images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Цієї ночі 14 одиниць спеціалізованої техніки працювало на вулицях Тернополя

Понеділок, 21 листопада 2022, 11:39

З метою попередження утворення льодової кірки на дорогах та тротуарах у Тернопільській громаді, у ніч з 20 на 21 листопада в різних мікрорайонах міста працювали 19 одиниць спеціалізованої техніки.

Зокрема, проводилися роботи з механізованого посипання проїзних частин, поливання соляною ропою, підмітання і прогорання тротуарів та пішохідних зон. Роботи проводила підрядна організація ТзОВ «Техно-Буд-Центр» у центральній частині міста та мікрорайоні Новий Світ, масивах «Сонячний» і «Східний», Промисловому районі і районі Старого Парку, Березовиці, Кутківцях, Пронятині, а також на Об’їзній дорозі Тернополя та у селах міської територіальної громади

Впродовж ночі у мікрорайоні «Дружба» спецтранспорт ТМШРБ «Міськшляхрембуд»  проводив механізоване посипання солерозкидачем проїзних частин.

Нагадуємо, за прибирання дворів та міжквартальних проїздів у місті відповідальні ЖЕКи та ОСББ.

Фото з адресами, де неналежно прибирають сніг, мешканці Тернополя можуть надсилати на Viber муніципальної інспекції за номером +38 073 015 1481.

 

 

"Маємо бути готові", – мер Тернополя попереджає про тривалі відключення світла

П'ятниця, 18 листопада 2022, 12:21

"Маємо бути готові", – мер Тернополя попереджає про тривалі відключення світла
Під час масованого ракетного обстрілу 15 листопада в Україні пошкодили 15 енергооб’єктів.

Фахівці "Укренерго" цілодобово працюють над відновленням інфраструктури. Через атаку по всій країні відбуваються аварійні відключення світла. Тернопіль – не виключення.

Мер міста просить мешканців віднестися до цього з розумінням та попереджає – вимкнення будуть частішими та більш тривалими у часі.

"Через ракетні обстріли енергетичних об’єктів України цілі мікрорайони нашого міста вже багато годин без світла. Я хочу пояснити, що вимкнення світла не залежить ні від мене, ні від міської ради. Графіки енергетики давали, але ви вже самі переконалися, що через нові обстріли вони не діють.

Обленерго отримує вказівку від диспетчера "Укренерго" і миттєво вимикає електроенергію. Скажу більше. Ми маємо бути готові, що такі вимкнення будуть частішими і тривалими в часі. Ви розумієте, чому російські терористи це роблять. Але їм не вдасться зламати українців і Україну", – написав тернопільський міський голова у Facebook.

Сергій Надал закликає мешканців підготуватися до відключень. Зокрема, підготувати запас питної та технічної води, зарядити телефони та інші пристрої.

Також він рекомендує вимкнути з розеток побутові пристрої – холодильник, газовий котел, пральну машинку, телевізор, адже при подачі електроенергії може відбутися різке підвищення напруги.

 

ДТП у Тернополі: через темряву автомобіль наїхав на пішохода

П'ятниця, 18 листопада 2022, 12:20

ДТП у Тернополі: через темряву автомобіль наїхав на пішохода
16 листопада о 22:00 на вулиці Петлюри збили людину.

Як повідомили у поліції, причиною ДТП стали темрява, відсутність сітловідбивальних елементів та перехід проїжджої частини за межами пішохідного переходу.

Чоловіка у важкому стані госпіталізували в реанімаційне відділення. Триває слідство.

Правоохоронці кажуть, що зараз більшість аварій стаються через відсутність освітлення. Суттєво погіршують ситуацію дощ та снігопади.

"Аби убезпечити себе від біди, водіям варто вчасно змінити колеса автомобілів та не перевищувати швидкість, а пішоходам стати "видимими" на проїжджій частині й переходити дорогу лише у спеціально відведених місцях", – наголошують поліцейські.

 

В "Укренерго" розповіли, чому так довго немає світла

П'ятниця, 18 листопада 2022, 12:13

Трансформатор на одній з великих підстанцій на заході України після ракетної атакиТрансформатор на одній з великих підстанцій на заході України після ракетної атаки
В енергетичній компанії повідомили про ситуацію в українській енергосистемі після масованих атак.

За даними "Укренерго", 15 листопада ворожі ракети пошкодили 15 енергооб’єктів. Через це не працюють тисячі кілометрів магістральних високовольтних ліній.

У компанії кажуть, що ця інфраструктура необхідна для видачі електроенергії з електростанцій та передачі з західних регіонів на схід, тобто по всій країні. Над відновленням енергосистеми цілодобово працюють понад 1000 фахівців.

"Латають те, що можна залатати і замінюють те, що можна замінити. Для того, щоб втримати стабільну роботу енергосистеми в таких умовах та уникнути ще більших аварій, ми вимушені вдаватися до примусових обмежень споживання – до 40% по країні. Зараз, на жаль, графіки застосовані по всій Україні", – пояснюють в "Укренерго".

Наразі світло повернули для близько 70% споживачів кількох центральних областей. Крім того, енергетики підготували високовольтні лінії для підключення в західному та дніпровському регіонах.

Як зазначають у компанії, з кожною атакою відключення світла можуть тривати ще довше.

"Удари по енергосистемі – це єдине, що залишилося ворогу, який програє бій героїчним ЗСУ на фронті. Це потребує витримки та мужності, як від енергетиків, яким доводиться постійно ремонтувати знищене ворогом, так і від кожного українця, яким доводиться змінювати свій спосіб життя. Витримка і мужність – те, що нам знадобиться цієї зими, якщо ми хочемо перемогти", – наголошують в НЕК.

 

Зменшилася кількість хворих на COVID-19 у Тернопільській області

П'ятниця, 18 листопада 2022, 12:13

Зменшилася кількість хворих на COVID-19 у Тернопільській області
На Тернопільщині протягом минулої доби виявили 6 нових випадків COVID-19.

Також протягом 17 листопада від коронавірусу одужали 14 осіб.

Хворих на COVID-19 медики зареєстрували у Кременецькому районі (3 особи), Тернопільському районі (2 особи), Чортківському районі (1 особа).

Нагадаємо, за весь час пандемії в Тернопільській області захворіли – 162 649 осіб; одужали – 159 948 осіб; летальних випадків – 2 466.

 

316124553_604640484792700_4353641473831907302_n.jpg

 

У Тернополі тимчасово зупинено тролейбусний рух

П'ятниця, 18 листопада 2022, 12:12

У Тернополі тимчасово зупинено тролейбусний рух
Про це щойно 18 листопада повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

"Це спричинено відключенням електроенергії на масиві «Сонячний» та обривом контактної мережі у центральній частині міста. На місце обриву виїхала аварійно-ремонтна бригада. Після завершення робіт рух тролейбусів буде відновлено. А рух тролейбусів на масиві «Сонячний» буде відновлене після увімкнення електропостачання", - відзначив Сергій Надал.

 

Жителю Полтавщини кременецькі поліцейські інкримінують хуліганство та незаконне поводження зі зброєю

П'ятниця, 18 листопада 2022, 10:29

Інцидент трапився в одному з готелів міста Почаєва. До поліцейських надійшло повідомлення про те, між гостями виник конфлікт і один з них застосував зброю.

Виїхавши на місце події, поліцейські з’ясували, що один з учасників конфлікту – 29-річний житель Полтавщини застосував предмет, схожий на пістолет, здійснивши декілька пострілів спочатку в кімнаті, відтак в коридорі готелю.

Поліцейські вилучили зброю та скерували на експертизу. Під час перевірки з’ясувалося, що житель Полтавшини перебуває у розшуку за вчинення майнових злочинів.

Кременецькі поліцейські інкримінують йому частину 1 статті 296 (хуліганство) та частину 1 статті 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі відбувся Всеукраїнський освітянський форум «Нові виміри безпеки: виклики та рішення»

П'ятниця, 18 листопада 2022, 10:20

Впродовж двох днів у Тернополі проходив Всеукраїнський освітянський форум «Нові виміри безпеки: виклики та рішення». 17 листопада в рамках заходу Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зустрівся з ректорами тернопільських вищих навчальних закладів.

Долучився до форуму і міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Ми багато речей сприймає з плином часу. Була пандемія COVID-19 ми зрозуміли і почали цінувати здоров’я. З початком війни українці зрозуміли, що таке мирне небо, мир та безпека. Сьогодні безпека є питанням номер один, особливо, коли мова йде про безпеку наших дітей, учнів, студентів, - відзначає Сергій Надал. - Ми маємо стати надійним тилом і навчитися жити в нових умовах. Вкотре дякуємо нашим захисникам, які мужньо нищать окупантів і звільняють українську землю. Тримаймося  разом і рухаємося вперед до перемоги».

Нагадаємо, офіційне відкриття форуму у Тернополі «Нові виміри безпеки: виклики та рішення» відбулося 16 листопада.

 

Без теплопостачання у Тернополі можуть залишитися мешканці квартир з індивідуальним опаленням

Четвер, 17 листопада 2022, 12:12

Без теплопостачання у Тернополі можуть залишитися мешканці квартир з індивідуальним опаленням
Через відсутність електропостачання мешканці квартир, де встановлено індивідуальне опалення, можуть залишитись без тепла.

Під час відсутності електрики мешканці квартир з індивідуальним опаленням у Тернополі можуть залишитися без тепла. Про це повідомив заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський Суспільному.

За його словами, людям необхідно подбати про акумулятори для котлів.

«Якщо газ буде, а електроенергії не буде, а в квартирі є котел, мешканці повинні самостійно дбати про те, щоб у них були самостійні елементи живлення. У квартирі на балконі генератор не поставите. Гіпотетично можна, але з точки зору пожежної безпеки, це неправильно. Для того, щоб котел працював, є джерело безперебійного живлення, тобто акумуляторна система, яка дозволить при відсутності електроенергії, подавати живлення на 2-4 години, щоб котел у вашій квартирі, якщо у вас індивідуальне опалення, міг працювати за допомогою акумуляторної системи», - поділився Владислав Стемковський.

За його словами, для «Тернопільміськтеплокомененерго» закупили генератори, які забезпечать роботу насосів під час відсутності електропостачання. Це гарантуватиме подачу тепла у багатоповерхівки з централізованим теплопостачанням.

 

У Тернополі працює снігоочисна техніка: неправильно припарковані авто евакуюватимуть на штрафмайданчик

Четвер, 17 листопада 2022, 12:09

У Тернополі працює снігоочисна техніка: неправильно припарковані авто евакуюватимуть на штрафмайданчик
У Тернополі працює спецтехніка, яка очищує сніг.

Вночі з 16 на 17 листопада у Тернополі випали перші опади у вигляді мокрого снігу. З метою належного утримання вулично-дорожньої мережі на вулиці міста виїхала снігоочисна техніка. Про це повідомили у міській раді.

У центральній частині міста та мікрорайоні Новий Світ, масивах «Сонячний» і «Східний», Промисловому районі і районі Старого Парку, Березовиці, Кутківцях, Пронятині, а також на Об’їзній дорозі Тернополя та у селах міської територіальної громади працювали п’ять одиниць. Роботи виконувала підрядна організація ТзОВ «Техно-Буд-Центр».

За належне зимове утримання мікрорайону «Дружба» відповідає ТМШРБ «Міськшляхрембуд». Тут проводиться механізоване посипання піскорозкидачами проїзних частин.

За прибирання дворів та міжквартальних проїздів відповідальні управителі житлового фонду в місті (ЖЕКи та ОСББ). Який саме ЖЕК чи ОСББ відповідальний за зимове утримання того чи іншого двору або проїзду у Тернополі, дізнатися можна, переглянувши Інтерактивну карту прибирання міста у зимовий період.

Фото з адресами, де неналежно прибирають сніг, мешканці Тернополя можуть надсилати на Viber муніципальної інспекції за номером +38 073 015 1481.

«Просимо власників приватного транспорту не залишати авто на узбіччях доріг, аби не заважати процесу очищення вулично-дорожньої мережі міста від снігу. Звертаємо увагу, що автомобілі, які припарковані без порушень Правил дорожнього руху, але перешкоджають роботі спецтехніки, буде переміщено у дозволене місце, а ті транспортні засоби, які припарковані з порушенням Правил паркування, можуть бути евакуйовані інспекторами з паркування та переміщені на арештмайданчик», - наголосили у міськраді.

 

Відкрити власну справу і долучитися до грантової програми єРобота можуть жителі Тернопільщини

Четвер, 17 листопада 2022, 12:07

Відкрити власну справу і долучитися до грантової програми єРобота можуть жителі Тернопільщини
Запрацював офіційний сайт грантової програми для малого та середнього бізнесу єРобота.

Підприємці можуть подати заявку та отримати від держави грант на власну справу.

Нагадаємо, влітку Уряд запустив грантову програму для малого та середнього бізнесу єРобота. За цей час українці вже отримали гранти на суму понад 201,8 млн грн.

Програма триває і досі. Тепер з’явилася можливість обрати напрям і подати заявку на отримання гранту на офіційному сайті за посиланням ТУТ.

Усіх охочих закликають долучатися до програми, відкривати власну справу та підтримувати економіку України.

Зокрема можна отримати гранти:

- Своя справа – програма мікрогрантів до 250 тис. грн.

- Новий рівень – програма грантів для переробних підприємств до 8 млн грн.

- Свій сад – програма грантів до 400 тис. грн за гектар.

- Своя теплиця – програма грантів до 7 млн грн за 2 гектари.

- ІТ-стартап  (у стадії розробки) – гранти до 3,5 млн грн.

- Старт в ІТ  (у стадії розробки) – гранти на навчання у сфері ІТ.

Проєкт реалізовано за ініціативи Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля,  Міністерства економіки України спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби зайнятості та Ощадбанку.

 

На Тернопільщині поховали захисника України Івана Щепанівського

Четвер, 17 листопада 2022, 11:55

На Тернопільщині поховали захисника України Івана Щепанівського
Тернопільщина провела в останню дорогу Івана Щепанівського з села Скоморохи.

Він приєднався до лав ЗСУ став на захист країни навесні 2022-го.

36-річний воїн загинув внаслідок поранень, отриманих на полі бою у Луганській області.

Захисника поховали на Батьківщині 16 листопада.

Герой не встиг створити власну сім’ю, у нього залишились мама і брат.

"Золотопотіцька громада проводжала на вічний спочинок свого героя Щепанівського Івана. Спи спокійно, герою! Земля, тобі, пухом! Слава Україні!", – повідомила у Facebook Уляна Дем'янчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Миколаївщині обірвалося життя 38-річного воїна з Тернопільщини

315880226_3014913005475268_9138753750028485843_n.jpg

 

В Україні створили аудіохрестоматію з літературою для школярів

Середа, 16 листопада 2022, 14:03

На Полтавщині створили першу в Україні хрестоматію в аудіоформаті, яка містить твори шкільної та позашкільної програми.

Про це "Укрінформу" розповів ініціатор проєкту, голова Полтавської облради Олександр Біленький.

За його словами, тепер українським школярам не обов'язково мати при собі підручник із літератури, адже усі твори доступні в інтернеті. Також перевагою є те, що їх можна слухати, як онлайн, так і офлайн – наприклад, під час відключень електроенергії.

"Попри постійні тривоги і віялові відключення світла освітній процес триває, і ми намагаємося його урізноманітнити та зробити доступнішим", – наголошує Біленький.

Фото: Tverdohlib/Depositphotos

Аудіохрестоматія доступна для прослуховування на YouTube-каналі "Вінілосховище". До Дня української мови та писемності (9 листопада) там з'явилися 43 твори для учнів 5 класу, які навчаються за програмою Нової української школи.

За словами ініціатора проєкту, літературу для старших класів начитають після укладання відповідних програм. Він додав, що невдовзі на каналі з'являться твори з української та світової класики, а також позапрограмна фантастика та пригодницькі романи.

До створення аудіохрестоматії долучилися літературні консультанти:

  • кандидатка філологічних наук, доцент і завідувачка кафедри української літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Віра Мелешко,
  • завідувачка відділу розвитку суспільних, гуманітарних та мистецьких дисциплін Полтавської академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського Ольга Коваленко,
  • доцент кафедри української мови та літератури Державного вищого навчального закладу "Донбаський державний педагогічний університет" Віктор Разживін.

Твори начитані голосами провідних акторів Полтавського академічного музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя Богдана та Ольги Чернявських. Аранжування – композитора Олега Писаренка.

Діана Кречетова

 

Зеленський збирав ставку: обговорили захист критичної інфраструктури

Середа, 16 листопада 2022, 13:58

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬИКЙ, ФОТО ОПУ

Президент України Володимир Зеленський у середу провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому обговорили останню ракетну атаку росіян, ліквідацію наслідків та захист об'єктів критичної інфраструктури.

Джерело: Офіс президента

Деталі: Учасники Ставки проаналізували ушкодження, завданні останніми ракетними ударами росіян. Також на засіданні йшла мова про ліквідацію наслідків ворожих атак.

Посадовці обговорили захист об'єктів критичної інфраструктури та підвищення ефективності роботи ППО.

Крім того, члени Ставки розглянули прогнози щодо розвитку оперативної обстановки на фронті з урахуванням змін на південному напрямку.

Учасники засідання ухвалили рішення щодо подальшої деокупації українських територій.

Також члени Ставки проаналізували темпи ремонту техніки і озброєння та підготовку армії до зимового сезону.

У засіданні взяли участь: керівник Офісу президента Андрій Єрмак, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, міністр оборони Олексій Резніков, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, голова Служби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський та командувачі військ оперативних напрямків.

До засідання Ставки також долучилися міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, інші члени уряду, очільники силових відомств і правоохоронних органів.

Передісторія:

  • Володимир Зеленський назвав "цинічним ляпасом G20" масований ракетний удар Росії.
  • 15 листопада ракетних ударів було завданопо Києву, Хмельницькій, Рівненській, Волинській, Львівській, а також Житомирській, Вінницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській і Харківській областях.
  • Сили ППО працювалиу Києві, в Чернігівській, Полтавській, Вінницькій, Сумській та Житомирській областях.
  • Загалом, за даними Повітряних сил ЗСУ, російські загарбники випустили по Україні близько 100 ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня, коли окупанти спрямували на Україну 84 ракети.
 

СБУ у Херсоні знайшла списки колаборантів, які співпрацювали з ворогом

Середа, 16 листопада 2022, 13:22

ФОТО СБУ

СБУ знайшла засекречені документи ФСБ під час стабілізаційних заходів у деокупованому Херсоні.

Джерело: СБУ у Telegram

Дослівно СБУ: "Під час стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні співробітники СБУ знайшли засекречені документи ФСБ, в яких містилася інформація про їхніх агентів-колаборантів.

Представники спецслужби РФ покинули таємні документи на території місцевого гаражного кооперативу під час втечі від контрнаступу Сил оборони".

Деталі: Силовики вилучили власноруч написані "зобов’язання" агентів про конфіденційне співробітництво з ФСБ; справи агентурного вивчення; повідомлення агентів про результати виконання ворожих завдань; "протоколи обшуків" у помешканнях херсонців.

 
ФОТО СБУ

Документи свідчать , що колаборанти давали "наводку" окупантам на місця перебування українських патріотів та брали участь у незаконному переслідуванні місцевих жителів за сфабрикованими "кримінальними справами".

 
ФОТО СБУ

Також СБУ виявила задокументовані факти викрадення і катування потерпілих і розграбування їхніх осель під виглядом проведення "обшуків".

Повідомляється, що пособники агресора були завербовані кадровими співробітниками ФСБ, які входили до складу "временно-оперативной группы ВОГ-8" і займались координацією розвідувально-підривної та диверсійної діяльності на південному напрямку.

Вилучені матеріали направили на експертизу для проведення подальших оперативних дій з викриття російських агентурних мереж.


 

Заробив на неіснуючому товарі: поліцейські встановлюють особу зловмисника

Середа, 16 листопада 2022, 13:02

Майже 6 тисяч гривень втратила жителька обласного центру, переказавши кошти за неіснуючий товар. Вона купувала одяг у шахрая.

Куртка так і не доїхала до нової власниці, бо як тільки жінка оплатила гроші, продавець зник з мережі. Даремно шукала оголошення про продаж на сайті,  його шахрай теж видалив. Довелося звертатися в поліцію.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (Шахрайство) ККУ.

Поліцейські застерігають мешканців Тернопільщини, бути обачними щодо купівлі-продажу в мережі Інтернет. Пам’ятайте, що не потрібно здійснювати повну передоплату за товар, бо за такою схемою зазвичай працюють пройдисвіти. Коли кошти надходять на їх рахунки, вони одразу видаляють оголошення, обліковий запис й вимикають телефон. Домовляйтеся про оплату у відділенні служби доставки, або ж про незначний завдаток від суми.

Ретельно перевіряйте інформацію про продавця на сайті Кіберполіції( https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/) почитайте відгуки про нього в інтернеті, а при надходженні товару перевірте його у відділені пошти. Часто аферисти ще пересилають старий непотріб.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Чотири автопригоди зареєстрували за добу поліцейські Тернопільщини

Середа, 16 листопада 2022, 12:59


Під колеса автомобіля Audi A4 потрапив пішохід. Аварія трапилася 14 листопада близько 10:30 у Тернополі на перехресті вулиць Братів Бойчуків - 15 Квітня. За попередньою інформацією, потерпіла переходила дорогу на регульованому пішохідному переході, коли її збило авто. Кермувальник, здійснюючи маневр повороту, травмував жінку, 1958 року народження. Її госпіталізували до лікарні.

Чергову автопригоду зареєстрували слідчі в обласному центрі о 13:20 на вулиці Тарнавського. Водій автомобіля Volkswagen допустив зіткнення з Mercedes-Benz. В результаті удару травми отримала пасажирка Mercedesa.

За порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів та керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення відповідатиме у суді водій автомобіля Skoda Octavia. У Кременці не розминулася іномарка та велосипедист. Проте кермувальник двоколісника від надання меддопомоги відмовився.

На Бережанщині травмувалася 39-річна місцева жителька. Жінку збив водій автомобіля Renault Budda. Їй надавали медичну допомогу. Водій попередньо тверезий.

По всіх фактах тривають перевірки.

 

Закликаємо тернополян подбати про запаси питної та технічної води для власних потреб

Середа, 16 листопада 2022, 12:54

У зв’язку із масовим ракетними атаками на критичну інфраструктуру, закликаємо подбати про запаси питної та технічної води для власних потреб.

У випадку відсутності централізованого водопостачання, громадяни можуть скористатись колонкам-качалками та бюветами з питною водою, що позначені на інтерактивній карті.

У КП «Тернопільводоканал» звертають увагу, для колонок, якими тернополяни користуються регулярно, достатньо кількох натискань на важіль, щоб потекла вода. Якщо колонка-качалка використовується рідше – потрібно докласти зусиль, а після 20-25 натискань хвилину-дві перечекати, щоб стекла застояна вода. Кількість та інтенсивність натискань на важіль також залежать від глибини свердловини.

Робота бюветів, у разі відключення електроенергії, буде відновлена упродовж світлового дня. Мешканці можуть набирати воду у бюветах, що за адресами: вул. Юності, бульв. Данила Галицького та бульв. Пантелеймона Куліша (вода у цьому бюветі доступна виключно для технічного використання).

 

В центрі Києва є влучання, 4 ракети збила ППО

Вівторок, 15 листопада 2022, 13:57

ВИБУХИ У КИЄВІ, ФОТО УП

15 листопада ППО збила 4 ракети над Києвом, є "приліт" у центрі міста, за попередньою інформацією, у житлові будинки.

Джерело: УП, мер міста Віталій Кличко в Telegram, Київська міська військова адміністрація в Telegram

Деталі: Жителі лівого та правого берега повідомили про звуки вибухів, які пролунали у столиці.

На Київщині оголошена повітряна тривога.

Оновлено о 15:35: Мер Віталій Кличко повідомив, що в Печерському районі було влучання, за попередньою інформацією, в два житлових будинки. Кілька ракет збили ППО над Києвом. Медики і рятувальники на місці влучань.

Київська міська військова адмінстрація повідомила про збиття 4 ракет над Києваом. В столиці зафіксовано два вибухи.

Оновлено о 15:25: В місті спрацювала ППО.

Передісторія: Начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул та голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомили про масовий запуск ракет з території Росії – у 15 областях України оголошена повітряна тривога. 

 

Увага, шахраї створили фейкові сайти інтернет-магазину Amazon

Вівторок, 15 листопада 2022, 13:07

Найбільший гіпермаркет світу Amazon привернув увагу шахраїв. Любителі легкої наживи почали створювати фейкові сайти, схожі на цей інтернет-магазин. У пастку шахраїв потрапила жителька Бережанського району.

Потерпілій прийшло повідомлення у вайбер про те, що можна суттєво заощадити, купуючи на американському сайті, а також отримати бонуси. Жінка перейшла за вказаним посиланням та зареєструвалася на сайті. Аби здійснювати покупки, потрібно було поповнити рахунок особистого кабінету. Таким чином вона здійснила кілька поповнень та замовила товар.

Проте за деякий час отримала повідомлення, що грошей на рахунку недостатньо і потрібно знову закинути кошти. Потерпіла встигла поповнити віртуальний гаманець "магазину" майже на 50 тисяч гривень, а коли отримала ще одне повідомлення про відсутність необхідної суми, запідозрила шахрайство.

Про це повідомила у місцевий відділ поліції. У ході перевірки слідчі з'ясували, що жінка переказала гроші на 9 різних рахунків. Куди саме пішли кошти - встановлюватимуть у ході слідства. Працівники поліції наголошують, що переходити за посиланнями, які отримуєте в месенджерах від невідомих, не можна. Якщо ж ви плануєте реєструватися на якомусь інтернет-ресурсі, то вводьте адресу самостійно і детально читайте правила.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

увага, шахраї створили фейкові сайти інтернет-магазину amazon
 

Понад сорок колод ясена бучацькі поліцейські виявили в автомобілі місцевого жителя

Вівторок, 15 листопада 2022, 13:06

За незаконну порубку дерев зловмисникові загрожує до трьох років позбавлення волі.

Лісоруба, який взявся без дозволу заготовляти деревину, поліцейські помітили в лісосмузі, що біля залізничної колії неподалік села Трибухівці. У цей момент чоловік встиг зрубати два дерева породи ясен.

Під час огляду транспортного засобу, який належить зловмисникові, поліцейські виявили в кузові ще понад сорок колод щойно зрубаних дерев.

Транспортний засіб з деревиною та бензопилу поліцейські вилучили. Вирішується питання про оголошення жителю Бучача підозри за частиною 1 статті 246 (незаконна порубка лісу) Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителі Тернопільщини стали жертвами афер, купуючи товар в інтернеті

Вівторок, 15 листопада 2022, 13:05

Впродовж доби правоохоронці області задокументували три факти шахрайства вчинених щодо мешканців Тернопільщини. Громадяни купували товар через різні інтернет-платформи й ставали жертвами аферистів.

Одна з потерпілих жителька обласного центру. Жінка хотіла деталь до комп’ютерної техніки, публікацію про продаж якої знайшла на сайті-оголошень. Заявниця розповіла правоохоронцям, що здійснила повну передоплату за товар в сумі 10 000 гривень. Однак через певний проміжок часу вона збагнула, що ї ошукали. Адже телефон продавця був вимкнений, а на пошті вона отримала несправну деталь.

Ще двоє потерпілих стали жертвами аналогічної схеми. Потерпілі замовили доставку дров: одна заплатила 9000 гривень, інша – 12000 гривень й бажаного вони так й не отримали.

Відомості про події слідчі територіальних підрозділів поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські розповідають про кілька простих порад, які допоможуть не попастися на гачок аферистів і зроблять ваші покупки у мережі безпечним:

•    завжди перевіряйте адресу сайту, адже на відміну від інтерфейсу її неможливо підробити;

•    нікому не передавайте дані для входу в акаунт і не заходьте туди з чужих гаджетів, особливо якщо до профілю прив’язана банківська карта;

•    не розголошуйте дані картки. Насамперед це стосується номера, терміну дії, CVC2/CVV2. А ще краще — зробіть віртуальну картку: таку послугу надають практично всі банки;

•    зберігайте всі документи, надані продавцем (фіскальні чеки, гарантійні талони, транспортні накладні), а також електронне листування. У разі виникнення непорозумінь вони стануть вашим підтвердженням здійснення покупки;

•    читайте відгуки про товар і продавця. Насторожити має наявність виключно позитивних відгуків, написаних ніби за шаблоном з невеликим проміжком часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські Тернопільщини викрили підпільну лабораторію з вирощування та переробки нарковмісних рослин

Вівторок, 15 листопада 2022, 12:40

Нарковісних рослин на понад один мільйон гривень виявили та вилучили слідчі Тернопільщини спільно із співробітниками Служби безпеки України в місцевого мешканця. Чоловік з метою заробітків у власному заміському будинку встановив обладнання для посіву та вирощування коноплі.

Коли плантація достигала, він переробляв "урожай", висушував його і планував перепродувати. У ході санкціонованих обшуків, проведених під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури, силовики виявили 202 кущі рослин та майже 6 літрів суміші, підготовленої до реалізації. За попередньою оцінкою фахівців, вартість вилученої «марихуани» на тіньовому ринку психотропів становила б близько 1,5 мільйона гривень.

Власника незаконного городництва затримали згідно із статтею 208 Кримінального процесуального кодексу. Йому оголосили підозру відповідно до ч.2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

поліцейські тернопільщини викрили підпільну лабораторію з вирощування та переробки нарковмісних рослин
 

У Тернополі цього тижня продовжать виконувати локальні поточні ремонти дорожнього покриття

Вівторок, 15 листопада 2022, 12:35

Попри календарну осінь, цього тижня працівники підрядної організації у Тернополі продовжать виконувати локальні поточні ремонти дорожнього покриття, відновлювати міжквартальні двори, проїзди та тротуари.

Триває влаштування бордюрних каменів та планування зелених зон на просп. Злуки, зокрема, на ділянці вул. Мирона Тарнавського – Любомира Гузара (зі сторони житлових будинків).

На вулицях Замкова, Полковника Морозенка та пров. Цегельний, сьогодні, 15 листопада, проводитиметься влаштування асфальтобетонного покриття.

Благоустрій зеленої зони з облаштуванням пішохідної доріжки виконують на вул. Олександра Довженка, що поблизу будинків №9, 10, 12, 14, 20.

Разом з тим, на вул. Львівській підрядна організація відновлює пішохідну зону, вкладаючи фігурні елементи мощення. Водночас у дворі на вул. Михайла Вербицького,12 відновлюють покриття.

З метою ліквідації підтоплень тривають роботи на ділянці вул. Соломії Крушельницької – парк Тараса Шевченка. На цій ділянці проводиться бетонування та влаштування стін колектора з бетонних блоків та асфальтобетону проїзної частини вулиці. За сприятливих погодних умов упродовж двох тижнів усі роботи завершиться, відповідно відновиться проїзд вул. Білецькою та буде доступною пішохідна зона.

 

Депутатами заслухано звіт про виконання бюджету Тернопільської громади за 9 місяців 2022 року

Вівторок, 15 листопада 2022, 12:34

14 листопада  на сесії Тернопільської міської ради депутати заслухали звіт про виконання бюджету Тернопільської міської територіальної громади за 9 місяців 2022 року.

Незважаючи на особливості функціонування економіки під час  воєнного стану та пов’язані з цим  зміни в бюджетному і податковому законодавствах, за підсумками 9-ти місяців поточного року бюджет громади  виконаний на 104,8 відсотків, при плані  2 129,6 млн грн  надійшло  2 231,9 млн грн доходів.

Основними дохідними джерелами були:

- податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надійшов в сумі 1 214, 9 млн.грн;

- плата за землю - 64,3 млн грн;

- податок на нерухоме майно - 45,7 млн грн;

- єдиний податок - 274,6 млн грн;

- акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (включаючи акцизний податок з реалізації тютюнових виробів, сплачений виробниками та імпортерами)- 87,3 млн грн;

- відрахування з державного бюджету акцизного податку з виробленого та ввезеного пального 12,6 млн грн;

- плата за надання інших адміністративних послуг - 17,7 млн грн;

- власні надходження бюджетних установ - 49,8 млн грн та інші податки і збори.

В зв’язку з воєнним станом здійснюється фінансування в основному соціально-захищених статей бюджету та обмежене фінансування поточних та капітальних видатків. Тому, видаткова частина бюджету за 9 місяців 2022 року виконана всього на 54 % до річного плану.

Майже 56,8% всіх видатків було спрямовано на виплату заробітної плати та оплату енергоносіїв. Тому, заборгованості або затримок по цих виплатах протягом звітного періоду не було.

Більше 53,4% всіх видатків бюджету спрямовано на фінансування закладів  освіти - 1012,0 млн грн, на соціальний захист - 107,8 млн грн, на утримання житлово-комунального господарства - 262,2 млн грн, на охорону здоров’я - 71,0млн грн.

Протягом 9-ти місяців 2022 року виділялися кошти з резервного фонду бюджету в сумі 30,6млн.грн., які були спрямовані на ті заходи та програми, які не можна було передбачити при формуванні бюджету громади (придбання системи оповіщення, закупівля паливно-мастильних матеріалів для перевезення внутрішньо переміщених осіб та військовослужбовців, харчування та надання побутових послуг внутрішньо переміщених осіб, придбання медикаментів та обладнання для лікування військовослужбовців).

З метою зміцнення обороноздатності військових формувань в період військового стану в бюджеті громади було передбачено кошти в сумі 10,3 млн грн  на виконання «Програми забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2022 рік».

Протягом року на виконання заходів з тероборони бюджетом передбачено 26,9 млн грн, із них, 23,9 млн грн - на придбання та пошиття форми для одягу військовослужбовцям, а також на придбання взуття.

 

"Наступна станція: Україна". У Берліні показують фото українців, які ховалися від обстрілів у підземці

Понеділок, 14 листопада 2022, 14:46

У берлінському метро відкрилася фотовиставка, присвячена українцям під назвою "Наступна станція: Україна".

Про це повідомляють організатори виставки – неурядова журналістська організація n-ost.

На світлинах з фотовиставки – українці, які після повномасштабного вторгнення Росії були змушені ховатися у київському та харківському метрополітені.

Вони – звичайні люди, які намагалися вижити у підземці разом із дітьми, тваринами та одне одним; люди, яким довелося влаштовувати побут своїх родин у вагонах метро; діти, які граються на платформах; люди похилого віку, які вимушено сиділи у метро цілими днями, адже їм важче пересуватися. А ще – музиканти, які влаштовували концерти на одній зі станцій харківського метро.

Фото: Максим Дондюк

"Ми показуємо фотографії українців, які ховаються в київському та харківському метро, ​​найбезпечнішому місці під час нападів Росії, на трьох станціях берлінського метро.

Наша мета – інформувати людей і пов’язувати берлінців з реальністю України. Це не кампанія, це наша спроба знайти інше середовище для журналістики та документальної фотографії", – пояснюють організатори фотовиставки.

Фото: Павло Дорогий

Фотовиставка розпочалася 11 і триватиме до 24 листопада. Авторами світлин, які протягом цього часу зможе побачити будь-хто у Берліні, – українські фотографи Максим Дондюк, Павло Дорогий, Сергій Коровайний, польський Енджей Новицький та німецький Еміль Дюке.

Фото: n-ost

Світлини фотовиставки "Наступна станція: Україна" розміщені на трьох станціях берлінського метро:

  • U8 Rosenthaler Platz (з 11 листопада),
  • U8 Gesundbrunnen (з 15 листопада),
  • U8 Möckernbrücke (з 15 листопада).

Нагадаємо, у Нью-Йорку показали 150 плакатів воєнного часу від 10 українських митців в рамках благодійної виставки "Українські плакати воєнного часу".

Діана Кречетова

 

Путін дозволив іноземцям проходити строкову службу в російській армії

Понеділок, 14 листопада 2022, 14:38

Російський президент Володимир Путін видав указ, яким дозволив іноземним громадянам проходити строкову службу в лавах Збройних сил РФ.

Джерело: російське пропагандистське видання "ТАСС"

Деталі: Путін підписав указ, який допускає службу за призовом у ЗС РФ особам з іноземним громадянством.

У жовтні очільник Кремля дозволив іноземцям воювати в лавах російської армії за кордоном.

Що цьому передувало: Раніше Путін підписав закон про прийом до армії на контракт до 65 років.

 

У Херсоні заборонили продаж та виготовлення алкоголю

Понеділок, 14 листопада 2022, 14:13

На території Херсона з понеділка, 14 листопада, заборонили продаж і виготовлення алкоголю.

Про це повідомляє пресслужба Херсонської міської ради в Telegram.

Відповідний наказ підписала начальник Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова.

"З 14 листопада 2022 року на території усіх населених пунктів Херсонської міської територіальної громади заборонено виготовлення, перевезення та торгівлю алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі (окрім лікарських та дезінфікуючих засобів), включаючи торгівлю пивом, вином та слабоалкогольними напоями", – йдеться у повідомленні.

Заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану або прийняття наказу про втрату чинності даного наказу.

Контроль за виконанням цього наказу здійснюватимуть представники Нацполіції, СБУ, Нацгвардії та інших військових формувань, які дислокуються на території населених пунктів Херсонської міської територіальної громади.

Нагадуємо:

11 листопада у Головному управлінні розвідки повідомили, що Херсон повертається під контроль України, до міста заходять частини ЗСУ. Шляхи відступу російських окупантів – під вогневим контролем української армії.

12 листопада у звільненому Херсоні почали працювати законні обласна та міська військові адміністрації, а також СБУ та Нацполіція. Водночас у Херсоні ввели комендантську годину з 17 вечора до 8 ранку.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Лендліз РФ у дії: нацгвардійці нищать росіян на Донеччині із трофейної Мсти

Понеділок, 14 листопада 2022, 14:12

СКРИНШОТ

Нацгвардійці на Донеччині переграють окупантів в артилерійських дуелях і мужньо тримають оборону на Бахмутському напрямку.

Джерело: пресслужба НГУ

Дослівно: "Артилерія батальйону спеціального призначення "Донбас" Слов’янського полку Національної гвардії України тримає оборону на Бахмутському напрямку.

Як би не намагався ворог просунутись аби вийти на Костянтинівку - МСТА-Б 152 мм, отримана раніше від росіян по "лендлізу", не затихає ні на хвилину".

Деталі: Зазначається, що підсумком минулого тижня на рахунку нацгвардійців є 10 точних влучань в техніку та позиції ворога. В тому числі знищено 2 танки, 1 бойову броньовану машину і кілька бліндажів із особовим складом противника.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Мобільний зв’язок у Херсоні забезпечується терміналами Starlink

Понеділок, 14 листопада 2022, 14:02

 
T.ME/ZEDIGITAL

Перші базові станції мобільних операторів у Херсоні через відсутність світла працюють на генераторах та терміналах Starlink.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram.

"Люди, які 9 місяців були в окупації, нарешті змогли подзвонити рідним та сказати, що з ними все гаразд. Поки в місті проблема з іншою інфраструктурою — навіть хвилинна розмова допомагає херсонцям почуватися знову вдома", – написав міністр.

Він додав, що Мінцифри одразу ж передають термінали в деокуповані населені пункти.

"Старлінки допомагають підтримувати зв'язок, поки оператори відновлюють пошкоджений оптичний кабель", – пояснив Федоров.

Очільник Мінцифри додав, що відступаючи, окупанти зруйнували частину інфраструктури, іншу — замінували. ДСНС знаходять розтяжки з гранатами на базових станціях мобільного зв'язку. Відповідно, це уповільнює процес відновлення зв'язку, але рятувальники та телеком-оператори працюють в режимі 24/7.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялось, що окупанти підірвали вишки мобільного зв’язку українських операторів у щонайменше двох селах на Херсонщині.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Окупанти розбирають дороги і канали, з яких будують укріплення у Мелітополі

Понеділок, 14 листопада 2022, 13:59

ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

На тимчасово захоплених територіях півдня росіяни розбирають на бетонні плити дороги і зрошувальні канали, які використовують для будівництва оборонних споруд в окупованому Мелітополі Запорізької області.

Джерело: місцеве видання "РІА Мелітополь"

Деталі: Повідомляється, що будівельні матеріали окупанти завозять до Мелітополя у щоденному режимі. Частину бетонних плит росіяни доставляють з Генічеського району, де у селі Солокогірне розбирають дороги і зрошувальні канали.

Видання також повідомляє, що у селах Мелітопольського району окупанти шукають чоловіків, яких відправляють на примусові роботи з будівництва фортифікаційних споруд.

Зазначається, що у самому Мелітополі можна побачити оголошення з запрошенням "на високооплачувану роботу". В оголошеннях загарбники пропонують зарплату 80 тис. рублів, однак не уточнюють, що робота буде пов'язана з будівництвом укріплень і риттям окопів.

Що цьому передувало:

Окупанти нарощують свої війська в районі Мелітополя. Захоплене місто та його околиці росіяни перетворили на суцільну військову базу.

 

У  Тернополі рятувальники тренувались з нацгвардійцями

Понеділок, 14 листопада 2022, 12:55

Підрозділи Національної гвардії України Західного оперативно-територіального об’єднання разом з побратимами із Державної служби з надзвичайних ситуацій провели спільні тренування.

У Тернополі рятувальники розповіли нацгвардійцям як протистояти пожежам та іншим надзвичайним ситуаціям. Заняття проводили фахові спеціалісти ДСНС в рамках зборів позаштатних команд.

Під час спільних занять нацгвардійці та рятувальники відпрацьовували як теорію, так і практику. Пригадали основні вимоги, щодо пожежної безпеки, види вогнегасників та вогнегасних речовин. Під час практичної частини команди вдосконалювали навички оперативного висування особового складу до місця пожежі, застосування вуглекислотних і порошкових вогнегасників, відпрацьовували гасіння умовної пожежі.

«Метою таких заходів є перевірка дієвості планів пожежної безпеки, розрахунку сил і засобів, які залучаються до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, відпрацювання дій чергових сил та пожежних підрозділів при виникненні пожежі», - каже капітан Національної гвардії України Володимир.

Гвардійці кажуть, такі навчання їм вкрай необхідні, адже від швидкості та злагодженості дій залежать складність наслідків. Найважливіше – це не допускати надзвичайних ситуацій, а для цього треба тренуватися.

Надія Німець.

 

У Бєлгороді палають місткості з паливом

Понеділок, 14 листопада 2022, 12:37

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков повідомив про пожежу - горять місткості з дизельним паливом "унаслідок влучання снаряда".

Джерело: Гладков у Twitter

Пряма мова Гладкова: "Під обстріл потрапило село Козинка Грайворонського міського округу. Внаслідок влучання снаряда на території фермерського господарства відбувається горіння місткості з дизельним паливом.

Постраждалих немає. На місці працюють оперативні служби та пожежні розрахунки. Подомовий обхід території триває".

Деталі: Місцеві телеграм-канали поширюють фото з пожежі.

РОМАН ПЕТРЕНКО

 

"Нова пошта" відкрила ще 2 нових відділення у Польщі: адреси

Понеділок, 14 листопада 2022, 12:22

 
ФОТО: НОВА ПОШТА

Логістична компанія "Нова пошта" відкрила ще 2 нових відділення у Польщі - у Познані та Жешуві (Nova Post). Загалом компанія вже відкрила вісім відділень у Польщі.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Зазначається, що у відділеннях Nova Post доступні послуги пакування, відправлення в Україну та отримання посилок із України до 30 кг.

Також встановлені примірочні, столи для огляду відправлень і бокси для сортування сміття.

Компанія назвала адреси нових відділень:

  • Познань: Garbary 95, 61-866, цифрова адреса 60/1
  • Жешув: aleja Józefa Piłsudskiego 34, 35-001, цифрова адреса  35/1.

Термін доставки - від 5 днів.

Нагадаємо:

Логістична компанія "Нова пошта" відкрила для українців ще 3 нових відділення у Варшаві і вже друге у Кракові.

Поштовий оператор "Нова пошта" відкрив друге відділення за кордоном – у Кракові в Польщі.

Поштовий сервіс "Нова пошта" відкрила перше відділення за кордоном – у столиці Польщі Варшаві.

Крім цього, компанія анонсувала відкриття відділень у Кракові, Вроцлаві, Жешуві та Познані також цього місяця. Поступово оператор планує і далі  розширювати свою мережу.

Раніше повідомлялось, що "Нова пошта" планує виходити на європейський ринок, першою у черзі стоїть Польща, там компанія хоче запуститися до кінця 2022 року.

Раніше "Нова пошта" запустила доставку особистих речей до країн Європи.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

У ДТП на Тернопільщині не розминулися трактор та іномарка

Понеділок, 14 листопада 2022, 11:43


Трактор "ДМТЗ" та Volkswagen Touran не розминулися на Тернопільщині. Аварія трапилася 11 листопада на автодорозі Галич-Підгайці-Сатанів близько 21:20.

За попередньою інформацією, водій сільськогосподарського транспорту не переконався у тому, що на проїжджій частині нема автівок, виїхав з другорядної дороги на головну. Як результат - врізався у іномарку. Тілесні ушкодження отримав кермувальник трактора.

У суботу,12 листопада, о 13:15 у кювет злетів мікроавтобус Mercedes-Benz. Дорожньо-транспортну пригоду слідчі зареєстрували в Чорткові. Автівка злетіла у кювет та врізалася в металеву конструкцію. На місце події виїжджали лікарі та надавали потерпілому допомогу.

У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Тривають перевірки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Упродовж вихідних поліцейські задокументували два факти незаконного зберігання зброї на території області

Понеділок, 14 листопада 2022, 11:42


У жителя Збаразької громади правоохоронці вилучили предмет, схожий на карабін, а у мешканця Гримайлівської громади – предмет, схожий на обріз мисливської гладкоствольної рушниці.

До співробітників Збаразького відділення поліції надійшла оперативна інформація про те, що 41-річний житель громади може зберігати заборонені предмети. Отримавши дозвіл на санкціонований обшук, правоохоронці виявили у помешканні чоловіка предмет візуально схожий на карабін. Фігурант раніше неодноразово був судимий за майнові злочини.

Ще один факт незаконного зберігання зброї задокументували співробітники Гусятинського відділення поліції. Під час патрулювання поліцейські помітили чоловіка, який порушував комендантську годину. У ході перевірки у нього виявили предмет, схожий на обріз мисливської гладкоствольної рушниці.

Речові доказ вилучили та направили на експертизу. Оперативники встановлюють звідки чоловіки взяли зброю та з якою метою зберігали.

Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оренда житла обернулася для чоловіка втратою коштів

Понеділок, 14 листопада 2022, 11:41

1000 гривень переказав житель Миколаївської області невідомому чоловіку за оренду квартири в Тернополі. Правоохоронці проводять розшукові заходи.

Як розповів потерпілий, в мережі Інтернет він знайшов оголошення про оренду житла. Зателефонувавши автору допису, чоловік розповів, що працює тільки за передоплатою. Заявник погодився переказати обумовлену суму. Коли ж орендар приїхав до обласного центру,то зрозумів, що його ошукали. Адже за вказаною адресою знаходився салон краси, а телефон орендодавця був вимкнений. За допомогою він звернувся до правоохоронців.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці розповідають, що аби не потрапити на гачок, необхідно знати кілька простих фактів про оренду квартир. Перш за все реальні власники квартир ніколи не обмежують свою рекламу одним інтернет-ресурсом. Якщо вам сподобалась пропозиція на сайті-оголошень, під час телефонної розмови запитайте, де ще можна знайти ці апартаменти. Нерідко в людини, яка займається здачею житла в оренду, є особистий сайт. В такому разі, можете бути спокійним за свою безпеку.

Щоб перевірити реальність пропозиції самотужки, достатньо лише ввести номер власника або адресу квартири в пошуковій системі. Ви отримаєте список сайтів, де розміщувались квартири цієї людини.

Ще одне, на що слід звернути увагу, так це банківська картка, на яку просять перечислити кошти. Якщо при спробі сплатити суму не показується, на чиє ім'я вона оформлена, краще відмовитися від такої броні. Аферисти відкривають рахунки саме в таких банках, щоб їх важче було упіймати.

Окрім цього шахраї створюють щоразу нові профілі, адже для цього достатньо лише купити нову сім-карту. Після того, як домовляться про певну кількість завдатків, просто вимикають старий номер і реєструють новий профіль. Тому величезне значення має, як давно власник зареєстрований.

Спробуйте також знайти відгуки про цю квартиру на інших ресурсах. Аферисти вже точно не можуть похвалитися такими досягненнями.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Слідчі оголосили підозру «анонімному терористу» з Тернопільщини

Понеділок, 14 листопада 2022, 11:40

За завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності відповідатиме у суді 25-річний житель Тернопільського району. Чоловік вирішив "пожартувати" і повідомив про замінування на лінію 102.

21 жовтня близько 7 ранку "анонімний терорист" зателефонував до поліції і сказав, що в Кременці в двох готелях встановлено вибухові пристрої. На місце події виїжджали усі екстрені служби. З приміщень евакуювали людей, а вибухотехніки обстежили і готелі, і прилеглі території. Жодних небезпечних предметів вони не виявили.

У ході оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили особу «мінера». Ним виявився 25-річний житель Тернопільського району. Неправдивий виклик про «замінування» він здійснив з телефону знайомої.

За фактом неправдивого повідомлення про мінування триває кримінальне провадження відповідно до статті 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до шести років.

Підозрюваного перевіряли і працівники Служби безпеки України. Силовики кажуть, що така умисно-підривна діяльність під час війни могла завдати значної шкоди, відволікаючи правоохоронців від протидії реальним і потенційним загрозам.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

слідчі оголосили підозру «анонімному терористу» з тернопільщини
 

12 військовослужбовцям присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя» посмертно

Понеділок, 14 листопада 2022, 11:37

14 листопада  на позачерговому засіданні 19-ої сесії міської ради депутатами прийнято рішення про присвоєння звання 12 захисникам «Почесний громадянин міста Тернополя» посмертно за вагомий особистий вклад у становленні української державності та особисту мужність і героїзм у виявленні у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

«Щоразу на сесії міської ради приймається рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Тернополя». На жаль, за період впродовж жовтня-листопада загинули 12 наших військових. Тож відповідна комісія прийняла рішення про присвоєння даного звання посмертно, - відзначає міський голова Сергій Надал. - Окрім цього, одного із наших захисників, враховуючи позитивну характеристику, буде нагороджено Відзнакою Тернопільської міської ради».

Список осіб, яким присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя» посмертно:

  • КАРПЮК Олексій Олександрович - старший лейтенант;
  • СТАДНИК Віталій Олегович – матрос;
  • КОБИЛЕЦЬКИЙ Володимир Романович – матрос;
  • СЛУГОЦЬКИЙ Олександр Богданович – капітан;
  • МАТИЧАК Віталій Володимирович – солдат;
  • ТІБЕКІН Едуард Петрович – солдат;
  • БАРСЬКИЙ Андрій Ігорович - головний сержант;
  • ГАЙДУЦЬКИЙ Сергій Михайлович - старший матрос;
  • КОНОТОПСЬКИЙ Ігор Богданович – солдат;
  • КЮЗ Максим Олегович - старший солдат;
  • ЛИСОБЕЙ Павло Русланович - молодший сержант;
  • СТЕФАНИШИН Юрій Юрійович - солдат.

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, заслуги перед містом Відзнакою Тернопільської міської ради буде нагороджено молодшого лейтенанта -КОСТЮКЕВИЧА Юрія Петровича.

 

Зеленський збирав ставку: обговорили просування ЗСУ на півдні

П'ятниця, 11 листопада 2022, 14:10

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ, ФОТО ОП

Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача.

Джерело: Офіс президента

Деталі: Було заслухано доповіді головнокомандувача Збройних Сил та командувачів військ оперативних напрямків щодо ситуації на передовій. Окрему увагу члени Ставки приділили подіям на південному напрямку фронту.

Учасники засідання також визначили першочергові заходи зі стабілізації ситуації на нещодавно деокупованих територіях.

Крім того, члени Ставки обговорили ефективність захисту енергетичної інфраструктури від ворожих атак та відновлення об’єктів, які постраждали внаслідок російських обстрілів.

У засіданні взяли участь: керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, міністр оборони Олексій Резніков, головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, голова Служби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський та командувачі військ оперативних напрямків.

До засідання Ставки також долучилися: міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, інші члени уряду, очільники силових відомств і правоохоронних органів.

Попереднього разу Зеленський проводив засідання Ставки верховного головнокомандувача України 9 листопада.

ОЛЕНА РОЩІНА 

 

Перший закуплений український морський дрон називатиметься "Херсон"

П'ятниця, 11 листопада 2022, 14:08

ФОТО: ФЕДОРОВ

Перший морський дрон, закуплений в рамках платформи United24, буде називатиметься "Херсон".

Джерело: повідомлення міністра цифрової трансформації Михайла Федорова

Пряма мова: "Зібрано на перший морський дрон. Він матиме назву Херсон".

"Це унікальна і засекречена українська розробка. У вартість входить: дрон, оснащений системою автопілотування, відеопідсистемами, в тому числі нічного бачення, спеціальним зв'язком, захищеним від впливу ворожих засобів РЕБ, резервними модулями зв’язку та бойовою частиною. А також — наземна автономна станція управління, система транспортування і зберігання, центр обробки даних і декілька особливих сюрпризів для наших ворогів".

Деталі: Федоров також розповів, що кожну пʼяту ракету Росія запускає з кораблів.

Кошти збираються на 100 морських дронів українського виробництва. Один апарат коштує 10 мільйонів гривень.

"Вони можуть суттєво змінити ситуацію в акваторії Чорного моря. Маленькі та швидкі, дрони здатні успішно атакувати російські кораблі вартістю сотні мільйонів доларів", - написав він.


 

Укрпошта запустила передпродаж марки з містом-героєм Херсоном. ФОТО

П'ятниця, 11 листопада 2022, 13:45

В Україні запустили передпродаж першої марки, яка присвячена місту-герою Херсону.

Про це повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

"Це перша поштова марка, яка присвячена місту-герою, після якої однозначно з’являться й інші героїчні міста.

І хоч офіційно ще не оголошено про звільнення Херсона, за старою доброю традицією, започаткованою ще з кораблем, – іноді марки виходять на пару днів раніше події. Бо в Укрпошті точно знають, що наші військові – найкращі, а деокупація, то лише питання часу", – заявив він.

Фото зі сторінки Ігоря Смілянського

Гендиректор Укрпошти нагадав, що цьогоріч через окупацію українцям не вдалось поласувати херсонськими кавунами.

"А от поштова філателія не може залишити вас цьогоріч без одного із символів Херсонщини, тому саме скибки кавуна з додатковими художніми сюжетами можна буде побачити на новій поштовій марці", – пояснив він.

Смілянський зазначив, що у комплекті з маркою також йде конверт, на якому солдат вкладає скибочку кавунчика з Херсоном назад в Україну, та листівка "Херсон – це Україна".

Передзамовлення марки стартує 11 листопада. Вона вийде у грудні.

Ігор Смілянський підкреслив, що нова марка має бути саме окремим замовленням, тобто в кошику має бути лише цей набір.

Вікторія Андрєєва

 

Як українці ставляться до співвітчизників, які виїхали за кордон. Опитування

П'ятниця, 11 листопада 2022, 13:24

Більшість українців, які не покидали країну через війну, нормально і з розумінням ставляться до співвітчизників, які виїхали за кордон.

Про це свідчать данні опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

75-90% українців, які зараз перебувають на території України, до переселенців за кордоном ставляться нормально, засуджують їх лише 5% опитаних.

Щоб отримати більш точні данні, соціологи під час опитування змоделювали кілька історій людей, які виїхали за кордон, і попросили респондентів висловити своє ставлення до різних життєвих ситуацій:

  • 38-річна жінка з неповнолітньою дитиною, яка виїхала до Європи, а її чоловік залишився в Україні;
  • 25-річна незаміжня дівчина без дітей, яка також покинула країну;
  • 72-річний професор, який на момент вторгнення перебував у Європі з особистих обставин і залишився там;
  • 31-річний заробітчанин у Польщі, який вирішив не повертатися додому після вторгнення.

Виявилося, що найкраще опитані ставляться до жінок з неповнолітніми дітьми, чиї чоловіки залишилися в Україні. Таких людей підтримують 90%.

75-90% українців до переселенців за кордоном ставляться нормально

"Скоріше за все, коли респонденти чують "українські біженці в Європі", то найчастіше у них зринає образ саме жінки з дитиною", – кажуть соціологи.

Якщо прибрати з опису неповнолітніх дітей, ставлення стає трохи грішим: бездітну дівчину не засуджують 87%.

Літнього професора підтримують 83%, а 10% засуджують, а заробітчанину співчувають 75%, а 19% не вважають, що він вчинив правильно.

Нагадаємо, згідно з іншим опитуванням, близько чверті опитаних українців через війну були змушені переїхати жити у більш безпечні регіони країни.

Яна Осадчажурналіст

 

Вдалося звільнити з російського полону ще 45 воїнів ЗСУ

П'ятниця, 11 листопада 2022, 13:04

ФОТО З ТГ ЄРМАКА

В результаті чергового обміну полоненими вдалося повернути 45 українських захисників та тіла двох полеглих воїнів.

Джерело: голова Офісу президента Андрій Єрмак у Telegram

Пряма мова: "Відбувся черговий обмін - вдалося звільнити 45 воїнів ЗСУ. Серед них солдати та сержанти, які у боях захищали нашу державу.

Також вдалося повернути два тіла загиблих захисників.

Ми повернемо додому всіх українців".


 

Херсонці виходять із українськими прапорами зустрічати ЗСУ

П'ятниця, 11 листопада 2022, 12:59

Мешканці Херсона виходять на вулиці із українськими прапорами в очікуванні Збройних сил України у місті.

Джерело: місцеве видання "Мост", яке публікує фото очевидців

Деталі: На фото можна побачити людей з українською символікою на центральній площі Свободи, де весною були мітинги проти російської окупації.

Окремі ЗМІ повідомляють, що українські військові вже знаходяться на території Херсона.

 
 
 

Що цьому передувало: 11 листопада Міністерство оборони Росії заявило, що всі окупаційні війська вийшли з Херсона і переправилися на лівий берег Дніпра, не понісши при цьому жодних втрат.

9 листопада командувач російських окупаційних військ в Україні Сергій Суровікін заявив, що військових РФ перекидає на лівий берег Дніпра з Херсона.

В Офісі президента України заявили, що у Херсоні зберігається значне угруповання російських військових та ознак відступу без бою не видно.

Вранці 11 листопада російські ЗМІ опублікували фото і відео зруйнованого Антонівського моста біля Херсона, повідомляють, що його могли підірвати окупанти, коли виходили з міста на лівий берег.

 

Не переходьте за посиланнями, які надсилає потенційний покупець чи продавець з проханням надати дані банківської картки

П'ятниця, 11 листопада 2022, 12:57

У такий спосіб кіберзлодії викрадають гроші.

Мешканка Кременецького району продавала речі онлайн. Потенційний покупець вирішив придбати товар,  скинув у посилання та попросив заповнити реквізити картки для оплати. Жінка ввела на невідомому сайті всі дані, однак замість отримати – втратила власні 10 000 гривень з картки.

Працівники поліції встановлюють особу зловмисника та застерігають від подібних афер.

Фішингові сайти можуть повністю копіювати дизайн банків, платформ оголошень та електронних платіжних систем,   де користувачі вводять свої конфіденційні дані. Аби не стати жертвою фішингу, уважно перевіряйте URL-адресу, адже будь-які неточності можуть означати, що ви потрапили на фішинговий сайт.

Варто знати про декілька дієвих порад, як вберегтися від фішингу:

  • купуйте та сплачуйте лише на перевірених сайтах;
  • не проводьте онлайн-платежів на ресурсах, котрі мають незахищений протокол http://;
  • нікому не повідомляйте дані карти, паролі та інші дані, що можуть використовуватися для підтвердження платежів;
  • купуючи на платформах оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи і не переходьте у месенджери, саме туди шахраї можуть надсилати фішингові посилання;
  • не переходьте за посиланнями, які вам надсилають невідомі у приватні повідомлення!

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі в порушника комендантської години поліцейські виявили пакет з речовиною рослинного походження, схожою на наркотичну

П'ятниця, 11 листопада 2022, 12:56


У четвер, 10 листопада, близько опівночі поблизу залізничного вокзалу дільничні офіцери поліції спільно з бійцями роти «Тернопіль» помітили невідомого чоловіка, який порушував комендантську годину. Побачивши працівників поліції, він почав нервувати, викинув пакет і кинувся втікати.

Правоохоронці наздогнали чоловіка та встановили його особу. Ним виявився 42-річний тернополянин, раніше судимий за злочини, пов’язані з наркотиками.

У пакеті чоловіка поліцейські виявили подрібнену речовину рослинного походження зеленого кольору, схожу на канабіс.

Вилучене направили на експертизу. Поліцейські встановлюють звідки тернополянин взяв заборонені речовини та з якою метою зберігав.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 309 ККУ. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до обмеження волі строком до п’яти років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

у тернополі в порушника комендантської години поліцейські виявили пакет з речовиною рослинного походження, схожою на наркотичну
 

У Тернополі в ДТП постраждав пішохід, а також два кермувальники

П'ятниця, 11 листопада 2022, 12:55

Чотири автомобілі отримали механічні ушкодження, а двоє водіїв та один пішохід потрапили до лікарні - наслідки аварій у Тернополі 10 листопада.

Близько 8:40 водій автомобіля Nissan, рухаючись в напрямку вулиці Замонастириського на "Горбатому мосту" збив пішохода. За попередньою інформацією, дівчина переходила дорога в межах нерегульованого пішохідного переходу. Дев'ятнадцятирічну потерпілу госпіталізували до лікарні з тілесними ушкодженнями.

Одна ДТП, чотири пошкоджених автівки та двоє кермувальників у лікарі. Аварія з такими наслідками трапилася неподалік ТРЦ "подоляни" близько 14:30.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водійка автомобіля OPEL INSIGNIA, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустила VOLKSWAGEN CADDY і врізалася в нього. Після удару автівки за інерцією відкинуло на інші іномарки, які стояли припарковані на узбіччі. Це SKODA та CHERY. В цих автомобілях на момент аварії людей не було.

Двох кермувальників бригада екстреної меддопомоги госпіталізувала до лікарні. У водіїв взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі в парку Тараса Шевченка тривають роботи з будівництва частини дощового колектора

П'ятниця, 11 листопада 2022, 12:38

У Тернополі продовжується будівництво дощового колектора. Наразі роботи тривають у при вході у парк Тараса Шевченка зі сторони вул. Соломії Крушельницької.

«На даний час працівники підрядної організації завершили роботи з врізання частини колектора до уже існуючого колектора у парку Шевченка. На ділянці від вул. Соломії Крушельницької проведено роботи із заміни усіх інженерних мереж, облаштовано бетонний лоток для відведення води, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Ближчими днями планується провести накриття даного колектора. За сприятливих погодних умов упродовж двох тижнів усі роботи завершаться, відповідно відновиться проїзд вул. Білецькою та буде доступною пішохідна зона».

Відтак, коли усі роботи на колекторі буде виконано, то талі і стічні води виводитимуться у напрямку до Тернопільського ставу з таких житлових районів, як: «Канада», «Східний», «Сонячний», «Північний» та «Центр».

 

 

Нові шахрайські схеми в умовах війни: поліція пояснює, як не стати жертвою

Четвер, 10 листопада 2022, 13:22

Поліція застерігає, що в умовах війни з'явилися нові злочинні схеми аферистів, повіривши в які громадяни втрачають кошти та наражають себе на небезпеку.

Джерело: поліція Києва

Деталі: Правоохоронці зазначають, що знання ймовірних методів шахраїв допоможе громадянам зберегти свої заощадження.

"збір коштів для військових" - шахраї під виглядом волонтерів збирають гроші на амуніцію, лікування чи інші необхідні для військових речі, проте привласнюють усі донати собі.

У цьому випадку поліція закликає громадян довіряти лише перевіреним благодійним організаціям або державним спеціальним рахункам, перевіряти правильність назв сайтів, на які переходите та де вводите свої персональні дані.

"надання інформації про місцезнаходження безвісти зниклих родичів" - побачивши у Інтернеті оголошення про розшук зниклої людини, зловмисники зв’язуються з авторами публікації та повідомляють про те, що мають інформацію про місцезнаходження зниклого, але вимагають винагороду за таку послугу.

"евакуаційні перевезення" - зловмисники розміщують оголошення в Інтернеті про перевезення громадян із зони бойових дій до більш безпечного місця. Втім, за свої послуги вимагають оплату наперед. Отримавши гроші вони більше на зв'язок не виходять.

Поліцейські вкотре звертаються до громадян із закликом довіряти лише перевіреним благодійним організаціям, які займаються евакуацією громадян та не сплачувати гроші наперед невідомим, а також купувати квитки на потяги чи автобуси лише на офіційних онлайн-ресурсах.

"оренда житла за вигідною ціною для переселенців" - у таких випадках аферисти здають "уявні" квартири чи будинки в оренду, однак після отримання передплати на картку, не виходять на зв’язок. Поліція застерігає: завжди перевіряйте інформацію про власника помешкання та попросіть переглянути документи на житло та паспорт орендодавця.

"ваш син потрапив у полон" - зловмисники телефонують батькам або іншим родичам зниклих та називаючи ім’я та прізвище зниклого повідомляють, що нібито він перебуває у полоні, а для того, щоб його визволити потрібно сплатити гроші.

Поліцейські радять не панікувати та не піддаватися емоціям, спочатку спробуйте самостійно зв’язатися з родичем та зателефонуйте до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених або зверніться до найближчої військової адміністрації чи правоохоронців.

Також аферисти продовжують ошукувати людей під час онлайн-шопінгу на неіснуючий товар; представляються банківськими працівниками, які дізнавшись особисті дані банківської картки переводять кошти на свої рахунки; телефонують під виглядом правоохоронців, які вимагають сплатити гроші за не притягнення когось із родичів до кримінальної відповідальності.

Поліція Києва вкотре нагадує:

  • ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють
  • не поспішайте виконувати вказівки незнайомих людей
  • не перераховуйте кошти на чужі карткові рахунки
  • не впускайте незнайомців до помешкань, вимагайте пред’явити документи.

Якщо попри всі застережні заходи ви чи ваші рідні стали жертвою шахрайського злочину, потрібно негайно звертатися до найближчого управління поліції або зателефонуйте за номером 102.

Від початку повномасштабної війни поліцейські Києва розпочали 6018 кримінальних проваджень за фактами шахрайства. За десять місяців 2022 року оголошено про підозру 939 особам. За рештою фактів триває досудове розслідування.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

У п'яти аваріях травмувалося п'ятеро людей

Четвер, 10 листопада 2022, 13:03

Порушення правил дорожнього руху - причина травмувань людей та пошкодження транспортних засобів. Лише за 9 листопада працівники поліції зафіксували на дорогах Тернополя та області п'ять аварій. У двох з них жертвами стали неповнолітні.

У Бучачі близько 11:30 водій автомобіля Citroen Berlingo, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустив ВАЗ 2103. В результаті удару автівки отримали механічні ушкодження, а кермувальника ВАЗу госпіталізували до травматологічного відділення. Водії попередньо тверезі, але в них взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

У Тернополі о 14:45 водій автомобіля Suzuki збив десятирічну дівчинку. Аварія трапилася на вулиці Коновальця. На момент аварії дитина перебувала на пішохідному переході. Її з тілесними ушкодженнями доправили до лікарні, а причину ДТП встановлять поліцейські.

На проспекті Степана Бандери близько 18:00 під колеса Skoda Octavia потрапив чотирикласник. Хлопчик переходив дорогу на нерегульованому пішохідному переході, коли з прилеглої до школи території виїхала автівка і збила його. Дитину доправили до лікарні з тілесними ушкодженнями.

Не розминулися на проспекті Бандери автомобілі Peugeot 308 та Ford Mondeo. Аварія трапилася о 18:15. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій Ford Mondeo, виїжджаючи на головну дорогу, порушив правила. Уникнути удару не вдалося. За меддопомогою звертався кермувальник Peugeot.

Volkswagen Passat B3 та маршрутка Еталон зіткнулися о 18:30 на вулиці Гетьмана Мазепи. В результаті автопригоди, травми отримала пасажирка маршрутного таксі. Їй на місці аварії допомогу надавали працівники бригади екстреної меддопомоги.

По всіх автопригодах тривають перевірки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

у п'яти аваріях травмувалося п'ятеро людей
 

кажи чесно, як ти? Українські зірки та телеведучі діляться емоціями й переживаннями через війну

Четвер, 10 листопада 2022, 12:58

Проєкт «Скажи чесно, ти як?» розроблено за підтримки ВООЗ у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки.

Його основна ідея – формувати культуру піклування про власне ментальне здоров'я. Показати, що говорити про своє внутрішнє зовсім не соромно, навпаки – це має велике значення у боротьбі зі стресом.

«Скажи чесно, ти як?» – ми запитали це в українських зірок та телеведучих перед Всесвітнім днем ментального здоров’я. І почули щирі історії, які показують: говорити відверто про свої емоції – те, що нам зараз потрібно, аби долати стрес», – написала в своєму Telegram ініціаторка проєкту Олена Зеленська.

Про особисті хвилювання, страхи, емоції розповіли телеведучі Ольга Бутко, Юрій Горбунов, Вадим Карп’як, Соломія Вітвіцька, співачка Світлана Тарабарова, Роксолана Сирота (ROXOLANA), Злата Огнєвіч, солістка гурту KAZKA Олександра Заріцька.

У кожному ролику разом зі своєю історією зірки діляться швидкими техніками, які допомагають їм справлятися зі стресом. Ці техніки – прості та дієві, кожен зможе використовувати їх у повсякденному житті.

Також дізнатися більше, як турбуватися про себе та тих, хто поруч, у періоди стресу, можна у «Довіднику безбар’єрності».

 

У жителя Підгаєцької громади поліцейські вилучили зброю, набої та порох

Четвер, 10 листопада 2022, 12:56

Співробітники відділу поліції №1 міста Бережани вилучили у жителя одного з сіл Підгаєцької громади два десяткм набоїв, сипучу речовину, схожу на порох, та пістолет. Речові докази відправлено на експертизу.

Поліцейські отримали оперативну інформацію про те, що житель Підгаєцької громади за місцем проживання незаконно зберігає вогнепальну зброю та набої до неї. Під час санкціонованого обшуку у чоловіка було знайдено набої до нарізної вогнепальної зброї, речовину, схожу на порох, та предмет, схожий на вогнепальну зброю. Правоохоронці вилучили речові докази та скерували на дослідження в експертний центр.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

  • Відділ комунікації поліції Тернопільської області
 

Незачинені двері допомогли чоловіку обікрасти помешкання

Четвер, 10 листопада 2022, 12:55

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує жителю Тернополя, який обікрав помешкання жительки обласного центру. За даним фактом правоохоронці Тернопільського РУП відкрили кримінальне провадження.

Потерпіла зателефонувала на лінію «102» та повідомила, що в її квартирі побувала стороння особа. Жінка не зачинила вхідні двері й цим скористався невідомий. Він викрав сумку з готівкою та мобільним телефоном. Завдані збитки вона оцінила в чималу суму.

У ході розшукових заходів поліцейські встановили особу крадія – це місцевий житель 1972 року народження. До слова, чоловік вже притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння майнових злочинів.

Відомості про злочин внесено в Єдиний реєстр судових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 ККУ.

Працівники поліції закликають усіх мешканців краю, пам’ятати, що незважаючи на те, на скільки часу ви покидаєте помешкання чи знаходитесь неподалік, завжди замикайте вхідні двері. Адже одного разу ви можете знехтувати правилами безпеки, а потім станете черговою жертвою пройдисвітів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Ні косметики, ні грошей – тернополянка стала жертвою афери

Четвер, 10 листопада 2022, 12:51


Працівники Тернопільського районного управління поліції зареєстрували факт шахрайства вчинений щодо 28-річної мешканки обласного центру. Громадянка купувала через мережу Інтернет товар та потрапила в шахрайську пастку.

Потерпіла розповіла правоохоронцям обставини події. В одній із соціальних мереж вона знайшла допис про продаж декоративної косметики. Жінка здійснила замовлення товару на суму 5782 гривень. Обов’язковою умовою була передоплата. Краянка переказала кошти двома транзакціями на обумовлену суму. Однак згодом збагнула, що її ошукали, адже товар не прийшов. Натомість автор допису вимкнув телефон та видав публікацію. За допомогою вона звернулася до працівників поліції.

Відомості про злочин правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поліцейські розповідають про кілька простих порад, які допоможуть не попастися на гачок аферистів і зроблять ваші покупки у мережі безпечним:

  • завжди перевіряйте адресу сайту, адже на відміну від інтерфейсу її неможливо підробити;
  • нікому не передавайте дані для входу в акаунт і не заходьте туди з чужих гаджетів, особливо якщо до профілю прив’язана банківська карта;
  • не розголошуйте дані картки. Насамперед це стосується номера, терміну дії, CVC2/CVV2. А ще краще — зробіть віртуальну картку: таку послугу надають практично всі банки;
  • зберігайте всі документи, надані продавцем (фіскальні чеки, гарантійні талони, транспортні накладні), а також електронне листування. У разі виникнення непорозумінь вони стануть вашим підтвердженням здійснення покупки;
  • читайте відгуки про товар і продавця. Насторожити має наявність виключно позитивних відгуків, написаних ніби за шаблоном з невеликим проміжком часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі підрядні організації продовжують виконувати локальні поточні ремонти

Четвер, 10 листопада 2022, 12:50

Впродовж тижня у Тернополі підрядні організації продовжували виконувати локальні поточні ремонти дворів та відновлювати дорожнє покриття.

Підготовчі роботи для проведення поточного ремонту тривають на просп. Злуки (ділянка від транспортної розв’язки вулиць Мирона Тарнавського - просп. Злуки - вул. Євгена Коновальця в напрямку вул. Патріарха Любомира Гузара (зі сторони житлових будинків). Тут заплановано здійснити демонтаж бордюрів, влаштування корита та щебеневої основи під бордюр і влаштування бордюрів.

Проводиться благоустрій зеленої зони з облаштуванням пішохідної доріжки на вул. Олександра Довженка, що поблизу будинків №9, 10, 12, 14, 20. Ведуться роботи з мурування стелли.

На вул. Львівській підрядна організація відновлює пішохідну зону. На цьому об’єкті проводитимуть вкладення фігурних елементів мощення.

З метою ліквідації підтоплень тривають роботи на ділянці вул. Соломії Крушельницької – парк Тараса Шевченка. Проводиться бетонування стін  та влаштування стін колектора з бетонних блоків.

Роботи з відновлення покриття тривають на  вул. Михайла Вербицького, 12 та міжквартальному проїзді на просп. Злуки, 31 – вул. Мирона Тарнавського, 1.

 

Тернополі працівників культури та майстрів народного мистецтва нагородили з нагоди професійного свята

Четвер, 10 листопада 2022, 12:48

Щорічно в Україні 9 листопада відзначається Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. З цієї нагоди в Українському Домі відбулися урочисті заходи.

Міський голова Тернополя Сергій Надал привітав та нагородив подяками і цінними подарунками тернополян, котрі присвятили себе благородній справі – зберігати, розвивати і відтворювати неоціненні духовні скарби українського народу.

«Дуже символічно, що кожного року ваше свято співпадає з Днем української писемності та мови. Адже наша мова і культура сьогодні – це захист, оберіг і зброя. Війна навчила нас ще більше цінувати культурну спадщину. Сміливо можна сказати, що ваша робота  свого роду є місією берегти надбання української нації. Ви щодня у ці нелегкі для нас часи намагаєтеся зробити свято, даруючи настрій тернополянам та гостям міста, - додає Сергій Надал. - Бажаю вам міцного здоров’я, щастя, добробуту, благополуччя вам і вашим родинам, великих творчих успіхів і невичерпної наснаги. Усім нам якомога швидшої перемоги і миру».

Більше фото з нагородження можна переглянути у розділі «Галерея».

 

Кияни просять не встановлювати головну ялинку під час війни: петиція набрала голоси

Середа, 09 листопада 2022, 12:46

Мер Києва Віталій Кличко розповів, що на зимові свята у столиці не буде масових святкувань, однак новорічну ялинку планують встановити.

Однак ідея сподобалася не всім, тож кияни створили петицію з проханням не встановлювати новорічну ялинку у столиці. Відповідне звернення з’явилося на сайті Київської міськради 8 листопада.

Впродовж дня петиція набрала необхідних 6 тисяч підписів. Тепер її розгляне Київрада.

"Вважаю недоречним встановлювати ялинку = витрачати кошти на її придбання, монтаж, обслуговування та демонтаж.

Виділенні кошти доречніше витратити на допомогу ЗСУ чи допомогу ВПО", – йдеться у петиції.

Новорічна ялинка у Києві 2021. Фото: Ельдар Сарахман/УП

Авторка звернення – Наталія Попович. Вона вважає, що встановлення головної ялинки країни варто відкласти до перемоги у війні.

"Розумію, що свято має бути, але нехай воно буде у кожного вдома, а ми як свідомі мешканці столиці можемо в цьому році обійтися без встановлення головної ялинки країни.

Адже наразі головне свято, на яке очікує кожен українець – це День Перемоги", – йдеться у петиції.

У кінці авторка звернення навела "знамениту" цитату президента ФК "Інгулець" Олександра Поворознюка.

Нагадаємо, остання новорічна ялинка у Києві потрапила до топ-15 найгарніших у Європі за версією Europe Best Destinations.

 

Україна розраховує продовжити "зернову угоду" мінімум на рік та переглянути умови

Середа, 09 листопада 2022, 12:43

Україна та Румунія відновлюють залізничне сполучення на ділянці Рахів - Ділове - Валя-Вішеулуй. "Укрзалізниця" здійснила перший пробний заїзд за цим напрямком.

Про це повідомило Міністерство інфраструктури України, пише "Європейська правда".

Очікується, що незабаром маршрут зафункціонує у повноцінному режимі.

"Відкриття залізничного пасажирського сполучення на кордоні між Україною та Румунією очікується вже на початку грудня. Маршрутом курсуватиме побудований в Україні комфортабельний регіональний поїзд ДПКр-3", - повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

За його словами, чистий час у дорозі від Рахова до румунської Валя-Вішеулуй складає близько 40 хвилин, без урахування митних процедур.

Прикордонний та митний контроль здійснюватиметься на борту поїзда при посадці.

"Укрзалізниця" планує виконувати два рейси на день з можливістю пересадки пасажирів на поїзди румунської залізниці CFR. Від Валя-Вішеулуй щодня курсують поїзди до станцій Сігет, Клуж та Бухарест.

Як повідомлялося, Україна та Молдова відновили рух пасажирських потягів за маршрутом Київ-Кишинів після 24-річної перерви.

 

Росія щодня здійснює понад 10 кібератак на стратегічні об’єкти України – Департамент кібербезпеки СБУ

Середа, 09 листопада 2022, 12:34

ІЛЛЯ ВІТЮК. ФОТО СБУ

Росія супроводжує свої ракетні удари по українських енергооб’єктах потужними кібератаками, щоб спричинити максимальний "блекаут", але Україна їх відбиває, і навіть переходить до блискавичного кіберконтрнаступу.

Джерело: начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю "Liga.net"

Пряма мова Вітюка: "Енергетика, інфраструктура і логістика – це пріоритетні цілі для російських спецслужб. Останні обстріли ТЕЦ супроводжувалися і кібератаками. Ми очікували на такий сценарій, тому жодна з них не була ефективною.

Інколи ми маємо інформацію, куди битиме ворог найближчими днями чи тижнями, і наша задача – не допустити цього. Про більшість кібератак суспільство не знає, але Росія сьогодні робить в середньому понад 10 кібератак на добу".

Деталі: За словами Вітюка, якби їх не відбивали, то наслідки були б "украй серйозними".

Він пояснив, що кібератаки можуть бути набагато ефективніші та дешевші за ракетні обстріли, адже одночасна атака на всі обленерго може вимкнути світло по всій країні.

Начальник Департаменту кібербезпеки додав, що наразі у найгірших випадках кібератаки росіян можуть  вимкнути електроенергію на 5-10 хвилин або зупинити на короткий час роботу деяких сервісів. Але його департамент працює над тим, щоб навіть такого не ставалося.

За словами Вітюка, приблизно 90% всіх кібератак, які здійснюються на українські державні ресурси, здійснюють спецслужби РФ. Ще невеликий відсоток кібератак – це білоруські спецслужби, які сприяють РФ. І до 1% – це решта спецслужб.

Він додав, що зазвичай це не деструктивні атаки, а спроби отримати певну розвідінформацію.

Кількість атак за останні роки лише зростає: якщо у 2020 році було зафіксовано близько 800 кібератак, то у 2021-му – майже 1400, а цього року – вже понад 3500.

Пряма мова Вітюка: "Ми вже до всього готові, немає нічого такого, що б ми не бачили.

Україна розпочала кіберконтрнаступ уже 24 лютого.

Раніше Україна не вдавалася до кібернаступу, тому що за міжнародними нормами це могли визнати приводом до війни. Сьогодні наш контрнаступ розвивається ще блискавичніше, ніж на традиційному фронті. Часто палає і кібербавовна" .

Деталі: Він також додав, що фактично в Україні є своя кібертероборона, яка налічує сотні тисяч бійців – простих українців, які долучилися до боротьби на кіберфронті.

ІРИНА БАЛАЧУК 

 

Російські хакери розсилають листи від імені Держспецзв’язку України

Середа, 09 листопада 2022, 12:01

ІЛЮСТРАЦІЯ ДЕРЖСПЕЗВ'ЯЗКУ

Російські хакери розсилають листи зі шкідливими лінками від імені Держспецзв’язку України.

Джерело: офіційний сайт Держспецзв’язку

Дослівно: "Фахівці Урядової команди реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA фіксують масове розповсюдження електронних листів зі шкідливими посиланнями начебто від імені Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Таку активність асоційовано з хакерською групою UAC-0010 (Armageddon).

У разі переходу за посиланням із листа на комп’ютері буде створений RAR-архів (наприклад, "08.11.2022.rar"), що містить файл-ярлик із назвою "Засоби ТЗІ, які мають експертний висновок про відповідність до вимог технічного захисту інформації.lnk". Відкриття цього файлу призведе до завантаження шкідливих програм – зокрема і тих, що викрадають дані.

У CERT-UA наголошують, що розсилання електронних листів здійснюється за допомогою сервісу @mail.gov.ua. Тобто зловмисники ще ретельніше маскуються під представників державних органів. Деталі щодо атаки – на сайті"

Деталі: Хакерське угрупування UAC-0010 (Armageddon) пов’язують із ФСБ РФ. Від початку повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну вони належать до переліку найактивніших угрупувань, які атакують Україну.

Зазначається, що зазвичай зловмисники використовують болючі та важливі для українців теми.

Наприкінці жовтня було зафіксовано розсилання шкідливих електронних листів від імені низки структур сектору безпеки і оборони – пресслужби Генштабу ЗСУ та Служби безпеки України. Не виключено, що подібне "прикриття" хакери можуть використовувати і надалі.

Держспецзв’язку наголошує: не нехтуйте головними правилами кібергігієни. Будьте уважними і обережними з будь-якими повідомленнями, які отримуєте. Не відкривайте та не завантажуйте підозрілих файлів та посилань. За можливості перевіряйте адресанта.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

В Ужгороді повалили пам’ятник радянському солдату

Середа, 09 листопада 2022, 11:51

ФОТО З FACEBOOK ЗОДА

В Ужгороді на кордоні зі Словаччиною демонтували пам’ятник "радянським визволителям".

Джерело: Закарпатська обласна державна адміністрація у Facebook, голова ЗОДА Віктор Микита у Telegram

Дослівно ЗОДА: "Пам'ятник "визволителям" в Ужгороді біля українсько-словацького кордону...ВСЕ!"

 
ФОТО ЗОДА

Деталі: Голова області Віктор Микита повідомив, що на місці радянського пережитку може з'явитися пам'ятник на честь українських героїв – закарпатських штурмовиків 128-ї бригади.

За словами Микити, профільний департамент ОВА вже отримав завдання зібрати групу експертів, представників громадянського суспільства, сімей військових та інших для напрацювання концепту.

 
ФОТО ЗОДА

Для довідки: Монумент солдата з прапором в одній руці і автоматом в іншій має назву "Україна – визволителям". Він був встановлений в Ужгороді у 1970 році.  Висота монумента становить 11 метрів, вага – 19 тонн.

ІРИНА БАЛАЧУК

 

У тернополянина поліцейські вилучили гранату та запал до неї

Середа, 09 листопада 2022, 11:50

Співробітники Тернопільського районного управління під час санкціонованого обшуку за місцем проживання 43-річного жителя обласного центру виявили гранату та запал до неї.

До поліцейських надійшла оперативна інформація про те, що 43-річний тернополянин може зберігати заборонені предмети. Отримавши дозвіл на санкціонований обшук, правоохоронці виявили у помешканні підозрюваного предмет візуально схожий на корпус гранати, та запал до неї.

Зловмисникові оголошено підозру за частиною 1 статті 263 ( незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Наразі тернополянин перебуває в ізоляторі, адже затриманий в порядку статті 208 КПК.

Триває досудове розслідування. Вилучену зброю направлено на експертизу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Телефонні аферисти ошукали жителів краю на чималу суму

Середа, 09 листопада 2022, 11:49


Більше 130 000 гривень втратило четверо жителів Тернопільщини, які повірили додзвонювачам й як наслідок втратили свої заощадження.

Аферисти діяли за схожою схемою: вони розповідали краянам про те що кошти в небезпеці, й аби їх убезпечити необхідно повірити персональні дані. Двоє громадян так й зробили й згодом виявили відсутність коштів. Чоловік втратив 25900 гривень, а жителька Гусятинщини 35000 гривень. Натомість ще двоє потерпілих так хотіли вберегти свої гроші, що самі того не усвідомлювали за підказками аферистів здійснили транзакції й переказали кошти на рахунки пройдисвітів. Тернополянка успішно позбулася 54212 гривень, а мешканка Копичинець 16000 гривень.

За всіма фактами слідчі внесли відомості про події в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці проводять оперативно-розшукові заходи аби встановити осіб причетних до протиправного.

Поліцейські застерігають жителів краю не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ ніколи, за жодних обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте щодо вашого електронного гаманця, є конфіденційними.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі водійка автомобіля збила пенсіонерку

Середа, 09 листопада 2022, 11:46

На нерегульованому пішохідному переході водійка автомобіля Ford Kuga збила перехожу. Аварія трапилася 8 листопада о 14:30 у Тернополі на вулиці Бережанська.

За попередньою інформацією, потерпіла, жителька обласного центру 1944 року народження, переходила дорогу на нерегульованому пішохідному переході, коли її збила іномарка. Жінку бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала до лікарні. Після надання меддопомоги пенсіонерку відпустили додому.

У кермувальниці взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Даний факт слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань згідно зі статтею 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 37 з 110

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер