images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

ОВА повідомляє про вибухи на Хмельниччині, а ЗМІ - на Вінниччині

Понеділок, 17 жовтня 2022, 11:45

СЕРГІЙ ГАМАЛІЙ, ФОТО ОВА

Голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій повідомив, що в області чути звуки вибухів. Також повідомляється про вибухи у Вінницькій області.

ДжерелоГамалій у Telegram, "Суспільне"

Пряма мова Гамалія: "В Хмельницькій області чути вибухи.

Залишайтеся в укриттях!

Віримо в ППО!".

Деталі: Наразі невідомо, це приліт чи робота ППО.

Оновлено: ЗМІ пишуть, що у Вінницькій області лунали вибухи. Телеграм-канали повідомляють про декілька прильотів.

Тим часом по всій Україні тривога понад 2 години.

Нагадаємо: З вечора неділі знищено 37 дронів-камікадзе, якими Росія атакувала Україну.

РОМАН ПЕТРЕНКО 

 

У Києві зі зруйнованого дроном-камікадзе будинку врятували кота Філю.

Понеділок, 17 жовтня 2022, 11:29

Співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій врятували кота зі зруйнованого дроном-камікадзе будинку у Києві.

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Тварину витягли з-під завалів житлового будинку у Шевченківському районі. Як повідомила "УП.Життя" речниця головного управління ДСНС столиці Світлана Водолага, кота вже передали волонтерам.

"Кота врятували. Його забрали на лікування волонтери. Тварина була живою, коли її забирали. Зараз працюємо на порятунок людей", – наголошує вона.

Як написав у Facebook заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко, врятованого кота звати Філя.

Фото: Віталій Кличко

Нагадаємо, вранці 17 жовтня Росія атакувала Київ дронами-камікадзе. У столиці пролунало загалом 5 вибухів. Один з них – у житловому будинку в Шевченківському районі. Рятувальники дістали з-під завалів 18 людей, є загиблі, повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Діана Кречетова

 

"Дальність – 1000 км": Укроборонпром натякає на розробку нового українського безпілотника

Понеділок, 17 жовтня 2022, 11:27

ФОТО УКРОБОРОНПРОМУ

У держконцерні "Укроборонпром" натякнули, що завершують розробку українського ударного безпілотника з дальністю до 1000 кілометрів.

ДжерелоУкроборонпром

Дослівно: "Дальність — 1000 км, вага бойової частини — 75 кг. Завершуємо розробку.

Сьогодні Київ вчергове зазнав атаки ударних безпілотників "Герань-2", відомих як "Шахед-136". Більшість ворожих БПЛА були успішно знищені. На жаль, не всі.

ЗСУ перемагають на полі бою, а тому атаки повітряними "мопедами" – ніщо інше, як агонія російської федерації. Залякування, терор цивільних мирних людей – їхні ниці методи.

Укроборонпром працює у посиленому режимі з часу повномасштабного вторгнення. Ми практично нічого вам не розповідаємо (так треба, повірте), але це "нічого" успішно працює на полі бою, а ще деяке "нічого" раз за разом проходить успішні випробування".

 

Псевдобанкір ошукав жителя Тернопільщини

Понеділок, 17 жовтня 2022, 10:52

Правоохоронці області задокументували факт шахрайства вчинений щодо мешканця Хоросткова. Чоловік повірив додзвонювачу, повідом омив персональні дані та втратив майже 60 000 гривень.

До заявника зателефонував невідомий та представився співробітником банку. Він ввійшов в довіру та під приводом здійснення банківських операцій дізнався конфіденційну інформацію. Як тільки краянин поставив слухавку. То отримав сповіщення про списання коштів. З кредитки аферист зняли 48546 гривень, а з поточного рахунку майже 11000 гривень.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують краянам ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські задокументували шахрайство з виплатами грошової допомоги: проводяться розшукові заходи

Понеділок, 17 жовтня 2022, 10:51


7000 гривень зникло з карткового рахунку мешканки обласного центру. Заявниця намагалася оформити грошову допомогу для внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану, а потрапила в шахрайську пастку.

Як правило аферисти дільб за вже провіреною схемою: вони розсилають SMS-повідомлення з інформацією про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям. В повідомленні шахраї вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

В таких випадках аферисти використовують фішинг. Громадяни, вказуючи конфіденційні дані на підозрілих ресурсах, автоматично передають їх шахраям. Після чого зловмисники без труднощів привласнюються гроші.

Від такої афери й потерпіла 55-річна заявниця. За даним фактом слідчі Тернопільського РУП розпочали кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) ККУ.

Правоохоронці закликають громадян бути пильними та радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту - один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не потрібно вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські задокументували шахрайство з виплатами грошової допомоги: проводяться розшукові заходи
 

На дорогах Тернопільщини у ДТП травмувалися люди

Понеділок, 17 жовтня 2022, 10:48

Одна людина загинула, а троє з травмами потрапили до лікарні - наслідки дорожньо-транспортних пригод на дорогах Тернополя та області впродовж 14-16 жовтня.

Про перекинутий транспорт та непритомного кермувальника 14 жовтня на лінію "102" надійшло повідомлення від жительки Скалатської територіальної громади. На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, водій їхав на саморобному транспорті пасовищем за селом Криве. Проте не впорався з керуванням, заїхав в канаву, наповнену водою, і там перекинувся. 58-річний чоловік загинув на місці аварії. Даний факт внесений в ЄРДР відповідно до ч.2 ст 286 ККУ.

Порушення правил безпеки дорожнього руху інкримінують працівники поліції і 37-річному жителю Чорткова. 15 жовтня чоловік, керуючи скутером Honda, не врахував дорожніх умов та допустив зіткнення з припаркованим на узбіччі автомобілем марки Volkswagen. В результаті удару скутериста госпіталізували до відділення інтенсивної терапії.

Ще одну автопригоду 16 жовтня зареєстрували поліцейські у Тернополі. На вулиці Степана Будного водій автомобіля Volkswagen Touareg врізався в Volkswagen Golf під керуванням жительки Козівського району. Кермувальницю та її 9-річного сина бригада екстреної меддопомоги доправила до лікарні.

Винуватець ДТП попередньо перебував у стані алкогольного сп'яніння. У нього відібрали зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Даний факт внесений в ЄРДР згідно з ч.1 ст. 286-1 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння) ККУ.

По всіх автопригодах триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 

 

на дорогах тернопільщини у дтп травмувалися люди
на дорогах тернопільщини у дтп травмувалися люди
на дорогах тернопільщини у дтп травмувалися люди
 

У порушника комендантської години поліцейські виявили згорток з наркотичною речовиною

Понеділок, 17 жовтня 2022, 10:42

Правопорушника поліцейські виявили на залізничному вокзалі Тернополя близько опівночі. Чоловік поводився підозріло та при появі працівників поліції почав нервувати.

Правоохоронці підійшли, аби встановити його особу та дізнатись причину порушення комендантської години. Під час поверхневої перевірки у нього знайшли паперовий згорток із речовиною рослинного походження зеленого кольору, схожою на марихуану.

Правопорушник – 24-річний житель Тернополя. Хлопець раніше неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності.

Вилучене направили на експертизу. Поліцейські встановлюють звідки тернополянин взяв заборонені речовини та з якою метою зберігав.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 309 ККУ. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до обмеження волі строком до п’яти років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Благодійну марку «Слава Збройним Силам України» урочисто погасили у Тернополі (ФОТО)

П'ятниця, 14 жовтня 2022, 11:10

Благодійну марку «Слава Збройним Силам України» урочисто погасили у Тернополі (ФОТО)
У День захисників та захисниць України, 14 жовтня, у Тернополі погасили благодійну марку «Слава Збройним Силам України!».

Марковий аркуш «Слава Збройним Силам України!» складається з 6 поштових марок з ілюстраціями військовослужбовців. Кожна з них відображає окремий вид збройних сил та окремий рід українських військ.

Також окрім марок буде випущено 6 конвертів з емблемами військ, 6 карток та конверт «Перший день».

Тираж маркового аркуша – 1 мільйон примірників.

Частину коштів, зібрану з продажу марки, спрямують на допомогу українським військовим.

 

marka_sl6.jpg

marka_sl1.jpgmarka_sl11.jpg

marka_sl13.jpg

marka_sl12.jpg

 

На Тернопільщині за ухилення від мобілізації розпочато 94 кримінальні провадження

П'ятниця, 14 жовтня 2022, 11:09

На Тернопільщині за ухилення від мобілізації розпочато 94 кримінальні провадження
З початку війни правоохоронці Тернопільщини розпочали  94 кримінальні провадження за ст. 336 КК України (Ухилення від призову за мобілізацією).

З вказаної  кількості вже 12 скеровано до суду з обвинувальними актами та у 30 кримінальних провадженнях триває досудове розслідування.

Не чекаючи результатів кримінального переслідування, 9 призовників пішли добровільно служити до лав ЗСУ та провадження щодо них вже закриті.

Хочемо застерегти тих, хто сподівається на «легке покарання» за ст. 336 КК України. Ухилення від мобілізації карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Пам’ятаймо, що Перемога у цій  війні залежить від кожного українця, тому слід максимально зосередитися на вкладі у неї, а не ховатися за спинами інших!

 

У Чорткові зароблятимуть на використаних пластикових пляшках

П'ятниця, 14 жовтня 2022, 11:08

У Чорткові зароблятимуть на використаних пластикових пляшках
У Чортківській громаді вирішили зробити вулиці чистішими та заодно заробити.

Як повідомили у міськраді, пластикові пляшки будуть збирати, пресувати та продавати.

Для цього днями придбали спеціальне обладнання за 100 тисяч гривень.

"Протягом тижня прес повинен надійти до Чорткова. У нього окремо закидатимуть білі пляшки, окремо сині, окремо кольорові – адже так потім вигідніше продавати. Він декілька разів стискатиме пляшки, допоки не вийде своєрідний пластиковий тюк. За одну годину придбаний прес здатний зробити від 4 до 6 таких тюків. Вага одного може сягати до 180 кг", – зазначили у мерії.

Паралельно шукають переробне підприємство, якому будуть збувати сировину.

У міській раді додають, що кожну хвилину у світі продається мільйон напоїв у пластиковій тарі. З середини XX століття пластику виготовили 8,3 млрд тонн, і тільки 9% від цієї кількості пішло на переробку.

В Україні статистика ще гірша – 96% всіх відходів відправляють на сміттєві полігони. Але ж пластикова пляшка розкладається 1000 років. Сортувати сміття в Україні почали тільки у 2018 році. І, як і в усьому світі, проблемою залишається збір і переробка пластикової тари.

 

Вночі у Тернополі впіймали п'яного водія

П'ятниця, 14 жовтня 2022, 11:00

Вночі у Тернополі впіймали п'яного водія
Порушника комендантської години, який сів за кермо напідпитку, зловили цієї ночі.

Як повідомили у Патрульній поліції, автомобіль ЗАЗ, водій якого перебував на вулиці у заборонений час, інспектори помітили близько 3-ї години на вулиці Олександра Довженка.

Охоронці порядку зупинили транспорт.

Спілкуючись з кермувальником, поліцейські виявили у нього явні ознаки алкогольного сп'яніння. Здогадки правоохоронців підтвердив прилад "Драгер", який зафіксував 2.13 проміле.

Патрульні склали на порушника протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП – керування транспортним засобом в стані сп'яніння.

Крім того, у чоловіка вилучили водійське посвідчення.

 

Голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко виступив з ініціативою про встановлення пам'ятника генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу

П'ятниця, 14 жовтня 2022, 10:59

Голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко виступив з ініціативою про встановлення пам'ятника генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу

 

0«Наше військо в час війни бере основу від традицій армії нескорених — Української повстанської армії, тому вважаю, що Роман Шухевич як її очільник має бути вшанований у нашій області. Депутатська комісія обласної ради підтримала мою ініціативу про включення до порядку денного сесії Тернопільської обласної ради питання щодо встановлення пам'ятника генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу. Дякую членам комісії за одностайно прийняте рішення», — сказав Михайло Головко.
12
 

На Луганщину звозять мобілізованих росіян, переважно засуджених – Гайдай

Четвер, 13 жовтня 2022, 12:08

МОБІЛІЗОВАНІ РОСІЯНИ. СКРИНШОТ З ВІДЕО МІНОБОРОНИ РФ

На територію Луганської області почали прибувати російські мобілізовані, переважна більшість з них – це чоловіки, які відбували покарання.

Джерело: голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ 13 жовтня

Пряма мова Гайдая: "На окуповані території завозять мобілізованих. Це ті нові мобілізовані. Це як цивільні люди, так і громадяни РФ, які відбували покарання в місцях обмеження волі, тобто зеків позвозили. І їх позвозили досить немало".

Деталі: Голова ОВА також додав, що росіяни перестали випускати цивільне населення з окупованих територій.

Гайдай вважає, що окупанти планують використовувати українських мешканців як живий щит для своїх вояків.


 

В Україні з'явився додаток "єППО", щоб повідомляти про ракети чи дрони ворога

Четвер, 13 жовтня 2022, 12:06

В Україні з’явився застосунок "єППО", за допомогою якого можна повідомити про переміщення російських повітряних цілей.

Через "єППО" українських військових можна сповістити про ракету, дрон, літак чи гелікоптер ворога.

Застосунок створила конструкторська група "Технарі", повідомляє один із розробників Геннадій Сульдін.

"Тепер кожен громадянин України може долучитись до протиракетної та протиповітряної оборони нашого Неба", – написав він.

Android-версія додатка вже пройшла верифікацію Google. Нині "єППО" доступний у PlayMarket для Android.

За словами розробників, при створенні "єППО" вони консультувалися з українськими військовими: розробка була узгоджена з командуванням ОК "Південь" та старшими офіцерами Повітряних Сил ПВК "Південь".

 

Як працює "єППО"?

Якщо ви побачили повітряну ціль, наприклад, крилату ракету чи дрон-камікадзе "Шахед", треба відкрити "єППО" на своєму смартфоні.

Потім – вибрати тип повітряної цілі, направити смартфон у напрямку руху цілі та натиснути велику червону кнопку.

За декілька секунд фахівці протиповітряної оборони побачать вашу відмітку на мапі.

Вона доповнить радіолокаційну інформацію і "літаюча смерть буде збита", каже розробник.

"Чому це необхідно? Завдяки кривизні земної кулі всі локатори бачать низьковисотні повітряні цілі з короткої відстані.

Тому крилаті ракети та бпла орків ховаються від нашей ППО на доволі малих висотах. Але побачити ракету чи дрон-вбивцю можемо ми, навіть тоді, коли їх тимчасово не бачать радари", – каже Геннадій Сульдін.

За словами розробника, усі охочі можуть взяти участь у створенні першої у світі "мережевої системи ППО".

"Треба тільки встановити додаток єППО на свій смартфон, за кілька секунд пройти авторизацію за допомогою "Дії", натиснути "Тест" щоб переконатись, що все ок, і бути готовим будь-коли сповістити зенітників про відому вам загрозу з неба", – каже Сульдін.

Авторизація в "Дії" допоможе уникнути хибних повідомлень, зокрема від ворогів.

 

Фото: Геннадій Сульдін

Застосунок "єППО" поки що можна завантажити лише на Android, але розробники працюють над створенням версії для iOS.

"Сьогодні був перший тест "єППО" для айфонів. Тест був успішний. Сподіваюсь, "через 2-3 тижні" ІOS-версія додатка буде вже доступна всім", – додає Геннадій Сульдін.

Нагадаємо, у Telegram-боті "єВорог" можна повідомити про переміщення російських військових або ворожої техніки, а також окупантів, причетних до звірств проти українців.

Також надати координати ворожих військ можна у спеціальному чат-боті СБУ @stop_russian_war_bot.

Олена Барсукова

 

У замку "Паланок" замість угорського турула встановлять тризуб

Четвер, 13 жовтня 2022, 11:39

Мукачівська міська рада дручила місцевому історичному музею провести демонтаж з бастіону "Паланку" орла-турула і замінити його на тризуб.

Джерело: Мукачево.net

Деталі: Відповідне рішення було прийняте 13 жовтня на засіданні виконавчого комітету Мукачівської міськради.

Раніше керівництво замку "Паланок" оголошувало конкурс на розробку та виготовлення державного символу України- герба України.

Чому це важливо: В першій половині XX ст. турул використовувався як символ прихильниками правоконсервативних сил в Угорщині.

Саме турул є важливим національним символом, особливо популярним серед прихильників ідеї т.зв. "Великої Угорщини", що прагнуть повернення угорських кордонів, дійсних до укладання Тріанонського договору.


 

Два українських літаки впали на Полтавщині за два дні – голова ОВА

Четвер, 13 жовтня 2022, 11:38

За попередні два дні на території Полтавської області впали два українські літаки, повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Джерело:.Дмитро Лунін 13 жовтня під час відеоконференції із журналістами, "Суспільне"

Деталі: 11 та 12 жовтня у Шишацькій громаді розбилися два літаки, обидва вони були українські.

Серед цивільного населення загиблих чи поранених не було.

Пряма мова: "У вівторок і в середу мали катастрофи, падали літаки наші саме у Шишацькій громаді. Більше інформації коментувати не можу, коментують ці події військове керівництво Міністерства оборони. Чекаємо від них інформацію".

Нагадаємо: 12 жовтня близько 21:00 поблизу Вінниці зазнав аварії винищувач однієї із бригад тактичної авіації Повітряних сил, льотчик успішно катапультувався. Цей пілот за два дні знищив 5 дронів-камікадзе і 2 крилатих ракети окупантів.

 

Поліцейський офіцер громади виявив посів заборонених рослин

Четвер, 13 жовтня 2022, 11:27

Незаконним вирощуванням коноплі займався 18-річний житель Тернопільської громади.

Повідомлення надійшло від поліцейського офіцера громади Андрія Шеременди про те, що під час патрулювання одного з населених пунктів вони разом з напарником помітили молодого хлопця, котрий, побачивши поліцейських, став помітно нервувати. Під час спілкування юнак зізнався, що має при собі заборону речовину і вийняв з кишені поліетиленовий пакетик, наповнений рослиною зеленого кольору, схожою на марихуану.

Згодом з’ясувалося, що молодик сам вирощує заборонені рослини. На горищі будівлі домогосподарства, де мешкає юнак, було виявлено 16 кущів, схожих на коноплю. Речові докази вилучено та направлено на екпертизу.

Відомості за даним фактом слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

18-річного жителя Скориківської громади поліцейські підозрюють у крадіжці човна

Четвер, 13 жовтня 2022, 11:25

Згідно санкцій інкримінованої статті юнакові загрожує до восьми років позбавлення волі.

До співробітників відділення поліції № 5 селища Підволочиськ із заявою про крадіжку звернулася родина із села Скорики. Потерпілі заявили про те, що невідома особа пошкодила кріплення і таємно викрала човен, який знаходився поблизу господарства.

У ході оперативних заходів розшуківці відділення поліції встановили, що до крадіжки причетний односелець потерпілих. Чуже майно зловмисник переховував у родичів.

Крадене поліцейські вилучили. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Серійному злодієві загрожує позбавлення волі

Четвер, 13 жовтня 2022, 11:21


Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники Тернопільського районного управління поліції уродженцю Дніпра. Йому загрожує позбавлення волі строком до восьми років.

Оперативники територіального підрозділу поліції встановили, що чоловік причетний до трьох злочинів в обласному центрі. Чоловік обирав невеликі магазини різноманітних торгових мереж. З середини він непомітно виносив товар різної вартості. Всі факти крадіжок фіксували встановленні в магазинах камери відеоспостереження.

Підозрюваний у скоєних протиправних діях зізнався. Поліцейські перевіряють причетність чоловіка до вчинення аналогічних протиправних дій на території міста.

Відомості про події внесено в ЄРДР відповідно до частини 4 статті 185 КК України «крадіжка».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Увага! Розшукується Доміна Тарас Богданович

Четвер, 13 жовтня 2022, 11:20


Працівники відділення поліції №4 ( м. Заліщики) розшукують місцевого мешканця Доміна Тараса Богдановича 1985 року народження.

2 жовтня чоловік вийшов з дому та не повернувся.

Прикмети: зріст 176 см., міцної тілобудови.

Був одягнений в спортивний костюм чорного кольору та чорне шкіряне взуття.

Зниклий хворіє психічними розладами.

Якщо ви володієте будь-якою інформацією, телефонуйте за номерами в Заліщикахі (03552) 2-12-45, 068 3507 180 або на лінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

увага! розшукується доміна тарас богданович
 

Псевдобанкір ошукав жительку Тернополя

Четвер, 13 жовтня 2022, 11:18

Правоохоронці територіального підрозділу поліції задокументували факт шахрайства вчинений щодо мешканки обласного центру. Жінка повірили додзвонювачу, повідомила персональні дані та втратила заощадження.

Аферист діяв за вже провіреною схемою: він зателефонував до потерпілої та представився співробітниками банку. У ході розмови пройдисвіт повідомив, що кошти жінки у небезпеці й аби їх убезпечити необхідно уточнити конфіденційну інформацію. Краянка без роздумів зробила, що її попрохав додзвонювач. Натомість через певний проміжок часу вона перевірила стан рахунку та виявила відсутність понад 13 000 гривень. За допомогою вона звернулася до працівників поліції.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують краянам ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

псевдобанкір ошукав жительку тернополя
 

Цього тижня у Тернополі підрядні організації продовжують виконувати локальні поточні ремонти

Четвер, 13 жовтня 2022, 11:17

Цього тижня завдяки сприятливим погодним умовам у Тернополі продовжиться виконання поточних ремонтів доріг, відновлення покриття у міжквартальних проїздах та на тротуарах.

Так, сьогодні, 13 жовтня, в межах поточного ремонту підрядники проводять роботи з підготовки ремонтних карт за адресами: вул. Івана Виговського та на ділянці шляхопровід через залізничну колію на вул. Руська.

На завершальному етапі роботи з відновлення автомобільного моста через річку Серет на вул. Андрея Шептицького, де сьогодні заплановано провести догляд за захисним покриття пішохідної частини моста.

Розпочались підготовчі роботи з благоустрою зеленої зони з облаштуванням пішохідної доріжки на вул. Олександра Довженка, що поблизу будинків № 9,10,12,14,20.

У місті також  проводяться роботи з відновлення покриття у міжквартальних проїздах та на прибудинкових територіях за адресами: вул. Максима Кривоноса, 3; вул. Олександра Смакули, 1;  пров. Цегельний 1-Д; вул. Київська, 11-Б; вул. Іванни Блажкевич, 5; вул. Сергія Корольова, 10.

 

У Тернополі відновлюють роботу ліфтів

Четвер, 13 жовтня 2022, 11:16

У зв’язку з технічними можливостями та враховуючи повідомлення «Тернопільобленерго» про відновлення роботи основних джерел живлення, у Тернополі запрацюють ліфти вже від сьогодні, 13 жовтня.

Працівники підприємств, що обслуговують ліфти, розпочали роботи та включають ліфти у різних мікрорайонах міста.

Нагадаємо, що робота ліфтів у місті була вимушено зупинена 10 жовтня у зв’язку з критично низькою напругою.

 

50 мітингів у 50 країнах: День Захисника України відзначатимуть по всьому світу

Середа, 12 жовтня 2022, 13:58

У 50 країнах відбудуться мітинги в рамках Всесвітньої компанії  #DefendingUkraine до Дня Захисників України.

Організатори повідомили, що 14 по 16 жовтня планують провести понад 50 мітингів по всьому світу.

Метою компанії є донести важливість незалежності України, зберегти її та відновити цілісність країни завдяки перемозі над країною-агресором.

"Українські захисники й захисниці сьогодні уособлюють героїзм та відвагу воїнів багатьох поколінь, воїнів різних країн – усіх, хто протягом століть боронив ідеали свободи, відстоював державність і виборював незалежність", – зазначають організатори акції #DefendingUkraine.

Постер акції

Заходи планують провести в:

  • Австралії;
  • Австрії;
  • Бельгії;
  • Кіпрі;
  • Чехії;
  • Данії;
  • Фінляндії;
  • Греція;
  • Литва;
  • Латвія;
  • Мальта;
  • Молдова;
  • Франції;
  • Німеччині;
  • Італії;
  • Польщі;
  • Швеції;
  • Нідерланди;
  • Норвегія;
  • Словенія;
  • Іспанія;
  • Швейцарія
  • США;
  • Канаді.

Під час мітингів учасники будуть ставати у символічне "Коло оборони" навколо пам’ятників, будівель чи впізнаваних споруд у своїх містах, ніби захищаючи те, що всередині (символ свободи, демократії чи свободи).

Постер акції

Таким чином українці за кордоном покажуть, що в цей час наші воїни на передовій захищають цінності всього цивілізованого світу.

Одним з меседжів акції також буде вимога негайно зупинити Росію. Оскільки ця країна-терорист розуміє виключно мову сили, отже й Україні потрібна сучасна західна зброя.

Щоб приєднатися до акції за кордоном, варто заповнити форму. Це допоможе організаторам розрахувати кількість учасників.

За бажанням можна також буде залишити побажання для захисників України на прапорах, які потім передадуть безпосередньо українським воїнам.

Вікторія Андрєєва

 

Мережі АЗС підвищують ціни на дизель, бензин та автогаз

Середа, 12 жовтня 2022, 13:52

 
GETTY IMAGES

Низка операторів роздрібного ринку 12 жовтня підвищили вартість дизельного палива, бензину та скрапленого газу.

Про це свідчать дані моніторингу роздрібного ринку Консалтингової групи "А-95", передає Enkorr.

Більшість операторів підняли ціни на дизельне пальне: e мережах Shell, БРСМ-Нафта і Chipo воно здорожчало на 50 коп./л, до 53,99 грн/л, 52,14 грн/л й 52,20 грн/л відповідно.

На станціях "Укр-Петроль" ціна на ДП виросла на 1 грн/л  до 50,60 грн/л , на "Олас" – також на 1 грн/л до 53,90 грн/л.

У мережах VostokGaz і Mango дизпальне додало в ціні 2 грн/л і 80 коп./л, до 52,39 грн/л і 52,19 грн/л відповідно.

На станціях "Укр-Петроль", "Олас", "Chipo" й VostokGaz на 0,5-2 грн/л здорожчали бензини.

Середня роздрібна ціна на скраплений газ на АЗС 12 жовтня зросла на 14 копійок — до 26,72 гривень за літр.

Зокрема, мережі WOG і ОККО підняли ціни на 18 і 20 коп./л, до 27,21 і 27,27 грн/л відповідно. На "Авантаж 7" газ здорожчав на 40 коп./л, до 25,25 грн/л.

У мережах "БРСМ-Нафта", Shell, "Олас", Rodnik, VostokGaz і Mango автогаз здорожчав на 5-55 коп./л.

Консолідована мережа "Привату" збільшила ціни на 16 коп./л – на АЗС мережі автогаз коштує 25,89-26,08 грн/л.

Економічна правда

 

У Москві випустили карти Росії з анексованими українськими територіями

Середа, 12 жовтня 2022, 13:48

ФОТО: "РИА "НОВОСТИ"

В Москві випустили і розпочали продаж нових карт Росії, куди включено захоплені та анексовані українські території.

Джерело: російське пропагандистське інформагентство "РИА "Новости"

Деталі: У російському Центрі картографії сказали, що карти випускаються на підставі даних Росреєстру.

 

Повідомляється, що карти друкуватимуть штучно і малим накладом.

Що було раніше:

  • 5 жовтня президент Росії Володимир Путін підписав "закони про прийняття" до Російської Федерації захоплених територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України.
  • В Офісі президента заявили, що так звані путінські "закони про прийняття" українських областей до складу Росії не варті паперу, на якому підписані, і що Україна поверне всі свої території.

 

Притула надіслав Ілону Маску книгу з історії України після скандальних твітів. ФОТО

Середа, 12 жовтня 2022, 13:44

Волонтер і шоумен Сергій Притула надіслав генеральному директору компанії "Tesla" Ілону Маску підручник з історії України.

Він придбав для мільярдера книгу "Історія Держави Української" Романа Піняжка англійською мовою.

Так Притула відреагував на скандальні твіти, у яких Маск пропонував Україні капітулювати.

Про незвичний подарунок волонтер повідомив у своєму Twitter.

 

Фото: Сергій Притула

"Книга з історії України Романа Піняжка вже в дорозі @elonmusk.

Сподіваюся, це допоможе вам зрозуміти, чому здатися російській імперії зла – не варіант для українців!" – написав Сергій.

На початку жовтня Притула разом з блогером Ігорем Лаченковим відкрив збір коштів на підручник з історії для Ілона Маска. Українці зібрали 2,3 млн гривень.

Решту зібраних грошей (63,1 тис. доларів) волонтер пообіцяв витратити на рації Motorola R7 для ЗСУ.

 

Притула надіслав главі "Tesla" Ілону Маску підручник з історії України

Раніше в Одесі почали прибирати фото Ілона Маска з бігбордів, де зображені знаменитості, які підтримали Україну.

Нагадаємо, Ілон Маск осоромився через свої пропозиції щодо того, як Україні "досягти миру" з РФ.

Він запропонував провести "повторні вибори в анексованих регіонах" під наглядом ООН, віддати Крим Росії та інші нісенітниці.

Президент України Володимир Зеленський відповів на твіти Маска з гумором.

Олена Барсукова

 

Іранських інструкторів для "шахедів" привезли у Залізний порт – ЦНС

Середа, 12 жовтня 2022, 11:13

Росіяни звезли іранських інструкторів на територію тимчасово окупованої Херсонщини та Криму для запусків дронів-камікадзе Shahed-136.

Джерело: пресслужба Центру національного спротиву

Дослівно: "За даними підпілля, іранці базуються в населених пунктах Залізний порт, Гладівці (Херсонська область) та Джанкої (Крим).

Вони навчають росіян користуватись дронами-камікадзе, й безпосередньо контролюють запуск дронів по українських цивільних об’єктах, зокрема удари по Миколаєву та Одесі".

Деталі: Відзначається, що іранські інструктори базуються у приміщеннях, які росіяни захопили під час окупації.

Нагадаємо, в Ірані офіційно заперечують постачання РФ безпілотників, які вона активно використовує у війні, атакуючи Україну.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

 

Сервісні центри МВС відновили роботу у тих регіонах, де немає перебоїв зі світлом

Середа, 12 жовтня 2022, 11:05

 
ФОТО: МВС

Сервісні центри МВС відновили надання послуг у регіонах, де немає перебоїв з електропостачанням.

Про це повідомляє Головний сервісний центр МВС у Facebook.

"Ми працюємо знову. Наші працівники оперативно налагоджують систему баз даних аби люди могли отримувати державні послуги.

Щоправда, не всі регіони можуть відновити роботу, адже досі мають проблеми з електропостачанням. Про роботу кожного окремого сервісного центру МВС шукайте на наших регіональних Фейсбук-сторінках", - йдеться у повідомленні.

У Головному сервісному центрі МВС нагадали, що якщо повітряна тривога оголошена під час робочого дня, обслуговування негайно призупиняється, а відвідувачам пропонується прослідувати в укриття.

Нагадаємо:

Повідомлялось, що сервісні центри МВС у середу, 12 жовтня, тимчасово призупинили надання послуг через проблеми з електропостачанням.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

 

6-річна дівчинка втратила обидві ноги через російський обстріл Нікополя

Середа, 12 жовтня 2022, 10:46

На Дніпропетровщині 6-річна дівчинка отримала травматичну ампутацію обох ніг внаслідок обстрілу Нікополя російськими окупантами.

Дитина була поранена під час артобстрілу військами РФ у ніч на 12 жовтня.

Про це на брифінгу розповів лікар-анестезіолог Сергій, повідомляє "Суспільне".

Внаслідок обстрілу також постраждала 33-річна мама дівчинки.

Вони обидві перебувають у лікарні, розповідає голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

 

Один зі снарядів росіян влучив у приватний будинок. Фото: Валентин Резніченко

"Ворог сім разів накрив район вогнем з "Градів" та важкої артилерії. На мирний Нікополь випустив понад 100 снарядів!

Один з них прилетів прямо у приватний будинок. Поранив 6-річну дівчинку та її маму. Вони і ще одна постраждала через атаку жінка зараз у лікарні. Важкі", – написав Резніченко.

Наразі 6-річна дівчинка перебуває у стабільному стані.

Однак надалі їй знадобиться операція, реабілітація та протезування, додав медик.

Нагадаємо, мама і донька, які отримали травматичні ампутації внаслідок ракетного удару по вокзалу у Краматорську, вже отримують протезування у США.

Унікальний протез також встановили 9-річній Саші з Гостомеля, яка втратила руку через обстріл росіян під час евакуації.

Олена Барсукова

 

Повітряні сили знищили 4 російські вертольоти за 18 хвилин

Середа, 12 жовтня 2022, 10:33

Зранку 12 жовтня підрозділи Повітряних сили знищили щонайменше 4 ударних вертольоти окупантів за 18 хвилин.

Джерело: пресслужба Повітряних сил

Дослівно: "З 8:40 по 8:58 12 жовтня на півдні України зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил знищено щонайменше чотири ударних вертольоти противника (імовірно Ка-52), які здійснювали вогневу підтримку наземних окупаційних військ на південному напрямку"

Деталі: За попередньою інформацією, один вертоліт впав на звільненій від росіян території, решта – за лінією фронту.

Повітряні сили додають, що бойова робота велась по ще двох вертольотах, тому є ймовірність ураження й інших цілей.

Доповнюється…

 

ФСБ готує план евакуації родин своїх офіцерів з України – ЦНС

Середа, 12 жовтня 2022, 10:19

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО З FACEBOOK ГЕНШТАБУ

Старшим офіцерам російської ФСБ в окупованих регіонах України надали маршрути евакуації їх та їхніх родин на територію Росії.

Джерело: пресслужба Центру національного спротиву

Деталі: Плани щодо евакуації отримали працівники російської спецслужби у всіх тимчасово окупованих територіях, зокрема в Криму, де розміщено велику кількість офіцерів. За інформацією Центру національного спротиву, ТОТ вже почали покидати родини гауляйтерів, "очільників" районів, а також вищого військового керівництва.

Також в ЦНС закликали підпілля скористатися панікою серед окупаційного керівництва та повідомляти про переміщення техніки та військові об’єкти росіян.

Що цьому передувало: У вересня українські розвідники повідомили, що російські окупанти здійснювали евакуацію своїх родин з Криму та півдня України, ФСБшники намагалися таємно продати своє житло на півострові.

 

Тікаючи з місця ДТП, водій збив кермувальника іншої автівки

Середа, 12 жовтня 2022, 10:14

Про автопригоду та конфлікт із водієм іномарки на лінію "102" повідомив тернополянин, 1985 року народження. На місце пригоди виїжджали працівники поліції.

За словами потерпілого, ще 10 жовтня на проспекті Злуки в обласному центрі не розминулися автомобілі Suzuki SX4 та Honda Accord. Власник Suzuki вирішив викликати на місце аварії поліцію. Проте водієві іншого транспортного засобу це не сподобалося і він сів за кермо, а рушаючи, збив кермувальника, та залишив місце ДТП.

Потерпілий звернувся до лікарні. Місцеперебування винуватця аварії встановлюють працівники поліції. Правоохоронцям відомо і марку автівки, і номерні знаки.

Порушник відповідатиме перед законом відповідно до статті 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

тікаючи з місця дтп, водій збив кермувальника іншої автівки
 

Тернопільські поліцейські вживають додаткові заходи щодо забезпечення охорони публічної безпеки на території області

Середа, 12 жовтня 2022, 10:13

Правоохоронці збільшують кількість нарядів з метою недопущення погіршення криміногенної ситуації та задля безпеки громадян під час віялового відключення електроенергії або у разі виникнення надзвичайної ситуації.

На територіях громад, де відсутнє електропостачання, чергуватимуть додаткові патрулі поліцейських та представники громадських формувань.

Правоохоронці звертаються до громадян зменшити споживання електроенергії. Це допоможе зняти навантаження на систему та дозволить швидко відновити інфраструктуру. Радимо на цей час утриматись від використання енерговитратних приладів - бойлерів, електрообігрівачів, пральних машин, електрочайників. Енергетики та аварійні служби активно працюють над відновленням мережі.

Закликаємо громадян бути відповідальними та з розумінням поставитися до обмежень. Також не ігноруйте сигнали повітряної тривоги. Якщо чуєте сирену- негайно ховайтесь в укриття або найбільш безпечні місця. Довіряйте тільки офіційним джерелам інформації.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

тернопільські поліцейські вживають додаткові заходи щодо забезпечення охорони публічної безпеки на території області
 

Небезпечні повідомлення: шахраї під виглядом надання допомоги викрадають гроші з банківських карток

Середа, 12 жовтня 2022, 10:12

Шахраї продовжують створювати фейкові пости у соцмережах про виплату матеріальної допомоги пенсіонерам та вимушеним переселенцям. Люди, бажаючи отримати компенсації, втрачають кошти з рахунків.

У таку аферу потрапила мешканка селища Підволочиськ Жінка в соцмережі побачила посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. Виконала всі вказівки, ввела персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей. Як результат – втратила увесь залишок з картки. Вісімнадцять тисяч гривень заробив невідомий зловмисник.

У такий же спосіб невідомий зловмисник вкрав гроші у мешканця обласного центру. Чоловік отримав повідомлення на свій мобільний про виплату допомоги пенсіонерам. Майже сім тисяч гривень, завдяки фейковому посиланню в sms, заробив шахрай.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські закликають громадян бути пильними та отримувати інформацію, особливо щодо фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Люди, вказуючи конфіденційні дані на підозрілих ресурсах, автоматично передають їх шахраям. Після чого зловмисники привласнюють гроші українців

Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту – один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Також слід пам’ятати, що не варто переходити за сумнівними посиланнями та не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах.

Якщо ж фінансову інформацію розголошено, слід негайно звернутися до банку й заблокувати картку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі на вул. Мирона Тарнавського частково демонтовано тимчасову споруду

Середа, 12 жовтня 2022, 10:07

12 жовтня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради частково, з технічних причин, демонтовано тимчасову споруду шляхом розбирання на вул. Мирона Тарнавського поруч з будинком на вул. Василя Симоненка, 2-А.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 07.09.2022 року  №934 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Демонтовані частини тимчасової споруди знаходяться на зберіганні на території, яка охороняється за адресою вул. Лесі Українки, 5-А в місті Тернополі.

 

 

У Тернополі на бульв. Тараса Шевченка демонтують тимчасову споруду закладу громадського харчування

Середа, 12 жовтня 2022, 10:04

12 жовтня  на засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про проведення робіт з демонтажу конструкцій тимчасової споруди закладу громадського харчування «Коловорот» за адресою бульв. Тараса Шевченка,19-А.

Тернопільський міський РЕМ забезпечить від’єднання тимчасової споруди від електропостачання, а КП «Тернопільміськсвітло», «Тернопільводоканал», «Тернопільелектротранс», «Міськшляхрембуд», ПП «Східний Масив», КЖЕП «Фаворит» проведуть роботи з демонтажу конструкцій тимчасової споруди.

Нагадуємо, що власник може самостійно вжити заходів щодо демонтажу конструкцій тимчасової споруди.

 

На помсту: лише за добу українці переказали 352 мільйони фонду Притули

Вівторок, 11 жовтня 2022, 13:08

ІЛЮСТРАЦІЯ З FB ПРИТУЛИ

Лише за добу українці переказали 352 мільйони гривень у фонд Сергія Притули на допомогу українській армії у війні проти РФ.

Джерело: Притула у Twitter

Пряма мова: "352 000 000 гривень за добу! Фантастичні українці показують фантастичні результати збору на помсту! І помста буде! Буде бавовна! Щира дяка усім, хто долучився! Працюємо далі".

Деталі: На тлі посилення ракетного терору Росії проти України в останні дні фонд Притули оголосив збір коштів на дрони-камікадзе. Оскільки натхенні гнівом українці перевершили сподівання волонтерів, Притула оголосив, що будуть закуплені не лише дрони.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Служба безпеки прийшла з обшуками до митрополита УПЦ МП

Вівторок, 11 жовтня 2022, 12:55

ФОТО З TELEGRAM

Служба безпеки України проводить обшуки у вінницького митрополита УПЦ МП Іонафана – в миру Анатолій Єлецьких.

Джерело: пресслужба СБУ в коментарі УП

Деталі: В мережі з'явилося повідомлення про обшуки в Іонафана. В спецслужбі уточнили чого стосуються слідчі дії.

Дослівно: "Співробітники СБУ проводять слідчо-оперативні заходи у рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).


 

У ДТП на Тернопільщині потрапив водій автомобіля Audi A4

Вівторок, 11 жовтня 2022, 12:38

Не впорався з керуванням та допустив виїзд на смугу зустрічного руху - попередня причина дорожньо-транспортної пригоди. Аварія трапилася 10 жовтня близько 22:20 в селі Городище Козівської територіальної громади. На місце пригоди виїжджали працівники поліції. У ході перевірки стало відомо, що водій іномарки не впорався з керуванням на повороті і як результат - транспорт з'їхав за межі дороги, перекинувся і за інерцією врізався в огорожу. На момент аварії в салоні авто перебувало двоє пасажирів 2000 та 2001 років народження. Вони отримали тілесні ушкодження. Водій попередньо тверезий, але у нього взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Вирішується питання про внесення даного факту в ЄРДР згідно зі статтею 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині поліція затримала на хабарі заступника голови ОТГ

Вівторок, 11 жовтня 2022, 12:38

Посадовцю повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід.

Викрили протиправну діяльність заступника голови однієї з ОТГ співробітники управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області та слідчого відділення поліції № 3 (м. Теребовля) Тернопільського районного управління поліції. В ході слідства правоохоронці задокументували факт вимагання від місцевого мешканця 500 доларів США неправомірної вигоди. За вказану суму посадовець обіцяв внести інформацію до підсистеми «Шлях» для виїзду за кордон.

Затримали посадовця під час одержання ним 22 000 гривень «винагороди». Заступник голови ОТГ затриманий у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Проводяться заходи з встановлення інших посадових осіб, причетних до вказаної корупційної схеми.

Заходи з викриття протиправної діяльності посадовця проводилися спільно зі співробітниками військової контррозвідки СБУ під процесуальним керівництвом Теребовлянської окружної прокуратури.

За скоєне може загрожувати покарання  — позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Близько 500 учнів тернопільських шкіл взяли участь у спортивному фестивалі «ВідкрийТЕ спорт. BaskET»

Вівторок, 11 жовтня 2022, 12:31

З 30 вересня по 8 жовтня в оновленому спортивному комплексі «Текстильник» та фізкультурно-оздоровчому комплексі «КДЮСШ з ігрових видів спорту» відбувся спортивний фестиваль «ВідкрийТЕ спорт. BaskET».  Участь у цій події взяли близько 500 учнів 4-6 класів загальноосвітніх закладів Тернополя.

Захід проводили в рамках відзначення Європейського тижня шкільного спорту. Для учасників організатори підготували танцювальні розминки від керівників танцювальних студій Тернополя. Досвідчені тренери працювали на баскетбольних локаціях, тож усі охочі могли повправлятися у цьому виді спорту.

Серед учнів та вчителів були розіграні ексклюзивні подарунки від Національного олімпійського комітету України та дитячої баскетбольної академії ім. Дмитра Забірченка.

Наостанок дружній баскетбольний поєдинок відбувся між вчителями фізкультури тернопільських шкіл та тренерами КДЮСШ з ігрових видів спорту баскетбольного клубу «Тернопіль».

Організатори: управління розвитку спорту та фізичної культури Тернопільської міської ради, Баскетбольна академія ім. Дмитра Забірченка, Тернопільський міський центр фізичного здоров'я населення, БК «Тернопіль», «КДЮСШ з ігрових видів спорту».

Більше фото із заходу можна переглянути на сторінці баскетбольного клубу «Тернопіль».

 

Росію покинуло близько 700 тисяч людей за два тижні мобілізації – Forbes

Четвер, 06 жовтня 2022, 11:08

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО, ТАСС

Менш ніж за два тижні після оголошення "часткової" мобілізації Росію покинули близько 700 тисяч людей.

Джерело: Forbes з посиланням на джерела

Деталі: За даними одного джерела, з початку мобілізації з Росії виїхало майже мільйон людей. Друге джерело в адміністрації президента РФ повідомляє, що країну покинули від 600 тисяч до 700 тисяч росіян. Співрозмовник видання підкреслив, що поки незрозуміло, який відсоток людей виїхав із країни з туристичною метою.

Як повідомляє Forbes, раніше ЗМІ наводили цифру 194 тисяч росіян, які виїхали за тиждень після оголошення про мобілізацію до Грузії, Казахстану та Фінляндії. На початку вересня, ще до оголошення мобілізації, Росстат заявляв, що з початку року з РФ виїхали 419 тисяч людей – удвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Міграційний відтік склав 96 тисяч проти приросту на 114 тисяч у 2021-му.

Що цьому передувало:

  • Глава МВС Казахстану Марат Ахметжанов 4 жовтня повідомив, що з 21 вересня в країну в'їхали 200 тисяч росіян, виїхали з країни за цей період 147 000 росіян.
  • МВС Грузії повідомляло, що за тиждень до країни приїхали 53 тисячі росіян, а щодня кордон переходять 10 тисяч осіб, що на 40-45% більше, ніж до 21 вересня. В кінці вересня потік росіян на кордоні з Грузією знизився.
  • За тиждень до ЄС в'їхали 66 тисяч росіян, що на 30% більше, ніж тижнем раніше, підрахувало прикордонне агентство Євросоюзу Frontex.
 

Мобілізованих росіян вже використовують як гарматне м’ясо на півдні України – Гуменюк

Четвер, 06 жовтня 2022, 10:57

ЗНИЩЕНА ТЕХНІКА ОКУПАНТІВ, ФОТО З FACEBOOK ГЕНШТАБУ

Мобілізованих після 21 вересня росіян вже почали використовувати на півдні України в якості гарматного м’яса.

Джерело: начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня Наталя Гуменюк на брифінгу 6 жовтня

Пряма мова: "Так, вже є факти появи на нашій ділянці так званих "свіжих мобілізованих", однак не свіжих за якістю. Вони не дуже підготовлені і скоріше виконують роль гарматного м’яса".

Деталі: Гуменюк додала, що в якості основного особового складу, на який покладається ворог, використовуються повітрянодесантні війська, яких чимало.

За її словами, на півдні окупанти затиснуті між українськими підрозділами та правим берегом Дніпра: "якщо будуть критично порушені їхні можливості перебратися на інший берег – це котел".

Що цьому передувало:

  • 21 вересня президент Росії Володимир Путін вранці у зверненні до росіян заявив про часткову мобілізацію громадян країни.
  • У розвідці Британії припустили, що Росію чекають організаційні труднощі із забезпеченням всього, необхідного для підготовки мобілізованих, ці люди можуть опинитися на передовій після мінімальної підготовки.
  • 28 вересня стало відомо, що перші мобілізовані вже потрапили на фронт війни в Україні.
 

У Криму хочуть визнати екстремістською пісню "Ой, у лузі червона калина", а виконавців – саджати

Четвер, 06 жовтня 2022, 10:52

Так званий очільник парламентського комітету із культури та охорони культурної спадщини Криму Микола Волков вимагає визнати екстремістською пісню "Ой, у лузі червона калина".

Він уже звернувся до Міністерства внутрішніх справ, пишуть російські ЗМІ.

Українську пісню Волков порівнює з твором Адольфа Гітлера "Mein Kampf" ("Моя боротьба").

"Червона калина" була створена австрійською владою, щоб сформувати дивізії в Галичині для боротьби з братами слов'янами. Там конкретний ворог – це російський народ", – стверджує він.

Також, на суб'єктивне переконання Волкова, виконавців української композиції треба саджати до в’язниці на 5 років за "розпалювання національної ворожнечі та популяризацію нацизму".

Фото: blurAZ1/Depositphotos

Не оминув увагою псевдочиновник і Степана Бандеру, довкола постаті якого від російської влади неодноразово лунали пропагандистські заяви.

"Вдруге її використовували Бандера, ОУН-УПА та УНА-УНСО, це був другий виток", – каже він.

Також Волков "аргументує" необхідність визнати пісню "Ой, у лузі червона калина" екстремістською тим, що українські військові під неї нібито "пускали ракети по Донецьку і Луганську, били кримчан в автобусах". А ще псевдочиновника обурює те, що композицію "прокачує весь колективний Захід і Pink Floyd". До слова, послухали пісню легендарного гурту Pink Floyd з вокалом Андрія Хливнюка можна за посиланням.

Останній аргумент Волкова звучить так:

"Це пісня садистів, м'ясників і злочинців".

Нагадаємо, "Ой, у лузі червона калина" – українська народна пісня, що колись стала справжнім гімном Українських Січових Стрільців. Після того, як у перші дні війни її заспівав на Софійській площі лідер гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, пісня набула шаленої популярності.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Поворот у забороненому місці став причиною ДТП на Тернопільщині

Четвер, 06 жовтня 2022, 10:47

Дві автопригоди через порушення правил дорожнього руху зафіксували працівники поліції на дорогах Тернополя впродовж 5 жовтня.

Близько 12:15 в обласному центрі на вулиці Підволочиське шосе не розминулися Opel та Audi A4. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій автомобіля Opel почав здійснювати маневр повороту у забороненому місці. Чоловік не переконався в безпечному русі і як результат - у нього врізалася Audi A4, яка їхала своєю смугою.

З тілесними ушкодженнями до лікарні госпіталізували водія-порушника.

О 23:10 на вулиці Микулинецька зіткнулися вантажівка  МАЗ  та автомобіль Mercedes-Benz Sprinter. В результаті удару тілесні ушкодження отримав кермувальник буса. Причину аварії встановлять працівники поліції.

У водіїв взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Триває  перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Чортківські поліцейські розпочали два кримінальні провадження за фактами шахрайських дій, пов’язаних з отримання адресної допомоги від держави

Четвер, 06 жовтня 2022, 10:46

Два випадки неправомірного отримання допомоги від держави задокументували співробітники Чортківського райвідділу поліції.

Один із фігурантів, 58-річний житель району, незаконно отримав допомогу як внутрішньо переміщена особа. Чоловік вже більше шести років проживає в одному із сіл Чортківщини, а офіційно зареєстрований в одній із областей, де тривають бойові дії. Він вирішив скористатися ситуацією і оформити допомогу від держави. Подав до відповідних органів неправдиві відомості і йому надійшли виплати у сумі 4 000 гривень.

Шляхом обману отримав адресну допомогу від держави ще один мешканець Чорткова. Чоловік надав неправдиві дані про тимчасове проживання у його помешканні внутрішньо переміщених осіб і йому надійшла компенсація за їхнє розміщення.

Факти шахрайств викрили правоохоронці. Тепер обом чоловікам доведеться повернути бюджетні кошти та понести кримінальну відповідальність. Їхні дії поліцейські кваліфікують за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до обмеження волі на строк до трьох років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Диктант буде: оголосили час проведення радіодиктанту національної єдності-2022

Середа, 05 жовтня 2022, 14:10

Радіодиктант національної єдності 2022 року традиційно відбудеться у День української писемності та мови – 9 листопада об 11:00.

Авторкою тексту є українська письменниця та режисерка Ірина Цілик, а сам диктант читатиме акторка Ада Роговцева.

Про це повідомив член правління "Суспільного" Дмитро Хоркін в ефірі "Українського радіо" 5 жовтня.

Також до методичної роботи над радіодиктантом долучиться мовознавиця Лариса Масенко.

Диктант можна буде слухати по всій країні на хвилях "Українського радіо" та "Радіо Культура".

Також він наживо транслюватиметься на телеканалах та діджитал-платформах "Суспільного Мовлення".

 

Фото: vizualni/Depositphotos

Українці зможуть взяти участь у флешмобі, навіть якщо перебувають за кордоном.

"Цьогорічний Радіодиктант – це українська акція єднання, де б ми не були. Сьогодні це особливо важливо, адже ми бачимо, що війна в Україні йде не лише за збереження наших територій, війна йде за збереження нашої ідентичності.

Це флешмоб поваги до нашої культури, це можливість долучитися до спільної дії, яка об'єднує всіх нас", – сказав Дмитро Хоркін.

Написання Радіодиктанту-2022 адаптовано до умов воєнного часу, кажуть організатори.

У різних країнах світу будуть облаштовані студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном.

"Де б ви не були, пишіть Радіодиктант національної єдності разом з нами. Ми не перевіряємо знання, це не форма контролю.

Ми хочемо, щоб цей диктант писали люди різних професій та інтересів, щоб показати всьому світу, як нас багато. Головне, що ми всі об’єднаємося", – наголошує Дмитро Хоркін.

Минулого року автором тексту та читцем радіодиктанту був письменник Юрій Андрухович.

Лише одна людина в Україні написала диктант без жодної помилки.

Нагадаємо, координаторкою проєкту "Радіодиктант національної єдності" є виконавча продюсерка "Українського радіо" Юлія Шелудько.

Радіодиктант, який щороку проводиться у День української писемності та мови, був започаткований командою "Українського радіо" у 2000 році.

 

В Іспанії, Чехії і на Кіпрі перестали приймати картки UnionPay банків РФ

Середа, 05 жовтня 2022, 13:30

Громадяни РФ скаржаться, що європейські банки припиняють приймати карти китайської платіжної системи UnionPay, випущені російськими банками.

Про це пишуть "Известия".

Так, картки UnionPay не приймають в чеському KB Bank - незалежно від країни випуску.

"Російські клієнти також зіткнулися з труднощами в Іспанії - місцева мережа банкоматів Euronet підтвердила, що відмовляє в обслуговуванні карток UnionPay, випущених російськими та білоруськими банками. В Euronet заявили, що карти, випущені деякими банками-емітентами, були заблоковані і не прийматимуться через санкції", - йдеться у статті.

Окрім Euronet, в Іспанії картки UnionPay не можна використовувати у банкоматах Kutxabank та ING.

Крім цього, зафіксовано окремі випадки відмови приймати картки в іспанській мережі ATM Sabadell, але в банку заявили, що ще працюють із китайською платіжною системою.

"Користувачі також фіксували поодинокі збої при прийомі карток UnionPay банкоматами мережі JCC на Кіпрі. Однак у call-центрі компанії повідомили, що досі працюють із "пластиком" китайської платіжної системи, у тому числі випущеним російськими банками", - пише видання.

Так, картки UnionPay не приймають в чеському KB Bank - незалежно від країни випуску.

"Російські клієнти також зіткнулися з труднощами в Іспанії - місцева мережа банкоматів Euronet підтвердила, що відмовляє в обслуговуванні карток UnionPay, випущених російськими та білоруськими банками. В Euronet заявили, що карти, випущені деякими банками-емітентами, були заблоковані і не прийматимуться через санкції", - йдеться у статті.

Окрім Euronet, в Іспанії картки UnionPay не можна використовувати у банкоматах Kutxabank та ING.

Крім цього, зафіксовано окремі випадки відмови приймати картки в іспанській мережі ATM Sabadell, але в банку заявили, що ще працюють із китайською платіжною системою.

"Користувачі також фіксували поодинокі збої при прийомі карток UnionPay банкоматами мережі JCC на Кіпрі. Однак у call-центрі компанії повідомили, що досі працюють із "пластиком" китайської платіжної системи, у тому числі випущеним російськими банками", - пише видання.

Крім цього, повідомляється, що болгарський DSK Bank з 26 жовтня перестане працювати з UnionPay.

У центрі підтримки банку повідомили, що поки переговори з UnionPay продовжуються, остаточного рішення не ухвалено.

А з 3 жовтня банкомати у Фінляндії перестали обслуговувати карти UnionPay.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Скільки українців переїхали у більш безпечні регіони і чи планують повернутися – опитування

Середа, 05 жовтня 2022, 11:42

Близько чверті опитаних українців через війну були змушені переїхати жити у більш безпечні регіони країни.

Про це свідчать дані опитування, проведеного в межах проєкту громадської організації "Центр сприяння волонтерському руху "Волонтер.Орг":

64%, які змінили своє місце проживання, мешкали у зоні бойових дій, 42% – у Києві.

Третина тих, хто покидав домівки, вже повернулись. Ще 9% переселенців планують повернутись найближчим часом, а 15% – ще почекають.

Третина тих, хто покидав домівки, вже повернулись

Також третина опитаних збираються повернутися лише тоді, коли закінчиться війна. 6% взагалі не планують повертатися додому.

"У деокуповані населені пункти повернулись вже половина з тих, хто виїжджав звідти під час війни", – кажуть автори опитування.

Нагадаємо, згідно іншого опиитування 91% українців вважають, що Росія має компенсувати усі збитки України, які вона завдала своїм вторгненням, однак у те, що це відбудеться, вірять лише 31% опитаних.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2.2%. Терміни проведення: 15-19 вересня 2022 р.

Яна Осадчажурналіст

 

Поліція затримала вбивцю патрульної в Чернівцях: він знову відстрілювався

Середа, 05 жовтня 2022, 11:35

ФОТО ПОЛІЦІЇ

Поліція затримала чоловіка, який 3 жовтня у Чернівцях стріляв у патрульних, внаслідок чого загинула поліцейська.

Джерело: голова Національної поліції Ігор Клименко

Пряма мова: "На жаль, 22-річна патрульна, молодший лейтенант поліції Таїсія Татарин загинула. У її напарника - вогнепальне поранення, його госпіталізовано.

Під час затримання зловмисник відкрив вогонь, тож поліцейські застосували зброю у відповідь. Затриманого поранено, йому надають медичну допомогу. Більше інформації надамо найближчим часом".

Деталі: Клименко висловив щирі співчуття родичам та близьким загиблої поліцейської.


 

У Білій Церкві дрони пошкодили 3 інфраструктурних будівлі, цивільних жертв уникли

Середа, 05 жовтня 2022, 10:35

У Білій Церкві внаслідок нічної атаки дронами пошкоджено три будівлі інфраструктури, жертв серед цивільних вдалося уникнути, життю постраждалої людини загроз немає.

Джерело: голова Київської ОВА Олексій Кулеба, керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов

Пряма мова Кулеби: "Пожежу локалізовано була о 8-й ранку, повністю завершено роботи з гасіння пожежі о 09:20. Я знаходжуся тут безпосередньо, ситуація контрольована повністю.

Одна людина поранена, в неї легкі пошкодження, перебуває в лікарні, загроз життю немає.

Пошкоджено три будівлі інфраструктури, руйнування середньої важкості. Думаю, що ми все відбудуємо одразу після нашої перемоги".

Деталі: Кулеба підтвердив, що це перший випадок атаки безпілотниками у Київській області, і Білоцерківська громада – єдине місце, що постраждало цієї ночі.

Голова ОВА сподівається, що з військовими буде відпрацьовано всі можливі варіанти запобігання таким атакам чи мінімізації  їхніх наслідків.

Раніше керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов заявив, що внаслідок атаки дронами у Білій Церкві суттєвих руйнувань зазнала інфраструктура, водночас "завдяки своєчасному реагуванню вдалося уникнути загибелі громадян".

Кулеба додав, що всі комунікації працюють, паніки немає, лише освітні заклади в Білоцерківській громаді переведені на цей день в онлайн.

ОЛЕНА РОЩІНА

 

Яким має бути змішане навчання – пояснюють у Держслужбі якості освіти

Середа, 05 жовтня 2022, 10:21

Змішане навчання є гібридною формою освіти між онлайн та офлайн форматами.

У Державній службі якості освіти виділили 4 основні моделі, в яких учень отримую інформацію від вчителя, а частину – під час самостійної роботи.

Існує кілька форматів "змішування". В Україні найчастіше поєднують саме очну та дистанційну освіту.

Проте залучення електронних ресурсів, онлайн лекцій, поєднання самостійного навчання та співпраці в класі також є прикладами змішаного навчання.

Фото: Kirill / Depositphotos

"Законодавство не передбачає змішаної форми здобуття освіти як такої, тож якщо у школі організоване змішане навчання, то форма здобуття освіти є очною з використанням технологій дистанційного навчання", – зазначили у держслужбі.

Основними моделями є:

  • Ротаційна модель

Суть полягає у чергуванні учнів у школі, а для кожного школярика – поперемінне навчання онлайн та офлайн. Такий формат найчастіше зустрічається в українських школах.

При цьому вчителі можуть частину матеріалу лишати на самостійне опрацювання, а під час зустрічей проводити обговорення та розгляд дискусійних питань.

  • Гнучка модель

Переважно цю модель застосовують школи, в яких переважає дистанційна освіта.

Учитель є інструктором, який координує діяльність учнів та надає консультації – очно та онлайн. Діти навчаються за індивідуальними графіками або за загальним розкладом.

  • Особистісно орієнтована модель

В основі цієї освітньої моделі – індивідуальні графіки, які доповнюють зовнішніми онлайн ресурсами.

Найчастіше використовують для поглибленого вивчення предметів: у разі поєднання очної та екстернатної, очної та мережевої або інших форм здобуття освіти.

  • Модель збагаченого віртуального середовища

Основа цієї форми –  дистанційка та різноманітні онлайн програми.

Проте, можливі й зустрічі в офлайні: індивідуально вчителя з учнем або з цілим класом. Наприклад, для підбиття підсумків, захисту проєктів тощо.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Шахраї обдурили двох мешканок області, їх особи встановлюють поліцейські

Середа, 05 жовтня 2022, 10:08

Мешканка Тернопільського району хотіла отримати грошову допомогу на благодійність, натомість втратила всі кошти.

Жінка в соцмережі розмістила оголошення про збір коштів на авто для воєнних потреб. До неї зателефонував невідомий та запропонував фінансову допомогу. Чоловік попросив перейти за посиланням, аби заповнити усі реквізити для надходження коштів.

Потерпіла ввела банківські персональні дані і за певний проміжок часу отримала сповіщення про списання майже 8 тисяч гривень. Благодійні кошти потрапили в руки невідомому зловмиснику.

На фейкове повідомлення натрапила мешканка Кременеччини. Автор посту в мережі Фейсбук запевняв, що допоможе придбати та привезти авто з Європи. Потерпіла перерахувала 14 тисяч гривень завдатку посереднику. Після отримання грошей аферист перестав виходити на зв'язок.

За обома фактами шахрайств слідчі розпочали кримінальні провадження, особи зловмисників встановлюють.

Поліцеські наголошують: не надсилайте власні кошти невідомим людям! Якщо хочете придбати авто, обов’язково переконайтесь, що воно існує, а посередник- не черговий злодій з інтернету. Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця, зазначені в оголошеннях номери телефонів перевіряйте через пошукові системи або на сайті Кіберполіції: https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/

Не переходьте за фейковим посиланням, ви можете легко втратити гроші, надавши реквізити картки! Не слід повідомляти пін-код, номер картки, логін і пароль, cvv-код третім особам по телефону.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

П'яний водій у Чорткові на пішохідному переході збив студентку

Середа, 05 жовтня 2022, 10:06

З тілесними ушкодженнями до лікарні бригада екстреної медичної допомоги доставила жительку Чорткова. Сімнадцятирічну дівчину на пішохідному переході збив водій автомобіля Volkswagen Passat.

Аварія трапилася 4 жовтня близько 19:15 у Чорткові. Потерпілу госпіталізували до неврологічного відділення. На місці пригоди працювала слідчо-оперативна група. За попередніми даними, 27-річний водій іномарки на момент аварії перебував у стані алкогольного сп'яніння. В його крові алкотестер показав 0,7 проміле алкоголю.

Даний факт внесений в ЄРДР згідно зі статтею 286-1 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння) ККУ. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

п'яний водій у чорткові на пішохідному переході збив студентку
 

Оперативники викрили уродженця Миколаєва у вчиненні двох крадіжок у Тернополі

Середа, 05 жовтня 2022, 10:05

Зловмисник викрав барсетку у працівника однієї із організацій та виніс товар з магазину, не розрахувавшись.

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від 47-річного жителя обласного центру про те, що у нього з кабінету викрали барсетку, в якій було 400 гривень та документи. Зі слів чоловіка, злодій скористався тим, що двері до приміщення не були зачинені, а всередині нікого не було.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники кримінальної поліції встановили особу зловмисника. Ним виявився 37-річний уродженець Миколаєва, який наразі мешкає у Тернополі. Чоловік вже був раніше неодноразово судимий.

Під час перевірки поліцейські встановили, що фігурант причетний ще до одного злочину в Тернополі – крадіжки з магазину.

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. За вчинене йому загрожує від п'яти до восьми років позбавлення волі. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Слідчі Тернополя скерували до суду провадження щодо десяти членів злочинної організації наркоторговців

Середа, 05 жовтня 2022, 10:02


"Бізнес" з  продажу наркотиків організував на території західних областей України разом зі своєю співмешканкою житель Хмельниччини. Чоловік створив інтренет-магазини та телеграм-канали з продажу заборонених речовин. Асортимент був різноманітний. "Бізнесмени" пропонували фактично всі види наркотиків: кокаїн, ЛСД, МДМА, гашиш, канабіс, PVP, амфетамін, мефедрон та псилоцибінові гриби. Товар замовляли гуртовими партіями, отримували на пошті, а розповсюджували клієнтам методом закладок.

Коли справа налагодилася, організатори найняли помічників. Людей шукали через оголошення в інтернет-мережах. Кожен працівник виконував чітко визначені завдання та накази. Працювали на наркомагазини складмени, закладчики та програмісти. Між членами злочинної організації були чітко розподілені ролі.  Одні отримували товар, фасували  та маркували. Колір клейкої стрічки відповідав марці наркотиків та вазі. Інші - розвозили по сховках, фотографували та скидали звіти організаторам. Клієнтами наркоторговців були жителі Тернопільської, Хмельницької, Львівської, Івано-Франківської та Рівненської областей. Товар реалізовували як вроздріб, так і гуртом.

Рекламували "бізнес" малюнками на стінах будинків та наліпками з інтернет-посиланнями. За це  відповідала окрема людина. Спочатку "бізнесмени" відкрили два інтернет-магазини, а згодом кілька складменів відділилися від спільної справи і відкрили ще два власних магазини.

У день наймані працівники встигали зробити 200-300 закладок. Загальний щоденний оборот від продажу наркотичних засобів та психотропних речовин складав понад 40 тисяч гривень.

Понад рік працівники управління боротьби з наркозлочинністю Тернопільщини спільно зі слідчими головного управління області під процесуальним керівництвом прокуратури  документували діяльність злочинної організації.

Після завершення досудового розслідування слідчі Тернопільщини скерували до суду провадження щодо двох організаторів та восьми членів злочинної організації. Усі вони відповідатимуть перед законом відповідно до ст.255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 306 (використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів), 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) та 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Виконком збільшив суму дофінансування для робіт з термомодернізації житлового будинку на вул. Івана Франка, 23

Середа, 05 жовтня 2022, 09:56

5 жовтня на черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про збільшення суми коштів для проведення необхідних робіт з термомодернізації багатоквартирного житлового будинку, що на вул. Івана Франка, 23 у Тернополі.

Комплексна термомодернізація будинку ОСББ «Центральне 23»розпочалася у листопаді минулого року. Роботи виконуються за Програмою підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» державної установи «Фонд енергоефективності» за пакетом заходів «Б» (комплексний).

Додаткові кошти виділено у зв’язку із збільшенням вартості робіт, а відтак сума дофінансування складає понад 200 000 грн. Загальна ж сума на виконання робіт із внесеними змінами з міського бюджету відтепер становить 722 588 гривень.

Нагадаємо, в рамках термомодернізації заплановано виконати роботи із теплоізоляції зовнішніх стін будівлі, облаштування зовнішнього входу, заміни дверей, блоків віконних та блоків балконних дверних у приміщеннях загального користування та у квартирах, утеплення і засклення балконів та лоджій. Також передбачено комплекс робіт з модернізації та облаштування системи освітлення.

Для того, щоб стати учасником Програми «ЕНЕРГОДІМ» необхідно отримати 2/3 згоди власників квартир всього будинку. Після цього голова правління або інша уповноважена особа ОСББ зобов’язана подати на адресу управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради (вул. Коперника, 1, кабінет № 209) відповідне звернення, до якого додати завірені копії:

  • повідомлення про схвалення заявки на участь від державної установи «Фонд енергоефективності»;
  • експертного звіту щодо розгляду проектної документації;
  • договору між ОСББ та Підрядником на виконання робіт із термомодернізації;
  • договорів на предмет здійснення авторського та технічного нагляду за виконанням робіт.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради готує та подає на розгляд виконавчого комітету міської ради проект рішення про виділення коштів для фінансової підтримки  ОСББ.

 

На Херсонщині звільнили низку населених пунктів

Вівторок, 04 жовтня 2022, 11:39

СКРИНШОТ З DEEPSTATEMAP.LIVE

4 жовтня у соцмережах з’явилася низка відео з нових звільнених населених пунктів у Херсонській області. Захисники повідомляють про деокупацію Давидового Броду, Старосілля, Архангельського, Великої Олександрівки.

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, голова Офісу президента Андрій Єрмак у Telegram, карти бойових дій від Deep State

Деталі: Військовослужбовці 35-ї окремої бригади морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського повідомили про звільнення Давидового Броду 4 жовтня.

Пряма мова військового: "Слава Україні! Слава морській піхоті! Сьогодні, 4 жовтня, Давидів Брід звільнений від орків (росіян – ред.) силами 35-ї окремої бригади морської піхоти. Урочисто вішаємо жовто-блакитний стяг над Давидовим Бродом".

Деталі: Водночас у мережі публікують відео українських захисників і з низки інших населених пунктів на Херсонщині. Зокрема, зі Старосілля, Архангельського, Великої Олександрівки, які розташовані поблизу Давидового Броду.

 
Клікніть, щоб перейти на карту
СКРИНШОТ З DEEPSTATEMAP.LIVE

Голова Офісу президента Андрій Єрмак ймовірно натякнув на звільнення 5 населених пунктів у Херсонській області.

У своєму Telegram він опублікував пост з емодзі, який складається з зображень 5 українських прапорів, ракети і кавуна.

Передісторія:

  • 2 жовтня у соцмережах російські пропагандисти почали панікувати та писати про успіх українського контрнаступу на Херсонщині. Зокрема у соцмережах повідомили про звільнення села Хрещенівка на Херсонщині.
  • Офіційно у ЗСУ ці дані не підтвердили, але начальниця пресцентру ОК "Південь" Наталя Гуменюк заявила, що "успіхи є".
  • Згодом президент Володимир Зеленський офіційно підтвердив звільнення на Херсонщині двох населених пунктів – Архангельського та Миролюбівки.
 

Команда Навального вирішила відродити мережу регіональних штабів: ослабнув режим Путіна

Вівторок, 04 жовтня 2022, 11:29

НАВАЛЬНИЙ НА МІТИНГУ. ФОТО З TELEGRAM "СИРЕНИ"

Команда російського опозиціонера і політичного в'язня Кремля Олексія Навального вирішила відновити роботу штабів на тлі послаблення путінського режиму.

Джерело: створене соратниками Навального видання "Сирена" з посиланням на команду опозиціонера

Дослівно "Сирена": "Рішення ухвалене у зв'язку з ослабленням позицій путінського режиму після семи місяців війни та мобілізації".

Деталі: Видання зазначило, що про подробиці стане відомо пізніше.

Передісторія:

  • 2 лютого 2021 року російський суд скасував умовне покарання Олексію Навальному по "справі Ів Роше" і призначив йому реальний термін – 3,5 роки у виправній колонії.
  • У квітні 2021 року штаби опозиціонера Олексія Навального в різних містах Росії оголосили про припинення своєї діяльності після того, як прокуратура призупинила їх роботу до рішення суду за позовом про екстремізм.є
  • На закритому засіданні Мосміськсуд визнав Фонд боротьби з корупцією (ФБК), Фонд захисту прав громадян і "Штаби Навального" екстремістськими організаціями.
  • У червні 2021 року президент Росії Володимир Путін підписав так званий закон проти Фонду боротьби з корупцією, який забороняє брати участь в різних виборах, в тому числі і президента, людям, причетним до діяльності "екстремістської" або "терористичної" організації.
  • У вересні 2021 року Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про створення і керівництво екстремістським співтовариством щодо лідера російської опозиції Олексія Навального та його найближчих соратників Леоніда Волкова і Івана Жданова.
  • У січні Росія внесла опозиційного політика Олексія Навального у свій перелік організацій та фізосіб, щодо яких "є відомості про їхню причетність до тероризму та екстремістської діяльності".

 

До дня захисту тварин: у Києві безкоштовно стерилізуватимуть хатніх улюбленців

Вівторок, 04 жовтня 2022, 11:16

У столиці "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" безкоштовно стерилізуватиме домашніх тварин.

Завітати до ветеринарів можна буде з 4 до 11 жовтня, акція присвячена Всесвітньому дню захисту тварин, розповіли в Київській міській державній адміністрації.

Скористатись пропозицією зможуть соціально-незахищені верстви населення.

Кількість стерилізацій є обмеженою, загалом планують провести 30 операцій.

Фото: eldadcarin/Depositphotos

Читайте також: "Ще зовсім маленька": у Подільському зоопарку показали рись, яку евакуювали з Миколаєва. ФОТО

"Стерилізація – це і є турбота, адже вона перешкоджає виникненню багатьох хвороб у тварин та є чи не найдієвішим інструментом для вирішення проблеми безпритульних тварин", – каже в.о. директора КП "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" Наталя Мазур.

Дізнатись про пільгову стерилізацію можна за телефонами однієї з клінік ветеринарної медицини:

  • лікарня Дарницького району (вул. Вірменська, 29) – (097) 563 92 79; (044) 366 64 04 (044) 563 94 79;
  • лікарня Деснянського району, (вул. Електротехнічна, 5-А) – (063) 552 07 76, (044) 366 64 01;
  • лікарня Подільського району (вул. Ярославська, 13) – (063) 536 53 37, (044) 366 64 05.

Окрім цього 8 жовтня у Тимчасовому притулку для тварин "Виставковий центр" проведуть фотосесію з тваринами, під час якої охочі зможуть зробити з ними світлини.

Фотографії використають для поширення інформації про тварин у притулку, що допоможе знайти їм дім.

Нагадаємо, раніше в організації UAnimals розповіли, чому важливо стерилізувати безпритульних тварин та запускали проєкт безоплатної стерилізації.

 

У райвідділі поліції на Харківщині виявили катівню росіян – Нацполіція

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:56

СКРІН З ВІДЕО НАЦПОЛІЦІЇ

Поліцейські знайшли катівню, яку російські загарбники облаштували у райвідділі поліції у Великому Бурлуці на Харківщині.

Джерело: пресслужба Нацполіції

Деталі: За словами правоохоронців, у цій катівні знущалися над жителями селища Великий Бурлук. На місці працюють слідчі та криміналісти.

Дослівно: "Ззовні – окопи для оборони, зсередини – все розтрощене, всюди сміття та бруд. Тут росіяни базувалися, незаконно утримували та знущалися з місцевих мешканців".

Написи на стіні у катівні росіян в селищі Великий Бурлук
Написи на стіні у катівні росіян в селищі Великий Бурлук
CКРІНШТО З ВІДЕО

Передісторія:

  • 16 вересня голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що на деокупованій території Харківської області уже виявили 10 катівень.
  • 23 вересня стало відомо, що правоохоронці виявили 18 місць на Харківщині, де окупанти катували українських громадян, також встановлені особи понад 1 тисячі російських військових, які чинили злочини на окупованих територіях.
  • 3 жовтня поліцейські виявили ще одну катівню російських окупантів на звільненій Харківщині.
 

Путін спрямував "ядерний потяг" до лінії фронту, ймовірні випробування зброї – ЗМІ

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:51

Музика написав у Твіттері про зображення потягу: "Чи означає це, що це відео показує підготовку до ядерного вибуху? Не зовсім. Є й інші більш вірогідні пояснення".

ВОЛОДИМИР ПУТІН, ФОТО AFP VIA GETTY IMAGES

Президент РФ Володимир Путін, ймовірно, планує випробування ядерної зброї поблизу України – для цього він спрямував у напрямку лінії фронту так званий "ядерний потяг".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Times.

Володимир Путін дав зрозуміти, що готовий застосувати ядерну зброю для захисту Росії, і напруженість посилилася після анексії ним чотирьох областей України, де точаться запеклі бої.

І ось тепер колона бронетранспортерів БПМ-97 та іншої військової техніки рухається через центральну Росію, про що проросійський канал "Рыбарь" повідомив у Telegram.

За повідомленнями, ця складна техніка, яка включає протимінне озброєння, належить 12-му Головному управлінню російської армії, яке керує центральними сховищами ядерної зброї.

Польський військовий аналітик Конрад Музика зазначив, що цей потяг відповідає за ядерні боєприпаси, їхнє зберігання, обслуговування, транспортування та видачу відповідним підрозділам.

Це може означати, що ядерну зброю везуть на фронт, або це може бути спробою Путіна погрожувати і залякувати Захід.

На його думку, це може бути посланням Заходу або військова техніка може використовуватися в навчальних цілях.

НАТО, за інформацією британського видання, уже попередив союзників про можливі ядерні випробування російської федерації неподалік кордону з Україною.

Як повідомлялося, розвідка НАТО попередила союзників про можливе випробування Росією суперторпеди "Посейдон", оснащеної ядерним зарядом.

Проте Центр протидії дезінформації при РНБОУ попередив, що інформація про підводний човен "Бєлгород" може зіграти на руку російській пропаганді, а на сайті НАТО вона не оприлюднена. ЦПД наголосив, що "необґрунтовані заяви з боку медіа лише посилюють інформаційний тероризм РФ".

Нагадаємо, міністр оборони Британії Бен Воллес вважає вкрай малоймовірним, що президент РФ Владімір Путін застосує ядерну зброю проти України, але наголошує, що Путін діє "нераціонально".

Як відомо, Путін після оголошення часткової мобілізації в Російській Федерації знову пригрозив західним країнам застосуванням ядерної зброї.

Західні лідери засудили ядерну риторику Путіна, назвавши її небезпечною ескалацією та "брязканням зброєю".

 

Зеленський затвердив рішення РНБО про неможливість переговорів із Путіним

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:47

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ, ФОТО ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони, в якому констатовано неможливість вести переговори з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним і необхідність посилення обороноздатності України.

Джерело: указ президента №679/2022 і рішення РНБО України від 30 вересня

Деталі: Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 вересня 2022 року "Щодо дій України у відповідь на спробу Російської Федерації анексувати території нашої держави, з метою гарантування безпеки євроатлантичного простору, України та відновлення її територіальної цілісності".

У п’ятницю 30 вересня, враховуючи результати засідання ставки верховного головнокомандувача та заслухавши своїх членів, РНБО вирішила:

  1. Констатувати неможливість проведення переговорів з президентом Російської Федерації В.Путіним.
  2. Схвалити текст спільного звернення президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра України до Організації північноатлантичного договору (НАТО – ред.).
  3. Кабінету міністрів України підготувати пропозиції щодо багаторівневої системи гарантування безпеки на основі багатосторонніх і двосторонніх угод України, які спрямовані на доведення оборонного потенціалу України до рівня, що забезпечуватиме гарантовану відсіч збройній агресії Російської Федерації, посилення військової підтримки України з нарощування її оборонних спроможностей, сприяння розвитку оборонно-промислового комплексу і суттєвого збільшення масштабу та обсягів індивідуальної і колективної підготовки українських військовослужбовців.
  4. В умовах ескалації з боку Російської Федерації Кабінету міністрів України забезпечити посилення обороноздатності України шляхом збільшення постачання військово-технічної допомоги Україні.
  5. Рекомендувати Верховній Раді України з метою підвищення стійкості держави прискорити прийняття відповідних законопроектів щодо належного санкційного та іншого реагування на ескалацію з боку Російської Федерації.

Цьому передувало: 30 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до переговорів з Росією, але не з Володимиром Путіним, а з іншим президентом РФ. До цього український лідер не раз попереджав Кремль, що у випадку анексії нових територій України переговори стануть неможливими.

Того ж дня президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на членство України в НАТО у пришвидшеному порядку.

Передісторія:

  • 21 вересня президент Росії Володимир Путін публічно підтримав псевдореферендуми на захоплених територіях України й оголосив про часткову мобілізацію в РФ.
  • 27 вересня ставленики Росії на окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької, та Херсонської областей завершили фіктивні "референдуми" про приєднання до Росії. Їхні результати були наперед відомі.
  • 30 вересня Володимир Путін підписав "договори" про прийняття до складу РФ захоплених територій і заявив, що відтепер жителі Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей – громадяни РФ. Конституційний суд РФ схвалив цей пакет документів, а Держдума та Радфед їх "ратифікували".
  • Російська влада передбачила "перехідний період" до 2026 року для анексованих територій.
  • Окупанти вже планують "вибори" до т. зв. "парламентів" на 2023 рік.
  • Україна та демократичний світ не визнають ані результати псевдореферендумів на захоплених територіях, ані "приєднання" ще частини України до РФ, як було і з Кримом.
  • ОЛЕНА РОЩІНА 
 

Тернополянин обікрав магазин

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:43


Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники Тернопільського районного управління поліції жителю міста, який обікрав торговельний заклад.

Подія трапилася в приміщенні одного із магазинів торгових мереж. Чоловік скористався слушною нагодою та викрав матеріальні цінності на чималу суму. Факт крадіжки задокументувала камера відеоспостереження записи з якої допомогли вийти на слід зловмисника.

Ним виявився раніше судимий місцевий мешканець. У скоєному він зізнався.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 40 з 110

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер