images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

В Україні запускають проєкт "Дунайський зерновий шлях"

Вівторок, 01 листопада 2022, 12:34

 
УДП

Українське дунайське пароплавство розпочинає проєкт "Дунайський зерновий шлях" після виходу Росії з "зернової ініціативи".

Про це повідомив генеральний директор УДП Дмитро Москаленко у Facebook.

"Ще влітку ми передбачали, що РФ може в будь-який момент спробувати зірвати "Зернову ініціативу". Тому наполегливо і системно розвивали наш проєкт "Дунайський зерновий шлях", – написав він.

Зазначається, що УДП інвестувало у створення власної перевалки зернових, а також домовилось з румунською компанією TTS про швидшу та ефективнішу схему перевалки у порту Констанци.

Москаленко додав, що "Дунайський зерновий шлях" вже починає працювати. Таким чином йдеться про безпечну та гарантовану доставку аграрної продукції з річкового порту одразу на морське судно великого тоннажу. Логістичний зв’язок здійснюватиме та контролюватиме УДП.

У пароплавстві очікують, що за рахунок швидшого процесу завантаження та розвантаження середній час обороту каравану скоротиться приблизно на 30%. А власникам вантажу не доведеться нести фінансових втрат внаслідок тривалих очікувань в черзі біля терміналу.

Також судна будуть оснащені системами он-лайн контролю, відеоспостереження, кількість судноводів в екіпажі зросте. Це дасть можливість баржевому каравану здійснювати до двох рейсів на місяць.

На другому етапі проєкту передбачається будівництво нових барж. Також найближчим часом починається модернізація тяги – капітальний ремонт самохідного флоту з заміною двигунів.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Чортківські оперативники розшукали зловмисника, який викрав з крамниці сумку відвідувачки

Вівторок, 01 листопада 2022, 12:27

До співробітників Чортківського райвідділу поліції надійшло повідомлення від 75-річної жительки райцентру про те, що невідома особа викрала у неї сумку.

Зі слів потерпілої, вона, розраховуючись за товар в магазині, забула сумку біля прилавку. Коли ж невдовзі повернулася, майна вже не було.

Оперативно встановити особу зловмисника розшуківцям допомогли камери відеонагляду. Причетним до крадіжки виявився 51-річний житель Чорткова. Чоловік вперше потрапляє в поле зору правоохоронців. Чужу сумку він викинув, забравши звідти понад 1 500 гривень, які витратив.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження. Дії чортківчанина слідчі кваліфікують за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена в умовах воєнного або надзвичайного стану). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Псевдобанкіри ошукали жителів області на чималу суму

Вівторок, 01 листопада 2022, 12:25

Правоохоронці області задокументували три факти шахрайства вчиненні щодо мешканців краю. Громадяни повідомляли додзвонювачам конфіденційну інформацію та втрачали заощадження.

Аферисти діяли за однією схемою: вони телефонували до потерпілих та представлялися співробітниками банку. У ході розмови, вони входили в довіру та під різними приводами дізнавалися персональні дані власників карткових рахунків. Згодом вони без труднощів спустошували електронні гаманці потерпілих. Троє жителів Тернопільської області позбулися майже 135 000 гривень.

Відомості про події працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують краянам ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі на Микулинецькому кладовищі відбувся пам’ятний мітинг-реквієм за полеглими захисниками ЗУНР

Вівторок, 01 листопада 2022, 12:24

Цьогоріч 1 листопада в Україні відзначають 104-ту річницю Листопадового Чину та проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

Традиційно у цей день на Микулинецькому кладовищі вшановують полеглих українських патріотів пам’ятним молебнем та покладанням квітів до могил Січових Стрільців.

«ЗУНР постала тоді, коли весь світ із великим застереженням сприймав ідею української незалежності. Українцям не давали жодного шансу у протистоянні з Польщею, Угорщиною та Румунією. Але українці не хотіли грати за сценарієм написаним зовнішніми силами. Вони відстоювали право українського народу бути собою і керувати своєю державою. Українці показали всьому світові, що свою землю не віддадуть без бою. І ЗУНР відбулася всупереч геополітиці, -відзначає міський голова Сергій Надал. -  Більше сотні років потому, коли московські орди розпочали широкомасштабне вторгнення в Україну, західні розвідки теж давали українцям не більше місяця. Але Україна вистояла всупереч всім прогнозам. Сьогодні так звана «друга армія» світу біжить з української землі. Бо українці – це нація переможців. Так було у ХХ столітті, так є у ХХІ. Згадаймо наших славних пращурів. Згадаймо наші державницькі традиції. Дякуємо всім захисникам та захисницям України, хто сьогодні на фронті відстоює право українців жити у незалежній та вільній країні. Пам’ятаємо сучасних Героїв нашої історії».

Міський голова також додав, що Січові Стрільці стали добрим прикладом, як треба боротися за свою націю, свою державу, свій народ. І український народ бореться. Український народ перемагає.

 

 

Керівник тернопільської поліції зустрівся з новопризначеними поліцейськими

Понеділок, 31 жовтня 2022, 13:53


Ділився власним досвідом та давав цінні поради у службовій діяльності: У Головному управлінні відбулася зустріч очільника поліції області Олександра Богомола з новопризначеними поліцейськими.

Керівник надав важливі настанови молодим правоохоронцям, зосередив їх увагу на дотриманні дисципліни й законності, а також відповідального ставлення до роботи. Він продемонстрував відкритість та готовність до вирішення будь-яких службових чи побутових проблем, які можуть з’явитися у новобранців під час служби, а молоді офіцери у свою чергу обговорили нагальні проблеми що стоять перед особовим складом в умовах війни.

«Складні часи наразі вимагають від нас постійної готовності, — звернувся він до підлеглих. — Ми маємо працювати однією командою, бо це — єдиний шлях до Перемоги» - наголосив керівник тернопільської поліції.

Поліцейські психологи визначили у молодих фахівців ступінь та ефективність адаптації до служби. В рамках в рамках «Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки», вони розглянули ряд кейсових завдань та пропрацювали основні техніки спрямовані на формування у сучасного поліцейського навиків надання первинної психологічної допомоги і психологічної підтримки громадян у критичних ситуаціях та в умовах війни.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

керівник тернопільської поліції зустрівся з новопризначеними поліцейськими
керівник тернопільської поліції зустрівся з новопризначеними поліцейськими
керівник тернопільської поліції зустрівся з новопризначеними поліцейськими
 

Волонтери Монастириської територіальної громади передали правоохоронцям позашляховик

Понеділок, 31 жовтня 2022, 13:52


Допомогти працівникам поліції Тернопільщини, які несуть службу на передовій, у зоні бойових дій, вирішили мешканці територіальної громади Монастирисьок. Волонтери зібрали кошти та купили позашляховик Hyundai Tucson для поліцейських, а також теплий одяг для дітей-переселенців.

Бійці Збройних сил України і правоохоронці сьогодні потребують найбільше автівок, які зможуть подолати будь-які перешкоди або швидко евакуювати людей чи поранених з небезпечних місць.

Громада вже не вперше долучається до збору коштів та передає не лише автівки на передову, але й продукти харчування, ліки та перші предмети необхідності.

Олександр Богомол, начальник ГУНП в Тернопільській області, від імені усіх працівників поліції вдячний волонтерам за допомогу та підтримку. Транспорт на передовій, у гарячих точках - це розхідний матеріал, який необхідний завжди і всюди. Повномасштабне вторгнення згуртувало людей всієї України і вони роблять усе можливе, щоб наші бійці живими та неушкодженими поверталися додому.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

волонтери монастириської територіальної громади передали правоохоронцям позашляховик
волонтери монастириської територіальної громади передали правоохоронцям позашляховик
волонтери монастириської територіальної громади передали правоохоронцям позашляховик
 

Поліцейські нагадують: за незаконне зберігання зброї та боєприпасів передбачена кримінальна відповідальність

Понеділок, 31 жовтня 2022, 13:51


Факт незаконного зберігання зброї інкримінують поліцейські жителю Тернопільського району.

Правоохоронці отримали оперативну інформацію, про те, що мешканець Скалатської громади незаконно володіє зброєю. Під час санкціонованого обшуку працівники поліції виявили в помешканні підозрюваного предмет, ззовні схожий на револьвер. Поліцейські вилучили небезпечну знахідку та передали на експертизу.

Відомості про подію слідчі до ЄРДР згідно статті 263 Кримінального кодексу України.

Працівники поліції застерігають громадян – за незаконне придбання, носіння і зберігання вогнепальної та холодної зброї, її застосування передбачено кримінальну відповідальність та тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі строком до 7 років. Навіть у час війни зброю, боєприпаси, вибухівку не можна зберігати без відповідної реєстрації.

В той же час, згідно частини третьої цієї статті – особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, боєприпаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Вибух на аеродромі у РФ: два вертольоти повністю знищені – ГУР

Понеділок, 31 жовтня 2022, 12:07

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО З DEPOSITPHOTOS

Українська розвідка підтвердила знищення двох ударних російських вертольотів Ка-52 на аеродромі в Псковській області вночі 31 жовтня, ще два вертольоти отримали суттєві пошкодження.

Джерело: пресслужба Головного управління розвідки

Дослівно: "На військово-повітряній базі РФ "Веретьє" (Псковська область, острів-5) вночі 31 жовтня відбувся потужний вибух. Два російські ударні вертольоти Ка-52 "Алігатор" повністю знищено. Ще два – суттєво пошкоджено".

Деталі: За інформацією ГУР, щоб ліквідувати наслідки та знайти "диверсійні групи", особовий склад військової частини піднято по тривозі, проходять слідчі дії. Деталі щодо знищення іншої техніки та особового складу уточнюються.

Розвідка нагадує, що вартість одного Ка-52 – близько $16 млн.

Що цьому передувало: Вранці 31 жовтня анонімні Telegram-канали повідомили, що у Псковській області Російської Федерації вибухом пошкоджено два гелікоптери Ка-52, які перебували на території військового аеродрому неподалік від російсько-латвійського кордону.


 

Поліцейські нагадують, як не стати жертвами банківських шахраїв

Понеділок, 31 жовтня 2022, 12:02

Понад 130 тисяч гривень заробили аферисти на довірі за одну добу. Натомість, усі гроші з карток втратили двоє мешканок області.

Класична схема шахрайства спрацювала в обох випадках: дзвінок, невідомий чоловік представляється працівником банку. Спочатку аферист входить в довіру, намагається дізнатися якомога більше інформації про картковий рахунок, а потім спонукає жертву переводити гроші на інші рахунки, або ж довідавшись секретні коди, викрадає їх сам.

Мешканка Лановеччини, надала невідомому доступ до мобільного банківського додатку і він легко викрав понад 96 000 кредитних коштів.

Інша жертва банківської афери, 38-річна тернополянка, надавши всі паролі аферисту, втратила 39 тисяч гривень. Коди доступу до мобільного банківського додатку вона отримувала в повідомленнях.

Поліцейські за фактом шахрайств розпочали кримінальні провадження, особи зловмисників встановлюють

Наголошуємо: банківські працівники не телефонують до клієнтів, щоб довідатися конфіденційну інформацію про рахунки! Якщо вам пропонують змінити паролі або ж перевести гроші на інший рахунок аби їх вберегти – це 100% шахрайство!

Не впадайте в паніку, коли чуєте у слухавці інформацію, що ваш рахунок під загрозою крадіжки. Покладіть слухавку, заблокуйте карту і зателефонуйте в банк. Безкоштовний номер гарячої лінії є на кожній банківській картці!

Проявляйте обачність – вбережете власні кошти!

Відділ  комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині за минулі вихідні в аваріях травмувалося 13 осіб

Понеділок, 31 жовтня 2022, 12:01

П'ять дорожньо-транспортних пригод 29-30 жовтня трапилося на дорогах Тернопільщини. З тілесними ушкодженнями до медзакладів звернулося 13 пасажирів.

О 9:42 на автодорозі Городище-Зарваниця-Бучач перекинувся автомобіль ВАЗ. Про це на лінію "102" повідомила жителька Купчинецької територіальної громади. Жінка сказала, що постраждалих немає. На місце автопригоди виїжджали правоохоронці. За попередньою інформацією, водій автомобіля Audi 80 не переконався в безпечному русі й почав маневр обгону. В результаті, кермувальник ВАЗу 2109 спробував уникнути удару і перекинувся. Водій іномарки відповідатиме у суді згідно зі статтею 124 (Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів) КУпАП.

Дев'ятеро пасажирів серед яких малолітня дівчинка, отримали тілесні ушкодження в результаті перекидання рейсового автобуса. Аварія трапилася на дорозі Тернопіль-Скалат близько 19:00. Водій "Еталону", який рухався за маршрутом Кам'янець-Подільський - Тернопіль не впорався з керуванням, з'їхав на узбіччя і перекинувся. За попередніми даними, кермувальник на момент ДТП був тверезим, але у нього взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Даний факт внесений в ЄРДР згідно з частиною 1 статті 286 ККУ.

О 23:20 автопригоду зареєстрували поліцейські в Тернополі. На проспекті Злуки не розминулося три автівки. Водій автомобіля Skoda Superb не дотримався дистанції і врізався в Renault Scenic. Після цього Skodu відкинуло і вона за інерцією протаранила ще й Peugeot Partner. В результаті аварії до лікарні потрапив водій Renault.

Трьох потерпілих госпіталізувала бригада екстреної меддопомоги в результаті ДТП у Тернопільському районі. Аварія трапилася 30 жовтня о 17:15 на дорозі Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам'янка.

З попередніми даними, водійка SKODA FABIA врізалася в попутне авто марки AUDI А6. Як наслідок - до лікарні потрапили обидва кермувальники та 13-річна пасажирка з SKODA FABIA.

Ще одна автопригода того ж вечора трапилася на автодорозі Тернопіль-Львів-Рава-Руська, неподалік села Озерна. Водій автомобіля Ford Cougar не впорався з керуванням та опинився в кюветі. На щастя травмованих у даній ДТП нема.

Слідчі встановлюють причини усіх автопригод.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі відбувся вечір пам’яті Олександра Смика

Понеділок, 31 жовтня 2022, 11:52

Днями у Тернопільському обласному українському драматичному театрі відбувся вечір пам’яті відомого українського барда, поета, драматурга Олександра Смика з нагоди 65-річчя від Дня народження.

«Ми вшановуємо пам’ять видатного українця, тернополянина і, що для мене найбільш важливо, мого друга – Олександра Смика. Він завжди умів говорити просто та щиро, і водночас це – зачіпало серце і душу. Він був надзвичайно позитивною, доброю, чуйною людиною. Любив життя. Був справді відданий Україні. Він – голос майдану у Тернополі, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Він був справжнім творцем і упродовж усього свого життя творив завжди й усюди. Десять років під його керівництвом у Тернополі розвивався культурний простір. Олександр Іванович, коли брався за якусь справу, то завжди робив це щиро, із великою любов’ю і саме тому йому це вдавалося. Він умів по-особливому розуміти й пізнавати людей. На жаль, його вже немає серед нас. Та нам залишились його творчість. Я впевнений, що там на небі він сьогодні тримає духовний мистецький фронт. Вічна йому пам’ять».

Олександр Смик відомий Тернополю та Україні, зокрема, як бард, поет, драматург, член національних спілок України, Всеукраїнської музичної спілки, громадсько-політичний діяч, депутат Тернопільської міської ради.

Нагадаємо, Олександр Смик відійшов у вічність 18 травня 2022 року.

 

 

Будівлю МВС Чехії прикрасили банером з Путіним у мішку для трупів

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 13:15

На будівлі міністерства внутрішніх справ Чехії в п’ятницю з’явився банер, на якому на тлі чеського прапора зображено мішок для трупів, з якого стирчить голова президента Росії Владіміра Путіна.

Як повідомляє "Європейська правда", фото у Twitter опублікував глава чеського МВС Віт Ракушан.

"Ми знаємо, хто наш друг, який проливає кров за нашу свободу. А ще ми знаємо, хто наш ворог, і не дамо йому вкрасти поняття патріотизму чи нашого прапора", – підписав він фото.

Як відомо, у Чехії 28 жовтня святкується День незалежності Чехословаччини.

Нагадаємо, це не перший випадок, коли чеські посадовці жорстко критикують Путіна.

Так, міністерка оборони Чехії Яна Чернохова у 70-річчя президента РФ сфотографувалася у футболці з "посланням" для нього, яку їй подарувала чеська ініціатива збору коштів на зброю для України.

 

Волонтери запускають пошив військової жіночої форми з урахуванням особливостей фізіології. ФОТО

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 12:02

Для українських захисниць запускають пошив військової форми під брендом ЗМLCHK.

Про це повідомляють ініціатори проєкту – волонтери української громадської організації "Землячки. Український фронт", яка займається допомогою жінкам у Збройних силах.

Як розповідають у ГО, лекала для форми розробили з урахуванням особливостей жіночої фізіології. На осінній період військовий одяг прошиватимуть на флісі, а на зимову пору планують зробити його теплішим.

Українки-військові зможуть отримати форму безкоштовно, здійснивши запит через Instagram організації.

Фото: ГО "Землячки. Український фронт"

"Військова форма – це засіб першої необхідності на фронті, адже ти не можеш бути ефективною у формі 52 розміру зі своїм 46. Теплу жіночу військову форму у нас запитує кожна захисниця з 3000+ закритих нами запитів", – наголошує засновниця ГО Ксенія Драганюк.

Лекала для пошиття жіночої військової форми розробляла Ужгородська фабрика ПрАТ "Ужгородська швейна фабрика" спільно з ГО "Землячки", а пошиттям займається Харківською фабрика "Lap".

За словами волонтерів, швейна фабрика у Харкові змогла реорганізувати цех, аби люди не втрачали робочі місця попри війну та постійні обстріли міста росіянами.

Фото: ГО "Землячки. Український фронт"

"Усі швеї наразі працюють у Харкові віддалено, але на якісному обладнанні фабрики, що допомагає зберегти високу якість пошитої продукції, та підтримує українське підприємництво", – підкреслюють у ГО.

Фото: ГО "Землячки. Український фронт"

Перша партія утепленої осінньої військової форми нараховуватиме 300 комплектів. Зимові моделі знаходяться в розробці і планують відшиватися на початку листопада, повідомляють волонтери.

"ГО "Землячки. Український фронт" відправляє форму для захисниць безкоштовно, на волонтерських засадах та існує за рахунок донатів", – пояснюють у ГО.

Нагадаємо, раніше команда громадської організації "Землячки" створила анімаційний серіал "Маріуполь. Військові хроніки мирного жителя" за мотивами щоденника маріупольчанки, яка три тижні прожила в окупації.

Діана Кречетова

 

Українці знову переходять на зимовий час: коли переводити годинники

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 12:01

У ніч з 29 на 30 жовтня українці мають перевести годинники на "зимовий час".

Тобто треба повернути стрілку годинника на 1 годину назад о 4 ранку.

Традиція "літнього" та "зимового" часу в Україні діє ще з часів СРСР. Відповідний наказ підписали у 1981 році. Основною причиною було економія електроенергії впродовж доби.

Переведення годинників в Україні регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 року №509 "Про порядок обчислення часу на території України".

Фото: stillfx/Depositphotos

У 2021 році у Раді зареєстрували законопроєкт, відповідно до якого парламентарі хочуть призупинити сезонні переведення годинника, і залишити в Україні "зимовий" час. Але документ ще розглядають та доопрацьовують.

При цьому перехід на інший час має вплив на організм – йому доводиться перелаштовуватися до нового графіку. Ось кілька порад про те, як звикнути до переведення годинників за один день.

До речі, перехід на літній час науковці вважають важчим. Проте фахівці кажуть, що і "додаткова" година, і її нестача мають свій вплив.

Нагадаємо, що на окупованих Росією територіях закликають людей не переводити годинники разом з Україною. Ймовірно, це роблять для того, щоб створити єдиний часовий простір з країною агресором, яка затвердила "літній" час основним у 2014 році.

 

Тільки з липня до Узбекистану з Росії виїхали майже 200 тисяч росіян

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 11:50

ФОТО: GETTY IMAGES

В Узбекистан за дев'ять місяців поточного року в'їхали майже 320 тисяч громадян РФ, зокрема 189 тисяч - у третьому кварталі.

Джерело: російський "Інтерфакс", який наводить дані інформаційної служби МВС Узбекистану

Дослівно: "Загалом за дев'ять місяців 2022 року до Узбекистану в'їхало 318 156 громадян Російської Федерації".

Деталі: За даними прес-служби, найбільший приплив росіян до республіки відзначався в липні-вересні - 189 175 осіб. За даними Держкомстату Узбекистану, кількість туристів із РФ у січні-вересні зросла у 2,1 раза порівняно з підсумками 2021 року, до 395,1 тис. осіб.

Передісторія:

 

Шахраї пропонують купити дрова: поліцейські застерігають від подібних афер

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 11:43

До поліцейських звернувся мешканець села Великогаївської громади та повідомив, що його ошукали під час інтернет-покупки.

Чоловік хотів придбати дрова на зиму, знайшов відповідне оголошення у мережі Фейсбук. Його автор наполягав на повній оплаті, аби товар доїхав до покупця законно. Однак, після переказу грошових коштів зв'язок із пройдисвітом зник. Потерпілий втратив 9000 гривень.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства та встановлюють осіб, причетних до вчинення даного злочину.

У поліції нагадують: офіційно реалізовують деревину лісові та мисливські господарства, на сайті яких є уся необхідна інформація. Не варто спокушатися на дешевшу ціну у різних соцмережах, адже саме так шахраї найчастіше шукають своїх жертв. Перевірте через пошукові системи Інтернет або на сайті Кіберполіції зазначені в оголошеннях номери телефонів.

Оплату товару здійснюйте тільки після доставки, або сплачуйте лише мінімальну передплату. Не здійснюйте платіжні операції за вказівками невідомих, не переходьте на сумнівні посилання для оплати від продавців.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

шахраї пропонують купити дрова: поліцейські застерігають від подібних афер

 

Жителю Тернопільського району оголосили підозру за заперечення збройної агресії росії проти України

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 11:41

Слідчі Тернопільського районного управління поліції оголосили підозру 47-річному жителю села Романівка Тернопільського району за частиною 2 статті 436-2 Кримінального кодексу. Протиправну діяльність зловмисника виявили співробітники кіберполіції Тернопільщини.

Під час досудового розслідування було встановлено, що житель району написав коментар зі своєї сторінки в одній з соціальних мереж у якому містилося заперечення збройної агресії росії проти України.

Згідно санкцій інкримінованої статті зловмисникові загрожує обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільські викладачі та поліцейські обговорили питання гендерної політики і психологічної підтримки

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 11:38

Зустріч представниць викладацького складу та студенток з підполковником поліції, старшим психологом з ОД сектору психологічного забезпечення УКЗ ГУНП в Тернопільській області Аллою Круть відбулася на базі соціально-гуманітарного факультету Західного Українського Національного університету. Тема зібрання - гендерна політика в силових структурах та надання психологічної підтримки.

Учасники обговорили особливості гендерної рівності між чоловіками та жінками у силових структурах, можливість реалізації лідерського потенціалу жінок-поліцейських та низку інших питань, котрі виникають у позаслужбовому житті.

Поліцейський психолог вказала, що неабиякі зусилля своєї роботи спрямовує на своєчасну та різносторонню психологічну підтримку поліціянток. Тематика її роботи стосується не тільки професійного розвитку поліцейських-жінок у формі, а й ряду різних побутових проблемних питань: взаємини, і виховання дітей, і розподіл ресурсу жіночності і поєднання ролей мами, дружини, жінки, господині. Окремі комплексні заходи професійної діяльності спрямовані й на формування навичок надання психологічної підтримки та психологічної допомоги в кризових ситуаціях. Поліцейська поділилася алгоритмами швидкої адаптації до різного роду стресових ситуацій, розповіла про основи тактики спілкування з особами, котрі потребують психологічної допомоги, особливо в умовах війни.

Консультаційні заходи, які  реалізуються в рамках «Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки», яка реалізується на базі Міністерства внутрішніх справ, за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, поліцейські психологи проводитимуть й надалі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

тернопільські викладачі та поліцейські обговорили питання гендерної політики і психологічної підтримки
 

За донати на Харківщину купили машину для розмінування за 18 млн

Четвер, 27 жовтня 2022, 14:08

На Харківщині працює одна з найефективніших у світі машин для розмінування вартістю 18 млн грн, яку придбали завдяки донатам через UNITED24.

Джерело: віцепрем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram

Деталі: За його словами, з Armtac 400 сапери будуть захищенішими, машина має дистанційне керування на відстані до 800 м. Також керувати нею можна сидячи в броньованій та звукоізольованій кабіні. Armtac 400 може зачищати понад 2 400 м2 території на годину, знешкоджуючи вибухонебезпечні залишки на глибині 55 см. Потужна конструкція захищає машину від протитанкових мін вагою до 10 кг.

 

Федоров додав, що Укрпошта вже запустила марку з собакою-сапером Патроном, щоб купити ще один Armtac 400, а також опублікував список посилань, через які можна купити марку.

Що цьому передувало: Лише 26 жовтня на Харківщині під час обстеження територій на міні підірвались піротехніки. 1 чоловік загинув, 5 – госпіталізовані.

 

"Навіть черниці дивляться порно": Папа закликав церковників видалити контент для дорослих з телефонів

Четвер, 27 жовтня 2022, 13:08

Папа Римський Франциск попередив священників і черниць про небезпеку перегляду порнографії в інтернеті.

Про це 86-річний Папа заявив у Ватикані, відповідаючи на питання про те, як найкраще використовувати цифрові та соціальні медіа, повідомляє ВВС.

На його думку, перегляд порнографії "послаблює священницьке серце".

Порнографія, за його словами, це – "порок, який мають дуже багато людей, навіть священники та черниці".

Фото:neneosa/Depositphotos

"Диявол входить звідти. Чисте серце, те, яке Ісус приймає щодня, не може сприймати цю порнографічну інформацію", – сказав Папа священникам і семінаристам.

Він порадив видалити контент для дорослих з телефонів, щоб не було спокуси, тому що церква розглядає порнографію, як злочин проти цнотливості.

Папа також порадив священникам користуватися соціальними мережами, однак не приділяти їм занадто багато часу.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск вперше в історії римсько-католицької церкви призначив трьох жінок до Департаменту у справах єпископів Ватикану.

Яна Осадчажурналіст

 

Війна створила новий ринок. Скільки коштують бомбосховища та хто їх будує в Україні

Четвер, 27 жовтня 2022, 12:28

ART BUILDING
Які варіанти сховищ пропонують українцям, чим вони відрізняються та скільки коштують?

Війна виокремила на будівельному ринку новий сегмент – бомбосховища.

На ринку є різні варіанти конструкцій та матеріалів, а ціна стартує від кількох десятків тисяч гривень. Проте є варіанти, які коштують дорожче, ніж житло.

Основними замовниками є місцеві громади та навчальні заклади, для яких наявність укриття – обов’язкова умова стаціонарного навчання.

Популярні й невеликі індивідуальні укриття в приватному секторі.

Які варіанти сховищ пропонують українцям, чим вони відрізняються та скільки коштують?

Хто виготовляє бомбосховища і які є варіанти

Будівництво бомбосховищ не потребує особливих матеріалів чи навичок, тому більшість компаній, які виготовляють укриття, раніше будували погреби та підвали, закладали фундаменти, споруджували інші бетонні конструкції.

"Люди замовляють бункери подвійного призначення, тобто з можливістю зберігати там узимку продукти та деякий час перебувати в сховищі, коли є загроза життю та здоров’ю", – каже Роман П’ятенко, менеджер компанії "Коваленкосітібуд" , яка спеціалізується на бетонних роботах.

Середній розмір бункера – 10 кв м корисної площі без урахування сходів. Зазвичай сховища будують з бетонних блоків на монолітній бетонній основі. Перекриття – теж з бетонної плити. Вартість такої споруди – 192 тис грн.

 
ФОТО OLX.UA
 
ФОТО OLX.UA

"Такі невеличкі бункери найчастіше замовляють фізособи. Бізнес теж замовляє укриття для працівників, але вони трохи іншого типу", – пояснює П’ятенко.

Підприємцям зазвичай потрібні укриття більших розмірів і "під ключ". Їх середня площа – 30 кв м. Вартість такого бомбосховища становить близько 700 тис грн. Тобто середня ціна одного квадратного метра – 23-25 тис грн.

"Після початку війни попит на укриття зріс на 40%. Раніше люди замовляли в основному погреби. Це простіші конструкції, запас міцності в них не розрахований на перебування під обстрілами. Зараз люди хочуть бункер з більш комфортними сходами, щоб можна було швидко спуститися і перебувати там у повний зріст", – зазначає менеджер "Коваленкосітібуду".

Менеджер з продажу компанії "Пульсар-констракшн", яка теж будує залізобетонні укриття, каже, що бомбосховище "під ключ" площею 14,5 кв м коштуватиме близько мільйона гривень.

"Ми вивчали світовий досвід, запозичували деякі ідеї, але розробляли конструкцію самостійно. Ми враховували доступність матеріалів в Україні і наш досвід у будівельній галузі", – каже консультант.

Компанія пропонує каркасні модульні сховища, які можна швидко встановити.

"Розміри та форма залежать від можливості транспортувати контейнер автотранспортом. Проєкт має ширину 2,4 метра, висоту 2,15 метра і довжину 6 метрів, але його можна подовжити до 12 метрів. Якщо більше, то логістика вийде дуже дорогою і бюрократично складною", – додає менеджер з продажу.

 
ФОТО ПУЛЬСАР-КОНСТРАКШН.УКР
 
ФОТО ПУЛЬСАР-КОНСТРАКШН.УКР

У компанії зазначають, що купівлею їхніх бомбосховищ цікавляться переважно представники бізнесу, проте масових замовлень поки що нема.

Деякі виробники пропонують готові рішення. Наприклад, компанія із Запоріжжя Art Building виготовляє бомбосховища у вигляді металевих бункерів.

Готова конструкція встановлюється в котлован на бетонну подушку і зверху заливається бетоном товщиною 35 см. Після його застигання конструкція засипається шаром землі. Корпус бункера виготовлений з листової сталі завтовшки 4 мм і посилений ребрами жорсткості та арматурою.

 
Сховище компанії Art Building
ФОТО BUNKER.ART-BUILDING.ZP.UA
 
ФОТО BUNKER.ART-BUILDING.ZP.UA

Виробник запевняє, що таке укриття призначене для захисту від авіабомб і снарядів фугасної або осколкової дії, уламків зруйнованих будівель, диму та отруйних газів. Виготовляють ці укриття з потрібними замовнику розмірами.

"Мініукриття площею 6 квадратних метрів коштує 23 тисячі доларів (842 тис грн за курсом НБУ – ЕП). У вартість входить виготовлення, монтаж, біотуалет і бак на 200 літрів води", – пояснює менеджерка компанії Ольга.

З бюджетних варіантів на ринку є аналоги "бомбосховища Моррісона". Прототип використовували британці в роки Другої світової війни. Тоді під час німецьких бомбардувань таке мініукриття суттєво зменшувало кількість жертв.

 
В роки Другої світової війни таке мініукриття суттєво зменшувало кількість жертв

Конструкція у вигляді клітки розташовувалася в будинку. У Другу світову війну вона мала такі розміри: 2 м в довжину, 1,2 м в ширину і 0,75 м у висоту.

 
Бомбосховище Моррісона
ФОТО OLX.UA

"Виготовляти такі сховища ми почали недавно, коли Запоріжжя стали активно обстрілювати. Аналог знайшли в інтернеті. Замовлень ще не було, але люди цікавляться", – каже Максим Щербатенко, партнер компанії "ВК енергопром".

Одномісне укриття (довжина 1,93 м, ширина 0,83 м, висота 0,76 м) коштує майже 40 тис грн, двомісне (1,93 м, 1,43 м, 0,76 м) – 51 тис грн. Важить конструкція близько 220 кг. Підприємці готові відправляти її поштою по всій Україні в розібраному стані. Компанія купила матеріал на десять таких укриттів.

Історія одного з перших виробників

Бомбосховища на українському ринку вперше сертифікував спільний проєкт "Будинок хоббіта" від компаній "Індустрія ЛВ" та "Хоббіт хаус". Виробництво запустили у квітні 2022 року. Перші два місяці бомбосховища виготовляли на склад через відсутність замовлень. З червня почалися продажі.

"Ми виставили взірці на трасі, яка веде зі Львова до Рави-Руської, та на трасі неподалік Бродів, давали рекламу на білбордах, запустили сайт", – розповідає засновник компанії "Індустрія ЛВ" Володимир Креховецький.

 
ФОТО СОНЯ ЛУКАШОВА
 
ФОТО СОНЯ ЛУКАШОВА

Зараз сховища виготовляють на відкритому майданчику, а взимку перейдуть у приміщення. Підприємці інвестували у виробництво понад 3 млн грн. "При проєктуванні ми вивчали радянські зразки, ізраїльський досвід, спілкувалися з офіцерами, які мали досвід воєнних дій в Югославії", – додає бізнесмен.

Коли почалася війна, працівники обох підприємств відновили бомбосховища для захисту від ядерного вибуху, яке 30 років було зачинене. "Я собі поставив питання: а що роблять ті, у кого нема таких укриттів? Ми знайшли вихід: розробити мобільне бомбосховище", – згадує Креховецький.

Підприємці продали школам, дитсадкам та обладміністраціям понад 60 укриттів. "До 1 вересня відкривалися тільки ті школи, які мали сховища. Були школи, які пристосовували підвальні чи інші господарські приміщення, але багато сільських таких приміщень не мали", – пояснює підприємець.

Фінансують придбання бомбосховищ та їх облаштування місцеві органи влади. Деякі роблять це централізовано. Так, Хмельницька ОВА за кошти обласного бюджету планує купити велику кількість бомбосховищ і роздати їх районам.

Потреба в будівництві бомбосховищ доволі гостра. На Хмельниччині, яка увійшла в п’ятірку найкращих регіонів за станом підготовки укриттів у навчальних закладах, власні бомбосховища мають лише 42,8% шкіл.

За словами Креховецького, кожен третій покупець бомбосховища – бізнесмен, кожен десятий – приватна особа. Дехто використовує виріб як льох, сауну, винний погріб. Серед замовників є готелі, які переобладнують сховища на готельні номери або сауни. Два такі укриття компанія відправляє в Карпати.

 
Укриття-готель
ФОТО СОНЯ ЛУКАШОВА

Підприємець зазначає, що компанія взяла за основу норми ДСТУ щодо будівництва таких об’єктів. Ці норми не передбачають вогневих випробувань, тому їх не проводять. Стіни укриття мають товщину 10 см, верх у формі купола – 15 см. Округла форма верхньої частини захищає від вибухової хвилі.

Бомбосховище виготовляється із спеціальної марки бетону, який використовується при будівництві об'єктів з підвищеними вимогами до якості та міцності. Також у виробництві використовується термічно зміцнена арматура з легованих низьковуглецевих сталей діаметром щонайменше 10 мм.

Основний модуль "Будинку хоббіта" має площу 10 кв м. Норми передбачають 0,6 кв м на особу. Тобто в бомбосховищі можуть розміститися до 15 людей.

Базова версія має невеликий тамбур з двома дверима та одним виходом. Фірма пропонує 12 модифікацій сховищ. Там можна поставити лавки та столи. Можна встановити санвузол, але для цього потрібно придбати окремий модуль.

"Ми розробили опцію, коли вентиляційна труба має спеціальне покриття, яке завдяки правильному заломленню дозволяє забезпечувати укриття природним світлом у разі відсутності електроенергії", – зазначає Креховецький.

Бетонні конструкції радять заглиблювати мінімум на метр, оптимально – на півтора метра. Ґрунт, який вибрали для котлована, насипається зверху. Так сховище набуває форми будиночка хоббітів. Звідси і назва компанії.

"Коли потрібне бомбосховище на 150 дітей, а це середня сільська школа, то купують десять модулів. Вони стикуються між собою", – пояснює підприємець.

"Будинок хоббіта" коштує 198 тис грн, оздоблення – ще близько 70 тис грн. Креховецький прогнозує, що попит на сховища буде тривалим. За його словами, державні норми забороняють приймати в експлуатацію житло та інші об’єкти без укриттів. Його ж компанія забезпечує сховищами довоєнні об’єкти.

 

МЗС просить завести справу на російську омбудсменку, яка забрала собі викрадену в Маріуполі дитину

Четвер, 27 жовтня 2022, 12:27

ФОТО: РИА НОВОСТИ

Міністерство закордонних справ України просить правоохоронні органи відкрити справу проти російської громадянки Львової-Бєлової, яка заявила, що "всиновила" вивезену дитину в Маріуполя.

Джерело: заява МЗС

Дослівно: "Вивезення українських дітей із тимчасово окупованих територій України в Росію та подальше їхнє всиновлення з боку російських громадян грубо порушують законодавство України, а також Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, яка передбачає зобов’язання держави-окупанта не змінювати громадянського статусу дітей, і Конвенцію ООН про права дитини від 1989 року.

На доручення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби МЗС України ініціює перед правоохоронними органами України відкриття справи проти російської громадянки Львової-Бєлової, в діях якої вбачаються ознаки кримінального правопорушення".

Деталі: МЗС закликало міжнародну спільноту рішуче засудити триваючі злочини Росії та її посадовців проти дітей на тимчасово окупованих українських територіях.

Що цьому передувало: Уповноважена при президенті Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова заявила, що всиновила вивезену з Маріуполя українську дитину.


 

Найбільше сексуальних злочинів росіян зафіксували на Київщині - МВС

Четвер, 27 жовтня 2022, 12:24

КАТЕРИНА ПАВЛІЧЕНКО. ФОТО АРМІЯ INFORM

Найбільше фактів сексуальних злочинів, вчинених окупаційними військами росії, встановлено в Київській області.

Джерело: заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко під час брифінгу в Military Media Center 27 жовтня

Пряма мова: "Серед тих кримінальних проваджень, які  вже було зафіксовано правоохоронними органами, зокрема, поліцією, є і групові зґвалтування, зґвалтування неповнолітніх…

Стосовно Київській області хочу зазначити, що тут таких фактів було встановлено найбільше… Було виявлено 15 потерпілих від сексуальних злочинів, вчинених окупантами Російської Федерації. Також такі факти були встановлені і в Чернігівській області, (там встановлено щонайменше 3 постраждалих), в Харківській області, в Донецькій і Херсонській".

Деталі: Стосовно Донецької і Харківської областей Павліченко вказала, що наразі вони ще відпрацьовуються (на деокупованих нещодавно територіях). І це лише верхівка айсебрга, зазначила заступникя міністра.

Наразі за фактами сексуальних злочинів відкрито вже 43 кримінальні провадження (в одному провадженні можуть бути кілька фактів).


 

В Україні створили новий безпілотник "ШАРК": веде глибоку розвідку і може коригувати HIMARS

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:50

ТУТ І ДАЛІ ФОТО НАДАНІ ТОВ "УКРСПЕЦСИСТЕМС"

Українська компанія Укрспецсистемс розробила новий, стійкий до роботи в умовах РЕБ, безпілотний авіаційний комплекс "ШАРК", який серед іншого може коригувати американські реактивні артилерійські системи HIMARS.

Джерело: пресслужба Укрспецсистемс

Дослівно Укрспецсистемс: "Розробка "ШАРК" велася фактично вже під час повномасштабного вторгнення як оперативна відповідь нашої компанії на виклики та потреби української армії.

Сьогодні "ШАРК" повністю готовий до застосування у бойових умовах".

 

Деталі: В компанії додали, що розробка цього розвідувального БПЛА від проєкту до першого польоту тривала менше ніж пів року.

"ШАРК" сконструйований спеціально для проникнення на тимчасово контрольовану ворогом територію: для проведення глибинної аеророзвідки та коригування, у тому числі, західного далекобійного озброєння – зокрема, HIMARS.

"ШАРК", серед іншого, має надійний зашифрований зв’язок та камеру з 30-кратним оптичним збільшенням і додатковим цифровим зумом.

 

Завдяки високонадійному модулю зв’язку та сучасній камерній системі, безпілотник дозволяє заглибитися у тил ворога до 60 км та вести спостереження на відстані до 5 км від БПЛА до об’єкту.

 

Зазначається, що він буде корисний під час планування та проведення наступальних операцій, а також для прогнозування дій ворога.

Технічні характеристики "ШАРК":

  • Час польоту – понад 2 години,
  • Дальність зв’язку – 60 км,
  • Практична стеля – 2000 м,
  • Камерна система – Full HD електрооптичний сенсор з 30-кратним оптичним збільшенням та додатковим цифровим зумом,
  • Злітна маса – 10 кг,
  • Розмах крил – 1,91 м,
  • Час розгортання – 15 хвилин,
  • Температура експлуатації – від -15 С  до +50 С,
  • Метод шифрування – AES256,
  • Крейсерська швидкість – 70-90 км/год,
  • Максимальна швидкість польоту – 150 км/год,
  • Швидкість звалювання – 60 км/год,
  • Спосіб зльоту – катапульта,
  • Спосіб посадки – парашут.
 

Для довідки: ТОВ "Укрспецсистемс" – українська компанія, створена у 2014 році, яка займається розробкою і виробництвом військових та цивільних комплексів БПЛА, наземних станцій управління, корисного навантаження, компонентів та програмного забезпечення.

"Укрспецсистемс" випускає два класи безпілотників –  оперативно-тактичного рівня PD-2 та тактичний безпілотник "ШАРК".

ІРИНА БАЛАЧУК

 

До незаконного заволодіння скутером виявилися причетними двоє дівчат-підлітків

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:49

Подія трапилася у Почаєві на Кременеччині. Подружжя пенсіонерів виявили відсутність двоколісного транспортного засобу і заявили про це у поліцію. Правоохоронці швидко встановили причетних до незаконного заволодіння осіб.

З’ясувалося, покататися на чужому двоколіснику захотіла неповнолітня 14-річна школярка, котра мешкає по сусідству з потерпілими і неодноразово допомагала пенсіонерам по господарству. Можливо, господарі були б не проти, однак школярка зробила це без дозволу, і, як зізналася, не вперше.

Неповнолітня покликала покататися на рік молодшу подругу, і коли дівчата виїхали на дорогу - побачили патрульну машину, злякалися, покинули скутер і втекли.

Транспортний засіб поліцейські повернули власникам. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 289 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

до незаконного заволодіння скутером виявилися причетними двоє дівчат-підлітків

 

Поліцейські спільно з мініципальною інспекцією проводять профілактичні бесіди з суб’єктами господарювання щодо економії електроенергії

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:44


Заощадливо споживати електроенергію – нині завдання кожного з нас. Профілактичні бесіди з підприємцями щодо важливості вимкнення зовнішнього освітлення в темну пору доби проводять правоохоронці спільно з працівниками муніципальної інспекції міської ради.

Загалом суб’єкти господарювання відповідально ставляться до ситуації. За результатами обстежень грубих порушень не виявлено. Джерела зовнішнього освітлення підприємці у вечірній та нічній період вимикають.

Задля безпеки пішоходів та водіїв у Тернополі працюватиме освітлення на вулично-дорожній мережі на половину потужності і до 21:00 години. За умови, що не буде аварійних вимкнень.

Поліцейські закликають усіх учасників дорожнього руху бути особливо уважними у темну пору доби. Водіям варто дотримуватися швидкісного режиму. Пішоходам слід користуватися світловідбивними елементами на верхньому одязі, ліхтариками або телефонами.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

поліцейські спільно з мініципальною інспекцією проводять профілактичні бесіди з суб’єктами господарювання щодо економії електроенергії
 

Цього тижня у Тернополі тривали роботи з поточного ремонту дорожнього покриття

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:43

Впродовж тижня у Тернополі проводили локальні ремонтні роботи на прибудинкових територіях, міжквартальних проїздах, відновлювалося дорожнє покриття.

Відтак на п’яти вулицях міста триває підготовка ремонтних карт для проведення поточного ремонту за адресами: вул. Бойківська, вул. Михайла Рудницького, вул. Квітки Цісик, вул. Весела, вул. Паркова.

Продовжуються роботи з відновлення пішохідної зони на вул. Львівській. Підрядна організація влаштовує бордюри та вкладає фігурні елементи мощення.

Триває благоустрій зеленої зони з облаштуванням пішохідної доріжки на вул. Олександра Довженка, що поблизу будинків №9, 10, 12, 14, 20. Наразі тут також заплановано вкладення фігурних елементів мощення.

З метою ліквідації підтоплень тривають роботи на ділянці вул. Соломії Крушельницької – парк Тараса Шевченка. На цій ділянці проводиться влаштування піщано-щебеневої основи днища колектора й бетонування стін.

Роботи з відновлення покриття проводяться у дворах на вул. Київська, 11-Б, вул. Сергія Корольова, 10, вул. Олександра Смакули, 1, пров. Цегельний 1-Д, вул. Михайла Вербицького, 12 та міжквартальному проїзді на просп. Злуки, 31 – вул. Мирона Тарнавського, 1.

 

На вул. Тернопільська,24 ведеться будівництво без належних дозвільних документів

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:42

На вул. Тернопільській, 24, відповідно до будівельного паспорта,  передбачалося будівництво індивідуального житлового будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху). Натомість, під час обстеження, інспекторами відділу ДАБК Тернопільської міської ради виявлено будівництво на рівні п’ятого поверху багатоповерхового будинку.

Таке будівництво порушує ряд норм чинного законодавства: ч.4. ст.18 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», аб.2 ч.1 ст.27 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», аб.7. п.15 Постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 №466 «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт».

Замовника Ямнюка А.М. зобов’язано в місячний термін привести вказане будівництво у відповідність до вимог чинного законодавства та виданих будівельних паспортів.

У разі невиконання рекомендацій, матеріали роботи комісії будуть передані правоохоронним органам та до суду.

 

27 жовтня з 11:00 год. до 16:00 год. у Тернополі буде тимчасово припинено газопостачання деяких будинків та навчальних закладів

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:41

Як повідомляє ПрАТ «Тернопільміськгаз», у зв’язку із проведенням аварійних робіт із заміни газопроводу середнього тиску на вул. Текстильній, 27 жовтня з 11:00 год. до 16:00 год. буде тимчасово припинено газопостачання до приватного фахового навчального закладу «Медичний коледж», Тернопільського професійно-технічного училища №2  та новозбудованих багатоквартирних будинків на просп.Злуки.

Адміністрація КП «Тернопільміськгаз» просить вибачення у споживачів за тимчасові незручності.

 

Цього тижня у Тернополі тривали роботи з поточного ремонту дорожнього покриття

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:39

Впродовж тижня у Тернополі проводили локальні ремонтні роботи на прибудинкових територіях, міжквартальних проїздах, відновлювалося дорожнє покриття.

Відтак на п’яти вулицях міста триває підготовка ремонтних карт для проведення поточного ремонту за адресами: вул. Бойківська, вул. Михайла Рудницького, вул. Квітки Цісик, вул. Весела, вул. Паркова.

Продовжуються роботи з відновлення пішохідної зони на вул. Львівській. Підрядна організація влаштовує бордюри та вкладає фігурні елементи мощення.

Триває благоустрій зеленої зони з облаштуванням пішохідної доріжки на вул. Олександра Довженка, що поблизу будинків №9, 10, 12, 14, 20. Наразі тут також заплановано вкладення фігурних елементів мощення.

З метою ліквідації підтоплень тривають роботи на ділянці вул. Соломії Крушельницької – парк Тараса Шевченка. На цій ділянці проводиться влаштування піщано-щебеневої основи днища колектора й бетонування стін.

Роботи з відновлення покриття проводяться у дворах на вул. Київська, 11-Б, вул. Сергія Корольова, 10, вул. Олександра Смакули, 1, пров. Цегельний 1-Д, вул. Михайла Вербицького, 12 та міжквартальному проїзді на просп. Злуки, 31 – вул. Мирона Тарнавського, 1.

 

З Тернополя для захисників з територіальної оборони й Нацгвардії передано спорядження

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:38

Понад вісім місяців наші захисники мужньо обороняють українську землю від російських загарбників. У цей час Тернопіль продовжує допомагати українським військовослужбовцям спорядженням й іншими необхідними речами.

Так, цими днями з метою забезпечення якісного виконання завдань для наших тернопільських захисників із підрозділів Нацгвардії та територіальної оборони передано п’ять далекомірів.

До слова, нещодавно для потреб військових з Територіальної оборони, які зараз на передовій, передано майже півтори тонни палива, газові балони, медикаменти тощо.

Нагадаємо, що на базі управління соціальної політики (вул. Миколи Лисенка, 8-А) працює центр «Допомога армії від Тернополя», який безоплатно доставляє посилки в місця дислокації військовослужбовців. Телефон «гарячої лінії»: +38 (067) 009-15-40.

 

Бюджет Тернопільської міської територіальної громади за 9 місяців 2022 року виконано на 104,8%

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:36

На засіданні виконавчого комітету заслухали звіт про виконання бюджету Тернопільської міської територіальної громади за 9 місяців 2022 року.

Незважаючи на особливості функціонування економіки під час  воєнного стану та пов’язані з цим  зміни в  бюджетному і податковому  законодавствах,   за підсумками  9-ти місяців поточного року по бюджету міської громади досягнуто перевиконання запланованих показників дохідної частини. В цілому бюджет громади за звітний період  виконаний на 104,8 відсотків, при плані 2 129,6 млн.грн. надійшло 2 231,9 млн.грн доходів.

Власні доходи загального фонду виконано на 106,2 відсотки, при плані 1 644,7 млн.грн, фактичні надходження склали 1 747,3 млн.грн, додатково надійшло 102,6 млн.грн податків, зборів та інших надходжень.  Основну питому вагу у власних надходженнях загального фонду, а саме, 69,5 відсотків  складає  податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Загальний фонд також сформували: податок на майно (плата за землю, транспортний податок та податок на нерухомість) –  110,5 млн.грн, єдиний податок –  274,6 млн.грн, акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (включаючи акцизний податок з реалізації тютюнових виробів, сплачений виробниками та імпортерами) – 87,3 млн.грн, відрахування з державного бюджету акцизного податку з виробленого та ввезеного пального –  12,6 млн.грн, плата за надання інших адміністративних послуг  – 17,7 млн.грн , тощо.

По багатьох дохідних джерелах забезпечено виконання запланованих показників.  Перш за все, це стосується найбільшого податкового джерела - податку на доходи фізичних осіб (ПДФО),  який при плані  1 088,1 млн.грн  надійшов в сумі   1 214, 9 млн.грн або 111,7 відсотків.

В той же час спостерігається і невиконання планових завдань по деяких податках, таких, як, податку на нерухомість – 22,6 млн.грн, плати за землю – 2,9 млн.грн,  транспортного податку - 0,357 млн.грн, податку на прибуток комунальних підприємств –10,1  млн.грн , тощо.

Трансферти з державного та з місцевих бюджетів  надійшли до загального фонду в сумі   414,6 млн.грн.

Спеціальний   фонд  у  доходах  бюджету  громади  становив 3,1 відсоток  і надійшов у сумі 70,0 млн.грн або 102,4 відсотків від плану.

Одним із найбільших джерел спеціального фонду є власні надходження бюджетних установ, які надійшли в сумі 49,8 млн.грн і кошти бюджету розвитку - 15,2 млн.грн, а це, кошти пайової участі у розвитку інфраструктури міста – 8,5 млн.грн, кошти від відчуження комунального майна – 1,5 млн.грн і від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення – 5,2 млн.грн.

Кошти, які надійшли до бюджету  громади за 9 місяців 2022 року,  дали можливість в цілому забезпечити виконання видаткової частини бюджету до річного плану на 54,0 відсотків та спрямувати на фінансування галузей  – 1 894,5 млн.грн.

За рахунок отриманих коштів профінансовано заклади освіти на 1 012,0 млн.грн, охорони здоров’я – на 71,0 млн.грн, культури - на 22,8 млн.грн, соціального захисту – на 107,8 млн.грн, на утримання житлово-комунального господарства - на  262,2 млн.грн,  фізичну  культуру  і  спорт  - на 44,7 млн.грн. Проведено виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам бюджетних установ та здійснено оплату комунальних послуг та спожитих у звітному періоді енергоносіїв.

 

У Тернополі затверджено схему розміщення місць для паркування електричних самокатів

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:32

У Тернополі затвердили схему розміщення місць для паркування електричних самокатів. Схема розроблена у формі інтерактивної карти, на яку нанесено 64 місця, що матимуть відповідну розмітку.

Звертаємо увагу, що оператори сервісів прокату електричних самокатів, які мають намір розмісити дані об’єкти на території міста, повинні звернутись із відповідною заявою щодо погодження розміщення електричних самокатів у відділ звернень Тернопільської міської ради (вул. Листопадова, 6). До заяви також необхідно долучити наступні документи:

1.     витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;

2.     інформацію про кількість та перелік інвентарних номерів електричних самокатів;

3.     макет розмітки в місцях розміщення електричних самокатів.

Нагадаємо, у Тернополі затверджено порядок використання самокатів, сегвеїв, гіроскутерів та інших електричних транспортних засобів.

 

Учні на Київщині повертаються за парти: обладміністрація дозволила очне навчання

Середа, 26 жовтня 2022, 10:42

У Київській області усі заклади освіти можуть відновити навчання в очному форматі з 26 жовтня.

Про це повідомили у Київській обласній військовій адміністрації.

Відповідне рішення прийняли 24 жовтня на засіданні оперативного штабу Ради оборони Київської області.

"Ситуація в області дає змогу відновити освітній процес у стінах школи для кожного з учнів за умови наявного облаштованого укриття", – зазначили в Департаменті освіти і науки.

Фото: racorn/Depositphotos

Нагадаємо, раніше у КОВА затвердили рішення про дистанційне навчання до 28 жовтня для усіх навчальних закладів.

Але школи у Києві мали змогу самостійно обирати формат навчання.

Вікторія Андрєєва

 

"Укрпошта" поновила роботу у звільненому Куп'янську, на черзі – "Нова Пошта"

Середа, 26 жовтня 2022, 10:39

 
ФОТО: УКРПОШТА

Укрпошта поновила роботу у деокупованому Куп'янську Харківської області - мешканцям вже почали виплачувати пенсії, накопичені протягом 4 місяців.

Про це повідомив у Telegram голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Крім того у місті поновлюють зв'язок. У тестовому режимі почав працювати 4G від операторів Vodafone, Kyivstar та Lifecell. Тож до кінця тижня матимемо вже сталий мобільний інтернет.

Також скоро запрацює відділення "Нової пошти", - написав Синєгубов.

 
ФОТО: УКРПОШТА

Нагадаємо:

Укрпошта відновила роботу першого стаціонарного відділення на деокупованій частині Херсонщини – у смт Велика Олександрівка Бериславського району.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ


 

Російський священик похрестив окупантів у мішках для трупів

Середа, 26 жовтня 2022, 10:37

ХРЕЩЕННЯ ОКУПАНТІВ НА ФРОНТІ

Російський протоієрей Віктор Іванов приїхав в Україну і використав для обряду хрещення окупантів "похоронні" мішки.

Джерело: пост священика в російській соцмережі "Вконтакте"

Деталі: За його словами, до нього звернулися російські військовослужбовці, які бажають прийняти хрещення. Тазів, у яких можна провести обряд, поруч не було, тому для процедури використовували чорні пластикові мішки.

Він стверджує, що чорні пакети, які зазвичай призначаються для загиблих, солдатів не хвилювали, і обряд пройшов добре.

Пряма мова: "На повалене дерево поставили ящик з-під боєприпасів, проклавши його зсередини поліетиленовим мішком. На це ж дерево встановили велику казанську ікону Божої Матері. Для ніг принесли картонну коробку, яку також проклали мішком.

До слова сказати, був у цьому хрещенні свій символізм. У хрещенні людина вмирає для гріха, і вони хрестилися в "похоронних" пакетах; народжується нова людина – воїн Христовий, а вони руки опускали в ящик з-під боєприпасів. Благодать Божа для християн, як боєприпаси для солдатів".


 

Автомобіль для спецпризначенців поліції передали волонтери Тернополя

Середа, 26 жовтня 2022, 10:30

Близько п'ятисот працівників поліції Тернопільщини знаходяться в зоні бойових дій. Фактично усіх бійців спецпідрозділів долучили до Збройних сил України, а зведені загони правоохоронців працюють на деокупованих територіях нашої держави. Без підтримки рідних, без допомоги меценатів та волонтерів було б складно і поліцейським, і військовослужбовцям. Впродовж восьми місяців повномасштабного вторгнення українці й іноземці намагаються всіляко допомагати нашим захисникам. На фронті найскладніша ситуація з автівками.

"Ми дякуємо вам за допомогу та підтримку. Сьогодні автомобілі - це розхідний матеріал і він необхідний на деокупованих територіях, як ніколи. Ті території, які обслуговують поліцейські, а саме Харківська область, ті території, які звільняють наші спецпризначенці разом з військовими - це пустир над яким потрібно роками працювати, аби відновилося там життя. Там нема ні світла, ні води, ні газу".

Розмінування деокупованих територій - завдання основне, але воно не з легких. Швидко очистити населені пункти від небезпеки не вийде. Саме тому наші силовики потребують будь-який транспорт, який зможе проїхати через будь-які перешкоди.

Волонтер Ігор Красновський разом із братом на потреби фронту спрямував уже дев'ятнадцять автомобілів, чотири з яких отримали бійці спецпідрозділів Національної поліції Тернопільщини.

"Несуттєво, ким ти був до 24 лютого, хоча війна у нас триває понад вісім років. Важливо те, що ти робиш сьогодні. Ми робимо те, що вдається нам найкраще, швидко, якісно та повноцінно. Я вважаю, що кожен наш автомобіль приносить користь, а наше завдання - віддати його в тому стані, який гарантуватиме безпеку хлопцям і наближатиме нашу перемогу".

Ігор Красновський каже, що бійці, які знаходяться на передовій найбільше потребують пікапів. Проте знайти таке авто сьогодні стало досить складно. Підходять для фронту повнопривідні позашляховики та буси з високим кліренсом. Тому волонтери продовжують робити усе можливе, аби підтримати та допомогти нашим захисникам.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Обережно, шахраї: перейшовши за сумнівним посиланням, жителька Зборівщини втратила 36 500 гривень

Середа, 26 жовтня 2022, 10:28


Гроші незаконно списали з двох банківських карток жительки Залозецької громади після того, як вона перейшла за посиланням, яке надійшло їй на телефон. Працівники Зборівського відділення поліції встановлюють обставини афери.

За словами потерпілої, вона отримала смс-повідомлення про отримання грошової допомоги, в якому було посилання на невідомий їй веб-ресурс. Жінка перейшла на вказаний сайт та, ймовірно, ввела там дані своїх банківських карток. Вже через декілька хвилин отримала сповіщення про те, що з рахунку зняли гроші. Загальна сума – 36 500 гривень.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Тривають заходи для розкриття злочину.

Поліцейські пояснюють: правопорушники роблять розсилку повідомлень в телеграм каналах, в соціальних мережах, за допомогою смс-повідомлень, де розповідають про виплату матеріальної допомоги. У повідомленні вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

Якщо ви, заповнюючи заявку дійшли до розділу, де вас просять ввести дані банківської картки – зупиніться і вийдіть з даної сторінки, навіть, якщо вона нагадуватиме відомий сайт банку, чи іншої установи. Це так званий фішинг.

Пам’ятайте: беріть інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел; не переходьте за сумнівними посиланнями та не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах; якщо ж фінансову інформацію розголошено, негайно зверніться до банку та заблокуйте картку, повідомте про випадок шахрайства поліцію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Виконком виділив кошти для проведення робіт з термомодернізації будинку на вулиці Іванни Блажкевич, 7

Середа, 26 жовтня 2022, 10:26

26 жовтня на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради прийнято рішення про виділення коштів для проведення робіт з термомодернізації багатоквартирного житлового будинку за адресою: вул. Іванни Блажкевич, 7.

Комплексна термомодернізація у цьому будинку відбудеться за Програмою підтримки з енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» державної установи «Фонд енергоефективності» у співфінансуванні з міською радою та мешканцями. Відтак, 70% вартості робіт оплачує Фонд енергоефективності, 10% виділяється з бюджету Тернопільської громади і лише 20% – сплачують мешканці будинку,

Так, об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Макаренка 7» виділено з міського бюджету кошти в сумі 1 180 853,1 грн (10% від вартості) для придбання матеріалів та виконання робіт з капітального ремонту – термомодернізації житлового будинку за адресою вул. Іванни Блажкевич, 7.

Окрім того, у зв’язку зі збільшенням вартості робіт, рішенням виконавчого комітету виділено кошти у сумі 208 462,10 грн ОСББ «Центральне-23» для придбання матеріалів та виконання робіт за адресою вул. Івана Франка, 23.

Нагадаємо, у Тернополі є 11 ОСББ, які встигли до початку воєнного стану подати заявки для участі програмі «Енергодім». Після 24 лютого Фонд енергоефективності припинив приймати нові заявки, але продовжує фінансувати відібрані раніше проєкти.

Довідково: за консультаціями щодо проведення заходів з термомодернізації багатоквартирного будинку можна звертатися в сектор енергоефективності управління ЖКГ за адресою вул. Миколая Коперника, 1/209 або за тел. (0352) 52-58-33.

 

Виконком не продовжив договори оренди комунального майна підприємцям, які не мають працівників або мають заборгованість зі сплати податків

Середа, 26 жовтня 2022, 10:25

На черговому засіданні виконавчого комітету міської ради розглядалися рішення про включення ряду об’єктів до переліку Першого типу та продовження договору оренди майна комунальної власності шляхом проведення аукціону.

На звернення тих суб’єктів господарювання, які надали відповідні документи та довідку про відсутність заборгованості зі сплати орендної плати, включено до переліку Першого типу об’єкти, що підлягають передачі в оренду на аукціоні. Наступний етап –  оголошення аукціону про продовження договору оренди на майно комунальної власності, за результатами якого може бути продовжений договір оренди з діючим орендарем або укладений з новим орендарем.

Окрім того, виконком не підтримав рішення, а відтак не продовжив договори оренди майна комунальної власності частині підприємців, що звернулись із відповідною заявою. Зокрема, відмовлено у продовженні договору оренди суб’єктам підприємництва, що не дотримуються вимог трудового законодавства, не мають офіційно найманих працівників, у яких відсутні нарахування заробітної плати та є заборгованість щодо сплати податків.

 

15 управителів будинків у Тернополі отримали співфінансування на ремонт електрообладнання та електрощитових

Середа, 26 жовтня 2022, 10:24


На черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про виділення коштів для управителів багатоквартирних будинків та ОСББ на проведення робіт з ремонту мереж електропостачання. Фінансування отримали 15 управителів, які подали необхідні документи, провели обстеження електрообладнання у своїх будинках та склали відповідні дефектні акти.

Нагадаємо, що у жовтні міська рада прийняла на сесії зміни до Програми розвитку житлово-комунального господарства Тернопільської міської територіальної  громади на 2021-2024 роки, відповідно до якої спрямувала кошти на ремонт електрощитових та на заміну електрообладнання у багатоквартирних будинках у співвідношенні 50% на 50%, тобто 50% фінансує міська рада, ще 50% - управитель будинку чи ОСББ. Рішення було прийняте з метою проведення ремонтних робіт електрощитових та здійснення заміни електрокабелів у багатоквартирних будинках, враховуючи воєнний стан та наближення зимового періоду.

Цією програмою могли скористатися усі управителі та ОСББ багатоквартирних будинків міста, де потребувався ремонт електрообладнання чи їх заміна.

Загалом, відповідно до сьогоднішнього рішення виконавчого комітету, з міського бюджету на заміну електрообладнання виділено понад 1,3 млн грн.

 

В Ірані помер "найбрудніший чоловік у світі" після першого миття за 60 років

Вівторок, 25 жовтня 2022, 18:17

В Ірані помер відлюдник Аму Хаджі, який не приймав душ понад 60 років і курив люльку, набиту екскрементами тварин.

Чоловік, якого називали "найбруднішою людиною у світі", помер у селі Дейга в південній провінції Фарс.

Йому було 94 роки, повідомляє The Guardian з посиланням на іранське державне інформагентство IRNA.

Кілька місяців тому односельці Аму Хаджі вмовили його помитися вперше за довгий час.

 

В Ірані помер 94-річний Аму Хаджі, якого вважали "найбруднішим" у світі

У 2014 році Аму Хаджі розповів журналістам Tehran Times, що пережив "емоційні невдачі в молодості", через що відмовився митися.

Чоловік жив у шлакоблоковій халупі і не мився з водою та милом понад 60 років.

Хаджі їв збитих на дорозі тварин, пив несвіжу воду, курив люльку, наповнену екскрементами, і вважав, що миття зробить його хворим.

 

Фото: AFP

На фотографіях видно, що тіло Аму Хаджі було покрите сажею.

У чоловіка не було сім’ї, але односельці намагалися дбати про нього.

Кілька місяців тому вони вмовили Аму вперше помитися, а 23 жовтня чоловік помер.

 

Нещодавно чоловіка вмовили прийняти душ вперше за 60 років

Після смерті Хаджі неофіційним "рекордменом" може стати Кайлаш "Калау" Сінгх з Індії, який також не мився понад 30 років.

Олена Барсукова

 

ПВК "Вагнера" масово набирає з в'язниць хворих на ВІЛ та гепатит, їх маркують браслетами

Вівторок, 25 жовтня 2022, 11:09

ФОТО: ГУР

Російська ПВК "Вагнер" почала масово набирати в’язнів для війни в Україні, які страждають на тяжкі інфекційні захворювання, зокрема, ВІЛ та гепатит C, явище вже набуло масового характеру.

Джерело: пресслужба ГУР

Деталі: Про масовий характер свідчить той факт, що лише з однієї виправної колонії №5 в селищі Металострой Ленінградської області набрали понад сотню в’язнів з підтвердженим ВІЛ або гепатитом С.

Для "маркування" інфікованих бойовиків, командування "вагнерівців" змушує їх вдягати на руку червоні браслети у випадку наявності ВІЛ, та білі - у випаду гепатиту.

За даними розвідки, серед бойовиків зростає обурення такою ситуацією. Відомо, що російські медики системно відмовляються надавати допомогу пораненим з гепатитом або ВІЛ.

В Україні вже виявлено полонених бойовиків з ВІЛ та гепатитом, які підтверджують інформацію про масове "рекрутування" інфікованих в’язнів до ПВК "Вагнер" .

Що було раніше: На початку вересня у мережі з’явилося відео, на якому наближений до Владіміра Путіна олігарх Євгєній Прігожин, що також організував так зване ПВК "Вагнер" особисто закликає російських в’язнів воювати в Україні.


 

Знайденого у Куп’янську пораненого пса забрав до себе італійський тенор Андреа Бочеллі

Вівторок, 25 жовтня 2022, 10:57

Пса Джека, якого знайшли у звільненому ЗСУ місті Куп’янську, взяла до себе родина відомого італійського тенора Андреа Бочеллі.

Тварину забрали Андреа та його син Амос, розповідає депутат Київської міської ради Олесь Маляревич, який знайшов пса разом з тероборонівцем Юрієм Федоренком.

Собака опинився в окупації, де майже втратив слух внаслідок вибухів та отримав невелике осколкове поранення на спині.

Олесь Маляревич розповів про пса американському другу Амеду та брату, який живе за кордоном.

Фото: Олесь Маляревич

"Вони періодично відвідують нас та активно підтримують в різних військових питаннях. Я попросив захопити з собою мішечок корму для Джека. Через декілька днів відбулась доленосна зустріч Джека з Амедом, де він одразу запропонував знайти Джеку новий безпечний дім і знайшов", – розповідає депутат.

Собаку привезли до Києва на мікроавтобусі. Також тварині зробили операцію з видалення уламку. Зі столиці чотирилапого завдяки волонтерам відправили в Італію, де його зустріла нова сім’я, а саме Андреа та його син.

Яна Осадчажурналіст

 

ЄС хоче цьогоріч створити платформу для відновлення України

Вівторок, 25 жовтня 2022, 10:54

У Євросоюзі розраховують на запуск координаційної платформи для втілення плану з відновлення України до кінця цього - початку наступного року.

Про це президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила на відкритті Міжнародної експертної конференції щодо відновлення, відбудови й модернізації України у Берліні 25 жовтня.

Як наголосила фон дер Ляєн, Україна потребує термінової допомоги для відновлення вже зараз, та нагадала про результати конференції у Лугано щодо плану відновлення України. А саме, що такий план видбудови визначатиметься самою Україною та буде заснований на принципах прозорості, реформ, підзвітності та верховенства права, демократії, ґендерної рівності, інклюзивності та сталості.

Аби втілити плани в реальність, продовжила президентка ЄК, останні місяці міжнародні партнери обговорювали створення координаційної платформи. На переконання фон дер Ляєн, платформа повинна запрацювати як найшвидше: "бажано, до кінця цього або на початку наступного року".

Крім того, Єврокомісія заявила про готовність надати секретаріат для запуску такої платформи, адже "ми хочемо, щоб робота розпочалася та була виконана".

Нагадуємо:

Країни Євросоюзу обговорюють надання Україні щомісячної фінансової допомоги у 1,5 млрд євро, таким чином допомога у 2023 році очікується на рівні 18 млрд євро.

У швейцарському Лугано Україна презентувала план післявоєнного відновлення на суму понад 750 млрд доларів, який включатиме 850 проєктів для відбудови країни

ДАНА ГОРДІЙЧУК

 

Ріші Сунак офіційно став прем’єр-міністром Британії

Вівторок, 25 жовтня 2022, 10:52

РІШІ СУНАК. ФОТО GETTYIMAGES.COM

Король Британії Чарльз ІІІ попросив колишнього міністра фінансів Ріші Сунака сформувати уряд.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Sky News.

Король прийняв Ріші Сунака у Букінгемському палаці.

Сунак став 57-м прем'єр-міністром Британії. Він є третім прем'єром цього року і увійде на Даунінг-стріт як наймолодший глава уряду за останні два століття.

Перед цим попередниця Сунака Ліз Трасс прибула до короля на аудієнцію, щоб офіційно заявити про свою відставку. Король відставку прийняв. На посаді глави уряду Ліз Трасс пробула 49 днів.

Нагадаємо, Трасс минулого тижня оголосила про відставку після шести тижнів перебування на посаді, й розпочалися вибори нового лідера Консервативної партії.

У понеділок стало відомо, що Пенні Мордонт відкликала свою кандидатуру на посаду очільниці торі, у результаті чого її автоматично посів колишній міністр фінансів Ріші Сунак.

42-річний Сунак входить до списку 250 найбагатших британців, значною мірою він потрапив туди завдяки дружині Акшаті Мерті, яка є дочкою індійського бізнесмена-мільярдера Нараяні Мерті.

У політиці Сунак перебуває з 2015 року і до призначення прем’єром він встиг попрацювати в парламентському комітеті з питань екології та міністерствах житлобудування й фінансів (останнє він очолював з лютого 2020 по липень 2022 року).


 

Віялові відключення: Укренерго у вівторок обмежує електропостачання у всіх областях

Вівторок, 25 жовтня 2022, 10:44

Диспетчерський центр НЕК "Укренерго" у вівторок, 25 жовтня, вимушено застосував графіки обмеження для промислових та інших категорій споживачів у всіх регіонах України.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Обмження були застосовані для стабілізації роботи енергосистеми.

У НЕК пояснили, що примусові обмеження споживачів електроенергії – повністю контрольований захід, який дозволяє знизити навантаження на електромережі та дає можливість збалансувати роботу енергосистеми.

Також споживачам нагадали про необхідність зниження споживання світла в години пік.

"Свідоме зниження споживання електроенергії, особливо в години ранкового та вечірнього піку споживання (6:00-11:00 та 17:00-13:00), зменшує ризик перевантаження в мережах та застосування обмежень споживачів", – додали в "Укренерго".

Також українців закликали свідомо та ощадливо підходити до споживання електроенергії, не вмикати в мережу одночасно два або більше потужних електроприладів. А також за можливості перенести користування деякими з них на нічний період (пральні машини, бойлери, обігрівачі тощо).

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

У замку "Паланок" замість угорського турула поставили Тризуб

Вівторок, 25 жовтня 2022, 10:40

ТРИЗУБ НА ТЕРИТОРІЇ ЗАМКУ ПАЛАНОК ЗАМІСТЬ УГОРСЬКОГО ТУРУЛА, ФОТО З TELEGRAM АНДРІЯ БАЛОГИ

У замку "Паланок" у місті Мукачеве замість угорського символа – містичного птаха турул – встановили Тризуб, що є малим державним Гербом України.

Джерело: мукачівський міський голова Андрій Балога

Пряма мова Балоги: "Сьогодні на знаковому для нашої громади та всього Закарпаття місці, на території замку "Паланок", на честь наших героїв захисників та захисниць, встановили наш національний символ, малий Державний Герб України – Тризуб".

 
Замок Паланок, турула замінили тризубом
БУЛО І СТАЛО

Деталі: Балога зазначив, що зараз твориться історія нової України, а друзі й вороги нашої держави мають знати, що "Україна єдина, як ніколи, а українці від Сходу до Заходу стають лише сильнішими та будуть боротись за Україну до кінця, до перемоги".

Цьому передувало: 13 жовтня Мукачівська міська рада доручила місцевому історичному музею провести демонтаж із бастіону "Паланку" орла-турула і замінити його на тризуб.

Через це міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто викликав тимчасового повіреного у справах України. За словами угорського міністра, "справедливий підхід" глави Закарпатської обласної державної адміністрації Віктора Микити "повністю контрастує з тим, що зараз зроблено на рівні провокації".


 

27 000 гривень шахраї викрали з картки тернополянки

Вівторок, 25 жовтня 2022, 10:39

Жінка сплутала офіційний сайт банківської установи з фішинговим і втратила 27 тисяч гривень.

Зі слів потерпілої, їй потрібно було провести деякі операції на офіційному сайті фінансової установи, і вона через телеграм вирішила пошукати посилання на веб-ресурс банку. Проте помилилася, ввійшовши на фішинговий сервіс. Щойно ввела свої дані, як помітила, що відбувається рух коштів. За короткий час зловмисники викрали з картки тернополянки 27 тисяч гривень.

Поліцейські застерігають : завжди звіряйте адресу отриманого посилання з адресою справжнього сайту.

Встановіть хороший антивірус. Окрім захисту від фішинг-атак, він має багато корисних функцій збереження персональних даних — не дає шахраям перехоплювати повідомлення з кодами, закриває доступ до програм, що крадуть дані з онлайн-банків тощо.

Налаштуйте двофакторну автентифікацію на всіх важливих ресурсах — банківських додатках, пошті, в соцмережах. Так шахраї не зможуть зайти в обліковий запис, навіть маючи логін і пароль, тому що система надсилає сповіщення на мобільний телефон власника, коли здійснюється спроба входу з іншої IP-адреси.

Багато хто використовує один пароль до всіх акаунтів. Здійснивши злом у соцмережі, шахраям буде просто увійти до всіх інших облікових записів. Намагайтеся використовувати різні паролі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають - легких грошей в інтернеті заробити не можна!

Вівторок, 25 жовтня 2022, 10:37

Жителька Чортківського району віддала шахраям дві тисячі гривень. Від втрати ще кількох тисяч її врятувало відсутність коштів на електронному гаманці. Про шахрайську схему потерпіла повідомила в відділення поліції №3 Гусятина.

У ході перевірки стало відомо, що 26-річна жінка в інтернет месенджері "Telegram" знайшла групу, де невідомі люди пропонують легкий заробіток. Єдина умова - стартовий депозит, який примножиться у десять разів. Остаточна сума заробітків залежить від вкладених коштів. Людей запевнили, що при бажанні вони можуть вивести і стартовий депозит, і зароблене.

Жінка вклала 2 тисячі гривень, але за кілька годин "бізнесмен" повідомив, що, якщо вона хоче отримувати в майбутньому солідні заробітки, потрібно сплатити ще й комісію, а це 4 тисячі гривень.

Жителька Чортківщини не мала на рахунку необхідної суми і сказала про це співрозмовнику. Останній видалив одразу переписку і зв'язатися з ним потерпіла не змогла.

За допомогою жінка звернулася до поліції. По даному факту проводиться перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оперативники встановили причетність раніше судимого жителя Тернополя до двох квартирних крадіжок, вчинених шляхом вільного доступу

Вівторок, 25 жовтня 2022, 10:36

У обох випадках зловмисник проник до чужих помешкань через незачинені вхідні двері. За вчинене йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

До співробітників Тернопільського райвідділу поліції надійшло повідомлення від 52-річної жительки обласного центру про те, що невідома особа викрала з її квартири сумку, в якій були документи та гроші – 3 000 гривень та 50 доларів.

Як встановили правоохоронці, злодій скористався тим, що потерпіла, зайшовши до помешкання, не зачинила вхідні двері на ключ. Сумку жінка залишила в коридорі і не почула, як до квартири зайшов невідомий та виніс її майно.

У ході оперативних заходів співробітники кримінальної поліції встановили, що до крадіжки причетний 50-річний житель Тернополя. Чоловік вже неодноразово був судимий за майнові злочини.

Поліцейські з’ясували, що фігурант нещодавно вчинив ще одну схожу крадіжку – з незачиненої квартири викрав ще одну жіночу сумку.

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці застерігають громадян: зачиняйте вхідні двері на ключ, навіть, якщо перебуваєте вдома. Не залишайте у коридорі біля дверей сумки, гаманці, мобільні телефони та інші цінні речі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільські поліцейські навчалися долати стресові ситуації

Вівторок, 25 жовтня 2022, 10:34


Спеціальні навчання у рамках Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки систематично організовують поліцейські психологи ГУНП в Тернопільській області для особового складу поліції.

Швидко реагувати та приймати вірні рішення у стресових ситуаціях - такі навички 24 жовтня опановували на тренінгу слідчі, дільничні інспектори та працівники групи реагування патрульної поліції.

Учасники вивчали теоретичні та практичні знання у сфері надання першої психологічної допомоги в кризових станах, відпрацьовували алгоритм швидкої адаптації до різного роду стресових ситуацій, тактику спілкування з особами, котрі потребують психологічної допомоги. Особливу увагу приділили наданню допомоги під час екстремальних ситуацій, пов’язаних з військовими діями.

Зі слів тренера-психологині Алли Корнатої, вміння допомогти громадянам долати пов’язаний із війною стрес та наслідки пережитих травматичних подій є важливим аспектом в роботі працівників поліції. Психологічні тренінги сприятимуть зміцненню психологічної стійкості правоохоронців та покращенню їх професійних навичок.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

тернопільські поліцейські навчалися долати стресові ситуації
 

В Івано-Франківську школяр розробив дрон-розвідник для пошуку мін. ФОТО

Понеділок, 24 жовтня 2022, 13:31

В Івано-Франківську учень випускного класу Юрій Тумир розробив дрон-міношукач для українських військових.

Про це повідомив мер міста Руслан Марцінків у Telegram.

Юрій – одинадцятикласник та учень природничо-математичного ліцею. Свою розробку франківський школяр продемонстрував під час IV Всеукраїнського STEAM-фестивалю.

За словами хлопця, спочатку у нього виникла ідея створити машинку, яка шукає міни. Проте згодом "методом спроб і помилок" підлітку вдалося розробити квадрокоптер. Для цього він використав технологію 3D друку.

Фото: Руслан Марцінків

За словами учня, координацію пристрою можна регулювати за допомогою додатка.

"Тобто, дрон летить по наперед заданому маршруту в додатку, проводить обстеження території, позначає на яких координатах розташовані міни", – пояснює Юрій.

Ба більше, винахід Тумира оснащений системою розпізнавання розміру та типу міни.

"Тобто сапер відкриває свій додаток та бачить де розташовані міни, які вони, і працює над розмінуванням", – наголошує юний винахідник.

Мер міста відзначає, що учасники STEAM-фестивалю – патріоти, які допомагають українським військовим. Наприклад, розробка Юрія може стати у нагоді під час розвідки території.

Фото: Руслан Марцінків

IV Всеукраїнський STEAM-FEST – захід, участь у якому беруть команди з учнів та педагогів, що спільно розробили інноваційні проєкти з природничих наук, технологій, інженерії, мистецтва і математики.

Фото: Руслан Марцінків

Нагадаємо, український студент Київського політехнічного інституту Ігор Клименко став найкращим студентом у світі за версією Global Student Prize 2022. Клименко створив дрон-міношукач.

Діана Кречетова

 

У Києві вимагають перейменувати площу Перемоги та знести обеліск

Понеділок, 24 жовтня 2022, 13:17

Кияни вимагають від місцевої влади перейменувати площу Перемоги та прибрати з неї обеліск із зіркою.

Відповідна петиція набрала необхідну кількість голосів на сайті Київської міської державної адміністрації.

Зокрема автор петиції Ярослав Воропай пропонує назвати площу історичною назву – Галицькою, оскільки дорога на ній вела на захід України.

Свою нинішню назву площа отримала у 1952 році, таким чином у СРСР відзначили перемогу у Другій світовій війні.

Площа Перемоги у Києві. Фото: Вікіпедія

"Обеліск на площі перемоги не має ніякої історичної та естетичної цінності. Це просто істукан який тут залиши радянські окупанти", – зазначає автор петиції.

Окрім цього, замість обеліска із зіркою у петиції пропонується створити сквер та озеленити територію довкола нього.

Нагадаємо, раніше у столиці після суперечок у Київраді все ж вдалось перейменувати вулицю Московську, вона тепер має назву Князів Острозьких.

Також у Мінкульті анонсували намір змінити герб СРСР на щиті Батьківщини-матері на тризуб, малюнок якого виберуть через конкурс.

 

"єОселя" замість "іпотеки Зеленського". Хто зможе взяти кредит на квартиру під 3%

Понеділок, 24 жовтня 2022, 10:40

UNSPLASH
Як уряд планує вирішити житлову проблему українців, чим відрізняється нова програма від старої та хто зможе скористатися пільговою іпотекою?

Запущена в березні 2021 року державна програма "Доступна іпотека 7%", більш відома як "Іпотека Зеленського", не виправдала очікувань. Причина – вимоги банків до позичальників сильно відрізнялися від умов, які озвучував уряд.

За 2021 рік банки видали 10,8 тис іпотечних позик на 8,9 млрд грн. Сюди входять усі іпотечні банківські продукти, а не лише пільгова програма.

Середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами впродовж 2021 року становила 16,5% на первинному ринку і 13,8% – на вторинному. За даними джерел ЕП, 60-70% клієнтів банки відмовили у видачі "Доступної іпотеки".

Через війну проблема загострилася, тож уряд оновив програму. На початку жовтня в тестовому режимі запустили іпотечну програму "єОселя".

Повністю цифрова іпотека

Придбати житло під 3% річних з 1 жовтня можуть певні категорії громадян, які не мають домівки або хочуть покращити умови життя. Претендувати на участь у проєкті можуть військовослужбовці, правоохоронці, лікарі, освітяни та науковці. Для всіх інших категорій громадян з 1 січня 2023 року діятиме ставка 7%.

Стандартний стартовий внесок становитиме 20% від оціночної вартості обраного житла. Термін виплат – від одного до 20 років.

На купівлю якого житла можуть розраховувати українці в рамках програми "єОселя"? Незалежно від того, застосовуватиметься ставка 3% чи 7% річних, одна особа може претендувати на купівлю максимум 52,5 кв м житла.

На кожного члена родини цей ліміт збільшуватиметься на 21 кв м. Тобто двоє людей зможуть придбати до 73,5 кв м, троє – до 94,5 кв м. Якщо позичальник хоче збільшити дозволену кількість "квадратів", то він повинен сплатити більший перший внесок. На скільки саме – вирішуватимуть банки.

Придбати в кредит пентхаус на пільгових умовах не вийде. Для кожного регіону встановлені максимальна ціна квадратного метра та загальна вартість житла.

Наприклад, у Києві вартість квадратного метра обмежена 46,7 тис грн, а максимальна сума кредиту становить 2,45 млн грн. Для Львова – 39,8 тис грн та 2,09 млн грн, для Одеси – 38,3 тис грн та 2,01 млн грн відповідно.

Надіслати заявку на іпотеку можна через портал "Дія" або мобільний додаток. Система автоматично підтягне необхідну інформацію з реєстрів і направить потрібні документи в банк, з яким і укладатиметься договір.

У разі купівлі квартири на вторинному ринку "Дія" автоматично оцінить майно за допомогою сервісу автоматичної оцінки нерухомості, розробленого Фондом державного майна. Такий функціонал обіцяють запровадити впродовж року.

За бажанням позичальника оформлену в "Дії" заявку можна буде надіслати одному чи кільком банкам. У разі схвалення заявок кількома установами покупець квартири зможе обрати ту, що пропонує найкращі умови: менший розмір першого внеску чи довший термін дії договору іпотеки.

Уряд запустив програму в тестовому режимі. Повноцінний запуск планувався в другій половині жовтня, проте є затримка з боку Міністерства цифрової трансформації. На першому етапі планується видати близько 1,5 тис позик.

Чим відрізняється "єОселя" від "Доступної іпотеки"

Ключова відмінність нової програми від старої – джерело фондування. У програмі "Доступна іпотека 7%" українців кредитували банки, яким уряд з держбюджету компенсував різницю між ринковою та фактичною ставками. Компенсація здійснювалася через Фонд розвитку підприємництва.

У цьому полягала основна небезпека для споживачів. Якщо через рік уряд у бюджеті не передбачить кошти для компенсації різниці між ставками, то позичальники будуть змушені платити повну ставку.Зараз ставки за іпотекою в приватних банках становлять 11,5-24,7% річних, у державних – до 10%.

За програмою "єОселя" банки кредитуватимуть громадян не власними грішми, а коштами державної Української фінансової житлової компанії. Як це буде?

Наприклад, позичальник звертається до банку для оформлення іпотечного договору на купівлю квартири вартістю 2 млн грн. Банк передає цю інформацію "Укрфінжитлу", яке переказує 2 млн грн банку, а той – продавцеві нерухомості.

Людина повертатиме цю суму банку, а він переказуватиме її держкомпанії. Звісно, з відсотками. За такої схеми прибуток отримають і банк у вигляді 4% за функції посередника, і держава у вигляді 3%. Так і формуються 7% річних.

Що стосується пільгових умов для певних категорій громадян, то, очевидно, 3% річних отримуватиме банк, а державна компанія повертатиме вкладені кошти.

Фінансового ресурсу в "Укрфінжитла" зараз достатньо, аби видати 20 тис іпотечних кредитів. У вересні уряд збільшив статутний фонд компанії на 20 млрд грн. Статутний фонд компанії може наповнюватися з державного бюджету, шляхом випуску та монетизації облігацій, грантів, кредитів МФО.

За задумом авторів, такий механізм фінансування гарантуватиме стабільний розмір ставки за кредитом протягом усього терміну виплати заборгованості.

Як з'явилися цифри 3% і 7% при виборі розміру ставок кредитування? Один із співавторів програми розповів ЕП, що обидві цифри обґрунтовані. Для розрахунку брали середні розміри орендної плати за квартири в різних регіонах.

"Ми зробили ставки такими, щоб щомісячна сума виплат за кредитом не перевищувала місячну орендну плату за квартиру. Так ми спонукатимемо купувати квартири тих, хто вагається", – пояснює співрозмовник ЕП.

Ставку 7% він вважає "дуже приємною" в українських реаліях, особливо зважаючи на те, що інфляція в Єврозоні становить 9%, а в США – понад 8%. Чи не занадто малий заробіток при обліковій ставці 25%? Проєкт орієнтований, передусім, на соціальну та економічну підтримку громадян, каже співрозмовник.

Задоволені забудовники

Суттєве оновлення державної програми – це можливість інвестувати в будівництво житла та купувати квартири в старих будинках. За умовами минулої програми, отримати іпотеку можна було лише на готові квартири в будинках, введених в експлуатацію за останні три роки.

Під цю умову підпадало небагато квартир, оскільки вони купувалися ще на етапі будівництва. Тоді співрозмовники ЕП зазначали, що таку норму прописали в інтересах забудовників, яким потрібно було продати неліквідні квадратні метри.

Можливість отримати іпотеку на незбудоване житло поставить логічне питання про стимулювання попиту в інтересах забудовників в умовах війни. За даними джерел ЕП, у Києві попит на інвестування в новобудови з 24 лютого впав на 90%. Деякі девелопери за вісім місяців війни не продали жодної квартири.

Розробники програми відкидають версію про лобіювання інтересів забудовників. За їхніми словами, програма має лише соціальну місію, покликану вирішити житлову проблему для сотень тисяч українців.

"Ну приберемо ми можливість брати іпотеку на квартири, що будуються, і хто від цього виграє? Хай звинувачують у лобізмі забудовників, нам важливіше запустити економіку", – каже один з розробників програми.

Він додає, що рішення про допуск девелоперських компаній до участі в програмі ухвалюватимуть банки. "Банк – це колегіальний орган зі своїми кредитними комітетами та комплаєнсом. Система не дозволить у ручному режимі обирати забудовника для участі в програмі", – переконує співрозмовник видання.

Важливою передумовою запуску іпотеки на незбудоване житло було ухвалення законопроєкту №5091. Підписаний президентом документ запроваджує гарантування речових прав на майбутні об'єкти нерухомого майна.

"До ухвалення цього закону майнові права на нерухомість НБУ оцінював нулем. Віднині до обʼєктів, які будуть споруджені, застосовується коефіцієнт 0,5, що дозволяє банкам формувати менше резервів", – пояснює співавтор програми.

У рамках підготовки проєкту програми оновленої іпотеки уряд не раз збирав великих забудовників і слухав їх пропозиції. Девелопери давно мріяли про доступну і масову іпотеку, яка б збільшила обороти їхнього бізнесу.

За інформацією джерел ЕП, в обмін на прийнятні умови іпотеки забудовники погодилися перейти на нову модель сплати податків. Як відомо, зараз девелопери використовують податково-оптимізаційні механізми – інститути спільного фінансування, попередні договори купівлі-продажу, деривативи.

Як стало відомо ЕП, у разі повноцінного запуску іпотеки забудовники готові платити в казну держави 2% від доходів. Параметри нового податку ще обговорюються, поки що це попередня домовленість.

Мецгер повертається?

За інформацією співрозмовників ЕП, на посаду голови "Укрфінжитла" претендує Євген Мецгер – колишній голова правління Укрексімбанку, який прославився побиттям журналістів "Радіо свобода" у власному кабінеті.

Джерела ЕП кажуть, що Мецгер та його команда – ключові співавтори нової іпотечної програми. Мецгер працює радником віцепремʼєрки – міністерки економіки Юлії Свириденко та міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

Співрозмовник ЕП в Мінекономіки повідомив, що питання призначення Мецгера ще не вирішене. В уряді говорять про фаховість банкіра і цінують його експертизу в запуску великих державних програм у сфері економіки.

Водночас у Кабміні побоюються репутаційних втрат через історію з побиттям журналістів. Останнє слово скаже наглядова рада "Укрфінжитла".


 

У понеділок в столиці та семи областях України тимчасово не буде світла

Понеділок, 24 жовтня 2022, 10:22

У столиці та ще семи областях України у понеділок запроваджені тимчасові відключення електропостачання, необхідні для ремонту пошкодженого внаслідок російських обстрілів обладнання.

Про це повідомляє пресслужба Укренерго.

Так, відключення стосуватимуться Харківської, Полтавської, Сумської областей. При цьому найбільший обсяг обмеження буде застосовано у Києві та Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській областях.

Оператор системи передачі нагадує, що це допоможе знизити навантаження на електромережі та дасть енергетикам час для ремонту пошкодженого росіянами обладнання.

Укренерго закликає не вмикати багато приладів одночасно, аби відключення були коротшими або їх не було взагалі. Наприклад, вмикати одну лампу разом із певним приладом: якщо працює духовка, не вмикати в цей час чайник тощо. Це не стосується зарядних пристроїв телефонів – вони не споживають багато енергії.

Читайте також: "У нас не може бути якогось армагеддону, що усе розіб'ють і все згасне". Голова "ДТЕК" про удари по енергосистемі

Підтримати енергетичний фронт може кожен. Все, що треба знати про економію електроенергії

Нагадуємо:

Після того, як минулого тижня Росія почала масово атакувати енергетичну інфраструктуру України, у низці міст почалися віялові відключення. Українців закликають не використовувати потужні енергоприлади у пікові години навантаження, аби уникнути подальших відключень.

У неділю віялові відключення застосовували у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях.

В Укренерго подякували українцям за заощадження електроенергії, проте ситуація в енергосистемі ще не стабілізована повністю, тож певний час застосовуватимуться обмеження постачання.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що з 10 жовтня внаслідок російських ударів було зруйновано 30% електростанцій.

ДАНА ГОРДІЙЧУК

 

Окупанти при втечі з Херсона вкрали пам’ятники Суворову та Ушакову

Понеділок, 24 жовтня 2022, 10:21

ФОТО: TELEGRAM-КАНАЛ "НИКОЛАЕВСКИЙ ВАНЁК"

Російські окупанти демонтували в Херсоні пам’ятники російським полководцям Олександру Суворову і Федору Ушакову та забрали їх з собою при втечі з міста.

Джерело: російський пропагандистський ресурс "РИА "Новости Крым"Telegram-канали

 

Деталі: Росіяни пояснюють, що вкрали пам’ятники для того, аби "зберегти унікальні твори мистецтва від обстрілів ЗСУ".

 

Погруддя Суворова у 1950 році встановили в Херсоні на 150-ту річницю його смерті.

Статуя адмірала Ушакова була встановлена 1957 року біля корпусу Херсонської державної морської академії на однойменному проспекті.

Передісторія:


 

Дорога додому вартувала жителю Заліщиків майже 12 000 гривень – чоловік потрапив у шахрайську пастку

Понеділок, 24 жовтня 2022, 10:12


Повертаючись зі столиці, 51-річний заліщинин вирішив скористатися онлайн-платформою для пошуку автомобільних попутників. Чоловік зізнається, що вперше довелося замовляти таку послугу, тому не думав, шо потрапить на гачок шахраїв.

Замовивши поїздку для себе та двох товаришів, заліщанин мав оплатити 2700 гривень. Хто знайомий з правилами онлайн-платформи, той знає – оплата здійснюється лише тоді, коли послуга надана. У потерпілого зловмисники стали вимагати передоплату. Той з картки перекинув обумовлену суму.

Зрозумівши, що вхопили «жертву» на гачок, шахраї стали видурювати більше грошей. Поставили умову, аби чоловік окремо за кожен квиток перерахував ще по 900 гривень, а отримані 2700 обіцяли повернути. Словом, у результаті – ні поїздки, ні грошей. Загальна сума втрат склала майже 12 тисяч гривень.

Поліцейські звертаються до жителів області бути вкрай обережними, замовляючи товар чи послуги онлайн.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За минулі вихідні у ДТП на Тернопільщині 1 людина загинула, а восьмеро отримали травми

Понеділок, 24 жовтня 2022, 10:11


Шість дорожньо-транспортних пригод впродовж 22-23 жовтня зареєстрували працівники поліції на дорогах Тернополя та області.

Чоловіка з тілесними ушкодженнями на дорозі о 6:30 22 жовтня в одному із сіл Вишнівецької територіальної громади виявили місцеві мешканці. Люди викликали бригаду екстреної допомоги та поліцію. Потерпілого госпіталізували в реанімаційне відділення. При попередньому огляді лікарі сказали, що травми сорокарічного чоловіка характерні удару автомобілем.

У ході проведених оперативно-розшукових заходів поліцейські розшукали водія, ймовірно причетного до автопригоди. На його автівці виявили сліди крові. Після експертизи стане відомо, чи причетний даний кермувальник до аварії.

Того ж дня об 11:20 в селі Теофіпілка під час здійснення маневру обгону не розминулися трактор МТЗ-80 з напівпричепом та Daewoo Sens. В результаті удару трактор перекинувся. До лікарні потрапили двоє пасажирів з легкового автомобіля та водій сільськогосподарської техніки.

На автодорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече близько опівдня слідчі зареєстрували чергову аварію. За попередніми даними, водій автомобіля Volkswagen passat виїхав на смугу зустрічного руху, уникаючи зіткнення з Mazda 6", водій якої здійснював маневр обгону вантажівки.  В результаті, Volkswagen врізався в Камаз 5320. 45-річний пасажир іномарки загинув на місці події. Ще одного пасажира доправили до лікарні.

23 жовтня у Тернополі після ДТП травмувався перехожий. Аварія трапилася на Руській об 11:35. Водійка автомобіля Nissan не впоралася з керуванням і врізалася в огорожу. Після цього з паркану вилетіла труба та травмувала перехожого пенсіонера.

На дорозі Татарів—Косів—Коломия—Борщів—Кам’янець-Подільський, між селами Озеряни та Ільче-Золоте Чортківського району, не розминулися автомобілі Renault Megan та Volkswagen Passat. З тілесними ушкодженнями до лікарні потрапила шестирічна пасажирка Renault.

У селі Кам’янки Підволочиської територіальної громади під колеса вантажівки DAF XF потрапила дванадцятирічна дівчина. Аварія трапилася о 16:15 на дорозі Стрий – Дніпро – Ізварине. За попередніми даними, малолітня раптово вибігла на дорогу, а кермувальник не встиг зупинитися. Дівчину госпіталізували до реанімаційного відділення.

У водіїв, причетних до автопригод, взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Усі автопригоди внесені в ЄРДР згідно з частинами 1 та 2 статті 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Захистити платіжну картку від шахраїв: прості правила, що збережуть гроші

Понеділок, 24 жовтня 2022, 10:09

Шахрай маскується під працівника банку і просить надати інформацію: за цією, вже добре відомою, схемою мешканка обласного центру втратила гроші з банківської картки.

Невідомий зловмисник зателефонував на мобільний та розповів жертві афери, що зумів зупинити несанкціоновану видачу готівки з банкомату в Києві. Опісля швидко переконав жінку змінити паролі, аби убезпечити рахунок від крадіжки. Тернополянка надала усі конфіденційні дані та допомогла кіберзлодію зняти з картки майже 11 тисяч гривень.

За фактом шахрайства поліцейські розпочали кримінальне провадження.

Головна порада — нікому не повідомляти жодні дані карток  по телефону невідомим. Справжні працівники банку не будуть просити вас надати інформацію про термін дії картки, тризначний номер на звороті картки, паролі, коди банків та мобільних операторів. Зазвичай шахраї намагаються за допомогою повідомлень або телефонних дзвінків отримати саме цю інформацію.

Якщо у вас є сумніви, хто телефонує – шахрай чи працівник, запитайте прізвище працівника банку і припиняйте розмову. Передзвоніть на офіційний номер телефону банку, який зазначено на картці.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Закликаємо учасників дорожнього руху бути уважними у темну пору доби

Понеділок, 24 жовтня 2022, 10:07

Закликаємо водіїв та пішоходів бути уважними під час дорожнього руху у зв’язку із тимчасовим обмеженням використання вуличного освітлення.

У темну пору доби чи в умовах недостатньо видимості водіям необхідно зменшити швидкість та дотримуватись безпечної дистанції.

Пішоходи повинні переходити проїзну частину на пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч. Також переконатись, що поруч немає автомобіля, адже у темну пору доби водії можуть вас не помітити.

Звертаємо увагу, згідно з Правилами дорожнього руху у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світловідбивні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

Крім того, з 1 жовтня до 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар.

 

Пляшка львівського пива із зображенням оголеного Путіна стала експонатом Британського музею. ФОТО

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 13:46

Експонатом Британського музею стала пляшка пива львівської пивоварні "Правда" із карикатурним зображенням Путіна та Медведєва.

Про це свідчить публікація на сайті музею.

Новий експонат з'явився за ініціативи кураторки Британського музею Леонори Ф. Бейрд-Сміт.

На фото – пляшка пива, що мала назву Putin Huilo. На етикетці – оголений російський диктатор, який сидить на троні та тримає на руках заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва. Якщо придивитися, то зліва можна побачити й експрезидента-втікача Віктора Януковича, що тримає в руках плакат з написом "Я легитимный, я живой".

Фото: The British Museum

В описі до експонату також йдеться:

"Пляшка з етикеткою, на якій зображено оголеного Володимира Путіна на троні з мініатюрним Дмитром Медведєвим на колінах, який тримає ядерну бомбу в оточенні танків, озброєного солдата, забризканих кров'ю машин та нафтових свердловин".

Фото: The British Museum

 

Читайте також: Військові подарували Коломийському музею писанку з уламків ракет

У коментарі кураторки на сайті Британського музею додають, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну львівська пивоварня припинила виробництво алкоголю, і почала займатися виготовленням "коктейлів Молотова" – саморобних запалювальних бомб, названих на честь В'ячеслава Молотова, який стверджував під час Другої світової війни, що "бомбардування Фінляндії – це скидання харчових продуктів".

Фото: The British Museum

"Пивоварня вирішила використовувати пляшки пива Golden Ale, яке раніше називалося "Putin Huilo" на честь популярної нецензурної футбольної кричалки, що з'явилася, коли Росія анексувала Крим у 2014 році, а оригінальна назва була змінена на "Putin", – підкреслює кураторка музею.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Собаки у Краматорську стояли в черзі, щоб поїсти. ФОТО

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 11:29

У центрі Краматорська волонтери встановили годівничку для безпритульних собак.

На ранок наступного дня, тварини вишикувались у чергу, щоб поїсти, повідомив виконавчий директор World Central Kitchen Нейт Мук.

"Я ніколи не бачив нічого подібного. Вчора ми встановили станцію вигодовування домашніх тварин у Краматорську. Сьогодні вранці українські собаки стояли в черзі, щоб поїсти", – написав він у Twitter.

Волонтер також додав фото, де собаки стоять на певній відстані одна від одної, формуючи живий ланцюжок.

Фото Нейта Мука

Під час війни власники та волонтери пухнастиків намагалась допомогти якомога більшій кількості тварин. За можливості – евакуювати.

Наприклад, Олексій Сровцев врятував з розбомбленого Ірпеня понад 200 котів та собак, а Анастасія Тиха вивозила чотирилапих з Бучі.

Вікторія Андрєєва

 

Шахрай ошукав мешканку Тернопільщини. Поліцейські застерігають не повідомляти конфіденційні дані невідомим!

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 10:25


Потерпіла родом з Донеччини, а на даний час тимчасово проживає в Чортківському районі. До неї зателефонував невідомий та представився працівником банку. Він заявив, що на банківський рахунок має надійти платіж у розмірі 4 тисячі гривень, але через технічні несправності переказ неможливий. Запевнив жінку, що зможе допомогти їх усунути в телефонному режимі.

Заявниця, очікувала надходження матеріальної допомоги, тож виконала всі вказівки псевдопрацівника банку без будь-яких підозр. У результаті з її кредитного рахунку зникли усі гроші.

Наразі поліцейські з’ясовують особу зловмисника, а також радять, як не потрапити у пастку:

не повідомляйте ваші персональні дані (ПІН-код, номер картки, логін і пароль, CVV-код) стороннім, навіть якщо вони представляються працівниками банку;

не розголошуйте коди, які приходять на ваш мобільний номер, а також не набирайте на телефоні невідомі вам комбінації цифр;

у разі, якщо ви підозрюєте, що спілкуєтеся з аферистами, завершуйте розмову та телефонуйте на "гарячу" лінію банківської установи;

Якщо вас ошукали шахраї, не зволікайте, телефонуйте в поліцію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополі проводяться профілактичні бесіди з підприємцями щодо обмежень роботи світлових вивісок в темну пору доби

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 10:24

З метою контролю та враховуючи рішення Ради оборони області при Тернопільській обласній військовій адміністрації щодо обмежень використання світлових вивісок та зовнішнього освітлення в темну пору доби, 20 жовтня дві оперативні групи з-поміж працівників Національної поліції та муніципальної інспекції міської ради, здійснювали перевірки суб’єктів господарювання за дотримання вимог.

За результатами обстежень проведено близько 100 профілактичних бесід  з підприємцями, грубих порушень не виявлено. Джерела зовнішнього освітлення у місті  також було вимкнено.

Дякуємо суб’єктам господарювання за розуміння та підтримку енергетиків, які працюють над відновленням енергетичної системи України.

Звертаємося до тернополян! Якщо ви помітили освітлення бігбордів, сітілайтів, іншої зовнішньої реклами прохання звертатися в управління муніципальної інспекції за тел.: +38 (067) 447 31 86 та +38 (073) 015 1481 (Viber) або на лінію 102.

 

Сторінка 39 з 110

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер