images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Наукові розробки українських учнів полетіли у космос на американському кораблі

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:34


Міні-лабораторії українських учнів з Харкова та Одеси полетіли у космос на американському космічному кораблі.

Проєкти старшокласників перемогли у конкурсі NASA за програмою шкільних космічних експериментів, повідомляють у Малій академії наук України.

Як розповів заступник директора МАН Євген Кудрявець в ефірі телемарафону, у цьому проєкті брали участь лише українські та американські школярі. Загалом у конкурсі взяли участь понад 900 учнів і 30 вчителів.

Переможцями конкурсу стали проєкти вихованців комунального закладу "Рішельєвський науковий ліцей" (м. Одеса), які досліджували вплив мікрогравітації на калій, а також Харківської гімназії №47, що вивчали затвердіння стоматологічних матеріалів в умовах мікрогравітації.

Учень харківської гімназії, один з авторів проєкту Михайло Гарьковець розповів, що мета їхньої роботи перевірити – чи можна зробити нормальну зубну пломбу у космосі.

Євген Кудрявець і школярі-переможці

"Декілька зубів, у які завантажений порошок, буде взаємодіяти з іншою речовиною, яка його затвердить у космосі. І після повернення на Землю ми перевіримо характеристики", – розповів учень.

МАП приєдналася до спільного з США проєкту рік тому, однак закінчувати підготовку до запуску у космос учням та вчителям довелося під час війни.

Проєкти старшокласників перемогли у конкурсі NASA

Будівлю харківської гімназії, учні якої проводили експеримент, розбомбили. Михайлу Гарьковцю довелося забирати міні-лабораторію зі зруйнованого навчального закладу і допрацьовувати проєкт в умовах війни.

"Такі проєкти демонструють дітям, що їхні мрії можуть летіти до зірок на борту американського космічного корабля. Це показує світу, які українці стійкі, не дивлячись на обстріли та відключення світла", – каже Євген Кудрявець.

рії можуть летіти до зірок на борту американського космічного корабля"

Цьогоріч конкурс серед українських шкіл триває, у ньому вже беруть участь 20 навчальних заклади. У 2023-му році ще два проєкти-переможці полетять у космос.

Нагадаємо, раніше ми писали про 8 унікальних наукових об'єктів отримали статус національного надбання.

Яна Осадчажурналіст


 

У Тернополі на нерегульованому перехресті зіткнулися два пасажирських транспорти

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:31


Четверо пасажирів отримали тілесні ушкодження в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Аварія трапилася 25 листопада в обласному центрі близько 12:40. На вулиці 15 Квітня не розминулися маршрутка та рейсовий автобус.

За попередньою інформацією, водій маршрутного таксі, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустив автобус Mercedes Benz 609 "Тернопіль-Березовиця" і врізався в нього. В результаті удару, четверо пасажирів з автобуса звернулися за меддопомогою.

Три автопригоди зареєстрували поліціянти і в неділю, 27 листопада. Про наїзд на пішохода на вулиці Микулинецькій на лінію "102" повідомив сам водій. Він, керуючи автомобілем Audi A6, на нерегульованому пішохідному переході збив жінку, 1935 року народження. Потерпілу доправили в травмпункт.

Ще одна автопригода, але уже з летальними наслідками, трапилася на тій же вулиці о 18:00. Під колесами Volkswagen Caddy загинув тернополянин, 1984 року народження. Потерпілий переходив дорогу за межами пішохідного переходу.

О 23:10 аварію з потерпілими зареєстрували поліціянти й на перехресті вулиць Острозького-Замонастириського. Там водій Skoda Oktavia збив велосипедиста. Чоловіка після надання меддопомоги відпустили додому.

Усі автопригоди внесені в ЄРДР згідно із частинами 1 та 2 статті 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У жителя Борщівської громади поліцейські вилучили 350 грамів наркотичної речовини

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:30

Наркотичний препарат було вилучено під час обшуку за місцем проживання зловмисника.

Співробітники відділення поліції №1 міста Борщева отримали оперативну інформацію про те, що житель місцевої громади може зберігати наркотичні речовини.

У ході санкціонованого обшуку за місцем проживання 22-річного жителя Борщева було виявлено та вилучено 350 грамів речовини рослинного походження, схожої на канабіс.

Речовий доказ вилучено та направлено на експертизу. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 309 Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шахрай обдурив чоловіка, продаючи вигаданий ігровий акаунт

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:06

Майже 8 тисяч гривень втратив житель Харкова після того, як поспілкувався із шахраями. Чоловік на сайті оголошень розмістив повідомлення про бажання придбати ігровий акаунт однієї з онлайн-ігор.

За деякий час йому написав потенційний продавець. Вони обговорили деталі та суму. Зійшлися на ціні 7546 гривень. Власник акаунту пообіцяв, що віддасть логін та пароль до гри лише після стовідсоткової оплати.

Проте після того, як харків'янин на вказаний банківський рахунок переказав необхідну суму, "продавець" перестав виходити на зв'язок. Про шахрайство потерпілий заявив у поліцію.

Поліціянти встановлюють власника карткового рахунку. Даний факт внесений в ЄРДР згідно зі статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шахрай обдурив чоловіка, продаючи вигаданий ігровий акаунт

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:01

Майже 8 тисяч гривень втратив житель Харкова після того, як поспілкувався із шахраями. Чоловік на сайті оголошень розмістив повідомлення про бажання придбати ігровий акаунт однієї з онлайн-ігор.

За деякий час йому написав потенційний продавець. Вони обговорили деталі та суму. Зійшлися на ціні 7546 гривень. Власник акаунту пообіцяв, що віддасть логін та пароль до гри лише після стовідсоткової оплати.

Проте після того, як харків'янин на вказаний банківський рахунок переказав необхідну суму, "продавець" перестав виходити на зв'язок. Про шахрайство потерпілий заявив у поліцію.

Поліціянти встановлюють власника карткового рахунку. Даний факт внесений в ЄРДР згідно зі статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільські поліцейські допомагають людям на звільнених територіях Харківщини

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:00


На звільнених від московських окупантів територіях Харківської області сьогодні спільно з місцевими правоохоронцями несуть службу поліцейські зведеного загону з Тернопільщини. Окрім забезпечення правопорядку у них ще одне надважливе завдання – допомогти людям вижити в складних умовах.

Зі слів заступника командира зведеного загону Романа Бовсуновського, пенсіонери, немічні люди неодноразово просили правоохоронців допомогти придбати медикаменти, адже аптеки у цих населених пунктах не працюють.

-У місцевих старост ми отримали адреси людей, котрим зараз найважче, а також дізналися, які медичні препарати їм потрібні. З переліком необхідного звернулися до тернопільських волонтерів, - вони й надіслали допомогу.

Тепер поліцейські адресно розвозять ліки потребуючим. Люди безмежно вдячні, бо для декого ці медичні препарати – життєво необхідні.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

тернопільські поліцейські допомагають людям на звільнених територіях харківщини
 

У Тернополі встановлено перші мобільні укриття поруч із зупинками громадського транспорту

Понеділок, 28 листопада 2022, 12:55

Цими днями у Тернополі поруч із зупинками громадського транспорту встановлено мобільні спеціалізовані укриття, де громадяни зможуть перебувати під час сигналу сповіщення «Повітряна тривога».

Перші укриття розміщено поблизу зупинок громадського транспорту: на вул. Руській (поблизу зупинки «Кооперативний коледж) та вул. Бродівській (зупинка «6-ий магазин»).

«Враховуючи звернення громадян та досвід інших міст у той час, коли ворог обстрілює мирні міста, прийнято рішення влаштувати спеціалізовані пункти-укриття. Наразі визначено десять зупинок, де зосереджується найбільша кількість людей та поряд немає укриттів. Всередині укриття – близько 20 місць для сидіння, однак кількість присутніх може бути більшою у разі критичної ситуації, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Решта вісім укриттів на зупинках будуть встановлюватись у межах їх виготовлення. Проєктною документацією та сертифікацією об’єкта займається підприємство, що працює у Тернополі. При необхідності кількість укриттів на зупинках буде збільшена. А після завершення воєнних дій, ці об’єкти можуть бути використані для інших потреб».

Нагадаємо, така ініціатива реалізується в межах Програми захисту населення і території Тернопільської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

 

У Тернополі та області станом на 28 листопада радіаційний фон в межах норми

Понеділок, 28 листопада 2022, 12:53

ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оприлюднив дані щодо рівня радіаційного фону на території Тернопільської області.

Станом на 09:00 год. ранку 28 листопада радіаційний фон має наступні показники:

  • м. Тернопіль – 13 мкР/год;
  • м. Борщів – 11 мкР/год;
  • м. Заліщики – 14 мкР/год;
  • м. Бучач – 11 мкР/год;
  • смт. Козова – 11 мкР/год;
  • м. Кременець – 10 мкР/год;
  • м. Теребовля – 11 мкР/год;
  • м. Чортків – 14 мкР/год;

За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання показники природного радіаційного фону на вказаних територіях знаходяться в межах величин фону, який характерний для даних територій і не перевищує багаторічних значень природного радіаційного фону на території Тернопільської області 0, 16 мкР/год.

 

 

У Києві запровадили "режим світлового дня" для шкіл: що зміниться?

П'ятниця, 25 листопада 2022, 12:29

З 28 листопада навчання в школах очно та в онлайн-режимі буде починатись та закінчуватись у світловий проміжок дня: з 09:00 до 16:00.

Про це повідомила Київська міська держадміністрація у Telegram.

"Щоб максимально зменшити залежність шкіл від відключень електроенергії, місто вводить цей режим як мінімум до початку зимових канікул", – йдеться у повідомленні.

Який графік навчання буде в наступному році, вирішуватимуть вже в січні.

 

Фото: alebloshka/Depositphotos

Ті учні, які навчаються онлайн, підключатимуться до уроків за можливості, тому опрацювання тем і завдання повинні дублюватися через месенджери та електронною поштою.

Повторення пройденого матеріалу на наступному уроці – обов’язкове, наголошують у КМДА.

Для учнів початкових класів – до уроків та після них – працюватимуть групи подовженого дня.

Нагадаємо, раніше мер Києва розповів, коли розпочнуться і завершаться зимові канікули у столичних школах.

Олена Барсукова

 

На понад 1 годину затримуються 14 поїздів – УЗ

П'ятниця, 25 листопада 2022, 12:05

В "Укзалізниці" повідомили, що станом на 12:30 на понад 1 годину затримуються 14 поїздів УЗ.

Про це повідомляє пресслужба компанії в Telegram.

Так, найбільшу затримку - на 9 годин - мають два поїзди:

  • №62 Одеса — Харків;
  • №149 Полтава — Чернівці.

"Залізничники роблять усе можливе, щоб прискорити їхнє прибуття до кінцевих станцій. Кількість знеструмлених ділянок значно скорочено, а маршрути поїздів повертаються до регулярних", - заявили в компанії.

Крім того, поновлюють рух електропоїзди Інтерсіті+, які внаслідок масштабного знеструмлення були замінені поїздами далекого сполучення зі спальними вагонами:

  • №724 Київ — Харків з 25.11;
  • №731 Дніпро — Київ з 25.11;
  • №722 Київ — Харків з 26.11;
  • №712 Київ — Краматорськ з 26.11;
  • №732 Київ — Дніпро з 26.11.

  • ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

  • Економічна правда
 

Як 120 років у людей: Книга рекордів Гіннеса визначила найстарішу кішку

П'ятниця, 25 листопада 2022, 12:01

Книга рекордів Гіннеса визначила найстарішу живу кішку у світі – рекордсменкою стала 26-річна Флоссі з Орпінгтона, що на південному сході Лондона.

Флоссі встановила рекорд у віці 26 років 329 днів, що у перерахунку на людський вік становить приблизно 120 років, повідомляють на сайті Guinness World Records.

"Нехай зовнішній вигляд не вводить вас в оману: Флоссі може бути такою ж красивою та грайливою, як кошеня, але вона – леді поважного віку", – кажуть у Книзі рекордів.

Кішка-рекордсменка погано бачить і чує, але добре почувається, любить гратися і швидко адаптується до нового середовища, незважаючи на відсутність зору.


Фото: Guinness World Records

За своє довге життя Флоссі пережила двох господарів, а у 2022 році потрапила під опіку Cats Protection – благодійної організації у Великій Британії, яка займається захистом котів.

"Ми були приголомшені, коли побачили у ветеринарній карті Флоссі показала, що їй 27 років", – сказала координаторка відділення Cats Protection Наомі Рослінг.

Історія Флоссі почалася в грудні 1995 року, коли її забрав до себе працівник лікарні, неподалік від якої жила групка бродячих котів.

Медики пожаліли кошенят, яким на той час було лише кілька місяців, і вирішили взяти по одному додому.

Після кількох місяців життя на вулиці маленька Флоссі опинилася в оточенні любові, теплої їжі та іграшок, але за 10 років господар кішки помер.

Флоссі взяла до себе сестра її попереднього власника. Кішка прожила з нею 14 років, але коли їй було 24 – вже друга її власниця пішла з життя.


Книга рекордів Гіннеса визначила найстаршу нині живу кішку у світі

Кішку забрав до себе син її попереднього власника. Він піклувався про Флоссі 3 роки, а згодом передав уже стареньку кішку волонтерам.

"Це було нелегке рішення. Він звернувся до нас за допомогою, коли це було в інтересах Флоссі.

Відповідальне володіння кішкою – це коли хтось ставить потреби тварини вище своїх почуттів", – каже Наомі Рослінг із Cats Protection.

Так у 2022 році Флоссі стала "бездомною" – після понад 26 років щасливого життя у людей.


Флоссі встановила рекорд у віці 26 років 329 днів, що у перерахунку на людський вік становить 120 років

Через вік кішки ймовірність знайти новий дім була маленькою, але Флоссі пощастило. Працівниця організації Вікі Грін мала досвід догляду за літніми котами – її попередній домашній улюбленець Ханібан прожив до 21 року.

"Сьогодні Вікі ділиться підбадьорливими новинами про самопочуття Флоссі: вона в доброму здоров’ї та легко звикла до свого нового дому і нової мами", – кажуть у Книзі рекордів.

"Перші кілька ночей вона була голосною, тому що не могла бачити в темряві, і була трохи збентежена в новому оточенні, але тепер спить усю ніч, пригорнувшись до мене на ліжку", – розповідає Вікі Грін.

Читайте також: Коти стежать за своїми власниками, навіть коли не бачать їх. Дослідження


Тепер у Флоссі є улюблена жовта ковдра, тепле ліжко, смачна їжа та обійми

Тепер у Флоссі є улюблена жовта ковдра, тепле ліжко, смачна їжа та обійми.

"З самого початку я знала, що Флоссі – особлива кішка, але не думала, що буду жити вдома зі світовим рекордсменом.

Вона така ласкава та грайлива, особливо коли згадуєш, скільки їй років. Я надзвичайно пишаюся тим, що Cats Protection підібрала для мене такого чудового кота", – каже Вікі.

У Cats Protection сподіваються, що історія Флоссі спонукає людей надавати притулок для стареньких кішок.

"Ці тварини хочуть лише зручного ліжка та спокійного, люблячого дому. Вони можуть дати стільки ніжності, але часто доживають віку у притулках", – кажуть зоозахисники.

Нагадаємо, найстарішим котом, який жив колись, є Крем Пафф (Creme Puff) з Техасу. Кіт-рекордсмен народився у 1967 році і прожив 38 років.

Олена Барсукова

 

В Україні збирають "медичний мільярд" на операції пораненим з травмованими кінцівками

П'ятниця, 25 листопада 2022, 11:53

В Україні стартував збір коштів на проведення 15 тисяч операцій людям з травмами кінцівок

Про це повідомляють у міжнародному благодійному фонді "Здоров’я українського народу".

Метою програми є забезпечення українських лікарень всім необхідним для проведення операцій на кінцівках завдяки кампанії по збору "першого медичного мільярда".

"За даними експертів війна, яка триває, є війною травмованих кінцівок. Основним засобом ведення бою є артилерійські, ракетні та мінометні обстріли і як результат – тисячі поранених з вогнепальними та мінно-вибуховими травмами рук та ніг. Через війну Україну може чекати десятки тисяч людей з інвалідністю, серед яких як цивільні, так і військові", – кажуть у фонді.

Фото: Bombaert/Depositphotos

Для реалізації програми вже сформована експертна рада, куди увійшли понад 60 лікарів-ортопедів та реабілітологів з більшості регіонів України.

"Сьогодні вся країна донатить на дрони. Але кожного дня з фронту та атакованих міст до лікарень поступають сотні поранених. Понад 70% травм – це травми кінцівок! Якщо не врятувати руки й ноги наших бійців та цивільних  зараз, держава та суспільство отримає десятки тисяч людей з інвалідністю, – розповідає Сергій Сошинський – ініціатор програми #ВрятуйКінцівку, президент МБФ "Здоров’я українського народу".

Середня вартість лікування кінцівки, за умови її збереження, становить 60 – 70 тис. грн.

Фонд закликає українців взяти участь у зборі "першого медичного мільярда", який направлять на операції пораненим.

Підтримати програму можна за посиланням.

 

Оперативники Тернопільщини викрили «підприємців», які незаконно вивозили за кордон військовозобов’язаних чоловіків

П'ятниця, 25 листопада 2022, 11:46


Понад триста військовозобов'язаних чоловіків вивезли за кордон з території України приватні підприємці. Організатори незаконних заробітків - жителі Тернопільської та Волинської областей, які мали ліцензії «Укртрансбезпеки» на здійснення вантажних та пасажирських перевезень у Польщу, Чехію та Німеччину.

На території Тернопільщини злочинне угруповання почало зловживати своїми можливостями ще на початку травня. Вони, маючи доступ до електронної системи «Шлях», вносили в неї ухилянтів, які намагалися залишити Україну під час мобілізації. Чоловіків вписували в документи другими водіями.

За словами Олександра Буняка, начальника міграційної поліції Тернопільщини, ціна даної послуги залежала від терміну перебування за кордоном: виїхати на місяць коштувало 300 доларів США, а за необмежений термін потрібно було заплатити від 2,5 до 3 тисяч доларів.

За шість місяців "підприємці" внесли в електронну систему «Шлях» понад 300 чоловіків.

Впродовж кількох місяців оперативники міграційної поліції спільно зі слідчими, працівниками карного розшуку, управлінням  боротьби з наркозлочинністю, ротою поліції особливого призначення та прикордонними підрозділами під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури документували незаконну діяльність заробітчан.

Спецоперацію з викриття групи провели правоохоронці 22 листопада на двох пунктах пропуску. В Угринові зупинили 5 мікроавтобусів, а у Раві-Руській 2. Даним транспортом  за кордон мали виїхати семеро чоловіків.

У помешканнях "бізнесменів" оперативники провели 21 обшуки, вилучили понад 4 мільйони гривень, 9 бусів, легковий автомобіль, побутову техніку та записники. Звернулися поліцейські до суду з клопотанням про накладення арешту на усе вилучене майно.

Трьом організаторам уже оголосили підозру відповідно до частини 3 статті 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинені організованою групою або з корисливих мотивів). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

 

У двох ДТП травмувалися четверо людей

П'ятниця, 25 листопада 2022, 11:46


За минулу добу на Тернопільщині задокументовано дві дорожньо-транспортні пригоди з потерпілими. Одна трапилася в обласному центрі, інша – у селі Мишковичі Тернопільського району.

Водій автомобіля «Citroen» – житель села Богданівка Тернопільського району, рухаючись від вулиці Бережанської на автомобільну дорогу "Львів-Тернопіль" допустив зіткнення з транспортним засобом «Renault», яким керував житель Рівненщини. Внаслідок ДТП травмувалася пасажирка «Renault».

В аварії, що трапилася у селі Мишковичі, травм зазнали троє осіб. За попередніми даними, зіткнення на смузі зустрічного руху допустив водій автомобіля «Део Ланос» - житель селища Микулинці з легковиком марки «Honda», яким керувала мешканка села Настасів. Потерпіли водії обох транспортних засобів та пасажир, що перебував в автомобілі «Honda».

За обидвома фактами розпочато кримінальні провадження за статтею 286 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

елефонні аферисти обшахраювали жителя Тернополя

П'ятниця, 25 листопада 2022, 11:45


Ваш банківський рахунок заблоковано, збій системи або ж збільшення кредитного ліміту – саме під такими способами пройдисвіти телефонують до мешканців області та довідуються конфіденційну інформацію. Вони спустошують електронні гаманці, привласнюючи заощадження краян.

Від такого роду злочину й потерпів мешканець обласного центру. До нього зателефонував невідомий та представився співробітником фінансової установи. Ввійшовши в довіру він дізнався вміст смс-повідомлення, яке надійшло на телефон тернополянина. Як наслідок з рахунку краянина зникло майже 120 000 гривень

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Майже 8000 тернопільських школярів отримали світловідбивальні стрічки

П'ятниця, 25 листопада 2022, 11:34

Майже 8000 світловідбивальних стрічок-флікерів отримали маленькі тернополяни від Тернопільської міської ради. Це спеціальні пластикові стрічки, які одягаються на руку під час переходу дороги у темну пору доби.

Отримали такі стрічки діти, чиї батьки зараз боронять Україну, діти учасників бойових дій, діти з інвалідністю, діти, сім’ї яких перебувають в складних життєвих обставинах та інші.

«Сьогодні питання безпеки найменших тернополян – одне із першочергових. Адже світловий день коротшає і у зв’язку із аварійними вимкнення світла діти стають непомітними на темних вулицях. З метою безпеки і школярів, і водіїв, ми передаємо їм у користування флікери», - розповідає Сергій Надал.

Закликаємо також батьків та вчителів наголошувати дітям про обов’язкове носіння флікерів чи інших світловідбивальних стрічок під час руху по темних вулицях, особливо, під час переходу проїжджої частини.

 

У Тернополі та області станом на 25 листопада радіаційний фон в межах норми

П'ятниця, 25 листопада 2022, 11:33

ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оприлюднив дані щодо рівня радіаційного фону на території Тернопільської області.

Станом на 09:00 год. ранку 25 листопада радіаційний фон має наступні показники:

  • м. Тернопіль – 13 мкР/год.;
  • м. Борщів – 10 мкР/год.;
  • м. Заліщики – 14 мкР/год.;
  • м. Бучач – 11 мкР/год.;
  • смт. Козова – 12 мкР/год.;
  • м. Кременець – 10 мкР/год.;
  • м. Теребовля – 12 мкР/год.;
  • м. Чортків – 15 мкР/год.;

За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання показники природного радіаційного фону на вказаних територіях знаходяться в межах величин фону, який характерний для даних територій і не перевищує багаторічних значень природного радіаційного фону на території Тернопільської області 0, 16 мкР/год.

 

 

У ніч з 24 на 25 листопада на території Тернопільської громади працювало 16 одиниць спецтехніки

П'ятниця, 25 листопада 2022, 11:27

Впродовж дня та в нічну пору доби на території Тернопільської громади спецтехніка проводить роботи з механізованого посипання, підмітанні та прогортання вулично-дорожньої мережі.

Цієї ночі 12 одиниць спецтехніки проводили механізоване посипання проїзних частин, поливання доріг соляною ропою, підмітання та прогортання тротуарів тракторними щітками у центральній частині міста та мікрорайоні Новий Світ, масивах «Сонячний» і «Східний», Промисловому районі і районі Старого Парку, Березовиці, Кутківцях, Пронятині, а також на Об’їзній дорозі Тернополя та у селах міської територіальної громади.

У мікрорайоні «Дружба» ТМШРБ «Міськшляхрембуд» залучила до роботи чотири одиниці машин, які проводили роботи з механізованого посипання солерозкидачем проїзних частин, посипання доріг піскорозкидачем. На пішохідних ділянках техніка виконувала підмітання за допомогою тракторних щіток.

 

З полону повернули ще 50 воїнів, зокрема захисників "Азовсталі" та Зміїного

Четвер, 24 листопада 2022, 14:30

ЗВІЛЬНЕНІ 24 ЛИСТОПАДА ПОЛОНЕНІ, СКРИНШОТ

24 листопада з російського полону повернули 50 українських військових, у тому числі захисників Маріуполя, полонених з острова Зміїний та Чорнобильської атомної електростанція.

Джерело: голова Офісу президента Андрій Єрмак в Telegram

Пряма мова: "Вдалося повернути з російського полону 50 українських воїнів. Це 20 нацгвардійців, 12 хлопців з ВМС, 10 бійців ЗСУ, 6 з ДПСУ, 2 з ТРО.

Серед них двоє офіцерів і 48 рядових та сержантів".

Деталі: Він уточнив, що вдалося повернути 19 оборонців Маріуполя, 12 з яких були евакуйовані з "Азовсталі", а також 15 полонених з ЧАЕС та 7 з острова Зміїний.


 

35 тисяч гривень викрали аферисти з банківського рахунку тернополянки: правоохоронці проводять розшукові заходи

Четвер, 24 листопада 2022, 12:29


Працівники територіального підрозділу поліції надійшло звернення від жительки обласного центру, яка потерпіла від псевдопрацівника фінансової установи.

Пройдисвіт зателефонував до жінки та представився працівником банку. Він запевнив краянку, що її кошти в небезпеці: невідомі особи намагаються зняти готівку. Аби убеззпечики рахунок, чоловік попросив повідомити вміст смс-повідомлення, що вона й зробила. За лічені хвилини тернополянці надійшло сповіщення про списання всіх заощаджень.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують краянам ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителька Чортківщини потрапилася в пастку аферистів

Четвер, 24 листопада 2022, 12:29

Факт шахрайства задокументували працівники відділення поліції № 1 м. Борщів вчинений щодо мешканки району. Жінка втратила 5000 гривень, переказавши кошти на рахунок аферистів.

Заявниця розповіла правоохоронцям обставини події. В інтернеті на одному із сайтів вона знайшла публікацію про можливість надання грошової позики. Жінка зв’язалася з автором допису й узгодила умови. Сторони обумовили позику в сумі 200 000 гривень. Натомість краянка мала здійснити дві транзакції: 6000 гривень – страхівку та 5000 гривень, як гарантійний внесено. Одну банківську операцію вона здійснила, а на другу їй не вистачило коштів. Тож вона чекала, коли надійдуть гроші, аби виконати умови домовленості. Однак через деякий час жінка зрозуміла, що її ошукали, адже телефон афериста був вимкнений, а допис видалений.

Відомості про подію слідчі територіального підрозділу внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Працівники поліції проводять оперативно-розшукові заходи аби встановити осіб причетних до протиправного.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Лінія «102» Тернопільщини працює в цілодобовому режимі

Четвер, 24 листопада 2022, 12:28


За минулу добу оператори лінії «102» Головного управління Національної поліції Тернопільщини прийняли 672 повідомлення від громадян. Пропри складнощі у роботі, перебої з електропостачанням оператори, диспетчери, чергові роблять усе можливе, аби швидко опрацьовувати усі виклики.

Лінія «102» працює безперебійно. Під час повітряної тривоги оператори в укритті продовжують приймати дзвінки від людей. Окрім цього, на лінію «102» Тернопільщини тимчасово надходять ще й повідомлення з Херсонської області.

Нагадаємо, зателефонувати на лінію 102 можна з мобільного та стаціонарного телефона. Якщо вам не вдається додзвонитися, резервні номери телефонів для виклику правоохоронців: 27-12-58, 27-11-70, 0673513837.

Поліцейські звертаються до громадян не здійснювати завідомо неправдиві виклики екстрених служб та не телефонувати через дрібниці, які можна вирішити самостійно та які не належать до компетенції правоохоронців. Зокрема, ситуацій, пов’язаних з вимкненням світла, відсутністю водопостачання, коли не працює світлофор тощо. Такі повідомлення перевантажують лінію і відволікають від викликів, які потребують негайного оперативного реагування поліцейських.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

лінія «102» тернопільщини працює в цілодобовому режимі
 

Двох пішоходів на переході за минулу добу збили автомобілі

Четвер, 24 листопада 2022, 12:25

23 листопада під колеса автомобіля Ford Transit потрапила жінка. Аварія трапилася у Чорткові близько 16:45. Потерпіла переходила дорогу в межах нерегульованого пішохідного переходу. 74-річну жінку після надання медичної допомоги відпустили за місцем проживання.

Потрапила у дорожньо-транспортну пригоду жителька Тернополя, 1982 року народження. Її близько 18:00 в обласному центрі на вулиці 15 Квітня збила водійка Hyundai. За попередньою інформацією, на момент аварії вулиці були не освітлені, а потерпіла знаходилася на пішохідному переході. Її бригада екстреної медичної допомоги з тілесними ушкодженнями госпіталізувала до травматологічного відділення.

У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Тривають перевірки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Пункти пропуску на кордоні з Румунією та Угорщиною не працюють: відсутня електрика

Четвер, 24 листопада 2022, 11:59

СКРИНШОТ

В Держприкордонслужбі повідомили, що пункти пропуску на кордоні з Угорщиною та Румунією наразі не працюють.

Джерелопресслужба Держприкордонслужби

Дослівно: "Через відсутність електроживлення, оформлення осіб та транспорту в пункті пропуску "Солотвино", що на кордоні з Румунією, та в пунктах пропуску "Косино" і "Дзвінкове", – на кордоні з Угорщиною, не здійснюється".

Що було раніше: За даними Офісу президента, після масованого обстрілу росіянами інфраструктури України, що призвело до повного знеживлення більшої частини областей країни, 16 регіонів знову були заживлені на ранок четверга.


 

Окупанти хочуть змінити демографічний склад тимчасово окупованих територій – Спротив

Четвер, 24 листопада 2022, 11:49

У Росії обіцяють студентам безкоштовне навчання за умови подальшого відпрацювання на тимчасово окупованих територіях України – таким чином загарбники планують змінити демографічний склад ТОТ.

Джерело: Центр національного спротиву

Дослівно Спротив: "По завершенню навчання представники деяких спеціальностей (зокрема лікарі, педагоги) мають переїхати працювати на тимчасово окуповані території України.

У РФ заявляють, що це робиться з метою покриття дефіциту цих професій в регіоні. Проте насправді мета ворога – змінити демографічний склад населення".

Деталі: У ЦНС зазначили, що з цією ж метою росіяни проводять так звану "евакуацію" місцевих, аби асимілювати тих хто виїхав до Росії і натомість завезти росіян на захоплені землі.

Водночас Спротив підкреслює, що такі плани РФ приречені, адже ЗСУ поступово звільняють захоплені окупантами території.

ІРИНА БАЛАЧУК

 

Безпечне дитинство: ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи серед школярів

Четвер, 24 листопада 2022, 11:43


Створення безпечного дитячого середовища, профілактика злочинності серед неповнолітніх – основні напрямки роботи ювенальних поліцейських. З цією метою вони систематично проводять різні профілактичні заходи, організовують тематичні майстер класи, відвідують навчальні заклади.

У період з 18 по 23 листопада з нагоди відзначення Всесвітнього дня дитини поліцейські організували 38 тематичних заходів на території області. Особливу увагу приділили роботі з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, та дітьми, евакуйованих громадян з окупованих територій України та тимчасово переміщених на проживання у Тернопільську область.

Поліцейські провели роз’яснювальні бесіди щодо запобігання вживання наркотичних засобів, протидії булінгу, важливості дотримання правил дорожнього руху, особливо у темний період доби. Діти мали змогу отримати багато цікавої інформації та весело провести час з правоохоронцями.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

безпечне дитинство: ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи серед школярів
 

У Тернополі поліцейська врятувала життя чоловікові, котрий хотів звести рахунки з життям

Четвер, 24 листопада 2022, 11:41

Завдяки небайдужості співробітниці Тернопільського райуправління поліції Валентини Перхалюк вдалося запобігти трагедії. Поліцейська допомогла врятувати життя чоловікові, котрий наковтався пігулок.

Зі слів поліцейської, з чоловіком вона проживає в одному будинку. Останнім часом помічала, що він був дуже пригнічений. Поліцейська завжди намагалася підтримати його, розговорити. Напередодні чоловік надіслав їй повідомлення, у якому прощався. Валентина перетелефонувала йому, проте абонент був поза зоною.

Поліцейська вирішила негайно навідатися до знайомого додому. Двері у квартиру були відчинені, тож дівчина увійшла до кімнати і виявила господаря в непритомному стані. Поряд були розкидані медикаменти. Не зволікаючи, поліцейська зателефонувала у швидку та почала надавати чоловіку домедичну допомогу. Медики, які прибули на виклик, діагностували у чоловіка отруєння медичними препаратами.

Потерпілого шпиталізували до лікарні. Наразі його стан стабільний.

«У моїй роботі під час викликів на повідомлення громадян трапляються різні ситуації. Випадки, коли є загроза життю людини — найскладніші та потребують негайної реакції. Я рада, що вдалося запобігти трагедії та врятувати життя людини», - зазначила поліцейська.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

20 одиниць спецтехніки проводили очищення та механізоване посипання вулично-дорожньої Тернопільської громади впродовж ночі

Четвер, 24 листопада 2022, 11:37

Ввечері 23 листопада у Тернополі випали опади у вигляді «крижаного» дощу, який миттєво замерзав, а після 21.00  год – снігопад. Комунальні служби у місті з 17:00 год. та впродовж ночі працювали на вулично-дорожній мережі у різних мікрорайонах міста та громади.

14 одиниць спеціалізованої техніки працювали у   центральній частині міста та мікрорайоні Новий Світ, масивах «Сонячний» і «Східний», Промисловому районі і районі Старого Парку, Березовиці, Кутківцях, Пронятині, а також на Об’їзній дорозі Тернополя та у селах міської територіальної громади.

Зокрема, сім одиниць техніки здійснювали механізоване посипання проїзних частин,  три машини проводили підмітання і прогортання тротуарів тракторними щітками. У центральній частині міста працювала техніка, яка поливала дороги соляною ропою, ще три одиниці -здійснювали посипання тротуарів на магістральних вулицях масивів «Східний», «Сонячний», Центр, мікрорайон «Кутківці».

Впродовж ночі у мікрорайоні «Дружба» працювали шість машин спецтехніки ТМШРБ «Міськшляхрембуд».  Проведено механізоване посипання солерозкидачем проїзних частин, посипання піскорозкидачами. Пішохідні ділянки підміталися трактораними щітками.

Вкотре нагадуємо, що за прибирання дворів та міжквартальних проїздів відповідальні управителі житлового фонду в місті (ЖЕКи та ОСББ).

Фото з адресами, де неналежно прибирають сніг, мешканці Тернополя можуть надсилати на Viber муніципальної інспекції за номером +38 073 015 1481.

 

Приміські поїзди курсуватимуть з відставанням від графіка – УЗ

Середа, 23 листопада 2022, 15:08

В Укрзалізниці повідомили, що через перебої з електропостачанням приміські пасажирські поїзди курсуватимуть з відставанням від графіка. Для руху поїздів будуть задіяні дизельні тепловози.

Про це повідомляє пресслужба компанії в Telegram.

"Наразі рух приміських поїздів на Львівській залізниці організовується під теплотягою, тому можливі відставання від графіка.

"На Південній залізниці проводиться робота щодо призначення приміських поїздів, які після 17:00 здійснять рейси до населених пунктів, куди мали курсувати скасовані електрички, й доправлять людей", - йдеться у повідомленні.

Так, на Одеській залізниці вже вирушив трохи пізніше графіка приміський поїзд № 6414 Одеса – Мартинівська.

Після максимальної наповненості будуть відправлятися такі приміські поїзди:

  • № 6310 Одеса — Кароліно-Бугаз (відправлення мало б бути о 17:43);
  • № 6258 Одеса — Вапнярка (відправлення мало б бути о 17:33);
  • № 6206 Одеса — Мигаєво (відправлення мало б бути о 20:14);
  • № 6408 Одеса — Колосівка (відправлення мало б бути о 20:23).

"На Південно-Західній та Придніпровській залізницях триває робота з відновлення руху приміських поїздів під теплотягою. Відповідну інформацію буде оприлюднено додатково.

Рух київської кільцевої електрички вже відновлено", - додали в УЗ.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

На Рівненській, Південноукраїнській і Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, всі енергоблоки відключені – Енергоатом

Середа, 23 листопада 2022, 15:05

Через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, унаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені.

Про це заявили в "Енергоатомі".

"Наразі вони працюють у проєктному режимі, без генерації у вітчизняну енергосистему. Радіаційний фон на майданчиках АЕС і прилеглих територіях не змінився, всі показники в нормі", - наголосили в "Енергоатомі".

Щойно нормалізується робота енергосистеми, видача електроенергії з АЕС буде поновлена.

Також через зниження частоти було зупинено живлення власних потреб Запорізької АЕС із енергосистеми України. Станція перейшла в режим повного блекауту. Всі дизель-генератори – в роботі.

Радіаційний фон на майданчику ЗАЕС залишається в нормі.

Нагадаємо:

Усі енергоблоки Південноукраїнської АЕС у Миколаївській області аварійно зупинені.

Внаслідок російських обстрілів призупинено роботу блоків Хмельницької АЕС.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

На Київ летіла 31 ракета, 21 збили, є кілька влучань в критичну інфраструктуру – Кличко

Середа, 23 листопада 2022, 15:00

Столичний міський голова Віталій Кличко заявив, що вдень 23 листопада  на Київ летіла 31 ракета, захисникам вдалося збити 21 ракету, однак кілька об'єктів критичної інфраструктури постраждали.

Джерело: Віталій Кличко в коментарі телеканалу "Київ"

Пряма мова Кличка: "На Київ летіла 31 ракета, 21 була збита, У нас декілька влучань в об'єкти критичної інфраструктури, зараз частина міста знеструмлена. Відсутнє водопостачання. Представники "Київводоканалу" та "Київенерго" працюють над тим, щоб відновити і водопостачання, і електропостачання.

У нас 11 людей були поранені, 10 людей госпіталізовані, з них одна дитина. Щодо загиблих у нас інформація на цей момент відсутня".

ОЛЕНА РОЩІНА 

 

На Рівненській, Південноукраїнській і Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, всі енергоблоки відключені – Енергоатом

Середа, 23 листопада 2022, 14:18

Через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, унаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені.

Про це заявили в "Енергоатомі".

"Наразі вони працюють у проєктному режимі, без генерації у вітчизняну енергосистему. Радіаційний фон на майданчиках АЕС і прилеглих територіях не змінився, всі показники в нормі", - наголосили в "Енергоатомі".

Щойно нормалізується робота енергосистеми, видача електроенергії з АЕС буде поновлена.

Також через зниження частоти було зупинено живлення власних потреб Запорізької АЕС із енергосистеми України. Станція перейшла в режим повного блекауту. Всі дизель-генератори – в роботі.

Радіаційний фон на майданчику ЗАЕС залишається в нормі.

Нагадаємо:

Усі енергоблоки Південноукраїнської АЕС у Миколаївській області аварійно зупинені.

Внаслідок російських обстрілів призупинено роботу блоків Хмельницької АЕС.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Уся Київська область залишилась без світла – ОВА

Середа, 23 листопада 2022, 14:14

Внаслідок російських обстрілів вся Київська область знеструмлена.

Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба у Telegram.

"Маємо постраждалих серед цивільного населення. Усі необхідні служби та медики вже працюють. Вся область без світла", – написав він.

Нагадуємо:

Через російські обстріли диспетчерський центр НЕК "Укренерго" застосував аварійні відключення електроенергії по всій території України.

 

Росія влучила в підстанцію на Львівщині, в області екстрені відключення

Середа, 23 листопада 2022, 14:09

Російські війська завдали двох ракетних ударів по електропідстанції у Львівській області, 1,5 мільйони громадян залишилися без електроенергії.

Джерело: голова Львівської ОВА Максим Козицький

Пряма мова Козицького: "Жителі Львівщини, на жаль, маємо два ракетні удари по електропідстанції у Львівській області. Інформації про постраждалих на цей момент не надходило.

Наразі 1,5 млн людей у Яворівському, Львівському та Червоноградському районах без електроенергії.

Через ракетний удар по енергетичному об’єкті в області застосовують екстрені відключення електроенергії. Графіки планових відключень не діють".

Деталі: Енергетики виїхали на місце влучання і працюють над тим, щоб заживити область в обхід цій підстанції.

Козицький зазначив, що якщо не буде можливості швидко відновити живлення, в населених пунктах, які постраждали, розгорнуть "Пункти незламності", де можна буде загрітися, випити теплого чаю, поїсти чогось гарячого і подзвонити рідним.

Адреси цих пунктів повідомлять органи місцевого самоврядування.

 

Чернігівщина, Одещина та Кіровоградщина - без світла

Середа, 23 листопада 2022, 14:08

Чернігівська, Одеська та Кіровоградська області знеструмлені через ракетні удари ворога по об’єктах енергетикиі.

Джерело: голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус, голова Одеської ОВА Максим Марченко, голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович у Telegram

Деталі: Чаус повідомив, що ремонті бригади вже працюють для ліквідації наслідків та відновлення електропостачання. Одночасно влада розгортає "Пункти незламності".

За словами Марченка, про будь які зміни в роботі електромереж будемо інформувати додатково.

Пряма мова Райковича: "Ворожі прильоти по енергетичному об’єкту. Область, як і низка інших регіонів, без світла.

Не панікуйте! Бригади енергетиків починають аварійно - відновлювальні роботи".

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Збори з кінологами

Середа, 23 листопада 2022, 14:04

Кінологи тернопільського підрозділу Національної гвардії України перевірили рівень теоретичних знань, здобутих протягом поточного навчального періоду, та відпрацювали на практиці навчальні вправи, необхідні для несення служби разом зі службовими собаками.

Протягом трьох днів кінологи разом зі своїми вихованцями демонстрували прийоми загального та спеціального курсу дресирування. Особлива увага особового складу кінологічної служби зосереджувалась на практичному використанні профілів щодо конвоювання підсудних та боротьби зі злочинністю під час охорони громадського порядку.

Військовослужбовці також розглянули питання вдосконалення кінологічного забезпечення та перспективи розвитку кінологічної служби.



 

В Тернополі нацгвардійці відвідали благодійний аукціон та театральну виставу для допомоги захисникам

Середа, 23 листопада 2022, 14:02

Театральну виставу «Мина Мазайло» та благодійний аукціон на підтримку українських воїнів відвідали нацгвардійці на запрошення викладачів та студентів юридичного факультету Тернопільського Західноукраїнського Національного університету, які вони приурочили до 25-річчя свого вузу.

Колектив університету Західноукраїнського університету в такий спосіб вирішив відзначити ювілей вишу. Викладачі та студенти зіграли всі ролі у виставі, що змогли оцінити нацгвардійці. «Це найбільш знакова для українців п’єса 20 століття, яка не втрачає свою актуальність сьогодні. Комедія, в якій показані унікальні образи, висміює політичні чвари та вчить поважати одне одного. І, звичайно, цінувати українську ідентичність, мову та культуру», — ділиться враженнями капітан Національної гвардії України Андрій.

На аукціоні, який відбувся одразу по виставі, було представлено чимало лотів, серед яких особисті речі відомих тернополян та українців, картини та книги. Найдорожчим лотом стала книга «Українська державність», вартість якої оцінили в 15 тисяч гривень. Отримані гроші за лоти та благодійних скриньок передадуть на допомогу військовим, які боронять нашу територіальну цілісність та незалежність держави.

 

Куди повідомити про колаборантів? Нацполіція запустила чат-бот

Середа, 23 листопада 2022, 13:22

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України запустив чат-бот для отримання інформації про зрадників та колаборантів.

Повідомити про прибічників "русского мира", зокрема серед поліціянтів, можна у чат-боті @dvb_np_bot у Telegram.

Щоб скористатися ботом, можна сканувати QR-код на фото або знайти @dvb_np_bot у Telegram.

У ДВБ проаналізують всі зібрані дані – і діям фігурантів буде надана правова кваліфікація, повідомляє Національна поліція.

"Оперативники ДВБ НПУ з першого дня війни проводять роботу з виявлення та притягнення до відповідальності осіб, які перейшли на бік країни-агресора для добровільного несення служби у незаконних правоохоронних відомствах окупаційної влади", – кажуть у Нацполіції.

У чат-боті потрібно вказати:

  • анкетні дані та посаду, яку обіймала особа до вторгнення військ РФ;
  • яку посаду обіймає в окупаційній владі.
  • фактичні відомості, які підтверджують її колабораційну діяльність (фото та відео потрібно надсилати до @DVB_Info);
  • для уточнення наданої інформації, правоохоронці просять також залишити свої контакти.

Крім правоохоронців-колаборантів у чат-боті також можна повідомити про тих, які вимагають хабар.

Також українці можуть звертатися на гарячу лінію Департаменту внутрішньої безпеки за номером: +380503527277.

"На телефон гарячої лінії Департаменту щоденно надходять сотні повідомлень про ймовірних зрадників із деокупованих та окупованих територій. Кожне звернення опрацьовується, а інформація ретельно перевіряється", – додають поліціянти.

З 24 лютого 2022 року за матеріалами внутрішньої безпеки поліції органи досудового розслідування порушили майже 500 кримінальних проваджень.

Правоохоронці повідомили підозру за фактами державної зради та колабораційної діяльності понад 370 людям.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України запустила 2 нових чат-боти: для ідентифікації зрадників і мародерів.

Олена Барсукова

 

Київське метро змінило режим роботи: працює як укриття

Середа, 23 листопада 2022, 13:20

Київський метрополітен працює в обмеженому режимі, оскільки велика кількість людей використовує його як укриття.

Джерело: Київська міська адміністрація у Telegram

Дослівно КОДА: "Висадка пасажирів здійснюється лише на тих станціях, де немає великого скупчення людей".

Деталі: Міська влада закликає мешканців Києва за змінами у роботі метро стежити за повідомленнями на станціях.

У КМДА нагадали, що під час повітряної тривоги метро не курсує наземними ділянками.

Передісторія:

  • В Україні триває повітряна тривога.
  • Є влучання ворожих ракет у Києві та Київській області.
  • ІРИНА БАЛАЧУК
 

Поліцейські довели причетність тернополянина до протиправного

Середа, 23 листопада 2022, 12:43

Раніше судимий тернополянин вчинив злочин. За це йому загрожує позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Оперативники Тернопільського районного управління поліції встановили, що чоловік 1979 привласнив втрачену банківську картку жительки міста. Підозрюваний двічі розрахувався чужою карткою на суму майже 2000 гривень. Протиправні дії тернополянина документували камери відеоспостереження встановленні в крамницях.

У скоєному він зізнався. В минулому чоловік вже притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення майнових злочинів.

Відомості про злочин внесено в ЄРДР відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Чорткові в ДТП потрапив рейсовий автобус. Є потерпілі

Середа, 23 листопада 2022, 12:42

Сьогодні вранці на виїзді з Чорткова зіткнулися рейсовий автобус та транспортний засіб, що перевозив хлібобулочні вироби. За попередніми даними, шестеро людей звернулися до лікарів.

Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду надійшло на лінію 102 близько 11 години. Неподалік місця автопригоди перебували поліцейські, - вони першими прибули і допомагали пасажирам евакуйовуватися та надавали домедичну допомогу.

Слідчо-оперативна група, що виїхала на місце події, встановила, що зіткнулися автобус, який здійснював переведення пасажирів у місті Чорткові та автомобіль, що розвозив хлібобулочні вироби.

За попередніми даними, травми отримали одинадцять осіб, шестеро з них звернулися за допомогою до медичного закладу. Кількість потерпілих ще уточнюється.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

у чорткові в дтп потрапив рейсовий автобус. є потерпілі
 

Телефонний аферист обшахраював жительку області

Середа, 23 листопада 2022, 12:39

Правоохоронці відділення поліції № 1 ( м. Тернопіль ) задокументували факт шахрайства пов’язаний з привласненням грошових коштів Після спілкування з додзвонювачем потерпіла втратила чималу суму.

Заявниця розповіла, в посеред ночі до неї зателефонував невідомий, який представився співробітником банку. Він переконав жінку, що її кошти в небезпеці й аби їх убезпечити необхідно повідомити код, який надійшов їй на мобільний. Вранці жінка виявила, що з її банківського рахунку зникли всі заощадження – 20400 гривень. За допомогою вона звернулася до працівників поліції

Відомості про подію слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують мешканцям, ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Якщо ж ви потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі на вулиці Тараса Протасевича триває заміна аварійної ділянки водопровідної мережі

Середа, 23 листопада 2022, 12:36

Цими днями працівники комунального підприємства «Тернопільводоканал» продовжують виконувати роботи на вул. Тараса Протасевича. Зокрема, тут триває заміна 220 метрів аварійної ділянки водопровідної мережі.

Мешканці прилеглих будинків залишаються з водою. Тимчасові незручності через відсутність води будуть лише в момент перепідключення нової нитки комунікацій, про що мешканців буде додатково поінформовано.

Роботи на цій ділянці заплановано завершити до 25 листопада.

 

У Тернополі працюватиме програма іспанського благодійного фонду Cesal з метою підтримки соціально вразливих категорій населення

Середа, 23 листопада 2022, 12:32

22 листопада у Тернополі відбулась зустріч міського голови Сергій Надала та представників міжнародної громадської організації «Cesal» (Іспанія, Мадрид) й громадської організації «Епіцентр дітям».

Під час зустрічі презентовано програму, яка буде реалізована з метою підтримки сімей з соціально незахищених категорій та внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Тернопільській громаді.

Реалізація програми відбуватиметься упродовж року. Вона передбачає допомогу в двох напрямах. Це – психологічна підтримка та забезпечення предметами базової необхідності й харчуванням.

До слова, окрім Тернополя, програма буде впроваджена й у інших містах, а саме: Київ, Ірпінь та на Хмельниччині. Загалом в рамках реалізації програми заплановано надати допомогу близько 5000 особам в Україні.

Щиро вдячні міжнародним партнерам, які у такий нелегкий час продовжують всебічно підтримувати Україну й наше місто.

Довідка.

Громадська організація «Cesal» співпрацює з мерією міста Мадрид та має на меті допомогти сім'ям та дітям в країнах, що розвиваються. З початку вторгнення росії в Україну, «Cesal» у Молдові та Румунії допомагали людям, які тікали від війни в Україні. Також працює в Києві та інших областях України з внутрішньо переміщеними особами.

ГО «Епіцентр дітям» працює з дітьми та сім'ями з соціально вразливих категорій вже близько 5 років та успішно впроваджує проєкт соціально-спортивних шкіл Фонду Реал Мадрид в Україні, які в 2021 році були визнані найкращими в світі.

 

23 листопада на території Тернопільської громади очікується туман та ожеледиця

Середа, 23 листопада 2022, 12:31

За даними Тернопільського обласного центру з гідрометеорології, 23 листопада вночі та вранці на території громади очікується туман видимістю 200-500 м, на дорогах ожеледиця, що відповідає метеорологічному явищу І рівня небезпечності (жовтий – НМЯ І).

Закликаємо громадян проявляти пильність та обережність під час руху вулицею і дотримуватись деяких порад:

- зверніть увагу на своє взуття: підберіть черевики і чоботи з підошвою на мікропористій основі. Наклейте на підошви пластир. Під час ходи наступайте на всю підошву;

- намагайтеся обходити небезпечні місця.

- будьте уважними на проїжджій частині дороги: не поспішайте і, тим паче, не біжіть;

- руки, при можливості, повинні бути вільними. Намагайтеся не носити важкі сумки, не тримайте руки у кишенях - це збільшує можливість падіння.

Нагадуємо водіям, при наближенні до пішохідних переходів, знижуйте швидкість. Пам’ятайте, під час ожеледиці гальмівний шлях автомобіля дещо збільшується.

 

Помер Герой України і син командувача УПА Юрій Шухевич

Вівторок, 22 листопада 2022, 15:00

ЮРІЙ ШУХЕВИЧ, ФОТО З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

На 89-му році життя помер дисидент, Герой України та син головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича Юрій Шухевич.

Джерело: мер Львова Андрій Садовий в Telegram, львівське видання NTA з посиланням на коментар його дружини Наталії Шухевич

Пряма мова Садового: "У віці 89 років відійшов до вічності Юрій Шухевич – Герой України, дисидент, член Української Гельсінської Групи. Вічна Пам’ять великому українцю".

Деталі: За інформацією ЗМІ, Шухевич помер у ніч проти 22 листопада. Останні хвилини життя він провів у Німеччині, де перебував на лікуванні.

Довідково: Шухевич народився 28 березня 1933 року в селі Оглядів Львівської області. Він був відомим українським політичним діячем, дисидентом, нардепом України VIII скликання, членом Української Гельсінської Групи та провів 28 років у в'язницях і таборах СРСР як політичний в'язень. У 1990 організував і до 1994 року очолював УНА-УНСО (Українська національна асамблея – Українська народна самооборона).

У серпні 2006 року президент Віктор Ющенко присвоїв Юрію Шухевичу звання Героя України.


 

Кремль провів закрите опитування і виявив, що росіяни принципово втомилися від війни - ЗМІ

Вівторок, 22 листопада 2022, 14:53

Адміністрація російського президента на початку листопада провела опитування в кількох регіонах Росії, яке показало, що росіяни втомилися від війни і відчувають апатію.

Джерело: російське видання Meduza, яке посилається на два джерела, близькі до Кремля і знайомі з результатами дослідження

Дослівно: "Дані фокус-груп чітко свідчать про те, що росіяни "не відчувають оптимізму щодо свого майбутнього і майбутнього країни".

"Це не відхід в опозицію або повне неприйняття СВО ("спеціальної воєнної операції" – так російська влада називає війну з Україною –ред.). Це байдужість і апатія. Нічого не надихає, нічого не тягне вперед. Тільки відчепіться від нас, не лізьте до нас" - пояснив один зі співрозмовників".

Деталі: У Кремлі начебто вважають, що росіяни "втомилися від війни в принципі" і це не залежить від динаміки бойових дій.

Також співрозмовники видання зазначили, що росіяни дедалі частіше ставлять собі запитання щодо причин війни.

Передісторія:

  • Опитування показували, що Станом на кінець серпня 2022 року 76% росіян підтримують дії російської армії, яка розв'язала криваву війну в Україні, вбиває цивільне населення та окупувала територію.
  • Водночас українські опитування показували, що 86% українців вважають, що потрібно продовжувати збройну боротьбу, навіть якщо Росія не припинить обстрілювати українські міста, а не переходити до переговорів.
 

УЗ запускає продаж квитків на рейси з Києва до Херсона і назад

Вівторок, 22 листопада 2022, 12:12

"Укрзалізниця" відкрила продаж квитків на рейси з Києва до Херсона і назад на 22-25 листопада, додавши до поїздів 9 вагонів через великий попит.

Про це повідомляє пресслужба УЗ.

"Перші два рейси "Потяга до перемоги" Укрзалізниці до нещодавно звільненого Херсона показали, наскільки сильно чекали повернення залізничного сполучення мешканці Херсонщини", - заявили в компанїі.

В УЗ, реагуючи на цей попит, додають 9 вагонів

Також компанія відкрила продаж квитків на рейси в обох напрямках: з Києва до Херсона на 22 та 24 листопада і з Херсона до Києва на 23 та 25 листопада (із зупинкою в Миколаєві).

Квитки доступні у застосунку, чат-боті та на сайті booking.uz.gov.ua.

"Просимо херсонців, які нас вже мають змогу читати завдяки наявності інтернету на вокзалі, прибувати на посадку за півтори-дві години у зв'язку з проходженням безпекової перевірки перед посадкою: завантаження бази даних у наших силовиків займає трохи часу, давайте поставимося з розумінням", - додали в УЗ.

Про рейси після 25 листопада буде оголошено додатково.

Нагадаємо:

До звільненого Херсона прибув потяг з Києва вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Економічна правда

 

Путін, не виходячи з бункера, "відкрив" два криголами і завод із виробництва індички

Вівторок, 22 листопада 2022, 12:10

ПУТІН З БУНКЕРА ДИВИТЬСЯ, ЯК ВІЛЬНО ПЛИВЕ КРИГОЛАМ "ЯКУТІЯ". СКРИНШОТ З ВІДЕО ТАСС

Російські пропагандистські ЗМІ відзвітували про те, що президент Росії Володимир Путін узяв участь у церемоніях підняття прапора РФ на атомному криголамі "Урал" і спуску на воду атомного криголама "Якутія" – щоправда, робив він це зі свого кабінету, по відеозв'язку.

ДжерелоРИА НовостиRTТАСС

Пряма мова Путіна: "Спуск дозволяю. Приступайте".

Деталі: Президент країни-агресора дивився на спуск криголама по телевізору.

РоссЗМІ також показали, як Путін піднявся з крісла, коли почав звучати гімн РФ під час підняття прапора на атомному криголамі "Урал".

20 листопада Путін відкрив у Тюмені завод із виробництва індички – але так само, не виходячи з кабінету.

Передісторія:

 

Тренуються на кульках: Мобілізованих в Росії почали готувати страйкболісти

Вівторок, 22 листопада 2022, 11:46

У Самарській області Росії бойову підготовку мобілізованих делегували місцевій федерації страйкболу.

Джерело: російське видання "Медіазона"

Деталі: Керівник місцевої федерації страйкболу Антон Птічкін стверджує, що через інструкторів пройшли вже 600 осіб. Щонайменше ще стільки ж військовослужбовців планують навчити перед відправкою на фронт найближчим часом.

Тренування почалися у жовтні. За словами Птічкіна, заняття проводять інструктори, які "пройшли війну в Україні". Також він каже, що ці тренування проводять з ініціативи федерації страйкболу, а не на прохання військових. Начебто це була ініціатива самих страйкболістів.

Заняття проходять зі схвалення і за підтримки самарського губернатора Дмитра Азарова.

Дослівно: "Мобілізовані потрапляють до страйболістів із частин, у які їх розподілили з військкоматів. Заняття з бойової підготовки проходять на полігонах 2-ої загальновійськової гвардійської армії та на базі самої федерації страйкболу.

Графіки тренувань узгоджуються з командирами частин. За словами Птічкіна, мобілізованих навчають тактиці, наданню першої допомоги, евакуації товаришів по службі під вогнем противника, облаштуванню позиції, а також веденню бойових дій в умовах пересіченій місцевості та міської забудови.

Оцінити якість такої підготовки неможливо, але, як стверджує Птічкін, мобілізованих навіть інструктують, як поводитися під мінометними обстрілами.

За його словами, новобранців обстрілюють страйкбольним мінометом із наповнювачем - кульками або горохом".

Передісторія: 28 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів президенту Росії Володимиру Путіну, що начебто часткова мобілізація завершилася і на територію України відправили вже 82 тисячі мобілізованих.

 

Росіяни почали будувати "засічну лінію" на кордоні з Україною: готуються до "нападу"

Вівторок, 22 листопада 2022, 11:39

ЗАСІЧНА ЛІНІЯ У БЄЛГОРОДСЬКІЙ ОБЛАСТІ, ФОТО З TELEGRAM ГЛАДКОВА

У Бєлгородській області Росії будують оборонну "засічну лінію", а також готуються до можливого "нападу" з боку України.

Джерело: губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков у Telegram, пресконференція Гладкова 21 листопада

Деталі: На пресконференції губернатор В'ячеслав Гладков повідомив, що Росія будує "засічну лінію" на кордоні Бєлгородської області з Україною: "Я кажу про формування бєлгородської лінії – бєлгородська засічна лінія".

Пізніше він опублікував фотографії будівництва.

 

Довідково: "Засічна лінія" – система оборонних споруд, яку в XVI-XVII століттях створювали на південних і східних рубежах тодішніх російських територій для захисту від кримських набігів.

 

Більше деталей: На пресконференції він також повідомив, що Бєлгородська область з квітня займається укріпленням рубежів. На запитання, чи можливий напад України на область, він відповів так:

Пряма мова: "Мені не хотілося б драматизувати ситуацію. Тому що я розумію, що кожне моє слово можна транслювати в рамках контексту по-різному. Але в будь-якій справі ми завжди розглядаємо кілька варіантів розвитку подій: оптимістичний, песимістичний і середній.

Тому ми готуємося до різних варіантів. Сподіваюся, песимістичні варіанти нам не знадобляться, але ми їх активно розглядаємо".

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО 

 

22 листопада - свято у працівників дізнання

Вівторок, 22 листопада 2022, 11:38


Реагувати на заяви й повідомлення про вчинені злочини, робити усе можливе, аби встановити осіб, причетних до правопорушень, збирання доказів й доведення вини чи невинуватості підозрюваних, а також контроль за розслідуваннями кримінальних проступків - усе це входить до основних завдань дізнавачів. Розслідування не тяжких, дрібних злочинів, на кшталт дрібного хуліганства або крадіжки на невелику суму, це також у компетенції працівників сектору дізнання ГУНП в Тернопільській області. 22 листопада підрозділи дізнання відзначають День створення служби. З нагоди професійного свята керівник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол привітав працівників поліції зі святом. Він побажав дізнавачам легких розслідувань, правильних висновків, успіхів у роботі та професійного зросту. Права на помилку дізнавачі не мають, бо саме від їхніх рішень та результатів залежать долі людей, їх безпека та віра в справедливість. За сумлінне виконання службових обов'язків, високий професіоналізм та з нагоди Дня служби кращих співробітників відділу відзначили подяками.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 

22 листопада - свято у працівників дізнання
 

MRIYA об’єднує під одним ім’ям всі напрямки нашої діяльності, особливо створених під час війни!

Вівторок, 22 листопада 2022, 11:37

Кіберполіція спільно з волонтерами та небайдужими громадянами перетворила проєкт «МРІЯ» у сильну ініціативу протидії російським окупантам в медіа-просторі.

«Найбільша сила нашої спільноти — це наші підписники та громадяни України завдяки яким, ми успішно блокуємо та протидіємо російській агресії в Інтернеті».

А також протягом насичених місяців війни, ми розуміли, що людям потрібно відволікатися, як від завдань у кібер-світі, так і від новин, тому була розроблена благодійна гра «Котяцький драйв», де котики-військові, бійці територіальної оборони та поліцейські звільняють рідну землю від рашистської навали.

 

Як працює бот «Народний месник»?

Чат-бот «Народний месник» створений для громадян - сюди надсилають інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових та їх поплічників, виявлених мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси, котрі в подальшому опрацьовуються модераторами боту та документуються як і органом Національної поліції України, так і передаються іншим правоохоронним органам на відпрацювання. Нещодавно, також було додано одну категорію про присутність камер зовнішнього відеоспостереження, де перебувають окупанти.

https://t.me/ukraine_avanger_bot.

Як працює бот у бот «StopRussia | MRIYA»?

Виявили підозрілий ресурс окупанта, надсилайте скаргу у бот Кіберполіції: https://t.me/stopdrugsbot.

Як працює MRIYA Automatic?

Безкоштовні автоматизовані сервіси для боротьби з російською пропагандою та донесення правди до якомога більшої кількості людей про війну росії з Україною. Розробниками якого являються Banwar та Qlixer Social.

MRIYA Automatic працює в хмарі, не використовує ваш браузер, і не вимагає від вас включеного та активного браузера комп'ютера чи смартфону.

Для чого створений канал «StopRussia | MRIYA»

✅Перевіряємо та блокуємо ресурси які поширюють фейки та пропаганду, котрі надходять у бот «StopRussia | MRIYA».

✅Створюємо інструкції для боротьби на інформаційному фронті.

✅Хочеш долучитися до кібервійська і разом блокувати фейки та пропаганду в інтернеті, приєднуйся до каналу https://t.me/+EbXZHBfHXbszY2I6 і виконуй подальші інструкції.

Кожен українець — ВОЇН на своєму фронті. Наш фронт –інформаційний.

 

mriya об’єднує під одним ім’ям всі напрямки нашої діяльності, особливо створених під час війни!
 

Поліцейські застерігають: не перераховуйте гроші на невідомі вам рахунки

Вівторок, 22 листопада 2022, 11:36

У шахрайську пастку потрапила 59-річна жителька Тернополя. Жінка повірила телефонному незнайомцю, який представився працівником банку, і перекинула на невідомий їй рахунок понад 33 000 гривень.

Зі слів потерпілої, до неї начебто зателефонували з банку і повідомили, що невідомі особи намагаються отримати доступ до банківської бази, аби викрасти гроші клієнтів. Співрозмовник порадив жінці задля безпеки перекинути гроші на інший рахунок. Тернополянка повірила. Зайшовши в мобільний банківський додаток, вона перерахувала зі своєї картки понад 33 000 гривень на номер рахунку, який їй продиктував телефонний незнайомець. Після трансакції співрозмовник більше не виходив на зв’язок. Потерпіла звернулася за допомогою до працівників поліції.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають оперативно-розшукові заходи для розкриття афери.

Правоохоронці вкотре застерігають жителів краю: не довіряйте телефонним незнайомцям. За жодних обставин не переказуйте ваші кошти на будь-які інші рахунки та рахунки третіх осіб. Будь-які операції з платіжною карткою краще проводити особисто у відділенні банку.

Якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте телефонуйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шахраї блокують мобільні номери і викрадають гроші з банківських карток

Вівторок, 22 листопада 2022, 11:34


Одразу п’ять повідомлень про шахрайські дії з банківськими картками надійшло минулої доби до співробітників Тернопільського районного управління поліції. Зловмисники спочатку заблокували мобільні номери потерпілих, відтак викрали з банківських карток від п’яти до п’ятдесяти тисяч гривень. За усіма фактами шахрайських дій розпочато кримінальні провадження за статтею 190 ККУ.

Виготовлення дубліката SIM-карти з метою заволодіння коштів, які знаходяться на картковому рахунку, - давно відомий вид шахрайства. На ваш мобільний номер телефонують з невідомих номерів та, не дочекавшись відповіді, переривають дзвінок, а ви перетелефоновуєте. Після чого шахрай телефонує вашому оператору та блокує номер телефону начебто у зв’язку з втратою.

Згодом шахрай повторно телефонує мобільному оператору, який обслуговує SIM-картку, та з метою отримання дубліката раніше заблокованої SIM-картки відповідає на запитання оператора для підтвердження, що саме він є власником картки. У більшості випадків питання стосуються останніх номерів абонентів, з якими спілкувався клієнт.

Далі шахрай отримує дублікат вашої SIM-карти і доступ до мобільних додатків, у тому числі, й контроль над фінансовими операціями.

Як не стати жертвою шахраїв? По-перше, не телефонувати та не відповідати на дзвінки з невідомих номерів. По-друге, не зазначати номер мобільного телефону, закріплений за платіжною карткою в оголошеннях. По-третє, не розголошувати номери мобільних телефонів близьких стороннім особам. По-четверте, не передавати стороннім особам SMS-коди, які вам надходять на номер. Також варто звернутися до оператора мобільного зв’язку із заявою про те, що дублікат вашої SIM-карти може бути виданий лише за наявності паспорта, або перейти на контрактне обслуговування номера.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Дітям загиблих військових збирають кошти на подарунки до Миколая: як долучитися

Понеділок, 21 листопада 2022, 12:27

Для дітей, чиї батьки-військові загинули на війні, щороку збирають кошти на подарунки до Дня Святого Миколая. Кожен охочий може зробити свій внесок у збір, аби подарувати свято дітям.

Цьогоріч через повномасштабне вторнення РФ кількість таких дітей значно вища, ніж у попередні роки війни, розповідає ветеран АТО, письменник і менеджер проєктів ДК "Укроборонпром" Олег Болдирєв, більш відомий як Мартін Брест.

За його словами, "майор С.В. Миколай" дотримується трьох правил, доставляючи подарунки дітям, які втратили батьків-військових.

По-перше, діти отримують від "Святого Миколая" саме той подарунок, про який вони мріють і пишуть про нього у листі. Це речі, які могли б для них купити тато або мама, але вони загинули на війні.

Фото: panovka/Depositphotos

"Не побутову техніку, не покращення житлових умов, не щось необхідне у господарстві, а саме подарунок. Той, який би купили батько чи мати, але вони загинули на нашій війні. Якщо це телефон – це телефон, а якщо піжама "кігурумі" – то піжама "кігурумі", щоб це не значило", – пояснює Брест.

По-друге, "майор С.В. Миколай" ніколи не оцінює стан справ у сім'ях, зокрема і достаток.

Кошти на подарунки осиротілим українським дітям уже п'ять років збирає фонд "Народний тил – реабілітація".

"Так, ми поки не знаємо, як ми впораємось, бо порівняно з груднями 2017-2021 років кількість дітей… ну ви розумієте. Але в українців серед рис, які відрізняють нас від противника, є, мабуть, найголовніша: ми ніколи не даємо задню. Ніколи не опускаємо руки. І ніколи не здаємося", – наголошує Мартін Брест.

Він також зізнався, що йому особисто вдалося накопичити суму у 12,4 тис. гривень. Кожен охочий може долучитися до збору коштів на подарунки до Дня Святого Миколая дітям, чиї тато або мама загинули, захищаючи Україну. Реквізити фонду можна знайти на посиланням.

За словами Бреста, діти отримають омріяні подарунки і на Новий рік.

"Ми вже почали отримувати листи від дітей та підбирати подарунки, і будемо це робити до Нового Року включно", –  додав він.

 

У США біля статуї розлюченого бика зооволонтери встановили російську ракету

Понеділок, 21 листопада 2022, 12:24

У Нью-Йорку біля статуї розлюченого бика зооволонтери на один день розмістили інсталяцію у вигляді російської ракети.

Про це розповів засновник організації UAnimals Олександр Тодарчук.

Мета інсталяції – привернути увагу до екоциду, який Росія вчиняє під час війни в Україні.

"Цією акцією ми переосмислюємо зміст популярної статуї та показуємо, що розлютований бик може виявитись всього лише наляканою твариною, яка тікає від війни", – пише Олександр Тодарчук.

Мета інсталяції – привернути увагу до екоциду, який Росія вчиняє під час війни в Україні
У Нью-Йорку біля статуї розлюченого бика зооволонтери на один день розмістили інсталяцію

Засновник організації зазначає, що під час російського вторгнення було вбито мільйони тварин, забруднено майже 183 тис. кв.м ґрунту, а під окупацією знаходяться 8 заповідників і 12 національних природних парків.

Він також закликає підписати міжнародну петицію до ООН та ЄС з вимогою покарати РФ за екологічні злочини.

Нагадаємо, російські окупанти на Запорізькійї атомній електростанції можуть спровокувати екологічну катастрофу.

Яна Осадчажурналіст

 

Rozetka повернулася в Херсон: коли відновлять роботу

Понеділок, 21 листопада 2022, 12:14

Онлайн-маркетплейс Rozetka у середу, 23 листопада, відновить роботу в Херсоні.

Про це повідомив у Faceebok співзасновник Rozetka Владислав Чечоткін.

"Доїхали. Довезли. Повернулися. Rozetka. Херсон. В середу відкриття", - написав Чечоткін, додавши відео з автомобілями Rozetka на тлі стели при в'їзді в місто.

Нагадаємо:

До звільненого Херсона 19 листопада прибув потяг з Києва вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Державний Приватбанк у середу, 16 листопада, відкрив перше відділення у деокупованому Херсоні.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

 

Окупанти створюють "нотаріуси", щоб "легалізувати" мародерство – ЦНС

Понеділок, 21 листопада 2022, 12:06

РОСІЙСЬКІ ОКУПАНТИ, ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО GETTY IMAGES

Росіяни почали реєструвати на окупованих територіях "нотаріуси", які їм потрібні для "легалізації" мародерства чужого майна.

Джерело: Центр національного спротиву

Дослівно: "Окупанти завершили формування "нотаріальних округів" на тимчасово окупованих територіях. Округи сформували "згідно з законодавством РФ", і вже розпочато процес реєстрації "нотаріусів".

Таким чином росіяни намагаються легалізувати оформлення та переоформлення майна. Тобто, за фактом – мародерство й грабіж чужого майна".

Деталі: У ЦНС зазначили, що завірені такими "нотаріусами" документи не будуть визнаватися в Україні та світі, а відтак не підтверджуватимуть право власності на майно.

 

У Кременчуці знесли пам’ятник Пушкіну

Понеділок, 21 листопада 2022, 12:04

ДЕМОНТОВАНИЙ ПАМ'ЯТНИК ПУШКІНУ, ФОТО КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ТЕЛЕГРАФЪ

У Кременчуці на Полтавщині 21 листопада демонтували пам’ятник російському поетові та прозаїку Олександру Пушкіну.

Джерело: Суспільне з посиланням на коментар речниців Кременчуцької міської ради Юлії Перепелятник

Деталі: Пам’ятник прибрали згідно з рішенням міської ради від 18 листопада. Він перебуватиме на території комунального підприємства "Благоустрій Кременчука".

Суспільне повідомляє, що пам’ятник був розташований на бульварі Пушкіна, який 18 листопада перейменували на бульвар Українського Відродження.

 
 

НБУ випустив пам’ятну медаль "Херсон – місто героїв"

Понеділок, 21 листопада 2022, 11:55

Національний банк України випустив пам’ятну медаль, присвячену Херсону.

Медаль презентували на початку листопада у звільненому Херсоні, повідомляють у НБУ.

Дизайн пам’ятної медалі "Херсон – місто героїв", розроблений художницею Наталією Фандіковою. Він відтворює краєвиди довоєнного міста і історичні події весни 2022 року, коли херсонці протестували проти окупантів.

На медалі також надруковані рядки з роману Ліни Костенко "Берестечко": "Не допускай такої мислі, що Бог покаже нам неласку. Життя людського строки стислі. Немає часу на поразку".

Національний банк України випустив пам’ятну медаль, присвячену Херсону

Цією медаллю Національний банк України започатковує серію пам’ятних медалей, присвячених містам та їхнім мешканцям, які проявили героїзм та стійкість під час відсічі збройній агресії РФ проти України.

Заплановано випуск медалей, присвячених Харкову, Маріуполю, Київщині (Бучі, Гостомелю, Ірпеню) та іншим містам.

25 листопада має бути випущена медаль, присвячена Маріуполю.

Нагадаємо, в Україні запустили передпродаж першої марки, яка присвячена місту-герою Херсону.

Яна Осадча

 

Тернопільські поліцейські передали колегам з Херсонщини автомобіль

Понеділок, 21 листопада 2022, 11:47


Транспортний засіб разом з гуманітарним вантажем доправили на Херсонщину. Його під час робочого візиту передав місцевій поліції голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш.

Раніше позашляховик тернопільські поліцейські використовували у зоні бойових дій на Луганщині. Проте, розуміючи потребу у службовому транспорті правоохоронців нещодавно звільненої Херсонщини, вирішили підтримати їх.

Автомобіль відремонтували, оновили та передали херсонським поліцейським. Отриманий транспортний засіб вони використовуватимуть для патрулювання вулиць та забезпечення правопорядку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

тернопільські поліцейські передали колегам з херсонщини автомобіль
 

Підволочиські поліцейські встановлюють обставини вбивства та самогубства

Понеділок, 21 листопада 2022, 11:47


Під час сварки 56-річний житель Скалатської громади вкоротив віку своїй 81-річній матері та після цього покінчив життя самогубством. Поліцейські встановлюють обставини обох смертей.

До співробітників Підволочиського відділення поліції надійшло повідомлення від 56-річного жителя одного із сіл Скалатської громади про те, що він вбив свою матір.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Заявника поліцейські виявили повішеним на горищі. Чоловік вже був без ознак життя. Тіло його матері з ознаками насильницької смерті знайшли у підсобному приміщенні.

У ході проведення першочергових слідчих дій правоохоронці встановили, що родичі проживали вдвох. 56-річний чоловік останнім часом зловживав спиртним. Того дня конфлікт між ними виник через те, що матір відмовилася дати синові гроші на спиртне. Під час сварки чоловік схопив палку і декілька разів вдарив жінку по голові. Після цього облив бензином та підпалив. Тіло матері перетягнув у погріб.

Після скоєного зловмисник зателефонував до поліцейських і повідомив, що вбив жінку. До приїзду правоохоронців пішов на горище та повісився.

Слідчі розпочали два кримінальні провадження за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України, одне з яких – з відміткою «самогубство». На даний час призначено проведення ряду експертиз.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сергій з Тернопільщині та Анастасія з Харківщини – поліцейських поєднало кохання

Понеділок, 21 листопада 2022, 11:45

Почуття долають усі перешкоди. Навіть, коли на кожному кроці чигає небезпека - знайдеться місце коханню. Скільки публічних і непублічних історій освідчень, одружень, народжень дітей ми спостерігали у час війни. І кожна з них – особлива.

Особлива подія трапилася 19 листопада на Харківщині - поліцейський сектору реагування патрульної поліції Збаразького відділу Сергій Догон освідчився Анастасії Величко, з якою познайомився на Харківщині під час несення служби. Дівчина теж служить в поліції – в одному з відділів Харківського Головного управління.

До слова, Анастасія – з родини поліцейських. Її дідусь служив в органах внутрішніх справ, а батько – майор поліції. Майбутнього зятя родичі дівчини прийняли добре.

Сергій ретельно готувався до освідчення. Його колеги розповідають, що хлопець напередодні подався до Харкова, аби вибрати гарну каблучку та розкішний букет квітів для Анастасії. Оскільки така важлива подія в житті хлопця відбувалася далеко від дому, то підтримати попросив побратимів.

На прохання стати його дружиною, Анастасія відповіла: «Так». Молоді люди кажуть, що з весіллям довго не чекатимуть і вірять, що святкуватимуть його вже в мирній Україні.

сергій з тернопільщині та анастасія з харківщини – поліцейських поєднало кохання

 

У Тернополі муніципальні інспектори проводять перевірки щодо обмеження роботи світлових вивісок у темну пору доби

Понеділок, 21 листопада 2022, 11:41

Цими днями працівники управління муніципальної інспекції спільно з поліцейськими Тернопільської міської територіальної громади проводять інформаційні рейди щодо обмежень роботи світлових вивісок у темну пору доби.

Так, 20 листопада інспекторами проведено профілактичні бесіди з понад 30-ма суб’єктами господарювання у центральній частині міста, масивах «Сонячний» та «Східний».

З метою дотримання цих обмежень, у разі виявлення повторних фактів порушення вимог рішення Ради оборони області при Тернопільській ОВА, може бути прийнято рішення про демонтаж вивісок та рекламних конструкцій.

Закликаємо підприємців Тернопільської громади бути свідомими та обмежувати роботу світлових вивісок та додатку освітлення у темну пору доби.

Звертаємося до тернополян! Якщо ви помітили освітлення бігбордів, сітілайтів, іншої зовнішньої реклами прохання звертатися в управління муніципальної інспекції за тел.: +38 (067) 447 31 86 та +38 (073) 015 1481 (Viber) або повідомляти на лінію 102.

 

Сторінка 36 з 110

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер