images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Більше 3 мільйонів гривень збитків завдали посадові особи державі на Тернопільщині. Обвинувальні акти щодо підозрюваних слідчі скерували до суду

Вівторок, 05 липня 2022, 10:08

Правоохоронці скерували до суду обвинувальні акти щодо двох фігурантів кримінальної справи, які виконуючи покладені на них посадові обов’язки завдали матеріальних збитків на суму 3 395 610 гривень.

У ході досудового розслідування слідчі спільно з працівниками Служби безпеки України в Тернопільській області встановили, що під час здійснення реконструкції одного із лікувальних закладів в Тернополі, підозрювані вчинили різного роду злочини.

Один зі зловмисників - житель Тернопільського району. Він перебуваючи на посаді директора будівельної компанії, зловживаючи своїм службовим становищем заволодів бюджетними коштами, шляхом видачі підроблених офіційних документів. Керівник збільшив обсяг виконаних робіт та заволодів державними коштами. Дії чоловіка слідчі кваліфікували за статтею 191 ККУ  - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та ст. 366 ККУ - службове підроблення.

З іншого боку підозрювана – тернополянка, яка займаючи посаду інженера технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, неналежно виконала свої обов'язки.  Посадовець не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, що потягнуло за собою настання тяжких наслідків. Підозрювану обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.367 КК України - службова недбалість,  що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам.

Досудове розслідування у справі завершено. Міру покарання їм обере суд.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Близько 200 дітей з числа внутрішньо переміщених взяли участь в акції «Дарунок для американських друзів»

Вівторок, 05 липня 2022, 10:07

03 липня у Тернополі в ресторані «Оскар» відбулася акція «Дарунок для американських друзів» з нагоди Дня незалежності США, яке відзначають щорічно 4 липня.

Під час події діти з числа внутрішньо переміщених осіб, котрі наразі проживають у Тернопільській громаді, плели патріотичні браслети, які згодом волонтери відправлять у США.

Натомість американські друзі передадуть гуманітарну допомогу для України.

Під час свята діти також мали змогу посмакувати різноманітними ласощами, взяти участь у драйвових танцювалинх майстер-класах і флешмобах, насолодитися благодійним концертом від тернопільської студії танцю «Star Dance» та отримати приємні подарунки від партнерів свята.

Загалом близько 200 дітей взяли участь у святковій благодійній акції заради нашої спільної перемоги над ворогом.

Захід організатовано спільно з Волонтерським центром «Платформа єдності».

Додамо, на базі Волонтерського центру «Платформа єдності» для гостей нашої громади продовжують проводитися мистецько-пізнавальні заходи для дітей, які стали жертвами війни та змушені були разом з батьками покинути свої домівки.

 

Фахівці вивчають причину загибелі риби у Тернопільському ставі

Вівторок, 05 липня 2022, 10:03

Днями, після сильних злив, у Тернопільському ставі (навколо острівця «Чайка») виявлено факт загибелі риби.

Над встановленням причин на місці працювали правоохоронні органи, представники Державної екологічної інспекції, Тернопільдержрибоохорони та Держпродспоживслужби.

Як розповідає директор КП «Об'єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» Микола Ткач, за попередніми даними, загибель риби спричинила нестача кисню у водоймі, оскільки температура зовнішнього повітря була високою тривалий час. Працівники комунального підприємства проводять збір загиблої риби.

Попередньо представники Держпродспоживслужби здійснили відбір проб води. Згідно експертного висновку, наданого лабораторією Держпродспоживслужби, підтверджено недостатню кількість розчиненого кисню у воді.

До слова,розчинений у воді кисень витрачається на дихання тварин й окислення органічних речовин. При низькій концентрації розчиненого у воді кисню виникає замор риби, яка гине від задухи. Вода з поверхневих джерел завжди в тій чи іншій мірі насичена киснем, рівень якого в першу чергу залежить від температури зовнішнього повітря.

 

У Тернополі завершується ремонт прибудинкової території на вул. Клима Савури, 8

Вівторок, 05 липня 2022, 10:01

Цими днями у Тернополі завершується ремонт двору на вул. Клима Савури, 8.

«Під час проведення ремонту працівники підрядної організації розширили та відремонтували  проїжджу частину, облаштували пішохідну ділянку фігурними елементами мощення, здійснили пониження бордюрів та вклали тактильну плитку. На прохання мешканців  у дворі облаштовано 25 нових паркомісць, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Також  оновлено бетонну відмостку навколо житлового будинку та влаштовано систему зовнішнього освітлення. Наразі мешканці ще займаються благоустроєм своєї прибудинкової території, зокрема, відновлюють зону зелених насаджень. У цьому районі залишився ще один двір, який потрібно відремонтувати, знаходиться він за адресою вул. Клима Савури, 10».

Звертаємо увагу, до початку робіт з мешканцями була проведена зустріч для врахування їхній побажань щодо змін, які можна провести під час ремонту прибудинкової території.

 

На Зміїному підняли український прапор - речниця Cил оборони Півдня

Понеділок, 04 липня 2022, 12:33

ЗМІЇНИЙ ДО ОКУПАЦІЇ РОСІЯНАМИ. ФОТО: УПРАВЛІННЯ ТУРИЗМУ ОДЕЩИНИ

Острів Зміїний офіційно повернули під юрисдикцію України.

Джерело: начальниця пресцентру Cил оборони Півдня України Наталія Гуменюк на брифінгу в медіацентрі "Україна - Укрінформ" 4 липня

Пряма мова: "Прапор України встановлено на острові Зміїний. Військова операція завершена і наразі територія знову повернена під юрисдикцію України".

 

"Байрактар" для України від литовців вже у Литві, передадуть найближчим часом

Понеділок, 04 липня 2022, 12:28

Бойовий безпілотний "Байрактар", на який литовці всією країною зібрали понад 5 млн євро, вже у Литві і буде переданий в Україну найближчим часом.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомив міністр оборони Арвидас Анушаускас.

"Bayraktar "Vanagas" (литовською - "Яструб" - ЄП) з усім придбаним бойовим спорядженням вже у Литві! 6 липня відбудеться його презентація на базі повітряних сил у Шауляї, і після цього він вирушить в Україну", - написав Анушаускас у своєму Twitter.

Нагадаємо, журналіст Андрюс Тапінас 25 травня розпочав кампанію зі збору коштів на Bayraktar Україні, заявивши, що отримав згоду на таку потенційну закупівлю від Міністерств оборони Литви й Туреччини та виробника.

Вже на другий день зібрана сума перетнула позначку у три мільйони.  До кампанії долучилася у тому числі експрезидентка Даля Грибаускайте; чинний президент Гітанас Науседа, прем'єрка Інгріда Шимоніте та міністр оборони Литви Арвидас Анушаускас на своїх сторінках у соцмережах також закликали приєднуватися усіх небайдужих.

Збір вдалося закрити за три дні. Після цього турецька компанія-виробник заявила, що зворушена солідарністю литовців і тому вирішила подарувати безпілотник, а зібрані кошти можна буде спрямувати на інші потреби України.

Надихнувшись прикладом Тапінаса, в Україні фонд Сергія Притули організував збір на три "Байрактари", який закрили за три дні, зібравши кошти майже на чотири безпілотники. Компанія "Байкар" і цього разу заявила, що передасть три безпілотники безоплатно.

Наразі збір на "Байрактар" для України триває у Польщі, його ініціював журналіст Славомір Сєраковський.

Про те, як поляки допомагають Україні, як українки та українці у Польщі ведуть боротьбу з агресором, розповіла в інтерв'ю "Європейській правді" лідерка ініціативи "Євромайдан-Варшава" та лауреатка премії "Активіст року" у Польщі Наталія Панченко.

 

70 висланих дипломатів РФ залишили Болгарію, відлітали у футболках з Путіним

Понеділок, 04 липня 2022, 12:06

Два російські урядові літаки взяли на борт 70 висланих з Болгарії дипломатів та їхні родини в неділю і вилетіли з Софії до Москви.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

За даними болгарської преси, загальна кількість пасажирів, які покинули країну, становить понад 180 осіб.

 

Минулого четверга Болгарія оголосила персонами нон грата 70 російських дипломатів, що стало найбільшою висилкою з тих пір, як Велика Британія вислала 105 радянських дипломатів під час холодної війни в 1971 році.

Як повідомляється, не всі 70 висланих осіб є дипломатами, деякі з них є технічним персоналом, таким як кухарі, водії або садівники.

Серед висланих російських дипломатів, які вирушили до Москви, був і другий номер російського посольства Філіп Воскресенський, який заявив, що жоден із росіян "висланих незаконно, нахабно" не працював проти Республіки Болгарія.

"Ніхто не може зіпсувати російсько-болгарські відносини, ніхто", - сказав Воскресенський, виступаючи в аеропорту.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Болгарія звела "до мінімуму, навіть до нуля" можливість функціонування російського посольства в Софії.

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко попередив, що Москва повинна вирішити, зберігати чи закривати російську дипломатичну присутність у Болгарії.

Нагадаємо, минулого тижня прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков оголосив про вислання з країни 70 працівників російського посольства через те, що вони займалися шпигунською діяльністю.

Росія після цього висунула ультиматум, у якому містилася погроза закрити російське посольство, якщо Софія не скасує висилку до полудня п'ятниці.

Петков відхилив російський ультиматум, заявивши, що поведінка Росії неприйнятна.

 

Відзнаки з нагоди професійного свята отримали 86 поліцейських Тернопільщини

Понеділок, 04 липня 2022, 10:19

Сьогодні, 4 липня, - сьома річниця з дня створення поліції України. З цієї нагоди в актовій залі Головного управління Національної поліції в Тернопільській області відбулися урочисті заходи, які розпочалися хвилиною мовчання за усіма, хто поклав своє життя, захищаючи територіальну цілісність України.

З привітанням до колег звернувся начальник управління, генерал поліції третього рангу Олександр Богомол.

«Сьогоднішнє професійне свято ми відзначаємо у воєнний час. Розуміння, що в таких умовах без втрат не буває, адже маємо загиблих, поранених захисників, спонукає нас  піклуватися про їхніх рідних і близьких. Ми маємо зібрати всі свої сили, терпіння, можливості і боротися задля перемоги нашої держави, в пам'ять про тих, хто поліг на полі бою».

Гостями на урочистому заході були керівник Тернопільської ОВА Володимир Труш, голова обласної ради Михайло Головко, міський голова Тернополя Сергій Надал, начальник управління ДСНС в області Віктор Маслей, прокурор області Андрій Миколайчук, начальник УСБУ Юрій Борейчук, голова Апеляційного суду Богдан Гірський, начальник Тернопільського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ігор Гусєв. Кожен з виступаючих щиро дякував поліції за службу, співпрацю, запевняли, що саме завдяки правоохоронцям Тернопільщина сьогодні є відносно спокійним регіоном, де активно заради перемоги працює тил.

З нагоди професійного свята 86 поліцейських Тернопільщини серед яких співробітники спецпідрозділів, оперативники, слідчі, патрульні, дільничні, дізнавачі, отримали відзнаки, нагороди, цінні подарунки  від Національної поліції України, Головного управління нацполіції області,  обласної військової адміністрації, обласної та міської рад, обласних управлінь СБУ, ДСНС, центру комплектування та соціальної підтримки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На Збаражчині потяг збив чоловіка, а в Зборові зіткнулися два авто

Понеділок, 04 липня 2022, 10:18

На трасі Тернопіль-Львів-Рава-Руська не розминулися автомобілі. Аварія трапилася 2 липня близько 20:30. За попередньою інформацією, водій автомобіля KIA SPORTAGE, не обравши безпечної швидкості та не дотримуючись дистанції, врізався в автівку SKODA FABIA, яка їхала попереду.

В результаті удару кермувальницю SKODA госпіталізували до лікарні. В обох водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Повідомлення про те. що потяг збив чоловіка, надійшло на лінію "102" Збаража того ж дня о 23:40 від дирекції залізничних перевезень. Додзвонювач сказав, що в селі Великі Бірки поїзді "Рахів-Одеса" переїхав невідомого.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. З'ясувалося, що потерпілий - уродженець Луганської області. На момент залізничної пригоди він сидів на рейках. Машиніст побачив людину занадто пізно і загальмувати не встиг.

Даний факт внесений в ЄРДР відповідно до статті 276 частина 3 (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного транспорту, що спричинили загибель людей) ККУ. Встановлюються обставини нещастя.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Міський голова Тернополя Сергій Надал привітав працівників Національної поліції з нагоди професійного свята

Понеділок, 04 липня 2022, 10:10

Щорічно 4 липня відзначається День Національної поліції України.

З цієї нагоди у Тернополі відбулися урочистості, під час яких міський голова Сергій Надал нагородив подяками та цінними подарунками працівників Головного управління Національної поліції в Тернопільській області.

«7 років тому в Україні народилася нова поліція, а українці отримали надійних захисників закону і порядку. Це справжня поліція європейського типу, сервісна служба для людей. І найвищою оцінкою діяльності поліцейського стала довіра і повага людей. Бо український поліцейський - це професійний помічник, готовий прийти на допомогу кожному громадянину у складній ситуації, - відзначає Сергій Надал. - Після повномасштабного вторгнення росії ми по-новому оцінили нашу нову українську поліцію. Наш поліцейський – це також відданий патріот, готовий захищати свою країну від зовнішнього ворога. Десятки тисяч поліцейських на полі бою зустріли московські орди. Поліцейські Харківщини, Чернігівщини, Сумщини, Київщини віддали своє життя, але не пустили ворога в наші українські міста. Поліцейські Маріуполя назавжди вписали свої імена в історію разом із захисниками «Азовсталі». Поліцейські Донбасу не зрадили присязі і продовжують захищати українську землю. Тернопільські поліцейські в режимі 24/7 забезпечують безпеку та порядок у рідному місті. Виявляють та знешкоджують посібників ворога. Ви теж героїчно воюєте на своєму фронті. Завдяки Вам Тернопіль сьогодні - це міцний тил та гуманітарний хаб воюючої України».

Міський голова висловив подяку всім правоохоронцям за гідну, високопрофесійну та героїчну роботу, а також побажав міцного здоров’я, кар’єрного та професійного росту, самовдосконалення, чергових і позачергових звань, надійного матеріального забезпечення , цілими та неушкодженими повертатися із завдань до своїх сімей.

Миру всім нам після перемоги над нашим багатовіковим московським ворогом.

 

 

У тернопільському парку Національного відродження відновили квітковий годинник

Понеділок, 04 липня 2022, 10:04

З метою покращення естетичного вигляду відпочинкових локацій, у тернопільському парку Національного відродження відновили квітковий годинник.

На ньому можна побачити герб міста Тернополя та імпровізований циферблат. Це ще одна цікава декоративна композиція для відвідувачів парку, яка розташована на одній із піших алей.

Просимо тернополян та гостей нашого міста бережно ставитися до таких мистецьких локацій. Адже це окраса, яка створює настрій не лише в сонячну погоду, а й додає яскравих фарб у похмурі дні.

 

Вчителям повернули 56 днів відпустки, але їх все одно можуть обмежити

П'ятниця, 01 липня 2022, 13:56

В Україні вчителям повернули попередню тривалість відпусток, яку скоротили через війну.

Відповідний законопроєкт №7251 Верховна Рада ухвалила 1 липня у другому читанні.

Згідно з документом, у вчителів тепер може бути 56 днів відпустки.

Раніше, за встановленою нормою, на час воєнного стану відпустка у вчителів мала тривати не більше 24-х днів.

Фото: VitalikRadko/Depositphotos

Утім, після підписання закону президентом, рішення про термін відпустки буде залишатись за керівництвом закладу освіти.

У керівників шкіл залишиться право обмежувати відпустку до 24-х днів до кінця дії воєнного стану.

Нагадаємо, в Україні зі 1 вересня планують розпочати офлайн-заняття в школах.

При цьому вчителі, які виїхали в інше місто чи закордон, в такому випадку мають повернутися на робоче місце.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

Одещина: у Сергіївці вже 21 загиблий, серед них дитина

П'ятниця, 01 липня 2022, 13:16

РЯТУВАЛЬНИК ПІД ЧАС РОЗБОРУ ЗАВАЛІВ У СЕРГІЇВЦІ 1 ЛИПНЯ, ФОТО ДСНС

Внаслідок російського ракетного удару 1 липня у смт Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині загинула 21 особа, серед яких одна дитина.

Джерело: речник Одеської ОВА Сергій Братчук в ефірі телемарафону, ДСНС

Деталі: Братчук повідомив, що кількість загиблих зросла до 21. Серед жертв – хлопчик 12 років.

За його словами, кількість постраждалих не збільшилася.

Перед цим ДСНС повідомила про 20 загиблих у Сергіївці, з них 16 загиблих – у будинку, ще четверо – на базі відпочинку.

Поранених 38 людей, 37 із них з дев’ятиповерхівки (6 дітей). Усі вони в лікарні. Рятувальники повідомили, що врятували 8 людей, з них три дитини.

Що передувало: Вночі в Одеській області зафіксоване влучання ворожої ракети.

Пізніше заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко повідомив, що росіяни завдали ракетних ударів по селу Сергіївка.

РОМАН ПЕТРЕНКО, КАТЕРИНА ТИЩЕНКО 

 

З 1 липня зросли ліміти виплат за автоцивілкою

П'ятниця, 01 липня 2022, 12:43

1 липня набувають чинності постанови НБУ, якими реглятор збільшує розміри страхових сум за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Збільшення лімітів з 1 липня у НБУ анонсували раніше.

НБУ збільшив розміри страхових сум:

  • до 160 000 гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих (до змін ця сума становила 130 000 гривень);
  • до 320 000 гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих (до змін ця сума становила 260 000 гривень).

"Збільшення страхових сум за договорами "автоцивілки" дозволить споживачам отримати кращий фінансовий захист.

Особливо це актуально в умовах зростання цін на деталі та комплектуючі до автомобілів. Водночас вартість полісу для споживачів суттєво не зросте", - пояснили в регуляторі.

Крім цього, до 80 000 гривень на потерпілого (до змін ця сума становила 50 000 гривень) збільшили розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення "європротоколу".

"Нагадаємо, йдеться про оформлення документів про ДТП без участі уповноважених працівників Національної поліції України.

Це дасть змогу більшій кількості постраждалих у ДТП осіб отримати страхову виплату без необхідності виклику на місце аварії представників Національної поліції, часто залучених до оборони країни під час дії військового стану", - йдеться у повідомленні.

Враховуючи підвищення страхових сум та збільшення ліміту виплати за "європротоколом", Нацбанк розширив діапазон значень коригуючого коефіцієнта до базового страхового платежу.

Такий коефіцієнт допомагає оцінити рівень збитковості діяльності страховика.

Розширення його діапазону дозволить страховикам мінімізувати ризики та сформувати адекватну тарифну політику для споживачів страхових послуг, кажуть в НБУ.

Інформація про укладені електронні договори "Зелена картка" включатиметься до єдиної централізованої бази даних. Такий крок розширить обсяг даних, якими оперує Моторне (транспортне) страхове бюро України.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Авіація накрила окупантів на Луганщині: затримали просування на Лисичанськ

П'ятниця, 01 липня 2022, 12:40

Військово-повітряні сили нанесли удари по позиціям окупантів на Луганському напрямку, підтримавши захисників, які ведуть оборону Лисичанська.

Джерело: командування Повітряних сил ЗСУ у Facebook

Дослівно: "30 червня штурмовики "Су-25" та бомбардувальники "Су-24м" здійснили до 10 авіаційних ударів на Луганському напрямку, підтримуючи бойові дії захисників Лисичанська".

Деталі: Удари з літаків спинили просування загарбників на кількох важливих напрямках. Серед росіян є втрати. Крім того, біло уражено логістичний центр, пункти забезпечення пальним та військову техніку окупантів.

Що було раніше: 30 червня голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляв, що рсійські загарбники не полишають наміру захопити місто Лисичанськ у Луганській області – у результаті численних авіаударів знищений відділок поліції та пошкоджена територію НПЗ.

 

В Україні спростили реєстрацію смерті та народження в умовах війни

П'ятниця, 01 липня 2022, 12:04

Верховна Рада спростила встановлення фактів народження та смерті на територіях, де діє надзвичайний чи воєнний стан.

Депутати підтримали законопроєкт №7310 в другому читанні 1 липня, повідомляється на сайті ВР.

Ним передбачається зміни в Цивільному кодексі, які дозволять родичам, батькам, або законним представникам подавати заяву про факт смерті або народження до будь-якого суду  в незалежності від місця проживання заявника.

Також зміни передбачають невідкладний розгляд таких справ у суді, а ухвалене рішення підлягає негайному виконанню.

Фото: Sonyachny/Depositphotos

Рішення суду про факт смерті чи народження може бути оскаржене згідно з загальним порядком Цивільного кодексу.

Оскарження при цьому не призупинятиме виконання рішення суду.

Окрім цього, заявників в таких випадках звільнять від сплати судового збору.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

Австралія ввела санкції проти ще 16 росіян: у списку – міністри, родичі Путіна і Кабаєва

П'ятниця, 01 липня 2022, 11:58

Австралія запровадила санкції проти 16 росіян у відповідь на вторгнення РФ в Україну - у переліку родичі президента РФ Путіна, чиновники і бізнесмени, а також Аліна Кабаєва, яка має близькі особисті стосунки з Путіним.

Про це повідомляється на сайті міністерства закордонних справ Австралії.

У списку, зокрема, двоюрідний брат та двоюрідні племінники Путіна, гімнастка та голова ради директорів "Національної Медіа Групи" Аліна Кабаєва.

Загалом до санкційного переліку увійшли:

  • міністр сільського господарства Дмитро Патрушев,
  • міністр транспорту Віталій Савельєв,
  • міністр будівництва та ЖКГ Ірек Файзуллін,
  • уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова,
  • президент НВФ "Газфонд" Юрій Шамалов,
  • член ради директорів "Согаза" Михайло Клішин,
  • голова правління АТ "Росгеологія" Сергій Горьков,
  • співзасновник компанії "Київська площа" Рік Нісанов,
  • екс-президент АФК "Система" Євген Новицький,
  • власник групи компаній ЄСП Григорій Березкін,
  • президент групи компаній "Меркурій" Ігор Кесаєв,
  • бізнесмени Олександр Плехов та Ігор Путін,
  • заступник голови правління "Согаза" Михайло Путін,
  • голова ради директорів група компаній МРТ Роман Путін,
  • гімнастка та голова ради директорів "Національної Медіа Групи" Аліна Кабаєва.

Обмеження передбачають заморожування активів, цим особам також заборонено в'їзд до країни.

Раніше Австралія заборонила в'їзд до країни президенту РФ Володимиру Путіну, міністру закордонних справ Сергію Лаврову, голові Міноборони Сергію Шойгу, прем'єр-міністру Михайлу Мішустіну та іншим.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

РФ здійснила кібератаку на ДТЕК одночасно з атакою на Криворізьку ТЕС

П'ятниця, 01 липня 2022, 11:54

Росія провела масштабну кібератаку на групу ДТЕК Ріната Ахметова одночасно з ракетними атаками на Криворізьку ТЕС.

Про це повідомила пресслужба ДТЕК.

У компанії кажуть, що це не перша масштабна спроба кіберзлочинців втрутитися в роботу української енергосистеми. "В 2016 році подібна атака призвела до дестабілізації роботи енергетичної системи та ряду енергетичних розподільчих компаній," – зазначають у ДТЕК.

Метою кіберзлочинців називають дестабілізація технологічних процесів генеруючих і розподільчих компаній та підрив енергетичної безпеки України. "А також розповсюдити через органи державної пропаганди завідома неправдиву інформацію щодо роботи компаній, і як наслідок – залишити без електропостачання українських споживачів", – додали у ДТЕК.

Зазначається, що компанія працює з органами державної влади та міжнародними партнерами і досліджує дії ворожих кіберзлочинців.

 

ЗСУ збили дороговартісний російський "Форпост" у перший день липня

П'ятниця, 01 липня 2022, 10:57

"ФОРПОСТ", ФОТО: ПОВІТРЯНІ СИЛИ

Збройні сили вранці 1 липня знищили російський безпілотний літальний апарат "Форпост".

ДжерелоКомандування повітряних сил

Дослівно: "Вранці 1 липня зенітним ракетним підрозділом повітряного командування "Південь" знищено російський безпілотний літальний апарат "Форпост", який намагався знайти чергову ціль для ураження на Миколаївщині.

Довідково: "Форпост" є чи не найдорожчим безпілотним летальним апаратом, що перебуває на озброєнні РФ. Його вартість оцінюється в $7 млн.


 

Україна збирає Армію дронів

П'ятниця, 01 липня 2022, 10:47

Фандрейзингова платформа United24 разом із Генеральним штабом ЗСУ та Міністерством цифрової інформації оголосили про початок проєкту "Армія дронів". Це програма,  до якої входять системна закупівля дронів, їхній ремонт та оперативна заміна, а також курс навчання пілотів.

Джерело: пресреліз United24, наданий "Українській правді", Мінцифри

Деталі: Перша задача проєкту — придбати 200 дронів-розвідників для Збройних сил України, а також зібрати тисячі найпростіших дронів.

Люди з усього світу зможуть пожертвувати кошти або віддати власний дрон на потреби ЗСУ через лендинг на сайті United24.

Надіслати свій дрон можна на склад партнерів проєкту — Help Ukraine Center у Польщі або в хаб в США. Звідти його доставлять в Україну. Українці також зможуть відправити посилку через будь-яке відділення "Нової пошти". Потрібно буде сказати кодові слова "доставка для ЗСУ на "Армію дронів" і оператор самостійно оформить відправлення.

Пріоритет проєкту — 200 професійних безпілотних авіаційних комплексів тактичного рівня для повітряної розвідки. Такі дрони можуть літати до 24 годин на відстань до 160 кілометрів та на висоті до 5 кілометрів. Вони оснащені декількома камерами з тепловізором, датчиками положення та програмним забезпеченням, а головне — їх складно помітити, а отже складно збити.

Пожертвувати просять квадрокоптери з такими параметрами:

  • батарея ємністю не менш ніж 5000 мАч;
  • дальність польоту від 1 км;
  • камера з роздільною здатністю не менш ніж 20 Мп;
  • тривалість заряджання  не менш ніж 30 хвилин;
  • параметри фото — не менш ніж 5280х3956, параметри відео не менш ніж 3840x2160;
  • бажано з джойстиком і пультом керування.
 

Мережа WOG скасувала обмеження на відпуск пального "в одні руки" із карткою лояльності

П'ятниця, 01 липня 2022, 10:32

 
GETTY IMAGES

Мережа автозаправних станцій WOG прибирає обмеження на відпуск пального – такі умови діятимуть для учасників програми лояльності.

Про це повідомила пресслужба WOG.

"З 1 липня знімаються усі ліміти на відпуск будь-якого виду пального на всіх АЗК мережі WOG. Нові умови відпуску діють для всіх учасників програми лояльності PRIDE", – повідомили у компанії.

Зазначається, що для власників картки PRIDE також дозволили купувати газ за готівку та банківські картки на тих АЗК, де відпуск пального відбувається виключно за безготівковий розрахунок.

Нагадуємо:

Раніше голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус заявляв, що завдяки нарощуванню поставок пального на українські автозаправні станції у липні для автомобілістів зникнуть обмеження обсягу купівлі пального за один візит.

Дотепер на WOG можна було придбати до 20 л пального на добу.

 

«Безпека дітей - понад усе»: тернопільські поліцейські відвідують школярів .

П'ятниця, 01 липня 2022, 10:23

Нагадати дітям правила безпечної поведінки, застерегти від необачних вчинків  у період літнього відпочинку - з цією метою ювенальні поліцейські та працівники патрульної поліції Тернопільщини проводять тематичні бесіди в дитячих таборах.

Один з таких заходів відбувся для вихованців спортивного табору в Тернополі.

Правоохоронці в ігровій формі розповіли дітлахам про необхідність дотримання пішоходами правил дорожнього руху, як поводити себе з підозрілими предметами.

Обговорювали  діти різні кризові ситуації запропоновані правоохоронцями, разом  намагалися знайти безпечні варіанти виходу з них.

Гості в погонах продемонстрували школярам зразки різних вибухових пристроїв, а своє вміння допомагати у розшуковій роботі демонстрували службові поліцейські собаки Вони заслужено отримали оплески від юних глядачів.

Такі профілактичні зустрічі зі школярами працівники поліції будуть проводити впродовж усього літнього відпочинку.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/yuvenalna-prevencziya/bezpeka-ditej-ponad-use-ternopilski-policzejski-vidviduyut-shkolyariv/

 

На Тернопільщині судитимуть вісьмох учасників злочинної організації у котрих вилучено грального обладнання на понад мільйон гривень.

П'ятниця, 01 липня 2022, 10:05

Згідно санкцій інкримінованих зловмисникам статей Кримінального кодексу України, їм загрожує від п’яти до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Слідчі Головного управління Національної поліції Тернопільщини скерували до суду кримінальне провадження, розпочате щодо вісьмох осіб, підозрюваних у створенні злочинної організації та участі в ній (стаття 255 Кримінального кодексу) та організації грального бізнесу (стаття 203-2 Кримінального кодексу).

У ході досудового розслідування було встановлено, що організував кримінальний бізнес раніше неодноразово судимий за корисливі злочини 38-річний житель АР Крим. Злочинна організація, створена ним, діяла на території Запоріжжя. Сам зловмисник перебував в одній з виправних колоній на Тернопільщині.

Упродовж 2020 – 2022 років учасники організації, а це жінки віком від 20 до 40 років, за допомогою комп’ютерного обладнання та ігрових автоматів без відповідної ліцензії організували та проводили азартні ігри у восьми гральних залах. Клієнти туди потрапляли переважно за попередніми рекомендаціями інших гравців й були внесені у відповідну базу закладів.

Під час обшуків, проведених правоохоронцями, вилучено комп’ютерну техніку, ігрові автомати а також доходи злочинної організвції від незаконної діяльності. Загалом на суму понад мільйон гривень.

Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні здійснювала обласна прокуратура.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Контролерами виявлено 173 порушення, здійснені пасажирами у громадському транспорті Тернополя

П'ятниця, 01 липня 2022, 10:02

Контролери КП «Тернопільелектротранс» спільно з інспекторами муніципальної інспекції продовжують здійснювати посилений контроль за оплатою пасажирами проїзду в громадському транспорті Тернополя, зокрема, в частині відповідальності за безквитковий проїзд.

Так, впродовж червня контролерами було здійснено 1646 щоденних перевірок у пасажирському громадському транспорті, близько 1000 з яких – в автобусах комунальної та приватної власності.

За цей період виявлено 173 порушення, здійснені пасажирами у міському громадському транспорті.

З громадянами, котрі намагалися сплатити за проїзд готівкою, було проведено роз’яснювальну роботу щодо оплати проїзду банківськими картками, неперсоніфікованими електронними проїзними квитками або «Соціальною картою тернополянина». В ході перевірки виявлено також пасажирів, котрі оплачували проїзд не власними персоніфікованими електронними квитками, такі картки вилучені. Загалом контролерами оштрафовано 39 пасажирів.

Звертаємо увагу, що контроль оплати проїзду пасажирами у громадському транспорті Тернополя здійснюватиметься й надалі.

Контрольною службою постійно змінюється конфігурація та місця проведення перевірок, що дозволяє охопити при перевірках усі маршрути громадського траснспорту.

 

Український борщ можуть визнати об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО

Четвер, 30 червня 2022, 13:59

Український борщ може бути визнаним ЮНЕСКО та увійти до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони.

Рішення можуть ухвалити 1 липня, повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

"У березні минулого року міністерство внесло на розгляд ЮНЕСКО номінаційне досьє щодо українського елементу "Культура приготування українського Борщу" до репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства", – розповідає Джапарова.

Питання мали розглянути у 2023 році, однак війна, за оцінками організації, створила загрозу цьому об’єкту культурної спадщини.

Фото: timolina/Depositphotos

Тому було ухвалене рішення розглянути українську номінацію на включення до іншого переліку: списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

 "Зауважу, що це безпрецедентна практика для ЮНЕСКО, коли номінація, яка включена до черги репрезентативного списку розглядатиметься у надтерміновому порядку та буде включена до іншого списку організації", – говорить заступниця міністра.

Розгляд українського досьє відбудеться 1 липня 2022 року у Парижі.

"Вважаю, що це стане дійсно історичною подією для України. Визнання унікальності та ідентичності українського елементу нематеріальної культурної спадщини, і, одночасно – визнання його універсальної цінності і значення для світової культури", – вважає Еміне Джапарова.

Нагадаємо, у 2021 році Google Росія і Федеральне агентство з туризму запустили проект "Розкуси Росію", де опублікували список 10 російських страв, серед яких і український борщ.

Міністерство культури та інформаційної політики внесло борщ до списку нематеріальної культурної спадщини України.

Яна Осадчажурналіст

 

Укрпошта з липня підвищує тарифи на посилки по Україні

Четвер, 30 червня 2022, 13:57

Укрпошта повідомила про нововведення з 1 липня - зокрема, поштовий оператор буде приймати та доставляти крупногабаритні посилки. Також компанія підвищує вартість стандартної доставки в межах України в середньому на 14% та в межах області – на 13%.

Про це повідомляє пресслужба Укрпошти.

"У більшості областей Укрпошта повернулася до довоєнного графіку роботи. Виключення складають тимчасово окуповані території Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей, де робота здійснюється в індивідуальному порядку з огляду на поточну ситуацію.

Також у деяких звільнених містах, де наразі населення повернулося лише частково, відділення Укрпошти працюють за скороченим графіком та перейдуть до довоєнного режиму як тільки збільшаться обсяги роботи в зв’язку з поверненням людей", - пояснили в компанії.

З 1 липня поштовий оператор буде приймати та доставляти крупногабаритні посилки: велосипеди, автомобільні бампери, пуфи та інше в усіх обласних центрах, а також в містах: Кременчук, Краматорськ, Кривий Ріг, у виділених відділеннях для таких відправлень.

Крупногабаритним вважається відправлення фактичною вагою до 30 кг, довжиною найбільшої сторони від 0,7 м до 2 м, та сумою всіх сторін (висота + довжина + ширина) - до 3,5 м.

Зі списком об’єктів поштового зв’язку, які приймають до відправлення крупногабаритні посилки, можна ознайомитися за посиланням.

Крім цього, впроваджено зміни і для відправлень вагою понад 30 кг. Максимальна маса такого відправлення збільшується до 600 кг.

Також повідомляється, що з 1 липня будуть діяти нові тарифи на послуги "Укрпошта Стандарт" (рішення про перегляд тарифів НКРЗІ затвердила ще в листопаді 2021 року).

"Попри те, що нові тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку мали вступити в дію з 1 грудня 2021 року, вони починають діяти тільки з 1 липня 2022 року.

При цьому, перегляд вартості відбувся для послуг "Укрпошта Стандарт" в межах України в середньому на 14% та в межах області – на 13%. При тому, що постанова НКРЗІ дозволяла граничне підвищення послуг до 37%", - пояснили в копанії.

Перегляд тарифів там пояснили передусім збільшенням логістичних витрат на доставку.

За новими тарифами з 1 липня будуть доставлятися відправлення "Укрпошта Експрес" - підвищення складе в середньому 14% для пересилання в межах області та 16% для пересилання в межах України. Якщо раніше посилка до 1 кг по Україні коштувала 39 грн, то з 1 липня буде коштувати 45 грн.

На 14% зросте вартість послуги "Документи".

Вартість міжнародних відправлень залишається незмінною.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

В Україні арештували корпоративні права турагентства TUI російського олігарха Мордашова

Четвер, 30 червня 2022, 13:44

Суд арештував корпоративні права туркомпанії, яка пов’язана з російським металургійним олігархом - прокуратура передала в АРМА арештовані активи.

Про це повідомляють пресслужби СБУ та столичної прокуратури.

У СБУ встановили, що кінцевим бенефіціаром цієї компанії є російський мільярдер, наближений до політичної верхівки РФ.

 

Як підкреслюють в СБУ, у бізнес-колах РФ мільярдера називають "железным мальчиком". Він володіє однією з найбільших російських сталеливарних і гірничодобувних компаній і має контрольні пакети акцій кількох підприємств.

У 2016 році бізнесмен отримав від президента РФ путіна відзнаку "За благодеяние".

За рішенням суду, на його туристичний бізнес в Україні накладено арешт.

Це стосується, зокрема:

  • корпоративних прав у вигляді 100% статутного капіталу компанії в розмірі понад 31, 5 млн грн
  • кошти у розмірі понад 3 млн грн і 106 тис доларів США, які знаходились на банківських рахунках.

Усі арештовані активи передано в управління АРМА.

 

Зазначається, що триває досудове розслідування щодо компанії за двома статтями ККУ:

  • ч. 2 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України)
  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).
 

За даними джерел УП у правоохронних органах, йдеться про російського олігарха Олексія Мордашова і туристичну компанію ТUІ, пов'язану з ним.

TUI - один із найбільших туроператорів на українському ринку.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

У київських ТРЦ заборонили роботу дитячих розважальних майданчиків

Четвер, 30 червня 2022, 10:33

У Києві заборонили роботу дитячих розважальних майданчиків в торговельних центрах.

Про це повідомила керівник пресслужби управління ДСНС України у Києві Світлана Водолага в ефірі телеканалу "Київ".

Обмеження запровадили після ракетного удару по ТРЦ "Амстор" у м. Кременчук Полтавської області.

"На сьогодні вже ухвалено рішення військовою адміністрацією міста Києва: вже є заборона на роботу дитячих розважальних майданчиків безпосередньо в торгових центрах", – заявила Водолага.

"Порада від рятувальників: не користуватися наскільки це можливо такими об'єктами, краще користуватися тими, у яких або поряд із якими є укриття", - додала вона.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Російський чиновник переконує, що західні бізнесмени приїжджали на форум до Петербурга "у перуках, масках та плащах"

Четвер, 30 червня 2022, 10:30

 
Сергій Красильников
РІА НОВОСТІ

Віце-президент Російського союзу промисловців та підприємців Сергій Красильников стверджує, що "багато керівників західних компаній" таємно були на економічному форумі в Санкт-Петербурзі.

Про це він заявив в інтерв'ю ресурсу "РІА Новості".

"Відкрию секрет, багато керівників західних компаній, незважаючи на всі заборони, приїхали все-таки на Петербурзький міжнародний економічний форум, але поводилися там вкрай обережно, обачно", – сказав Красильников.

"Такої міри, що для того, щоб їх ніхто не помітив і не впізнав, вони вдавалися до маскування – перуки, маски, плащі", – запевняє він.

"Щоб дядечко Сем не погрозив їм через океан пальцем, західний бізнес воліє наразі діяти в Росії тихо, особливо не афішуючи своєї діяльності", – цитується Красильников.

Зазначимо, що у тому ж інтерв'ю Красильников назвав повернення західних компаній "найгіршим сценарієм" для Росії.

CЕРГІЙ МЕЛЬНИК

 

Львівські лікарі сформували штучний стравохід 6-річній дівчині

Четвер, 30 червня 2022, 10:16

У лікарні Святого Миколая у Львові медики створили штучний стравохід для маленької пацієнтки з Ковеля.

Про унікальну операцію повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Упродовж кількох років медики робили операції для підтримки стану. Але для того, щоб повернути дівчинці можливість повноцінного життя та харчування, необхідно було зробити реконструктивну операцію.

Медики замінили стравохід пацієнтки кишковим трансплантатом.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Вони зазначають, що такі операції для маленьких пацієнтів – рідкість. Проте лікарям вдалося зробити новий орган для 6-річної дитини.

"Штучний стравохід вони сформували з фрагмента товстого кишківника, розмістивши його за грудиною від шлунка до верхнього сегмента стравоходу. Уже на третій день після операції Оля почала самостійно ковтати слину, а через тиждень – пити воду", – йдеться у повідомленні.

 Дівчинка у дворічному віці ненароком випила мийний засіб. Хімічна рідина спричинила важкі опіки стравоходу. Функції ковтання та просування їжі були порушені.

Тому лікарі регулярно проводили операції та розширювали звужений та зарубцьований стравохід. Згодом і це перестало допомагати. Тоді пацієнтці встановили гастростому – трубочку в животі, по якій їжа вводилася одразу у шлунок.

Але дівчинка не могла ковтати навіть воду та слину, тому мусила постійно носити із собою хустинку.

У вересні вона має піти в школу. Тому мама звернулась до медиків, щоб вони вилікували її доньку.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Фінляндію та Швецію офіційно запросили до членства у НАТО

Четвер, 30 червня 2022, 10:07

ЄНС СТОЛТЕНБЕРГ У МАДРИДІ 29 ЧЕРВНЯ, ФОТО E. PARRA. POOL VIA GETTY IMAGES

Північноатлантична рада у середу офіційно розпочала процес вступу Фінляндії та Швеції.

Про це заявив на пресконференції у Мадриді генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Сьогодні ми запросили Фінляндію та Швецію до нашого альянсу", - повідомив генсек, нагадавши, що це запрошення погоджене з партнерами і стало результатом домовленості між Туреччиною та цими двома державами-партнерами.

"Я вдячний Туреччині, Швеції та Фінляндії за згоду на переговори. Ця домовленість добра для Туреччини, вона добра для Швеції та Фінляндії, і вона ж доброю для НАТО", - заявив генсек.

Як відомо, вступ Фінляндії та Швеції до НАТО був загальмований через низку вимог з боку Швеції, які вдалося владнати напередодні. Детально про це читайте у статті "НАТО йде на кордон до Росії"

Також, як повідомлялося, у середу Альянс офіційно визнав Росію своєю стратегічною загрозою.

 

Зеленський підписав закон про скасування пільг на імпорт товарів і авто

Четвер, 30 червня 2022, 10:04

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №7418, який передбачає повернення мита та ПДВ на імпортні товари та розмитнення автомобілів (з 1 липня).

Про це повідомили у Telegram голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев та його перший заступник Ярослав Железняк.

За словами Железняка, закон з 1 липня набуває чинності в повному обсязі.

Документом пропонується відновити оподаткування, яке було скасовано:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито;
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами.

Водночас пропонується звільнити від сплати збору до Пенсійного фонду легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

Нагадаємо:

21 червня Верховна Рада ухвалила урядовий законопроєкт №7418, який передбачає повернення мита та ПДВ на імпортні товари та розмитнення автомобілів (з 1 липня)

Читайте також: Нульове розмитнення авто прикриють. Коли це може статися та чому влада передумала

Довоєнні податки та мита повертаються. Які пільги хоче порізати уряд і чому?

Економічна правда

 

На Тернопільщині двоє водіїв не впоралися з керуванням і потрапили у ДТП

Четвер, 30 червня 2022, 09:50

29 червня близько 15:00 у кювет злетіла вантажівка. Аварія трапилася на автодорозі Тернопіль-Бучач-Івано-Франківськ, за межами села Криниця Чортківського району.

За попередньою інформацією, водій автомобіля DAF не впорався з керуванням і з'їхав із дороги в кювет. Його з переломами ребер та забоями госпіталізували до лікарні.

Через погіршення стану здоров'я в дорожньо-транспортну пригоду потрапив і житель Бережан. Під час керування автівкою він втратив свідомість і, протаранивши металеву огорожу, збив електричний стовп. Чоловікові надавали меддопомогу. По обох автопригодах триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/na-ternopilshhini-dvoje-vodijiv-ne-vporalisya-z-keruvannyam-i-potrapili-u-dtp/

 

Злочинне угруповання, яке продавало жінок в сексуальне рабство, викрили працівники міграційної поліції Тернопільщини

Четвер, 30 червня 2022, 09:47

600 злотих за годину пропонували жінкам, які погоджувалися надавати послуги в секс-індустрії. Незаконний бізнес організували четверо українців, двоє з яких тимчасово мешкають в республіці Польща, а ще двоє на території Івано-Франківської області. Останні серед друзів, знайомих та просто на вечірках розповідали про пошук дівчат на високооплачувану роботу.

За словами керівника міграційної поліції Тернопільщини Олександра Буняка, підозрювані у час війни, підшуковували жінок за конкретними параметрами - вік до 30 - ти років, приємної зовнішності та з гарною фігурою. Спочатку дівчатам розповідали, що вони працюватимуть у сфері надання ескорт-послуг. Проте насправді робота полягала в іншому.

Зголосилися працювати "ескортницями" на території Польщі жительки Франківщини, Хмельницького, Одеси та Запорізької області.

Виготовлення документів взяли на себе самі вербувальники. Вони займалися транспортом та забезпечували виїзд в сусідню область.

27 червня в ході проведення спецоперації, до якої долучалися працівники міграційної поліції та слідчого управління Тернопільщини, а також співробітники управління оперативно розшукової діяльності Західного регіонального управління Держприкордонслужби України в пункті пропуску "Краківець" під час проходження паспортного контролю виявили двох українок, яких намагалися вивезти до Польщі для робити в секс-індустрії.

Потерпілих повернули додому. Викрили оперативники і самих вербувальників. У них провели обшуки, які здійснювалися під процесуальним керівництвом обласної прокуратури. Чоловікові та жінці, уродженцям Франківщини, оголосили підозру відповідно до ч. 2 ст. 149 ККУ. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

Двом іншим вербувальникам, які наразі перебувають в Польщі, заочно оголосили підозру згідно з тією ж статтею Кримінального кодексу. Прокуратура готує матеріали щодо проведення подальших заходів в рамках міжнародної правової допомоги. Триває слідство.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/zlochinne-ugrupovannya-yake-prodavalo-zhinok-v-seksualne-rabstvo-vikrili-praczivniki-migraczijnoji-policziji-ternopilshhini/

 

На Тернопільщині продовжують працювати спільні патрульні групи

Четвер, 30 червня 2022, 09:43

Щодня на відпрацювання по області виходить 29 спільних патрульних груп. До їх складу входять поліцейські, представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, військової служби правопорядку.

Майже за два тижні роботи патрульні групи перевірили документи у 5700 осіб. За результатами відпрацювання виявлено 1025 внутрішньо-переміщених осіб, котрі не стали на військовий облік та 642 особи, котрі перебувають на території нашої області без реєстрації. Також за цей період вручено повістки 2558 особам, котрі підлягають мобілізації. Особливу увагу патрулі приділятимуть незаконній роботі розважальних закладів та нічних клубів у період комендантської години, виявленні хуліганів, які порушують комендантську годину, та осіб, які вчиняють домашнє насилля.

Правоохоронці звертаються до громадян з розумінням поставитися до перевірок та нагадують про дотримання комендантської години та правил поведінки під час неї: завжди носіть з собою документи, які засвідчують особу, без нагальної потреби не виходить з дому.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернопільському закладі дошкільної освіти ясла-садок №3 відбулася благодійна ярмарка «Вони тримають для нас небо»

Четвер, 30 червня 2022, 09:40

Цими днями у Тернопільському закладі дошкільної освіти ясла-садок №3 відбулася благодійна ярмарка «Вони тримають для нас небо».

Відвідувачі ярмарки мали змогу придбати різноманітні смаколики та напої, а виручені кошти будуть спрямовані для потреб наших військових.

Під час заходу відбувся також благодійний аукціон, на якому були представлені речі, виготовлені спільно з вихованцями даного закладу дошкільної освіти, прапор з підписами наших захисників й військові шеврони.

Усі діти та гості свята мали змогу написати побажання та слова підтримки нашим захисникам на синьо-жовтому стязі, який незабаром відправиться на передову.

Та окрасою дійства став флешмоб діток з працівниками. А до розважальної частини свята долучилися й запрошені випускники дитсадка, хореографічні колективи, музичні дуети.

Щиро дякуємо адміністрації закладу дошкільної освіти, педагогам, діткам та батькам за організацію і проведення благодійного аукціону та яскраве і веселе ярмаркування.

Спільними зусиллями ми довели, що наш народ незламний.

З кожним днем ми стаємо ще могутніші.

Бо ми єдині й боримо своє! Все буде Україна!

 

У Тернополі працівники підрядної організації продовжують ремонтувати дороги, де спостерігається найбільше аварійних ям та вибоїн

Четвер, 30 червня 2022, 09:37

Ремонт асфальтобетонного покриття на магістральних дорогах Тернополя та на тих вулицях, де спостерігається найбільше вибоїн, триває.

Впродовж тижня працівники підрядної організації локально замінили верхній шар дорожнього покриття за адресами: вул. Студинського, провулок Шкільний, вул. Козацька, вул. Білецька, вул. Наливайка.

Сьогодні, 30 червня, заплановано провести підготовчі роботи – нарізання ремонтних карт, та вкладання нового шару асфальтобетону на вулицях Гагаріна і Студинського та на провулку Садовому.

Продовжуються й ремонтні роботи на перетині вулиць Татарська-Глибока. Наразі там проводиться ремонт колодязів каналізаційної мережі, дощеприймальних та оглядових колодязів, а також влаштування бордюрів.

Відновлюються й підходи автомобільного моста через р. Серет на вул. Митрополита А. Шептицького та ремонтуються ділянки безнапірної та напірної каналізації в районі КНС №7 з метою недопущення виникнення аварійної ситуації.

 

З Тернополя для підрозділів Збройних сил України передано ще 200 комплектів військової форми

Четвер, 30 червня 2022, 09:36

Більше чотирьох місяців в Україні триває повномасштабна війна. За цей час у Тернополі налагоджено доставку гуманітарної допомоги на передову і пошиття військової форми для наших захисників.

Так, цими днями у Тернопільський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки для потреб військовослужбовців ЗСУ передано ще 200 комплектів військової форми.

«Тернопіль і Тернопільщина й надалі залишається надійним тилом для української армії. Це вже не перша передача військової форми для наших захисників, яка максимально відповідає стандартам ЗСУ та запитам військових. Її пошиття забезпечено завдяки спільному фінансуванню з місцевого і обласного бюджетів, - розповів міський голова Сергій Надал. – Загалом 1200 комплектів форми заплановано пошити і передати для наших військовослужбовців».

Нагадаємо, у Тернополі також налагодження виробництво з пошиття розвантажувальних систем на базі одного із комунальних підприємств міста.

Наша єдність і праця щодня наближає Українську Перемогу!

 

Тернополянам та гостям міста нагадують про дотримання правил поведінки під час купання на водоймах

Четвер, 30 червня 2022, 09:28

Влітку більшість українців, зокрема, й мешканці Тернопільської міської територіальної громади, намагаються провести свій відпочинок поблизу води: на річках, озерах, ставках та інших водоймах.

Купання і плавання – цікавий, корисний та активний відпочинок. Вода приносить багато задоволення людям дисциплінованим та обачним. Але вона може завдати багато неприємностей тим, хто не дотримується правил безпечної поведінки на воді.

Знання та виконання цих правил є запорукою безпеки життя.

Звертаємо увагу на  основні правила поведінки на воді:

Дозволено:

- купатися тільки у спеціально відведених, обладнаних місцях;

- купатися у спокійну безвітряну погоду;

Забороняється:

- купатися в необладнаних, незнайомих місцях;

- запливати за попереджувальні знаки, буї;

- пірнати з дамб, причалів, човнів;

- вживати спиртні напої;

- підпливати близько до плавзасобів, які йдуть неподалік від місць купання;

- грубі ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук, ніг;

- пірнати під людей, хапати їх за ноги;

- подавати помилкові сигнали  небезпеки;

- заходити глибше, ніж по пояс, дітям, які не вміють плавати;

- купання дітей без супроводу дорослих;

- забруднювати і засмічувати водні об’єкти;

- розпивати спиртні напої, купатися в стані алкогольного сп’яніння.

Просимо мешканців Тернопільської міської територіальної громади, в разі нещасного випадку телефонувати у рятувальні служби за номерами: 101 та 103.

 

У МОН оприлюднили список країн, де можна скласти спрощене ЗНО

Середа, 29 червня 2022, 11:31

Скласти національний мультипредметний тест можна буде в 57 містах 31 країни.

Пройти тестування в окремих країнах можна під час основної та додаткової сесії, повідомили в Міністерстві освіти і науки.

Ознайомитись із повним списком країн можна за посиланням.

На 28 червня для проходження мультитесту зареєстрували 159 тис. учасників, які вже підтвердили свою участь в основній сесії.

Читайте також: Що робити, якщо абітурієнт не встиг підтвердити свою участь у спрощеному ЗНО? Відповідь УЦОЯО

Фото: Syda_Productions/Depositphotos

З них понад 141,5 тис. абітурієнтів складатимуть тестування в Україні, а понад 17 тис. – за кордоном.

Нагадаємо, раніше у МОН розповіли, що випускники шкіл, які проживають на тимчасово окупованих територіях, матимуть можливість вступити до українських вишів без мультипредметного тесту.

На окупованих територіях скласти тест буде неможливо.

Також з 25 червня потенційні учасники додаткової сесії національного мультипредметного тесту можуть дізнатися дані для входу на інформаційну сторінку учасника.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

Чи мобілізують в Україні жінок на війну? Відповідь ЦПД

Середа, 29 червня 2022, 11:19

З початком повномасштабної війни в Україні почало ширитись багато фейків стосовно мобілізації населення.

Зокрема, один із них – про примусову мобілізацію жінок, яких начебто згодом відправляють на передову.

У Центрі протидії дезінформації розповідають, що жінки в лавах Збройних сил служать лише в добровільному порядку та за контрактом.

Одним із головних приводів для поширення фейку є взяття жінок на військовий облік, яке має початися з 1 жовтня 2022 року.

Фото: Bumble-Dee/Depositphotos

"Це означає, що жінка стає військовозобов'язаною та перебуває у запасі Збройних сил, Національної гвардії чи інших військових формувань.

Але це лише жінки тих професій, які визначені в наказі Міноборони України №313 від 11.10.2021р.", – йдеться в повідомленні.

У ЦПД наголошують, що взяття на облік не є мобілізацією, оскільки у воєнний час жінки можуть бути прийняті на службу лише на контракт або в добровільному порядку.

Також не підлягають призову на військову службу через мобілізацію жінки з дітьми до 18 років.

Утім в Міноборони раніше заявили, що жінки, які перебувають на обліку за військово-обліковими спеціальностями, все ж можуть бути мобілізовані у разі гострої нестачі спеціалістів.

"Наразі такої необхідності немає, але в окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними для Збройних Сил України та інших складових сил оборони військовими спеціальностями", – пояснює заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Нагадаємо, раніше УП.Життя писала про те, кого можуть мобілізувати та в яких випадках відправлятимуть на передову.

Михайло Загородній

 

Десантники вогнем артилерії знищили батарею САУ "Акація" загарбників

Середа, 29 червня 2022, 11:18

СКРІНШОТ

Артилеристи 81 бригади Десантно-штурмових та Сухопутних військ ЗСУ знищили батарею 2С3 "Акація" російських окупантів.

Джерело: командування ДШВ ВС України у Facebook

Деталі: Захисники вдарили по окупантах з американських 155-мм гаубиць M777, знищивши ворожу батарею самохідних гаубиць 2С3 "Акація". Де саме відбулося бойове зіткнення, не повідомляється.

 

Працівники поліції розшукали афериста, який ошукав місцевого мешканця

Середа, 29 червня 2022, 10:37

Чергова жертва в шахрайській схемі «дай подзвонити» втратила засіб зв’язку. Поліцейські  вийшли на слід підозрюваного. Тепер йому доведеться відповідати за скоєне.

На лінію 102 надійшло повідомлення від жителя обласного центру. Заявник зазначив, що на одній із вулиць міста до нього підійшов невідомий. Він попросив зателефонувати, адже його мобільний розрядився. Чоловік погодився й передав телефон зловмиснику. Не встиг потерпілий озирнутися, як незнайомець зник із привласненим майном.

У ході оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили, що до шахрайства причетний місцевий мешканець, 2003 року народження. В минулому він вже притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння майнових злочинів.

Правоохоронці перевіряють причетність краянина до скоєння аналогічних злочинів на території обласного центру.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/praczivniki-policziji-rozshukali-aferista-yakij-oshukav-misczevogo-meshkanczya/

 

Мешканець району понесе відповідальність за незаконний продаж забороненого предмета.

Середа, 29 червня 2022, 10:29

До тернопільських поліцейських надiйшло повідомлення від мешканця району. Заявник розповів, що на місцевому ринку невідомий чоловік запропонував йому купити заборонену зброю.

На місце пригоди прибула слідчо-оперативна група. Вони з'ясували, що 28-річний мешканець району без передбаченого законом дозволу намагався збути предмет, ззовні схожий на тактичний мисливський ніж.

Як пояснив сам правопорушник, холодну зброю він знайшов у лісі. Предмет правоохоронці  вилучили та направили  на експертизу.

За протиправний вчинок чоловік відповідатиме перед  Законом згідно ч.2 статті  263 КК України. Таке правопорушення карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Тривають слідчі дії.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/zbroya-ta-vibuxivka/meshkanecz-rajonu-ponese-vidpovidalnist-za-nezakonnij-prodazh-zaboronenogo-predmeta/

 

Працівники підрозділів служби «102» пройшли тренінг для оперативного реагування на звернення дітей у воєнний період .

Середа, 29 червня 2022, 10:22

Працівники підрозділів служби «102» пройшли тренінг для оперативного реагування на звернення дітей у воєнний період.

Навчальний курс на тему» Ефективне реагування під час війни на звернення дітей з особливою увагою до постраждалих від домашнього насильства» пройшли співробітники лінії 102 та чергових служб ГУНП в Тернопільській області. Захід відбувся за сприяння  місії ОБСЄ.

Два дні працівники поліції разом із менеджерами місії ОБСЄ, представниками ГО «Ла Страда Україна» та психологами навчалися особливостей телефонного спілкування з дітьми різних вікових категорій, які постраждали від різного роду насильства.

Присутні обговорили  причини та прояви булінгу і насильства , вивчали алгоритми реагування  на такі виклики у воєнний період. Під час практичних занять учасники тренінгу відпрацювали навички ідентифікації постраждалих дітей, як отримати від них детальну інформацію про подію, розглянули складнощі опрацювання таких повідомлень на окупованих територіях.

Окремо лектори звернули увагу і на професійне вигорання працівників чергових служб у режимі підвищених навантажень. Відтак, працівники диспетчерської та чергових служб спілкувалися із психологами задля підтримання емоційної рівноваги і профілактики проблемних ситуацій у професійній діяльності.

Керівник Нацполіції краю Олександр Богомол подякував залученим експертам за опанування нових навичок в роботі операторів. Він зазначив, що кожна порада, кожне практичне заняття удосконалює роботу служби «102».

Усі учасники курсів отримали відповідні сертифікати, що підтверджують підвищення їх кваліфікації.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/praczivniki-pidrozdiliv-sluzhbi-102-projshli-trening-dlya-operativnogo-reaguvannya-na-zvernennya-ditej-u-vojennij-period/

 

Увага! Зникла Веприк Наталія Мартинівна .

Середа, 29 червня 2022, 10:17

Працівники Чортківського районного відділу поліції розшукують мешканку села Новосілка Веприк Наталію Мартинівну 1984 року народження.

23 червня жінка вийшла з дому та не повернулася.

Прикмети: зріст 160 см., повної статури, волосся темнее.

Була одягнена в білу кепку, чорну куртку, червоно-чорну спідницю та темні туфлі.

Зникла хворіє психічними розладами.

Якщо ви володієте будь-якою інформацією, телефонуйте за номером в Чорткові (03554) 2-12-45 або на лінію «102».

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області



 

Хакери "привітали" Україну з Днем Конституції на зламаному сайті ради при Путіні

Вівторок, 28 червня 2022, 14:08

Невідомі хакери зламали сайт ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини і опублікували на ньому привітання з Днем Конституції України.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Наразі сайт не відкривається, а в самій раді заявили, що "в останні дні зазнавали масованих DDoS-атак і сьогодні сайт було зламано".

Нагадаємо, що українська IT-армія за 4 місяці війни (з 26 лютого по 26 червня) атакувала понад 4200 російських онлайн-ресурсів. Серед них – сайти держустанов, регіональні суди, заклади вищої освіти, банки.

Через ці DDoS-атаки було зупинено роботу сайтів державних установ рф, росіяни не могли отримати держпослуги, провести фінансові операції в онлайн-банкінгу, абітурієнти не могли подати заявку онлайн до ЗВО, а судові процеси в регіонах призупинилися.

 

У Тернополі з нагоди відзначення 26-ї річниці Конституції України відбулися урочисті заходи

Вівторок, 28 червня 2022, 13:43

28 червня на Театральному майдані Тернополя відбулися урочистості та покладаня квітів до меморіалу Незалежності з нагоди відзначення 26-ї річниці з дня ухвалення Основного Закону - Конституції України.  На жаль, цьогоріч державне свято наша країна відзначає в умовах воєнного стану.

Під час урочистого заходу міський голова Сергій Надал вручив подяки, нагородні знаки і цінні подарунки тернопільським військовослужбовцям та подякував їм за вірність військовій присязі, мужність і сміливість у боротьбі з окупантами. Також до

Ще більше 20-ти нагород з нагоди свята відправлено на східні рубежі нашої країни, де захисники боронять Україну від московської орди.

«Конституція - це життєве кредо України, це базис, на якому сформована Українська держава. Це «мирська Біблія», яка гарантує кожному з нас, що Україна є незалежною та суверенною, демократичною та правовою державою.. Український народ є носієм суверенітету та єдиним джерелом влади, а  українська мова - єдиною державною. Саме Конституція нам говорить, що  українська земля – це наше основне національне багатство,  а кожен українець має невід’ємне право на життя, - відзначає Сергій Надал. - Сьогодні все це у нас намагається відібрати наш тисячолітній московський ворог - забрати нашу свободу та незалежність, заборонити українську мову, захопити нашу землю та знищити українців як народ. Саме тому нашим священним обов’язком є зберегти українську державність та українську Конституцію. Україна обов’язково  переможе. Наша Конституція буде діяти по всій Україні - від Ужгорода до Луганська, від Славутича до Севастополя».

Нагадаємо, впродовж дня у Тернополі та населених пунктах громади проводитимуться інформаційно-просвітницькі заходи, виставки, презентації, а також працюватимуть творчі майстерні. Детальний перелік заходів за посиланням.

Також просимо усіх громадян не нехтувати сигналами «Повітряна тривога» та перебувати у безпечному місці до оголошення її відміни.

 

Притула розповів, на що витратить кошти, які зібрали на Байрактари

Вівторок, 28 червня 2022, 11:06

ФОТО WIKIPEDIA.ORG

Заощаджені кошти, які Фонд Притули зібрав на три турецькі "Bayrаktar TB2", підуть на забезпечення перемоги України.

Джерело: засновник Фонду Сергій Притула у Twitter у відповідь на повідомлення компанії Baykar про те, що вона передасть безпілотники безкоштовно

Пряма мова Притули: "Заощаджені кошти підуть на забезпечення нашої перемоги у тісній співпраці зі Збройними Силами України!".

Деталі: Він подякував компанії Baykar, за те, що вона цінує "здатність українців об’єднуватися" і додав, що всі "вражені вашим рішенням".

Що було раніше: Турецька компанія Baykar заявила, що передасть Україні три БПЛА "Bayraktar TB2", на які українці за кілька днів змогли зібрати 600 мільйонів гривень, безкоштовно.

Передісторія:

  • Телеведучий і волонтер Сергій Притула та блогер Ігор Лаченков 22 червня відкрили збір коштів на безпілотники для ЗСУ. Метою було зібрати 500 млн гривень на 3 "Байрактари".
  • Українці впоралися за 3 доби, зібравши разом 600 мільйонів гривень.

 

У Львові знесуть кафе, яке відвідала Анджеліна Джолі – Садовий

Вівторок, 28 червня 2022, 10:30

У Львові знесуть кафе, яке прославилося після візиту американської голлівудської акторки та посла доброї волі ООН Анджеліни Джолі.

Про це заявив мер міста Андрій Садовий під час шоу "Культурна оборона".

Як пояснив міський голова Львова, заклад харчування – це МАФ, який встановили із порушеннями закону. Кафе демонтують навіть попри те, що туди завітала Джолі.

Ведучі шоу жартома запитали Садового, чи кликав він на каву голлівудську зірку, на що мер відповів:

"Розумієте, в чому проблема? Цей МАФ незаконний. Його ми будемо демонтувати".

Анджеліна Джолі у львівській кав'ярні

При цьому мер Львова не відповів, чому кав'ярню ще не знесли і коли саме це станеться.

Нагадаємо, про візит Анджеліни Джолі до Львова стало відомо 30 квітня, коли українці почали активно поширювати у соцмережі фото та відео з акторкою, яку вони раптово зустріли в одній із місцевих кав'ярень.

Несподіваний візит Джолі до Львова став приводом для створення мемів, коли хлопець на ім'я Юлік не помітив зірку у тому ж кафе і проґавив можливість взяти автограф.

Голлівудська зірка приїжджала до України з гуманітарною місією, а також відвідала поранених дітей, переселенців та волонтерів.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Окупанти забрали мера Херсона – радниця Колихаєва

Вівторок, 28 червня 2022, 10:06

ІГОР КОЛИХАЄВ, ФОТО З ЙОГО FACEBOOK

Російські окупанти викрали міського голову Херсона Ігоря Колихаєва.

Джерело: радниця голови Херсона Галина Ляшевська

Пряма мова: "Вони забрали Колихаєва Ігоря".

Деталі: Інших подробиць наразі немає.

Відомо, що Ігор Колихаєв залишався у Херсоні попри окупацію. Він казав, що виконує свій обов'язок перед виборцями.

Цьому передувало: Росіяни викрадають проукраїнських активістів та діячів на окупованих територіях.

27 червня обласна адміністрація повідомляла, що на Херсонщині побільшало викрадень мирних жителів, зокрема, чоловіків.

Минулого тижня російські військові відпустили з полону проректора Херсонського державного університету Максима Вінника.

 

Укрпошта відкрила продажі марки "Українська мрія"

Вівторок, 28 червня 2022, 09:56

Укрпошта розпочала продаж нової марки "Українська мрія".

Придбати її можна у відділеннях та онлайн, повідомили на підприємстві.

Марки "Українська мрія" вийшли накладом у 3 млн примірників. Кожен покупець зможе придбати до 2 листів марок та до 5 конвертів і 5 листівок.

Офіційний мерч з ілюстрацією літака можна купувати в необмеженій кількості.

Укрпошта розпочала продаж нової марки "Українська мрія". Фото: Ігор Смілянський

"Сьогодні особливий день. Адже разом з Днем Конституції ми святкуємо вихід "Української мрії" – поштової марки, яка символізує нашу незламність", – кажуть в Укрпошті.

Черги за марками. Фото: Ігор Смілянський

Окрім відділень Укрпошти, купити "Українську мрію" та мерч можна:

  • Онлайн-магазин Укрпошти;
  • Amazon;
  • Ebay;
  • ROZETKA;
  • ROZETKA (мерч);
  • Kasta;
  • Prom.

Нагадаємо, на новій марці від Укрпошти зображений найбільший у світі літак АН-225 "Мрія", який знищили російські окупантинаприкінці лютого.

Раніше компанія випустила відому марку "Русскій воєнний корабль, іді нах*й", яку миттєво розкупили. Пізніше, коли крейсер "Москва" потопили, вийшла марка "Русскій воєнний корабль...ВСЬО!"

Яна Осадчажурналіст

 

Чергова жертва аферистів втратила всі заощадження .

Вівторок, 28 червня 2022, 09:52

Майже 20 000 гривень стали об’єктом злочину невідомих. 31-річна заявниця намагалася оформити грошову допомогу для внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану, а потрапила в шахрайську пастку.

Зловмисники надіслали потерпілій SMS-повідомлення з інформацією про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям. В повідомленні шахраї вказали посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. В таких випадках аферисти використовують фішинг. Громадянка вказала конфіденційні дані , які автоматично отримали шахраї й зняли всі заощадження в розмірі 18 920 гривень.

За даним фактом слідчі Тернопільського районного управління поліції розпочали кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) ККУ.

Кіберполіцейські вкотре закликають громадян бути пильними та радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту - один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не потрібно вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

У жителя Підволочиська поліцейські вилучили коноплю.

Вівторок, 28 червня 2022, 09:51

За фактом зберігання наркотичних речовин дізнавачі відділення поліції №5 м.Підволочиьк розпочали кримінальне провадження.

Під час відпрацювання території обслуговування до поліцейських надійшла інформація, що один із місцевих жителів зберігає вдома заборонені речовини. Під час санкціонованого обшуку в помешканні 34-річного жителя Підволочиська правоохоронці виявили подрібнену речовину рослинного походження зовні схожу на коноплю. Вага вилученого – близько 35 грамів.

Речовину направили на експертизу в науково-дослідний експертно-криміналістичний центр.

Жителю Підволочиська інкримінують частину 1 статті 309 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до обмеження волі строком до п’яти років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На Тернопільщині нетверезий водій, втікаючи від поліцейських, «заробив» три адмінки та кримінальне провадження

Вівторок, 28 червня 2022, 09:48

До того ж, чоловік, у якого в крові було зафіксовано 2,5 проміле алкоголю, розбив свій транспортний засіб, в’їхавши у дерево, та пошкодив службове авто поліцейських.

Співробітники сектору реагування патрульної поліції відділення поліції №1 міста Борщова повідомили на лінію 102 про спробу  надання їм неправомірної вигоди жителем села Озеряни, 1990 року народження. Молодик пропонував 500 американських доларів за непритягнення його до адмінвідповідальності.

Як з’ясувалося, патрульні намагалися зупинити водія автомобіля за порушення правил дорожнього руху. Останній проігнорував вимогу зупинки та натиснув на газ. Під час переслідування втікач допустив зіткнення з деревом, відтак автомобіль, втративши керування, покотився на службовий транспортний засіб поліцейських,  завдавши йому механічних пошкоджень.

Аби якось залагодити те, що накоїв, водій, котрий до того ж виявився нетверезим, став пропонувати поліцейським 500 американських доларів хабаря. Злочин задокументувала слідчо-оперативна група, що виїхала на місце події.

Щодо зловмисника складено протоколи про адміністративні правопорушення за ч.1 ст.130 (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння), ст.122-2 (невиконання водієм вимог про зупинку), ст.124 (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за  частиною 1 статті 369 (пропозиція неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У жителя області слідчі Тернополя виявили та вилучили арсенал заборонених предметів .

Вівторок, 28 червня 2022, 09:45

Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами інкримінують слідчі Тернопільського райуправління поліції жителю однієї з місцевих територіальних громад. Чоловік зберігав за місцем проживання арсенал зброї та набоїв.

Ще на початку червня працівники кримінальної поліції отримали інформацію про те, що житель Білецької громади порушує закон - має вогнепальну зброю та інші заборонені предмети без жодних документів.

Під час проведеного санкціонованого обшуку поліцейські виявили у чоловіка рушницю без маркування, ствол, затвори, різні патрони, два пакети та дві пластикових місткості із речовиною, схожою на порох. Знайшли у нього й гладкоствольну рушницю, яка, з його слів, належить синові. Проте документів на зброю чоловік не надав.

Увесь арсенал слідчі вилучили та передали на експертизу. Після її завершення вирішуватиметься питання про оголошення підозри та обиратиметься запобіжний захід. Триває слідство згідно з ч.1 ст. 263 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Черговий вантаж з 96-ти пакунків від рідних і близьких відправлено з центру «Допомога армії від Тернополя» нашим захисникам

Вівторок, 28 червня 2022, 09:42

27 червня з центру «Допомога армії від Тернополя» у трьох напрямках відправився другий вантаж з допомогою для наших військових, які захищають територіальну цілісність України.

«Цього разу наші волонтери-водії поїхали на Київщину, Чернігівщину та Сумщину. Відповідно, тернополяни, які проходять службу у цих областях, зможуть отримати передачі від рідних та близьких, - розповів міський голова Сергій Надал. – Загалом близько сотні посилок принесли жителі нашого міста у центр «Допомога армії від Тернополя» для відправки військовослужбовцям на фронт. Додатково волонтерський екіпаж довантажено медикаментами, на які ми отримали запит від військових частин, бронежилетами та іншим необхідним спорядженням».

Нагадаємо, на базі управління соціальної політики працює центр «Допомога армії від Тернополя». Жителі та гості нашої громади, які бажають передати посилку своїм рідним чи готують передачу для військових, можуть приносити їх на вул. Миколи Лисенка, 8-А.

Графік роботи центру:

  • понеділок-четвер – 08:00-17:15 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • п’ятниця-субота – 08:00-16:00 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • неділя – вихідний.

За додатковою інформацію просимо звертатися за телефоном «гарячої» лінії +38 (067) 009-15-40.

 

IKEA влаштує розпродаж товарів, які лишились на російських складах: лише онлайн

Понеділок, 27 червня 2022, 13:38

Меблевий гігант IKEA, який продає свої чотири заводи в Росії та скорочує штат працівників, почне розпродавати товари, що залишилися на російських складах.

Про це повідомляється на російському сайті мережі.

"Наразі можливість здійснити покупку безпосередньо в магазині надана виключно співробітникам ІКЕА. Товари ІКЕА стануть доступними для покупки на сайті IKEA.ru через кілька днів. Продажі в магазинах ІКЕА не здійснюватимуться", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

Меблевий гігант IKEA почав повідомляти орендодавців торгових центрів у РФ, де розміщувалися магазини та студії бренду, про бажання достроково розірвати договори оренди.

Меблевий гігант IKEA продає свої чотири заводи в Росії та скорочує штат працівників, компанія "не бачить можливості відновити продажі в осяжному майбутньому".

У березні ІКЕА оголосила про призупинення роботи в Росії та припинення операцій з РФ та Білоруссю через їхню війну проти України.

Торговельний гігант ІКЕА продовжив термін оплати праці майже 15 тисяч співробітників у РФ до серпня.

Економічна правда

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

 

У Білому домі розкрили плани щодо нових санкцій проти РФ

Понеділок, 27 червня 2022, 11:25

У Білому домі розповіли, як планують разом з партнерами у G7 далі розширювати санкції проти Росії за її вторгнення в Україну.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у заяві Білого дому.

У ній зазначають, що G7 анонсують нові санкції у своїй спільній заяві щодо підтримки України, щоб посилити економічний тиск на Росію.

"США у координації з G7 застосують численні зобов’язання, у тому числі санкції проти сотень осіб та компаній на додачу до понад 1000 тих, які вже під санкціями; вживатимуть заходів щодо обходу санкцій, застосувавши санкції проти компаній в кількох країнах - на додачу до понад 300, які вже у списку; застосують тарифи щодо сотень позицій російських товарів", - йдеться у заяві.

Зокрема, готуються нові санкції проти російського оборонпрому і постачання для його потреб.

США планують застосувати вищі тарифи до понад 570 груп російських товарів, що буде коштувати Росії близько 2,3 млрд доларів.

Мінфін США, як вже повідомлялося, заборонить імпорт нового російського золота.

Плануються перші санкції проти компаній, які допомагають Росії через посередників обходити санкції - заборонивши їм купувати відповідні товари, зокрема напівпровідники.

Крім того, схвалять персональні санкції проти ще низки осіб, причетних до порушень прав людини, воєнних злочинів, роботи окупаційних адміністрацій. а також тих, хто залучений до спроб Росії красти українське зерно та в інший спосіб отримувати вигоду від війни.

"Будуть застосовані візові обмеження щодо близько 500 посадовців за погрози чи порушення суверенітету й територіальної цілісності України, її політичної незалежності, або придушення інакомислення у Росії", - зазначається у заяві.

Нагадаємо, саміт Групи семи проходить у замку Ельбау у німецькій Баварії 26-28 червня.

Президент США Джо Байден наголосив на необхідності зберігати єдність партнерів у Групі семи та НАТО перед викликами, створеними війною РФ проти України, зауваживши, що президент РФ Владімір Путін сподівається на протилежне.

 

Зеленський сказав G7, що хоче, щоб війна закінчилася цього року

Понеділок, 27 червня 2022, 10:59

Президент Володимир Зеленський закликав світових лідерів, які зібралися на саміті G7, зробити все можливе, щоб припинити вторгнення Росії в Україну до кінця року.

Джерело: "Le Monde" з посиланням на Agence France Press (AFP) і його джерело, "Sky News" із посиланням на два джерела, "Reuters"

Деталі: Два дипломати ЄС сказали, що Зеленський у зверненні до лідерів країн "Великої сімки" 27 червня сказав, що хоче припинити війну до кінця цього року, до настання зими.

Лідери G7 зібралися в німецьких Альпах, Зеленський звертався до них за зачиненими дверима через відеозв’язок. За його словами, війна ризикує вирувати далі.

Зеленський закликав лідерів G7 докласти максимум зусиль, щоб закінчити війну до кінця року, в тому числі шляхом посилення санкцій проти Росії, повідомило джерело.

Також український лідер попросив "Велику сімку" про зброю.

За даними "Reuters", Зеленський попросив системи протиповітряної оборони, гарантії безпеки та допомогу з експортом зерна.

 

Росія зазнала дефолту за зовнішнім боргом – Bloomberg

Понеділок, 27 червня 2022, 10:57

ФОТО: GETTY IMAGES

У Росії вперше з 1918 року відбувся дефолт за суверенним боргом в іноземній валюті через введені санкції, які унеможливили платежі закордонним кредиторам.

ДжерелоBloomberg

Деталі: Протягом місяців РФ знаходила шляхи обходу санкцій, запроваджених після вторгнення Кремля в Україну. Але наприкінці дня в неділю закінчився пільговий період для виплати відсотків у розмірі 100 мільйонів доларів США до 27 травня, і це вважається дефолтом в разі пропуску платежу.

Як пише видання, це є ознакою того, що країна перетворюється на "економічного, фінансового та політичного ізгоя".

З початку березня валютні резерви центрального банку (РФ – ред.) залишаються замороженими, а найбільші банки – відірваними від світової фінансової системи.

Але враховуючи шкоду, якої санкції вже завдали економіці та ринкам, дефолт є швидше символічним.

Сама ж Росія відмовилася визнавати дефолт, заявивши, що у неї є кошти, щоб покрити будь-які рахунки, але немає можливості здійснити оплату.

Минулого тижня Росія оголосила, що перейде на обслуговування свого непогашеного суверенного боргу в розмірі 40 мільярдів доларів у рублях, критикуючи "форс-мажорну" ситуацію, яку, за її словами, штучно створив Захід.

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО

 

Поліція провела рейди нічними клубами Києва: вручили 219 повісток чоловікам

Понеділок, 27 червня 2022, 10:45

Правоохоронці разом із представниками військового комісаріату провели рейди нічними закладами Києва: вручали чоловікам призовного віку повістки.

Джерело: очільник столичної поліції Іван Вигівський, якого цитує пресслужба відомства

Деталі: Протягом вихідних правоохоронці завітали до 420 закладів Києва з метою перевірити дотримання громадянами обмежень воєнного стану та запобігти порушенням комендантської години.

Силовики виявили два заклади, які працювали в нічний час, а в них - 413 осіб, котрі порушили комендантську годину.

З числа цих громадян комісар перевіряв чоловіків призовного віку на наявність відповідних приписних посвідчень. У результаті 219 чоловікам було вручено повістки до військкомату.

Окрім того, правоохоронці виявили осіб, котрі мали при собі наркотичні речовини. За виявленими фактами було розпочато кримінальні провадження.


Пряма мова Вигівського: "Також поліцейські склали 73 адміністративні протоколи за статтями 178 - розпивання алкогольних напоїв у заборонених місцях, 173 - дрібне хуліганство, 185 - злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Ми й надалі будемо проводити такі відпрацювання, адже кожен мешканець столиці повинен розуміти усю серйозність ситуації та усвідомлювати небезпеку, яка нині ще є з боку країни-агресора.

Хочу наголосити, що під час комендантської години категорично заборонено пересуватися містом, окрім спецтранспорту та випадків крайньої необхідності"

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Оперативники Тернополя затримали власницю віртуального наркомагазину

Понеділок, 27 червня 2022, 10:42

Про партію наркотиків, яка прийде на одне з поштових відділень Тернополя, надійшла інформація до працівників управління карного розшуку.

У день отримання за поштовою передачею прийшла жінка, але забрати товар не встигла. Тернополянку, 1986 року народження, затримали оперативники управління по боротьбі з наркозлочинністю. В пакунку правоохоронці виявили 200 грамів канабісу.

У ході розслідування стало відомо, що жінка разом зі своїм чоловіком, який є уродженцем Албанії, ще на початку року відкрила інтернет-магазин з продажу наркотиків. Реалізовували товар вони методом закладок. В місяць сімейний бізнес приносив від 100 до 200 тисяч гривень.

За словами Михайла Димиди, начальника управління по боротьбі з наркозлочинністю в області, в магазині продавалися різноманітні види наркотиків - амфетамін, PVP, мефедрон, канабіс. Аби не ділитися прибутком, помічників не наймали, а все робили самі.

Жінка замовляла через інтернет товар, спілкувалася із потенційними покупцями. В обов'язки чоловіка входило фасування та розповсюдження методом закладок.

Під час обшуку оперативники виявили та вилучи майже сотню готових закладок, мобільні телефони, зіп-пакети, сім-картки, ізострічку, магніти, чорнові записи та рекламні написи вказаного інтернет-магазину майже на 100 тисяч гривень.

Чоловік, як дізнався, що його дружину викрили та затримали правоохоронці, намагався залишити країну, але перетнути українсько-румунський кордон йому не вдалося. Його на пункті пропуску зупинили працівники прикордонної служби та передали поліцейським.

Тернополянці суд оголосив підозру згідно із ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) ККУ та обрав запобіжний захід - цілодобовий домашній арешт. Питання щодо її чоловіка вирішується. Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська окружна прокуратура.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/operativniki-ternopolya-zatrimali-vlasniczyu-virtualnogo-narkomagazinu/

 

Тернопільські поліцейські допомогли колегам з Нікополя розшукати 15-річну дівчину, котра втекла від мами, аби вирватися з «рабства»

Понеділок, 27 червня 2022, 10:38

До співробітників ювенальної превенції тернопільської поліції звернулися колеги з Нікопольського районного управління з проханням допомогти розшукати 15-річну жительку селища Приміське. Дитина 22 червня пішла з дому ще рано-вранці і не повернулася.

-Про зникнення дочки телефоном повідомила її мати, - розповів заступник начальника сектору ювенальної превенції Нікопольського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області Євген Тарасов. – Ми одразу відпрацьовували декілька версій, розшукували дитину на території району, проте згодом стало відомо, що вона на залізничному вокзалі придбала квиток до Тернополя і разом з собакою подалася туди.

Тернопільські правоохоронці оперативно відреагували на орієнтування про розшук неповнолітньої  і вже наступного дня близько десятої години ранку очікували на прибуття потяга із Запоріжжя. Зі слів начальника відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Петра Тиховича, дитина дійсно перебувала у вагоні разом із собакою.

-Історія 15-річної дівчинки вразила навіть найдосвідченіших поліцейських. Дитина розповіла, що втекла не з дому, а з рабства, у яке перетворила її життя рідна мати. У 15 років вона прибирала, прала, готувала, опікувалася молодшою на чотири роки сестрою. В той час, як мати безпробудно пиячила і морила їх голодом, - розповідає Петро Тихович.

Поліцейські помістили дівчинку до тимчасового притулку, а її собаку, якого вона називала найкращим другом, - віддали під опіку кінологам, пообіцявши, що обов’язково повернуть.

Добу 15-річна нікопольчанка провела у Тернополі, поки за нею не приїхали ювенальні поліцейські з Дніпропетровщини.

-Дитина розумна, добра, комунікабельна, проте категорично не хотіла повертатися додому. Каже, там вона - за рабиню, - розповів Євген Тарасов. – Свою втечу вона планувала: аби мати гроші на квиток – ходила по сусідах підробляла, і то в час, коли матері або вдома не було, або вона нетвереза спала. Єдина можливість вільно вийти з подвір’я, аби не накликати на себе гнів, – прогулянки з собакою. Близько шостої години ранку 22 червня дитина пішла начебто вигуляти свого чотирилапого друга, і одразу кинулася шукати можливість поїхати з міста. Близько тринадцятої години дівчинка сіла в поїзд до Тернополя.

Мати зателефонувала до поліції і повідомила про зникнення дочки лише ввечері, проте, правоохоронці впевнені, не через те, що хвилювалася, а тому, що не було кому обід та вечерю приготувати.

Вже дорогою до Нікополя дитина найбільше раділа, що їй повернули собаку, а ще запевнила, що поліцейські, з якими вона спілкувалася, – найдобріші люди, яких вона зустрічала за своє життя. Тривожилася через єдине – аби її не повернули матері.

-Ми дізналися, що в дівчини є старша повнолітня сестра, сконтактували з нею і домовилися, що вона на деякий час забере її до себе, - каже Євген Тарасов. – Родиною уже займаємося не тільки ми, а й соціальні служби, адже там підростає ще одна неповнолітня дівчинка. Раніше інформації про умови проживання цих дітей та про ставлення матері  до них – до нас не надходило.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

"Мрія", "Мадонна" чи марка з кораблем: у Києві вибрали найкращу квіткову інсталяцію про війну

П'ятниця, 24 червня 2022, 14:13

У столиці визначили найкращу квітково-патріотичну композицію.

У конкурсі взяли участь близько 30 робіт, повідомляє Київська міська держадміністрація.

Серед них були "Привід Києва", "Літак Мрія" та композиція у вигляді знаменитої марки з кораблем.

"В результаті голосування з великим відривом, отримавши 42% голосів киян, перемогла композиція "Київська Мадонна з немовлям", – повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Фото з сайту Віталія Кличка

Він висловив подяку усім озеленювачам, які продовжують свою роботу у воєнний час. 

На урочистій події була присутня Тетяна Блізняк. Саме її сфотографував угорський журналіст Андраш Фьольдеш, коли жінка наприкінці лютого годувала немовля в метро. Світлина стала доволі популярною в мережі, а жінку почали називати "Київською Мадонною".

Так само  ілюстраторка Марина Соломенникова створила картину на основі цього фото.

Квіткова композиція "Київська Мадонна з немовлям" розташована на вулиці Вадима Гетьмана.

Площа інсталяції складає 149 кв. м і складається з 37 тисяч квітів.

Для панно використали елементи з фанери та 1,5 тонни білої мармурової крихти.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Сторінка 49 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер