images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У Львові рятують брата з сестрою, у чий дім на День Незалежності влучила ракета РФ

Четвер, 08 вересня 2022, 11:04

15-річний Олег та 13-річна Богдана – рідні брат і сестра, які серйозно постраждали, коли в їхній дім на День Незалежності України прилетіла російська ракета.

Того дня діти втратили маму, розповідають у Першому медичному об'єднанні Львова.

Лікарі кажуть, що хлопець "народився у сорочці" – уламок ворожого снаряду застряг за кілька міліметрів внутрішніх органів.

"Ще трішки і він міг пошкодити печінку та кишківник", – наголошують медики.

Лікарі кажуть, що 15-річний Олег "народився у сорочці"

Крім того, в Олега – численні відкриті рани живота, нижньої частини спини, тазу, шиї, голови та плеча, садна та забої. Також у підлітка наскрізна рана правого плеча, струс головного мозку та ушкодження слухової (євстахієвої) труби.

У підлітка численні травми внаслідок ворожого прильоту

Його молодша сестричка також отримала численні травми внаслідок ворожого "прильоту". У Богдани – множинні пошкодження нижніх кінцівок, травми гомілки та вуха, поверхнева травма частин голови, численні садна. Лікарі оцінюють її поранення як середнього ступеня тяжкості.

13-річна Богдана отримала множинні пошкодження нижніх кінцівок

У Першому медоб'єднанні Львова не уточнили, звідки саме поранені діти. Але відомо, що після трагічного ракетного удару евакуаційним потягом їх доправили до лікарні Святого Миколая у Львові. Там медики одразу провели хірургічну обробку ран.

На 15-річного Олега попереду ще чекає тривала реабілітація. З обома дітьми нині працює психолог.

Олег та Богдана разом із тіткою, яка опікуватиметься ними, поки батько не одужає. Усі фото: Перше медоб'єднання Львова

Їхній батько також постраждав. Він знаходиться у лікарні на Дніпропетровщині, де йому вже провели п'ять операцій. Чоловік зараз у реанімації, кажуть у першому медоб'єднанні.

 

Доки батько Олега та Богдани не одужає, дітьми опікуватимуться родичі. Зокрема тітка, яка зустріла поранених брата з сестрою у Львові.

"Ми продовжуємо приймати пацієнтів із різних регіонів України, постраждалих внаслідок бойових дій. І докладаємо максимум зусиль, створюючи Національний реабілітаційний центр "Незламні" UNBROKEN Ukraine для порятунку українців на Батьківщині", – підсумовують у Першому медоб'єднанні Львова.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Впродовж серпня тернопільські поліцейські склали понад 240 адмінпротоколів на водіїв за керування у нетверезому стані

Четвер, 08 вересня 2022, 10:42

За минулий місяць співробітники поліції оформили 9 147 адміністративних матеріалів у сфері безпеки дорожнього руху. Серед найпоширеніших порушень: перевищення безпечної швидкості, недотримання правил обгону, керування транспортними засобами без документів та напідпитку.

У серпні на дорогах Тернопільщини трапилося 227 дорожньо-транспортних пригод. Із них 61 – із постраждалими, в яких 13 людей загинули,  ще 80  отримали травми. 16 аварій трапилося за участю пішоходів. 28 аварій вчинили водії, які сіли за кермо напідпитку.

Серед основних причин ДТП: перевищення швидкісного режиму, порушення правил маневрування та виїзд на смугу зустрічного руху.

Минулого місяця поліцейські виявили 241 особу, котрі сіли за кермо в стані алкогольного сп’яніння. На порушників склали адмінпротоколи за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Правоохоронці нагадують: за керування транспортом у стані сп'яніння передбачений штраф у розмірі від 17 до 51 тисячі гривень з позбавленням права на керування та конфіскацією авто. За вчинення ДТП у стані сп’яніння, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, згідно зі статтею 286-1 Кримінального кодексу України,  передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Відділ комунікації поліції  Тернопільської області


 

Водій загинув, а двоє пасажирів у лікарні - наслідки ДТП на Тернопільщині

Четвер, 08 вересня 2022, 10:40

Дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими зареєстрували працівники відділу розслідування злочинів у сфері транспорту 7 вересня.

Близько опівдня на автодорозі Тернопіль-Ланівці, біля села Чернихівці, водій автомобіля ВАЗ не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням і допустив з'їзд легківки в кювет. Після цього транспортний засіб врізався в перешкоду.

На момент аварії в салоні авто, окрім водія, перебувало двоє пасажирів - його неповнолітній син та односельчанин.

Життя 54-річного кермувальника врятувати не вдалося. Він помер на місці ДТП. Пасажирів бригада екстреної допомоги доправила до медзакладу.

Даний факт внесений в ЄРДР згідно із ч. 2 ст. 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські застерігають: шахраї виманюють кошти під приводом продажу дров

Четвер, 08 вересня 2022, 10:38

В області активізувались шахраї, які розміщують в інтернеті оголошення про продаж паливних дров та після отримання передоплати за товар зникають.

Минулої доби у схожу шахрайську пастку потрапила жителька Підволочиської громади. Жінка в одній із соцмереж знайшла оголошення про продаж дров. Зв’язалася з продавцем, який погодився доставити товар лише після оплати. Потерпіла перекинула на банківську картку незнайомця 7 000 гривень. Після отримання коштів зловмисник вимкнув свій телефон.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Поліцейські застерігають жителів області від шахрайської схеми. Не перераховуйте гроші як завдаток чи передоплату за товар навіть у мінімальних розмірах. Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця. Зазначені в оголошеннях номери телефонів перевіряйте через пошукові системи Інтернету. Не виключено, що хтось уже став жертвою шахрая і попереджає про це інших. Якщо є можливість, зустрічайтеся з продавцем особисто і розраховуйтеся за товар лише після його отримання.

Відділ комунікації поліції  Тернопільської області


 

У гуманітарному штабі, що діє на базі Центру науки Тернополя, відбулася видача матраців і ковдр внутрішньо переміщеним особам

Четвер, 08 вересня 2022, 10:38

У Тернополі продовжують надавати усю необхідну допомогу внутрішньо переміщеним особам, котрі через активні бойові дії змушені покинути власні домівки та шукати прихистку в більш безпечних областях.

Так, 7 вересня у Гуманітарному штабі, що діє на базі Центру науки Тернопіль, організовано видачу матраців та ковдр для внутрішньо переміщених осіб.

«Дякуємо Благодійному фонду «Рокада» та представництву Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні, які активно долучаються до допомоги внутрішньо переміщеним особам. Завдяки їм переселенці у Тернополі можуть отримати речі, яких вони дійсно потребують та раніше не отримували. Зокрема, сьогодні це – матраци та ковдри. Така допомога надаватиметься й надалі – згодом вимушено переселені громадяни зможуть отримати у нашому волонтерському центрі і подушки, й кухонні набори, рушники, розкладачки та інші побутові речі, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Від початку воєнних дій у Тернополі десятки тисяч переселенців отримали прихисток. Сьогодні офіційно у нашій громаді проживає понад  28 тисяч таких осіб. Більша частина з них – це люди, які втратили усе і потребують будь-якої допомоги. Тому дякуємо нашим міжнародним партнерам за співпрацю і підтримку».

На базі гуманітарного штабу внутрішньо переміщені особи за необхідності можуть залишити заявку для отримання соціального супроводу чи психологічної допомоги.

Окрім того, багатодітні сім’ї, котрі мають статус ВПО та мешкають на території Тернопільської громади, можуть також отримати сімейні продуктові набори та базові засоби гігієни. Для цього необхідно пройти онлайн-реєстрацію за посиланням.

Детальна інформація – за номером телефону: +38(098)-181- 95-15.

 

"Армія дронів": ЗСУ отримали перші 20 безпілотників Warmate – Федоров

Середа, 07 вересня 2022, 10:14

БЕЗПІЛОТНИК WARMATE, СКРІН З ВІДЕО В TELEGRAM МИХАЙЛА ФЕДОРОВА

Українська "Армія дронів" поповнилася першими 20 безпілотниками Warmate, які придбали на пожертви через Monobank, ще 20 дронів ЗСУ отримають цього місяця.

Джерело: віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Telegram

Пряма мова: "Менш ніж за тиждень ви надіслали на банку mono 64 млн грн, які передали на "Армію дронів". За ці кошти закупили 40 безпілотників Warmate. Половину з них ми вже передали на фронт. Ще 20 дронів поїдуть на передову цього місяця".

Деталі: Федоров розповів, що дрони Warmate виявляють і уражають легко броньовану техніку, засоби ППО, радіоелектронної боротьби і радіоелектронної розвідки. Повна підготовка системи до виконання завдань в польових умовах триває не більш 10-ти хвилин. Зокрема, такі безпілотники використовує армія Польщі та інші країни-члени НАТО. На дронах українці залишили послання росіянам: "За Маріуполь і за Бучу", "Білет на концерт Кобзона" та ін Українська "Армія дронів" поповнилася першими 20 безпілотниками Warmate, які придбали на пожертви через Monobank, ще 20 дронів ЗСУ отримають цього місяця. pic.twitter.com/TAowyCaZTH

Нагадаємо: Україна в рамках проєкту "Армія дронів" отримала вже близько 100 великих безпілотників для далеких відстаней, найближчими місяцями очікується ще стільки ж.

 

MRIYA об’єднує людей у боротьбі з окупантом

Середа, 07 вересня 2022, 10:10

Кіберполіцейських, програмістів та волонтерів об’єднала боротьба з російськими фейковими новинами та дезінформацією. З початку війни в Ураїні запрацювала екосистема “Мрія”, учасники якої роблять усе можливе, аби протидіяти кремлівським пропагандистам.

За час війни до “Мрії” долучилося понад 215 тисяч людей, які ведуть боротьбу в медіапросторі.

“До її системи входить канал «StopRussia | MRIYA», бот для блокування ресурсів та бот “Народний месник” в який можна повідомляти інформацію про переміщення окупантів. Щоб долучитися до боротьби, вистачає мати телефон, комп’ютер та обліковий запис в месенджері Telegram”.

Від початку війни кіберполіцейські спільно із волонтерами заблокували понад 4200 ресурсів, які розповсюджували брехливу та фейкову інформацію про діяльність росіян на території України.

До каналу MRIYA може долучитися кожен, адже війна це не лише винищування ворога в зоні бойових дій, але й блокування його інтернет-ресурсів та зупинка проросійської пропаганди.

Стати бійцем інформаційного простору можна, ввівши у месенджері Telegram «StopRussia | MRIYA» або “Народний месник”.

Бот «StopRussia | MRIYA»

@stopdrugsbot – приймає інформацію про фейкові ресурси. Модератори їх перевіряють і відправляють на блокування. Завдяки цьому чат-боту зібрано найбільшу кількість антиукраїнських ресурсів і профілів – понад 50 тисяч.

Канал «StopRussia | MRIYA»

https://t.me/stoprussiachannel – спільнота небайдужих українців, які протидіють російській агресії в інтернеті. Цей канал – головна інструкція та засіб комунікації з підписниками щодо блокування ворожих ресурсів. На вказаній платформі щоденно з’являються онлайн-завдання для підписників, свіжі новини та актуальна інформація з кібергігієни.

Бот «Народний месник»

https://t.me/ukraine_avanger_bot – у цей чат-бот надсилають інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових та їх поплічників, виявлених мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси. Отримані відомості опрацьовують модератори боту та передають правоохоронцям на відпрацювання. Нещодавно сюди також додали опцію зазначення камер відеоспостереження в місцях, де перебувають окупанти.

Сервіс «MRIYA Automatic»

Безкоштовний автоматизований сервіс для боротьби з російською пропагандою, розробниками якого є Banwar та Qlixer Social. MRIYA Automatic працює в хмарі та не використовує браузер вашого комп'ютера чи смартфона.

Гра «Котяцький драйв»

Це благодійна гра-клікер, де котики ЗСУ, територіальної оборони та поліцейські звільняються рідну землю від рашистської навали.

Віртуальні бої відбуваються на легендарних локаціях: Чорнобаївка, Гостомель і крейсер «москва». У грі необхідно здолати лідерів орків, таких як «дон», вусатий тарган і міністр непотрібних справ росії.

Гра безкоштовна й не містить реклами. Її можна завантажити як для смартфона, так і для Windows/

Не будьте байдужими – об’єднуйтеся заради перемоги!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Двоє тернополян потрапили у шахрайські пастки

Середа, 07 вересня 2022, 10:08

Втрачені гроші: саме  так закінчилися торги в інтернет-мережі для двох мешканців Тернополя. Вони довірилися невідомим продавцям, а вони виявилися аферистами.

42-річний чоловік шукав шини для авто за вигідною ціною. Товар знайшов, домовився про покупку та перевів на картку невідомого 5000 гривень. Товару потерпілий так і не дочекався. Зникло  й оголошеня про продаж. Жертва обману звернувся  в поліцію.

Повірила у чесність продавця ще одна мешканка обласного центру. Дівчина хотіла придбати мобільний. Оголошення про продаж мобілки тернополянка знайшла в соцмережі. Продавець навіть додаткові фото скинув і ціну знизив, а згодом надіслав фішингове посилання на оплату. Потерпіла збагатила афериста на 11 тисяч гривень.

Довелося терефонувати в поліцію. За обома фактами шахрайств відериті кримінальні провадження, слідчі встановлюють особи зловмисників.

Працівники поліції вкотроре наголошують: немає жодних гарантій, що покупець чи продавець не виявиться  шахраєм. Тому читайте відгуки, просіть фото товару, а головне – не оплачуйте наперед дороговартісний товар, домовляйтеся про мінімальний завдаток та післаплату.

Не переходьте на сумнівні посилання, які надсилають невідомі, перевіряйте їх та мобільні продавціі на сайті кіберполіції у розділі "Stop fraud": https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/

Відділ комунікації поліції  Тернопільської області


 

З Тернополя для наших захисників передано чергових 500 комплектів військової форми

Середа, 07 вересня 2022, 10:02

Більше півроку в Україні триває повномасштабна війна, яку розпочала росія. Тернополяни та небайдужі громадяни продовжують допомагати українським військовослужбовцям на фронті продуктами харчування, засобами гігієни, військовим спорядженням тощо.

Днями з Тернополя для наших захисників, які зараз перебувають на передовій, було передано чергових 500 комплектів військової форми. Її пошили на одному із комунальних підприємства з тканини, переданої місту від Благодійного фонду «Help Heroes Of Ukraine» з США.

Загалом від початку війни з Тернополя було передано близько 2500 комплектів військової форми та понад 2000 розвантажувальних систем (розгрузок), пошитих на замовлення військовослужбовців.

Традиційно форму доставлять на фронт водії-волонтери із «Центру допомоги армії від Тернополя». Цього разу маршрут пролягає у напрямку Донецької та Дніпропетровської областей. Окрім військової форми, наші захисники отримають понад 40 посилок від рідних та близьких, а також турнікети, буржуйки, теплі речі та інше.

Нагадаємо, фонд «Help Heroes Of Ukraine Inc NFP» – благодійна організація, яка заснована у 2022 році керівниками найбільших логістичних і транспортних компаній США, до складу якої входять сотні українців в Америці. Цілі благодійної організації включають надання Україні широкого спектра медичної, військової та гуманітарної допомоги.

 

З центру «Допомога армії від Тернополя» відправилась чергова партія вантажів для наших захисників на фронті

Середа, 07 вересня 2022, 10:00

6 вересня водії-волонтери центру «Допомога армії від Тернополя» відправились у нову поїздку, щоб доставити вантажі для наших захисників на фронті. Цього разу посилки поїдуть у місця дислокації військовослужбовців у Донецькій та Дніпропетровській областях.

«Центр «Допомога армії від Тернополя» продовжує працювати. Дякую усім, хто долучився до допомоги нашим захисникам. Зокрема, тернополяни передали понад 40 посилок для своїх рідних, друзів та близьких. Значну частину зібрали волонтери, підготувавши перелік, що необхідно відправити, – розповідає міський голова Сергій Надал. – Ми також доукомплектували автомобіль 500 комплектами нової військової форми, теплим одягом, білизною, взуттям, продуктами харчування тривалого зберігання, сухпайками, буржуйками, турнікетами та іншим необхідним. Бажаємо нашим волонтерам успішної поїздки, спокійної дороги і якомога швидше доставити передачі».

Разом з вантажем для тернопільських військових, на фронт вдруге відправиться пересувна мобільна стоматологія у складі чотирьох медиків Тернопільської міської стоматологічної поліклініки. Лікарі-волонтери надаватимуть безкоштовну ургентну стоматологічну допомогу нашим захисникам.

 

Працівники підрозділу патрульної поліції з охорони громадського порядку ТОР у Тернополі затримали "закладчика"

Вівторок, 06 вересня 2022, 13:59

Екстазі, солі, амфетамін - усі ці особливо небезпечні психотропні речовини виявили та вилучили працівники Тернопільського райуправління поліції у сорокачотирирічного жителя району.

5 вересня працівники тактико-оперативного реагування патрулювали Тернопіль. Їм на зустріч йшов чоловік, який, побачивши автівку поліцейських, різко змінив напрямок руху і пришвидшив крок.

ТОРівці наздогнали невідомого і під час проведення поверхневої перевірки виявили у нього закладки з наркотичною сировиною. На місце події патрульні викликали слідчо-оперативну групу. Спілкуючись із правоохоронцями чоловік зізнався, що вже встиг розкласти 48 пакунків і показав куди саме. Окрім цього він розповів, що дома має іншу частину наркотиків.

У ході обшуків у жителя району виявили та вилучили близько 120 закладок. Підозрюваний каже, що в інтернеті познайомився із чоловіком, який запропонував легкий та швидкий заробіток. За один сховок отримував 80 гривень. Пофасовані наркотики йому надсилалися поштою, а місця закладок невідомий повідомляв через соцмережі.

Усі наркотики слідчі вилучили. "Заробітчанина" затримали згідно зі статтею 208 КПК. Вирішується питання про оголошення йому підозри згідно із ч. 2 ст. 307 ККУ та обрання запобіжного заходу. Встановлюють слідчі й особу організатора незаконних заробітків. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі поліцейські врятували пенсіонера від самогубства

Вівторок, 06 вересня 2022, 13:58

Швидкість  та чіткість дій співробітників сектору протидії домашньому насильству Тернопільського районного управління поліції допомогла запобігти спробі самогубства пенсіонера.

Інцидент трапився у понеділок, 5 вересня, близько 10.30 на масиві «Дружба».  Під час чергування поліцейські отримали повідомлення від жителя обласного центру про те, що  його 92-річний дідусь поводиться агресивно.

Приїхавши за вказаною адресою, старший інспектор Павло Пелешок та інспектор Анна Фемчина побачили, що на підвіконні відчиненого вікна 5-го поверху сидить літній чоловік та погрожує вистрибнути. Біля під’їзду вже почався збиратися натовп людей.

Як розповів старший інспектор Павло Пелешок, у цей час до поліцейських підбігла жінка, як виявилося, це була донька чоловіка. Вона розповіла, що її батько перебуває один у зачиненій квартирі та передала правоохоронцям ключі від помешкання.

«Ми розуміли, що потрібно діяти негайно, аби не втратити час. Отримавши ключі, ми миттю з напарницею піднялися до квартири. Непомітно відчинили вхідні двері та затягнули пенсіонера у середину помешкання».

Врятованого чоловіка правоохоронці передали медикам.


 

Шольц відмовився давати танки Україні – ЗМІ

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:21

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відхилив прохання українського прем’єра Дениса Шмигаля про постачання додаткового важкого озброєння.

Про це, як пише "Європейська правда", німецькому виданню Welt стало відомо з українських урядових кіл.

Йшлося, зокрема, про поставку німецькою промисловістю найсучасніших танків Leopard 2.

Підставою для цього була пропозиція від збройової групи Krauss-Maffei Wegmann (KMW) від 8 квітня щодо прямої поставки в Україну. На той момент компанія вже домовилася про поставку в Україну 100 танків Leopard 2A7, включаючи запчастин та навчальні блоки для солдатів, на загальну суму 1,55 млрд євро. Тому перші танки могли бути доставлені через 36 місяців після укладення контракту.

Однак Шольц не пообіцяв таких постачань, а радше залишився "загальним і неконкретним" у розмові зі Шмигалем. Канцлер не виявив "зовсім жодного бажання" змінити свою негативну позицію щодо постачання танків, повідомило джерело видання.

У відповідь на запит Welt в уряді Шольца повідомили, що не припиняють підтримувати Україну як у військовому, так і в політичному, фінансовому та гуманітарному планах.

"Ми просимо вас з розумінням поставитися до того, що ми, як правило, не повідомляємо про конфіденційні обговорення", — сказала представниця відомства канцлера.

Нагадаємо, Шмигаль перед візитом до Німеччини закликав федеральний уряд постачати українським військовим бойові танки, щоб відбивати російських нападників.

Під час візиту в Берлін він поговорив про поставки зброї Україні і з президентом Німеччини.

 

Три автопригоди за минулу добу зареєстрували правоохоронці Тернопільщини

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:16

Дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими зареєстрували працівники поліції 5 вересня на Кременеччині. На автодорозі Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече, на перехресті Кременця та села Підлісці, не розминулися автомобілі AUDI та DAF.

За попередньою інформацією, водій легківки не врахував дорожньої ситуації при виїзді з другорядної дороги на головну і як результат - врізався у вантажівку.

Водія AUDI та його 19-річного пасажира госпіталізували в анестезіологічне відділення.

В'їхав у бетонну опору того ж дня і водій автомобіля Dacia Logan. Аварія трапилася у Тернополі на вулиці 15 Квітня. Чоловіка доправили до лікарні.

На перехресті вулиці Будного-Винниченка не розминулися дві іномарки. Водій Volkswagen Passat допустив зіткнення з Audi A4. В результаті удару кермувальники з обох автівок отримали тілесні ушкодження.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Тривають перевірки та встановлюються причини аварій.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Двоє мешканців області понесуть покарання за вирощування нарковмісних рослин

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:14

Посіви снодійного маку в рамках профілактичних заходів виявили на приватній земельній ділянці жительки одного з сіл Бережанської територіальної громади працівники відділу поліції №1 міста Бережани. Мак був засіяний поміж іншою городиною.

Поліцейські виявили та вилучили майже триста рослин маку. Як пояснила порушниця, рослини вирощувала для власних потреб.

Нарковмісні рослини вирощував на городі  мешканець Чортківського району. Під час санкціонованого обшуку земельної ділянки слідчі виявили та вилучили  20 рослин коноплі.

Вилучене правоохоронці направили на експертизу. За обома фактами злочинів, розпочато кримінальне провадження згідно статті 310 Кримінального кодексу України.

Працівники поліції  застерігають громадян та нагадують, що за незаконний посів або вирощування снотворного маку в кількості від 100 і більше рослин або конопель у кількості понад 10 рослин передбачена кримінальна відповідальність.

Вчинення такого кримінального правопорушення карається штрафом від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 - 8500 гривень) абo арештoм на стрoк дo шести місяців, абo oбмеженням вoлі на стрoк дo трьoх рoків (ч.1 ст. 310 КК України).

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські радять жителям області оплачувати товар після його отримання

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:12

Факт шахрайства, пов’язаний з купівлею товару через Інтернет, задокументували співробітники Гусятинського відділення поліції.

Як встановили поліцейські,  потерпілий, 61-річний житель Гусятина, в одній із соцмереж знайшов оголошення про продаж дров. Зателефонував до продавця, який сказав, що доставить товар після повної оплати. Чоловік перекинув на рахунок незнайомця 9 600 гривень. Після перерахування грошей потерпілий більше не зміг дотелефонуватися до продавця.

Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття шахрайства. Поліцейські застерігають жителів області від схожих випадків. Основна порада – не здійснюйте передоплату за товар. Розраховуйтеся з продавцем лише після отримання замовлення.

У разі якщо ви все ж таки потерпіли від шахраїв, не зволікайте, телефонуйте на спецлінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі внутрішньо переміщені особи та багатодітні сім’ї отримали базові продуктові набори та гігієнічні засоби

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:10

Сьогодні, 6 вересня, у волонтерському штабі, що на базі Центру науки Тернопіль, розпочалась видача сімейних продуктових наборів та базових засобів гігієни з метою підтримки багатодітних сімей.

«Спільно з міською організацією Товариства Червоного Хреста розпочинаємо видачу продуктових наборів і засобів гігієни, які першочергово отримають внутрішньо переміщені особи, що мешкають у нашому місті, та багатодітні сім’ї. Перших 500 пакунків з продуктами і засобами гігієни уже готові та будуть передані. Попередньо спільно з працівниками Червоного хреста визначено, які є потреби у людей і підібрано у набори необхідні речі та засоби,  – зазначає міський голова Сергій Надал. – З початку війни Тернопіль надав прихисток десяткам тисяч переселенцям і наразі понад 28 тисяч таких осіб залишились жити тут на тривалий період. Упродовж цього часу волонтери, іноземні партнери та небайдужі мешканці допомагали, щоб забезпечувати внутрішньо переміщених осіб продуктами харчування, одягом і всім необхідним. Дякую сьогодні кожному, хто долучався до підтримки наших громадян. Разом ми переможемо».

Міський голова додає, що такі набори з продуктами харчування та засобами гігієни будуть видаватись і надалі.

Нагадаємо, отримати таку допомогу можуть:

  • сім’ї, які виховують четверо та більше дітей, віком до 18 років;
  • багатодітні сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • багатодітні сім’ї, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи в Тернопільській громаді;
  • багатодітні сім’ї, у яких один з батьків – мобілізований.

Для того, щоб отримати допомогу, потрібно зареєструватись та заповнити онлайн-заявку запосиланням.

За детальною інформацією звертайтесь за номером телефону: (098) 181 95 15.

 

 

У Тернополі на вул. Білецькій частково демонтовано дерев’яну тимчасову споруду

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:10

6 вересня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради, в присутності  працівників Тернопільського РУП  ГУНП в Тернопільській області частково демонтовано дерев’яну тимчасову споруду, яка була розміщена на вул. Білецькій (біля пляжу «Циганка») в м. Тернополі. Власника даного об’єкту не встановлено.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 31.08.2022 року  №906 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

У  зв’язку із технічною неможливістю провести демонтаж тимчасової споруди в цілісному вигляді, постійно діюча робоча група з організації проведення демонтажів демонтує об'єкт шляхом розбору.

 

Цього тижня у Тернополі підрядні організації продовжують виконувати локальні поточні ремонти

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:09

Незважаючи на календарну осінь, сприятливі погодні умови дозволяють проводити локальні поточні ремонти на прибудинкових територіях, міжквартальних проїздах та автомобільних шляхах Тернопільської громади.

Так, на вулиці Новій, що у селі Курівці, днями працівники підрядної організації проводитимуть влаштування асфальтобетонного покриття. Попередньо тут було зроблено корито проїзної частини та влаштування дороги щебенево-піщаною сумішшю.

Продовжуються роботи з відновлення підходів автомобільного моста через р. Серет на вул. Андрея Шептицького у Тернополі. Цими вихідними на ділянці вулиці проводилось влаштування верхнього шару асфальтобетонного покриття.

На вул. Квітовій триває відновлення проїзної частини. Наразі працівники підрядної організації встановлюють тут дорожні знаки.

Влаштування піщано-щебенової основи та фігурних елементів мощення проводиться й на ділянці від вул. Олени Теліги до вул. Івана Котляревського, 24.

Також у місті ремонтуються двори та міжквартальні проїзди за адресами: вул. Івана Мазепи, 1, вул. Іванни Блажкевич, 5, вул. Торговиця, 14-18, вул. Олександра Смакули, 1, вул. Лесі Українки, 29, пров. Цегельний, 1-Д, вул. Максима Кривоноса, 3.

 

У Дніпрі діти продавали іграшки, щоб зібрати кошти на тепловізор для ЗСУ

Понеділок, 05 вересня 2022, 11:12

У Дніпрі четверо дітей облаштувати блокпост і продавали свої іграшки, щоб зібрати гроші на тепловізор для військових.

Діти зупиняли автівки на вулиці та пропонували людям купити іграшки заради Збройних Сил України.

Малеча розклала "товари" на шинах, повідомляє "Суспільне".

Повну банку грошей вдалося зібрати за три дні.

 

Фото: "Суспільне. Дніпро"

Продавати іграшки, якими діти вже не граються, маленьким волонтерам запропонували батьки.

За словами мами одного з хлопчиків, діти волонтерили з самого ранку і до 7-8 вечора – додому не заходили.

"Щоб зробити блокпост, нам потрібні були матеріали. Ми вирішили знайти шини. Знайшли дуже багато покришок і велику шину.

Побудували блокпост і знайшли велику палицю. Перегородили дорогу, щоб зупиняти машини", – розповів один із волонтерів Артур.

 

У Дніпрі діти облаштувати блокпост і продавали свої іграшки заради ЗСУ

6-річна Ганна розповіла, що дуже любить свої іграшки, але хоче, щоб вони принесли користь.

"Добро – це допомога ЗСУ. А ЗСУ – це наша країна. Вони нас оборонять", – додав 12-річний Віталій.

Діти не знають, скільки грошей зібрали, адже банку не відкривали.

Усю зібрану суму вони передали волонтерці Оксані Чаловій.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Через контрнаступ ЗСУ на Херсонщині окупанти поставили на паузу "референдум"

Понеділок, 05 вересня 2022, 11:03

СКРИНШОТ

Колаборант Кирило Стремоусов повідомив в ефірі російських ЗМІ, що окупанти "взяли паузу" щодо проведення псевдо референдуму з "приєднання" Херсонської області до Росії.

Джерело: російське пропагандистське інформагентство "ТАСС"

Пряма мова Стремоусова: "Ми підготувалися до голосування, ми хотіли вже провести референдум найближчим часом, але через всі ті події, які відбулися зараз (контрнаступ ЗСУ – ред.), я думаю, що поки ми зробимо паузу".

Деталі: Після цього колаборант почав виправдовуватись що і без проведення референдуму "Херсон назавжди російський", а люди буквально готові "бігти" на псевдо референдум окупантів.

Передісторія:

  • 7 серпня президент України Володимир Зеленський попереджав: "Якщо російські окупаційні сили зважаться провести хоча б один псевдореферендум на окупованих територіях України, будь-яка можливість переговорів з Росією буде закрита".
  • 8 серпня речник президента Росії Дмитро Пєсков відреагував на це пропагандистським твердженням, що нібито не Росія збирається проводити псевдореферендуми на окупованих територіях Запоріжжя та Херсонщини, а "місцеве населення" – хоча до вторгнення РФ і думки про це не було.
  • 29 серпня оперативне угруповання "Каховка" повідомило, що українські захисники знищили практично всі великі мости поблизу Херсона й прорвали першу лінію "оборони" російських військ у Херсонській області.
  • Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко заявив, що російські окупаційні сили не зможуть найближчим часом провести псевдореферендум, який вони планували попередньо на 11 вересня, в єдиний день голосування в Росії.

 

Частина учасників місії МАГАТЕ залишила ЗАЕС – Енергоатом

Понеділок, 05 вересня 2022, 11:01

МІСІЯ МАГАТЕ НА ЗАЕС, ФОТО З TWITTER IAEA – INTERNATIONAL ATOMIC ENERGY

5 вересня чотири з шести учасників місії МАГАТЕ завершили роботу та покинули територію Запорізької АЕС, на станції лишилося двоє представників організації.

Джерело: "Енергоатом" в Telegram

Дослівно: "Сьогодні, 5 вересня 2022 року, чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції".

Деталі: Два експерти МАГАТЕ продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі.

Передісторія:

  • 2 вересня гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Ґроссі підтвердив, що після завершення місії на Запорізькій атомній електростанції залишиться двоє представників організації.
  • 1 вересня місія Міжнародного агентства з атомної енергії прибула на Запорізьку АЕС в окупованому Енергодарі.
 

Нещасний випадок на риболовлі зареєстрували поліцейські Шумщини

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:23

На місцевому ставку втопився житель Шумська, 1966 року народження. Нещастя трапилося 3 вересня близько 7 ранку.

За словами очевидців, чоловік прийшов на риболовлю, але риба потягнула вудочку і потерпілий зайшов у воду за нею. Проте на берег не повернувся. Рибалки, які перебували поруч, почули, що чоловік щось крикнув і після цього його тіло пішло під воду. Вони кинулися на допомогу й витягнули потерпілого на берег.

Чоловіки викликали швидку та поліцейських. Медики констатували смерть чоловіка. Судово-медичний експерт, який оглядав тіло, слідів насильницької смерті не виявив. Шумчанин був тверезий, а ймовірна причина нещастя, серцевий напад і як результат - утоплення.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно із ст 115 ККУ з поміткою "нещасний випадок". Остаточна причина смерті стане відома після проведення експертизи. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські застерігають від шахраїв, які обіцяють пригнати авто з-за кордону і просять передоплату.

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:21

Два факти шахрайств, пов’язаних з купівлею транспортних засобів, зареєстрували впродовж вихідних тернопільські поліцейські. У одному випадку сума збитків становить понад 20 000 доларів, у іншому – 17 500 гривень.

Одні із потерпілих – двоє жителів Тернопільського району. З їхніх слів, вони в соціальній мережі знайшли оголошення про продаж автомобілів з-за кордону. Зв’язалися з продавцем, котрий пообіцяв викупити дві дорогі іномарки на аукціоні в США і потім доставити їх в Україну. За свої послуги запросив передоплату. Покупці трьома платежами перерахувала на рахунок незнайомця гроші. Загальна сума – 20 600 доларів. Після трансакцій «продавець» ще деякий час «годував» обіцянками потерпілих пригнати автомобілі, а згодом перестав виходити на зв’язок.

У схожу ситуацію потрапив житель Кременецького району. Чоловік теж на одному із сайтів знайшов оголошення про продаж автомобіля, ціна якого була значно нижча за ринкову. Через месенджер сконстатував з продавцем, котрий запевнив, що автівка зараз перебуває на митниці в Польщі і невдовзі він доставить її в Україну. Навіть скинув точну геолокацію. Відтак попросив перекинути йому гроші нібито для оформлення документів. Для переконливості зловмисник скинув потерпілому в месенджер копію свого паспорта. Житель Кременеччини повірив незнайомцю та перерахував 17 500 гривень. Отримавши кошти, шахрай перестав виходити на зв’язок.

За обома фактами розпочато кримінальні провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочинів.

Поліцейські застерігають громадян від таких випадків.  Перше правило, якого варто дотримуватися, коли купуєте авто з-за кордону: не відправляйте гроші незнайомцеві, поки не переконаєтеся в надійності людини. Не ведіться на низьку ціну товару та оплачуйте гроші лише після його отримання. Аби не потрапити у шахрайську пастку, краще скористатися послугами офіційних фірм, які займаються доставками автомобілів з-закордону.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Групу осіб, яка реалізовувала наркотики, отримані на замісній терапії, викрили оперативники ДБН.

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:18

Майже рік працівники боротьби з наркозлочинністю Тернопільщини документували діяльність трьох жителів області, які продавали нарковмісні таблетки.

Підозрювані - ін'єкційні наркомани з багаторічним стажем. Двоє з них - 53-річна жінка та тридцятирічний чоловік проходять замісну терапію в одній із клінік краю. Третій спільних лише допомагав перепродувати товар.

За словами заступника начальника обласного управління боротьби з наркозлочинністю Андрія Шафранського, наркозалежні особи отримували таблетки метадону, а на соннат отримували рецепти та брали його в аптеках. Проте препарати вони реалізовували своїм наркозалежним знайомим. За одну таблетку просили 100-150 гривень.

Як кажуть правоохоронці, підозрювані дурили лікарів та стверджували, що доза, яку їм видають, замала. Тому медики її підвищували. Зловмисники частину приймали самостійно, а іншу - продавали.

"Ще кілька років тому пацієнти замісної терапії змушені були приймати ліки безпосередньо в клініці і під наглядом медперсоналу. Проте епідемія ковіду, а потім війна внесли свої корективи. Сьогодні наркозалежні особи раз в тиждень приходять та отримують препарати на 7 днів, а тому проконтролювати приймання ліків стало складно",- розповів Андрій Шафранський.

Оперативники УБН провели санкціоновані обшуки в помешканні фігурантів та виявили нарковмісні препарати, а також списки клієнтів. Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська міська прокуратура.

Учасникам групи оголосили підозру відповідно до ч. 1 ст. 307 та ч. 1 ст. 321 ККУ. Жінка відповідатиме у суді ще й згідно із ч. 3 ст. 321 ККУ. Вирішується питання про обрання усім трьом жителям краю запобіжного заходу. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Працівники поліції застерігають не надавати конфіденційні дані невідомим!

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:17

Працівники поліції застерігають не надавати конфіденційні дані невідомим!

Чергове шахрайство з банківськими картками задокументували тернопільські правоохоронці. Невідомий викрав з банківського рахунку  жительки області чималі кошти.

Незнайомець зателефонував на мобільний 48-річної потерпілої та представився працівником банку. Повідомив про підозрілі спроби зняття коштів з її рахунку. Зловмисник  запевнив, що задля безпеки необхідно змінити усі паролі. Жінка  надала  незнайомцю дані картки та повідомила усю конфіденційну інформацію, що надійшла у вигляді смс. Як результат -  з її рахунку зникли всі заощадження – понад 20 тисяч гривень.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

Аби не потрапити в шахрайські пастки, слід не довіряти незнайомцям конфіденційну інформацію.

Працівники банку ніколи не телефонують самостійно аби провести ідентифікацію власника карти - тільки якщо ви самі дзвоните в банк. Крім того, пам'ятайте, що співробітники фінустанов не дзвонять з особистих мобільних номерів.

Яке б СМС-повідомлення ви не отримали від банку - завжди уважно читайте його зміст.Ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код від вашої карти, а також секретні одноразові коди.

Ніколи не повідомляйте свій пін-код стороннім особам, в тому числі родичам. Банківські співробітники не мають права запитувати у вас пін-код. Не записуйте пін-код на картках.

Якщо співробітник банку пропонує вам по телефону допомогти в проведенні якихось дій з картою (наприклад, отримати допомогу продовжити термін дії, змінити код) - наполягайте на проведенні їх у відділенні банку.

Не виставляйте в соціальних мережах номер мобільного, прив'язаного до банківської карти, не вказуйте дату народження, адресу та іншу особисту інформацію.

Будьте пильними!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Працівники поліції застерігають не надавати конфіденційні дані невідомим!

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:13

Працівники поліції застерігають не надавати конфіденційні дані невідомим!

Чергове шахрайство з банківськими картками задокументували тернопільські правоохоронці. Невідомий викрав з банківського рахунку  жительки області чималі кошти.

Незнайомець зателефонував на мобільний 48-річної потерпілої та представився працівником банку. Повідомив про підозрілі спроби зняття коштів з її рахунку. Зловмисник  запевнив, що задля безпеки необхідно змінити усі паролі. Жінка  надала  незнайомцю дані картки та повідомила усю конфіденційну інформацію, що надійшла у вигляді смс. Як результат -  з її рахунку зникли всі заощадження – понад 20 тисяч гривень.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

Аби не потрапити в шахрайські пастки, слід не довіряти незнайомцям конфіденційну інформацію.

Працівники банку ніколи не телефонують самостійно аби провести ідентифікацію власника карти - тільки якщо ви самі дзвоните в банк. Крім того, пам'ятайте, що співробітники фінустанов не дзвонять з особистих мобільних номерів.

Яке б СМС-повідомлення ви не отримали від банку - завжди уважно читайте його зміст.Ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код від вашої карти, а також секретні одноразові коди.

Ніколи не повідомляйте свій пін-код стороннім особам, в тому числі родичам. Банківські співробітники не мають права запитувати у вас пін-код. Не записуйте пін-код на картках.

Якщо співробітник банку пропонує вам по телефону допомогти в проведенні якихось дій з картою (наприклад, отримати допомогу продовжити термін дії, змінити код) - наполягайте на проведенні їх у відділенні банку.

Не виставляйте в соціальних мережах номер мобільного, прив'язаного до банківської карти, не вказуйте дату народження, адресу та іншу особисту інформацію.

Будьте пильними!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Тернопільські лікарі-волонтери та мобільна стоматологія уже вдруге відправляться на фронт, щоб надавати там стоматологічну допомогу нашим захисникам

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:11

Уже цього тижня водії та волонтери центру «Допомога армії від Тернополя» відправляться у напрямку Дніпропетровщини та Донеччини, щоб доставити посилки від рідних та близьких нашим військовослужбовцям.

Разом з вантажем для тернопільських військових, у «гарячі» точки відправиться й мобільна стоматологія, де лікарі-волонтери з міської стоматологічної поліклініки будуть надавати безкоштовну стоматологічну допомогу тернопільським захисникам.

Додамо, це буде уже друга поїздка наших медиків на передову. Під час першої серпневої поїздки лікарі-волонтери впродовж чотирьох днів надали безкоштовну стоматологічну допомогу 79-ти тернопільським військовим завдяки мобільній стоматології.

Дякуємо усім, хто допомагає нашим військовим!

Дякуємо водіям та волонтерам, які ризикуючи життям, доставляють допомогу на фронт.

Дякуємо стоматологам-добровольцям, котрі безкоштовно рятують наших захисників від зубного болю.

 

Укрпошта випустила марку з Дюком Рішельє до Дня Одеси. ФОТО

П'ятниця, 02 вересня 2022, 11:48

Одеса отримала свою марку до Дня міста.

Її урочисто "погасили" 2 вересня біля мерії, повідомляють в офіційному Telegram-каналі Одеси.

Марка називається "Одеса". На ній зображено пам’ятник Дюку де Рішельє під час війни, обкладений мішками.

Гасіння марки – це погашення спеціальним поштовим штемпелем поштових конвертів та марок, випущених з нагоди великих та пам'ятних подій.

Марка до Дня міста Одеси

Нагадаємо, що 1 вересня в Укрпошті стартував продаж першої благодійної марки з псом Патроном. На вилучені кошти планують придбати машину для розмінування.

Гасіння марки

Вікторія Андрєєва

 

Після вибухів Росія перенесла з Криму чемпіонат з картингу, де бере участь внук Путіна

П'ятниця, 02 вересня 2022, 11:46

ВНУК ПУТІНА НА ПЕРЕДНЬОМУ ПЛАНІ У ЖОВТОМУ ШОЛОМІ З ДВОГОЛОВИМ ОРЛОМ. ФОТО BUSINESS-GAZETA.RU

Після вибухів у Криму фінальний етап чемпіонату Росії з картингу, в якому має брати участь онук президента Росії Володимира Путіна, перенесли з Євпаторії до Грозного.

Джерело"Настоящее время"

Деталі: Фінальний етап чемпіонату Росії з картингу мали провести в Євпаторії 9-11 вересня. Однак після вибухів на військовому аеродромі Саки, розташованому приблизно за 20 кілометрів від Євпаторії, змагання перенесли до столиці Чечні.

За даними видання, у чемпіонаті з картингу у класі "міні" бере участь 10-річний онук Путіна Роман Фаассен.

Фаассен – син старшої дочки президента РФ Марії Воронцової від першого шлюбу з громадянином Нідерландів Йоррітом Фаассеном.

Онук Путіна брав участь у п'яти з шести етапів чемпіонату. Його найкращий результат – 14 місце з 22 за підсумками перегонів, які відбулися в Рязані 25 липня. У загальному заліку чемпіонату він займає 28 місце з двома очками, у поточного лідера, 11-річного москвича Марка Зайцева, 300 очок.

Фаассен представляє у змаганнях Москву – збоку на автомобілі поруч із прізвищем у нього розміщений прапор Росії, а на ремені у гонщика – прапори РФ та Нідерландів. Гоночний шолом розфарбований у жовто-жовтогарячі кольори, зі срібним двоголовим орлом зверху.


Передісторія:

 

В Москві ФСБ шукає вихідців з України для звинувачення у "терактах" – розвідка

П'ятниця, 02 вересня 2022, 11:29

У Москві співробітники ФСБ шукають тих, хто проти війни, особливо вихідців з України, щоб звинуватити їх у "терактах" в Росії.

Джерело: головне управління розвідки

Дослівно: "В Москві посилюється кампанія з пошуку громадян РФ, які негативно ставляться до війни проти України.

Особлива увага приділяється колишнім громадянам України та українцям за походженням".

Деталі: Зокрема, в місті проводиться поквартирний обхід групами людей, вдягнених в цивільне, які представляються співробітникам ФСБ.

У людей з’ясовують, чи живуть десь поблизу українці, або чи хтось не здає українцям в оренду житло.

Також з’ясовують ставлення громадян до так званої "СВО".

У розвідці зазначають, що одна з цілей вказаних дій – недопущення формування та розповсюдження у Москві негативного ставлення до війни та виявлення людей, які можуть вплинути на формування незалежної громадської думки щодо неї.

Також ця кампанія має сформувати негативний образ українців – терористів та радикалів.

У ГУР зазначають, що надалі саме їх можуть звинуватити в терактах, організованих російськими спецслужбами у Росії.

 

Кияни віддали на макулатуру 25 тонн російських книг, щоб купити машину для військових

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:54

Київська муніципальна книгарня "Сяйво" зібрала близько 48 тисяч російських книг. Це майже 25 тисяч тонн макулатури, які уже відправили на переробку.

Про це повідомляють у пресслужбі Київської міської ради.

Віддавши російські книжки на переробку, вдалося виручити 97,8 тисяч гривень.

Усі кошти спрямують на потреби українських захисників та захисниць. Зокрема, для одного із батальйонів, що захищає країну на передовій, планують придбати автомобіль.

Фото: belart84/Depositphotos

Як повідомляють у Київраді, завдаток для придбання машини уже надіслано. При цьому суми, зібраної від реалізації російських книжок, все ще недостатньо.

"Завдаток вже надісланий, автомобіль прямує з Європи в Україну, проте зібраної нами суми зовсім трішки не вистачає на потрібне авто, тому в муніципальній книгарні оголошено продовження збору російських книг.

Пропонуємо мешканцям долучитись та приносити книги, яким вже не місце в домашніх бібліотеках", – наголошують у КП "Міський магазин".

Щоб заохотити киян здавати на макулатуру російські друковані видання, у "Міському Магазині" пообіцяли знижку у 10% на покупку нових книг кожному, хто принесе російську книжку.

Збір триває за адресою: вул. Велика Васильківська, 6.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Понад 70% університетів готові проводити очне навчання – Шкарлет

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:49

У Міністерстві освіти та науки провели перевірки укриттів у технічних та вищих навчальних закладах.

За результатами, понад 70% закладів фахової передвищої та вищої освіти готові проводити очне навчання, повідомив міністр Сергій Шкарлет.

У профтехах цей показник ще вищий – до офлайн навчання готові 88% закладів.

Найвищі показники готовності до освітнього процесу у традиційному форматі мають:

  • місто Київ;
  • Львівська область;
  • Закарпатська область;
  • Чернівецька область;
  • Кіровоградська область.
Фото: kasto / Depositphotos

Загалом в Україні очне навчання готові проводити у 56% закладів освіти. Зокрема, у 64% шкіл та 44% садочків.

У Міністерстві зазначили, що перевірки ще тривають. Тому кількість готових до очного навчання закладів може зрости.

Нагадаємо, що в новий навчальний рік стартував як дистанційно, так і у змішаній формі. За парти вертаються переважно школярі на західній та центральній Україні.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Уряд схвалив нові санкції проти РФ та Білорусі, список осіб очолили доньки Путіна

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:38

ФОТО: МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ

Кабінет міністрів на своєму засіданні схвалив новий пакет санкцій, який стосується 99 фізичних та 178 юридичних осіб, у тому числі доньок президента РФ Володимира Путіна.

Джерелопресслужба Мінреінтеграції

Деталі: Повідомляється, що йдеться про російські підприємства військово-промислового комплексу, посадові особи нацбанків РФ та Білорусі.

Під санкції потрапили, у тому числі, компанії та особи держав, які сприяли агресії РФ проти України, допомагали агресору обходити попередні санкції. Зокрема, говориться про ГК "Сернія", яка допомагала РФ постачати продукцію мікроелектроніки для потреб ВПК.

Крім того, санкції ввели проти російської телекомпанії "Царьград" та компаній, які займались майнінгом в інтересах російської промисловості.

Список персон, що потрапили під жорсткі обмеження, очолили доньки президента РФ Володимира Путіна.

В Мінреінтеграції підкреслили, що санкції будуть застосовуватись Україною синхронно з  країнами-партнерами.

Що було раніше: 30 серпня Кабінет міністрів України схвалив пропозиції про введення персональних санкцій проти патріарха РПЦ Кирила та ще 7 представників російської православної церкви.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ

 

В аварії на Збаражчині загинув мешканець Тернопільського району

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:37

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 1 вересня близько 17:00. На автодорозі Доманове –Ковель-Чернівці, неподалік села Колодно не розминулися дві автівки.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група, рятувальники та бригада екстреної меддопомоги. За попередніми даними, мешканець Миколаївщини,  водій автомобіля «Volkswagen» не впорався з керуванням та, виїхавши на зустрічну смугу, допустив зіткннення з автомобілем «BMW».

До Збаразької районої лікарні потрапили троє учасників автопригоди.

Врятувати життя 20-річного кермувальника «BMW» не вдалося, від отриманих травм він помер реанімаційному відділені.

Даний факт внесений в ЄРДР згідно з ч. 2 ст. 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Дітей, позбавлених батьківської турботи, до школи відвели поліцейські.

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:35

До Всеукраїнської акції «Відведи дитину до школи» долучилися тернопільські правоохоронці. Працівники ювенальної превенції супроводжували до навчального закладу діток, які опинилися у складних життєвих ситуаціях.

Цьогоріч дев’ять вихованців Тернопільського центру соціально-психологічної реабілітації прийшли до ЗОШ № 13 з поліцейськими. Особливим цей день став для двох першачків, адже вони вперше переступили шкільний поріг за руку з працівниками поліції.

Перед початком занять гості нагадали діткам правила безпеки, наголосили на необхідності перебувати в укриттях під час повітряної тривоги та про наплічник, в якому мають бути необхідні речі.

Вчителі навчального закладу подякували поліцейським за таку важливу підтримку та турботу про підростаюче покоління.

На прощання поліцейські побажали усім школярам цікавих уроків, гарних оцінок, нових друзів, позитивних вражень від навчання та мирного неба.


 

Оформлення грошової допомоги – обернулося для двох мешканців області втратою коштів

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:33

Правоохоронці Тернопільщини продовжують документувати факти шахрайств пов’язаних з привласненням грошових коштів з чужих банківських рахунків. Громадяни оформляють грошову допомогу від держави, а потрапляють в шахрайські пастки.

Аферисти створюють різноманітні сайти з інформацією про виплату матеріальної допомоги. В повідомленні шахраї вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

В таких випадках аферисти використовують фішинг. Громадяни, вказуючи конфіденційні дані та автоматично передають їх шахраям. Володіючи такими даними зловмисники без труднощів привласнюються гроші.

Від такої афери й потерпіла 24-річна жителька Чортківського району. Дівчина знайшла інформацію про можливість оформлення грошової допомоги для студентів. Й як тільки вона зробила все, що було вказано в дописі, отримала сповіщення про списання власних заощаджень в розмірі 25 000 гривень.

Інша заявниця хотіла отримати фінансову підтримку від міжнародної організації. Натомість втратила 10 000 гривень, які аферист зняв без труднощів.

За даними фактами слідчі територіальних підрозділів поліції  відкрили кримінальні провадження відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Кіберполіцейські вкотре закликають громадян бути пильними та радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту - один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не потрібно вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Муніципальною інспекцією виявлено вісім фактів спалювання різного типу відходів та сухої трави на території Тернопільської громади 2 вересня 2022

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:14

1 вересня інспектори управління муніципальної інспекції спільно з поліцейським офіцером Тернопільської міської територіальної громади провели рейд на факт виявлення порушень природоохоронного законодавства та Правил благоустрою.

В ході обстеження території населених пунктів територіальної громади правоохоронцями виявлено вісім фактів спалювання різного типу відходів та сухої трави, п’ять фактів задокументовано адміністративними протоколами.

Звертаємо увагу, що у період з 1.09.2022 по 01.11.2022 на території Тернопільської громади будуть проводитись систематичні рейди та перевірки на виявлення подібних фактів.

В управлінні муніципальної інспекції нагадують, що будь-яке спалювання сухої рослинності та відходів є порушенням законодавства та карається накладенням штрафу у розмірі: для громадян від 3 060 до 6 120 грн; для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн.

 

 

Працівники call-центру КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» опрацювали понад 20 тис. дзвінків за три місяці роботи

П'ятниця, 02 вересня 2022, 10:07

З метою покращення якості обслуговування пацієнтів та полегшення доступу до інформації, що особливо важливо під час воєнного стану, наприкінці травня на базі КНП «Центр первинної медичної допомоги» м. Тернополя запрацювала служба інформації (call-центр).

Так, за понад три місяці функціонування оператори call-центру прийняли та опрацювали понад 20 тисяч дзвінків від мешканців.

У Центр розповідають, сучасна програма, через яку відбувається зв'язок пацієнта й оператора, дозволяє вести облік звернень, а багатоканальна лінія дає можливість вчасно відповідати на дзвінки та оперативно здійснювати зворотний дзвінок.

Пацієнти можуть отримати інформацію про роботу медичного закладу швидко, зручно та в повному обсязі. Зокрема, оператори call-центру надають інформацію про графік роботи лікарів Центру, про вакцинацію від COVID-19, допомагають онлайн записатися на прийом до свого сімейного лікаря та надають іншу необхідну інформацію.

Звертаємо увагу! Для зручності пацієнтів функціонують багатоканальні телефонні лінії:

  • (067) 444 86 88 – для абонентів мобільного зв'язку;
  • (0352) 51 98 08 – для абонентів фіксованого зв'язку.

Графік роботи call-центру: з понеділка по п’ятницю з 08:00 по 19:00 год, субота – з 09:00 по 13:00 год.

Після налагодження роботи номери мобільного і фіксованого зв’язку амбулаторій були поступово переадресовані на лінії call-центру, що зменшило навантаження на працівників реєстратур та дозволило не відриватися на телефонні дзвінки й приділяти більше уваги кожному відвідувачу, який завітав у амбулаторію.

 

Як держслужбовцям виїхати за кордон під час війни? Пояснення ДПСУ

Четвер, 01 вересня 2022, 13:58

Під час війни виїзд військовозобов’язаних з України заборонений, але заброньовані працівники мають право перетинати кордон.

Бронь – це відстрочка від призову максимум на 6 місяців, яку надають працівнику на вимогу органів влади, державних установ тощо.

У Державній прикордонній службі пояснили, як такі військовозобов’язані можуть виїхати з України під час війни.

Як держслужбовці можуть виїхати за кордон?

 

Фото: ДПСУ

Держслужбовці, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час, мають надати певні документи, залежно від мети виїзду.

У відрядження:

  • документи, що підтверджують службове відрядження (постанова КМУ від 12 квітня 2022 р. № 440);
  • посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (розпорядження КМУ від 8 серпня 1995 р. № 493-р) або витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194).

У відпустку:

  • документи, що підтверджують відпустку;
  • посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (розпорядження КМУ від 8 серпня 1995 р. № 493-р).

Ці документи потрібно пред’явити разом з іншими документами, зазначеними у статті 2 Закону "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України" (паспорт громадянина України, дипломатичний паспорт, службовий паспорт тощо).

Нагадаємо, раніше у ДПСУ розповіли, чи можна покинути Україну з іноземними документами про інвалідність.

Також у відомстві пояснили, чи можуть чоловіки з подвійним громадянством виїжджати за кордон.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

ЗСУ вдарили по Каховському мосту та не дали росіянам будувати нову переправу

Четвер, 01 вересня 2022, 13:50

Збройні сили України завадили окупантам будувати нову понтонну переправу поблизу Дар’ївки, а також завдали нових ударів по Каховському мосту на Херсонщині.

Джерело: оперативне командування "Південь" в Facebook

Дослівно: "Спроба налагодження нової понтонної переправи в районі Дар’ївці також присічена нашим вогнем. Вогневий контроль на Каховському мості залишив кілька додаткових отворів, продовжуючи фіксацію непрацездатності інфраструктурного об’єкта".

Деталі: Загалом за ніч українські захисники знищили 33 росіян, 4 танки Т-72, 3 гаубиці "Мста-Б", 4 одиниці авто-бронетехніки та склад боєприпасів в Баштанському районі.

 

В Україні стартував продаж благодійної марки з псом Патроном. Де купити?

Четвер, 01 вересня 2022, 13:48

В Україні стартував продаж поштового випуску "Пес Патрон", присвяченого зірковому чотирилапому саперу, який допомагає ДСНС.

Кошти з продажу нових марок з псом Патроном спрямують на купівлю машини для розмінування, а також на допомогу тваринам.

Марковий аркуш та тематичний мерч (значки, одяг, сумки тощо) уже можна придбати у відділеннях та онлайн, повідомляє національний поштовий оператор "Укрпошта".

"Пес Патрон став талісманом українських рятувальників та символом спротиву, відтак марки з його зображенням стануть окрасою вашої філателістичної колекції", – йдеться у повідомленні.

Один аркуш містить 8 марок, які змальовують будні Патрона на службі у лавах ДСНС.

Тираж складає 1 мільйон аркушів.

Де купити марки та мерч з Патроном?

На купівлю діятимуть обмеження: можна придбати не більше 5 маркових аркушів, 5 художніх конвертів та 5 листівок в одному замовленні.

 

Також нові марки продаються на міжнародних майданчиках:

Можна замовити не більше двох наборів зі спецпогашенням за один раз.

 

Марки з Патроном – це вже шостий поштовий випуск воєнного часу та перший благодійний.

Зібрані кошти пожертвують на закупівлю машини для розмінування через фандрейзингову платформу UNITED24, а також на підтримку притулків для тварин через KSE Foundation.

 

Нагадаємо, пес Патрон породи джек-рассел – це зірка соцмереж і талісман чернігівських піротехніків.

Наприкінця травня зірковий сапер отримав у Каннах найпрестижнішу кінонагороду для тварин.

У липні дві ветеранські організації США також нагородили собаку почесними відзнаками.

Нещодавно Патрону виповнилося 3 роки: на день народження він попросив українців донатити кошти на допомогу тваринам.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

У Тернополі тривають роботи з підготовки до опалювального сезону 2022-2023

Четвер, 01 вересня 2022, 13:26

Впродовж усього літнього періоду у Тернополі тривали роботи на котельнях з підготовки до нового опалювального сезону 2022-2023.

Так, станом на 30 серпня виконано ремонти і складено акти  про готовність до опалювального періоду на 43-ох котельнях.

За час проведення робіт обстежено 140 кілометрів теплових мереж, на 72 ділянках були виявлені порушення під час гідравлічних випробувань Відповідні служби уже виконали ремонтні роботи щодо усунення цих пошкоджень. Наразі ще проводяться роботи на вул. Сергія Корольова, 4, вул. Чумацька, 37, вул. Миколи Пирогова, 2, вул. Юліана Опільського, 5

«Сьогодні централізоване постачання надходить у наші школи, садочки, медичні заклади, інші бюджетні установи, а також у 733 багатоквартирні будинки. Всі регламентні роботи мають  завершитися до 15 жовтня для того, щоб бути готовими у цей період розпочати опалювальний сезон. Були випадки, коли нам доводилися розпочинати подачу тепла раніше, адже все залежить від температурних показників, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Окрім 43-ох котелень, які були обстежені,33 центральні теплові пункти і бойлерні також перевірені та готові до роботи. В робочому стані наразі 82 індивідуально-теплові пункти, які розміщені у приватних будинках».

Здійснювалися роботи також щодо забезпечення технічною водою додатково на котельнях за адресами: вул. Київська, 3-С та вул. Лесі Українки, 4. Облаштовуються додаткові джерела водопостачання технічної води на котельні вул. Івана Франка, 16. У місті проводяться роботу з монтажу  ІТП (індивідуально-теплових пунктів) у житлових районах «Східний»  і «Канада».

Триває реконструкція й спеціальних теплових мереж і створення перетинок, які дадуть можливість переспрямовувати тепло з однієї котельні в іншу. Це буде працювати таким чином, якщо котельня, яка працює на газі, не зможе подавати тепло, то його подачу замінить інша котельня, що працює на альтернативну виді палива.

 

Хакери масово розсилають українцям шкідливе ПЗ – Держспецзв'язку

Четвер, 01 вересня 2022, 11:21

Хакери масово розсилають українським, австрійським та німецьким організаціям листи, відкриття яких призводить до завантаження шкідливої програми на ПК.

Джерело: Держспецзв'язку у Telegram, урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA

Деталі: 30 і 31 серпня зафіксовано масові розсилки електронних листів з темами "Технічне креслення" ("Technisches Zeichnen") серед українських, австрійських та німецьких організацій. Після відкриття файлу на ПК буде завантажена шкідлива програма AgentTesla.

Дослівно: "У вкладенні до електронного листа знаходиться IMG-файл (наприклад, "Технічне креслення.img"), що містить одноіменний CHM-файл, відкриття якого призведе до виконання JavaScript-коду, який, в свою чергу, забезпечить завантаження та виконання файлу node.txt за допомогою PowerShell.

Згаданий файл містить PowerShell-код, який здійснить декодування, декомпресію (Gzip) і виконання DLL та EXE файлів. Файл EXE є шкідливою програмою AgentTesla".

 

Львів першим в Україні ввів єдиний електронний щоденник для шкіл: навіщо він потрібен

Четвер, 01 вересня 2022, 11:15

У Львові ввели єдину електронну платформу для шкіл "Навчання і Технології" (НІТ), де батьки зможуть переглядати успішність та відвідуваність дітей.

Програмне забезпечення виконуватиме роль одночасно щоденника та журналу.

Як розповідають у Львівській міській раді, це перша подібна система в Україні.

На електронній платформі, крім щоденника і журналу, прикріплятимуть домашні завдання, а також проводитимуть онлайн-заняття за допомогою відеочату, який є в системі.

Щоб скористатися системою, батькам потрібно зареєструвати школярів на сайті платформи. Після цього за замочуванням буде створено загальний чат класу.

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

"Ведення щоденника/журналу буде відбуватись у електронному форматі, а батьки зможуть отримати інформацію, коли їхня дитина отримала оцінку.

Система має полегшити комунікацію між дітьми, батьками і вчителями", – зазначає керівниця управління ІТ Олена Гунько.

На базі НІТ будуть доступні:

  • онлайн-уроки, аудіокомунікація, чати;
  • управління навчальними планами;
  • оцінювання знань і зворотний зв’язок;
  • моніторинг успішності, статистика та аналітика;
  • об’єднання навчальних предметів і заміна вчителя;
  • розклад дзвінків, календар подій та оголошення навчального закладу;
  • завантаження домашніх завдань та інше.
  • Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя
 

В жителя області виявили заборонені речовини

Четвер, 01 вересня 2022, 11:13

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту інкримінують працівники відділення поліції № 2 м. Бучач жителю Монастирисьок 2000 року народження.

Під час санкціонованого обшуку в помешканні підозрюваного поліцейські виявили рослини коноплі. Як пояснив молодик, рослини зберігав для власного вживання.

Заборонені речовини працівники поліції вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

В минулому підозрюваний вже попадав в поле зору правоохоронців на скоєння аналогічних злочинів.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

В окупованому Маріуполі росіяни не змогли відкрити школи – радник мера

Четвер, 01 вересня 2022, 10:29

У Маріуполі 1 вересня окупанти так і не відкрили місцеві школи.

Початок навчального року там провалено, а більшість дітей залишилися по домівках, розповідає радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"1 вересня в Маріуполі провалено. Не сюрприз. Школи не відкрито. Ніяких "перших" чи "останніх" дзвоників. Всі діти по домах", – каже Андрющенко.

При цьому учнів перших та одинадцятих класів усе ж змусили прийти і вислухати так званий урок, на якому "навчатимуть любити РФ".

1 вересня в школі №41 Маріуполя. Фото: Петро Андрющенко

Зокрема, пропагандистськими методами маріупольським школярам збираються "пояснити", чому росіяни вирішили "визволити" їхнє місто.

Крім того, Андрющенко на прикладі школи №41 розповів, як проходить 1 вересня в закладах освіти.

"Будівлю та вхід оцеплено військовими. На вході перевіряють всіх, навіть дитячі рюкзаки. Людей майже немає, як і ремонту. Розбиті вікна затягнули плівкою", – каже він.

Нагадаємо, раніше місцеві "гауляйтери" анонсували, що в окупованому Маріуполі до 1 вересня начебто збираються відкрити 16 відремонтованих шкіл.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

Італія арештувала 11 вілл близького до Путіна олігарха - ЗМІ

Четвер, 01 вересня 2022, 10:24

Італійська влада наклала адміністративний арешт на 11 одиниць нерухомості на Сардинії, які належать російському олігарху Моше Кантору.

Про це пише місцеве видання L’Unione Sarda, повідомляє "Європейська правда".

68-річний Кантор у квітні був внесений до санкційних списків ЄС та Великої Британії як людина, близька до президента Росії Владіміра Путіна.

Він був основним власником найбільшого у світі виробника мінеральних добрив "Акрона", його статки Forbes оцінює у $4,6 млрд. Після введення санкцій Кантор передав свою частку в управління менеджменту.

Саме у зв'язку з санкціями італійська влада наклала арешт на 11 вілл у Порто-Ротондо, зареєстрованих безпосередньо на Кантора або пов'язаних з ним.

Видання також повідомляє, що під час сповіщень про заходи щодо арешту вілл правоохоронці звернули увагу на присутність громадян України в одній з резиденцій. Це були люди, які залишили свою країну через російське вторгнення. Видання зазначає, що ситуація може пояснюватися тим, що дружина Кантора має українське походження.

2013 року тодішній президент Італії Джорджіо Наполітано нагородив Кантора званням кавалера Великого хреста ордену "За заслуги перед Італійською Республікою".

 

Шахрай викрав з банківської картки чортківчанки майже 67 тисяч гривень

Четвер, 01 вересня 2022, 10:08

Налякавши пенсіонерку втратою коштів, зловмисник змусив її перерахувати  на мобільні номери 66 950 гривень.

До співробітників Чортківського районного відділу поліції звернулася 64-річна жителька райцентру і повідомила про шахрайські дії, скоєні щодо неї невідомою особою. Зі слів потерпілої, їй зателефонував якийсь чоловік, назвався представником банківської установи і попередив про те, що грошима з її картки хтось намагається розрахуватися за товар. Аби запобігти цьому, порекомендував перекинути гроші на мобільні номери. Чортківчанка, не задумуючись, через платіжний термінал перечислила все, що мала на картці на номери, яких не пам’ятає, і лише потім збагнула, що таким чином її ошукали.

Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею шахрайство.

Поліцейські застерігають краян не довіряти зловмисникам, котрі називаються працівниками банків чи співробітниками служби безпеки фінустанов, чи ще кимось і в телефонному режимі пропонують вирішити питання, пов’язані з вашими картками чи рахунками. Ніколи і нікому не повідомляйте реквізити банківських карток.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

З Тернополя для потреб військовослужбовців Територіальної оборони ЗСУ передали чергову партію обладнання

Середа, 31 серпня 2022, 14:04

Тернопіль залишається надійним тилом, де продовжують підтримувати та допомагати українським захисникам, які понад пів року мужньо обороняють українську землю від російських загарбників.

Так, першочергово військова і гуманітарна допомога скеровується у ті батальйони, які формуються на території нашого міста і в яких служать тернополяни.

«Сьогодні передаємо чергову партію допомоги для наших захисників. Наші військові, представники батальйонів Територіальної оборони Збройних сил України, які дислокуються на Донеччині, вже вирушають до своїх підрозділів. Тож за запитом військових передаємо: дизель-генератори, портативні газові плити, набори балонів газу до цих плит, продукти тривалого зберігання, зокрема, консерви, а також – карти пам'яті, павербанки, флешки тощо, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Це все відправиться до наших військовослужбовців, які сьогодні на передовій і захищають нашу державність».

Нагадаємо, цими днями на базі центру «Допомога армії від Тернополя» триває збір посилок для наших захисників, котрі несуть службу в Донецькій та Дніпропетровській областях. Проносити передачі можна за адресою: вул. Миколи Лисенка, 8-А. Телефон «Гарячої лінії»: +38 (067) 009-15-40.

 

Окупанти відмовились робити спецперепустки для місії МАГАТЕ на Запоріжжі

Середа, 31 серпня 2022, 12:13

МІСІЯ МАГАТЕ, ФОТО: ГЕНДИРЕКТОР МАГАТЕ У ТВІТТЕР

"Влада" окупованої частини Запорізької області оголосила, що не робитиме спецперепустки учасникам місії МАГАТЕ, щоб ті швидко потрапити на ЗАЕС, однак додала, що очікує на прибуття місії до Енергодару вже зранку 1 вересня.

Джерело: колаборант Володимир Рогов, який називає себе членом головної ради окупованої Запорізької області України, в TelegramТАСС

Пряма мова: "Місія МАГАТЕ стоятиме у черзі, щоб потрапити на звільнену (захоплену росіянами - ред.) частину Запорізької області. Це викликано тим, що спецперепустки їм робити не будуть".

Деталі: Окупант зазначив, что учасники місії нібито "могли б швидко та без перешкод потрапити туди з Росії".

Водночас російські ЗМІ повідомляють, посилаючись на "місцеву владу", що у військовій адміністрації окупованого Енергодара очікують на прибуття місії в місто зранку 1 вересня.

Передісторія: 31 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила з Києва до Запорізької АЕС, де має оцінити ситуацію та встановити постійне представництво. Окупанти заявили, що дають місії на роботу 1 день.

 

Українці запустили онлайн-пробіг, щоб зібрати гроші на 100 тисяч бронежилетів: як стати учасником

Середа, 31 серпня 2022, 12:09

Львівський оборонний кластер, Run Ukraine та біговий клуб ProBig ініціювали міжнародний благодійний онлайн-пробіг, щоб зібрати кошти на 100 тисяч бронежилетів для військових і не тільки.

Учасники ініціативи "Пробіг до 100 тисяч бронежилетів" отримають унікальні медалі із бронесталі.

"Потреба в бронежилетах залишається. Ми прагнемо, аби якомога більше військових, медиків, працівників ДСНС, поліцейських отримали бронежилети для своєї щоденної роботи", – наголошує Максим Плєхов, голова правління Львівського оборонного кластеру.

Проєкт, партнером якого є й "УП.Життя", стартував 19 серпня і триватиме до 19 вересня в онлайн-форматі. Стати учасником пробігу може кожен охочий з будь-якого куточка України чи світу. Для цього необхідно зареєструватися на сайті, обрати комфортну для себе дистанцію (21 км, 10 км або ж вільну), локацію та час.

Потреба у бронежилетах є не лише у військових, але й у медиків. Фото: Львівський оборонний кластер

Своїми результатами учасникам пробігу пропонують ділитися у соцмережах та позначати сторінки ініціативи, використовуючи хештеги #пробігдо100тисяч #захистимозахисників #100тисячбронежилетів

Мінімальна вартість реєстрації – 890 гривень. При цьому учасники пробігу за бажанням можуть задонатити більше, адже 100% виручених коштів від реєстраційного внеску підуть на виготовлення бронежилетів для українських військових, які захищають нас в умовах повномасштабної війни з РФ.

За словами Плєхова, медалі, які отримають учасники пробігу, створюють із залишків від порізки бронелистів, які є основним захисним елементом бронежилетів.

На згадку про "Пробіг" усі учасники отримають медаль із бронесталі. Фото: Львівський оборонний кластер

"Бронелисти ріжуть на плити, які є основним захисним елементом бронежилетів. А із залишків від порізки цих листів ми виготовляємо унікальні медалі на згадку про "Пробіг" та долучення до такої важливої справи", – наголошує Плєхов.

Про ініціаторів "Пробігу"

Львівський оборонний кластер – об’єднання спеціалістів оборонних підприємств, волонтерів та виробничих потужностей, метою яких є забезпечення захисників України якісними та перевіреними бронежилетами.

Run Ukraine – один із найбільших організаторів спортивних подій в Україні, як-от: Work.ua Kyiv Half Marathon, Wizz Air Kyiv City Marathon, Renovation Run тощо.

ProBig – біговий клуб міста Львова. Засновники Орися та Дмитро Дем’янюки — професійні спортсмени-легкоатлети, багаторазові чемпіони України та члени національної збірної команди України. З початком повномасштабної війни Дмитро пішов добровольцем в ЗСУ, Орися ж регулярно проводить благодійні спортивні ініціативи для допомоги українцям та ЗСУ.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Українці запустили онлайн-пробіг, щоб зібрати гроші на 100 тисяч бронежилетів: як стати учасником

Середа, 31 серпня 2022, 11:33

Львівський оборонний кластер, Run Ukraine та біговий клуб ProBig ініціювали міжнародний благодійний онлайн-пробіг, щоб зібрати кошти на 100 тисяч бронежилетів для військових і не тільки.

Учасники ініціативи "Пробіг до 100 тисяч бронежилетів" отримають унікальні медалі із бронесталі.

"Потреба в бронежилетах залишається. Ми прагнемо, аби якомога більше військових, медиків, працівників ДСНС, поліцейських отримали бронежилети для своєї щоденної роботи", – наголошує Максим Плєхов, голова правління Львівського оборонного кластеру.

Проєкт, партнером якого є й "УП.Життя", стартував 19 серпня і триватиме до 19 вересня в онлайн-форматі. Стати учасником пробігу може кожен охочий з будь-якого куточка України чи світу. Для цього необхідно зареєструватися на сайті, обрати комфортну для себе дистанцію (21 км, 10 км або ж вільну), локацію та час.

Потреба у бронежилетах є не лише у військових, але й у медиків. Фото: Львівський оборонний кластер

Своїми результатами учасникам пробігу пропонують ділитися у соцмережах та позначати сторінки ініціативи, використовуючи хештеги #пробігдо100тисяч #захистимозахисників #100тисячбронежилетів

Мінімальна вартість реєстрації – 890 гривень. При цьому учасники пробігу за бажанням можуть задонатити більше, адже 100% виручених коштів від реєстраційного внеску підуть на виготовлення бронежилетів для українських військових, які захищають нас в умовах повномасштабної війни з РФ.

За словами Плєхова, медалі, які отримають учасники пробігу, створюють із залишків від порізки бронелистів, які є основним захисним елементом бронежилетів.

На згадку про "Пробіг" усі учасники отримають медаль із бронесталі. Фото: Львівський оборонний кластер

"Бронелисти ріжуть на плити, які є основним захисним елементом бронежилетів. А із залишків від порізки цих листів ми виготовляємо унікальні медалі на згадку про "Пробіг" та долучення до такої важливої справи", – наголошує Плєхов.

Про ініціаторів "Пробігу"

Львівський оборонний кластер – об’єднання спеціалістів оборонних підприємств, волонтерів та виробничих потужностей, метою яких є забезпечення захисників України якісними та перевіреними бронежилетами.

Run Ukraine – один із найбільших організаторів спортивних подій в Україні, як-от: Work.ua Kyiv Half Marathon, Wizz Air Kyiv City Marathon, Renovation Run тощо.

ProBig – біговий клуб міста Львова. Засновники Орися та Дмитро Дем’янюки — професійні спортсмени-легкоатлети, багаторазові чемпіони України та члени національної збірної команди України. З початком повномасштабної війни Дмитро пішов добровольцем в ЗСУ, Орися ж регулярно проводить благодійні спортивні ініціативи для допомоги українцям та ЗСУ.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Розкрадання пів мільйона доларів: у керівника з Міноборони пройшли обшуки, у дивані знайшли гроші

Середа, 31 серпня 2022, 11:12

ФОТО ПОЛІЦІЇ

Одним із фігурантів справи про розкрадання 580 000 доларів коштів Міноборони під час закупівлі військової амуніції, про яку поліція повідомила 30 серпня, є директор Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони підполковник Богдан Хмельницький.

Джерело: співрозмовники "Української правди" у правоохоронних органах

Деталі: За словами співрозмовника видання, днями поліція провела обшуки за місцем перебування Хмельницького – на орендованій квартирі друга чиновника Міноборони.

За даними одного джерела, у дивані знайшли гроші.

Інший співрозмовник УП повідомив, що справа стосується контрактів, які Хмельницький підписував ще у березні на загальну суму 3,8 млрд гривень.

"Українська правда" звернулася по коментар до Міноборони. На момент публікації відповіді не отримала.

Передісторія:

  • 30 серпня правоохоронці повідомили, що оголосили про підозру трьом учасникам шахрайської схеми, які заволоділи коштами Міноборони під час закупівлі військової амуніції на суму 580 000 доларів.
  • За даними слідства, до розкрадання коштів причетні двоє громадян України – засновники офшорної компанії на території Королівства Бахрейн. Один із них – діючий адвокат. Ці громадяни були представниками Міністерства оборони.
 

Перейшовши за фіктивним посиланням, тернополянка втратила понад сім тисяч гривень

Середа, 31 серпня 2022, 11:10

До кіберполіцейських звернулася жителька обласного центру із заявою про шахрайство. Невідомі особи заволоділи її грошима з банківської картки.

Зі слів потерпілої, вона здійснювала продаж товару на одній з відомих платформ. Невідома особа, яка начебто зацікавилася пропозицією, надіслала їй повідомлення з посиланням за яким тернополянка мала оформити доставку товару. Та це виявилося пасткою. Щойно потерпіла ввела дані банківської картки, як отримала сповіщення про перерахунок коштів - понад сім тисяч гривень.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 ККУ.

Щоб не попастися на вудку шахраїв, варто запам'ятати важливе правило — ніколи, ні за яких умов не переходити за посиланнями, отриманими від третіх осіб. Усі операції по здійсненню угоди і проведенню оплати повинні виконуватися виключно на сайті, на якому продавець розмістив оголошення про продаж.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Дві дорожньо-транспортні пригоди у яких травмувалися дві жінки сталися минулої доби на Тернопіллі

Середа, 31 серпня 2022, 11:09

Жителька села Вишнівець, що на Кременеччині, керуючи скутером, не врахувала дорожньої ситуації і допустила зіткнення з великогабаритною вантажівкою. Внаслідок ДТП 59-річна водійка отримала чисельні травми і була госпіталізована. Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до ЄРДР.

Дорожньо-транспортна пригода у якій потерпіла тернополянка сталася по вулиці Тролейбусній в обласному центрі. За попередніми даними, водій автомобіля «Nissan», рухаючись заднім ходом, допустив зіткнення з припаркованим мікроавтобусом, відтак виїхав на тротуар та скоїв наїзд на 31-річну жінку. Потерпіла госпіталізована. Відомості за даним фактом внесено до ЄРДР за частиною 1 статті 286 ККУ

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Мешканка Тернопільщини, яку підозрюють у сутенерстві, постане перед судом

Середа, 31 серпня 2022, 11:07

Слідчі скерували на розгляд суду матеріали кримінального провадження стосовно жительки Тернополя, яка підозрюється в сутенерстві.

Нагадаємо, у червні працівники міграційної поліції спільно зі слідчими Тернопільщини викрили та затримали мешканку обласного центру, яка організувала незаконний бізнес, торгуючи чужим тілом. Підозрювана впродовж тривалого часу заробляла подобовою орендою житла. Проте через нестачу  грошей вирішила підробляти ще й сутенерством.

Жінка в інтернеті розмістила оголошення про пошук дівчат на високооплачувану роботу. Усі деталі охочим працювати повідомляла  при зустрічі або телефоном. Наступне оголошення, яке з'явилося у соцмережах, стосувалося пошуку клієнтів.

Місцями для інтимних зустрічей були квартири, які здавала сутенерка подобово. Година послуг вартувала 1600 гривень. Заробітки ділили порівну.

В ході обшуку, проведеного під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури, працівники міграційної поліції виявили у квартирі сутенерки понад 500 тисяч гривень, мобільні телефони та записник з базою клієнтів.

Жінку затримали відповідно до статті 208 КПК. Зібравши достатньо доказів, їй оголосили підозру відповідно до ч. 2 ст. 303 (створення або утримання місць розпусти і звідництво) ККУ.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено,  обвинувальний акто направлено до суду. Підозрюваній загрожує позбавлення волі на строк від 4 до 7 років.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Уже найближчими днями з центру «Допомога армії від Тернополя» відправляться чергові вантажі для військовослужбовців на передову

Середа, 31 серпня 2022, 11:00

Цими днями на базі центру «Допомога мрії від Тернополя» триває збір посилок для військовослужбовців-тернополян, котрі захищають нашу країну на передовій.

Уже найближчим часом водії-волонтери відправляться на фронт у місця дислокації наших захисників в Донецькій та Дніпропетровській областях. Так, тернополяни, котрі проходять службу за цими напрямками, можуть отримати передачі від рідних та близьких.

Усі жителі та гості нашої громади, хто бажає передати посилку своїм рідним чи близьким, можуть приносити їх у центр «Допомога армії від Тернополя», що за адресою: вул. Миколи Лисенка, 8-А.

Графік роботи центру:

  • понеділок-четвер – 08:00-17:15 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • п’ятниця-субота – 08:00-16:00 год, обідня перерва з 13:00 по 14:00 год;
  • неділя – вихідний.

За додатковою інформацією просимо звертатися за телефоном «гарячої» лінії +38 (067) 009-15-40.

 

Зруйновані та без даху: окупанти до 1 вересня анонсували відкриття 16 шкіл в Маріуполі

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:06

В окупованому Маріуполі до 1 вересня, за повідомленням місцевого "гауляйтера", мають відкрити 16 шкіл.

Вони мають запрацювати після ремонту, однак частина з них залишається в зруйнованому стані.

Водночас російські окупанти дають різну інформацію, що свідчить про брехню, розповідає радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Він (Пушилін) стверджує, що всього 16 об’єктів буде відремонтовано восени. А якщо вірити гауляйтеру Іващенко, то таких об’єктів щонайменш 40 (16 шкіл, 16 закладів середньої-спеціальної освіти, 3 лікарні та якісь офіси). Отже, наочно картина "забрехались", – розповідає Андрющенко.

Окрім цього Андрющенко каже, що щонайменше 4 з анонсованих шкіл є частково або повністю зруйнованими, в одному із закладів освіти відсутній дах.

"Мінімум 4 з анонсованих шкіл в стадії "голі стіни": 27; 38; 53; 64. При тому, у школі 38 навіть відсутній дах. Буквально", – каже заступник мера.

Андрющенко також розповів, що окупанти намагатимуться силоміць заганяти дітей в зруйновані школи для картинки заради пропаганди.

Нагадаємо, раніше окупанти в школах Маріуполя анонсували "уроки", на яких дітей навчатимуть "любити РФ".

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

ЄС передасть Україні 5,5 мільйонів таблеток йодистого калію через кризу на ЗАЕС

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:03

Євросоюз передасть Україні 5,5 мільйонів таблеток йодиду калію, щоб захистити українців від потенційного радіаційного опромінення.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії, пише "Європейська правда".

ЄС 26 серпня отримав від уряду України запит на таблетки йодиду калію як превентивний захід безпеки для підвищення рівня захисту навколо Запорізької АЕС.

"У відповідь Європейський координаційний центр реагування швидко мобілізував 5,5 мільйона таблеток йодиду калію через Механізм цивільного захисту ЄС для України, включаючи п’ять мільйонів із надзвичайних резервів rescEU та 500 000 від Австрії", - йдеться у заяві.

Із загальною вартістю понад 500 000 євро основна частина допомоги буде надана Україні з резерву rescEU, розміщеного в Німеччині.

"Жодна атомна електростанція ніколи не повинна використовуватися як театр війни. Неприпустимо, щоб життя мирного населення наражалося на небезпеку. Усі військові дії навколо Запорізької АЕС мають бути негайно припинені", - сказав єврокомісар Янез Ленарчич.

Нагадаємо, місія Міжнародного агентства з атомної енергії для візиту на окуповану Запорізьку АЕС вже прибула до Києва.

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Європейська правда

 

На Львівщині знешкодили банду злочинців, яка під виглядом добробату викрадала людей

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:01

ФОТО: СБУ

Служба безпеки України та правоохоронці в ході спецоперації у Львівській області знешкодили злочинну банду, яка під виглядом добробату тероризувала і залякувала мешканців регіону.

Джерело: пресслужби СБУполіції Львівської області

Дослівно: "Зловмисники діяли під виглядом одного з добровольчих формувань територіальної оборони, чим могли спричинити загострення криміногенної ситуації в регіоні".

 

Деталі: Організатора та 2 учасників злочинної організації затримали на місці злочину відразу після отримання ними коштів у сумі 20 тис. грн, які вони вимагали від потерпілого за повернення незаконно утримуваного транспортного засобу.

 

Ще трьох злочинців затримано за місцями їх проживання. Речові докази, грошові кошти потерпілого, у них вилучено.

 

До складу злочинної організації входило більше 6 місцевих жителів. За даними слідства, вони займались вимаганням грошей у громадян під надуманими приводами. У разі несплати грошей зловмисники застосовували до потерпілих психологічний тиск, насильство та погрози фізичної розправи.

Всім підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.


 

"Ще не вмерла Україна": радіо в Криму атакували хакери

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:01

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО, КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР

Хакери зламали сайт радіостанції в окупованому Криму та запустили гімн України в ефірі.

Джерело: заява співробітників "Радіо Крим" на сайті, так званий "заступник голови Криму" Олег Крючков в Тelegram та анонімні Telegram-канали

Дослівно: "Інтернет-мовлення "Радіо Крим" зазнало хакерської атаки і буде відновлено найближчим часом. Мовлення радіостанції було зламано у вівторок в одному із денних ефірних відрізків. Це сталося на технологічній ділянці за межами радіостанції"

Деталі: За словами Крючкова, проблема торкнулася лише інтернет-сегменту та передавачів, які отримували сигнал із супутника, мовлення буде відновлено найближчим часом. Колаборант додав, що атаки на інтернет-майданчики кримських телеканалів та радіостанцій не вщухають вже другий тиждень.

Анонімні Telegram-канали повідомляють, що в ефірі радіо звучав гімн України.

 

Українські школи поблизу Білорусі перевели на онлайн-навчання

Вівторок, 30 серпня 2022, 11:00

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО: ПРЕССЛУЖБА КМДА

У школах Рівненщини та Чернігівщини, які знаходяться у 40-кілометровій зоні від кордону з Білоруссю, буде лише онлайн-навчання.

Джерело: голова Рівненська ОДА Віталій Коваль в Telegram та Чернігівська ОДА В'ячеслав Чаус у Telegram

Пряма мова Чауса: "Затверджено чіткий перелік навчальних закладів, які знаходяться в 40-кілометровій зоні від кордону. Такі навчальні заклади не можуть працювати очно".

Читайте також: Дистанційка чи кілька змін: як розпочнеться навчальний рік у регіонах України

Деталі: Голова Рівненської ОВА повідомив, що онлайн-навчання запровадять в окремих громадах Вараського та Сарненського районів. Однак місцева влада може, за бажанням батьків, довозити учнів до навчальних закладів поза 40-кілометровою прикордонною зоною.

 

Збирає гроші на космічний корабель, щоб позбутись росіян: 6-річна Софія співає заради ЗСУ

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:55

Під час війни діти активно допомагають Збройним силам України: збирають кошти на грі в шашкимиють машинипродають лимонад і квіти.

6-річна Софія Нерсесян дає відкриті благодійні концерти у Києві, щоб зібрати кошти для українських захисників.

Співаючи у Національному ботанічному саду імені Гришка, дівчинка вже зібрала понад 14 тисяч гривень для ЗСУ.

Усі зароблені кошти маленька волонтерка передала фонду Сергія Притули.

Історію юної волонтерки розповіли на YouTube-каналі "Музвар".

 

Фото: "Музвар"

6-річна Софія Нерсесян почала співати українські пісні у лютому, коли від обстрілів їй довелося виїхати за кордон.

Мама підтримала дитину і почала викладати відео з її виступами у ТікТок та Instagram.

"Я хочу, щоб Україна якнайшвидше перемогла. Тому я збираю гроші на великий космічний корабель, щоб відправити росіян на іншу планету", – каже Софія.

 

6-річна Софія зібрала для ЗСУ понад 14 тисяч гривень

Мама дівчинки Анна Нерсесян спершу сама клала невеличкі суми до скарбнички доньки, щоб підтримати її творчість і допомогти ЗСУ.

Потім Софія вирішила, що хоче пожертвувати кошти Благодійному Фонду Сергія Притули.

"Софійка сказала, що хоче в гості до Притули, аби передати йому свої заощадження. Звичайно, я розуміла, що сума у скарбничці мінімальна, а тому запропонувала їй зробити концерт та зібрати більше грошей для її "космічної" мрії.

Все відбулось дуже швидко. Наші знайомі організували нам колонки, мікрофон, маленький подіум. Ми розмістили запрошення в Instagram та чекали дату концерту", – каже Анна.

 

Дівчинка розповіла, що збирає кошти на великий космічний корабель, щоб відправити росіян на іншу планету

Софія заспівала "Стефанію" гурту Kalush Orchestra, "Шум" Go_A, "Ой у лузі червона калина", а також свою авторську пісню – "Одна Єдина".

Після виступу дівчинка передала усі зароблені кошти волонтеру Сергію Притулі.

"Я теж у вашому віці мріяв бути космонавтом, але ваша мрія правильніша за мою у дитинстві", – сказав Притула і пообіцяв придбати космічний корабель.

А Софія й надалі планує виступати заради ЗСУ.

Нагадаємо, раніше до Фонду Притули завітав 8-річний Сергій, який зібрав 64 тисячі гривень на ЗСУ.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

У КМДА розповіли, скільки школярів вийдуть на очне навчання з 1 вересня

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:53

У Києві 138 тисяч школярів розпочнуть новий навчальний рік у режимі офлайн.

Загалом у столиці перебуває майже 180 тисяч школярів, повідомляє Київська міська держадміністрація.

А школи, у яких є укриття, готові одночасно прийняти 145 тисяч людей.

"У столиці всі школи, 421 комунальна школа, готові до нового навчального року в різних форматах, але в режимі офлайн зможуть прийняти учнів лише ті, де є укриття або такий об’єкт є поруч у пішій доступності", – сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Читайте також: Яким буде навчання з 1 вересня: відповіді освітнього омбудсмена

 

Фото: orestligetka.ukr.net/Depositphotos

138 тисяч батьків написали заяви про очне навчання дітей, однак вони мають право змінити формат навчання за потреби, наголошують у КМДА.

"У цих реаліях ми маємо бути максимально гнучкими та своєчасно реагувати на потреби громади. Ми даємо змогу обрати не тільки між онлайн чи офлайн навчанням, а й застосувати індивідуальний підхід", – каже Мондриївський.

Онлайн навчання можливе і в класах, де діти навчаються офлайн, а учні шкіл, які не відкриються для очного навчання, зможуть перейти до іншої школи, яка працює офлайн, якщо там будуть місця.

Читайте також: Як навчатимуться в школах, де на всіх учнів не вистачає місць укритті? Відповідь МОН

У КМДА нагадують: вчитись і працювати у школі одночасно може стільки людей, скільки може вмістити укриття – ця кількість відрізняється у різних школах.

"Для того, щоб освітній процес не припинявся навіть під час тривоги, облаштовані навчальні класи, які забезпечені всім необхідним. Для того, щоб дії були чіткими та відпрацьованими, кожен день буде починатися з нагадування учням про заходи безпеки під час оголошеної тривоги", – каже Мондриївський.

Новий навчальний рік у столичних закладах освіти також розпочнуть майже 3 600 дітей, які вимушено переїхали до Києва.

Водночас кількість переселенців, як і кількість дітей-киян, що повернулися до міста, постійно змінюється.

Нагадаємо, раніше мер міста Кличко заявляв, що 95% шкіл у Києві готові прийняти учнів з 1 вересня.

Лише 22 муніципальні школи з 421 мають працювати повністю дистанційно.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Сторінка 43 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер