images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Дві дорожньо-транспортні пригоди у яких травмувалися дві жінки сталися минулої доби на Тернопіллі

Середа, 31 серпня 2022, 11:09

Жителька села Вишнівець, що на Кременеччині, керуючи скутером, не врахувала дорожньої ситуації і допустила зіткнення з великогабаритною вантажівкою. Внаслідок ДТП 59-річна водійка отримала чисельні травми і була госпіталізована. Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до ЄРДР.

Дорожньо-транспортна пригода у якій потерпіла тернополянка сталася по вулиці Тролейбусній в обласному центрі. За попередніми даними, водій автомобіля «Nissan», рухаючись заднім ходом, допустив зіткнення з припаркованим мікроавтобусом, відтак виїхав на тротуар та скоїв наїзд на 31-річну жінку. Потерпіла госпіталізована. Відомості за даним фактом внесено до ЄРДР за частиною 1 статті 286 ККУ

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Мешканка Тернопільщини, яку підозрюють у сутенерстві, постане перед судом

Середа, 31 серпня 2022, 11:07

Слідчі скерували на розгляд суду матеріали кримінального провадження стосовно жительки Тернополя, яка підозрюється в сутенерстві.

Нагадаємо, у червні працівники міграційної поліції спільно зі слідчими Тернопільщини викрили та затримали мешканку обласного центру, яка організувала незаконний бізнес, торгуючи чужим тілом. Підозрювана впродовж тривалого часу заробляла подобовою орендою житла. Проте через нестачу  грошей вирішила підробляти ще й сутенерством.

Жінка в інтернеті розмістила оголошення про пошук дівчат на високооплачувану роботу. Усі деталі охочим працювати повідомляла  при зустрічі або телефоном. Наступне оголошення, яке з'явилося у соцмережах, стосувалося пошуку клієнтів.

Місцями для інтимних зустрічей були квартири, які здавала сутенерка подобово. Година послуг вартувала 1600 гривень. Заробітки ділили порівну.

В ході обшуку, проведеного під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури, працівники міграційної поліції виявили у квартирі сутенерки понад 500 тисяч гривень, мобільні телефони та записник з базою клієнтів.

Жінку затримали відповідно до статті 208 КПК. Зібравши достатньо доказів, їй оголосили підозру відповідно до ч. 2 ст. 303 (створення або утримання місць розпусти і звідництво) ККУ.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено,  обвинувальний акто направлено до суду. Підозрюваній загрожує позбавлення волі на строк від 4 до 7 років.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Уже найближчими днями з центру «Допомога армії від Тернополя» відправляться чергові вантажі для військовослужбовців на передову

Середа, 31 серпня 2022, 11:00

Цими днями на базі центру «Допомога мрії від Тернополя» триває збір посилок для військовослужбовців-тернополян, котрі захищають нашу країну на передовій.

Уже найближчим часом водії-волонтери відправляться на фронт у місця дислокації наших захисників в Донецькій та Дніпропетровській областях. Так, тернополяни, котрі проходять службу за цими напрямками, можуть отримати передачі від рідних та близьких.

Усі жителі та гості нашої громади, хто бажає передати посилку своїм рідним чи близьким, можуть приносити їх у центр «Допомога армії від Тернополя», що за адресою: вул. Миколи Лисенка, 8-А.

Графік роботи центру:

  • понеділок-четвер – 08:00-17:15 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • п’ятниця-субота – 08:00-16:00 год, обідня перерва з 13:00 по 14:00 год;
  • неділя – вихідний.

За додатковою інформацією просимо звертатися за телефоном «гарячої» лінії +38 (067) 009-15-40.

 

Зруйновані та без даху: окупанти до 1 вересня анонсували відкриття 16 шкіл в Маріуполі

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:06

В окупованому Маріуполі до 1 вересня, за повідомленням місцевого "гауляйтера", мають відкрити 16 шкіл.

Вони мають запрацювати після ремонту, однак частина з них залишається в зруйнованому стані.

Водночас російські окупанти дають різну інформацію, що свідчить про брехню, розповідає радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Він (Пушилін) стверджує, що всього 16 об’єктів буде відремонтовано восени. А якщо вірити гауляйтеру Іващенко, то таких об’єктів щонайменш 40 (16 шкіл, 16 закладів середньої-спеціальної освіти, 3 лікарні та якісь офіси). Отже, наочно картина "забрехались", – розповідає Андрющенко.

Окрім цього Андрющенко каже, що щонайменше 4 з анонсованих шкіл є частково або повністю зруйнованими, в одному із закладів освіти відсутній дах.

"Мінімум 4 з анонсованих шкіл в стадії "голі стіни": 27; 38; 53; 64. При тому, у школі 38 навіть відсутній дах. Буквально", – каже заступник мера.

Андрющенко також розповів, що окупанти намагатимуться силоміць заганяти дітей в зруйновані школи для картинки заради пропаганди.

Нагадаємо, раніше окупанти в школах Маріуполя анонсували "уроки", на яких дітей навчатимуть "любити РФ".

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

ЄС передасть Україні 5,5 мільйонів таблеток йодистого калію через кризу на ЗАЕС

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:03

Євросоюз передасть Україні 5,5 мільйонів таблеток йодиду калію, щоб захистити українців від потенційного радіаційного опромінення.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії, пише "Європейська правда".

ЄС 26 серпня отримав від уряду України запит на таблетки йодиду калію як превентивний захід безпеки для підвищення рівня захисту навколо Запорізької АЕС.

"У відповідь Європейський координаційний центр реагування швидко мобілізував 5,5 мільйона таблеток йодиду калію через Механізм цивільного захисту ЄС для України, включаючи п’ять мільйонів із надзвичайних резервів rescEU та 500 000 від Австрії", - йдеться у заяві.

Із загальною вартістю понад 500 000 євро основна частина допомоги буде надана Україні з резерву rescEU, розміщеного в Німеччині.

"Жодна атомна електростанція ніколи не повинна використовуватися як театр війни. Неприпустимо, щоб життя мирного населення наражалося на небезпеку. Усі військові дії навколо Запорізької АЕС мають бути негайно припинені", - сказав єврокомісар Янез Ленарчич.

Нагадаємо, місія Міжнародного агентства з атомної енергії для візиту на окуповану Запорізьку АЕС вже прибула до Києва.

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Європейська правда

 

На Львівщині знешкодили банду злочинців, яка під виглядом добробату викрадала людей

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:01

ФОТО: СБУ

Служба безпеки України та правоохоронці в ході спецоперації у Львівській області знешкодили злочинну банду, яка під виглядом добробату тероризувала і залякувала мешканців регіону.

Джерело: пресслужби СБУполіції Львівської області

Дослівно: "Зловмисники діяли під виглядом одного з добровольчих формувань територіальної оборони, чим могли спричинити загострення криміногенної ситуації в регіоні".

 

Деталі: Організатора та 2 учасників злочинної організації затримали на місці злочину відразу після отримання ними коштів у сумі 20 тис. грн, які вони вимагали від потерпілого за повернення незаконно утримуваного транспортного засобу.

 

Ще трьох злочинців затримано за місцями їх проживання. Речові докази, грошові кошти потерпілого, у них вилучено.

 

До складу злочинної організації входило більше 6 місцевих жителів. За даними слідства, вони займались вимаганням грошей у громадян під надуманими приводами. У разі несплати грошей зловмисники застосовували до потерпілих психологічний тиск, насильство та погрози фізичної розправи.

Всім підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.


 

"Ще не вмерла Україна": радіо в Криму атакували хакери

Вівторок, 30 серпня 2022, 14:01

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО, КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР

Хакери зламали сайт радіостанції в окупованому Криму та запустили гімн України в ефірі.

Джерело: заява співробітників "Радіо Крим" на сайті, так званий "заступник голови Криму" Олег Крючков в Тelegram та анонімні Telegram-канали

Дослівно: "Інтернет-мовлення "Радіо Крим" зазнало хакерської атаки і буде відновлено найближчим часом. Мовлення радіостанції було зламано у вівторок в одному із денних ефірних відрізків. Це сталося на технологічній ділянці за межами радіостанції"

Деталі: За словами Крючкова, проблема торкнулася лише інтернет-сегменту та передавачів, які отримували сигнал із супутника, мовлення буде відновлено найближчим часом. Колаборант додав, що атаки на інтернет-майданчики кримських телеканалів та радіостанцій не вщухають вже другий тиждень.

Анонімні Telegram-канали повідомляють, що в ефірі радіо звучав гімн України.

 

Українські школи поблизу Білорусі перевели на онлайн-навчання

Вівторок, 30 серпня 2022, 11:00

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО: ПРЕССЛУЖБА КМДА

У школах Рівненщини та Чернігівщини, які знаходяться у 40-кілометровій зоні від кордону з Білоруссю, буде лише онлайн-навчання.

Джерело: голова Рівненська ОДА Віталій Коваль в Telegram та Чернігівська ОДА В'ячеслав Чаус у Telegram

Пряма мова Чауса: "Затверджено чіткий перелік навчальних закладів, які знаходяться в 40-кілометровій зоні від кордону. Такі навчальні заклади не можуть працювати очно".

Читайте також: Дистанційка чи кілька змін: як розпочнеться навчальний рік у регіонах України

Деталі: Голова Рівненської ОВА повідомив, що онлайн-навчання запровадять в окремих громадах Вараського та Сарненського районів. Однак місцева влада може, за бажанням батьків, довозити учнів до навчальних закладів поза 40-кілометровою прикордонною зоною.

 

Збирає гроші на космічний корабель, щоб позбутись росіян: 6-річна Софія співає заради ЗСУ

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:55

Під час війни діти активно допомагають Збройним силам України: збирають кошти на грі в шашкимиють машинипродають лимонад і квіти.

6-річна Софія Нерсесян дає відкриті благодійні концерти у Києві, щоб зібрати кошти для українських захисників.

Співаючи у Національному ботанічному саду імені Гришка, дівчинка вже зібрала понад 14 тисяч гривень для ЗСУ.

Усі зароблені кошти маленька волонтерка передала фонду Сергія Притули.

Історію юної волонтерки розповіли на YouTube-каналі "Музвар".

 

Фото: "Музвар"

6-річна Софія Нерсесян почала співати українські пісні у лютому, коли від обстрілів їй довелося виїхати за кордон.

Мама підтримала дитину і почала викладати відео з її виступами у ТікТок та Instagram.

"Я хочу, щоб Україна якнайшвидше перемогла. Тому я збираю гроші на великий космічний корабель, щоб відправити росіян на іншу планету", – каже Софія.

 

6-річна Софія зібрала для ЗСУ понад 14 тисяч гривень

Мама дівчинки Анна Нерсесян спершу сама клала невеличкі суми до скарбнички доньки, щоб підтримати її творчість і допомогти ЗСУ.

Потім Софія вирішила, що хоче пожертвувати кошти Благодійному Фонду Сергія Притули.

"Софійка сказала, що хоче в гості до Притули, аби передати йому свої заощадження. Звичайно, я розуміла, що сума у скарбничці мінімальна, а тому запропонувала їй зробити концерт та зібрати більше грошей для її "космічної" мрії.

Все відбулось дуже швидко. Наші знайомі організували нам колонки, мікрофон, маленький подіум. Ми розмістили запрошення в Instagram та чекали дату концерту", – каже Анна.

 

Дівчинка розповіла, що збирає кошти на великий космічний корабель, щоб відправити росіян на іншу планету

Софія заспівала "Стефанію" гурту Kalush Orchestra, "Шум" Go_A, "Ой у лузі червона калина", а також свою авторську пісню – "Одна Єдина".

Після виступу дівчинка передала усі зароблені кошти волонтеру Сергію Притулі.

"Я теж у вашому віці мріяв бути космонавтом, але ваша мрія правильніша за мою у дитинстві", – сказав Притула і пообіцяв придбати космічний корабель.

А Софія й надалі планує виступати заради ЗСУ.

Нагадаємо, раніше до Фонду Притули завітав 8-річний Сергій, який зібрав 64 тисячі гривень на ЗСУ.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

У КМДА розповіли, скільки школярів вийдуть на очне навчання з 1 вересня

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:53

У Києві 138 тисяч школярів розпочнуть новий навчальний рік у режимі офлайн.

Загалом у столиці перебуває майже 180 тисяч школярів, повідомляє Київська міська держадміністрація.

А школи, у яких є укриття, готові одночасно прийняти 145 тисяч людей.

"У столиці всі школи, 421 комунальна школа, готові до нового навчального року в різних форматах, але в режимі офлайн зможуть прийняти учнів лише ті, де є укриття або такий об’єкт є поруч у пішій доступності", – сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Читайте також: Яким буде навчання з 1 вересня: відповіді освітнього омбудсмена

 

Фото: orestligetka.ukr.net/Depositphotos

138 тисяч батьків написали заяви про очне навчання дітей, однак вони мають право змінити формат навчання за потреби, наголошують у КМДА.

"У цих реаліях ми маємо бути максимально гнучкими та своєчасно реагувати на потреби громади. Ми даємо змогу обрати не тільки між онлайн чи офлайн навчанням, а й застосувати індивідуальний підхід", – каже Мондриївський.

Онлайн навчання можливе і в класах, де діти навчаються офлайн, а учні шкіл, які не відкриються для очного навчання, зможуть перейти до іншої школи, яка працює офлайн, якщо там будуть місця.

Читайте також: Як навчатимуться в школах, де на всіх учнів не вистачає місць укритті? Відповідь МОН

У КМДА нагадують: вчитись і працювати у школі одночасно може стільки людей, скільки може вмістити укриття – ця кількість відрізняється у різних школах.

"Для того, щоб освітній процес не припинявся навіть під час тривоги, облаштовані навчальні класи, які забезпечені всім необхідним. Для того, щоб дії були чіткими та відпрацьованими, кожен день буде починатися з нагадування учням про заходи безпеки під час оголошеної тривоги", – каже Мондриївський.

Новий навчальний рік у столичних закладах освіти також розпочнуть майже 3 600 дітей, які вимушено переїхали до Києва.

Водночас кількість переселенців, як і кількість дітей-киян, що повернулися до міста, постійно змінюється.

Нагадаємо, раніше мер міста Кличко заявляв, що 95% шкіл у Києві готові прийняти учнів з 1 вересня.

Лише 22 муніципальні школи з 421 мають працювати повністю дистанційно.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Що покласти у рюкзак школяра під час війни? Пояснює поліція

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:49

З 1 вересня багато українських школярів повернуться за парти в режимі офлайн.

Очне навчання планують розпочати школи, у яких є необхідні укриття.

Якщо дитина навчатиметься офлайн, то під час можливої евакуації чи спуску до укриття, вона братиме з собою наплічник.

У Національній поліції пояснили, що має бути у рюкзаку школяра під час війни.

 

Фото: EdZbarzhyvetsky/Depositphotos

Що потрібно дитині у школі під час війни?

✅ пляшка чистої води;

✅ поживні батончики, снеки;

✅ нотатка від батьків, у якій вказано ПІБ дитини, контактні дані батьків та ближніх родичів (імена, телефони, адреси);

✅ телефон (за можливості), зарядний пристрій і павербанк;

✅ індивідуальний набір необхідних ліків (запас на кілька днів);

✅ комплект змінної білизни та одягу;

✅ улюблена іграшка або річ.

Все інше (їжа, вода, засоби гігієни, ковдри, ліхтарики, універсальна аптечка тощо) має заздалегідь підготувати і забезпечити заклад освіти.

Поспілкуйтесь з представником школи і уточніть наявність необхідних предметів, наголошують правоохоронці.

❗️ Також важливо не перевантажувати наплічник школяра та зберігати у школі те, що дозволяє адміністрація.

Нагадаємо, раніше "Українська правда. Життя" розповідала, як зібрати тривожну валізку для дитини на випадок евакуації.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Окупанти повідомили про вибухи у Севастополі: кажуть, працювала ППО

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:39

СЕВАСТОПОЛЬ. ФОТО PIXABAY.COM

Призначений окупантами "губернатор Севастополя" Михайло Развожаєв повідомив, що вдень 30 серпня у місті працювала ППО і нібито збила безпілотник.

Джерело: Развожаєв у Telegram

Пряма мова Развожаєва: "Сьогодні вдень у Севастополі знову відпрацювала система ППО. За попередніми даними, збили БПЛА в районі Верхньосадового".

Деталі: Ставленик окупантів запевняє, що ситуація у місті "повністю під контролем".

Передісторія:

  • 31 липня призначений Росією "губернатор" окупованого Севастополя повідомив, що безпілотник атакував штаб російського флоту, в місті скасували святкові заходи до дня ВМФ окупантів.
  • Вранці 20 серпня пролунав вибух в Севастополі, окупаційна влада повідомила, що над дахом штабу Чорноморського флоту збили безпілотник.
  • Останнім часом почастішали вибухи в окупованому Криму. Вибухи прогриміли поблизу Джанкоя, у Сімферополі, Севастополі, Бахчисараї, поблизу Алупки і Євпаторії.
  • Після цього видання Business Insider з посиланням на секретний звіт НАТО повідомило, що Росія вирішила вивезти з окупованого Криму десять своїх винищувачів після вибухів у Криму, за якими, ймовірно, стоять українські сили.
  • А Інститут вивчення війни (ISW) припустив, що Росія передислоковує військову техніку з Криму після ударів ЗСУ, а також посилює ППО окупованого півострова.
 

Місія МАГАТЕ вже у Києві - ЗМІ

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:37

ФОТО: ГЕНДИРЕКТОР МАГАТЕ У ТВІТТЕР

За інформацією телеканалу CNN, місія Міжнародного агентства з атомної енергії для візиту на окуповану Запорізьку АЕС вже прибула до Києва.

Як пише "Європейська правда", про це CNN повідомляє з посиланням на своїх репортерів у Києві, які кажуть, що бачили учасників місії у готелі вранці 30 серпня.

Місія у складі 14 фахівців на чолі з керівником МАГАТЕ, як планувалось, мала вирушити на ЗАЕС пізніше цього тижня, але невідомо, чи вийде це здійснити.

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Запоріжжя з Києва, але Росія наполягала, що місія має прямувати не через Київ.

23 серпня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у розмові з главою МЗС Франції підтвердив згоду РФ на місію МАГАТЕ на ЗАЕС.

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, з яких схоже, що у даху будівлі Запорізької АЕС утворилися чотири пробоїни.

 

Від травм, отриманих внаслідок ДТП, помер водій автомобіля ВАЗ-21101

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:29

29 серпня поблизу села Романівка Тернопільського району сталася дорожньо-транспортна пригода за участю двох автомобілів. У результаті зіткнення водій одного з транспортних засобів загинув, а пасажирка цього ж автомобіля з травмами була госпіталізована.

На місці події правоохоронці встановили, що зіткнулися автомобілі Toyota Camry за кермом якої перебував житель селища Волочиськ Хмельницької області та ВАЗ-21101 під керуванням жителя села Чернилів-Руський Тернопільського району. На жаль, водій Жигулів від отриманих травм помер. Пасажирка, яка була з ним, госпіталізована з чисельними травмами.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 286 ККУ. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Працівники поліції вилучили небезпечні предмети у двох жителів області

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:27

Поліцейські, під час проведення профілактичних заходів, отримали інформацію за фактом зберігання заборонених предметів жителем Тернопільського району. Вона знайшла своє підтвердження у ході перевірки.

Зокрема, у помешканні жителя Збаразької ОТГ поліцейські виявили та вилучили предмет, схожий на гранату.

Пристій для відстрілювання гумовими кулями з ознаками переробки на бойовий та набої до нього правоохоронці вилучили у мешканця обласного центру. Небезпечний  предмет чоловік носив з собою.

Зброю та боєприпас  направлено на проведення необхідних експертиз.

Інформацію за всіма фактами слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Власникам заборонених предметів загрожує кримінальна відповідальність,

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Працівники поліції вилучили небезпечні предмети у двох жителів області

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:25

Поліцейські, під час проведення профілактичних заходів, отримали інформацію за фактом зберігання заборонених предметів жителем Тернопільського району. Вона знайшла своє підтвердження у ході перевірки.

Зокрема, у помешканні жителя Збаразької ОТГ поліцейські виявили та вилучили предмет, схожий на гранату.

Пристій для відстрілювання гумовими кулями з ознаками переробки на бойовий та набої до нього правоохоронці вилучили у мешканця обласного центру. Небезпечний  предмет чоловік носив з собою.

Зброю та боєприпас  направлено на проведення необхідних експертиз.

Інформацію за всіма фактами слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Власникам заборонених предметів загрожує кримінальна відповідальність,

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На вул. Василя Костянтина Острозького, 15 муніципальна інспекція Тернополя демонтувала паркувальний бар’єр

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:14

30 серпня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції демонтовано металевий паркувальний бар’єр, який був самовільно влаштований біля будинку на вул. Василя Костянтина Острозького, 15 у м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 24.08.2022 року № 904 «Про усунення порушень у сфері благоустрою».

Демонтоване майно передано власнику на зберігання до отримання дозволу на його встановлення.

 

 

У різних житлових районах Тернополя підрядні організації продовжують виконувати локальні поточні ремонти асфальтобетонного покриття

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:11

У Тернополі завдяки сухій погоді та сприятливим температурним показникам продовжуються локальні поточні ремонти асфальтобетонного покриття у дворах, міжквартальних проїздах, на тротуарах та дорогах.

Так, цими днями на транспортній розв’язці в межах вулиць Івана Мазепи–Дружби–Чумацька–дамба Тернопільського ставу працівники підрядної організації влаштовують нові дорожні знаки. На даному перехресті, зокрема, буде запроваджено нову схему організації дорожнього руху.

В межах поточного ремонту тривають роботи і з підготовки ремонтних карт на перетині вулиць Олени Теліги – За Рудкою.

На вул. Андрея Шептицького наразі виконується фрезерування асфальтобетону та влаштування щебенево-піщаної суміші.

На вул. Квітовій триває відновлення проїжджої частини. Найближчими днями тут заплановані роботи з фрезерування асфальтобетонного покриття.

Проводяться роботи й з відновлення тротуарного покриття на ділянці від вул. Олени Теліги до вул. Івана Котляревського, 24.

На зупинці громадського транспорту, що на вул. Антіна Манастирського, працівники підрядної організації виконують мощення посадкового майданчика та влаштування зелених зон.

Також у місті продовжуються ремонти дворів та міжквартальних проїздів за адресами: вул. Івана Мазепи, 1, вул. Іванни Блажкевич, 5, вул. Торговиця, 14-18, вул. Галицька, 41, вул. Олександра Смакули, 1, вул. Лесі Українки,29, пров. Цегельний, 1-Д.

 

Секретар Тернопільської міської ради спільно з працівниками Терцентру відвідали поранених військовослужбовців

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:09

29 серпня секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак та працівники Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення відвідали поранених військовослужбовців, що проходять лікування в одній із лікарень Тернополя, подякували за службу й самовідданий захист нашої держави та вручили символічні подарунки з нагоди Дня Незалежності України.

«Від усієї Тернопільської громади сердечно дякуємо і низько вклоняємося нашим захисникам і захисницям за мужність, героїзм і служіння Батьківщині, - наголосив Ігор Гірчак. - Висловлюю також щиру вдячність усім медикам, хто бореться за життя наших військових, а також волонтерам і тернополянам, хто продовжує підтримувати і надавати гуманітарну та військову допомогу нашим бійцям. Разом ми здолаємо московських окупантів та здобудемо омріяну перемогу!».

 

Українців на окупованих територіях просять терміново евакуюватися – ОК "Південь"

Понеділок, 29 серпня 2022, 13:52

ЕВАКУАЦІЯ, ФОТО З ТЕЛЕГРАМУ УЗ

Українців на тимчасово окупованих територіях, зокрема півдня, вкотре закликають терміново евакуюватися, адже "розвитой подій потужний та динамічний".

Джерело: очільниця об'єднаного пресцентру сил оборони півдня Наталія Гуменюк на брифінгу в медіацентрі "Україна" 29 серпня та заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський в Telegram

Деталі: За словами Гуменюк, "розвиток подій зараз дуже потужний, ситуація динамічно змінюється", тому мешканцям окупованих Росією територій варто евакуювати якнайшвидше або знайти укриття, де перечекати бої.

У Херсонській облраді також закликають українців перебувати якомога ближче до безпечних місць, зробити запаси їжі/води, перевірити аптечки. Якщо поряд розташуваний військовий об'єкт ворога, варто переїхати.

 

У Тернополі відбулася щорічна серпнева конференція педагогічних працівників

Понеділок, 29 серпня 2022, 13:43

29 серпня, напередодні нового навчального року, відбулася щорічна серпнева конференція освітян Тернопільської міської територіальної громади. Зважаючи на дію воєнного стану в Україні, захід проходив у режимі онлайн.

Взяв участь у конференції та подякував педагогічній спільноті за непосильну працю під час широкомасштабної агресії московії і допомогу армії та внутрішньо переміщеним особам з інших регіонів України і міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Традиційно, навчання у закладах загальної середньої освіти розпочнеться у День знань – 1 вересня. Тож уже за декілька днів українські діти сядуть за парти чи біля екранів гаджетів, щоб долучитися до навчального процесу. Найважливіше для нас всіх – це безпека наших учнів. Для цього проводилися активна робота щодо підготовки укриттів у школах, виділялися кошти з місцевого бюджету, - пояснив Сергій Надал. - Зaрaз склaдно прогнозувaти, як буде розвивaтися ситуaція дaлі, але можу скaзaти точно: у школах, які 1 вересня відкриють свої двері для діток, укриття відповідатимуть вимогам надзвичайників з електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації. Ймовірніше, цей навчальний рік буде найважчим за усі роки незалежності. Проте, завдяки нашим воїнам, діти подовжуватимуть вчитися».

Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України, впродовж нового 2022/2023 навчального року освітній процес у закладах освіти Тернопільської громади вирішено провадити максимально наближено до традиційного формату з урахуванням обмежень воєнного стану.

Додамо, за результатами опитування батьківської громадськості, 41% респондентів обрали очну форму навчання, 52,9% - змішану і 6,1% - проголосували за дистанційну форму навчання учнів. Головним фактором, який вплине на визначення форми навчання, буде рівень безпеки у Тернопільській громаді.

Нагадаємо, для організованого початку 2022/2023 навчального року тернопільські освітяни доклали чимало зусиль. Зокрема, впродовж липня-серпня в освітніх закладах Тернопільської громади активно тривала робота з підготовки укриттів для організації безпечного процесу навчання в умовах воєнного стану. І наразі практично усі тернопільські школи та заклади професійно-технічної освіти готові до проведення очного навчання.

 

У Тернополі відбулась акція пам’яті «Ціна Незалежності»

Понеділок, 29 серпня 2022, 13:43

29 серпня в Україні відзначають День пам’яті захисників, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. З цієї нагоди у тернопільському парку імені Тараса Шевченка відбулась акція пам’яті «Ціна Незалежності».

Світлу пам'ять полеглих за свободу нашої країни військовослужбовців вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної стели «Воїнам, загиблим за волю України».

«Понад вісім років ми ховаємо найкращих синів і дочок нашої країни. І сьогодні цвіт нашої нації знову на передовій, де ціною власного життя, кров'ю та потом захищають нашу державність та незалежність. І вони є справжніми Героями та прикладом для всіх. Вони немов жива стіна, яка стала щитом між добром і злом, між світлом і темрявою, між цивілізацією і розвитком та між мороком, темрявою і злом, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Сьогодні вкотре дякуємо матерям та батькам, за те що виховали справжніх патріотів. Чудово розуміємо, що словами не повернути дітей, чоловіків, батьків. Але хочемо, щоб ви знали та розуміли, вони є справжніми героями та прикладом для всіх. Колись нас виховували на прикладі упівців, січових стрільців, натомість прийдешнє покоління буде виховуватись на прикладі сучасних захисників. Ми завжди будемо вдячні їм за незалежність. Щиро зичу усім нам якомога швидшої перемоги, миру, спокою на усій території нашої країни».

Висловлюємо щирі співчуття сім’ям загиблих. Світла пам’ять і вічний спокій Героям.

Слава Україні!

 

Для школярів окупованого Маріуполя проведуть урок, де "навчатимуть любити РФ" – радник мера

Понеділок, 29 серпня 2022, 13:18

У школах тимчасово окупованого українського Маріуполя 12 вересня пройде окремий антиутопічний "урок"  "Разговор о важном".

Школярів навчатимуть "как надо Родину любить", повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

За його даними, дітям хочуть нав'язати пропаганду, якою Росія "годувала" своїх громадян і намагалася нав'язати світу від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, маріупольським школярам планують у звичній для РФ манері "пояснити", чому їхнє місто вирішили "визволити".

"Урок, де будуть навчати "как надо Родину любить", "чому російські бомби, що знищили життя маріупольських дітей – це добро", а також "чому розтрощене місто та тисячі загиблих, у тому числі дітей – це визволення", – наголошує Андрющенко.

Фото: gpointstudio/Depositphotos

Водночас для учнів 5-11 класів проведуть окремий "урок", присвячений війні, мета якого нібито:

"Пробудження інтересу до вивчення вітчизняної історії та культури, виховання громадянськості та патріотизму, формування та конкретизація поняття "Батьківщина", усвідомлення власного ставлення до неї; формування уявлення про культурну та історичну єдність російського народу та важливість його збереження".

Ще однією задекларованою метою псевдопросвітницького уроку є "формування громадянської ідентичності та гордості за свою країну".

"І все б нічого, але є логічне питання: до чого тут український Маріуполь?", – наголошує радник мера.

 За словами Андрющенка, першим батькам, які потрапили на "перекличку", уже повідомили про персональну відповідальність за участь дітей в "Разговорах о важном".

Нагадаємо, раніше Андрющенко повідомляв, що у Маріуполі окупанти залякують батьків і змушують віддавати дітей до місцевих шкіл.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Литва збудувала паркан на кордоні з Білоруссю для захисту від мігрантів

Понеділок, 29 серпня 2022, 13:03

Литва завершила будівництво огородження на кордоні з Білоруссю для захисту від нелегальної міграції.

Це підтвердила агентству BNS у понеділок компанія EPSO-G, яка реалізує проєкт, пише "Європейська правда".

На ділянках протяжністю близько 502 км встановлено фізичний бар’єр – огорожу та колючий дріт.

 "Цими вихідними команда підрядників, зібрана EPSO-G, встановила останні заплановані сегменти огорожі на кордоні з Білоруссю", -  повідомив агентству Антанас Бубнеліс, менеджер з комунікацій компанії.

Пізніше прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте повідомила, що спеціальна комісія підтвердила завершення робіт, хоча "є ще деякі речі для завершення документів". Тому комісія має провести ще одне засідання, щоб підтвердити формальне завершення проєкту.

Водночас вона підкреслила, що цей бар'єр не є "тим, що абсолютно може захистити державу від нелегальної міграції". Тому, за її словами, необхідно прискорити до кінця року заходи зі спостереження за кордоном

 Загальна протяжність кордону Литви з Білоруссю становить 679 км, понад 100 км кордону проходять по берегах річок і озер.

Побудувати загородження на кордоні вирішили після минулорічного напливу нелегальних мігрантів з Білорусі. Литва звинувачувала в організації хвилі мігрантів режим Лукашенка і назвала її гібридною атакою.

Останнім часом знову зросла кількість мігрантів, які намагаються перетнути литовський кордон.

У червні Польща збудувала 140-кілометрову стіну на кордоні з Білоруссю.

 

57 тисяч українських дітей планують піти до чеських шкіл у новому навчальному році

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:57

57 тисяч українських дітей записані до чеських шкіл у новому навчальному році.

Такі дані навів міністр освіти Чехії Володимир Балаш, пише "Європейська правда" із посиланням на Euractiv.

За оцінками, на початок червня на території Чехії перебувало 130 тисяч українських студентів та дітей. Проте досі неясно, скільки дітей почнуть відвідувати школу.

Місткість шкіл має бути достатньою у більшості місць у Чехії завдяки поправці до закону під назвою Lex Ukraine II, що дозволяє директорам створювати окремі класи.

Згідно зі статистикою Міністерства освіти, на 2021-2022 навчальний рік загалом зараховано близько 965 тисяч учнів початкової школи.

Минулого навчального року лише невелика частина українських дітей відвідувала заняття – 19% дітей було зараховано до дитячих садків, а 38% – до початкової школи.

Кількість українських біженців, які знайшли захист у Чехії, становить близько 400 тисяч людей.

 

Logitech покидає ринок Росії – ЗМІ

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:54

 
GETTY IMAGES

Швейцарська компанія Logitech, яка виробляє клавіатури, компʼютерні мишки та веб-камери йде з російського ринку.

Про це повідомляє CNews з посиланням на власні джерела.

Працівники російського представництва відпрацюють останній робочий день 31 серпня.

Logitech виробляє не лише клавіатури, миші, колонки, геймпади, джойстики та інше обладнання для геймерів, а й гарнітури та камери, необхідні для відеоконференцзвʼязку.

У Logitech не прокоментували інформацію про свій вихід з російського ринку. У квітні компанія призупинила постачання своєї продукції в Росію через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Нагадуємо:

Американська корпорація Dell повністю покидає російський ринок, компанія є одним з найбільших виробників комп’ютерів та найбільшим постачальником серверів у РФ.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Доцент з вишу Поплавського переправляв чоловіків за кордон як "польських студентів"

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:50

ФОТО ПРОКУРАТУРИ

У Києві викрили незаконну схему переправлення чоловіків через кордон під видом "польських студентів", силовики затримали доцента кафедри столичного вишу.

Джерело: Київська міська прокуратураполіція Києва, СБУ, співрозмовник УП в правоохоронних органах

Дослівно прокуратура: "За даними слідства, доцент кафедри одного з університетів, екснауковець НАН України організував схему переправлення за кордон осіб призовного віку як "польських студентів".

Підозрюваний обіцяв чоловікам, які мешкають у Києві та підлягають мобілізації, допомогу у виготовленні підроблених документів – запрошень на навчання, студентських квитків та довідок про навчання у вищому навчальному закладі Польщі. Вартість такої послуги він оцінював у 1500 євро з людини".

Деталі: За даними джерела УП, йдеться про співробітника Київського національного університету культури і мистецтв.

Правоохоронці зафіксували факти одержання ним коштів за 2 осіб. Під час передачі останнього траншу його затримали на території однієї із столичних АЗС.

 

Загальна сума одержаних ним коштів становить 3 000 євро.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого було вилучено документацію, банківські картки, комп’ютерну техніку та значну суму коштів.

З’ясувалося також, що 41-річний чоловік має судимість - за скоєння автопригоди - та наразі перебуває на випробувальному терміні.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 208 000 гривень.

Підозрюваному загрожує від семи до дев’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Також правоохоронці встановлюють інших осіб, які можуть бути причетні до злочинної діяльності.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Окупанти оголосили "евакуацію з робочих місць" у Новій Каховці

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:39

КАХОВСЬКА ГЕС, ФОТО З ВІКІПЕДІЇ

В окупованій Новій Каховці на Херсонщині 29 серпня оголосили "евакуацію з робочих місць".

Джерело: ТАСС

Деталі: Окупанти заявляють, що Збройні сили України завдають ударів по місту, у тому числі з реактивних систем залпового вогню HIMARS.

За словами так званого "мера" Нової Каховки, обстрілюють територію ГЕС. Мешканці міста перебувають у бомбосховищах, не припиняє працювати сигнал повітряної тривоги.

Нагадаємо:

  • 29 серпня оперативне командування "Південь" підтвердила, що українські війська прорвали першу лінію оборони росіян у Херсонській області.
  • Збройні сили України 29 серпня завдали удару по Бериславському машинобудівному заводу на Херсонщині, куди окупанти стягнули техніку та живу силу.
 

Абітурієнти отримали рекомендації до зарахування на бюджет: терміни подачі документів

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:04

В особистих кабінетах вступників з'явились рекомендації до зарахування на бюджетну форму навчання до вишів.

Ті, хто не отримав цієї рекомендації, автоматично братимуть участь у конкурсі на контракт.

Про це повідомив Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

Він зазначив, що цьогоріч є 67 тисяч бюджетних місць для бакалаврів. На розподіл вплинуло державне та регіональне замовлення.

Фото: AntonioGuillemF / Depositphotos

"Рекомендація надається лише на одне бюджетне місце, за однією заявою.

Для зарахування на бюджет такі вступники мають до 18-ї години 2 вересня подати документи до університетів", – розповів Сергій Шкарлет.

Зарахування на бюджет відбудеться 5 вересня.

До 19 вересня на бюджетні місця переведуть тих абітурієнтів, які підпадали під контрактну форму, але місця за державним та регіональним замовленням лишаться вільними.

У МОН оприлюднили список документів для подачі на бюджет:

  • копія документа, що посвідчує особу;
  • копія військово-облікового документа (крім випадків, передбачених законодавством);
  • 4 кольорові фото 3Х4;
  • підписана Приймальною комісією роздрукована заява на вступ (для тих вступників, які подавали заяви через електронний кабінет);
  • інші документи, що передбачені Правилами прийому конкретного закладу.

Подати документи можна онлайн, надіславши копії. Їх треба завірити електронним підписом.

Також треба написати власноруч та підписати відповідну заяву на вступ. Для цього електронному кабінеті в меню "Подані заяви" необхідно виділити заяву зі статусом "Рекомендовано до зарахування за кошти державного (регіонального) бюджету" та обрати дію "Друк електронної заяви".

Оригінали паперових документів необхідно подати впродовж 3 місяців від початку навчання.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Міський голова нагородив почесними відзнаками представників польських міст Плонськ, Єлєня Гура та Хожув

Понеділок, 29 серпня 2022, 11:54

Незважаючи на військові дії в Україні, 28 серпня з нагоди відзначення Дня міста у Тернопіль традиційно прибули наші польські партнери з Плонська, Єлєня Гури та Хожува.

Під час візиту представники іноземної делегації поспілкувалися з міським головою Сергієм Надалом про подальшу співпрацю між містами та розвиток і процвітання Тернополя у найближчий період.

За всебічну підтримку міста з перших днів повномасштабної війни, надання неодноразової гуманітарної допомоги та прихистка тисячам біженців з України на території Польщі Сергій Надал нагородив високоповажних представників міст-партнерів та міст-побратимів почесними відзнаками міського голови.

«Сьогодні ми нагороджуємо наших іноземних партнерів, наших друзів з Польщі. Коли розпочалася війна, перші, від кого ми отримали дзвінки про підтримку і перші гуманітарні вантажі, які приїхали в Тернопіль, -  були від наших міст-партнерів з Польщі, - наголосив Сергій Надал. – А сьогодні, попри війну в Україні, друзі з Плонська, Хожува, Єлєна Гура приїхали підтримати нас. Ми обговорюємо з ними те, як далі допомагати і працювати на розвиток міста та країни. Ми всі разом працюємо заради перемоги».

Нагороди будуть також відправлені у європейські міста, які до сьогодні активно допомагають нашому місту та Україні. Серед них: Хожув, Ельблонг, Радом, Суленцінський повіт, Сувалки, Краків, Таураге, Париж, Канни, Брудмарк.

Нагадаємо, в рамках реалізації проєкту «Пізнаймо один одного – українці в Сувалках, поляки в Тернополі», що фінансується Європейським Союзом за Програмою транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020», 27 серпня за участі міського голови в Українському Домі пройшли також Дні польської культури.

 

До відома сільгоспвиробників Тернопільської міської територіальної громади

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:14

12 серпня 2022 року Міністерство аграрної політики та продовольства України відкрило для реєстрації єдину онлайн платформу для підтримки агровиробників – Державний аграрний реєстр або ДАР. Доступ до ДАР: www.dar.gov.ua.

Виробники сільськогосподарської продукції, зареєстровані в ДАР, зможуть подати заявку на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, а також технічної та гуманітарної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів.

Підтримкою зможуть скористатися агровиробники, які обробляють від 1 до 120 га  сільськогосподарських угідь або які утримують від 3 до 100 корів. Безповоротна допомога в розмірі 3100 грн виплачуватиметься за один гектар сільськогосподарських угідь (але не більше 372 тис. грн), а також 5300 грн за вирощену дійну корову (але не більше 530 тис. грн)

Детальніша інформація за посиланням https://bit.ly/3peljjn.

 

Пожежа у Тернополі: в автомобілі загорілося сміття (ФОТО)

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:11

Пожежа у Тернополі: в автомобілі загорілося сміття (ФОТО)
У Тернополі пожежа охопила сміття у знищеному автомобілі.

Полум’я спалахнуло близько 11 години 27 серпня на вулиці Стуса.

За словами рятувальників, загорілося сміття в кузові знищеного автомобіля MERCEDES-BENZ REX на площі 5 м кв.

Причина виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюються.

Вогонь ліквідували пожежники 3 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Тернопільській області.

 

avto_poz12.jpg

avto_poz123.jpg

avto_poz1234.jpg

 

Учасники скандальної ходи московського патріархату не затримались в Почаївській лаврі: "Мали іншу мету"

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:08

Учасники скандальної ходи московського патріархату не затримались в Почаївській лаврі: "Мали іншу мету"
Значна частина учасників хресної дороги московського патріархату, не дочекавшись свята Успіння Богородиці, повернулись додому.

Про це розповів у "Фейсбуці" священник ПЦУ Віктор Мартиненко. За його словами, вони не залишились, бо вочевидь мали іншу мету.

"Кажуть люди з Почаїва, що значна частина "крєстоходцев", які з банерами та портретами царя прийшли позавчора у святу Лавру, не дочекавшись Успіння поверталися додому. Що ж "подвиг" звершено, картинку створено – і квітка", – написав отець.

Священник вважає, що російська релігія з кожним днем дедалі більше віддаляється від християнства та перетворюється на секту.

"Нинішні багатотисячні марші з банерами, кричалками та портретами царів – підміна і доволі сумнівна духовна практика", – додав Віктор Мартиненко.

Нагадаємо, що багатотисячна хода представників МП прямувала з Кам'янця-Подільського до Почаївської Лаври на Тернопіллі. Пройшов захід з численними скандалами, адже більшість мешканців краю переконані, що основною метою цієї події була підтримка так званого "руского міра". У багатьох містах та селах не хотіли пропускати колону, подекуди дійшло до бійок. В одній із сутичок постраждав ветеран українсько-російської війни.

 

Вчора на Кременеччині потонув чоловік – тіло шукають досі

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:07

Вчора на Кременеччині потонув чоловік – тіло шукають досі
На Тернопільщині – чергова смерть на воді.

Нещасний випадок стався на Кременеччині у селі Великі Бережці.

Інформація про те, що в місцевому ставі під час купання потонув чоловік, надійшла до Служби порятунку 28 серпня.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, пошукові роботи на поверхні води результатів не дали. Сьогодні їх продовжать із залученням водолазів.

Нагадаємо, за словами рятувальників, найпоширенішою причиною нещасних випадків є недотримання елементарних правил безпечної поведінки на водних об’єктах: купання в нетверезому стані, відпочинок в необладнаних для цього місцях, необережність при риболовлі. Діти найчастіше потрапляють в біду, коли перебувають без нагляду дорослих.

 

Сусідню з Тернопіллям область обстріляли ракетами: постраждали 30 будівель

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:06

Сусідню з Тернопіллям область обстріляли ракетами: постраждали 30 будівель
Ввечері 28 серпня, під час повітряної тривоги, на Рівненщині пролунали декілька вибухів.

Як повідомив голова місцевої ОВА Віталій Коваль, окупанти вдарили чотирма ракетами по військовому об'єкту у місті Сарни.

Ударною хвилею пошкоджено 30 будівель: приватні будинки та місцева районна лікарня.

На щастя, за словами керівника військової адміністрації, минулося без людських жертв.

На місці працюють представники силових відомств та ДСНС.

 

Росіяни приготували 10 хімлабораторій, щоб рятуватись від наслідків аварії на ЗАЕС – мер

П'ятниця, 26 серпня 2022, 13:52

Окупанти завезли до Мелітополя 10 хімічних лабораторій для порятунку від радіації свого військового керівництва у разі аварії на Запорізькій АЕС.

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров у коментарі каналу "Апостроф"

Деталі: За словами міського голови, йому стало відомо, що за допомогою цих хімлабораторій росіяни планують рятувати своїх офіцерів та генералів у разі радіаційних викидів на ЗАЕС.

Як повідомив Федоров, зараз лабораторії розташовані на території одного з лікарняних закладів міста.

На його думку, це чергове підтвердження готовності Росії вчинити акт ядерного тероризму, спровокувавши на захопленій Запорізькій АЕС аварію з викидом радіації.

  • У четвер 25 серпня внаслідок дій окупантів вперше в історії сталося повне відключення Запорізької атомної електростанції від енергомережі.
  • Супутник зафіксував лісові пожежі поблизу ЗАЕС в окупованому Росією Енергодарі.
 

Частка жінок в українському IT за останні десять років зросла в три рази – дослідження

П'ятниця, 26 серпня 2022, 13:35

За останні 10 років частка жінок в українському IT зросла в 3 рази й станом на серпень 2022 року становить 24%.

Про це свідчить внутрішнє дослідження GlobalLogic, яке компанія провела до Дня рівності жінок.

При цьому, третину керівних посад в індустрії посідають жінки.

"Згідно з даними GlobalLogic, з компанією в Україні співпрацює 1769 жінок, це становить понад чверть всіх спеціалістів. Середній вік спеціалісток - 33 роки, однак серед IT-фахівців зустрічаються й жінки у віці старше 60 років.

96% опитаних компанією IT-спеціалісток впевнені, що професіоналізм не має статі. Всі вони почуваються рівними з чоловіками та щасливі рухати технологічний прогрес. Лише 4% жінок називають IT-індустрію складною через навантаження та виклики", - йдеться у повідомленні.

81% жінок в IT-сфері мають технічні спеціальності.

Зазнчається, що переважна більшість респонденток починала свій шлях в індустрії з trainee чи junior позиції, однак зараз має професійний рівень senior, lead або навіть AVP (молодша віце президентка).

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

 

Dell повністю йде з російського ринку – ЗМІ

П'ятниця, 26 серпня 2022, 13:34

 
BUDRUL CHUKRUT/SOPA IMAGES/LIGHTROCKET VIA GETTY IMAGES

Американська корпорація Dell повністю покидає російський ринок, компанія є одним з найбільших виробників комп’ютерів та найбільшим постачальником серверів у РФ.

Про це повідомляє CNews з посиланням на власні джерела.

Дистриб’ютор розповів, що компанія скорочує весь персонал у Росії. Інше джерело поділилось, що персоналу виплатять до 8 окладів при звільненні.

Скорочення торкнеться відділів продажу, маркетингу та технічних фахівців. За оцінкою джерела, в російському представництві компанії працюють близько 50 осіб.

Також з компанії "за згодою сторін" звільнять близько 400 розробників програмного забезпечення. Співробітникам дозволять безкоштовно забрати техніку та залишать медичну страховку до кінця року.

Компанія планувала розвивати центр розробок у Санкт-Петербурзі, але наразі розвиває такий центр у Польщі.

Однак релокуватись до Польщі компанія не запропонувала жодному зі співробітників російського представництва.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

14 країн назвали вулиці і площі на честь України – МЗС

П'ятниця, 26 серпня 2022, 13:33

ФОТО МЗС

Близько 20 вулиць і площ у 14 країнах світу перейменували чи назвали на честь України на знак солідарності з державою, яка стримує російську агресію.

Джерело: Міністерство закордонних справ України у Facebook

Дослівно МЗС: "На сьогодні в рамках кампанії "Ukraine Street" на знак солідарності з Україною перейменували чи назвали на честь нашої країни близько 20 вулиць і площ у 14 країнах світу. Це Чехія, Польща, Литва, Латвія, Албанія, Словаччина, Норвегія, Канада, Угорщина, Естонія, Швеція, Франція, Ісландія, Люксембург, США".

 
ФОТО МЗС

Деталі: Зазначається, що в Чехії, Литві, Латвії, Албанії, Норвегії та Канаді українські назви отримали вулиці та площі, на яких знаходяться дипломатичні установи Росії.

 
ФОТО МЗС

А до Дня Незалежності України на карті світу стало більше одразу на дві українс ькі назви. У Люксембурзі з’явився "Київський Бульвар", а в Нью-Йорку перехрестя Брайтон Біч Авеню та Коні Айленд Авеню в Брукліні перейменували на "Український шлях".

МЗС подякувало світу за підтримку України.


 

ЗАЕС знову виробляє електроенергію для потреб України

П'ятниця, 26 серпня 2022, 11:33

Запорізька АЕС знову виробляє електроенергію в українську мережу – один із зупинених у четвер енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі і наразі триває набір потужності.

Про це повідомила пресслужба Енергоатома.

Енергоблок було підʼєднано у пʼятницю, 26 серпня 2022 року, о 14:04.

Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки немає.

 

Кермувальник понесе відповідальність за надання неправомірної вигоди

П'ятниця, 26 серпня 2022, 10:27

Порушив правила дорожнього руху, а з метою уникнення відповідальності, запропонував правоохоронцям неправомірну вигоду мешканець Чернівецької області.

Транспортний засіб  за порушення правил дорожнього руху поліцейські зупинили  на дорозі в Чортівському районі та зафіксували, що водій керував авто у нетверезому стані. Під час складання адміністративного матеріалу за ст.130 КУпАП порушник пропонував поліцейським неправомірну вигоду в сумі 100 євро. Чоловіка попередили про кримінальну відповідальність, однак він все ж намагався відкупитися.

На місце викликали слідчих. За фактом злочину  відкрито кримінальне провадження за ч.1ст.369 (пропозиція хабара службовій особі) ККУ. Винуватцю загрожує штраф, обмеження або позбавлення волі на термін до чотирьох років.  Понесе кермувальник і адміністративну відповідальність.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Державні службовці ГУНП Тернопільщини підвищують кваліфікацію .

П'ятниця, 26 серпня 2022, 10:26

«Ефективні способи поведінки у кризовій ситуації» - основна мета навчання для державних службовців Нацполіції краю. Працівники отримають знання з активізації професійного самовдосконалення та набудуть психологічні навички.

Навчання проходять у рамках про співробітництво між Західноукраїнським національним університетом та Головним управлінням Національної поліції в Тернопільській області.

Директорка школи професійного розвитку «АКМЕ» навчально-наукового інституту комунікацій Марія Бригадир розповіла, що в межах програми слухачі матимуть змогу отримати знання та засвоїти нові практичні навички про кризові ситуації, копінг-стратегії поведінки, різновиди стресу, першу психологічну допомогу в надзвичайних ситуації та способи їх подолання.

Після завершення навчання студенти-службовці отримають відповідні сертифікати.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

31-річному жителю Чортківського району загрожує відповідальність за шахрайські дії

П'ятниця, 26 серпня 2022, 10:23

Зловмисник під приводом зателефонувати видурив у тернополянина мобільний телефон.

До співробітників Тернопільського  районного управління поліції звернувся житель обласного центру і повідомив про те, що незнайомий чоловік у парку "Здоров’я" видурив у нього смартфон. Зловмисник попросив гаджет, щоб зателефонувати, та щойно чужа річ опинилася в його  руках – накивав п’ятами.

Поліцейські встановили особу зловмисника – ним виявився житель одного з сіл Чортківського району, 1991 року народження. До слова зловмисник уже неодноразово мав проблеми із законом через майнові злочини.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу. Поліцейські перевіряють, чи не причетний зловмисник до інших злочинів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

41-річного тернополянина поліцейські затримали за замах на вбивство

П'ятниця, 26 серпня 2022, 10:21

Зловмисник ножем вдарив у груди 31-річного сусіда. Потерпілий у важкому стані – в реанімації.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції надійшло повідомлення від жителів однієї з багатоповерхівок по вулиці Іванни Блажкевич у Тернополі про те, що в ході конфлікту один сусід наніс ножове поранення іншому.

Виїхавши на місце події, поліцейські встановили, що 41-річний тернополянин, будучи у стані алкогольного сп’яніння, заподіяв ножове проникаюче поранення грудної клітки  31-річному сусідові. Конфлікт між чоловіками стався через те, що дружина зловмисника, котра теж була нетвереза, вийшовши на балкон випалити цигарку-другу почала сваритися з сусідами поверхом вище. Старші люди зробили зауваження жінці, аби та не травила їх цигарковим димом, - тоді нетверезе подружжя накинулося з нецензурною лайкою на старших людей. 31-річний чоловік, котрий перебував на вулиці, став заступатися за літніх людей, у результаті сам опинився в епіцентрі конфлікту.

Зі слів очевидців, щойно потерпілий піднявся на поверх, аби з’ясувати стосунки з нетверезим сусідом, той вибіг з квартири з ножем у руці і завдав удару.

31-річного тернополянина у важкому стані госпіталізували до реанімаційного відділення медичного закладу. Нападника поліцейські затримали в порядку статті 208 Кримінально-процесуального кодексу. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 15, частиною 1 статті 115 (закінчений замах на вбивство) Кримінального кодексу. Вирішується питання про оголошення підозри та обрання запобіжного заходу.


 

Жителька Тернопільщини втратила 12 000 гривень

П'ятниця, 26 серпня 2022, 10:20

Правоохоронці Тернопільщини продовжують документувати факти шахрайств пов’язаних з привласненням грошових коштів з чужих банківських рахунків. 50-річна заявниця намагалася оформити фінансову підтримку від міжнародних організацій, а потрапила в шахрайську пастку.

Аферисти створюють різноманітні сайти з інформацією про виплату матеріальної допомоги. В повідомленні шахраї вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

В таких випадках аферисти використовують фішинг. Громадяни, вказуючи конфіденційні дані та автоматично передають їх шахраям. Володіючи такими даними зловмисники без труднощів привласнюються гроші.

Від такої афери й потерпіла жителька Борщівщини. З її банківського рахунку зникло 12000 гривень. За даним фактом слідчі територіального підрозділу поліції  відкрили кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Кіберполіцейські вкотре закликають громадян бути пильними та радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту - один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не потрібно вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

На вулицях Тернополя продовжуються локальні поточні ремонти дорожнього покриття

П'ятниця, 26 серпня 2022, 09:42

Завдяки сприятливим погодним умовам цими днями працівники підрядних організацій продовжують виконувати у Тернополі локальні поточні ремонти дорожнього покриття, відновлювати покриття у міжквартальних проїздах, на прибудинкових територіях та тротуарах.

Так, на перетині вулиць Івана Мазепи–Дружби–Чумацька–дамба Тернопільського ставу тривають роботи з фрезерування та асфальтування  раніше підготовлених ремонтних карт. На цій ділянці після завершення усіх робіт буде запроваджено нову схему організації дорожнього руху.

В межах виконання поточного ремонту дорожнього покриття, проводиться підготовка ремонтних карт та асфальтування й на вул. 15 Квітня.

На вул. Андрея Шептицького завершуються роботи з відновлення підходів до автомобільного моста через р. Серет, де сьогодні наносять гідроізоляцію монолітної розподільчої плити.

Окрім того, у місті триває влаштування котловану дощового колектора на вул. Галицькій і транспортній розв’язці вулиць Збаразька – Галицька – Вояків дивізії «Галичина» – Бродівська.

На зупинці громадського транспорту, що на вул. Антіна Манастирського, проводиться відновлення елементів благоустрою, зокрема триває влаштування посадкового майданчика фігурними елементами мощення.

На ділянці від вул. Олени Теліги до вул. Івана Котляревського, 24 тривають роботи з відновлення покриття тротуару, де наразі підрядники демонтували старі бордюри та влаштовують нові.

Паралельно у Тернополі триває ремонт дворів та міжквартальних проїздів за адресами: вул. Івана Мазепи, 1; вул. Іванни Блажкевич, 5; вул. Торговиця, 14–18; вул. Галицька, 41; вул. Олександра Смакули, 1; вул. Лесі Українки, 29.

 

Повітряна тривога у День Незалежності лунала 189 разів і сягала 14 годин

Четвер, 25 серпня 2022, 10:39

Повітряна тривога у День Незалежності України сумарно була оголошена 189 разів і тривала від 3-х до 14-ти годин у різних регіонах.

Джерело: два Telegram-канали "Карта повітряних тривог"

Деталі: Повітряні тривоги 24 серпня лунали від 6 разів у західних областях України до 12-ти у Полтавській і Кіровоградській областях. У Києві сигнал тривоги у День Незалежності вмикався 7 разів.

Кількість та тривалість повітряних тривог за 24.08.2022
Кількість та тривалість повітряних тривог за 24.08.2022

За тривалістю найдовші тривоги були у Запорізькій (14 годин), Дніпропетровській (13 годин) та Харківській (11 годин) областях. У Луганській області повітряна тривога без упину.

Тривалість та кількість сигналів тривог за 24.08.2022
Тривалість та кількість сигналів тривог за 24.08.2022

Також були повідомлення про фейкові замінування об'єктів інфраструктури у Вінниці, Рівному, Львові, Хмельницькому й Києві.

Водночас, повідомляється, що 24 серпня були вибухи на окупованих росіянами територіях:

  • Токмак, Запорізька область (склад боєприпасів росіян);
  • Ровеньки, Луганщина (база окупантів);
  • Каховський район, Херсонщина (база російських військових);
  • Чаплинка, Херсонщина (склад боєприпасів та база окупантів);
  • Бериславський район, Херсонщина (інформація уточнюється).
  • ОЛЕНА РОЩІНА
 

Під Мелітополем підірвали штаб із підготовки "референдуму" – ЗМІ

Четвер, 25 серпня 2022, 10:28

Вночі 25 серпня під Мелітополем сили опору підірвали штаб із підготовки до псевдореферендуму.

ДжерелоРІА Мелітополь

Деталі: За інформацією видання, вибух пролунав у селищі Приазовське Мелітопольського району приблизно о 1:30 ночі.

Повідомляється, що у будівлі штабу з підготовки до псевдореферендуму також розташовувався пункт видачі російських паспортів.

За даними видання, це викликало паніку у колаборантів, оскільки вони зрозуміли, що оформляти паспорти та готується до референдуму небезпечно для життя.

Наразі на місці події чергують військові поліцейські – до будівлі нікого не підпускають.

ІРИНА БАЛАЧУК 

 

Понад 300 мільйонів сина Януковича передали на потребу ЗСУ

Четвер, 25 серпня 2022, 10:13

Суд передав понад 300 мільйонів гривень коштів арештованих коштів ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку" сина президента-втікача Віктора Януковича Збройним силам України.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Власником 100% акцій банку з 2011 року був старший син колишнього президента.

"Працівники банку намагались приховати походження готівкових коштів цієї фінустанови. Адже гроші не мають законного джерела походження. Тож банківські робітники, за допомогою фінансових операцій легалізовували доходи, які були отримані злочинним шляхом", – йдеться в повідомленні.

Під час досудового розслідування прокурори Офісу Генерального прокурора наклали арешт на грошові кошти службових осіб "Всеукраїнського банку розвитку" та безпосередньо кошти сина експрезидента.

Потім судовими рішеннями ці гроші були передані АРМА. Наразі суд постановив відправити зазначені кошти Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України.

В результаті 304 мільйона гривень зараховані на спеціальний рахунок для забезпечення обороноздатності України.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Кременецькі поліцейські оголосили підозру жителю райцентру за незаконний збут зброї © Офіційний сайт Національної поліції.

Четвер, 25 серпня 2022, 10:12

Зловмисник за тисячу гривень намагався реалізувати револьвер. Був затриманий працівниками поліції в порядку статті 208 КПК.

Співробітники Кременецького відділу поліції отримали оперативну інформацію про те, що раніше судимий житель райцентру має намір збути вогнепальну зброю.

Проведеними заходами працівників сектору кримінальної поліції під процесуальним керівництвом кременецької окружної прокуратури затримали 40-річного зловмисника, котрий за тисячу гривень намагався продати предмет, ззовні схожий на пістолет типу «револьвер» невідомого калібру, без маркування та надписів на ньому.

Зброю поліцейські вилучили та направили на експертизу. За попереднім висновком експерта, револьвер є вогнепальною зброєю, придатною до використання.

Кременчанину оголошено підозру за частиною 1 статті 263 (незаконний збут вогнепальної зброї) Кримінального кодексу. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Слідчі тернопільської поліції повідомили про підозру організаторам та учасникам злочинної організації наркоторговців

Четвер, 25 серпня 2022, 10:11

За процесуального керівництва обласної прокуратури слідчі Головного управління Національного поліції Тернопільщини  повідомили про підозру двом організаторам та вісьмом учасникам злочинної організації, що реалізовували через телеграм-канали та віртуальні магазини наркотики й психотропні речовини в особливо великих розмірах. Зловмисників звинувачено у легалізації майна, отриманого злочинним шляхом – частина 2 статті 209; створенні, керівництві та участі у злочинній організації -  частини 1,2 статті 255; використанні коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів – частина 2 статті 306; незаконному виробництві, виготовленні, придбанні, зберіганні, перевезенні, пересиланні та збуті наркотичних засобів, психотропних речовин - частина 3 статті 307. Також у порушенні статей 27 (частина 3) – види співучасників та 28 (частина 4) - вчинення кримінального правопорушення  злочинною організацією Кримінального кодексу України.

На початку квітня цього року оперативники управлінь боротьби з наркозлочинністю Тернопільщини та Хмельниччини викрили злочинну діяльність групи осіб, що займалися реалізацією наркотиків та психотропних речовин через телеграм-канали та віртуальні магазини.

Незаконний бізнес разом зі своєю співмешканкою організував житель Хмельниччини. Чоловік створив два інтренет-магазини через які реалізовував заборонений товар. Спочатку займався протиправним лише з подругою, але згодом розширив діяльність: створив ще два віртуальні магазини та залучив до роботи загалом 16 чоловіків та жінок.

На «бізнесмена» у злочинній організації працювало сім гуртових розповсюджувачів наркотиків та маркетолог, а також 8 «закладників», які не були членами злочинної організації.

Клієнтами «підприємців» були жителі Тернопільської, Хмельницької, Львівської та Івано-Франківської областей. Серед асортименту продавців були фактично всі види заборонених речовин.

Оперативники провели одночасно 20 санкціонованих обшуків за місцями проживання фігурантів, а також в їхніх автомобілях. Було виявлено та вилучено наркотиків на понад мільйон гривень, а також 600 тисяч гривень та 2 000 американських доларів готівкою.

У ході досудового розслідування було встановлено, що шість з половиною  мільйонів гривень, отриманих від обігу наркотиків та психотропів, «відмивалися» через банківські операції та частково використовувались для продовження злочинної діяльності, яку у час війни наркоторговці активізували.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Досудове розслідування триває.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Правоохоронці Тернопільщини отримали відзнаки

Четвер, 25 серпня 2022, 10:08

За сумлінне виконання службових обов’язків та  з нагоди відзначення 31-ї річниці Незалежності України  дванадцять поліцейських Тернопільщини отримали відзнаки.

Грамоти та подяки від голови Тернопільської ОВА та Обласної ради спецпризначенням РПОП, РПСПОП «Тернопіль» та КОРД вручив очільник Нацполіції краю Олександр Богомол. Генерал поліції відзначив  листами подяками й поліцейських управління превентивної діяльності, слідчого управління та управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування.

Керівник  побажав підлеглим у цей нелегкий для країни час з гордістю нести звання поліцейського.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Старий радянський літак «МІГ-17» продадуть на електронному аукціоні, а за виручені кошти куплять дрони

Четвер, 25 серпня 2022, 10:06

24 серпня на електронному майданчику «Prozorro» оголошено аукціон про продаж корпусу радянського літака «МІГ-17» без силової установки та без навісного обладнання.

Літак раніше розміщувався на просп. Степана Бандери при вході у парк Національного Відродження.

Стартова ціна лота становить 245 376 грн.

Долучитись до участі в торгах онлайн можна на платформі Ubiz  за посиланням.

Нагадаємо, 22 серпня на засіданні сесії міської ради прийнято рішення продати корпус радянського літака «МІГ-17», а за отримані кошти – придбати армію дронів для ЗСУ.

Довідка. Корпус літака МіГ-17 без силової установки та без навісного обладнання МіГ-17 (за класифікацією НАТО: Fresco)  – радянський реактивний винищувач періоду Холодної війни. Стояв на озброєнні країн Варшавського договору, Китаю та інших держав. Перший політ прототипу відбувся 14 січня 1950 року. Державні випробування проходили у 1951 р.

 

Якою буде погода на День Незалежності – прогноз

Середа, 24 серпня 2022, 08:20

Якою буде погода на День Незалежності – прогноз
24 серпня, на День Незалежності, в Україні буде сонячно та спекотно.

Як повідомила у Facebook синоптик Наталка Діденко, температура повітря протягом дня коливатиметься в межах 28-33 градусів.

Свіжіше буде в Карпатах, спекотніше – на крайньому сході.

Щодо опадів, то, каже метеоролог,  ймовірність локальних невеликих дощів є лише у гірських регіонах.

"Особливо важливим зараз є напрямок вітру, бо імла з південного сходу охопила багато наших областей. Він залишається південно-східним, східним, тому й імла ще триватиме. Лякатися не варто, таке явище для України – не аномалія. Влітку особливо, коли сухо, сонячно і певний вітер – таке буває", – зазначила синоптик.

У східних областях України та на південному сході пориви вітру досягатимуть 15-20 метрів за секунду.

Нагадаємо, що Департамент цивільного захисту населення разом з пожежниками та гідрометеорологами відпрацювали усі версії можливих причин задимлення у Тернопільській області.

За інформацією гідрометеорологічного центру, явище, що спостерігалося – це імла, яка може бути спричинена проведенням сільськогосподарських робіт на території центральних та південних регіонів України.

 

ДБР розслідує перетин кордону "батальйоном Монако": у списку понад 80 осіб

П'ятниця, 19 серпня 2022, 10:58

ЛАЗУРОВЕ УЗБЕРЕЖЖЯ, ДЕ ПЕРЕСИДЖУЮТЬ ВІЙНУ НАРДЕПИ ВР. СКРИНШОТ З ВІДЕО УП

"Українська правда" отримала список фігурантів розслідування ДБР стосовно "Батальйону Монако" – у ньому понад 80 осіб.

Джерело: співрозмовники УП у правоохоронних органах

Деталі: Провадження відкрите 17 серпня за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 332 ККУ а саме "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України".

У рамках розслідування фігурантів перевірятимуть на предмет організації незаконного переправлення через кордон та використання службового становища для незаконного переправлення через кордон.

У списку є народні депутати та члени їх родин. А також інші герої та власники автомобілів з матеріалу "Батальйон Монако", який "Українська правда" опублікувала 2 дні тому.

Список фігурантів розслідування ДБР:

  1. Абрамович Ігор Олександрович
  2. Абрамович Олена Анатоліївна
  3. Столар Михайло Леонідович
  4. Столар Вадим Михайлович
  5. Суркіс Ігор Рахмільович
  6. Пузанов Олександр Геннадійович
  7. Вязмікін Сергій Анатолійович
  8. Вязмікіна Оксана Олександрівна
  9. Єрмолаєв Вадим Володимирович
  10. Мосцевий Олексій Олександрович
  11. Мосцева (Порицька) Руслана Олександрівна
  12. Карпюк Артур Теофілович
  13. Головешко Петро Іванович
  14. Вафін Вадим Олександрович
  15. Мельничук Наталя Миколаївна
  16. Шарфіов Тимур Юсуб Огли
  17. Гольдштейн Юрій Олександрович
  18. Сахарова (Пащенко) Іванна Валеріївна
  19. Ядловський Микола Володимирович
  20. Котілевська Олеся Іванівна
  21. Бойко Олексій Григорович
  22. Скоробагач Володимир Іванович
  23. Скоробогач Марія Володимирівна
  24. Скоробагач Лілія Федорівна
  25. Грицак Юрій Петрович
  26. Дегтяр Наталія Геннадіївна
  27. Дегтяр Катерина Володимирівна
  28. Марцинюк Євгеній Олександрович
  29. Лаурінаічуте Яна Андріївна
  30. Божик Василь Васильович
  31. Тітаренко Олег Миколайович
  32. Ковальова Наталія Олександрівна
  33. Ковальов Олександр Михайлович
  34. Коваленко Наталія Вікторівна
  35. Мінакова Яна Георгіївна
  36. Мінакова Альона Андріївна
  37. Лученко Валентина Миколаївна
  38. Марчук Ірина Олександрівна
  39. Табалов Сергій Олександрович
  40. Табалов Андрій Олександрович
  41. Табалова Ксенія Вікторівна
  42. Цимбалова Хелена Федорівна
  43. Вінниченко Анна Олександрівна
  44. Назаренко Владислав Сергійович
  45. Назаренко Сергій Леонідович
  46. Величко Юрій Васильович
  47. Шевченко Сергій Ігорович
  48. Вернудін Олег Іванович
  49. Тищенко Олена Олександрівна
  50. Дев’ятов Денис Олексійович
  51. Астапов Андрій Юрійович
  52. Астапова Наталя Сергіївна
  53. Барабаш Дмитро Вікторович
  54. Станевічус Аліна Едгарівна
  55. Храмцов Олександр Володимирович
  56. Калівошко Едуард Михайлович
  57. Бородуліна Юлія Олегівна
  58. Андріканич Крістіна Іванівна
  59. Боярчук Ігор Степанович
  60. Данилів Борис Васильович
  61. Веретенніков Віталій Сергійович
  62. Рудь Микола Володимирович
  63. Рабенко Ганна Юріївна
  64. Глоба Анатолій Михайлович
  65. Афоніна Ганна Рубінівна
  66. Олександров Дмитро Андрійович
  67. Олександров Андрій Миколайович
  68. Губан Сергій Миколайович
  69. Ковтун Вікторія Віталіївна
  70. Оксаметна Валерія Геннадіївна
  71. Хомутиннік Юрій Юрійович
  72. Хомутиннік Віталій Юрійович
  73. Чернець Юрій Петрович
  74. Назарко Роксоляна Олегівна
  75. Мацюк Юлія Олегівна
  76. Цимбалова Ірина Анатоліївна
  77. Щербановський Андрій Анатолійович
  78. Шевченко Валентина Олександрівна
  79. Шевченко Оксана Миколаївна
  80. Баран Сергій Васильович
  81. Олексієнко Віталій Федорович
  82. Мухалов Андрій Сергійович
  83. Ейдельнант Андрій Юрійович
  84. Завадська Наталія Андріївна

Передісторія:


  • 17 серпня "Українська правда" оприлюднила розслідування щодо українських VIP-біженців у Монако, Монте-Карло та Ніцці.
  • В ньому йдеться про олігархів та бізнесменів, які облюбували Лазурове узбережжя протягом повномасштабної війни України з РФ. Зокрема, про нардепів Вадима Столара, Ігоря Абрамовича та Григорія Суркіса, які виїхали з країни і упродовж майже 6 місяців не брали участі у засіданнях ВР.
  • Після цього головний редактор "Української правди" Севгіль Мусаєва закликала позбавити мандатів VIP-біженців з парламенту.
  • Державне бюро розслідувань повідомило, що вивчає законність перетину державного кордону військовозобов’язаними громадянами України під час війни з Росією.
  • 18 серпня народний депутат від Слуги народу Мар’яна Безугла подала до ВР звернення щодо дострокового позбавлення повноважень нардепів Вадима Столара, Ігоря Абрамовича та Григорія Суркіса, які перед повномасштабним вторгненням Росії виїхали з України і не брали участі у засіданні парламенту.
 

Хотів придбати іномарку, а натрапив на шахрая © Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/xotiv-pridbati-inomarku-a-natrapiv-na-shaxraya/

П'ятниця, 19 серпня 2022, 10:56

Працівники поліції відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства вчиненого щодо мешканця Чортківського району. Аферист шляхом обману заволодів грошовими коштами в сумі більше 30 тисяч гривень.

Заявник розповів, що знайшов в інтернеті оголошення про продаж автомобіля «Volkswagen T5». Зв’язавшись з продавцем, сторони обумовили умови покупки. За домовленістю заявник перераховує завдаток за іномарку й як тільки кошти прийдуть на рахунок продавця, останній обіцяв доправити автівку в пункт призначення й отримати решту грошей. Однак як тільки краян здійснив транзакцію й зателефонував продавцю-аферисту, зрозумів, що його ошукали. Телефон пройдисвіта вже був вимкнений.

Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Працівники поліції звертають до мешканців краю з проханням здійснювати подібного роду правочини в перевірених торгових представників. Адже знайшовши в мережі Інтернет дописи про продаж автомобілів, ви можете легко натрапити на аферистів.

Відділ комунікації поліції 
Тернопільської області

 


 

Передоплата за товар – ймовірно працюють шахраї

П'ятниця, 19 серпня 2022, 10:54

Поліцейські вкотре попереджають: не замовляйте товар у неперевірених продавців, а оплату здійснюйте лише після отримання та перевірки бажаного майна.

Зазвичай зловмисники заманюють покупців товарами зі значними знижками, але при цьому обов’язковою умовою являється передоплата. Як тільки кошти надходять на рахунки аферистів, вони зникають із привласненими грішми.

Від такого злочину потерпіла житель Кременецького району. Чоловік хотів придбати дрова, однак втратив 5000 гривень, які перерахував як завдаток за бажане.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують про прості правила, як не стати жертвами інтернет-шахраїв:

- перевіряйте інформацію про продавця, почитайте відгуки про нього в інтернеті;
- при надходженні товару перевірте його на пошті;
- використовуйте функцію післяоплату;
- не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон.

У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції за номером «102»

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Дільничні офіцери Тернопільського райуправління поліції викрили місцевого жителя у крадіжках з магазині.

П'ятниця, 19 серпня 2022, 10:51

Зловмисник виносив товар повз касу та не розраховувався. Поліцейські встановили причетність чоловіка до трьох фактів крадіжок з торгових закладів.

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від керуючого мережі магазинів косметики про те, що з однієї із крамниць зникає товар, за який ніхто не оплачує. Дільничні офіцери поліції, переглянувши відео з камер спостереження, встановили, що крадіжки – справа рук одного чоловіка. Як виявилося, це 36-річний житель Тернополя. Він двічі заходив до даного магазину і непомітно виносив звідти товар. Суми збитків були різні від 200 до 500 гривень.

У ході перевірки з’ясувалося, що фігурант причетний ще до однієї крадіжки з продуктового магазину.

За усіма фактами розпочато кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 ККУ (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану). На час досудового розслідування суд обрав тернополянину запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Оперативники встановили зловмисника, котрий розраховувався чужою банківською карткою

П'ятниця, 19 серпня 2022, 10:44

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від жителя обласного центру про те, що невідома особа викрала гроші з його банківської картки.

За словами потерпілого, він забув картку в банкоматі. Зникнення виявив лише після того, як на телефон почали приходити сповіщення про зняття коштів.

Як встановили поліцейські, карткою тернополянина розрахувалися в декількох продуктових магазинах.  Загальна сума покупок сягнула майже 2 000 гривень. Оперативники встановили чоловіка, який привласнив картку потерпілого. Ним виявився раніше судимий за наркозлочини 40-річний житель Тернополя.

За даним фактом розпочали кримінальне провадження за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану). Це передбачає покарання від 5 до 8 років позбавлення волі. Оперативники також перевіряють причетність чоловіка до вчинення інших кримінальних правопорушень.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Dodge припинить випуск маслкарів Charger та Challenger

Четвер, 18 серпня 2022, 10:26

 
CEM OZDEL/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES

Американський автовиробник Dodge після 2023 року припинить випускати спортивні моделі Charger та Challenger через перехід до виробництва електрокарів.

Про це повідомляє Stellantis, материнська структура Dodge, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми відзначаємо кінець епохи та початок нового світлого електричного майбутнього", - написав глава Dodge Тім Куніскіс.

Charger і Challenger відомі своєю високою витратою палива (майже 12 літрів на 100 км, за даними Kelly Blue Book) та великим обсягом викидів парникових газів.

Однак існує ймовірність, що автолюбителі побачать оновлені версії улюблених моделей в форматі електрокарів. Зокрема, раніше Stellantis анонсував появу "першого у світі електричного маслкара" у 2024 році.

Dodge випускає Challenger з 1970 року, Charger – з 1966 року.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

"Вільні, Незламні, Непереможні": Смілянський показав марку до Дня Незалежності. ФОТО

Четвер, 18 серпня 2022, 10:07

"Укрпошта" до Дня Незалежності України, який припадає на півріччя повномасштабної війни, випустить блок-марку під назвою "Вільні, Незламні, Непереможні" з конвертом.

Про це повідомив генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський, опублікувавши ескіз марки.

Як пояснив гендиректор компанії, терміни були "дуже стислі", тому марка вийде обмеженим тиражем в 1 мільйон примірників. Марка "Вільні, Незламні, Непереможні" – робота художника Антона Хрупіна.

"Але я впевнений, що всі поціновувачі філателії зможуть її придбати й додати до колекції з нагоди Дня Незалежності, яку щороку можна буде доповнювати новими марками від Укрпошти", – підкреслив Смілянський.

Нова марка від Укрпошти "Вільні, Незламні, Непереможні". Фото: Ігор Смілянський

У центрі марки до Дня Незалежності зображено українського захисника. А також жінок, одна з яких знаходиться у зруйнованому окупантами будинку; розбомблений маріупольський театр з написом "діти", а також закривавлена іграшка з вокзалу Краматорська, дитяча коляска та валізи.

"Цього року для нас це не просто додатковий вихідний, а нагадування усьому світу, як дорого коштує людська свобода. 24 серпня маємо свого роду символізм – рівно 6 місяців, як Україна знову змушена захищати свою незалежність від ворогів у війні, яка насправді триває не півроку, не 8, не 100 і навіть не 300 років", – наголошує Смілянський.

Він додав, що деталі запуску марки "Укрпошта" оголосить тільки напередодні Дня Незалежності 24 серпня через "підвищену увагу" з боку ворога.

"Бо наші сусіди, як у тій приказці: бачать чуже під лісом, а не бачать своє під носом. Тож через підвищену увагу до нас з боку "асвабадителей" змушені контролювати безпекову ситуацію", – пояснив гендиректор "Укрпошти".

Нагадаємо, як повідомляв раніше Ігор Смілянський, загалом у серпні "Укрпошта" випустить дві нові марки. Друга тематична марка буде присвячена чернігівському псу-саперу Патрону.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Мешканка Тернопільщини хотіла отримати фінансову допомогу, але втратила гроші. Поліцейські застерігають, як не стати жертвою шахрайства.

Четвер, 18 серпня 2022, 10:02

Інформація про можливість отримати допомогу від державних установ чи міжнародних організацій, активізувала не лише заявників, а й шахраїв. Людям  надходять різні повідомлення про виплати  з посиланням, за яким можна подати заявку. У результаті з картки зникають кошти.

В телеграм-каналі мешканка Чотрківського району побачила інформацію про виплати для українців допомоги  від ООН. В цьому повідомленні було зазначено посилання на фішинговий сайт, щоб пройти опитування та заповнити персональні дані  для отримання коштів. Жінка виконала всі вказівки, сподіваючись отримати гроші. Натомість втратила свої. Лише наступного дня жертва помітила, що з її банківської картки  зникли майже 40 тисяч гривень. Довелося звертатися в поліцію. У рамках кримінального провадження поліцейські встановлюють усі обставини правопорушення та особу зловмисника.

Застерігаємо: ніколи не переходьте за такими посиланнями. Жодний банк чи організація  не створювали каналів та ботів для виплат у телеграмі або інших месенджерах у яких потрібно вводити конфіденційні дані,  номери карток, PIN-коди та паролі.

Фішингові сайти можуть бути двійниками справжніх сайтів. Тому краще не переходити за жодним посиланням, а шукати офіційний  сайт «єДопомога»  чи сайт банку через пошукову систему..

Застережіть від подібних шахрайств  своїх родичів!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські просять зголоситися осіб, у котрих вимагали неправомірну вигоду за місце для поховання /

Четвер, 18 серпня 2022, 09:52

16 серпня оперативники управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області та слідчі слідчого управління обласної поліції затримали працівника спеціалізованого комунального підприємства Тернопільської міської ради під час отримання неправомірної вигоди.

Фігурант вимагав та отримав 65 000 гривень за резервування місця для поховання на території «Микулинецького кладовища». Зазначену суму поліцейські вилучили на місці затримання.

Для об’єктивного розслідування справи поліцейські просять звертатися осіб, у котрих вимагали хабарі за місце для поховання на кладовищі за номером телефону  096-54-24-921.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У різних мікрорайонах Тернополя тривають локальні поточні ремонти дорожнього покриття

Четвер, 18 серпня 2022, 09:51

У Тернополі продовжується виконання поточних ремонтів дорожнього покриття з метою уникнення аварійних ситуацій та запобігання утворень глибоких вибоїн, а також - відновлення елементів благоустрою.

Так, від початку тижня активні ремонтні роботи ведуться на транспортній розв’язці вулиць Івана Мазепи-Дружби-Чумацька-дамба Тернопільського ставу. Наразі працівники підрядної організації проводять там роботи з демонтажу бордюрів, влаштують корито фартуха та його бетонування.

Триває влаштування котловану дощового колектора на вул. Галицькій і транспортній розв’язці вулиць Збаразька -Галицька -Вояків дивізії «Галичина» - Бродівська.

На зупинці громадського транспорту, що вул. Антіна Манастирського, проводиться відновлення елементів благоустрою, а саме – влаштування посадкового майданчика фігурними елементами мощення та оновлення бордюрів.

На вул. Андрея Шептицького влаштовується тротуар на підходах до автомобільного моста через р. Серет.

Окрім ремонту об’єктів шляхово-мостового господарства, ремонтуються у Тернополі й двори та міжбудинкові проїзди за адресами: вул. Івана Мазепи, 1, вул. Іванни Блажкевич, 5, вул. Галицька, 41, вул. Олександра Смакули, 1, вул. Михайла Грушевського, 5, вул. Лесі Українки, 29 та проїзд на вул. Торговиця, 14-18.

 

В Новій Каховці знищили базу окупантів

Середа, 17 серпня 2022, 11:39

ФОТО З TELEGRAM ДПСУ

Збройні сили України ліквідували базу російських загарбників в окупованій Новій Каховці на Херсонщині.

Джерело: Управління стратегічних комунікацій ЗСУ та Держприкордонслужба у Telegram

Дослівно СтратКом ЗСУ: "За попередньою інформацією, це відеопідтвердження влучного "куріння в невстановленому місцю", яке знаходиться в Новій Каховці".

Деталі: Повідомляється, що разом з технікою знищили щонайменше 12 загарбників.

 
ФОТО З TELEGRAM СТРАТКОМА ЗСУ

 

Сторінка 44 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер