images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У Тернополі презентували можливості для бізнесу в межах співпраці національного проекту Дія.Бізнес з Ukrsibbank та Mastercard

Четвер, 22 вересня 2022, 11:23

21 вересня у Тернополі у бізнес-центрі «К-15» відбулася презентація можливостей для українського бізнесу з нагоди старту тристороннього партнерства між центром Дія.Бізнес, Ukrsibbank та Mastercard. Мета проєкту – відкрити нові можливі для малого та середнього бізнесу у різних регіонах України.

Участь у заході взяли міський голова Тернополя Сергій Надал, в. о. ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» Андрій Ремізов, голова правління Ukrsibbank BNP Paribas Group Лоран Дюпуш та менеджер з роботи з клієнтами Mastercard  в Україні Анжеліка Волик.

«У час воєнного стану, коли українські воїни обороняють нашу територію від загарбників, особливо важливо зберегти економіку країни. Забезпечити не тільки роботу вже наявних виробництв, а й створити нові, а відтак забезпечити нові робочі місця. Маємо створити потужний економічний тил, щоб підтримати наші Збройні сили України, – зазначає Сергій Надал. –  Малий та середній бізнес є основою нашої економіки. Вони потребують підтримки і на місцевому, і на державному рівнях, а також – на рівні громадського чи фінансового секторів. Дякуємо компаніям за створення нового проєкту, який дасть можливість проходити безкоштовне навчання суб'єктам господарювання. Сподіваємось на допомогу та плідну співпрацю, оскільки в такий непростий час підприємці зможуть отримати необхідні консультації, інформацію про тенденції ринку в Україні, можливість залучення кредитних коштів, грантів. А це допоможе створити успішну економічну модель роботи у час війни. Завдяки створенню потужної економіки ми будемо наближати нашу перемогу».

 

 

 

Відразу після виступу Путіна росіяни розкупили всі прямі квитки на 21 вересня в Стамбул і Єреван

Середа, 21 вересня 2022, 11:35

Відразу після виступу президента РФ Путіна, під час якого він, зокрема, оголосив про часткову мобілізацію, росіяни розкупили всі прямі квитки на 21 вересня до Стамбула та до Єревану.

Про це пишуть Meduza і "Верстка".

"За кілька хвилин після виступу Путіна розкупили всі прямі квитки на 21 вересня в Стамбул та Єреван", - йдеться у повідомленні.

 
 

Нагадаємо:

Президент Росії Володимир Путін вранці у зверненні до росіян заявив про часткову мобілізацію громадян країни.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Вкрав, аби швидше потрапити додому - оперативники піймали у Тернополі велосипедного злодія

Середа, 21 вересня 2022, 11:24

Оперативники карного розшуку спільно із небайдужими громадянами встановили особу чоловіка, який вирішив привласнити чужий велосипед. Із заявою про крадіжку двоколісника марки Winner Gladiator звернувся потерпілий.

22-річний тернополянин повідомив, що 31 серпня близько 16:25 він залишив на кілька хвилин свій двоколісник біля кіоску на вулиці Шептицького. Захисні замки не використовував, а коли повернувся, транспорту уже не було. Вартість транспорту оцінив в кілька тисяч гривень.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники карного розшуку встановили й особу злодія, і знайшли сам велосипед. Привласнив чуже житель Тернопільського району. Він у скоєному зізнався. Каже, що був у стані алкогольного сп'яніння і хотів швидше потрапити додому. Продавати двоколісник не збирався.

Підозрюваний його повернув та перепросив, але навіть при цьому уникнути відповідальності йому не вдасться. Чоловік відповідатиме перед законом згідно із ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Будьте обережні: активізувались шахраї, які розміщують в інтернеті оголошення про продаж паливних дров

Середа, 21 вересня 2022, 11:22

Аферисти під приводом продажу дров виманюють у людей передоплату за товар і зникають. За минулу добу тернопільські поліцейські задокументували два таких факти.

Один із потерпілих, 33-річний житель Тернопільського району, знайшов в одній із соцмереж оголошення про продаж дров. Зв’язався з продавцем, який погодився доставити товар лише після оплати. Чоловік перекинув на банківську картку незнайомця 8 500 гривень. Після отримання коштів зловмисник вимкнув свій телефон.

У схожу шахрайську пастку потрапила жителька Підволочиська. Віртуальні дрова їй обійшлися у 10 000 гривень.

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочинів.

Поліцейські застерігають жителів області від шахрайської схеми. Не перераховуйте гроші як завдаток чи передоплату за товар навіть у мінімальних розмірах. Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця. Зазначені в оголошеннях номери телефонів перевіряйте через пошукові системи Інтернету. Не виключено, що хтось уже став жертвою шахрая і попереджає про це інших. Якщо є можливість, зустрічайтеся з продавцем особисто і розраховуйтеся за товар лише після його отримання.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

будьте обережні: активізувались шахраї, які розміщують в інтернеті оголошення про продаж паливних дров

 

У Тернополі відновлено обов’язкове носіння масок

Середа, 21 вересня 2022, 10:56

21 вересня у Тернополі в онлайн режимі відбулося засідання міського штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру.

Під час засідання заслухано інформацію епідеміологів щодо актуальної ситуації із захворюваністю на COVID-19 в регіоні, за результатами якої  прийнято ряд рішень щодо встановлення на території Тернопільської міської територіальної громади додаткових карантинних обмежень.

Серед головних рішень, які набирають чинності з 22 вересня 2022 року:

  1. Забезпечити дотримання маскового режиму у місцях масового скупчення населення, громадському транспорті, торгово-розважальних центрах, магазинах, закладах громадського харчування, закладах культури і мистецтв, релігійних установах.
  2. Забезпечити роботу водіїв та кондукторів на маршрутах використовуючи засоби індивідуального захисту (захисні маски, респіратори).
  3. Здійснювати перевезення пасажирів виключно в захисних масках (респіраторах).
  4. Здійснювати щоденну профілактичну дезінфекцію громадського транспорту, задіяного до перевезень пасажирів.
  5. Рекомендувати працівникам закладів освіти (шкіл) приймати самостійно рішення щодо запровадження маскового режиму для дітей віком від 12 років та працівників закладу, беручи до уваги стан захворюваності.
  6. Організувати належним чином освітній процес відповідно до вимог чинного законодавства (постанови головного державного санітарного лікаря від 06.09.2021р. №10 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).
  7. Забезпечити належну  якість повітря приміщень в закладах освіти.
  8. Забезпечити неухильне подання інформації до ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ» щодо кількості відсутніх дітей в закладах освіти, кількості закритих класів, закладів.
  9. Під час Богослужінь у храмах дотримуватись маскового режиму та інших санітарно-протиепідемічних вимог, згідно з вимогами чинного законодавства. При здійсненні релігійних обрядів використовувати одноразовий посуд або використовувати засоби для дезінфекції Літургійного посуду.
 

Виконком спрямував 4000 літрів паливно-мастильних матеріалів для потреб територіального центру комплектування

Середа, 21 вересня 2022, 10:45

На черговому засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради прийнято рішення про передачу на баланс Тернопільського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки паливно-мастильних матеріалів.

Так, для забезпечення робіт, пов’язаних із виконанням мобілізаційних завдань населення передано 4000 літрів дизельного палива.

«Тернопільський центр комплектування забезпечує перевезення військовослужбовців безпосередньо до місць служби, а також доставляє транспорт. Тож у них є постійна потреба у паливно-мастильних матеріалах і ми допоможемо забезпечити їх цим пальним», – зазначає міський голова Сергій Надал.

Виконком також передав на баланс добровольчих формувань Тернопільської міської територіальної громади товаро-матеріальних цінностей (бензину та дизельного пального) на суму 102 000 грн з метою забезпечення їх функціонування та виконання покладених на них обов’язків.

Нагадаємо, у Тернополі діє Програма забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону, добровольчих формувань Тернопільської міської територіальної громади та військового призову Тернопільської міської територіальної громади, яка розроблена та спрямована для підтримки обороноздатності військових формувань та підрозділів громади, ДФТГ на належному рівні.

 

У Тернополі підтримано петицію щодо візуального впорядкування вивісок

Середа, 21 вересня 2022, 10:44

На черговому засіданні виконавчого комітету було розглянуто петицію «Дизайн-код м. Тернополя», в якій подається пропозиція щодо візуального впорядкування та формування естетики зовнішнього вигляду міста. Дана петиція набрала у встановлений термін понад 300 голосів.

Відповідно до прийнятого рішення, доручено управлінню стратегічного розвитку міста та управлінню містобудування, архітектури та кадастру врахувати пропозицію, яку подано автором петиції щодо візуального впорядкування та формування естетики зовнішнього вигляду міста згідно чинного законодавства.

Зміни також будуть внесенні в існуючі рішення Тернопільської міської ради, а новий проект рішення подадуть на розгляд виконавчого комітету до 01 жовтня 2022 року.

 

Тернопільські громадські об’єднання осіб з інвалідністю та ветеранів отримають фінансову підтримку

Середа, 21 вересня 2022, 10:43

21 вересня  на черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про надання фінансової підтримки чотирьом громадським об’єднанням осіб з інвалідністю та ветеранів у Тернополі на загальну суму 39 000 гривень.

Відповідно до рішення грошову допомогу отримають:

  • громадська організація «Тернопільська міська громадська організація інвалідів «Опора» – 7 000 грн;
  • громадська організація «Тернопільська міська організація «Інваліди Чорнобиля» – 10 000 грн;
  • громадська організація «Тернопільська обласна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих» – 12 000 грн;
  • громадська організація «Тернопільська обласна організація Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса» – 10 000 грн.

 

Держдума РФ ввела в КК поняття "мобілізація" і "воєнний час"

Вівторок, 20 вересня 2022, 11:03

ЗАСІДАННЯ ДЕРЖДУМИ РФ. ФОТО DUMA.GOV.RU

Держдума Росії ввела в Кримінальний кодекс поняття "мобілізація" і "воєнний час", "збройний конфлікт", а також схвалила законопроєкт про відопвідальність за дезертирство під час мобілізації, або у воєнни час.

Джерело: журнал "Холод", російське пропагандистське видання "РИА Новости"

Деталі: Пакет поправок до законопроєкту про внесення змін до КК РФ, ухвалений у першому читанні в липні, включає нові статті: "Добровільна здача в полон" (стаття 352.1) і "Мародерство" (стаття 356.1).

Згідно з нововведеннями, за здачу в полон (якщо немає ознак державної зради) загрожує від 3 до 10 років позбавлення волі. За мародерство – до 15 років колонії.

Видання зазначає, що в цих статтях є обставини, які обтяжують покарання, – "у період мобілізації або воєнного стану, у воєнний час" (стаття 63).

Зокрема, якщо військовий залишив частину в цей час на термін до 10 днів, то йому загрожує до 5 років в'язниці. Якщо залишив частину на місяць – то 7 років ув'язнення, а якщо більше місяця – то 10 років.

У поправках підкреслюють, що призвані на військові збори росіяни, які перебувають у запасі, нестимуть кримінальну відповідальність за неявку або дезертирство нарівні з контрактниками і призовниками.

Водночас наголошується, що військовослужбовець може бути звільнений від кримінальної відповідальності за неявку на службу або дезертирство, якщо "самовільне залишення частини або місця служби, а також вчасна неявка без поважних причин на службу стали наслідком збігу тяжких обставин".

Також поправки пропонують давати від 2 до 3 років колонії за відмову від участі в бойових діях, а якщо вона спричинила тяжкі наслідки – від 3 до 10 років.

(Зараз невиконання підлеглим наказу начальника на військовій службі карається ув’язненням до 2 років, а з тяжкими наслідками – до 5, окремого покарання за відмову воювати не передбачено – ред.).

За даними джерела "РИА Новости", Рада Федерації може ухвалити пакет поправок до Кримінального кодексу – 21 вересня.

ІРИНА БАЛАЧУК 

 

Снігу вище коліна: у Карпатах вирує негода.

Вівторок, 20 вересня 2022, 10:55

На Чорногорському хребті в Карпатах вирує негода.

Відео з вершини гори Піп Іван опублікував начальник Явірницького пошуково-рятувального відділення управління ДСНС в Івано-Франківській області Василь Фіцак.

"За прогнозами така погода  до неділі. Тому варто утриматись від виходів у верхи, видимість обмежена, а снігу місцями вище коліна", – зазначив він.

У Чорногірському гірському пошуково-рятувальному пості повідомили про те, що на вершині Піп Іван наразі  -3°С. Вітер південно-східній 4-6 м/с.

Напередодні рятувальники попереджали про погіршення погодних умов, обледеніння схилів та посилення вітру.

До рятувальників вже звернулись туристи, які через негоду не змогли самостійно продовжити похід.

Туристи, які потребували допомоги. Фото: ДСНС

Хлопець та дівчина з Києва спускалися від озера Бребенескул Закарпатської області  до гори Дземброня. Оскільки маршрут туристів пролягав на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей, до порятунку залучили фахівців з обидвох сторін.

Рятувальники з Івано-Франківської області знайшли їх, обігріли та супроводили до колег із Закарпатської області. Ті доставили постраждалих туристів на снігоході в село Богдан та передали медикам.

Хлопець і дівчина від подальшої госпіталізації відмовились.

Нагадаємо, що 18 вересня, у Карпатах на вершині Піп Іван випав перший сніг.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Окупанти Херсонщини теж хочуть негайного "референдуму" про вступ до РФ

Вівторок, 20 вересня 2022, 10:37

ФОТО З FACEBOOK ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АГРАРНОЇ РАДИ

Окупанти Херсонської області слідом за бойовиками Донецької та Луганської областей виступили за термінове проведення "референдуму" про вступ до РФ.

Джерело: кремлівське видання "РИА Новости", гауляйтер окупованої частини Херсонської області Володимир Сальдо в Telegram

Деталі: Зазначається, що 20 вересня так звана "громадська рада Херсонської області" звернулася до окупаційного очільника регіону з ініціативою "негайно провести "референдум" про визнання суб'єктом Російської Федерації".

Під час проведення "референдуму" буде, зокрема, голосування онлайн.

Колаборант Кирило Стремоусов заявив, що окупанти вже проводять консультації з Росією про запуск "референдуму", також вони очікують явки до 80% людей.

Оновлено: Пізніше стало відомо, що Сальдо ухвалив рішення про проведення "референдуму" щодо входження регіону до складу Росії.

При цьому Сальдо не називає жодних дат проведення псевдореферендуму.

Пряма мова Сальдо: "Упевнений, що керівництво РФ прийме підсумки "референдуму" і Херсонська область увійде до складу Росії.

Упевнений, що входження Херсонської області до складу Російської Федерації убезпечить наш регіон, а також відкриє нові можливості на шляху повернення до мирного життя і стане торжеством історичної справедливості.

Переконаний, що російський народ і президент РФ Володимир Путін виступлять гарантами безпеки і процвітання нашого регіону".

Передісторія:

  • Так звані "громадські палати" "ЛНР" і "ДНР" 19 вересня зажадали негайно ініціювати "референдуми" про визнання їх суб'єктами Російської Федерації.
  • Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв переконаний в необхідності проведення псевдореферендумів на окупованих частинах Донбасу та приєднання їх до Росії, оскільки це дозволить загарбникам говорити про напад на РФ у разі продовження бойових дій.
  • РОМАН ПЕТРЕНКО
 

Захищаючи картку від шахраїв, жінка втратила всі кошти

Вівторок, 20 вересня 2022, 10:33

Двадцять тисяч гривень втратила жителька Кременецького району. Жінка позбулася усіх грошей після того, як поспілкувалася із незнайомцем.

15 вересня до неї зателефонував невідомий чоловік та представився працівником однієї із фінансових установ. Під час розмови він повідомив жінці, що картку потрібно додатково захистити від шахраїв і запропонував це зробити одразу телефоном.

Двадцятирічна власниця електронного гаманця погодилася і вказала незнайомцю номер картки, а після цього й інші приватні дані та усі цифри, які надійшли у смс-повідомленнях.

Проте як тільки вона поклала слухавку, з її електронного гаманця списалося 20 тисяч гривень. Куди пішли гроші, вона не знає, а тому повідомила про втрату заощаджень на лінію "102".

Працівники поліції наголошують, що спілкування з незнайомими, які розповідають про блокування банківських карток чи спробу зламати ваші коди - це фейки. В такому випадку розмову одразу потрібно припиняти, а якщо сумніваєтеся у цілісності ваших заощаджень, телефонуйте на гарячу лінію банку.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

15 вересня до неї зателефонував невідомий чоловік та представився працівником однієї із фінансових установ. Під час розмови він повідомив жінці, що картку потрібно додатково захистити від шахраїв і запропонував це зробити одразу телефоном.

Двадцятирічна власниця електронного гаманця погодилася і вказала незнайомцю номер картки, а після цього й інші приватні дані та усі цифри, які надійшли у смс-повідомленнях.

Проте як тільки вона поклала слухавку, з її електронного гаманця списалося 20 тисяч гривень. Куди пішли гроші, вона не знає, а тому повідомила про втрату заощаджень на лінію "102".

Працівники поліції наголошують, що спілкування з незнайомими, які розповідають про блокування банківських карток чи спробу зламати ваші коди - це фейки. В такому випадку розмову одразу потрібно припиняти, а якщо сумніваєтеся у цілісності ваших заощаджень, телефонуйте на гарячу лінію банку.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Заборона на в'їзд для росіян до країн Балтії та Польщі набула чинності

Понеділок, 19 вересня 2022, 11:11

19 вересня набула чинності заборона на в'їзд до Естонії, Латвії, Литви та Польщі громадян Росії з шенгенськими візами.

Про це йдеться у заяві естонського МЗС, пише "Європейська правда".

Росіяни не зможуть потрапити на територію зазначених держав незалежно від того, якою країною видана шенгенська віза.

Заборона поширюється на громадян Росії з чинними шенгенськими візами і мета поїздки яких туризм, бізнес, участь у спортивних заходах і транзит.

Проте є й винятки, як і раніше в'їхати до країн можуть представники дипломатичного корпусу, також громадяни Росії, які мають родичів у зазначених країнах.

В Естонії залишається можливість в учнів, які мають короткострокову навчальну візу, та у власників робочої візи. Стосовно останньої важливо, щоб робота була зареєстрована.

Також залишається можливість в'їхати з гуманітарних міркувань. Наприклад, на похорон, для лікування тяжкого захворювання тощо.

Через Литву росіяни, як і раніше, зможуть їздити до Калінінградської області і назад транзитними поїздами.

Нагадаємо, ЄС наразі не вводить загальну заборону на туристичні поїздки росіян, оскільки низка країн, у тому числі Угорщина, виступили проти.

Однак з 12 вересня набуло чинності рішення Ради ЄС про призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з РФ. Процес отримання віз до країн ЄС для росіян став значно тривалішим і дорожчим.

Раніше "Європейська правда" детально пояснювала, що змінить рішення ЄС про візи для росіян та чому воно не має задовольнити Україну.

 

Більшість українців вірять, що керівництво країни діє злагоджено, розколу немає – опитування

Понеділок, 19 вересня 2022, 10:52

КОЛАЖ GETTY IMAGES

71% українців вважають, що військове і політичне керівництво країни діють злагоджено із спільною метою перемоги, йдеться в соцопитуванні Київського міжнародного інституту соціології.

Джерело: результати опитування КМІС, проведеного 7 - 13 вересня

Деталі: За даними опитування, у той же час 14% респондентів з числа опитаних вважать, що існують "серйозні конфлікти між політичним і військовим керівництвом".

 

На думку 24% з числа опитаних, "керівництво не приділяє належної уваги нашим захисникам". Натомість 60% переконані, що керівництво "у мірі можливості проявляє належну увагу захисникам".

Ще 29% респондентів вірять у те, що чиновники наживаються на війні і розкрадають західну зброю. Проте і в цьому випадку значно більше тих, хто вважає, що зброя "не розкрадається, а використовується нашими захисниками" –  у цьому переконані 51% респондентів.

Впродовж 7-13 вересня 2022 року КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус".

Метод опитування телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Було опитано 2000 респондентів віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ

 

Українські полярники показали фото новонароджених тюленят

Понеділок, 19 вересня 2022, 10:50

Біля української антарктичної станції "Академік Вернадський" народилися двоє тюленят Ведделла.

Перше народилося на острові Вінтер, а друге – на кризі біля острова Скуа, розповідають полярники.

"Зовсім крихітка, ще не відходить від матері, та, треба сказати, росте на очах (може набирати до 6-7 кг за день", – кажуть про одного з новонароджених на станції.

Пересувається тюленя невпевнено, а адже його м'язова система тільки формується, однак малеча буде вчитись виживати в суворих антарктичних умовах.

Біля української антарктичної станції "Академік Вернадський" народилися двоє тюленят Ведделла

Вагітність у самок тюленів Ведделла триває 10 місяців. Народження малят відбувається на поверхні криги. Кожна самка виношує одного малюка. Новонароджені тюленята важать 25-30 кг, в довжину сягають 1,3 м. Дорослі тюлені зазвичай важать біля 400 кг.

Народження малят відбувається на поверхні криги
Мати вигодовує малечу протягом 7-ми тижнів

Мати вигодовує малечу протягом 7-ми тижнів. Коли годування закінчується, молоді тюлені відправляються в воду і починають самостійне життя. Живуть ці тюлені відносно довго – 20 років.

Новонароджені тюленята зазвичай важать 25-30 кг, в довжину сягають 1,3 м

"Лише в Антарктиді тюлені не бояться людини. Чому? Тому що тут вчасно взяли їх під охорону. Скажімо, на Балтиці їх переслідують ще з часів палеоліту, тому, якщо побачити тут тюленя, можна ще 10 років розказувати іншим про це", – розповідають на станції.

Нагадаємо, до станції "Академік Вернадський" в Антарктиді масово повертаються пінгвіни, у них розпочався шлюбний сезон.

Фото: Сергій Глотов

 

Зеленський збирав Ставку

Понеділок, 19 вересня 2022, 10:26

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ. ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО ОП

Президент України Володимир Зеленський у понеділок провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача.

Джерело: Офіс президента

Деталі: На зустрічі був присутній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, секретар РНБО Олексій Данілов, командувачі інших підрозділів ЗСУ, силовики та силові міністри. У форматі відеозв'язку до засідання приєдналися командувачі з передової.

Повідомляється, що учасники засідання заслухали доповіді командувачів військ оперативних напрямків щодо ситуації на передовій та детально розглянули план дій сил оборони щодо подальшої деокупації українських територій.

Крім того, були розглянуті питання забезпечення безпеки на державному кордоні України.

Під особливим контролем Ставки залишається питання матеріально-технічного забезпечення української армії, зокрема постачання необхідного озброєння та боєприпасів.

Окремо учасники зупинилися на підготовці сил оборони до зимового періоду. У цьому контексті було розглянуто питання забезпечення військовослужбовців комплектами зимової форми, взуттям, засобами обігріву.


 

Двоє людей загинуло, а 11 з травмами потрапили до лікарні - наслідки шести ДТП на дорогах Тернопільщини

Понеділок, 19 вересня 2022, 10:16

Впродовж минулих вихідних, 17-18 вересня, на дорогах Тернопільської області слідчі зареєстрували 6 дорожньо-транспортних пригод. Одна аварія трапилася на залізничній колії. У автопригодах двоє людей загинуло, а 11 з травмами потрапили до лікарні.

Водія та двох пасажирів госпіталізували до лікарні 17 вересня. На автодорозі Бучач-Космирин близько 11:30 водій Volkswagen Golf не впорався з керуванням і автівка з'їхала за межі проїзної частини дороги, а після цього злетіла в кювет та перекинулася.

Того ж вечора у Тернополі на вулиці Тарнавського під колеса автомобіля ВАЗ 21134 потрапила жителька села Плотича, 1975 року народження. У момент наїзду жінка знаходилася на пішохідному переході. Її з тілесними ушкодженнями доправили до медзакладу.

Аварію з летальними наслідками зареєстрували слідчі відділу розслідування злочинів у сфері транспорту. Вона трапилася на залізничному переїзді в одному із сіл Чортківського району.

За попередніми даними, водій мотоцикла YAMAXA не дотримався безпечної дистанції та врізався у задню частину автомобіля MERCEDES. У результаті удару 30-річний пасажир мототранспорту загинув на місці ДТП, а водія у важкому стані госпіталізували до лікарні.

Про чоловіка, якого збив потяг на лінію "102" близько 22:30 повідомила чергова станції. На місце аварії виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, на перегоні «Березовиця-Денисів», неподалік смт. Велика Березовиця, вантажний потяг збив чоловіка.

За словами машиніста, невідомий йшов колією у попутному з поїздом напрямку. На попереджувальні сигнали не реагував. Чоловік живий, але отримав тілесні ушкодження. Даний факт внесений в ЄРДР згідно статті 276 (Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) ККУ.

У неділю, 18 вересня, на автодорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече не розминулися автомобілі Mazda та VOLKSWAGEN PASSAT B6.

В результаті удару пасажирка з  VOLKSWAGEN, 1991 року народження, загинула на місці події. Її чоловіка та 10-річного сина доправили до лікарні.

Водія Mazda, після надання меддопомоги, затримали згідно зі статтею 208 КПК. Травмувалася у ДТП і пасажирка даного авто.

На трасі Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам'янка — Луганськ — Ізварине, неподалік села Ступки, водій автомобіля Renault Megane допустив зіткнення з HYUNDAI ACCENT. З тілесними ушкодженнями бригада екстреної меддопомоги госпіталізувала до лікарні кермувальника Renault.

Причини всіх аварій встановлять слідчі. Усі автопригоди внесені в ЄРДР відповідно до ч.1 та ч. 2 ст. 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

купити авто з Європи.

Понеділок, 19 вересня 2022, 10:12

Понад 265 000 гривень заробили шахраї на довірливих мешканцях області за минулі вихідні. Усі вони намагалися придбати через оголошення в мережі автомобіль з-за кордону.

На фейкове повідомлення натрапив мешканець Борщова. Автор посту в мережі Фейсбук запевняв, що швидко і не за всі гроші допоможе придбати та привезти авто з Європи. Просив завдаток у розмірі 10-15% від вартості транспорту.

Потерпілий перерахував 44 тисячі посереднику. Після отримання грошей аферист перестав виходити на зв'язок.

Благодійні кошти потрапили в руки ще одному невідомому зловмиснику. Шахрай, без докорів сумління, привласнив 20 тисяч гривень завдатку на авто, яке жителька Тернопільського району хотіла придбати для  потреб військових.

Ще понад 39 тисяч втратив мешканець Зборівщини. Бажаної автівки за привабливою ціною з Європи він так і не дочекався. Після передачі грошових коштів аферист зник з мережі.

За усіма фактами шахрайств слідчі розпочали кримінальні провадження, особи зловмисників встановлють.

Нагадуємо: не надсилайте власні кошти невідомим людям! Якщо хочете придбати авто, обов’язково переконайтесь, що воно існує, а посередник- не черговий пройдисвіт з інтернету. Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця, зазначені в оголошеннях номери телефонів перевіряйте через пошукові системи Інтернету, не виключено, що хтось уже став жертвою шахрая і попереджає про це інших.

Якщо є можливість, зустрічайтеся з продавцем особисто і розраховуйтеся за товар лише після його отримання.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Понад 180 пацієнтів отримали допомогу у відділенні паліативної та хоспісної терапії у селі Малашівці

Понеділок, 19 вересня 2022, 10:10

На базі КНП «Міська комунальна лікарня №3» понад рік працює відділення паліативної та хоспісної терапії у селі Малашівці. За цей час необхідну медичну допомогу отримали 187 пацієнтів різних вікових категорій та соціальних статусів.

Таке відділення єдине в Тернопільській громаді, де надається повноцінна медична допомога, симптоматичне лікування, знеболення та цілодобовий нагляд. Серед 20 осіб медичного персоналу є лікарі, медсестри та інші спеціалісти. За потреби на огляд можуть приїжджати й вузькі спеціалісти з лікарні.

«Більше як рік тому в Тернополі була вперше створена хоспісна медична допомога, яка функціонує як відділення КНП «Міська комунальна лікарня №3» у с. Малашівці. Зараз діяльність його актуальна, оскільки є доволі багато людей літнього віку, які самотні в силу різних обставин, – відзначає міський голова Сергій Надал. –  Місто може в цьому напрямку успішно працювати, адже є співпраця з органами соціального страхування, які ведуть облік малозабезпечених та одиноких людей, працює соціальний патронаж. Тобто є повна взаємодія соціальної служби та медичного обслуговування».

Влітку у даному приміщенні відремонтували два корпуси, закупили нове сучасне обладнання, забезпечили його цілодобовою гарячою водою, встановлено генератори безперебійного живлення.

Як відзначає начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак, медикаментозне забезпечення є безкоштовним завдяки підписаному договору з НСЗУ на паліативну допомогу. Також при необхідності пацієнти можуть отримати безкоштовну юридичну консультацію та духовну підтримку завдяки місцевому священнослужителю.

 

На Уманщині спрацювала ППО, від уламків пошкоджені будівлі – ОВА

П'ятниця, 16 вересня 2022, 13:12

На Уманщині Черкаської області спрацювала протиповітряна оборона, від уламків ракети пошкоджені кілька нежитлових будівель, повідомив глава Черкаської ОВА Ігор Табурець.

ДжерелоТабурець у Telegram

Пряма мова Табурця: "Під час останньої повітряної тривоги на Уманщині спрацювала ППО.

Маємо незначні пошкодження кількох нежитлових будівель і аварійне відключення об’єктів електропостачання".

Деталі: Наразі не відомо, щоб люди постраждали.

Нагадаємо: 16 вересня після обіду Повітряні сили знищили три крилаті ракети над Дніпропетровською областю.

РОМАН ПЕТРЕНКО

 

На Одещині знесли пам'ятник Карлу Марксу

П'ятниця, 16 вересня 2022, 13:10

ДЕМОНТАЖ ПАМ'ЯТНИКА, ФОТО СУСПІЛЬНЕ

В місті Арциз на Одещині демонтували пам'ятник Карлу Марксу, ідентичний монумент у селі Холмське також планують прибрати.

Джерело: "Суспільне"

Деталі: Пам’ятник розташований перед будівлею міськради Арцизу. Його планують перенести до музею. Також планують демонтувати ідентичний монумент в селі Холмське.

Як повідомляє "Суспільне", рішення про демонтаж та видозміну ряду пам'яток прийняли на сесії Арцизької міської ради. Зокрема, планують перенести на територію храмового комплексу пам’ятник Дмітрію Донському та монахам Ослябя та Пєрєсвету, а також змінити дату з "1941-1945" на "1939-1945" роки та змінити підпис з "Ніхто не забутий ніщо не забуто" російською на "Ніколи знову" на монументі загиблим воїнам.

 

 

Нагадаємо:

 

Окупанти втікають через Дніпро на вкрадених моторках – ГУР

П'ятниця, 16 вересня 2022, 10:46

ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

За даними української розвідки, підрозділи окупантів в Херсонській області не можуть забезпечити себе питною водою та тікають через Дніпро на вкрадених моторках.

ДжерелоГУР

Деталі: Розвідка повідомляє, що низка підрозділів окупаційної армії в Херсонській області отримала наказ про виведення особового складу на лівий берег Дніпра, використовуючи для цього маломірні плавзасоби – моторні човни, викрадені у навколишніх селах.

Також ГУР повідомляє, що поблизу місця паромної переправи через Дніпро зафіксовано появу кількох груп беззбройних росіян по 10-20 осіб. Вони відмовились брати участь у бойових діях, тому командири підрозділів зняли їх з постачання, вилучили зброю та відпустили "на вільні хліба".

Нагадаємо: У центрі окупованого Херсона у п’ятницю пролунали вибухи, російські ЗМІ повідомляють про ракетний удар по "адміністрації" міста.


 

У морі знайшли дірявий пліт з речами моряків із затонулого крейсера "Москва"

П'ятниця, 16 вересня 2022, 10:41

Цивільне судно знайшло у морі дірявий рятувальний пліт на 20 осіб із затонулого російського корабля "Москва".

Джерело: повідомлення Держприкордонслужби

Дослівно: "Плавзасіб, який тримався на поверхні води лише завдяки тому, що був прив’язаний до кількох рятувальних жилетів, виявили у Чорному морі.

На плоту було зламане, пошкоджене корозією весло, балони для підкачування повітря. Також там був водонепроникний мішок, в якому знаходилися російські монети, елементи одностроїв моряків та морпіхів. На жилетах та одностроях були бойові номери".

Деталі: Прикордонники вказують, що знахідка свідчить про недбальство російського військового керівництва.

Дослівно: "Схоже, що пліт був несправний, і загарбники, які намагалися на ньому врятуватися, вдавалися до відчайдушних кроків. Очевидно, щоб утримати на воді дірявий плавзасіб, російські моряки познімали з себе рятувальні жилети (що категорично заборонено) та прикріпили їх до плота, аби зберігати його плавучість".

Передісторія:

 

Українці можуть суттєво заощадити на Зеленій картці, розповідає hotline.finance

П'ятниця, 16 вересня 2022, 10:33

 
DEPOSITPHOTOS

Поліс "Зелена картка" — обов'язковий документ для виїзду за кордон на авто навіть у воєнний час. Його цінова політика прямо залежить від актуального курсу євро до гривні, відповідно вже сьогодні водії платять за страховку на 26% більше, ніж кілька місяців тому.

Сервіс онлайн-страхування hotline.finance поділився з редакцією способами економії у разі покупки Зеленої картки.

#1 — Самостійно оформляти електронний поліс "Зелена картка"

Звертаючись за страховкою до брокера, ви оплачуєте його комісію, яка вже входить у вартість паперового поліса (близько 10%). Оформлення електронної Зеленої картки не передбачає втручання агентів, а отже, буде економічнішим. Ви отримуєте тариф, який офіційно встановило Моторне-транспортне (страхове) бюро без комісій та подорожчань.

Нагадуємо, з 2 березня МТСБУ погодило випуск Зеленої картки в електронному форматі. Е-поліс має унікальний QR-код, за яким відбувається перевірка на прикордонному контролі.

Зелену картку можна оформити на hotline.finance. Страховка після оплати надсилається на email.

#2 — Купувати поліс на ту кількість днів, яку ви плануєте бути за кордоном

Окрім курсу євро, на вартість Зеленої картки впливає період перебування за кордоном. Не оформлюйте страховку на більше днів, ніж ви фактично збираєтеся провести за межами країни. Однак не допускайте прострочений термін договору — за це можуть позбавити посвідчення водія в ЄС.

#3 — Вибирати українську Зелену картку, якщо ви за кордоном

Якщо ви знаходитесь за кордоном на авто і потребуєте продовження дії свого поліса, ви можете зробити це онлайн, не повертаючись до України. Переплачувати за місцеву страховку не потрібно.

Українська Зелена картка обійдеться дешевше за імпортний поліс — близько 215 євро на 1 рік. Наприклад, річна автоцивілка у Польщі коштує понад 300 євро.

#4 — Використовувати бонуси від hotline.finance

Користувачі hotline.finance можуть отримати додаткові бонуси та знижки під час оформлення страховок через реферальну програму. Як це працює? Кожен зареєстрований клієнт сервісу має в особистому кабінеті реферальне посилання. Його можна скопіювати та надіслати друзям, які ще жодного разу не купували страховки на сайті. Вже після першої покупки друга ви можете отримати до 500 грн на свій індивідуальний рахунок. А друг – знижку 5%.

#5 — Подарунок для наших читачів

Спеціально для наших читачів hotline.finance підготував промокод SALEFALL, який дає 10% знижку на будь-які види страхування.

 

Безкарність вбиває. Пам'яті Георгія Ґонґадзе

П'ятниця, 16 вересня 2022, 10:29

16 вересня 2000 року група правоохоронців викрала журналіста та засновника видання "Українська правда" Георгія Ґонґадзе.

Його понівечене тіло без голови знайшли в листопаді того ж року в лісі в Київській області.

Нині минає 22 роки від тих жахливих подій. За цей час, завдяки зусиллям родини, журналістської спільноти та міжнародних організацій вдалось досягти часткового правосуддя.

Усі виконавці злочину понесли покарання. Однак замовник убивства Георгія Ґонґадзе офіційно так і не названий.

Участь у публічних заходах у розпал війни людей, яких суспільство підозрює в замовленні вбивства, а саме другого президента України Леоніда Кучми, є вироком українській правоохоронній системі.

Україна воює за свою незалежність.

Українці щодня платять життям за те, щоб суспільство жило в демократичній державі, де панує верховенство права.

Після перемоги Україна відбудовуватиме своє життя і принципово важливо, щоб усі вбивці героїв – воїнів, журналістів, активістів – були покарані.

Саме тому ми, українська медіаспільнота, сьогодні вимагаємо від влади встановити та покарати замовників убивства Георгія Ґонґадзе.

Безкарність вбиває.

 

У Луганську вибухом ліквідовано "генпрокурора" – росЗМІ

П'ятниця, 16 вересня 2022, 10:25

СКРИНШОТ

В окупованому Луганську стався вибух в приміщенні так званої генеральної прокуратури терористичної "ЛНР", біля будівлі зібралися колаборанти та бойовики.

Джерело: прокремлівське видання "РИА Новости", "Интерфакс"

Дослівно: "За попередніми даними, генпрокурор ЛНР Сергій Горенко помер від отриманих поранень унаслідок вибуху в його кабінеті".

Деталі: Інформацію про смерть Горенка російському ЗМІ повідомили джерела. Наразі ЗМІ не має підтвердження інформації від так званої "влади ЛНР".

Раніше повідомлялося про "бавовну" у приміщенні так званої генпрокуратури. Спочатку повідомлялося, що в результаті вибуху є поранені.

Джерела пропагандистів підтверджували, що поранення отримав і сам так званий "генпрокурор" Сергій Горенко, але не уточнювали інформації щодо його стану. Водночас, деякі Telegram одразу писали про його смерть.

 
терорист Сергій Горенко
ФОТО WIKIPEDIA

Відзначається, що у приміщенні біля кабінету Горенка спрацював саморобний вибуховий пристрій. Окупанти і бойовики називають це "терактом".


 

Шахрайство «купи собаку» продовжує знаходити довірливих покупців

П'ятниця, 16 вересня 2022, 10:23

Прикра історія трапилася з 27-річним тернополянином. Він вирішив онлайн придбати на подарунок собаку породи мальтез . Знайшов оголошення, зателефонував продавцю, однак замість добросовісного собаковода натрапив на шахрая.

Продавець уміло розповів, чому варто придати цуценя саме в нього, мовляв тварина має гарний родовід і відповідає всім стандартам породи. Запевнив, що  разом з собакою надішле відповідну документацію та ветпаспорт. Чоловік хотів отримат хоча б  половину суми і пообіцяв вже наступного дня  відправити собаку. Однак після переказу коштів його номер вранці наступного дня перестав відповідати.

Потерпілий втратив майже 13 тисяч гривень та так і не отримав чотирилапого друга. Він  зателефонував в поліцію. За фактом шахрайських дій розпочато кримінальне провадження.

Вкотре застерігаємо: не здійснюйте передоплату дороговартісного товару! Домовляйтеся про післяоплату.

У випадку придбання тварин, ретельно перевіряйте продавця. Пересвідчіться, чи фото реальні, вимагайте показати тварин через відеозвязок. Шукайте відгуки про торговців, перевіряйте їх на сайті Кіберполіції: : https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/

Наголошуємро, що   вибирати оголошення з найнижчою ціною не варто – саме так найчастіше аферисти приваблюють своїх жертв, ще й запевняють, що торгують не для заробітку. Проявіть розсудливість та обачність!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У ДТП на Тернопільщині загинув пенсіонер.

П'ятниця, 16 вересня 2022, 10:19

На автодорозі Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече під колеса автомобіля потрапив пішохід. Аварія трапилася 15 вересня близько 20:30. На місце пригоди виїжджали слідчі відділу розслідування злочинів у сфері транспорту.

За попередньою інформацією, водій автомобіля VOLKSWAGEN Т4, рухаючись в напрямку Кременця, збив людину. Потерпілий - 72-річний чоловік. Пенсіонер помер ще до приїзду бригади екстреної допомоги. Кермувальник каже, що не побачив людину, оскільки загиблий йшов проїзною частиною дороги і не мав жодних сітловідбивальних міток.

Так це чи ні - встановить слідство. У водія взяли зразки крові для перевірки на вміст алкогол. Даний факт внесений в ЄРДР згідно із ч.2 ст. 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У час війни кожен повинен працювати на своєму фронті: волонтери передали поліцейським Тернопільщини позашляховик

П'ятниця, 16 вересня 2022, 10:16

"Сьогодні, у час війни, кожен повинен працювати на своєму фронті", - в цьому переконаний керівник осередку "АвтоЄвроСила" Ігор Красновський. Чоловік разом з братом та племінником допомагають нашим бійцям з перших днів повномасштабного вторгнення росії. Починали з гуманітарки та волонтерства, допомагали переселенцям. Проте зупинилися на автомобілях.

"Ця тематика нам ближча. Ми автомобілями займаємося ще з 90 х років. Ми знаємо, де можна придбати, орієнтуємося в цінах, у нас є сервіси, які допомагають безплатно авто привести до ладу. BMW-X5 - це вже третій автомобіль, який ми передали для спецкорпусу Нацполіції Тернопільщини, а в загальному 18-й".

Усі автівки родина закуповує та ремонтує фактично за власні кошти. Спочатку намагалися збирати гроші, але це важко та займає час. Проте є благодійники, які віддають транспорт безплатно.

"На сьогоднішній день кожен має працювати на власному фронті. Якщо наші бійці там і виконують свої функції добросовісно, значить їх забезпечує країна, волонтерський рух та народ тими необхідними речами для виконання якісної роботи. Автомобілі ми видаємо в хорошому та справному стані. А автівки, які повертаються звідти ми також ремонтуємо і повертаємо назад.

Сьогодні і бійці ЗСУ, і правоохоронці найбільше потребують пікапи на які можна поставити кулеметну установку. Підходять на фронт повнопривідні позашляховики, які допомагають швидко забирати поранених і перевозити їх у безпечні місця, а також вантажні або вантажно-пасажирські буси. За допомогу родині подякував начальник поліції краю Олександр Богомол.

"Ми вдячні за це, бо всі знають, що автомобілі сьогодні - це розхідний матеріал, який допомагає нашим бійцям виконувати поставленні завдання, допомагають спецпризначенцям, поліцейським підрозділам, які працюють на деокупованих територіях. Дякую від себе, від спецпідрозділів, і від поліції."

Сьогодні на передовій знаходяться не лише бійця ЗСУ, але й усі спецпідрозділи поліції Тернопільщини.


 

У лікувальних закладах Тернополя безкоштовну медичну допомогу отримали більше 17 000 внутрішньо переміщених осіб

П'ятниця, 16 вересня 2022, 10:11

Лікувальні заклади Тернополя від початку російського вторгнення активно надають допомогу громадянам з різних регіонів України, які, рятуючись від війни, залишили свої домівки.

Так, у лікарнях міста безкоштовну медичну допомогу отримали 17 571 людина з числа внутрішньо переміщених осіб, з них 10 124 – доросле населення та 7447 – діти. Стоматологічну допомогу надано 429-ти дорослим переселенцям та 545 дітям.

Щодо працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, то у медичних закладах Тернополя наразі працює 35 переселенців. Всього у Тернопільській міській територіальній громаді  працевлаштовані 150 ВПО.

Нагадаємо, у Тернополі щоденно з 8:00 по 20:00 год. працює «гаряча лінія» з питань надання медичної допомоги вимушено переселеним громадянам. Отримали консультацію можна за телефоном +38 (067) 881-10-66.

 

Тернопіль продовжує створювати належні і безпечні умови життя для громадян в умовах воєнного стану

П'ятниця, 16 вересня 2022, 10:08

Станом на 205-й день війни Тернопіль продовжує допомагати внутрішньо переміщеним особам, підтримувати українських захисників на передовій та створювати належні і безпечні умови для проживання внутрішньо переміщених громадян в умовах воєнного стану.

Так, враховуючи нові виклики у сфері безпеки, встановлено додатково 90 камер відеоспостереження у дворах житлових будинків Тернополя за програмою «Безпечний двір». Таким чином, кількість камер у місті вже становить 1063 одиниці, з них 315 – обладнані в рамках програми «Безпечний двір».

Триває реалізація безпекових заходів і в навчальних закладах Тернопільської громади. Так, в усіх укриттях закладів освіти міста забезпечено інтернет-зв’язок (WI-FI). В найбільших захисних спорудах цивільного захисту населення м. Тернополя встановлено генератори, які призначені для забезпечення резервного електроживлення у випадку відключення електропостачання.

У місті проведено інспектування стану захисних споруд житлового фонду та триває облаштування нових сховищ з метою організації захисту населення в умовах воєнного стану.

З червня активно працює центр «Допомога армії від Тернополя», який здійснює безкоштовну доставку посилок в місця дислокації військовослужбовців Тернопільської громади. Зокрема, за цей час відправлено понад 179 посилок у напрямку Київської, Чернігівської, Сумської, Запорізької, Харківської, Донецької та Дніпропетровської областей.

Посилки щоразу доукомплектовуються найнеобхіднішими речами для захисників, зокрема, військовою формою, одягом, білизною, взуттям, продуктами харчування тривалого зберігання, сухпайками, буржуйками, турнікетами тощо.

Разом з вантажами для тернопільських військових у «гарячі» точки відправляється й мобільна стоматологія, де лікарі-волонтери з міської стоматологічної поліклініки надають безкоштовну стоматологічну допомогу тернопільським захисникам.

 

На Всеукраїнську школу онлайн додадуть усі навчальні матеріали для 5-11 класів

Четвер, 15 вересня 2022, 11:37

На платформу "Всеукраїнської школи онлайн" до кінця 2022-го додадуть уроки, тести та матеріали для самопідготовки з 18 дисциплін для учнів 5-11 класів.

На платформі будуть доступні всі навчальні програми, щоб школярі в Україні та за кордоном могли безперервно навчатись онлайн, повідомляють у Міністерстві освіти і науки України.

Наразі на сайті розміщено понад 2500 уроків і до кінця року буде додано ще 1000.

Крім того, матеріали для 5-6 класів будуть оновлені відповідно до стандартів реформи Нової української школи, яка від початку навчального року впроваджується в 5-х класах.

Наразі на сайті розміщено понад 2500 уроків і до кінця року буде додано ще 1000

"Навчання на платформі просте і зручне, цікаве і сучасне, а також повністю безкоштовне для всіх дітей. Кожен урок відповідає інтересам та сприйняттю сучасного школяра", – повідомляють у відомстві.

Зокрема, для викладення та пояснення навчального матеріалу використовуються 3D-моделі, 3D-екскурсії та інтерактивні експозиції музеями світу, елементи сучасних комп’ютерних ігор, як War Craft і навіть меми.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, де вчителям і учням скачати електронні підручники.

Яна Осадчажурналіст

 

У ВР пропонують дозволити чоловікам виїжджати з України за внесок на ЗСУ

Четвер, 15 вересня 2022, 11:32

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який пропонує дозволити чоловікам призовного віку виїжджати за кордон при умові щомісячного грошового внеску, частина коштів з якого піде на ЗСУ.

Зокрема, йдеться про виїзд на роботу в інші країни.

Законопроєкт передбачає, що чоловік, який перетинає кордон, мусить заплатити гарантійний внесок в державний банк в сумі 5 неоподаткованих мінімумів для працездатних громадян. Наразі це  13 тис. гривень. Витрачати ці кошти за межами країни не можна.

Чоловік має передати банку нотаріально засвідчену заяву про добровільний обов’язок поповнювати рахунок із гарантійним внеском сумою, яка дорівнює мінімальному розміру податків з мінімальної заробітної плати за кожен місяць перебування за кордоном. Станом на тепер це  майже 2,7 тис. грн. А також надати дозвіл відраховувати цю суму на підтримку ЗСУ.

Фото: david-pull.hotmail.com/Depositphotos

Автор законопроєкту народний депутат Георгій Мазарашу впевнений, що така норма сприятиме зміцненню економіки та обороноздатності і знизить градус соціально-економічної напруги.

Георгій Мазарашу вважає, що українські заробітчани зможуть не тільки прогодувати свої родини, але й допомогти ЗСУ, а в армії з тих, хто не хоче воювати, все одно користі не буде.

"Дуже мало людей реально заробляють стільки, щоби мати можливість підтримувати фінансово армію. Зростає рівень негативних емоцій щодо держави, не кажучи про емоції щодо влади", зазначає народний депутат.

Також депутат стверджує, що чимало українських громадян виїжджають у західні країни через непідконтрольні території, РФ і Білорусь.

"З кожних 100 тисяч військовозобов’язаних громадян, які виїдуть під час воєнного стану за кордон на запропонованих умовах, майже 270 млн грн щомісяця буде потрапляти на рахунок ЗСУ", йдеться у записці.

Нагадаємо, в Україні зняли обмеження на кількість виїздів за кордон для людей з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, під час воєнного стану.

Яна Осадчажурналіст

 

ДТП з автомобілем Зеленського: ДБР відкрило провадження

Четвер, 15 вересня 2022, 11:29

Державне бюро розслідування розслідуватиме ДТП за участі автівки президента України Володимира Зеленського.

Джерело: пресслужба ДБР

Деталі: Працівники бюро відкрили кримінальне провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди, що сталась у середмісті Києва 14 вересня.

За даними ДБР, легковик зіткнувся з автівкою президента України та машинами супроводу.

Дослівно: "Проводиться весь комплекс необхідних слідчих дій. За їх результатами ДБР проінформує громадськість".

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Чотирьом людям, які потрапили у ДТП, лікарі надавали допомогу

Четвер, 15 вересня 2022, 11:09

Чотири дорожньо-транспортні пригоди зареєстрували слідчі впродовж доби, 14 вересня. До лікарні бригада швидкої доправила пасажира автомобіля Lanos. Аварія трапилася в селі Смиківці близько 9:05. На автодорозі не розминулися Renault Megane та Lanos.

За попередньою інформацією, водій Renault, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустив легківку і зіткнувся з нею.

О 16:10 в обласному центрі на вулиці Руська кермувальник Honda Accord збив пішохода. Потерпілий - двадцятирічний хлопець, який переходив дорогу у невстановленому місці. Потерпілому надавали меддопомогу.

Не обрав безпечної швидкості руху та не впорався з керуванням і водій мотоцикла SUZUKI. 34-річний житель Бережан врізався в електроопору. Чоловіка з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості госпіталізували в травматологічне відділення лікарні. Водій тверезий.

Того ж вечора потрапив у автопригоду і реанімобіль, який віз пацієнта. Між склом Озеряни Борщівської громади та Колиндяни - Чортківською не впорався з керуванням та виїхав на смугу зустрічного руху і кермувальник службового авто марки Volkswagen. Після цього автівка з'їхала в кювет. Тілесні ушкодження отримала пацієнтка.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Причини автопригод встановить слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

«Ми повинні закінчити цю війну, аби спокійно жили наші діти та онуки», –тернопільський поліцейський Роман Тишко

Четвер, 15 вересня 2022, 11:08

Майор поліції Роман Тишко з гордістю носить поліцейську форму та захищає територіальну цілісність і суверенітет України.


Після закінчення Тернопільської академії народного господарства чоловік служив в прикордонних війсь­ках. Хоробрість, мужність, сміливість, любов та повага до рідної країни була поштовхом до важливого кроку в житті Романа. Він, не вагаючись,  присягнув на вірність українському народу.


Свою кар’єру правоохоронець розпочав у Підволочиському райвідділку на посаді дільничного офіцера. Під час несення служби Роман отримав виклик, який запам’ятався йому на все життя – він вперше отримав ножове поранення на службі. Був січень, коли надійшло повідомлення про сімейну сварку. Приїхавши на місце події, Роман стикнувся з де­боширом, який накинувся на нього з ножем. Проте мужність та безстрашність допомогли йому вгамувати правопорушника.


Роман Тишко працював на посаді старшого оперуповноваженого кримінальної міліції у справах дітей (сьогодні ювенальна превенція), був оперупов­новаже­ним карного розшуку та поліцейським сектору реагування патрульної поліції.
З 2021 року він старший інспектор групи кадрового забезпечення у роті патрульної служби особливого призначення «Тернопіль». Складна ситуація в Україні не давала спокою Роману, тому він ще у 2014 році вирішив їхати на схід боронити пліч-о-пліч зі своїми товаришами Україну. Спецпризначенець з побратимами ніс службу в зоні проведення ООС. Вони перевіряли підозрілих осіб, транспортні засоби, вантажі та вилучали небезпечні предмети.


Про те, що йому з товаришами за кілька років доведеться зустрітися з ворогом віч-на-віч ніхто не знав.
24 лютого 2022 року під час несення служби старшим наряду на блокпості, о 5 годині ранку він отримав повідомлення від чергового про повномасштабне вторгнення росії на територію України. Весь особовий склад тернопільських правоохоронців, який знаходився на ротації, вирішив залишитися в гарячій точці та нести покладені на них обов’язки.
«Ми виконували завдання з контрдиверсійних заходів по боротьбі з десантом противника та забезпечували публічну безпеку й порядок у населених пунктах», – розповідає майор поліції Роман Тишко.
Вірність українському народу давала сили протистояти ворогу, не здаватися та боронити Україну.
«27 квітня під час мінометного артилерійського обстрілу Луганської області я отримав багаточисленні поранення різного ступеня важкості. Пряме попадання ворожого снаряду у наше укриття забрало життя трьох моїх побратимів», – пригадує Роман Тишко.


На даний час спецпризначенець проходить реабілітацію, після якої одразу повернеться на службу.
«Одного дня на просторах інтернету мені трапився відеоролик офіцера Збройних Сил України, який зауважив, що сьогодні на фронті є багато молодих хлопців, які в 2014 році були ще дітьми, а сьогодні вони змушені воювати і доробляти те, що ми не встигли зробити за цих вісім років – не встигли запобігти пов­номасштабному вторгненню. Тому хто, як не я, повинен боронити Батьківщину заради свободи та світлого майбутнього своїх малолітніх синів та усіх малюків», – стверджує Роман.
Кожен українець сильний духом та безстрашний, а з такими героями – Все буде Україна!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/policziya-v-oblichchyax/mi-povinni-zakinchiti-czyu-vijnu-abi-spokijno-zhili-nashi-diti-ta-onuki-roman-tishko/

 

Оплачуйте покупки в Інтернеті лише після отримання товару

Четвер, 15 вересня 2022, 11:02

Оперативно-розшукові заходи для розкриття шахрайства, пов’язаного з купівлею товару в Інтернеті, проводять співробітники Бережанського відділення поліції.

Потерпілий, 29-річний чоловік, хотів придбати військову форму. Оголошення про необхідний товар знайшов в одній із соцмереж. Зв’язався з продавцем, який пообіцяв переслати форму після оплати завдатку. Покупець перерахував 800 гривень. Відтак продавець скинув потерпілому накладну нібито про відправлений товар та попросив його оплатити решта суми. Чоловік повірив та перечислив ще 2 000 гривень на рахунок незнайомця. Проте товару так і не дочекався і гроші йому теж не повернули, а псевдопродавець на зв’язок більше не виходив.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре застерігають жителів області від таких афер. Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця, інтернет-магазин, шукайте відгуки інших клієнтів, уважно перевіряйте банківські реквізити. Намагайтесь уникати передоплати при купівлі речей. Здійснюйте оплату по факту отримання товару, після його огляду та перевірки у відділенні пошти. Переписку з продавцем ведіть виключно на веб-сайті, де здійснюєте замовлення. Якщо спілкуєтеся через месенджери, не переходьте за іншими посиланнями, які вам надсилають.

У випадку, якщо ви все-таки стали жертвою інтернет-шахраїв, слід максимально зафіксувати дані про них: скріншоти акаунтів, SMS-повідомлень, телефонних дзвінків, номери рахунків, на які здійснювались перекази тощо. Це допоможе правоохоронцям швидше вийти на слід аферистів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

/

 

У Тернопільській громаді продовжує перебувати більше 28 000 тисяч внутрішньо переміщених осіб

Четвер, 15 вересня 2022, 11:01

Станом на 15 вересня в управлінні соціальної політики зареєстровано 28 452 внутрішньо переміщених осіб, з них тимчасовий прихисток на території Тернопільської міської територіальної громади отримали 12 246 громадян.

Оскільки у Тернополі діє безготівкова форма оплати за проїзд в міському громадському транспорті, внутрішньо переміщені особи уже отримали 3200 неперсоніфікованих електронних квитків, ще 2157 - персоніфікованих електронних квитків «Соціальна карта тернополянина» категорії «Пільгова».

У місті працює «гаряча лінія» +38 (067) 461-10-75, зателефонувавши на яку громадяни можуть отримати консультації з питань соціального захисту населення. Послуги консультування уже надано 3506 ВПО.

З метою підтримки наших співгромадян у Тернополі від початку повномасштабної війни була організована видача гуманітарної допомоги. Відтак, продуктові набори та засоби гігієни отримали 28 865 осіб, одяг та взуття – 17 220 осіб, а засоби реабілітації  - 25 людей.

У 12-ти школах та шести закладах професійно-технічної освіти загалом було розгорнуто 2970 ліжкомісць. За весь  період прихисток отримали більше 12 000 людей.

Педагогічні колективи  теж не залишилися осторонь і створили волонтерський освітянський штаб для допомоги постраждалим від війни. Вони самостійно організували харчування для людей, щоденно готуючи сніданки, обіди і вечері.

До слова, піклуючись про повноцінний раціон харчування внутрішньо переміщених осіб, Тернопільської міською радою виділено кошти у загальній сумі 2 250 000 грн на закупівлю продуктів харчування для потреб переселенців.

Фото з відкритих джерел

 

У Тернополі на просп. Злуки проведено демонтаж тимчасової споруди

Четвер, 15 вересня 2022, 11:00

15 вересня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради, в присутності працівників поліції демонтовано тимчасову споруду, яка була розміщена поруч з будинком на просп. Злуки, 1 в м. Тернополі.

Власника тимчасової споруди не встановлено.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 07.09.2022 року  №934 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Демонтована тимчасова споруда знаходиться на зберіганні на території КП «Міськшляхрембуд» за адресою вул. Антіна Манастирського, 8  в м. Тернополі.

 

Від початку повномасштабної війни з Тернополя на фронт передано 44 транспортних засоби

Четвер, 15 вересня 2022, 10:57

Від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України з Тернополя на фронт передано 34 автомобілі, з них 26 позашляховиків і вантажних мікроавтобусів та вісім машин швидкої допомоги.

Окрім того, військовослужбовцям ЗСУ передано 10 пасажирських автобусів, ще 1 автобус підготовлено для передачі.

Усі автомобілі забезпечені необхідними комплектуючими та паливними матеріалами.

З метою забезпечення максимальної підтримки українських захисників у боротьбі з російським агресором, окрім транспортних засобів Тернопіль надає на фронт й необхідну гуманітарну допомогу та військове спорядження.

Серед переданого:

  • 1300 комплектів військової форми;
  • 600 жилетів розвантажувальних;
  • 735 костюмів польових (завершується пошиття ще 1020 костюмів польових);
  • 100 курток утеплених;
  • 550 сумок-аптечок;
  • 12 генераторів;
  • 20 од. сонячних станцій;
  • 20 портативних газових плит;
  • 18 000 маскувальних сіток;
  • 60 «кікімор» (маскувальний одяг);
  • 25 тепловізорів (17 - за кошти працівників ТМР);
  • 10 квадрокоптерів.
  • 5 ноутбуків, 4 принтери

Для допомоги Збройним силам України працівниками лікувальних закладів Тернопільської громади спрямовано майже 1,5 млн грн із заробітної плати.

Військовим госпіталям передано лікарські засоби, вироби медичного призначення та засоби індивідуального захисту на загальну суму 1443,5 тис. грн, військовим частинам - на суму 192,4 тис. грн. Необхідна допомога нашим захисникам на фронті надаватиметься Тернополем й надалі. Віримо у нашу перемогу. Слава Україні! Слава Збройним силам України!

 

Фахівці КП «Тернопільводоканал» виконують планові ремонтні роботи на масиві «Сонячний»

Четвер, 15 вересня 2022, 10:50

В рамках підготовки до осінньо-зимового періоду 14-15 вересня фахівці КП «Тернопільводоканал» виконують планові ремонтні роботи на масиві «Сонячний».

Напередодні тут було замінено орієнтовно 300 метрів основної гілки водопостачання цілого мікрорайону. Проклали її сюди ще на початку 70-х років, тож настав час замінити комунікації сучаснішими.

Працівники КП «Тернопільводоканал» виконають також перепідключення до оновленої нитки водопроводу два прилеглі багатоквартирні будинки, а також встановлять два нових пожежних гідранти Hawle.

Проведені роботи зведуть до мінімуму загрозу виникнення будь-якої аварії на цій ділянці мережі.

 

Україна приєднається до зони роумінгу ЄС - фон дер Ляєн

Середа, 14 вересня 2022, 12:09

GETTY IMAGES

Глава Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн заявила, що Україна приєднається до зони роумінгу ЄС.

Про це вона оголосила у своєму щорічному зверненні "Про становище Союзу" в Європарламенті, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми введемо Україну в нашу європейську вільну зону роумінгу. Настав час це зробити", - сказала вона

Після Ради асоціації Україна-ЄС за підсумками засідання 5 вересня ЄС підкреслив своє зобов’язання вивчити можливості для довгострокової домовленості про скасування плати за роумінг між ЄС та Україною.

24 липня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна планує незабаром приєднатися до роумінгового простору ЄС.

У квітні оператори мобільного зв’язку з країн ЄС та України підписали спільну заяву, якою засвідчують наміри співпрацювати задля забезпечення доступного або й безкоштовного роумінгу між Євросоюзом та Україною. Представниця ЄК Катарина Матернова зазначала, що це може бути однією з перших підвалин для майбутньої угоди щодо роумінгу між Україною та ЄС.

 

У Херсоні й деяких районах області зникла електрика – ЗМІ

Середа, 14 вересня 2022, 11:57

У Херсоні та деяких районах Херсонської області зникла електроенергія.

Джерело: "Суспільне" з посиланням на своїх кореспондентів

Деталі: У Херсоні та деяких районах області зникла електроенергія, повідомили кореспонденти "Суспільного" близько 14:20.

Причини поки не відомі.

Перед цим у Херсонській області оголошувалася повітряна тривога.

Цьому передувало: 11 вересня електроенергія зникала в Харківській області та ще низці областей після того, як російська армія вдарила ракетами по Харківській ТЕЦ-5 і ще одному об'єкту під Харковом. 13 вересня у Харкові й області повторно зникало світло, бо вийшла з ладу резервна лінія.

ОЛЕНА РОЩІНА 

 

Зеленський приїхав у звільнений від росіян Ізюм

Середа, 14 вересня 2022, 11:51

ФОТО: СТРАТКОМ

Президент Володимир Зеленський прибув у деокупований Ізюм Харківської області.

Джерело: Зеленський у Telegramуправління стратегічних комунікацій ЗСУ, 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада

Дослівно Зеленський: "Раніше, коли ми дивилися вгору, завжди шукали синє небо. Сьогодні (14 вересня - редю), коли дивимося вгору, шукаємо тільки одне – прапор України.

Наш синьо-жовтий уже майорить у деокупованому Ізюмі. І так буде в кожному українському місті й селі. Рухаємося лише в одному напрямку – вперед і до перемоги".

Деталі: Повідомляється, що Зеленський наразі у звільненому українськими десантниками Ізюмі, де урочисто підняли державний прапор.

 
 
ФОТО: ТГ ЗЕЛЕНСЬКОГО
 
ФОТО: ТГ ЗЕЛЕНСЬКОГО
 
ФОТО: ТГ ЗЕЛЕНСЬКОГО
 
ФОТО: ТГ ЗЕЛЕНСЬКОГО

Крім того, в урочистостях прийняли участь представники ЗСУ та інших силових підрозділів, які декілька днів тому звільнили місто від російських окупантів.

На початку урочистостей присутні вшанували пам'ять загиблих захисників хвилиною мовчання, далі президент подякував воїнам за звільнені українські землі.

 
ФОТО 25 ОКРЕМА ПОВІТРЯНОДЕСАНТНА СІЧЕСЛАВСЬКА БРИГАДА
 
ФОТО 25 ОКРЕМА ПОВІТРЯНОДЕСАНТНА СІЧЕСЛАВСЬКА БРИГАДА
 
ФОТО 25 ОКРЕМА ПОВІТРЯНОДЕСАНТНА СІЧЕСЛАВСЬКА БРИГАДА

Передісторія: Місто Ізюм у Харківській області було окуповане з 2 квітня 2022 року російськими військами, 10 вересня росіяни відійшли з нього, залишаючи військову техніку.

Ізюм було сильно пошкоджено під час боїв. У ньому немає електрики, води та газу.

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 

 

Оперативники Тернополя встановили особу чоловіка, який користувався чужою карткою.

Середа, 14 вересня 2022, 11:13

Впродовж трьох днів житель Хмельницької області користувався чужою банківською карткою. Електронний гаманець був безконтактний. Платіжний засіб власниця залишила в терміналі і чоловік скористався ним, оскільки картка була безконтактною.

Аби перевірити чи там є гроші, він купив товар за 50 гривень. Далі почав оплачувати й інші покупки. Загальна сума, яку хмельниччанин витратив на власні потреби за три дні, 8 тисяч гривень.

Власниця картки - пенсіонерка, 1947 року народження. Жінка карткою користується рідко, а мобільний телефон старий, тож смс-повідомлення вона не отримувала. Зникнення картки виявила за кілька днів і вже тоді з'ясувала, що на ній не залишилося грошей. За допомогою потерпіла звернулася до поліції.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами, працівники карного розшуку Тернополя встановили особу підозрюваного. Це - житель селища Ярмолинці, 1991 року народження. У скоєному він зізнався і каже, що поверне витрачені кошти.

Проте це не звільнить його від відповідальності. Чоловік відповідатиме у суді відповідно до ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські розшукують шахрайку, яка виманила у жительки Чортківського району кошти за оренду неіснуючої квартири

Середа, 14 вересня 2022, 11:11

У шахрайську пастку потрапила 42-річна жителька Чортківського району. Жінка перерахувала незнайомці, яка обіцяла їй здати квартиру в Тернополі,  майже 5 000 гривень.

Як розповіла потерпіла, на одному із сайтів вона знайшла оголошення про здачу квартири в центрі Тернополя. Зателефонувала жінці, яка виставила допис. Під час спілкування орендодавиця попросила перерахувати їй завдаток за житло. Потерпіла двічі перекинула гроші на номер мобільного телефону, який продиктувала їй шахрайка. Загальна сума –  4 950 гривень.  Після цього аферистка вимкнула свій телефон і більше на зв’язок не виходила.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Поліцейські застерігають: не перераховуйте гроші на банківські картки і на мобільні номери до перегляду житла і знайомства з його орендодавцем. Потрібно вимагати від господаря помешкання пред'явити документи. І не тільки власний паспорт з пропискою, а й документи, що підтверджують право власності на житло. При пошуку квартири краще скористатися послугами фірм з нерухомості.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі демонтують три тимчасових споруди, які розміщені на проспекті Злуки

Середа, 14 вересня 2022, 11:10

14 вересня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції в процесі підготовки до демонтажу від’єднали від електропостачання три тимчасових споруди, які розміщені на проспекті Злуки (біля будинку №1 та біля ЗГТ «Текстильник») в м. Тернополі.

Власники тимчасових споруд не встановлені.

У зв’язку із технічною неможливістю провести демонтаж двох тимчасових споруд в цілісному вигляді, постійно діюча робоча демонтує їх шляхом розбору.

Демонтаж проведуть на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 07.09.2022 року  № 934 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

 

Близько 260 жителів Тернопільської громади отримають грошову допомогу

Середа, 14 вересня 2022, 11:06

14 вересня на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради прийнято рішення про надання грошової та безготівкової адресної допомоги мешканцям Тернопільської міської територіальної громади.

Так, відповідно до рішення, грошову допомогу отримають 257 тернополян на загальну суму 372 000 грн.

Ще восьми громадянам буде надано адресну безготівкову допомогу в розмірі 50% відшкодування оплати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання.

 

У ЄС і Британії готуються подати позови проти Google на 25 мільярдів євро

Вівторок, 13 вересня 2022, 10:40

Проти компанії Google готуються судові позови у Європейському Союзі та Великій Британії на загальну суму 25 мільярдів євро за звинуваченням у нечесній конкуренції на ринку цифрової реклами.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Компанію, яка є ключовим гравцем на ринку онлайн-реклами, звинувачують у зловживанні на ринку рекламних технологій, пов’язаних із координацією продажу рекламного простору онлайн.

Як пояснює Дам’єн Джераден з бельгійської юридичної фірми Geradin Partners, яка бере участь у підготовці позову в ЄС, через неконкурентну поведінку Google "місцеві та національні ЗМІ, які відіграють життєво важливу роль у нашому суспільстві, протягом тривалого часу зазнавали шкоди".

Аналогічний позов у Великій Британії до Апеляційного трибуналу з питань конкуренції планує подати в жовтні юридична фірма Humphries Kerstetter. Там кажуть, що через антиконкурентну поведінку Google протягом багатьох років інформаційні сайти і малий бізнес втратили приблизно сім мільярдів фунтів стерлінгів.

У Великій Британії позивачами автоматично будуть усі постраждалі сторони, тоді як у позові в ЄС, який буде подано в Нідерландах, потенційні заявники повинні самостійно звертатися для приєднання до позову.

На прохання про коментар Google лише зазначив, що його інструменти допомагають вебсайтам знаходити потенційну аудиторію, і лише у Великій Британії це принесло 700 тисячам підприємств додаткові приблизно 55 мільярдів фунтів стерлінгів.

Як повідомлялося, ірландська комісія із захисту даних оштрафувала Instagram на рекордні 405 мільйонів євро за порушення Загального регламенту захисту даних Євросоюзу.

Європейська правда

 

Пішохід, яка порушила ПДР, потрапила під колеса автомобіля.

Вівторок, 13 вересня 2022, 10:15

12 вересня під колеса автомобіля потрапила пенсіонерка. Аварія трапилася о 20:05 у Тернополі на вулиці 15 Квітня.

Водій автомобіля ВАЗ збив жінку, 1938 року народження. За попередніми даними, тернополянка переходила дорогу за межами пішохідного переходу.

Її бригада екстреної меддопомоги госпіталізувала до лікарні з забоями та іншими тілесними ушкодженнями.
У водія взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство згідно зі статтею 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Злодія, який крав товар з крамниць, розшукали тернопільські поліцейські

Вівторок, 13 вересня 2022, 10:11

евідомий відвідувач викрав  товар – таке повідомлення отримали працівники поліції від працівників одного  з торгових закладів міста. Поліцейські  спіймали злодія.

Протиправне, як встановили правоохоронці, вчинив 46-річний місцевий житель. Зловмиснику тричі  вдавалося винести з магазинів дрібну побутову техніку: зарядні пристрої, навушники, електробритви. Під час чергової спроби винести з крамниці товар зловмисника затримали.

Чоловік в минулому вже притягувався до відповідальності за аналогічні злочини, не працює. Крадені речі ніс до ломбарду, або ж використовував для власних потреб.

За усіма фактами злочинів слідчі розпочали кримінальні провадження згідно ч. 4 статті 185( крадіжка) Кримінального кодексу України.  Поліцейські встановлюють причетність підозрюваного до інщих аналогічних протиправних діянь. Слідчі дії тривають.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі в рамках співпраці з чеськими партнерами з’являться будинки блочного типу для вимушено переселених громадян

Вівторок, 13 вересня 2022, 10:10

Іноземні партнери та міжнародні організації продовжують активно підтримувати Україну та надавати всебічну допомогу нашим громадянам.

12  вересня до Тернополя з робочим візитом завітала чеська делегація у складі: Генерального консула Чеської Республіки у Львові Давида Нови, представника Міністерства закордонних справ Чехії Марека Свободи, представника Міністерства промисловості та торгівлі Чехії Марії Горбатової та представників бізнес-структур Чехії – Іржі Плеціти, компанія «Linet» та Романа Балажа, компанія «OMNIPOL».

Під час зустрічі було підписано меморандум, мета якого – допомогти з житлом внутрішньо переміщеним особам, які вимушено покинули свої домівки через війну.

«Станом на сьогодні у Тернополі проживає понад 28,2 тисяч офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Розуміємо, що їхня кількість потенційно може збільшуватись, адже наразі відбувається евакуація мешканців з тих населених пунктів, де під загрозою проведення опалювального сезону, – розповідає міський голова Сергій Надал. – Наразі працює система «Прихисток», є чимало помешкань, які тернополяни надають безкоштовно для проживання переселенців, житлом слугують багато гуртожитків наших закладів профтехосвіти. Однак, разом з тим, потрібно думати та створювати нові місця, де внутрішньо переміщені громадяни зможуть комфортно проживати. Тому ми активно працюємо у цьому напрямі з нашими міжнародними партнерами».

Міський голова додає, що підписаний меморандум заплановано реалізувати впродовж двох місяців. Тернопіль виділить земельну ділянку для облаштування житла для внутрішньо переміщених осіб.

Своєю чергою чеська сторона забезпечить виготовлення, перевезення й облаштування будинків блокового типу для проживання внутрішньо переміщених осіб.

Зі слів представника Міністерства закордонних справ Марека Свободи, Чеська Республіка рада допомогти містам України, де зараз живуть люди, які були вимушені покинути свої домівки на сході України.

«Після завершення війни плануємо надати Україні ще більшу допомогу, до прикладу, в галузі енергетики та інфраструктури, щоб разом з тим допомогти Україні наблизитися до Європейського Союзу, а також допомогти українським друзям підвищити рівень життя в країні», – наголосив пан Марек Свобода.

 

 

Мешканець Чортківщини при спробі отримати допомогу, втратив свої гроші. Поліцейські застерігають від такого роду шахрайств

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:50

Інформація про можливість отримати допомогу від держави чи міжнародних організацій, активізувала чимало шахраїв. Людям  надходять повідомлення про виплати у смс та месенджерах. У результаті з картки, зникають кошти.

В телеграм-каналі мешканець Чортківського району побачив інформацію про виплати для українців допомоги  від ООН. Кібершахрай пропонував клієнтам перейти за посиланням на фішинговий сайт, щоб пройти опитування,  заповнити персональні дані та дані банківських карток для отримання допомоги. Чоловік виконав всі вказівки, сподіваючись отримати гроші. Лише наступного дня він виявив, що з  банківської картки зникли 50 тисяч гривень. Довелося звертатися в поліцію. У рамках кримінального провадження поліцейські встановлюють усі обставини правопорушення.

Застерігаємо: будь-які виплати через чат-боти в телеграм чи на інщих месенджерах, де від вас вимагають увійти в інтернет банкінг чи ввести тризначний CVV код і підтвердження по СМС – це шахрайство!

Жодний банк чи організація не створювали каналів та ботів для виплат у телеграмі або в інших месенджерах

Зареєструватися для отримання допомоги можна лише на фіційному сайті https://aid.edopomoga.gov.ua/app#social_status

Якщо дані платіжної картки помилково введено на шахрайському веб-сайті, негайно заблокуйте платіжну картку за допомогою мобільного застосунку, гарячої лінії банку (телефон зазначено на звороті картки) або через інтернет-банкінг.

Застережіть від подібних шахрайств  своїх родичів, дбайте про фінансову безпеку!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

П'ять автопригод за дві останніх доби трапилося на дорогах Тернопільщини

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:49

Впродовж 10 та 11 вересня слідчі Тернопільщини зареєстрували 5 дорожньо-транспортних пригод в яких тілесні ушкодження різного ступеня складності отримали восьмеро людей.

Десятого вересня близько 13:00 на вулиці Острозького у Тернополі в автопригоду потрапило два автомобілі та автобус. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій Toyota Prado, виїжджаючи з стоянки, врізався у Ford. Після цього транспортні засоби за інерцією відкинуло на припаркований автобус. Усі кермувальники тверезі.

Не дотрималася безпечного інтервалу та дистанції й в'їхала в Nissan X-Trail, що рухався попереду, водійка BMW. Аварія трапилася у Тернополі. На щастя, травмованих немає. На винуватицю поліцейські склали адмінпротокол.

11 вересня о 15:15 на лінію "102" надійшло повідомлення від пасажирки автомобіля Renault Trafic про аварію. Слідчо-оперативна група, яка виїжджала на місце ДТП встановила, що на трасі Тернопіль-Львів-Рава-Руська, неподалік села Довжанка, водій Mercedes Atego 815 допустив зіткнення із Renault Trafic, що їхав попереду, а той, в свою чергу, зіткнувся з ще одним бусом марки Renault Master.

В результаті удару за меддопомогою звернулися водій та троє пасажирів Renault Trafic. У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Того ж дня про чергову аварію повідомив й житель Підволочищини. Чоловік заявив, що він послизнувся та потрапив ногою під сусідський мотоблок з причепом. Від госпіталізації заявник відмовився, а місцеперебування водія встановлюють поліцейські.

В ніч з 11 на 12 вересня на дорозі Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече, неподалік села Кобиловолоки, водій автомобіля ВАЗ при виїзді з другорядної дороги на головну не пропустив та врізався в VW Caddy. І кермувальнику, і  пасажирці ВАЗу надавали меддопомогу.

Причини усіх автопригод встановлюють працівники поліції.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Остерігайтеся шахраїв: не розголошуйте нікому дані, пов’язані з банківською карткою

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:48

До співробітників Збаразького відділення поліції надійшло повідомлення від 49-річної жительки Великобірківської громади про те, що невідома особа шляхом обману заволоділа її коштами з банківської картки. Загальна сума – 41 500 гривень.

За словами потерпілої, до неї зателефонував незнайомець, який представився співробітником служби безпеки банку. Повідомив, що з картки жінки намагаються незаконно зняти гроші невідомі і для того, щоб вберегти кошти, необхідно провести деякі операції. Заявниця повірила співрозмовнику та виконала усі його вказівки, зокрема, продиктувала йому SMS-код, який надійшов їй на мобільний. Як результат, з її кредитної картки викрали кошти.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Правоохоронці вкотре застерігають жителів краю не довіряти телефонним незнайомцям, які представляються працівниками банку. Не розголошуйте жодних реквізитів вашої картки, а також коди, які надходять на мобільний телефон.

Ніколи не встановлюйте жодних програм чи застосунків з функціоналом віддаленого доступу на прохання банківських співробітників. За жодних обставин не переказуйте ваші кошти на будь-які інші рахунки та рахунки третіх осіб. Будь-які операції з платіжною карткою краще проводити особисто у відділенні банку.

Якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте телефонуйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Як я дивитимусь в очі синові, коли в такий складний час не піду боронити рідний край - тернопільський поліцейський Тарас Гогусь .

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:21

Старший сержант поліції  Тарас Гогусь - люблячий батько, чоловік, син. Він віддано захищав рідну землю, відстоював її незалежність та свободу. Життєва стежина поліцейського взводу №1 роти патрульної служби поліції особливого призначення «Тернопіль» ГУНП в Тернопільській області обірвалася 27 квітня 2022 року поблизу селища Золоте на Луганщині. 6 червня йому б виповнився 51 рік…

Народився Тарас Зіновійович у селі Заздрість на Теребовлянщині. Він -  шоста дитина в багатодітній родині. Загальну освіту здобув у місцевій школі, а відтак продовжив навчання у Тернопільському вищому  професійному училищі сфери послуг та туризму. Після служби в армії, яку проходив на Дніпропетровщині, хлопець вирішив поповнити лави тернопільської міліції.  В 1991 році розпочав роботу в  патрульно-постовій службі, а згодом зайнявся розшуковою роботою в  УМВС в Тернопільській області. У 2002 році Тарас створив власну сім’ю, а вже через рік дружина Галина подарувала його найбільше щастя в житті  – синочка Віктора. Його любив безмежно, піклувався з великою батьківською любов’ю, дарував всю ласку і тепло. Через життєві обставини довелося залишити міліцейську службу, обоє з дружиною важко працювали, аби забезпечити сину щасливе дитинство та майбутнє. Галина працювала вдень, а Тарас ходив на нічні зміни, після яких цілий день доглядав за малюком.

Син Віктор пригадує, як батько змалку прищеплював йому любов до всього українського: він був патріотом рідної землі, шанував українську мову. А ще привів сина у волейбол. Завдяки татовим старанням хлопчик  зумів проявити себе у спорті, потрапив в другу у вищу волейбольну лігу, не раз здобував командну першість на змаганнях. Однак, тепер бачить себе не на волейбольному майданчику, а як і тато – в поліції. 19-річний юнак  навчається на юридичному факультеті та  хоче стати слідчим. Зізнається, коли почалася війна, він  дуже хотів йти служити  на підмогу батьку. Але той сказав: «Маму одну залишати не можна, а раптом щось трапиться – ти будеш опорою і підтримкою в родині». Як відчував…

Гідний приклад  патріота Тарас Гогусь показав сину ще під час подій на Майдані. Коли розпочалася Революція Гідності, чоловік одразу вирушив до Києва на протести, аби виразити свою громадянську позицію Він  долучився до самооборони, охороняв барикади, патрулював.  Коли ж повернувся додому і дізнався, що формується батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Тернопіль», одразу вирішив поновитися  на службі. 
"Як я потім буду дивитися в очі синові, коли в такий складний час не піду боронити рідний край?" – сказав дружині. 
У 2014 році Тарас Гогусь вперше вирушив на буремний схід. З того часу і почалися постійні відрядження  в зону АТО.  За 8 років сумлінної служби став досвідченим бійцем, отримав  почесні нагороди та відзнаки.

Перші проводи у складі батальйону дружина пам’ятає й досі. Зізнається, дуже переживала за чоловіка, не знала, що його чекає там, але плакала вже вдома, аби не передавати йому своє хвилювання. Каже, Тарас завжди випромінював позитив, умів заспокоїти, розвеселити. Жалітися не вмів, а навпаки, за  добрим словом і підтримкою до нього зверталися як рідні, так і друзі.  Маленький Віктор дуже пишався, що татко обороняє Україну. Щодня чекав від нього дзвінка, а найбільше – його повернення. Як би важко не було, поліцейський телефонував з хорошими та світлими новинами, особливо для старенької матері. Її теж ніжно оберігав від усього негативу. Жінка до останнього дня не підозрювала, що син воює на передовій.


Попри обстріли, бійці намагалися максимально допомогти місцевим мешканцям вижити в умовах війни. Вони розвозили гуманітарну допомогу, отриману від тернопільських волонтерів. 
Біля будинку поліцейського квітне малесенька яблунька. Саджанець Тарас привіз на згадку під час  чергової ротації, аби посадити її біля своєї нової, такої бажаної оселі. Мріяв про свій сад, був хорошим господарем. Любов до землі  ще  з дитинства йому прищепили батьки. Навіть під час перебування на сході, як тільки мав змогу, копав грядочки, аби посадити бодай зелень, частував побратимів своїм борщем, а на Різдвяні чи Великодні свята, які доводилося проводити далеко від  дому, готував бойовим товаришам традиційну страву. 
Дуже тішився, коли врешті вдалося придбати своє житло за містом, а біля нього клаптик землі. Перед війною справили новосілля. Помешкання доводив до ладу власними руками, планував приймати у себе в садочку друзів, насадити городини, а біля яблуньки поставити гойдалку…
У власній домівці вдалося пожити лише 4 місяці.  Життя бійця обірвалось раптово, від рук російських окупантів.  Квітневу тишу розірвав вибух: ворожий артилерійський снаряд влучив на позицію, де перебували тернопільські поліцейські. Страшна та несправедлива смерть зруйнувала усі плани на життя, забрала в України її воїна, в старенької мами сина, в дружини – чоловіка, а в сина – батька.

Людина не вмирає. Вона живе стільки, скільки її пам’ятають. Вдячну пам’ять про Тараса зберігатимуть усі, хто його знав, працював поруч із ним, товаришував та мріяв про щасливе майбутнє у вільній країні. 
Світла та вічна пам’ять полеглим за волю України!


 

Закликаємо тернополян та гостей міста не годувати тварин у зоокутку парку Сопільче

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:19

У зоокутку тернопільського парку Сопільче наразі мешкає понад 70 представників парнокопитних та птиці. Працівники зоокутка піклуються про усіх підопічних, доглядають та годують відповідно до сезонного раціону: трава, овочі та зернові культури. Саме тому відвідувачів закликають не підгодовувати звірів у зоокутку.

«Тварин годувати не потрібно, вони мають чудовий раціон та забезпечені всім, зокрема, і вітамінами. Наразі тварин годують зеленою масою, в якій є достатня кількість вітамінів. Коли ж закінчується трава, тваринам дають відповідні корми – подрібнені ячмінь, пшеницю тощо. Окрім того, на зиму додатково закупляються овочі, тож тварин підгодовувати не потрібно», – розповідає директор КП «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» Микола Ткач.

Адміністрація зоокутка додає, люди часто приносять шкірки з бананів, кабачків, баклажанів, картоплі, буряка, підгнилі яблука, хліб із цвіллю, іноді з поліетиленовим кульком, цукерки в обгортці. Це все може спричинити загрозу здоров’ю та життю мешканцям звіринцю. А лікувати диких тварин дуже складно.

За словами фахівців, навіть сам факт взаємодії із ветеринарами є великим стресом для тварин, не кажучи вже про сам процес лікування. При вилові для обстеження та лікування є ризик травмування і для персоналу,  й для тварин. Іноді доводиться застосовувати транквілізатори, щоб надати невідкладну допомогу. На щастя, наразі тернопільські ветеринари рятують жителів зоокутка, які довірливо їдять усе, що потрапляє їм під ноги.

Тож просимо тернополян та гостей міста під час відвідування зоокутка уважно читати таблички щодо правил поведінки, які категорично забороняють годувати тварин. Якщо ж у вас є бажання пригостити тварин, то поцікавтесь в адміністрації зоокутка, що можна залишити для тварин. Тоді ваш гостинець передадуть пернатим чи копитним у потрібній кількості і відповідно до графіка годувань. Потреби такої немає, кажуть у зоокутку, але це значно краще, аніж перекидати їжу до вольєрів.

Щоб тварини почувалися комфортно, закликаємо відвідувачів не вигулювати собак поблизу огорожі зоокутка.

Додатково звертаємо увагу, що гучні звуки можуть лякати тварин, тож намагайтеся мінімізувати надмірний шум.

 

Через "Дію" тепер можна подати заяву на статус кандидата на всиновлення: як це зробити

П'ятниця, 09 вересня 2022, 13:49

У "Дії" оголосили про спрощення процесу усиновлення - у сервісі запустили послугу реєстрацію для потенційних батьків, щоб всиновити дитину, онлайн.

Про це повідомляє пресслужба "Дії".

"Через повномасштабне вторгнення Росії багато дітей залишилися без батьків. Водночас процес усиновлення дуже складний, бюрократичний та корумпований. Команда Дії працює над спрощенням цього, щоб якомога більше дітей змогли знайти родину.

Це вже друга послуга з усиновлення на порталі Дія, раніше ми запустили консультації, а сьогодні - реєстрацію для потенційних батьків, щоб всиновити дитину", - пояснили в сервісії.

Як зареєструватися онлайн:

1. Увійдійть у кабінет громадянина на порталі Дія: diia.gov.ua.
2. Натисніть Послуги - Сімʼя - Усиновлення: реєстрація кандидатом
3. Заповніть анкету, вказавши дані про шлюб та чоловіка/дружину, фактичну адресу проживання та про дитину, яку ви хочете усиновити: стать, вік тощо.
4. Завантажте потрібні документи.
5. Підпишіть заяву е-підписом та натисніть Надіслати.

Далі заяву перевірятимуть працівники служби у справах дітей, це триватиме 5 робочих днів, пояснюють в "Дії.

"Після цього служба у справах дітей завітає до вас додому, щоб переконатися, що там може жити дитина.

Якщо все добре - усиновлювачів очікує подальша реєстрація на статус кандидата", - йдеться у повідомленні.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

В Дніпрі з’явиться вулиця Бандери – мер

П'ятниця, 09 вересня 2022, 12:50

ФОТО: GETTY IMAGES

Міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив, що одна з центральних вулиць міста носитиме ім’я Степана Бандери.

Джерело: Філатов у Telegram

Пряма мова Філатова: "В рамках декомунізації/деколонізації/дерусифікації Дніпрорада вирішила перейменувати ще 45 топонімів".

Деталі: За його словами, в цей перелік входить присвоєння одній з центральних вулиць Дніпра імені Степана Бандери.

Що було раніше: У квітні Філатов казав, що у місті дуже багато вулиць, які мають назви, пов'язані з Росією, які треба перейменувати. "По всій країні йде масова дерусифікація. І ми відмовлятимемося від російських географічних назв", - обіцяв мер.


 

СБУ показала фото зі звільненої Балаклії

П'ятниця, 09 вересня 2022, 11:04

Служба безпеки України опублікувала фото зачистки міста Балаклія на Харківщині та селища Високопілля на Херсонщині, які деокупували ЗСУ.

Джерело: СБУ у Telegram

Дослівно СБУ: "Крок за кроком повертаємо рідні міста і села! Спецпризначенці Центру спецоперацій "А" СБУ пліч-о-пліч з бойовими побратимами з Сил оборони звільнили Високопілля та Балаклію!".

 

Деталі: В СБУ опублікували фото з деокупованих міста і селища.

 

"Йдемо вперед – до нових перемог! І жоден ворог нас не зупинить!", – підсумували в СБУ.

 

Передісторія:

 

У Британії оприлюднили деталі церемонії проголошення нового короля

П'ятниця, 09 вересня 2022, 10:20

Принц Чарльз, який технічно став главою британської монархії після смерті Єлизавети II, офіційно буде проголошений королем у суботу.

Про це повідомляє BBC, пише "Європейська правда".

Церемонія пройде в Сент-Джеймському палаці в Лондоні перед церемоніальним органом, відомим як Рада з вступу на посаду.

На зібранні буде оголошено про смерть королеви Єлизавети II та буде зачитано традиційне звернення. Потім король, який взяв собі ім’я Чарльз III, відвідає другу зустріч із цією групою, де він проголосить свою першу заяву та принесе клятву зберегти Церкву Шотландії.

Пізніше Чарльз III буде офіційно проголошений новим королем, а з майданчиків по всьому місту пролунають гарматні залпи.

 

Прапори, приспущені через загальнонаціональну жалобу, піднімуть на 24 години, починаючи з 13:00 суботи за місцевим часом, щоб відзначити проголошення короля, а потім їх знову приспустять.

Тим часом королева Єлизавета II спочиватиме в соборі Святого Джайлза в Единбурзі, у той час, як буде іти підготовка до її похорону, який очікується приблизно через 10 днів.

Потім труну доставлять літаком до Лондона, де сотням тисяч людей буде дозволено прийти протягом чотирьох днів у Вестмінстер-хол.

У віці 96 років у шотландському замку Балморал 8 вересня померла королева Великої Британії Єлизавета II.

У Великій Британії, а також усіх країнах Співдружності Націй розпочалася десятиденна жалоба у зв’язку зі смертю королеви Єлизавети II.

 

Поліцейські застерігають від телефонних шахраїв: не розголошуйте зміст отриманого вами SMS-повідомлення іншим особам

П'ятниця, 09 вересня 2022, 10:18

У шахрайську пастку потрапила пенсіонерка з Харкова, яка наразі проживає у Тернополі. Після спілкування з телефонним незнайомцем з двох банківських карток жінки були викрадені кошти. Загальна сума – понад 40 000 гривень.

За допомогою харків’янка звернулася до співробітників Тернопільського райуправління поліції. Як розповіла, до неї зателефонував незнайомець, який представився працівником однієї із мереж мобільного оператора. Він повідомив, що вишка мобільного зв’язку пошкоджена і номер жінки потрібно перевести на іншу станцію. Для цього попросив продиктувати йому пароль, який прийшов їй у SMS-повідомленні. Потерпіла виконала усі вказівки телефонного незнайомця. Невдовзі номер телефону жінки заблокували, а з двох банківських карток викрали усі кошти.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Будьте обережні, коли відповідаєте на дзвінок з незнайомого номеру та завжди перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють. У жодному разі не розголошуйте зміст отриманого вами SMS-повідомлення та інші особисті дані іншим особам. Також не виконуйте на телефоні операцій за вказівками незнайомців. Встановіть ліміт на зняття коштів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

\

 

Черговий аферист збагатився на довірі, поліцейські розшукують зловмисника

П'ятниця, 09 вересня 2022, 10:17

Купив мобільний у шахрая мешканець міста Монастириська. Схема злочину добре відома, проста, але й надалі дієва: оголошення, приваблива ціна, і обов’язкова оплата товару перед відправкою.

Значна знижка на недешевий ґаджет привабила потерпілого. На післяоплату,  продавець не погоджувався, але це не насторожило покупця і він погодився оплатити товар.

Новий айфон чоловік не отримав, натомість втратив майже 22 тисячі гривень.

За фактом шахрайства  слідчі розпочали кримінальне провадження, особу афериста встановлюють.

Нагадуємо: часто шахраї в мережі не продають жодного товару, а створюють фейкові лоти з продажів, або ж навіть цілі сторінки відомих онлайн-платформ.  Жертва реагує на привабливу ціну або ж на дефіцитний товар і потрапляє в  шахрайську схему.

Продавець такого «товару» просить передоплату, або під різними приводами буде дізнаватися дані Вашої картки.

Правоохоронці радять  не перераховувати гроші наперед ні за доставку, ні за сам товар, перевіряти банківські картки, телефони та сумнівні посилання на сайти кіберполіції у розділі "Stop fraud", адже шахраї вже можуть знаходитися у відповідній базі: https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У аварії на Тернопільщині травмувався неповнолітній мотоцикліст.

П'ятниця, 09 вересня 2022, 10:09

Із тілесними ушкодженнями до лікарні Копиченець бригада екстреної медичної допомоги 8 вересня госпіталізувала 15-річного місцевого жителя.

Травми юнак отримав в дорожньо-транспортній пригоді. Про неї на лінію "102" повідомили лікарі медзакладу. На місце аварії виїжджала слідчо-оперативна група.

За попередньою інформацією, близько 19:00 водій автомобіля Skoda Octavia під час розвороту врізався в мотоцикл KTM 390 DUKE. Десятикласника госпіталізували, а у водія авто взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/u-avariji-na-ternopilshhini-travmuvavsya-nepovnolitnij-motocziklist909/

 

Спецслужби РФ створили фейковий сайт Зеленського для німців – ОП

Четвер, 08 вересня 2022, 11:46

ФОТО З FACEBOOK OП

Російські спецслужби створили для німецької аудиторії фейковий сайт Володимира Зеленського, щоб дискредитувати президента України.

Джерело: пресцентр Офісу президента з посиланням на дані української розвідки

Деталі: За інформацією Головного управління розвідки, спецслужби РФ створили фейковий інтернет-портал для дискредитації Зеленського у країнах Західної Європи. Зокрема, 7 вересня з’явився такий сайт для німецької аудиторії. Його запуск мав відбутися 30 вересня.

В ОП наголошують, що на офіційних ресурсах Офісу Президента немає жодної інформації про цей сайт. Крім того, портал створений для привласнення коштів під виглядом фонду допомоги Україні.

Дослівно ОП: "Закликаємо українців і міжнародну спільноту не довіряти російським фейкам і брати до уваги інформацію виключно з офіційних сторінок президента України та Офісу глави держави".

Нагадаємо: У серпні розвідка повідомила, що російські спецслужби створили фейковий сайт так званого "Фонду Зеленського" та підготували широку медійну кампанію для дискредитації президента України.

 

Сторінка 42 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер