images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Загинув командир роти білоруського батальйону Кастуся Калиновського

Понеділок, 16 травня 2022, 10:58

ПАВЛО "ВОЛАТ". ФОТО БАТАЛЬЙОНУ З FACEBOOK

Командир роти білоруського батальйону Кастуся Калиновського Павло "Волат" загинув на війні в Україні.

Джерело: батальйон Кастуся Калиновського у Facebook, "Наша Ніва"

Дослівно батальйон: "Сьогодні наш батальйон зазнав величезних втрат. У ході операції зі звільнення українського села від російської окупації було смертельно поранено командира роти, військовослужбовця нашого батальйону Павла "Волата". Його намагалися доставити до лікарні у критичному стані, але не встигли".

 
Павло "Волат"
ФОТО БАТАЛЬЙОНУ З FACEBOOK

Деталі: Побратими "Волата" заявили, що він "був справжнім воїном-легендою: він багато разів був поранений, але щоразу обманював смерть – і повертався у стрій".

За даними "Нашої Ніви", це вже шостий білорус, який загинув в Україні з лютого 2022 року, воюючи проти російських окупантів.

Передісторія:

 

Рятувальники та медики Тернополя отримали міжнародну гуманітарну допомогу з міст Згожелець (Польща) та Герліц (Німеччина)

Понеділок, 16 травня 2022, 10:54

Днями 1-й Державний пожежно-рятувальний загін управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області та медики Тернопільської міської комунальної лікарні №3 отримали гуманітарну допомогу від міжнародної спільноти з м. Згожелець (Польща) та м. Герліц (Німеччина).

Допомогу даним структурам передав заступник міського голови-керуючий справами Іван Хімейчук.

Для проведення пожежно-рятувальних робіт працівникам ДСНС, зокрема, термостійке взуття та захисні костюми, що допомагають пожежникам під час порятунку людей.

Медики Тернопільської міської комунальної лікарні №3 для лікування хворих отримали перев’язувальний матеріал, лікарські препарати, знеболюючі, тампони для дезінфекції рук, ортопедичні комірці для шиї тощо.

Як зазначив Іван Хімейчук, Тернопіль висловлює щирі слова подяки усім, хто долучився до зібрання та передачі цієї допомоги. Адже сьогодні не лише наші Збройні сили України воюють, разом з ними на першій лінії фронту також рятувальники, медики, правоохоронні органи та всі, хто допомагає нам у боротьбі з окупантом та ліквідацією наслідків руйнувань.

 

У Львові дітям-переселенцям допомагає 5-річний волонтер. ФОТО

П'ятниця, 13 травня 2022, 09:33

Львові дітям – вимушеним переселенцям – допомагає облаштуватися 5-річний волонтер Матвій. При цьому хлопчик разом з мамою Мариною теж пережив складну евакуацію з Києва.

Його історію розповів Дитячий фонд Організації об'єднаних націй UNICEF в Україні.

"Після складної евакуації з Києва та постійних змін житла Матвій трохи замкнувся (в собі ред.), почав гірше говорити, не хотів на вулицю", – розповідають в організації.

Спочатку мама хлопчика долучилася до лав волонтерів на міському вокзалі. А щоб допомогти 5-річному синові відновити взаємодію з навколишнім світом, взяла Матвія з собою.

5-річний Матвійко допомагає діткам-переселенцям у Львові. Фото: UNICEF

У кімнаті для переселенців Марина разом з Матвійком зустрічають новоприбулих мам з дітками. Там вони грають в ігри, малюють, пояснюють, як безкоштовно евакуюватися за кордон, а також координують, де можна лишитися у Львові.

Діана Кречетова. УП.

 

Військкомат у російському Омську закидали коктейлями Молотова

П'ятниця, 13 травня 2022, 09:19

ФОТО З ВІЙСЬККОМАТУ В ОМСЬКУ

Люди закидали коктейлями Молотова військкомат російському в Омську.

Джерело: "Медіазона" з посиланням на місцеві ЗМІ

Деталі: Повідомляється, що в будівлю військкомату Центрального округу на вулиці Пушкіна в Омську кинули щонайменше два коктейлі Молотова.

Як розповіли свідки, біля будівлі відчувається сильний запах гасу, а на місці працюють криміналісти.

Ще одне ЗМІ пише, що в регіональному управлінні МВС на їхній запит повідомили, що "не коментують" інцидент.

 

Нагадаємо: Це вже не перший випадок, коли до військкоматів у різних містах РФ кидають коктейлі Молотова.

За даними ВВС, з 24 лютого до 4 травня як мінімум у шести російських регіонах підпалювали військові комісаріати.

 

Остання зачіпка. Як онука шукала звістку про живого дідуся у блокадному Маріуполі

Четвер, 12 травня 2022, 12:23

76-й день російські окупанти атакують Маріуполь – більшість будівель зруйновані, а обстріли й бомбардування не припиняються.

У блокадному місті ще перебуває близько сотні тисяч людей, понад 25 тисяч – загинули.

З уцілілими майже немає зв’язку. Дізнатися про те, чи жива людина – дуже важко. Інколи майже не реально.

Комунікаційниця Анна Чуданова довгий час намагалася знайти хоча б натяк на те, що її рідні у Маріуполі живі.

У зруйнованому місті залишився дідусь Анни зі своєю дружиною.

Сама Анна народилась і виросла у Маріуполі, але до повномасштабної війни жила у Києві, куди також переїхали її батьки.

Свою історію пошуку рідних дівчина розповіла "Українській правді. Життя".

Далі – її пряма мова.

"2 березня у місті зник зв’язок"

 

Анна Чуданова народилась у Маріуполі, потім переїхала до Києва, а нині перебуває на Тернопільщині

У Маріуполі з моїх рідних залишився дідусь та його дружина. 2 березня у місті зник зв’язок. Не було жодної можливості зв’язатися.  Ми шукали дідуся через Telegram-канали.

Спершу ми намагалися щодня дзвонити, якось пробитися зранку і ввечері. Писали смс-ки, бо казали, ніби вони прориваються і є шанс, що людина буде знати, що її шукають і про неї не забули. А потім дізналися, що є така група "Мариуполь сейчас", де публікували руйнування, який вигляд мають вулиці тощо. Так я побачила, що опублікували відео з будинком мого дідуся. Частина будинку згоріла.

Під цим відео були коментарі, і я побачила, що хтось питає про його будинок. Я почала писати людям в Telegram: "Добрий день, я з Маріуполя, шукаю своїх рідних. У мене за такою-то адресою дідусь. Чи маєте ви зв’язок з кимось?"

Мені пощастило, що перша дівчина, якій я написала, відповіла, що вона тримає зв’язок зі своїми рідними. Вони раз у чотири дні зідзвонювалися з батьком. Він підіймався на п’ятиповерхівку, де ловив зв’язок, коли ще працювали українські оператори, і розповідав їм, що там з будинком.

Від неї я дізналася, що будинок мого дідуся вцілів, і був шанс, що дідусь живий. Я описала дідуся, його квартиру і попросила цю дівчину, щоб вона спитала батька, чи той його бачив.

Перш ніж знайти інформацію про дідуся, я писала знайомим волонтерам, які допомагають в місті. Ті, хто зміг відповісти, казали, що ходити по адресах до рідних і близьких нереально. Ситуація в місті дуже небезпечна.

"Ми побачили відео, де видно, що він живий"

 

Ілюстративне фото з Маріуполя. Анна Чуданова/Facebook

Потім почали створюватися нові чати по будинках. Наприклад, люди об’єднувалися в чат за кількома адресами і починали шукати, обмінюватися інформацією. Хтось публікував фотографії – волонтери чи військові викладають відео будинків у місті. Постійно їздять вулицями, фіксують руйнування.

В одному з цих чатів хтось переслав відео від "представника ДНР" (ОРДО – ред.), що в Маріуполі людям нібито видають гуманітарну допомогу. Там був якийсь представник "молодіжної організації ДНР", що звучить для мене дуже комічно. Він зняв відео в хорошій якості, як вони видають "гуманітарну допомогу".

На той момент пройшов місяць, як я нічого не чула про свого дідуся. І от ми побачили відео, де видно, що він живий. Стоїть у черзі за "гумдопомогою". Трохи змучений, але тримається.

Він виглядав навіть краще ніж люди, які молодші за нього. Ми дуже втішилися – стало легше, що побачили його, що це не просто чутки і він живий.

 

Уже потім я зробила пост з фотографією дідуся і його дружини. Я дуже відтягувала цей момент, бо не хотіла бути тією людиною, яка грається в "жди меня" у пошуку рідних. Але довелося, бо розуміла, що інакше не вийде. Я опублікувала їхню фотографію і питала, чи хтось бачив цих людей.

Тоді люди почали виїжджати і ніби вже прорвався той інформаційний вакуум. Я написала, і знайома моєї знайомої відгукнулася завдяки репосту… Виявилося, що нещодавно виїхала її бабуся. Вона попросила в бабусі розпитати, що відомо про мого дідуся.

Мені сказали, що все добре, наскільки це можливо. Вони не голодують, у них є їжа та вода. Якимось чином хтось добуває її. Ось і все. Те відео було останньою зачіпкою.

"Востаннє я чула про дідуся 1 квітня"

 

Довоєнний Маріуполь. Фото: Анна Чуданова/Facebook

Востаннє я чула звістку про дідуся 1 квітня, коли було зняте це відео. Я ще уточнила в Telegram-каналі, коли його зняли, тому що зазвичай фотографії або відео публікують постфактум, коли з’являється зв’язок.

Люди зазвичай, щоб подзвонити рідним, йдуть у певну точку, де ловить зв’язок. Зараз трішки змінилась ситуація.

Росіяни провели зв’язок, поставили вежі свого оператора "Фенікс". Люди почали купувати картки. Але все не так просто. Це не звичний для нас зв’язок – люди з перебоями дзвонять по 30 секунд, намагаються передати інформацію, що вони живі.

Окупанти брешуть, що бомби скидає "Азов"

 

"Люди, яких тримають квартири чи страх, не хочуть їхати з міста"

Коли ми дізналися, що дідусь живий, почали шукати зв’язок, щоб зрозуміти, чи хоче він виїжджати. На жаль, є така тенденція, що люди старшого віку або люди, яких тримають квартири чи страх, не хочуть їхати з міста.

Уже була не одна історія, коли люди обирали залишатися в місті. Поки що я не знаю, чи хоче він виїжджати. Через цю дівчинку, яка тримає зв’язок з батьком, сусідом мого дідуся, хочемо дізнатися.

Звісно, мені б хотілося вивезти дідуся, але я розумію, що йому 84 роки. Можливо, йому буде страшно.

А ще окупанти серед місцевого населення розповідають, що це Україна бомбить, що їх обстрілює "Азов". Через це деякі люди не хочуть повертатися на українську територію.

"Досі є надія, що ми зможемо забрати фотографії"

Ми з дідусем живемо в різних районах. Наш будинок, де я виросла – це батьківський будинок. Сусіди, які виїжджали в березні, казали, що будинок цілий.

А на початку квітня бої перемістилися в наш район. Його обстріляли. У групі почали писати, що постраждав район, і на сусідній вулиці були "прильоти".

Тоді батьки почали активно моніторити ситуацію. Так вийшло, що батько сусіда мав можливість піти перевірити квартиру. У цього сусіда квартира згоріла. Але люди зазвичай на емоціях можуть подумати, що весь дім знищений. Побачили попадання і кажуть: "Все зруйноване", хоча насправді будинок стоїть.

Спершу сказали, що будинок згорів. Ми дуже засмутилися. Не так шкода стін, якихось телевізорів, диванів. Дуже шкода фотографій, бо в нас їх багато, і це те, що не відновиш, не купиш наново. У нас досі є надія, що ми зможемо забрати ці фотографії.

"З другого по п’ятий поверх усе згоріло"

 

"Наша квартира поки що ціла"

Ми дізналися, що квартира ціла, від сусідів. Чоловік, який з нами живе на одному стояку, розповів, що його рідні з іншого будинку переїхали до нього. Тобто будинок цілий.

А потім в групу почали викладати фотографії. Спочатку здалеку ми побачили свій будинок і розгледіли, що у нас на кухні, на балконі частково повилітали вікна.

Пізніше опублікували фотографію суто нашого будинку, де видно, що було потрапляння.

З другого по п’ятий поверх усе згоріло. Поверх подруги мого дитинства вцілів, але залишився без вікон.

Наша квартира поки що ціла. Звісно, це дуже хороші новини. Сподіваюся, так і буде.

Коли почалися бої в Маріуполі, я більше переживала за життя свого дідуся. Зараз тішимося, що (рідні – ред.) вижили, врятувалися, а не були похованими у власному дворі.

"Він дивився просто в камеру, ніби хотів щось сказати"

Є люди різні. Є ті, хто тим пропагандистам записує вітання і записують ті вітання родичам в Росію. А деякі відводять очі. Їм соромно за те, що вони в росіян беруть гуманітарну допомогу.

Я бачила, що хтось засуджував тих людей, але я вважаю, що в них немає виходу. Росіяни довели до того, що в людей гуманітарна катастрофа і вони змушені брати їхню "поміч". Але є й користь від того, що вони знімають ці відео.

Хтось виходить, щоб їх побачили, і намагається якось світитися на камеру. На відео, я думаю, дідусь хотів щось сказати. Він дивився просто в камеру, нібито хотів щось переказати нам.

Так хочеться думати, тому що до війни дідусь з мамою щодня спілкувався. Я з ним щотижня розмовляла, ми розповідали, в кого як справи, чимось допомагали.

"Сподіваюся, він не думає, що ми його покинули"

Фото: Анна Чуданова/Facebook

У мене з дідусем дуже хороші стосунки. Я розумію, що йому нас не вистачає. І я дуже сподіваюся, що він не думає, що ми про нього забули і його покинули.

До якогось моменту я щодня писала: "Дідусю, ми за вас переживаємо. Як ви?". Коли намагалися безуспішно відкрити гуманітарні коридори, я постійно писала, щоб вони були напоготові, мали зібрані речі.

Я так само писала своїм подругам, яким вдалося виїхати. Але вони сказали, що жодна моя смс-ка до них не дійшла. Хоча іноді зв’язок нібито проривається. Ми відправили смс-ки. Щоправда, не знаю, наскільки це буде ефективно і чи вони виїдуть.

У нас уже була спроба вивезти дідуся. Моя мама сконтактувала з волонтером у якійсь групі. Він не гарантував, але казав, що якщо буде можливість, то вивезе. На жаль, не вдалося.

"Якщо пощастить, то виїдеш"

 

Руйнування у Маріуполі. Фото: Facebook

Людям, яким вдається заїхати в місто, росіяни кажуть: "У вас є година". Машина залишається на блокпості, тому треба пішки дійти до потрібного місця, забрати людей і повернутися.

Якщо пощастить, то виїдеш. Якщо не встиг, то, напевно, у якісь фільтраційні табори відправляють. Бо волонтерів-водіїв, які підвозять людей, буває і два дні тримають у підвалі, обшукують, все забирають.

Водії на свій страх і ризик тікають з того полону, вивозять людей. Це нереальні люди, герої. Дехто робить це за гроші, а волонтери роблять це тому, що відчувають, що можуть вивозити людей і рятувати їхні життя.

Де шукати своїх рідних з Маріуполя?

Один мій знайомий з Маріуполя зібрав усі джерела в одному дописі, коли шукав рідних. Коли виїхала моя подруга з Маріуполя, вони з сестрою опублікували списки бомбосховищ.

Зараз уже є окрема папка на Google-диску, де зібрані списки, кого куди евакуювали.

Тут немає ніякого алгоритму, крім того, що ти витрачаєш купу часу на пошук, моніториш все, чіпляєшся за будь-що. Якщо пощастить, то знаходиш.

Олена Барсукова, УП. Життя

 

Стала вдовою після трьох днів у шлюбі: історія кохання захисників на "Азовсталі"

Четвер, 12 травня 2022, 12:07

У блокадному Маріуполі на заводі "Азовсталь" українська захисниця Валерія стала нареченою, дружиною, а згодом вдовою.

У місці, де тривають найважчі бої з російськими окупантами, дівчина та український прикордонник Андрій побралися 5 травня. Однак через три дні чоловік загинув, захищаючи Україну, повідомляє "Укрінформ".

"Нас одружили в день народження "Азову". Прикордонника й азовочку. Просто зробили рапорт. Тут, під вибухами і обстрілами. Але це був такий щасливий день і щасливе фото", – пише дівчина.

Валерія розповідає, що коханий Андрій сам змайстрував їм імпровізовані обручки з фольги.

Валерія та Андрій

Читайте також: У Херсоні лікарі-інтерни стали першою парою, яка одружилась у місті за час війни

"Андрій зробив мені на Азовсталі обручки з фольги... Вони були ідеальні...", – пригадує Валерія.

Обручки з фольги

Жінка пообіцяла коханому вибратись із міста в облозі і прожити життя за них двох.

Наостанок Валерія присвятила Андрію такі слова:

"Ти три дні був моїм законним чоловіком.

І цілу вічність ти – моє кохання.

Мій рідний, мій турботливий, мій мужній...

Ти був і є найкращий.

Мені лишилося твоє прізвище, твоя любляча родина і спогади про щасливий час разом."

Валерія та Андрій

Михайло Загородній. УП.

 

Російські університети хочуть взяти шефство над вишами ОРДЛО

Четвер, 12 травня 2022, 11:54

У Росії заявили, що їхні вищі навчальні заклади візьмуть шефство над вишами окупованих територій Донбасу.

Про це повідомляє Міністерство науки та вищої освіти РФ.

Відомство затвердило список російських університетів, які будуть взаємодіяти з вишам так званих "ЛНР" та "ДНР".

Міністр освіти РФ Валерій Фальков стверджує, що викладачі з Донбасу зможуть проходити курси підвищення кваліфікації в Росії, а у виші передадуть російську навчальну та наукову літературу.

СНУ імені Даля, м. Луганськ

До кожного вищого навчального закладу окупованого Донбасу росіяни прикріпили куратора.

 

Зокрема, Донецьким національним технічним університетом буде "опікуватися" Санкт-Петербурзький гірничий університет.

Луганський державний університет імені Даля буде курувати Південно-російський державний політехнічний університет.

"Партнером" Луганського педагогічного університету буде Кабардино-Балкарський держуніверситет.

У майбутньому росіяни планують видавати випускникам вишів подвійні дипломи.

У 2014 році українські виші, які знаходилися в тимчасово окупованих Луганську та Донецьку, переїхали на підконтрольну Україні територію.

Зокрема, Східноукраїнський університет ім. Даля переїхав до Сєвєродонецьку.

Тепер університет евакуювали вдруге. Студентів та викладачів прийняли Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, а також Хмельницький та Подільський державні університети.

Яна Осадча.

 

Київський зоопарк знову почав приймати відвідувачів

Четвер, 12 травня 2022, 11:51

Кияни та гості міста відтепер зможуть відвідати столичний зоопарк.

Про це повідомляють у Київській міській державній адміністрації.

Відвідувачі зможуть побачити врятовану тигрицю Далілу, "дитячий садочок" мавпенят, різноманітних черепах, птахів та ящірок.

На гостей також чекають горила Тоні та бегемот Лілі у своїх літніх оновлених вольєрах, лемури, слон Хорас, леви, жирафи, олені, ведмеді та багато інших тварин.

Горила Тоні вже скучила за гостями

"Від початку повномасштабного вторгнення Росії персонал зоопарку врятував та надав прихисток 141 тварині й наразі продовжує їхню реабілітацію", – кажуть у КМДА.

Читайте також: Евакуювали не всіх: зоозахисники б'ють на сполох через тигра Банзая з харківського екопарку

На території зоопарку можна перебувати до 16:30. Каси продажу квитків працюють з 10:00 до 15:00.

Міська влада попереджає, що за сигналом повітряної тривоги відвідувачі мають негайно покинути територію зоопарку та прямувати до найближчого укриття.

Раніше ми розповідали, як живуть та приходять в себе від обстрілів тварини у київському зоопарку.

Яна Осадча.

 

Росія зібралася зміцнювати кордон із Україною: боїться обстрілів

Четвер, 12 травня 2022, 11:34

ДМИТРО ПЄСКОВ. ФОТО GETTYIMAGES

У Кремлі заявили про необхідність посилення безпеки районів, які межують з Україною, оскільки з території України нібито неодноразово обстрілювали Бєлгородську область.

ДжерелоТАСС та РБК-Україна

Деталі: Прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова просили прокоментувати інформацію про те, що у Бєлгородській області Росії внаслідок обстрілів нібито з боку України загинув мирний житель та декілька постраждали.

Пряма мова Пєскова: "Насамперед це ситуація, яка робить необхідним вжити додаткових заходів щодо зміцнення безпеки прилеглих до України районів".

Деталі: Прессекретар Путіна додав, що про решту заходів, які необхідно вживати у зв'язку з нібито "атаками", можуть говорити російські військові.

Передісторія:

 

У Приват24 стався збій в роботі

Четвер, 12 травня 2022, 11:33

У роботі системи Приват24 стався збій під час авторизації у додатку та веб-версії електронного банку.

Про це повідомила пресслужба Приватбанку.

"Наші фахівці найближчим часом відновлять стабільну роботу Приват24. Дякуємо за розуміння", – написали у пресслужбі.

 

Росія після важких втрат виводить сили з Харківщини - британська розвідка

Четвер, 12 травня 2022, 11:23

Росія виводить військові підрозділи з Харківської області для реорганізації та поповнення своїх сил після важких втрат.

Про це йдеться у щоденному звіті британської розвідки, пише "Європейська правда".

"Українські сили продовжують контратаки на північ від Харкова, відбивши кілька міст і сіл у напрямку російського кордону. Пріоритет операцій Росії на Донбасі зробив підрозділи, дислоковані на Харківщині, вразливими для мобільних та високомотивованих українських контратакуючих сил", - йдеться у повідомленні.

 

В Росії вибух у військовій частині, є загиблий

Четвер, 12 травня 2022, 11:22

ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

У військовій частині у селищі Тейсін Хабаровського краю стався вибух, є загиблий та постраждалі.

ДжерелоТАСС, місцеві ЗМІ

Деталі: Зазначається, що вибух стався на території військової частини.

Щонайменше одна людина загинула, ще 8 звернулися за медичною допомогою.

Пожежа виникла після вибуху пороху.

На той час військові нібито розвантажували боєприпаси.

Кремлівські ЗМІ пишуть, що причиною вибуху могло стати "необережне поводження з вибухонебезпечними предметами".

 

Росіяни вдарили крилатою ракетою по Запоріжжю – ОДА

Четвер, 12 травня 2022, 11:04

ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

12 травня близько 10:00 російські війська запустили крилату ракету по Запоріжжю, повідомила обласна державна адміністрація.

Джерело: ОДА у Facebook

Деталі: Не повідомляється, ракета влучила, чи була збита ППО.

За попередніми даними горить приватна будівля.

Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Нагадаємо: Учора, 11 травня, над Запоріжжям сили протиповітряної оборони збили ракету, але від її уламків інфраструктурний об’єкт зазнав важких руйнувань.

 

Міський голова Тернополя Сергій Надал нагородив військових правоохоронців Військової служби правопорядку

Четвер, 12 травня 2022, 10:50

12 травня військовослужбовці Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку у Збройних силаї України повернулися додому після виконання бойового завдання з охорони територіальної цілісності України від російського загарбника.

З цієї нагоди міський голова Тернополя Сергій Надал нагородив військових поліцейських відзнаками, подяками та цінними подарунками.

«Вітаю вас із успішним завершенням бойового завдання та поверненням додому. Від імені всіх тернополян дякую за професійність, мужність, адже перебували ви доволі близько до ворога, - відзначає Сергій Надал. - Ви є прикладом для багатьох як треба не лише любити, а й боронити рідну землю від окупанта. Шана і повага кожному з вас. Бажаю міцного здоров’я, щоразу цілими та неушкодженими повертатися додому, Божої опіки і благословенням вам і вашим сім'ям!».

 

 

33 янголи спорту: в Україні запустили сайт про загиблих на війні спортсменів

Середа, 11 травня 2022, 10:58

Через повномасштабне вторгнення Росії гинуть й українські спортсмени. Спортивний комітет України запустив сайт з інформацією про них.

За офіційними даними, з 24 лютого загинуло 33 спортсмени.

Більшість спортсменів полягли в бою, під час виконання завдань. Наприклад, на Харківщині героїчно загинув легкоатлет Олександр Сербінов.

Тренер-викладач важкої атлетики Сергій Колоколов теж взяв до рук зброю під час повномасштабного вторгнення. Він отримав поранення, несумісне з життям.

У боях із російськими окупантами на Херсонщині загинув віцечемпіон Європи з кульової стрільби Іван Бідняк.

Скриншот сайту про янголів спорту

 

У списку загиблих є й жінки. Наприклад, бодібілдерку Людмилу Чернецьку вбила ворожа ракета, яка поцілила у житловий будинок на Одещині.

За свободу Маріуполя стояли й запорізький важкоатлет Анастас Іванов, веслувальник Іван Щокін, кікбоксер Максим Кагал та боєць змішаних єдиноборств Єгор Біркун.

Реквієм за загиблими українськими спортсменами містить й дитячі імена.

У заблокованому Маріуполі під час обстрілів загинула 14-річна спортсменка із важкої атлетики Аліна Перегудова. Авіабомба, яку скинули на житловий будинок, забрала життя 11-річної гімнастки Катерини Дяченко.

А ракетний удар по житловому сектору Сум – 16-річного самбіста Артема Прийменка.

Вікторія Андрєєва

 

Росіяни таки вкрали скіфське золото – Офіс генпрокурора

Середа, 11 травня 2022, 10:55

В Україні розпочали кримінальне провадження за фактом викрадення національних цінностей з музею в Мелітополі, яке вчинили військові РФ.

Слідство стверджує, що у квітні росіяни викрали історико-культурні цінності з Мелітопольського краєзнавчого музею.

За попередніми даними, серед викраденого майна була колекція скіфського золота, повідомляє Офіс Генерального прокурора.

"За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)", – йдеться у повідомленні.

 

Фото ілюстративне: Medusa_Gorgona/Depositphotos

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

Раніше російські окупанти захопили Мелітопольський міський краєзнавчий музей, в експозиції якого було скіфське золото IV століття до нашої ери.

Спочатку повідомлялося про те, що вони викрали колекцію цього золота, знайдену археологами у 1950-х роках.

Місцерозташування реліквії ворогам нібито підказали колаборанти.

Олена Барсукова

 

У Польщі виставили на аукціон марки "Русскій корабль...", підписані морпіхом Грибовим, Кличком і Кулебою

Середа, 11 травня 2022, 10:45

Польське інтернет-видання Gazeta.pl виставило на аукціон три марки "Русскій корабль…", підписані українськими політиками Віталієм Кличком і Дмитром Кулебою, а також морпіхом Романом Грибовим.

На зібрані гроші планують придбати машини швидкої допомоги для українських військових госпіталів.

Уже за перший день аукціону сумарний розмір ставок на марки "Русскій корабль" сягнув понад чверть мільйона гривень.

Легендарні марки та автографи збирали по всій Україні, зокрема, представники Руху "ЧЕСНО".

Історію цього проєкту розповіла одна з представниць руху Віта Думанська.

 

Фото: Віта Думанська/Рух "Чесно"

Які лоти є на аукціоні?

Станом на 10 травня, марку з підписом Кличка оцінили у 26 100 злотих, з підписом Кулеби  у 10 200 злотих, а з підписом морпіха Грибова у 13 800 злотих.

Менш ніж за добу три марки сумарно сягнули у ціні понад 350 тисяч гривень.

І це не фінальна ставка, адже аукціон триватиме ще 8 днів.

Як готувалися до аукціону?

Автограф на марці залишив, зокрема, Роман Грибов
  • Крок 1: отримати марки.

Марки "Русскій воєнний корабль, іді…" розкупили з відділень "Укрпошти" та інтернет-магазинів за лічені години.

А ідея аукціону виникла за день після завершення продажу, розповідає Віта Думанська.

У цей час дістати марку було дуже складно, але, зрештою, знайшлися люди, які безкоштовно віддали марки на аукціон.

  • Крок 2: додати унікальності.

На марці розписався також Дмитро Кулеба

"Для професійного аукціону годяться найбільш унікальні речі. Так виникає ідея – отримати додатково підписи українських лідерів, які на передовій війни, на різних її фронтах", – розповідає  Думанська.

Журналісти газети "Експрес" домовилися отримати підписи від очільника української дипломатії Дмитра Кулеби та захисника острова Зміїного Романа Грибова.

Після подорожі у Львів, Київ, Львів, Черкаси, марки поїхали у конвертах та складених газетах (для надійності!) до Києва.

Там Рух "ЧЕСНО" отримав марки та роздобув автограф мера Віталія Кличка.

  • Крок 3: доставити марки у Польщу.

Скріншот: allegro.pl

"Прямим поїздом Київ-Варшава марки помандрували до місця призначення. На вокзалі Варшави нас чекали працівники Gazeta.pl. Вони раділи і дякували так, наче це їхнє особисте і дуже велике щастя!" – розповідає Віта.

  • Крок 4: продати марки, купити "швидкі".

 

Аукціон стартував 9 травня.

У цей день, поки у Варшаві обливали "кров’ю" російського посла, у редакції були зайняті ще одним моніторингом новин: зростанням ставок на аукціоні.

"Фраза, яку промовив український захисник Роман Грибов у відповідь російському воєнному кораблю, що наближався до острова Зміїний у перший день повномасштабної війни, стала справжнім гаслом українського спротиву. А зараз завдяки зусиллям братньої Польщі – вона може буквально врятувати життя", – наголошує Віта Думанська.

Нагадаємо, раніше "Укрпошта" ввела в обіг марку з легендарною фразою захисника острова Зміїного.

Марки викликали ажіотаж, тому на їх продаж наклали обмеження.

Потім продаж відновили, і колекційні марки розкупили за 3 хвилини.

Марки з цією ілюстрацією та фразою більше не тиражуватимуть, однак "Укрпошта" анонсувала інші витвори філателістичного мистецтва.

Олена Бапсукова.

 

В ЄС відмовляються від обов'язкових масок у літаках та аеропортах

Середа, 11 травня 2022, 10:29

Пасажири, що подорожують літаком у Європі, з наступного тижня більше не зобов'язані носити маску під час польоту чи в аеропорту.

Про це йдеться в нових рекомендаціях Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC) та Агенції з авіаційної безпеки ЄС (EASA), пише "Європейська правда".

Агентства заявили, що скасувати рекомендацію про обов'язкове носіння маски, яка діє з 2020 року, дозволяють рівень вакцинації, природний імунітет та скасування обмежень у кількох європейських країнах.

Але в заяві вказується, що носіння маски "як і раніше є одним із найкращих заходів захисту від передачі COVID-19".

"Для пасажирів та екіпажів це великий крок уперед у нормалізації авіаперельотів. Однак пасажири повинні поводитися відповідально і поважати вибір оточуючих. А пасажиру, який кашляє та чхає, слід наполегливо подумати про те, щоб одягнути маску для обличчя, щоб заспокоїти тих, хто сидить поряд", - заявив виконавчий директор EASA Патрік Кай.

Нові рекомендації набудуть чинності з 16 травня, але агентства заявили, що правила носіння масок, як і раніше, варіюватимуться серед авіакомпаній після цієї дати.

Наприклад, пасажири, які подорожують рейсами до пункту призначення або з пункту призначення, де носіння маски, як і раніше, є обов'язковим у громадському транспорті, можуть бути зобов'язані носити маску.

 

Охоронець Медведчука розповів, як той тікав з-під арешту і ховався в Києві

Вівторок, 10 травня 2022, 12:44

Деталі: За словами охоронця, у спілкуванні із дружиною Оксаною Марченко Медведчук згадував, що ФСБ РФ "усе зроблять та допоможуть". Як випливає зі свідчень Тарана, весь час Медведчук перебував у Києві, до моменту, коли була спроба остаточної втечі.

За словами Тарана, Медведчук сказав, що за ним мають приїхати військові. Через деякий час приїхав чоловік у чорному одязі із жовтим пакетом. Вони піднялися нагору, за 10 хвилин вийшли, Меведчук був в українській військовій формі, балаклаві та кепці.

СКРИНШОТ

Особистий охоронець Віктора Медведчука надав співробітникам Служби безпеки України свідчення про те, що ФСБ РФ намагалася нелегально переправити проросійського політика до Москви.

Джерело: СБУ

Деталі: Спецслужба публікує відео, на якому громадянин, який представляється як Андрій Валерійович Таран, розповідає подробиці втечі Медведчука з-під домашнього арешту і до спроби втечі з України.

За словами чоловіка, з 2000 року він перебував на службі у Держохороні, де й познайомився з Медведчуком В.В. та здійснював його особисту охорону. Після звільнення з управління держохорони продовжив службу в особистій охороні політика та пропрацював приблизно 20 років.

Пряма мова: "23 лютого 2022 року о першій ночі я здійснив під керівництвом Мартинова Андрія Юрійовича (співзасновник охоронної фірми Медведчука "Шторм" -ред.) два виїзди навколо нашого об'єкту по вулиці Медвинській для присиплення пильності співробітників поліції, які були закріплені за нашим об'єктом.

Втретє ми виїхали вже з об'єкту на вул. Медвинській утрьох: Мартинов, я та Медведчук. Спустившись униз по вулиці Монтажників, ми пересіли в іншу машину, де чекала незнайома мені людина на ім'я Богдан.

Після прибуття на нову адресу по вул. Яслинська 11в, він нас залишив, повернувся через 20-30 хвилин, привезши з собою кухаря.

До моїх обов'язків входила охорона будинку, і самого Медведчука. Тут мені була роказана "легенда" - що цей будинок орендує сімейна пара з Італії на ім'я Сандро та Свєта".

Охоронець чув, що Медведчук розповідав дружині, що його втечу готує ФСБ, швидше за все, через Придністров'я, бо Білорусь та Росія вже закриті.

Медведчука чекало 2 машини, політик сів в одну з них і попрощався словами "дякую, чекайте на подальші вказівки".

Нагадаємо: Глава СБУ Іван Баканов в ефірі єдиного телемарафону в середу розповів, що кума російського президента Путіна Віктора Медведчука намагалась вивезти до Придністров’я російська Федеральна служба безпеки, а щоб заплутати спецслужбовців пускалися хибні плітки, що той уже за кордоном.

Цьому передувало: 12 квітня стало відомо про затримання в Україні Віктора Медведчука, який у лютому втік із-під домашнього арешту і тепер намагався покинути Україну. Спершу у телеграм-каналі президента Володимира Зеленського з'явилася фотографія Медведчука у військовій формі та у наручниках. Потім з'явилися деталі спецоперації СБУ.

Зеленський запропонував Росії обміняти Медведчука на українських громадян, які перебувають у полоні російських військових, – а правоохоронним органам України розглянути таку можливість.

У Кремлі заявили, що голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" кум Путіна Віктор Медведчук не є громадянином Росії, і вони не знають, чи хоче він участі РФ у вирішенні його долі.

На Youtube-каналі дружини Медведчука Оксани Марченко з’явилося відео зі зверненням до президента України Володимира Зеленського з вимогою "негайно звільнити її чоловіка, лідера опозиції".

 

На Київщині поліцейські збирають докази сексуального насилля окупантів: куди звертатись

Вівторок, 10 травня 2022, 12:16

На Київщині працює спеціальна мобільна група правоохоронців, яка документує факти сексуального насильства російських окупантів.

Джерело: пресцентр поліції Києва

Деталі: Правоохоронці зазначають, що спеціалісти у складі зведеної групи мають досвід роботи з постраждалими від насильства, а також роботи з дітьми. Поліцейські та психологи спілкуються з місцевими мешканцями, роз’яснюючи, як та куди потрібно звернутися по допомогу.

Дослівно: "З перших днів повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну окупанти застосовували насильство щодо мирного населення в усіх його проявах. Наразі зусилля поліції спрямовані на те, щоб задокументувати злочини Росії та надати потерпілим кваліфіковану допомогу.

Щодня правоохоронці відпрацьовують населені пункти, спілкуються з мешканцями та документують будь-яку інформацію щодо злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

 

Тож якщо ви постраждали від дій російських військових або стали очевидцями насильства сексуального характеру, звертайтесь до групи за телефоном +380 93 164 1661 або на спецлінію 102".

 

На Київщині без газу залишається лише одне село, без води - окремі будинки

Вівторок, 10 травня 2022, 12:14

ФОТО: KAJETAN ORLIŃSKI

На Київщині відновили газопостачання до 119 населених пунктів: 117 – повністю, 2 – частково, без води наразі залишаються лише окремі житлові будинки.

Джерело: голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк

Деталі: По місту Ірпінь газопостачання відновлено на 59%.

Без газопостачання залишається лише село Почепин (15 об’єктів) Бучанського району. Там тривають роботи з розмінування.

Павлюк зазначив що, за заявами на 104 бригади здійснюють виїзди та підключають споживачів, які повернулися до своїх домівок.

Станом на 7 травня без водопостачання залишаються лише окремі житлові будинки, зокрема, у смт Гостомель, с. Мар’янівка Поліської громади.

Там проводяться відновлювальні ремонтні роботи на лініях електропередач та підстанціях.

 

У Берліні на акції до 9 травня напали на українську кореспондентку, посольство чекає реакції

Вівторок, 10 травня 2022, 11:32

ПРОРОСІЙСЬКИЙ МІТИНГУВАЛЬНИК У ТРЕПТОВ-ПАРКУ В БЕРЛІНІ 9 ТРАВНЯ. ФОТО: GETTY IMAGES

У Берліні на масових заходах до 9 травня здійснили напад на кореспондентку "1+1", посольство України очікує заходів для притягнення винних до відповідальності.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Перші повідомлення про напад на кореспондентку надійшли від українських активістів з Берліна, які також звернули увагу на те, що учасникам заходів на на території меморіального комплексу радянським воїнам у Трептов-парку у Берліні не перешкоджали використовувати символіку Росії та СРСР.

Згодом про інцидент повідомило також посольство України у Німеччині, зазначивши, що російськомовний громадянин намагався завдати тілесних ушкоджень кореспондентці українського телеканалу "1+1" Наталії Мосейчук. Знімальна група готувала сюжет про заходи із вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні.

"Посольству України у ФРН відомо про даний інцидент, у відповідному порядку поліція Берліна поінформована про події, що мали місце на території меморіального комплексу. Закликаємо поліцію Берліна негайно вжити усіх необхідних заходів, щоб якомога швидше провести слідство щодо нападу на представників засобів масової інформації та притягти винних до відповідальності", - зазначають у заяві посольства.

Нагадаємо, 8 травня під час святкування у Берліні 77-ї річниці завершення Другої світової війни сталося декілька конфліктів, пов’язаних із використанням української символіки.

 

Угорщина не блокуватиме вступ України в ЄС - посол

Вівторок, 10 травня 2022, 11:30

Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто запевнив, що його країна не блокуватиме членство України в ЄС, коли до цього дійде час.

Про це він сказав в інтерв'ю в ефірі телеканалу "Еспресо", повідомляє "Європейська правда".

Посол зробив таке запевнення за власною ініціативою наприкінці розмови, коли запитання про це від ведучого не прозвучало.

"Наприкінці я хочу запевнити вас у тому, що коли почнуть розглядати питання членства України в Європейському Союзі, Угорщина підтримає його", - сказав Ійдярто.

Раніше в інтерв’ю "ЄвроПравді" заступник глави ОПУ та дипрадник президента Зеленського Ігор Жовква заявив, що наразі до Києва не надходили сигнали з Будапешта про намір Віктора Орбана блокувати рух України до ЄС.

Водночас, за даними опитування Flash Eurobarometer, в усіх країнах ЄС, крім Угорщини, більше ніж половина населення підтримує вступ України до Євросоюзу.

 

Виставка мистецьких робіт «Тобі, найдорожча у світі», присвячена українським матерям, відкрилася у Центральній міській бібліотеці

Вівторок, 10 травня 2022, 11:25

У читальному залі Центральної міської бібліотеки для дорослих відкрилася виставка мистецьких робіт «Тобі, найдорожча у світі», приурочена Дню матері.

Яскраві і дуже оригінальні роботи напрямку декоративно-прикладного мистецтва представили учні Тернопільської художньої школи імені Михайла Бойчука – вихованці педагога Алли Твердинюк.

А підкріплено ці надзвичайні мистецькі роботи виставкою книг, де кожне слово – теж шана і вдячність матерям.

Виставка «Тобі, найдорожча у світі» - один із заходів, що здійснюється в рамках акції «Арт-батальйон» Гуманітарно-освітнього проєкту «Українці допомагають українцям».

 

Росіяни влаштували паради з радянськими прапорами в окупованих українських містах

Понеділок, 09 травня 2022, 10:43

"Безсмертний полк" провели в окупованих російськими військами Херсоні, Скадовську та Енергодарі.

Джерело: "РИА Новости"

Деталі: Кремлівські ЗМІ розповсюджують відео, як "безсмертний полк" провели у Херсоні вперше.

У міському парку Слави зібрали групу людей із червоними прапорами.

ЗМІ писали, що людей для цього звозитимуть із Криму.

Відео знімали російські пропагандисти.

Також повідомляється, нібито в Херсонській та Запорізькій областях "проходять святкові заходи" на честь Дня Перемоги.

 

9 травня у Варшаві: посла Росії облили "кров’ю" під вигуки "Фашисти"

Понеділок, 09 травня 2022, 10:31

У Варшаві 9 травня облили червоною фарбою посла Росії, який прибув туди, щоб покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", інформує Polsat.

Посол Росії у Варшаві Сергєй Андрєєв прибув до кладовища радянських воїнів, щоб покласти вінок. Однак його оточили українські активісти, виникла сутичка, у результаті якої посла облили червоною фарбою під вигуки "Фашисти!".

Багато людей прийшли з прапорами України, інші були вдягнені в білі простирадла, вимазані кров’ю, вигукуючи антивоєнні гасла.

Після інциденту посол РФ сказав: "Я пишаюся своїм президентом. Ці території не належать Україні", - заявив Андрєєв, маючи на увазі самопроголошені республіки ОРДЛО.

Раніше польські ЗМІ повідомлили, що невідомі залишили жовтою-синьою фарбою напис "Убити Путіна" на одному з постаментів барельєфу радянських воїнів. Спеціальні служби вивели напис до того, перш ніж туди прибув посол Росії. Напис був нанесений незважаючи на те, що поліція патрулювала територію цвинтаря.

 

Напередодні посольство РФ у Польщі заявило, що "змушене обмежити" формат заходів 9 травня після "валу закликів в інтернеті до протестних акцій аж до фізичного насильства".

 

Генсек Ради Європи приїхала в Ірпінь та Бородянку

Понеділок, 09 травня 2022, 10:29

ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР РАДИ ЄВРОПИ МАРІЯ ПЕЙЧИНОВИЧ-БУРИЧ І ЗАСТУПНИЦЯ ГЛАВИ МЗС ЕМІНЕ ДЖАПАРОВА. ФОТО З TWITTER EMINE DZHEPPAR

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич 9 травня відвідала Ірпінь та Бородянку.

Про візит у супроводі заступниці глави МЗС Еміне Джапарової вона розповіла у Twitter, повідомляє "Європейська правда".

"З Еміне Джапаровою сьогодні вранці були у Бородянці та Ірпені. Я вражена безглуздими руйнуваннями, спричиненими російською агресією, але я вражена стійкістю українського народу. Ми у Раді Європи підтримуємо Україну", – зазначила Пейчинович-Бурич.

Джапарова опублікувала фото візиту, відзначивши загальну відповідальність покарати винних у масштабних звірствах російських військ на Київщині та в інших українських містах.

Нагадаємо, Рада Європи створила експертну групу для допомоги ГПУ у розслідуванні воєнних злочинів.

Пейчинович-Бурич раніше закликала розслідувати звірства російських військових у Бучі та притягти до відповідальності винних.

 

"Поверніть Алісі маму": українці вимагають визволити з полону матір 4-річної дівчинки

Понеділок, 09 травня 2022, 10:16

Українці у соцмережах вимагають звільнити матір 4-х річної Аліси, яку російські окупанти взяли в полон під час евакуації із заводу "Азовсталь" в Маріуполі 8 травня.

За даними УП, жінку звати Вікторія Обідіна, вона – військовий медик, яка лікувала захисників Маріуполя.

Дівчинка знаходиться в безпеці, її тимчасово прихистила до себе українська родина із Запоріжжя.

Вікторію розлучили з донькою на День матері, про її полон розповіли в полку "Азов".

Вікторія та її донька Аліса

"Матір залишилася в фільтраційному таборі на території так званої "ДНР".

До місця призначення в Запоріжжі сьогодні, в День Матері, доїхала лише дитина, місце знаходження матері наразі невідоме!", – написали в "Азові".

Ймовірно, жінка знаходиться у фільтраційному таборі в Мангуші на території так званої "ДНР".

Михайло Загородній

 

WOG збільшила відпуск пального клієнтам із карткою лояльності

Понеділок, 09 травня 2022, 10:16

Мережа автозаправних станцій WOG заявила про збільшення відпуску пального приватним клієнтам, які мають карту лояльності PRIDE, до 20 літрів на добу.

Про це повідомляє пресслужба мережі.

"Система PRIDE контролюватиме ліміт автоматично. Цей крок дозволить забезпечити ефективну роботу служб критичної інфраструктури, а клієнтам АЗК WOG дозволить заправитися достатньою кількістю пального, щоб дістатися пункту призначення або до наступного АЗК для дозаправки", – йдеться у повідомленні.

У той же час клієнти мережі зазначають, що на ряді заправок мережі бензину немає, спостерігаються довгі черги.

Обмеження на заправку на АЗК WOG було запроваджено з 29 квітня та обмежувалося 10 літрами на добу для приватних клієнтів за наявності картки лояльності.

Економічна правда

 

Путін заявив, що його армія в Україні воює на "своїй землі"

Понеділок, 09 травня 2022, 10:13

ВОЛОДИМИР ПУТІН НА ПАРАДІ. СКРИНШОТ З ВІДЕОТРАНСЛЯЦІЇ

Президент Росії Володимир Путін заявив, що російська армія в Україні воює на "своїй землі".

Джерело: Путін на параді з нагоди 9 травня у Москві

Пряма мова президента РФ: "Сьогодні ополченці Донбасу разом із бійцями армії Росії борються на своїй землі, де вражали ворога дружинники Святослава та Володимира Мономаха, солдати Румянцева та Потьомкіна, Суворова та Брусилова, де на смерть стояли герої Великої вітчизняної війни Микола Ватутін, Сидор Ковпак, Людмила Павліченко".

Деталі: Звертаючись до бойовиків Донбасу та російських окупантів, Путін заявив, що вони борються "за Батьківщину, за її майбутнє, за те, щоб ніхто не забув уроків Другої світової, щоб у світі не було місця катам, карателям та нацистам".

Передісторія:

  • Росія напала на Україну 24 лютого. Путін виправдовувався, що це зробили, бо Україна та НАТО нібито готували напад на Крим, Росію і навіть на Білорусь. Метою так званої "спецоперації" Путін називав необхідність очистити Україну від "нацистів та нацистської ідеології", а також роззброїти, щоб вона не була загрозою для Росії.
  • Російські військові в Україні знищують ракетами та бомбами цілі мирні міста та села, вбивають та катують мирних жителів, ґвалтують жінок та дітей, мародерять, забираючи з українських будинків і адмінбудівель все – аж до ложок та спідньої білизни. Від рук окупантів в Україні загинуло щонайменше 226 дітей.
  • Росіяни знищують інфраструктуру та продовольчі склади, мінують поля, щоб зірвати посівну.
  • Але незважаючи на все це, українці виходять на акції протесту проти окупантів, відмовляються брати подачки від росіян, навіть помираючи з голоду, і героїчно чинять опір, навіть перебуваючи понад два місяці в облозі і не отримуючи допомоги.
 

Путін не захотів показувати свою авіацію на параді

Понеділок, 09 травня 2022, 10:12

Повітряну частину параду в Москві скасували нібито через погоду.

Джерело: речник Путіна Дмитро Пєсков, якого цитують кремлівські ЗМІ

Деталі: Вранці 9 травня перед початком параду стало відомо, що цього року в Москві не покажуть авіацію.

Що цікаво – у минулі роки Кремль витрачав мільярди на те, щоб розганяти хмари над російською столицею, аби провести повітряну частину параду.

6 травня Міноборони РФ заявило, що у параді візьмуть участь надзвукові винищувачі, стратегічні бомбардувальники Ту-160 та, вперше з 2010 року, командний літак Іл-80 "судного дня", який може перевозити найвище керівництво Росії у разі ядерної війни.

Того ж дня 6 травня синоптики вже знали про те, що 9 травня буде дощ і "потрібен буде активний вплив на погоду".

Чи Кремль економив гроші на розганянні хмар, чи просто не готовий до повітряного параду – невідомо.

 

В українському небі загинув легендарний льотчик

Понеділок, 09 травня 2022, 10:06

БЕДЗАЙ, ФОТО: ДУМСКАЯ

В українському небі загинув відомий офіцер Військово-морських сил, заступник Командуючого ВМС з авіації полковник Ігор Бедзай, повідомив директор фонду "Повернись живим", морпіх і військовий експерт Тарас Чмут.

Джерело: Чмут у Facebook

Деталі: Льотчик загинув під час виконання бойового завдання, у складі екіпажу морського вертольоту Мі-14 від ракети російського винищувача. Загинув у небі яке любив і боронив.

Чмут розповів, як завдяки лідерству Бездая Україна зберегла морську авіацію.

Пряма мова Чмута: "В українському небі загинув один з найкращих офіцерів Військово-морських сил полковник Ігор Бедзай, заступник Командуючого ВМС з авіації. Більш відомий як колишній командир 10-ї Морської авіаційної бригади з Новофедорівки, поблизу Сак, Криму.

У 2014-му році полковник Бездай чи не єдиний з усього командування флоту хто проявив лідерство та рішучість — допоки всі чекали на міфічні "накази з Києва" він зорганізував особовий склад, підготував техніку, та на очах окупантів перегнав усю справну авіацію на континентальну частину України. А наступного дня — повторив це з тим, що не змогло полетіти першого дня".

 

У Бучі вперше після деокупації відбулася весільна церемонія. ФОТО

П'ятниця, 06 травня 2022, 12:42

У зруйнованій, але звільненій від російських окупантів Бучі відбулася перша весільна церемонія.

Про це повідомили у Міністерстві юстиції України.

Андрій та Вікторія стали першою парою, яка одружилася у відновленій будівлі деокупованого міста на Київщині.

"Перша весільна церемонія у відновленому залі Бучанського відділу ДРАЦС. Відділ повернувся до роботи після усунення наслідків російської окупації. Наші колеги повні сил та енергії для надання якісних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану", – йдеться у повідомленні.

Молодята у відновленому РАЦСі у Бучі. Фото: Мін'юст

Крім того, у Бучанському відділі ДРАЦСу нагадали, що проводять весільні церемонії не лише для місцевих мешканців, адже в умовах воєнного стану діє принцип екстериторіальності.

Перша весільна церемонія у Бучанському РАЦСі. Фото: Мін'юст

Нагадаємо, українські військові звільнили Бучу від російських загарбників 1 квітня.

Одразу після повернення міста під контроль української влади стало відомо про братські могили, де поховані сотні мирних мешканців. На вулицях лежали вбиті окупантами місцеві громадяни. У деяких із них були зав'язані руки.

Папа Римський засудив звірства росіян і назвав звільнену від окупантів Бучу "містом мучеників", а страшні вчинки ворогів "різаниною".

2 травня генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що прокурори та поліція встановили особу першого підозрюваного у звірячих убивствах цивільних людей у місті Буча під Києвом.

 

15-річна дівчина з простреленими ногами вивезла 4 поранених з-під обстрілів

П'ятниця, 06 травня 2022, 12:36

15-річна дівчина з Попасної двічі потрапила під обстріл при спробі евакуюватися. З простріляними ногами попри небезпеку вона вивезла 4 поранених дорослих до Бахмута.

Про героїчний вчинок дівчини повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Спершу дівчина їхала на пасажирському сидінні в оточенні інших односельчан, які наважились втекти. У салоні авто були ще 3 чоловіків та жінка. Вони самостійно намагались евакуювались з Попасної, але машину розстріляли росіяни.

Водій та пасажири отримали поранення, тоді дівчина вирішила пересісти за кермо.

Kenan Reed / Unsplash

"Двох чоловіків поранило осколками, ще одного – дуже сильно. Мені довелось сісти за кермо та відвезти їх в Бахмут. Потрібна була термінова допомога, аби не втратити багато крові", – розказує дівчина.

Дорога була замінована – вибухові пристрої лежали у шаховому порядку, а далі – ще кілька перепон. Проте їм вдалося безпечно проїхати ділянку.

Утім, за поворотом стояли інші окупанти, які повторно розстріляли машину.

"Я нічого практично не могла зробити, машина заглохла. Я її ледь завела, але вона потім в дорозі все одного заглохла, бо прострелили акумулятор", – додає дівчина.

Кулі прошили не тільки авто, але людей у ньому. Молодій водійці довелося їхати з простріляними ногами.

"Наскільки могла – їхала.  Мені це нелегко давалося, було дуже боляче. Але все ж таки – хоч якось. Я ж не кинула б їх під обстрілами", – зізнається дівчина..

Загальна відстань, яку здолала юна героїня – близько 30 кілометрів. Зараз їй надають допомогу.

 

Укрпошта розпродасть останні марки з російським кораблем у новому інтернет магазині

П'ятниця, 06 травня 2022, 12:35

Останні марки "Русский военный корабль или нах*й" можна буде придбати на платформі нового, уже третього інтернет-магазину.

Укрпошта розпродасть 5 тисяч листів, тобто 30 тисяч марок, які залишились з попередніх продажів.

Магазин мають відкрити у суботу 7 травня, повідомив голова Укрпошти Ігор Смілянський.

"Одразу про марки – ввечері буде оголошення, а на вихідні продажі", – сказав Смілянський.

Фото: Укрпошта

Це вже третя спроба Укрпошти запустити онлайн-продажі, оскільки раніше сайти не витримували навалу охочих придбати культові марки.

Остання спроба запустити магазин була 1 травня, який також незабаром "впав.

Смілянський переконує, що в обох випадках окрім великої кількості покупців винні кібератаки.

Також в Укрпошті обіцяють змінити модель продажів марок, щоб одна людина не змогла оформити декілька замовлень.

Нагадаємо, марку надрукували тиражем в 1 мільйон листів. Додаткового накладу не буде.

Раніше українці розкритикували Укрпошту за обмежений наклад марки, оскільки не всі встигли її придбати. Там відповіли, що додатковий наклад зменшить її цінність.

Нагадаємо, 12 квітня Укрпошта ввела марку "Русский военный корабль, иди нах*й", яка одразу стала шалено популярною серед українців.

Укрпошта анонсувала запуск нової марки, присвяченої російсько-українській війні, дизайн якої обиратимуть українці.

 

Патріарх Кирил закликав молитися, "щоб не було глобальної війни"

П'ятниця, 06 травня 2022, 12:27

ФОТО РИА НОВОСТИ

Глава Московського патріархату Кирило закликав молитися, щоб не почалася глобальна війна.

Джерело: Кирил, якого цитує "РИА Новости"

Деталі: Патріарх у храмі Христа Спасителя закликав молитися про те, щоб "Бог захистив Росію від внутрішніх та зовнішніх ворогів", і щоб не розпочалася глобальна війна.

Він також назвав цей період для Росії "важким, небезпечним та доленосним".

 

Передав 22 броніки: як 11-річний Максим з Покровська підробляє заради ЗСУ

П'ятниця, 06 травня 2022, 09:24

Місяць тому 11-річний Максим із Покровська вразив українців своїми оголошеннями – він шукав у Чернівцях роботу за скромну плату, щоб допомагати армії.

За цей час Максим передав українським військовим 22 бронежилети, 5 розгрузок, тепловізор і пристрій нічного бачення.

Разом з мамою хлопчик також переказав гроші на реабілітацію бійця, який через поранення втратив ногу.

Історією юного волонтера поділилася Національна поліція Чернівецької області.

 

 

Максим із Покровська переїхав у Чернівці і допомагає ЗСУ

Через війну Максим разом з мамою Оленою та старшим братом був змушений переїхати з рідної Донеччини у Чернівці.

Однак навіть на відстані від фронту хлопчик хотів бути корисним для армії, тому допомагав людям по господарству за символічну суму.

 

Максим розклеїв оголошення про роботу

 

За останній місяць хлопець виносив сміття, приносив питну воду, вигулював тварин та ходив за покупками.

Але серед замовлень були й більш романтичні пропозиції.

"Якось мені написав солдат і сказав, що хоче зробити дружині подарунок. Він попросив мене, щоб я купив квіти і привіз його дружині.

Коли ми прийшли до жінки, вона не могла повірити, що ті квіти – для неї", – розповідає Максим.

 

 

Школяр мріяв заробити кошти хоча б на один бронежилет

Ще місяць тому школяр мріяв заробити кошти для придбання бодай одного бронежилета, який врятує життя воїну.

А через оголошення про пошук роботи він познайомився з багатьма людьми, завдяки яким йому вдалося відправити амуніцію на передову, розповідає поліція.

"Максим за цей час дуже змінився. Все, що стосується грошей, він каже, що ми віддамо Збройним Силам.

Ми однозначно переможемо, я в цьому не сумніваюся", – каже мама Олена.

 

Максим з мамою Оленою волонтерять разом

Максим та його мама співпрацюють з волонтерами із рідного Покровська.

Вони вірять у перемогу і понад усе мріють повернутися додому.

Олена Барсукова

 

Режим Лукашенка присудив 6 років колонії дівчині блогера Протасевича

П'ятниця, 06 травня 2022, 09:19

СОФІЯ САПЕГА

Росіянку Софію Сапегу, яка супроводжувала білоруського блогера Романа Протасевича і була затримала разом з ним після посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську, засуджено до 6 років колонії.

Джерело: "Радіо Свобода"

Деталі: 6 травня Гродненський обласний суд засудив громадянку Росії, політув'язнену Софію Сапегу до шести років колонії суворого режиму за семи статтями Кримінального кодексу РБ.

Сапезі було висунуто звинувачення за ч. 3 ст. 130 КК Білорусі (розпалювання ненависті) та низкою менш тяжких статей. Сапегу звинуватили у веденні телеграм-каналу "Чорна книга Білорусі", який влада вважає екстремістським. Канал оприлюднює особисту інформацію силовиків.

Слідство велося у Мінську, але потім справу було передано до Гродно.

Софію Сапегу заарештували у травні 2021 року після того, як білоруська влада змусила літак приземлитися в Мінську. Разом із нею на борту рейсу Афіни-Вільнюс перебував Роман Протасевич. За словами її вітчима, у грудні Сапега звернулася до Лукашенка з проханням про помилування.

 

Депортованих погрозами змушують приймати "громадянство" ОРЛО – ГУР

П'ятниця, 06 травня 2022, 09:05

В окупованому місті Сорокіне на Луганщині почали процеси оформлення "паспортів "ЛНР" щодо українських громадян переміщених із нещодавно захоплених територій.

Джерело: Головне управління розвідки

Деталі: Зазначається, що люди, позбавлені домівок, майна і грошей, вимушені погоджуватись на ці умови, адже тільки так можна отримати гроші, продукти та медичну допомогу.

З людьми проводяться "профілактичні бесіди".

Повідомляється, що в разі відмови від "громадянства" псевдореспубліки люди втратять будь-які засоби до існування і до них будуть застосовані репресії.

 

З Маріуполя евакуювали ще 500 цивільних

П'ятниця, 06 травня 2022, 09:02

ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ, ДСНС

З Маріуполя та "Азовсталі" вдалося вивезти ще майже 500 українців.

Джерело: глава ОП Андрій Єрмак у Telegram, генсек ООН Антонію Гутерреш у Twitter

Пряма мова Єрмака: "Ми провели черговий етап складної операції по евакуації людей з Маріуполя та "Азовсталі". Можу сказати, що нам вдалося вивезти майже 500 цивільних.

Україна продовжить робити все, щоб врятувати всіх мирних жителів та військових. Дякую за допомогу ООН.

В ці хвилини триває наступний етап порятунку наших людей з "Азовсталі".

Пряма мова Гутерреша: "Успішно евакуювали майже 500 людей із заводу "Азовсталь", Маріуполя та прилеглих районів.

Я сподіваюся, що подальша координація з Москвою та Києвом призведе до нових гуманітарних пауз, щоб забезпечити безпечний прохід цивільним особам".

 

Росія відповіла батьку строковика з "Москви": корабель участі у війні не брав, де син – не знають

П'ятниця, 06 травня 2022, 09:02

ФОТО ШКРЕБЦЯ

Дмитро Шкребець, батько солдата-строковика Єгора Шкребця, який проходив службу на крейсері "Москва" та оголошений зниклим безвісти, опублікував відповідь від прокуратури, в якій повідомляється, що корабель не брав участі у війні проти України.

Джерело: Шкребець на своїй сторінці у ВК

Пряма мова Шкребця: "Острів "Зміїний" це не територіальні води України, покидьки? Якими мерзотами треба бути, щоб надсилати нам таке!".

Деталі: У листі йдеться, що офіційно Шкребець "оголошений безвісно відсутнім у військовій частині", а пошукові роботи нібито не дали результату.

Також нібито крейсер "Москва" не входив до територіальних вод України та "не був включений до переліку військових з'єднань та частин, які залучаються до участі у спеціальній військовій операції".

Довідка: Дмитро Шкребець у соцмережах писав, що Україна "не повинна існувати", радів війні та обстрілам українських міст, вихваляв Путіна, а коли втратив сина – змінив риторику і почав критикувати владу.

 
 

Нагадаємо: Користувачі "ВКонтакте" пишуть, що їхні родичі, які були членами екіпажу крейсера "Москва", зникли безвісти після того, як флагман флоту РФ пішов на дно

 

Вступна кампанія - 2022: визначено порядок прийому до закладів вищої освіти

П'ятниця, 06 травня 2022, 08:56

Через воєнні дії в Україні цьогоріч скасовано проведення традиційних вступних випробувань до закладів вищої освіти, відповідно втратили чинність накази, що регламентують проведення ЗНО та ЄВІ/ЄФВВ.

У зв’язку з цим Міністерство освіти і науки затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році.

Про деякі особливості вступної кампанії у 2022 році далі.

Вступні випробування на бакалаврат

Для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра з медичних та ветеринарних спеціальностей) будуть використовувати результати національного мультипредметного тесту (НМТ).

НМТ – комп’ютерний онлайн-тест, що складатиметься з трьох блоків:  українська мова, математика та історія України. Тестування не можна буде пройти вдома, адже воно відбуватиметься в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (приміщеннях шкіл, університетів), створених у населених пунктах України (за погодженням з органами державної влади), а також у деяких країнах Європи. Перелік країн і міст, де можна буде пройти НМТ, невдовзі з’явиться на нашому сайті.

Передбачено проведення трьох сесій НМТ: основної – друга половина липня, серпень, додаткової – серпень, спеціальної – вересень. Переважна більшість учасників НМТ братиме участь в основній сесії тестування, а ті, хто не матимуть змоги прибути до тимчасових екзаменаційних центрів під час основної сесії, зможуть пройти тестування під час додаткової або спеціальної. Найближчим часом графік проведення НМТ буде затверджено і оприлюднено на нашому сайті. Важливо, що в травні потенційні учасники НМТ мають підтвердити своє бажання складати тест і повідомити про те, де саме вони його планують проходити.

Наразі став доступним демонстраційний варіант тесту, з яким доречно попрацювати всім майбутнім учасникам.

Тест міститиме по 20 завдань з кожного блоку, виконати які потрібно за 120 хвилин. Докладніше про зміст блоків НМТ – на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Після завершення виконання всіх завдань НМТ учасник отримає кількість тестових балів за кожний блок. Для конкурсного відбору будуть використовувати результати виконання кожного блоку, переведені у шкалу 100–200 балів. Таблиці переведення тестових балів у шкалу 100–200 подано у додатку 6 до Порядку. Так, аби отримати 100 балів, достатньо набрати хоча б по одному тестовому балу за виконання кожного блоку. Максимальна кількість балів за кожний блок (по 35 з української мови та історії України, 30 з математики) відповідатиме 200 балам за шкалою 100–200. Отже, одразу після тестування учасник знатиме не тільки кількість набраних ним тестових балів, але й зорієнтується в тому, якими є його результати для вступу.

До результатів кожного блоку НМТ буде застосовано ваговий коефіцієнт відповідно до спеціальності, на яку абітурієнт вступає. Для вступу на інженерні спеціальності більшої ваги набуватиме результат з математики, на гуманітарні – з історії України. Вагові коефіцієнти оцінок із предметів національного мультипредметного тесту наведено в додатку 4 до Порядку. Фактично вступник може краще спланувати стратегію виконання завдань, адже заздалегідь оприлюднені коефіцієнти дають змогу визначити, результати якого блоку є визначальними для вступу на ту чи ту спеціальність.

Зауважте, для вступу також можна буде використовувати результати ЗНО 20192021 років.

Що це означає? Якщо, до прикладу, у 2020 році абітурієнтка планувала вступати на медичну спеціальність і подавала результати ЗНО з біології, цьогоріч, вона також може подавати результат з біології для вступу на медичну спеціальність або на будь-яку іншу спеціальність, де біологія у 2020 році була одним із конкурсних предметів.

Минулорічні результати можна подавати і замість результатів окремих блоків НМТ, але тільки якщо різниця між цьогорічними результатами окремого блоку і минулорічними балами ЗНО не перевищує 15 балів.

Тому учасник, який минулого року набрав 200 балів на тесті ЗНО з історії України, зможе використати цей результат ЗНО замість блоку НМТ з історії України, однак за умови, якщо набере не менше 185 балів за цей блок на НМТ.

Такий підхід не дозволить учасникам минулих років усі 120 хвилин працювати з одним блоком завдань, а значить, мати необґрунтовану перевагу над цьогорічними вступниками.

Вступні випробування до магістратури

Як і ЗНО, через воєнні дії в Україні традиційні вступні випробування до магістратури (ЄВІ/ЄФВВ) скасовано.

Натомість майбутні магістри проходитимуть магістерський комплексний тест (МКТ) для вступу за спеціальностями 081 «Право» та 293 «Міжнародне право» і магістерський тест навчальної компетентності (МТНК) для вступу за спеціальностями галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини» (крім спеціальності 293 «Міжнародне право»).

МКТ, МТНК – комп’ютерні онлайн-тести, що відбуватимуться в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (як і НМТ), створених на теренах України, де не тривають бойові дії, а також у деяких країнах Європи. Перелік країн і міст, де можна буде пройти НМТ, невдовзі з’явиться на нашому сайті.

МКТ міститиме два блоки завдань:  іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська за вибором вступника) та право. Тестові завдання з іноземних мов МКТ укладають відповідно до Програми ЄВІ, тестові завдання з права укладають відповідно до Програми предметного тесту з права та міжнародного права.

МТНК міститиме завдання, спрямовані на визначення загальної навчальної компетентності вступника. Їх укладають відповідно до Програми ТЗНК. Невдовзі ми опублікуємо характеристики МКТ, МТНК. Плануємо також, що, як і в учасників НМТ, в учасників магістерських випробувань буде можливість попрацювати з демонстраційними варіантами тестів в онлайн-режимі.

Зареєструватися для проходження МТНК та МКТ потенційні магістри зможуть з 27 червня до 18 липня включно, звернувшись до  приймальної комісії закладу вищої освіти.

Тестування будуть проведені в основну, додаткову та спеціально організовану сесії.

  • основна  – з 10 серпня до 17 серпня;
  • додаткова – з 07 вересня до 10 вересня;
  • спеціально організована – вересень – жовтень (терміни буде визначено пізніше).

Якщо ви плануєте цьогоріч вступати до закладу вищої освіти, важливо ознайомитися з  Порядком прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році, адже в цьому документі описані терміни вступної кампанії, основні критерії відбору абітурієнтів, подана інша важлива для вступників інформація.

 

 

У хатньої робітниці Медведчука вилучили пів мільйона доларів

Четвер, 05 травня 2022, 11:23

МЕДВЕДЧУК ПІСЛЯ ЗАТРИМАННЯ

У хатньої робітниці затриманого в Україні кума Володимира Путіна Віктора Медведчука під час обшуку вилучили майже пів мільйона доларів та 87 тисяч євро.

ДжерелоFacebook-сторінка генпрокурора Ірини Венедіктової

Пряма мова: "В ході розслідування кримінального провадження за ч.4 ст.110-2 ККУ (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення держвлади, зміни меж території або держкордону) у хатньої робітниці провели санкціонований судом обшук та вилучили 467 тисяч доларів США та 87 тисяч євро".

Довідка: Віктор Медведчук, який втік із-під домашнього арешту перед самим початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, затриманий і перебуває під вартою.

 

Продажі одягу в Росії впали на чверть через закриття магазинів міжнародних брендів

Четвер, 05 травня 2022, 11:20

Через закриття магазинів найбільших міжнародних fashion-мереж продажі одягу в РФ з 21 лютого по 10 квітня впали на 23% у річному вимірі.

Про це пише "Комерсант" із посиланням на дані дослідження Platforma.

При цьому, з 1 січня по 20 лютого продаж одягу в Росії в річному вимірі зростав майже на 8%.

Серед тих, хто вирішив піти з Росії через війну в Україні, - іспанська компанія Inditex (бренди Zara, Massimo Dutti, Bershka), шведська H&M, польська LPP (бренди Reserved, Cropp, House), японська Uniqlo.

"З 21 лютого по 13 березня витрати росіян в іноземних мережах одягу зросли на 14-20%, що може говорити про те, що частина споживачів запасалася одягом потрібних марок, які оголосили про призупинення роботи в Росії, відзначають аналітики Platforma.

Альтернативу покупці почали шукати тільки на початок квітня: з 14 по 20 березня продажі в російських мережах одягу скоротилися на 15,5%, а до початку квітня обіг зріс на 14-28% у річному вимірі", - йдеться у статті.

На великі fashion-мережі, які призупинили роботу в Росії, торік припадало приблизно 20% обсягу російського ринку, який оцінювався в 2,69 трлн рублів, заявила гендиректор Fashion Consulting Group (FCG) Ганна Лебсак-Клейманс. Вона зазначила, що з кінця лютого споживчий попит зміщувався на товари першої потреби.

Економічна правда

 

У родичів Медведчука й Козака пройшли ще 6 обшуків: вилучили картини і антикваріат

Четвер, 05 травня 2022, 11:20

ОБШУКИ, ФОТО ДБР

Суд наклав арешт на корпоративні права та рахунки компаній, які належать родичам Віктора Медведчука та Тараса Козака, у середу у Львівській та Київській областях пройшли чергові обшуки на об'єктах, пов'язаних із родинами цих народних депутатів.

ДжерелоДержавне бюро розслідувань

Деталі: За ініціативою ДБР суд наклав арешт на корпоративні права та рахунки суб’єктів господарювання, що належать родичам народних депутатів України Віктора Медведчука та Тараса Козака. На заарештованих рахунках знаходилось понад 40 млн грн.

ДБР продовжує роботу щодо виявлення незаконно набутого майна Віктора Медведчука, Тараса Козака та їхніх родичів.

27 квітня ДБР проводило обшуки на 22 об'єктах на Львівщині, які належать родичам нардепів.

4 травня працівники Територіального управління ДБР Львова провели чергові обшуки на об'єктах, пов'язаних з родинами депутатів. Слідчі дії відбувалися за шістьма адресами, одна з них – на Київщині, решта - на території Львівської області.

 
 
 
 

Обшуки проводилися у межах кримінального провадження за підозрою у зловживанні владою та порушенні правил охорони або використання надр та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 364, ст. 240, ч. 2 ст. 209 КК України).

ВІДЕО ДНЯ
Video Player is loading.
Advertisement

Родичі Козака та Медведчука є суб’єктами кримінального провадження щодо незаконного видобутку піску на двох кар'єрах у Львівські області.

У ході слідчих дій вилучено цінні картини, предмети антикваріату, інші коштовності.

Надалі ДБР буде ініційоване питання щодо накладення на них арешту та їх передачі до Національного агентства з управління активами.

 
 
 
 
 
 

ДБР продовжує роботу щодо віднайдення та передачі коштів та майна, отриманих сумнівним шляхом, на потреби ЗСУ.

 

Бойові дельфіни: російські війська тримають навчених тварин на базі в Чорному морі

Четвер, 05 травня 2022, 11:13

Росія перекинула загони дресированих дельфінів до військової бази у тимчасово окупованому Криму за кілька тижнів до початку війни.

Ймовірно, їх відправили для захисту флоту у Севастопольській бухті від підводного нападу.

Про це пише видання The Guardian з посиланням на огляд Військово-морського інституту США.

Американська спецструктура проаналізувала супутникові знімки морських військових баз у Севастополі. На них фахівці помітили два загони дельфінів. Спеціалісти Військово-морського інституту США припускають, що багато російських кораблів, які стоять там на якорі поза зоною дії ракет, потенційно вразливі до підводних атак.

Ілюстративне фото TJ Fitzsimmons / Unsplash

Росія має історію навчання дельфінів для військових цілей, зокрема у Сирії та Тартусі. Вони використовували водних ссавців для вилучення об’єктів або стримування ворожих водолазів.

Історія використання дельфінів у військових цілях сягає часів холодної війни.

Україна теж тренувала морських ссавців за радянською програмою, але цю ініціативу закинули у 1990-тих роках.

Севастопольську програму відродили у 2012 році ВМС України, але ссавці потрапили в руки Росії після вторгнення в Крим у 2014 році.

Згодом Москва заявила, що докупить ще бойових дельфінів для навчання та захисту військових баз.

 

Чорнобаївка: сільський голова після "візиту" росіян – у лікарні, його заступник – у полоні

Четвер, 05 травня 2022, 11:09

ЧОРНОБАЇВКА, ФОТО СІЛЬРАДИ

2 травня російські військові захопили приміщення Чорнобаївської сільської ради в Херсонській області, у сільського голови Ігоря Дударя провели "обшук", після якого він потрапив до лікарні, а заступника голови Євгенія Родіонова викрали.

ДжерелоЧорнобаївська сільська рада

Дослівно: "2 травня о 7 годині озброєними військовими було захоплено приміщення Чорнобаївської сільської ради. Зірвано Державний Прапор України, зламано замки у службових кабінетах та сейфах, проведено обшук, працівників не допущено до робочих місць, вивішено російський прапор.

Того ж дня, після допиту, з приміщення сільської ради викрадено заступника сільського голови Родіонова Євгенія Олександровича. Інформація про місце його перебування наразі відсутня.

Також за місцем проживання сільського голови Дударя Ігоря Михайловича військовими проведено обшук із пошкодженням майна.

З 2 травня сільський голова перебуває у тяжкому стані в лікарні, а за самою лікарнею ведеться нагляд російськими солдатами".

Деталі: Чорнобаївська сільрада пояснила, що через відсутність на території громади мобільного зв’язку та Інтернету з 30 квітня до 4 травня не було можливості висвітлити достовірну інформацію про ці події.

ВІДЕО ДНЯ

У сільраді наголосили, що її працівники залишаються вірними присязі посадової особи місцевого самоврядування і продовжують вірно служити громаді та народові України.

Дружина заступника голови сільради Чорнобаївки Інна Родіонова 3 травня повідомила у Facebook про викрадення свого чоловіка, а 4 травня у коментарях поінформаувала, що Євгенія Родіонова "ще не відпустили, перебуває в полоні".

Спершу ходили чутки, що Ігоря Дударя також взяли в полон.

Нагадаємо: У селі Чорнобаївка на Херсонщині українські бійці не раз знищували російську військову техніку, зокрема літаки. Про стійкість Чорнобаївки вже почали ходити легенди.

 

Starlink в Україні тепер можуть користуватися всі охочі – глава Мінцифри

Середа, 20 квітня 2022, 12:55

Регулятор сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК) дозволилв використовувати термінали Starlink усім категоріям користувачів, а не лише критичній інфраструктурі.

Про це повідомив у Telegram міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, НКЕК за ініціативи Держспецзв'язку ухвалила рішення, яким передбачено:

  • на період дії режиму воєнного стану використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink дозволяється усіма категоріями користувачів;
  • внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України для унормування умов роботи системи SpaceX Starlink на території України відповідно до цього рішення.

"НКЕК прийнято рішення рекомендувати НЦУ (Національному центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій - ред.) дозволити усім категоріям користувачів використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink", - йдеться у заяві НКЕК.

"Кілька годин тому було прийнято рішення, що дозволяє використовувати термінали усім громадянам України та всім органам і підприємствам будь-якої форми власності", - додав голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

За його словами, до цього заборони користуватися Starlink не було, але були нормативні обмеження, які усунули.

Раніше міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що Starlink розпочав роботу на відкриттям представництва в Україні.

Економічна правда

 

З кулею в серці добрався до своїх: у "Феофанії" врятували українського військового

Понеділок, 18 квітня 2022, 14:31

20-річному українському військовому Володимиру Гордієнку дістали кулю з серця, не зупиняючи цей важливий життєвий орган.

Унікальну операцію провели у лікарні "Феофанія", повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

Хлопець потрапив в полон до росіян, пережив допити та тортури. Йому разом з побратимом вдалося втекти на авто.

Однак автівку обстріляли. Поранений Володимир врятувався та добрався лісом до своїх.

Володимир і команда лікарів "Феофанії"

Першу лікарську допомогу йому надали в Малині.

Згодом його доправили до Житомирської обласної лікарні, де після обстежень з’ясувалося, що біля серця у воїна є сторонній предмет.

Біля серця у воїна був сторонній предмет

Хлопця направили до Центру інноваційної кардіохірургії на базі лікарні "Феофанія".

Лікарі виявили, що в стінці лівого шлуночка, за півтора міліметра від порожнини серця знаходиться уламок.

Яна Осадча

Уламок

"Таке поранення могло призвести до наскрізного отвору у серці, або ж уламок міг мігрувати та спровокувати інсульт чи втрату кінцівки", – кажуть у МОЗ.

Операція тривала 5 годин.

Операція тривала 5 годин

Лікарі оперували на працюючому серці за допомогою спеціальних стабілізаторів. За декілька годин після оперативного втручання Володимир вже розмовляв, а на наступний день – ходив.

"Напередодні свого дня народження Володимир був виписаний із лікарні, але і досі перебуває на зв’язку зі своїми лікарями", – розповіли в МОЗ.

 

Українські військові повернули дівчинці телефон, який у неї відібрали окупанти

Понеділок, 18 квітня 2022, 14:28

Бійці 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" повернули телефон, який відібрали російські окупанти, його 10-річній власниці.

Вони знайшли вкрадену річ у солдата, якого взяли в полон на Сумщині.

Історію повернення телефона розповіли самі холодноярці у Facebook.

"Цю чудову дівчинку на фото звуть Іванка, їй 10 років. У руках вона тримає телефон, який у неї на блокпосту відібрали росіяни, що прийшли окуповувати її рідне Тростянець на Сумщині.

Але завдяки холодноярцям мобільний телефон повернувся господарці", – написали військові.

 

Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

Розвідувальний підрозділ 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" проводив операцію на східному напрямку від Тростянця.

У полон до захисників потрапив механік-водій з Кантемирівської дивізії російських Збройних сил.

При затриманні у полоненого знайшли червоний мобільний телефон, а також павербанк зі стразами.

"Спочатку окупант брехав, що це його речі. У мобілці була сім-картка одного з російських операторів.

І з цього телефону вже були дзвінки до Росії", – розповідають холодноярці.

Однак у списку контактів були й українські номери, підписані "татуся" та "мамуля".

Холодноярці почали телефонувати на ці номери і розшукали власницю.

Виявилося, що телефон належав 10-річній дівчинці Іванці, яка разом з батьками евакуювалася з Сумщини.

 

Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

"15 березня ми виїхали усією родиною евакуаційним коридором з Тростянця, на той час окупованого. Стояли у колоні, на своїй машині "шестірці", були перелякані, бо за місто йшли бої. Коли стояли у евакуаційній колоні, підійшли військові рф та сказали віддати усі телефони.

Я відповіла, що у нас вони усі розряджені", – розповідає мама Іванки Олена.

До цього сім’я видалила з телефонів усі месенджери, щоб не надавати ворогу жодної інформації.

"Коли виїжджали з міста, на блокпосту російські військові ходили з картонною коробкою та відбирали телефони в усіх, хто їхав з міста, погрожуючи розстрілом.

Вони кричали та залякували нас. Казали, нібито ми їх знімаємо", – додає Олена.

Приблизно за три дні на номер жінки зателефонували військові та спитали: "це ви мамочка?"

"Я була така схвильована, що з початку не повірила – думала, що це якісь жарти. Іванка дуже плакала через те, що забрали телефон.

І хоча мій чоловік сказав хлопцям залишити телефон собі, вони все одно відправили його нам Новою поштою", – розповіла жінка.

 

На Великдень у Парижі згоріла церква Московського патріархату

Понеділок, 18 квітня 2022, 14:15

У Парижі в неділю, 17 квітня, згоріла дерев'яна церква Святого Серафима Саровського, що належить до Московського патріархату.

Про це пише "Європейська правда".

Як повідомили на парафіяльному сайті храму, пожежа в церкві почалася приблизно о 16 годині у неділю, коли християни східного обряду відзначали Вербну неділю, а західного - Великдень.

 

У момент пожежі богослужіння в храмі не проводилося, проте вогонь завдав суттєвої шкоди, всередині дерев’яної церкви він знищив майже все. У результаті пожежі ніхто не постраждав.

У понеділок прокуратура Парижа розпочала розслідування за фактом ненавмисного знищення чужого майна шляхом пожежі, повідомляє France blue.

Пріоритетною версією поліція називає випадкове загоряння від свічок.

 

Настоятель церкви протоієрей Ніколя Чорнокрак у коментарі RFI розповів, що парафія останнім часом не отримувала жодних погроз і ні з ким не конфліктувала. За його словами, у неділю о 16 годині одна людина прийшла для підготовки вечірньої служби, а потім мала піти. При цьому двері церкви залишалися відчиненими.

"Людина, яка готувала храм до служби, запалила там лампадки. Все трапилося протягом 15 хвилин. Коли він пішов, одразу з'явився вогонь. Чи хтось увійшов, чи щось трапилося. Важко визначити: все сталося у дуже короткий час", - зазначив настоятель.

Храм вже почав збирати пожертви на ремонт.

 

Храм був збудований у 1933 році. У жовтні 2019 року слідом за архієпископом Іоанном (Реннето) парафія, яка раніше перебувала у складі російського екзархату Вселенського патріархату, перейшла до складу РПЦ МП.

Сам митрополит РПЦ в Парижі Іоанн (Реннето) раніше написав відкритий лист російському патріарху Кірілу, закликавши главу Російської православної церкви "підняти голос (…) проти жахливої та безглуздої війни" в Україні і звернутися до політичного керівництва РФ з вимогою її припинити, пише RFI.

 

Українців опитують, як перейменувати 5 станцій метро у Києві. Як запропонувати назву?

П'ятниця, 15 квітня 2022, 12:47

Київський метрополітен розпочав публічне онлайн-опитування щодо перейменування 5 станцій метро, назви яких пов’язані з Росією чи Білоруссю.

Нові назви обиратимуть для станцій "Мінська", "Героїв Дніпра", "Берестейська", "Дружби народів" та "Площа Льва Толстого", повідомляє начальник метрополітену Віктор Брагінський.

Щоб запропонувати свій варіант, потрібно заповнити онлайн-форму.

Опитування триватиме до 15 травня 2022 року.

"Після цього ми опрацюємо надані варіанти і проведемо постанційне голосування за остаточну назву.

Також свій висновок зробить профільна комісія з перейменувань. Тоді проєкт рішення буде винесено до сесійної зали", – розповів Брагінський.

 

Метро "Мінська". Фото Tov-Tob.Livejournal.Com

Він також додав, що питання перейменування не є пріоритетним, а метрополітен насамперед відновлює інфраструктурну і транспорту роботу.

"Водночас, як уже назвали цей процес, дерусифікація, це також робота, яку маємо зробити", – наголосив начальник столичного метрополітену.

Нагадаємо, раніше Віктор Брагінський запропонував дерусифікувати назви станцій, які пов’язані з країною-агресором та її союзником.

Цю ініціативу також підтримав міський голова Києва Віталій Кличко.

Мер сказав, що це питання розгляне Київрада, а також, що він вважає доречним перейменувати станцію "Мінська" на "Варшавську".

 

Після знищення "Москви" Росія погрожує ракетними ударами по Києву

П'ятниця, 15 квітня 2022, 12:45

Міноборони РФ заявило, що планує завдати ракетних ударів "по об'єктах" у Києві.

ДжерелоРИА Новости

Деталі: Російські військові, за даними СБУ, обстріляли селище Климово в Брянській області РФ, і Москва звинуватила в обстрілі Україну.

Після провокації російських військ на своїй же території РФ попередила, що обстрілюватиме Київ ракетами. "Масштаби ракетних ударів ЗС РФ по об'єктах у Києві нарощуватимуться у відповідь на будь-які атаки або диверсії на території Росії", - заявили в МО РФ.

Чому це важливо: Центр протидії дезінформації при РНБО України пояснив, що спецслужби Росії розпочали реалізацію плану здійснення терактів на своїй території для нагнітання антиукраїнської істерії серед росіян.

Нагадаємо: Українські спецслужби попередили, що до 18 квітня є небезпека ракетних ударів як у Києві, так і в інших великих містах. Тому громадянам рекомендується використовувати укриття у разі повітряної тривоги та не ставитись до попереджень легковажно.

Загострення ситуації відбулося після знищення українськими силами крейсера "Москва", флагмана й гордості російського Чорноморського флоту.

 

Сквер дружби з Москвою у Києві перейменували на Героїв Маріуполя

П'ятниця, 15 квітня 2022, 12:09

Київрада перейменувала колишній сквер споріднених міст на честь дружби Києва та Москви на сквер Героїв Маріуполя.

Джерело: офіційний сайт мера Києва Віталія Кличка

Пряма мова: "Сьогодні я подав проект рішення про перейменування колишнього скверу дружби між Києвом та Москвою на сквер Героїв Маріуполя. І депутати підтримали таку ініціативу.

Сквер розташований в Голосіївському районі міста, на вулиці Якубовського – на Теремках. Кілька років тому ми його відремонтували. Пам’ятний знак так званій "дружбі", що стояв у сквері, демонтували минулого року. Тепер зелена зона отримала нову назву. І це важливо!".

 

Деталі: За словами очільника столиці, в місті ще є десятки вулиць і об’єктів із назвами, пов’язаними з агресором. Тому влада опрацює варіанти нових назв. На ці процедури виділено час до 9 травня. "Опрацюємо пакетом і ухвалимо комплексне рішення на засіданні Київради", - додав Кличко.

Також повідомляється, що депутати Київради підтримали спрощення процедури ухвалення управлінських рішень в умовах воєнного стану. В першу чергу - стосовно спрощення процедури при відзначенні, нагородженні українських героїв і волонтерів. А також процедури найменувань об’єктів міста.

 

У Бучі дитина носить їжу на могилу мами, яка померла в підвалі під обстрілами (Фото)

П'ятниця, 08 квітня 2022, 12:34

Соцмережі облетіла фотографія із багатостраждальної Бучі під Києвом. Маленький хлопчик приніс на могилу мами, яку поховали на подвір’ї багатоквартирного будинку, їжу. Сім’я дитини провела багато днів у підвалі, ховаючись від російських бомбардувань. Серце його мами Марини Наумець не витримало і вона померла прямо там, у підвалі, на очах у своїх трьох дітей та чоловіка.

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Серце Марини не витримало жаху

33-річна няня приватного дитячого садка у Бучі Марина Наумець разом із чоловіком та трьома дітьми багато днів жила в підвалі багатоквартирного будинку на вулиці Водопровідній.

Будинок під час війни опинився в самому центрі обстрілів. Неподалік знаходиться вулиця Вокзальна, на якій точилися сильні бої. Саме там залишилася розбита ворожа техніка, фото з якою облетіли вже світові ЗМІ.

Розбита ворожа техніка на вулиці в Бучі

У тому районі стояли кадировці та російські солдати. Постійно йшли обстріли. Мешканці змушені були ховатися. Звичайно, у підвалі було холодно та сиро.

 

“Зв’язок з Мариною пропав на початку березня. До цього ще можна було вийти на вулицю і спіймати мережу. Ми з нею зідзвонились 1 березня, вона говорила, що ще щось навіть намагалася вдома приготувати для сім’ї. У підвалі було багато людей. Деякі писали, що Марина померла від голоду. Навряд чи це так, тому що люди ділилися один з одним чим могли. Найімовірніше, серце Марини просто не витримало цього жаху“, – розповідає OBOZREVATEL директорка садка Ілона.
Марина з дітьми, початок січня, незадовго до війни

Якось у підвалі пролунав крик Івана Драгуна: “Марини більше з нами немає!” Це чули та бачили і її діти: 12-річний Володя, 14-річна Софія та наймолодший 6-річний Владислав.

Жінку змогли поховати лише через деякий час через сильні обстріли. Чоловік із сусідами викопали могилу просто у дворі будинку, поставили саморобний хрест, насип обклали цеглою.

Марину поховали у дворі, Владик приніс їй їжу на могилу

Маленький Владислав ще не може збагнути, що трапилося з його мамою. “Він мені якось сказав, що мама поїхала кудись дуже далеко, на роботу. “Ти можеш дізнатися, коли вона повернеться? Попроси її, нехай швидше приїжджає”. Ми з ним домовилися, що коли зустрінемося, то я йому все розповім”, – розповідає Ілона.

Єдине, що може поки що Владик, це приходити на могилу до мами. Квітів у нього немає, тому він залишає на земляному пагорбі у дворі найдорожче, що у нього є – їжу. Цього разу він приніс консерви та сік.

Марина із Владиславом

Бігла від війни на Донбасі

Сама Марина родом із Луганської області. Вона росла сиротою, її виховувала бабуся. Двоє старших дітей від першого чоловіка. З ним сталася трагічна історія, його вбили, коли йому було 25 років, діти були ще малі.

У 2014 році на Донбасі росіяни розпочали війну, і вона з двома дітьми змушена була бігти до Бучі, тут жив її брат.

Марина показує домашніх улюбленцівВладислав (ліворуч) у садочку

 

“Потім вона познайомилася з Іваном, у них народився Владик. Всі діти дуже люблять Ваню, називають його татом. Він дбає про них, до школи на збори ходить. Сам працює автомаляром на СТО”, – розповідає Ілона.
Марина з Іваном перед війною

Батьки Івана мешкають на сході, на тимчасово окупованій території. Він навіть не зміг поїхати туди на похорон батька, коли почався коронавірус. Терористи не пропускали ту територію, вимагали щеплення Sputnik V.

Нині діти перебувають разом із Іваном, вони важко переживають смерть Марини.

 

У Фінляндії кажуть про перше за 2 роки порушення повітряного простору літаком РФ

П'ятниця, 08 квітня 2022, 12:22

Російський урядовий літак Іл-96-300 ймовірно порушив повітряний простір Фінляндії вранці 8 квітня.

Як повідомляє Yle, про це заявили у Міністерстві оборони, пише "Європейська правда".

У відомстві повідомили, що літак зайшов у повітряний простір країни над Фінською затокою у районі Порвоо і пробув у ньому близько трьох хвилин.

Це перший випадок порушення повітряного простору країни літаком РФ з липня 2020 року.

"Фінляндія завжди серйозно сприймала випадки порушення повітряного простору. Прикордонники досліджують інцидент. У нас достатні спроможності для спостереження, усі такі випадки виявляються і ми можемо ефективно реагувати на них", – прокоментував міністр оборони Антті Кайкконен.

 

"Їжаки" для рашистів. Як закарпатські ковалі кують перемогу

П'ятниця, 08 квітня 2022, 12:17

У колишні часи з початком війн ремесло коваля завжди набувало стратегічно важливого значення – вміння швидко та якісно працювати з металом безпосередньо впливало на результат баталій.

Безперечно, "джавеліни" та "байрактари" не викуєш у ковальському цеху. Проте майстри, що здатні "перекувати лемеші на мечі", і сьогодні є вкрай затребуваними.

Закарпатець Ян Потрогош – один із найвідоміших художників по металу в Україні.

Залізні скульптури та інсталяції Потрогоша виставлялися у художніх галереях, а його дизайнерський гриль "Skybka" за елегантністю та якістю не поступався легендарним голландським грилям "Ofyr".

Ян Потрогош – один із найвідоміших художників по металу в Україні

Зараз Ян зі своєю командою розробляє та виготовляє "їжаки" проти колісної військової техніки рашистів, переносні міні-грубки для опалення солдатських наметів і захватні крюки для пошуку і розмінування вибухонебезпечних предметів.

– Це також різновид мистецтва, – запевняє Ян. – Я не згоден з висловом, що коли говорять гармати, музи мовчать. Ні, вони не мовчать, просто переодягаються у камуфляж і беруть до рук зброю.

Команда закарпатських ковалів

Перечинські "їжаки"

У 2005 році на Закарпатті об’єдналося три художника по металу – Ян Потрогош, Олег Путрашик і Анатолій Криванич. Вони взяли кредит, купили приміщення у Перечині і зробили ковальську майстерню.

– Ми робили все, що пов’язане з художнім металом – від скульптур і дизайнерських виробів до реставрації старовинних брам. А тепер виготовляємо протитранспортні шипи.

Цих "іжаків" виготовляють не з суцільної арматури, а з профільної квадратної труби, яку загострюють на кінцівках.

– Це найоптимальніший варіант. Якщо щось проколює колесо – куля, наприклад, або загострена арматура – то отвір одразу закривається завдяки підкачці, і військова машина продовжує свій шлях. З нашими "їжаками" підкачка не встигає спрацювати.

Замовлень у Яна і його друзів багато – кожен день на фронт, зокрема до 128 гірсько-штурмової Закарпатської бригади відправляється партія перечинських "їжаків".

Хоча сам Ян вважає, що називати ці вироби "їжаками" не дуже доречно – вони більш схожі на "пташок". Такі собі "голуби миру" для рашистів.

А після війни, коли знов з’явиться вільний час, Ян хоче зробити десятиметрового "голуба" і поставити його в полі біля перечинського храму РПЦ – нехай пам’ятають.

"Голуби миру" для рашистів

"Шпори" для виживання

Окрім "пташок-їжаків", майстерня Яна Потрогоша для потреб воєнного часу почала випускати міні-грубки "Шпор".

– Нас надихнули грубки норвезької фірми "Jotul" – ми взяли за основу їх розробки, але зробили власний варіант, без піддувала, без шухлядок, нічого зайвого. А ще істотно зменшили і полегшили – наша грубка важить менше 10 кг.

"Шпор" має ручки для переноски, які потім перетворюються на ніжки. Бляхарі накрутили для нас труби, тому зараз ми "Шпор" здаємо у комплекті – пічка, маленька кочерга, труба, коліна для труби.

Словом "шпор" (або "шпаргет") на Закарпатті називають грубки, які зігрівають кімнату та на яких можна готувати їжу або залишати достигати страву, коли вогонь ледве тліє. Саме на шпорі вдаються найкраще так звані картопляні "скибки", на честь яких Ян колись назвав свій знаменитий дизайнерський гриль.

– "Skybka" – то вироб для заможного життя, для відпочинку. А "Шпор" – не забаганка, а потреба. Ми його розробляли не для кайфу і не для комфорту, а для екстремальних умов, для виживання – обігріти маленьке помешкання, приготувати просту їжу, закип’ятити воду.

"Шпор" – це не тільки для армійських наметів та партизанських криївок, але й для цивільних, які змушені мешкати в квартирах, де через війну немає опалення. Завдяки колінам, які йдуть у комплекті, трубу від цієї пічки можна спрямувати у кватирку таким чином, що дим не буде заважати.

Грубки, які виготовляють ковалі

Замовлень на "Шпори" у Яна досить багато – просто зараз він вже відправляє на фронт 40 міні-грубок. Гроші на метал дають спонсори, але матеріал для пічок доводиться шукати – металобази не поповнюються.

– Для останньої партії ми в Чинадієво купляли метал, бо тут вже нічого не було. Це трохи гальмує процес. А людям "Шпори" потрібні вже – не завтра, а зараз. Все треба робити швидко.

Окрім виготовлення міні-грубок і "іжаків", Ян з друзями розробляє зараз на замовлення від військових новий вид саперної "кішки" для розмінування, а також налагоджує лазерну порізку та вигинання металевих пластин для бронежилетів категорії "4 плюс".

– Ми художники, – сміється він, – тобто в таких режимах ніколи не працювали. А зараз від 12 до 15 годин на добу працюємо. Я не жаліюся – після перемоги відпочинемо. Але до нашої майстерні якійсь завод би підключити, щоб фізично все встигати, а вже технічну розробку виробів ми, як фахівці, обіцяємо за найвищими стандартами.

Андрій Тараненко, спеціально для УП. Життя

 

У Чехії випустили колекційну банкноту на підтримку України. ФОТО

П'ятниця, 08 квітня 2022, 12:15

У Чехії компанія České dukáty випустила колекційну банкноту Sláva Ukraině на підтримку України.

На новій купюрі зображено монумент Берегині, Софійський собор, державний прапор і герб України.

Усі гроші від її продажу пожертвують на оборону та медицину України, йдеться на сайті компанії.

"Підтримка, яку Україна отримує від чеських громадян, компаній та установ, є надзвичайною. České ducáty вирішили допомогти у тому, що вміють найкраще.

Емітент дукатів та пам’ятних гравюр у формі банкнот створив "картку пам’яті" з українськими мотивами", – пишуть České dukáty.

 

Фото: České dukáty

Дизайн у символічному синьо-жовтому кольорі розробила художниця Єва Гашкова.

На лицьовому боці банкноти вона зобразила монумент Берегині з Майдану Незалежності, а на зворотній стороні – Софію Київську, найстаріший храм столиці.

Колекційну купюру можна придбати за 1500 крон (близько 2 тисяч грн) на сайті 2022ukrajina.cz.

 

Фото: České dukáty

Загалом Державна друкарня цінних паперів випустила колекційні купюри тиражем у 20 тисяч штук.

Усі кошти від продажу передадуть організації Post Bellum на допомогу українцям в галузі оборони та медицини.

Нагадаємо, раніше польський поштовий оператор Poczta Polska випустив марки й конверти на підтримку України.

На них також була зображена Берегиня з Майдану Незалежності.

 

Тернопіль прощається з 19-річним Героєм Миколою Куриком

П'ятниця, 08 квітня 2022, 11:59

Україна прощається зі своїми відважними захисниками. Сьогодні, 8 квітня, у Тернополі ховають 19-річного військоговго Миколу Курика “Калаша”. Військовий пішов захищати рідну країну одразу у перший день війни. Тернополянин служив у Добровольчому батальйоні Спецпідрозділу “Сонечко УПА”.

За неофіційною версією, Микола Курик загинув в останній день березня під час зачистки одного з передмість столиці. Він з честю виконував свій професійний обов’язок. Ворожий танк із засідки вистрелив у машину українських військовиків.

 

Росіяни вдарили ракетами по вокзалу у Краматорську: десятки загиблих, більше ста поранені

П'ятниця, 08 квітня 2022, 11:30

ФОТО З TELEGRAM КИРИЛЕНКА

Російські окупанти атакували ракетами залізничний вокзал у Краматорську, у результаті чого мінімум 30 людей загинули та понад 100 отримали поранення.

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко у Telegram, Укрзалізниця у Telegram

Пряма мова Кириленка: "Касетним Іскандером – по залізничному вокзалу Краматорська вдарили російські фашисти (пізніше Кириленко повідомив, що за уточненою інформацією, краматорський вокзал був атакований "Точкою-У" – ред.).

Поліція та рятувальники, що працюють на місці, повідомляють про десятки загиблих та поранених людей".

 

НАТО надасть Україні обладнання для захисту від хімічних, біологічних та ядерних загроз

Середа, 23 березня 2022, 13:25

Саміт лідерів НАТО, який відбудеться в Брюсселі 24 березня, погодить надання Україні обладнання для захисту від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз.

Про це на брифінгу напередодні саміту розповів генсек НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє "Європейська правда".

"Я очікую, що завтра союзники погодять надання додаткової підтримки (Україні). Це включає допомогу у сфері кібербезпеки, а також обладнання, яке допоможе Україні захиститись від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз", - заявив генсек Альянсу.

 

Столтенберг підтвердив позицію Альянсу, що він прагне недопущення виходу війни за межі України.

"Ми рішучі зробити все, що ми можемо, щоб підтримати Україну. Але ми маємо відповідальність гарантувати, що війна не вийде за межі України та не стане конфліктом між Росією та НАТО", - сказав він.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський візьме участь у саміті НАТО 24 березня у відеоформаті. Зеленський говоритиме про необхідність припинити військові злочини Росії проти українського населення та цивільної інфраструктури.

 

Польща вручила послу РФ ноту про видворення 45 дипломатів

Середа, 23 березня 2022, 13:24

Російський посол у Польщі Сергєй Андрєєв був викликаний у польське МЗС в середу вранці, де йому вручили ноту про видворення 45 російських дипломатів, яких підозрюють у шпигунстві.

Про факт вручення ноти зі списком осіб повідомило російське державне агентство ТАСС, пише "Європейська правда".

Самого посла Андрєєва у списку немає і він продовжить роботу в Польщі.

 

Дипломати РФ мають залишити країну у різні терміни, максимально - протягом п'яти днів, повідомив посол РФ.

При цьому Андрєєв зазначив, що дипломатичні відносини Росії та Польщі формально продовжуються.

За словами Андрєєва, підстав для звинувачень у шпигунстві немає, але це суверенне рішення Польщі, і РФ має право дати відповідь на взаємній основі.

Раніше в середу польські ЗМІ повідомили, що влада вирішила вислати з Польщі близько 40 російських дипломатів за їхню діяльність, яка не відповідає статусу дипломата, що мовою дипломатії означає шпигунство.

 

Білорусь висилає 12 українських дипломатів

Середа, 23 березня 2022, 13:21

ПОСОЛЬСТВО УКРАЇНИ В МІНСЬКУ

Білорусь "запропонувала" 12 українським дипломатам залишити країну протягом 72 годин, дозволять працювати лише послу та ще 4 співробітникам.

Джерело: МЗС Білорусі, яке цитує "Белта", прессекретар МЗС України Олег Ніколенко у коментарі УП

Дослівно МЗС Білорусі: "Протягом кількох років фіксувалися численні недружні дії України, спрямовані на безвідповідальну руйнацію міждержавних відносин з Білоруссю.

Дійшло до того, що українська влада почала втручатися у внутрішні справи Білорусі".

Пряма мова Ніколенка: "Продовження вчорашньої провокації у ЗМІ сьогодні білоруська сторона оголосила про скорочення складу посольства України в Мінську та закриття консульства України в Бресті. Дванадцятьох українських дипломатів було приписано залишити територію Білорусі протягом 72 годин.

Розглядаємо такі дії Білорусі як черговий нічим не спровокований недружній крок до України.

Україна не залишить дії Білорусі без належної відповіді, про яку ми повідомимо додатково.

 

Американський виш відкриває безкоштовну програму для учнів з України у пам’ять про загиблу харків’янку

Середа, 23 березня 2022, 13:16

Кафедра математики Массачусетського технологічного інституту організовує безкоштовний освітній проєкт для старшокласників з України у пам'ять про загиблу студентку і волонтерку з Харкова Юлію Здановську.

Про це повідомили на сайті кафедри університету.

Проєкт назвали "Мрія Юлії" та присвятили його 21-річній Юлії Здановській, українській студенці, срібній призерці Європейської олімпіади з математики для дівчат 2017 року.

Дівчина загинула у рідному місті внаслідок ракетного обстрілу Харкова окупантами на початку березня.

Фото: Кафедра математики Массачусетського технологічного інституту

"Юліїна мрія – це безплатна програма для розвитку математики та досліджень, що призначена для обдарованих школярів (9-11 класи) з України", – розповіли в університеті.

Проєкт буде втілено в рамках програми досліджень математики, техніки та природничих наук для старшокласників Массачусетського технологічного інституту.

Програма розрахована для обдарованих школярів 9-11 класів і буде доступна українською, російською та англійською мовами.

Учні будуть збиратися онлайн та вивчати поглиблені математичні теми, що виходять за межі шкільної програми.

Також школярі матимуть змогу працювати над дослідницькими проєктами під керівництвом університетських наставників з-поміж аспірантів факультету математики Массачусетського технологічного інституту та спеціалістів з математики.

Як взяти участь у проєкті?

Згідно з умовами програми, заявку на участь можна подати до 12 квітня.

Також до заявки необхідно додати своє розв'язання набору математичних задач. Їх можна знайти за посиланням.

Відповіді до задач дозволяють писати українською, російською чи англійською мовами; їх можна надрукувати або написати від руки та відсканувати.

Важливо! Учнів просять писати не лише відповіді на завдання, але й докази, часткові рішення/результати/ідеї, якщо не можете повністю вирішити завдання.

"Окрім процесу вступу, ваші рішення будуть використані, щоб вирішити, які проєкти будуть вам найбільше пасувати, якщо вас приймуть", – йдеться в описі умов вступу на програму.

Рішення бажано надсилати у форматі PDF під назвою "Прізвище-рішення.pdf".

При вирішенні завдання дозволяють користуватися калькуляторами, комп’ютерами, книгами та Інтернетом, але тільки не допомогою інших людей.

"Якщо ви переглядаєте книги чи інтернет-сайти, будь ласка, дайте нам посилання", – додали організатори.

Всього потенційним учасникам програми пропонують вирішити п'ять завдань. Учнів закликають розв'язати якомога більше з них.

При цьому організатори запевнили, що варто подаватися і тим, хто повністю або частково вирішив принаймні три (для учнів 10-11 класів) і принаймні дві (для учнів 9 класів) задачі.

Перші заняття розпочнуться наприкінці квітня. Програма розрахована на період до літа та осені 2022 року з можливим продовженням до весни 2023 року.

Контактною особою та координатором програми "Мрія Юлії" є Дмитро Матвієвський.

Для зв'язку є e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

 

Англійська, польська, німецька та інші: список безкоштовних платформ для вивчення мов

Середа, 23 березня 2022, 13:01

Понад 3 мільйони українців були змушені покинути країну через військову агресію Росії.  Більшість з них зараз знаходиться в пошуках роботи.

Міністерство молоді та спорту опублікувало перелік безкоштовних платформ для вивчення іноземних мов від команди Career Hub.

"Знання мови країни завжди підвищують шанси на успішне працевлаштування", – наголошують у міністерстві.

Українці можуть обрати найзручніший формат навчання: онлайн-курси, інтерактивні уроки, мультимедійні платформи чи додатки.

Фото: AllaSerebrina/Depositphotos

Онлайн-платформи для вивчення іноземних мов:

 

Сторінка 52 з 109

«ПочатокПопередня51525354555657585960НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер