images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Затверджено загальні вимоги та обмеження щодо розміщення вивісок на території Тернопільської громади

Середа, 09 листопада 2022, 11:40

9 листопада на черговому засіданні виконавчого комітету затверджено загальні вимоги та обмеження щодо розміщення вивісок (табличок) на території Тернопільської міської територіальної громади.

Рішення прийнято з метою візуального впорядкування та формування естетики зовнішнього вигляду об’єктів на території громади.

«Тернопільська міська рада отримала петицію про впорядкування вивісок та зовнішньої реклами у Тернополі, яка  в короткий термін набрала необхідну кількість голосів. Дана петиція була підтримана на виконавчим комітетом, відтак управління містобудування, архітектури та кадастру спільно з управлінням стратегічного розвитку міста отримали доручення опрацювати петицію та розробити вимоги до вивісок та рекламних носіїв у Тернополі (дизайн-код міста), - розповідає міський голова Сергій Надал. - За результатами роботи профільних управлінь спільно з громадськими активістами сьогодні ми затвердили загальні вимоги та обмеження щодо розміщення вивісок (табличок) на території Тернопільської міської територіальної громади».

У документі сформовано вісім категорій вивісок (табличок) дозволених для розміщення та додано короткий опис до кожної.

Зокрема:

  • Вивіска на підкладці (дозволяється не вище першого (цокольного) поверху та не нижче 1м від рівня входу або тротуару, однією або окремими частинами тільки в межах дверних, віконних та вітринних прорізів) загальною площею не більше 3м²  .
  • Вивіска окремими літерами (дозволяється не вище першого (цокольного) поверху та не нижче 1м від рівня входу або тротуару, однією або окремими частинами тільки в межах частини фасаду, належної особі) загальною площею не більше 3м².
  • Табличка (площею до 0,3м², не нижче 1м від рівня входу або тротуару). У разі наявності в будівлі (споруді) кількох власників (користувачів), дозволяється одна або декілька однакових за розмірами і матеріалом табличок.
  • Кронштейн (макс. площа 0,5м², мін. відстань від тротуару 2,5м, макс. відступ від стіни 0,8м, макс. висота 0,8м, макс. товщина 0,3 м).
  • Прапор, хоругва, штандарт (макс. площа 1,5м² (історичний ареал), мін. відстань від тротуару 2,5м, макс. відступ від стіни 1 м).
  • Вивіска на даху, фронтоні, вище першого (цокольного) поверху (тільки окремими літерами площею в зовнішніх межах не більше 3м², якщо особі належить не менше 75 % будівлі (споруди) або вивіска є загальною назвою об’єкту, крім ТЦ та ТРЦ за межами історичного ареалу, для яких достатньо комплексного розміщення вивісок і табличок).
  • Вивіска (табличка) на дверях, вікні або вітрині (з площею заповнення прорізу не більше 30%, а у межах історичного ареалу - тільки у вигляді вітринної вивіски, табличок на дверях, вивіски (таблички), що не наклеюється на внутрішню поверхню вітрини (віконного отвору), а також маркізи).
  • Вивіска (табличка) на огорожі та її вхідній (в’їзній) брамі, якщо особі належить не менше 75 % земельної ділянки або будівлі (споруди) на земельній ділянці (не нижче 1м від рівня входу або тротуару).
  • Вивіска на земельній ділянці у вигляді об’ємно-просторової пластики або конструкції, якщо особі належить не менше 75 % земельної ділянки.

Водночас описано порушення неналежного розміщення вивісок (табличок), а також загальні вимоги та обмеження щодо освітлення зовнішньої  реклами.

Ознайомитися  із затвердженими вимогами можна буде на сайті міської ради у розділі «Виконавчий комітет/ Рішення виконавчого комітету»

 

Disney закриває російський офіс свого кінопідрозділу і готується до повної зупинки діяльності в РФ

Вівторок, 08 листопада 2022, 14:30

Компанія The Walt Disney Company (Disney) закриває російський офіс свого кінопідрозділу - більшість співробітникиів офісу в Москві, де базується кінопрокатний відділ студії, вже звільнені.

Про це пише російське профільне видання "Бюллетень кинопрокатчика".

"Команда, що залишилася, переїде до головного російського офісу Disney в БЦ Lotte Plaza у Москві, щоб закінчити необхідну роботу перед повною зупинкою діяльності компанії в Росії", - йдеться у повідомленні.

Зазначаєься, що наразі майже вся комунікація з контрагентами в СНД йде безпосередньо через американський офіс Disney.

У березні цього року Disney оголосила про тимчасове зупинення прокату своїх фільмів у Росії. У жовтні перестав працювати російськомовний сайт Disney: при переході на ресурс відбувається автоматична переадресація на сайт disney.com. Також недоступними стали акаунти студії в соцмережах.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

"Ніяких мобіків і хлопків": у Росії видали нові методички, як підтримувати мобілізацію

Вівторок, 08 листопада 2022, 11:46

У Російській Федерації видали нові методички з метою мінімізації негативних настроїв серед мобілізованих.

Джерело: Головне управління розвідки Міноборони України

Деталі: За даними ГУР, пропагандисти РФ роздають нові вказівки журналістам у зв'язку із високим рівнем невдоволення населення:

– закликають поважніше ставитися до мобілізованих і не вживати терміну "мобіки";

– ЗСУ, згідно з методичками, рекомендують називати "бойовиками" та "збройними формуваннями". А також ні в якому разі не вживати абревіатуру "ВСУ";

– військове керівництво України просять приписувати "західним кураторам Києва";

– вибухи та партизанські диверсії просять більше не називати "хлопками";

– тих, хто виїхав з РФ після оголошення мобілізації, рекомендують висміювати, називаючи "убєжантами" і "пєрєждунами";

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Дослівно: "Поява нових методичок свідчить про те, що проблема у російському суспільстві є, а невдоволення зростає. Керівництво РФ, у свою чергу, традиційно намагається використовувати пропаганду для маніпуляцій над населенням, замість того, щоб вирішити цю проблему".

 

Зеленський пропонує продовжити воєнний стан і мобілізацію

Вівторок, 08 листопада 2022, 11:44

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді продовжити дію воєнного стану та мобілізацію в Україні.

Джерело: сайт Верховної Ради

Деталі: Законопроєкти № 8189 та № 8190 зареєстрували на сайті парламенту 8 листопада.

Наразі обидва проєкти закону направлені на розгляд керівництва Ради.

Нардеп Ярослав Железняк повідомив, що на найближчому пленарному засіданні Рада продовжить воєнний стан та загальну мобілізацію.

За його словами, найімовірніше йдеться про продовження на 90 днів: тобто до 19 лютого 2023 року.

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 

 

Працівники поліції застерігають від квартирних злодіїв

Вівторок, 08 листопада 2022, 11:39

Заява про крадіжку надійшла до співробітників Тернопільського районного управління поліції від 42-річної мешканки обласного центру. Жінка розповіла, що з незачиненої квартири невідомий викрав її майно.

Як з’ясувалося, тернополянка зайшла до свого помешкання і не зачинила двері. Тож злодій легко і непомітно потрапив в квартиру та викрав в коридорі з сумки гаманець мобільний телефон та навушники до нього. Потерпіла виявила, що стала жертвою крадія лише через декілька годин.

За фактом крадіжки відкрито кримінальне провадження, правоохоронці встановлюють особу зловмисника.

Поліцейські застерігають: завжди зачиняйте двері, навіть покидаючи будинок чи квартиру на декілька хвилин, перевіряйте чи часом не забули замкнути помешкання, вже перебуваючи вдома. Не залишайте у коридорі біля дверей гаманці сумки мобільні телефони, портмоне. Їх легко вкрасти непроханим гостям. Застережіть дітей замикати домівку і не відчиняти двері незнайомцям.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Правоохоронці застерігають: не проводьте ніяких маніпуляцій з фінансами по телефону

Вівторок, 08 листопада 2022, 11:37


Повіривши телефонному незнайомцю, який представився працівником банку, жителька Микулинецької громади втратила майже 100 000 гривень. За даним фактом розпочато кримінальне провадження.

Як встановили поліцейські, до потерпілої зателефонували нібито з банку та повідомили, що з її рахунків намагаються викрасти кошти невідомі особи. Відтак порадили жінці зняти гроші з карток та перекинути їх на свій номер телефону. Потерпіла виконала усі вказівки співрозмовника, який постійно тримав її на зв’язку та не давав можливість покласти слухавку.

Знявши усі кошти, жінка понад 64 000 гривень перечислила на номер свого мобільного та більше 35 000 на номер телефону, який продиктував їй «працівник банку». Проте кошти на рахунок жінки так і не надійшли. Загальна сума, яку втратила заявниця, - майже 100 000 гривень.

Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття шахрайства. Правоохоронці нагадують, що працівники фінустанов ніколи не проводять жодних операцій з картками в телефонному режимі. У жодному разі не знімайте гроші з картки та не перекидайте їх на невідомі вам рахунки. Якщо до вас навіть і телефонують нібито із банку і розповідають, що картку заблоковано, або ж з неї намагаються зняти кошти, варто перевірити інформацію. Зателефонуйте за номером телефону банківської установи, який зазначений безпосередньо на вашій картці чи номерами телефонів, які є на офіційних сайтах банківських установ, в яких ви обслуговуєтесь.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Посилання на сайти від невідомих - це пастка шахраїв

Вівторок, 08 листопада 2022, 11:36

Майже дев'ять тисяч гривень втратила жителька Тернополя. Жінка на сайті оголошень OLX розмістила оголошення про продаж картин. За деякий час їй написав потенційний покупець.

Невідомий погодився купити товар, а згодом кинув посилання за яким перейшла продавець. Жінка ввела усі особисті дані, а також номер банківської картки та пароль від неї. За кілька хвилин з електронного гаманця тернополянки щезли усі кошти. Про злочин вона повідомила у поліцію. Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно із ч. 3 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці щодня застерігають та наголошують про те, що переходити за сумнівними посиланнями, а тим паче вносити будь-яку особисту інформацію, заборонено. Про це наголошують і адміністратори сайту OLX. Правила покупки-продажу прописані на даній платформі у розділі: Центр підтримки клієнтів: Безпека: Остерігайтеся цих схем шахрайства!

Переписуйтеся з невідомими лише в чаті на офіційному сайті. Не переходьте на сторонні месенджери. Якщо співрозмовник для оплати товару відправляє своє посилання, ігноруйте його, бо воно перекине вас на фальшиву сторінку. Різницю помітити одразу складно: це може бути навіть одна зайва літера в адресі сайту, яка і допоможе шахраям отримати доступ до ваших коштів та особистих даних.

Пам'ятайте, OLX не надсилає SMS або повідомлення у месенджерах - тільки на пошту та в застосунок OLX.

Забудьте про передоплату. Розраховуйтеся лише після того, як оглянули товар! Безпека, уважність та розсудливість допоможуть врятувати ваші гроші або товар.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Магазинним злодіям доведеться відповісти за протиправне

Вівторок, 08 листопада 2022, 11:33

Оперативникам територіальних підрозділів поліції вдалося довести причетність чотирьох мешканців області до крадіжок. Їм загрожує позбавлення воля строком до восьми років.

Всі крадії діяли за аналогічною схемою. Вони чекали слушної нагоди й непомітно проносили товар повз каси. Двоє тернополян – 1988 років народження вперше попали в поле зору правоохоронців. Натомість одна з підозрюваних – місцева мешканка 1967 року народження, тричі чинила протиправне. Вона обирала невелике майно, яке могла непомітно сховати під верхній одяг.

Факт крадіжки задокументували й поліцейські Збаражчини. Раніше судимий житель району поцупив туалетну воду. У скоєному він зізнався.

Правоохоронці перевіряють причетність громадян до вчинення аналогічних злочинів на території області.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Їх судитимуть по законах воєнного часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У США здійснили успішний запуск ракети-носія з українськими комплектуючими

Понеділок, 07 листопада 2022, 15:06

 
МІНСТРАТЕГПРОМ

Із Центру космічних польотів на острові Воллопс (США) відбувся запуск ракети-носія середнього класу "Антарес", яка включає українські комплектуючі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

Перший у 2022 році пуск ракети-носія середнього класу "Антарес" відбувся о 12:32 хвилини за київським часом.

Ракета-носій "Антарес" складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило держпідприємство "КБ "Південне" та виготовило ДП "ВО ПМЗ" у кооперації з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Київприлад" (Київ), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя) та iншими на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).

Українські фахівці також брали участь у підготовці, випробуваннях та пуску ракети-носія.

"На ДП "КБ "Південне" фахівці підприємства в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання та оброблення телеметричної інформації і, як наслідок, у повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності", – додали в Мінстратегпромі.

У відомстві підкреслили, що в рамках програми українська сторона виконала весь комплекс робіт з проєктування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія.

Починаючи з 2013 року ракета-носій "Антарес" стартувала 17 разів, 16 з них – успішно

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

СБУ затримала блогера, який знімав відео прильотів по Запоріжжю і постачав ТГ-канал Шарія

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:44

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили ще одного ворожого поплічника у прифронтових районах півдня України.

Джерело: пресслужба СБУ

Деталі: За даними спецслужби, блогер із Запоріжжя викладав у мережу інформацію про наслідки російських ракетних ударів по місту, яку використовував ворог.

Для цього він створив спеціалізовану інтернет-платформу, де оприлюднював фото- та відеоматеріали з власними коментарями і текстовим описом подій.

За оперативними даними, відомості з інформресурсу "підхоплювали" представники спецслужб РФ для збору розвідданих про "результати" ракетно-артилерійських обстрілів регіону.

Крім того, "сюжети" блогера активно використовував прокремлівський пропагандист Анатолій Шарій для наповнення власного Телеграм-каналу і проведення інформаційно-підривної діяльності проти України.

З "перепощених" відео із Запоріжжя він готував деструктивний контент, в якому заперечував причетність Кремля до знищення цивільної та критичної інфраструктури українських міст.

Також медіафайли блогера моніторили окупаційні угруповання РФ на південному напрямку для коригування вогневих ударів по регіону.

Співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі чергового поширення інформації на користь країни-агресора. У затриманого виявили мобільний телефон із доказами злочинних дій.

Наразі вирішується питання щодо притягнення фігуранта до кримінальної відповідальності за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану.

Санкція статті передбачає покарання до 12 років ув’язнення.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Окупанти зупинили рух теплохода, яким можна було дістатися лівого берега Херсонщини

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:42

Колаборант Кирило Стремоусов заявив, що 7 листопада був останній рейс теплохода, яким могли "евакуюватися" місцеві жителі, з правого берега Херсонської області до лівого.

Джерело: заява Стремоусова

Пряма мова: "7 листопада з Херсона, правобережної частини Херсонської області, відійшов останній теплохід, який міг забрати людей, що готові перейти на лівий берег".

Деталі: Стремоусов також сказав, що людям, які виїхали, не варто повертатися до Херсону.

Передісторія:

  • 2 листопада окупаційна адміністрація Херсонської області заборонила рух цивільних транспортних засобів через Дніпро.
  • Раніше ЗМІповідомляли, що російські окупанти переміщують військову техніку та особовий склад з правого на лівий берег Дніпра на Херсонщині на тлі нещодавніх стрімких успіхів ЗСУ з деокупації області.
  • Президент Росії Володимир Путін заявив, що жителів Херсона потрібно вивезти з міста.
 

Верховній Раді пропонують перейменувати Новоград-Волинський

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:13

ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

У Верховній Раді пропонують перейменувати місто Новоград-Волинський Житомирської області на Звягель.

Джерело: постанова 8179, зареєстрована у Верховній Раді

Деталі: Постанову зареєстрували нардепи Андрій Клочко (Слуга народу), Віталій Безгін (Слуга народу) і Ігор Гузь (безпартійний)

Місто пропонують перейменувати на Звягель. Також планується перейменувати Новоград-Волинський район.

У пояснювальній записці вказується, що із такою пропозицією до Ради звернулася Житомирська обласна рада.

Звягель – назва, яку мало місто з ХV ст. У 1793 році після другого розділу Речі Посполитої населений пункт перейшов під управління Російської імперії та був перейменований на місто "Новоград-Волинський".

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав подання про перейменування.


 

Два нещасних випадки зафіксували поліцейські на Тернопільщині

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:12


Дві смерті за добу, 5 листопада, зафіксували працівники поліції Тернопільщини.

Повідомлення від жителя одного із сіл Теребовлянщини надійшло на лінію "102" о 8:25. Чоловік повідомив, що в ямі, призначеній для водопроводу, виявив тіло брата. За словами родича, вони прокладали в будинок водовідведення. В хаті вирили яму для труби. Саме біля неї стояло ліжко загиблого. Брат припускає, що чоловік, ймовірно, впав у неї вночі й не зміг вилізти.

За попередньою інформацією судово-медичного експерта, смерть 43-річного чоловіка настала в результаті механічної асфікції. Ще один нещасний випадок трапився на Кременеччині. Про нього в чергову частину поліції повідомив лікар бригади екстреної медичної допомоги.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що тіло чоловіка виявила дружина. Вона викликала медиків, але ті констатували смерть. За попередньою інформацією, загиблий ремонтував автомобіль і під час цих робіт транспорт зірвався з домкрата та придавив його.

Обидва факти слідчі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 115 ККУ з позначкою "нещасний випадок".

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Майже 20 000 гривень привласнили псевдобанкіри, знявши кошти з рахунків краян

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:11


Незважаючи на численну кількість застережень, які розміщенні в засобах масової інформації, громадяни продовжують довіряти додзвонювачам й розповідати конфіденційну інформацію.

Одна з заявниць втратила 14500 гривень. Жінка повідомила поліцейським, що до неї зателефонував чоловік, який представився банкіром. Він розповів тернополянці, що через певні технічні проблеми її електронний гаманець заблоковано. Аби усунути несправність необхідно повідомити персональні дані. Як тільки жінка зробила, що її попросив аферист вона отримання сповіщення про списання заощаджень. Ще один заявник позбувся 4000 гривень.

За даними фактами працівники поліції розпочали досудові розслідування згідно статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують місцевим мешканцям, ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Якщо додзвонювачі просять вас здійснити певні дії в мобільному додатку, або ж в терміналі, знайте – це шахраї.

Якщо ж ви потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Меценати передали тернопільським поліцейським «бандеромобілі»

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:08


Транспортні засоби були передані поліцейським напередодні різними волонтерськими організаціями. Приватний підприємець з Тернополя допоміг відремонтувати, пофарбувати в маскувальні кольори та переобладнати автомобілі у бойові машини, пристосувавши на них крупнокаліберні кулемети.

«Ми вдосконалили зброю, - каже підприємець, - поставили 24-кратний приціл, що дозволяє вести вогонь одиничними пострілами на досить великі дистанції».

З часу повномасштабного вторгнення росії в Україну тернопільські поліцейські отримали від волонтерів чимало допомоги - спорядження, медикаменти, автомобілі та інші необхідні речі.

Начальник Головного управління Національної поліції Тернопільщини Олександр Богомол запевнив, що переобладнані транспортні засоби, які є високопрохідними автомобілями, будуть передані спецпризначенцям Національної поліції та військовим Збройних сил України.

«Від імені правоохоронців всіх силових структур Тернопільщини хочемо подякувати нашим меценатам, нашим землякам, котрі допомагають забезпечити воїнів усім необхідним до бою, до захисту нашої України. Ці автомобілі будуть передані до спецпідрозділів Національної поліції та Збройних сил України», - сказав Олександр Богомол.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

меценати передали тернопільським поліцейським «бандеромобілі»
 

Поліцейські встановлюють особу чоловіка, тіло якого знайшов у лісі місцевий житель

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:06

Муміфіковане тіло чоловіка виявив житель Борщова. Невідомий лежав у лісосмузі, неподалік села Вовківці Чортківського району. На загиблому була білизна темно-синього кольору та сірі спортивні штани.

Жодних документів біля тіла поліцейські не виявили. При попередньому огляді експерт припускає, що невідомий знаходиться у лісі приблизно від літа. Вік і причина смерті стане відома лише після проведення детальної судово-медичної експертизи.

Поліцейські звертаються до жителів Тернополя та області допомогти встановити особу загиблого. Можливо ви  уже тривалий час не бачили свого сусіда, родича чи знайомого, тоді телефонуйте у  відділ поліції №1 (м. Борщів) Чортківського РВП ГУНП за номером 38(068)0965818 або на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

З Тернополя для потреб військовослужбовців Національної гвардії України передано 20 плитоносок

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:04

Тернопіль продовжує допомагати українським військовослужбовцям спорядженням й іншими необхідними речами.

Так, цими днями з метою забезпечення якісного виконання завдань для наших тернопільських захисників із підрозділів Національної гвардії України передано 20 плитоносок. Уже незабаром бійці з необхідними спорядженням відправляться у місця проведення бойових дій.

До слова, нещодавно для потреб військових з Нацгвардії передано тактичне спорядження, а саме –  п’ять далекомірів.

Нагадаємо, що на базі управління соціальної політики (вул. Миколи Лисенка, 8–А) працює центр «Допомога армії від Тернополя», який безоплатно доставляє посилки в місця дислокації військовослужбовців. Телефон «гарячої лінії»: +38 (067) 009-15-40.

 

 

У Тернополі теплоносій подано практично на усі об’єкти житлового фонду

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:01

Зважаючи на зниження середньодобової температури зовнішнього повітря, у п’ятницю, 4 листопада у Тернополі розпочався опалювальний період 2022/2023 для населення та інших споживачів.

Впродовж вихідних КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» та управителями будинку було організовано роботу аварійних служб, які реагували на звернення мешканців щодо відсутності тепла у будинках чи квартирах. Відтак, за ці дні було ліквідовано близько 20 аварійних ситуацій у житловому фонді та три аварії на зовнішніх мережах. За результатами роботи аварійних служб теплоносій, станом на 07 листопада, подано практично на усі об’єкти житлового фонду

Наразі аварійні служби ще ліквідовують аварійну ситуацію у трьох житлових будинках та проводять ремонтні роботи на теплотрасі на вул. Євгена Коновальця, 12. У зв’язку з проведенням цих робіт теплопостачання тимчасово не подається у п’яти житлових будинках мікрорайону «Канада». Роботи на цій ділянці теплотраси планується завершити сьогодні. Відтак, і тепло до цих помешкань тернополян розпочне надходити після ліквідації аварійної ситуації.

 

З Тернополя для захисників з Територіальної оборони передано 250 пар зимового взуття

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:01

Тернопіль продовжує допомагати й підтримувати українських військовослужбовців, які обороняють нашу країну від російських загарбників.

5 листопада передано 250 пар зимового взуття для тернопільських захисників з Територіальної оборони, які зараз на фронті.

«Ми отримали звернення від військових частин, зокрема, від 105-ої бригади Територіальної оборони. Маємо завдання забезпечити їх військовою зимовою формою. Зараз триває пошиття зимових бушлатів та штанів. Окрім того, замовили пошиття теплого взуття українського виробництва, яке відповідатиме усім вимогам і стандартам Збройних сил України, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Першу партію уже передано для наших військових, які на передовій. І упродовж листопада буде дошиватись решта, а це загалом – понад 3000 комплектів, які будуть передані для потреб Територіальної оборони».

До слова, з метою забезпечення наших захисників відповідним одягом у зв’язку зі зниженням температури зовнішнього повітря, цими днями передано 250 комплектів зимової військової форми для підрозділів Територіальної оборони.

 

 

Радіаційний фон перебуває в межах норми на території Тернополя та області

Понеділок, 07 листопада 2022, 12:00

ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оприлюднила дані щодо рівня радіаційного фону на території Тернопільської області.

Станом на 09:00 год. ранку 7 листопада радіаційний фон має наступні показники:

  • м. Тернопіль – 11 мкР/год;
  • м. Борщів – 11 мкР/год;
  • м. Заліщики – 15 мкР/год;
  • м. Бучач – 11 мкР/год;
  • смт. Козова – 10 мкР/год;
  • м. Кременець – 10 мкР/год;
  • м. Теребовля – 12 мкР/год;
  • м. Чортків – 14 мкР/год.

За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання показники природного радіаційного фону на вказаних територіях знаходяться в межах величин фону, який характерний для даних територій і не перевищує багаторічних значень природного радіаційного фону на території Тернопільської області 0, 16 мкР/год.

 

 

На сході Росії влада готується до масових акцій непокори через мобілізацію

П'ятниця, 04 листопада 2022, 15:01

У російському місті Владивосток влада готується до масових акцій непокори у зв’язку з протидією місцевого населення заходам мобілізації.

Джерело: Головне управління розвідки Міноборони у Telegram

Деталі: За даними ГУР, ці побоювання пов’язані з жорсткою протидією місцевого населення діям та заходам мобілізації на території Приморського краю.

Наразі місцева поліція та спецслужби планують заходи з протидії можливим акціям непокори та посилення поліцейського режиму в регіоні.

Передбачена перевірка працездатності систем відеоспостереження установ та організацій Владивостока з наданням віддаленого доступу представникам правоохоронних органів.

Також передбачається, що протягом найближчих місяців навіть на санкціонованих владою масових заходах будуть встановлюватися рамкові металошукачі при вході.

Розвідка звертає увагу, що наразі переважна частина місцевого населення не підтримує проведення так званої "спеціальної військової операції" та мобілізаційних заходів на території Приморського краю. Причинами такої є проживання в регіоні значної кількості етнічних українців та втратами російської армії у війні в Україні.

Що передувало: Президент Росії Володимир Путін заявив, що кількість мобілізованих у РФ сягнула 318 тисяч людей, незважаючи на раніше оголошене обмеження в 300 тисяч.

ЄВГЕН КІЗІЛОВ

 

У Тернополі відбулося спецпогашення марки до 150-річчя від Дня народження Богдана Лепкого

П'ятниця, 04 листопада 2022, 14:06

4 листопада у центральній міській бібліотеці Тернополя відбулося спеціальне погашення поштової продукції, яка присвячена 150-річчю від Дня народження геніального письменника-патріота Богдана Лепкого.

В урочистому спецпогашенні продукції взяли участь міський голова Сергій Надал, заступник голови Тернопільської ОВА Ігор Гайдук, отець Іван Говера, автор марки і поштового конверта Олег Кіналь та керівник організації «Козацька пошта» Андрій Пилюх.

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять видатного нашого земляка, великого сина українського народу Богдана Сильвестровича Лепкого. Він запам'ятався не лише як геніальний поет, письменник, критик, перекладач, людина, яка видала понад 80 своїх власних книжок й назавжди увійшов в історію як теоретик феномену Українського Січового Стрілецтва, – зазначає Сергій Надал. –  Богдан Лепкий у своїх віршах доніс до всього світу про боротьбу за визволення Батьківщини, про українську державність, а головне – про січових стрільців – славетних синів України, які билися зі зброєю в руках. І сьогодні, як і більше ніж сто років тому, героїчні пісні січових стрільців звучать з уст героїв сучасності, які «підіймають червону калину та розвеселяють нашу славну Україну». Тож досліджуємо творчість Богдана Лепкого, пам’ятаймо його величезний вклад у розвиток української нації. Шануймо пам'ять про Великого Українця».

 

Поліцейські Тернопільщини затримали підозрюваного у вбивстві

П'ятниця, 04 листопада 2022, 14:01

Під час суперечки чоловік, 1950 року народження, зарізав сина співмешканки. Потерпілий помер на місці події. Про загибель сина у відділення поліції №3 Гусятина повідомила жінка. За вказаною адресою виїжджала слідчо-оперативна група. Під час огляду тіла експерт виявив проникаюче ножове поранення в області серця.

У ході оперативних заходів стало відомо, що суперечка розпочалася за кілька годин до вбивства між підозрюваним та його співмешканкою. Остання розповіла, що чоловік намагався її побити і вона втекла до сусідів. Вже звідти зателефонувала синові і повідомила про конфлікт.

Пасинок приїхав і пішов розбиратися до вітчима. Завершилися "розбірки" смертю 43-річного чоловіка. Підозрюваний розповів, що ніж висів на поясі, а коли вони під час штовханини впали на землю, то лезо смертельно поранило родича. Так це чи ні встановить судово-медична експертиза та слідчі.

Після суперечки чоловік пішов до сусідів і повідомив співмешканці, що її синові погано і він стікає кров'ю.

Підозрюваного затримали згідно із статтею 208 КПК. Йому оголосили підозру відповідно до статті 115 (умисне вбивство) ККУ та обрали запобіжний захід - тримання під вартою. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Обгін та перевищення швидкості - причини травмування на автошляхах Тернопільщини

П'ятниця, 04 листопада 2022, 13:52


В травматологічне відділення Підволочиська бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала пасажира з автомобіля ВАЗ-2109. Травми жінка, 1971 року народження. отримала в результаті дорожньо-транспортної пригоди.

Аварія трапилася 3 листопада близько 6:20. За попередньою інформацією, водій автівки не врахував дорожньої ситуації, не обрав безпечної швидкості руху і як результат - не впорався з керуванням. Транспортний засіб злетів у кювет.

Ще одну автопригоду зареєстрували поліціянти того ж вечора неподалік села Ангелівка. На трасі Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам'янка не розминулися Audi A6 та Skoda Fabia. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій Audi, здійснюючи обгін вантажівки DAF, що рухалася в попутному з ним напрямку, виїхав на смугу зустрічного руху і допустив зіткнення з іншою іномаркою.

В результаті удару за меддопомогою зверталася пасажирка зі Skoda Fabia. У всіх учасників ДТП взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Причини аварій встановлять слідчі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Путін дозволив мобілізувати росіян, засуджених за тяжкі злочини

П'ятниця, 04 листопада 2022, 13:49

ВОЛОДИМИР ПУТІН, ФОТО З САЙТУ КРЕМЛЯ

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який дозволяє призивати в рамках мобілізації громадян із незнятою судимістю за низкою тяжких злочинів.

Джерело: російське пропагандистське видання "РИА Новости" з посиланням на відповідний документ

Деталі: Закон передбачає, що на військову службу в рамках мобілізації можуть призивати громадян із незнятою або непогашеною судимістю за тяжкі злочини, за винятком статей про держзраду, шпигунство, насильницьке захоплення влади, скоєння теракту, скоєння злочинів проти статевої недоторканності неповнолітнього, про публічні заклики до екстремістської діяльності тощо.

Іншим указом Путін дозволив альтернативну цивільну службу в період мобілізації.

Згідно з документом, громадяни, які проходять альтернативну цивільну службу в лавах збройних сил, військових формуваннях і органах як цивільний персонал, під час оголошення мобілізації продовжать виконувати свої обов'язки.

Також президент країни-агресора підписав закон, що прирівнює добровольців до військовослужбовців.

Згідно з документом, на них і членів їхніх сімей поширюватимуться передбачені для військовослужбовців соціальні гарантії та компенсації. Також повідомляється, що грошове забезпечення добровольців не може бути нижчим за те, що у контрактників, які обіймають аналогічні військові посади.

Добровольцям обіцяють держстрахування, право на безоплатний проїзд залізницею, літаком і міжміськими автобусами, пенсію за інвалідністю, одноразову допомогу у 3 мільйони рублів у разі загибелі та пенсію по втраті годувальника для батьків і чоловіка/дружини.

Крім того, під час обчислення страхового стажу для пенсії період участі у війні в Україні в добровольчому формуванні обіцяють зарахувати в подвійному розмірі.

Йдеться про добровольчі формування, які створюються Міноборони за рішенням президента РФ.

Крім того, Путін підписав закон про закупівлі у єдиного постачальника для так званої "спеціальної військової операції" і для забезпечення оборони і безпеки держави.

ІРИНА БАЛАЧУК 

 

Артилерія на Харківщині обстрілює росіян агітками про здачу у полон

П'ятниця, 04 листопада 2022, 13:33

Артилеристи на Харківщині запускають у бік окупантів спеціальні агістанряди.

Всередині боєприпасів – інструкції про те, як здатися у полон, повідомили в Національній гвардії України.

Військові зазначають, що листівки адресовані росіянам та мобілізованим окупантам з "ЛДНР".

Для інформаційної розсилки задіяли спеціальні снаряди гаубиць Д-30. У кожному з боєприпасів – 1,5 тисячі інструкцій. Їх випускають у різних напрямках, аби якомога більше загарбників отримали листівки.

Фото: Національна гвардія

"Ми можемо донести нашому противнику, що на нашій землі він може здатися в полон. До військових будуть відноситись нормально, відповідно до норм гуманітарного права.

Ми закликаємо росіян ухилятися від мобілізації та здаватися в український полон, бо це краще ніж загинути від нищівного вогню нашої артилерії", – зауважив командир гаубичного артилерійського дивізіону.

Як зазначають українські військові, така "інформаційна атака" є одним з найефективніших способів повідомити ворога, оскільки більшість росіян не мають зв'язку та інтернет-підключення. Для них – це реальний шанс вберегти своє життя.

Залп з агітснарядом


 

Путін хоче вивезти жителів Херсона

П'ятниця, 04 листопада 2022, 12:59

ВОЛОДИМИР ПУТІН. ФОТО З САЙТУ КРЕМЛЯ

Президент Росії Володимир Путін заявив, що жителів Херсона потрібно вивезти з міста.

Джерело: російське пропагандистське видання "РИА Новости", Telegram-канал "Вы слушали маяк"

Пряма мова Путіна під час покладання квітів на Красній площі: "Зараз тих, хто проживає в Херсоні, потрібно прибрати із зони найбільш небезпечних бойових дій".

Деталі: Депортацію жителів Путін прикриває нібито турботою про людей.

За словами президента країни-агресора, "цивільне населення не повинно страждати від обстрілів, від наступальних, контрнаступальних та інших заходів".

Передісторія:


 

Українці вимагають покарати Росію за екологічні злочини

П'ятниця, 04 листопада 2022, 12:56

Громадська організація UAnimals створила петицію, у якій закликає покарати країну-агресора за екологічні злочини.

Її адресували до ООН та Європейського парламенту.

"Ми закликаємо Європейський парламент, Організацію Об’єднаних Націй, парламенти держав-партнерів, міжнародні організації та інституції засудити дії Росії, сприяти припиненню злочинів екологічного характеру, запровадити додаткові санкції проти РФ, сприяти відновленню екологічної безпеки України та її навколишнього середовища, а також допомогти у поновленні української екосистеми під час війни та у післявоєнний час, в тому числі задіявши інструмент репарацій", – йдеться у заяві UAnimals.

Активні бойові дії та окупація частини території має негативний вплив на довкілля. Росіяни знищують тварин та екологію.

Фото: UAnimals

В організації нагадують, що росіяни окупували 8 заповідників та 12 національних природних парків. А 20% природоохоронних територій України уражені внаслідок військових дій.

Екологи припускають, що у природних парках знищено сотні тисяч (та більше) диких тварин.

Водночас через вторгнення Росії загинули понад 6 мільйонів свійських тварин.

Крім того, за попередніми підрахунками Державної екологічної інспекції України:

  • майже 183 тисячі кв.м ґрунту забруднені шкідливими речовинами;
  • понад 2 мільйони кв.м землі завалені залишками знищених предметів та боєприпасів;
  • більше, ніж 680 тисяч тонн нафтопродуктів згоріли за час обстрілів, що призвело до значного забруднення повітря;
  • понад 23 тисячі га лісу були спалені ракетами чи снарядами. На відновлення частини лісових площ знадобиться щонайменше 10 років.

Через російську авіацію та флот на поверхні Чорного моря є нафтова пляма площею понад тисячу кв.м. Її виявили у квітні.

Наслідки пожеж

Через сонари підводних та надводних російських човнів з гідролокаторами, відбувається значне скорочення популяції морських ссавців. Загинули щонайменше 50 тис. чорноморських дельфінів.

Вікторія Андрєєва

 

Укрпошта ввела в обіг марку "Кримський міст на біс!": де придбати

П'ятниця, 04 листопада 2022, 12:51

Поштовий оператор "Укрпошта" ввів в обіг марку "Кримський міст на біс!", присвячену вибуху на незаконно збудованому мосту, що з'єднує український Крим та РФ.

Про це повідомляє генеральний директор компанії Ігор Смілянський у Facebook 4 листопада.

"Сьогодні на нашому Київському мосту, який витримав, запустили марку "Кримський міст на біс!", присвячену тому мосту, який не витримав. Бо все, що справді українське, завжди має в собі певну стійкість, а все псевдоросійське – ми просимо, щоб бахнуло на біс", – наголошує Смілянський.

Тираж поштових марок "Кримський міст на біс!" – 2,1 мільйони примірників або 300 тисяч маркових аркушів, з яких 80 тисяч уже розлетілися по передзамовленню.

"Кримський міст на біс!". Фото: Укрпошта

За словами гендиректора "Укрпошти", основний сюжет нової марки – міст, але є й інші художні деталі.

"Наприклад, натяк на фразу "Хватит курить, где попало, курите там, где еще не попало", Байрактар в небі, награбоване орками добро, яке летить в прірву та інше", – додає він.

Фото: Укрпошта

Купити нову поштову марку можна у відділенні "Укрпошти" або на сайті за посиланням. Утім, у компанії попередили, що діють обмеження – можна придбати не більше 10 маркових аркушів, 10 художніх конвертів та 10 листівок.

Автором арту, зображеного на новій марці, є художник Юрій Шаповалов.

Фото: Укрпошта

"Зробили це (марку)  разом з разом з кримчанином Рустемом Умєровим та автором арту – Юрієм Шаповаловим. Рустем зараз очолює Фонд Держмайна і каже, йому цей міст, після звільнення Криму, на балансі не потрібен. Тому, в "День Народного Единства" на Росіі, побажаємо всім нам скоріш від них від‘єднатися", – додав Смілянський.

Нагадаємо, на початку жовтня "Укрпошта" відкрила предзамовлення на набір "Кримський міст на біс!".

Діана Кречетова

 

Міськрада Львова компенсуватиме мешканцям багатоповерхівок половину вартості генераторів

П'ятниця, 04 листопада 2022, 12:40

Міська влада Львова повертатиме ОСББ, керуючим компаніям та іншим виконавцям житлових послуг будинків 50% від вартості генераторів.

Про це заявив міський голова Львова Андрій Садовий у Facebook.

"Деякі ОСББ у Львові вже придбали генератори і використали їх в роботі, коли не було світла.  Ми хочемо, аби до критичних ситуацій були готові всі. Розуміємо, що для багатьох будинків придбати генератор є складно. Допоможемо", – написав він.

Тому міська рада прийняла окрему Програму часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Львівської міської територіальної громади під час підготовки опалювального сезону 2022-2023 років.

Згідно з нею відшкодовуватимуть 50% коштів від ціни генератора, але не більше 30 тис. грн. Номінальна потужність має становити від 3 кВт.

На відшкодування можуть розраховувати ОСББ, керуючі компанії, виконавці житлових послуг будинків, а також житлово-будівельні кооперативи Львова.

"Ви купуєте генератор, подаєте документи через ЦНАП або сервіс електронних звернень, а районна адміністрація поверне частину коштів", – зазначив Садовий.

У пресслужбі ЛМР пояснили: щоб стати учасником Програми, мешканці спільно з балансоутримувачем будинку – це ОСББ, управляючі компанії, виконавці житлових послуг будинків, а також ЖБК, спочатку мають оплатити купівлю електрогенератора через банк.

Далі, для отримання компенсації, подають через ЦНАП або сервіс електронних звернень на розгляд комісії пакет документів:

  • заяву встановленого зразка на часткову компенсацію вартості закупівлі електрогенератора;
  • копії платіжних документів (первинні документи, які підтверджують факт отримання електрогенератора та здійснення оплати за наданий товар);
  • копії документів із зазначенням технічних характеристик та серійного номера електрогенератора (або інше заводське маркування);
  • копія витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців юридичної особи, яка забезпечує утримання будинку;
  • документ, який підтверджує повноваження юридичної особи на управління спільним майном (копія договору чи витяг з протоколу).

Створена для цього комісія розгляне звернення, сформує та затвердить перелік учасників, які відповідають вимогам Програми, та скероує протокол головним розпорядникам коштів – районним адміністраціям.

Читайте також: Пережити зиму з електрикою. Українці масово скуповують генератори: як правильно вибрати?

Нагадуємо:

У Податковому комітеті Верховної Ради розробляється пакет заходів для підтримки промисловості, зокрема пропонують дозволити ввозити електрогенератори для власних потреб без сплати імпортного ПДВ.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

У "Дії" з'явилась ще одна військова облігація – Енергодар

П'ятниця, 04 листопада 2022, 12:38

 
ФОТО: ДІЯ

З 4 листопада в "Дії" доступна ще одна військова облігація, присвячена тимчасово окупованому Енергодару.

Про це повідомив у Telegram міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Сьогодні рівно 8 місяців, як російські терористи захопили місто Енергодар та найбільшу в Європі атомну електростанцію - Запорізьку АЕС.

Відтоді росіяни регулярно обстрілюють станцію, тримають на її території військову техніку, викрадають та катують персонал. Це ядерний терор, що загрожує страшною катастрофою для всього світу.

Жителі Енергодару та працівники АЕС - героїчні люди!

Купуйте військову облігацію в Дії, щоб допомогти ЗСУ деокупувати Енергодар та повернути український прапор на Запорізьку АЕС", - написав Федоров.

Як додали в "Дії", дата виплати за облігацією - 5 квітня 2023 року. Процентна ставка: 12%.

Нагадаємо:

У "Дії" з 2 листопада можна купити ще одну військову облігацію - Бердянська.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

 

H&M закрив уже більше половини магазинів у Росії, останні закриє до кінця року

П'ятниця, 04 листопада 2022, 12:28

 
GETTY IMAGES

Шведський ритейлер H&M продовжує процес припинення діяльності в Росії - наразі більше половини магазинів компанії в країні закриті назавжди, усі магазини будуть закриті до кінця року.

Про це пише Nyhetsbyrаn Direkt із посиланням на пресслужбу компанії.

H&M призупинила всі продажі в Росії на початку березня. У середині липня мережа оголосила, що починає згортати свою діяльність в Росії, враховуючи "поточні проблеми" ведення бізнесу і непередбачуване майбутнє.

У рамках процесу ліквідації група H&M тимчасово відкрила свої фізичні магазини для продажу залишків товарних запасів в Росії, і до кінця вересня понад 30 з 172 магазинів в Росії були закриті назавжди.

"Ми дотримуємося нашого плану, і наразі у нас все ще є декілька магазинів, які тимчасово відкриті для продажу залишків товару. Закриття магазинів відбувається поступово, згідно з планом, і ми плануємо закрити останні магазини до кінця року.

Як ми повідомляли раніше, ми хочемо забезпечити, щоб згортання нашої діяльності в країні відбувалося у відповідальний спосіб", - зазначили у пресслужбі.

Нагадаємо:

Шведський ритейлер H&M Group оголосив, що вирішив почати процес згортання бізнесу у Росії.

Ритейлер H&M, який заявив про вихід із РФ, веде пошук покупця на російську частину бізнесу.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Шахрайство в мережі: поліцейські застерігають краян перевіряти інформацію щодо термінової матеріальної допомоги друзям чи родичам

П'ятниця, 04 листопада 2022, 12:27


Кримінальна пригода трапилась з 25-річною мешканкою обласного центру. Інтернет-шахраї зламали сторінку її подруги в одній із соціальних мереж та з її акаунту попросили чималу суму.

Гроші нібито були негайно потрібні на термінову операцію доньки. Піддавшись емоціям і бажанню негайно допомогти дитині, потерпіла перерахувала шахраям близько 10 тисяч гривень.

Згодом жінка все ж спробувала зв’язатися зі знайомою та зрозуміла, що потрапила у пастку шахраїв. Потерпіла звернулася в поліцію. Особу зловмисника встановлюють.

Працівники поліції застерігають: якщо ви отримали текстове повідомлення від свого знайомого перерахувати йому кошти, ні в якому разі не поспішайте це робити. Зателефонуйте другові, аби пересвідчитись, чи реально він потребує Вашої допомоги!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Майже 700 літрів спирту тернопільські поліцейські вилучили у жителя Чортківського району

П'ятниця, 04 листопада 2022, 12:25

Мікроавтобус марки Volkswagen патрульні поліцейські  зупинили на стаціонарному посту в Чортківському районі. Водій, спілкуючись з правоохоронцями, помітно нервував, тому виникли підозри.

Під час огляду транспортного засобу поліцейські виявили п'ятнадцять каністр кожна ємністю 28 літрів та 240-літрову цистерну наповнені рідиною з різким запахом, схожим на спирт. Водій відмовився давати пояснення звідки у нього цей вантаж та куди він його перевозив.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 204 (незаконне транспортування підакцизних товарів) Кримінального кодексу. Транспортний засіб поміщено на арешт майданчик, вантаж вилучено.

Тривають слідчо-оперативні заходи.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Будьте обережні час пошуку житла: шахрай ошукав на 7 000 гривень жительку Херсонщини, яка хотіла орендувати квартиру в Тернополі

П'ятниця, 04 листопада 2022, 11:53

Шахрайство, пов’язане з орендою житла, розслідують співробітники Тернопільського райвідділу поліції. Потерпіла, мешканка Херсонської області, перерахувала незнайомцеві гроші за квартиру, яку навіть не бачила.

Як розповіла дівчина, в Інтернеті вона знайшла оголошення про оренду квартири в нашому обласному центрі. Заявниця зв’язалася з орендодавцем. Зловмисник спочатку виманив у неї 1 000 гривень завдатку за бронювання житла. Відтак почав розповідати, що йому потрібні ще кошти, аби піти до нотаріуса і скласти договір оренди. Загальна сума, яку дівчина перерахувала на картку афериста – 7 000 гривень. Після цього шахрай вимкнув свій мобільний телефон.

Поліцейські внесли відомості за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу і вживають заходів, аби встановити особу зловмисника.

Правоохоронці застерігають громадян від такої шахрайської схеми. Ніколи не перераховуйте жодні гроші незнайомцям з якими спілкуєтеся по телефону. Намагайтеся якомога більше інформації дізнатися про житло, зустріньтеся з орендодавцем особисто, огляньте квартиру.

Обов’язково укладайте договір оренди житла, перевіряйте ключі, не довіряйте очевидно заниженим цінам, не сплачуйте нічого наперед і без гарантій. Користуйтеся послугами фірм з нерухомості, що мають власні сайти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

З полону звільнили 107 українських захисників, більшість – з "Азовсталі"

Четвер, 03 листопада 2022, 13:59

ПОВЕРНЕНІ З ПОЛОНУ УКРАЇНСЬКІ ЗАХИСНИКИ, ФОТО З TELEGRAM ЄРМАКА

У четвер з російського полону вдалося повернути ще 107 українських бійців, серед яких 74 захищали "Азовсталь".

Джерело: керівник Офісу президента Андрій Єрмак в Telegram

Пряма мова: "Ми повернули додому багатьох поранених у боях. Зокрема, нам вдалося обміняти тяжкопоранених та лежачих з Маріуполя, із "Азовсталі", хлопців з осколковими пораненнями рук та ніг, вогнепальними пораненнями різних частин тіла. Є люди з ампутованими кінцівками та опіками, які не відчувають частину обличчя, з інфікованими ранами. Також є поранений боєць внаслідок вибуху в Оленівській колонії. Чимало з наших хлопців зазнали поранень ще у березні. Держава зробить все необхідне, щоб допомогти кожному з них".


Деталі: Він уточнив, що повернути вдалося 6 офіцерів, 101 рядового та сержанта. За словами керівника ОП, це бійці ЗСУ, ВМС, ТрО, ДПСУ, НПУ, ДССТ та нацгвардійці, серед яких троє "азовців". Деякі з них добровольцями летіли вертольотом у Маріуполь, щоб рятувати життя і воювати за місто, як додав керівник ОП.

 

 

Тернопільські поліцейські допомогли собаці отримати нову родину

Четвер, 03 листопада 2022, 13:58

Людяність важлива завжди і для кожного. Завдяки небайдужості поліцейських офіцерів громади Тернопільського районного управління поліції маленький собачка на прізвисько Топік отримав нову сім’ю.

До правоохоронців звернулася старенька мешканка Тернопільської громади. Пенсіонерка повідомила, що через похилий вік та погане самопочуття не може надалі утримувати свого чотирилапого охоронця. Жінка хотіла відпустити тварину на самовиживання.

Працівники поліції подбали про собаку. Вони забрали його до поліцейського відділку та спільно з місцевими волонтерами розпочали для нього пошуки нового житла. Вже невдовзі песик відправився до нових господарів на Львівщину.

Працівники поліції сподіваються, що доля пухнастого складеться щасливо.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

тернопільські поліцейські допомогли собаці отримати нову родину
тернопільські поліцейські допомогли собаці отримати нову родину
 

Обмінюючи біткоїни тернополянин втратив 160 000 гривень

Четвер, 03 листопада 2022, 13:58

Власники криптовалюти часто стикаються з проблемою, коли їм нема де обміняти гроші на крипту чи навпаки. У мережі зареєстровано достатньо онлайн-обмінників, але переконатися в їхній надійності не завжди виходить. Фейкові обмінники – це один із найпоширеніших способів шахрайства у цій сфері.

У таку пастку потрапив мешканець району. Замість отримати заробіток чоловік перевів власні кошти аферистам і втратив 4 000 американських доларів.

32-річний чоловік в мережі Інтернет знайшов публікацію, в якій зазначалася інформація про обмін криптовалюти. Перейшовши за посиланням, він хотів обміняти біткоїни на віртуальні гроші, однак заробити це не вдалося. Після введення номеру криптовалютного гаманця і деяких уточнюючих даних біткоїни зникли, а гроші не зарахувалися.

Чоловік звернувся за допомогою в поліцію.

Щоб захистити особисті дані та кошти варто скористатися перевіреним обмінними пунктами та сайтами. Не довіряйте вигідним пропозиціям обміну.

Щоб перевірити репутацію будь-якого майданчика, доцільно скористатися метапошуком. Сервіси дозволяють відслідковувати найкращі та вигідні пропозиції у криптовалютних обмінниках.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Президентка та міністр оборони Греції відвідали Бородянку, Бучу й Ірпінь

Четвер, 03 листопада 2022, 12:26

Президентка Греції та міністр оборони в рамках свого візиту до України відвідали звільнені після окупації Бородянку, Бучу та Ірпінь.

Про це повідомляє грецьке Kathimerini, пише "Європейська правда".

Президентка Греції Катерина Сакелларопулу та міністр оборони Нікос Панайотопулос відвідали деокуповані міста і поспілкувалися з мерами та місцевими мешканцями.

У Бучі їм показали сумнозвісне місце довкола церкви, де знайшли масові поховання вбитих українців.

 

Після цього посадовці рушили до Києва на зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

Про візит грецьких топ-посадовців до України було відомо заздалегідь.

Нагадаємо, в середині жовтня Греція розпочала передачу Україні БМП-1.

 

Українська ІТ-армія отримала доступ до документів Центробанку РФ – Федоров

Четвер, 03 листопада 2022, 12:24

ФОТО: РИА НОВОСТИ

Українські ІТ-спеціалісти отримали доступ до внутрішніх мереж Центрального банку РФ та аналізують їхній вміст.

Джерело: Telegram міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

Пряма мова: "IT-армія отримала доступ до мереж центрального банку рф! Дякуючи департаменту інформаційних технологій та департаменту операцій на фінансових ринках недобанку (Центробанку РФ, - ред.), ми маємо багато цікавого про персонал, спеціалізовані автоматизовані банківські системи, їх вихідні файли, принципи їх взаємодії, системи КЗІ (криптографічного захисту інформації, - ред) та інші матеріали, що циркулюють в мережах цб рф".

Деталі: За словами очільника Мінцифри, українські фахівці вже аналізують файли російського Центробанку.

"Якщо ЦБ не може забезпечити власний кіберзахист, то як він зможе захистити стабільність рубля?" - зазначив урядовець.

Федоров також поділився посиланням на перші 27 тис. файлів та закликав громадськість ознайомитися з ними і "зробити відповідні висновки".

Що цьому передувало:

  • У липні Михайло Федоров розповів, як Україна воює з Росією на кіберфронті
 

Львівський оборонний кластер пояснив, чому саморобні бронежилети не захищають. ФОТО

Четвер, 03 листопада 2022, 12:03

Дехто з українців помилково вважає, що будь-яка плита може захистити військового від кулі чи уламків.

У Львівському оборонному кластері нагадали, що не так із саморобними бронежилетами і показати колекцію протестованих броніків.

"З початку війни була дуже поширена думка, що краще абиякий бронежилет, ніж зовсім ніякого. Це не так.

Якщо бронежилет неякісний, то в тіло потрапляє не тільки куля, а шмат уламків. Це вже гарантований "200-й", – каже голова правління ЛОК Максим Плєхов.

 

Фото: Вікторія Андрєєва/УП. Життя

Детальніше про дитячі бронежилети, народження броніка в цеху, філософію ЛОК та благодійників кластера можна дізнатися з матеріалу "Бронежилети для дітей – наша нова реальність. Як Львівський оборонний кластер рятує українцям життя".

 

ЛОК не лише виготовляє бронежилети, а й тестує засоби індивідуального бронезахисту

ЛОК не лише виготовляє бронежилети, а й тестує засоби індивідуального бронезахисту, які закуповують волонтери.

Так у лабораторії кластера утворилася колекція протестованих плит, серед яких є дуже неякісні.

Найнезвичнішим екземпляром в колекції є бронеплита, власноруч зварена з автомобільних ресор: вона легко пробилась і при цьому була занадто важка.

 

У ЛОК рекомендують радитися з фахівцями і тестувати бронежилети у лабораторіях

"У людей були цілі гаражі, які пиляли і зварювали ці ресори. І всі вони кажуть: наші ресори ви точно не прострілите…

Власне, це було однією з місій ЛОК – ми пояснювали, що це не можна робити", – додає керівник відділу комунікацій Антон Федченко.

У кластері запевняють: саморобні плити для бронежилетів – це небезпечна ініціатива.

 

У лабораторії кластера вже утворилася колекція протестованих броніків

"Дуже мало хто може самостійно протестувати плиту з відповідним набоєм, швидкістю, відстанню", – сказав Максим Плєхов у коментарі "УП. Життя".

Також виробники саморобних плит зазвичай не тестують їх за вимогами ДСТУ чи NIJ, не вимірють позаперешкодну деформацію, пояснювала експертка Галина Бронік.

У ЛОК рекомендують радитися з фахівцями і тестувати бронежилети у лабораторіях, перш ніж передавати їх на фронт.

Нагадаємо, раніше в Україні вивели новий сорт посівних конопель "Софія". Учені вважають, що в майбутньому їх можна використовувати для виготовлення військових бронежилетів.

Олена Барсукова

 

Російський Червоний Хрест вкрав майно в українського у Криму – омбудсмен

Четвер, 03 листопада 2022, 11:58

Російський Червоний Хрест, який є учасником Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, вкрав майно українського ЧХ у тимчасово окупованому Криму.

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Українське Товариство Червоного Хреста мало на території Криму 10 приміщень у власності, загальною площею 641 квадратний метр.

Також українській організації належали 6 автомобілів та оргтехніка для роботи персоналу, повідомив Лубінець.

"Російський Червоний Хрест вкрав майно українського Товариства за мовчазної згоди Міжнародної Федерації…

Усе це майно було "окуповане" Російським Червоним Хрестом", – заявив омбудсмен.

 

Фото: Дмитро Лубінець

Лубінець розповів, що звернувся до Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця за роз’ясненнями.

Він попросив пояснити "окупацію" росіянами майна Товариства Червоного Хреста в Україні та передачу його Російському Червоного Хреста.

Станом на сьогодні, Уповноважений не отримав відповіді.

"Можу зробити висновок, що фінансові внески Росії до Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця цінніші за самі цінності організації.

Чи вважати ці дії Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця визнанням законності анексії Кримського півострова і чи знають про таку позицію донори та волонтери Міжнародного руху ЧХ з усього світу?" – додав Лубінець.

Нагадаємо, раніше Російський Червоний Хрест почав збирати донати на "підтримку" сімей мобілізованих російських окупантів.

Український Червоний Хрест у відповідь на це закликав партнерів з міжнародного Руху ЧХ запровадити "жорсткі заходи".

Олена Барсукова

 

Житель Тернопільщини став жертвою пройдисвіта

Четвер, 03 листопада 2022, 11:46


10500 гривень – саме стільки житель області заплатив аферистові за покупку неіснуючих паливних карток. Правоохоронці проводять розшукові заходи.

Потерпілий розповів обставини події: на одній із АЗС до нього підійшов невідомий та запропонував придбати в нього картки на паливо за вигідною ціною. Житель області погодився на умови невідомого, адже ціна була - 42 гривні за літр. Чоловік без роздумів погодився при наступній зустрічі оплатити 10500 гривень за 250 літрів. Однак аферист запевнив його, що працює по передоплаті, тож картки віддасть через певний проміжок часу.

Через декілька днів житель області області передав пройдисвіту обумовлену суму. Проте за пару днів краянин збагнув, що його ошукали, адже продавець перестав відповідати на телефонні дзвінки.

За фактом шахрайства поліцейські Тернопільського РУП відкрили кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 185 Кримінального кодексу України.

Представники АЗС, зазначають, що паливні картки можна придбати онлайн через мобільні додатки. Мережі АЗС мають свої застосунки. Потрібно їх завантажити, прив’язати до нього свою банківську картку, придбати пальне і розпочати пошук АЗС, де можна придбане пальне заправити.

Також можна придбати пластикові паливні картки, проте їх продають у дуже обмеженій кількості. Фактично придбати такі картки можуть лише юридичні особи – компанії, держпідприємства тощо, уклавши спеціальний договір за фіксованою ціною.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

ЄДопомогу можна оформити та отримати лише через офіційний сайт без введення особистих даних!

Четвер, 03 листопада 2022, 11:44


Допомога від ООН активізувала не лише заявників, але й шахраїв. Люди масово почали подавати заявки на отримання грошей і як результат - зросла кількість жертв шахрайств. В пастки зловмисників потрапляють не лише пенсіонери, але й молоді люди.

Майже 37 тисяч гривень втратила 37-річна жителька Скалатської територіальної громади. Жінка в інтернеті знайшла оголошення про оформлення грошової допомоги у розмірі 3600 гривень. Вона перейшла за посиланням, ввела усі дані і як наслідок - втратила усе, що мала на картці.  І лише після того, як гроші списалися з її рахунку, вона звернулася до поліції, аби вони знайшли  та притягнули до відповідальності особу, яка розмістила посилання на фішинговий сайт.

Правоохоронці неодноразово наголошували, що переходити за посиланнями, а тим паче вводити конфіденційні дані та номери банківських карток - ЗАБОРОНЕНО!

Пам'ятайте, жодні державні установи чи банки не створюють ні каналів, ні ботів для виплат грошової допомоги. фішингові сайти можуть бути схожими на справжні сайти. Аби не потрапити на гачок пройдисвітів, переходити за посиланнями не варто. Найкраще - це знайти сайти  єДопомога чи банку через пошукову систему або додаток.

Для отримання допомоги від міжнародних організацій потрібен лише номер рахунку у міжнародному форматі (ІBAN). Для українських рахунків він починається з букв UA та містить 27 цифр.

Відкривати окремий рахунок для цього не треба. Дізнатись ІBAN свого пенсійного рахунку можна через додаток (Приват24, Ощад24 тощо) чи в особистому кабінеті на сайті банку.

Номер картки, термін  її дії та CVV-код, паролі від онлайн-банкінгу  та PIN-коди за жодних обставин нікому повідомляти не можна. Заборонено його вводити і на будь-яких сайтах.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Ні товару, ні грошей - жителі області потрапили в шахрайські пастки

Четвер, 03 листопада 2022, 11:43

Працівники поліції зареєстрували одразу 5 аналогічних фактів шахрайств вчинених щодо мешканців області. Громадяни купували через мережу Інтернет товар та потрапляли в шахрайські пастки.

Правоохоронці встановили, що потерпілі знаходили на різних інтернет-платформах дописи про актуального їм майна. Громадяни одразу здійснювали передоплату за бажане, адже аферисти ставили привабливі ціни. Як тільки кошти надходили на рахунки пройдисвітів, вони зникали: вимикали телефони та видаляли дописи. Як наслідок п’ятеро заявників втратили понад 30 000 гривень.

Відомості про злочини правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поліцейські розповідають про кілька простих порад, які допоможуть не попастися на гачок аферистів і зроблять ваші покупки у мережі безпечним:

  • завжди перевіряйте адресу сайту, адже на відміну від інтерфейсу її неможливо підробити;
  • нікому не передавайте дані для входу в акаунт і не заходьте туди з чужих гаджетів, особливо якщо до профілю прив’язана банківська карта;
  • не розголошуйте дані картки. Насамперед це стосується номера, терміну дії, CVC2/CVV2. А ще краще — зробіть віртуальну картку: таку послугу надають практично всі банки;
  • зберігайте всі документи, надані продавцем (фіскальні чеки, гарантійні талони, транспортні накладні), а також електронне листування. У разі виникнення непорозумінь вони стануть вашим підтвердженням здійснення покупки;
  • читайте відгуки про товар і продавця. Насторожити має наявність виключно позитивних відгуків, написаних ніби за шаблоном з невеликим проміжком часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають від шахрайств: за віртуальні авто жителі Чортківщини заплатили реальні майже 300 тисяч гривень

Четвер, 03 листопада 2022, 11:42


Перед тим, як зважитися на покупку товару, якого ще немає, але за який продавець уже вимагає завдаток чи інші платежі, - сто разів подумайте, аби не втрапити в шахрайську пастку.

Щодня до поліцейських надходять повідомлення від потерпілих, котрі заплатили за омріяне плаття, меблі, прикраси і навіть транспортні засоби, проте товару так і не отримали. Розшуківці стверджують: розкривати такі злочини дуже непросто, а повернути потерпілим втрачене– майже нереально. Тому будьте відповідальними за власні вчинки, і, перш ніж зважитися на спокусливу ціну чи інші вигоди, - добре подумайте.

Двоє жителі Чортківського району перечислили кошти на рахунок невідомої особи, що обіцяла пригнати їм з-за кордону дешеві транспортні засоби. Один потерпілий замовив позашляховик за який дав завдаток 153 тисячі гривень, інший – мікроавтобус, перерахувавши 141 тисячу гривень.

Зі слів обох заявників, котрі звернулися до Чортківського районного управління поліції, оголошення про авто з-за кордону вони знайшли в мережі. Як з’ясувалося, обдурив обох чортківчан один і той же шахрай особу якого правоохоронці встановлюють.

Відомості за даним фактом правоохоронці внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею шахрайство. Проводяться оперативні заходи.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Цього тижня у різних мікрорайонах тривали поточні ремонти на дорогах та об’єктах житлового фонду Тернополя

Четвер, 03 листопада 2022, 11:41

Враховуючи сприятливі погодні умови, у Тернополі продовжуються поточні ремонти на дорогах та об’єктах житлового фонду міста.

Триває благоустрій зеленої зони з облаштуванням пішохідної доріжки на вул. Олександра Довженка, що поблизу будинків №9, 10, 12, 14, 20. Впродовж тижня за вказаною адресою здійснювалося влаштування бетонних закладин під опори освітлення, траншеї та  кабелю для камер  відеоспостереження .

На вул. Львівській ведуться роботи з відновлення пішохідної зони . Працівники підрядної організації влаштовують щебеневу основу. Водночас на вул. Микулинецькій заплановано вкладання асфальтобетонного покриття.

З метою ліквідації підтоплень тривають роботи на ділянці вул. Соломії Крушельницької – парк Тараса Шевченка. На цій ділянці проводиться влаштування піщано-щебеневої основи, бетонування стін та днища колектора.

Роботи з відновлення покриття проводяться у дворах за адресами: пров. Цегельний 1-Д, вул. Михайла Вербицького, 12, міжквартальному проїзді на просп. Злуки, 31 – вул. Мирона Тарнавського, 1.

 

Київстар виділяє країні 300 млн грн. нa віднoвлення інфрacтруктури: 50% цієї суми вже на державному рахунку

Середа, 02 листопада 2022, 15:02

 
КИЇВСТАР

Найбільший національний телеком-оператор Київстар перерахував перші 150 млн грн. на спеціальний рахунок державної фандрайзингової програми United-24, яка акумулює кошти на відновлення України. Загалом Київстар зобов’язався надати країні 300 млн грн. на відновлення інфраструктури зв’язку та зміцнення її кібербезпеки.

"Ми підтримуємо державу у прагненні якнайшвидше відновити і зміцнити цифрову інфраструктуру та готові бути надійним партнером й інвестором у цій справі", — прокоментував надання допомоги Україні Олександр Комаров, президент Київстару.

За його словами, телеком-інфраструктура України внаслідок російського вторгнення зазнала серйозних руйнувань. Зокрема, інженери Київстару з лютого 2022 року здійснили понад 7 тисяч ремонтних робіт на базових станціях мережі, усунули 180 тисяч аварійних ситуацій. Відтак Україна потребує допомоги великого бізнесу для підтримки інфраструктури зв’язку.

Київстар у липні 2022 під час міжнародного форуму Ukraine Recovery Conference у швейцарському Лугано заявив про найбільший внесок від представників української телеком-індустрії на суму 300 млн грн. Відповідний Меморандум підписали президент Київстару Олександр Комаров та очільник Міністерства цифрової трансформації України Михайло Федоров. Кошти зараховують на спеціальний рахунок державної програми з відновлення України United-24.

 
КИЇВСТАР

Згідно з меморандумом між Київстаром і Мінцифри 300 млн грн. від телеком-оператора будуть спрямовані  на реалізацію ключових завдань, які визначив президент Володимир Зеленський, серед яких відповідь на головні виклики у телеком-галузі — модернізація та розвиток цифрової інфраструктури України, посилення кіберзахисту та протидія кіберзагрозам, подальший розвиток нових цифрових технологій та ін.

"Цифровізація стане одним з ключових елементів для успішного відновлення країни після війни, - зазначив Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України. - Дякуємо компанії Київстар за внесок у розвиток цифрової України. Така підтримка дозволить нам реалізувати топпроєкти з цифровізації, щоб стати ще більш технологічними, швидкими й ефективними".

За словами урядовця, частина коштів від Київстару буде спрямована на модернізацію та розвиток державних цифрових сервісів для українців і бізнесу, зокрема держреєстрів речових прав та актів цивільного стану, запустять нові цифрові послуги у соціальній і будівельній сферах, реалізують проєкти з цифрової трансформації нотаріату (е-нотаріат) і товарно-транспортних накладних (е-ТТН), модернізацію та розвиток транспортних реєстрів МВС, що дозволить запустити цифрові послуги з реєстрації та перереєстрації авто в Дії і видачу цифрових посвідчень водія.

Для найбільшого українського оператора це не перший досвід участі у масштабних гуманітарних проєктах та ініціативах. Київстар допомагає Україні долати виклики війни. Компанія перерахувала благодійним фондам понад 104 млн грн. на гуманітарні потреби військовиків, лікарень, людей похилого віку та постраждалих від війни. Абонентам Київстар надав безоплатні сервіси на суму понад 563 млн грн. Упродовж 2022 року Київстар сплатив більш ніж 5,9 млрд грн. податків і зборів до державного бюджету, а також інвестував майже 1,7 млрд грн. у відновлення роботи та розширення мереж мобільного зв’язку в Україні.

 

У тимчасово окупованому Херсоні пролунали вибухи – ЗМІ

Середа, 02 листопада 2022, 14:58

АНТОНІВСЬКИЙ МІСТ, ФОТО РАДІО СВОБОДА

У тимчасово окупованому Херсоні пролунали вибухи.

Джерело: Суспільне.Херсон, російське пропагандистське видання "РИА Новости"

Деталі: Кореспонденти повідомляють, що у Херсоні чутно вибухи.

Водночас, російські пропагандисти заявили начебто українські війська випустили по Херсону 18 ракет: "Шість ракет HIMARS упали в районі Антонівського мосту".

Нагадаємо:


 

Ресторани McDonald's відновили роботу в Івано-Франківську, Білій Церкві і Броварах

Середа, 02 листопада 2022, 14:51

 
MCDONALDS

У середу, 2 листопада, McDonald's заново відкрився в Івано-Франківську, також відкриття продовжуються у Київській області: відтепер McDonald’s працює в Білій Церкві та у Броварах.

Про це повідомляється в офіційному пресрелізі мережі.

В Івано-Франківську ресторан знову працює за адресою: вул. Миколайчука Івана, 2.

У Білій Церкві - на просп. Незалежності, у Броварах - на вул. Київській, 239.

"Ресторани працюють з 09:00 до 21:00 по всіх каналах продажу та дотримуються розширених правил безпеки, впроваджених в мережі McDonald’s.

Заклади закриваються під час повітряної тривоги, щоб працівники та відвідувачі могли перейти у найближче укриття. При цьому команда оперативно видає уже оплачені замовлення, поки зупиняє виробничі процеси та вимикає обладнання перед закриттям. Ресторан продовжує роботу орієнтовно через годину після скасування тривоги: цей час потрібен на включення і налаштування обладнання та для підготовки працівників до роботи", - пояснили в  McDonald’s.

Якщо ж повітряна тривога буде скасована менш ніж за годину до закриття, то ресторан відкриється наступного дня. Також ресторани не працюють під час відключення електроенергії і продовжуватимуть роботу орієнтовно через годину після поновлення електропостачання, додали в мережі.

Дізнатися про відкриття нових закладів та функціонування експрес-вікон і МакДрайву у відкритих ресторанах можна з офіційних джерел інформації McDonald’s в Україні: на сайті https://www.mcdonalds.com/ua/uk-ua.html та в мобільному застосунку McDonald’s (в AppStore та Google Play).

Нагадаємо:

Мережа ресторанів швидкого харчування McDonald's з 28 жовтня відновила роботу в Житомирі. Також мережа продовжує відкриття київських ресторанів - відновив роботу заклад в ТРЦ Respublika Park, Кільцева дорога, 1.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Google Знання: в Україні запустили онлайн хаб з освітніми курсами

Середа, 02 листопада 2022, 14:29

В Україні запустили освітній хаб "Google Знання", за допомогою якого громадяни можуть легко знаходити шкільні або робочі курси, розвивати нові навички.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

"Освітній хаб допоможе будь-кому в Україні вивчати будь-що у світі незалежно від того, чи це знання для школи, роботи чи життя", – підкреслюють у відомстві.

Щоб відвідати платформу, необхідно перейти за посиланням.

Користь освітнього хабу, зокрема, у тому, що кожен охочий може покращити наявні навички та опанувати нові знання у дистанційному режимі – навіть сидячи вдома.

Фото: Marianarbh1/Depositphotos

Наразі у "Google Знання" представлені три розділи:

Знання для школи, зокрема проєкт "Навчайте, де б ви не були". Ця ініціативу Google буде корисною  українським вчителям, батькам школярів, а також в цілому закладам освіти.

"Закриття закладів освіти впливає на вчителів, учнів і батьків у всьому світі. У ці незвичайні часи технології можуть допомогти спростити дистанційне навчання та зробити його більш доступним", – наголошують автори проєкту.

Крім того, у "Google Знання" є навчальний контент для дітей різних класів і для позакласного навчання. А ще на платформі батьки школярів можуть знайти посібник із безпеки дітей в інтернеті.

Другим проєктом Google для українських користувачів є різноманітні курси, які допоможуть отримати практичні навички, знайти роботу та розвинути власний бізнес. Також на платформі можна отримати професійні сертифікати від Google.

Третій розділ – "Знання для життя", де українці можуть ознайомитися з різними інструментами, створеними, щоб відкривати світ, розвиватися та заохочувати допитливість. Наприклад: Google об'єктив, Google Крини, Google Академія, Google планета Земля тощо.

"Переходьте за посиланням Google Знання і покажіть, який освітній потенціал має наша країна", – підсумували у Мінцифри.

Інформаційними партнерами хабу є Міністерство цифрової трансформації України та національний проєкт Дія.Цифрова освіта, які допомагають популяризувати освітні ресурси для українців.

Нагадаємо, українцям нададуть 700 стипендій для навчання на IT-курсах завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та WNISEF.

Діана Кречетова

 

"Зрадники": Медведєв допустив повернення смертної кари для росіян

Середа, 02 листопада 2022, 12:50

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв допустив скасування мораторію на смертну кару в Росії, зокрема для "зрадників".

Джерело: Медведєв у Telegram

Деталі: За його словами, в Росії почали діяти "жовто-блакитні диверсанти", які не згодні з політикою РФ: "Тобто ми в себе цих виродків прийняли, дали їм можливість отримати освіту. У відповідь – теракти і диверсії".

Він стверджує, що до них можна прирівнювати і росіян, які підпалюють військкомати та руйнують інші державні об'єкти.

Пряма мова: "Вирок таким негідникам (під час Другої світової війни - ред.) був один – розстріл без суду і слідства. Прямо на місці злочину. Тому що якщо ти зрадник, який скоїв такий злочин у воєнний час, то в тебе немає ні віку, ні національності, ні навіть права на захист свого життя.

У рамках нинішньої Конституції мораторій на смертну кару може бути подолано в разі необхідності за умови зміни правових позицій Конституційного суду Росії. Це питання вибору засобів захисту інтересів наших людей, держави і суспільства".

Що цьому передувало:

  • У Росії діє мораторій на смертну кару, проте РФ вийшла зі складу Ради Європи і перестала бути стороною Європейської конвенції про захист прав людини. Таким чином, обмежень для відновлення смертної кари немає.
  • 26 лютого Медведєв уже висловлювався про можливість повернути смертну кару в Росію.
 

Два факти порушення ПДР зареєстрували поліціянти 1 листопада

Середа, 02 листопада 2022, 12:50

Неуважність, безпечність та порушення правил дорожнього руху - причина автопригод, у яких травмуються та гинуть люди. Впродовж доби 1 листопада правоохоронці зареєстрували на дорогах дві аварії з потерпілими.

У Тернополі на вулиці Медова близько 13:45 під колеса автівки потрапив пішохід. За попередніми даними, водій автомобіля Volkswagen Transporter, рухаючись заднім ходом, збив жінку, 1935 року народження. Її з тілесними ушкодженнями бригада екстреної меддопомоги доправила до лікарні. У водія взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Ще один перехожий потрапив під колеса іномарки в обласному центрі о 22:30. Водій автомобіля Toyota Yaris, рухаючись вулицею Руська, допустила наїзд на 27-річного жителя Кременеччини. Чоловік переходив дорогу на нерегульованому пішохідному переході. Потерпілого госпіталізували до лікарні.

Триває слідство. Поліціянти звертаються до усіх учасників дорожнього руху бути обережними, а особливо в темну пору доби.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Правоохоронці Лановеччини оперативно встановили особу чоловіка, який порвав прапор України

Середа, 02 листопада 2022, 12:47

"Наруга над державними символами" - за статтею 338 Кримінального кодексу України відповідатиме житель Лановеччини. Порушника зафіксувала камера відеоспостереження і даним відео поділилися у соцмережах місцеві мешканці. Чоловік, проходячи повз державний символ, зірвав його, порвав і пішов далі.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники відділення поліції №2 м. Ланівці встановили особу невідомого і його місцеперебування. Це - житель міста, 1960 року народження. На момент злочину він перебував у стані сильного алкогольного сп'яніння. Коли до нього прийшли правоохоронці, то він зізнався у скоєному.  Свій вчинок пояснив тим, що йому не сподобалося, що неподалік аптеки в Ланівцях висів обтріпаний прапор.

Виправити ситуацію вирішив самостійно і саме за це постане перед судом. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителю Бучача місцеві поліцейські інкримінують шахрайство

Середа, 02 листопада 2022, 12:44

Зловмисник взяв у неповнолітнього каблучку, казав - лише приміряє, однак привласнив.

На лінію 102 зателефонував неповнолітній житель Чортківського району і повідомив про те, що невідомий чоловік на вулиці у Бучачі взяв у нього каблучку, щоб поміряти, але не повернув.

Поліцейські з’ясували, що потерпілий – учень Бучацького коледжу. 17-річний хлопець повертався з навчального закладу, як його перестрів невідомий чоловік. Зі слів підлітка, незнайомець був у стані алкогольного сп’яніння і тому, коли сказав дати поміряти каблучку, яку носив неповнолітній, той не став перечити нетверезому старшому за себе чоловікові. Зловмисник взяв чужу річ і пішов, а хлопець набрав 102.Правоохоронці швидко встановили особу зловмисника. Ним виявився житель Бучача, 1987 року народження. Чужу річ він видав.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Росіяни нарощують темпи мародерства на окупованих територіях – Спротив

Середа, 02 листопада 2022, 12:37

Російські окупанти мародерять тимчасові окуповані райони Запорізької області – наразі вони продовжують розкрадати українські держпідприємства в Мелітополі.

ДжерелоЦентр національного спротиву

Дослівно ЦНС: "Росіяни нарощують темпи мародерства в промислових масштабах на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Так, у Мелітополі окупанти продовжують розкрадати українські держпідприємства. Зокрема ворог розікрав обладнання відділень ПриватБанку, винісши звідти навіть меблі. Все це росіян називають "націоналізацією"".

Деталі: Також російські мародери грабують бази відпочинку у Кирилівці – демонтують бойлери, кондиціонери та іншу побутову техніку.

Зазначається, що пограбування відбувається централізовано, під наглядом військових.

Раніше колаборанти створили список "нічийних" комплексів – у ньому об’єкти, власники яких відмовилась співпрацювати з окупантами.

У ЦНС підкреслили, що всі ці пограбування фіксують українські правоохоронці, а всі власники майна отримають компенсації з репарацій, які Росія буде виплачувати після війни.

 

Зеленський збирав Ставку верховного головнокомандувача

Середа, 02 листопада 2022, 12:34

ФОТО: ОП

Президент Володимир Зеленський у середу провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача.

Джерело: Офіс президента

Дослівно: "Головнокомандувач ЗСУ та командувачі військ оперативних напрямків доповіли про актуальну ситуацію на фронті.

Представники розвідки поінформували про оборонні та наступальні спроможності противника. Було узгоджено наступні кроки з відновлення територіальної цілісності України".

Деталі: На засіданні обговорили перебіг відбудови об’єктів критичної інфраструктури, яка напередодні зазнала руйнувань унаслідок ракетних атак Росії.

Повідомляється, що Зеленський наголосив на необхідності пришвидшення роботи з метою формування ефективної системи ППО України.

Учасники засідання також розглянули питання забезпечення підрозділів боєкомплектом і перебіг підготовки військ до зимового періоду.

У засіданні взяли участь: керівник ОП Андрій Єрмак, секретар РНБО Олексій Данілов, міністр оборони Олексій Резніков, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник ГУР Кирило Буданов, голова Служби зовнішньої розвідки Олександр Литвиненко, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський та командувачі військ оперативних напрямків.

До засідання Ставки також долучилися: міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, інші члени уряду, очільники силових відомств і правоохоронних органів.

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 

 

У Білорусь прибувають російські інженерні війська для будівництва казарм – Спротив

Вівторок, 01 листопада 2022, 14:58

За даними білоруського підпілля, в Білорусь прибувають російські інженерні війська для спорудження казарм та таборів.

ДжерелоЦентр національного спротиву

Деталі: Відзначається, що роботи виконують в межах створення т.зв. єдиного регіонального угруповання військ РФ та Білорусі.

Очікується, що воно буде нараховувати до 20 тис. осіб.

Більшість казарм планують побудувати в Брестській області, саме туди прибувають російські тилові підрозділи.

Нагадаємо:

  • Білоруські партизани повідомили, що в Гомельській області місцеві військові комісаріати проводять приховану мобілізацію водіїв та механіків. Їх залучають до обслуговування військової техніки збройних сил РФ, які перебувають на території Білорусі.
  • Фактично Білорусь продовжує усіляко підтримувати російських військових. Після заяви самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про створення спільного з РФ угруповання військ, під контроль ЗС РФ перейшли білоруські авіабази в містах Ліда та Барановичі.
  • АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 
 

"Має важливу місію": поліцейські з Донеччини показали чотирилапого талісмана Рема.

Вівторок, 01 листопада 2022, 14:51

У серпні цього року поліцейський Павло Дяченко знайшов цуценя на місці чергового російського обстрілу у Бахмуті, що на Донеччині.

Він не зміг покинути таксеня напризволяще і забрав до себе, чим врятував йому життя – уже за годину росіяни вдруге поцілили у те саме місце.

Тепер чотирилапий напарник правоохоронця на ім'я Рем всюди слідує за своїм господарем – і на службі, і вдома. Ба більше, зараз песик підріс і тепер сам допомагає рятувати життя, розповідають у Національній поліції України.

Зокрема, Рем разом в складі екіпажу поліції виїжджає на евакуацію громадян. При цьому таксеня не є службовим собакою, підкреслюють поліцейські. У нього є інша, не менш важлива місія.

"Він допомагає пережити біль людям, а особливо дітям, які постраждали внаслідок російської агресії. Безумовна, безхитрісна любов тварини лікує душі, понівечені росіянами", – наголошують у Нацполіції.

І хоча Рем не шукає міни, як чернігівський пес-піротехнік Патрон чи пухнаста розвідниця Вєста, проте він уже встиг пройти "хрещення вогнем" зі своїм господарем – одного разу поблизу них влучив ворожий снаряд "Урагану" (реактивна система залпового вогню).

Бахмутські правоохоронці відзначають, що Рем став для них вірним другом і талісманом.

"Невеличкий, але такий хоробрий, він надихає нас, не дає забути просту істину: аби врятувати життя, не потрібно якихось особливих вмінь – тільки щире бажання", – наголошують поліцейські.

Нагадаємо, одеські пожежники прихистили врятованого собаку Мажора.

Діана Кречетова

 

На Київщині лишаються невпізнаними 200 тіл жертв російських солдатів

Вівторок, 01 листопада 2022, 14:49

ТІЛА ЗАКАТОВАНИХ У БУЧІ ЛЮДЕЙ. ФОТО ДМИТРА ЛАРІНА, УП

У Київській області наразі невпізнаними є тіла 200 людей, які стали жертвами російських окупантів.

Джерело: голова поліції Київщини Андрій Нєбитов під час брифінгу в медіацентрі "Україна-Укрінформ".

Пряма мова: "Їх залишається на даний час 200 тіл, все відбувається відповідно до процедури. Тіла захоронюють, але під відповідним номером, якщо вони не відомі...

По процедурі відбирається ДНК і поміщається до бази даних. Далі якщо будь-яка людина звертається з проханням знайти родича, то відбувається забор ДНК та порівняння".

Деталі: Нєбитов зауважив, що з результатами експертиз кількість невпізнаних трупів зменшується, родичам передають інформацію, де поховано тіло і ухвалюється рішення про перепоховання за бажанням родичів.


 

Tesla планує почати серійне виробництво пікапа Cybertruck наприкінці 2023 року – ЗМІ

Вівторок, 01 листопада 2022, 14:47

 
REUTERS

Tesla планує почати масове виробництво свого електропікапа Cybertruck в кінці 2023 року - через два роки після початкової мети.

Про це пише Reuters із посиланням на два джерела.

Минулого місяця Tesla заявила, що працює над підготовкою свого заводу в Остіні, штат Техас, до виробництва нової моделі з "раннім виробництвом", яке почнеться в середині 2023 року. "Ми знаходимося на останньому етапі для Cybertruck", - сказав Маск в ході телефонної конференції з фінансовими аналітиками.

"Це може означати очікування ще одного року для сотень тисяч потенційних покупців, які заплатили 100 доларів, щоб зарезервувати Cybertruck в одному з найбільш очікуваних і ретельно відстежуваних запусків електромобілів за всю історію.

Компанія Tesla не відповіла відразу на прохання прокоментувати ситуацію", - пише агентство.

Компанія не оголосила остаточну ціну на Cybertruck, не показала серійну версію автомобіля і не уточнила, як вона буде управляти поставками акумуляторів для нової моделі.

У 2019 році Tesla прогнозувала початкову ціну нижче 40 000 доларів, але відтоді ціни на нові автомобілі зросли, і Tesla підняла ціни на весь свій модельний ряд.

Запуск Cybertruck зробить Tesla учасником ринку електромобілів в одному з найбільш прибуткових сегментів американського ринку і конкурентом електропікапам таких компаній, як Ford Motor і Rivian Automotive, які випустили моделі в поки що обмеженій кількості.

У січні Маск назвав причиною перенесення запуску Cybertruck на 2023 рік дефіцит комплектуючих.

У травні Tesla припинила приймати замовлення на Cybertruck за межами Північної Америки.

Аналітики також попереджають, що ослаблення світової економіки почне позначатися на продажах Tesla, яка до цього часу була в змозі продати кожен автомобіль, який вона виробляє. Маск заявив, що очікує, що майбутня рецесія триватиме "ймовірно, до весни 24-го року".

Нагадуємо:

Повідомлялось, що Tesla сподівається почати поставки акумуляторного електричного пікапа Cybertruck у середині наступного року.

Ілон Маск представив електричний пікап Cybertruck з футуристичний дизайном у 2019 році.

Спочатку очікували, що його випуск розпочнеться у 2021 році, потім ці терміни змінились.

У вересні 2021 року Маск повідомив співробітникам, що компанія не збирається починати виробництво Cybertruck до кінця 2022 року, а масовий випуск стартує не раніше кінця 2023 року.

У січні стало відомо, що Tesla Inc планує почати виробництво свого електричного пікапа Cybertruck до кінця першого кварталу 2023 року, а не в кінці 2022 року, як планувалось раніше.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

З початку війни у Києві одружилися 19,6 тисяч пар, народилося 11 тисяч дітей

Вівторок, 01 листопада 2022, 12:46

У Києві за 250 днів повномасштабної війни одружилися 19 669 пар.

Також з 24 лютого у столиці народилися 11 304 малюки: 5903 хлопчики та 5401 дівчинка.

Серед новонароджених – 207 двієнь та дві трійні.

Про це повідомив заступник голови Київської міської держадміністрації Микола Поворозник.

 

Фото: Микола Поворозник/Facebook

"Уже четвертий понеділок поспіль росія тероризує українців, накриваючи ракетами та посилаючи безпілотники, які несуть смерть. Та їм не зрозуміти, що нас не злякати цим і не зламати, бо на нашому боці правда…

Українці – народ, який після деокупації своїх сіл і містечок відбудовує будинки, засіває поля, створює нові сім’ї і народжує нових українців", – додав Поворозник.

Раніше у День захисників та захисниць одружились понад 1300 пар.

Нагадаємо, звільнена з російського полону захисниця "Азовсталі" народила доньку в Україні.

Олена Барсукова

 

Укрпошта запустила голосування за ескіз новорічно-різдвяної марки. ФОТО

Вівторок, 01 листопада 2022, 12:44

Поштовий оператор "Укрпошта" оголосила про старт голосування за найкращий ескіз для нової поштової марки під назвою "З Різдвом Христовим та Новим роком!".

Про це повідомляється на сторінці компанії у Facebook.

Обрати, як має виглядати новорічна марка, можна серед п'яти ескізів, наведених нижче. Проголосувати можна у коментарях до допису за посиланням, написавши номер ескізу, який сподобався найбільше.

"Наша з вами місія – вибрати ескіз, який зображає омріяний українцями 2023-й та наше сьогодення. Закарбуємо його у пам’яті та на новій поштовій марці", – підкреслили в "Укрпошті".

Серед запропонованих варіантів:

Фото: Укрпошта
Фото: Укрпошта
Фото: Укрпошта
Фото: Укрпошта
Фото: Укрпошта

Проголосувати за ескіз для нової марки можна не лише на офіційній сторінці "Укрпошти" у Facebook, але й Instagram і Telegram-каналі до 08:00 4 листопада.

"Варто залишати свій голос скрізь. Хтозна, де він буде вирішальним", – наголошують у компанії.

Результати голосування в "Укрпошті" обіцяють оголосити вже 7 листопада.

Нагадаємо, 16 жовтня "Укрпошта" оголошувала конкурс на створення ескіза різдвяної поштової марки 2023 року.

 

Австрія скасувала безкоштовний проїзд для українців

Вівторок, 01 листопада 2022, 12:40

Австрія з 1 листопада змінила правила проїзду для громадян України, які перебувають в країні.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні посольства України в Австрії на сторінці у Facebook.

Зокрема, починаючи з 1 листопада проїзд для громадян України в громадському транспорті Відня є платним.

Також змінюються правила проїзду для українців залізничним транспортом Австрії (ÖBB).

"З 1 листопада 2022 року безкоштовний квиток для поїздів Австрійською федеральною залізницею (ÖBB) буде доступний одноразово під час першого в’їзду в Австрію (потяги з Бржецлава, Братислави чи Хедьєшалома до пункту призначення в Австрії або для проїзду транзитом через територію Австрії). "Квиток для українців, які прибули вперше" (Erstankunft Ukraine-Ticket) надаватиметься всім особам з українським паспортом, які прибувають з України через кордони Чехії, Словаччини та Угорщини" - розповіли у посольстві.

Цей квиток дійсний протягом 24 годин з моменту видачі для здійснення поїздки до пункту призначення в Австрії або до прикордонних станцій у напрямку Німеччини, Швейцарії або Італії у 2-му класі потягів ÖBB.

Українці, які вже перебувають в Австрії, мають купувати квитки на потяги ÖBB з листопада.

"Посольство продовжує перемовини з Федеральним урядом, політиками та підприємствами, які забезпечують роботу громадського транспорту, стосовно створення доступніших умов проїзду для громадян України, які перебувають у Австрії з метою тимчасового захисту" - йдеться у повідомленні українського посольства.

Нагадаємо, уряд Болгарії вирішив продовжити програму розселення біженців з України, але замість готелів їх будуть розміщувати на державних курортах.

 

"Київстар" попередив про збої у застосунку і з поповненням рахунку: коли відновлять роботу

Вівторок, 01 листопада 2022, 12:37

Мобільний оператор "Київстар" повідомив, що з ранку вівторка у частини клієнтів можуть виникати обмеження під час поповнення рахунку, зміни тарифу або в користуванні додатком "Мій Київстар". Обіцяють відновити роботу цих сервісів найближчим часом.

Про це повідомила пресслужба компанії у Facebook.

"Наші основні послуги, зокрема дзвінки та мобільний інтернет працюють у звичному режимі.

Проте, сьогодні приблизно з 9 ранку у частини наших клієнтів можуть виникати обмеження під час поповнення рахунку, зміни тарифу або в користуванні додатком Мій Київстар", - йдеься у заяві.

У "Київстарі" підкреслили, що IT-спеціалісти вже працюють над відновленням роботи цих додаткових сервісів.

"Ми щиро перепрошуємо за тимчасові складнощі та просимо спробувати поповнити рахунок через годину", - резюмували в пресслужбі.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Сторінка 38 з 110

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер