images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Хакери "привітали" Україну з Днем Конституції на зламаному сайті ради при Путіні

Вівторок, 28 червня 2022, 14:08

Невідомі хакери зламали сайт ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини і опублікували на ньому привітання з Днем Конституції України.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Наразі сайт не відкривається, а в самій раді заявили, що "в останні дні зазнавали масованих DDoS-атак і сьогодні сайт було зламано".

Нагадаємо, що українська IT-армія за 4 місяці війни (з 26 лютого по 26 червня) атакувала понад 4200 російських онлайн-ресурсів. Серед них – сайти держустанов, регіональні суди, заклади вищої освіти, банки.

Через ці DDoS-атаки було зупинено роботу сайтів державних установ рф, росіяни не могли отримати держпослуги, провести фінансові операції в онлайн-банкінгу, абітурієнти не могли подати заявку онлайн до ЗВО, а судові процеси в регіонах призупинилися.

 

У Тернополі з нагоди відзначення 26-ї річниці Конституції України відбулися урочисті заходи

Вівторок, 28 червня 2022, 13:43

28 червня на Театральному майдані Тернополя відбулися урочистості та покладаня квітів до меморіалу Незалежності з нагоди відзначення 26-ї річниці з дня ухвалення Основного Закону - Конституції України.  На жаль, цьогоріч державне свято наша країна відзначає в умовах воєнного стану.

Під час урочистого заходу міський голова Сергій Надал вручив подяки, нагородні знаки і цінні подарунки тернопільським військовослужбовцям та подякував їм за вірність військовій присязі, мужність і сміливість у боротьбі з окупантами. Також до

Ще більше 20-ти нагород з нагоди свята відправлено на східні рубежі нашої країни, де захисники боронять Україну від московської орди.

«Конституція - це життєве кредо України, це базис, на якому сформована Українська держава. Це «мирська Біблія», яка гарантує кожному з нас, що Україна є незалежною та суверенною, демократичною та правовою державою.. Український народ є носієм суверенітету та єдиним джерелом влади, а  українська мова - єдиною державною. Саме Конституція нам говорить, що  українська земля – це наше основне національне багатство,  а кожен українець має невід’ємне право на життя, - відзначає Сергій Надал. - Сьогодні все це у нас намагається відібрати наш тисячолітній московський ворог - забрати нашу свободу та незалежність, заборонити українську мову, захопити нашу землю та знищити українців як народ. Саме тому нашим священним обов’язком є зберегти українську державність та українську Конституцію. Україна обов’язково  переможе. Наша Конституція буде діяти по всій Україні - від Ужгорода до Луганська, від Славутича до Севастополя».

Нагадаємо, впродовж дня у Тернополі та населених пунктах громади проводитимуться інформаційно-просвітницькі заходи, виставки, презентації, а також працюватимуть творчі майстерні. Детальний перелік заходів за посиланням.

Також просимо усіх громадян не нехтувати сигналами «Повітряна тривога» та перебувати у безпечному місці до оголошення її відміни.

 

Притула розповів, на що витратить кошти, які зібрали на Байрактари

Вівторок, 28 червня 2022, 11:06

ФОТО WIKIPEDIA.ORG

Заощаджені кошти, які Фонд Притули зібрав на три турецькі "Bayrаktar TB2", підуть на забезпечення перемоги України.

Джерело: засновник Фонду Сергій Притула у Twitter у відповідь на повідомлення компанії Baykar про те, що вона передасть безпілотники безкоштовно

Пряма мова Притули: "Заощаджені кошти підуть на забезпечення нашої перемоги у тісній співпраці зі Збройними Силами України!".

Деталі: Він подякував компанії Baykar, за те, що вона цінує "здатність українців об’єднуватися" і додав, що всі "вражені вашим рішенням".

Що було раніше: Турецька компанія Baykar заявила, що передасть Україні три БПЛА "Bayraktar TB2", на які українці за кілька днів змогли зібрати 600 мільйонів гривень, безкоштовно.

Передісторія:

  • Телеведучий і волонтер Сергій Притула та блогер Ігор Лаченков 22 червня відкрили збір коштів на безпілотники для ЗСУ. Метою було зібрати 500 млн гривень на 3 "Байрактари".
  • Українці впоралися за 3 доби, зібравши разом 600 мільйонів гривень.

 

У Львові знесуть кафе, яке відвідала Анджеліна Джолі – Садовий

Вівторок, 28 червня 2022, 10:30

У Львові знесуть кафе, яке прославилося після візиту американської голлівудської акторки та посла доброї волі ООН Анджеліни Джолі.

Про це заявив мер міста Андрій Садовий під час шоу "Культурна оборона".

Як пояснив міський голова Львова, заклад харчування – це МАФ, який встановили із порушеннями закону. Кафе демонтують навіть попри те, що туди завітала Джолі.

Ведучі шоу жартома запитали Садового, чи кликав він на каву голлівудську зірку, на що мер відповів:

"Розумієте, в чому проблема? Цей МАФ незаконний. Його ми будемо демонтувати".

Анджеліна Джолі у львівській кав'ярні

При цьому мер Львова не відповів, чому кав'ярню ще не знесли і коли саме це станеться.

Нагадаємо, про візит Анджеліни Джолі до Львова стало відомо 30 квітня, коли українці почали активно поширювати у соцмережі фото та відео з акторкою, яку вони раптово зустріли в одній із місцевих кав'ярень.

Несподіваний візит Джолі до Львова став приводом для створення мемів, коли хлопець на ім'я Юлік не помітив зірку у тому ж кафе і проґавив можливість взяти автограф.

Голлівудська зірка приїжджала до України з гуманітарною місією, а також відвідала поранених дітей, переселенців та волонтерів.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Окупанти забрали мера Херсона – радниця Колихаєва

Вівторок, 28 червня 2022, 10:06

ІГОР КОЛИХАЄВ, ФОТО З ЙОГО FACEBOOK

Російські окупанти викрали міського голову Херсона Ігоря Колихаєва.

Джерело: радниця голови Херсона Галина Ляшевська

Пряма мова: "Вони забрали Колихаєва Ігоря".

Деталі: Інших подробиць наразі немає.

Відомо, що Ігор Колихаєв залишався у Херсоні попри окупацію. Він казав, що виконує свій обов'язок перед виборцями.

Цьому передувало: Росіяни викрадають проукраїнських активістів та діячів на окупованих територіях.

27 червня обласна адміністрація повідомляла, що на Херсонщині побільшало викрадень мирних жителів, зокрема, чоловіків.

Минулого тижня російські військові відпустили з полону проректора Херсонського державного університету Максима Вінника.

 

Укрпошта відкрила продажі марки "Українська мрія"

Вівторок, 28 червня 2022, 09:56

Укрпошта розпочала продаж нової марки "Українська мрія".

Придбати її можна у відділеннях та онлайн, повідомили на підприємстві.

Марки "Українська мрія" вийшли накладом у 3 млн примірників. Кожен покупець зможе придбати до 2 листів марок та до 5 конвертів і 5 листівок.

Офіційний мерч з ілюстрацією літака можна купувати в необмеженій кількості.

Укрпошта розпочала продаж нової марки "Українська мрія". Фото: Ігор Смілянський

"Сьогодні особливий день. Адже разом з Днем Конституції ми святкуємо вихід "Української мрії" – поштової марки, яка символізує нашу незламність", – кажуть в Укрпошті.

Черги за марками. Фото: Ігор Смілянський

Окрім відділень Укрпошти, купити "Українську мрію" та мерч можна:

  • Онлайн-магазин Укрпошти;
  • Amazon;
  • Ebay;
  • ROZETKA;
  • ROZETKA (мерч);
  • Kasta;
  • Prom.

Нагадаємо, на новій марці від Укрпошти зображений найбільший у світі літак АН-225 "Мрія", який знищили російські окупантинаприкінці лютого.

Раніше компанія випустила відому марку "Русскій воєнний корабль, іді нах*й", яку миттєво розкупили. Пізніше, коли крейсер "Москва" потопили, вийшла марка "Русскій воєнний корабль...ВСЬО!"

Яна Осадчажурналіст

 

Чергова жертва аферистів втратила всі заощадження .

Вівторок, 28 червня 2022, 09:52

Майже 20 000 гривень стали об’єктом злочину невідомих. 31-річна заявниця намагалася оформити грошову допомогу для внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану, а потрапила в шахрайську пастку.

Зловмисники надіслали потерпілій SMS-повідомлення з інформацією про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям. В повідомленні шахраї вказали посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. В таких випадках аферисти використовують фішинг. Громадянка вказала конфіденційні дані , які автоматично отримали шахраї й зняли всі заощадження в розмірі 18 920 гривень.

За даним фактом слідчі Тернопільського районного управління поліції розпочали кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) ККУ.

Кіберполіцейські вкотре закликають громадян бути пильними та радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту - один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не потрібно вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

У жителя Підволочиська поліцейські вилучили коноплю.

Вівторок, 28 червня 2022, 09:51

За фактом зберігання наркотичних речовин дізнавачі відділення поліції №5 м.Підволочиьк розпочали кримінальне провадження.

Під час відпрацювання території обслуговування до поліцейських надійшла інформація, що один із місцевих жителів зберігає вдома заборонені речовини. Під час санкціонованого обшуку в помешканні 34-річного жителя Підволочиська правоохоронці виявили подрібнену речовину рослинного походження зовні схожу на коноплю. Вага вилученого – близько 35 грамів.

Речовину направили на експертизу в науково-дослідний експертно-криміналістичний центр.

Жителю Підволочиська інкримінують частину 1 статті 309 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до обмеження волі строком до п’яти років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На Тернопільщині нетверезий водій, втікаючи від поліцейських, «заробив» три адмінки та кримінальне провадження

Вівторок, 28 червня 2022, 09:48

До того ж, чоловік, у якого в крові було зафіксовано 2,5 проміле алкоголю, розбив свій транспортний засіб, в’їхавши у дерево, та пошкодив службове авто поліцейських.

Співробітники сектору реагування патрульної поліції відділення поліції №1 міста Борщова повідомили на лінію 102 про спробу  надання їм неправомірної вигоди жителем села Озеряни, 1990 року народження. Молодик пропонував 500 американських доларів за непритягнення його до адмінвідповідальності.

Як з’ясувалося, патрульні намагалися зупинити водія автомобіля за порушення правил дорожнього руху. Останній проігнорував вимогу зупинки та натиснув на газ. Під час переслідування втікач допустив зіткнення з деревом, відтак автомобіль, втративши керування, покотився на службовий транспортний засіб поліцейських,  завдавши йому механічних пошкоджень.

Аби якось залагодити те, що накоїв, водій, котрий до того ж виявився нетверезим, став пропонувати поліцейським 500 американських доларів хабаря. Злочин задокументувала слідчо-оперативна група, що виїхала на місце події.

Щодо зловмисника складено протоколи про адміністративні правопорушення за ч.1 ст.130 (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння), ст.122-2 (невиконання водієм вимог про зупинку), ст.124 (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за  частиною 1 статті 369 (пропозиція неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У жителя області слідчі Тернополя виявили та вилучили арсенал заборонених предметів .

Вівторок, 28 червня 2022, 09:45

Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами інкримінують слідчі Тернопільського райуправління поліції жителю однієї з місцевих територіальних громад. Чоловік зберігав за місцем проживання арсенал зброї та набоїв.

Ще на початку червня працівники кримінальної поліції отримали інформацію про те, що житель Білецької громади порушує закон - має вогнепальну зброю та інші заборонені предмети без жодних документів.

Під час проведеного санкціонованого обшуку поліцейські виявили у чоловіка рушницю без маркування, ствол, затвори, різні патрони, два пакети та дві пластикових місткості із речовиною, схожою на порох. Знайшли у нього й гладкоствольну рушницю, яка, з його слів, належить синові. Проте документів на зброю чоловік не надав.

Увесь арсенал слідчі вилучили та передали на експертизу. Після її завершення вирішуватиметься питання про оголошення підозри та обиратиметься запобіжний захід. Триває слідство згідно з ч.1 ст. 263 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Черговий вантаж з 96-ти пакунків від рідних і близьких відправлено з центру «Допомога армії від Тернополя» нашим захисникам

Вівторок, 28 червня 2022, 09:42

27 червня з центру «Допомога армії від Тернополя» у трьох напрямках відправився другий вантаж з допомогою для наших військових, які захищають територіальну цілісність України.

«Цього разу наші волонтери-водії поїхали на Київщину, Чернігівщину та Сумщину. Відповідно, тернополяни, які проходять службу у цих областях, зможуть отримати передачі від рідних та близьких, - розповів міський голова Сергій Надал. – Загалом близько сотні посилок принесли жителі нашого міста у центр «Допомога армії від Тернополя» для відправки військовослужбовцям на фронт. Додатково волонтерський екіпаж довантажено медикаментами, на які ми отримали запит від військових частин, бронежилетами та іншим необхідним спорядженням».

Нагадаємо, на базі управління соціальної політики працює центр «Допомога армії від Тернополя». Жителі та гості нашої громади, які бажають передати посилку своїм рідним чи готують передачу для військових, можуть приносити їх на вул. Миколи Лисенка, 8-А.

Графік роботи центру:

  • понеділок-четвер – 08:00-17:15 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • п’ятниця-субота – 08:00-16:00 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • неділя – вихідний.

За додатковою інформацію просимо звертатися за телефоном «гарячої» лінії +38 (067) 009-15-40.

 

IKEA влаштує розпродаж товарів, які лишились на російських складах: лише онлайн

Понеділок, 27 червня 2022, 13:38

Меблевий гігант IKEA, який продає свої чотири заводи в Росії та скорочує штат працівників, почне розпродавати товари, що залишилися на російських складах.

Про це повідомляється на російському сайті мережі.

"Наразі можливість здійснити покупку безпосередньо в магазині надана виключно співробітникам ІКЕА. Товари ІКЕА стануть доступними для покупки на сайті IKEA.ru через кілька днів. Продажі в магазинах ІКЕА не здійснюватимуться", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

Меблевий гігант IKEA почав повідомляти орендодавців торгових центрів у РФ, де розміщувалися магазини та студії бренду, про бажання достроково розірвати договори оренди.

Меблевий гігант IKEA продає свої чотири заводи в Росії та скорочує штат працівників, компанія "не бачить можливості відновити продажі в осяжному майбутньому".

У березні ІКЕА оголосила про призупинення роботи в Росії та припинення операцій з РФ та Білоруссю через їхню війну проти України.

Торговельний гігант ІКЕА продовжив термін оплати праці майже 15 тисяч співробітників у РФ до серпня.

Економічна правда

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

 

У Білому домі розкрили плани щодо нових санкцій проти РФ

Понеділок, 27 червня 2022, 11:25

У Білому домі розповіли, як планують разом з партнерами у G7 далі розширювати санкції проти Росії за її вторгнення в Україну.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у заяві Білого дому.

У ній зазначають, що G7 анонсують нові санкції у своїй спільній заяві щодо підтримки України, щоб посилити економічний тиск на Росію.

"США у координації з G7 застосують численні зобов’язання, у тому числі санкції проти сотень осіб та компаній на додачу до понад 1000 тих, які вже під санкціями; вживатимуть заходів щодо обходу санкцій, застосувавши санкції проти компаній в кількох країнах - на додачу до понад 300, які вже у списку; застосують тарифи щодо сотень позицій російських товарів", - йдеться у заяві.

Зокрема, готуються нові санкції проти російського оборонпрому і постачання для його потреб.

США планують застосувати вищі тарифи до понад 570 груп російських товарів, що буде коштувати Росії близько 2,3 млрд доларів.

Мінфін США, як вже повідомлялося, заборонить імпорт нового російського золота.

Плануються перші санкції проти компаній, які допомагають Росії через посередників обходити санкції - заборонивши їм купувати відповідні товари, зокрема напівпровідники.

Крім того, схвалять персональні санкції проти ще низки осіб, причетних до порушень прав людини, воєнних злочинів, роботи окупаційних адміністрацій. а також тих, хто залучений до спроб Росії красти українське зерно та в інший спосіб отримувати вигоду від війни.

"Будуть застосовані візові обмеження щодо близько 500 посадовців за погрози чи порушення суверенітету й територіальної цілісності України, її політичної незалежності, або придушення інакомислення у Росії", - зазначається у заяві.

Нагадаємо, саміт Групи семи проходить у замку Ельбау у німецькій Баварії 26-28 червня.

Президент США Джо Байден наголосив на необхідності зберігати єдність партнерів у Групі семи та НАТО перед викликами, створеними війною РФ проти України, зауваживши, що президент РФ Владімір Путін сподівається на протилежне.

 

Зеленський сказав G7, що хоче, щоб війна закінчилася цього року

Понеділок, 27 червня 2022, 10:59

Президент Володимир Зеленський закликав світових лідерів, які зібралися на саміті G7, зробити все можливе, щоб припинити вторгнення Росії в Україну до кінця року.

Джерело: "Le Monde" з посиланням на Agence France Press (AFP) і його джерело, "Sky News" із посиланням на два джерела, "Reuters"

Деталі: Два дипломати ЄС сказали, що Зеленський у зверненні до лідерів країн "Великої сімки" 27 червня сказав, що хоче припинити війну до кінця цього року, до настання зими.

Лідери G7 зібралися в німецьких Альпах, Зеленський звертався до них за зачиненими дверима через відеозв’язок. За його словами, війна ризикує вирувати далі.

Зеленський закликав лідерів G7 докласти максимум зусиль, щоб закінчити війну до кінця року, в тому числі шляхом посилення санкцій проти Росії, повідомило джерело.

Також український лідер попросив "Велику сімку" про зброю.

За даними "Reuters", Зеленський попросив системи протиповітряної оборони, гарантії безпеки та допомогу з експортом зерна.

 

Росія зазнала дефолту за зовнішнім боргом – Bloomberg

Понеділок, 27 червня 2022, 10:57

ФОТО: GETTY IMAGES

У Росії вперше з 1918 року відбувся дефолт за суверенним боргом в іноземній валюті через введені санкції, які унеможливили платежі закордонним кредиторам.

ДжерелоBloomberg

Деталі: Протягом місяців РФ знаходила шляхи обходу санкцій, запроваджених після вторгнення Кремля в Україну. Але наприкінці дня в неділю закінчився пільговий період для виплати відсотків у розмірі 100 мільйонів доларів США до 27 травня, і це вважається дефолтом в разі пропуску платежу.

Як пише видання, це є ознакою того, що країна перетворюється на "економічного, фінансового та політичного ізгоя".

З початку березня валютні резерви центрального банку (РФ – ред.) залишаються замороженими, а найбільші банки – відірваними від світової фінансової системи.

Але враховуючи шкоду, якої санкції вже завдали економіці та ринкам, дефолт є швидше символічним.

Сама ж Росія відмовилася визнавати дефолт, заявивши, що у неї є кошти, щоб покрити будь-які рахунки, але немає можливості здійснити оплату.

Минулого тижня Росія оголосила, що перейде на обслуговування свого непогашеного суверенного боргу в розмірі 40 мільярдів доларів у рублях, критикуючи "форс-мажорну" ситуацію, яку, за її словами, штучно створив Захід.

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО

 

Поліція провела рейди нічними клубами Києва: вручили 219 повісток чоловікам

Понеділок, 27 червня 2022, 10:45

Правоохоронці разом із представниками військового комісаріату провели рейди нічними закладами Києва: вручали чоловікам призовного віку повістки.

Джерело: очільник столичної поліції Іван Вигівський, якого цитує пресслужба відомства

Деталі: Протягом вихідних правоохоронці завітали до 420 закладів Києва з метою перевірити дотримання громадянами обмежень воєнного стану та запобігти порушенням комендантської години.

Силовики виявили два заклади, які працювали в нічний час, а в них - 413 осіб, котрі порушили комендантську годину.

З числа цих громадян комісар перевіряв чоловіків призовного віку на наявність відповідних приписних посвідчень. У результаті 219 чоловікам було вручено повістки до військкомату.

Окрім того, правоохоронці виявили осіб, котрі мали при собі наркотичні речовини. За виявленими фактами було розпочато кримінальні провадження.


Пряма мова Вигівського: "Також поліцейські склали 73 адміністративні протоколи за статтями 178 - розпивання алкогольних напоїв у заборонених місцях, 173 - дрібне хуліганство, 185 - злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Ми й надалі будемо проводити такі відпрацювання, адже кожен мешканець столиці повинен розуміти усю серйозність ситуації та усвідомлювати небезпеку, яка нині ще є з боку країни-агресора.

Хочу наголосити, що під час комендантської години категорично заборонено пересуватися містом, окрім спецтранспорту та випадків крайньої необхідності"

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Оперативники Тернополя затримали власницю віртуального наркомагазину

Понеділок, 27 червня 2022, 10:42

Про партію наркотиків, яка прийде на одне з поштових відділень Тернополя, надійшла інформація до працівників управління карного розшуку.

У день отримання за поштовою передачею прийшла жінка, але забрати товар не встигла. Тернополянку, 1986 року народження, затримали оперативники управління по боротьбі з наркозлочинністю. В пакунку правоохоронці виявили 200 грамів канабісу.

У ході розслідування стало відомо, що жінка разом зі своїм чоловіком, який є уродженцем Албанії, ще на початку року відкрила інтернет-магазин з продажу наркотиків. Реалізовували товар вони методом закладок. В місяць сімейний бізнес приносив від 100 до 200 тисяч гривень.

За словами Михайла Димиди, начальника управління по боротьбі з наркозлочинністю в області, в магазині продавалися різноманітні види наркотиків - амфетамін, PVP, мефедрон, канабіс. Аби не ділитися прибутком, помічників не наймали, а все робили самі.

Жінка замовляла через інтернет товар, спілкувалася із потенційними покупцями. В обов'язки чоловіка входило фасування та розповсюдження методом закладок.

Під час обшуку оперативники виявили та вилучи майже сотню готових закладок, мобільні телефони, зіп-пакети, сім-картки, ізострічку, магніти, чорнові записи та рекламні написи вказаного інтернет-магазину майже на 100 тисяч гривень.

Чоловік, як дізнався, що його дружину викрили та затримали правоохоронці, намагався залишити країну, але перетнути українсько-румунський кордон йому не вдалося. Його на пункті пропуску зупинили працівники прикордонної служби та передали поліцейським.

Тернополянці суд оголосив підозру згідно із ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) ККУ та обрав запобіжний захід - цілодобовий домашній арешт. Питання щодо її чоловіка вирішується. Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська окружна прокуратура.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/operativniki-ternopolya-zatrimali-vlasniczyu-virtualnogo-narkomagazinu/

 

Тернопільські поліцейські допомогли колегам з Нікополя розшукати 15-річну дівчину, котра втекла від мами, аби вирватися з «рабства»

Понеділок, 27 червня 2022, 10:38

До співробітників ювенальної превенції тернопільської поліції звернулися колеги з Нікопольського районного управління з проханням допомогти розшукати 15-річну жительку селища Приміське. Дитина 22 червня пішла з дому ще рано-вранці і не повернулася.

-Про зникнення дочки телефоном повідомила її мати, - розповів заступник начальника сектору ювенальної превенції Нікопольського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області Євген Тарасов. – Ми одразу відпрацьовували декілька версій, розшукували дитину на території району, проте згодом стало відомо, що вона на залізничному вокзалі придбала квиток до Тернополя і разом з собакою подалася туди.

Тернопільські правоохоронці оперативно відреагували на орієнтування про розшук неповнолітньої  і вже наступного дня близько десятої години ранку очікували на прибуття потяга із Запоріжжя. Зі слів начальника відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Петра Тиховича, дитина дійсно перебувала у вагоні разом із собакою.

-Історія 15-річної дівчинки вразила навіть найдосвідченіших поліцейських. Дитина розповіла, що втекла не з дому, а з рабства, у яке перетворила її життя рідна мати. У 15 років вона прибирала, прала, готувала, опікувалася молодшою на чотири роки сестрою. В той час, як мати безпробудно пиячила і морила їх голодом, - розповідає Петро Тихович.

Поліцейські помістили дівчинку до тимчасового притулку, а її собаку, якого вона називала найкращим другом, - віддали під опіку кінологам, пообіцявши, що обов’язково повернуть.

Добу 15-річна нікопольчанка провела у Тернополі, поки за нею не приїхали ювенальні поліцейські з Дніпропетровщини.

-Дитина розумна, добра, комунікабельна, проте категорично не хотіла повертатися додому. Каже, там вона - за рабиню, - розповів Євген Тарасов. – Свою втечу вона планувала: аби мати гроші на квиток – ходила по сусідах підробляла, і то в час, коли матері або вдома не було, або вона нетвереза спала. Єдина можливість вільно вийти з подвір’я, аби не накликати на себе гнів, – прогулянки з собакою. Близько шостої години ранку 22 червня дитина пішла начебто вигуляти свого чотирилапого друга, і одразу кинулася шукати можливість поїхати з міста. Близько тринадцятої години дівчинка сіла в поїзд до Тернополя.

Мати зателефонувала до поліції і повідомила про зникнення дочки лише ввечері, проте, правоохоронці впевнені, не через те, що хвилювалася, а тому, що не було кому обід та вечерю приготувати.

Вже дорогою до Нікополя дитина найбільше раділа, що їй повернули собаку, а ще запевнила, що поліцейські, з якими вона спілкувалася, – найдобріші люди, яких вона зустрічала за своє життя. Тривожилася через єдине – аби її не повернули матері.

-Ми дізналися, що в дівчини є старша повнолітня сестра, сконтактували з нею і домовилися, що вона на деякий час забере її до себе, - каже Євген Тарасов. – Родиною уже займаємося не тільки ми, а й соціальні служби, адже там підростає ще одна неповнолітня дівчинка. Раніше інформації про умови проживання цих дітей та про ставлення матері  до них – до нас не надходило.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

"Мрія", "Мадонна" чи марка з кораблем: у Києві вибрали найкращу квіткову інсталяцію про війну

П'ятниця, 24 червня 2022, 14:13

У столиці визначили найкращу квітково-патріотичну композицію.

У конкурсі взяли участь близько 30 робіт, повідомляє Київська міська держадміністрація.

Серед них були "Привід Києва", "Літак Мрія" та композиція у вигляді знаменитої марки з кораблем.

"В результаті голосування з великим відривом, отримавши 42% голосів киян, перемогла композиція "Київська Мадонна з немовлям", – повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Фото з сайту Віталія Кличка

Він висловив подяку усім озеленювачам, які продовжують свою роботу у воєнний час. 

На урочистій події була присутня Тетяна Блізняк. Саме її сфотографував угорський журналіст Андраш Фьольдеш, коли жінка наприкінці лютого годувала немовля в метро. Світлина стала доволі популярною в мережі, а жінку почали називати "Київською Мадонною".

Так само  ілюстраторка Марина Соломенникова створила картину на основі цього фото.

Квіткова композиція "Київська Мадонна з немовлям" розташована на вулиці Вадима Гетьмана.

Площа інсталяції складає 149 кв. м і складається з 37 тисяч квітів.

Для панно використали елементи з фанери та 1,5 тонни білої мармурової крихти.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

Виноробня із Закарпаття отримала медалі від Decanter і втілює нові проєкти

П'ятниця, 24 червня 2022, 14:09

 
ФОТО: ШАТО ЧИЗАЙ

У найвпливовішому дегустаційному конкурсі світу – Decanter World Wine Awards, що пройшов у Лондоні – виноробня Шато Чизай отримала дві медалі: срібну за Каберне Фран і бронзову за локальне вино Фурмінт, а ігристе Carpathian Sekt здобуло 84 бали.

18 244 виробники з 54 країн змагалися за оцінки від легендарного британського Decanter. Попри війну, у конкурсі змогли взяти участь чотири українські компанії, представивши вина на події, яку можна порівняти з "Оскаром" у сфері вина.

Також українські винороби представили свої знакові вина на спільному стенді Wines of Ukraine виставки London Wine Fair, і мали велику увагу учасників і відвідувачів.

"Українське сьогодні мусить бути трендом у світі. Йдеться і про якісні продукти, створені у нашій державі. Україні зараз потрібно перемагати як ніколи. Важливі перемоги на різних фронтах. Чим більше про Україну чують у світі, чим більше знають, чим більше розуміють, що це велика держава зі своєю цікавою історією, багатою культурою, чудовими людьми та якісними виробництвами  –  тим краще.

Ми знайомимо світ з Україною і, зокрема, з нашим Закарпаттям – через вино, народжене на цій землі. І робимо це успішно, здобуваючи славу для України. Нагороди від Decanter World Wine Awards для Шато Чизай – черговий крок на цій дорозі. Це вже другий комплект медалей у 2022-му: окрім тривог,  рік приніс і медалі Паризького винного кубку для трьох вин, серед яких "золото" у "Троянди Карпат"", – говорить засновник виноробні Геннадій Гутман.

 
ФОТО: ШАТО ЧИЗАЙ

Зараз компанія, збудувавши нове виробництво (виноградних спиртів та напоїв на їхній основі), оголосила про початок ще одного проєкту. Геннадій Гутман каже: "Він амбітний і дещо навіть неочікуваний для Закарпаття. Хоч Україна й у стані війни, беремося за створення принципово нового виробництва, адже віримо в Перемогу.

Цим доводимо, що й сьогодні наша держава залучає інвестиції, може розвивати бізнеси, створювати дещо нове та згодом представити на ринок, і міжнародний, продукти світового рівня. Розпочинаємо роботу над новим брендом, але поки що не розкриваємо подробиць".

 
ФОТО: ШАТО ЧИЗАЙ

І Шато Чизай уже готується до Перемоги. Вперше на Закарпатті заклали ігристе вино за класичним методом (як справжнє Шампанське). На повторній ферментації у пляшках у виносховищі перебуває вино з двох локальних сортів, унікальних для України: Черсегі і Кейкфранкош.

У Шато Чизай сподіваються, що вже скоро буде така очікувана нагода відкоркувати новинку – класичне ігристе із Закарпаття, а тим часом компанія активно включена в гуманітарні проєкти. Дохід виноробні спрямовується на підтримку вимушених переселенців, і віднедавна на масштабну допомогу питною водою постраждалим містам Півдня і Сходу України.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
 

Окупанти будують в Маріуполі медичний центр з моргом та привезли лікарів з відсталих регіонів РФ – міська влада

П'ятниця, 24 червня 2022, 10:17

Російські окупанти розпочали в Маріуполі будівництво медичного центру, майже половина з якого буде займати морг.

Про це повідомив депутат Маріупольської міської ради Максим Бородин.

Центр на 60 місць будує Міноборони РФ, його планують закінчити за 3 місяці. Кажуть, що такі будували в Росії під час карантину, і що в Маріуполі таких не було.

"Російські окупанти спочатку зруйнували всі лікарні та медичні заклади, а зараз будують по скорячку свой черговий "аналоГОВНЕТ"!", – пише депутат.

Кажуть, що такі будували в Росії під час карантину, і що в Маріуполі таких не було

Він припускає, що це може бути будівництво військового шпиталю та моргу при ньому.

Майже половина буде займати морг

Тим часом, як повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, у міську лікарню швидкої допомоги висадився десант лікарів з Росії.

Їхній керівник – голова комітету Держдуми РФ з охорони здоров’я Бадма Башанкаєв. Після вторгнення Путіна в Україну він публічно закликав "битися за Росію" і порівнював так звану спецоперацію з оперуванням гнійного абсцесу.

Бадма Башанкаєв

За даними Андрющенка, у Маріуполь їдуть переважно лікарі з Абхазії, Чувашії та інших відсталих регіонів Росії. Тут їм пропонують зарплату, яка в декілька разів перевищує ту, що вони отримують вдома.

Нагадаємо, у Маріуполі, за словами мера Вадима Бойченка, трупи складють в магазинах, а також відвозять разом з уламками зруйнованих будівль на смітники. Також він зазначив, що окуповане місто заполонили гори невивезеного сміття, і там панує антисанітарія.

Яна Осадчажурналіст

 

В Україні відновлюють роботу магазини одягу групи LPP, зокрема – Reserved та Cropp

П'ятниця, 24 червня 2022, 10:01

У столичних торговельно-розважальних центрах відновлює роботу польська група LPP, до якої входять такі бренди одягу як Reserved, Cropp, House, Mohito та Sinsay.

Про це повідомляє Асоціація ритейлерів України з посиланням на соціальні мережі ТРЦ.

Так, магазини повернуться до роботи в столичних ТРЦ Dream, Respublika Park, Dream і SkyMall з 25 червня.

В Respublika Park бренди, що входять до польської групи LPP, представлені брендами Reserved (2699 кв. м), Sinsay (1602,1 кв. м), Cropp (785,6 кв. м), House (742,8 кв. м), Mohito (615,2 кв. м). Також рітейлер відновлює роботу в ТРЦ Dream: у Yellow повертаються в цей день Cropp і House, у Berry – Sinsay.

LPP Group працює в 25 країнах і щорічно продає 259 млн одиниць одягу. З 30 березня всі магазини LPP припинили роботу на російському ринку.

Нагадуємо:

У березні LPP, що володіє брендами Reserved, Cropp, House, Mohito та Sinsay, заявила, що необхідні заходи для закриття магазинів у Росії завершені і вони припиняють роботу. У квітні стало відомо, що польський ритейлер продати російський бізнес китайському консорціуму

 

Загарбники намагаються виманити захисників на окуповані території, викрадаючи їх рідних – розвідка

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:50

ФОТО СКРІНШОТ

Російські загарбники викрадають родичів, включаючи дітей, військових ЗСУ, щоб потім вимагати від захисників прибути на окуповані території в обмін на життя і безпеку близьких.

Джерелопресслужба ГО розвідки МОУ

Дослівно: "Випадки викрадення родичів українських військових на тимчасово окупованих територіях набувають системного характеру. На жаль, бази даних українських громадян потрапляють в руки рашистів при захоплені адміністративних будівель або ж за допомогою колаборантів-зрадників".

Деталі: Найбільше таких випадків розвідка фіксує на Запоріжжі, Херсонщині, Миколаївщині. Повідомляється, що нещодавно окупанти взяли в заручники декількох дітей одного з українських військових.

Користуючись "злитими" базами даних, загарбники намагаються зв’язатись з українськими військовими та запропонувати їм свої "умови".

Що було раніше: 22 червня мер Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що російські окупанти продовжують масово викрадати людей в Енергодарі, зокрема співробітників Запорізької АЕС.

 

Захисники вийшли з Сєвєродонецька – журналіст

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:38

Українські захисники вночі 24 червня залишили частину промзони і вийшли з Сєвєродонецька.

Джерело: журналіст Юрій Бутусов у Facebook

Пряма мова Бутусова: "Ми вийшли з Сєвєродонецька. Сьогодні вночі українські підрозділи організовано залишили частину промзони Сєвєродонецька. На тій ділянці фронту, де я знаходився, відхід пройшов під обстрілом, але без втрат. Відходити гірко, але це рішення давно вже назріло".

Деталі: За словами журналіста, українські воїни гідно бились за місто, і зробили більше, ніж можливо у таких надзвичайно важких умовах.

Він підкреслив, що "без мостів та без понтонів кожен день бою був суцільним героїзмом", і пообіцяв більше розповісти про це пізніше.

"Ми вийшли. Але ми обов’язково повернемось. Вічна слава українським героям, які бились за Сєвєродонецьк до кінця", – підсумував Бутусов

ІРИНА БАЛАЧУК

 

У Тернополі поліцейський зупинив чоловіка із гранатою в барсетці

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:30

Під час патрулювання Тернополя на вулиці Лозовецькій правоохоронці зупинили чоловіка. При перевірці його документів стало відомо, що це місцевий житель, 1993 року народження. Проте на даний час чоловік ніде не зареєстрований. Спілкуючись з поліцейськими він зізнався, що в барсетці має гранату.

На місце події оперативний працівник Тернопільського райуправління поліції викликав слідчо-оперативну групу. За словами підозрюваного, небезпечний предмет він знайшов кілька днів тому на вулиці. Підібрав та носив весь час із собою.

За словами експертів, при попередньому огляді граната 83 УЗРГМ-2 583 має всі ознаки бойової і при неправильному використанні могла здетонувати. Вибуховий пристрій передали на експертизу в НДКЦ.

Тернополянина затримали згідно зі статтею 208 КПК. Йому інкримінують ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) ККУ. Триває слідство.

Працівники вибухотехнічної служби поліції Тернопільщини виїжджають на усі повідомлення без виключення, оглядають та перевіряють усе, що не дає спокою людям. З початку військової агресії Росії проти України оперативники виявляють чимало бойових небезпечних предметів.

Поліцейські нагадують що у разі виявлення підозрілих предметів, речей, зброї чи боєприпасів, необхідно
одразу повідомити на лінію 102 чи 101. За жодних обставин не підходити близько та не чіпати небезпечний предмет. Поки чекаєте на рятувальників та поліцейських, подбайте, щоб ніхто з людей не заходив у потенційно небезпечну зону. Для цього позначте місце знахідки яскравою тканиною, гілкою або стрічкою.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/zbroya-ta-vibuxivka/u-ternopoli-policzejskij-zupiniv-cholovika-iz-granatoyu-v-barsetczi/

 

Жителька Тернопільщини втратила майже 20 000 гривень

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:29

Черговий факт шахрайства задокументували працівники відділення поліції №1 м. Шумськ вчинений щодо жительки одного із місцевих сіл. З кредитного рахунку 62-річна потерпілої зникло 18781 гривня.

За словами заявниці, перевіривши стан рахунку вона виявила нестачу чималої суми. Як пояснила жінка, дані карткового рахунку нікому не повідомляла та не переходила за підозрілими посиланнями.

Наразі працівники територіального підрозділу поліції проводять оперативно-розшукові заходи аби встановити причетних осіб та перевіряють яким чином аферисти отримали доступ до рахунку краянки.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські просять громадян не нехтувати елементарними правилами користування банківськими рахунками. У разі виникнення буди-яких питань , найкраще зателефонувати на гарячу лінію фінансової установи.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

За надання неправомірної вигоди тернопільським поліцейським жителю Кіровоградщини загрожує до чотирьох років позбавлення волі

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:24

Слідчі скерували до суду кримінальне провадження, розпочате щодо 56-річного жителя Кіровоградської області за надання неправомірної вигоди поліцейським. Чоловіка, котрий керував транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, на одній з вулиць Тернополя зупинили патрульні. Водій не став заперечувати, що сів за кермо напідпитку, навіть погодився пройти тест за допомогою газоаналізатора. Був переконаний – хабарем вдасться залагодити проблему. Проте на пропозицію неправомірної вигоди поліцейські відповіли попередженням про кримінальну відповідальність.  Чоловіка це не зупинило. Перебуваючи біля службового автомобіля, він кинув гроші у багажне відділення.

Про факт надання неправомірної вигоди патрульні повідомили на лінію 102. Слідчо-оперативна група, що виїхала на виклик, задокументувала злочин.

Згідно санкцій інкримінованої статті 369 (частина 1) – надання неправомірної вигоди службовій особі Кримінального кодексу жителю Кіровоградщини загрожує від двох до чотирьох років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Продовжується ремонт дорожнього покриття на перетині вулиць Татарська-Глибока та на інших локаціях у Тернополі

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:22

20 червня у Тернополі розпочався ремонт дорожнього покриття на перетині вулиць Татарська-Глибока. Для безпечного проведення робіт рух транспортних засобів тут тимчасово перекрито.

Впродовж чотирьох днів працівники підрядної організації ТзОВ «Техно-Буд-Центр» провели фрезерування 1300 м2 дорожнього полотна та демонтаж більше 200 м.п. бордюрів.

Як пояснили в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, через систематичне просідання грунту на даному перехресті, тут, ймовірно, є проблеми з водовідведенням, зливовою каналізацією та водопроводом. Тому уже сьогодні, 24 червня, на об’єкті розпочнуться роботи з ремонту колодязів каналізаційної мережі, дощеприймальних та оглядових колодязів.

При сприятливих погодних умовах ремонтні роботи на перетині вулиць Татарська-Глибока заплановано завершити до 18 липня.

До слова, окрім зазначеного транспортного вузла, поточний ремонт дорожнього покриття цього тижня проводився також за адресами: вул. Микулинецька, вул. Богдана Лепкого, вул. Сергія Корольова, вул. Андрія Сахарова, вул. Липова, вул. Чалдаєва.

24 червня роботи з асфальтування виконуватимуться на вулицях: Городня, Глінки, Юрія Федьковича. У попередні дні за даними адресами були проведено нарізання дорожніх карт.

Цього ж дня підрядники здвйснюватимуть в’язання металевої та композитної арматури каркасу монолітної розподільчої плити в рамках виконання ремонту підходів автомобільного моста через р. Серет на вул. Андрея Шептицького.

 

У тернопільських парках триває висадження нових квітників у патріотичному стилі

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:21

У Тернополі продовжується квіткове оформлення та озеленення паркових зон, вулиць і прибудинкових територій.

Більшість квітників, що з’являються у нашому місті, є у патріотичному стилі та присвячені боротьбі України з російським агресором.

Так, нещодавно на проспекті Степана Бандери працівники комунального підприємства здійснили висадження нової патріотичної клумби, що складається з трьох елементів: тризуб і написи «Слава ЗСУ» та «Слава Україні».

Розпочалося також висадження квітника «Серце України» у Тернополі на перетині вулиць Максима Кривоноса – Бережанська та ще однієї квіткової локації - при вході у парк «Топільче» зі сторони вулиць Живова- Танцорова.

Водночас, нова ландшафтна композиція - сучасна лавандова клумба, з’явилася цими днями при вході у парк ім. Т. Шевченка неподалік пам’ятника Степанові Бандері.

Загалом у Тернополі уже облаштовано близько 30-ти клумб-квітників, більшість з яких висаджено у паркових зонах нашого міста.

Незабаром у місті заплановано також посадку ще трьох великих патріотичних квітників на вул. Євгена Коновальця. Планується й облаштування трьох нових скверів – на просп. Злуки, вулицях Олександра Довженка і Новий Світ, ініціатива про створення яких надійшла від тернополян.

Нагадаємо, у червні у парку «Топільче» облаштували квіткову композицію у патріотичному стилі, а на території скверу ім. Тараса Шевченка матері загиблих на війні бійців та вимушені переселенці спільно з міським головою висадили символічний «Квітник Матері».

 

У Тернополі на вул. Андрія Малишка, 2 триває ремонт прибудинкової території

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:19

У  Тернополі на вул. Андрія Малишка, 2 триває ремонт двору. Роботи тут проводяться уже впродовж двох тижнів і за сприятливих погодних умов працівники підрядної організації планують завершити їх впродовж місяця.

«Перед початком ремонту з мешканцями була проведена зустріч щодо змін, які вони хотіли б мати у дворі. Одна з них - це розширення місць для паркування транспорту, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Працівники підрядної організації фігурними елементами мощення та тактильною плиткою уже облаштували тут пішохідну ділянку, а наразі ремонтується проїжджа частина, по периметру будинку заливається бетонна відмостка. Також, задля безпеки дітей, тут буде загороджено уже існуючий ігровий майданчик. Зона зелених насаджень, що є поруч, також відновлюється».

До слова, цими днями у місті також тривають роботи з відновлення асфальтобетонного покриття на міжквартальних проїздах і прибудинкових територіях за адресами: вул. Володимира Винниченка, 3, проїзд вул. Живова, 14 – 18, вул. Слівенська, 13, вул. Клима Савури, 8, вул. Миру, 2-А, вул. Лесі Українки, 29. А нещодавно ремонтні роботи завершилися у дворах на вулицях: Миру, 3, Миру, 4, бульв.Симона Петлюри, 4, бульв. Симона Петлюри, 2, Мирона Тарнавського, 26, Володимира Лучаківського, 1-А та Сергія Корольова, 6.

 

"Кришталева дитина": українські медики провели унікальну операцію 9-річній дівчинці з рідкісним захворюванням

Четвер, 23 червня 2022, 10:30

Дитячі лікарі із львівської лікарні св. Миколая провели складну операцію дитині, яка має рідкісне генетичне захворювання кісток.

9-річна Віка із Львівщини за своє життя 10 разів ламала кінцівки, а найменший удар загрожує їй переломом, розповіли у лікарні.

Її діагноз – недосконалий остеогенез є рідкісною недугою, через яку кістки стають ламкими, а скелет деформується. Таких дітей часто називають "кришталевими".

Хворобу у Віки виявили ще на другому році життя після чергового перелому, лікарі попередили, що цей стан не лікується.

Фото: лікарня св. Миколая

"Стегнову кістку Віка зламала, коли вчилася ходити, у два роки – лікоть, під час поїздки на озеро – палець, пізніше – зап’ястя, а ще багато разів - малу та велику гомілкову кістки", – розповідають в лікарні.

Для дівчинки життя було суцільним страхом травмуватись, батьки дівчинки після чергового перелому звернулись до фахівців із лікарні св. Миколая.

У неї діагностували перелому обох кісток гомілки зі зміщенням правої кінцівки. Щоб вирівняти ніжку дитини, лікарі вдалися до унікальної операції: багаторівневої остеотомії.

Лікарі встановили дитині титанові фіксатори, які зробили кістки Віки більш стійкими до ушкоджень.

"Операція минула успішно. Вікусі зняли гіпс і вона легко може ступати на ніжку. Пізніше дівчинці планують прооперувати й другу нижню кінцівку", – кажуть у лікарні.

 

Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови

Четвер, 23 червня 2022, 10:26

Європейський парламент у четвер ухвалив резолюцію із закликом надати статус кандидата на членство в Європейському Союзі для України та Молдови, а також підтримати європейську перспективу для Грузії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомила пресслужба Європарламенту.

Резолюцію підтримали 529 депутатів Європарламенту, проти висловилися 45, ще 14 - утрималися.

У документі парламентарі закликають Європейську раду надати Україні та Республіці Молдова статус кандидата в ЄС "невідкладно". Те ж саме рекомендується для Грузії, "коли її уряд виконає" пріоритети, зазначені Європейською комісією.

У контексті жорстокої російської загарбницької війни проти України цей крок буде прирівнюватися до демонстрації лідерства, рішучості та бачення, кажуть євродепутати. Вони наполягають на тому, що не існує "швидкого шляху" для членства в ЄС і що вступ залишається структурованим і заснованим на заслугах процесом, який вимагає виконання критеріїв членства в ЄС і залежить від ефективного впровадження реформ.

Парламент запрошує владу України, Республіки Молдова та Грузії "недвозначно продемонструвати свою політичну рішучість реалізувати європейські амбіції свого народу", прискорити реформи з метою якнайшвидшого ефективного виконання критеріїв членства в ЄС.

У резолюції наголошується, що немає альтернативи розширення, яке є "більш ніж будь-коли геостратегічною інвестицією" у стабільний, сильний та об’єднаний ЄС.

Перспектива повноправного членства в ЄС для країн, які прагнуть стати членами ЄС, відповідає власним політичним, економічним інтересам та інтересам безпеки Європейського Союзу.

Депутати Європарламенту також вимагають, щоб процес розширення був "відновлений" і розблокований щодо Західних Балкан.

Резолюція є рекомендаційною, але Європейська рада майже напевне ухвалить позитивне для України рішення, про що у четвер вранці оголосив глава Євроради Шарль Мішель.

Нагадаємо, 17 червня Європейська комісія оприлюднила свій висновок, у якому рекомендувала визнати європейську перспективу Україні та надати нашій державі статус кандидата на вступ до спільноти.

У проєкті підготовлених висновків засідання йдеться, що "Європейська рада ухвалила рішення про надання статусу країни-кандидата Україні та Республіці Молдова".

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство.

 

У Бурятії палає електростанція – частина регіону без світла

Четвер, 23 червня 2022, 10:17

СКРІНШОТ

Значна частина районів Улан-Уде (столиця Бурятії) та сусіднє Забайкалля залишилися без електроенергії через аварію на Гусиноозерській ГРЕС.

Джерело: "Интерфакс" із посиланням на місцеву владу

Деталі: Через аварійну ситуацію на електромережах сталося відключення головного водозабору та інших об'єктів водопостачання.

Зафіксовано також масове відключення енергооб'єктів, дитячих садків, котелень, центральних теплових пунктів та помпових станцій.

Проблеми виникли у низці муніципальних районів республіки. З цієї ж причини відключення зафіксовано й у сусідньому Забайкальському краї.

Саме з Бурятії багато людей воюють на території України. Наразі невідомо, аварію спричинили випадкові дії чи умисні.

Передісторія:

  • Під час війни в Росії періодично стаються масштабні пожежі на стратегічних об'єктах. Наразі невідомо, де були підпали, а де випадковість.
  • Зокрема, у Дзержинську Нижегородської області була пожежа площею близько 2 тис. кв. м після загоряння цистерни із розчинником.
  • На Сахалінській тепловій електростанції сталася масштабна пожежа.
  • На нафтобазі в російському Білгороді неподалік українського кордону теж сталася пожежа.
  • Також пролунав вибух у військовій частині у селищі Тейсін Хабаровського краю, там був загиблий та постраждалі.
  • РОМАН ПЕТРЕНКО
 

У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука

Четвер, 23 червня 2022, 10:12

ВІКТОР МЕДВЕДЧУК. ФОТО СБУ

Личаківський райсуд Львова 23 червня проводить попереднє засідання у справі про обвинувачення нардепа Віктора Медведчука у держзраді та замаху на розграбування національних цінностей.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Офіс генпрокурора

Дослівно ОГП: "Личаківський райсуд Львова зараз проводить попереднє засідання у справі Медведчука".

Деталі: У відомстві додали, що засідання проходить у закритому режимі.

На попередньому слуханні суд має визначитися із призначенням справи до слухання по суті.

Передісторія:

  • 2 червня до суду передали обвинувальний акт стосовно Медведчука у справі про держзраду та замах на розграбування національних цінностей.
  • Медведчук обвинувачується в тому, що спільно з іншим народним депутатом від "ОПЗЖ", який перебуває в розшуку, а також посадовими особами РФ він вчинив замах на розграбування національних цінностей. Йдеться про незаконний видобуток нафти та газу у шельфі Чорного моря в районі Криму.
  • Щодо іншої – "вугільної" – справи стосовно Медведчука слідство ще триває.
  • 9 червня Личаківський райсуд продовжив термін тримання Медведчука під вартою до 9 серпня. Також за рішенням суду заарештовані 279 картин, статуетки, посуд та залізничний вагон-ресторан, виявлені під час обшуку 7 червня в будинку Медведчука.

 

Від початку року тернопільські поліцейські виявили понад 700 нетверезих водіїв.

Четвер, 23 червня 2022, 09:57

За минулий місяць співробітники поліції оформили 5377 адміністративних матеріалів у сфері безпеки дорожнього руху. Серед найпоширеніших порушень – перевищення безпечної швидкості, недотримання правил обгону, керування транспортними засобами без документів та напідпитку.

Загалом, за  5 місяців на дорогах Тернопільщини трапилося 868 дорожньо-транспортних пригоди. в яких 38 людей загинули.

94  автопригод вчинили водії, які сіли за кермо напідпитку. Серед основних причин ДТП: перевищення швидкісного режиму, порушення правил маневрування та виїзд на смугу зустрічного руху.

З початку року поліцейські виявили 706 осіб, котрі сіли за кермо в стані алкогольного сп’яніння. За нентверезе водіння на порушників складено адмінпротоколи за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

1330 адмінматеріалів працівники поліції вже скерували до суду.

Водіям слід не забувати про дотримання Правил дорожнього руху і пам’ятати – керування у стані сп’яніння є небезпечним як для самого кермувальнича, так і для інших учасників дорожнього руху.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/vid-pochatku-roku-ternopilski-policzejski-viyavili-ponad-700-netverezix-vodijiv/

 

Наркотиків на 120 тисяч гривень вилучили оперативники в тернополянки .

Четвер, 23 червня 2022, 09:55

Інформацію про те, що тернополянка, 1992 року народження, ймовірно замовила партію наркотичної речовини, отримали працівники управління по боротьбі з наркозлочинністю. Поліцейські почали перевіряти дану особу.

21 червня жінку піймали на гарячому з посилкою. При огляді пакунку оперативники виявили пакет з психотропною речовиною "PVP". 100 грам солей надійшло поштою з Одеси. Їхня вартість на чорному ринку - 1200 гривень за грам. Отримувачка стверджує, що купила наркотики для власного вживання.

Їх вилучили та направили на експертизу. Встановлюють поліцейські походження солей, а також відправників. Як стало відомо, тернополянка неодноразово притягувалася до кримінальної відповідальності за незаконні операції з наркотиками.

Наразі вирішується питання про обрання жінці запобіжного заходу та оголошення підозри. Їй інкримінують ч. 2 ст.309 ККУ. Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська окружна прокуратура. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі школи готуються до ймовірного відновлення роботи з початку нового навчального року

Четвер, 23 червня 2022, 09:48

Початок повномасштабної війни в Україні змусив мільйони українців вимушено покинути свої домівки у тих регіонах, де ведуться активні бойові дії, та шукати прихистку у більш безпечних областях та країнах.

Станом на ранок 23 червня, на території Тернопільської міської територіальної громади офіційно зареєструвалося більше 27 тисяч ВПО, з них тимчасовий прихисток  отримали близько 12 тисяч українців.

Окрім придбаних чи орендованих квартир та помешкань тернополян, які охоче зголосилися надати житло, тисячі внутрішньо переміщених осіб проживають у місцях компактного поселення, переобладнаних під прихтисток, - це і приміщення початкових шкіл, закладів середньої та професійно-технічної освіти, й гуртожитки місцевих навчальних закладів.

Проте зважаючи на те, що незабаром розпочнеться новий навчальний рік, дирекція шкіл розпочинає підготовку класів, спортзалів шкіл до прийому учнів.

Відтак людям, які зараз проживають у приміщеннях шкіл, буде запропоновано проживання у тернополян, що зареєструвалися у системі «Прихисток», або вони тимчасово зможуть жити у гуртожитках училищ міста.

Також Тернопільською обласною військовою адміністрацією прийнято рішення про те, що внутрішньо переміщені особи зможуть також проживати і в гуртожитках Тернопільського національного медичного університету ім.І. Горбачевського, а саме там, де раніше мешкали студенти-іноземці.

Просимо внутрішньо переміщених осіб не зволікати з часом та зареєструватися у системі «Прихисток». Функція «Знайти житло» допоможе підшукувати оптимальний варіант. Також звертаємося до тернополян, хто готовий надати власне житло, подати дані на сайт, вказавши усі вимоги.

 

Співчуття з приводу загибелі на Донеччині Героя, захисника Миколи Дяченка

Четвер, 23 червня 2022, 09:45

Понад 120 днів мужні українські військовослужбовці захищають свою країну та ведуть запеклі бої проти російських загарбників, які принесли сюди лише біль і розруху.

І щоразу важче отримувати звістки про втрати наших найкращих українців.

З глибоким сумом та скорботою в серці повідомляю про загибель українського захисника Миколи Миколайовича Дяченка, який загинув у боях на Донеччині.

Мужній воїн героїчно захищав рідну Україну і кожного з нас.

Хай Господь прийме його душу і дасть сил рідним та близьким пережити це горе.

Сумуємо разом із Вами, низько схиляємо голови у скорботі.

Вічна пам’ять полеглим Героям України!

Слава Україні!

Слава Героям!

Міський голова Тернополя                                                Сергій Надал

 

Британія не дала візи російським депутатам для участі в сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ

Середа, 22 червня 2022, 10:31

Велика Британія відмовила в наданні віз російській делегації, яка мала взяти участь у липневій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ в місті Бірмінгем.

Про це у середу заявив перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Интерфакс".

"Нами отримано, по суті, обурливу відповідь про те, що уряд Великої Британії – дослівно – не може видати візи членам російської делегації в ПА ОБСЄ, з якою б метою вони не відвідували країну", – сказав Джабаров.

Він додав, що Росія заздалегідь просила керівництво Парламентської асамблеї "вирішити питання про надання британською стороною гарантій видання нашим парламентаріям в'їзних віз" для участі в "цьому найважливішому міжпарламентському заході".

Після цього віцеспікер Держдуми Петро Толстой заявив, що рішення Лондона не видавати візи делегації РФ до ПА ОБСЄ "робить резолюції Асамблеї нелегітимними для РФ".

Ще у березні Велика Британія наклала санкції на російських депутатів, які голосували за "незалежність" псевдореспублік Донбасу. Ці санкції зокрема забороняють в’їзд на британську територію.

А в понеділок стало відомо, що послу Росії у Великій Британії буде заборонено відвідувати будівлі парламенту у Вестмінстері протягом невизначеного періоду.

 

IKEA почала попереджати торгові центри у РФ про розірвання договорів оренди – ЗМІ

Середа, 22 червня 2022, 09:36

Меблевий гігант IKEA почав повідомляти орендодавців торгових центрів у РФ, де розміщувалися магазини та студії бренду, про бажання достроково розірвати договори оренди.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на джерела на ринку комерційної нерухомості.

За словами одного із співрозмовників газети, такі листи отримали "майже всі" ТЦ, де був присутній шведський бренд.

Обидва джерела зазначили, що розірвання договорів відбудеться в односторонньому порядку. Співрозмовники вважають, що це означатиме для IKEA великі штрафи.

За словами старшого директора ритейл-департаменту CORE.XP Марини Малахатько, значні штрафи у разі дострокового розірвання договорів оренди призначають через підвищені ризики орендодавця, наприклад, через неможливість знайти нового орендаря.

Нагадаємо:

Меблевий гігант IKEA продає свої чотири заводи в Росії та скорочує штат працівників, компанія "не бачить можливості відновити продажі в осяжному майбутньому".

У березні ІКЕА оголосила про призупинення роботи в Росії та припинення операцій з РФ та Білоруссю через їхню війну проти України.

Торговельний гігант ІКЕА продовжив термін оплати праці майже 15 тисяч співробітників у РФ до серпня.

Економічна правда

 

Поліцейські попереджають неповнолітніх краян та їх батьків про небезпеку на воді

Середа, 22 червня 2022, 09:20

Інформаційно–роз’яснювальну роботу щодо дотримання правил безпеки під час літнього відпочинку проводять поліцейські  у рамках профілактичних заходів «Безпечні канікули». Особливу увагу працівники поліції приділили розвагам біля води.

Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Однак навіть той, хто добре плаває, повинен бути обережним, і суворо дотримуватись правил. Відпрацювання в місцях дозвілля та  відпочинку поблизу місцевого ставу влаштували правоохоронці ювенальної превенції Тернопільського районного управління поліції. Особливу увагу  приділили неповнолітнім. Дітей застерегли не купатися без нагляду дорослих.  Правоохоронці наголочили, що саме  легковажне поводження та незнання елементарних правил безпечної поведінки - першопричина сумних та трагічних наслідків на водоймах.

Застерігали правоохоронці і батьків: виховувати у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи її на власному прикладі, а також тримати під контролем проведення дозвілля сина чи доньки.

Застереження від людей у формі є надзвичайно дієвими. Підлітки прислухаються до порад, а дорослі дякують за увагу до їх дітей.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

«Безпечне літо»: поліцейські Тернопільщини дбатимуть про школярів на канікулах

Середа, 22 червня 2022, 09:15

Забезпечення безпеки дітей під час відпочинку – основна мета профілактичних заходів «Безпечне літо», до яких залучені працівники ювенальної превенції краю. Поліцейські посилили заходи безпеки на літній період, коли батьки працюють, а діти відпочивають.

Цьогоріч через військовий стан чимало діток не матимуть змоги відпочити в таборах. Аби надзвичайні події не змарнували літні канікули, правоохоронці Тернополя розпочали перевіряти звичні місця дозвілля школярів. Їм наголошують про важливість дотримання правил, які рятують життя.

Під час профілактичних бесід ювенальні поліцейські застерегли неповнолітніх від спілкування з незнайомими людьми, нагадали про правила поведінки на вулиці та необхідності використання світловідбиваючих елементів на одязі.

Діти з задоволенням спілкувались з працівниками поліції, активно відповідали на питання, ділилися своїми знаннями щодо дій у випадку надзвичайної події. Світловідбиваючі браслети та листівки-застереження отримали усі, хто спілкувався з поліцейськими.

Превентивні відпрацювання триватимуть протягом усього літнього періоду. Ювенальні поліцейські звертаються до батьків з проханням відповідально ставитися до виконання своїх обов'язків та цікавитися дозвіллям дітей.


 

Оперативники Тернополя викрили магазинних злодіїв

Середа, 22 червня 2022, 09:13

Працівники Тернопільського районного управління поліції інкримінують двом мешканцям обласного центру таємне викрадення чужого майна. Зловмисники діяли по-різну, однак місце скоєння протиправного обирали невеликі магазини.

Оперативники територіального підрозділу поліції встановили, що підозрювані 1970 та 1982 років народження користалися моментм та непомітно проносили повз каси різноманітне майно, яке ховали під верхній одяг.

Перевіряється причетність зловмисників до вчинення анологічних протиправних дій на території міста.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Санкція передбачає позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Вступ-2022: 21 червня розпочався другий етап підтвердження участі в основній сесії НМТ

Середа, 22 червня 2022, 09:12

До уваги учасників 3НО-2022! 21 червня розпочався другий етап підтвердження участі в основній сесії Національного мультимедійного тесту. Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки України.

Для цього з 21 червня до 7 липня 2022 року на інформаційній сторінці https://zno.testportal.com.ua/info/login у спеціальній формі потрібно вибрати із запропонованого переліку назву населеного пункту, де зручніше буде складати тестування незалежно від того, де перебуватиме учасник у період проведення основної сесії, ー в Україні чи за кордоном.

Важливо! Якщо кількість вступників, які хочуть складати тестування в певному місті перевищуватиме кількість робочих місць, що можуть створити організатори для проходження тестування, то після заповнення цих місць місто стане недоступним для вибору у випадному списку.

Детальніше ТУТ.

 

Понад 27 тисяч внутрішньо переміщених осіб залишились у Тернопільській громаді на тривалий період

Середа, 22 червня 2022, 09:10

Станом на 21 червня 2022 року Тернопільська міська територіальна громада прийняла 38989 внутрішньо переміщених осіб, 11 907 з яких – отримали прихисток на декілька днів, а 27082 (з них діти: до 6 років – 2915, від 6-18 років – 4417) – залишилися у Тернополі на тривалий період.

2992 особи з числа внутрішньо переміщених отримали персоніфіковані проїзні квитки «Соціальна карта тернополянина» категорій «Загальна» та «Учнівська», ще 1797 –  категорії «Пільгова» для проїзду у громадському транспорті.

607 дітей з числа тимчасово переміщених зараховані до закладів освіти Тернопільської міської територіальної громади (250 учнів – 1-4 класи; 281 учень – 5-9 класи; 76 учнів – 10-11 класи).

 

Розпочався другий етап підтвердження участі у спрощеному ЗНО

Вівторок, 21 червня 2022, 10:10

У вівторок, 21 червня, розпочався другий етап підтвердження участі у національному мультипредметному тестуванні. До 7 липня усі учасники мають обрати місто/країну для проходження тесту.

Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Аби остаточно підтвердити намір складати спрощене зовнішнє незалежне оцінювання, необхідно зайти на інформаційну сторінку та у спеціальній формі обрати із запропонованого переліку назву населеного пункту, де зручніше буде пройти тестування. Місце складання НМТ можна обрати незалежно від того, де перебуватиме учасник у період проведення основної сесії, – в Україні чи за кордоном.

"Важливо якнайуважніше вибирати населений пункт із випадного списку, адже деякі міста додано/вилучено з переліку населених пунктів, які були запропоновані на першому етапі підтвердження", – наголошують в УЦОЯО.

Фото: Wavebreakmedia/Depositphotos

Також вступників попередили: якщо кількість робочих місць для учасників НМТ у певному місті досягне ліміту, то після заповнення форми цей населений пункт стане недоступним для вибору у випадному списку.

Читайте також: Онлайн, але присутні фізично: як випускники складатимуть спрощене ЗНО

Не всі вступники зможуть скласти НМТ за кордоном у найбільш зручному за місцем розташування для них населеному пункті. Як пояснили в УЦОЯО, кількість робочих місць для учасників НМТ за кордоном у тимчасових екзаменаційних центрах створювали з урахуванням даних першого етапу реєстрації, а також можливостей закордонних партнерів.

"Наразі у переважній більшості міст вступники, які раніше повідомили про своє бажання пройти в них тест, матимуть змогу це зробити. Однак у разі суттєвого збільшення кількості охочих проходити НМТ у певних містах, особам, які підтверджуватимуть своє бажання взяти участь у тестуванні в останній момент, можливо, доведеться, вибирати з-поміж доступних міст", – зауважили в Центрі.

Можливість завантажити із вкладки "Місце проведення" запрошення із даними про дату, час та місце проходження НМТ з'явиться лише після проходження двох етапів підтвердження участі у тестуванні.

Читайте також: В Україні скасували прохідний бар’єр для вступу на медичні спеціальності

Водночас абітурієнтів, які з 20 травня до 7 червня підтвердили участь у НМТ і хотіли б пройти тестування в додаткову сесію, просять пропустити другий етап вибору місця проходження НМТ під час основної сесії. Натомість вони мають підтвердити участь у додатковій сесії протягом 8-18 липня, обравши із запропонованого переліку країну/місто, де бажають скласти тест.

У додаткову сесію учасники НМТ також зможуть проходити тестування у:

  • Фінляндії (м.Гельсінкі),
  • Люксембурзі (м. Люксембург),
  • США (м. Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, та м. Сакраменто, штат Каліфорнія),
  • Словенії (м. Марібор),
  • Німеччині (м. Берлін),
  • Швейцарії (м. Берн).

Нагадаємо, цього року через війну в Україні замість класичного варіанту тесту абітурієнти складатимуть НМТ з трьох предметів: української мови, математики та історії України.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Українців попередили про нові кібератаки: хакери використовують тему штрафів від податкової

Вівторок, 21 червня 2022, 10:02

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, попереджає про нову кібератаку на об’єкти критичної інфраструктури України.

Про це повідомляє Держспецзв'язку.

Фахівці виявили розповсюдження електронних листів начебто від імені "Державної податкової служби України" з темою "Повідомлення про несплату податку".

У них міститься архів "НакладенняШтрафнихСанкцiй. zip" з однойменним docx-документом.

"Його відкриття в кінцевому результаті призведе до завантаження шкідливої програми Cobalt Strike Beacon. Активність відстежується за ідентифікатором UAC-0098", - йдеться у повідомленні.

Ще одна кібератака здійснювалася за допомогою розповсюдження шкідливого документу з назвою "Nuclear Terrorism A Very Real Threat.rtf", відкриття якого призводить до завантаження та запуску шкідливої програми CredoMap. Цю активність асоціюють із діяльністю групи APT28.

Економічна правда

 

Харків: окупанти вдарили по об'єкту метро – поранений співробітник і пошкоджені поїзди

Вівторок, 21 червня 2022, 09:44

Російська ракета, яку окупанти запустили 20 червня по Харкову, поцілила по об'єкту метрополітену, внаслідок чого один співробітник підприємства отримав поранення, також пошкоджені 3 потяги.

Джерело: місцеве видання Status quo з посиланням на начальника ГУ Нацполіції Харківської області Володимира Тимошка

Пряма мова Тимошка: "Було завдано удару по інфраструктурі харківського метрополітену. Зокрема – за місцем розташування поїздів метрополітену. Пошкоджено як мінімум 3 поїзди, поранено працівника. Його стан – середнього ступеня тяжкості".

Деталі: Начальник обласної поліції висловив думку, що подібні удари армії РФ – це крик розпачу, бажання, щоб мешканці почали панікувати та знову масово їхати з міста.

ІРИНА БАЛАЧУК

 

За три дні роботи спільних патрульних груп перевірено документи у майже тисячі осіб

Вівторок, 21 червня 2022, 09:35

Задля запобігання диверсійній діяльності на території області, перевірки реєстрації внутрішньо-переміщених осіб та взяття їх на військовий облік на Тернопільщині з 18 червня організовано роботу спільних патрульних груп.

До складу груп входять на лише поліцейські, а й представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, військової служби правопорядку, органів місцевого самоврядування. Загалом щодня на патрулювання в області виходить 25 груп.

За інформацією управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області, з 18 по 20 червня було здійснено перевірку документів у майже тисячі осіб. Серед них виявлено 140 внутрішньо-переміщених осіб, котрі не стали на військовий облік та  майже 70 осіб, котрі перебувають на території області без реєстрації. За цей період вручено повістки 333 чоловікам, котрі підлягають мобілізації.

Робота спільних патрульних служб триватиме й надалі. Поліцейські звертаються до громадян з розумінням поставитися до перевірок та завжди носити з собою документи, які засвідчують особу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Наркотики — у кишені: правоохоронці виявили порушників

Вівторок, 21 червня 2022, 09:32

Порушника комендантської години, який мав при собі наркотики зупинили працівники поліції Чорткова.

Під час патрулювання вулиць правоохоронці побачили чоловіка, який у комендантську годину пересувався містом. Його зупинили.У кишені 32-річного чоловіка виявили паперовий пакунок білою порошкоподібною речовиною, схожою на наркотичну.Підозрілий пакунок поліцейські вилучили їх відправлено на експертизу

Ще одного порушника виявили працівники Національної гвардії України на вулиці у Тернополі. У тернополянина вилучили згорток з марихуаною та пристрій для куріння.

Заобом  фактами слідчі відкрили кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Продаж товару через інтернет завершився для краянки втратою готівки

Вівторок, 21 червня 2022, 09:28

Майже 30 000 гривень зняла невідома особа з банківського рахунку жительки Бучацького району. Жінка потрапила в шахрайську пастку повіривши аферистам.

Заявниця розповіла, що через інтернет-платформу продавала товар. До неї зателефонував невідомий та повідомив про намір придбати актуальне майно. Жінка зазначила реквізити свого банківського рахунку, аби здійснити оплату.

За певний проміжок часу до неї знову зателефонував аферист, однак цього разу представився співробітником фінансової установи. Він запевнив краянку  про певні технічні несправності та необхідність повідомити персональні дані, аби успішно пройшла оплата від покупця. Жінка погодилася, однак лічені хвилини зрозуміла, що її ошукали, адже отримала сповіщення про списання з електронного гаманця 29 929 гривень.

Відомості про злочин правоохоронці відділення поліції № 2 м. Бучач внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські застерігають жителів краю не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ ніколи, за жодних обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте щодо вашого електронного гаманця, є конфіденційними.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

З Тернополя передано чергову партію військової допомоги на фронт у ті підрозділи ЗСУ, де служать тернополяни

Вівторок, 21 червня 2022, 09:26

20 червня минуло сто сімнадцять днів від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України.

З першого дня повномасштабна війна об’єднала та згуртувала українців, і в той час, поки наші військовослужбовці захищають територіальну цілісність України на передовій, ми тримаємо оборону в тилу.

Так, 20 червня з Тернополя передано черговий гуманітарний вантаж на фронт у ті підрозділи ЗСУ, де служать жителі Тернопільської міської територіальної громади.

«Багато тернополян зараз перебувають на передових позиціях в зоні активних бойових дій, тож ми намагаємося всіляко допомогти та підтримати наших захисників, - зазначає міський голова Сергій Надал. - Сьогодні передаємо чергову допомогу хлопцям відповідно до запитів їхнього командування – це те, що найнеобхідніше зараз: наколінники, кепки, штани, підсумки, дощовики, тактичне взуття, балаклави, футболки тощо. Віримо у нашу перемогу. Слава Україні! Слава українським захисникам!».

Нагадаємо, на території Тернопільської міської територіальної громади діє «Програма забезпечення обороноздатності військових формувань на 2022 рік», в рамках якої виділено необхідне фінансування для закупівлі рацій, планшетів, будівельних матеріалів, оргтехніки для наших військових частин. Видатки на тероборону були спрямовані на пошиття форми, рюкзаків, розвантажувальних систем, амуніції тощо. Також з резервного фонду спрямовано кошти для придбання додаткових систем сповіщення та системи інформування населення.

А віднедавна у місті на базі управління соціальної політики запрацював центр «Допомога армії від Тернополя», в рамках діяльності якого жителі громади можуть безплатно передати посилку для наших захисників на передову.  Перші вантажі за декількома напрямками у місця дислокації тернопільських військовослужбовців уже відправлені та доставлені хлопцям. Дякуємо волонтерам центру та водіям, які доставили вантаж на передову.

 

Окупанти вирішили встановити пам’ятник "асвабадітєлю" у Бердянську

Понеділок, 20 червня 2022, 13:33

ФОТО "РАДІО СВОБОДА"

У Бердянську Запорізької області окупанти планують встановити пам’ятник російському солдату.

Джерело: проєкт "Радіо Свобода" "Новини Приазовʼя" з посиланням на місцевих жителів

Деталі: За словами мешканців, нещодавно у зеленій зоні Приморської площі міста, що на центральній набережній, провели "урочисте відкриття закладного каменю". На ньому вказано, що на цьому місці буде "пам’ятник російському солдату-визволителю".

Співрозмовник видання висловив сподівання, що "ЗСУ визволять бердянців раніше, ніж вони (окупанти – ред.) встановлять оце (пам’ятник – ред.)".

Він додав, що через загрозу переслідувань, люди відкрито не висловлюють свого обурення такими подіями. Водночас житель Бердянська переконаний, що як тільки наблизиться деокупація міста, жителі "допоможуть знести" цей камінь.

 

В окупованому Бердянську створюють штучні черги по російські паспорти – розвідка

Понеділок, 20 червня 2022, 13:32

Українська розвідка повідомляє, що окупаційна адміністрація Бердянська Запорізької області створює штучні черги в місцеві ЦНАПи, щоб продемонструвати "бажання" місцевих мешканців отримати російські паспорти.

ДжерелоГоловне управління розвідки Міноборони

Дослівно: "Окупаційна адміністрація Бердянська створює штучні черги в місцеві ЦНАПи. Щоб продемонструвати начебто "бажання" місцевих жителів отримати російські паспорти, всіх, хто стоїть на обліку у військовій комендатурі Бердянськ примусово відправляють до ЦНАП для створення черг перед пунктами фотографування на документи.

Громадян, які не погодились стояти в чергах, відправляють на громадські роботи".

Деталі: Крім того, розвідка повідомляє, що протягом минулого тижня на тимчасово окупованих територіях півдня України спостерігалась робота мобільної групи радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби ЗС РФ.

Під час роботи зазначених груп на кожній конкретній локації в радіусі від кілометра зникав мобільний зв’язок українських операторів та блокувалась можливість перегляду українських сайтів в мережі Інтернет. Після переміщення групи з локації доступ до українських сайтів відновлювався.

"Імовірно, що головне завдання зазначених груп – пошук проукраїнськи налаштованих осіб та членів їхніх сімей", – вважають у ГУР.

 

Курс валют на 20 червня: скільки коштує гривня в касах банків

Понеділок, 20 червня 2022, 13:24

Середній курс гривні 20 червня стабільний відносно минулого тижня і становить 35,2-35,8 грн за долар.

Про це йдеться у даних сайту minfin.com.ua.

Так, 20 червня середні курси валют в касах банків був такими:

  • Долар США – 35,2-35,8 грн (курс на 17 червня – 35,2-35,9 грн);
  • Євро – 36,81-37,75 грн (курс на 17 червня –36,6-37,75 грн).

У розрізі банків, Приватбанк пропонує курс долара на рівні 35,3-35,7 грн, Ощадбанк – 35-35,65 грн, Укрексімбанк – 34,95-35,65 грн, Райффайзен – 35,4-36 грн.

За даними finance.ua, котирування гривні проти долара на чорному ринку поступово міцнішали протягом дня. Так, на 15:20 вони становили 35,32-35,51 грн за долар, хоча на 17 червня становили 35,54-35,76 грн.

Нагадуємо:

Національний банк з 21 травня скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким банки продають готівкову валюту – дотепер він не міг відхилятися на понад 10% від офіційно встановленого регулятором.

В НБУ пояснювали, що такий крок зробить валютний ринок стійкішим та сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті

 

Захисники вдарили ракетами по вкрадених Росією "вишках Бойка" у Чорному морі

Понеділок, 20 червня 2022, 11:28

ФОТО СКРІНШОТ

Збройні сили України завдали удару по бурових установках привласненого Росією "Чорноморнафтогазу", які ще називають "вишками Бойка"

Джерело"Крыминформ", російський ставленик у Криму Сергій Аксьонов у Telegram, народний депутат Олексій Гончаренко у Telegram

Пряма мова Аксьонова: "Сьогодні вранці ворог завдав удару по бурових платформах "Чорноморнафтогазу". Перебуваю на зв'язку з колегами з Міноборони та ФСБ, працюємо над порятунком людей".

Пряма мова Гончаренка: "Наші ракетники курили не біля Зміїного, а курили біля вишок Бойка. Ракетний удар по вишках трішки завадив газовидобуванню в українському Чорному морі зі сторони росіян".

Деталі: За словами Аксьонова, є поранені і пропалі без вісти. Патрульні катери та авіація Міноборони РФ намагаються проводити рятувальні роботи.

Передісторія:

  • У 2014 році Росія захопила обидві установки, коли був анексований Крим. При цьому вони залишалися на Одеському родовищі, яке знаходиться набагато ближче до материкової частини України, ніж до півострова. У грудні 2015 року РФ відвела "вишки Бойка" ближче до окупованого Криму.
  • 23 грудня 2015 року Печерський суд Києва задовольнив клопотання ГПУ про арешт "вишок Бойка" - бурових установок на чорноморському шельфі, за які сім років тому Україна переплатила 400 млн доларів.
  • У січні 2017 року український суд заарештував захоплені Росією бурові установки.
 

Білоруські військові намагалися зробити підкоп на кордоні з Польщею

Понеділок, 20 червня 2022, 11:18

Співробітники прикордонної служби Польщі помітили провокацію з боку білоруських військових, які намагалися зробити підкоп під нещодавно встановленим парканом на кордоні.

Про це польські прикордонники розповіли у Twitter, виклавши фото, пише "Європейська правда".

На ділянці у районі села Дубичі Церковні офіцери помітили групу з шести білоруських солдатів, які намагалися зробити підкоп під парканом на польсько-білоруському кордоні.


Крім того, вчора 21 особа намагалася нелегально потрапити до Польщі через кордон з Білорусі. Це були мігранти, зокрема з Марокко, Сенегалу та Індії.

У середині червня Польщі завершили спорудження відрізка загородження на кордоні з Білоруссю довжиною 140 кілометрів.

Раніше повідомлялося, що загородження заввишки 5 метрів простягнеться на 186 кілометрів. Будівельні роботи планують завершити до 30 червня.

Тиск з боку тисяч мігрантів з Близького Сходу та Африки на кордон Польщі та Литви з Білоруссю розпочався влітку минулого року, що призвело до зіткнень із польськими прикордонниками.

Після цього Польща закрила кордон із Білоруссю колючим дротом та збільшила кількість прикордонників.

 

На кордоні з Польщею запрацював оновлений пункт пропуску "Краківець"

Понеділок, 20 червня 2022, 11:16

На кордоні з Польщею відновив роботу оновлений пункт пропуску "Краківець-Корчова".

Як пише "Європейська правда", про це повідомили у Мінінфраструктури.

Оновлення здійснили у рамках проєкту "Відкритий кордон", який започаткували у рамках домовленостей президента України Володимира Зеленського та президента Польщі Анджея Дуди.

Роботи над збільшенням пропускної спроможності пункту почали 10 днів тому. Кількість смуг для вантажівок збільшили з 4 до 10 та створили додаткові павільйони для митного і паспортного контролю. Очікується, що це збільшить пропускну спроможність щонайменш на 50%.

Також збільшили кількість прикордонників та митників на пункті пропуску. Для їхньої роботи польська сторона надала спеціальні контейнерні модулі.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, успішний досвід на цьому пункті пропуску планують застосувати ще на семи інших на українсько-польському кордоні, а також збільшувати пропускну спроможність на кордонах з іншими західними сусідами.

 

Співчуття міського голови з приводу загибелі Героя, солдата-захисника Андрія Побережника

Понеділок, 20 червня 2022, 11:15

З глибоким сумом повідомляю, що захищаючи Україну від російських загарбників, у запеклих боях на Луганщині внаслідок артилерійського обстрілу загинув солдат, стрілець-помічник гранатометника 3 гірсько-штурмового відділення 1 гірсько-штурмового взводу 1 гірсько-штурмової роти військової частини А3715 Андрій Дмитрович Побережник.

Захисник віддав своє життя за перемогу Батьківщини над злом та за вільне, квітуче майбутнє нашої держави.

Не забудемо і не пробачимо ворогу жодного вбитого воїна, жодного вбитого українця.

Слава Героям, які захищають Україну!

Низький уклін та найщиріші співчуття батькам і рідним Андрія Побережника.

Вічна пам’ять Герою!

 

Міський голова                                                                      Сергій Надал

 

Всесвітня рада церков засудила війну РФ проти України

Понеділок, 20 червня 2022, 08:28

Всесвітня рада церков засудила війну РФ проти України і закликала до "встановлення стійкого миру".

Організація відкинула виправдання агресії РФ релігією, а також закликала провести обмін військовополоненими і тілами загиблих.

Відповідну заяву опублікували після засідання центрального комітету Всесвітньої ради церков у Женеві 15-18 червня.

"Всесвітня рада церков повторює заклик глобального товариства церков, представлених у ВРЦ, до припинення цієї трагічної війни, до негайного припинення вогню, щоб зупинити смерть і руйнування, а також до діалогу та переговорів для забезпечення стійкого миру", – йдеться у документі.

 

ВРЦ у Женеві 16 червня. Фото: World Council of Churches/Instagram

Всесвітня рада церков засудила зловживання релігійною мовою та владою для виправдання агресії.

"Війна з убивствами та всіма іншими трагічними наслідками, які вона тягне за собою, несумісна з самою природою і волею Бога щодо людства та проти наших фундаментальних християнських та екуменічних принципів", – кажуть у ВРЦ.

Релігійні діячі також закликали "всі сторони конфлікту" поважати принципи міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо захисту цивільного населення та цивільної інфраструктури, а також гуманного ставлення до військовополонених.

"Ми закликаємо до обміну військовополоненими та тілами загиблих комбатантів між двома сторонами", – наголошує організація.

Організація закликала міжнародне спільноту до більших інвестицій у пошуки та сприяння миру, а не в ескалацію та розкол.

 

Також вона зауважила, що Світова Рада Церков є платформою та безпечним простором для зустрічей і діалогу.

Всесвітня рада церков просить виконуючого обов’язки Генерального секретаря очолити делегацію "Паломництва справедливості і миру" до Києва та Москви, щоб зустрітися з керівництвом церков.

Генсек Всесвітньої ради церков має з’ясувати, що сприяє миру і що необхідно урядам країн для негайного припинення вогню.

"ВРЦ молиться за всіх жертв цього конфлікту в Україні, в регіоні та в усьому світі, щоб їхні страждання припинилися, щоб вони могли бути втішеними та повернутися до життя в безпеці та гідності, і запевняє їх у любові та співчутті", – наголошує організація.

 

Через аварійно-ремонтні роботи 20 червня з 10:00 по 17:00 год. буде понижений тиск газу в районі «Старого парку»

Понеділок, 20 червня 2022, 08:16

За інформацією ПрАТ «Тернопільміськгаз», 20 червня проводитимуться аварійно-ремонтні роботи на газопроводі низького тиску на вул. Квітовій у Тернополі.

З цієї причини 20 червня з 10:00 до 17:00 год. буде понижений тиск газу в районі «Старого парку».

Адміністрація ПрАТ «Тернопільміськгаз» просить вибачення у споживачів за тимчасові незручності.

 

Співчуття міського голови з приводу загибелі засновника та командира добровольчого батальйону «Карпатська Січ» Олега Куцина

Понеділок, 20 червня 2022, 08:15

Шановна громадо!

Захищаючи Україну на Харківщині загинув представник політради ВО «Свобода», голова Закарпатської ВО «Свобода», засновник та командир легендарного свободівського, добровольчого батальйону «Карпатська Січ» Олег Куцин.

Олег – це яскравий приклад справжнього націоналіста, для якого Україна завжди була понад усе. Олег Куцин з самого початку, коли у 2014 році чобіт московського окупанта ступив на святу українську землю, взяв до рук зброю і став на захист України.

«Карпатська Січ» Куцина завжди воювала в найгарячіших точках, постійно била московитів. І завжди приклад особистого героїзму показував командир Олег Куцин. Бійці любили та поважали свого командира.

Олег жив як Герой та загинув як Герой, героїчною смертю за Україну.

Спочивай з миром, друже Олеже. Допомагай ангелам тримати наше найсиніше українське небо.

Близькі та рідні Олега. Ваш біль-це наш біль!

Вічна пам’ять і вічна слава Герою!

Ворог знай, українська нація ніколи не забуде жодного полеглого воїна, жодного невинно вбитого українця.

З нами правда і з нами Бог!

 

Міський голова Тернополя                             Сергій Надал

 

У Латвії створять мозаїки на основі картин Примаченко для згорілого музею в Іванкові

Неділя, 19 червня 2022, 09:20

У Ризі митці створять мозаїчні репліки-парафрази з робіт української художниці Марії Примаченко.

Згодом їх передадуть до музею в Іванкові, що на Київщині, йдеться на сторінці проєкту "Відкрита майстерня".

Ініціатором проєкту є керівник студії художньої мозаїки Вадим Верник.

Він розказав, що давно був поціновувачем робот української мисткині Марії Примаченко. Коли Вадим дізнався, що музей з її роботами згорів, вирішив відновити деякі з них у стилі мозаїки.

Створення мозаїки. Фото: "Відкрита майстерня"

"Ми створюватимемо фрагменти її робіт у техніці мозаїки у більш "вічному", аттрактивному, візуально багатому та професійному матеріалі – муранській смальті. У всіх нас буде можливість власноруч доторкнутися до унікальної творчості великої художниці та поділитися частинкою свого серця", – зазначають організатори проєкту.

Вони додали, що матеріалів є приблизно на 60 картин розміром 25х25.

Створення мозаїки. Фото: "Відкрита майстерня"

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

В Україні виписали першого пацієнта, якому двічі пересадили серце

Субота, 18 червня 2022, 18:31

Першого пацієнта в Україні, який пройшов два етапи імплантації серця, виписали з лікарні.

Операцію Миколі Медведєву зробили у Інституті серця Міністерства охорони здоров’я України.

Як розповідає голова інституту Борис Тодуров, півтора роки тому чоловікові імплантували механічне серце, оскільки у нього був постінфарктиний кардіосклероз з дуже вираженою серцевою недостатністю.

"І ось після 1,5 роки життя з механічним серцем, знайшовся донор і 3 тижні тому ми зробили трансплантацію серця.

Це була дуже важка повторна операція, завжди після механічних сердець багато спайок та проблем", каже лікар.

Микола Володимирович з лікарями

Механічне серце живиться від батареї, яка постійно носиться в сумці з собою, і періодично потребує підзарядки.

Під час війни Микола Володимирович опинився в окупації під Києвом, де періодично вимикали світло. Однак чоловік зміг виїхати, і отримати нове серце фактично на свій день народження.

 

Ніцца вигнала з порту круїзний лайнер, на який поскаржились за забруднення довкілля

Субота, 18 червня 2022, 18:24

У французькій Ніцці міська влада наказала вийти з порту круїзному лайнеру, на який поскаржилися за забруднення довкілля, за кілька годин після його прибуття.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє BFMTV.

Випадок стався ще у четвер. Грецький круїзний лайнер Aegan Odyssey з близько 300 пасажирами надвечір зайшов у порт міста.

Місцеві жителі звернули увагу на густі клуби диму, які він викидає, і шум від обладнання корабля, та поскаржилися міській владі. Близько 11 години вечора, за кілька годин після прибуття, лайнеру наказали залишити порт і він рушив у напрямку Тулузи.

Як стало відомо AFP, компанія-агент Medov France з офісом у Марселі, що відповідає за зупинки лайнера від імені чартерної компанії, звернулася за роз’ясненнями до портової влади, скаржачись, що це "удар по репутації" компанії.

Французькі міста на середземноморському узбережжі в останні роки все частіше постають перед дилемою з круїзними лайнерами які, з одного боку, є джерелом забруднення, але з іншого боку, є важливим джерелом доходу для місцевої економіки.

 

Сторінка 50 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер