images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Більше половини українців є вірянами ПЦУ, лише 4% – УПЦ МП

П'ятниця, 05 серпня 2022, 10:10

72% українців вважають себе православними, при цьому 54% опитаних ідентифікують себе з Православною Церквою України і лише 4% – з УПЦ Московського патріархату.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за результатами опитування, проведеного 6-20 липня

 

Деталі: Ще 14% вважають себе просто православними, без конкретизації патріархату.

Порівняно з 2021 роком, частка тих, хто ідентифікує себе з Православною Церквою України, зросла з 42% до 54%. Натомість з 18% до 4% знизилася частка тих, хто ідентифікує себе з Українською Православною Церквою Московського патріархату.

Після православ’я найбільше респондентів ідентифікували себе як атеїстів (10%) і греко-католиків (8%). Інші релігії та конфесії називалися рідше.

У всіх регіонах найбільше людей ідентифікують себе з православ’ям, а також – саме з Православною Церквою України (від 59% у центрі до 42% на сході). З УПЦ МП ідентифікують себе 3-6% залежно від регіону, при цьому навіть на сході і півдні – лише 5-6%. Водночас із заходу на схід з 6% до 26% зростає частка тих, хто вважає себе православним, але не зараховує до жодного патріархату.

 

Також із заходу на схід з 4% до 17% зростає частка атеїстів.

Серед усіх лінгво-етнічних категорій найбільше респондентів ідентифікують себе з ПЦУ. Навіть серед російськомовних росіян 36% зараховують себе до саме ПЦУ, у той час як до УПЦ-МП – 13%.

 

Серед усіх вікових категорій також найбільше тих, хто ідентифікує себе з ПЦУ. При цьому для вікових категорій 30+ років це більше половини, у той час як для категорії 18-29 років – дещо менше половини.

 

Серед більш молодих більше атеїстів – 22% серед 18-29 річних. Серед 30-39 річних їх уже 12%, а в старших вікових категоріях – ще менше.

Довідка: Опитування було проведено 6-20 липня 2022 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 2000 дорослих респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Респондентами були громадяни України, які на момент опитування проживали на території України у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого.

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО 

 

Колаборант закликав ворога вдарити ракетами по пам’ятнику Бандері у Львові - СБУ

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:25


Служба безпеки України оголосила про підозру в пропаганді війні двом прихильникам Росії, один із яких зокрема надавав бойовикам координати для ракетного удару по пам’ятнику Степану Бандері у Львові.

Джерело: управління СБУ в Львівській області

Дослівно: "Служба безпеки України оголосила про підозру двом прихильникам путінізму, які закликали до війни. В соцмережах вони активно підтримували агресію проти нашої держави та заклики українців приєднуватись до окупаційної влади країни-агресорки.

Спецслужба затримала зрадників, які відкрито здійснювали колабораційні спрямування. А під час зібрання доказової бази оперативники встановили, що окрім поширення деструктивної пропаганди один з зловмисників здійснював листування з діючим бойовиком т.зв. "ДНР".

 

А саме, надав координати, а згодом й мав корегувати здійснення ракетного обстрілу по пам’ятнику С. Бандері у Львові".

 

Деталі: Слідчі СБУ оголосили зловмисникам підозру за ст. 436 (Пропаганда війни) КК України.

Триває досудове розслідування.


 

Поліцейські викрили велосипедного злодія.

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:18

Чимало громадян, особливо тих, хто мешкає у багатоповерхівках, залишають своє майно на сходовій клітці, щоб не нести його в помешкання, нерідко обертається втратою майна.

Залишені без нагляду дитячі візочки, велосипеди стають об’єктами злочинів, які зловмисники реалізовують за ціною значною нижчою від ринкової вартості.

Від такого роду злочину потерпів тернополянин. Він залишив велосипед на сходовій клітці, а вранці виявив його відсутність. Завдані збитки він оцінив в 10 000 гривень.

У ході розшукових заходів поліцейські встановили особу крадія. Ним виявився місцевий мешканець 1982 року народження. Викрадене майно правоохоронці вилучили.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці звертаються до мешканців краю, пам’ятати про заходи безпеки. Не забувайте, що залишені ті чи інші речі в легкодоступних місцях легка нажива для зловмисників.

У разі якщо ви стали жертвою крадіїв не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Працівники карного розшуку Тернопільщини викрили підпільний цех з виробництва алкогольної продукції.

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:16

Незаконний бізнес організував житель Чорткова. Чоловік за місцем проживання налагодив нелегальне виробництво та продаж підакцизного товару.

Під час відпрацювання співробітники кримінальної поліції Чортківського райвідділу поліції виявили факт реалізації фальсифікованого спиртного 51-річним жителем Чорткова. У своєму будинку він обладнав цех з виготовлення та фасування алкоголю сумнівної якості. Готову продукцію потім продавав приватним замовникам.

У ході санкціонованого обшуку було виявлено 250 літрів спирту, два ящики  готової продукції, 125 підроблених марок акцизного податку, а також  тару та приладдя для виготовлення, фасування й зберігання фальсифікату.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 199 Кримінального кодексу України (збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного податку). Санкція статті передбачає покарання від трьох до семи років позбавлення волі.

Поліцейські проводять досудове розслідування та встановлюють усі обставини злочину.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські звертаються до громадян дотримуватися правил комендантської години .

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:12

На території області комендантська година встановлена з 23:00 до 5:00.

У цей період  забороняється перебувати на вулицях та в інших громадських місцях, якщо людина не є працівником об’єктів критичної інфраструктури (для цього треба мати спеціальну перепустку). Намагайтеся у комендантську годину без нагальної потреби не виходити з дому.

Поліцейські продовжують нести службу в посиленому режимі: опрацьовують виклики, розкривають злочини, забезпечують правопорядок, виконують бойові завдання, допомагають вимушено переселеним особам. Загалом оперативна ситуація в області стабільна та контрольована.

Дотримуйтесь правил воєнного стану, комендантської години та не ігноруйте сигнали оповіщення.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На дев’яти вулицях Тернопільської громади проведено локальний поточний ремонт дорожнього покриття від початку серпня

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:07

Від початку серпня у Тернополі та населених пунктах громади активно тривають роботи з покращення експлуатаційного стану дорожнього покриття на тих вулицях, де утворилися небезпечні аварійні вибоїни та дефекти.

Так, з 1 серпня працівники підрядних організацій уже завершили виконання локального поточного ремонту асфальтобетону на вулицях:

  • Миколи Лисенка;
  • Бродівська (шляхопровід);
  • Броварна;
  • Северина Наливайка;
  • Березова;
  • Новий Світ;
  • За Рудкою,
  • Павла Чубинського;
  • Руська (в районі житлового будинку №1),

Сьогодні, 4 серпня, підготовчі та ремонтні роботи виконуються на наступних вулицях:

  • просп. Степана Бандери (від бульв. Данила Галицького до примикання з вулицею Омеляна Польового), тут працівники підрядних організацій проводять нарізання дорожніх карт для подальшого асфальтування;
  • вул. Листопадова – підготовчі роботи до ліквідації аварійної ямковості;
  • вул. Андрея Шептицького – влаштування тротуару фігурними елементами мощення;
  • вул. Ровиська (с. Чернихів) – влаштування щебенево-піщаної суміші на проїжджій частині вулиці;
  • вул. Вигінська (с. Кобзарівка) – профілювання існуючого покриття та влаштування щебенево-піщаної суміші.

Найближчими днями провести локальний ремонт дорожнього покриття заплановано також у Тернополі на вул. 15 Квітня (в районі вул. Київської та просп. Злуки) і на вул. Микулинецькій (поблизу «цукрового заводу» і мосту через колію).

Планується також влаштування острівців безпеки на пішохідних переходах та центрального фартуха кільцевої транспортної розв’язки в районі вулиць Івана Мазепи, Дружби та Руської (Дамба Тернопільського ставу). Наразі плановий ремонт там виконують фахівці КП «Тернопільводоканал», після чого розпочнуться дорожні роботи.

 

У Тернополі триває перевірка стану готовності укриттів у закладах освіти

П'ятниця, 05 серпня 2022, 09:06

У закладах освіти Тернопільської громади триває активна підготовка до нового навчального року. Керівники шкіл приводять фонд захисних споруд навчальних закладів  у готовність.

4 серпня міський голова Сергій Надал спільно з начальницею управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольгою Похиляк перевірили стан готовності укриттів у ТЗОШ №19 та ТЗОШ №20 ім. Руслана Муляра.

«Тривають активні ремонтні роботи у приміщеннях шкіл нашого міста, адже заклади готуються до початку навчального року в режимі офлайн. Працюватимуть, зокрема, ті заклади освіти, де до 1 вересня будуть готові сховища. Сьогодні оглянули укриття у школах №19 та №20. Це великі приміщення, які готові приймати до 1000 осіб одночасно, – зазначає Сергій Надал. – Наразі ці укриття використовують і мешканці прилеглих будинків під час повітряної тривоги.  Після настання нового навчального року тут зможуть перебувати і учні шкіл, і мешканці сусідніх будинків. Роботи тут проводять згідно з графіком та планують завершити до 20 серпня. Після цього комісія зможе оглянути й підтвердити готовність приміщення до початку навчального року.  Сподіваємось, діти зможуть спокійно та безпечно почати навчання з першого вересня».

Міський голова додає, зараз у закладах додатково облаштовуються санвузли, триває ремонт приміщень та облаштування вентиляційної системи.

Інспектування стану укриттів у школах нашого міста та громади тривають.

 

В Україні проводять онлайн-опитування батьків, вчителів та дітей щодо організації нового навчального року

Четвер, 04 серпня 2022, 12:22

Офіс освітнього омбудсмена Сергія Горбачова проводить опитування серед батьків, вчителів, учнів та студентів щодо того, як має бути організоване навчання в умовах війни.

В Україні наразі триває підготовка до нового навчального року. Заклади освіти облаштовують укриття та визначають прийнятний формат навчання спільно з місцевою владою, однак важливо також врахувати думки батьків, педагогів та безпосередньо здобувачів освіти.

"На основі цих опитувань ми виділимо та узагальнимо проблеми та питання, що хвилюють учасників освітнього процесу щодо нового навчального року й звертатимемося до органів державної влади та громадськості з переліком цих проблем, щоб спільно виробити шляхи їх розв’язання.

Результати опитування будуть розміщені на сторінці освітнього омбудсмена", – підкреслив Горбачов.

Фото: PhanuwatNandee/Depositphotos

Омбудсмен підкреслив, що з початку війни сфера освіта зіштовхнулася з величезними викликами: загибель людей, руйнування закладів освіти, переміщення великої кількості громадян за кордон, тимчасова окупація територій, освітній геноцид, порушення прав учасників освітнього процесу та багато інших.

"Частина цих проблем вирішено, частина залишається невирішеними з певних причин", – наголошує Горбачов.

Він закликав батьків, освітян та дітей пройти онлайн-опитування задля спільного вирішення хвилюючих питань.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Обов’язкова евакуація з Донеччини: влада підказала алгоритм дій

Четвер, 04 серпня 2022, 10:28

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оприлюднило алгоритм дій, як жителям Донеччини евакуюватися на безпечну територію.

ДжерелоМінреінтеграції

Деталі: Влада у 4 кроки повідомила план дій для українців.

  1. Залишити заявку за телефоном
  2. Дістатися до місця збору, звідки буде безкоштовна доставка до евакуаційного потяга у Покровську.
  3. Сісти на безкоштовний потяг до Кропивницького, отримати одноразову грошову допомогу на станції Кропивницький або Олександрія (3 тисячі для людей з інвалідністю та дітей, 2 тисячі – усім іншим).
  4. Оселитися у Кіровоградські області, це безкоштовно.

Влада обіцяє такі соцгарантії:

  • безкоштовне житло;
  • безкоштовне харчування;
  • гуманітарна допомога;
  • психологічна допомога;
  • медична допомога тощо;
  • соціальний супровід під час оформлення допомоги від міжнародних організацій через платформу "єДопомога".

Нагадаємо: Евакуйованим з Донеччини щомісяця надходитиме грошова допомога 2-3 тисячі гривень.

Уряд України запровадив обов’язкову евакуацію мешканців неокупованих районів Донецької області перед початком опалювального сезону.

РОМАН ПЕТРЕНКО

 

Єврокомісія: українки, що повернулися з ЄС до України, мають право знову поїхати до ЄС

Четвер, 04 серпня 2022, 08:57

У Єврокомісії наполягають, що українки, які отримали в одній з країн ЄС тимчасовий захист, мають право їздити додому в Україну і після того повертатися - як на короткий час, так і надовго, але з різними правилами.

Про це в інтерв’ю "ЄвроПравді" розповіла єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, візит якої до Києва був присвячений головним чином проблемам українців у ЄС.

Вона підтвердила, що у Єврокомісії знають про випадки, коли українки після поїздки назад в Україну мали проблеми з поверненням до країни, де отримали тимчасовий захист, а документи, видані деякими країнами, виявлялися недостатніми для прикордонників та для подорожей всередині ЄС.

За її словами, ЄК налаштована вирішити ці проблеми і зараз збирає інформацію.

"Кожен, хто отримав захист ЄС, повинен мати право поїхати додому на короткий період, щоби відвідати батьків чи родину, чи з будь-якою іншою метою", - наголошує єврокомісарка.

Вона пояснила, що у разі повернення на тривалий час українки мають знятися з реєстрації в тій країні, де отримали тимчасовий захист, але не втрачають права повернутися і зареєструватися повторно.

"Отже, якщо ви скористалися тимчасовим захистом в ЄС, то маєте право з будь-якої причини поїхати додому і право повернутися назад до держави ЄС, у якій ви зупинилися. Навіть якщо до цього ви закривали свій статус тимчасового захисту. Якщо ви їдете від війни в Україні – двері ЄС для вас відкриті", - наголосила Ілва Йоганссон.

 

ЄС виділив 16 млн євро для доступу до освіти та допомоги жертвам сексуального насильства в Україні

Четвер, 04 серпня 2022, 08:42

Європейський Союз 3 серпня ухвалив новий антикризовий захід у розмірі 16 млн євро для підтримки доступу до освіти та допомоги жертвам сексуального насильства в Україні.

Про це повідомила пресслужба делегації ЄС в Україні, пише "Європейська правда".

Кошти будуть направлені на підтримку урядової "Всеукраїнської шкільної онлайн-платформи" та задоволення потреб у безпечних навчальних просторах для очного навчання і матеріалах для дітей.

 

Підтримка також буде надана вчителям, щоб допомогти їм продовжувати працювати під час війни.

Допомога буде адаптована до різних ситуацій на сході та заході країни. Вона включатиме підтримку дистанційної освіти для дітей, які були вимушені залишити країну, тікаючи від війни, і сприяння заходам протягом літніх місяців, щоб компенсувати втрачені можливості навчання та розвитку.

Крім того, частина коштів також буде спрямована на допомогу жертвам сексуального насильства в умовах конфлікту.

Це включатиме безпосередню допомогу місцевим організаціям громадянського суспільства та службам швидкої допомоги, а також спеціалізованим слідчим групам під керівництвом Генеральної прокуратури України.

Також буде надано підтримку зусиллям Спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства під час конфлікту щодо забезпечення надання скоординованої підтримки ООН жертвам в Україні під керівництвом уряду.

За даними Єврокомісії, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну до національних шкільних систем країн Євросоюзу інтегрували майже 500 тисяч українських дітей.


 

Під колесами мікроавтобуса травмувався 12-річний школяр.

Четвер, 04 серпня 2022, 08:37

Дорожньо-транспортна пригода трапилася у місті Зборів. На перехресті не розминулися водій, що керував мікроавтобусом, та школяр, який пересувався на велосипеді.

Внаслідок зіткнення 12-річний підліток отримав чисельні забої.

У водія транспортного засобу взято забір крові на вміст алкоголю, мікроавтобус поміщено на арешт майданчик.

Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Псевдобанкір ошукав тернополянку на чималу суму.

Четвер, 04 серпня 2022, 08:33

Майже 26 000 гривень – стали об’єктом злочину невідомої особи, яка під приводом працівника банку отримала доступ до мобільного банківського додатку краянки та привласнила кошти.

Пройдисвіт телефонував до 63-річної мешканки Тернополя та представився співробітником фінансової установи. Він повідомив, що кошти жінки в небезпеці через несанкціонованих вхід в систему посторонніх осіб. Аби вберегти заощадження шахрай попросив уточнити персональні дані та вміст смс-повідомлення, які надійдуть на мобільний телефон краянки. Як тільки жінка це зробила, отримала сповіщення про списання з трьох банківських карток 25 593 гривень. За допомогою вона звернулася до працівників територіального підрозділу поліції.

Відомості про подію працівники поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці застерігають жителів краю, не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ, ніколи ні за яких обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте, щодо вашого електронного гаманця є конфіденційною інформацією.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

У Росії дорожчає іноземний алкоголь: ціни виросли до 70%

Четвер, 04 серпня 2022, 08:25

У РФ дорожчає іноземний алкоголь: ціни на нього зростають швидше, ніж на інші категорії продуктів.

Про це пише російське видання "Сирена" з посиланням на проєкт "Цены сегодня".

 

Так, у Москві шведська горілка Absolut 500 мл подорожчала на 46%, а віскі Jim Beam 700 мл - на 38%.

 

При цьому, вартість елітного віскі The Macallan Sherry Oak дванадцятирічної витримки змінилася ще сильніше - він подорожчав на 70%.

Зазначається, що алкоголь виробництва РФ майже не змінився у ціні. Горілка "Зеленая марка" з лютого по липень стала дорожчою на 2%.

 
 

Нагадаємо:

За підсумками першого півріччя 2022 року імпорт міцного алкоголю до РФ внаслідок санкцій скоротився майже на 35%, до 32,65 млн л, а віскі - майже на 50%, до 11,8 млн л.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

МВС оновило сервіси для сплати штрафів за порушення ПДР: деталі

Четвер, 04 серпня 2022, 08:23

Міністерство внутрішніх справ оновило застосунки та сервіси, на яких можна сплатити штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Про це повідомляє пресслужба Кабінету Міністрів.

Дізнатися про факт фіксації порушення правил дорожнього руху можливо за допомогою:

  • офіційного сайту МВС України;
  • офіційного мобільного застосунку МВС України – "Штрафи ПДР" на Android та IOS;
  • телеграм-бота "Штрафи ПДР".

Зокрема, оновлення отримали офіційний застосунок МВС "Штрафи ПДР" та телеграм-бот. Тому користувачам необхідно перевстановити програму, оновити підписку у боті для отримання повідомлень та додати своє авто.

"Офіційні сервіси МВС дозволяють не лише сплатити штрафи, які вже винесені, а й оперативно отримувати повідомлення про нові постанови або зміни їх статусу", – розповів заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.

Він додав, що також у застосунках є інформація про розміщення на карті комплексів автоматичної фіксації порушень ПДР.

Нагадуємо:

Українці, які пройшли теоретичний курс в автошколі, не здаватимуть у ній практичний і теоретичний іспит, але отримали можливість обрати, де пройти ці тестування.

 

У Тернополі оновили в’їзний знак у місто зі сторони вулиці Бережанської

Середа, 03 серпня 2022, 12:59

Цими днями у Тернополі працівники підрядної організації оновили у Тернополі в’їзний знак зі сторони вулиці Бережанської.

«На доручення міського голови управління житлово-комунального господарства замовило обстеження усіх вказівних знаків «Тернопіль» при в’їзді у наше місто. Зокрема, обстежено три в’їзди зі сторони вул. Бережанської, вул. Львівської та вул. Микулинецької, – розповідає начальник відділу благоустрою та екології міської ради Оксана Лобурак. – На сьогодні проведено роботи з відновлення знаку на вул. Бережанській. В рамках ремонту було оновлено штукатурку і облицювання конструкції, встановлено дашок над знаком, відновлено підпірну стінку, встановлено підсвічування».

 

Учені розробили татуювання, яке відстежуватиме стан здоров’я людей

Середа, 03 серпня 2022, 10:51

Науковці з Південної Кореї розробили електронне чорнило, за допомогою якого можна постійно моніторити стан здоров’я.

Дослідники з Корейського передового інституту науки і технологій (KAIST) у місті Теджон за допомогою цього чорнила створили пристрій у вигляді індивідуального татуювання, яке функціонує як біоелектрод, повідомляє Reuters.

Після нанесення таке татуювання автоматично попереджатиме людину про можливі проблеми зі здоров’ям. Для цього його підключають до пристрою електрокардіограми (ЕКГ) або іншого біосенсору.

Пристрій надсилатиме на монітор дані про частоту серцевих скорочень пацієнта та інші життєво важливі показники, такі як глюкоза та лактат крові.

Вигляд татуювання. Фото: Reuters

Монітори з даними про здоров’я теоретично можуть розташовуватися де завгодно, включно з домівками пацієнтів.

Саме чорнило є неінвазивним і складається з частинок на основі галію – м’якого сріблястого металу, який також використовується в напівпровідниках та термометрах.

А вкриті платиною вуглецеві нанотрубки допомагають проводити електрику та забезпечити довговічність приладу.

У своїх подальших розробках науковці хочуть взагалі відмовитись від біосенсорів.

"У майбутньому ми сподіваємося підключити бездротовий чіп, інтегрований із цими чорнилами, щоб ми могли комунікувати або передавати сигнал між нашим тілом і назад до зовнішнього пристрою", – сказав керівник проекту професор Стів Парк.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

WOG впровадила послугу поповнення банківських карток через каси АЗС

Середа, 03 серпня 2022, 10:42

 
WOG

Клієнтам мережі АЗК WOG стала доступна послуга поповнення готівкою картки будь-якого банку України через каси.

Про це Enkorr повідомили у прес-службі мережі.

У компанії розповіли, що нова послуга стала доступною завдяки співпраці WOG із сервісом MONEGO і Mastercard.

Тепер у клієнтів мережі є можливість поповнити картку платіжної системи Mastercard, Visa й "ПРОСТІР". Максимальна сума поповнення становить 5000 гривень.

"На початку великомасштабної війни, коли були складнощі зі зняттям готівки через банкомати, ми подбали, щоб у клієнтів була змога зняти кошти прямо на касі автозаправних комплексів. Сьогодні ж вони зможуть ще й поповнити готівкою картку – власну чи когось із рідних і близьких, що економить час на пошуки терміналу", – розповів директор дирекції цифрової трансформації мережі АЗК WOG Олег Кушіль.

Послугою зможуть скористатися не лише водії, але й мешканці сіл і селищ міського типу, для яких такий сервіс раніше був недоступним через брак банків і банківських терміналів у їхніх населених пунктах.

Щоб переказати кошти на банківську картку, достатньо оператору на касі сказати номер картки, на яку плануєте зробити зарахування,  та дати відповідну суму готівкою. В мережі обіцяють, що кошти будуть переведені на банківську картку в максимально короткий період.

Директор провайдера платіжних послуг iPay.ua Євген Веліканов додав, що основна мета такого кроку – надати людям платіжні послуги саме в той час і тому місці, де у них виникає в цьому потреба.

"Нова послуга дозволить користувачам просто на касі АЗК поповнити картку готівкою, тим самим надаючи більше можливостей в управлінні своїми фінансами", – підсумовує Валерій Новіков, директор із розвитку комерції Mastercard в Україні й Молдові.

 

Тернополянин придбав фальшиві талони на пальне

Середа, 03 серпня 2022, 10:30

Злочинна схема з продажу недійсних талонів на пальне не нова. Проте і досі шахраям вдається знаходити довірливих покупців.

В мережі Фейсбук мешканець Тернополя побачив привабливу ціну на пальне і замовив талони накладеним платежем. Отримавши їх на поштовому відділенні, перерахував невідомому продавцю з Кривого Рогу за них 9 тисяч гривень. Та вже на заправці зрозумів, що потрапив на гачок шахраїв – талони виявились фальшивими.

Потерпілий із заявою звернувся до поліції. Наразі правоохоронці за цим фактом проводять перевірку і вкотре закликають бути обачними при купівлі товарів дистанційно. Насамперед потрібно добре  перевіряти інформацію через офіційні канали – сайт, «гаряча лінія», соцмережі АЗС.

Не поспішайте переводити невідомим кошти за товар, якого не бачили, будьте розсудливими та не дайте себе ошукати!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/ternopolyanin-pridbav-falshivi-taloni-na-palne/

 

Працівники поліції застерігають краян не розголошувати невідомим конфіденційні дані платіжних карток

Середа, 03 серпня 2022, 10:27

Чергове шахрайство з банківськими картками задокументували тернопільські правоохоронці. Невідомий аферист викрав з банківського рахунку тернополянки чималі кошти.

Незнайомець зателефонував на мобільний 48-річної потерпілої та представився працівником банку. Повідомив про підозрілі спроби зняття коштів з її рахунку. Зловмисник  запевнив, що ці операції банк заблокував, однак  задля безпеки необхідно змінити усі паролі. Жінка  надала  незнайомцю дані картки та повідомила усю конфіденційну інформацію, що надійшла у вигляді смс. Як результат, з її рахунку зникли всі заощадження – понад 17 тисяч гривень.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

Аби не потрапити в шахрайські пастки, слід не довіряти незнайомцям конфіденційну інформацію.

Працівники банку ніколи не телефонують самостійно аби провести ідентифікацію власника карти. Крім того, пам'ятайте, що співробітники фінустанов не дзвонять з особистих мобільних номерів.

Яке б СМС-повідомлення ви не отримали від банку - завжди уважно читайте його зміст.

Ніколи не повідомляйте свій пін-код стороннім особам, навіть родичам родичам. Банківські співробітники також не мають права запитувати у вас пін-код. Не записуйте пін-код на картках.

Якщо співробітник банку пропонує вам по телефону допомогти в проведенні якихось дій з картою (наприклад, отримати грошову допомогу,  продовжити термін дії, змінити код) - наполягайте на проведенні їх лише у відділенні банку.

Не виставляйте в соціальних мережах номер мобільного, прив'язаного до банківської карти, не вказуйте дату народження, адресу та іншу особисту інформацію.

Будьте пильними!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Внаслідок ДТП травмувався 16-річний житель Бережанської громади

Середа, 03 серпня 2022, 10:20

Неповнолітній не впорався з керуванням, допустив виїзд мотоцикла за межі проїжджої частини дороги, в результаті - транспортний засіб перекинувся. В аварії потерпів сам водій, пасажир, який був з ним, травм не отримав.

1 серпня близько 22 години поблизу села Божиків Саранчуківської громади у ДТП потрапили двоє неповнолітніх мешканців села  Посухів Бережанської громади. 16-річний підліток, керуючи  мотоциклом, пасажиром якого був його одноліток, не впорався з керуванням, виїхав за межі проїжджої частини і двоколісник перевернувся. Внаслідок падіння водій отримав травму голови. Пасажир мотоцикла будь-яких тілесних ушкоджень не отримав, у медичний заклад не звертався.

Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Близько 30-ти дітей тернопільських військовослужбовців відправилися на відпочинок у Хорватію

Середа, 03 серпня 2022, 10:08

На запрошення Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Хорватія Василя Кирилича цими днями 29 дітей віком від 8 до 14 років з тернопільських сімей військовослужбовців, які перебувають в зоні бойових дій і дітей полеглих Героїв разом із супроводжуючими особами відправилися на відпочинок та оздоровлення у Республіку Хорватію.

Термін перебування дітей на відпочинку – з 02 по 14 серпня 2022 року.

Зі своєї сторони Тернопільська міська рада забезпечує транспортні та організаційні витрати, а приймаюча сторона у Хорватії – проживання, харчування та культурну програму.

Як повідомив міський голова Сергій Надал, це перша така поїздка дітей у Хорватію на узбережжя Адріатичного моря від початку повномасштабного вторгнення росії, а наразі уже ведуться перемовини про наступну поїздку.

«Я дякую пану Василю Кириличу та його дружині за запрошення, підтримку  і сприяння у забезпеченні відпочинку та оздоровлення дітей тернопільських військовослужбовців на морському узбережжі, - наголосив Сергій Надал. – Незважаючи на те, що у нас було мало часу на підготовку і організацію поїздки – всього 5 днів, нам вдалося зібрати дітей і вирішити усі організаційні моменти».

 

Правоохоронці Тернопільщини долучилися до обговорення проблеми домашнього насильства та допомоги постраждалим особам.

Вівторок, 02 серпня 2022, 13:42

Особливості надання соціальної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, протидія домашньому насильству щодо осіб похилого віку, внутрішньо переміщених осіб, національних меншин, дитячого середовища, - ці та інші питання обговорили на онлайн-семінарі працівники Управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області, представники територіальних громад, громадських організацій та центру надання безоплатної правової допомоги.

На заході підіймалося питання взаємодії та своєчасного інформування про випадки вчинення домашнього насильства, залучення до таких випадків спеціалістів мобільних груп з надання допомоги потерпілій особі, а також заходи, що застосовуються до кривдників, які вчинили домашнє насильство.

Учасники семінару домовилися про налагодження взаємодії між правоохоронцями та представниками соціальних служб щодо попередження такого виду злочину та надання допомоги постраждалим особам.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

На Тернопільщині триває спецоперація «Мак»

Вівторок, 02 серпня 2022, 13:37

Профілактика незаконного обігу наркотиків, виявлення та знищення незаконних посівів снодійного маку та конопель, запобігання фактам незаконної торгівлі наркотичною сировиною та її транспортування, документування злочинної діяльності злочинних груп наркоділків та окремих осіб, які причетні до наркобізнесу – основна мета спецоперація під умовною назвою «Мак», яка триває на Тернопільщині.

З початку проведення оперативно-профілактичних заходів поліцейські-оперативники провели чималу обшуків, вилучили 11245 рослин маку та 1537 – коноплі. По 14 провадженням зловмисникам правоохоронці оголосили підозри.

Найбільшу кількість даних злочинів зареєстровано в Кременецькому районі - 21, Бережанському 14 та 11 в Зборівському.

Правоохоронці також виявили та вилучили найбільшу кількість рослин маку в Кремецькому районі -4178 й Бережанському 3345.

Впродовж доби поліцейські відділу поліції №1 м. Бережани вилучили в трьох мешканців району 808 рослин снодійного маку, які підозрювані вирощували на території своїх господарств.

Поліцейські наголошують, що за вчинення даного роду злочину передбачена кримінальна відповідальність. Санкція може передбачати сплату чималої суми, арешт чи обмеження волі на певний строк.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

На нараді з управителями будинків Тернополя обговорили стан захисних споруд житлового фонду міста

Вівторок, 02 серпня 2022, 13:30

1 серпня в Українському домі відбулася консультаційна нарада з головами правлінь ОСББ та ЖЕКів міста Тернополя щодо обслуговування захисних споруд у житловому фонді міста.

Під час наради міський голова Сергій Надал нагадав управителям багатоквартирних будинків про організацію та приведення укриттів житлового фонду міста у готовність до використання.

«Завдання щодо належного облаштування укриттів та сховищ поставлено ще у лютому. Дякую усім управителям, які поставились до цього відповідально та облаштували такі укриття, які можуть бути прикладом та є безпечними для мешканців будинків. Зараз у пріоритеті – зробити якомога більшу кількість укриттів, якими зможуть скористатись тернополяни та гості нашого міста, що живуть поруч або знаходяться найближче до них, – зазначає Сергій Надал. – Упродовж останніх двох тижнів у Тернополі триває активна робота щодо належного облаштування захисних споруд. Реагуючи на звернення мешканців будинків, ми мали можливість проінспектувати та перевірити стан цих укриттів. Найчастіше мешканці скаржились на захаращеність підвалів, відсутність світла та наявність шкідників (комах чи гризунів). Були скарги, які дійсно підтверджувались. Однак, є й такі, що були необґрунтованими та не підтвердженими. За результати проведених заходів є вже перша реакція керівників ЖЕК та голів ОСББ, які оперативно зробили необхідний комплекс робіт у захисних спорудах житлового фонду міста».

Міський голова додає, що управителі багатоквартирних будинків мають забезпечити належний стан укриттів, зокрема, підвали мають бути розчищені, мати відповідне маркування на фасаді будинку, містити мінімальний набір інструментів та облаштований запасний вихід.

У кожному будинку повинна бути відповідальна особа, яка під час оповіщення сигналу «Повітряна тривога» зможе відкрити підвал. Це важливо, щоб будь-хто із громадян, хто перебуватиме близько до укриття, також мав змогу перейти у безпечне місце.

Як зазначили під час наради представники ДСНС, мешканці можуть перебувати у найпростіших укриттях та сховищах до 48 годин. Ці приміщення мають бути облаштовані місцями для сидіння та мати запаси питної води (2 літри на одну особу), запаси технічної води для потреб гігієни мешканців. Окрім того, повинні мати незалежні джерела освітлення, ліхтарики, гасові лампи, свічки, первинні засоби пожежогасіння, вогнегасники, засоби для надання першої медичної допомоги, аптечки, контейнери для зберігання продуктів, а також – шанцевий інструмент, лопати, кирка, лом, пилка по металу, пилка по дереву та інше.

Нагадаємо жителям та гостям міста, що на сайті Тернопільської міської ради розміщено інтерактивну карту захисних споруд (в рубриці Е-сервіси), на якій можна переглянути місця укриттів, що розміщені найближче до вашого місця перебування чи проживання.

Інформація щодо укриттів постійно моніториться та оновлюється.

Після сигналу «повітряна тривога» громадяни можуть  також використовувати  для захисту (у разі відсутності поблизу сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших укриттів)  підвальні приміщення  будинків, підземні паркінги, заглиблені гаражі.

Звертаємо увагу, що сховища, які розміщені у міських лікувальних закладах, призначені лише для медперсоналу і хворих, які перебувають у медичному закладі! Укриття, які знаходяться у дитячих садочках, призначені виключно для евакуації дітей під час відвідування закладу дошкільної освіти.

 

 

У Росії визнали "Азов" "терористичною організацією"

Вівторок, 02 серпня 2022, 10:52

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ, ФОТО З САЙТУ АЗОВУ

Верховний суд країни-агресора визнав український добровольчий батальйон "Азов" "терористичною організацією" та заборонив його діяльність на території РФ.

Джерело: російське медіа "РИА Новости"

Дослівно: "Верховний суд визнав батальйон "Азов" терористичною організацією та заборонив її на території Росії. Рішення підлягає виконанню негайно, не чекаючи набрання чинності".

Передісторія:

  • Росія називає полк "неонацистським" і звинувачує його у воєнних злочинах. Крім того, раніше в РФ визнали "екстремістською" діяльність "Азову", а на його членів завели кримінальну справу.
  • РосЗМІ повідомляли, що понад тисячу військовослужбовців, які здалися в полон у Маріуполі, етаповано для проведення слідчих дій на територію РФ.
  • Нещодавно посольство Росії у Британії у дописі в Twitter виправдало вбивство бійців полку "Азов", заявивши, що вони заслуговують принизливої смерті.
  • У полку "Азов" заявили, що президент РФ Володимир Путін буде страчений за рішенням міжнародного трибуналу.
 

Додаток "Повітряна тривога" попереджатиме про хімічні атаки, радіацію та обстріли

Вівторок, 02 серпня 2022, 10:44

Застосунок "Повітряна тривога" тепер попереджає не лише про повітряну тривогу, а й про хімічну і радіаційну небезпеку та інші загрози.

Користувачі отримуватимуть звуковий сигнал-попередження та інструкцію дій.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації у Telegram.

Користувачі будуть отримувати сповіщення про початок та завершення 5 типів тривог:

  • повітряна тривога;
  • артилерійський обстріл;
  • вуличні бої;
  • хімічна загроза;
  • радіаційна небезпека.

 

Застосунок "Повітряна тривога" тепер попереджає не лише про повітряну тривогу

Для кожного типу тривоги створені унікальні сповіщення, кажуть у міністерстві.

Крім звукових сигналів, застосунок також надсилатиме текстові повідомлення з рекомендаціями дій, залежно від виду загрози.

Завантажити оновлення можна на:

Інформацію про всі види небезпеки передають відповідальні оператори в обласних адміністраціях України.

Координацію тривог забезпечують чергові ДСНС.

Нагадаємо, застосунок "Повітряна тривога" розробили Ajax Systems разом з IT-компанією Stfalcon за підтримки Мінцифри.

Він сповіщає українців про тривоги або загрози ракетного удару в різних областях. Користувачі можуть регулювати гучність сирени.

Наразі додаток завантажили 11 мільйонів разів.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Допомагали тікати за кордон призовникам: СБУ схопила ділків у трьох регіонах

Вівторок, 02 серпня 2022, 10:26

ФОТО: ПРЕССЛУЖБА СБУ

Служба безпеки України схопила у Києві, Львові та на Миколаївщині ділків, які за гроші вивозили призовників за кордон, у злочинній схемі був задіяний й помічник нардепа від забороненої ОПЗЖ.

Джерелопресслужба СБУ

Дослівно: "Служба безпеки України встановила кількох зловмисників, які допомагали чоловікам призовного віку виїжджати з України без законних на це підстав. Вартість їхніх "послуг" коливалася від $4 до понад $15 тис., залежно від регіону та від ступеня ризику для "замовника".

 

Деталі: На Миколаївщині організатором незаконного виїзду виявився місцевий мешканець, який діяв у змові з громадянином Молдови. "Послуги" оцінював у 6 тис. Затримали його та "групу супроводу".

 

У Києві був затриманий колишній помічник нардепа від ОПЗЖ. Працюючи в медзакладі системи КМДА, він сприяв у виготовленні довідок для звільнення військовозобов’язаних від служби у ЗСУ. Також обіцяв перетнути кордон. Свої "послуги" ділок оцінював у 15,2 тис.

Місцевий мешканець Львова також налагодив схему виготовлення за $4 тис. підроблених документів про непридатність до служби у війську. Але злочинець "погорів" на першому ж замовленні та був затриманий.

 

Що було раніше: 30 липня Служба безпеки затримала киянина, який незаконно переправляв через державний кордон чоловіків, які підлягають під мобілізацію у військовий час. За даними оперативників, послугами ділка скористалися майже два десятки громадян.

 

Оперативники Тернополя впіймали магазинних злодіїв.

Вівторок, 02 серпня 2022, 10:02

Позбавлення волі строком до восьми років загрожує двом мешканцям обласного центру 1974 та 1994 років народження. Тернополяни в минулому вже притягувалися до кримінальної відповідальності, однак на шлях виправлення так й не стали.

Один з підозрюваних привласнив з торгового стелажа туалетну воду. Факт крадіжки працівники магазину виявили не одразу, а лиш переглянувши записи з камер відеоспостереження. Зловмиснику вдалося непомітно пронесли товар повз каси, сховавши його в сумку.

Його затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та помістили в ізолятор тимчасового тримання.

За аналогічною схемою криміналив й 27-річний чоловік. Він поцупив продукти харчування на кругленьку суму.

За всіма подіями правоохоронці Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальні провадження відповідно до частини 4 статті 185 КК України. Міру покарання підозрюваним обере суд.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Двох неповнолітніх тернополян поліцейські викрили у крадіжці велосипедів.

Вівторок, 02 серпня 2022, 09:59

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло два схожих повідомлення про крадіжки від жителів обласного центру. Заявники – мешканці однієї із багатоповерхівок на масиві «Сонячний».

У них з під’їзду невідомі винесли велосипеди. Один потерпілий оцінив крадене у п’ять тисяч гривень, інший – у три тисячі. Зникнення своїх транспортних засобів власники виявили ввечері.

Оперативники карного розшуку спільно з працівниками сектору ювенальної превенції встановили, що до крадіжки причетні двоє неповнолітніх жителів Тернополя. Чужі велосипеди у них вилучили.

Усі обставини крадіжки буде встановлено у ході досудового розслідування, розпочатого за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На нараді з управителями будинків Тернополя обговорили стан захисних споруд житлового фонду міста

Вівторок, 02 серпня 2022, 09:57

1 серпня в Українському домі відбулася консультаційна нарада з головами правлінь ОСББ та ЖЕКів міста Тернополя щодо обслуговування захисних споруд у житловому фонді міста.

Під час наради міський голова Сергій Надал нагадав управителям багатоквартирних будинків про організацію та приведення укриттів житлового фонду міста у готовність до використання.

«Завдання щодо належного облаштування укриттів та сховищ поставлено ще у лютому. Дякую усім управителям, які поставились до цього відповідально та облаштували такі укриття, які можуть бути прикладом та є безпечними для мешканців будинків. Зараз у пріоритеті – зробити якомога більшу кількість укриттів, якими зможуть скористатись тернополяни та гості нашого міста, що живуть поруч або знаходяться найближче до них, – зазначає Сергій Надал. – Упродовж останніх двох тижнів у Тернополі триває активна робота щодо належного облаштування захисних споруд. Реагуючи на звернення мешканців будинків, ми мали можливість проінспектувати та перевірити стан цих укриттів. Найчастіше мешканці скаржились на захаращеність підвалів, відсутність світла та наявність шкідників (комах чи гризунів). Були скарги, які дійсно підтверджувались. Однак, є й такі, що були необґрунтованими та не підтвердженими. За результати проведених заходів є вже перша реакція керівників ЖЕК та голів ОСББ, які оперативно зробили необхідний комплекс робіт у захисних спорудах житлового фонду міста».

Міський голова додає, що управителі багатоквартирних будинків мають забезпечити належний стан укриттів, зокрема, підвали мають бути розчищені, мати відповідне маркування на фасаді будинку, містити мінімальний набір інструментів та облаштований запасний вихід.

У кожному будинку повинна бути відповідальна особа, яка під час оповіщення сигналу «Повітряна тривога» зможе відкрити підвал. Це важливо, щоб будь-хто із громадян, хто перебуватиме близько до укриття, також мав змогу перейти у безпечне місце.

Як зазначили під час наради представники ДСНС, мешканці можуть перебувати у найпростіших укриттях та сховищах до 48 годин. Ці приміщення мають бути облаштовані місцями для сидіння та мати запаси питної води (2 літри на одну особу), запаси технічної води для потреб гігієни мешканців. Окрім того, повинні мати незалежні джерела освітлення, ліхтарики, гасові лампи, свічки, первинні засоби пожежогасіння, вогнегасники, засоби для надання першої медичної допомоги, аптечки, контейнери для зберігання продуктів, а також – шанцевий інструмент, лопати, кирка, лом, пилка по металу, пилка по дереву та інше.

Нагадаємо жителям та гостям міста, що на сайті Тернопільської міської ради розміщено інтерактивну карту захисних споруд (в рубриці Е-сервіси), на якій можна переглянути місця укриттів, що розміщені найближче до вашого місця перебування чи проживання.

Інформація щодо укриттів постійно моніториться та оновлюється.

Після сигналу «повітряна тривога» громадяни можуть  також використовувати  для захисту (у разі відсутності поблизу сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших укриттів)  підвальні приміщення  будинків, підземні паркінги, заглиблені гаражі.

Звертаємо увагу, що сховища, які розміщені у міських лікувальних закладах, призначені лише для медперсоналу і хворих, які перебувають у медичному закладі! Укриття, які знаходяться у дитячих садочках, призначені виключно для евакуації дітей під час відвідування закладу дошкільної освіти.

 

 

Герої без зброї. У Києві створили "янгольський" мурал на честь рятувальників

Понеділок, 01 серпня 2022, 12:12

У Києві презентують новий мурал під назвою "Герої без зброї", створений на честь українських рятувальників.

Про це розповіли Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Віднедавна фасад однієї з адміністративних будівель ДСНС, що розташована у Печерському районі столиці, прикрасило зображення героя-рятувальника з крилами. Фон виконаний у блакитно-жовтих кольорах.

Авторами стінопису "Герої без зброї" є українські муралісти Віталій Гідеван та Олена Нойна.

"Герої без зброї". Фото: ДСНС

"(Мурал) присвячений янголам-охоронцям, які щодня захищають нашу країну своєю невтомною працею та самовідданістю в умовах військової агресії з боку Російської Федерації", – підкреслюють у ДСНС.

Один із авторів муралу, Віталій Гідеван, розповів, що свою роботу вони присвячують усім, хто докладає зусилля для перемоги України.

"Сильний лозунг ("Герої без зброї"), який беззаперечно характеризує ДСНС. Їхня праця завжди була важливою, а під час війни тим більше. Вони рятують життя та ліквідовують наслідки ворожих обстрілів.

Цей мурал ми з Оленою Нойною присвячуємо нашим пожежникам, ЗСУ, медпрацівникам, а також усім, хто докладає зусилля для нашої перемоги та боронить кордони України. Ви, як янголи охоронці, оберігаєте наші життя", – наголошує мураліст.

Малюнок розташований на трьох стінах, які, завдяки проекції об'єднуються в одну площину. На його створення у художників пішло чотири дні.

Презентація муралу, у якій візьмуть участь керівництво ДСНС, творча команда муралістів та самі герої-рятувальники, відбудеться 2 серпня.

Нагадаємо, раніше київський мураліст Гідеван створив мурал із песиком-піротехніком Патроном у парку "Відрадний".

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

"Діти війни": в Україні запрацював державний портал розшуку дітей

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:53

В Україні з 1 серпня запрацював державний портал розшуку дітей "Діти війни".

Про це повідомила радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼя Герасимчук, яка також є координаторкою відповідної платформи..

"Діти війни" – інформаційна платформа, за допомогою якої батьки та правоохоронні органи зможуть збирати інформацію про дітей, які:

  • постраждали під час війни,
  • зникли безвісти,
  • були незаконно депортовані до Росії або на тимчасово окуповані території.
Фото: grejak/Depositphotos

Герасимчук назвала дві основні функції платформи:

  • надавати актуальні інформаційні зведення щодо дітей, які постраждали внаслідок російської військової агресії проти України (загиблі, поранені, зниклі безвісти, депортовані), а також щодо тих, кого вдалося розшукати і врятувати;
  • допомагати розшукувати дітей.

За допомогою платформи можна зв'язатися з Національною поліцією України, Офісом Генерального прокурора, а також з Національним інформаційним бюро.

За словами уповноваженої президента, правоохоронні органи щодня оновлюватимуть кількість показники на платформі "Діти війни".

Сайтом можуть скористатися батьки загубленої, переміщеної або ж депортованої дитини, а також будь-хто, хто має інформацію про зниклих дітей, порушення їхніх прав або злочини, скоєні проти них.

"Цей портал створено як інструмент пошуку дітей, їх порятунку та визволення з місць примусового переміщення чи депортації. Інформація, розміщена тут – це наочне свідчення геноциду українських дітей та злочинів проти людяності, які армія Росії щодня здійснює проти українського народу", – наголошує Дарʼя Герасимчук.

Вона також підкреслила, що кількість дітей, які фізично страждають від війни, що провадить РФ, щодня зростає.

Станом на 1 серпня відомо про:

  • 693 поранені дитини;
  • 358 загиблих,
  • 203 зниклих безвісти,
  • щонайменше 5754 дитини нелегально депортовані до Росії.

 

Водночас українським правоохоронним органам, за її словами, вдалося знайти 4039 дітей та 47 повернути з депортації.

Також Герасимчук зауважила, що РФ заявляє про 450 тисяч депортованих до Росії дітей, яких не збирається повертати в Україну.

 

 

79% українців підтримують візовий режим із Росією – КМІС

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:51

ПАСПОРТИ УКРАЇНИ ТА РФ, ФОТО З FACEBOOK ДЕНИСОВОЇ

За результатами опитування КМІС, більшість українців підтримують візовий режим із Росією, проте частина респондентів все ще хоче відкритих кордонів.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за результатами опитування, проведеного 6-20 липня 2022 року

Дослівно: "79% вважають, що між Україною і Росією мають бути закриті кордони з візами та митницями. Лише 11% вважають, що обидві країни мають бути незалежними, але дружніми державами з відкритими кордонами без віз і митниць. Також лише 1% респондентів виступають за об’єднання в одну державу".

 

Деталі: За даними соціологів, з лютого 2022 року частка тих, хто вважає, що між Україною і Росією має бути візовий режим, зросла з 44% до 79% Натомість з 48% до 11% зменшилася кількість тих, хто виступає за "дружні" відносини між країнами. З 5% до 1% впала частка тих, хто хоче об’єднання двох держав в одну.

Судячи з графіку регіонального розподілу, на півдні і сході ще в лютому більшість виступали за "дружні" відносини, однак зараз більший відсоток підтримує наявність віз та митниці.

 

Навіть серед російськомовних українців 76% хочуть закритих кордонів, а серед українців-білінгвів цю ідею підтримує 78%.

 

Нагадаємо: З 1 липня 2022 року почало діяти рішення про візовий режим з громадянами Російської Федерації. Тепер мету своєї поїздки до України кожному росіянину доведеться обґрунтовувати заздалегідь.

 

Правоохоронці попереджають про шахрайство пов'язане із виплатами переселенцям.

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:45

Поліцейські Тернопільщини застерігають громадян від нового виду шахрайства, пов'язаного із виплатами матеріальної допомоги вимушеним переселенцям. Саме через такий вид афери, люди втрачають власні заощадження, при цьому не отримують ніякої допомоги.

Зловмисники за допомогою фішингу виманюють гроші у громадян під виглядом надання державних виплат. Правопорушники проводять розсилку SMS-повідомлень, де розповідають про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям. У повідомленні шахраї також зазначають посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

Люди, показуючи конфіденційні дані на підозрілих ресурсах, автоматично передають їх шахраям. Після чого зловмисники привласнюють гроші громадян.

Від такого роду злочину потерпів 38-річний чоловік. З його електронного гаманця аферисти зняли 7000 гривень.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські закликають громадян бути пильними та радить отримувати інформацію, особливо щодо фінансових виплат, слід лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту – один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Також слід пам’ятати, що не варто переходити за сумнівними посиланнями та не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Алгоритм дій для громадян, які розшукують рідних, зниклих в зоні бойових дій.

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:43

Якщо ви втратили зв’язок зі своїми рідними, які зникли в зоні ведення бойових дій, вам необхідно звернутися до територіального підрозділу поліції за місцем проживання або зателефонувати на лінію 102.

При зверненні вам потрібно надати правоохоронцям якомога більше інформації про зниклу особу: анкетні дані, що робив в зоні бойових дій, останнє фото, при наявності документи, номер мобільного, яким користувалась особа на момент зникнення.

Не варто вчиняти самостійних дій,  зокрема,  без дозволу слідчого, розміщувати в соціальних мережах фотографії безвісти зниклих. Особливо це стосується тих, хто служить в ЗСУ, НПУ, СБУ тощо. Якщо особа перебуває в полоні – це може загрожувати її безпеці. Також громадянам, які розшукують рідних, не варто самостійно зв’язуватися з особами, які нібито надають інформацію щодо зниклого, а повідомляти про це в поліцію з метою недопущення можливості стати жертвою шахраїв.

У ГУНП в Тернопільській області функціонує робоча група з прийому звернень про безвісти зниклих громадян в умовах воєнного стану. Номер телефону (0352)27-14-53.

Група розглядає заяви та повідомлення про зникнення безвісти та викрадення громадян в умовах воєнного стану, потрапляння в полон. Також у близьких родичів безвісно зниклих осіб відбирають біологічні зразки для ідентифікації невпізнаних тіл.

Крім того, дізнатися про те, що особа вважається такою, що зникла під час воєнних дій за особливих обставин можна за телефоном довіри МВС: +38 089-420-18-66.

Якщо громадяни  не мають інформації про місце перебування родича, то вони можуть  звернутися до Національного інформаційного бюро за коротким номером 1648, міським номером (044) 287-81-65 чи заповнити відповідну форму для запитів на сайті nib.gov.ua (http://nib.gov.ua/).

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Жителі Тернопільщини потрапили в шахрайські пастки купуючи товар в інтернеті.

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:40

Впродовж вихідних правоохоронці області задокументували чималу кількість шахрайств вчинених щодо мешканців Тернопільщини. Громадяни купували товар через різні інтернет-платформи й ставами жертвами аферистів.

Одна з потерпілих жителька Тернопільського району. Жінка хотіла придбати крісло, публікацію про продаж якого знайшла на сайті-оголошень. Заявника розповіла правоохоронцям, що здійснила повну передоплату за товар в сумі 4000 гривень. Однак через певний проміжок часу вона збагнула, що ї ошукали. Адже телефон продавця був вимкнений, а допис видалений.

Ще двоє потерпілих стали жертвами фішингової афери. Шахраї надсилали їм спеціально створенні посилання, за якими громадяни вводили персональні дані своїх банківських рахунків, для ніби-то оплати за товар. Жителі краю, самі того не усвідомлювали, що допомагають пройдисвітам спустошувати їх електронні гаманці. Як наслідок одна заявниця втратила 1455 гривень, а інша – 1200 гривень.

Відомості про події слідчі територіальних підрозділів поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські розповідають про кілька простих порад, які допоможуть не попастися на гачок аферистів і зроблять ваші покупки у мережі безпечним:

•    завжди перевіряйте адресу сайту, адже на відміну від інтерфейсу її неможливо підробити;
•    нікому не передавайте дані для входу в акаунт і не заходьте туди з чужих гаджетів, особливо якщо до профілю прив’язана банківська карта;
•    не розголошуйте дані картки. Насамперед це стосується номера, терміну дії, CVC2/CVV2. А ще краще — зробіть віртуальну картку: таку послугу надають практично всі банки;
•    зберігайте всі документи, надані продавцем (фіскальні чеки, гарантійні талони, транспортні накладні), а також електронне листування. У разі виникнення непорозумінь вони стануть вашим підтвердженням здійснення покупки;
•    читайте відгуки про товар і продавця. Насторожити має наявність виключно позитивних відгуків, написаних ніби за шаблоном з невеликим проміжком часу.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

На підтримку військових формувань Тернопільського гарнізону спрямовано понад 8,5 млн грн

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:39

У Тернополі діє «Програма обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2022 рік», фінансування якої відбувається за кошти місцевого бюджету.

Відтак, з початку року на фінансову підтримку військових формувань за даною програмою спрямовано понад 8,5 млн грн, зокрема:

  • понад 2,2 млн - на пошиття польової форми та амуніції;
  • на придбання паливно-мастильних матеріалів – понад 330 тис. грн;
  • на придбання і ремонт техніки, придбання обладнання, лопат, генераторів, оргтехніки, квадрокоптера та інших необхідних речей і комплектуючих за зверненням військових частин, спецпідрозділів СБУ та поліції, військкомату спрямовано майже 6 млн грн.

Додамо, днями виконавчим комітетом спрямовано додатково ще 5 млн грн на виконання «Програми забезпечення  обороноздатності військових формувань Тернопільського  гарнізону та військового призову Тернопільської міської  територіальної  громади на 2022 рік».

 

Внесено зміни у бюджет Тернопільської міської територіальної громади

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:36

Виконавчим комітетом міської ради внесено зміни у бюджет Тернопільської міської територіальної громади.

Як пояснює міський голова Сергій Надал, відповідно до рішення, спрямовуються вільні залишки коштів із загального фонду та вносяться зміни в кошторисні призначення.

Зокрема:

  • 5 млн грн спрямовуються на виконання «Програми забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2022 рік»;
  • для  КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» спрямовано кошти у розмірі 24 млн грн на підготовку міста до опалювального сезону, на додаткові заходи з енергозбереження та облаштування альтернативних видів палива у котельнях, облаштування ІТП та будинкових лічильників обліку тепла;
  • понад 21 млн грн спрямовано на добудову дощового колектора на вул. Галицькій;
  • передбачені кошти на виконання робіт з благоустрою міста (для нанесення дорожньої розмітки, ліквідації місць розкопків дворових доріг міста, для проведення робіт з ліквідації аварійності покрівлі за адресою вул. Романа Купчинського, 1 тощо);
  • відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення спрямовано 150 тис. грн для облаштування перегородок на першому поверсі та проведення  робіт з  поточного  ремонту приміщень у поліклінічних відділеннях міста та 600 тис. грн - на поточний  ремонт приміщення  поліклініки  з  влаштуванням  безперешкодного доступу  для  осіб з інвалідністю   та  інших  маломобільних  груп населення  КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2»;
  • 1,3 млн грн спрямовано на проведення поточного ремонту укриттів у закладах професійно-технічної освіти.
 

Телефонні аферисти ошукали краян на чималі суми .

Субота, 30 липня 2022, 11:16

Майже щодня працівники поліції документують нові факти шахрайств, пов’язані з банківськими операціями. Аферисти входять в довіру до краян, дізнаються всю необхідну інформацію за допомогою якої спустошують електронній гаманці жителів Тернопільщини.

Від такої шахрайської схеми потерпіло двоє мешканців області. Одна з потерпілих, жителька Кременецького району, яка сама позбулася заощаджень, переказавши їх на рахунок афериста.

Зі слів потерпілої до неї зателефонував невідомий чоловік, який представився співробітником служби безпеки. Аферист повідомив про несанкціоноване втручання в систему фінустанови невідомими особами, в результаті чого кошти в небезпеці. Пройдисвіт запевнив власницю карткового рахунку, що гроші можна вберегти, але для цього їй необхідно перерахувати готівку на інший рахунок, після чого вони зарахуються на інший активний рахунок. Краянка це зробила, однак згодом збагнула, що її ошукали. За допомогою звернулася до поліцейських.

Ще один факт задокументували поліцейські Тернопільського РУП. Зловмисник запевнив тернополянку, що її електронний гаманець заблоковано й аби його активувати необхідно повідомити персональні дані. Як тільки жінка це зробила, їй прийшло сповіщення про списання грошей в сумі 26000 гривень

Відомості про події внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 частини Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують місцевим мешканцям, ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Якщо ж ви потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області



 

До міжнародного дня протидії торгівлі людьми в Тернополі пройшла інформаційно-роз’яснювальна акція .

Субота, 30 липня 2022, 11:08

30 липня в усьому світі відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Він був започаткований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочення людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

З метою підвищення рівня обізнаності населення з явищем торгівлі людьми працівниками міграційної поліції ГУНП в Тернопільській області спільно з громадською організацією «ТМЖК Відродження нації» було розгорнуто інформаційно-роз’яснювальну кампанію.

Для наших громадян ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, експлуатації та насильства зросли після початку повномасштабної війни. Насамперед торгівля людьми й дітьми є поширеним явищем на непідконтрольних Україні територіях, проте немає ніякої можливості оцінити її масштаби. Серед основних її форм в зоні конфлікту це використання громадян як інформаторів, а також залучення неповнолітніх у збройний конфлікт.

Учасники акції розповідали жителям та гостям обласного центру й про експлуатацію людей, серед яких трудова, сексуальна, про використання людей у проституції та порнобізнесі, примусове жебрацтво та втягнення у злочинну діяльність.

Всі охочі мали можливість отримати листівки з корисною інформацією, де зазначено куди звертатися за допомогою у разі необхідності.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області



 

Коли будуть результати спрощеного ЗНО-2022? Відповідь УЦОЯО

Субота, 30 липня 2022, 10:24

Деякі абітурієнти вже склали цьогорічний національний мультипредметний тест.

Одразу після тестування учасники бачили на екранах моніторів, скільки набрали тестових балів, розповідають у Центрі оцінювання якості освіти.

Після цього результати за шкалою 100-200 балів можна визначити самостійно, попрацювавши з таблицями.

Однак щоб абітурієнти могли подати документи до вишів, результати учасників мають бути опрацьовані, розміщені на їхніх інформаційних сторінках і передані до ЄДЕБО.

В УЦОЯО розповіли, коли результати НМТ-2022 будуть на інформаційних сторінках і яка приємна новина чекає на вступників.

Коли будуть результати спрощеного ЗНО-2022?

Фото: piotr_marcinski/Depositphotos

Усі учасники основної сесії НМТ отримають свої результати на інформаційних сторінках до 12 серпня.

Зазвичай результат і в тестових балах, і за шкалою 100-200 з’являється на особистій сторінці учасника за 7-8 днів після того, як він пройшов НМТ.

В УЦОЯО аналізують результати НМТ на наявність технічних помилок.

Приємною новиною для деяких учасників є те, що вони отримають на 1 бал з історії України більше, ніж бачили на своєму екрані.

"Після опрацювання матеріалів ми виявили технічну помилку, яка завадила правильному автоматичному визначенню результатів", – кажуть в УЦОЯО.

Нагадаємо, раніше Центрі опублікували відеоінструкцію про те, як розпочати НМТ і користуватися онлайн-тестувальником.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Випускники 11 класів можуть подати заяви про вступ до вишів: дати і умови

П'ятниця, 29 липня 2022, 14:25

29 липня розпочався прийом електронних заяв вступників у вищі навчальні заклади.

Випускники 11 класів на основі повної загальної освіти можуть подати документи на бюджет або контракт, повідомляють у Міністерстві  освіти та науки.

Електронні заяви для вступу на бюджет та контакт за результатами індивідуальної усної співбесіди, а також творчих конкурсів (складених 1-18 липня)  можна подати до 18:00 8 серпня.

Абітурієнти, які вступатимуть за результатами НМТ (ЗНО), а також творчих конкурсів, складених (9-16 серпня), можуть подавати документи до 18:00 23 серпня виключно на контактну форму навчання.

Фото: lcrespi / Depositphotos

У МОН зазначають, що день подачі заяви жодним чином не впливає на рейтинг. 

Важливо: після подання першої заяви в електронному кабінеті нічого змінити не можна. Тому варто уважно перевірити:

  • коректність контактного телефону;
  • наявність фото на документи,
  • за необхідності – сертифікати ЗНО попередніх років тощо.

Вступники, які подають заяви на основі результатів НМТ, варто дочекатися офіційних результатів, які можна завантажити в електронному кабінеті вступника.

Якщо замість НМТ вступник подає результати ЗНО 2019-2021 років, він може використати результат ЗНО з одного предмета: українська мова, математика та/або історія України. Умовою є те, що результати тестування не відрізняються між собою більше, ніж на 15 балів.

Абітурієнт можна подати до 5 заяв на бюджет. Кожна з них має мати "рейтинг" пріоритетності від 1 до 5, де 5 – найбільш бажана заява.

Якщо вступник передумав подавати заяву, її можна скасувати без втрати пріоритетності лише якщо навчальний заклад не встиг присвоїти статус: "Зареєстровано в закладі освіти" або "Потребує уточнення вступником".

Фото: stockasso / Depositphotos

Після цього скасувати заяву можна тільки з втратою пріоритету: подати нову з таким же пріоритетом вступник не зможе.

Вступник може обрати одне з двох джерел фінансування:

  • бюджет+контракт (якщо вступник не отримує бюджетне місце, то автоматично бере участь у конкурсі на контракт за тією ж заявою);
  • тільки контракт (у такому разі вступник не може претендувати на отримання та переведення на бюджетне місце).

Крім електронних документів цьогоріч обов'язково завантажити мотиваційний лист.

Для вступників, які мають привілеї для першочергового вступу варто звернутися до найближчого закладу освіти для внесення інформації в ЄДЕБО. Проте це можна зробити й після подання електронної заяви.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

У Миколаєві розповіли про стан поранених внаслідок обстрілу

П'ятниця, 29 липня 2022, 13:43

ЗУПИНКА ГРОМАДСЬКОГО ТРАНСПОРТУ У МИКОЛАЄВІ ПІСЛЯ ОБСТРІЛУ, ФОТО НОВОСТИ N

Внаслідок ранкового обстрілу Миколаєва госпіталізовано 12 людей, з них четверо перебувають у реанімації та ще трьох оперують медики.

Джерело: мер міста Олександр Сєнкевич у Telegram

Пряма мова: "Наразі відомо про 5 загиблих. 12 осіб із пораненнями госпіталізовано, семеро з них - у важкому стані, трьох оперують, четверо - у реанімації.

Удар був завданий із РСЗВ, тому площа ураження дуже велика, вона сягає кількасот метрів. Тому багато постраждалих. Є ще легко поранені, які після надання медичної допомоги лікуватимуться вдома".

Деталі: Сєнкевич додав, що жодного військового на зупинці громадського транспорту не було. Загинули і постраждали цивільні, які зранку прямували по своїх справах.

Передісторія: 29 липня окупанти обстріляли один з районів Миколаєва, в результаті чого загинуло 5 людей поблизу зупинки громадського транспорту.

 

Хто з абітурієнтів має право першочергового вступу: пояснення від МОН

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:58

Під час зарахування до профтехзакладів та університетів низка абітурієнтів має право першочергового вступу.

Хто підпадає під цю категорію пояснили у Міністерстві освіти та науки.

Якщо до навчального закладу подають абітурієнти з однаковою кількістю балів, то привілеї мають:

 

Бучацькі правоохоронці задокументували нещасний випадок на водоймі

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:36

В четвер, 28 липня на лінію «102» надійшло повідомлення від лікаря медзакладу. Жінка розповіла, що на водоймі в Монастириськах під час купання помер чоловік.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. Тіло місцевого мешканця 1964 року народження направили для проведення судово-медичної експертизи.

Правоохоронці застерігають: основними причинами загибелі людей на воді є купання у нетверезому стані та вибір необладнаних пляжів без рятувальних постів, із необстеженим водолазами дном, де багато водоростей, корчів та валунів.

«П’яні» купання посідають першу сходинку у сумному антирейтингу причин загибелі жителів області. Незважаючи на застереження родичів і друзів, громадяни пірнали у незнайомих місцях та запливали на значну глибину.

Запам'ятайте, купатися слід лише в місцях для цього пристосованих, тобто обладнаних усім необхідним для безпечного відпочинку і, в разі необхідності, надання рятувальної чи медичної допомоги.

Під час відпочинку на водних об’єктах, необхідно знати елементарні норми поведінки і беззаперечно їх виконувати:

•    не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння;
•    не запливайте за буї, відчувши втому перепочиньте: переверніться на спину і підтримуйте себе на плаву легкими рухами рук;
•    потрапивши в течію не слід з нею боротися: пливіть вниз по течії під невеликим кутом, поступово наближаючись до берега;
•    не губіться потрапивши у водоверть: наберіть побільше кисню в легені, якомога глибше пірнайте і потужним ривком спробуйте випірнути убік;
•    не допускайте грубих ігор під час купання;
•    не залишайте дітей без догляду;
•    обережно плавайте на надувних виробах: вітром чи течією їх може віднести далеко від берега.
•    
І пам’ятайте: паніка – головна причина усіх бід: не метушіться, а заспокойтеся і подумайте яким чином підвищити плавучість плавзасобу, що зробити аби більш впевнено триматися на воді.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/buchaczki-pravooxoronczi-zadokumentuvali-neshhasnij-vipadok-na-vodojmi/

 

Хабарі за відпуск продукції: тернопільські поліцейські затримали керівника держпідприємства.

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:35

Корупційну діяльність посадової особи викрили оперативники управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області та слідчі Кременецького районного управління поліції.

Встановлено, що керівник державного підприємства у сфері видобування корисних копалин налагодив «схему» відпуску продукції без відповідного бухгалтерського обліку та за заниженою вартістю.

Дане підприємство має чималий борг, зокрема і по заробітній платі його працівникам. Але замість того, аби кошти від продажу спрямовувати на рахунки держструктури, посадовець наповнював власний гаманець. Від підприємця фігурант вимагав 19 000 гривень неправомірної вигоди.

28 липня його затримали відповідно до статті 208 Кримінального процесуального кодексу України під час отримання частини коштів - 14 500 гривень. Посадовцю повідомили про підозру згідно із ч. 3 ст. 368 (вимагання та отримання неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Кременецька окружна прокуратура.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Слідчі Тернопільщини повідомили про підозру жінці, яка на очах доньки до смерті забила палицею колишнього чоловіка.

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:21

У ніч з 26 на 27 липня працівники слідчого управління виїжджали в Чортківський район. На лінію "102" надійшло повідомлення від жінки про те, що невідомі на вулиці побили її чоловіка і він не подає ознак життя.

Швидка, яка приїхала на місце події, констатувала смерть 38-річного уродженця Франківщини. При огляді тіла судово-медичний експерт виявив понад 15 слідів від дерев'яної палки. Знаряддя вбивства лежало поруч, розламане навпіл.

У ході слідства стало відомо, що до смерті чоловіка причетна його колишня дружина. Вона злякалася відповідальності й повідомила на лінію "102" неправдиву інформацію.

За словами підозрюваної, вони розлучилися місяць тому. У подружжя троє дітей - 10, 15 та 17 років. У ніч нещастя чоловік приїхав до них в гості. Був у стані сильного алкогольного сп'яніння. Він почав вимагати у колишньої дружини гроші. Коли та відмовила, вдарив її кулаком в обличчя.

Жінка схопила двометрову палицю і завдала кілька ударів нею по потилиці кривдника. Останній почав тікати, а коли впав, жінка наздогнала і продовжила бити.

Припинила після того, як чоловік перестав подавати ознаки життя. Сварка та бійка відбувалася на очах у 15-річної доньки. Приховати злочин жінці не вдалося.

Її затримали відповідно до статті 208 КПК і уже оголосили підозру відповідно до ч. 1 ст. 115 ККУ - умисне вбивство. Триває слідство. Долю неповнолітніх дітей вирішуватимуть соціальні служби.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі продовжуються роботи з поточного ремонту вуличного покриття та відновлення міжквартальних проїздів

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:19

Сприятливі погодні умови дозволяють працівникам підрядних організацій виконувати поточні ремонти вуличного покриття та відновлювати міжквартальні проїзди і прибудинкові території у Тернополі.

Упродовж тижня поточний ремонт дорожнього покриття, ліквідація напливів  та колійності асфальтобетонного покриття тривали за адресами: вул. Бродівська; вул. Броварна; вул. Северина Наливайка; вул. Руська; вул. Івана Мазепи; вул. Молодіжна, просп. Степана Бандери; вул. Андрія Малишка, вул. 15 Квітня, вул. Микулинецька.

Триває відновлення підходів автомобільного моста через р. Серет на вул. Андрея Шептицького, де сьогодні, 29 липня, працівники підрядної організації розбирають покриття на підходах моста та демонтують перильне огородження. А на вулиці Андрея Шептицького триває влаштування бордюрних каменів.

У місті також тривають роботи з відновлення покриття у міжквартальних проїздах та на прибудинкових територіях за адресами: вул. Андрія Малишка, 2; вул. Торговиця, 14 – 18 (стара назва – вул. Живова); вул. Миру 2–А; вул. Миру, 3–А; вул. Івана Мазепи, 1; вул. Лесі Українки, 29; вул. Іванни Блажкевич, 5 (стара назва – вул. Макаренка); вул. Галицька, 41; вул. Олександра Смакули, 1.

 

Замість Антонівського мосту понтони: з’явилося фото, як окупанти прокладають переправу

Четвер, 28 липня 2022, 14:04

ПОШКОДЖЕНИЙ АНТОНІВСЬКИЙ МІСТ, СКРІНШОТ

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський оприлюднив фотосвідчення того, як російські окупанти намагаються прокласти понтонну переправу у Херсоні після того, як ЗСУ влучними ударами пошкодили Антонівський міст.

Джерело: Соболевський у Facebook

 

Пряма мова Соболевського: "Чотири буксири, які тягнуть за собою понтони з автомобілями, не вирішать проблеми з постачанням військового угруповання орків у Херсоні. Не сильно вони допоможуть і за відступу окупаційних військ. І точно на них не вистачить місця для колаборантів, коли їх господарів поженуть з Херсона".

Передісторія:

  • У ніч на 27 липня у пабліках ширилися повідомлення й відео про удари по Антонівському мосту й роботу російських засобів ППО в окупованому Херсоні.
  • Пізніше начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк підтвердила, що українські військові завдали точкових ракетних ударів по Антонівському мосту в Херсоні.
  • Ставленик окупантів Кирило Стремоусов також заявив, що Антонівський міст через Дніпро у Херсоні отримав пошкодження після нічної атаки Збройних сил України.
  • Раніше Антонівський міст уже зазнавав ударів та пошкоджень. Цей міст є ключовим для постачання російським загарбникам військовослужбовців та військової техніки з окупованого Криму до Херсона.
 

Рада підтримала закон про особливий статус поляків в Україні

Четвер, 28 липня 2022, 13:50

ФОТО UNSPLASH

Верховна Рада в четвер підтримала в цілому законопроєкт №7550 про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Польщі, які перебувають на території України.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка.

За документ проголосували 283 народні депутати. Тепер він має бути підписаний головою Верховної Ради та президентом для набуття чинності.

Згідно із законопроєктом, громадяни Польщі зможуть перебувати на території України впродовж 18 місяців після ухвалення закону та користуватися усіма правами й свободами, як і громадяни України:

  • права на працевлаштування без спеціального дозволу на застосування праці іноземців;
  • державну реєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • провадження господарської діяльності;
  • здобуття освіти, соціальні виплати, медичне обслуговування на умовах громадян України.

Нагадаємо, у травні президент Володимир Зеленський анонсував законопроєкт про розширені можливості для громадян Польщі в Україні, щоб віддячити за те, як Польща прийняла українців, які рятуються від війни.

11 липня президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про особливий статус поляків в Україні. Це сталося у день, коли Польща вшановує пам’ять жертв Волинської трагедії.

Про те, як розв'язати історичні суперечки між Україною та Польщею, читайте в колонці: Як не дати історичним суперечкам знищити зближення України та Польщі.

 

Sit like a girl: українки запустили флешмоб на підтримку Зеленської після критики фотосесії

Четвер, 28 липня 2022, 13:39

В українських соцмереж розкритикували президентське подружжя після фотосесії в журналі Vouge.

У відповідь на це в соцмережах запустили флешмоб на підтримку першої леді Олени Зеленської.

Фотосесія знайшла одночасно як критиків, так і прихильників.

Українці сперечались щодо доречності такої фотосесії під час війни та її користі для створення необхідного образу президентського подружжя в суспільствах західних країн.

Фото: Олена Зеленська

Однак критика однієї фотографії, на якій Олена Зеленська сидить із розставленими ногами, змусила багатьох українських жінок виступити з підтримкою першої леді.

У Facebook українки запустили флешмоб #sitlikeagirl, в якому ділились власними думками через позу Зеленської для фото.

"На жаль, нападки на "не таку" позу Зеленської на обкладинці Vogue цілком логічні в суспільстві, де ок розказувати 3-річним дівчатам, що "соромно", "трусики видно", "дівчаткам так не можна", – вважає Halyna Tanay.

Фото: Halyna Tanay

"Так, я обурена хейтом Олени Зеленської "як вона сидить" і ще більше хейтом Енні Лейбовіц "як ви посміли так посадити першу леді".

Очевидно забуваючи, що наша країна тримається у нинішній війні, бо посміла бути такою, якою від нас не очікували", – каже Ivanna Kobernik.

Фото: Ivanna Kobernik

"Сиджу на фото, сиджу на сходах, сиджу на сцені, на лавах, на землі, на траві, на обличчях... Саджу інших. То який там хештег відповідає на питання як мені сидіти?", – написала реперка Альона Альона.

Фото: Alyona Alyona

"Насправді ж пекельний кейс про срач довкола обкладинки – не про першу леді. Це про те, що в нас дуже люблять плюватися, коли мова заходить про права жінок ("та робіть що хочете, хто вам не дає").

Але потім раптом із якогось дива всі на повному серйозі обговорюють фото жінки й чому в неї саме така поза, а не інша", – каже Victoria Kobyliatska.

Фото: Victoria Kobyliatska

Спеціалістка з етикету та ділового протоколу Анна Чаплигіна вважає, що така поза першої леді була обрана під час фотосесії не випадково, адже вона несе "бойовий" посил країнам Заходу.

"Ця поза за своєю природою бойова (в історичному контексті її б назвали чоловічою). Тому що саме з цього положення найлегше рвонути вперед і знести другу людину всім своїм корпусом (ця готовність на рівні тіла і зчитується).

Саме в цьому положенні у вас захищені всі вразливі місця – статеві органи, живіт та груди", – каже вона.

Нагадаємо, авторкою знімків є легендарна британська фотографка Енні Лейбовіц, яку на початку липня помітили в Києві.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

У Тернополі відбулися урочисті заходи з нагоди відзначення Дня Української Державності

Четвер, 28 липня 2022, 13:37

28 липня 2022 року Україна вперше відзначає нове свято – День Української Державності. Ця важлива дата була запроваджена 24 серпня 2021 року, у 30-ту річницю Незалежності України, наказом Президента Володимира Зеленського.

З метою гідного відзначення славетного дня тисячолітньої традиції Української державності 28 липня у Тернополі в парку «Сопільче» відбулися урочистості, спільна молитва за Україну та покладання квітів до пам’ятників і пам’ятних знаків борцям за волю України.

«Сьогодні, у світле свято рівноапостольного князя Володимира та річницю Хрещення Київської Русі-України, українці вперше відзначають ще одне важливе свято -  День української державності. Тисячоліття за цю державну традицію боролися герої минулого. За тисячолітню незалежність сьогодні борються герої сучасності.
Вся українська нація боронить державу від ворога, який народився у мокшанських болотах відсталої заліської окраїни Київської Русі. І тепер ці нащадки мокшан заявляють про «одін народ», - звернувся до присутніх міський голова Сергій Надал. - Знайте, московитські поганці, не може бути нічого спільного між нащадками Володимира Великого та дикими орками з московських боліт.
Українська державність має тисячу років і буде існувати вічно. Зі святом Вас друзі! Зі святом Української державності! Україна вистоїть. Україна переможе».

З нагоди свята Тернопільська громада долучилася також до всеукраїнської акції «Все є Україна. Все є перемога. Все є ЗСУ», започаткованої жінками з запорізької команди «DreamTeam», які розгорнули стяг на вершині Говерли.

Наша громада отримала цей прапор з сусідньої Рівненщини, і сьогодні під час урочистостей на стягу, що далі помандрує Україною і згодом буде переданий нашим захисникам і захисницям на фронт, були залишені слова підтримки і побажання від мешканців Тернопільщини. Останньою точкою, де заплановано розгорнути державний символ, має стати звільнений Крим.

 

Естонія заборонила видачу громадянам РФ віз та дозволів на проживання з метою навчання

Четвер, 28 липня 2022, 11:47

Уряд Естонії вирішив обмежити можливості громадян Росії клопотати про тимчасовий дозвіл на проживання або візи з метою навчання в Естонії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

За словами міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу, необґрунтована війна Росії проти України, якою вона грубо порушує територіальну цілісність та незалежність України, негативно впливає на безпеку Естонії та Європейського союзу.

"Необхідно продовжувати безперервний тиск на Росію за допомогою санкцій. Якщо санкції допоможуть покласти край російській агресії, то це позитивно вплине і на нашу безпеку", - заявив Рейнсалу.

Крім того, вносяться поправки до введених санкцій, згідно з якими реєструвати короткострокову роботу в Естонії громадяни Росії та Білорусі зможуть лише за наявності візи, що видана Естонією.

Поправкою до санкцій уточнюється, що громадяни Росії та Білорусії, які отримали законне право на перебування в іншій країні ЄС, не зможуть більше реєструвати в Естонії короткострокову роботу і тому не зможуть клопотати про довгострокову візу для роботи.

"Ця поправка покладе край ситуації, коли для обходу чинних санкцій просять про короткострокову шенгенську візу в іншій країні ЄС, наприклад, з метою туризму", – сказав Рейнсалу.

Як повідомлялося,  міністерство закордонних справ Естонії готує пропозиції Євросоюзу щодо припинення видачі віз громадянам Росії. Тим часом найбільші партії Фінляндії підтримують обмеження видачі віз росіянам.

В МЗС України вважають, що країни світу мають включити до візової анкети для громадян Росії питання про підтримку ними війни в Україні.

 

Сенат США схвалив резолюцію з закликом оголосити Росію спонсором тероризму

Четвер, 28 липня 2022, 11:27

Сенат США у середу одноголосно схвалив резолюцію, яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити Росію державою-спонсором тероризму за її дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні.

Про це повідомило видання The New York Times, пише "Європейська правда".

Аналогічний документ був представлений в Палаті представників, де спікер Ненсі Пелосі, як очікується, буде рішучим прихильником її ухвалення.

Проте, право оголошувати державу спонсором тероризму належить Державному департаменту.

Ухвалення резолюції Сенатом чинить ще більший тиск з боку Конгресу на адміністрацію Байдена, щоб вона додала Росію до списку держав-спонсорів тероризму, куди входять Куба, Північна Корея, Іран та Сирія.

"Збройні сили Російської Федерації скоїли численні сумарні страти безневинних мирних жителів і спробували приховати свої злочини масовими похованнями по всій Україні", – йдеться у документі Сенату.

Раніше спікер Палати представників США Ненсі Пелосі звернулася до держсекретаря Ентоні Блінкена із закликом оголосити Росію державою-спонсором тероризму – інакше це зробить Конгрес.

Нагадаємо, Комітет з міжнародних відносин Сенату США у резолюції закликав Держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму.

 

Volkswagen презентував перший прототип літального таксі

Четвер, 28 липня 2022, 10:14

 
VOLKSWAGEN

Німецький концерн Volkswagen веде розробку безпілотного літального таксі V.MO, перший прототип якого презентували в Пекіні.

Про це повідомляє пресслужба Volkswagen.

"Літальне таксі" Volkswagen V.MO розробляють у китайському підрозділі концерну. Перший прототип розробники назвали Flying Tiger ("літальний тигр").

Літальний апарат має 11,2 м у довжину та розмах крил у 10,6 м. Його піднімають у повітря вісім гвинтів, ще два пропелери відповідають за рух уперед. Обертаються вони за допомогою електромоторів. Зліт і посадка відбуваються вертикально.

Очікується, що безпілотник Volkswagen V.MO пройде перші тести наприкінці цього року. Отримана під час випробувань інформація дозволить створити досконаліший прототип, який мають підготувати до 2023 року.

Серійне повітряне таксі Volkswagen зможе взяти на борт чотирьох пасажирів із багажем. Його запас ходу становитиме приблизно 200 км. Літальний апарат пересуватиметься в повністю безпілотному режимі.

Керівництво Volkswagen вважає, що в недалекому майбутньому літальні таксі стануть звичним явищем у великих містах.

 

Слідчі оголосили підозру тернополянину, який побив працівника муніципальної інспекції

Четвер, 28 липня 2022, 10:07

Обмеження або позбавлення волі від трьох до п'яти років загрожує тридцятирічному жителю обласного центру. Йому слідчі інкримінують нанесення тілесних ушкоджень службовій особі.

У ході проведених слідчо-оперативних заходів стало відомо, що працівники муніципальної інспекції на перехресті вулиць Опільського-Качали виписали адміністративний протокол щодо порушення правил паркування.

У той момент, коли вони оформляли документ, до них з автівки вийшли син та батько й почали сперечатися. Вони не погоджувалися зі штрафом. Словесний конфлікт переріс у бійку.

Син кілька разів вдарив муніципального інспектора. Потерпілий викликав поліцію. Слідчі, зібравши достатню доказову базу, опитавши свідків та опрацювавши відео з камер спостережень, довели вину порушника. Тернополянину оголосили підозру згідно із ч. 2 ст. 350 ККУ. За порушення закону чоловік відповідатиме у суді.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Тернополянка заплатила аферистові 7400 гривень, аби незаконно вивезти чоловіка закордон .

Четвер, 28 липня 2022, 10:06

Жителька обласного центру хотіла працевлаштувати чоловіка закордоном, аби він мав змогу покинути територію України. Натомість вона натрапила на афериста, який збагатився за її рахунок.

Потерпіла розповіла, що знайшла в інтернеті оголошення про можливість оформлення документів про працевлаштування, які ніби-то нададуть можливість чоловікам перетинати державний кордон. Написавши «роботодавцю», останній пообіцяв великий заробіток та можливість виїзду. Аферист оцінив свої послуги в 7200 гривень, які тернополянка без роздумів переказала на вказаний пройдисвітом рахунок. Вже згодом жінка  зрозуміла, що її ошукали, адже зловмисник не відповідав на телефонні дзвінки, а згодом взагалі вимкнув телефон.

За даним фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за  ст. 190 «шахрайство» Кримінального кодексу України. Проводяться оперативно-розшукові заходи щодо встановлення осіб причетних до протиправної діяльності.

Правоохоронці наголошують, що є конкретний перелік осіб, які під час дії воєнного стану можуть покидати територію України. Окрім цього аби вберегти себе від збитків та не стати жертвою шахраїв, слід пам’ятати, що шахрайство з працевлаштуванням зазвичай розпочинається з пропозиції отримання великої заробітної плати в іноземній валюті. При цьому не потрібні ні освіта, ні досвід роботи. Натомість пропонується робота вдома. Все закінчується тим, що немає ні грошей, ні роботи.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

27 липня в автопригодах на дорогах Тернопільщини травмувалося троє людей .

Четвер, 28 липня 2022, 10:04

Дві дорожньо-транспортних пригоди, в яких травми отримали два кермувальники та пасажир, зареєстрували слідчі у середу, 27 липня.

Близько 11:00 у Монастириськах в результаті автопригоди травмувалися кермувальник та пасажирка. За попередньою інформацією, водій автомобіля CHERY AMULET не впорався з керуванням і автівка виїхала за межі дороги та врізалася в металеву огорожу. Травмованих доправили до лікарні. Триває слідство.

Вирішується питання про внесення до ЄРДР і автопригоди, яка трапилася в Тернополі. Водій автомобіля "ВАЗ 210430", виїжджаючи з гаражного кооперативу на головну дорогу, не переконався в безпечному русі і як результат - спровокував ДТП. Він зіткнувся із “Ford focus”. Тілесні ушкодження отримала кермувальниця іномарки.

У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Двох тернопільських поліцейських заохочено за сумлінне несення служби

Четвер, 28 липня 2022, 10:00

Грамоту МВС отримав співробітник кінологічного центру, а спеціальне звання майор поліції – інспектор вибухотехнічної служби. Відомчу заохочувальну відзнаку та погони поліцейським вручив керівник правоохоронного відомства краю Олександр Богомол.

За зразкове виконання службових  обов’язків, відданість та високий професіоналізм грамотою Міністерства внутрішніх справ відзначено молодшого інспектора-кінолога з пошуку вибухових речовин і зброї кінологічного центру ГУНП Володимира Чекирду.

Звання вище на один ступінь  від звання, передбаченого займаною штатною посадою – майор поліції присвоєно старшому інспектору вибухотехнічної служби ГУНП Андрію Гаврилюку.

Олександр Богомол  подякував підлеглим за відповідальність та професіоналізм у роботі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

В Україні запустили ресурс, де за донат на ЗСУ можна замовити напис на снаряді для росіян

Середа, 27 липня 2022, 10:37

В Україні запустили стартап, де за донат в підтримку ЗСУ можна замовити напис на снаряді, бомбі чи ракеті, яку випустять по російських військових.

Сервіс RevengeFor.com впровадили за підтримки благодійного фонду "Повернись живим" та порталу "Мілітарний", повідомив засновник фірми-розробника Назар Гулик.

Його основна цільова аудиторія – іноземці.

"Іншими словами – метавсесвіт, де пан з Бельгії може в’ї…ти по русні ракетою з дивану чи бару в селі під Брюсселем", – пише Назар Гулик.

Помста за МH17

Розмір донатів, за які можна замовити напис, стартує від 500$.

"Яка причина вашого бажання помститися Росії? Зруйновані людські життя і розбиті мрії? Десятиліття окупації та розстріляні революції? Рукотворний голод і глобальні штучні катастрофи? Допоможіть українським солдатам покарати Росію за все", – йдеться на сторінці стартапу.

На боєприпасах можна написати як побажання, пов'язані з кривавими діями Росії, так і "передати" повідомлення іншим людям, зокрема, привітати когось з днем народження.

Написи, які ображають українців, або якийсь інший народ, або расу неприпустимі. Якщо текст напису не відповідатиме правилам, замовлення не виконають і гроші не повернуть, а перерахують їх на допомогу

ЗСУ.

Яна Осадчажурналіст

 

Справу волонтерів-шахраїв, які привласнили кілька мільйонів гривень, слідчі Тернополя скерували до суду.

Середа, 27 липня 2022, 10:12

Близько двох мільйонів гривень заробила на війні родина з Лановеччини. Два брати, прикриваючись раніше створеною благодійною організацією, почали збір коштів для потреб Збройних Сил України. Пожертви приймали як у гривнях, так і іноземній валюті. Оголошення про допомогу армії організатор розмістив у соцмережах.

Псевдоволонтер стверджував, що усі зібрані кошти йдуть на потреби захисників – він розповідав про купівлю автомобілів, спецспорядження та інших необхідних речей бійцям. Проте люди зауважили, що родина за час війни придбала для власного користування кілька іномарок та побутову техніку.

До незаконного збагачення родина залучила знайомих. На картку дружини організатора перекидалися гроші, які надходили від людей. У ході слідства стало відомо, що "волонтери" витрачали кошти на свої потреби, купували валюту, коштовності, дорогі мобільні телефони та елітні позашляховики.

Досудове розслідування завершилося. Брати та дружина одного із них постануть перед судом згідно із  ч. 3 ст. 201-2 (використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку, вчинене у великому розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Троє дітей стали жертвами крадія. Борщівські поліцейські оперативно затримали зловмисника

Середа, 27 липня 2022, 10:11

До співробітників відділення поліції №1 міста Борщова надійшли заяви від  трьох батьків – жителів села Озеряни, у чиїх дітей невідома особа викрала особисті речі. Дівчинка втратила мобільний телефон, один хлопчик – рюкзак, інший– велосипед. Усі школярі перебували в таборі, організованому при місцевому храмі.

Оперативно відреагувавши на повідомлення, правоохоронці швидко встановили та розшукали зловмисника. Ним виявися 44-річний житель села Підзамочок Бучацької громади. Як з’ясувалося, зловмисник добирався на роботу і помітив біля церкви в Озерянах дітей. Вирішив зайти – подивитися.

Зі слів очевидців, зловмисник заходив до церкви, навіть на службі стояв, а потім непомітно зник. Діти, збираючись додому, виявили, що пропали їхні речі.

Поліцейські затримали зловмисника у сусідньому населеному пункті. У нього вилучили все накрадене. Загальна вартість – понад десять тисяч гривень.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 (крадіжка, скоєна в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу. Вирішується питання про оголошення підозри та обрання запобіжного заходу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Для жителів Тернопільщини покупки в інтернеті закінчилися відкритими кримінальними провадження.

Середа, 27 липня 2022, 10:01

Афери пов’язані з покупками товару в мережі-Інтернет один й найпоширеніших видів майнових злочинів. Більша частина потерпілих втрачали заощадження саме через свою безпечність, адже громадяни здійснювали повну передоплату не переконавшись в достовірності розміщеній інформації.

Двоє мешканців Чортківського району переказали кошти за бажане майно, якого так й не отримали. Спершу вони знаходили на сайтах дописи про продаж актуального їм майна за помірною ціною. Продавці просили повну передоплату, після чого обіцяли надіслати товар службою доставки. Однак, як тільки кошти надходили на їх рахунки, вони видаляли публікації та вимикали телефон. Один з потерпілих втратив  8000 гривень за купівлю дров, а інший майже 3660 гривень за велосипед.

За даними фактами правоохоронці відкрили кримінальні провадження відповідно до частини 1 статті 190 ККУ.

Зазвичай шахраї застосовують такі методи:

1. 100% передоплата. Перед відправкою продавець просить заплатити повну вартість або аванс. Отримавши гроші, зникає, блокує номер, не відповідає на особисті повідомлення або відразу видаляє аккаунт.

2. Дуже дешева вартість. Основна особливість, за якою можна розпізнати і заблокувати шахрая.

Вберегтися від шахрайства можна, дотримуючись кількох простих правил: 
•    Завжди перевіряйте інформацію про покупця/продавця. Простий спосіб - ввести дані і номери телефонів в рядок пошуку в будь-якому пошуковому ресурсі і перевірити, чи є відгуки в мережі.
•    Ні в якому разі не повідомляйте стороннім особам дані своїх карток (паролі, дані з SMS-повідомлень, які приходять на ваш номер).
•    Не розголошуйте реквізити картки.
•    Вас просять провести будь-які дії з карткою в банкоматі, щоб підтвердити зарахування коштів? Не піддавайтеся на вмовляння!
•    Не відправляйте передоплату, не перевіривши дату реєстрації аккаунта на ресурсі. 
•    Обов'язково перевіряйте номер телефону. Зазначений в оголошенні може відрізнятися від того, з якого вам будуть передзвонювати.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Внесено зміни у Програму забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільської громади

Середа, 27 липня 2022, 09:57

27 липня на засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради внесено зміни у «Програму забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2022 рік».

Так, згідно з рішенням, передбачено включення до Програми учасників, зокрема, добровольчих формувань територіальної громади, а  також в межах реалізації цієї Програми – виділення грошових коштів для надання матеріальної допомоги з метою забезпечення належного функціонування добровольчих формувань.

Як пояснює міський голова Тернополя Сергій Надал, дане рішення пов’язане з тим, що під час воєнного стану добровольчі формування несуть службу на окремих об’єктах інфраструктури міста - спільно з поліцією вони забезпечують охорону правопорядку. Відтак, у добровольчих формувань є окремі потреби, зокрема, це придбання паливно-мастильних матеріалів, закупівля обладнання, інвентарю, інших речей, що критично необхідні зараз з метою охорони об’єктів та обороноздатності.

Нагадаємо, Програма забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону, добровольчих формувань Тернопільської міської територіальної громади та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2022 рік розроблена та спрямована для підтримки обороноздатності військових формувань та підрозділів Громади, ДФТГ на належному рівні, необхідному для виконання завдань за призначенням в 2022 році.

 

Сторінка 46 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер