images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Хабарі за відпуск продукції: тернопільські поліцейські затримали керівника держпідприємства.

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:35

Корупційну діяльність посадової особи викрили оперативники управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області та слідчі Кременецького районного управління поліції.

Встановлено, що керівник державного підприємства у сфері видобування корисних копалин налагодив «схему» відпуску продукції без відповідного бухгалтерського обліку та за заниженою вартістю.

Дане підприємство має чималий борг, зокрема і по заробітній платі його працівникам. Але замість того, аби кошти від продажу спрямовувати на рахунки держструктури, посадовець наповнював власний гаманець. Від підприємця фігурант вимагав 19 000 гривень неправомірної вигоди.

28 липня його затримали відповідно до статті 208 Кримінального процесуального кодексу України під час отримання частини коштів - 14 500 гривень. Посадовцю повідомили про підозру згідно із ч. 3 ст. 368 (вимагання та отримання неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Кременецька окружна прокуратура.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Слідчі Тернопільщини повідомили про підозру жінці, яка на очах доньки до смерті забила палицею колишнього чоловіка.

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:21

У ніч з 26 на 27 липня працівники слідчого управління виїжджали в Чортківський район. На лінію "102" надійшло повідомлення від жінки про те, що невідомі на вулиці побили її чоловіка і він не подає ознак життя.

Швидка, яка приїхала на місце події, констатувала смерть 38-річного уродженця Франківщини. При огляді тіла судово-медичний експерт виявив понад 15 слідів від дерев'яної палки. Знаряддя вбивства лежало поруч, розламане навпіл.

У ході слідства стало відомо, що до смерті чоловіка причетна його колишня дружина. Вона злякалася відповідальності й повідомила на лінію "102" неправдиву інформацію.

За словами підозрюваної, вони розлучилися місяць тому. У подружжя троє дітей - 10, 15 та 17 років. У ніч нещастя чоловік приїхав до них в гості. Був у стані сильного алкогольного сп'яніння. Він почав вимагати у колишньої дружини гроші. Коли та відмовила, вдарив її кулаком в обличчя.

Жінка схопила двометрову палицю і завдала кілька ударів нею по потилиці кривдника. Останній почав тікати, а коли впав, жінка наздогнала і продовжила бити.

Припинила після того, як чоловік перестав подавати ознаки життя. Сварка та бійка відбувалася на очах у 15-річної доньки. Приховати злочин жінці не вдалося.

Її затримали відповідно до статті 208 КПК і уже оголосили підозру відповідно до ч. 1 ст. 115 ККУ - умисне вбивство. Триває слідство. Долю неповнолітніх дітей вирішуватимуть соціальні служби.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі продовжуються роботи з поточного ремонту вуличного покриття та відновлення міжквартальних проїздів

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:19

Сприятливі погодні умови дозволяють працівникам підрядних організацій виконувати поточні ремонти вуличного покриття та відновлювати міжквартальні проїзди і прибудинкові території у Тернополі.

Упродовж тижня поточний ремонт дорожнього покриття, ліквідація напливів  та колійності асфальтобетонного покриття тривали за адресами: вул. Бродівська; вул. Броварна; вул. Северина Наливайка; вул. Руська; вул. Івана Мазепи; вул. Молодіжна, просп. Степана Бандери; вул. Андрія Малишка, вул. 15 Квітня, вул. Микулинецька.

Триває відновлення підходів автомобільного моста через р. Серет на вул. Андрея Шептицького, де сьогодні, 29 липня, працівники підрядної організації розбирають покриття на підходах моста та демонтують перильне огородження. А на вулиці Андрея Шептицького триває влаштування бордюрних каменів.

У місті також тривають роботи з відновлення покриття у міжквартальних проїздах та на прибудинкових територіях за адресами: вул. Андрія Малишка, 2; вул. Торговиця, 14 – 18 (стара назва – вул. Живова); вул. Миру 2–А; вул. Миру, 3–А; вул. Івана Мазепи, 1; вул. Лесі Українки, 29; вул. Іванни Блажкевич, 5 (стара назва – вул. Макаренка); вул. Галицька, 41; вул. Олександра Смакули, 1.

 

Замість Антонівського мосту понтони: з’явилося фото, як окупанти прокладають переправу

Четвер, 28 липня 2022, 14:04

ПОШКОДЖЕНИЙ АНТОНІВСЬКИЙ МІСТ, СКРІНШОТ

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський оприлюднив фотосвідчення того, як російські окупанти намагаються прокласти понтонну переправу у Херсоні після того, як ЗСУ влучними ударами пошкодили Антонівський міст.

Джерело: Соболевський у Facebook

 

Пряма мова Соболевського: "Чотири буксири, які тягнуть за собою понтони з автомобілями, не вирішать проблеми з постачанням військового угруповання орків у Херсоні. Не сильно вони допоможуть і за відступу окупаційних військ. І точно на них не вистачить місця для колаборантів, коли їх господарів поженуть з Херсона".

Передісторія:

  • У ніч на 27 липня у пабліках ширилися повідомлення й відео про удари по Антонівському мосту й роботу російських засобів ППО в окупованому Херсоні.
  • Пізніше начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк підтвердила, що українські військові завдали точкових ракетних ударів по Антонівському мосту в Херсоні.
  • Ставленик окупантів Кирило Стремоусов також заявив, що Антонівський міст через Дніпро у Херсоні отримав пошкодження після нічної атаки Збройних сил України.
  • Раніше Антонівський міст уже зазнавав ударів та пошкоджень. Цей міст є ключовим для постачання російським загарбникам військовослужбовців та військової техніки з окупованого Криму до Херсона.
 

Рада підтримала закон про особливий статус поляків в Україні

Четвер, 28 липня 2022, 13:50

ФОТО UNSPLASH

Верховна Рада в четвер підтримала в цілому законопроєкт №7550 про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Польщі, які перебувають на території України.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка.

За документ проголосували 283 народні депутати. Тепер він має бути підписаний головою Верховної Ради та президентом для набуття чинності.

Згідно із законопроєктом, громадяни Польщі зможуть перебувати на території України впродовж 18 місяців після ухвалення закону та користуватися усіма правами й свободами, як і громадяни України:

  • права на працевлаштування без спеціального дозволу на застосування праці іноземців;
  • державну реєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • провадження господарської діяльності;
  • здобуття освіти, соціальні виплати, медичне обслуговування на умовах громадян України.

Нагадаємо, у травні президент Володимир Зеленський анонсував законопроєкт про розширені можливості для громадян Польщі в Україні, щоб віддячити за те, як Польща прийняла українців, які рятуються від війни.

11 липня президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про особливий статус поляків в Україні. Це сталося у день, коли Польща вшановує пам’ять жертв Волинської трагедії.

Про те, як розв'язати історичні суперечки між Україною та Польщею, читайте в колонці: Як не дати історичним суперечкам знищити зближення України та Польщі.

 

Sit like a girl: українки запустили флешмоб на підтримку Зеленської після критики фотосесії

Четвер, 28 липня 2022, 13:39

В українських соцмереж розкритикували президентське подружжя після фотосесії в журналі Vouge.

У відповідь на це в соцмережах запустили флешмоб на підтримку першої леді Олени Зеленської.

Фотосесія знайшла одночасно як критиків, так і прихильників.

Українці сперечались щодо доречності такої фотосесії під час війни та її користі для створення необхідного образу президентського подружжя в суспільствах західних країн.

Фото: Олена Зеленська

Однак критика однієї фотографії, на якій Олена Зеленська сидить із розставленими ногами, змусила багатьох українських жінок виступити з підтримкою першої леді.

У Facebook українки запустили флешмоб #sitlikeagirl, в якому ділились власними думками через позу Зеленської для фото.

"На жаль, нападки на "не таку" позу Зеленської на обкладинці Vogue цілком логічні в суспільстві, де ок розказувати 3-річним дівчатам, що "соромно", "трусики видно", "дівчаткам так не можна", – вважає Halyna Tanay.

Фото: Halyna Tanay

"Так, я обурена хейтом Олени Зеленської "як вона сидить" і ще більше хейтом Енні Лейбовіц "як ви посміли так посадити першу леді".

Очевидно забуваючи, що наша країна тримається у нинішній війні, бо посміла бути такою, якою від нас не очікували", – каже Ivanna Kobernik.

Фото: Ivanna Kobernik

"Сиджу на фото, сиджу на сходах, сиджу на сцені, на лавах, на землі, на траві, на обличчях... Саджу інших. То який там хештег відповідає на питання як мені сидіти?", – написала реперка Альона Альона.

Фото: Alyona Alyona

"Насправді ж пекельний кейс про срач довкола обкладинки – не про першу леді. Це про те, що в нас дуже люблять плюватися, коли мова заходить про права жінок ("та робіть що хочете, хто вам не дає").

Але потім раптом із якогось дива всі на повному серйозі обговорюють фото жінки й чому в неї саме така поза, а не інша", – каже Victoria Kobyliatska.

Фото: Victoria Kobyliatska

Спеціалістка з етикету та ділового протоколу Анна Чаплигіна вважає, що така поза першої леді була обрана під час фотосесії не випадково, адже вона несе "бойовий" посил країнам Заходу.

"Ця поза за своєю природою бойова (в історичному контексті її б назвали чоловічою). Тому що саме з цього положення найлегше рвонути вперед і знести другу людину всім своїм корпусом (ця готовність на рівні тіла і зчитується).

Саме в цьому положенні у вас захищені всі вразливі місця – статеві органи, живіт та груди", – каже вона.

Нагадаємо, авторкою знімків є легендарна британська фотографка Енні Лейбовіц, яку на початку липня помітили в Києві.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

У Тернополі відбулися урочисті заходи з нагоди відзначення Дня Української Державності

Четвер, 28 липня 2022, 13:37

28 липня 2022 року Україна вперше відзначає нове свято – День Української Державності. Ця важлива дата була запроваджена 24 серпня 2021 року, у 30-ту річницю Незалежності України, наказом Президента Володимира Зеленського.

З метою гідного відзначення славетного дня тисячолітньої традиції Української державності 28 липня у Тернополі в парку «Сопільче» відбулися урочистості, спільна молитва за Україну та покладання квітів до пам’ятників і пам’ятних знаків борцям за волю України.

«Сьогодні, у світле свято рівноапостольного князя Володимира та річницю Хрещення Київської Русі-України, українці вперше відзначають ще одне важливе свято -  День української державності. Тисячоліття за цю державну традицію боролися герої минулого. За тисячолітню незалежність сьогодні борються герої сучасності.
Вся українська нація боронить державу від ворога, який народився у мокшанських болотах відсталої заліської окраїни Київської Русі. І тепер ці нащадки мокшан заявляють про «одін народ», - звернувся до присутніх міський голова Сергій Надал. - Знайте, московитські поганці, не може бути нічого спільного між нащадками Володимира Великого та дикими орками з московських боліт.
Українська державність має тисячу років і буде існувати вічно. Зі святом Вас друзі! Зі святом Української державності! Україна вистоїть. Україна переможе».

З нагоди свята Тернопільська громада долучилася також до всеукраїнської акції «Все є Україна. Все є перемога. Все є ЗСУ», започаткованої жінками з запорізької команди «DreamTeam», які розгорнули стяг на вершині Говерли.

Наша громада отримала цей прапор з сусідньої Рівненщини, і сьогодні під час урочистостей на стягу, що далі помандрує Україною і згодом буде переданий нашим захисникам і захисницям на фронт, були залишені слова підтримки і побажання від мешканців Тернопільщини. Останньою точкою, де заплановано розгорнути державний символ, має стати звільнений Крим.

 

Естонія заборонила видачу громадянам РФ віз та дозволів на проживання з метою навчання

Четвер, 28 липня 2022, 11:47

Уряд Естонії вирішив обмежити можливості громадян Росії клопотати про тимчасовий дозвіл на проживання або візи з метою навчання в Естонії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

За словами міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу, необґрунтована війна Росії проти України, якою вона грубо порушує територіальну цілісність та незалежність України, негативно впливає на безпеку Естонії та Європейського союзу.

"Необхідно продовжувати безперервний тиск на Росію за допомогою санкцій. Якщо санкції допоможуть покласти край російській агресії, то це позитивно вплине і на нашу безпеку", - заявив Рейнсалу.

Крім того, вносяться поправки до введених санкцій, згідно з якими реєструвати короткострокову роботу в Естонії громадяни Росії та Білорусі зможуть лише за наявності візи, що видана Естонією.

Поправкою до санкцій уточнюється, що громадяни Росії та Білорусії, які отримали законне право на перебування в іншій країні ЄС, не зможуть більше реєструвати в Естонії короткострокову роботу і тому не зможуть клопотати про довгострокову візу для роботи.

"Ця поправка покладе край ситуації, коли для обходу чинних санкцій просять про короткострокову шенгенську візу в іншій країні ЄС, наприклад, з метою туризму", – сказав Рейнсалу.

Як повідомлялося,  міністерство закордонних справ Естонії готує пропозиції Євросоюзу щодо припинення видачі віз громадянам Росії. Тим часом найбільші партії Фінляндії підтримують обмеження видачі віз росіянам.

В МЗС України вважають, що країни світу мають включити до візової анкети для громадян Росії питання про підтримку ними війни в Україні.

 

Сенат США схвалив резолюцію з закликом оголосити Росію спонсором тероризму

Четвер, 28 липня 2022, 11:27

Сенат США у середу одноголосно схвалив резолюцію, яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити Росію державою-спонсором тероризму за її дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні.

Про це повідомило видання The New York Times, пише "Європейська правда".

Аналогічний документ був представлений в Палаті представників, де спікер Ненсі Пелосі, як очікується, буде рішучим прихильником її ухвалення.

Проте, право оголошувати державу спонсором тероризму належить Державному департаменту.

Ухвалення резолюції Сенатом чинить ще більший тиск з боку Конгресу на адміністрацію Байдена, щоб вона додала Росію до списку держав-спонсорів тероризму, куди входять Куба, Північна Корея, Іран та Сирія.

"Збройні сили Російської Федерації скоїли численні сумарні страти безневинних мирних жителів і спробували приховати свої злочини масовими похованнями по всій Україні", – йдеться у документі Сенату.

Раніше спікер Палати представників США Ненсі Пелосі звернулася до держсекретаря Ентоні Блінкена із закликом оголосити Росію державою-спонсором тероризму – інакше це зробить Конгрес.

Нагадаємо, Комітет з міжнародних відносин Сенату США у резолюції закликав Держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму.

 

Volkswagen презентував перший прототип літального таксі

Четвер, 28 липня 2022, 10:14

 
VOLKSWAGEN

Німецький концерн Volkswagen веде розробку безпілотного літального таксі V.MO, перший прототип якого презентували в Пекіні.

Про це повідомляє пресслужба Volkswagen.

"Літальне таксі" Volkswagen V.MO розробляють у китайському підрозділі концерну. Перший прототип розробники назвали Flying Tiger ("літальний тигр").

Літальний апарат має 11,2 м у довжину та розмах крил у 10,6 м. Його піднімають у повітря вісім гвинтів, ще два пропелери відповідають за рух уперед. Обертаються вони за допомогою електромоторів. Зліт і посадка відбуваються вертикально.

Очікується, що безпілотник Volkswagen V.MO пройде перші тести наприкінці цього року. Отримана під час випробувань інформація дозволить створити досконаліший прототип, який мають підготувати до 2023 року.

Серійне повітряне таксі Volkswagen зможе взяти на борт чотирьох пасажирів із багажем. Його запас ходу становитиме приблизно 200 км. Літальний апарат пересуватиметься в повністю безпілотному режимі.

Керівництво Volkswagen вважає, що в недалекому майбутньому літальні таксі стануть звичним явищем у великих містах.

 

Слідчі оголосили підозру тернополянину, який побив працівника муніципальної інспекції

Четвер, 28 липня 2022, 10:07

Обмеження або позбавлення волі від трьох до п'яти років загрожує тридцятирічному жителю обласного центру. Йому слідчі інкримінують нанесення тілесних ушкоджень службовій особі.

У ході проведених слідчо-оперативних заходів стало відомо, що працівники муніципальної інспекції на перехресті вулиць Опільського-Качали виписали адміністративний протокол щодо порушення правил паркування.

У той момент, коли вони оформляли документ, до них з автівки вийшли син та батько й почали сперечатися. Вони не погоджувалися зі штрафом. Словесний конфлікт переріс у бійку.

Син кілька разів вдарив муніципального інспектора. Потерпілий викликав поліцію. Слідчі, зібравши достатню доказову базу, опитавши свідків та опрацювавши відео з камер спостережень, довели вину порушника. Тернополянину оголосили підозру згідно із ч. 2 ст. 350 ККУ. За порушення закону чоловік відповідатиме у суді.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Тернополянка заплатила аферистові 7400 гривень, аби незаконно вивезти чоловіка закордон .

Четвер, 28 липня 2022, 10:06

Жителька обласного центру хотіла працевлаштувати чоловіка закордоном, аби він мав змогу покинути територію України. Натомість вона натрапила на афериста, який збагатився за її рахунок.

Потерпіла розповіла, що знайшла в інтернеті оголошення про можливість оформлення документів про працевлаштування, які ніби-то нададуть можливість чоловікам перетинати державний кордон. Написавши «роботодавцю», останній пообіцяв великий заробіток та можливість виїзду. Аферист оцінив свої послуги в 7200 гривень, які тернополянка без роздумів переказала на вказаний пройдисвітом рахунок. Вже згодом жінка  зрозуміла, що її ошукали, адже зловмисник не відповідав на телефонні дзвінки, а згодом взагалі вимкнув телефон.

За даним фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за  ст. 190 «шахрайство» Кримінального кодексу України. Проводяться оперативно-розшукові заходи щодо встановлення осіб причетних до протиправної діяльності.

Правоохоронці наголошують, що є конкретний перелік осіб, які під час дії воєнного стану можуть покидати територію України. Окрім цього аби вберегти себе від збитків та не стати жертвою шахраїв, слід пам’ятати, що шахрайство з працевлаштуванням зазвичай розпочинається з пропозиції отримання великої заробітної плати в іноземній валюті. При цьому не потрібні ні освіта, ні досвід роботи. Натомість пропонується робота вдома. Все закінчується тим, що немає ні грошей, ні роботи.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

27 липня в автопригодах на дорогах Тернопільщини травмувалося троє людей .

Четвер, 28 липня 2022, 10:04

Дві дорожньо-транспортних пригоди, в яких травми отримали два кермувальники та пасажир, зареєстрували слідчі у середу, 27 липня.

Близько 11:00 у Монастириськах в результаті автопригоди травмувалися кермувальник та пасажирка. За попередньою інформацією, водій автомобіля CHERY AMULET не впорався з керуванням і автівка виїхала за межі дороги та врізалася в металеву огорожу. Травмованих доправили до лікарні. Триває слідство.

Вирішується питання про внесення до ЄРДР і автопригоди, яка трапилася в Тернополі. Водій автомобіля "ВАЗ 210430", виїжджаючи з гаражного кооперативу на головну дорогу, не переконався в безпечному русі і як результат - спровокував ДТП. Він зіткнувся із “Ford focus”. Тілесні ушкодження отримала кермувальниця іномарки.

У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Двох тернопільських поліцейських заохочено за сумлінне несення служби

Четвер, 28 липня 2022, 10:00

Грамоту МВС отримав співробітник кінологічного центру, а спеціальне звання майор поліції – інспектор вибухотехнічної служби. Відомчу заохочувальну відзнаку та погони поліцейським вручив керівник правоохоронного відомства краю Олександр Богомол.

За зразкове виконання службових  обов’язків, відданість та високий професіоналізм грамотою Міністерства внутрішніх справ відзначено молодшого інспектора-кінолога з пошуку вибухових речовин і зброї кінологічного центру ГУНП Володимира Чекирду.

Звання вище на один ступінь  від звання, передбаченого займаною штатною посадою – майор поліції присвоєно старшому інспектору вибухотехнічної служби ГУНП Андрію Гаврилюку.

Олександр Богомол  подякував підлеглим за відповідальність та професіоналізм у роботі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

В Україні запустили ресурс, де за донат на ЗСУ можна замовити напис на снаряді для росіян

Середа, 27 липня 2022, 10:37

В Україні запустили стартап, де за донат в підтримку ЗСУ можна замовити напис на снаряді, бомбі чи ракеті, яку випустять по російських військових.

Сервіс RevengeFor.com впровадили за підтримки благодійного фонду "Повернись живим" та порталу "Мілітарний", повідомив засновник фірми-розробника Назар Гулик.

Його основна цільова аудиторія – іноземці.

"Іншими словами – метавсесвіт, де пан з Бельгії може в’ї…ти по русні ракетою з дивану чи бару в селі під Брюсселем", – пише Назар Гулик.

Помста за МH17

Розмір донатів, за які можна замовити напис, стартує від 500$.

"Яка причина вашого бажання помститися Росії? Зруйновані людські життя і розбиті мрії? Десятиліття окупації та розстріляні революції? Рукотворний голод і глобальні штучні катастрофи? Допоможіть українським солдатам покарати Росію за все", – йдеться на сторінці стартапу.

На боєприпасах можна написати як побажання, пов'язані з кривавими діями Росії, так і "передати" повідомлення іншим людям, зокрема, привітати когось з днем народження.

Написи, які ображають українців, або якийсь інший народ, або расу неприпустимі. Якщо текст напису не відповідатиме правилам, замовлення не виконають і гроші не повернуть, а перерахують їх на допомогу

ЗСУ.

Яна Осадчажурналіст

 

Справу волонтерів-шахраїв, які привласнили кілька мільйонів гривень, слідчі Тернополя скерували до суду.

Середа, 27 липня 2022, 10:12

Близько двох мільйонів гривень заробила на війні родина з Лановеччини. Два брати, прикриваючись раніше створеною благодійною організацією, почали збір коштів для потреб Збройних Сил України. Пожертви приймали як у гривнях, так і іноземній валюті. Оголошення про допомогу армії організатор розмістив у соцмережах.

Псевдоволонтер стверджував, що усі зібрані кошти йдуть на потреби захисників – він розповідав про купівлю автомобілів, спецспорядження та інших необхідних речей бійцям. Проте люди зауважили, що родина за час війни придбала для власного користування кілька іномарок та побутову техніку.

До незаконного збагачення родина залучила знайомих. На картку дружини організатора перекидалися гроші, які надходили від людей. У ході слідства стало відомо, що "волонтери" витрачали кошти на свої потреби, купували валюту, коштовності, дорогі мобільні телефони та елітні позашляховики.

Досудове розслідування завершилося. Брати та дружина одного із них постануть перед судом згідно із  ч. 3 ст. 201-2 (використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку, вчинене у великому розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Троє дітей стали жертвами крадія. Борщівські поліцейські оперативно затримали зловмисника

Середа, 27 липня 2022, 10:11

До співробітників відділення поліції №1 міста Борщова надійшли заяви від  трьох батьків – жителів села Озеряни, у чиїх дітей невідома особа викрала особисті речі. Дівчинка втратила мобільний телефон, один хлопчик – рюкзак, інший– велосипед. Усі школярі перебували в таборі, організованому при місцевому храмі.

Оперативно відреагувавши на повідомлення, правоохоронці швидко встановили та розшукали зловмисника. Ним виявися 44-річний житель села Підзамочок Бучацької громади. Як з’ясувалося, зловмисник добирався на роботу і помітив біля церкви в Озерянах дітей. Вирішив зайти – подивитися.

Зі слів очевидців, зловмисник заходив до церкви, навіть на службі стояв, а потім непомітно зник. Діти, збираючись додому, виявили, що пропали їхні речі.

Поліцейські затримали зловмисника у сусідньому населеному пункті. У нього вилучили все накрадене. Загальна вартість – понад десять тисяч гривень.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 (крадіжка, скоєна в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу. Вирішується питання про оголошення підозри та обрання запобіжного заходу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Для жителів Тернопільщини покупки в інтернеті закінчилися відкритими кримінальними провадження.

Середа, 27 липня 2022, 10:01

Афери пов’язані з покупками товару в мережі-Інтернет один й найпоширеніших видів майнових злочинів. Більша частина потерпілих втрачали заощадження саме через свою безпечність, адже громадяни здійснювали повну передоплату не переконавшись в достовірності розміщеній інформації.

Двоє мешканців Чортківського району переказали кошти за бажане майно, якого так й не отримали. Спершу вони знаходили на сайтах дописи про продаж актуального їм майна за помірною ціною. Продавці просили повну передоплату, після чого обіцяли надіслати товар службою доставки. Однак, як тільки кошти надходили на їх рахунки, вони видаляли публікації та вимикали телефон. Один з потерпілих втратив  8000 гривень за купівлю дров, а інший майже 3660 гривень за велосипед.

За даними фактами правоохоронці відкрили кримінальні провадження відповідно до частини 1 статті 190 ККУ.

Зазвичай шахраї застосовують такі методи:

1. 100% передоплата. Перед відправкою продавець просить заплатити повну вартість або аванс. Отримавши гроші, зникає, блокує номер, не відповідає на особисті повідомлення або відразу видаляє аккаунт.

2. Дуже дешева вартість. Основна особливість, за якою можна розпізнати і заблокувати шахрая.

Вберегтися від шахрайства можна, дотримуючись кількох простих правил: 
•    Завжди перевіряйте інформацію про покупця/продавця. Простий спосіб - ввести дані і номери телефонів в рядок пошуку в будь-якому пошуковому ресурсі і перевірити, чи є відгуки в мережі.
•    Ні в якому разі не повідомляйте стороннім особам дані своїх карток (паролі, дані з SMS-повідомлень, які приходять на ваш номер).
•    Не розголошуйте реквізити картки.
•    Вас просять провести будь-які дії з карткою в банкоматі, щоб підтвердити зарахування коштів? Не піддавайтеся на вмовляння!
•    Не відправляйте передоплату, не перевіривши дату реєстрації аккаунта на ресурсі. 
•    Обов'язково перевіряйте номер телефону. Зазначений в оголошенні може відрізнятися від того, з якого вам будуть передзвонювати.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Внесено зміни у Програму забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільської громади

Середа, 27 липня 2022, 09:57

27 липня на засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради внесено зміни у «Програму забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2022 рік».

Так, згідно з рішенням, передбачено включення до Програми учасників, зокрема, добровольчих формувань територіальної громади, а  також в межах реалізації цієї Програми – виділення грошових коштів для надання матеріальної допомоги з метою забезпечення належного функціонування добровольчих формувань.

Як пояснює міський голова Тернополя Сергій Надал, дане рішення пов’язане з тим, що під час воєнного стану добровольчі формування несуть службу на окремих об’єктах інфраструктури міста - спільно з поліцією вони забезпечують охорону правопорядку. Відтак, у добровольчих формувань є окремі потреби, зокрема, це придбання паливно-мастильних матеріалів, закупівля обладнання, інвентарю, інших речей, що критично необхідні зараз з метою охорони об’єктів та обороноздатності.

Нагадаємо, Програма забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону, добровольчих формувань Тернопільської міської територіальної громади та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2022 рік розроблена та спрямована для підтримки обороноздатності військових формувань та підрозділів Громади, ДФТГ на належному рівні, необхідному для виконання завдань за призначенням в 2022 році.

 

У Тернополі триває влаштування зупинки громадського транспорту у новому мікрорайоні «Північний»

Середа, 27 липня 2022, 09:51

26 липня міський голова Сергій Надал оглянув влаштування нової зупинки громадського транспорту, що у мікрорайоні Тернополя «Північний». Сюди планують запустити громадський транспорт, що забезпечить транспортне сполучення району з іншими мікрорайонами міста.

«Північний» мікрорайон – це новий район, який дуже швидкими темпами розвивається. Разом із будівництвом житла тут необхідно передбачити й будівництво доріг, зупинок громадського транспорту, дитячих майданчиків та іншої необхідної інфраструктури, що забезпечить повноцінне життя мешканців цього мікрорайону, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Попередньо було відповідне звернення від мешканців району та підтримано петицію щодо сполучення громадським транспортом цього району. Наразі, підготовлена проєктно-кошторисна документація, для того, щоб тут найближчим часом облаштувати зупинку та розворот для громадського транспорту з врахуванням усіх вимог».

Нагадаємо, відповідна петиція набрала у встановлений термін понад 300 голосів та була підтримана виконавчим комітетом Тернопільської міської ради.

 

З ненавистю до української книги: окупанти на Харківщині знищують дитячу літературу

Вівторок, 26 липня 2022, 10:41

На Харківщині окупанти знищують українські книжки.

"Утилізації" підлягають навіть казки та ілюстровані книги майже без тексту, повідомляє Борівська селищна рада.

а окупованих територіях триває боротьба з українськими підручниками та літературою.

Відомо, що шкільні бібліотеки сусіднього Куп’янського району вже отримали розпорядження від окупаційної влади скласти реєстр усіх наявних у них книг, виданих починаючи з 1991 року, та утилізувати їх", – заявляють на Харківщині.

Фото: Hannamariah / Depositphotos

Представники Борівської селищної ради також зазначають, що окупанти планують розпочати новий навчальний рік за своїми освітніми програмами. Для того вони обіцяють завезти підручники до шкіл з  Краснодарського краю.

Нагадаємо, що таку тактику окупанти вже використовувати на Донеччині.

Зокрема у Маріуполі росіяни в червні взялись "денацифікувати" бібліотеки.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Росіяни завозять піарників і шукають масовку під "референдум" у Запорізькій області

Вівторок, 26 липня 2022, 10:35

МЕЛІТОПОЛЬ. ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО

В тимчасово окупованих Мелітополі та Бердянську Запорізької області почався пошук колаборантів, які будуть створювати масовку в акціях підтримки референдуму.

Джерело: сайт ССО "Центр національного спротиву"

Деталі: За даними розвідки, наразі в Мелітополь уже приїхали російські піарники та політтехнологи, які базуються в захопленому окупантами приміщенні магазину "Фокстрот".

Їхнім завданням є підготовка до "виборів" та "референдуму". Першим результатом є створення т.зв. громадського руху "Ми вмєстє з росієй", який буде використовуватись для масовки за гроші в акціях нібито підтримки "референдуму" місцевими.

В основному така картинка має працювати для громадян РФ, аби зменшити градус незадоволення війною серед місцевого населення, зазначають у ЦНС.

Відповідний центр набору колаборантів вже працює в Бердянську. Найняттям масовки займаються російські "волонтери", які також будуть й доповнювати масовку.

За участь в акціях треба лишити паспортні дані й отримати гроші та "гуманітарку", яка має допомогти пережити продовольчу кризу, яку самі росіяни й створили.

Додатково: Призначений окупантами так званий "заступник голови адміністрації Херсонської області" Кирило Стремоусов, якого цитує російська пропаганда, висловив упевненість що псевдореферендум щодо приєднання до Росії пройде і "цьому ніхто не завадить".

Нагадаємо: На Луганщині підготовкою до "референдуму" займаються російські вчителі, адже місцеві в переважній кількості не погодились входити до "виборчих дільниць".

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Україна повернула ще 25 тіл загиблих захисників

Вівторок, 26 липня 2022, 10:34

ПОВЕРНЕННЯ ТІЛ ЗАГИБЛИХ, МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ

Відповідно до норм Женевської конвенції на підконтрольну Україні територію повернули ще 25 тіл загиблих захисників.

Джерело: пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Дослівно: "Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула тіла ще 25 своїх захисників".

Деталі: Операція проводилась за співпраці Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти Олега Котенка та силових структур.

Передісторія: 19 липня країна повернула ще 45 тіл загиблих захисників на підконтрольну територію.

3 липня стало відомо, що всього вдалося повернути тіла понад 400 загиблих протягом повномасштабної війни з Росією.

 

На Тернопільщині у ДТП травмувалося троє неповнолітніх

Вівторок, 26 липня 2022, 10:10

Для надання медичної допомоги в лікарню із тілесними ушкодженнями бригада швидкої госпіталізувала двох сімнадцятирічних жителів Залозецької територіальної громади. Хлопці потрапили у дорожньо-транспортну пригоду.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що один з них, керуючи мотоциклом марки LIFAN LF150-2E, на трасі Почаїв-Зборів не впорався з керуванням та врізався в бетонну плиту. В результаті удару хлопці отримали тілесні ушкодження. Пасажира після надання меддопомоги відпустили додому, а от водія госпіталізували в травматологічне відділення.

Під колеса автомобіля Peugeot Expert потрапила чотирнадцятирічна жителька Кременецького району. Дівчина їхала на велосипеді трасою в попутному з автівками напрямку. У той момент, коли велосипедистка повертала ліворуч, її зачепив бус, який рухався позаду. Потерпілу доправили до лікарні.

Обидві автопригоди внесені в ЄРДР згідно зі статтею 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські застерігають від шахраїв: аферисти «зламують» акаунти та розсилають повідомлення з проханням вислати гроші

Вівторок, 26 липня 2022, 10:07

До співробітників Чортківського районного відділу поліції надійшло повідомлення від 26-річної жительки райцентру про те, що невідома особа шляхом обману виманила у неї 700 гривень.

За словами потерпілої, до неї в одній із соціальних мереж надійшло повідомлення від родички з проханням перекинути гроші. Необхідну суму вона просила перерахувати їй на картку. Жінка повірила і переказала 700 гривень.

Коли ж заявниця зателефонувати до родички, виявилося, що до її сторінки в соцмережі отримали доступ невідомі особи.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 ККУ (шахрайство). Тривають заходи для розкриття злочину.

Аби не стати жертвою такого виду шахрайства, кіберполіцейські радять:

-  при отриманні схожих повідомлень не перераховуйте гроші, не перевіривши інформацію. Зв’яжіться особисто з людиною, яка вам написала, аби з’ясувати, що з нею трапилося.

- не переходьте за підозрілими посиланнями. Навіть, якщо це вам надіслали знайомі. Краще зателефонувати до них та уточнити, що за посилання вам скинули.

- створюйте складні паролі для реєстрації в соцмережах, не використовуйте один і той самий пароль всюди та час від часу змінюйте його.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Жителю Борщівської громади поліцейські інкримінують незаконне заволодіння транспортним засобом

Вівторок, 26 липня 2022, 10:06

Зловмисник викрав рейсовий мікроавтобус, щоб дістатися на ньому додому.

До співробітників Борщівського відділення поліції надійшло повідомлення від водія автобуса про те, що невідома особа викрала у нього автомобіль марки «Mercedes-Benz Sprinter».

Зі слів потерпілого, він відпочивав на задньому сидінні буса перед черговим рейсом. У середину салону зайшов невідомий чоловік та сів за кермо. Зловмисник скористався тим, що ключі були в замку запалювання. Водій намагався зупинити незнайомця, проте він на його прохання не реагував.

Проїхавши декілька кілометрів, зловмисник зупинив бус і пішов у невідомому напрямку.

Поліцейські встановили причетну до крадіжки мікроавтобуса особу. Ним виявився 23-річний житель Борщівської громади.  За попередньою інформацією, чоловік повернувся з заробітків з Польщі і не мав чим добратися додому.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.289 Кримінального кодексу України  (незаконне заволодіння транспортним засобом). Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/ugon/zhitelyu-borshhivskoji-gromadi-policzejski-inkriminuyut-nezakonne-zavolodinnya-transportnim-zasobom/

 

Купівля інвестиційних пакетів – поліцейські застерігають тернополян від нового виду шахрайства

Вівторок, 26 липня 2022, 10:02

Кіберполіцейські застерігають краян від нового виду шахрайства – придбання через веб-ресурси так званих інвестиційних пакетів.

У Тернопільській області зареєстровано вже декілька фактів, коли люди, побачивши в Інтернеті оголошення про так званий заробіток «не виходячи з дому», реєструвалися на веб-сайтах, купували інвестиційні пакети по сім-п’ятнадцять тисяч гривень, які за двадцять днів мали не тільки окупитися, а й принести чималий дохід. Проте згодом сайти зникали разом з вкладеними у віртуальні «інвестиції» реальними грошима.

Останні повідомлення про випадки таких шахрайств надійшли від жителів Коропецької та Бучацької територіальних громад. Обоє потерпілих купували інвестиційні пакети, одній була поставлена умова, що дохід вона отримає після того, як ставитиме лайки під відео, які надасть веб-ресурс. Жінка каже, що була готова виконати дану умову, проте не довелося, адже сайт зник, і де шукати тепер вкладені п’ятнадцять тисяч гривень – не знає.

Поліцейські застерігають краян не вестися на такого роду обіцянки про легке заробляння грошей. Адже нерідко ір-адреси таких ресурсів вказують про їхню іноземну реєстрацію. Тому розслідувати подібні шахрайства непросто. Не ведіться також на пропозицію здійснити реєстрацію за реферальним посиланням, оскільки дана система та обіцяні великі виплати - це найперші ознаки фінансової піраміди.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Понад 100 учасників взяли участь у дитячих велоперегонах «Круті віражі»

Понеділок, 25 липня 2022, 13:42

24 липня у тернопільському парку «Сопільче» відбулися змагання «Круті віражі», участь у яких взяли юні любителі велосипедного спорту серед дітей віком від 2 до 14 років.

Понад сто учасників змагались на біговелах, самокатах та велосипедах у різних вікових категоріях. Юні чемпіони проявили майстерність, швидкість та спритність.

Учасники отримали подарунки від партнерів дійства, а також ексклюзивні медалі фінішерів.

Окрім того, для присутніх було організовано творчу локацію на підтримку Збройних сил України, а вихованці спеціалізованої дитячо-юнацької школи «Екстрим» продемонстрували показові виступи на роликових ковзанах та скейтборді.

Організовували спортивний захід: Управління розвитку спорту та фізичної культури міської ради, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення та Тернопільський осередок Федерації велосипедного спорту України.

 

Путін "на концерті" Кобзона: грузинський митець зобразив смерть диктатора. ФОТО

Понеділок, 25 липня 2022, 11:01

Грузинський художник Нугзар Метревелі створює дотепні ілюстрації про війну та політичних діячів.

Він опублікував у Facebook нову роботу, у якій зобразив смерть диктатора РФ Володимира Путіна.

На зображенні Путін – на лікарняному ліжку, біля якого лежать підгузки, а на фоні – смерть з косою.

Також диктатора "навідує" покійний російський співак Йосип Кобзон – українці зазвичай відправляють "на концерт Кобзона" мертвих російських окупантів.

 

Фото: Nugzar Metreveli

Також Нугзар Метревелі висміює російського диктатора і в інших ілюстраціях.

Наприклад, тут Путін в образі первісної людини.

 

Фото: Nugzar Metreveli

А на цьому фото Путіна нокаутує президент України Володимир Зеленський.

 

Фото: Nugzar Metreveli

Тут Метревелі зобразив Путіна в образі ексгібіціоніста на фоні картини Мунка "Крик".

А прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та Зеленський, за сюжетом, намагаються заспокоїти агресора.

 

Фото: Nugzar Metreveli

Також митець висміює російських політичних, церковних та медійних діячів.

На цьому фото він іронізує над патріархом Кирилом, пропагандистами Симоньян і Соловйовим, поплічниками Путіна Кадировим, Мєдвєдєвим, Пєсковим, Лукашенком тощо.

 

Фото: Nugzar Metreveli

Грузинський художник підтримує Україну та висміює російських окупантів.

 

Фото: Nugzar Metreveli

               Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

В портах Одещини починають формувати каравани із зерном

Понеділок, 25 липня 2022, 10:54

 
ANDREI PUNGOVSCHI/BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

Адміністрація морських портів почала підготовку портів Одеса, "Чорноморськ" і "Південний" до відновлення роботи у зв'язку з підписанням в Стамбулі Ініціативи з експорту зерна та пов'язаних харчових продуктів морським шляхом.

Про це повідомляє пресслужба АМПУ.

"Враховуючи викладене, інформуємо вас, що захід і вихід суден до вказаних морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який буде супроводжуватись судном лідирування", – йдеться в повідомленні.

З метою складання планів формування караванів АМПУ просить подавати заявки на включення суден на електронну пошту.

Під час підписання Ініціативи та одразу після неї президент Туреччини Реджеп Ердоган та міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомили, що рух суден може відновитися найближчими днями.

Рекомендуємо почитати: Порти знову запрацюють. Що підписали в Стамбулі та як тепер Україна буде вивозити зерно?

Нагадуємо:

23 липня російські війська вдарили ракетами по Одеському морському порту – 2 ракети збили сили ППО, ще 2 влучили в об’єкти інфраструктури порту.

CЕРГІЙ МЕЛЬНИК

Економічна правда

 

Крадія затримали на місці скоєння злочину

Понеділок, 25 липня 2022, 10:48

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує 44-річному тернополянину, який вчинив злочин в одному із приміщень торговельної мережі. Його судитимуть по законах воєнного часу.

Працівники Тернопільського районного управління поліції встановили, що підозрюваний причетний до двох злочинів з магазину, які він вчинив протягом дня. Об’єктами протиправного він обирав різноманітні будівельні інструменти, які міг непомітно пронести повз каси. Спершу йому це вдалося, а вдруге чоловік на виході був затриманий працівниками охорони, які помітили схований товар.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група, працівники, якої задокументували даний факт. У скоєному підозрюваний зізнався.

Його затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу та помістили в ізолятор тимчасового тримання.

Відомості про злочини внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

За вихідні жителі Тернопільщини втратили понад 100 тисяч гривень з банківських карток .

Понеділок, 25 липня 2022, 10:40

До співробітників поліції за минулі вихідні звернулися четверо осіб, котрі стали жертвами так  званих банківських шахрайств. Зловмисники під різними приводами видурили у потерпілих загалом понад сто тисяч гривень.

Житель обласного центру втратив понад 68 тисяч гривень. Зі слів потерпілого, йому зателефонувала невідома особа, представилася співробітником служби безпеки фінустанови і шахрайським способом заволоділа грошима, які були на банківській картці.

20 тисяч гривень зникли з рахунку жителя Чортківського району. Чоловік навіть не зрозумів за яких обставин зловмисники здійснили декілька платежів з його картки. Поліцейські з’ясовують обставини.

Серед потерпілих від такого шахрайства  - жителі Ланівців та Тернополя. За усіма фактами поліцейські розпочали кримінальні провадження за статтею 190 ККУ.

Як не стати жертвою банківських шахраїв?

Не довіряйте зловмисникам, котрі вам телефонують і називаються банківськими працівниками. Ніколи і нікому не повідомляйте даних вашої банківської картки чи смс-повідомлень, які надійшли на ваш телефон. Якщо вас хвилює, чи все гаразд з вашими коштами - зателефонуйте на гарячу лінію банку, клієнтом якого ви є, або ж підіть до найближчого відділення.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Відому мережу військових магазинів підозрюють у махінаціях із гуманітаркою: обшуки в Києві

П'ятниця, 22 липня 2022, 11:11

ФОТО ПРОКУРАТУРИ

Правоохоронці викрили схему махінацій з гуманітарною допомогою в Києві.

Джерело: ДБР, Київська міська прокуратураСБУ, співрозмовники УП в правоохоронних органах

Деталі: Повідомляється, що підозру в незаконному використанні гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку під час воєнного стану отримали засновник та керівник однієї зі столичних мереж магазинів, що спеціалізуються на продажі товарів військового призначення.

Правоохоронці не називають імен, але за даними джерел УП йдеться про Воєнторг "ДіСІ".

За даними слідства, у квітні 2022 року керівник та засновник мережі звернулись до однієї з військових частин Нацгвардії України у місті Києві з проханням надати їх підприємству сертифікат кінцевого споживача з метою ввезення на митну територію України військової амуніції – бронепластин та захисних шоломів для подальшої безоплатної передачі цій військовій частині.

Отримавши сертифікат, підприємці ввезли на територію України з Польщі вантаж із 1500 бронепластин та 300 балістичних шоломів.

Військова амуніція була оформлена як гуманітарна допомога. Це надало їм можливість уникнути проходження митних формальностей та сплати митних платежів до державного бюджету.

За словами правоохоронців, у подальшому підозрювані відмовились передавати це майно на потреби захисників України. Вони наполягали на передачі гуманітарної допомоги виключно на платній основі за роздрібною ціною шляхом укладення договорів купівлі-продажу.

Ввезені ж бронепластини та шоломи підозрювані виставили на продаж через мережу своїх підприємств.

21 липня правоохоронці провели 8 санкціонованих обшуків за місцями їх проживання, а також у магазинах та складах, належних їм підприємств.

 

В ході слідчих дій вилучено частину нереалізованої військової амуніції, чорнові записи та 120 тис незареєстрованих набоїв до вогнепальної зброї. Ринкова вартість ввезеної військової амуніції становить близько 8 млн грн.

Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів.

У межах слідства перевіряється причетність підозрюваних до інших незаконних дій із гуманітарною допомогою.

Санкція статті - позбавлення волі до 7 років.

"Украінська правда"

 

"Іду на ви!": НБУ випустив нову пам’ятну монету, присвячену ЗСУ

П'ятниця, 22 липня 2022, 10:52

Національний банк України випустив нову монету, присвячену українським бійцям Сили спеціальних операцій.

Монету номіналом в 10 гривень ввели в обіг 22 липня, повідомили на Facebook-сторінці НБУ.

Гаслом монети є відомий вираз київського князя Святослава Хороброго: "Іду на ви!".

Цей крилатий вислів використовують і українські бійці ССО.

Фото: НБУ

Читайте також: В Україні з'явиться монета, присвячена Військово-морським силам ЗСУ. ФОТО

У Нацбанку розповідають, що цей історичний вираз і сьогодні залишається символом звитяги, шляхетності та мужності воїнів ЗСУ.

"Присвячена окремому роду сил ЗСУ, до складу якого входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій, що комплектуються висококваліфікованими фахівцями, здатними виконувати складні, небезпечні, інколи політично чутливі операції", – йдеться в повідомленні.

На аверсі монети зображена емблема ССО, а на реверсі – образ Святослава з мечем та щитом, на тлі якого зображено спецпризначенця.

Вигляд монети розробили ще до початку повномасштабної війни, однак карбували її вже під звуки сирен повітряної тривоги.

Оформлення обирали з-поміж ескізів 5 авторів у співпраці з представниками ССО.

Фото: НБУ

Перемогли роботи Андрія Єрмоленка, який зобразив емблему ССО для аверсу, та Ольги Коваленко, яка представила дизайн реверсу з князем Святославом.

Виготовлена зі сплаву на основі цинку з покривом нікелем, усього таких монет виготовили 1 мільйон штук.

Нагадаємо, раніше НБУ презентував дві патріотичні пам'ятні монети, присвячені пісні "Ой у лузі червона калина", яка стала символом незламності українців.

Михайло Загородній

 

Росіяни змушують дітей в окупації долучатись до проросійських організацій – розвідка

П'ятниця, 22 липня 2022, 10:42

Росіяни на тимчасово окупованих територіях намагаються залучити українську молодь до новостворених проросійських організацій.

Джерело: головне управління розвідки

Дослівно: "Окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях Херсонщини намагаються насаджувати проросійський світогляд серед української молоді.

Одним з головних елементів цієї політики стало так зване "військово-патріотичне виховання".

З цією метою активно формуються "громадські організації" на кшталт "молоді будівельники Херсонської області", "молодь Херсона" та ін".

Деталі: Участь в них української молоді збельшого набуває примусового характеру.

Водночас старше покоління регіону залучається до новостворених організацій "союз матерів Херсонської області", "організація ветеранів Херсонської області".

Крім того, щоб створити уяву про масову підтримку місцевою молоддю окупаційного режиму, активно пропагується участь в організованому "міносвіти РФ" проєкті "твій крок" (твой шаг).

У "федеральному агентстві зі справ молоді РФ" анонсовано проведення на окупованих територіях загальноросійських дитячо-юнацьких конкурсів "планета великих змін" (планета больших перемен) та "велика зміна" (большая перемена).

Крім того, 31 липня "юнармійці" з так званої "ДНР" візьмуть участь у головному військово-морському параді в Санкт-Петербурзі.

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА

 

У Тернополі запрацювали поліцейські велосипедні патрулі.

П'ятниця, 22 липня 2022, 10:40

На чергування у парки обласного центру заступили велопатрулі. Вони стежитимуть за охороною громадського порядку, аби містяни могли почувати себе в безпеці.

За словами заступника начальника відділу превенції Тернопільського районного управління поліції Сергія Вишовського, у літній період багато людей відпочивають на території парків. Тому перші велопатрулі запустили саме у паркових зонах.

Основна перевага велопатрулів  – це оперативність та мобільність. Патрульні можуть проїхати на велосипеді там, де автівкою буде складно дістатися. Щодня на велопатрулювання заступатиме шість поліцейських – три екіпажі по дві людини. Вони пройшли спеціальний відбір та оснащені всім необхідним для роботи.

«Наші завдання  - це патрулювання, виявлення адміністративних правопорушень, проведення профілактичних бесід з громадянами, перевірка документів у підозрілих осіб та своєчасне  прибуття на допомогу тим, хто цього потребує», - розповідає дільничний офіцер поліції Тернопільського райуправління  поліції Роман Йопа.

Поліцейські патрулюватимуть на велосипедах вдень з 12 до 20 години, а в нічний час на службу заступатимуть піші наряди. Двоколісники для потреб поліції були закуплені за кошти місцевого бюджету.

«Велопатрулі зроблять наше місто більш безпечним та допоможуть поліції  ефективніше виконувати покладені на них обов’язки», -  зауважує міський голова Тернополя Сергій Надал.

Після інструктажу поліцейські на велосипедах виїхали на маршрути чергування.


 

Тернопільські поліцейські розпочали кримінальне провадження щодо батьків новонародженої дитини за недогляд.

П'ятниця, 22 липня 2022, 10:37

У рамках заходів щодо забезпечення захисту прав дітей з родин внутрішньо-переміщених осіб поліцейські виявили факт недогляду за новонародженою дитиною. Батьки маляти прибули до Тернополя з Харкова.

Як з’ясувалося, дитина народилася з вагою три з половиною кілограми, а через два тижні під час огляду педіатра з’ясувалося, що маля втратило вагу. Про це лікарка повідомила соціальні служби. Від них надійшло повідомлення до поліції.

Немовля було  вилучено та доправлено до обласної дитячої лікарні, де досі перебуває під наглядом лікарів. Щодо батьків розпочато кримінальне провадження за статтею 166 (злісне невиконання обов'язків по догляду за дитиною) ККУ. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Розпочалася інспекція укриттів у житловому фонді міста Тернополя

П'ятниця, 22 липня 2022, 10:35

Цими днями голови тернопільських ОСББ і управителі багатоквартирних будинків проводять роботи з впорядкування укриттів.  Міський голова Тернополя Сергій Надал перевірив сховища у будинках, що розташовані на вул. Слівенській.

«Сьогодні першочергове завдання максимально збільшити кількість місць, які можуть бути сховищами на випадок небезпеки у Тернополі. Зокрема,  у житловому фонді - це підвальні приміщення. Всі балансоутримувачі, ЖЕКи та ОСББ, повинні очистити укриття від сміття та ознакувати захисні споруди, - відзначає Сергій Надал. - Наразі ведеться додаткова робота з провайдерами, щоб провести інтернет у сховища. В кожному будинку повинна бути відповідальна людина, яка під час оповіщення сигналу «Повітряна тривога» зможе відкрити підвал. Це важливо, щоб будь-хто із громадян, хто перебуватиме близько до укриття, також мав змогу перейти у безпечне місце. Наразі є ряд будинків, де приміщення вже підготовлені, в інших - роботи ще ведуться».

Нагадаємо, у навчальних закладах міста триває підготовка до нового навчального року і також проводяться роботи з підготовки укриттів для учнів.

 

У Тернопільську лікарню №3 доставлено дві реабілітаційних шини категорії СРМ

П'ятниця, 22 липня 2022, 10:34

Днями Тернопільська міська комунальна лікарня № 3 отримала від міжнародних партнерів з  Благодійних фондів «Afriquia», «Malak» та «World with Ukraine»  дві реабілітаційних шини категорії СРМ.

Основне її застосування – безперервна розробка пасивного руху в колінних суглобах. Тож пацієнти, які потребуватимуть такого відновлення зможуть пройти реабілітацію завдяки цим шинам.

Згодом у лікарню буде доставлено такі ж засоби іммобілізації для розробки пасивних рухів ліктьових суглобів.

Висловлюємо щиру подякам партнерам із міжнародних фундацій. В єдності і спільній підтримці зможемо прийти до перемоги.

 

У Тернополі перевіряють стан готовності укриттів у закладах освіти

П'ятниця, 22 липня 2022, 10:33

Цими днями в навчальних закладах Тернопільської громади триває активна підготовка до нового навчального року. Керівники закладів освіти отримали рекомендації як організувати та привести фонд захисних споруд у готовність для використання їх за призначенням.

21 липня міський голова Сергій Надал спільно з начальницею управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольгою Похиляк перевірили стан готовності укриттів у тернопільських загальноосвітніх школах №№ 14, 15,17.

«Сьогодні одним із першочергових завдань є безпека  мешканців нашого міста. Тому маємо створити максимальну кількість нових укриттів і підготувати до належного стану вже наявні укриття, зокрема, зробити їх більш комфортними та безпечними. Адже чимало захисних споруд у школах використовуються як безпечні місця під час повітряної тривоги для мешканців прилеглих будинків, – зазначає Сергій Надал. – Сьогодні оглянули стан укриттів у школах №№ 14,15,17. Зокрема, у ТЗШ №14 роботи майже завершено, залишилось посилити роботу вентиляційної системи, у ТНВК №15 та ТСШ №17 триває поточний ремонт стін та вентиляції. Роботи розпочаті та тривають і в інших навчальних закладах громади та мають бути завершені до 20 серпня цього року».

Міський голова додає, інспектування стану укриттів у школах нашого міста та громади тривають.

Нагадаємо жителям та гостям міста, що на сайті Тернопільської міської ради розміщено інтерактивну карту захисних споруд (в рубриці Е-сервіси), на якій можна переглянути місця укриттів, що розміщені найближче до вашого місця перебування чи проживання.

 

США знайшли на конфіскованій яхті Керімова ймовірне яйце Фаберже: може коштувати мільйони доларів

Четвер, 21 липня 2022, 13:59

У США повідомили, що знайшли на борту яхти Amadea російського олігарха Керімова, яка була конфіскована урядом Фіджі на вимогу США минулого місяця, предмет, що нагадує яйце Фаберже.

Про це заявила перша заступниця міністра юстиції - генерального прокурора США Ліза Монако, повідомляє The Guardian.

"Ми знаходимо справді цікаві речі [на заарештованих яхтах]. На одній з них ми знайшли яйце Фаберже - або, ймовірно, яйце Фаберже. Тож стає все цікавіше і цікавіше", - розповіла Монако, виступаючи на безпековому форумі в американському Аспені.

Вона не уточнила, про яку саме яхту йдеться, але зазначила, що зараз судно пришвартоване у затоці Сан-Дієго, куди прибуло з Фіджі у червні.

7 червня Верховний суд Фіджі дозволив США вивезти за межі острова суперяхту Amadea, яка була затримана на запит Вашингтона. Наприкінці минулого місяця її доставили до Сан-Дієго.

У США заявляють, що судно належить російському мільярдеру Сулейману Керімову, який потрапив під санкції.

Офіційний власник яхти - зареєстрована на Кайманових островах компанія Millemarin Investments - стверджує, що судно не належить Керімову.

За словами Монако, якщо справжність знайденого яйця підтвердиться, його вартість може становити "мільйони доларів".

Ювелір Карл Фаберже створив лише 50 яєць для російської імператорської родини і не всі з них збереглися, зазначає The Guardian.

"Ми працюємо з нашими колегами з правоохоронних органів у всьому світі, щоб проводити обшуки на цих яхтах, щоб переконатися, що ми маємо повноваження і ми можемо звернутися до суду, заарештувати їх і потім конфіскувати доходи", - зазначила Монако.

Вона додала, що підтримує ідею конфіскації прибутку від заарештованих активів, у тому числі на відновлення України.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Українці визначилися, що треба зробити з радянським гербом на щиті "Батьківщини-мати"

Четвер, 21 липня 2022, 12:28

Більшість українців вважають, що радянську символіку на щиті столичного монументу "Батьківщина-мати" необхідно замінити на український герб.

Про це свідчить опитування громадян у "Дії", що завершилося 21 липня, повідомляє міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Загалом українцям запропонували три варіанти щодо зміни символіки на монументі. За те, щоб на щиті "Батьківщини-мати" виднівся один із державних символів України проголосували 85% від загальної кількості опитуваних у близько 780 тисяч людей.

Найменше голосів (6%) серед українців набрав варіант в опитуванні "залишити все як є". Ще 9% опитуваних проголосували за те, щоб зняти радянський герб і залишити щит чистим.

Фото: joyfull/Depositphotos

"Так, ми могли все зробити без консультацій з громадськістю. Зробити на свій розсуд. Але я впевнений, що діалог з суспільством – вкрай важливий. Його треба ініціювати по таких питаннях, тим паче коли нам це нічого не коштує", – наголосив Ткаченко і зізнався, що віддав свій голос за встановлення тризубу на щиті "Батьківщини-мати".

Читайте також: "Місце на звалищі": пам'ятник Катерині ІІ в Одесі пропонують знести

Він також підкреслив, що зараз демонтаж монументу "точно не на часі". Зокрема, причиною міністр назвав величезні кошти, яких потребує цей процес.

Крім того, у Мінкульті нагадали, що монумент "Батьківщина-мати" охороняється законами:

  • "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки",
  • "Про охорону культурної спадщини" як твір мистецтва та об‘єкт культурної спадщини,
  • "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" як пам’ятник на вшанування пам’яті учасників та жертв Другої світової війни і одночасно пам’ятку Другої світової війни.

"Батьківщина-мати" – найвища монументальна скульптура в Європі, що розташована на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

У "Дії" тепер можна замовити дублікат або витяг документів: як це зробити

Четвер, 21 липня 2022, 12:08

Відтепер на портал "Дія" можна замовити дублікат або витяг документів – свідоцтва про народження, смерть, зміну імені, реєстрацію чи розірвання шлюбу.

Про це повідомляє пресслужба сервісу "Дія" у Telegram.

Зазначається, що раніше для отримання цих документів необхідно було двічі ходити у ДРАЦС, зараз же на порталі "Дія" за кілька кліків можна подати заяву, щоб отримати свідоцтва та витяги.

"Якщо ви загубили, втратили чи забули, скажімо, свідоцтво про шлюб під час евакуації чи переїзду, замовте його повторну видачу на порталі Дія - просто заповніть форму. Відео, як скористатися послугою, тут", - пояснили в "Дії".

Зараз можна замовити дублікати та витяги про:

  • народження
  • смерть
  • зміну імені
  • реєстрацію шлюбу
  • розірвання шлюбу.

"Отримайте документ у ДРАЦС або замовте доставку Укрпоштою", - додали в "Дії".

Економічна правда

 

Хакери атакували українське радіо і запустили фейк про госпіталізацію Зеленського

Четвер, 21 липня 2022, 11:54

У радіохолдингу TAVR Media заявили, що на мережу радіостанцій здійснили кібератаку, в результаті якої в ефірі прозвучало повідомлення про нібито тяжкий стан президента Володимира Зеленського.

Джерело: TAVR Media"Суспільне"

Дослівно: "Сьогодні було здійснено кібератаку на сервери та мережі радіостанцій TAVR Media. В даний момент відповідні служби працюють над вирішенням цієї проблеми.

Наголошуємо, жодна інформація про проблеми із здоров’ям президента України Володимира Зеленського не відповідає дійсності".

Деталі: Очевидці розповіли, що в ефірі "Радіо Рокс" звучало повідомлення, що Зеленський потрапив в реанімацію.

Так, ефір обірвався і там прозвучало: "Увага! Термінове повідомлення: Володимир Зеленський в реанімації у важкому стані. Його обов'язки виконує Голова ВР".Довідка. TAVR Media належать радіостанції Хіт FM, Kiss FM, Radio ROKS, Radio Relax, Мелодія FM, Наше Радіо, Classic Radio, Radio Jazz, Радіо Байрактар.

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА 

 

Зросла кількість загиблих і поранених від російського обстрілу Харкова

Четвер, 21 липня 2022, 11:51

Кількість загиблих внаслідок ранкового ворожого обстрілу Харкова зросла до 3 людей, ще 23 — поранено.

Джерело: прокуратура Харківщини

Дослівно: "Встановлено, що 21 липня о 9:30 ранку окупанти обстріляли, попередньо, з реактивних систем залпового вогню "Ураган" зупинку громадського транспорту біля ринку в Київському районі Харкова. Загинуло троє цивільних, ще двадцять отримали поранення.

Крім того, російські військові здійснили артилерійський обстріл Салтівського району м. Харкова. Окупанти влучили у житловий будинок. Постраждали троє мирних мешканців".

Деталі: Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Опіки досягають кісток: 7-річний хлопчик у важкому стані після ракетного удару по Вінниці

Четвер, 21 липня 2022, 11:40

Серед постраждалих внаслідок ракетного обстрілу центру Вінниці – 7-річний хлопчик Роман зі Львова.

Зараз він перебуває у дуже важкому стані, тож дитину евакуювали на лікування за кордон, розповідають у Першому медичному об'єднанні Львова.

У Романа близько 45% тіла вкриті зовнішніми опіками та ще 35% – внутрішніми.

"Вони настільки глибокі, що місцями навіть досягають кісток. Обгоріло обличчя, верхні та нижні кінцівки, дихальні шляхи", – резюмують медики дитячої лікарні Святого Миколая.

7-річний львів'янин Роман отримав внутрішні та зовнішні опіки внаслідок ракетного обстрілу центру Вінниці

Крім того, у хлопчика констатували закритий перелом лівої руки. Також кілька уламків від ворожого снаряду влучили у череп.

Наразі Рому вже евакуювали зі Львова до Німеччини, де на нього чекає низка операційних втручань, у тому числі пересадка шкіри та пластичні операції.

"На жаль, нині нам доводиться приймати дуже важких пацієнтів. За близько п’ять місяців війни наші спеціалісти уже надали допомогу 5 тисячам постраждалих із найскладнішими воєнними травмами.

Серед них багато й дітей з мінно-вибуховими, осколковими пораненнями, ампутованими кінцівками та важкими опіками", – резюмують лікарі.

Постраждалу дитину евакуювали на лікування до Німеччини

У день, коли сталася трагедія, 14 липня, хлопчик разом з мамою поїхав навідати бабусю з дідусем у Вінницю і заодно записалися на консультацію до лікаря у місцеву клініку. Батько Романа, Ярослав, залишився у Львові.

Як розповідають медики, того дня Ярослав втратив зв'язок із сім'єю близько об 11 годині, а невдовзі дізнався, що РФ обстріляла Вінницю. Синові, на щастя, вдалося вижити, а от мама хлопчика, на жаль, загинула.

"Рому батько знайшов у Вінницькій обласній лікарні і тільки три дні тому за результатами ДНК-експертизи дізнався про смерть 29-річної дружини Галини", – розповідають у Першому медоб'єднанні Львова.

Мама постраждалого хлопчика, на жаль, загинула під час ракетного обстрілу центру Вінниці. Усі фото: Перше медоб'єднання Львова

Нагадаємо, росіяни вдарили по Вінниці вдень 14 липня. Внаслідок ракетного обстрілу загинули 25 людей. Серед них – троє дітей, зокрема і 4-річна дівчинка Ліза.

Наразі у лікарнях Вінниці лікуються 55 поранених, 8 пацієнтів – у важкому стані.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Братів-грабіжників з Закарпаття викрили в Тернополі оперативники карного розшуку.

Четвер, 21 липня 2022, 11:39

Двоє невідомих молодих людей напали та пограбували пенсіонера - повідомлення такого змісту надійшло на лінію "102" 17 липня. Злочин трапився близько 17:30 у Тернополі, неподалік приміського автовокзалу. Потерпілий - місцевий мешканець, 1951 року народження.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. За словами очевидців, до дідуся підбігло двоє хлопців. Один із них вдарив чоловіка в обличчя та зіштовхнув у рівчак. Після цього витягнув із кишені мобільний телефон, вирвав з рук рюкзак, кинув напарнику та разом втекли. Суму збитків пенсіонер оцінив в 6 тисяч гривень.

Потерпілий зумів описати нападників. Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники карного розшуку Тернопільського райуправління поліції встановили осіб грабіжників.

Це двоюрідні брати - уродженці Закарпатської області, 2004 та 2005 років народження. Старшого притягували до кримінальної відповідальності в Ужгороді за аналогічні злочини. У скоєному хлопці зізналися, гроші вони витратили, а особисті речі повернули господарю.

Старшому брату доведеться постати перед судом ще й в Тернополі. Йому інкримінують ч.4 ст. 186 (грабіж) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У кілька разів нижча ціна змусила чоловіка замовити неіснуюче авто

Четвер, 21 липня 2022, 11:37

Оголошення про продаж автомобіля "OPEL ZAFIRA" в інтернет-мережі знайшов житель Хмельниччини. Спокусився чоловік на дешеву ціну. Продавець цінив транспорт у 46 тисяч гривень. Дешевизну пояснив тим, що терміново потрібні кошти, а чекати та шукати інших покупців немає часу.

Потерпілий отримав фотографії бажаного автомобіля. Його усе влаштовувало. Продавець вимагав гроші на картку і лише після цього обіцяв пригнати іномарку. Передоплата слугувала гарантією того, що він не продасть автівку комусь іншому.

Покупець погодився. Проте за деякий час чоловік написав, що потрібно ще 14 тисяч за розмитнення авто. Хмельниччанину це не сподобалося, гроші доплачувати відмовився. Сам продавець щез і відповідати на повідомлення перестав. Із заявою про шахрайство потерпілий звернувся у відділ поліції №1 Бережан.

Правоохоронці внесли даний факт в ЄРДР згідно із статтею 190 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

12 тисяч гривень втратила жінка, очікуючи на компенсацію .

Четвер, 21 липня 2022, 11:32

Із заявою до поліції про втрату коштів звернулася жителька Чортківського району, 1960 року народження. Жінка повідомила, що через свою довіру стала жертвою махінацій.

За словами потерпілої, до неї зателефонував невідомий і представився інспектором по цінах на медичні препарати. Він запевнив жінку, що перевіряє фірми, в яких люди купують ліки, і якщо ціна вища - покупцям повертають компенсацію.

Жінка повірила, оскільки дійсно замовляла ліки поштою. Додзвонювач почав розповідати та випитувати різні деталі, серед яких - особисті дані електронного гаманця. Їх він попросив, аби швидко перерахувати компенсацію. В результаті розмов жителька області втратила 12 тисяч гривень. Повідомлення про зняття коштів надійшло їй на телефон.

Поліцейські розслідують факт шахрайства та шукають підозрюваного.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі близько 50 учасників взяли участь у турнірі одночасної гри з шахів

Четвер, 21 липня 2022, 11:23

20 липня у тернопільському парку ім. Т.Г. Шевченка відбувся турнір одночасної гри з шахів на підтримку Збройних сил України та з нагоди Міжнародного дня шахів.

Розігрували шахові партії за десятьма столами, якщо учасник програвав, то долучався коштами на підтримку ЗСУ і отримував приз від партнерів заходу. Тернополяни грали з вихованцями секції шахів «Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи №1».

Ті ж, хто здобув перемогу на згадку отримали пам’ятні призи і також могли долучитися до підтримки наших військових.

Завдяки тернополянам та юним шахістам вдалося зібрати більше 2000 грн.

 

З Тернополя для захисників на передову відправили 100 комплектів літньої військової форми

Четвер, 21 липня 2022, 11:21

Понад п’ять місяців в Україні триває повномасштабна війна розпочата російською федерацією. За цей час мешканці Тернопільської громади та усі небайдужі об’єдналися та налагодили доставлення гуманітарної допомоги для наших захисників на передову.

Так, 20 липня для потреб військовослужбовців Збройних сил України з нашого міста передали 100 комплектів літньої сучасної військової форми.

«У Тернополі не залишилось байдужих до війни людей та кожен долучається як може, аби допомогти нашим захисникам та пришвидшити нашу перемогу, - зазначає міський голова Сергій Надал. – Сьогодні висловлюю вдячність працівникам закладів культури нашої громади та міста, які зібрали кошти, поцікавились, які потреби є у наших військових. Зокрема, був запит на нову сучасну літню військову форму, тож замовили їх пошиття. Форми відповідають усім стандартам ЗСУ. Відтак цю форму відправляємо безпосередньо на передову тим, кому вона є найбільше необхідною».

Як розповідає начальник управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Світлана Козелко, до цієї допомоги долучилися практично усі заклади культури громади: духовий оркестр, міські бібліотеки, будинки культури, сільські бібліотеки, художні та музичні школи.

 

 

Понад 50 посилок та військове спорядження відправлено на передову з центру «Допомога армії від Тернополя»

Четвер, 21 липня 2022, 11:19

20 липня у третю поїздку вирушили волонтери-водії, які доставляють посилки з центру «Допомога армії від Тернополя» на передову. Цього разу маршрут пролягає у напрямку Запорізької, Харківської, Донецької та Дніпропетровської областей.

Комплектація посилок відбувається за потребами військових, а це військова форма, нижня білизна, взуття, засоби особистої гігієни адже надійний тил теж важливий під час війни.

«Продовжує свою роботу наш центр «Допомога армії від Тернополя». Черговий вантаж із пакунками від рідних, близьких та небайдужих тернополян відправляється на передову. Цього разу це понад 50 посилок для наших воїнів. Додатково ми укомплектували екіпаж спеціальним військовим обладнанням, зокрема, квадрокоптерами, тактичним взуттям, генераторами, спеціальними антенами, які просили наші військові та іншим спорядженням, - розповідає міський голова Сергій Надал. -  Волонтери також долучилися до збору речей. Наші водії традиційно відвідують ті військові частини, де воюють тернополяни. Тож бажаю їм щасливої дороги, а ми в свою чергу будемо готуватися до наступної поїздки та збирати потрібні речі».

Квадрокоптери і тактичні рюкзаки для медиків передали українським волонтерам з Америки. Важливо відзначати те, що комплектація їх дозволяє в польових умовах проводити мінімальні оперативні втручання. Окрім цього передається 90 пар тактичного взуття, з них 60 – отримано від міста, ще 30 – від небайдужих тернополян.

Нагадаємо, на базі управління соціальної політики працює центр «Допомога армії від Тернополя». Жителі та гості нашої громади, які бажають передати посилку своїм рідним чи готують передачу для військових, можуть приносити їх на вул. Миколи Лисенка, 8-А.

Графік роботи центру:

  • понеділок-четвер – 08:00-17:15 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • п’ятниця-субота – 08:00-16:00 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • неділя – вихідний.

За додатковою інформацію просимо звертатися за телефоном «гарячої» лінії +38 (067) 009-15-40.

 

До уваги водіїв! 21 липня у зв’язку із дорожніми роботами на вул. Андрея Шептицького у Тернополі буде ускладнений рух транспорту

Четвер, 21 липня 2022, 10:54

Цими днями завдяки сприятливим погодним умовам на вулицях Тернополя продовжуються активні поточні ремонти дорожнього покриття.

Так, у місті триває відновлення підходів автомобільного моста через р. Серет на вул. Андрея Шептицького, де сьогодні, 21 липня, працівники підрядної організації виконуватимуть роботи з фрезерування дорожнього полотна. У зв’язку з цим на даній ділянці буде ускладнений рух транспорту упродовж дня.

На ділянці проведення ремонтних робіт встановлені дорожні знаки відповідно до типових схем організації дорожнього руху.

Просимо водіїв бути уважними і завчасно обирати маршрути руху.

 

Польща спростила отримання "карти поляка" для українців, не потрібно виїжджати з країни

Середа, 20 липня 2022, 11:02

Уряд Польщі затвердив пропозицію Міністерства закордонних справ щодо спрощення правил отримання "карти поляка" для громадян України, які отримали притулок після російського вторгнення.

Про це йдеться у заяві на сайті польського Кабміну, пише "Європейська правда".

Згідно з новими правилами, які набудуть чинності 29 липня, документ на отримання "карти поляка" можна буде подати в будь-якому управлінні одного з 16 воєводств відповідно до місця перебування у Польщі, а не, як у попередніх правилах, – лише у польських консульствах за межами країни.

"Завдяки цьому буде виконано встановлений законом обов'язок щодо надання правомочним особам можливості подати заяву на отримання "карти поляка", незважаючи на призупинення діяльності більшості консульств Республіки Польща в Україні через агресію Російської Федерації проти цієї країни", - наголошується в повідомленні.

Заяви можуть подати як ті, хто вже мав "карту поляка", так і ті, хто подає заявку вперше. Документи можна отримати там, де подано заяви, без необхідності виїжджати до України.

Зазначені положення поширюватимуться і на громадян Білорусі та Росії.

Раніше повідомлялося, що країни ЄС досі не узгодили між собою правила для українців, які через війну виїхали за кордон і отримали тимчасовий захист в одній з країн, у зв’язку з чим можливо отримати проблеми під час мандрівок між країнами блоку або у разі короткострокового повернення в Україну.

 

Завдяки оновленню ПП "Краківець" пропускна здатність зросла в понад половину

Середа, 20 липня 2022, 10:59

Середньодобова кількість вантажівок, які виїхали з України через пункт пропуску "Краківець" на кордоні з Польщею за місяць після оновлення в рамках проєкту "Відкритий кордон", зросла на 51% – до 423.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури у Facebook.

"Реалізація пілотного проєкту на пункті "Краківець – Корчова" дозволила збільшити середньодобову кількість пропущених в Польщу вантажівок на 51% та скоротити черги на кордонах", – зазначили в Мінінфраструктури.

У відомстві нагадали, що проєкт "Відкритий кордон" – це не лише стратегічний розвиток логістики на європейському напрямі, але й один із проєктів "виживання" для української економіки.

"В умовах блокади морських портів нарощування пропускних здатностей автомобільних пунктів пропуску надає можливість підтримувати українських експортерів та покращувати продовольчу ситуацію у світі ", – додали у повідомленні.

Наразі на пункту пропуску тривають роботи з облаштування майданчиків для простою вантажівок, окремого терміналу для огляду автобусів, здатного пропускати до 50 транспортних засобів на добу, та навісу над павільйонами для митного та паспортного контролю.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, найближчим часом планується масштабувати "Відкритий кордон" на інші пункти пропуску. Серед пріоритетів – найбільш завантажений пункт на українсько-польському кордоні "Ягодин – Дорогуськ".

20 червня на кордоні з Польщею відновив роботу оновлений пункт пропуску "Краківець – Корчова".

Кількість смуг для вантажівок збільшили з 4 до 10 та створили додаткові павільйони для митного і паспортного контролю.

Також збільшили кількість прикордонників та митників на пункті пропуску. Для їхньої роботи польська сторона надала спеціальні контейнерні модулі.

Економічна правда

 

Навчайся безоплатно в найбільшій дистанційній школі України «Оптіма»!®

Середа, 20 липня 2022, 10:49

Оптіма

Перша й найбільша дистанційна школа України "Оптіма" та благодійний фонд "За майбутнє дітей" відкрили стипендіальну програму для українських школярів. Отримавши стипендію, учні зможуть здобувати освіту безоплатно або компенсувати більшу частину витрат на навчання.

З перших днів війни перша та найбільша дистанційна школа України "Оптіма" відкрила вільний доступ до своїх матеріалів для всіх дітей, які втратили можливість навчатися у своїх звичних закладах освіти. Благодійний пакет "З ОПТИМізмом у серці" об’єднав близько 100 000 школярів і дав їм можливість вчасно закінчити навчальний рік. І зараз "Оптіма" знайшла можливості відкрити стипендіальну програму для допомоги українцям.

Що передбачає програма

Благодійний проєкт "Оптіми" та фонду "За майбутнє дітей" надає 300 стипендій пільговим категоріям. Для учасників передбачається повна компенсація вартості навчання або відшкодування більшої частини оплати за навчальні пакети.

Діти зможуть вчитися за авторськими уроками "Оптіми", розробленими спеціально для дистанційного навчання. Унікальний освітній контент повністю відповідає навчальним програмам, затвердженим Міністерством освіти і науки України. В уроках використовуються інтерактивні навчальні ігри, велика кількість відео- та аудіоконтенту, анімації, 3D-моделі тощо. Учні отримують всі без виключення довідки та документи про освіту державного зразка, аналогічні очним школам.

Для навчання потрібні лише комп’ютер або ноутбук і доступ до інтернету.

Оптіма

Хто може скористатись

Стипендіальна програма передбачає допомогу дітям:

  • батьки яких загинули на війні;
  • евакуйованим із територій активних бойових дій;
  • які проживають на тимчасово окупованих територіях;
  • батьки яких є військовослужбовцями;
  • які мають посттравматичні наслідки та вади здоров’я.

Ці категорії виявились найменш захищеними від злочинної російської агресії та потребують потужної підтримки від держави та громадських організацій. Проєкт "Оптіми" та фонду "За майбутнє дітей" дозволить їм отримати якісну освіту за українською програмою та за зручним графіком, незалежно від того, де фізично знаходяться учні.

Як подати заявку

Щоб скористатися програмою, потрібно перейти на сайт  childrensfuture.org.ua і залишити заявку на стипендію, заповнивши невелику реєстраційну форму.

На цьому ж сайті можна зробити благодійний донат на будь-яку суму, замовити детальну консультацію та ознайомитися з повною інформацією.

 

Ухилянтів від мобілізації не знімають з військового обліку: чи можуть видати повістку повторно

Середа, 20 липня 2022, 10:45

Усіх чоловіків, які двічі проігнорували повістки до військкомату, притягають до кримінальної відповідальності.

Проте у законодавстві для порушників не передбачена відстрочка від мобілізації, повідомляє Роман Лихачов з волонтерського руху "Адвокати ЗСУ".

Усі, кого засудили за статтею "Ухилення від призову за мобілізацією", можуть підлягати мобілізації та повторно отримати відповідні повістки.

Стаття кримінального кодексу за "ухилянство" від мобілізації карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Фото: Bumble-Dee / Depositphotos

У Єдиному реєстрі судових рішень станом на 15 липня вже є 8 вироків за цією статтею.

Кожному з обвинувачених суд призначив покарання з іспитовим строком від 1 до 3 років.

Судові справи є у таких областях:

  • Закарпатській;
  • Волинській;
  • Львівській;
  • Сумській.

Наприклад, у Волинській області засудили чоловіка. Йому призначили 1 рік іспитового строку.

Схожа ситуація була на Львівщині, коли чоловік проігнорував повістку, а згодом – вимогу з'явитися на медкомісію.

В Івано-Франківській області Коломийський міськрайнний суд визначив заставу за "ухилянта" у розмірі понад 24 тисячі гривень. Чоловік прибув з міста Кам`янське Дніпропетровської області, став на облік до військкомату, пройшов медкомісію і отримав повістку для відправлення до військової частини. Але проігнорував її.

 

ЗСУ вдруге вдарили по мосту у Херсоні, окупанти хочуть його закрити – росЗМІ

Середа, 20 липня 2022, 10:36

ФОТО РИА НОВОСТИ

Російські ЗМІ повідомили, що Збройні сили України вдруге за два дні вдарили по Антонівському мосту у Херсоні, тепер окупанти заявили, що його потрібно закрити.

Джерело: російські пропагандистські видання "РИА Новости", ТАСС, "Известия", колаборант Володимир Сальдо у Telegram

Пряма мова колаборанта Кирила Стремоусова: "Швидше за все рух ми перекриватимемо по мосту. Ми знайдемо шляхи з'єднання з лівим берегом. Будуватимемо понтонні мости. Я переконаний, що міст зараз потрібно закривати".

Деталі: За його словами, ЗСУ випустили 12 ракет з HIMARS по Антонівському мосту і били "по шву моста".

 
СКРИНШОТ З ВІДЕО "ИЗВЕСТИЙ"

Він додав, що окупанти нарахували "близько восьми попадань по мосту, а частина ППО перехопила".

Інший колаборант, призначений окупантами на посаду так званого "голови адміністрації Херсонської області" Володимир Сальдо, повідомив, що на Антонівському мосту тимчасово обмежать рух, щоб розпочати ремонт.

За його словами, рух мостом буде дозволено лише легковому та пасажирському транспорту, а вантажний транспорт змушений буде об'їжджати через Каховську ГЕС.

Чому це важливо: Антонівський міст – важлива транспортна артерія, по якій загарбники постачають техніку та боєприпаси з окупованого Криму.

Що було раніше: Вранці 19 липня в окупованому Херсоні пролунали вибухи. РосЗМІ повідомили, що ЗСУ випустили по ворожих цілях 6 ракет і що одна з них упала в районі Антонівського мосту.

Пізніше в облраді повідомили, що стратегічно важливий Антонівський міст у Херсоні був пошкоджений, але залишився придатним до експлуатації.

Передісторія:

 

В Україні викрили 45 каналів переправлення чоловіків за кордон - поліція

Середа, 20 липня 2022, 10:34

Поліція викрила 45 каналів незаконного переправлення чоловіків за кордон та затримала 63 підозрюваних, серед яких є іноземці, прикордонники та працівники митниці.

Джерело: департамент стратегічних розслідувань Нацполіції у Telegram та Міністерство внутрішніх справ у Facebook

Деталі: Учасники злочинної групи публікували в соцмережах інформацію щодо можливого переправлення за кордон та домовлялися з клієнтом про зустріч. Вони пропонували чоловікам переправити їх через кордон річкою на човні, вплав у водолазному спорядженні або пішки в обхід офіційних пунктів пропуску.

Вартість послуги - від 1000 до 20 000 доларів з однієї людини. Всього вони отримали майже 200 000 доларів за свою діяльність.

Упродовж чотирьох місяців правоохоронці затримали 63 людини, серед яких є громадяни інших країн.

Дослівно: "Зокрема на Закарпатті затримали 18 зловмисників, на Львівщині – 11, у Чернівецькій області – 14, на Одещині – 10. Також було затримано двоє порушників на Вінничині та одного - у Рівненській області. Серед спільників були працівник митниці та прикордонних служб, які під час перетину кордону не заносили документи до систем".

 

У автопригоді на Тернопільщині травмувався неповнолітній

Середа, 20 липня 2022, 10:29

З тілесними ушкодженнями до реанімаційного відділення 19 липня бригада екстреної меддопопоги госпіталізувала п'ятнадцятирічного жителя Бережанського району. Травми хлопчик отримав в результаті аварії, яка трапилася ще 17 липня.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, стало відомо, що неповнолітній перебував в автомобілі, як пасажир.

Дорожньо-транспортна пригода трапилася близько 22:00 на автодорозі "Бережани-Вербів", неподалік села Лапшин. Дев'ятнадцятирічний водій автомобіля Volkswagen Golf IV не впорався з керуванням, автомобіль з'їхав у кювет та перекинувся.

Триває слідство згідно зі статтею 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Вам зателефонували з банку і повідомили про загрозу втрати заощаджень – це шахраї!

Середа, 20 липня 2022, 10:27

«Діалог» з невідомими обернеться втратою грошей, тим більше, коли розкажете «секрети» банківської картки.

По декілька випадків шахрайств, пов’язаних зі крадіжками грошей з банківських карток, документують тернопільські поліцейські. Приміром, лише за останню добу їх майже десяток.

У шахрайські тенета потрапили жителі Бережанщини, Збаражчини та Тернополя. Їм усім чи то телефонували, чи надсилали повідомлення начебто з банку про загрозу втрати коштів. Потерпілі виконували вказівки невідомих осіб, врешті, виявляли, що з банківських карток зникали гроші: в кого 20 тисяч гривень, а в кого й більше.

Поліцейські нагадують: банківські працівники ніколи не телефонують клієнтам! Тому «байки» від так званих співробітників служби безпеки будь якого банку чи навіть Національного банку – це все ретельно продумана шахрайська схема.

Зміст «байки» може трохи різнитися: то хтось хоче зняти ваші гроші, то потрібно перерахувати свої статки на резервний рахунок, то ваша картка вже заблокована, або буде заблокована та інші.

Правила безпеки: не слухайте таких «співробітників банку», одразу переривайте бесіду; ніколи і нікому не кажіть даних вашої банківської картки чи смс-повідомлень, які почали надходити на ваш телефон; якщо у вас виникли якісь сумніви - перетелефонуйте на гарячу лінію банку, клієнтом якого ви є, або ж підіть до найближчого відділення.

Якщо ви знатимете свої права і будете відповідальними та уважними, ніхто і ніколи не зможе вас обдурити.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/vam-zatelefonuvali-z-banku-i-povidomili-pro-zagrozu-vtrati-zaoshhadzhen-cze-shaxraji/

 

Шахраї двічі ошукали жителя Києва, який шукав незаконні шляхи перетину кордону в умовах воєнного стану.

Середа, 20 липня 2022, 10:26

Загальна сума, яку чоловік перерахував аферистам,  - понад 80 тисяч гривень. За даним фактом розпочато кримінальне провадження.

До співробітників Бережанського відділу поліції надійшло повідомлення від 31-річного жителя Києва про те, що невідомі особи заволоділи його коштами під приводом виготовлення документів для виїзду за кордон.

Як встановили поліцейські, заявник – житель Києва, тимчасово проживає на території Козівської громади. Чоловік шукав різні шляхи перетину кордону в умовах воєнного стану. На одному із сайтів натрапив на оголошення про допомогу в оформленні документів, за якими чоловіки призовного віку начебто можуть виїхати за межі України. Незнайомець обіцяв за 1500 американських доларів виготовити студентський квиток. Киянин повірив і перекинув майже 50 тисяч гривень за послуги. Після того,  як гроші опинилися у шахрая, він більше не виходив на зв'язок.

Попри це, киянин продовжував шукати інші способи виїзду за кордон. В одному із месенджерів знайшов ще одне оголошення. Незнайомець пропонував виготовити медичну довідку про непридатність до військової служби. Ціна питання – 37 тисяч гривень. Заявник знову ж таки  перерахував гроші на рахунок аферистів, які після отримання коштів припинили з ним спілкування.

Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 190 ККУ (шахрайство). Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Поліцейські застерігають: за використання відроблених документів передбачена кримінальна відповідальність.

Прикордонники, виявляючи факт підробки, одразу викликають на місце події поліцейських, які затримують ухилянтів і відкривають провадження за ч.1 ст.358 Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Санкція статті передбачає покарання до двох років обмеження волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

MRIYA об'єднала людей у боротьбі з окупантом у медіапросторі

Середа, 20 липня 2022, 10:21

Кіберполіцейських, програмістів та волонтерів об'єднала боротьба з російськими фейковими новинами та дезінформацією. З початку війни в Україні запрацювала екосистема "Мрія", учасники якої роблять усе можливе, аби протидіяти кремлівським пропагандистам.

За час війни до "Мрії" долучилося понад 215 тисяч людей, які ведуть боротьбу в медіапросторі.

"До її системи входить канал «StopRussia | MRIYA», бот для блокування ресурсів та бот "Народний месник" в який можна повідомляти інформацію про переміщення окупантів, - розповідає старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції НПУ Роман Свірський. - Щоб долучитися до боротьби, вистачає мати телефон, комп'ютер та обліковий запис в месенджері Telegram".

Від початку війни кіберполіцейські спільно із волонтерами заблокували понад 4200 ресурсів, які розповсюджували брехливу та фейкову інформацію про діяльність росіян на території України.

До каналу MRIYA може долучитися кожен, адже війна це не лише винищування ворога в зоні бойових дій, але й блокування його інтернет-ресурсів та зупинка проросійської пропаганди.

Стати бійцем інформаційного простору можна, ввівши у месенджері Telegram «StopRussia | MRIYA» або "Народний месник". Не будьте байдужими – об'єднуйтеся заради перемоги!


 

У Тернополі на перехресті вулиць Татарська-Глибока відновлено рух транспорту

Середа, 20 липня 2022, 10:07

Завершився ремонт на перехресті вулиць Татарська – Глибока, який розпочався тут минулого місяця. Сьогодні, 19 липня, цю дорогу відкрили для проїзду громадського та приватного транспорту.

«Для нашого міста це перехрестя є дуже важливим транспортним вузлом, на якому останнім часом спостерігалося просідання проїжджої частини. Обстеження показало, що були проблеми з підземними мережами, яких  там доволі багато. Тому впродовж місяця проводилися ремонтні роботи на даній ділянці дороги, - відзначає міський голова Сергій Надал. - За цей час повністю відремонтовано дощоприймальні решітки, мережі водопостачання та водовідведення, зливна каналізація. Підрядна організація влаштувала новий шар асфальтобетонного покриття. Тож рух транспорту на перехресті вулиць Татарська-Глибока  уже відновлено».

 

РФ "передала" 108 українських дітей-сиріт з Донбасу російським сім'ям

Вівторок, 19 липня 2022, 10:23

Росіяни вивезли 108 українських дітей, які позбавлені батьківського піклування, з Донецької області на територію країни-агресора.

Дітей віком від 5 до 16 років, які до цього набули громадянства РФ, "влаштували" у прийомні сім’ї.

Зокрема, 14 липня 32 дітей передали у сім’ї в Москві, Московській, Воронезькій, Калузькій та Тульській областях, а також у Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Про це повідомила дитячий омбудсмен РФ при адміністрації Путіна Марія Львова-Бєлова.

 

Фото: Марія Львова-Бєлова/"ВКонтакте"

13 дітей за участі Львової-Бєлової вивезли в Росію з Донецька, Шахтарська і Макіївки. Ще 19 дітей раніше депортували в РФ – росіяни називають це евакуацією.

Дітей спочатку привезли в Москву для зустрічі з "прийомними батьками", перш ніж розвезти їх по 6 областях.

"Усього до кінця тижня батьки з'являться у 108 дітей-сиріт Донбасу, які набули російського громадянства", – написала Львова-Бєлова у російській соцмережі "ВКонтакті".

На це відповіла Єлєна Зайцева – начальниця Управління опіки щодо неповнолітніх Департаменту праці та соціального захисту населення Москви.

"Тепер вони наші", – написала Зайцева.

Раніше українським дітям-сиротам почали давати російське громадянство за "спрощеною процедурою" після указу президента країни-агресора.

Документ, що підписав Путін, дає низці людей можливість просити російського громадянства для українських дітей-сиріт з тимчасово окупованих територій.

Нагадаємо, Ірина Верещук пояснювала, як депортовані Росією українці можуть повернутися додому.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Сторінка 47 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер