово притягувалися до відповідальності за майнові злочини. Під час війни вони, як переселенці, "гастролювали" Київською та Вінницькою областями. Після грабунку у Тернополі планували їхати до Львова.

Дуету злодіїв уже оголосили підозру згідно із частиною 4 статті 186 ККУ. Їх перевіряють на причетність до інших злочинів, оскільки при обшуку у чоловіків вилучили чужі речі. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

двох злодіїв-гастролерів затримали поліціянти тернопільщини
 

19-річного тернополянина поліцейські підозрюють у скоєнні крадіжки двох велосипедів

П'ятниця, 16 грудня 2022, 11:15


Зловмисник поцупив з під’їзду будинку чужі двоколісники.

До співробітників Тернопільського райуправління поліції із заявою звернулася жителька обласного центру. Жінка повідомила, що хтось викрав два її велосипеди, які були прив’язані тросом до перил сходів у під’їзді.

Виїхавши на місце події поліцейські встановили, що зловмисник перерізав кріплення і таким чином заволодів майном потерпілої. Вартість краденого встановлюється.

У ході оперативних заходів співробітники карного розшуку встановили особу крадія. Ним виявися тернополянин, 2003 року народження. Зловмисник у скоєному зізнався. Вирішується питання про оголошення йому підозри за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

19-річного тернополянина поліцейські підозрюють у скоєнні крадіжки двох велосипедів
 

У Тернополі без світла працюють 225 закладів торгівлі та сфери послуг

П'ятниця, 16 грудня 2022, 11:14

У Тернополі 225 закладів торгівлі та сфери послуг працюють без світла. Усіх їх можна переглянути у розділі «Мапа закладів, що працює без світла» у додатку «е-Тернопіль» або на інтерактивній мапі.

Враховуючи ракетні атаки та екстрені аварійні вимкнення електроенергії радимо мешканцям переглянути карту та отримати інформацію про найближчі магазини, аптеки, ветклініки тощо, щоб у разі потреби мати усю необхідну інформацію.

Зокрема, на карту нанесено дані про:

  • Магазинів – 113
  • Супермаркетів – 5
  • Аптек – 12
  • Стоматологій – 6
  • Зоомагазинів – 11
  • Закладів харчування- 51
  • Салони краси/барбершопи – 15
  • Ветклініки  - 2
  • СТО -2
  • АЗС – 7

Увага! Щоб мати актуальні дані на "Мапі закладів", необхідно оновити додаток «е-Тернопіль». Завантаження та/або оновлення доступне за посиланнями на Android та на iOS.

Звертаємось до тернополян, якщо ви маєте  інформацію про заклади, які працюють у Тернополі на генераторах в умовах відсутності електропостачання, а їх немає на карті, заповніть цю форму (необхідно вказати назву, адресу, графік роботи та контактний номер телефону)

 

У Головному управлінні поліції Польщі вибухнув "подарунок з України"

Четвер, 15 грудня 2022, 16:19

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ПОЛІЦІЇ. ФОТО: WIKIMEDIA

У Польщі в будівлі Головного управління поліції вибухнув "подарунок з України", у результаті вибуху головного коменданта поліції Польщі генерала Ярослава Шимчика було госпіталізовано.

Про це повідомили у четвер у міністерстві внутрішніх справ Польщі, пише "Європейська правда" з посиланням на RMF 24.

Вибух стався напередодні, проте міністерство виступило з офіційною заявою щодо цього лише сьогодні.

Внаслідок вибуху в Головному управлінні поліції обвалилася стеля в одній з кімнат на першому поверсі. Були пошкоджені також приміщення вище на другому поверсі,  де розташований кабінет генерала Шимчика.

Міністерство внутрішніх справ підтвердило неофіційну інформацію RMF FM про те, що генерал Шимчик був доставлений до лікарні після вибуху. Він отримав легкі поранення і перебуває на обстеженні.

Цивільний працівник управління поліції також отримав легкі поранення, його не госпіталізували.

"Вибухнув один з подарунків, який отримав комендант під час свого робочого візиту в Україну", - повідомили у пресслужбі міністерства.

За повідомленням міністерства внутрішніх справ, під час візиту в Україну генерал Шимчик зустрівся з керівництвом поліції та служби з надзвичайних ситуацій України.

"Подарунок був зроблений від одного з керівників українських служб", - повідомили у пресслужбі. При цьому не уточнюється, про який саме подарунок йдеться. За неофіційною інформацією, це був гранатомет.

Міністерство випустило комюніке через понад 30 годин після інциденту, підкреслює RMF.

Оновлено: За неофіційними даними, причиною вибуху в Головному управлінні поліції Польщі напередодні став подарований в Україні гранатомет, яким "гралися" поліцейські.

 

З магазину в центрі міста раніше судимий тернополянин викрав дві шуби вартістю майже 15 тисяч гривень

Четвер, 15 грудня 2022, 16:13


Зловмисник скористався тим, що продавець не помітила його «візиту», вхопив товар, що висів біля входу, і втік.

До співробітників Тернопільського райуправління поліції із заявою про крадіжку звернулася власниця торгового закладу, що в центрі міста. Зі слів заявниці, невідомий чоловік серед білого дня зайшов до приміщення магазину і, скориставшись тим, що продавець не одразу помітила його, вхопив дві шуби, що висіли біля входу, і втік.

Оперативники, переглянувши відео з камер спостереження, одразу встановили особу зловмисника. Ним виявився раніше неодноразово судимий за майнові злочини житель обласного центру, 1987 року народження. Крадія затримали через декілька годин. Однак викрадений товар він встиг продати. Сума завданих збитків, зі слів заявниці, – майже 15 тисяч гривень.

Зловмисникові оголошено підозру за частиною 4 статті 185 (крадіжка, скоєна в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

 

Херсон повністю знеструмлений: пошкоджена критична інфраструктура

Четвер, 15 грудня 2022, 11:25

Російській військові завдали ударів по критичній інфраструктурі деокупованого Херсона – місто повністю знеструмлене.

Джерело: очільник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич в Telegram

Пряма мова: "Херсон повністю знеструмлений через ворожі обстріли. Триває сильний обстріл об'єкта критичної інфраструктури у Корабельному районі міста".

Деталі: Він додав, що енергетики почнуть відновлювати електромережі за першої ж можливості.

Що цьому передувало: Зранку 15 грудня російські окупанти вдруге за кілька днів атакували центр Херсона, влучивши за 100 метрів від будівлі Херсонської ОВА. Російський снаряд також влучив у місце, де розташований пункт медичної допомоги та видачі гуманітарної допомоги. Є інформація про 2 загиблих.

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО

 

Призи в соцмережі розігрують шахраї. Поліцейські застерігають від подібних афер

Четвер, 15 грудня 2022, 11:17


Розіграші в соціальній мережі стають все більш популярними. Але виграти вдається тільки одиницям, більшість потрапляють у шахрайські пастки та втрачають гроші.

Мешканка Тернопільського району в інтернет-мережі Instagram хотіла виграти дороговартісну побутову техніку. Умови конкурсу включали у себе декілька етапів. Перший – підписатися на різних спонсорів. Жінка виконала ці умови і згодом отримала повідомлення, що потрапила у трійку переможців. Потрібно лише оплатити податок на виграш доставку митне оформлення тощо. Жертва афери декілька разів переводила різні суми на невідомі рахунки. В підсумку втратила понад 50 тисяч гривень, а обіцяного техніки так і не отримала. А сторінка в соцмережі зникла.

Потерпіла звернулася з заявою про в поліцію. Працівники поліції встановлюють усі обставини шахрайства та наголошують проявляти обачність, перш ніж скористатися шансом отримати “легкі” гроші чи призи.

Ретельно перевіряйте інформацію, яку Вам повідомляють.

Прохання сплатити податок перед отриманням призу є першою ознакою шахрайства, оскільки в нас податки платять з уже отриманих виграшів. У такий спосіб шахраї отримують багато грошей.

Не робіть ніяких передплат і не майте справу з дивними ресурсами.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополянка хотіла допомогти знайомій, а потрапила в шахрайську пастку

Четвер, 15 грудня 2022, 11:16


Правоохоронці Тернопільського РУП відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства, вчиненого щодо мешканки обласного центру. Заявниця хотіла допомогти своїй знайомій з коштами, однак стала жертвою шахраїв.

Потерпіла розповіла, що до неї в одній із соціальних мереж надійшло повідомлення від знайомої, яка просила про допомогу. Дівчина просила краянку позичити їй 10 000 гривень. За псевдоверсією кошти вона пообіцяла повернути в найкоротші строки. Заявниця погодилася й переказала необхідну суму. Однак вже через деякий час до неї зателефонувала знайома й розповіла, що її сторінку в соціальній мережі взламали й вона немає ніякого відношення до відправленого від її імені повідомлення.

Відомості про подію правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці радять у разі отримання такого повідомлення зателефонувати цій людині і запитати про надсилання подібного прохання. Водночас для уникнення проблем із шахраями необхідно :

  • не надавати особистої інформації на незнайомих сайтах, що стосується паспортних і платіжних даних, номеру телефона, логінів тощо;
  • не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазинах та використовувати післяплату;
  • не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей, зокрема, щодо швидкого заробітку або кредитів;
  • перевіряти прохання про матеріальну допомогу, навіть якщо вони надходять з акаунтів знайомих людей.
  • встановлювати подвійну аутентифікацію на месенджерах;
  • в разі підозри щодо зламу сторінки – припиняти всі сесії месенджера на всіх пристроях через налаштування.

Якщо ви все-таки потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, телефонуйте в поліцію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

В травматологію після ДТП потрапив водій ВАЗу

Четвер, 15 грудня 2022, 11:06


З переломом та іншими тілесними ушкодженнями бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала до травматологічного відділення Кременця чоловіка, 1988 року народження. Потерпілий - учасник дорожньо-транспортної пригоди.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що аварія трапилася в селі Білокриниця 14 грудня близько 11:35.

За попередньою інформацією, потерпілий керував автомобілем марки ВАЗ і, виконуючи маневр ліворуч, не переконався у безпечному русі й врізався в вантажне авто Renault Trafic.

У обох водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

в травматологію після дтп потрапив водій вазу
 

До Білорусі прилетів російський літак, який допомагає наводити на цілі – ЗМІ

Середа, 14 грудня 2022, 13:48

ФОТО: "БЕЛАРУСКІ ГАЮН"

До Білорусі прилетів літак далекого радіолокаційного виявлення та управління Збройних сил РФ, він призначений для супроводу повітряних і надводних цілей.

Джерело: моніторингова група "Беларускі Гаюн"

Дослівно: "До Білорусі прилетів літак дальнього радіолокаційного виявлення та управління: Іл-76 А-50У "Сергій Атаянц" із реєстраційним номером RF-93966".

Деталі: Літак зайшов на посадку на аеродромі у Мачулищах у районі 14:27 за київським часом.

Повідомляється, що А-50 під таким самим реєстраційним номером був помічений у Білорусі в лютому 2022 року.

Під іншим реєстраційним номером літак ДРЛВ було помічено в небі над Білоруссю 11 липня цього року.

Що було раніше: 13 грудня за дорученням самопроголошеного президента Олександра Лукашенка Білорусь почала раптову перевірку бойової готовності армії і перекидає частину техніки ближче до кордону з Україною.


 

Росіяни показали свою "засічну лінію" на кордоні з Україною

Середа, 14 грудня 2022, 13:44

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков опублікував знімки "засічної лінії", яку росіяни побудували на кордоні з Україною для "оборони".

Джерело: Гладков у Telegram

Дослівно: "Разом із Володимиром Базаровим і представниками від Міністерства оборони РФ у рамках щотижневого об'їзду провели огляд перебігу виконання робіт із будівництва засічної бєлгородської межі.

 

Роботи проводяться відповідно до раніше затвердженого графіка".

Що було раніше: 22 листопада Гладков повідомляв, що в області Росії будують оборонну "засічну лінію", а також готуються до можливого "нападу" з боку України. "Я кажу про формування бєлгородської лінії – бєлгородська засічна лінія", - підкреслив він.

 
 
 
 
 

СБУ потрусила комуністів і "Русь єдину": обшуки в трьох містах

Середа, 14 грудня 2022, 13:33

ФОТО СБУ

Служба безпеки України провела обшуки в офісах та помешканнях представників заборонених Комуністичної партії та політичної партії "Русь єдина" у межах контрдиверсійних заходів у Києві, Дніпрі та Кривому Розі.

Джерело: пресслужба СБУ

Деталі: В результаті слідчо-оперативних дій правоохоронці знайшли зброю, георгіївські стрічки і прапори країни-агресора.

Крім того, вони виявили склади з прокремлівською літературою, агітаційними листівками із символікою тоталітарного режиму СРСР і "методички" російських пропагандистів.

 
 

У них росіяни закликають до підтримки окупаційних угруповань РФ і надають "рекомендації" щодо насильницького захоплення влади в Україні.

За оперативною інформацією, функціонери КПУ планували використати весь "арсенал" пропагандистських засобів для проведення агітаційно-масових заходів на підтримку ворога у разі захоплення Києва та Дніпропетровщини, зазначають СБУ.

Повідомляється, що вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

 

Відкрито кримінальне провадження стосовно дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушень і притягнення до відповідальності винних осіб.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

На деокупованих територіях знайшли дитячі катівні – Лубінець

Середа, 14 грудня 2022, 13:27

Російські військові під час окупації Харківщини та Херсонщини облаштовували катівні для дітей, які, на їхню думку, чинили спротив.

Джерело: Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час доповіді у медіацентрі "Україна-Укрінформ" 14 грудня

Пряма мова: "Так, це правда (є дитячі катівні - ред.). Ми вперше зафіксували катування дітей. Я думав, що дно пробити не можна після Бучі, Ірпеня. Я особисто побачив в Балаклії дві катівні, які знаходились одна навпроти іншої. Один хлопець там перебував 90 днів. Він розповідав, що його катували: різали ножем, нагрівали метал і випалювали частину тіла, декілька разів виводили на розстріл і стріляли поверх голови. Він цілодобово чув крики жінок і чоловіків, яких катували. Я думав, що це є дно.

Ні. Дно ми побачили в Херсоні. В одній з катівень ми виявили окрему камеру, де тримали дітей. За словами людей, які там перебували, вони знали, що поруч із ними є українські діти. Самі окупанти називали її "дитячою камерою". Це таке саме сире приміщення, вона відрізнялась тільки тим, що вони кинули (на підлогу - ред.) дуже тонкі каремати (килимки - ред.) і сказали, що це для дітей".

Деталі: За його словами, дітям давали воду через день, практично не давали їжі, а також використовували психологічний тиск, розповідаючи, що батьки від них відмовились і вони не повернуться до них.

Одного 14-річного хлопчика забрали тільки за те, що він сфотографував розбиту російську техніку. Його затримали і утримували  в катівні із застосування тортур.

"Це діти які на думку окупантів чинили спротив", – додав Лубінець.

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО

 

Британія навчає українських суддів для проведення судових процесів над воєнними злочинцями

Середа, 14 грудня 2022, 13:17

Група з 90 українських суддів пройде підготовку, надану Великою Британією, для проведення судових процесів щодо воєнних злочинів російських військових.

Про це повідомляє Sky News, пише "Європейська правда".

Перша група суддів відвідала сесії в секретному місці в регіоні минулого тижня, а в найближчі місяці приїдуть інші.

Британія надала на цю програму фінансування у розмірі 2,5 мільйона фунтів стерлінгів.

Генеральний прокурор Вікторія Прентіс сказала, що програма забезпечить безпрецедентне масштабне переслідування винуватців злочинів, поки триває війна.

Раніше міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі заявив, що до відповідальності за воєнні злочини й звірства в Україні має бути притягнуте керівництво Росії включно з президентом Владіміром Путіним.

Раніше про необхідність притягнення до відповідальності Путіна заявляв і президент Франції Еммануель Макрон.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії Росії.

Крім того, в Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку поширюється проєкт резолюції про створення трибуналу для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини агресії в Україні.

 

Мелітополь, ймовірно, стане наступним фронтом війни – NYT

Середа, 14 грудня 2022, 13:12

МЕЛІТОПОЛЬ У ЖОВТНІ, ФОТО AGENCE FRANCE-PRESSE, GETTY IMAGES

Тимчасово окупований Мелітополь Запорізької області може бути "наступним важливим етапом" деокупації півдня України.

Джерело: The New York Times

Дослівно: "Україна  нарощує зусилля з ізоляції і послаблення російських сил у стратегічно важливому місті Мелітополь і навколо нього напередодні того, що, як очікується, стане наступним важливим етапом війни – українського наступу з метою витіснити російські війська з півдня України".

Деталі: Видання зазначає, що ЗСУ використовують, зокрема, високоточні ракетні удари великої дальності та диверсійні заходи, щоб взяти під контроль стратегічно важливе місто, розташоване на перехресті двох автомагістралей і залізничної лінії, що з'єднує Росію з окупованим Кримом та іншими захопленими територіями на півдні України.

NYT повідомляє, що Мелітополь є ключовим вузлом, і відновлення контролю над ним може допомогти українським захисникам повернути під свій контроль не лише всю Запорізьку область, а й решту сусідньої Херсонської області. Це потенційно може навіть відкрити шлях для витіснення російських військ назад до окупованого Криму.

Що цьому передувало:

  • 10-11 грудня завдано ударів по трьох об'єктах Мелітополя та Мелітопольського району.
  • Мер міста Іван Федоров повідомив, що був знищений російський блокпост та радіолокаційна станція. Крім того, завдано ударів по готельно-ресторанному комплексу на околицях Мелітополя, де постійно проживав аналітичний підрозділ російської ФСБ.
 

У Європарламенті вручили премію Сахарова сміливому народу України

Середа, 14 грудня 2022, 13:04

У Європейському парламенті в середу відбулась урочиста церемонія вручення парламентської премії Сахарова, яку цьогоріч отримав "сміливий народ України в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства".

Про це повідомила пресслужба парламенту, пише "Європейська правда".

На церемонії в Страсбурзі Володимир Зеленський виступив по відеозв'язку, натомість у залі парламенту були присутні Олександра Матвійчук, юристка-правозахисниця і голова "Центру громадянських свобод", що став одним із лауреатів Нобелівської премії миру 2022 року, засновниця добровольчого корпусу швидкої допомоги "Ангели Тайри" Юлія Паєвська, міський голова Мелітополя Іван Федоров, представники ДСНС Олександр Чекригін та Станіслав Куликівський і представник  громадянського руху опору "Жовта стрічка" Ярослав Божко.

Вручаючи нагороду, президентка Європарламент Роберта Метсола говорила про мужність і жертовність українського народу.

"Послання з Європи було чітким: ми стоїмо з Україною. Ми не будемо відводити погляд. Український народ веде не лише війну за незалежність, але й війну за цінності. Цінності, які лежать в основі нашого життя в Європейському Союзі і які ми протягом тривалого часу мали розкіш сприймати як належне кожного дня", - сказала вона.

Попросивши хвилиною мовчання вшанувати всіх загиблих у війні, президент Зеленський сказав, що треба діяти зараз, не чекаючи закінчення війни, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто її розв’язав. Він закликав підтримати створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності за злочини, скоєні Росією.

Окрім сміливого народу України, цьогорічними претендентами на премію Сахарова були Джуліан Ассанж, один із активістів організації WikiLeaks, та Колумбійська комісія правди.

Премія Сахарова - головна нагорода Євросоюзу у сфері прав людини. У минулому році її отримав російський опозиціонер Алексєй Навальний, у 2020 році - представники білоруської опозиції, у 2018 році - український режисер Олег Сенцов.

 

Україна повернула додому ще 64 воїни ЗСУ

Середа, 14 грудня 2022, 12:37

ТУТ І ДАЛІ ФОТО З TELEGRAM ЄРМАКА

14 грудня відбувся черговий обмін полоненими – Україна повернула додому 64 захисники, які воювали на Донеччині та Луганщині.

Джерело: керівник Офісу президента Андрій Єрмак у Telegram

Пряма мова Єрмака: "Черговий обмін полоненими. Продовжуємо повертати своїх. 64 воїни ЗСУ, які воювали на Донецькому та Луганському напрямку, зокрема брали участь в обороні міста Бахмут, їдуть додому. Це офіцери, рядові та сержанти, наші герої".

Під час чергового обміну військовополоненими додому повернулися 64 воїни ЗСУ, які воювали на Донецькому та Луганському напрямках, громадянин США та 4 полеглих герої. Відео з Telegram Андрія Єрмака pic.twitter.com/VPPzl8vXKm

— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) December 14, 2022

Деталі: За його словами, вдалося звільнити і громадянина США, який допомагав українцям, Мурекезі Суеді.

 

Також повернули тіла 4 загиблих.

Єрмак подякував причетним до повернення воїнів додому і зазначив, що влада продовжує працювати, бо "попереду ще чимало роботи".


 

Правоохоронці Тернопільщини задокументували факт шахрайства вчинений щодо мешканця області

Середа, 14 грудня 2022, 12:32


Працівники поліції відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства. Потерпілий купував товар в мережі Інтернет й потерпив від рук афериста, який заробляє незаконним шляхом.

Незважаючи на те що схема вже стара, від неї щодня потрапляють все нові громадяни. Спершу покупці знаходять на різноманітних сайтах дописи про продаж товару. Продавець одразу просить здійснити повну передоплату, як гарантію покупки. Краяни переказують готівку, а вже згодом розуміють, що їх ошукали, адже товару вони так й не отримують. Від такого роду злочину й потерпів тернополянин 1995 року народження. Він переказав 32500 гривень за генератор, який так й не отримав.

Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці розповідають про кілька простих порад, які допоможуть не попастися на гачок аферистів і зроблять ваші покупки у мережі безпечним:

  • завжди перевіряйте адресу сайту, адже на відміну від інтерфейсу її неможливо підробити;
  • нікому не передавайте дані для входу в акаунт і не заходьте туди з чужих гаджетів, особливо якщо до профілю прив’язана банківська карта;
  • не здійснюйте оплату в обхід системи. Якщо сайт пропонує здійснити онлайн-оплату через банківські сервіси, а продавець наполягає на переказі грошей на картку, це одна з ознак шахрайства;
  • читайте відгуки про товар і продавця. Насторожити має наявність виключно позитивних відгуків, написаних ніби за шаблоном з невеликим проміжком часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Водія, який збив пішохода та втік, розшукали патрульні поліцейські

Середа, 14 грудня 2022, 12:30


Дві автопригоди 13 грудня зареєстрували слідчі у Тернополі. Одна ДТП з летальними наслідками.

На вулиці Збаразькій в обласному центрі водій невідомого автомобіля збив пішохода, 1953 року народження. Потерпілий переходив дорогу за межами пішохідного переходу. Після ДТП кермувальник не зупинився, а поїхав далі. Про це на лінію "102" повідомили очевидці аварії.

Травми пенсіонера виявилися несумісні із життям. Чоловік помер дорогою до лікарні.

В ході проведених оперативних заходів працівники патрульної поліції встановили спочатку марку автівки і її місцезнаходження, а за деякий час знайшли і самого втікача. Це - 52-річний місцевий житель.

Підозрюваний погодився пройти огляд на стан алкогольного сп'яніння за допомогою алкотестера "Драгер". Газоаналізатор показав в його крові 1,6 проміле алкоголю.

Водія затримали. Патрульні склали на чоловіка протоколи відповідно до ч. 1 ст. 130 (Керування транспортним засобом в стані сп'яніння) та ст. 122-4 (Залишення місця ДТП) КУпАП. Відповідатиме у суді чоловік і згідно зі статтею 286-1 ККУ. Триває слідство.

Не впорався з керуванням та врізався в бетонну огорожу і водій автомобіля Volkswagen Passat. Аварія трапилася на проспекті Степана Бандери о 21:30. В результаті удару пасажира бригада швидкої доправила до лікарні. Кермувальник попередньо тверезий. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

водія, який збив пішохода та втік, розшукали патрульні поліцейські
 

Чоловік хотів придбати іномарку, а потрапив в шахрайську пастку та втратив кошти

Середа, 14 грудня 2022, 12:23

Працівники Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства вчиненого 40-річного чоловіка. Аферист пообіцяв потерпілому пригнати з-за кордону авто й як наслідок привласнив його грошові кошти.

Заявник розповів, що знайшов в інтернеті оголошення про доставку з-за кордону автомобілів. Зв’язавшись з продавцем, сторони обумовили умови покупки, однак незнайомець попросив переказати на банківський рахунок певну суму як завдаток та для оформлення документів. Загальна сума - 31500 гривень. Чоловік не відмовив й здійснив транзакцію. Вже через декілька днів краянин зрозумів, що його ошукали. Телефон пройдисвіта вже був вимкнений.

Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Працівники поліції звертають до мешканців краю з проханням здійснювати подібного роду правочини в перевірених торгових представників. Адже знайшовши в мережі Інтернет дописи про продаж автомобілів, ви можете легко натрапити на аферистів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Рада ухвалила закон про нацменшини, необхідний для руху в ЄС

Вівторок, 13 грудня 2022, 15:34

Верховна рада у вівторок ухвалила в цілому законопроєкт №8224 про національні меншини (спільноти) України, який є однією з вимог для руху України до Європейського Союзу.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі, пише "Європейська правда".

За його словами, за документ проголосували 324 народні депутати. На сайті Верховної Ради інформація про ухвалення законопроєкту наразі відсутня.

Згідно з пояснювальною запискою, закон закріплює визначення "національні меншини (спільноти)", їхні права, свободи та обов'язки, а також особливості відповідної державної політики.

Крім того, на законодавчому рівні вперше закріплюються повноваження центрального органу виконавчої влади, що здійснює державну політику у сфері захисту прав та свобод людей, які належать до національних меншин (спільнот).

Документ передбачає створення консультативно-дорадчих органів при органах виконавчої влади різних рівнів, а також центрів національностей в обласних центрах або визначених населених пунктах. Також окремо регламентується питання міжнародного співробітництва та закордонних зв’язків національних меншин (спільнот).

Законопроєкт про національні меншини є однією з вимог Європейської комісії для підтвердження руху України до Європейського Союзу. Станом на кінець жовтня українські експерти оцінили виконання цього напрямку в 5 балів із 10.

На початку листопада спікер парламенту Руслан Стефанчук стверджував, що Україна отримала висновок від міжнародних партнерів щодо законопроєкту про національні меншини.

 

На Тернопільщині зростає кількість ДТП у темний період доби

Вівторок, 13 грудня 2022, 14:08


Відсутність вуличного освітлення, темний одяг, різка зміна погоди, а також ігнорування правил дорожнього руху як водіями, так і пішоходами - основні причини автопригод.

Три аварії у темний період доби зареєстрували слідчі на дорогах Тернопільщини 12 грудня. У всіх випадках під колесами автомобілів опинилися пішоходи.

В селі Підгороднє близько 17:15 водій Volkswagen Transporter збив тернополянина, 1948 року народження. Чоловіка госпіталізували до реанімаційного відділення.

Із забоями до медзакладу бригада екстреної медичної допомоги доправила і 28-річну жительку Тернополя. Жінка переходила дорогу на нерегульованому пішохідному переході. Аварія трапилася о 18:30 на вулиці Лесі Українки. Водій Renault Trafic пізно помітив перехожу і не встиг вчасно загальмувати.

Чергову аварію на пішохідному переході зареєстрували працівники поліції о 22:10. На вулиці Карпенка жертвою ДТП стала тернополянка, 2001 року народження. Вона потрапила під колеса автівки Mitsubishi Grandis. Потерпілу госпіталізували до медзакладу.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Шановні учасники  дорожнього руху, жоден пішохідний перехід не гарантує вам безпеки. Темний одяг, ожеледь на дорогах або мряка заважають водіям вчасно помітити людину і загальмувати.

Убезпечити себе можна світловідбивальними флікерами та ліхтариками. Пам'ятайте, світловідбивачі зменшують ризик аварії за участю пішохода у 6 разів. Пішоходи, які мають на одязі сітловідбивальні елементи, на 85% знижують шанс потрапити в аварію. Адже водії помічають пішоходів раніше і зреагувати можуть швидше.

 

До "ворогів" безпеки належать і навушники та телефонні розмови на проїжджій частині. Це відвертає увагу від правил дорожнього руху і призводить до нещасть.

Бережіть себе. Переконайтеся, що авто встигає загальмувати й лише тоді переходьте дорогу. Не поспішайте, бо навіть заощаджена хвилина може забрати найцінніше - життя.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

на тернопільщині зростає кількість дтп у темний період доби
 

Зігріти ЗСУ. Як військовослужбовець налагодив виробництво багаторазових грілок на фронт

Вівторок, 13 грудня 2022, 13:03

У мирному житті Максим мав успішний бізнес у Дніпрі – виробляв добрива. Після початку великої війни підприємець став військовослужбовцем – інструктором з тактичної медицини. Півтора місяці тому на його підприємстві почали виготовляти багаторазові грілки . Їх безкоштовно роздають захисникам.

Такі грілки починають нагріватися після згинання активатора. На відміну від електронних пристроїв, ці грілки не розряджаються, не бояться води та бруду. Їх можна активувати в будь-який час і для цього не потрібно нічого гріти.

Після використання грілку потрібно кілька хвилин проварити у воді – і вона знову готова до використання. Цей процес можна повторювати безкінечно.

Як військовослужбовцю вдалося налагодити виробництво, як відбувається виготовлення грілок та чому їх виготовлення після перемоги завершиться.

Що таке багаторазові грілки і навіщо вони військовим

Багаторазові грілки можуть тримати тепло кілька годин залежно від способу використання і температури повітря. Вони мають різні розміри та форми.

Це герметичний пакет із сольовим розчином та спеціальним активатором усередині. Принцип роботи грілки полягає в переході рідини в кристалічну форму, під час якого стабільно виділяється тепло – 50-55°C.

 
Так виглядає грілка, яка рятує життя військовослужбовців.
ФОТО МАКСИМА ПАНЧЕВА

Для повторного використання грілки її слід прокип’ятити, щоб кристали перейшли в рідкий стан. Так вона може зберігатися тривалий час. Щоб грілка почала виділяти тепло, потрібно кілька разів зігнути активатор у пакеті.

"Я мав справу з хімією до війни в процесі виробництва добрив. Такі грілки використовують у туризмі, але вони трохи не підходять для військових. У туристичних грілках активатор дуже гучний. Ця металева пластина при згинанні видає звук, який вночі чутно за кілометр", – розповідає Максим Панчев.

Такі грілки також використовують у медицині, щоб прогрівати хворі органи. Однак медичні і туристичні грілки мають специфічні розміри. Для військових вирішили виготовляти невеликі прямокутні грілки, щоб їх можна було помістити в рукавички, черевики чи кишені. Також розробили великі грілки для поранених.

"Узимку медики докладають багато зусиль, щоб запобігти переохолодженню поранених, тож грілка може бути зовнішнім джерелом тепла", – каже Максим.

 
Грілки підприємець надсилає військовослужбовцям безкоштовно
ФОТО МАКСИМА ПАНЧЕВА

Ці грілки безпечні. Максимальна температура нагрівання – 55°C, що виключає ризик опіку. Основна складова грілки – ацетат натрію, тобто перенасичений сольовий розчин. Додатковими компонентами є барвники, утворювачі гелю, деякі речовини, які збільшують час утримання тепла в грілці.

Панчев каже, що виріб можна використовувати не тільки як джерело тепла, а і як джерело холоду. Наприклад, щоб прикладати до місця забою чи опіку. Для цього потрібно на 30-40 хвилин покласти пакет у морозилку.

Виробництво лише до перемоги

Грілки підприємець надсилає військовослужбовцям безкоштовно. Придбати їх неможливо, бо все, що виготовляється, іде на фронт.

"Запити на грілки надходять цілодобово. Їх стало значно більше, коли похолоднішало. Зараз черга – близько тижня, маємо замовлень на 15 тисяч штук. Пріоритет – медики, розвідники, військові ССО та снайпери. Також відправляємо на гарячі напрямки військовим ЗСУ", – розповідає підприємець.

 
Максим запустив у соцмережах збір коштів на сировину для виготовлення грілок.
ФОТО МАКСИМА ПАНЧЕВА

Для виготовлення грілок він придбав спеціальне обладнання за власні заощадження з довоєнного бізнесу. Підприємець підкреслює, що це не комерційний проєкт. На виробництві працюють 15 людей. Це переважно військові та волонтери, які за свою роботу не отримують плати.

Панчев запустив у соцмережах збір коштів на сировину для виготовлення грілок. Саме виробництво доволі просте, тому за потреби обсяги випуску можна збільшити. Усі компоненти є в достатній кількості в Україні.

"Ми синтезуємо наповнювач в реакторі. Усе це впродовж доби перемішується. Згодом спеціальна паяльна машина виготовляє пакетики, заливає туди розігрітий розчин і запаює разом з активатором", – розповідає підприємець.

Грілки кілька разів удосконалювали, щоб адаптувати до потреб військових.

"Активатор переробляли тричі. Зовнішній шар міняли кілька разів. Паяльну машину змінили вже втретє, бо ширина пайки має бути максимально безпечна. Зараз ми гарантуємо, що грілка не розгерметизується. Зовнішній шар плівки настільки міцний, що ми переможемо раніше, ніж він зітреться", – каже Панчев.

За півтора місяця на підприємстві виготовили і відправили військовим 10 тис грілок. Максим каже, що хотів би передати військовим 100 тис таких виробів.

 
Після закінчення війни підприємець не планує виробляти грілки.
ФОТО МАКСИМА ПАНЧЕВА

Середня вартість сольових багаторазових грілок – 300-500 грн, але зараз це дефіцит. Наприклад, на одному з найбільших маркетплейсів Rozetka їх немає. "Собівартість виробу ми навіть не вираховували. Гроші у мене були. До війни я був доволі успішним виробником добрив", – говорить підприємець.

Така продукція могла б мати попит і в мирний час, але після закінчення війни підприємець не планує виробляти грілки: "Ми професійно виробляли і плануємо виробляти добрива. На це ми витратили багато часу та ресурсів. Пріоритет після перемоги – підняття врожайності. Потрібно буде готувати людей".

Зараз виробництво добрив призупинене. Відновити його підприємець планує навесні. Каже, що зараз не має часу на бізнес через військову службу.

 

Рада ліквідувала скандальний ОАСК

Вівторок, 13 грудня 2022, 12:04

ФОТО RADIOSVOBODA.ORG

Народні депутати на пленарному засіданні проголосували за ліквідацію скандального Окружного адміністративного суду міста Києва.

Джерело: голова правління фундації "Dejure" Михайло Жернаков у Facebook

Деталі: "За" відповідне рішення проголосували 310 народних обранців, утрималось 2 депутатів.

В фундації "Dejure" повідомили, що ліквідація ОАСКу – це лише перший крок.

На думку фахівців, необхідно буде створити новий окружний адмінсуд для Києва і Київської області, провести прозорий конкурс на посади суддів.

Також мова йде про звільнення суддів, подібних до очільника ОАСК Павла Вовка, і завершення судових процесів "над обвинуваченими "вовчими" суддями у ВАКСі".

Передісторія:

  • Законопроєкт про ліквідацію ОАСК був поданий у Раду президентом Володимиром Зеленським ще у квітні 2021 як "невідкладний", проте рішення комітету через 1,5 роки співпало з тижнем, коли Держдеп США наклав санкції на скандального главу ОАСК Павла Вовка.
  • 12 грудня комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав законопроєкт №5369 "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду".
  • В Україні Павло Вовк фігурує в справі "плівок ОАСК", оприлюднених Національним антикорупційним бюро. Згідно з ними, Вовк втручався у роботу ОАСК, впливаючи на ухвалення рішень у певних справах за гроші.
  • У 2020 році НАБУ оголосило Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п'ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку підозру у створенні злочинної організації та захопленні влади.
  • За керівництва Вовка Окружний адмінсуд Києва став відомий такими скандальними рішеннями, як відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, протиправність дій директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергія Лещенка щодо розголошення інформації про Пола Манафорта, скасування рішення про націоналізацію "Приватбанку".
  • У листопаді 2022-го Вищий антикорупційний суд дозволив примусовий привід Вовка, а також суддів Євгенія Аблова, Ігоря Качура та Ігоря Погрібніченка у справі "плівок ОАСК".
  • СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 
 

Нова Зеландія першою у світі заборонила куріння для наступного покоління

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:53

Нова Зеландія першою у світі ухвалила закон, який забороняє куріння для наступного покоління.

У країні не будуть продавати тютюнові вироби людям, що народилися 1 січня 2009 року і пізніше.

Відповідний закон набуде чинності у 2023 році, повідомляє The Guardian. Водночас продаж вейпу у країні не обмежуватимуть.

"Ми хочемо переконатися, що молоді люди ніколи не почнуть палити, тому ми вважатимемо правопорушенням продаж або постачання тютюнових виробів новим поколінням молоді.

Люди, яким зараз 14 років, ніколи не зможуть легально купувати тютюн, коли закон набуде чинності", – сказала заступниця міністра охорони здоров’я Айша Верралл.

Читайте також: Захист українців від тютюнового диму: з 11 липня починають діяти нові заборони щодо куріння

 

Фото: Rangizzz/Depositphotos

Нова Зеландія стала першою країною в світі, яка запровадила заборону на продаж тютюну особам, які народилися 1 січня 2009 року або пізніше.

Так влада намагається зробити країну "вільною від тютюнового диму" до 2025 року.

Закон супроводжується низкою інших заходів, щоб зробити куріння менш доступним – зокрема, у країні сильно знизили дозволену кількість нікотину в тютюнових виробах.

Продавати тютюнові вироби можна лише через спеціалізовані тютюнові магазини, а не в магазинах і супермаркетах.

При цьому кількість магазинів, яким дозволено продавати сигарети, скоротиться у 10 разів – з 6 тисяч до лише 600 по всій країні.

Нова Зеландія також збільшила фінансування медичних послуг і кампаній і розгорнула послуги з припинення куріння спеціально для корінного народу маорі та жителів тихоокеанських островів. Усі ці закони вже пройшли остаточне читання і набудуть чинності 2023 року.

"Тисячі людей житимуть довше, стануть здоровішими, а система охорони здоров’я стане на 5 мільярдів доларів кращою, оскільки їй не доведеться лікувати хвороби, спричинені курінням, наприклад численні види раку, інфаркти, інсульти, ампутації", – сказала заступниця міністра охорони здоров’я Айша Верралл.

За даними МОЗ Нової Зеландії, боротьба з тютюном працює, адже кількість курців впала до найнижчого за всю історію спостережень. Однак деякі люди перейшли з тютюну на електронні сигарети.

Кількість новозеландців, які курять тютюн щодня, впала до 8% проти 9,4% минулого року. Натомість зростання кількості "вейперів" було більшим, ніж зниження кількості курців: 8,3% дорослих курять вейп щодня, порівняно з 6,2% у 2021 році.

Раніше у Всесвітній організації охорони здоров’я пояснили, чому вейпінг також небезпечний для здоров'я.

Нагадаємо, в Україні запустили платформу для скарг про куріння у громадських місцях.

Олена Барсукова

 

У депутата Держдуми РФ виявили 11 квартир у Києві

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:50

ДМИТРО САБЛІН. ФОТО З ВІКІПЕДІЇ

Українські правоохоронці повідомили про підозру депутату російської Держдуми Дмитру Сабліну за посягання на територіальну цілісність України.

Джерело: Нацполіція, співрозмовник УП в правоохоронних органах

Дослівно НПУ: "Досудове розслідування стосовно протиправної діяльності російського політика 1968 року народження проводять працівники слідчого управління Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Перед повномасштабним вторгненням як депутат теперішнього скликання Державної думи РФ голосував серед інших депутатів про надання дозволу на ведення військ на територію України.

Водночас чоловік є уродженцем міста Маріуполь Донецької області. Встановлено, що фігурант у цьому році нагороджений медаллю "за отвагу" та "бойовою" медаллю "за асвабаждєніє Маріуполя" наказом так званого голови так званої "ДНР" Пушиліна".

Деталі: Правоохоронці традиційно не називають ім'я підозрюваного, але за даними УП, йдеться про Дмитра Сабліна.

Йому заочно повідомлено про підозру в фінансуванні дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, та посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, вчинені особою, яка є представником влади.

Крім цього правоохороці виявили квартири російського депутата в Києві.

Повідомляється, що в ході досудового розслідування було проведено 8 санкціонованих судом обшуків. Під час вказаних заходів виявлені та вилучені оригінали документів, що підтверджують наявність у Сабліна 11 квартир у місті Києва.

Зазначається, що на даний час вирішується питання про накладення арешту на вказану нерухомість.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Уродженця Миколаєва тернопільські поліцейські підозрюють у вчиненні десяти крадіжок з торгових закладів

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:42

Зловмисник приїхав до Тернополя ще на початку літа і відтоді став «героєм» кримінальних зведень. Декілька карних проваджень за вчинення майнових злочинів слідчі вже скерували до суду, а деякі досі документують оперативники. Останні два факти крадіжок, вчинених 37-річним жителем Миколаєва, – з мережевих магазинів.

У ході оперативних заходів співробітники карного розшуку Тернопільського районного управління поліції встановили, що зловмисник причетний до крадіжок з магазинів торгової мережі, що розташовані по вулиці Руській та Торговиці. Камери відеоспостережень зафіксували, як лиходій бере товар зі стелажів і виходить, не оплативши його.

Сума збитків - від півсотні до декількох тисяч гривень.

Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу – крадіжка, скоєна в умовах воєнного стану. Зловмисникові оголошено підозру, вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Знайомство в інтернеті: інтимні фото, шантаж та відкрите кримінальне провадження

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:36

Факт шахрайства задокументували працівники відділення поліції № 1 м. Борщів вчинене щодо місцевого мешканця. Правоохоронців проводять розшукові заходи аби встановити осіб причетних до злочину.

До поліцейських за допомогою звернувся ошуканий 27-річний краянин. Він розповів неприємну історію, як знайомство в інтернеті обернулося для нього проблемою. В одній із соціальних мереж він познайомився з дівчиною. Спілкування набуло «пікантності» й нова знайома запропонувала хлопцеві обмінятися інтимними фото. Заявник не відмовив, й перший скинув своє фото. Однак у відповідь отримав не бажане, а повідомлення з шантажем. Дівчина-аферистка вимагала 10000 гривень, за не розповсюдження в мережі Інтернет відвертих фото молодика. Хлопець без роздумів переказав обумовлену суму на вказаний банківський рахунок й вже тоді звернувся за допомогою в поліцію.

Відомості про подію слідчі територіального підрозділу поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують, ніхто не застрахований від злому телефону, комп'ютера, сторінок до соціальних мереж і знайомства з психами. Але, дотримуючись деяких рекомендацій, можна мінімізувати використання вашої приватної інформації іншими особами:

  • закрийте свої сторінки в соціальних мережах;
  • не додавайте в «друзі» сумнівні особистості;
  • закрийте особисті повідомлення, щоб незнайомі люди не могли вам писати;
  • періодично міняйте паролі, вибираючи надійні і складні комбінації букв і цифр;
  • нікому не шліть інтимні фото і відео;
  • не викладайте в соціальні мережі фотографії, які можуть стати компроматом на вас;
  • не ведіть у соціальних мережах листування інтимного характеру;
  • не спілкуйтеся в відеочатах з незнайомцями;
  • якщо вас зламали, повідомте про це в технічну підтримку;
  • уважніше ставтеся до нових знайомих.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі чоловік продав гранату за 1000 гривень

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:24

До Тернопільського районного управління поліції звернувся міцевий мешканець і повідомив, що його знайомий продає зброю та інші небезпечні предмети.

У ході проведених слідчо-оперативних заходів працівники карного розшуку затримали на гарячому чоловіка. На зустріч з покупцем він приніс гранату Ф-1 та запал до ручних гранат УЗРГМ-2. За усе попросив тисячу гривень.

Тернополянин уже неодноразово потрапляв у поле зору поліцейських за шахрайства, майнові злочини та незаконне поводження зі зброєю. Працівники поліції з'ясовують чи має підозрюваний інші небезпечні предмети, а також встановлюють, де він дістав гранату.

Чоловікові інкримінують ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу - незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Йому обрали запобіжний захід - тримання під вартою.

У Чорткові під час патрулювання поліціянти зупинили жінку. Остання, порушуючи комендантську годину, ходила містом. Під час перевірки документів місцева мешканка зізналася, що має при собі ніж, який завжди носить із собою для власних потреб. Холодну зброю правоохоронці вилучили та направили його на експертизу в науково-дослідний експертно-криміналістичний центр.

Даний факт внесений в ЄРДР згідно з частиною 2 статті 263 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

у тернополі чоловік продав гранату за 1000 гривень
 

Цієї ночі на вулично-дорожній мережі Тернопільської громади працювало 17 одиниць снігоочисної техніки

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:18

Вночі з 12 на 13 грудня у Тернополі розпочалися опади у вигляді інтенсивного снігопаду, а температура повітря опустилася нижче 0 градусів. З метою належного утримання міста та попередження аварійних ситуацій на дорогах у Тернопільській громаді працювала снігоочисна техніка.

До прибирання вулиць міста та населених пунктів громади були залучені 17 одиниці снігоочисної техніки. Здійснювалося механізоване посипання проїжджих частин і тротуарів, підмітання  пішохідних ділянок від снігу, а також механізоване поливання доріг соляною ропою.

15 одиниць снігоочисної техніки працювало у центральній частині міста та мікрорайоні Новий Світ, масивах «Сонячний» і «Східний», Промисловому районі і районі Старого Парку, Березовиці, Кутківцях, Пронятині, а також на Об’їзній дорозі Тернополя та у селах міської територіальної громади. Роботи здійснює підрядна організація ТзОВ «Техно-Буд-Центр».

У мікрорайоні «Дружба» працювало, цієї ночі, дві одиниці  спецтехінки ТМШРБ «Міськшляхрембуд». Зокрема, проведено механізоване посипання солерозкидачем проїзних частин та посипання піскорозкидачами магістральних широких тротуарів .

Нагадуємо, за прибирання дворів та міжквартальних проїздів відповідальні управителі житлового фонду в місті (ЖЕКи та ОСББ).

Фото з адресами, де неналежно прибирають сніг, мешканці Тернополя можуть надсилати на Viber муніципальної інспекції за номером +38 073 015 1481.

Просимо власників приватного транспорту не залишати авто на узбіччях доріг, аби не заважати процесу очищення вулично-дорожньої мережі міста від снігу.

 

У Норвегії знайшли затонулий корабель, який пролежав на дні сотні років

Понеділок, 12 грудня 2022, 14:18

На дні найбільшого норвезького озера Мьоса виявили затонулий корабель, який пролежав там сотні років.

Судно збереглося в майже ідеальному стані, повідомляє СNN.

Корабель був побудований приблизно десь між 1300-м і 1800-м роками.

Уламки корабля помітили під час огляду озера. Щоб скласти карту дна, дослідницька група використала найсучасніший автономний підводний апарат.

Фото: Courtesy NTNU/FFI

Затонулий корабель розташований на глибині приблизно 411 метрів. Знімки показали, що довжина корабля становить 10 метрів.

Прісноводне середовище та відсутність хвильової активності на цій глибині зберегли судно в первозданному стані, за винятком корозії кількох залізних цвяхів на кожному кінці корабля.

За словами дослідників, знос металу є чітким свідченням того, що затонулий корабель перебував на дні озера досить довго, оскільки на корозію знадобляться сотні років.

Згодом корабель може втратити свою структуру, якщо всі цвяхи розпадуться.

У кормовій частині судна є елементи, які почали використовуватися не раніше кінця 13 століття.

Схоже, корабель був побудований за скандинавською технікою, в якій дошки корпусу накладаються одна на одну.

Цей метод використовувався в епоху вікінгів, як спосіб зробити судно легшим та міцнішим.

Оскільки корабель був знайдений у середині озера, дослідники вважають, що корабель затонув у погану погоду.

Швидше за все, корабель використовував вітрила квадратної форми, якими було важко керувати під час вітру.

Тим часом, дослідники продовжують вивчати дно озера.

Вони припускають, що можуть виявити більше наслідків корабельних аварій.

"Ми могли знайти посудини з початку людської діяльності в цьому регіоні.

Вони могли бути присутніми й у хорошому стані. Не можна нічого виключати", каже Ейвінд Одегорд, старший науковий співробітник морської археології в Норвезькому науково-технічному університеті та головний дослідник місії.

Найстарішим судном, виявленим у водах Норвегії на сьогоднішній день, є бортовий човен Sørum, знайдений у Бінген-Бомах на річці Гломма і датований 170 роком до нашої ери.

Яна Осадчажурналіст

 

Путін уперше за 10 років скасував щорічну пресконференцію

Понеділок, 12 грудня 2022, 14:10

ПУТІН НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЇ, ФОТО РИА НОВОСТИ

Великої пресконференції президента Росії Володимира Путіна цього року не планують, повідомив його прессекретар Дмитро Пєсков.

Джерело: Пєсков, якого цитує ТАСС

Деталі: Однак при врахуванні скасованої пресконференції, Путін може поговорити з особистими пропагандистами - кремлівським пулом.

У листопаді ЗМІ писали, що пресконференція не готується.

Однією з причин скасування, як писали ЗМІ, була "ситуація на фронті".

Нагадаємо: Починаючи з 2012 року підсумкова пресконференція президента Росії проходила в грудні.


 

Шахрай-перевізник обшахраював чоловіка на чималу суму

Понеділок, 12 грудня 2022, 12:35


4000 гривень привласнила невідома особа в мешканки Запоріжжя. Поліцейські проводять оперативно-розшукові заходи аби встановити особу причетну до протиправного.

Схема за якою діяв пройдисвіт наступна:спершу аферист розміщує в мережі Інтернет оголошення про перевезення пасажирів. У клієнтів просить здійснити попередню оплату переславши кошти на банківську картку. Громадяни без роздумів здійснюють транзакції, а коли в обумовлений день намагаються зв’язатися з перевізником,  в нього, як правило вимкнений телефон.

Від такого роду злочину потерпів 54-річний чоловік. Потерпілий втратив кошти й так не добрався до пункту призначення.

За даним фактом працівники Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 ККУ  «шахрайство».

Поліцейські просять мешканців краю, користуватися послугами лише перевірених перевізників, аби не стати черговою жертвою аферистів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Бережанщині в автопригоді загинуло двоє чоловіків

Понеділок, 12 грудня 2022, 12:33


1,92% проміле алкоголю в крові водія показав газоаналізатор «Драгер-6810». Кермувальник у стані алкогольного сп'яніння не впорався з керуванням і спровокував дорожньо-транспортну пригоду.

Аварія трапилася в ніч з 11 на 12 грудня. О 00:19 в чергову частину відділу поліції Бережан від лікаря швидкої допомоги надійшла інформація про аварію. Медик повідомив, що в селі Шайбівка Нараївської територіальної громади водій автомобіля Mazda 626 з'їхав у кювет. Є потерпілі та загиблі.

На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, водій не обрав безпечної швидкості руху і як результат - автівка в'їхала в дерево, а після цього у кюветі перекинулася.

Вісімнадцятирічну дівчину з тілесними ушкодженнями госпіталізували до лікарні. А двоє чоловіків, 1980 та 1998 років народження, загинули на місці аварії.

Водія затримали відповідно до статті 208 КПК. Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно з частиною 4 статті 286 - 1 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

на бережанщині в автопригоді загинуло двоє чоловіків
 

Поліцейські застерігають громадян від шахрайств, пов’язаних з купівлею генераторів та радять як запобігти крадіжці дороговартісної установки

Понеділок, 12 грудня 2022, 12:30


Через постійні відключення електроенергії злетів попит на генератори, чим і користаються шахраї. Вони розміщують фейкові оголошення про продаж дорогої установки, виманюють у людей гроші та зникають.

Черговий факт шахрайства, пов'язаний з купівлею генератора, зареєстрували співробітники Тернопільського райуправління поліції. 52-річна жінка в одній із соцмереж знайшла оголошення про продаж бензинової установки. Перерахувала продавцеві 17 000 гривень за товар. Проте генератора не отримала і кошти їй не повернули. Зрозумівши, що її ошукали, потерпіла звернулася до поліції.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають заходи для розкриття злочину.

Найкращий спосіб уникнути шахрайства – не купувати дистанційно і в жодному разі не переказувати ні завдаток, ні передоплату. Користуйтеся послугами лише перевірених продавців та розраховуйтеся за товар лише після його отримання.

Також останнім часом до поліцейських надходять повідомлення про крадіжки генераторів. За вихідні зареєстровано два таких факти у Тернополі на масиві «Східний». Обидві установки були розміщені на вулиці поблизу входу до закладів торгівлі.

Аби запобігти крадіжкам, поліцейські радять подбати про безпеку генераторів. Намагайтеся не залишати установки без тривалого нагляду, рекомендуємо облаштовувати їх у місцях, де є камери спостереження. Для надійного захисту пристрою використовуйте спеціальні ланцюги, якими генератор можна пристебнути до перил, віконних решіток, стовпів тощо.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські застерігають громадян від шахрайств, пов’язаних з купівлею генераторів та радять як запобігти крадіжці дороговартісної установки
 

Сторінка 34 з 110

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер