images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Оперативники викрили уродженця Миколаєва у вчиненні двох крадіжок у Тернополі

Середа, 05 жовтня 2022, 10:05

Зловмисник викрав барсетку у працівника однієї із організацій та виніс товар з магазину, не розрахувавшись.

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від 47-річного жителя обласного центру про те, що у нього з кабінету викрали барсетку, в якій було 400 гривень та документи. Зі слів чоловіка, злодій скористався тим, що двері до приміщення не були зачинені, а всередині нікого не було.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники кримінальної поліції встановили особу зловмисника. Ним виявився 37-річний уродженець Миколаєва, який наразі мешкає у Тернополі. Чоловік вже був раніше неодноразово судимий.

Під час перевірки поліцейські встановили, що фігурант причетний ще до одного злочину в Тернополі – крадіжки з магазину.

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. За вчинене йому загрожує від п'яти до восьми років позбавлення волі. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Слідчі Тернополя скерували до суду провадження щодо десяти членів злочинної організації наркоторговців

Середа, 05 жовтня 2022, 10:02


"Бізнес" з  продажу наркотиків організував на території західних областей України разом зі своєю співмешканкою житель Хмельниччини. Чоловік створив інтренет-магазини та телеграм-канали з продажу заборонених речовин. Асортимент був різноманітний. "Бізнесмени" пропонували фактично всі види наркотиків: кокаїн, ЛСД, МДМА, гашиш, канабіс, PVP, амфетамін, мефедрон та псилоцибінові гриби. Товар замовляли гуртовими партіями, отримували на пошті, а розповсюджували клієнтам методом закладок.

Коли справа налагодилася, організатори найняли помічників. Людей шукали через оголошення в інтернет-мережах. Кожен працівник виконував чітко визначені завдання та накази. Працювали на наркомагазини складмени, закладчики та програмісти. Між членами злочинної організації були чітко розподілені ролі.  Одні отримували товар, фасували  та маркували. Колір клейкої стрічки відповідав марці наркотиків та вазі. Інші - розвозили по сховках, фотографували та скидали звіти організаторам. Клієнтами наркоторговців були жителі Тернопільської, Хмельницької, Львівської, Івано-Франківської та Рівненської областей. Товар реалізовували як вроздріб, так і гуртом.

Рекламували "бізнес" малюнками на стінах будинків та наліпками з інтернет-посиланнями. За це  відповідала окрема людина. Спочатку "бізнесмени" відкрили два інтернет-магазини, а згодом кілька складменів відділилися від спільної справи і відкрили ще два власних магазини.

У день наймані працівники встигали зробити 200-300 закладок. Загальний щоденний оборот від продажу наркотичних засобів та психотропних речовин складав понад 40 тисяч гривень.

Понад рік працівники управління боротьби з наркозлочинністю Тернопільщини спільно зі слідчими головного управління області під процесуальним керівництвом прокуратури  документували діяльність злочинної організації.

Після завершення досудового розслідування слідчі Тернопільщини скерували до суду провадження щодо двох організаторів та восьми членів злочинної організації. Усі вони відповідатимуть перед законом відповідно до ст.255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 306 (використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів), 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) та 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Виконком збільшив суму дофінансування для робіт з термомодернізації житлового будинку на вул. Івана Франка, 23

Середа, 05 жовтня 2022, 09:56

5 жовтня на черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про збільшення суми коштів для проведення необхідних робіт з термомодернізації багатоквартирного житлового будинку, що на вул. Івана Франка, 23 у Тернополі.

Комплексна термомодернізація будинку ОСББ «Центральне 23»розпочалася у листопаді минулого року. Роботи виконуються за Програмою підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» державної установи «Фонд енергоефективності» за пакетом заходів «Б» (комплексний).

Додаткові кошти виділено у зв’язку із збільшенням вартості робіт, а відтак сума дофінансування складає понад 200 000 грн. Загальна ж сума на виконання робіт із внесеними змінами з міського бюджету відтепер становить 722 588 гривень.

Нагадаємо, в рамках термомодернізації заплановано виконати роботи із теплоізоляції зовнішніх стін будівлі, облаштування зовнішнього входу, заміни дверей, блоків віконних та блоків балконних дверних у приміщеннях загального користування та у квартирах, утеплення і засклення балконів та лоджій. Також передбачено комплекс робіт з модернізації та облаштування системи освітлення.

Для того, щоб стати учасником Програми «ЕНЕРГОДІМ» необхідно отримати 2/3 згоди власників квартир всього будинку. Після цього голова правління або інша уповноважена особа ОСББ зобов’язана подати на адресу управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради (вул. Коперника, 1, кабінет № 209) відповідне звернення, до якого додати завірені копії:

  • повідомлення про схвалення заявки на участь від державної установи «Фонд енергоефективності»;
  • експертного звіту щодо розгляду проектної документації;
  • договору між ОСББ та Підрядником на виконання робіт із термомодернізації;
  • договорів на предмет здійснення авторського та технічного нагляду за виконанням робіт.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради готує та подає на розгляд виконавчого комітету міської ради проект рішення про виділення коштів для фінансової підтримки  ОСББ.

 

На Херсонщині звільнили низку населених пунктів

Вівторок, 04 жовтня 2022, 11:39

СКРИНШОТ З DEEPSTATEMAP.LIVE

4 жовтня у соцмережах з’явилася низка відео з нових звільнених населених пунктів у Херсонській області. Захисники повідомляють про деокупацію Давидового Броду, Старосілля, Архангельського, Великої Олександрівки.

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, голова Офісу президента Андрій Єрмак у Telegram, карти бойових дій від Deep State

Деталі: Військовослужбовці 35-ї окремої бригади морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського повідомили про звільнення Давидового Броду 4 жовтня.

Пряма мова військового: "Слава Україні! Слава морській піхоті! Сьогодні, 4 жовтня, Давидів Брід звільнений від орків (росіян – ред.) силами 35-ї окремої бригади морської піхоти. Урочисто вішаємо жовто-блакитний стяг над Давидовим Бродом".

Деталі: Водночас у мережі публікують відео українських захисників і з низки інших населених пунктів на Херсонщині. Зокрема, зі Старосілля, Архангельського, Великої Олександрівки, які розташовані поблизу Давидового Броду.

 
Клікніть, щоб перейти на карту
СКРИНШОТ З DEEPSTATEMAP.LIVE

Голова Офісу президента Андрій Єрмак ймовірно натякнув на звільнення 5 населених пунктів у Херсонській області.

У своєму Telegram він опублікував пост з емодзі, який складається з зображень 5 українських прапорів, ракети і кавуна.

Передісторія:

  • 2 жовтня у соцмережах російські пропагандисти почали панікувати та писати про успіх українського контрнаступу на Херсонщині. Зокрема у соцмережах повідомили про звільнення села Хрещенівка на Херсонщині.
  • Офіційно у ЗСУ ці дані не підтвердили, але начальниця пресцентру ОК "Південь" Наталя Гуменюк заявила, що "успіхи є".
  • Згодом президент Володимир Зеленський офіційно підтвердив звільнення на Херсонщині двох населених пунктів – Архангельського та Миролюбівки.
 

Команда Навального вирішила відродити мережу регіональних штабів: ослабнув режим Путіна

Вівторок, 04 жовтня 2022, 11:29

НАВАЛЬНИЙ НА МІТИНГУ. ФОТО З TELEGRAM "СИРЕНИ"

Команда російського опозиціонера і політичного в'язня Кремля Олексія Навального вирішила відновити роботу штабів на тлі послаблення путінського режиму.

Джерело: створене соратниками Навального видання "Сирена" з посиланням на команду опозиціонера

Дослівно "Сирена": "Рішення ухвалене у зв'язку з ослабленням позицій путінського режиму після семи місяців війни та мобілізації".

Деталі: Видання зазначило, що про подробиці стане відомо пізніше.

Передісторія:

  • 2 лютого 2021 року російський суд скасував умовне покарання Олексію Навальному по "справі Ів Роше" і призначив йому реальний термін – 3,5 роки у виправній колонії.
  • У квітні 2021 року штаби опозиціонера Олексія Навального в різних містах Росії оголосили про припинення своєї діяльності після того, як прокуратура призупинила їх роботу до рішення суду за позовом про екстремізм.є
  • На закритому засіданні Мосміськсуд визнав Фонд боротьби з корупцією (ФБК), Фонд захисту прав громадян і "Штаби Навального" екстремістськими організаціями.
  • У червні 2021 року президент Росії Володимир Путін підписав так званий закон проти Фонду боротьби з корупцією, який забороняє брати участь в різних виборах, в тому числі і президента, людям, причетним до діяльності "екстремістської" або "терористичної" організації.
  • У вересні 2021 року Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про створення і керівництво екстремістським співтовариством щодо лідера російської опозиції Олексія Навального та його найближчих соратників Леоніда Волкова і Івана Жданова.
  • У січні Росія внесла опозиційного політика Олексія Навального у свій перелік організацій та фізосіб, щодо яких "є відомості про їхню причетність до тероризму та екстремістської діяльності".

 

До дня захисту тварин: у Києві безкоштовно стерилізуватимуть хатніх улюбленців

Вівторок, 04 жовтня 2022, 11:16

У столиці "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" безкоштовно стерилізуватиме домашніх тварин.

Завітати до ветеринарів можна буде з 4 до 11 жовтня, акція присвячена Всесвітньому дню захисту тварин, розповіли в Київській міській державній адміністрації.

Скористатись пропозицією зможуть соціально-незахищені верстви населення.

Кількість стерилізацій є обмеженою, загалом планують провести 30 операцій.

Фото: eldadcarin/Depositphotos

Читайте також: "Ще зовсім маленька": у Подільському зоопарку показали рись, яку евакуювали з Миколаєва. ФОТО

"Стерилізація – це і є турбота, адже вона перешкоджає виникненню багатьох хвороб у тварин та є чи не найдієвішим інструментом для вирішення проблеми безпритульних тварин", – каже в.о. директора КП "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" Наталя Мазур.

Дізнатись про пільгову стерилізацію можна за телефонами однієї з клінік ветеринарної медицини:

  • лікарня Дарницького району (вул. Вірменська, 29) – (097) 563 92 79; (044) 366 64 04 (044) 563 94 79;
  • лікарня Деснянського району, (вул. Електротехнічна, 5-А) – (063) 552 07 76, (044) 366 64 01;
  • лікарня Подільського району (вул. Ярославська, 13) – (063) 536 53 37, (044) 366 64 05.

Окрім цього 8 жовтня у Тимчасовому притулку для тварин "Виставковий центр" проведуть фотосесію з тваринами, під час якої охочі зможуть зробити з ними світлини.

Фотографії використають для поширення інформації про тварин у притулку, що допоможе знайти їм дім.

Нагадаємо, раніше в організації UAnimals розповіли, чому важливо стерилізувати безпритульних тварин та запускали проєкт безоплатної стерилізації.

 

У райвідділі поліції на Харківщині виявили катівню росіян – Нацполіція

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:56

СКРІН З ВІДЕО НАЦПОЛІЦІЇ

Поліцейські знайшли катівню, яку російські загарбники облаштували у райвідділі поліції у Великому Бурлуці на Харківщині.

Джерело: пресслужба Нацполіції

Деталі: За словами правоохоронців, у цій катівні знущалися над жителями селища Великий Бурлук. На місці працюють слідчі та криміналісти.

Дослівно: "Ззовні – окопи для оборони, зсередини – все розтрощене, всюди сміття та бруд. Тут росіяни базувалися, незаконно утримували та знущалися з місцевих мешканців".

Написи на стіні у катівні росіян в селищі Великий Бурлук
Написи на стіні у катівні росіян в селищі Великий Бурлук
CКРІНШТО З ВІДЕО

Передісторія:

  • 16 вересня голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що на деокупованій території Харківської області уже виявили 10 катівень.
  • 23 вересня стало відомо, що правоохоронці виявили 18 місць на Харківщині, де окупанти катували українських громадян, також встановлені особи понад 1 тисячі російських військових, які чинили злочини на окупованих територіях.
  • 3 жовтня поліцейські виявили ще одну катівню російських окупантів на звільненій Харківщині.
 

Путін спрямував "ядерний потяг" до лінії фронту, ймовірні випробування зброї – ЗМІ

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:51

Музика написав у Твіттері про зображення потягу: "Чи означає це, що це відео показує підготовку до ядерного вибуху? Не зовсім. Є й інші більш вірогідні пояснення".

ВОЛОДИМИР ПУТІН, ФОТО AFP VIA GETTY IMAGES

Президент РФ Володимир Путін, ймовірно, планує випробування ядерної зброї поблизу України – для цього він спрямував у напрямку лінії фронту так званий "ядерний потяг".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Times.

Володимир Путін дав зрозуміти, що готовий застосувати ядерну зброю для захисту Росії, і напруженість посилилася після анексії ним чотирьох областей України, де точаться запеклі бої.

І ось тепер колона бронетранспортерів БПМ-97 та іншої військової техніки рухається через центральну Росію, про що проросійський канал "Рыбарь" повідомив у Telegram.

За повідомленнями, ця складна техніка, яка включає протимінне озброєння, належить 12-му Головному управлінню російської армії, яке керує центральними сховищами ядерної зброї.

Польський військовий аналітик Конрад Музика зазначив, що цей потяг відповідає за ядерні боєприпаси, їхнє зберігання, обслуговування, транспортування та видачу відповідним підрозділам.

Це може означати, що ядерну зброю везуть на фронт, або це може бути спробою Путіна погрожувати і залякувати Захід.

На його думку, це може бути посланням Заходу або військова техніка може використовуватися в навчальних цілях.

НАТО, за інформацією британського видання, уже попередив союзників про можливі ядерні випробування російської федерації неподалік кордону з Україною.

Як повідомлялося, розвідка НАТО попередила союзників про можливе випробування Росією суперторпеди "Посейдон", оснащеної ядерним зарядом.

Проте Центр протидії дезінформації при РНБОУ попередив, що інформація про підводний човен "Бєлгород" може зіграти на руку російській пропаганді, а на сайті НАТО вона не оприлюднена. ЦПД наголосив, що "необґрунтовані заяви з боку медіа лише посилюють інформаційний тероризм РФ".

Нагадаємо, міністр оборони Британії Бен Воллес вважає вкрай малоймовірним, що президент РФ Владімір Путін застосує ядерну зброю проти України, але наголошує, що Путін діє "нераціонально".

Як відомо, Путін після оголошення часткової мобілізації в Російській Федерації знову пригрозив західним країнам застосуванням ядерної зброї.

Західні лідери засудили ядерну риторику Путіна, назвавши її небезпечною ескалацією та "брязканням зброєю".

 

Зеленський затвердив рішення РНБО про неможливість переговорів із Путіним

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:47

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ, ФОТО ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони, в якому констатовано неможливість вести переговори з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним і необхідність посилення обороноздатності України.

Джерело: указ президента №679/2022 і рішення РНБО України від 30 вересня

Деталі: Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 вересня 2022 року "Щодо дій України у відповідь на спробу Російської Федерації анексувати території нашої держави, з метою гарантування безпеки євроатлантичного простору, України та відновлення її територіальної цілісності".

У п’ятницю 30 вересня, враховуючи результати засідання ставки верховного головнокомандувача та заслухавши своїх членів, РНБО вирішила:

  1. Констатувати неможливість проведення переговорів з президентом Російської Федерації В.Путіним.
  2. Схвалити текст спільного звернення президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра України до Організації північноатлантичного договору (НАТО – ред.).
  3. Кабінету міністрів України підготувати пропозиції щодо багаторівневої системи гарантування безпеки на основі багатосторонніх і двосторонніх угод України, які спрямовані на доведення оборонного потенціалу України до рівня, що забезпечуватиме гарантовану відсіч збройній агресії Російської Федерації, посилення військової підтримки України з нарощування її оборонних спроможностей, сприяння розвитку оборонно-промислового комплексу і суттєвого збільшення масштабу та обсягів індивідуальної і колективної підготовки українських військовослужбовців.
  4. В умовах ескалації з боку Російської Федерації Кабінету міністрів України забезпечити посилення обороноздатності України шляхом збільшення постачання військово-технічної допомоги Україні.
  5. Рекомендувати Верховній Раді України з метою підвищення стійкості держави прискорити прийняття відповідних законопроектів щодо належного санкційного та іншого реагування на ескалацію з боку Російської Федерації.

Цьому передувало: 30 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до переговорів з Росією, але не з Володимиром Путіним, а з іншим президентом РФ. До цього український лідер не раз попереджав Кремль, що у випадку анексії нових територій України переговори стануть неможливими.

Того ж дня президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на членство України в НАТО у пришвидшеному порядку.

Передісторія:

  • 21 вересня президент Росії Володимир Путін публічно підтримав псевдореферендуми на захоплених територіях України й оголосив про часткову мобілізацію в РФ.
  • 27 вересня ставленики Росії на окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької, та Херсонської областей завершили фіктивні "референдуми" про приєднання до Росії. Їхні результати були наперед відомі.
  • 30 вересня Володимир Путін підписав "договори" про прийняття до складу РФ захоплених територій і заявив, що відтепер жителі Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей – громадяни РФ. Конституційний суд РФ схвалив цей пакет документів, а Держдума та Радфед їх "ратифікували".
  • Російська влада передбачила "перехідний період" до 2026 року для анексованих територій.
  • Окупанти вже планують "вибори" до т. зв. "парламентів" на 2023 рік.
  • Україна та демократичний світ не визнають ані результати псевдореферендумів на захоплених територіях, ані "приєднання" ще частини України до РФ, як було і з Кримом.
  • ОЛЕНА РОЩІНА 
 

Тернополянин обікрав магазин

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:43


Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники Тернопільського районного управління поліції жителю міста, який обікрав торговельний заклад.

Подія трапилася в приміщенні одного із магазинів торгових мереж. Чоловік скористався слушною нагодою та викрав матеріальні цінності на чималу суму. Факт крадіжки задокументувала камера відеоспостереження записи з якої допомогли вийти на слід зловмисника.

Ним виявився раніше судимий місцевий мешканець. У скоєному він зізнався.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Ні дров, ні грошей – троє осіб потерпіли від шахраїв

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:42

Троє жителів області втратили кошти, спокусившись на пропозицію купити дрова.

Один із потерпілих – житель Зборівської громади розповів поліцейським, що знайшов оголошення про продаж дров в одній із соціальних мереж. Зв’язався з продавцем, який погодився доставити товар лише після часткової передоплати. Чоловік перерахувала на банківську картку незнайомця сім тисяч гривень. Після отримання коштів зловмисник вимкнув свій телефон, а покупець товару не отримав і кошти йому не повернули.

За такою ж шахрайською схемою обдурили жителя Заліщицької громади та мешканця села Кошляки Тернопільського району. Віртуальні дрова обійшлися кожному з потерпілих у дві тисячі гривень.

Поліцейські вживають заходів для розкриття злочинів. За усіма фактами дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські радять громадянам бути обережними та не перераховувати гроші наперед за товар, навіть у мінімальних розмірах. У випадку з купівлею дров, пропонуйте розрахунок після доставки. Ретельно вивчайте інформацію про продавця. Зазначені в оголошеннях номери телефонів перевіряйте через пошукові системи Інтернету. Не виключено, що хтось уже став жертвою шахрая і попереджає про це інших.

У разі, якщо ви все ж таки потерпіли від шахраїв, не зволікайте, телефонуйте на спецлінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають від телефонних шахраїв, які представляються працівниками банків

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:41

Два шахрайства, пов’язані зі списанням коштів з банківських карток, зареєстрували за минулу добу співробітники Тернопільського райуправління поліції. Загальна сума, яку втратили потерпілі, - майже 55 000 гривень.

У шахрайську пастку потрапила 40-річна жителька Тернополя. Зі слів жінки, до неї зателефонував незнайомець, який представився працівником банку. Співрозмовник розповів жінці про збій банківської системи та під приводом проведення деяких операцій дізнався реквізити та секретні дані її банківської картки. Як наслідок, з рахунку тернополянки зняли 29 700 гривень.

За схожою схемою ошукали 44-річного жителя Тернополя. Після спілкування з псевдопрацівником банку з картки чоловіка було списано 25 000 гривень.

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ч.1 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають оперативно-розшукові заходи для розкриття афер.

Правоохоронці вкотре застерігають жителів краю: не довіряйте телефонним незнайомцям та не розголошуйте їм жодних реквізитів вашої картки, а також коди, які надходять на мобільний телефон.

Ніколи не встановлюйте жодних програм чи застосунків з функціоналом віддаленого доступу на прохання банківських співробітників. За жодних обставин не переказуйте ваші кошти на будь-які інші рахунки та рахунки третіх осіб. Будь-які операції з платіжною карткою краще проводити особисто у відділенні банку.

Якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте телефонуйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині працівник лісгоспу, який незаконно рубав ліс, постане перед судом

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:17

Слідчі ГУНП в Тернопільській області під керівництвом спеціалізованої екологічної прокуратури Тернопільської обласної прокуратури  передали до суду обвинувальний акт стосовно лісничого одного з лісогосподарських підприємств області. Мешканець Тернопільського району обвинувачується незаконній порубці та розтраті чужого майна.

Як встановили правоохоронці, обвинувачений, зловживаючи своїм службовим становищем, на ввіреній йому ділянці здійснив незаконну порубку дерев породи граб, заподіявши екологічних збитків на суму у понад 123 000 гривень.

До злочину чоловік готувався заздалегідь: мав необхідні інструменти для заготівлі лісопродукції та транспорт.

Крім того лісник не забезпечив збереження на охоронюваній ним ділянці дров’яної деревини вільхи, осики та граба, а в подальшому здійснив розтрату цієї деревини, завдавши матеріальної шкоди на суму у понад 41 тисячу гривень.

Працівники поліції під час досудового розслідування зібрали достатньо доказів причетності зловмисника до скоєння цих правопорушень та повідомили йому про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст.246 КК України (незаконній порубці дерев у лісах, що спричинило тяжкі наслідки) та ч. 1 ст. 191 КК України( розтраті чужого майна, яке було ввірене особі).

Досудове розслідування в даному кримінальному проваджені завершено, справу слідчі передали до суду.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Чернівцях під час виконання службових обов'язків загинула наша колега, 22-річна патрульна Таїсія Татарин

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:12

Екіпаж Таїсії Татарин та Олександра Гуцула прибув на виклик про розбещення неповнолітніх. Заявниця повідомила, що біля школи невідомий чоловік показує статеві органи дітям.

Патрульні розшукали громадянина, виявилось, що чоловік мав з собою зброю та раптово здійснив ряд пострілів по інспекторах. Поліцейська отримала смертельне вогнепальне поранення, її напарника шпиталізували, наразі йому надається вся необхідна медична допомога.

Таїсія прийшла у лави патрульної поліції в серпні 2020-го, щоб служити та захищати. У пам’яті всіх, хто її знав і працював разом з нею, Таїсія назавжди залишиться принциповою та чуйною колегою, яка вірно та самовіддано служила Батьківщині та українському народу.

Ми висловлюємо наші найглибші співчуття рідним, близьким, друзям, колегам Таїсії.

Це непоправна втрата для всієї нашої поліцейської родини.

Щодня ми заступаємо на зміну і не знаємо, чи повернемося додому, чи обіймемо рідних. Чи не стане вона останньою. У нашій країні триває війна, і поки наші захисники та колеги борються на фронті, ми продовжуємо боротьбу з внутрішніми ворогами — злочинцями. Однак інколи цей ворог забирає найцінніше — життя.

Пошуки злочинця тривають і він понесе відповідальність за всією суворістю закону.

 

 

у чернівцях під час виконання службових обов'язків загинула наша колега, 22-річна патрульна таїсія татарин

у чернівцях під час виконання службових обов'язків загинула наша колега, 22-річна патрульна таїсія татарин

 

У Тернополі та області станом на 4 жовтня радіаційний фон в межах норми

Вівторок, 04 жовтня 2022, 10:11

ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оприлюднила дані щодо рівня радіаційного фону на території Тернопільської області.

Станом на 09:00 год ранку 4 жовтня радіаційний фон має наступні показники:

  • м. Тернопіль – 12 мкР/год;
  • м. Борщів – 10 мкР/год;
  • м. Заліщики – 13 мкР/год;
  • м. Бучач – 10 мкР/год;
  • смт. Козова – 11 мкР/год;
  • м. Кременець – 10 мкР/год;
  • м. Теребовля – 13 мкР/год;
  • м. Чортків – 13 мкР/год;

За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання показники природного радіаційного фону на вказаних територіях знаходяться в межах величин фону, який характерний для даних територій і не перевищує багаторічних значень природного радіаційного фону на території Тернопільської області 0, 16 мкР/год.

 

У Тернополі два багатоквартирні будинки повністю відключать від централізованого опалення

Понеділок, 03 жовтня 2022, 13:55

03 жовтня  на засіданні позачергової 18 сесії міської ради депутатами підтримано рішення про відключення від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води багатоквартирні будинки за адресами вул. Івана Франка, 6-А та вул. Київська,16, враховуючи звернення усіх мешканців даних будинків. Відтак, вони зможуть підключити у своїх домівках індивідуальне опалення.

Нагадаємо, що мешканці багатоквартирних будинків у Тернополі можуть відключитися від централізованого опалення та гарячого водопостачання (ЦО та ГВП), де усі 100% мешканців висловили таке бажання, або у яких більше 50% квартир та нежитлових приміщень вже відключена від ЦО та ГВП. Перелік таких будинків можна переглянути ТУТ.

Порядок відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків від ЦО та/або ГВП доступний для ознайомлення ТУТ.

 

Путін відгукнувся на звернення Марченко і обіцяв їй звільнити Медведчука – джерела

Понеділок, 03 жовтня 2022, 13:36

СКРИНШОТ

Президент Росії Володимир Путін відреагував на заклики своєї куми Оксани Марченко і обіцяв їх звільнити держзрадника України Віктора Медведчука, попри заперечення ФСБ.

Джерело: стаття УП "Велике повернення. Як вдалося визволити "азовців" та чому Путін забрав Медведчука"

Деталі: За словами джерел в оточенні Медведчука, які залишилися в Україні, Путін відгукнувся на заклики Марченко і дав їй слово, що врятує її чоловіка.

Нагадаємо, що після затримання Медведчука, Марченко, котра втекла в Росію, записала кілька драматичних відео з проханням про допомогу визволити чоловіка.

Зокрема, вона зверталася до кума Володимира Путіна, до принца Саудівської Аравії Мухаммеда ібн Салмана та до президента Туреччини Реджепа Тайїп Ердогана.

Один із співрозмовників "УП" на Банковій розповів, що Путін не підпускає до себе близько навіть речника Дмитра Пєскова, тому навіть офіційні спікери у Росії можуть не знати того, що насправді робить та про що думає диктатор.

Пряма мова джерела: "Ви що, думаєте, що Пєсков чи Лавров справді мають доступ до Путіна? Вони його лише на нарадах здалеку бачать. Щоб ви розуміли, до себе Путін підпускає лише секретаря Радбезу Патрушева і свого друга Ковальчука".

Передісторія:

  • 21 вересня в рамках обміну з російськими окупантами вдалося звільнити 215 українських захисників. Росії повернули - Віктора Медведчука і 55 російських окупантів.
  • За словами високопосадовців з України та США, знайомих із цим питанням, Обмін полоненими між Росією та Україною наприкінці вересня був схвалений президентом Росії Володимиром Путіним, незважаючи на заперечення ФСБ, яка побоювалася суспільного резонансу в Росії.
  • АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 
 

Юристи дружини Медведчука прийшли повертати майно у Пуща-Водиці

Понеділок, 03 жовтня 2022, 13:32

ФОТО УП

Юристи компанії Оксани Марченко 3 жовтня прийшли повертати майно Віктора Медведчука у Пуща-Водиці, Київ.

Джерело: кореспондент "Української правди"

Деталі: Юристи, які представилися представниками компанії "УКРКАПІТАЛ", у понеділок прийшли на прилеглу до маєтку Віктора Медведчука територію з вимогою передати контроль над об'єктом.

 

Компанія "УКРКАПІТАЛ" належить дружині Медведчука Оксані Марченко.

За словами керівника ГО "НПУ Межигір’я" Дениса Тарахкотелика, маєток Медведчука та прилегла територія з середини березня охороняються ГО "НПУ Межигір’я" в рамках домовленості з офісом Генерального прокурора про зберігання майна на час слідчих дій.

Наразі юристи викликали поліцію.

У коментарі УП один з юристів повідомив: "Наразі чекаємо на виважене рішення правоохоронців".

 

Також юристи стверджують що Віктор Медведчук не має стосунку до цього майна.

Нагадаємо:

 

Українці, евакуйовані із зон бойових дій, можуть виїхати до ЄС по внутрішньому паспорту – ДПСУ

Понеділок, 03 жовтня 2022, 13:30

Українці, які евакуювалися із зон ведення активних бойових дій, можуть виїхати до Європи, використовуючи внутрішній паспорт громадянина України.

Про це повідомляють у Державній прикордонній службі.

Зокрема, українським паспортом задля виїзду до ЄС можуть скористатися:

  • жінки,
  • діти,
  • особи з інвалідністю.
Фото: Vadim4eg/Depositphotos

"Через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з суміжними країнами виїзд за кордон громадян України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану здійснюється за внутрішнім паспортним документом громадянина України", – підкреслюють в ДПСУ.

При цьому у Держприкордонслужбі радять завчасно звернутися до компетентного органу країни Євросоюзу, в яку планується поїздка, аби уточнити, чи достатньо буде українського паспорту для перетину кордону.

Раніше речник ДПСУ Андрій Демченко пояснював, що виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, здійснюється  за  наявності  паспорта  громадянина України або свідоцтва про народження дитини.

Нагадаємо, з 14 вересня виїзд чоловіків-студентів іноземних вишів за кордон під час воєнного стану в Україні неможливий. Водночас, як заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, кожен випадок надання таких дозволів будуть розглядати окремо.

 

ЗСУ звільнили Борову на Харківщині

Понеділок, 03 жовтня 2022, 13:24

3 жовтня стало відомо, що Збройні сили звільнили селище Борова Ізюмського району Харківської області і частину громади.

ДжерелоБорівська селищна рада

Дослівно: Борова і більша частина Борівської селищної територіальної громади під контролем ЗСУ!".

Деталі: Зазначається, що зараз там триває зачистка територій.

РОМАН ПЕТРЕНКО

 

СБУ підтвердила російський паспорт у судді Верховного Суду

Понеділок, 03 жовтня 2022, 10:43

ІЛЮСТРАЦІЯ РС

Служба безпеки України підтвердила наявність російського паспорта у голови Касаційного господарського суду Верховного Суду України Богдана Львова.

Джерело: пресслужба Верховного Суду

Деталі: Зокрема повідомляється, що 3 жовтня СБУ проінформувала ВС про результати перевірки.

Встановлено, що в 2012 році Львов Богдан Юрійович (дата народження 28 вересня 1967 року, місце народження – місто Запоріжжя) отримав паспорт громадянина РФ № 4512799636 замість паспорту РФ від 1999, який втратив чинність.

Також Львов за даними податкового реєстру РФ, отримав податковий номер 774319527956, який міститься в реєстрі угод щодо нерухомого майна РФ, стосовно квартири за адресою: 125565, Росія, Москва, вул. Ленінградське шосе 88.

Дослівно: "Вказане свідчить про наявність у судді Львова Б.Ю. громадянства російської федерації за даними наведених реєстрів РФ.

Також у СБУ повідомили, що перевірка вказаних даних продовжується, про її результати буде повідомлено додатково.

Нагадуємо, що сьогодні о 12.00 відбудуться збори суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з таким порядком денним:

  1. Щодо питання дострокового звільнення судді Львова Б. Ю. з посади голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Верховний Суд інформуватиме вас про результати зборів та подальші кроки".

Передісторія:

  • Рослідування проєкту "Схеми" виявило, що Богдан Львов отримав громадянство РФ ще у 1999 році у Москві, на той момент вже працюючи суддею в Україні, а у 2012 році він оновив російський паспорт після досягнення 45-річчя. Його дружина, яка народилась в Москві, також має громадянство РФ.
  • Наступного дня після публікації розслідування Богдан Львов поскаржився на журналістів до ДБР та СБУ. При цьому він визнав, що офіційні органи РФ обліковують дані про його російське громадянство, але стверджує, що ці записи були зроблені з метою його дискредитації.
  • 26 вересня суддя заявив, що розслідування "Схем" – це фейк.
  • ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО
 

Через поразки на фронті від Кремля відвертаються пропагандисти, в РФ змінився інформпростір - ISW

Понеділок, 03 жовтня 2022, 10:36

ПРОПАГАНДИСТ ВОЛОДИМИР СОЛОВЙОВ. ФОТО INFOREACTOR.RU

Поразка Росії в Харківській області та Лимані докорінно змінили російський інформаційний простір і тепер пропагандисти почали критикувати військове керівництво РФ і скаржаться на відсутність прозорості щодо перебігу війни.

Джерело: Інститут вивчення війни ISW

Дослівно: "Поразка Росії в Харківській області та Лимані в поєднанні з неспроможністю Кремля ефективно та справедливо провести часткову мобілізацію докорінно змінюють російський інформаційний простір.

Спонсоровані Кремлем ЗМІ та російські мілблогери – відома спільнота Telegram, що складається з російських військових кореспондентів, колишніх довірених осіб і націоналістів – сумують через втрату Лимана і водночас критикують бюрократичні провали часткової мобілізації.

Джерела в Кремлі та мілблогери пояснюють поразку навколо Лимана та Харківської області нездатністю російських військових належним чином забезпечити та посилити російські сили на півночі Донбасу та скаржаться на відсутність прозорості щодо перебігу війни".

Деталі: Деякі гості програм кремлівського телебачення, які вийшли в ефір 1 жовтня, навіть критикували рішення російського президента Володимира Путіна анексувати чотири українські області.

Кремлівські пропагандисти вже не приховують свого розчарування проведенням часткової мобілізації, часто обговорюючи незаконну мобілізацію деяких чоловіків і звертаючи увагу на такі проблеми, як алкоголізм серед новомобілізованих.

Дехто, виступаючи в прямому ефірі по телебаченню, висловив стурбованість тим, що мобілізація не створить сили, необхідні для відновлення ініціативи на полі бою, враховуючи низьку якість російських резервів.

Російський інформаційний простір суттєво відхилився від наративів Кремля та Міністерства оборони Росії про те, що ситуація загалом під контролем.

Відзначається, що поразка Росії біля Лимана спричинила навіть більше плутанини та негативу в російському інформаційному просторі, ніж відхід росіян з Києва, острова Зміїний чи навіть Харкова.

Вплив Лимана, ймовірно, більший, оскільки росіяни тепер бояться бути мобілізованими для вирішення проблем на полі бою.

Критика на федеральних російських каналах після ухвалення Кремлем закону, яким загрожує росіянам до 15 років ув’язнення за "дискредитац

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 

 

Розвідка НАТО попередила про можливе випробування Росією ядерної суперторпеди - ЗМІ

Понеділок, 03 жовтня 2022, 10:27

Розвідка НАТО попередила союзників про можливе випробування Росією суперторпеди "Посейдон", оснащеної ядерним зарядом.

Про це написало італійське видання La Repubblica, повідомляє "Європейська правда".

За даними розвідки, російський атомний підводний човен "Бєлгород" залишив свою базу в Білому морі за полярним колом. Ймовірно, субмарина прямує до Карського моря, щоб випробувати ядерну торпеду "Посейдон", яку ще називають "зброєю Апокаліпсису", йдеться в публікації видання.

"Посейдон" - це безпілотний підводний апарат, який, за твердженнями, здатний долати величезні відстані під водою, перш ніж вибухнути з достатньою силою, щоб викликати масштабне ядерне цунамі, призначене для затоплення та опромінення прибережних міст.

Забруднена хвиля може стерти з землі такі мегаполіси, як Нью-Йорк або Лос-Анджелес. Фахівці пояснюють, що такого ж ефекту можна досягти і з міжконтинентальними балістичними ракетами, які існують з 1960-х років.

Підводний човен К-329 "Бєлгород" вважається прототипом нової концепції війни, задуманої адміралами Путіна в останні роки, після повернення напруженості у відносинах зі США.

Останніми днями "Бєлгород" часто згадується в аналізах щодо диверсій на "Північних потоках",  оскільки це один із заходів, для якої він був розроблений. Але його причетність була поставлена ​​під сумнів, оскільки підводний човен є одним із найбільших у світі, і пройти в Балтику непоміченим йому було б надзвичайно важко.

Тепер же командування союзників НАТО попередили, що "Посейдон" можуть випробувати в районі Карського моря - 24-метрову торпеду з атомною боєголовкою, ймовірно, у дві мегатонни. Не відомо, коли саме було надіслано попередження союзникам.

Розробка "Посейдона" тривала роками зі скептичними оцінками офіційних осіб НАТО. Вважається, що деякі випробування проводилися ще в 2015 році, але запусків з "Бєлгорода" ніколи не було.

"Мало хто вірить, що суперторпеда вже може бути готова, проте навіть просте оголошення про випробування дозволило б Кремлю продемонструвати унікальну здатність у боротьбі із Заходом: зброю, проти якої немає захисту", - йдеться у публікації.

Як повідомлялося, міністр оборони Британії Бен Воллес вважає вкрай малоймовірним, що президент РФ Владімір Путін застосує ядерну зброю проти України, але наголошує, що Путін діє "нераціонально".

Як відомо, Путін після оголошення часткової мобілізації в Російській Федерації знову пригрозив західним країнам застосуванням ядерної зброї.

Західні лідери засудили ядерну риторику Путіна, назвавши її небезпечною ескалацією та "брязканням зброєю".

 

За високі досягнення у навчанні тернопільських випускників закладів освіти нагородять преміями

Понеділок, 03 жовтня 2022, 10:15

03 жовтня на пленарному засіданні позачергової 18-ї сесії  міської ради депутатами прийнято рішення про преміювання випускників закладів освіти  за високі досягнення у навчанні одноразовою грошовою премією відповідно до результатів національного мультипредметного тесту (українська мова, математика, історія України).

Рішення прийнято з метою підтримки обдарованих, талановитих випускників закладів освіти, які фінансуються з місцевого бюджету та, враховуючи висновок постійної комісії міської ради з гуманітарних питань.

Всього 99 учнів із 28 закладів загальної середньої освіти отримають грошові премії у такому розмірі:

  • за 200 балів з одного навчального предмету - у розмірі 2000 грн;
  • за 400 балів з двох навчальних предметів - у розмірі 4000 грн;
  • за 600 балів з трьох навчальних предметів - у розмірі 8000 грн.
 

Оперативники встановили причетність жительки Тернополя до крадіжки з квартири

П'ятниця, 30 вересня 2022, 11:11


До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від жителя обласного центру про те, що з квартири його батька викрали побутову техніку, срібні вироби та інше майно.

На місці події слідів проникнення в помешкання сторонніх осіб правоохоронці не виявили. З’ясовуючи деталі скоєння крадіжки, оперативники карного розшуку встановили, що до злочину причетна 49-річна тернополянка. Жінка допомогла власнику квартири по господарству, оскільки він мав проблеми зі здоров'ям. Впродовж місяця вона непомітно виносила з чужого помешкання цінні речі, крадене здавала у ломбард.

Тернополянка вже не вперше потрапляє в поле зору правоохоронців – раніше неодноразово була судима за майнові злочини.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст.185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Недотримання дистанції - причина двох автопригод у Тернополі

П'ятниця, 30 вересня 2022, 11:10

З тілесними ушкодженнями до лікарні потрапив 19-річний тернополянин. Травми юнак отримав в результаті дорожньо-транспортної пригоди. На місці аварії працювала слідчо-оперативна група.

За попередньою інформацією, 29 вересня близько 20:00 на вулиці 15 Квітня водій автомобіля SKODA FABIA не дотримався дистанції та допустив зіткнення з AUDI А6, якою керував потерпілий.

Після надання меддопомоги тернополянина відпустили за місцем проживання. Винуватець аварії попередньо був у стані алкогольного сп'яніння. У обох кермувальників взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

На вулиці Будного, неподалік готельного комплексу, не розминулися того ж вечора автобус та вантажівка. Аварія трапилася близько 23:00. Водій Неоплану не дотримався безпечної дистанції та в'їхав у задню частину DAF. На момент ДТП пасажирів ні в автобусі, ні у вантажівці не було. В результаті удару тілесні ушкодження отримав водій автобуса.

Причини обох аварій встановить слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителі краю потрапили в шахрайські пастки, купуючи товар в інтернеті

П'ятниця, 30 вересня 2022, 10:45

Правоохоронці області задокументували два факти шахрайства вчинених щодо мешканців Тернопільщини. Громадяни купували товар через різні інтернет-платформи й ставами жертвами аферистів.

Одна з потерпілих жителька обласного центру. Жінка хотіла придбати постіль, публікацію про продаж якої знайшла на сайті-оголошень. Заявниця розповіла правоохоронцям, що здійснила повну передоплату за товар в сумі 1300 гривень. Однак через певний проміжок часу вона збагнула, що ї ошукали. Адже телефон продавця був вимкнений, а допис видалений. Натомість ще один заявник перерахував 1750 за купівлю тактичного одягу, якого так й не отримав.

Відомості про події слідчі територіальних підрозділів поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські розповідають про кілька простих порад, які допоможуть не попастися на гачок аферистів і зроблять ваші покупки у мережі безпечним:

  • завжди перевіряйте адресу сайту, адже на відміну від інтерфейсу її неможливо підробити;
  • нікому не передавайте дані для входу в акаунт і не заходьте туди з чужих гаджетів, особливо якщо до профілю прив’язана банківська карта;
  • не розголошуйте дані картки. Насамперед це стосується номера, терміну дії, CVC2/CVV2. А ще краще — зробіть віртуальну картку: таку послугу надають практично всі банки;
  • зберігайте всі документи, надані продавцем (фіскальні чеки, гарантійні талони, транспортні накладні), а також електронне листування. У разі виникнення непорозумінь вони стануть вашим підтвердженням здійснення покупки;
  • читайте відгуки про товар і продавця. Насторожити має наявність виключно позитивних відгуків, написаних ніби за шаблоном з невеликим проміжком часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оперативники поліції розшукали крадійку

П'ятниця, 30 вересня 2022, 10:29

Працівники Тернопільського районного управління поліції інкримінують мешканці міста таємне викрадення чужого майна. Підозрюваній загрожує позбавлення волі.

На лінію «102» звернулася тернополянка. Вона повідомила, що з її карткового рахунку зникли кошти. Жінка загубила електронний гаманець й не встигла його заблокувати. Того ж дня їй надійшло сповіщення про списання грошей. Невідома особа здійснила розрахунок в магазині за товар.

У ході розшукових заходів працівники поліції вийшли на слід причетної особи. Нею виявилася тернополянка 1974 року народження. У скоєному злочині вона зізналася.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Москві вже встановили сцену для "мітингу" на підтримку анексії окупованої України – ЗМІ

Четвер, 29 вересня 2022, 10:30

CЦЕНА "МІТИНГУ-КОНЦЕРТУ" НА КРАСНІЙ ПЛОЩІ В МОСКВІ, ФОТО REUTERS

Російська влада встановила на Красній площі в Москві сцену для "мітингу" на підтримку анексії окупованих територій України, за інформацією ЗМІ, захід запланований на 30 вересня.

Джерело: ReutersТАССРБК

Деталі: Агентство Reuters публікує фотографії сцени, спорудженої на Красній площі для акції на підтримку анексії окупованих регіонів України.  Судячи зі знімків, серед гасел: "Донецьк, Луганськ, Запоріжжя, Херсон. Росія" і "Донецьк, Луганськ, Запоріжжя, Херсон. Разом назавжди".

 
 

Російські ЗМІ стверджують, посилаючись на джерела, що "мітинг-концерт" заплановано на 30 вересня, хоча офіційного анонсу поки не було. Раніше московська мерія повідомила, що в цей день в районі Красної площі буде перекрито рух транспорту.

За інформацією РБК, на акції може виступити Володимир Путін, і того ж дня він може зустрітися з "главами адміністрацій" захоплених Росією регіонів України.

Передісторія: 27 вересня ЦВК РФ оголосила перші результати псевдореферендумів, і нібито переважна більшість виборців "проголосували" за входження окупованих територій України до складу Російської Федерації.

 

Депутатів кличуть в Кремль, де в п'ятницю Путін "приєднуватиме нові території"

Четвер, 29 вересня 2022, 10:10

Члени нижньої палати російського парламенту отримали запрошення до Кремля, де відбудеться "церемонія підписання договорів про вступ до складу Росії нових територій".

Джерело: пропагандистське російське агентство "РИА Новости"

Деталі: Депутат Денис Парфьонов повідомив, що депутатам Державної Думи розіслали запрошення на 30 вересня до Кремля, де о 15:00 розпочнеться захід за участю Володимира Путіна".

Пізніше прессекретар Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що в цей час в Кремлі відбудеться "церемонія підписання договорів про вступ до складу Росії нових територій". В ній візьме участь Путін, який виступить із промовою.

Передісторія:

  • Голова Ради Федерації Валентина Матвієнко повідомила, що Рада Федерацій може розглянути питання про входження окупованих територій України до складу Росії 4 жовтня, якщо підсумки псевдореферендумів будуть "позитивними".
 

Поліцейські застерігають не надавати конфіденційні дані банківських карток!

Четвер, 29 вересня 2022, 10:09

Чергові шахрайства задокументували правоохоронці за минулу добу. З банківських рахунків двох жительок області зникли чималі кошти.

Незнайомець зателефонував на мобільний 30-річної чортківчанки та представився працівником банку. Повідомив про підозрілі спроби розрахунку її карткою онлайн. Зловмисник запевнив, що задля безпеки необхідно змінити усі паролі. Жінка повідомила усю конфіденційну інформацію, що надійшла у вигляді смс. Як результат - з її рахунку зникли всі заощадження – понад 40 тисяч гривень кредитних коштів.

Повірила ще одному аферисту 37-річна тернополянка. Увесь залишок, понад 8 тисяч гривень заробив невідомий, а жінці довелося звертатися в поліцію

За усіма фактами шахрайств відкриті кримінальні провадження. Поліцейські встановлюють особи зловмисників.

Аби не потрапити в шахрайські пастки, слід не довіряти незнайомцям конфіденційну інформацію.

Працівники банку ніколи не телефонують самостійно аби провести ідентифікацію власника карти - тільки якщо ви самі дзвоните в банк. Крім того, пам'ятайте, що співробітники фінустанов не дзвонять з особистих мобільних номерів.

Яке б СМС-повідомлення ви не отримали від банку - завжди уважно читайте його зміст.Ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код від вашої карти, а також секретні одноразові коди.

Ніколи не повідомляйте свій пін-код стороннім особам, в тому числі родичам. Банківські співробітники не мають права запитувати у вас пін-код. Не записуйте пін-код на картках.

Якщо співробітник банку пропонує вам по телефону допомогти в проведенні якихось дій з картою (наприклад, отримати допомогу продовжити термін дії, змінити код) - наполягайте на проведенні їх у відділенні банку.

Не виставляйте в соціальних мережах номер мобільного, прив'язаного до банківської карти, не вказуйте дату народження, адресу та іншу особисту інформацію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Невідомий зловмисник обшахраював працівника обмінного пункту у Тернополі

Четвер, 29 вересня 2022, 10:04

Аферист використав злодійський спосіб - «залом грошей».

Суть такого шахрайства здебільшого полягає в тому, що під купюру меншого номіналу підкладається велика, яка при заломі залишається в руках у шахрая. Саме таку техніку і взяв на озброєння пройдисвіт. Зайшов до приміщення обміняти гроші. Однак, взявши гривні до рук, покупець захотів, аби працівниця розміняла їх на менші купюри. Дрібних не було, тож зловмисник захотів повернути валюту назад. Продавець віддав долари, а пройдисвіт, спритно заломив готівку. Замість 12 тисяч потерпіла отримала лише дві тисячі спритно заломаних купюр.

Довелося звертатися в поліцію. За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

Поліцейські застерігають: аби не потрапити в подібну халепу, завжди ретельно перераховуйте отриману готівку та не погоджуйтеся на пропозиції невідомих обміняти валюту, розміняти купюри, або ж на інші фінансові операції!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські Тернопільщини оголосили підозру чоловікові, який вирощував коноплю

Четвер, 29 вересня 2022, 10:03

Незконним городництвом на Тернопільщині займався житель Чернівців, 1969 року народження. Чоловік, неподалік селища Мельниця-Подільська, у прибережній зоні річки Дністер, насіяв коноплю. Дана територія, кажуть слідчі, належить Чортківському лісовому господарству.

Документуванням злочину займалися оперативники. У ході слідства стало відомо, що "фермер" ще навесні поселився в наметі неподалік "господарки", за селом Дністрове. Він доглядав своє городництво, а коли воно поспіло, реалізовував місцевим мешканцям.

Саме під час продажу товару підозрюваного піймали поліцейські. Чоловік зізнався, що висіяв коноплю з метою власного вживання, але інколи й продавав. Дев'ять грам канабісу реалізував за 500 гривень.

Під час огляду слідчі працівниками УБН в Тернопільській області виявили та вилучили 60 зелених рослин. Чернівчанин у скоєному зізнався. Йому оголосили підозру згідно з ч.2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) ККУ. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу та оголошення підозри ще й відповідно до ч.2 ст.310 (посів або вирощування снотворного маку чи конопель). Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Лановецькі поліцейські розшукують шахрая, який виманив у двох людей 19 000 гривень за дрова

Четвер, 29 вересня 2022, 10:02


Два факти шахрайств, пов’язаних з купівлею дров через інтернет, зареєстрували співробітники Лановецького відділення поліції.

Один із потерпілих, 29-річний житель Лановецької громади, розповів поліцейським, що знайшов оголошення про продаж дров в одній із соціальних мереж. Зв’язався з продавцем, який погодився доставити товар лише після оплати. Чоловік перерахувала на банківську картку незнайомця 12 000 гривень. Після отримання коштів зловмисник вимкнув свій телефон, а покупець дрова не отримав і кошти йому не повернули.

За такою ж шахрайською схемою ошукали 52-річного жителя Вишнівецької громади. Віртуальні дрова йому обійшлися у 7 000 гривень.

Поліцейські встановили, що до обох афер може бути причетна одна й та ж особа. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину. За обома фактами дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські радять громадянам бути обережними та не перераховувати гроші наперед за товар, навіть у мінімальних розмірах. У випадку з купівлею дров, пропонуйте розрахунок на місці після доставки. Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця. Зазначені в оголошеннях номери телефонів перевіряйте через пошукові системи інтернету. Не виключено, що хтось уже став жертвою шахрая і попереджає про це інших.

У разі якщо ви все ж таки потерпіли від шахраїв, не зволікайте, телефонуйте на спецлінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

лановецькі поліцейські розшукують шахрая, який виманив у двох людей 19 000 гривень за дрова
 

У Тернополі в парку ім. Тараса Шевченка висадили 11 саджанців дерев декоративної сливи «Піссарді»

Середа, 28 вересня 2022, 14:52

28 вересня у парку ім.Тараса Шевченка поруч зі стадіоном ФСК «Динамо» відбулася екологічна акція, під час якої на території відпочинкової зони висадили 11 декоративних листяних дерев роду слива «Піссарді».

Долучився до цієї події з озеленення паркової зони і міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Заходи з озеленення проводяться у місті двічі на рік - восени і навесні. Сьогодні у парку iм. Тараса Шевченка висаджено 11 п’ятирічних саджанців дерев декоративної сливи «Піссарді», висота яких сягає 3-4 метри. Згодом тут з’явиться новий дитячий майданчик, тож  символічно можна вважати, що ці зелені насадження - початок робіт з благоустрою і облаштування нового відпочинкового простору для дітей», - розповідає Сергій Надал.

У Тернопіль саджанці привезені із Закарпаття. Цей вид дерев буде приживатися та квітнути у місті не вперше, вони вже ростуть у сквері Тараса Шевченка.

Нагадаємо, відповідно до затвердженого основного стратегічного документа у сфері зеленої розбудови міста – Концепції комплексного озеленення, щорічно міською радою організовуються заходи із висадження дерев з метою урізноманітнення видового складу існуючих насаджень, формування високодекоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища особин.

Довідка. Слива Піссарді - декоративне листяне дерево, у висоту досягає 5-12 м. Особливо привертає увагу в період рясного цвітіння і плодоношення. Вперше в Європу ця слива була привезена ботаніком Піссарда з Ірану. У дикому вигляді росте на добре освітлених, відкритих гірських схилах Західної Азії. Особливість сорту - листя темно-червоного або бордового забарвлення протягом усього сезону. Квітки рожеві, з'являються раніше листя.

 

У Тернополі на вул. Мирона Тарнавського муніципальною інспекцією вжито заходів щодо демонтажу тимчасових споруд

Середа, 28 вересня 2022, 14:49

28 вересня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради, в присутності працівників поліції демонтовано тимчасову споруду, яка була розміщена на вул. Мирона Тарнавського (поблизу ЗГТ «Володимира Великого») в м. Тернополі.

Також з технічних причин був проведений частковий демонтаж тимчасової споруди на вул. Мирона Тарнавського поруч з будинком на вул. Василя Симоненка, 2-А.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 07.09.2022 року №934 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Демонтовані частини тимчасової споруди знаходяться на зберіганні на території, яка охороняється за адресою вул. Чернівецька, 35.

 

Спецслужби припускають, що труби "Північних потоків" непридатні назавжди - ЗМІ

Середа, 28 вересня 2022, 14:46

GETTY IMAGES

Німецькі спецслужби припускають, що три труби газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" в Балтійському морі можуть стати назавжди непридатними для використання після ймовірних актів диверсії.

Про це повідомило німецьке видання Tagesspiegel з посиланням на джерела в урядових колах, пише "Європейська правда".

Стверджується, якщо трубопроводи швидко не відремонтувати, велика кількість солоної води потрапить усередину та роз’їсть їх. Оскільки пошкодження труб дуже великі, у них може потрапити надзвичайно велика кількість води.

Як і Європейська комісія, органи безпеки Німеччини та федеральна розвідувальна служба BND припускають акт диверсії. Через складність атаки експерти та німецькі урядові кола вважають, що її міг здійснити лише державний підрозділ. Припускають, що за цим стоїть Росія, але мотив залишається незрозумілим.

Зараз BND відіграє провідну роль у розвідці, оцінюючи супутникові зображення переміщень кораблів напередодні вибухів.

Одна з теорій полягає в тому, що водолази, ймовірно, заклали вибухівку в дві труби "Північного потоку-1" і в одну з двох труб "Північного потоку-2".

Згідно з інформацією Tagesspiegel, цілеспрямовані вибухи вказують на те, що витоки газу - величезні, тому швидкість падіння тиску в трубах була високою.

Не тільки Німеччина, але й Данія і Швеція припускають, що може йтися про диверсію.

 

Зоозахисники створюють "Штаб хвостатих волонтерів": хто і як може долучитися

Середа, 28 вересня 2022, 11:12

Зоозахисники оголосили про створення "Штабу хвостатих волонтерів", які допомагатимуть зі збором коштів на допомогу тваринам в умовах повномасштабної війни.

Громадська організація UAnimals запрошує до співпраці власників тварин-блогерів.

Зоозахисники у "Штабі хвостатих волонтерів" хочуть об’єднати зусилля господарів, які ведуть блоги своїх тварин у соціальних мережах, щоб розповсюджувати важливі гуманістичні повідомлення, зокрема про:

  • запуск соціальних кампаній;
  • збір коштів для допомоги тваринам.
Пес Патрон. Фото: ДСНС

Читайте також: Пес Патрон "розповів", який подарунок хоче на день народження. ФОТО

Блог, присвячений домашньому улюбленцю, може знаходитися у будь-якій із наступних соцмереж: Instagram, Facebook, Tik Tok, Youtube, Twitter, Patreon, Telegram тощо.

"Запрошуємо долучатись всіх власників тварин-блогерів, які поділяють наші цінності та прагнуть врятувати якомога більше тварин від наслідків війни", – підкреслюють в громадській організації.

Усі охочі долучитися до "Штабу хвостатих волонтерів" можуть заповнити коротку анкету за посиланням, яка містить питання про кількість підписників, тематику сторінки, вид тварини та місце перебування.

Потенційні члени Штабу можуть також обрати найбільш прийнятний різновид допомоги тваринам:

  • робити спільні публікації і поширювати важливу інформацію,
  • запускати від імені тварини збір коштів, що підуть на допомогу чотирилапим,
  • долучатись до соціальної реклами і соціальних кампаній UAnimals.

При цьому в громадській організації наголошують:

"Звертаємо вашу увагу, що UAnimals виступає проти експлуатації тварин та утримання вдома диких видів. Тому дані критерії впливатимуть і при долученні до Штабу".

Нагадаємо, харківський блогер кіт Степан зібрав для українських тварин 10 тисяч доларів.

 

Заарештовану яхту російського олігарха передали новому власнику

Середа, 28 вересня 2022, 10:52

Заарештовану яхту російського олігарха Дмитра Пумп'янського Axioma в Гібралтарі продали на аукціоні за 37,5 мільйона доларів та передали новому власнику.

Про це повідомляє Gibraltar Chronicle.

Це стало першим продажем арештованих активів російських бізнесменів.

На аукціон подали заявки 63 покупці. Зазначається, що торги були проведені 23 серпня, але для оформлення угоди знадобилось більше місяця часу. Остаточно її підписали 27 вересня.

Особу нового власника 72-метрової яхти не розкривають. Але судно під прапором Мальти вже звільнили з-під арешту.

Судно з шістьма розкішними гостьовими каютами, басейном, 3D-кінотеатром, тренажерним залом, джакузі та повністю обладнаним спа-салоном було затримано після пришвартування у Гібралтарі у березні.

Пумп'янський – власник та голова правління виробника сталевих труб для нафтогазової галузі OAO TMK, що є постачальником російської державної енергетичної компанії "Газпром". Він потрапив під санкції з боку Британії, ЄС та США після вторгнення РФ в Україну.

Британія заявила, що мільярдер, статки якого оцінюються в 1,84 мільярда фунтів стерлінгів, є одним із "найближчих до Путіна" олігархів.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Грабіжника, який привласнив чужий телефон, розшукали поліцейські

Середа, 28 вересня 2022, 10:42

Відкрите викрадення чужого майна інкримінують правоохоронці Тернопільського районного управління поліції мешканцю обласного центру. Зловмисник привласнив мобільний телефон.

Про злочин поліцейським повідомила потерпіла, 47-річна тернополянка. Вона розповіла, що на вулиці до неї раптово підбіг невідомий та вирвав з рук телефон.

У ході розшукових заходів оперативники встановили особу грабіжника. Ним виявився 18-річний тернополянин. Юнак вже притягувався до кримінальної відповідальності за наркозлочин. Крадену річ зловмисник відніс до ломбарду.

За фактом грабунку відкрито кримінальне провадження згідно частини 4 статті 186 КК України. Поліцейські перевіряють причетність підозрюваного до скоєння інших аналогічних злочинів.

Тривають слідчі дії.

 

Бути уважними на дорозі та колії закликають поліцейські Тернопільщини

Середа, 28 вересня 2022, 10:40

На Чортківщині не розминулися два автомобіля, у Тернополі потяг смертельно травмував жінку, а біля однієї зі шкіл під колеса іномарки потрапила дитина - усе це наслідки аварій, які трапилися впродовж вівторка, 27 вересня.

Повідомлення про травмованого хлопчика надійшло близько 10:00 від медика бригади екстреної допомоги. Жінка розповіла, що виїжджали на виклик до дев'ятирічного школяра. Малолітній потрапив під колеса автомобіля Volkswagen Polo.

На місце ДТП виїжджали поліцейські. За попередньою інформацією, учень переходив дорогу біля школи, але за межами пішохідного переходу. Потерпілого доправили до лікарні, а у водійки взяли кров для перевірки на вміст алкоголю.

Того ж дня біля 11:30 вантажний електропоїзд "Львів-Жмеринка" на перегоні Тернопіль - В.Бірки збив жінку. За словами машиніста, потерпіла вийшла на залізничну колію, а на сигнали не реагувала. Врятувати 66-річну жительку Зборова не вдалося. Вона загинула на місці події.

На автодорозі Касперівці - Новосілка, між селами Касперівці-Голігради, не розминулися автомобілі ВАЗ 2101 та Volkswagen Bora. В результаті удару з тілесними ушкодженнями до лікарні госпіталізували кермувальника ВАЗу.

По всіх аваріях триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі станом на 26 вересня радіаційний фон в межах норми

Вівторок, 27 вересня 2022, 12:06

ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оприлюднила дані щодо рівня радіаційного фону на території Тернопільської області.

Станом на 09:00 год ранку 26 вересня радіаційний фон має наступні показники:

  • м. Тернопіль – 13 мкР/год;
  • м. Борщів – 11 мкР/год;
  • м. Заліщики – 13 мкР/год;
  • м. Бучач – 11 мкР/год;
  • смт. Козова – 10 мкР/год;
  • м. Кременець – 10 мкР/год;
  • м. Теребовля – 11 мкР/год;
  • м. Чортків – 14 мкР/год;

За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання показники природного радіаційного фону на вказаних територіях знаходяться в межах величин фону, який характерний для даних територій і не перевищує багаторічних значень природного радіаційного фону на території Тернопільської області – 16 мкР/год.

 

 

У Тернопільській міській дитячій лікарні увімкнули опалення

Вівторок, 27 вересня 2022, 12:00

Цими днями у КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» з КП «Тернопільміськтеплокомуненерно» розпочато подачу теплоносія. Відтак, теплоносій подається і у стаціонарний корпус лікарні на вулиці Клінічній, і у корпус інфекційного відділення на вул. Романа Купчинського.

Наразі теплоносій подається лише до закладів охорони здоров’я, зокрема, минулого тижня його постачання розпочалося у КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради, КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» ТОР та у пологове відділення КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2».

Теплопостачання здійснюється без використання газу завдяки реконструкції котельні на вул. Романа Купчинського, яка працює на альтернативних видах палива.

До слова, у помешканнях тернополян тепло розпочне надходити тоді, коли впродовж трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря становитиме +8 градусів або нижче.

 

 

Вітання міського голови Тернополя зі святом Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього

Вівторок, 27 вересня 2022, 12:00

Шановні тернополяни, українці, друзі!
Вітаю зі святом Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього.
У цей великий день бажаю всім тернополянам здоров’я, злагоди та Божого Благословення!
Також вітаю настоятеля, священників, служителів та всю паству Церкви Воздвиження Чесного Хреста.
Воздвиженська (Надставна) церква – найдавніший храм Тернополя, один з головних символів нашого міста та пам’ятка архітектури національного значення, споруджений наприкінці XVI століття.
Міський голова                                  Сергій Надал


 

Відомий біатлоніст з Тернопільщини Дмитро Підручний здобув «срібло» на чемпіонаті України

Вівторок, 27 вересня 2022, 11:54

Відомий біатлоніст з Тернопільщини Дмитро Підручний здобув «срібло» на чемпіонаті України
Відомий спортсмен з Тернопільщини Дмитро Підручний фінішував другим на чемпіонаті України з літнього біатлону.

Змагання відбулися за скороченим графіком і тривали протягом двох днів.

Сьогодні, 27 вересня, спортсмени змагалися за перемогу в гонці переслідування. Капітану чоловічої збірної України з біатлону, чемпіону світу Дмитру Підручному вдалося покращити свій результат і фінішувати на 2-му місці.

Боротьба за медалі була напруженою, адже дистанція між спортсменами була невеликою.

Наш земляк Дмитро Підручний зумів скоротити відставання з 6-го місця, програвши лідеру 5,9 секунд та допустивши два промахи на стрільбі. У підсумку біатлоніст здобув «срібну» нагороду.

Перемогу виборов Антон Дудченко (0+1+1+0), «бронза» дісталася Артему Тищенку (0+0+1+0), який програв лідеру 14 секунд. Четверте місце – Руслан Ткаленко (0+0+2+1), 5 місце – Віталій Мандзин (0+0+0+1), 6 місце – Богдан Цимбал (2+2+2+1).

Додамо, значно вдалося покращити результат ще одному спортсмену з Тернопільщини Віталію Мандзину, який стартував під 10-им номером за результатами спринту. Допустивши лише один промах біатлоніст фінішував 5-им, потрапивши у ТОП-6 чоловічої гонки переслідування.

Змагальна програма чемпіонату України з літнього біатлону для чоловіків – завершена.

 

Ще одне село на Харківщині – під контролем ЗСУ

Вівторок, 27 вересня 2022, 11:36

Ще одне село на Харківщині – під контролем ЗСУ
ЗСУ продовжують деокупацію Харківщини.

Українські військові звільнили від окупантів село Піски-Радьківські в лівобережній частині Борівської громади.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

Піски-Радьківські – другий за розміром населений пункт громади. До війни там проживало близько двох тисяч осіб.

Хоч село під контролем ЗСУ, наші захисники ще виявляють там групи російських військових. Українські оборонці проводять зачистки та розмінування.

Зазначається, що місцеві жителі радісно зустрічають наших воїнів, намагаються допомогти в побутових питаннях та готують для них їжу.

Боротьба за звільнення лівобережної частини Борівської громади від рашистських окупантів – триває. Ведуться бойові дії. ЗСУ витісняють противника, але визволені території потерпають від ворожих обстрілів.

"Звуки вибухів також постійно чути з півночі, сходу та півдня. Окупаційна влада залишила громаду, майже всі колаборанти також втекли. Частина місцевих жителів протягом останнього тижня виїхала на більш безпечні території. Решта залишаються вдома, у разі небезпеки ховаються у підвалах та укриттях.

Пересуватися вулицями та автошляхами між населеними пунктами наразі небезпечно. Електроенергії, мобільного зв’язку та інтернету в громаді немає", – інформують в Борівській селищній раді.

Нагадаємо, з початку вересня українські військові звільнили тисячі квадратних кілометрів. Сили оборони взяли під повний контроль Білогорівку у Луганській області та зачистили її від рашистів, вигнали російських загарбників з Яцьківки, що на Донеччині.

Крім того, вся територія Херсонщини – під вогневим контролем ЗСУ. Також український стяг замайорів на межі Харківщини та Донеччини.

 

У Росії відкрили стрілянину в школі: кількість загиблих зросла до 15

Понеділок, 26 вересня 2022, 13:38

ЗІ ШКОЛИ В ІЖЕВСЬКУ ЕВАКУЮЮТЬ ДІТЕЙ ТА ВЧИТЕЛІВ, СКРІН З ВІДЕО ТАСС

У російському Іжевську 26 вересня чоловік відкрив стрілянину в школі, внаслідок чого загинуло щонайменше 15 людей, у тому числі 11 дітей.

Джерело: ТАСС із посиланням на МВС Росії, КоммерсантUDM Info

Деталі: У МВС підтвердили стрілянину у школі №88. Поліція намагається затримати зловмисника.

Місцеве видання UDM Info повідомляє, що є постраждалі серед дітей. Школярів і співробітників евакуюють з будівлі.

Оновлено об 11:12: Російське МВС підтвердило, що шестеро людей загинули і 20 постраждали під час стрілянини в школі в Іжевську. Людина, яка влаштувала стрілянину в школі в Іжевську, була озброєна двома травматичними пістолетами, переробленими під стрілянину бойовими патронами.

Оновлено об 11:42: Дев'ятеро людей загинули під час стрілянини в школі Іжевська, зокрема п'ятеро дітей.

Оновлено о 12:40: Кількість загиблих зросла до 13 людей, серед них семеро дітей. Поранення отримала 21 людина, серед них 14 дітей. Чоловік мав при собі два пістолети і великий запас патронів.

Також російські пропагандистські ЗМІ стверджують, що нападник "був одягнений у майку з нацистською символікою і балаклаву".Оновлено о 13:12: У Слідчому комітеті РФ повідомили, що на школу в Іжевську напав її випускник Артем Казанцев 1988 року народження. Чоловік перебував на обліку в психоневрологічному диспансері. Кількість поранених зросла до 23.

Оновлено о 16:18: Число загиблих під час стрілянини в школі Іжевська збільшилося до 15, серед них 11 дітей.

 

Росіяни завдали ракетного удару по Первомайському, загинула дівчина - голова ОВА

Понеділок, 26 вересня 2022, 13:10

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО

Російські окупанти завдали ракетного удару по Первомайському Харківської області, постраждала цивільна інфраструктура, загинула неповнолітня дівчина.

Джерело: мер міста Микола Бакшеєв у соцмережах, голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у Telegram

Пряма мова: "Шановна громада. Внаслідок ракетного удару постраждала цивільна інфраструктура громади. Про місце влучання не повідомляємо! Не викладайте фото і відео влучання.

Очікуємо більш точної інформації стосовно наслідків. Зберігайте спокій. За можливості перейдіть в укриття або використовуйте правило двох стін".

Деталі: Пізніше очільник міста уточнив, що в результаті ракетного удару повністю зруйновано 2 приватні будинки.

Інформація про поранених уточнюється.

Оновлено: За даними Синєгубова, від ракетного удару в Первомайському загинула дівчина 15 років.


 

Зустріч з батьком: донька звільненого морпіха Діанова опублікувала зворушливе відео

Понеділок, 26 вересня 2022, 12:55

20-річна Катерина Діанова, донька героя України, нарешті зустрілась з батьком після полону.

Відео моменту зустрічі вона опублікувала на своїй сторінці у Instagram.

На кадрах чутно радісні зойки та видно міцні обійми батька з донькою.

"Момент першої зустрічі з татом після довгої розлуки", – підписала відео Катерина.

На обличчі Михайла Діанова сяє широчезна посмішка.

Раніше дівчина писала, що безмежно щаслива тому, що тата повернули.

"Нарешті мій татко звільнений з полону. Це величезні радість і щастя. Дякую всім за допомогу і підтримку", – написала донька.

Нагадаємо, рідні Михайла Діанова оголошували збір коштів на реабілітацію, але призупинили збір через шахраїв.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Два українські університети потрапили до світового рейтингу найкращих вишів за рівнем працевлаштування

Понеділок, 26 вересня 2022, 12:54

Два університети з України потрапили до світового рейтингу найкращих вишів за перспективами працевлаштування випускників.

Йдеться про Київський національний університет ім. Тараса Шевченка та Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського, які потрапили до щорічного рейтингу QS World University Rankings.

Зокрема, КНУ ім. Т. Шевченка посів місце в діапазоні 301-500, а КПІ за результатами рейтингу перебуває на 500+ місці.

Цьогорічний рейтинг містить 1300 університетів з усього світу, у фінальний рейтинг увійдуть до 550 університетів.

Фото: Wavebreakmedi/Depositphotos

Згідно з рейтингуванням університети оцінюють за декількома показниками:

  • оцінки та думки працедавців, з яких вишів вони готові взяти на роботу фахівців (30% оцінки);
  • досягнення випускників у кар’єрі, науці, благодійності та фінансовій спроможності після завершення університету (25% оцінки);
  • співпраця між університетом та бізнесом, зокрема, оцінюють публічно доступні дані про спільні наукові проєкти (25% оцінки);
  • частота візитів та появи працедавців на території університету (10% оцінки);
  • рівень працевлаштування випускників, за яким підраховують кількість випускників, що отримали успішну пропозицію роботи впродовж 12 місяців після завершення навчання (10% оцінки).

Нагадаємо, раніше 11 українських університетів увійшли до рейтингу найкращих вишів світу.

Михайло Загородній

 

РФ готує масовані кібератаки на енергетичну інфраструктуру України – розвідка

Понеділок, 26 вересня 2022, 12:51

РФ планує здійснити масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України - удар, у першу чергу, буде спрямовано на підприємства енергетичної галузі.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України.

"При проведенні операцій використовуватиметься досвід кібератак на енергосистеми України 2015 та 2016 років.

Цим ворог спробує посилити ефект ракетних ударів по об’єктах електрозабезпечення насамперед у східному та південному регіонах України. Командування окупантів переконано, що це призведе до сповільнення наступальних дій українських Сил оборони", - кажуть у ГУР.

Підкреслюється, що також Кремль має намір збільшити інтенсивність DDoS-атак на критичну інфраструктуру найближчих союзників України, насамперед Польщі та країн Балтії.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

"Time" присвятив номер Залужному, який готується до довгої боротьби

Понеділок, 26 вересня 2022, 12:43

Видання "Time" присвятило обкладинку й розлогий матеріал головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному, який висловив думку, що проміжні перемоги України будуть лише передишкою в боротьбі.

Джерело: сайт і Facebook-сторінка видання "Time"

Деталі: Видання зазначає, що Валерій Залужний – один із багатьох українців, відповідальних за мужність і прогрес української армії, але він став другим "обличчям війни" після президента Володимира Зеленського і може зіграти визначну роль в історії цієї війни. Відзначаючи популярність головнокомандувача ЗСУ, "Time" розповідає його історію.

Валерій Залужний, даючи інтерв'ю "Time" у червні, зізнався, що в липні 2021 року пропозиція очолити Збройні сили України приголомшила його. Тоді росіяни підтягнули до кордону танки, а американці попередили, що Україна може зіткнутися з повномасштабним нападом незабаром.

"Я часто озирався назад і запитував себе: як я потрапив у це?", – сказав Залужний майже рік по тому.

"Time" зазначає, що, загартований роками боротьби з Росією на східному фронті, Залужний належить до нового покоління українських лідерів, які навчилися бути гнучкими та делегувати рішення командирам на місцях. Його наполеглива підготовка напередодні вторгнення та розумна тактика бою на ранніх етапах війни допомогли нації відбити натиск росіян, пише видання.

На відміну від Зеленського, який скептично ставився до звітів розвідки про неминучість масового російського вторгнення, Залужний вважав це питанням часу, тож із приходом на високу посаду почав впроваджувати зміни, щоб офіцери мали право відкривати вогонь у відповідь без дозволу старшого командування.

"Нам потрібно було збити їхнє бажання атакувати. Нам теж потрібно було показати зуби (росіянам – ред.)", – каже Залужний.

На початку лютого Залужний вимагав від комнадирів серйозного ставлення до військових навчань.

"Запах війни не можна переплутати – і він уже відчувався в повітрі… Я боявся, що ми втратимо елемент несподіванки. Нам потрібно було, щоб супротивник думав, що ми всі розгорнуті на своїх звичайних базах, куримо траву, дивимося телевізор і публікуємо дописи у Facebook", – розповів головнокомандувач.

Коли вранці 24 лютого почалося вторгнення, генерал мав дві стратегічні цілі щодо захисту України.

"Ми не могли допустити падіння Києва. І на всіх інших векторах нам довелося пролити їхню кров, навіть якщо в деяких місцях це вимагало втрати території", – заявив Залужний.

Метою було дозволити росіянам просунутися, а потім знищити їхні колони на фронті та лінії постачання в тилу. На шостий день вторгнення Залужний дійшов висновку, що це працює. Росіяни не змогли взяти аеропорти навколо Києва і просунулися достатньо глибоко, щоб почати напружувати лінії постачання, залишаючи їх відкритими, пише "Time".

Залужного здивувало, що, зіткнувшись із опором і проблемами в постачанні, ворог не відступав і не переходив до іншого підходу. "Вони просто загнали своїх солдатів на бійню. Вони вибрали сценарій, який найбільше влаштовував мене", – розповів Залужний.

"Будемо боротися до останньої краплі крові", – говорив він TIME.

Найбільшим успіхом Києва з початку повномасштабної війни став блискавичний контрнаступ на північному сході України на початку вересня, який приголомшив російські війська. Його чекали на Херсонщині, але він став несподіваним на Харківщині. На думку "Time" саме на цей успіх відповів "частковою мобілізацією" Володимир Путін.

Проте операції на півдні України просуваються повільно. З наближенням зими Київ має бути обережним, щоб не перенапружити свої сили.

Зі свого боку, Залужний готується до довгої і кривавої боротьби.

"Знаючи те, що я знаю про росіян із перших вуст, наша перемога не буде остаточною. Наша перемога дасть можливість перевести подих і підготуватися до наступної війни", – сказав він Time.


 

Працівники поліції застерігають від мобільних аферистів!

Понеділок, 26 вересня 2022, 12:31

Черговий шахрай збагатився завдяки довірі. Невідомий обманув мешканця Чорткова.

Схема шахрайства  добре відома, однак потерпілий таки потрапив до списку тих, хто повірив у дзвінок працівника банку. Аферист запевнив чоловіка, що з його рахунку намагалися зняти кошти, однак служба безпеки вчасно заблокувала доступ до картки. Запевнив, що необхідно змінити захисні дані, аби рахунок надалі функціонував. Чортківчанин виконав усі вказівки, не підозрюючи, що невідомий додзвонювач сам може виявитися шахраєм. Впевнився лише тоді, коли на мобільний прийшло повідомлення, що з карки знято понад 22 000 гривень. Жертва афери зателефонував до поліції. За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

Вкотре застерігаємо: ніколи не надавайте інформацію про свої картки третім особам, навіть якщо вони звертаються до вас нібито від імені банку або ж працівниками кіберполіції. Якщо до вас телефонують і просять назвати чи змінити персональні дані, здійснити переказ коштів на інші рахунки - це  шахраї.

Тому ніколи не повідомляйте пін-код, номер картки, логін і пароль, cvv-код третім особам. Усі операції слід здійснювати лише у відділені фінансової установи.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Працівники поліції застерігають від мобільних аферистів!

Понеділок, 26 вересня 2022, 12:26

Черговий шахрай збагатився завдяки довірі. Невідомий обманув мешканця Чорткова.

Схема шахрайства  добре відома, однак потерпілий таки потрапив до списку тих, хто повірив у дзвінок працівника банку. Аферист запевнив чоловіка, що з його рахунку намагалися зняти кошти, однак служба безпеки вчасно заблокувала доступ до картки. Запевнив, що необхідно змінити захисні дані, аби рахунок надалі функціонував. Чортківчанин виконав усі вказівки, не підозрюючи, що невідомий додзвонювач сам може виявитися шахраєм. Впевнився лише тоді, коли на мобільний прийшло повідомлення, що з карки знято понад 22 000 гривень. Жертва афери зателефонував до поліції. За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

Вкотре застерігаємо: ніколи не надавайте інформацію про свої картки третім особам, навіть якщо вони звертаються до вас нібито від імені банку або ж працівниками кіберполіції. Якщо до вас телефонують і просять назвати чи змінити персональні дані, здійснити переказ коштів на інші рахунки - це  шахраї.

Тому ніколи не повідомляйте пін-код, номер картки, логін і пароль, cvv-код третім особам. Усі операції слід здійснювати лише у відділені фінансової установи.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Дорога не пробачає помилок: у вихідні на Тернопільщині слідчі зареєстрували кілька автопригод з потрепілими

Понеділок, 26 вересня 2022, 12:13

У неділю, 25 вересня, на автошляхах Тернопільської області слідчі зареєстрували 3 автопригоди з потерпілими. У одній аварії загинула жінка.

З тілесними ушкодженнями до обласної лікарні бригада екстреної меддопомоги госпіталізувала жителя Вишнівецької територіальної громади, 1958 року народження. Травми чоловік отримав у дорожньо-транспортній пригоді. Аварія трапилася близько 6 ранку на автодорозі Доманово-Ковель-Чернівчі-Тереблече.

За попередніми даними, водій автомобіля Volkswagen Tuaran, рухаючись в напрямку м. Кременець, здійснюючи маневр обгону допустив зіткнення з автомобілем Ford Transit під керуванням потерпілого.

Летально завершилася автопригода для 44-річної киянки, яка керувала автомобілем HYUNDAI GETZ. У неділю близько 16:00 на трасі Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече", неподалік готельного комплексу "Гостинний двір", що в Кременецькому районі, потерпіла допустила з'їзд на праве узбіччя і як результат - автівку занесло та викинуло на смугу зустрічного руху. Вже там HYUNDAI GETZ врізався в OPEL ZAFIRA, в якому, окрім водія, перебувало троє пасажирів. Їх усіх госпіталізували до лікарні з травмами різного ступеня тяжкості. Потрапив до медзакладу і син загиблої. Даний факт внесено в ЄРДР згідно із ч. 2 ст. 286 ККУ.

Повідомлення про чоловіка, який травмувався у ДТП в Тернополі, надійшло на лінію "102" о 23:30 від лікаря екстреної меддопомоги. На місце події виїжджали працівники поліції. За попередньою інформацією, потерпілий, бувши пасажиром в автівці, під час руху самостійно відчинив двері та випав.

У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Слідчі встановлюють причини усіх автопригод та нещасних випадків.

 

Здійснюючи покупки в інтернеті є ймовірність втратити кошти й не отримати бажаного товару

Понеділок, 26 вересня 2022, 12:09

Поліцейські Тернопільщини продовжують документувати нові факти різного роду шахрайств вчиненні щодо мешканців області. Громадяни переказують кошти, повідомляють персональні дані. Як наслідок вони не отримують бажаного, а втрачають заощадження.

Як правило, зловмисники заманюють покупців товарами зі значними знижками, але при цьому обов’язковою умовою являється передоплата. Як тільки кошти надходять на рахунки аферистів, вони зникають із привласненими грішми.

Від такого злочину потерпів й житель Тернопільського району. Чоловік здійснив передоплату в розмірі 3500 гривень за купівлю неіснуючих автомобільних дисків. Однак бажаного так й не отримав.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують про прості правила, як не стати жертвами інтернет-шахраїв:

- перевіряйте інформацію про продавця, почитайте відгуки про нього в інтернеті;

- при надходженні товару перевірте його на пошті;

- використовуйте функцію післяоплати;

- не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон.

У разі, якщо Ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції за номером «102»

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

здійснюючи покупки в інтернеті є ймовірність втратити кошти й не отримати бажаного товару

 

У Тернополі тривають локальні поточні ремонти дорожнього покриття

Понеділок, 26 вересня 2022, 12:08

Впродовж тижня працівники підрядних організацій продовжували виконувати  у Тернополі локальні поточні ремонти.

Цими днями у місті  тривають роботи з влаштування піщано-щебенової основи та фігурних елементів мощення  на ділянці від вул. Олени Теліги до вул. Івана Котляревського, 24.

На зупинці громадського транспорту, що на вул. Антіна Манастирського, працівники підрядної організації виконують фарбування металевого турнікетного огородження та влаштування зелених зон.

Продовжуються ремонти у дворах за адресами: вул. Олександра Смакули, 1, пров. Цегельний, 1-Д, вул. Максима Кривоноса, 3, вул. Іванни Блажкевич,5, вул. Галицька, 41. А також заплановано провести влаштування щебеневої основи на ділянці між житловим будинком на  вул. Івана Котляревського,26 та вул. Івана Котляревського.


 

У Тернополі станом на 26 вересня радіаційний фон в межах норми

Понеділок, 26 вересня 2022, 11:59

ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оприлюднила дані щодо рівня радіаційного фону на території Тернопільської області.

Станом на 09:00 год ранку 26 вересня радіаційний фон має наступні показники:

  • м. Тернопіль – 13 мкР/год;
  • м. Борщів – 11 мкР/год;
  • м. Заліщики – 13 мкР/год;
  • м. Бучач – 11 мкР/год;
  • смт. Козова – 10 мкР/год;
  • м. Кременець – 10 мкР/год;
  • м. Теребовля – 11 мкР/год;
  • м. Чортків – 14 мкР/год;

За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання показники природного радіаційного фону на вказаних територіях знаходяться в межах величин фону, який характерний для даних територій і не перевищує багаторічних значень природного радіаційного фону на території Тернопільської області – 16 мкР/год.

 

 

У Росії намагалися спалити 5 військкоматів після оголошення мобілізації – ЗМІ

П'ятниця, 23 вересня 2022, 11:25

НАСЛІДКИ ПІДПАЛУ ВІЙСЬККОМАТУ В АМУРСЬКІЙ ОБЛАСТІ, ФОТО TELEGRAM-КАНАЛ MASH

Від початку часткової мобілізації в Росії намагалися підпалити щонайменше п'ять військкоматів, також почастішали випадки пожеж в адміністративних будівлях.

Джерело: Медуза

Деталі: У ніч на 23 вересня невідомі кинули у вікно військкомату в Хабаровську "коктейль Молотова". Поліцейським дали розпорядження перевіряти порядок біля районних військкоматів кожні дві години.

Раніше намагалися спалити військкомат у місті Вільний в Амурській області. За даними видання, відомі випадки підпалів у Петербурзі, Гаї Оренбурзької області, а також селі Кира в Забайкаллі.

Крім того, в Росії почастішали пожежі в адміністративних будівлях. Зокрема, у ніч на 23 вересня пожежа сталася в мерії Камишина у Волгоградській області, а також у будинку культури в селищі Цілинний на Алтаї, де розташована адміністрація сільради.

Передісторія:

 

Тернопільські слідчі скерували до суду обвинувальний акт щодо касирки банку, яка розтратила понад 20000$

П'ятниця, 23 вересня 2022, 11:21


Розтрату грошей шляхом зловживання службовим становищем та несанкціоновані дії з інформацією, вчинені особою, яка має право доступу до неї інкримінують слідчі ГУНП в Тернопільській області 40-річній місцевій мешканці.

У ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що підозрювана, працюючи на посаді старшого касира однієї із фінансових установ, без відома клієнтів банку, привласнювала їхні кошти.

Потерпілі – четверо людей. Коли клієнти хотіли зняти свої заощадження, то їм повідомляли, що рахунки порожні, оскільки вони вже отримали свої збереження.

У ході розслідування, слідчі довели причетність до протиправного працівниці банку. Підозрювана провела операції з видачі готівки без будь-яких звернень клієнтів.

Загальна сума збитків становить – понад 20 тисяч доларів.

Обвинувальний факт щодо зловмисниці тернопільські слідчі скерували до суду. Їй інкримінують ч. 2, 3 ст. 191 та ч.1,3 ст. 262 Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування у справі завершено. Міру покарання їй обере суд.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Не зберігайте готівку в транспортних засобах: житель області втратив чималу суму

П'ятниця, 23 вересня 2022, 11:19

Правоохоронці Тернополя задокументували факт крадіжки з іномарки. Наразі поліцейські проводять розшукові заходи аби встановили осіб причетних до протиправного.

Заявник повідомив, що виявив що з салону іномарки зникла сумка з чималою готівкою. Безпечність чоловіка обійшлася йому в 140 000 гривень, які невідомі особи привласнили. Потерпілий не виявив жодних зовнішніх пошкоджень авто, тож не одразу помітив відсутність коштів.

Відомість про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують жителям Тернопілля бути обачними та пам’ятати, що найкраще вберегти своє майно - це забрали його з салону транспортного засобу.

Зловмисники оглядають салони іномарок, щодо наявності цінностей, які можна швидко реалізувати в ломбарди.

Ви можете не зауважити той факт, що за вами спостерігають невідомі та чекатимуть слушної нагоди, аби скористатися вашою безпечністю.

Незачинений транспортний засіб – це ідеальна здобич для крадіїв. Професіоналів не зупинить і сигналізація. Допоки ви повернетесь до машини, то виявити або пошкоджене скло або замок.

Паркуйте транспортні засоби у спеціально відведених місцях, де встановленні камери відеоспостереження. Це якщо не захистить від автозлодії, то допоможе поліцейським вийти на їх слід. Якщо ж ви потерпіли від рук зловмисників не зволікайте, а одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

не зберігайте готівку в транспортних засобах: житель області втратив чималу суму

 

Телефонний аферист обшахраював жительку обласного центру

П'ятниця, 23 вересня 2022, 11:15

Громадяни продовжують довіряти невідомим особах, які представляються співробітниками фінансових установ. Аферисти розповідають потенційним жертвам про блокування рахунків, про збій системи та просять назвати персональні дані. Натомість громадяни після спілкування з пройдисвітами отримують сповіщення про зняття готівки.

Від такого роду злочину потерпіла жителька Тернополя 1975 року народження. Додзвонювач, який представився працівником банку під приводом проведення фінансових операцій ввійшов в довіру та дізнався персональні дані карткового рахунку. Через декий час жінка отримала сповіщення про зняття готівки в розмірі майже в 66 700 гривень.

Правоохоронці Тернопільського РУП проводять розшукові заходи, аби встановити осіб причетних до злочину. За фактом шахрайства слідчі відкрили кримінальне провадження

Працівники поліції звертаються до власників карткових рахунків:

  • не повідомляйте ПІН-код картки та ні в якому разі не зберігайте ПІН-код у гаманці чи разом з карткою;
  • не повідомляйте ваші персональні дані (пін-код, номер картки, логін і пароль, cvv-код) третім особам, навіть якщо вони представляються працівниками банку.

Працівники банку ніколи не перевіряють ваші персональні дані. Окрім цього не потрібно розголошувати коди, які приходять вам на ваш мобільний номер, і не набирайте на вашому телефоні невідомі вам комбінації цифр.

У разі, якщо ви підозрюєте, що спілкуєтесь з аферистами, завершуйте телефонну розмову та телефонуйте на гарячу лінію банківської установи.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

телефонний аферист обшахраював жительку обласного центру

 

Телефонний аферист обшахраював жительку обласного центру

П'ятниця, 23 вересня 2022, 11:09

Громадяни продовжують довіряти невідомим особах, які представляються співробітниками фінансових установ. Аферисти розповідають потенційним жертвам про блокування рахунків, про збій системи та просять назвати персональні дані. Натомість громадяни після спілкування з пройдисвітами отримують сповіщення про зняття готівки.

Від такого роду злочину потерпіла жителька Тернополя 1975 року народження. Додзвонювач, який представився працівником банку під приводом проведення фінансових операцій ввійшов в довіру та дізнався персональні дані карткового рахунку. Через декий час жінка отримала сповіщення про зняття готівки в розмірі майже в 66 700 гривень.

Правоохоронці Тернопільського РУП проводять розшукові заходи, аби встановити осіб причетних до злочину. За фактом шахрайства слідчі відкрили кримінальне провадження

Працівники поліції звертаються до власників карткових рахунків:

  • не повідомляйте ПІН-код картки та ні в якому разі не зберігайте ПІН-код у гаманці чи разом з карткою;
  • не повідомляйте ваші персональні дані (пін-код, номер картки, логін і пароль, cvv-код) третім особам, навіть якщо вони представляються працівниками банку.

Працівники банку ніколи не перевіряють ваші персональні дані. Окрім цього не потрібно розголошувати коди, які приходять вам на ваш мобільний номер, і не набирайте на вашому телефоні невідомі вам комбінації цифр.

У разі, якщо ви підозрюєте, що спілкуєтесь з аферистами, завершуйте телефонну розмову та телефонуйте на гарячу лінію банківської установи.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

телефонний аферист обшахраював жительку обласного центру

 

У Тернополі відбулося спецпогашення марок та конвертів до 150-ї річниці від Дня народження Соломії Крушельницької

П'ятниця, 23 вересня 2022, 11:07

23 вересня минає 150-та річниця від Дня народження видатної української оперної співачки Соломії Крушельницької. З нагоди ювілейної дати у бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля» відбулося спеціальне погашення марок і конвертів поштовим штемпелем «Файне місто Тернопіль».

В урочистому спецпогашенні марок і конвертів взяли участь міський голова Сергій Надал, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко, заступник голови Тернопільської ОВА Віктор Устенко та представники тернопільської дирекції АТ «Укрпошта».

«150-ий ювілей від Дня народження нашої землячки, геніальної української оперної співачки Соломії Крушельницької – свято дійсно всесвітнього масштабу. Сьогодні від Сполучених Штатів Америки до Європи возвеличують пам'ять українки, яку ще за життя визнали найвидатнішою співачкою світу. Сучасники обдаровували її величними епітетами: «оперний Олександр Македонський», «Наполеон співу», – відзначає Сергій Надал. – Соломія Крушельницька  ніколи не забувала про рідний Тернопіль, прославляла наше місто у світі. Адже саме Тернопіль дав їй дорогу у велике мистецтво. У 1883 році на Шевченківському концерті у Тернополі відбувся перший прилюдний виступ Соломії, яка співала в хорі товариства «Руська бесіда». Саме у  Тернополі Соломія Крушельницька познайомилася з театром. Вона навічно увійшла в історію мистецтва та світового співу. Дякуємо сьогодні авторам ескізу, спілці філателістів за те, що створили поштову марку, яка розлетиться по всьому світу. Завдяки їй світ вкотре буде підтримувати та вшановувати Соломію Крушельницьку, наше місто і нашу країну».

Наклад цієї поштової продукції – колекційний, зокрема, випущено 112 одиниць конвертів та 40 марок. Автор ескізів конверта, марки й пам’ятного штемпелю – відомий художник Олег Кіналь.

Під час заходу також відбулася презентація артбуку, присвяченого Соломії Крушельницькій, який створили працівники центральної міської бібліотеки Тернополя. Сторінки артбуку в хронологічному порядку розповідають про життєвий та творчий шлях великої українки.

 

Тернопільська делегація відвідала конференцію «Зустрінемось – українці в Сувалках, поляки в Тернополі»

П'ятниця, 23 вересня 2022, 11:05

20 вересня в рамках проекту «Пізнаймо один одного-українці в Сувалках, поляки в Тернополі» делегація міської ради відвідала заключну конференцію у місті Сувалки (Польща), яка відбулася у Публічній бібліотеці ім. М. Конопніцької.

Під час зустрічі було презентовано результати реалізації проекту бенефеціарів, зокрема, партнери з польської сторони представили заходи, які були проведені в Польщі, а представники з Тернополя -атракції, які мали місце у Тернополі. Також бібліотекарі подарували польським колегам артбук, що розкриває історію української культури.

Важливістю реалізації проекту стала промоція місцевої культури та історії, налагодження взаєморозуміння між Польщею та Україною, покращення іміджу двох міст і їхньої доступності для відвідувачів. Завдяки популяризації культурного компоненту тернополяни більше дізнались про польську культуру, а жителі м. Сувалки – про українську. Також проект посприяв розвитку бібліотечної системи Тернополя і Сувалок, та перетворенню бібліотек у справжні освітньо-культурні центри.

Для учасників конференції було організовано ряд пізнавальних екскурсій у м. Сувалки, ознайомлення з креативним центром науки і техніки «Мідіцентрум» та культурним центром «SOWA».

Така співпраця  міст-партнерів дає можливість налагодити дружні контакти, отримати досвід співпраці з колегами, розширити кругозір мешканців, популяризувати місцеву культуру та історію заради розвитку тернопільської громади та покращення усіх сфер життя міста.

До слова, проєкт «Пізнаймо один одного – українці в Сувалках, поляки в Тернополі»  реалізується Тернопільською міською радою спільно із публічною бібліотекою ім. Марії Конопніцької, що в м. Сувалки завдяки програмі транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

 

Сторінка 41 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер