images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Wizz Air, який відновить рейси до Москви, виділив ще 100 тисяч безкоштовних квитків для українців

П'ятниця, 12 серпня 2022, 11:30

 
PATRICK PLEUL/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Угорський лоукостер Wizz Air запропонує ще 100 тисяч безкоштовних квитків для громадян України.

Про це йдеться на сайті авіаперевізника.

Пропозиція розповсюджується на всі рейси континентальної Європи та Великої Британії. Квитками можна буде скористатися для подорожей з 15 вересня по 8 грудня цього року.

Забронювати рейс за схемою безкоштовних квитків можна за посиланням.

Нагадуємо:

Угорська бюджетна авіакомпанія WizzAir з жовтня відновить польоти з Абу-Дабі до Москви.

У березні Wizz Air вирішив надати 100 тисяч безкоштовних квитків для українців, які тікають від війни.

 

Україна вже повернула тіла 522 захисників, їх вважали зниклими безвісти

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:58

ФОТО: ПРЕСС-СЛУЖБА МИНРЕИНТЕГРАЦИИ

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко повідомим, що до України вже повернули тіла 522 захисників, які були у списках зниклих безвісти.

Джерело: Котенко в ефірі національного телемарафону

Пряма мова Котенка: " Є точна цифра тіл наших захисників, які ми забрали, 522 тіла нам вдалося забрати. Ми забираємо (тіла – ред.) з різних напрямків, не тільки з Донецького напрямку, ми забираємо з напрямку Луганського, Харківського".

Деталі: Котенко запевнив, що Україна працює над тим, щоб забрати всі тіла загиблих. Він також уточнив, що на сьогодні перемовини з окупантами ведуться не напряму, а через Міжнародний Червоний Хрест.

Що було раніше: У липні віцепрем'єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомляла, що за час повномасштабної війни з Росією Україні вдалося повернути тіла понад 400 загиблих захисників.

 

З початку війни на кордоні викрили понад 700 псевдонепридатних до війська – ДПС

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:54

ФОТО: ДПС

З початку повномасштабної російської агресії прикордонники вже викрили понад 700 військовозобов’язаних, які надавали фальшиві довідки про непридатність до військової служби.

Джерело: пресслужба ДПС

Дослівно: "Після введення воєнного стану охоронці кордону викрили понад 700 чоловіків, у яких були довідки про непридатність до військової служби з ознаками підробки. За фальшиві документи ухилянти викладають тисячі доларів чи євро".

Деталі: Прикордонник розказали, що один з тих, кого викрили, виклав за довідку з вигаданими хворобами $3 тис.

Прикордонник пояснили, що співпрацюють з військкоматами, які інформують про надання відповідних довідок, а також попередили про кримінальну відповідальність за ухиляння від призову та підробку документів.

Що було раніше: 12 серпня Служба безпеки України ліквідувала у Києві та ще трьох областях масштабні канали нелегального переправлення чоловіків за кордон.

 

Спіймали російського агента, який навів удар по Харківській ОДА – СБУ

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:47


Служба безпеки України затримала "законсервованого" агента ФСБ, який коригував ракетні удари Росії по Харківщині, зокрема по будівлі Харківської облдержадміністрації на початку березня.

Джерело: СБУ в Telegram

Деталі: Повідомляється, що саме за його "наводкою" агресори здійснили ракетні удари по будівлі ОДА та ще 7 цивільних об’єктах.

Також зловмисник передавав окупантам геолокації міської інфраструктури.

Розвіддані він переправляв у вигляді текстових файлів з детальним описом об’єктів та інформацією щодо перебування в них людей.

За даними слідства, зрадником є колишній правоохоронець, завербований кадровим співробітником ФСБ під час перетину російського кордону у 2019 році.

Після отримання оперативного псевдоніму та проходження інструктажу зловмисник був переведений у "режим очікування".

Після вторгнення РФ на зв’язок з агентом вийшов російський "куратор".

У разі успішного виконання вказівок окупанти обіцяли "вивести" свого прибічника на територію РФ і оформити громадянство, але співробітники СБУ завадили цим "планам" і затримали зловмисника.

Агенту повідомлено про підозру.

ЄВГЕН КІЗІЛОВ 

 

Австралійський суд оштрафував Google на 43 мільйони доларів за обман користувачів

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:38

Австралійський суд зобов'язав Google сплатити штраф у розмірі 60 млн австралійських доларів (42,7 млн доларів США) за введення користувачів в оману щодо  щодо збору їх особистих даних про місцезнаходження.

Про це пише Reuters з посиланням на австралійську службу з контролю за дотриманням конкуренції.

Суд визнав, що Google ввів в оману деяких клієнтів щодо персональних даних про місцезнаходження, зібраних через їхні мобільні пристрої Android у період з січня 2017 року по грудень 2018 року.

Зазначається, що Google ввів користувачів в оману, переконавши, що налаштування "історії місцезнаходжень" на їхніх телефонах Android є єдиним способом збору даних про місцезнаходження, коли функція моніторингу активності в Інтернеті та програмах також дозволяла збирати та зберігати локальні дані.

Наглядовий орган, за оцінками якого постраждали 1,3 мільйона користувачів облікових записів Google в Австралії, розпочав судовий процес проти компанії та її місцевого підрозділу в жовтні 2019 року.

За словами регулятора, у 2018 році Google вжив заходів для виправлення ситуації.

Google заявив, що врегулював цю проблему, і додав, що зробив інформацію про місцезнаходження простою для керування та легкою для розуміння.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ


 

У центрі Чернівців знесли пам‘ятник червоноармійцю

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:27

ДЕМОНТОВАНИЙ ЧЕРВОНОАРМІЄЦЬ, СКРИНШОТ

Місцева влада демонтувала пам‘ятник червоноармійцю на Соборній площі в центрі Чернівців.

Джерело: Чернівецька міська рада у Telegram

Дослівно: "Довше "возилися" з документами. Всього за годину зняли пам‘ятник червоноармійцю з постаменту на Соборній площі. У жодному разі нищити його не будемо. Натомість перемістимо туди, де йому місце".

Деталі: Повідомляється, що демонтажу передували публічні консультації, і влада міста врахувала "думку кожного, хто готовий був нею ділитися".

За словами міськради, абсолютна більшість просила забрати пам‘ятник з площі, ще частина просила створити умовний "парк тоталітаризму" чи "парк нацизму" та перемістити солдата туди. Над цим зараз місцева влада працює разом з Міністерством культури та інформаційної політики.

Питання, що буде на місці прибраного червоноармійця, планують вирішити після війни.

ЄВГЕН КІЗІЛОВ 

 

Мешканець Тернопільщини зберігав заборонені речовини .

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:21

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту інкримінують працівники відділення поліції №2 м. Ланівці місцевому мешканцю 1992 року народження.

Правоохоронці отримали інформацію, про те що місцевий мешканець по місцю свого проживання може зберігати заборонені речовини. Під час санкціонованого обшуку в будинку підозрюваного поліцейські виявили цигарки наповненні подрібненою речовиною зеленного кольору та паперові згортки з аналогічним вмістом. А на присадибній ділянці чоловік вирощував рослини коноплі.

Заборонені речовини працівники поліції вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 2 статті 309 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Внаслідок дорожньої аварії травм зазнав велосипедист

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:13

Чоловіка госпіталізували до медичного закладу.

11 серпня у селі Красівка Тернопільського району дороги «не поділили» 39-річний водій автомобіля  «Volkswagen» - житель села Дичків  та 66-річний велосипедист з Красівки.

Про ДТП повідомив водій легковика. Його автомобіль вилучено та поміщено на спецмайданчик.

Травмованого велосипедиста доправлено до медичного закладу.

Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На Львівщині 8-річний хлопчик зібрав понад 70 тисяч на ЗСУ, співаючи на вулицях

Четвер, 11 серпня 2022, 14:20

Українські діти долучаються до волонтерства не менше, ніж дорослі: хтось грає у шашкиробить лимонад чи миє автівки.

Зокрема, 8-річний Юрій Напора уже зібрав понад 70 тисяч на Збройні сили України, співаючи на вулицях у містах Львівщини.

10 серпня Юрій вкотре організував благодійний концерт у Новояворівську на підтримку захисників України.

Хлопчику вдалося зібрати понад 14 тисяч гривень, розповідають у Львівській обласній держадміністрації.

"Хлопчина понад три години спільно з батьком виконував українські пісні для перехожих яворівчан", – йдеться у повідомленні.

Усі кошти Юрко відправив волонтерам ГО "Апостольська Чота", які допомагають захисникам Миколаєва.

 

Фото: Львівська ОДА

Юрій уже не вперше долучається до збору коштів для ЗСУ, кажуть в ОДА.

Нещодавно хлопець зібрав понад 23 тисяч гривень, співаючи патріотичні пісні у Мостиськах.

А понад 40 тисяч гривень йому вдалося зібрати під час концертів у центрі Городка на Львівщині.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

З Тернополя для потреб захисників передано ще 400 комплектів військової форми

Четвер, 11 серпня 2022, 14:08

11 серпня минає 169 днів війни, розгорнутої росією на території України. З першого дня повномасштабного вторгнення тернополяни та усі українці, які проживають як на території нашої країни, так й за її межами, згуртувались та активно підтримують наших захисників на передовій.

Так, сьогодні, з міста передано 400 комплектів сучасної військової форми для потреб тернопільських військовослужбовців, зокрема, для 83-го окремого батальйону 105-тої окремої бригади територіальної оборони.

«У нас добра співпраця з українцями, які проживають у США, зокрема, нам активно допомагає благодійний фонд «Help Heroes Of Ukraine». Нещодавно ми отримали від них тканину, з якої шиють одяг для американської армії. Так, з отриманої тканини на замовлення командування було пошиту форму для наших військових, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Приємно, що є можливість шити її тут, на базі наших комунальних підприємств та місцевих виробників, які мають відповідну фурнітуру, обладнання та можуть шити їх у більшій кількості. Наразі форма уже готова до відправлення і вже сьогодні буде передана для потреб підрозділів територіальної оборони. Це перша партія і вже є наступна партія тканини, яка передана на виробництво. Плануємо налагодити пошиття на регулярній основі».

Загалом від початку війни з Тернополя було передано понад 2000 комплектів військової форми.

Нагадаємо, фонд «Help Heroes Of Ukraine Inc NFP» – благодійна організація, яка заснована у 2022 році керівниками найбільших логістичних і транспортних компаній США, до складу якої входять сотні українців в Америці. Цілі благодійної організації включають надання Україні широкого спектра медичної, військової та гуманітарної допомоги.

 

12 серпня з Тернополя для лікування бійців на передову поїде мобільна пересувна стоматологія

Четвер, 11 серпня 2022, 14:06

Сьогодні, 11 липня, міський голова Сергій Надал спільно з начальником відділу охорони здоров’я міської ради Василем Даньчаком оглянули комплектацію мобільної пересувної стоматології. Автомобіль уже завтра поїде надавати ургентну стоматологічну допомогу нашим захисникам на передовій.

«Ми отримали автомобіль від іноземних партнерів для медичних закладів Тернополя. Проте була потреба у стоматологічному лікуванні для наших військовослужбовців  на передовій, відтак ми переобладнали його під мобільну стоматологію, – зазначає Сергій Надал. – Це автомобіль обладнано сучасним стоматологічним обладнанням. Додатково придбали рентген-апарат та іншу техніку, яка допоможе лікарям ефективніше та якісніше проводити лікування. І вже завтра, 12 серпня, цей мобільний кабінет з медиками-добровольцями вирушить у місця дислокації наших військових, щоб надавати стоматологічну допомогу. Надалі, ці поїздки будуть регулярними та відбуватимуться у визначені дні».

Мобільний кабінет обладнаний стоматологічною установкою, стерилізаційним відділенням, кондиціонером. Є відповідні матеріали, медикаменти та необхідний  інструментарій для того, щоб проводити лікування у польових умовах.

Окрім того, автомобіль пройшов повний технічний огляд, замінено старі шини на нові, зроблено розвал сходження тощо.

До слова, втілити проєкт мобільної стоматології на колесах допомогла місцева фірма «Галіт», яка займається виробництвом стоматологічного устаткування.

 

 

Результати основної сесії НМТ: 200 балів з математики набрали майже 6 тисяч людей

Четвер, 11 серпня 2022, 11:19

Українські абітурієнти пройшли основну сесію національного мультипредметного тестування – спрощеного ЗНО.

За результатами тестування5965 учасників основної сесії НМТ набрали 200 балів з математики.

З української мови максимальний бал отримали 2852 учасники, а з історії України – 3885 учасників, повідомляє Міністерство освіти і науки.

Основна сесія НМТ-2022 тривала з 22 липня до 4 серпня, результати отримали понад 187 тисяч учасників.

 

Фото: Wavebreakmedia/Depositphotos

Оцінювання відбувалось у більш ніж 250 населених пунктах України та в понад 40 містах Європи.

Під час основної сесії понад 19 тисяч українців склали тест за кордоном.

Загалом 200 балів на основній сесії НМТ отримали:

  • з одного предмета – 7462 учасники;
  • з двох предметів – 1855 учасників;
  • з трьох предметів – 510 учасників.

Нагадаємо, 10 серпня завершився другий етап підтвердження участі у додатковій сесії НМТ-2022.

Для людей, які підтвердили участь, з 12 серпня з’явиться можливість завантажити із вкладки "Місце проведення" запрошення-перепустку.

Там буде вказано дату, час і місце проходження тестування.

Додаткова сесія НМТ має тривати з 16 по 20 серпня.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Тернопільські поліцейські вдосконалювали свої професійні навички та вміння в польових умовах

Четвер, 11 серпня 2022, 10:53

Злагодження з підвищення рівня професійної підготовки пройшли співробітники одного із поліцейських спецпідрозділів. Правоохоронці відпрацьовували основні прийоми тактичних дій зі зброєю, правила надання домедичної допомоги та поводження з вибухонебезпечними предметами.

Під час тренувань бійці спецпідрозділу мали змогу поглибити свої знання задля успішного виконання службових завдань в бойових умовах, а також навчалися діяти злагоджено.

«Основна мета навчань – підготовка індивідуального якісного рівня працівника спецпідрозділу, його фахове підвищення. У реаліях нашого сьогодення та в умовах війни дуже важливо бути готовим до виконання різних викликів та задач», - розповідає заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Михайло Білецкий.

Правоохоронці удосконалювали навички стрільби з різних видів зброї, відпрацьовували особливості та правила ведення вогню. Поліцейські навчалися зупиняти кровотечі, накладати турнікет, здійснювати комплекс медичних заходів, спрямованих на надання долікарської допомоги у невідкладних станах.

Під час навчань фахівці вибухотехнічної служби акцентували увагу правоохоронців на основних правилах безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами. У воєнний час ці знання є надзвичайно необхідними, адже можуть зберегти життя.

Злагодження проходило в умовах, максимально наближених до бойових. За словами бійців, такі навчання допомагають відпрацювати алгоритми дій у конкретних ситуаціях та закріпити практичні навички.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Нічого святого: У Бережанах зловмисник викрав церковне майно.

Четвер, 11 серпня 2022, 10:52

Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники відділу поліції №1 (Бережани) місцевому мешканцю. 39-річний чоловік накриміналив у храмі.

Повідомлення про невідомого, який викрав з церкви акустичну колонку надійшло до правоохоронців від одного з прихожан. На місце події  виїхала слідчо-оперативна група. Як з’ясувалося, зловмисник  зайшов до храму, схопив зі столу музичний інвентар  і швидко покинув приміщення.

Злодія з краденим майном в руках оперативики виявили на одній з вулиць міста. Той у скоєному зізнався. Чоловіка затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

За фактом злочину розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану). Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Майже 70 000 гривень зняв аферист з кредитної картки тернополянки

Четвер, 11 серпня 2022, 10:46

Потерпіла потрапила в пастку псевдобанкіра й позбулася своїх заощаджень. За даним фактом працівники Тернопільського РУП відкрили кримінальне провадження.

Заявниця розповіла правоохоронцям деталі події. З її слів, до неї зателефонував невідомий чоловік й представився співробітником фінансової установи. Він попросив жінку повідомити персональні дані, обґрунтувавши це тим, що через певні технічні неполадки, відбулося автоматизоване блокування карткового рахунку. Жінка не відмовила, а вже згодом пожаліла, адже їй надійшло два сповіщення про зняття з її кредитного рахунку 66612 гривень.

Відомості про злочин поліцейські внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські вкотре наголошують мешканцям Тернопілля бути уважними та пам’ятати: працівники банку не телефонують клієнтам, щоб дізнатися інформацію про пароль та особисті дані. У разі такої ситуації і коли названий працівник дзвонить зі звичайного номера мобільного телефону, завершуйте розмову і передзвоніть на гарячу лінію фінустанови та уточніть деталі.

Ніколи нікому не повідомляйте свої персональні дані телефоном. Особливо це стосується цифрових кодів з SMS-повідомлень банку, puk-кодів з картки.

Намагайтеся контролювати свої особисті дані, які розміщені в соціальних мережах. Видаліть, на ваш погляд, усю небезпечну інформацію.

Якщо ви підозрюєте шахрайство – блокуйте свій рахунок.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Закликаємо не поширювати дезінформацію про негуманне ставлення до котів у Тернополі

Четвер, 11 серпня 2022, 10:37

Нещодавно декілька осіб опублікували у соціальних мереж інформацію про те, що нібито у Тернополі посадові особи міської ради закликають виселяти з підвальних приміщень житлових будинків бездомних котів.

Ця інформація не відповідає дійсності. Звертаємо увагу, що ні міський голова, ні працівники Тернопільської міської ради, ані фахівці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ» під час зустрічі із головами ОСББ та управителями будинків не закликали співвласників житлових будинків виганяти тварин на вулицю.

Фахівці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ» під час зустрічі нагадали, що у містах основним осередком поширення бліх є підвали багатоквартирних будинків, бо там найбільш комфортні умови для їх життєдіяльності: бродячі тварини, вологість та теплові мережі. Опісля вони пробираються у квартири. Відтак, зазначили, що необхідно проводити винищувальні дезінсекційні заходи, ретельно прибирати та підтримувати прийнятний санітарно-гігієнічний стану приміщень.

Звертаємо увагу зоозахисників, що з 2019 року у Тернополі діє соціальна ветеринарна клініка «Хатіко», яка надає лікувальні та діагностичні послуги, а також займається регулюванням чисельності безпритульних котів гуманним способом та зоозахистом. На базі цієї клініки діє соціальна програма зі стерилізації бездомних коті - за соціальною ціною. Для цього необхідно мешканцям домовитися із клінікою про можливі дати операції зі стерилізації тварин, самостійно відловити безпритульних котів та доставити у клініку для проведення операції. Соціальна ветеринарна клініка «Хатіко» знаходиться у Тернополі за адресою вул. Євгена Коновальця, 14. Телефон: 050 437 4997.

Враховуючи ситуацію, закликаємо осіб, що поширюють подібні наклепи про негуманне ставлення до тварин, долучитися разом з управителями до облаштування укриттів у підвалах.

 

Майже 30 приватних вишів погодилися взяти на безкоштовне навчання абітурієнтів з окупованих територій

Середа, 10 серпня 2022, 13:59

Приблизно 30 приватних університетів погодилися взяти на безкоштовне дистанційне навчання абітурієнтів з тимчасово окупованих територій.

Про це повідомила народна депутатка України Юлія Гришина.

"Ми маємо велику кількість абітурієнтів, які хочуть, але не можуть виїхати з тимчасово окупованих територій, не можуть здати мультипредметний тест. Ми можемо втратити цих дітей, бо їх забере Росія", – каже Гришина.

За її словами, народні депутати звернулися до приватних закладів освіти з пропозицією надати можливість дітям з окупованих територій дистанційно вступити у виші і навчатися там безкоштовно.

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

"А може ще й дехто надасть можливість, коли дитина виїде, безкоштовно проживати у гуртожитку", – зазначила депутатка.

Вона також розповіла, що відвідала приватний Одеський гуманітарний університет, куди подали заяви на вступ 20 абітурієнтів з Херсонщини.

Яна Осадчажурналіст

 

Українцям в окупації брешуть, що на заході країни вже ходять польські злоті

Середа, 10 серпня 2022, 13:45

Окупанти намагаються переконати мешканців окупованих територій в тому, що "Україну вже поділили" і що на території західних областей ввели в обіг польські злоті.

Джерело: Головне управління розвідки Міноборони у Telegram

Деталі: Повідомляється, що окупаційна влада проводить пропагандистську кампанію на окупованих територіях, спрямовану на зневіру мешканців в українській владі та можливості звільнення.

Керівництво великих підприємств Мелітополя отримало вказівку проводити збори та бесіди з персоналом, на яких доводити наступну інформацію:

"Україну вже поділили. На території західних областей ввели в обіг польські злоті, в більшості магазинів подвійні цінники. Від Росії немає куди тікати. Україна не та, якою була".

ЄВГЕН КІЗІЛОВ

 

Вибухи в Криму: у Новофедорівці ввели режим надзвичайної ситуації

Середа, 10 серпня 2022, 11:10

СКРИНШОТ

Ставленик Росії в окупованому Криму Сергій Аксьонов заявив, що після вибухів у Новофедорівці запроваджено режим надзвичайної ситуації муніципального масштабу.

Джерело: російський "Интерфакс"

Пряма мова Аксьонова: "Визнано НС муніципального масштабу. Кількість мешканців, які розміщені у пунктах тимчасового розміщення – 252 особи".

Деталі: Він також повідомив, що власники пошкодженого житла отримають компенсацію від 10 до 100 тисяч рублів, в залежності від руйнувань.

Розбір завалів повинен зайняти не більше десяти днів, а розпочнеться він після оцінки збитків.

Передісторія:

 

З Херсону почали вивозити родини військових Росії – ОДА

Середа, 10 серпня 2022, 11:06

ХЕРСОН, ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ МЕРІЇ ХЕРСОНА

З окупованого Херсону почали вивозити родини російських військових після чергового удару ЗСУ по Антонівському мосту.

Джерело: Херсонська обласна державна адміністрація в Facebook

Дослівно: "Внаслідок нещодавніх ударів ЗСУ по Антонівському та Каховському мостах в окупантів почалася паніка. Почався масовий вивіз родин військових РФ, які жили у Херсоні".

Деталі: В ОДА додали, що на Херсонщині окупанти публічно обговорюють проведення "референдуму" та залякують місцевих мешканців "проблемами" у разі його ігнорування.

Крім того, для збору особистих даних людей вони збільшили кількість пунктів видачі "грошової допомоги".

Передісторія: Збройні сили України 8 серпня завдали удару по Антонівському і Каховському мостах в Херсонській області.

 

Правоохоронці вилучили з посилки заборонені речовини

Середа, 10 серпня 2022, 10:59

Спробу передати наркотики засудженому задокументували поліцейські Чорткiвського районного відділу поліції . Наркотики знайшли у продуктах, які намагалися передати до установи виконання покарань.

Про протиправне поліцейським повідомив черговий УВП №26 міста Чорткова. Під час огляду посилки, яка надійшла поштою одному ув’язнених, в цукрі виявили пакетики з білою порошкоподібною речовиною, схожою на наркотичну.

Слідчо-оперативна група задокументувала факт злочину та вилучила речові докази. Їх  скеровано експерту для дослідження.

За фактом незаконного пересилання наркотичних засобів, відкрито кримінальне провадження згідно частини 2 статті 307 ККУ.

Тривають слідчі дії.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські Тернопільщини застерігають громадян від шахрайств, пов’язаних із виплатами матеріальної допомоги

Середа, 10 серпня 2022, 10:57

Шахраї створють пости у соцмережах, або  розсилають повідомлення, у яких йдеться про виплату матеріальної допомоги пенсіонерам та вимушеним переселенцям.  Люди, бажаючи отримати компенсації, втрачають кошти з власних рахунків.

У таку аферу потрапила мешканка Зборівщини Жінка в мережі побачила посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. Виконала всі вказівки, ввела персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей. Як результат – втратила увесь залишок з картки. Вісім тисяч гривень заробив невідомий зловмисник.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські закликають громадян бути пильними та радить отримувати інформацію, особливо щодо фінансових виплат, слід лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту – один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Також слід пам’ятати, що не варто переходити за сумнівними посиланнями та не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах.

Якщо ж фінансову інформацію розголошено, слід негайно звернутися до банку й заблокувати картку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Продавці-аферисти ошукали жителів області

Середа, 10 серпня 2022, 10:56

Одним із найпоширеніших видів шахрайства в інтернеті є фішинг. За допомогою фішингових ресурсів шахраї отримують, зокрема, дані банківських карток. Такі відомості вони можуть використати для привласнення грошей або продавати дані іншим шахраям.

Від такого роду злочину потерпіло одразу троє мешканців області. Потерпілі купували через сайти-оголошень бажаний товар. Аферисти надсилали громадянам фішингові посилання з-за допомогою яких отримували конфіденційну інформацію банківських рахунків. Житель Теребовлі позбувся 24960 гривень, тернополянин 2149 гривень, а мешканка Збаражчини 8400 гривень.

розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують про прості правила, як не стати жертвами інтернет-шахраїв:

- перевіряйте інформацію про продавця, почитайте відгуки про нього в інтернеті;
- при надходженні товару перевірте його на пошті;
- використовуйте функцію післяоплати;
- не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон.

У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції за номером «102»

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Псевдооператор мобільного зв’язку ошукав тернополянку на чималу суму.

Середа, 10 серпня 2022, 10:49

Кримінальне провадження за фактом шахрайства відкрили працівники Тернопільського районного управління поліції вчиненого щодо жительки міста 1956 року народження. Жінка повірила додзвонювачу й як наслідок стала жертвою афери.

Вона розповіла, що до неї зателефонував невідомий чоловік й представився співробітником мобільного телефонного зв’язку. Він повідомив потерпілій про можливість убезпечити мобільний зв’язок та рахунок краянки від шахраїв. Аби активувати дану послугу аферист попросив повідомити чотирьох значне число, яке надійшло жінці на мобільний. Тернополянка без роздумів зробила, що її попросили, а за лічені хвилини отримала сповіщення про списання з банківського рахунку майже 17 000 гривень.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці просять бути обережними та не повідомляти нікому вміст смс-повідомлень й всієї інформації, що стосується ваших електронних гаманців. Окрім цього аферисти практикують випадки блокування і перевипуску сім-карт.

Підробивши сімку, шахраї реєструються в мобільному додатку банку. Як тільки вони отримують доступ до рахунку жертви, відразу переказують гроші на свої рахунки інших банків. Банк надсилає одноразові паролі та смс-повідомлення про операції вже на новий фінансовий номер, який зареєстрував шахрай.

Аби вберегти себе від такого роду махінацій найкраще здійснити реєстрацію мобільного номера. Чим точніше ідентифікують особу, якій належить сім-карта, тим менший ризик. Є два варіанти: перехід на «контракт» або прив'язка свого pre-paid номера до паспорта.

Щоб здійснити заміну сім-карти, необхідно переконатися, що вона дійсно належить абоненту, який звернувся у відділення оператора зв’язку. Контрактні абоненти показують паспорт, а незареєстровані pre-paid абоненти, проходять багатокрокову процедуру ідентифікації. Для цього користувач повинен назвати секретне слово, встановлене абонентом, два номери, на які він дзвонить найчастіше, серійний номер sim-карти інші додаткові питання.

Також ви можете уточнити інформацію у вашого оператора про можливу послугу: блокування самостійної заміни вашої SIM-картки сторонніми особами. Саме завдяки цьому громадяни можуть якнайкраще убезпечити свої кошти від рук невідомих осіб.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Радіаційний фон у Тернополі та області перебуває в межах норми

Середа, 10 серпня 2022, 10:26

ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надав актуальні дані щодо рівня радіаційного фону на території Тернополя та області.

Так, станом на 09:00 год. ранку 10 серпня радіаційний фон має наступні показники:

  • м. Тернопіль - 13 мкР/год;
  • м. Кременець - 10 мкР/год;
  • м. Чортків - 12 мкР/год;
  • м. Борщів - 10 мкР/год;
  • м. Заліщики - 12 мкР/год;
  • м. Бучач - 10 мкР/год;
  • м. Теребовля - 12 мкР/год;
  • смт. Козова - 11 мкР/год.

За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання показники природного радіаційного фону на вказаних територіях знаходяться в межах величин фону, який характерний для даних територій і не перевищує багаторічних значень природного радіаційного фону на території Тернопільської області 0, 16 мкР/год.

 

З бюджету Тернопільської громади додатково спрямовано 10 мільйонів гривень на ремонти укриттів у закладах освіти

Середа, 10 серпня 2022, 10:25

На засіданні виконавчого комітету внесено зміни до бюджету Тернопільської міської територіальної  громади  на  2022 рік.

Зокрема:

  • спрямовується 1 млн грн на придбання обладнання для військових формувань в межах «Програми забезпечення    обороноздатності   військових  формувань   Тернопільського  гарнізону   та  військового  призову  Тернопільської  міської  територіальної  громади  на  2022 рік»;
  • додатково спрямовано 10 млн грн на облаштування укриттів в закладах освіти (5 млн грн – для ремонту укриттів у закладах дошкільної освіти, 4,5 млн грн – на ремонти сховищ у загальноосвітніх закладах, 50 тис. грн – на ремонти укриття у спецзакладі для дітей, котрі потребують  корекції  фізичного  та/або  розумового  розвитку і 440 тис. грн – на ремонт укриттів у закладах професійної (професійно-технічної освіти));
  • спрямовано кошти управлінню ЖКГ для виконання невідкладних заходів з благоустрою міста у сумі 20 млн грн;
  • на управління транспортних мереж та зв’язку спрямовується 12 млн грн, у т.ч. на компенсацію за пільговий  проїзд  у міському громадському транспорті окремим категоріям громадян.

Відповідно до рішення, вносяться також зміни в кошторисні призначення управління культури і мистецтв  Тернопільської міської ради, завдяки чому спрямовуються кошти на ремонти укриттів в Тернопільській музичній школі № 1 та в Тернопільській музичній школі №2.

Нагадаємо, на початку липня виконком уже спрямовував 24,5 млн грн на проведення ремонту укриттів у закладах освіти.

 

Для мобільного стоматологічного кабінету, що поїде на передову, міська рада передала пальне та шини

Середа, 10 серпня 2022, 10:24

На засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради прийнято рішення про передачу шин та 400 л дизельного палива для автомобіля Mersedes-Benz Sprinter, який є мобільним стоматологічним кабінетом.

Уже найближчими днями цей стоматкабінет поїде на фронт надавати нашим захисникам ургентну стоматологічну допомогу.

Мобільний стоматологічний кабінет обладнано стоматологічною установкою, стерилізаційним відділенням, кондиціонером і усім необхідним для того, щоб проводити терапевтичне та хірургічне лікування у польових умовах. Заплановано укомплектувати кабінет й устаткуванням для ортопедичної допомоги пацієнтам.

Нагадаємо, реалізувати проєкт – стоматологічний мобільний кабінет допоміг один із місцевих виробників – фірма «Галіт», що займається виробництвом стоматологічного устаткування.

 

508 жителів Тернопільської громади отримають компенсацію витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб у липні

Середа, 10 серпня 2022, 10:23

З 1 по 5 серпня у тернопільському Центрі надання адміністративних послуг тривав прийом документів для компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб у попередньому місяці. За цей період відповідні документи подали 518 громадян.

Усі заяви опрацьовані працівниками виконавчих органів міської ради, зокрема:

-  508 особам визначено обсяг компенсації витрат осіб, що тимчасово розмістили ВПО, які перемістились у період воєнного стану на територію Тернопільської міської територіальної громади всього на суму 617932,49 грн.

- 10 особам відмовлено (причини – не вірно вказано кількість днів, ВПО не зареєстровані в Єдиній інформаційній базі, або вибули в інше місце проживання, при перевірці встановлено факт не проживання ВПО за даною адресою, не вірно вказані ін.код та розрахунковий рахунок, особи що розмістили ВПО є членами сім’ї у розумінні Сімейного кодексу України).

Компенсація особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачується у безготівковій формі до кінця місяця з дня закінчення звітного місяця.

До слова, за березень, квітень, травень та червень компенсацію за тимчасове розміщення ВПО загалом нарахували 2584 власникам житла на загальну суму понад 2,7 млн грн.

Нагадаємо, фізичні особи-громадяни України віком від 18 років, які є власниками житла або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину і безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім’ї  для покриття понесених ними витрат, пов’язаних з розміщенням внутрішньо переміщених осіб, повинні подати адміністратору для сканування наступні документи:

  • документ, який посвідчує його особу. Особа, яка звертається по довіреності - оригінал довіреності та документ, що посвідчує особу, на яку оформлена довіреність;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Додатково мати копії документів:

  • реєстраційного номера облікової картки платника податків заявника;
  • номер банківського рахунку для перерахування суми компенсації (за стандартом ІВАN, який складається з 29 символів);
  • довідок внутрішньо переміщених осіб.

Детальніше ознайомитися з порядком подання документів для отримання компенсації можна за посиланням https://ternopilcity.gov.ua/news/59247.html

 

Для забезпечення перевезень з питань тероборони та допомоги ЗСУ ГО «Схід та Захід єдині назавжди» виділено 450 л дизельного палива

Середа, 10 серпня 2022, 10:22

У п’ятницю, 12 серпня, з центру «Допомога армії від Тернополя» відправляться чергові вантажі у місця дислокації наших військовослужбовців.

«Уже цього тижня наші волонтери-водії поїдуть на Київщину, Чернігівщину, Сумщину та Харківщину. Відповідно, тернополяни, котрі проходять службу за цими напрямками, зможуть отримати передачі від своїх рідних і близьких – повідомив міський голова Сергій Надал. – Для забезпечення перевезень з питань тероборони та допомоги Збройним силам України сьогодні виконком затвердив рішення про виділення 450 л дизельного палива громадській організації «Схід та Захід єдині назавжди»».

Нагадаємо, на базі управління соціальної політики працює центр «Допомога армії від Тернополя». Жителі та гості нашої громади, які бажають передати посилку своїм рідним чи готують передачу для військових, можуть приносити їх на вул. Миколи Лисенка, 8-А.

Графік роботи центру:

  • понеділок-четвер – 08:00-17:15 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • п’ятниця-субота – 08:00-16:00 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • неділя – вихідний.

За додатковою інформацію просимо звертатися за телефоном «гарячої» лінії» +38 (067) 009-15-40.

 

Завод з виготовлення Bayraktar в Україні планують побудувати за декілька місяців

Вівторок, 09 серпня 2022, 14:20

 
BAYKAR/HANDOUT/ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Будівництво заводу з виробництва ударних безпілотників Bayraktar турецької компанії Baykar може тривати декілька місяців, запустити його планують у 2023 році.

Про це розповів посол України в Туреччині Василь Боднар в ефірі національного телемарафону, передає "Інтерфакс-Україна".

"Звичайно, є певні нюанси, пов'язані із завезенням певного обладнання та з вибором компанії для будівництва, але це технічні деталі. Я думаю, що найближчого місяця ми побачимо певний прогрес у цьому питанні, а запуск заводу (може відбутися – ред.) у 2023 році, можливо, наприкінці", – сказав він.

Посол нагадав, що компанія вже зареєструвалась в Україні та придбала земельну ділянку для будівництва.

А також, що у лютому було підписано відповідну угоду, а півтора тижні тому Кабінет Міністрів України затвердив її та передав на ратифікацію до Верховної Ради.

"Мені здається, що, незважаючи на процес ратифікації, компанія вже починає підготовчі роботи для того, щоб почати будівництво цього заводу", – додав Боднар.

 

Міноборони РФ прокоментувало вибухи в Криму: Жодного вогневого впливу

Вівторок, 09 серпня 2022, 14:18

МІНІСТР ОБОРОНИ РФ СЕРГІЙ ШОЙГУ, ФОТО GETTY IMAGES

Міністерство оборони Росії стверджує, що аеродром у Криму ніхто не обстрілював, просто чомусь відбулася детонація боєприпасів.

Джерело"РИА Новости" у Telegram

Дослівно: "Близько 15:20 на території аеродрому "Саки" в районі населеного пункту Новофедорівка на обвалованому майданчику зберігання відбулася детонація кількох авіаційних боєприпасів.

Вживаються заходи щодо гасіння пожежі та з'ясування причин вибуху. За доповіддю з місця, жодного вогневого впливу на обвалованому майданчику зберігання боєприпасів на аеродромі не було".

Деталі: У Міноборони запевняють, що внаслідок вибуху ніхто не постраждав і авіаційна техніка на аеродромі не пошкоджена.

Ситуацію прокоментувала і відома російська пропагандистка Маргарита Сімоньян. Вона написала в Telegram, що вибухи на військовому аеродромі в Криму можуть бути диверсією чи навіть чиїмось головотяпством.

Пряма мова: "На місці вважають, що не прильоти, а диверсія. А то й взагалі головотяпство".

Що передувало:

  • Після обіду 9 серпня на військовому аеродромі в Новофедорівці в Сакському районі Криму пролунали вибухи. Місцеві жителі розповіли УП, що "вибухи продовжуються досі, ймовірно, поцілили по складам".
  • У соцмережах люди пишуть, що вибухів уже більше десяти. За 20 км від Новофедорівки "тремтять шибки і спрацьовує сигналізація в автомобілях".
  • ЄВГЕН КІЗІЛОВ 
 

СБУ викрила "крота" спецслужб РФ у своєму управлінні

Вівторок, 09 серпня 2022, 10:54

ФОТО ОГП

Служба безпеки України затримала співробітника координаційного штабу Управління СБУ у Харківській області, який працював на спецслужби Росії.

Джерело: речник СБУ Артем Дехтяренко, Офіс генерального прокурора

Деталі: За даними слідства, на початку березня 2022 року експосадовця Харківської міської ради завербували співробітники ФСБ РФ. За їхнім завданням він влаштувався до Антитерористичного штабу при УСБУ в Харківській області.

Маючи доступ до інформації, зловмисник передавав ворогу контактні дані працівників СБУ, шляхи наступну ЗСУ, місця розташування позицій блокпостів і військової техніки, а також дані, які він щоденно вносив в закриту інформаційну систему.

Таким чином підозрюваний допомагав представникам спецслужб РФ в проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану.

За даними СБУ, в обмін за співпрацю ворог надав "кроту" гарантії безпеки для нього і його родини, якби РФ вдалося захопити регіон.

Наразі агенту повідомлено про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану.

Суд уже обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

Нагадаємо: 29 травня президент Володимир Зеленський звільнив очільника управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна за недбале виконання службових обов'язків і пообіцяв йому розслідування правоохоронців.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

ЗСУ отримали турецькі бронетранспортери Kirpi – очікують ще 150

Вівторок, 09 серпня 2022, 10:50

Збройні сили отримали партію нових турецьких бронетранспортерів Kirpi, а в майбутньому очікується поставка ще 150 одиниць.

Джерело: Оперативне угруповання "Каховка"

Дослівно: "Наших воїнів підтримують іноземні партнери. Весь Світ бажає, щоб Україна здобула Перемогу над лютим ворогом. Збройним Силам передали нові турецькі бронетранспортери BMC Kirpi.

Невдовзі очікується ще одна поставка на 150 одиниць".

РОМАН ПЕТРЕНКО 

 

Поліцейські встановлюють обставини аварії, у яку потрапив рейсовий автобус

Вівторок, 09 серпня 2022, 10:13

Дорожньо-транспортна пригода трапилася у вівторок, 9 серпня, близько 11.20 год на автодорозі «Тернопіль-Львів-Рава-Руська», неподалік Тернополя. Там не розминулися вантажівка та рейсовий автобус.

За попередніми даними, водій вантажного автомобіля  «DAF» із напівпричепом, виїжджаючи з другорядної дороги Обхід м. Тернополя,  не надав перевагу в русі рейсовому автобусу сполученням «Тернопіль-Манаїв», який рухався головною дорогою в напрямку обласного центру.

У салоні автобуса перебувало 12 людей, двох з них з травмами доправили до лікарні.

Поліцейські встановлюють обставини ДТП.

Вирішується питання про внесення даного факту до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські застерігають від шахраїв: не вводьте особисті дані на підозрілих сайтах .

Вівторок, 09 серпня 2022, 10:10

За словами жінки, в одному із месенджерів вона знайшла оголошення про виплату допомоги. Перейшла за посиланням, яке було вказане в повідомленні, та ввела там свою електронну адресу. Далі їй на пошту надійшов лист, де містилося посилання на веб-ресурс для нібито оформлення виплат. Жінка перейшла на сайт, схожий на сайт банку та ввела дані свого облікового запису: пароль, логін. Після цього з її картки зникли 15 000 гривень.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають заходи для розкриття злочину.

Поліцейські застерігають краян від такої шахрайської схеми. Не переходьте за посиланнями від незнайомців. Перевіряйте інформацію про грошові виплати на офіційних джерелах. Встановіть індивідуальні ліміти на операції з вашою платіжною карткою.

Якщо ви випадково розкрили дані платіжної картки на підозрілому сайті – негайно телефонуйте до банку за номером, вказаним на звороті картки. Також по випадки шахрайства повідомляйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Житель Тернополя спокусився на елітний алкоголь

Вівторок, 09 серпня 2022, 10:07

Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники Тернопільського районного управління поліції 32-річному місцевому мешканцю.

На лінію «102» надійшло звернення від керуючої магазину. Жінка попросила розшукати невідомого чоловіка, якому вдалося пронести повз каси п’ять пляшок елітного алкоголю. Завдані збитки вона оцінила  майже 1500 гривень.

У ході оперативно-розшукових заходів працівники територіального підрозділу поліції вийшли на слід зловмисника. Тернополянин у скоєному зізнався.

Відомості про злочин поліцейські внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Його судитимуть по законах воєнного часу.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Тернополянин став жертвою у шахрайській схемі «Дай подзвонити»

Вівторок, 09 серпня 2022, 10:06

Мобільний телефон вартістю більше 4000 гривень привласнив невідомий чоловік. Тернополянин повіривши незнайомцю втратив своє майно.

Подія трапилася в вечірній період, в одному із парків міста. До 34-річного місцевого мешканця підійшов невідомий та попросив телефон, аби викликати таксі. Потерпілий погодився та передав пройдисвіту свій мобільний. Не встиг краянин озирнутися, як незнайомець попрямував у невідомому напрямку з його майном.

За фактом шахрайства працівники Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 ККУ.

Працівники поліції наголошують мешканцям краю не забувати, що зловмисники мають на меті одне, незаконно збагатитися за ваш рахунок. Аби уникнути такий вид шахрайства, найкраще, не давати свій телефон подзвонити нікому сторонньому, пославшись на відсутність коштів на рахунку або просто чемно відмовивши. Пам’ятайте вибір за вами.

Якщо ви все-таки потерпіли від рук невідомих, не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Як працюють пункти пропуску на західному кордоні України і що змінюється

Понеділок, 08 серпня 2022, 11:10

Повномасштабна агресія РФ проти України не лише спричинила найбільшу міграційну кризу з часів Другої світової війни, але і суттєво вплинула на ланцюги постачання товарів до та з України. Автомобільні пункти пропуску (далі – ПП) на заході України, і без того перевантажені, стали ключовим гуманітарним коридором нашої держави.

Про те, які процеси відбуваються у цій сфері, що змінюється та що ще варто змінити у наземному сполученні України та ЄС читайте в статті Євгенії Григор'євої та Ірини Сушко з ГО "Європа без Бар'єрів" Межа війни: що вже змінилося та чого чекати у роботі кордону між Україною та ЄС.

Ще до початку воєнних дій мережа ПП для автомобільного сполучення та їхня сумарна пропускна здатність не відповідали реальним обсягам руху через кордон, не забезпечували його зручного та швидкого перетину мандрівниками і переміщення через нього вантажів.

Із 20 автомобільних ПП на кордоні з країнами ЄС тільки 9 мали змогу пропускати вантажі без вагових обмежень, тобто були придатні для повноцінного руху товарів.

Ця проблема давня, але держава не поспішала будувати прикордонні пункти.

У 2021-2023 роках мав діяти план заходів з облаштування пріоритетних пунктів пропуску, але навіть у мирний час темпи його втілення були на рівні 25%.

Більш того, наразі на прикордонних пунктах склалася дивна ситуація.

Де-юре сьогодні за розвиток прикордонної інфраструктури автомобільних пунктів пропуску все ще відповідає Держмитслужба, але фактично більшість процесів вже координує Мінінфраструктури.

Чи не створить це затримок у реалізації екстрених та перспективних заходів з управління кордонами через необхідність узгодження рішень між обома суб’єктами системи Інтегрованого управління кордонами (ІУК), покаже лише час.

Cуттєво скоротити черги на найбільш завантаженому кордоні нашої держави могла би угода з Польщею.

У травні 2022 року президенти України та Польщі оголосили про намір укласти угоду про повноцінний спільний прикордонно-митний контроль на всіх суміжних автомобільних ПП – у розвиток його експериментального запуску.

Утім, ця заява і досі лишається наміром.

Наразі сторони знаходяться на етапі проведення міжурядових консультацій.

До того ж, є проблема у тому, що діючі сервіси митної та прикордонної служб на Західному кордоні мають спільний недолік: інформація про завантаженість ПП подається у кількості транспортних засобів відповідної категорії або осіб (для піших переходів), а не в орієнтовному часі очікування, як це подається, наприклад, на ресурсах суміжних країн-партнерів.

До того ж на всіх ресурсах, навіть у межах одного відомства, дані щодо завантаженості конкретних ПП відрізняються.

Тож, сьогодні державний кордон України не має спроможності для забезпечення швидкого, комфортного та якісного пропуску через нього осіб і транспортних засобів.

А в умовах різкого зростання транскордонних потоків через збройну агресію РФ проти України ці проблеми стали ще більш наочними.

Поява ініціативи ЄС "Шляхи солідарності", через яку відбувається налагодження нових логістичних маршрутів, вимагатиме лише посилення взаємодії стейкхолдерів з державного і недержавного секторів не тільки України, а й суміжних країн ЄС та Молдови.


 

В Гельсінкі демонтували подарований СРСР пам’ятник "Мир у всьому світі"

Понеділок, 08 серпня 2022, 11:08

У столиці Фінляндії прибрали отриманий у подарунок від СРСР в 1989 році пам'ятник "Мир у всьому світі".

Про це повідомила фінська служба Yle, пише "Європейська правда".

Демонтаж пам’ятника був заздалегідь напруженим через його значну вагу, але зрештою процес минув без проблем. На місці пам'ятника міська влада має намір обладнати тротуар.

 

Пам’ятник належить Художньому музею Гельсінкі і буде доставлено на склад у регіоні Східна Уусімаа. Через великі розміри його планують перевезти з Гельсінкі морем баржею.

Місто Гельсінкі та Гельсінський художній музей вирішать остаточну долю монумента пізніше.

Гельсінкі отримав пам'ятник від Москви 1989 року. Для громадськості його відкрили 1990-го року. Уже тоді пам'ятник викликав багато дискусій.

Пам'ятник сильно постраждав, коли троє студентів облили його смолою та пір’ям у 1991 році. Студенти хотіли донести, що подарована статуя з Радянського Союзу не підходить Гельсінкі.

Робота радянського скульптора Олега Кирюхіна зображує групу людей, які несуть над собою земну кулю.

Суспільна дискусія про доречність пам’ятника також розгорілася в останні місяці після нападу Росії на Україну. Навесні на постамент нанесли напис "світові гроші", а до рук людських фігур пам'ятника вклали прапори України.

Нагадаємо, в Естонії засекретили імена членів комісії, яка вирішує долю радянських пам’ятників.

Раніше прем'єрка Естонії Кая Каллас заявила, що уряд погодився з тим, що радянські пам'ятники мають бути прибрані з публічного простору якнайшвидше.

 

В естонській Нарві вирішили перенести суперечливий радянський танк в "закрите місце"

Понеділок, 08 серпня 2022, 11:08

Правляча в естонській Нарві коаліція, утворена фракцією Narva Tulevik та партією "Естонія 200", ухвалила рішення про перенесення встановленого у місті радянського танка-пам'ятника.

Рішення було ухвалено в неділю ввечері на зборах коаліції, повідомив у понеділок голова нарвського округу "Естонії 200" Денис Ларченко, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

За його словами, коаліція вирішила скликати за першої нагоди засідання міського зібрання, на якому буде прийнято рішення доручити міськуправі демонтувати нарвський танк і перевезти його тимчасово в закрите та безпечне місце на території міста.

При міському зібранні також створять тимчасову комісію, яка ухвалить рішення щодо майбутнього решти радянських пам'яток на території Нарви.

За словами Ларченка, це рішення приймається з бажання знизити напруженість навколо танка.

"Ми повинні ухвалити рішення щодо майбутнього радянських пам'яток у Нарві, і ці рішення повинні ухвалити самі мешканці Нарви", - сказав Ларченко.

У понеділок із владою Нарви також зустрінеться прем'єр-міністр Кая Каллас.

Раніше Каллас заявила, що уряд погодився з тим, що радянські пам'ятники мають бути прибрані з публічного простору якнайшвидше.

Одним із найбільш відомих таких монументів є радянський танк в естонському місті Нарва, переважна більшість жителів якого (понад 80%) - етнічні росіяни, а близько 36% мають російське громадянство.

 

На сайті президента підтримали петицію про заборону в’їзду росіян в Україну протягом півстоліття

Понеділок, 08 серпня 2022, 10:42

Петиція про заборону в’їзду росіян на територію України на наступні 50 років набрала понад 25 тисяч підписів.

Тепер вона має бути розглянута президентом України.

У петиції пропонують також не видавати посвідки на проживання громадянам РФ, окрім тих, хто воював на боці України на війні з Росією.

"Україна вже 8 років потерпає від війни, яку розв´язала Росія на території нашої країни. На жаль, за ці 8 років влада не спромоглася захистити Україну від диверсантів, агентури та коригувальників, які увесь цей час прибували в Україну через безвізовий режим з Росією", – йдеться у петиції.

Фото: Syda_Productions/Depositphotos

Нагадаємо, з 1 липня 2022 року почало діяти рішення про візовий режим з громадянами Російської Федерації. Мету своєї поїздки до України кожному росіянину доведеться обґрунтовувати заздалегідь.

За результатами опитування КМІС, більшість українців візовий режим із Росією підтримують.

Яна Осадчажурналіст


 

Бучацькі поліцейські припинили незаконну порубку дерев .

Понеділок, 08 серпня 2022, 10:41

До співробітників Бучацького відділення поліції надійшло повідомлення про те, що невідома особа вирубує  дерева у лісі поблизу села Садове Коропецької селищної громади.

На місці події поліцейські виявили чоловіка, який бензопилою зрізав два дерева породи граб. Дозвільних документів на порубку лісових насаджень у нього не було.

Правопорушник – 31-річний житель одного із сіл Бучацької громади.

Поліцейські вилучили зрізану деревину, бензопилу та вантажівку «ГАЗ-53».  Сума завданих збитків встановлюється.

Також на місці події правоохоронці виявили 32 пні незаконно зрубаних дерев. Правоохоронці перевіряють причетність чоловіка до даного факту порубки.

Розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає  покарання від штрафу  до трьох років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Інтернет-шахраї ошукали жителів Тернопільщини майже на 100 000 гривень .

Понеділок, 08 серпня 2022, 10:38

Зловмисники створюють недостовірні посилання з метою отримання інформації про банківські реквізити та конфіденційну інформацію. Як тільки громадяни заповняли відомості, з їх електронних гаманців зникали заощадження.

Від такого роду злочину потерпіло одразу четверо мешканців області. Люди купували через сайти-оголошень різний товар, який не отримували. Натомість з їх електронних гаманців зникали всі заощадження. Аферисти надсилали краянам фішингові-повідомлення, де громадяни вводили реквізити своїх банківських рахунків та коди доступу. Як наслідок жителька Тернополя втратила з валютної картки 2680 американських доларів, інша майже 2450 гривень, ще одна заявниця 16500 гривень, а житель Бережан 4110 гривень.

Відомості про події слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Такий вид шахрайства називається фішингова атака – це спроба отримати особисту інформацію через Інтернет оманливим шляхом. Зазвичай, вона здійснюються через електронні листи, оголошення або сайти, схожі на ті, які користувач відвідує. Наприклад, на електронну пошту може прийти лист, схожий на лист із банку, з проханням підтвердити номер банківського рахунку.

Зловмисники в посиланні просять вказати такі дані:
•    Імена користувача та паролі;
•    Номери соціального страхування;
•    Номери банківських рахунків;
•    PIN-коди (особисті ідентифікаційні номери);
•    Номери кредитних карток;
•    Дівоче прізвище матері;
•    День народження.

Не варто відкривати посилання від незнайомих або малознайомих співрозмовників, проходити авторизацію на сторонніх сайтах, а також надавати платіжні дані. Саме таким чином на спеціально створених сайтах шахраї отримують доступ до ваших персональних даних.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Місцеві депутати долучилися до перевірки найпростіших укриттів у багатоквартирних будинках Тернополя

Понеділок, 08 серпня 2022, 10:36

У Тернопільській громаді тривають роботи з облаштування тимчасових укриттів в підвалах багатоквартирних житлових будинків. Щоденно огляд декількох сховищ проводить міський голова Сергій Надал. Уже проінспектовано десятки будинків у місті.

Долучилися до перевірки стану готовності укриттів у житлових будинках Тернополя й місцеві депутати.

Так, днями Секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак оглянув хід виконання робіт з облаштування укриттів у будинках за адресами: вул. Лесі Українки, 18, вул. Тараса Протасевича, 14, вул. Клима Савури, 7.

«Як показує досвід, у будинках, де створенні ОСББ, такі роботи тривають швидше, є більш активними самі мешканці будинку. Там, де багатоповерхівки перебувають на обслуговуванні управляючої компанії – ініціатива зі сторони мешканців значно менша, на жаль, - пояснив Ігор Гірчак. - Але й попри це, є активні тернополяни, котрі намагаються підвищити рівень безпеки для себе та своїх сусідів. Дякую усім, хто долучається до влаштування укриттів у будинках. Адже це, насамперед, ваша безпека та ваших близьких».

Обстежила житлові будинки на масиві «Східний» і депутатка Тернопільської міської ради Олеся Чванкіна.

«Практично у всіх будинках створено ОСББ або є люди, які відповідають за доступ до укриттів та їхнього облаштування, - розповідає Олеся Чванкіна. - Під час огляду проконсультувала усіх, що в укриттях повинні бути сидячі місця, запас питної води, медикаментів, інструментів на випадок завалу. Також вогнегасники, генератори та доступ до інтернету. Усі моменти враховані і виправлені».

Серед проінспектованих будинків - багатоповерхівки за адресами: вул. Олександра Довженка, 2-А, вул. Олександра Довженка, 4-А, вул. Олександра Довженка, 6-А, вул. Олександра Довженка 8-Б, вул. Олександра Довженка, 12, вул. Олександра Довженка, 14, вул. Олександра Довженка, 20, вул. Олександра Довженка, 22, вул. Омеляна Польового, 2-Б, вул. Омеляна Польового 4-Б, вул. Андрія Чайковського, 39, вул. Андрія Чайковського, 40 та вул. Євгена Конвоальця, 3.

Розпочали інспектування будинків в межах свого округу і депутати Андрій Грицишин та Мар’яна Головко.

Перевірка стану готовності укриттів у багатоквартирних житлових будинках нашого міста та громади тривають.

 

Цього тижня у Тернополі продовжаться роботи з поточного ремонту дорожнього покриття

Понеділок, 08 серпня 2022, 10:34

У Тернополі працівники підрядних організацій продовжують виконувати роботи з поточного ремонту дорожнього покриття, ліквідації напливів та колійності асфальтобетонного покриття проїзних частин вулиць.

Наразі на вул. Андрея Шептицького проводиться влаштування тротуару на підходах до автомобільного моста через р. Серет. Разом з тим, на завершальному етапі ремонтні роботи на вул. Квітовій – там влаштовують дорожні знаки.

Цими днями працівники підрядної організації розпочали й поточні ремонти у селах Тернопільської громади. Зокрема, триває влаштування узбіччя щебеново-піщаною сумішшю на вул. Ровиська у с. Чернихів і на вул. Вигінській у с. Кобзарівка.

Найближчими днями у Тернополі заплановано виконати влаштування острівців безпеки на пішохідних переходах та центрального фартуха кільцевої транспортної розв’язки в районі вулиць Івана Мазепи, Дружби та Руської (Дамба Тернопільського ставу). Наразі плановий ремонт там завершують працівники КП «Тернопільводоканал», після чого розпочнуться дорожні роботи.

Окрім того, цього тижня заплановано провести локальний ремонт дорожнього покриття у Тернополі на вулицях: Івана Мазепи, 15 Квітня (від онкологічного диспансеру до заводу «Оріон»), Микулинецька (поблизу «цукрового заводу»).

Нагадаємо, у зв’язку із ремонтними роботами вул. Галицькій з 8 серпня по 19 вересня у Тернополі буде перекрито рух транспорту на ділянці від перехрестя вулиць Миколи Лисенка-Галицька і до перехрестя вулиць Галицька – Збаразька.

 

Половина з топ-10 російських олігархів досі не під санкціями – дослідження

П'ятниця, 05 серпня 2022, 10:17

Шість із топ-10 російських олігархів поки не під санкціями США, пʼятеро не перебувають під санкціями Європейського союзу і двоє - Великої Британії.

Про це повідомляє  група аналітиків Trap Aggressor, які здійснюють моніторинг запроваджених санкцій проти Росії.

Йдеться про Владіміра Лісіна, Владіміра Потаніна, Павла Дурова, Лєоніда Міхельсона, Андрєя Мельніченка та Вагіта Алекперова.

 

Зокрема, під санкції США не потрапили:

  • Владімір Лісін (голова ради директорів Новолипецького металургійного комбінату, 1 місце у Forbes, статки – $18,4 млрд);
  • Владімір Потанін (генеральний директор Гірничо-металургійної компанії "Норильський нікель", 2 місце у Forbes, статки – $17,3 млрд);
  • Павєл Дуров (засновник "ВКонтактє" та Telegram, 3 місце у Forbes, статки – $15,1 млрд);
  • Лєонід Міхельсон (голова правління газової компанії ПАТ "Новатек", голова ради директорів нафтохімічного холдингу "Сибур", 4 місце у Forbes, статки – $14 млрд);
  • Андрєй Мельніченко (головний акціонер АТ "СУЕК" та "Еврохім", 9 місце у Forbes, статки – $11,1 млрд);
  • Вагіт Алекперов (колишній президент нафтової компанії "Лукойл", 10 місце у Forbes, статки – $10,5 млрд).

З них санкції ЄС не торкнулися 5 олігархів: Владіміра Лісіна, Владіміра Потаніна, Павла Дурова, Лєоніда Міхельсона та Вагіта Алекперова.

Під санкції Великої Британії не потрапили Владімір Лісін та Павєл Дуров.

"Водночас під українські санкції не потрапили семеро російських олігархів, серед яких Владімір Лісін, Владімір Потанін, Павєл Дуров, Лєонід Міхельсон, Вагіт Алекперов, а також Міхаіл Фрідман (засновник та акціонер "Альфа-Груп", 6 місце у Forbes) та Алішер Усманов (засновник USM Holdings, 7 місце у списку Forbes).

Частина олігархів володіють майном та активами за кордоном, у державах, які досі не наклали на них санкції. Так, у Лісіна є майно у Великій Британії, у Вагіта Алекперова – у ЄС, Фрідман володіє активами в Україні, а Потанін – в ЄС та США", - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що згадані олігархи ведуть бізнес у секторах економіки, що забезпечують істотне джерело доходу для уряду Росії: енергетика, металургія, фінанси та інше.

"Більшість з них мають тісні звʼязки з Кремлем та не засуджують його війну проти України, яка триває вісім років. Наприклад, Міхаіл Фрідман є акціонером "Альфа-банку", який після анексії Криму і бійні на Донбасі у 2014 році, продовжував кредитувати держкомпанії російського ВПК.

Алішер Усманов – прокремлівський олігарх, який має тісні зв’язки з президентом рф та активно підтримує політику російської влади щодо України. Вагіт Алекперов брав участь у розкраданні кримських активів української держави, веде активний незаконний бізнес в анексованому Криму та має особисті зв'язки з путіним", - наголошують аналітики.

"Хоча більшість цих олігархів закликали припинити кровопролиття в Україні, їх бізнес продовжує платити величезні податки, які формують бюджет рф, таким чином підтримуючи фінансово війну проти України. Усі ці олігархи зробили чи примножили свої статки саме за путінського режиму.

Павєл Дуров виїхав з росії ще у 2014 році та нині виступає проти війни, проте у заснованому ним Telegram активно розповсюджується мова ворожнечі щодо України, на що Дуров не намагається вплинути", - додали в Trap Aggressor

Раніше аналітики повідомляли, що чотири з десяти банків, що обслуговують російський ОПК, не відключили від SWIFT.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Через візит на Тайвань: Китай наклав санкції на Ненсі Пелосі

П'ятниця, 05 серпня 2022, 10:16

 
ANNABELLE CHIH/GETTY IMAGES

Влада Китаю запровадила санкції проти спікера Палати представників США Ненсі Пелосі через її візит на Тайвань.

Про це повідомляють китайські ЗМІ з посиланням на МЗС КНР, передає Інтерфакс-Україна.

Також санкції торкнуться її родичів, зазначили у зовнішньополітичному відомстві КНР..

Нагадуємо:

Китай заблокував імпорт цитрусових і риби з Тайваню, у якості помсти на візит спікера Палати представників США Ненсі Пелосі, блокування імпорту чіпів поки не розглядали.

Літак із спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі у вівторок ввечері приземлився у столиці Тайваню Тайбей. Пелосі стала найвищим американським політиком, який відвідав острів за останні 25 років.

Китай негайно засудив візит Пелосі, а міністерство закордонних справ заявило, що він завдає серйозної шкоди миру та стабільності в Тайванській протоці.

Пекін пообіцяв вжити заходи у відповідь на візит Пелосі, зазначивши, що наслідки, які випливають з нього, повинні нести США та сепаратистські сили "незалежності Тайваню".

Китайські державні ЗМІ повідомили, що Народно-визвольна армія країни проводитиме навчання поблизу Тайваню у найближчі дні.

 

Більше половини українців є вірянами ПЦУ, лише 4% – УПЦ МП

П'ятниця, 05 серпня 2022, 10:10

72% українців вважають себе православними, при цьому 54% опитаних ідентифікують себе з Православною Церквою України і лише 4% – з УПЦ Московського патріархату.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за результатами опитування, проведеного 6-20 липня

 

Деталі: Ще 14% вважають себе просто православними, без конкретизації патріархату.

Порівняно з 2021 роком, частка тих, хто ідентифікує себе з Православною Церквою України, зросла з 42% до 54%. Натомість з 18% до 4% знизилася частка тих, хто ідентифікує себе з Українською Православною Церквою Московського патріархату.

Після православ’я найбільше респондентів ідентифікували себе як атеїстів (10%) і греко-католиків (8%). Інші релігії та конфесії називалися рідше.

У всіх регіонах найбільше людей ідентифікують себе з православ’ям, а також – саме з Православною Церквою України (від 59% у центрі до 42% на сході). З УПЦ МП ідентифікують себе 3-6% залежно від регіону, при цьому навіть на сході і півдні – лише 5-6%. Водночас із заходу на схід з 6% до 26% зростає частка тих, хто вважає себе православним, але не зараховує до жодного патріархату.

 

Також із заходу на схід з 4% до 17% зростає частка атеїстів.

Серед усіх лінгво-етнічних категорій найбільше респондентів ідентифікують себе з ПЦУ. Навіть серед російськомовних росіян 36% зараховують себе до саме ПЦУ, у той час як до УПЦ-МП – 13%.

 

Серед усіх вікових категорій також найбільше тих, хто ідентифікує себе з ПЦУ. При цьому для вікових категорій 30+ років це більше половини, у той час як для категорії 18-29 років – дещо менше половини.

 

Серед більш молодих більше атеїстів – 22% серед 18-29 річних. Серед 30-39 річних їх уже 12%, а в старших вікових категоріях – ще менше.

Довідка: Опитування було проведено 6-20 липня 2022 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 2000 дорослих респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Респондентами були громадяни України, які на момент опитування проживали на території України у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого.

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО 

 

Колаборант закликав ворога вдарити ракетами по пам’ятнику Бандері у Львові - СБУ

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:25


Служба безпеки України оголосила про підозру в пропаганді війні двом прихильникам Росії, один із яких зокрема надавав бойовикам координати для ракетного удару по пам’ятнику Степану Бандері у Львові.

Джерело: управління СБУ в Львівській області

Дослівно: "Служба безпеки України оголосила про підозру двом прихильникам путінізму, які закликали до війни. В соцмережах вони активно підтримували агресію проти нашої держави та заклики українців приєднуватись до окупаційної влади країни-агресорки.

Спецслужба затримала зрадників, які відкрито здійснювали колабораційні спрямування. А під час зібрання доказової бази оперативники встановили, що окрім поширення деструктивної пропаганди один з зловмисників здійснював листування з діючим бойовиком т.зв. "ДНР".

 

А саме, надав координати, а згодом й мав корегувати здійснення ракетного обстрілу по пам’ятнику С. Бандері у Львові".

 

Деталі: Слідчі СБУ оголосили зловмисникам підозру за ст. 436 (Пропаганда війни) КК України.

Триває досудове розслідування.


 

Поліцейські викрили велосипедного злодія.

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:18

Чимало громадян, особливо тих, хто мешкає у багатоповерхівках, залишають своє майно на сходовій клітці, щоб не нести його в помешкання, нерідко обертається втратою майна.

Залишені без нагляду дитячі візочки, велосипеди стають об’єктами злочинів, які зловмисники реалізовують за ціною значною нижчою від ринкової вартості.

Від такого роду злочину потерпів тернополянин. Він залишив велосипед на сходовій клітці, а вранці виявив його відсутність. Завдані збитки він оцінив в 10 000 гривень.

У ході розшукових заходів поліцейські встановили особу крадія. Ним виявився місцевий мешканець 1982 року народження. Викрадене майно правоохоронці вилучили.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці звертаються до мешканців краю, пам’ятати про заходи безпеки. Не забувайте, що залишені ті чи інші речі в легкодоступних місцях легка нажива для зловмисників.

У разі якщо ви стали жертвою крадіїв не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Працівники карного розшуку Тернопільщини викрили підпільний цех з виробництва алкогольної продукції.

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:16

Незаконний бізнес організував житель Чорткова. Чоловік за місцем проживання налагодив нелегальне виробництво та продаж підакцизного товару.

Під час відпрацювання співробітники кримінальної поліції Чортківського райвідділу поліції виявили факт реалізації фальсифікованого спиртного 51-річним жителем Чорткова. У своєму будинку він обладнав цех з виготовлення та фасування алкоголю сумнівної якості. Готову продукцію потім продавав приватним замовникам.

У ході санкціонованого обшуку було виявлено 250 літрів спирту, два ящики  готової продукції, 125 підроблених марок акцизного податку, а також  тару та приладдя для виготовлення, фасування й зберігання фальсифікату.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 199 Кримінального кодексу України (збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного податку). Санкція статті передбачає покарання від трьох до семи років позбавлення волі.

Поліцейські проводять досудове розслідування та встановлюють усі обставини злочину.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські звертаються до громадян дотримуватися правил комендантської години .

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:12

На території області комендантська година встановлена з 23:00 до 5:00.

У цей період  забороняється перебувати на вулицях та в інших громадських місцях, якщо людина не є працівником об’єктів критичної інфраструктури (для цього треба мати спеціальну перепустку). Намагайтеся у комендантську годину без нагальної потреби не виходити з дому.

Поліцейські продовжують нести службу в посиленому режимі: опрацьовують виклики, розкривають злочини, забезпечують правопорядок, виконують бойові завдання, допомагають вимушено переселеним особам. Загалом оперативна ситуація в області стабільна та контрольована.

Дотримуйтесь правил воєнного стану, комендантської години та не ігноруйте сигнали оповіщення.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На дев’яти вулицях Тернопільської громади проведено локальний поточний ремонт дорожнього покриття від початку серпня

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:07

Від початку серпня у Тернополі та населених пунктах громади активно тривають роботи з покращення експлуатаційного стану дорожнього покриття на тих вулицях, де утворилися небезпечні аварійні вибоїни та дефекти.

Так, з 1 серпня працівники підрядних організацій уже завершили виконання локального поточного ремонту асфальтобетону на вулицях:

  • Миколи Лисенка;
  • Бродівська (шляхопровід);
  • Броварна;
  • Северина Наливайка;
  • Березова;
  • Новий Світ;
  • За Рудкою,
  • Павла Чубинського;
  • Руська (в районі житлового будинку №1),

Сьогодні, 4 серпня, підготовчі та ремонтні роботи виконуються на наступних вулицях:

  • просп. Степана Бандери (від бульв. Данила Галицького до примикання з вулицею Омеляна Польового), тут працівники підрядних організацій проводять нарізання дорожніх карт для подальшого асфальтування;
  • вул. Листопадова – підготовчі роботи до ліквідації аварійної ямковості;
  • вул. Андрея Шептицького – влаштування тротуару фігурними елементами мощення;
  • вул. Ровиська (с. Чернихів) – влаштування щебенево-піщаної суміші на проїжджій частині вулиці;
  • вул. Вигінська (с. Кобзарівка) – профілювання існуючого покриття та влаштування щебенево-піщаної суміші.

Найближчими днями провести локальний ремонт дорожнього покриття заплановано також у Тернополі на вул. 15 Квітня (в районі вул. Київської та просп. Злуки) і на вул. Микулинецькій (поблизу «цукрового заводу» і мосту через колію).

Планується також влаштування острівців безпеки на пішохідних переходах та центрального фартуха кільцевої транспортної розв’язки в районі вулиць Івана Мазепи, Дружби та Руської (Дамба Тернопільського ставу). Наразі плановий ремонт там виконують фахівці КП «Тернопільводоканал», після чого розпочнуться дорожні роботи.

 

У Тернополі триває перевірка стану готовності укриттів у закладах освіти

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:06

У закладах освіти Тернопільської громади триває активна підготовка до нового навчального року. Керівники шкіл приводять фонд захисних споруд навчальних закладів  у готовність.

4 серпня міський голова Сергій Надал спільно з начальницею управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольгою Похиляк перевірили стан готовності укриттів у ТЗОШ №19 та ТЗОШ №20 ім. Руслана Муляра.

«Тривають активні ремонтні роботи у приміщеннях шкіл нашого міста, адже заклади готуються до початку навчального року в режимі офлайн. Працюватимуть, зокрема, ті заклади освіти, де до 1 вересня будуть готові сховища. Сьогодні оглянули укриття у школах №19 та №20. Це великі приміщення, які готові приймати до 1000 осіб одночасно, – зазначає Сергій Надал. – Наразі ці укриття використовують і мешканці прилеглих будинків під час повітряної тривоги.  Після настання нового навчального року тут зможуть перебувати і учні шкіл, і мешканці сусідніх будинків. Роботи тут проводять згідно з графіком та планують завершити до 20 серпня. Після цього комісія зможе оглянути й підтвердити готовність приміщення до початку навчального року.  Сподіваємось, діти зможуть спокійно та безпечно почати навчання з першого вересня».

Міський голова додає, зараз у закладах додатково облаштовуються санвузли, триває ремонт приміщень та облаштування вентиляційної системи.

Інспектування стану укриттів у школах нашого міста та громади тривають.

 

В Україні проводять онлайн-опитування батьків, вчителів та дітей щодо організації нового навчального року

Четвер, 04 серпня 2022, 12:22

Офіс освітнього омбудсмена Сергія Горбачова проводить опитування серед батьків, вчителів, учнів та студентів щодо того, як має бути організоване навчання в умовах війни.

В Україні наразі триває підготовка до нового навчального року. Заклади освіти облаштовують укриття та визначають прийнятний формат навчання спільно з місцевою владою, однак важливо також врахувати думки батьків, педагогів та безпосередньо здобувачів освіти.

"На основі цих опитувань ми виділимо та узагальнимо проблеми та питання, що хвилюють учасників освітнього процесу щодо нового навчального року й звертатимемося до органів державної влади та громадськості з переліком цих проблем, щоб спільно виробити шляхи їх розв’язання.

Результати опитування будуть розміщені на сторінці освітнього омбудсмена", – підкреслив Горбачов.

Фото: PhanuwatNandee/Depositphotos

Омбудсмен підкреслив, що з початку війни сфера освіта зіштовхнулася з величезними викликами: загибель людей, руйнування закладів освіти, переміщення великої кількості громадян за кордон, тимчасова окупація територій, освітній геноцид, порушення прав учасників освітнього процесу та багато інших.

"Частина цих проблем вирішено, частина залишається невирішеними з певних причин", – наголошує Горбачов.

Він закликав батьків, освітян та дітей пройти онлайн-опитування задля спільного вирішення хвилюючих питань.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Обов’язкова евакуація з Донеччини: влада підказала алгоритм дій

Четвер, 04 серпня 2022, 10:28

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оприлюднило алгоритм дій, як жителям Донеччини евакуюватися на безпечну територію.

ДжерелоМінреінтеграції

Деталі: Влада у 4 кроки повідомила план дій для українців.

  1. Залишити заявку за телефоном
  2. Дістатися до місця збору, звідки буде безкоштовна доставка до евакуаційного потяга у Покровську.
  3. Сісти на безкоштовний потяг до Кропивницького, отримати одноразову грошову допомогу на станції Кропивницький або Олександрія (3 тисячі для людей з інвалідністю та дітей, 2 тисячі – усім іншим).
  4. Оселитися у Кіровоградські області, це безкоштовно.

Влада обіцяє такі соцгарантії:

  • безкоштовне житло;
  • безкоштовне харчування;
  • гуманітарна допомога;
  • психологічна допомога;
  • медична допомога тощо;
  • соціальний супровід під час оформлення допомоги від міжнародних організацій через платформу "єДопомога".

Нагадаємо: Евакуйованим з Донеччини щомісяця надходитиме грошова допомога 2-3 тисячі гривень.

Уряд України запровадив обов’язкову евакуацію мешканців неокупованих районів Донецької області перед початком опалювального сезону.

РОМАН ПЕТРЕНКО

 

Єврокомісія: українки, що повернулися з ЄС до України, мають право знову поїхати до ЄС

Четвер, 04 серпня 2022, 08:57

У Єврокомісії наполягають, що українки, які отримали в одній з країн ЄС тимчасовий захист, мають право їздити додому в Україну і після того повертатися - як на короткий час, так і надовго, але з різними правилами.

Про це в інтерв’ю "ЄвроПравді" розповіла єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, візит якої до Києва був присвячений головним чином проблемам українців у ЄС.

Вона підтвердила, що у Єврокомісії знають про випадки, коли українки після поїздки назад в Україну мали проблеми з поверненням до країни, де отримали тимчасовий захист, а документи, видані деякими країнами, виявлялися недостатніми для прикордонників та для подорожей всередині ЄС.

За її словами, ЄК налаштована вирішити ці проблеми і зараз збирає інформацію.

"Кожен, хто отримав захист ЄС, повинен мати право поїхати додому на короткий період, щоби відвідати батьків чи родину, чи з будь-якою іншою метою", - наголошує єврокомісарка.

Вона пояснила, що у разі повернення на тривалий час українки мають знятися з реєстрації в тій країні, де отримали тимчасовий захист, але не втрачають права повернутися і зареєструватися повторно.

"Отже, якщо ви скористалися тимчасовим захистом в ЄС, то маєте право з будь-якої причини поїхати додому і право повернутися назад до держави ЄС, у якій ви зупинилися. Навіть якщо до цього ви закривали свій статус тимчасового захисту. Якщо ви їдете від війни в Україні – двері ЄС для вас відкриті", - наголосила Ілва Йоганссон.

 

ЄС виділив 16 млн євро для доступу до освіти та допомоги жертвам сексуального насильства в Україні

Четвер, 04 серпня 2022, 08:42

Європейський Союз 3 серпня ухвалив новий антикризовий захід у розмірі 16 млн євро для підтримки доступу до освіти та допомоги жертвам сексуального насильства в Україні.

Про це повідомила пресслужба делегації ЄС в Україні, пише "Європейська правда".

Кошти будуть направлені на підтримку урядової "Всеукраїнської шкільної онлайн-платформи" та задоволення потреб у безпечних навчальних просторах для очного навчання і матеріалах для дітей.

 

Підтримка також буде надана вчителям, щоб допомогти їм продовжувати працювати під час війни.

Допомога буде адаптована до різних ситуацій на сході та заході країни. Вона включатиме підтримку дистанційної освіти для дітей, які були вимушені залишити країну, тікаючи від війни, і сприяння заходам протягом літніх місяців, щоб компенсувати втрачені можливості навчання та розвитку.

Крім того, частина коштів також буде спрямована на допомогу жертвам сексуального насильства в умовах конфлікту.

Це включатиме безпосередню допомогу місцевим організаціям громадянського суспільства та службам швидкої допомоги, а також спеціалізованим слідчим групам під керівництвом Генеральної прокуратури України.

Також буде надано підтримку зусиллям Спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства під час конфлікту щодо забезпечення надання скоординованої підтримки ООН жертвам в Україні під керівництвом уряду.

За даними Єврокомісії, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну до національних шкільних систем країн Євросоюзу інтегрували майже 500 тисяч українських дітей.


 

Під колесами мікроавтобуса травмувався 12-річний школяр.

Четвер, 04 серпня 2022, 08:37

Дорожньо-транспортна пригода трапилася у місті Зборів. На перехресті не розминулися водій, що керував мікроавтобусом, та школяр, який пересувався на велосипеді.

Внаслідок зіткнення 12-річний підліток отримав чисельні забої.

У водія транспортного засобу взято забір крові на вміст алкоголю, мікроавтобус поміщено на арешт майданчик.

Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Псевдобанкір ошукав тернополянку на чималу суму.

Четвер, 04 серпня 2022, 08:33

Майже 26 000 гривень – стали об’єктом злочину невідомої особи, яка під приводом працівника банку отримала доступ до мобільного банківського додатку краянки та привласнила кошти.

Пройдисвіт телефонував до 63-річної мешканки Тернополя та представився співробітником фінансової установи. Він повідомив, що кошти жінки в небезпеці через несанкціонованих вхід в систему посторонніх осіб. Аби вберегти заощадження шахрай попросив уточнити персональні дані та вміст смс-повідомлення, які надійдуть на мобільний телефон краянки. Як тільки жінка це зробила, отримала сповіщення про списання з трьох банківських карток 25 593 гривень. За допомогою вона звернулася до працівників територіального підрозділу поліції.

Відомості про подію працівники поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці застерігають жителів краю, не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ, ніколи ні за яких обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте, щодо вашого електронного гаманця є конфіденційною інформацією.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

У Росії дорожчає іноземний алкоголь: ціни виросли до 70%

Четвер, 04 серпня 2022, 08:25

У РФ дорожчає іноземний алкоголь: ціни на нього зростають швидше, ніж на інші категорії продуктів.

Про це пише російське видання "Сирена" з посиланням на проєкт "Цены сегодня".

 

Так, у Москві шведська горілка Absolut 500 мл подорожчала на 46%, а віскі Jim Beam 700 мл - на 38%.

 

При цьому, вартість елітного віскі The Macallan Sherry Oak дванадцятирічної витримки змінилася ще сильніше - він подорожчав на 70%.

Зазначається, що алкоголь виробництва РФ майже не змінився у ціні. Горілка "Зеленая марка" з лютого по липень стала дорожчою на 2%.

 
 

Нагадаємо:

За підсумками першого півріччя 2022 року імпорт міцного алкоголю до РФ внаслідок санкцій скоротився майже на 35%, до 32,65 млн л, а віскі - майже на 50%, до 11,8 млн л.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

МВС оновило сервіси для сплати штрафів за порушення ПДР: деталі

Четвер, 04 серпня 2022, 08:23

Міністерство внутрішніх справ оновило застосунки та сервіси, на яких можна сплатити штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Про це повідомляє пресслужба Кабінету Міністрів.

Дізнатися про факт фіксації порушення правил дорожнього руху можливо за допомогою:

  • офіційного сайту МВС України;
  • офіційного мобільного застосунку МВС України – "Штрафи ПДР" на Android та IOS;
  • телеграм-бота "Штрафи ПДР".

Зокрема, оновлення отримали офіційний застосунок МВС "Штрафи ПДР" та телеграм-бот. Тому користувачам необхідно перевстановити програму, оновити підписку у боті для отримання повідомлень та додати своє авто.

"Офіційні сервіси МВС дозволяють не лише сплатити штрафи, які вже винесені, а й оперативно отримувати повідомлення про нові постанови або зміни їх статусу", – розповів заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.

Він додав, що також у застосунках є інформація про розміщення на карті комплексів автоматичної фіксації порушень ПДР.

Нагадуємо:

Українці, які пройшли теоретичний курс в автошколі, не здаватимуть у ній практичний і теоретичний іспит, але отримали можливість обрати, де пройти ці тестування.

 

У Тернополі оновили в’їзний знак у місто зі сторони вулиці Бережанської

Середа, 03 серпня 2022, 12:59

Цими днями у Тернополі працівники підрядної організації оновили у Тернополі в’їзний знак зі сторони вулиці Бережанської.

«На доручення міського голови управління житлово-комунального господарства замовило обстеження усіх вказівних знаків «Тернопіль» при в’їзді у наше місто. Зокрема, обстежено три в’їзди зі сторони вул. Бережанської, вул. Львівської та вул. Микулинецької, – розповідає начальник відділу благоустрою та екології міської ради Оксана Лобурак. – На сьогодні проведено роботи з відновлення знаку на вул. Бережанській. В рамках ремонту було оновлено штукатурку і облицювання конструкції, встановлено дашок над знаком, відновлено підпірну стінку, встановлено підсвічування».

 

Учені розробили татуювання, яке відстежуватиме стан здоров’я людей

Середа, 03 серпня 2022, 10:51

Науковці з Південної Кореї розробили електронне чорнило, за допомогою якого можна постійно моніторити стан здоров’я.

Дослідники з Корейського передового інституту науки і технологій (KAIST) у місті Теджон за допомогою цього чорнила створили пристрій у вигляді індивідуального татуювання, яке функціонує як біоелектрод, повідомляє Reuters.

Після нанесення таке татуювання автоматично попереджатиме людину про можливі проблеми зі здоров’ям. Для цього його підключають до пристрою електрокардіограми (ЕКГ) або іншого біосенсору.

Пристрій надсилатиме на монітор дані про частоту серцевих скорочень пацієнта та інші життєво важливі показники, такі як глюкоза та лактат крові.

Вигляд татуювання. Фото: Reuters

Монітори з даними про здоров’я теоретично можуть розташовуватися де завгодно, включно з домівками пацієнтів.

Саме чорнило є неінвазивним і складається з частинок на основі галію – м’якого сріблястого металу, який також використовується в напівпровідниках та термометрах.

А вкриті платиною вуглецеві нанотрубки допомагають проводити електрику та забезпечити довговічність приладу.

У своїх подальших розробках науковці хочуть взагалі відмовитись від біосенсорів.

"У майбутньому ми сподіваємося підключити бездротовий чіп, інтегрований із цими чорнилами, щоб ми могли комунікувати або передавати сигнал між нашим тілом і назад до зовнішнього пристрою", – сказав керівник проекту професор Стів Парк.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

WOG впровадила послугу поповнення банківських карток через каси АЗС

Середа, 03 серпня 2022, 10:42

 
WOG

Клієнтам мережі АЗК WOG стала доступна послуга поповнення готівкою картки будь-якого банку України через каси.

Про це Enkorr повідомили у прес-службі мережі.

У компанії розповіли, що нова послуга стала доступною завдяки співпраці WOG із сервісом MONEGO і Mastercard.

Тепер у клієнтів мережі є можливість поповнити картку платіжної системи Mastercard, Visa й "ПРОСТІР". Максимальна сума поповнення становить 5000 гривень.

"На початку великомасштабної війни, коли були складнощі зі зняттям готівки через банкомати, ми подбали, щоб у клієнтів була змога зняти кошти прямо на касі автозаправних комплексів. Сьогодні ж вони зможуть ще й поповнити готівкою картку – власну чи когось із рідних і близьких, що економить час на пошуки терміналу", – розповів директор дирекції цифрової трансформації мережі АЗК WOG Олег Кушіль.

Послугою зможуть скористатися не лише водії, але й мешканці сіл і селищ міського типу, для яких такий сервіс раніше був недоступним через брак банків і банківських терміналів у їхніх населених пунктах.

Щоб переказати кошти на банківську картку, достатньо оператору на касі сказати номер картки, на яку плануєте зробити зарахування,  та дати відповідну суму готівкою. В мережі обіцяють, що кошти будуть переведені на банківську картку в максимально короткий період.

Директор провайдера платіжних послуг iPay.ua Євген Веліканов додав, що основна мета такого кроку – надати людям платіжні послуги саме в той час і тому місці, де у них виникає в цьому потреба.

"Нова послуга дозволить користувачам просто на касі АЗК поповнити картку готівкою, тим самим надаючи більше можливостей в управлінні своїми фінансами", – підсумовує Валерій Новіков, директор із розвитку комерції Mastercard в Україні й Молдові.

 

Сторінка 45 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер