images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Нацгвардійці у Тернополі затримали громадян з забороненими речовинами

Понеділок, 10 січня 2022, 14:23

В Тернополі, 8 січня, під час самостійного авто-патрулювання, близько 20:20 військовослужбовцями 2 батальйону 2 Галицької бригади НГУ в ході обстеження прибережно-захисної смуги р.Серет було помічено трьох підозрілих осіб.

Невідомі підсвічували ліхтариком та шукали щось на поверхні землі. Оскільки дані особи рухались в сторону нацгвардійців і надавали багато підстав для підозрювані їх у пошуках наркотиків - були зупинені для проведення  перевірки. Чоловіки ідучи в сторону військовослужбовців національної гвардії, помітивши їх занервували і один з них скинув на поверхню землі згорток обмотаний синьою стрічкою. На запитання патрульних, що знаходиться всередині згортка, затриманий повідомив, що там наркотична речовина, а саме  «солі». Придбав товар правопорушник для власного вживання в соціальній мережі На місці події було вилучено поліетиленовий пакетик на застібку із кристалоподібною речовиною білого кольору, вагою 4 грами.

Надія Німець

 

ПриватБанк попередив про нову шахрайську схему із 1000 гривень

Понеділок, 10 січня 2022, 14:01

 
ФОТО: УКРІНФОРМ

Державний ПриватБанк попередив про нову шахрайську схему про "1000 гривень".

Про це повідомила прес-служба банку.

"За інформацією банку, наразі деяким клієнтам надходять особисті повідомлення начебто від імені банку, в яких зазначено текст на кшталт: "Дарим 1000 UAH своим преданным клиентам".

Надалі, після переходу за посиланням, клієнти вводять персональні дані від свого акаунту Приват24 на шахрайському фішинговому сайті, після чого шахраю отримують можливість списувати гроші з рахунків", - заявили у фінустанові.

У банку рекомендують клієнтам  "в жодному разі не реагувати на сумнівні СМС-повідомлення подарунки, ініційовані шахраями задля крадіжки логінів та паролів від Приват24".

"ПриватБанк не розповсюджував таких СМС, чи повідомленнь у мессенджерах.

Наполегливо рекомендуємо при отриманні подібних СМС-повідомлень не переходити за посиланням, яке вказано у повідомленні, та якомога швидше звертатися до гарячої лінії ПриватБанку за додатковими роз'ясненнями", - додали у прес-службі.

 
СКРІНШОТ

Нагадаємо:

У листопаді 2021 року державний Приватбанк попередив про появу нової схеми масового фішингу особистих даних під приводом виплат за вакцинацію від COVID-19.

Економічна правда

 

Протягом 2021 року на дорогах Тернопільщини сталося майже 3 тис. ДТП: 76 людей – загинули

Понеділок, 10 січня 2022, 13:09

Протягом 2021 року на дорогах Тернопільщини сталося майже 3 тис. ДТП: 76 людей – загинули
У 2021 році в Тернопільській області сталося 2830 дорожньо-транспортних пригод.

Як повідомили у поліції, із них 623 – з постраждалими, в яких 76 людей загинули, ще 826 – отримали травми різного ступеня тяжкості.

217 автопригод вчинили водії, які сіли за кермо напідпитку. 49 аварій трапилося за участю пішоходів.

За даними правоохоронців, основними причинами ДТП є перевищення швидкості, порушення правил маневрування та виїзд на смугу зустрічного руху.

"За 2021 рік тернопільські поліцейські виявили 1687 осіб, котрі сіли за кермо в стані алкогольного сп’яніння. На порушників склали адмінпротоколи за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За це передбачена відповідальність – позбавлення водійського посвідчення на рік і штраф 10,2 тис. грн, а за повторне вчинення такого правопорушення протягом року доведеться сплатити суму вдвічі більшу", – зазначили у Нацполіції області.

Правоохоронці закликають усіх учасників дорожнього руху бути обережними та дотримуватися правил безпеки.

Нагадаємо найбільш резонансні аварії 2021 року.

Смертельна ДТП на Бережанщині. У селі Шибалин перекинувся автомобіль, загинули 30-річний працівник міграційної служби Іван Шептак та 22-річна магістрантка тернопільського університету Ірина Боднар.

a330fab52e9bb2b26d9349b62c728843 XL

У селі Озерна на трасі "Тернопіль – Львів" зіткнулися вантажівка та мікроавтобус, пасажирці відірвало руку.

244167398 3008317076103473 2258846941406308680 n

У Новому селі в Тернопільському районі водій автомобіля Volkswagen Golf виїхав на зустрічну та збив двох пішоходів. Загинув 18-річний житель села Скорики Віталій Мартинюк.

5f9b0e1b9b673a7344d0dac9f81785d0 XL

Рейсовий автобус "Тернопіль-Кременець" та легковий автомобіль Volkswagen Passat зіткнулися біля села Лозова 8-го грудня. Постраждали 9 людей, двоє померли в лікарні.

346a964acea695a308149c81abb5e025 XL

Крім того, у жахливій ДТП поблизу Збаража загинув тернополянин.

 

Під Тернополем через туман авто врізалося в дерево: потерпілих в лікарню везли дві «швидкі»

Понеділок, 10 січня 2022, 13:08

Під Тернополем через туман авто врізалося в дерево: потерпілих в лікарню везли дві «швидкі»
Густий туман став причиною ДТП поблизу Тернополя, в якій постраждало четверо людей.

 

Трапилась автопригода вчора, 9 січня, близько 22:20 год. на Львівській трасі. Там, за попередньою інформацією, водій автівки «Фольксваген» не врахував дорожньої обстановки, не впорався з кернуванням та в’їхав у дерево через туман.

На місце аварії виїжджало дві бригади швидкої.

«Унаслідок аварії постраждали 4 пацієнтів. 28-річний водій авто отримав забій грудної клітки й поперекового відділу хребта, 29-річна пасажирка теж отримала забій грудної клітки й живота, ще одна 46-річна пасажирка -  закриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку, скальповану рану тімені й закритий перелом лівої гомілки й правого передпліччя, 51-річний пасажир – закриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку, множинні садна обличчя й забій щелепи», — інформують у Центрі ЕМД Тернопільщини.

Усіх потерпілих, після наданої медичної допомоги, шпиталізовано в університетську лікарню.

Обставини і деталі автопригоди з потерпілими встановлюються.

 

Змагання з дзюдо серед спортсменів з порушеннями слуху відбулись у Тернополі

Понеділок, 10 січня 2022, 13:08

Змагання з дзюдо серед спортсменів з порушеннями слуху відбулись у Тернополі
У Тернополі відбулась відкрита першість з дзюдо серед спортсменів з порушеннями слуху.

Спортсмени змагались за титул найкращих у залі для єдиноборств Західноукраїнського національного економічного університету.

Участь у турнірі взяли 9 юних вихованок ДЮСШІ «Інваспорт», зазначили в управлінні молоді, спорту та іміджевих проектів ТОДА.

Призерками у своїх вагових категоріях стали: Ваннеса Клаповух, Вероніка Клаповух, Василина Клаповух, Оксана Багрій, Вікторія Пилипів, Валентина Гудзь, Соломія Рудачик, Ангеліна Ратинська.

Займаються спортсменки рід керівництвом заслуженого тренера України Леона Уруського та Віталія Гнатишина.

Переможців відзначили медалями, грамотами та подарунками.

 

У Тернополі невідомі побили 57-річного чоловіка

Понеділок, 10 січня 2022, 13:06

У Тернополі невідомі побили 57-річного чоловіка
Випадок трапився під час Різдвяних свят на вулиці Петриківській у Тернополі.

Ввечері, 9 січня, медики швидкої допомагали 57-річному постраждалому.

За словами чоловіка, його побили двоє незнайомців.

«З закритою черепно-мозковою травмою, струсом головного мозку, закритою травмою грудної клітки пацієнта, після наданої медичної допомоги, доставлено у травмопункт», - зазначив генеральний директор Центру ЕМД Тернопільщини Михайло Джус.

 

 

Житель Тернопільщини піде під суд за те, що зрубав 8 дерев

Понеділок, 10 січня 2022, 13:02

Житель Тернопільщини піде під суд за те, що зрубав 8 дерев
Житель міста Бережани, що на Тернопільщині, відповідатиме перед судом. Йому інкримінують незаконну порубку дерев.

 

Так, як показало розслідування, 24  листопада 2021 року, житель м.Бережани, перебуваючи у лісництві поблизу с. Волиця, зрубав 8 дерев породи «бук» та пошкодив 1 дерево до ступеня припинення росту.

«Через протиправні дії бережанця навколишньому середовищу завдано істотної шкоди на суму понад 50 тис грн, яка відшкодована ним в повному обсязі під час досудового розслідування», — повідомляють у прокуратурі Тернопільської області.

Завершено слідство, що здійснювали слідчі поліції під процесуальним керівництвом прокуратури. Бережанською окружною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт щодо жителя м. Бережани, обвинуваченого за ч. 1 ст. 246 КК України.

 

Командира терористичного відділення ЛНР судитимуть на Тернопільщині

Понеділок, 10 січня 2022, 13:00

Командира терористичного відділення ЛНР судитимуть на Тернопільщині
Судитимуть командира відділення так званої групи «Брянка СССР» ЛНР.

Тернопільська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо жителя Луганщини, обвинуваченого у діяльності терористичної організації за ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Слідчі управління СБУ в Тернопільській області під час спеціального досудового розслідування встановили, що упродовж 2016 – 2021 років мешканець Луганщини, перебуваючи на посаді командира відділення терористичної групи «Брянка СССР», брав участь у злочинній діяльності терористичної організації «ЛНР» на тимчасово окупованій території Луганської області.

В угрупованні підозрюваний відповідав за належне зберігання, експлуатацію, ремонт, утримання в справному стані озброєння, техніки та іншого майна й успішне виконання відділенням завдань з протидії підрозділам Збройних Сил України, зазначили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

 

У Тернопільському гідрометцентрі розповіли прогноз погоди на Різдво

Середа, 05 січня 2022, 13:53

У Тернопільському гідрометцентрі розповіли прогноз погоди на Різдво
5 січня Тернопільщина перебуватиме в теплій повітряній масі.

Як повідомили в обласному метеорологічному центрі, сьогодні денна температура досягатиме 11º тепла, погода – хмарна з проясненнями, часом падатиме дощ.

За прогнозом синоптиків, на Різдвяні свята вночі буде мороз, а в денну пору доби – біля нуля.

6 січня: хмарно з проясненнями, вночі невеликий дощ та мокрий сніг, вдень без істотних опадів. Вночі та вранці на окремих ділянках доріг ожеледиця. Вітер західний, 9-14 м/с. Температура впродовж доби коливатиметься від 1º морозу до 4º тепла.

07 січня: хмарно з проясненнями та без істотних опадів. На дорогах ожеледиця. Вітер західний, 9-14 м/с. Температура впродовж доби – від 0 до 5º морозу.

Нагадаємо, що зниження температури в Україні очікується на Різдво, 7 січня.

Автор фото: Антон Марчевський

 

У перші дні січня на Тернопільщині на смерть збили двох пішоходів: деталі ДТП (фото)

Середа, 05 січня 2022, 13:52

Аварія на дорозі Доманове-Ковель-Чернівці-ТереблечеАварія на дорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече
Дві людини загинули в ДТП на дорогах Тернопільщини у перші дні січня.

Як розповіли правоохоронці, обидві аварії сталися у вечірню пору доби.

Під колесами авто загинув 55-річний житель села Горинка. Автопригода трапилась на дорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече 2 січня близько 19:00.

"Водій автомобіля Renault Megane не встиг загальмувати і збив чоловіка. Потерпілий загинув на місці події. У водія взяли кров для перевірки на вміст алкоголю", – зазначили у відділі комунікації поліції.

Ще одна ДТП з летальним наслідком сталася 3 січня. "Тернополяни" розповідали, що у Мишковичах на смерть збили жінку.

За даними правоохоронців, вона йшла дорогою в забороненому для пішоходів місці. Наїзд на перехожу здійснив водій Fiat Doblo. Травми потерпілої виявилися не сумісними із життям. Загибла – жителька Тернопільського району, 1958 року народження.

Усі факти внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань згідно із статтею 286 Кримінального кодексу. Триває слідство.

ДТП неподалік Мишкович

1WhatsApp Image 2022 01 04 at 10.27.01

 

Трагедія на Чортківщині: під час пожежі загинули двоє людей

Середа, 05 січня 2022, 13:52

Фото ілюстративнеФото ілюстративне
У Чортківському районі пожежа забрала життя двох людей.

Як розповіли в обласному управлінні ДСНС, нещастя сталося в одному з помешкань села Поділля Товстенської громади. Повідомлення про пожежу надійшло до оперативно-диспетчерської служби 4 січня о 8:15.

Рятувальники, ліквідовуючи загоряння, знайшли на місці події тіла двох людей, 1978 та 1957 років народження.

Вогонь знищив речі домашнього вжитку, диван, телевізор та двері. Наразі встановлюють причину пожежі та суму матеріальних збитків.

Надзвичайники просять мешканців Тернопілля бути більш обережними:

"Звертаємось до усіх громадян: піклуйтеся про безпеку своєї оселі, слідкуйте за справністю печей, газових, електричних та обігрівальних приладів. Перевіряйте їх".

 

До свят "Укрзалізниця" додала півтори тисячі квитків у Львів, Карпати та інші топові напрямки

Середа, 05 січня 2022, 13:51

До свят "Укрзалізниця" додала півтори тисячі квитків у Львів, Карпати та інші топові напрямки
"Укрзалізниця" додала у продаж понад півтори тисячі квитків на найбільш популярні напрямки.

Як зазначили у компанії, це пов'язано із підвищеним попитом на поїзди. 1650 нових місць вже доступні у на сайті booking.uz.gov.ua та в офіційному чат-боті "Укрзалізниці".

Додаткові квитки з'явилися на найбільш ажіотажних напрямках:

  • - з Києва та Харкова – 750 місць у карпатському напрямку, зокрема до Львова;
  • - з донецького та дніпровського напрямків – 150 місць у західному напрямку;
    - з одеського напрямку – 240 місць до Карпат;
    - з київського на донецький, дніпровський, одеський та південний напрямки та зворотно – до 500 місць додатково.

Крім того, 9 та 11 січня у поїздах № 102/101 Київ – Херсон та № 20/19 Київ – Попасна будуть додаткові вагони, зворотно – 10 і 12 січня.

Загалом у новорічно-різдвяний період подорожі залізницею обрали вже понад мільйон українців, a з початку виплат коштів від держави вакцинованим українцям за програмою "єПідтримка" було придбано понад 100 тис. квитків.

 

У Бережанах підбирають місце для відкриття заводу із виготовлення автомобільної електроніки (фото)

Середа, 05 січня 2022, 13:50

У Бережанах підбирають місце для відкриття заводу із виготовлення автомобільної електроніки (фото)
Бережани можуть стати одним з міст, де вироблятимуть кабельні мережі для автомобілів BMW, Porsche, AUDI та Volkswagen.

На Тернопіллі планують відкрити завод підприємства "Електроконтакт Україна".

Як повідомили у Бережанській міськраді, німецькі партнери оглянули локації, які розглядають в якості приміщень для майбутнього виробництва. Йдеться про будівлі Бережанського агротехнічного інституту та Бережанського фахового коледжу.

Раніше мер Бережан Ростислав Бортник зазначав, що запуск промислового виробництва розпочнуть, якщо достатня кількість населення Бережанщини буде зацікавлена у співпраці. Наразі проводять дослідження готовності місцевих жителів бути працівниками компанії. У планах – реконструкція орендованих приміщень, встановлення обладнання та навчання персоналу.

Зазначимо, що виробник електричних кабельних мереж до автомобілів концернів BMW, General Motors, VW, Daimler "Електроконтакт Україна" є частиною всесвітньовідомого концерну Nexans. Підприємство успішно працює в Україні вже більше ніж 15 років, створивши понад 2500 робочих місць в Перемишлянах, Золочеві та Бродах.

 

У Кременці загорілася вантажівка «MAN»

Середа, 05 січня 2022, 13:48

У Кременці загорілася вантажівка «MAN»
На Тернопіллі вогнеборці отримали інформацію про загорання вантажного автомобіля у місті Кременець.

 

Трапилось це вчора ввечері, 4 січня, близько 23:30 год.на вул. Лятуринської. Горів причеп до вантажного автомобіля «MAN». На місце події виїхав черговий караул 5-ї державної пожежно-рятувальної частини 5-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління.

«Внаслідок пожежі вогнем знищено праве переднє колесо причепа та пневмоподушка на площі 1 м кв. Пожежу ліквідовано. Під час гасіння врятовано вантажний автомобіль та причеп», — розповідають в ГУ ДСНС у Тернопільській області.

 

Синоптики повідомили, коли на зміну дощам прийде похолодання

Вівторок, 04 січня 2022, 11:23

Синоптики повідомили, коли на зміну дощам прийде похолодання
4-го січня у більшості областей України очікується тепла погода.

Як повідомила у Facebook синоптик Наталка Діденко, протягом дня температура повітря коливатиметься в межах 2-6 градусів тепла.

"У західній та південній частинах буде тепліше, +4+8, в Криму – до +11. Свіжішою, традиційно, залишаться Північ та північний схід, від 2 морозу до 2 тепла", – йдеться в прогнозі.

Погода у вівторок буде вітряною, часом зі штормовими поривами до 15-20 метрів за секунду. Через це оголошено штормове попередження.

Вдень дощ пройде в західних областях, трохи подощить в окремих районах Півночі, загалом – без істотних опадів.

Вже пізно ввечері 4-го січня та вночі 5-го січня чергова порція опадів охопить західні, північні та центральні області України.

За словами синоптика, зниження температури в Україні очікується на Різдво, 7 січня.

4 січня у західній частині пориви вітру 15-20 м/с, в Карпатах 25-28 м/с (1 рівень небезпечності, жовтий).

погода4.01


 

У Мишковичах авто збило людину: жінка загинула на місці

Вівторок, 04 січня 2022, 11:22

У Мишковичах авто збило людину: жінка загинула на місці
Ввечері 3 січня поблизу Тернополя сталася смертельна ДТП.

Як повідомляє телеканал "ІНТБ", у селі Мишковичі під колеса авто потрапила жінка. Потерпіла загинула на місці події.

Правоохоронці встановлюють особу покійної, документів при ній не було.

За інформацією поліцейських, на вигляд загиблій 55-60 років.

Як розповів начальник відділу комунікації обласного управління Нацполіції Сергій Крета журналістам телеканалу "Тернопіль 1", жінка раптово вибігла на дорогу у невстановленому місці.

За попередніми даними, водій автомобіля був тверезий.

 

Гігантський портрет Степана Бандери на будівлі в Тернополі потрапив у Книгу рекордів

Вівторок, 04 січня 2022, 11:21

Гігантський портрет Степана Бандери на будівлі в Тернополі потрапив у Книгу рекордів
У Тернополі встановили черговий рекорд.

Величезний банер із зображенням провідника ОУН вивісили на будівлі Тернопільської ОДА з нагоди 113-ої річниці від дня народження Степана Бандери.

Портрет відомого націоналіста потрапив до Книги рекордів України. Про це розповів на своїй сторінці у Facebook голова облради Михайло Головко.

"У Тернополі зафіксовано новий рекорд – розміщення на фасаді адміністративної будівлі найбільшого банера з зображенням Степана Бандери", – написав політик.

Розмір полотна складає 20 на 11 метрів.

Нагадаємо, що 1 січня у Тернополі відбулася традиційна масштабна хода з нагоди дня народження провідника української нації Степана Бандери.

 

"Прощавай малий... Більше ніколи не вибіжиш назустріч", – у Чорткові жорстоко розстріляли безпритульних собак

Вівторок, 04 січня 2022, 11:21

"Прощавай малий... Більше ніколи не вибіжиш назустріч", – у Чорткові жорстоко розстріляли безпритульних собак
На Тернопільщині в черговий раз жорстоко розправилися з безпритульними тваринами.

Як повідомили чортківські зоозахисники, 1 січня на території сміттєзвалища розстріляли собак.

"Нелюди зайшли на приватну територію, яка належить комунальному підприємству Чортківської міськради, та почали диявольський шабаш.

Собаку Барона, який прожив там 6 років, служив вірою і правдою, розстріляли пострілом в серце. Прощавай малий... більше ніколи ми не зможем вгостити тебе смаколиком... Більше ніколи ти не вибіжиш назустріч та не повиляєш нам хвостиком", – написала місцева жителька у Facebook-спільноті Чортків Безпритульні тварини.

Нагадаємо, днями сумна звістка сколихнула тернополян – догхантери отруїли улюбленицю багатьох містян, безпритульну собаку Джессі.

 

Тепер відновити втрачену sim-карту тернополяни можуть лише за паспортом

Вівторок, 04 січня 2022, 11:20

Тепер відновити втрачену sim-карту тернополяни можуть лише за паспортом
До уваги мешканців Тернопільщини: з 1 січня відновити втрачену "сімку" можна тільки пред’явивши паспорт.

 

Набув чинності закон "Про електронні комунікації".

Зазначимо, що цей закон встановлює правову основу діяльності у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектру. Він визначає повноваження держави щодо управління та регулювання зазначеної діяльності, а також права, обов’язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами.

За даними експертів, документ передбачає захист прав абонентів, а також спрощує дозвільні процедури для компаній. В абонентів з’явиться можливість позасудового врегулювання спорів між абонентом та оператором, а для бізнесу стане менше бюрократичних перепон у впровадженні нових технологій.

 

Визначено найкращих юних спортсменів в номінації «Олімпійська надія Тернопільщини 2021 року»

Вівторок, 04 січня 2022, 11:19

На завершення кожного року традиційним є підбиття підсумків здобутих перемог та досягнень. Так і на засіданні виконавчого комітету місцевого осередку Національного олімпійського комітету України в Тернопільській області було визначено імена тих юнаків та дівчат, хто завдяки своїм спортивним здобуткам отримав право увійти до номінації «Олімпійська надія Тернопільщини 2021 року». Цього року таких юних олімпійців було дванадцятеро. Цих спортсменів нагороджено іменними стипендіями та олімпійськими подарунками від регіонального осередку НОК України в Тернопільській області.

Отож, до номінації «Олімпійська надія Тернопільщини 2021 року» увійшли:

 

Володимир ВОЙТОВИЧ — володар Кубка України з греко-римської боротьби серед юніорів;

Юліана ТУНИЦЬКА — бронзова призерка чемпіонату Європи з санного спорту серед молоді віком до 23-х років;

Аліна ДАДЕРКО — четверте місце на чемпіонаті Європи з важкої атлетики, восьме — на чемпіонаті світу;

Катерина КОНДРАТЕНКО — переможниця Всесвітніх учнівських ігор з вільної боротьби;

Юрій ЩЕРБАНЬ — п’яте місце на юніорському чемпіонаті світу з велосипедного спорту на треку;

Матвій ЧАУШ — переможець Всесвітніх учнівських ігор з легкої атлетики в стрибках у висоту;

Олеся КРИСЮК — бронзова призерка чемпіонату Європи з боксу серед молодих атлетів віком до 22-х років;

Іванна ДЯЧЕНКО — бронзова призерка чемпіонату Європи з веслування на байдарках і каное;

Руслан ЧЕРВАТЮК — переможець Дитячої ліги чемпіонату України з волейболу серед юнаків 2004 року народження, бронзовий призер чемпіонату Східно-Європейської зональної асоціації серед юнацьких команд віком до вісімнадцяти років;

Віталій МАНДЗИН — бронзовий призер етапу юніорського Кубка IBU з біатлону;

Сергій ЛИСОБЕЙ — майстер спорту з плавання, член збірної України, багаторазовий переможець і призер чемпіонатів України серед юнаків, юніорів та молоді;

Богдана ГРИЦИК — дворазова чемпіонка України з волейболу серед дівчат, третє місце відбіркового турніру чемпіонату Європи в Латвії.

 

Для низки вин скасували акцизні марки з 1 січня

Понеділок, 03 січня 2022, 13:45

 
JOSEP LAGO/AFP VIA GETTY IMAGES

З 1 січня набув чинності закон, який скасовує акцизні марки для певних видів вин за умови ферментного походження спирту – на сплату акцизів це не вплине.

Про це йдеться у статті ЕП.

Йдеться про податковий закон №5600, що передбачає скасування акцизних марок для звичайних (неігристих) видів вина та зброджених напоїв міцністю понад 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вище за 15%. За умови, що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне походження.

Також зміни стосуються тестових зразків алкогольних напоїв, які не призначені для роздрібного продажу і ввозяться для проведення досліджень чи випробувань. Проте об’єм обмежений – не більше 3 л кожного виробу.

Під проведенням досліджень і випробувань йдеться про калібрування лабораторного обладнання, проведення дегустацій, вивчення фізико-хімічних показників, дизайну.

При цьому, про скасування плати акцизу не йдеться – лише про те, що у виробників відпадає необхідність закуповувати цю марку у податківців та клеїти її (якщо приклеїли неправильно – це автоматично штрафні санкції від Податкової).

До цього маркуванню акцизними марками підлягали усі алкогольні напої, які реалізуються в Україні, з вмістом етилового спирту етилового понад 8,5% об’ємних одиниць.

Більше про те, що змінилося з початком 2022 року читайте у статті Олексія Павлиша: Зростання податків, зарплат, тарифи і нові правила для ФОПів: що змінюється з 1 січня 2022 року

Економічна правда

 

Зеленський доручив створити декілька природних парків та розширити існуючі

Понеділок, 03 січня 2022, 13:39

ХОЛОДНИЙ ЯР, ФОТО З САЙТУ РАДИ

Президент Володимир Зеленський підписав укази, якими передбачено створення національних природних парків "Пуща Радзівіла", "Куяльницький" і "Холодний Яр".

ДжерелоОфіс президента

Деталі: Також в указах йдеться про збільшення меж території Карпатського біосферного заповідника, національного природного парку "Меотида", національного природного парку "Вижницький" та ботанічного заказника загальнодержавного значення "Староманзирський".

Національний природний парк "Холодний Яр" (6,8 тисячі гектарів землі) створять на Черкащині, "Куяльницький" (10,8 тисячі гектарів) на Одещині", "Пуща Радзівіла" (24 тисячі гектарів) на Рівненщині.

Окрім того, збільшиться територія Карпатського біосферного заповідника, до складу якого увійдуть 17,9 тис. га земель.

До території національного природного парку "Вижницький" включать 131 га земель державної власності на території Чернівецької області.

До території національного природного парку "Меотида" передбачено включення 580,2 га земель державної власності Донецької області.

 

Дощ та плюсова температура: на Тернопільщині у наступні дні буде не по-зимовому

Понеділок, 03 січня 2022, 12:53

Дощ та плюсова температура: на Тернопільщині у наступні дні буде не по-зимовому
Кінець грудня радував мешканців Тернопілля снігом та справді зимовою погодою, однак 31 грудня прийшло потепління, сніг розтанув і пішов дощ. Що ж очікувати від погоди далі?

 

В Україні 4-5 січня потепління на кілька градусів затримається - місцями до 12 градусів вище нуля. Уже 6 січня очікується певне зниження температури. Про це розповідають в Укргідрометцентрі.

За прогнозом погоди від синоптиків, у найближчі три доби, 4-6 січня, часом невеликі та помірні опади у вигляді дощу, на північному сході країни та в Карапатах вночі з мокрим снігом. Завтра на заході, 5 січня в Україні пориви південно-західного вітру 15-20 м/с, в Карпатах 25-30 м/с.

Температура 4-5 січня вночі 0-5° тепла, на північному сході та в Карпатах 1-6° морозу; вдень 3-9° тепла, на півдні, 5 січня і Прикарпатті до 12°, 6 січня у західних, північних та центральних областях вночі від 2° тепла до 3° морозу, вдень 0-5° тепла.

Якщо говорити про Тернопільщину, то у нас синоптики прогнозують дощ та плюсову температуру вдень до 8-ми градусів. Вночі у наступні дні буде від 0 до -6. Тож, очевидно, Різдво ми, як і Новий рік, зустрічатимемо без снігу.

 

У Львові лікарі провели складну операцію на спинному мозку 5-річної дитини. Тепер вона зможе ходити

Четвер, 30 грудня 2021, 09:39

У Львові лікарі зробили 5-річній дівчинці операцію на спинному мозку і повернули їй здатність ходити.

Дівчинка кілька років пересувалася тільки з візочком-опорою, повідомляє Перше територіальне медичне об'єднання Львова у Facebook.

До 2021 року такі операції виконувалися лише за кордоном. Для медиків львівської дитячої лікарні це була перша операція такого типу.

"Нарешті вона знову зможе ходити! Наші лікарі повернули 5-річній дівчинці здатність вільно ступати ніжками", – написали вони.

 

Фото: romrodinka/Depositphotos

Христина народилася здоровою дитиною: активно розвивалася і в рік навчилася ходити.

Однак за кілька місяців м’язи в її ногах почали напружуватися, з’явилося відчуття крепатури, яке щодень лише посилювалося.

За якийсь час дитина вже не могла стати на стопи, а причиною була генетична хвороба Штрюмпеля.

Це спадкове захворювання, яке вражає бічні і передні спинномозкові стовпи, і може призвести до паралічу ніг.

Щоб урятувати Христину, медики Міської дитячої клінічної лікарні провели селективну дорзальну різотомію.

Нейрохірурги мали дістатися до спинного мозку і частково перерізати чутливі нерви, що йдуть до ніг і провокують напругу.

Цю операцію потрібно було виконати так, щоб усунути проблему і не зачепити нерви, які відповідають за рух.

Наразі дівчинка проходить реабілітацію. Без опори вона ще не ходить, але вже може повністю ставати на стопи.

"Неозброєним оком видно: напруга у м’язах ніжок нашої маленької пацієнтки зменшилася…

Якщо позитивна динаміка буде продовжуватися, 5-річна Христина невдовзі зможе вільно ходити. І це для неї з батьками стане найкращим подарунком на Новий 2022 рік", – кажуть у медичному об’єднанні.

 

У період новорічних святкувань поліцейські посилено стежитимуть за дотриманням карантинних обмежень в області

Четвер, 30 грудня 2021, 09:38

Щодня в області працює 46 рейдових груп, які контролюють виконання  карантинних правил громадянами та суб’єктами господарювання. Вони перевіряють наявність сертифікатів про вакцинацію та дотримання протиепідемічних заходів у місцях обслуговування краян.

Упродовж грудня поліцейські зафіксували понад 1 600 порушень карантинних вимог на території області. Складено 232 адмінпротоколи за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП відносно суб’єктів господарювання (порушення правил щодо карантину людей). Зокрема, на заклади громадського харчування, продовольчі магазини та перевізників. Згідно санкції статті порушникам загрожує штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Також за цей період винесено 1 377 адмінпостанов щодо перебування осіб у громадських місцях без захисних масок. За нехтування масковим режимом передбачено накладення штрафу від 170 грн до 255.

У передсвятковий період правоохоронці посилили контроль за додержанням карантину, особливо у місцях масового скупчення людей – на ринках, торгового-розважальних центрах.

Поліцейські нагадують: в громадських закладах персонал та відвідувачі повинні мати сертифікат про вакцинацію або ПЛР-тести. За використання підроблених документів законодавством передбачена кримінальна відповідальність.

Закликаємо громадян з розумінням поставитись до обмежувальних заходів, які необхідні для припинення розповсюдження небезпечного вірусу. Дотримуйтесь всіх правил та заходів, аби вберегти себе та своїх близьких.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/u-period-novorichnix-svyatkuvan-policzejski-posileno-stezhitimut-za-dotrimannyam-karantinnix-obmezhen-v-oblasti/

 

Студентки Тернопільського мистецького фахового коледжу презентували власні дослідження на науково-творчій конференції пам’яті Стефанії Павлишин

Четвер, 30 грудня 2021, 09:18

Студентки Тернопільського мистецького фахового коледжу презентували власні дослідження на науково-творчій конференції пам’яті Стефанії Павлишин

У конференції взяли участь троє четвертокурсниць Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької. Організаторами заходу виступили Львівська національна музична академія ім. М.В. Лисенка та студентське науково-творче товариство «Medianta».

0Діана Барилко, студентка IV курсу відділу «Хорове диригування», представила доповідь «Боже, спаси мене» Псалом №53 Мирослава Скорика. Особистісні відчуття при прочитанні твору» (науковий керівникНаталія Букало). Зі своїми дослідженнями виступили також студентки IV  курсу відділу «Теорія музики»: Вікторія Книшрозкрила тему «Метафоричний стиль у вокальній творчості Валентина Сильвестрова»; Яна Антків презентувала роботу «Вплив поетичного слова Ліни Костенко на камерно-вокальну творчість Богдани Фільц» (науковий керівник обох дівчатОльга Драгомирецька).

Студентки підкріпили свої доповіді презентаціями, що дало можливість більш якісніше і переконливо висвітлити теми доповідей. За словами керівників, дівчата ретельно готувалися до цієї конференції, яка була дуже представницькою.

1Конференцію урочисто відкрили проректор з наукової роботи ЛНМА ім. М.В. Лисенка Віктор Камінський та вчений секретар вченої ради, завідувачка відділу аспірантури, асистентури-стажування ЛНМА ім. М.В. Лисенка Ольга Катрич. У її роботі брали участь також почесні гості – Любов Кияновська, доктор мистецтвознавства, член-кореспондент НАМУ, завідувачка кафедри історії музики ЛНМА ім. М.В. Лисенка; Мирослава Новакович, доктор мистецтвознавства, професор кафедри музичної україністики та медієвістики ЛНМА ім. М.В. Лисенка; Лілія Назар-Шевчук, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри історії музики ЛНМА ім. М.В. Лисенка.

Доповіді для студентської науково-творчої конференції пам’яті Стефанії Павлишин підготували також студенти Львівської музичної академії та мистецьких фахових коледжів з різних куточків України, – розповідають у коледжі.

 

У Тернопільській ОУНБ діє книжково-ілюстративна виставка «Колядують зорі на Різдво Христове!»

Четвер, 30 грудня 2021, 09:18

У Тернопільській ОУНБ діє книжково-ілюстративна виставка «Колядують зорі на Різдво Христове!»

У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської обласної універсальної бібліотеки підготували книжково-ілюстративну виставку «Колядують зорі на Різдво Христове!». На ній представлені дослідження українських учених і діаспорні видання про святкування Різдва, тексти колядок, щедрівок, твори місцевих літераторів та митців, присвячені Різдву.

0«Різдво Христове — це велике християнське свято, яке відзначається особливо урочисто. Адже цього дня народився Син Божий — Ісус Христос, якому люди поклоняються вже два тисячоліття. Різдво — це, насамперед, святкування народження Христа, тож головне у цей день — пам’ятати про духовне. Але і про традиції забувати не варто, тим більше, що українці зберегли чимало прекрасних обрядів різдвяних свят. Щоб більше дізнатися про різдвяні традиції, завітайте у Тернопільську ОУНБ», — запрошують у бібліотеці.

1

 

У ТОДЮСШ з літніх видів спорту відбувся чемпіонат школи з важкої атлетики

Четвер, 30 грудня 2021, 09:16

У ТОДЮСШ з літніх видів спорту відбувся чемпіонат школи з важкої атлетики

Чемпіонат з важкої атлетики серед усіх вікових груп, приурочений Дню Святого Миколая, провели у Тернопільській ОДЮСШ з літніх видів спорту. Переможці та призери турніру були нагороджені грамотами, медалями та солодкими подарунками. Готували спортсменів до змагань тренери-викладачі з важкої атлетики Надія Глинська, Іванна Ткачик, Степан Онищук, Роман Бутрин. Щодо особистих результатів, то переможцями у своїх вагових категоріях стали:

Каріна Тихоліз (в/к 45 кг)

Соломія Зенченко (в/к 49 кг)

Христина Фурсик (в/к 59 кг)

Дарина Голда (в/к 64 кг)

Юлія Чайка (в/к 81 кг)

Діана Салевич (в/к +81 кг)

Богдан Глинський (в/к 38 кг)

Ростислав Шайда (в/к 41 кг)

Матвій Карпинський (в/к 45 кг)

Іван Середа (в/к 49 кг)

Андрій Христинич (в/к 55 кг)

Андрій Сторожинський (в/к 61 кг)

Матвій Дерев'яний (в/к 67 кг)

Назар Старинський (в/к 73 кг)

Артем Коник (в/к 81 кг)

Іван Свистун (в/к 89 кг)

Призерами у вагових категоріях стали:

Єлизавета Чайка (в/к +81 кг)

Максим Галенда (в/к 55 кг)

Святослав Карасейчук (в/к 55 кг)

Богдан Голда (в/к 61 кг)

Вадим Волошин (в/к 67 кг)

Іван Бахмут (в/к 38 кг)

Остап Карпинський (в/к 41 кг)

Олексій Будний (в/к 45 кг)

Микола Мокрицький (в/к 81 кг).

Повідомляється на офіційній сторінці школи у соцмережах.

 

Дзюдоїстки Марія Бала та Софія Волянюк здобули нові високі спортивні звання

Середа, 29 грудня 2021, 10:08

зюдоїстки Марія Бала та Софія Волянюк здобули нові високі спортивні звання

Представниці Тернопільського «Інваспорту» дзюдоїстки Марія Бала та Софія Волянюк напередодні Нового року отримали нові спортивні звання. Так, наказом Міністерства молоді та спорту України від 16.12.2021 № 4857 звання «Майстер спорту України міжнародного класу з дзюдо» присвоєно бронзовій призерці чемпіонату світу з дзюдо 2021 року, чемпіонці в командному та срібній призерці в особистому заліках XXIII літніх Дефлімпійських ігор Марії Петрівні Бала.

 

А згідно наказу Міністерства молоді та спорту України від 22.12.2021 № 4910, звання «Майстер спорту України з дзюдо» отримала учасниця чемпіонату світу з дзюдо 2021 року (5 місце), першокурсниця факультету фізвиховання ТНПУ ім. В. Гнатюка Софія Андріївна Волянюк.

Тренер спортсменок – тренер ДЮСШІ «Інваспорт» заслужений тренер України Леон Уруський.

Нагадаємо, що чемпіонат Світу з дзюдо серед спортсменів з порушеннями слуху, де у складі Національної дефлімпійської збірної команди України виступали тернопільські спортсменки,  відбувався у місті Версаль (Франція) 27-30 жовтня 2021 року.

 

Снігурка в кокошнику і вкрадені іграшки: як виглядає центральна ялинка в Підволочиську (ФОТО)

Середа, 29 грудня 2021, 10:03

Снігурка в кокошнику і вкрадені іграшки: як виглядає центральна ялинка в Підволочиську (ФОТО)

Зображенню снігурки в російському народному головному уборі, а також малою кількістю іграшок на ялинці дивується Наталя Ковальчук.

Своїми спостереженнями вона поділилася в групі Типовий Підволочиськ, запропонувавши жителям селища спільно скинутися коштами на оздоблення центральної ялинки.

"Народ, я під враженням від прогулянки Чого снігурка в кокошнику?! Альо, 8 рік війни! Боже, а ця ялинка… Хтось знає, іграшки покрали? Чи то так зразу було? Добре шо «Тернохолод» дав пару іграшок брендованих, а то зовсім гола б була. Блін, незнаю… може скинутись іграшками, чи шо…", – написала Ковальчук.

Вона також продемонструвала, як "працюють" комунальні служби в Підволочиську і яка ожеледиця на тротурах в центральній частині селища.

"Фотозвіт для тих, хто не виходив з дому. Хто виходив - самі все бачили??‍♀️ Ходити по Підволочиську ще той квест. Щиро співчуваю мамочкам з колясками і людям похилого віку, вони мусять чекати потепління… Природа - єдина діюча комунальна служба в смт. Сум і сльози, сум і сльози…", – констатує жінка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
 

У квартирі в Тернополі знайшли тіло чоловіка

Середа, 29 грудня 2021, 10:01


У квартирі в Тернополі знайшли тіло чоловіка

У Тернополі на вулиці Бережанській 51 в квартирі будинку  знайшли тіло чоловіка.

Про це розповідає "Суспільне".
Зараз на місці події працюють поліцейські та криміналісти.

За попередньою інформацією, чоловік був 1944 року народження.
Зранку тіло виявив його доглядальник, двері до квартири були відчинені.

 

Били до втрати свідомості: у Тернополі група грабувала "валютників"

Середа, 29 грудня 2021, 10:01

Били до втрати свідомості: у Тернополі група грабувала "валютників"

Прокурори Тернопільської обласної прокуратури підтримали публічне обвинувачення у суді стосовно 3 учасників організованої групи – громадян однієї з іноземних держав, які впродовж травня- листопада 2020 року грабували тернополян (ч. 5 ст. 186КК України).

Організатора групи засудили до 11, а інших учасників групи до 10 та 9 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного їм майна.

Встановлено, що група, до складу якої увійшли двоє братів та їх знайомий, діяла у Тернополі за чітким планом.Перед вчиненням грабежів підозрювані збирали інформацію про майбутніх жертв, вивчали їх щоденні маршрути, місце проживання та розташування камер відеоспостереження поблизу житла.

У жінки, яку підозрювані пограбували у під’їзді житлового будинку, вони відібрали сумку, у якій було майже 400 тис грн. У наступної жертви чоловіки забрали майже 75 тисяч грн. Коли ж третій потерпілий пробував чинити опір нападникам, його побили до втрати свідомості й утекли,прихопивши 80 тис грн.

Після останнього пограбування їх затримали правоохоронці.

Також з’ясовано, що стосовно 2 братів- іноземців відповідно до Указу ПрезидентаУкраїни№203/2021застосовані персональні обмежувальні заходи (санкції).

 

На військовий облік онлайн: Міноборони хоче вдосконалити процедуру

Вівторок, 28 грудня 2021, 11:21

ARMYINFORM.COM.UA

У Міністерстві оборони працюють над тим, щоб перевести в онлайн формат та автоматизувати процес військового обліку українців.

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Facebook

Пряма мова Маляр: "Військовий облік жінок був і раніше. Приміром постановою КМУ від 1994 передбачалось близько 40 професій/спеціальностей, що були підставою для взяття жінок на військовий облік. Що цікаво, до 2008 було заборонено оприлюднювати цю постанову.

Відтоді частина професій зникла, інші - з‘явились. Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та удосконалення.

Протягом 2022 року Генеральний Штаб створить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Також будуть переглядатись вже чинні норми.

Зараз ми працюємо над тим, щоб перевести в онлайн формат та автоматизувати цей процес - у частині, в якій це буде технічно можливо".

Деталі: Маляр нагадала, що жінкам не потрібно терміново йти до Територіальних центрів комплектування (колишніх військкоматів). Це можна зробити протягом усього 2022 року.

Передісторія:

  • 11 жовтня Міноборони видало наказ №313, який перелічує понад 100 професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, і зобов'язує жінок цих професій стати на облік військовозобов'язаних.
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний каже, що цей наказ виник, щоб порахувати жінок, яких можливо використовувати під час захисту держави.
  • У Міністерстві оборони надали роз'яснення щодо процедури постановки на військовий облік українських жінок.
  • Там також пояснили, що вагітним і жінкам із малолітніми дітьми також потрібно стати на військовий облік, якщо вони є представницями певних професій.

 

Українська правда
 

«Колядуємо і щедруємо, ми Різдво віншуємо…»: Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на тематичну виставку

Вівторок, 28 грудня 2021, 09:36

«Колядуємо і щедруємо, ми Різдво віншуємо…»: Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на тематичну виставку

До різдвяно-новорічних свят у краєзнавчому музеї вже традиційно влаштували тематичну виставку «Колядуємо і щедруємо, ми Різдво віншуємо…».
0«На виставці представлено експонати з фондової збірки музею, які дають можливість відвідувачам перейнятися духом Різдва. Це — атрибути-символи різдвяних свят: дідух, вертепна скринька, вертеп різдвяний, а також родинний стіл Святої вечері. У супроводі барвистих народних звичаїв відбувається святкування Різдва Христового, адже це одне із головних сімейних свят ще прадавньої України», — розповідають у музеї.
 

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини запрошує на презентацію книги

Вівторок, 28 грудня 2021, 09:36

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини запрошує на презентацію книги

Сьогодні, 28 грудня, о 14:00 год. відбудеться презентація книги спогадів Марії Лабуньки («Ірини») «Коли ліс був наш батько».
0«Ця книга — яскравий опис дитинства та ранньої молодості авторки, її активної участі у лавах Української Повстанської Армії і збройного підпілля ОУН на Закерзонні», — розповідають у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини.
Книгу презентуватимуть:
- Ілля Лабунька — син Марії Лабуньки (Філадельфія, США);
- Євген Філь — директор Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини;
- Микола Посівнич — історик, президент БФ «Літопис УПА».
Захід відбудеться в адміністративній будівлі установи «Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини» (м. Тернопіль, вул. Медова, 5).
 

Різдвяне диво: на Тернопільщині двоє дітей, які росли без батьків, знайшли нову сім’ю (ФОТО)

Вівторок, 28 грудня 2021, 09:33


Різдвяне диво: на Тернопільщині  двоє дітей, які росли без батьків, знайшли нову сім’ю (ФОТО)

Справжнє різдвяне диво трапилось на Тернопільщині. Двоє хлопчиків, позбавлених батьківського піклування, знайшли нову сім’ю в селі Озерна.

Про це повідомляє Тернопільська РДА.
12-річний Владислав і 7-річний Ілля були вихованцями Тернопільського обласного центру реабілітації та розвитку дитини Тернопільської обласної ради.
Напередодні новорічно-різдвяних свят дітей взяли під свою опіку сім’я Алєксєєвої Оксани з села Озерна на Тернопільщині. Тож свята хлопчики зустрінуть в дитячому будинку сімейного типу. До слова, служба у справах дітей Тернопільської районної державної адміністрації та Озернянської сільської ради, зробили все якнайшлвидше, щоб діти зустріли Новий рік та Різдвяні свята у сім'ї.

 

Тернопільські легкоатлети привезли зі Львова шість нагород

Вівторок, 28 грудня 2021, 09:29

Тернопільські легкоатлети привезли зі Львова шість нагород

У легкоатлетичному манежі Львівського державного університету фізичної культури відбулися 51-ші традиційні Всеукраїнські змагання «Новорічний день стрибуна». Участь у них взяли і легкоатлети міста Тернополя. Так, змаганнях з потрійного стрибка Ігор Танасійчук (ОДЮСШ) виборов друге місце, у стрибках у висоту Олександр Хома став третім, а Загалюк Денис (ОДЮСШ) - п’ятим. Спортсмени також представляють факультет фізвиховання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Тренер Михайло Васірук. Третє місце і відповідно бронзову медаль з стрибках у висоту здобула серед жінок Руслана Муравська із результатом 165 см (ОДЮСШ, тренер Михайло Васірук).

Також серед юнаків в стрибках у висоту Чауш Матвій посів друге місце. Атлет навчається в Микулинецькій ЗОШ, тренер Євген Кармелюк.

Гарно показали себе і представники Тернопільського регіонального центру та ДЮСШІ «Інваспорт», - дві «бронзи» вибороли Єлизавета Ільєнко та першокурсник факультету фізичного виховання ТНПУ імені Володимира Гнатюка Мар’ян Репета в стрибках у довжину. Єлизавета показала результат 4 м 34 см, а Мар’ян – 4 м 56 см.

Тренуються спортсмени в тренера-викладача ДЮСШІ «Інваспорт», майстра спорту України Віктора Ворка.

 

Вогнями засяє головна ялинка Чорткова

Понеділок, 27 грудня 2021, 11:21

Вогнями засяє головна ялинка Чорткова
Головна новорічна ялинка Чорткова засяє святковими вогнями уже завтра, 28 грудня.

Урочисте запалення вогників розпочнеться о 17:00 годині на площі Героїв Євромайдану.

Окрім цього запрацює святкова ілюмінація у різних частинах міста.

Також для жителів громади та гостей підготували ексклюзивну новорічну виставку та багато цікавих сюрпризів.

 

afisha_chortkiv1.jpg

 

На Тернопільщині школи отримали 38 тенісних столів від Петра Гадза та його колективу

Понеділок, 27 грудня 2021, 11:20

На Тернопільщині школи отримали 38 тенісних столів від Петра Гадза та його колективу
Спортивний інвентар шкіл у п’яти громадах на Тернопільщині поповнився новими столами для настільного тенісу та додатковим обладнання для них.

Такий подарунок для навчальних закладів зробив бучацький підприємець та меценат Петро Гадз, а також його команда – Лілія Прокіпчук, Казимир Попіль та Олег Грицак.

Столи отримали школи таких громад: Бучацької, Золотопотіцької, Золотниківської, Монастириської та Трибухівської громади. Разом із столами школи одержали також і супутній інвентар.

– Ми хочемо, щоб школярі мали змогу активно та з користю проводити час в зимовий період, а також могли добре підготуватися до турніру, присв’яченого Героям захисникам України, який відбудеться 2 квітня в залі Трибухіської ЗОШ,  зазначив Петро Гадз.

В турнірі візьмуть участь діти з вказаних шкіл у трьох вікових групах.

 

Відома тернопільська легкоатлетка взяла "золото" на Кубку України серед ветеранів

Понеділок, 27 грудня 2021, 11:18

Відома тернопільська легкоатлетка взяла "золото" на Кубку України серед ветеранів
Уславлена тернопільська легкоатлетка, відома численними спортивними здобутками, виборола чергову нагороду.

Кубок України з легкої атлетики серед ветеранів пройшов у Києві 21-22 грудня.

Як повідомили в Управлінні молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської ОДА, область на турнірі представляла учасниця трьох Олімпіад, тренер ОДЮСШ із літніх видів спорту, майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики Віра Зозуля.

У спортивній ходьбі на 3000 метрів наша землячка у своїй віковій категорії здобула золоту медаль, а в абсолютному рейтингу посіла третє місце.

Нагадаємо, нещодавно звання Майстра спорту України міжнародного класу отримала тернопільська дзюдоїстка Марія Бала.

 

Суд дозволив затримати Порошенка, в ОГП хочуть його арешту – джерело

П'ятниця, 24 грудня 2021, 15:15

ПЕТРО ПОРОШЕНКО ФОТО: УП

В Офісі генпрокурора підписали клопотання про арешт п'ятого президента Петра Порошенка, а Печерський суд столиці дозволив затримати Порошенка, щоб доставити його в суд для обрання запобіжного заходу.

Джерело: поінформований співрозмовник УП у правоохоронних органах, прессекретар Печерського суду столиці Віталій Чергавий у коментарі "Українській правді", брифінг адвокатів Порошенка

Деталі: Журналістам "Української правди" підтвердили, що в офісі генпрокурора підписали клопотання про арешт Порошенка.

Крім того, джерело підтвердило, що Печерський суд Києва дозволив його затримати, щоб доставити Порошенка в суд та обрати запобіжний захід.

Водночас, спікер суду Чергавий відмовився коментувати інформацію. Також він не зміг підтвердити, чи спростувати, чи було засідання у суді.

За його словами, подібні засідання таємні і проходять у закритому режимі.

Пряма мова Чергавого: "На сьогодні робочий день уже закінчився і я не маю технічної можливості перевірити інформацію про засідання".

Деталі: У пресслужбах СБУ і ДБР "Українській правді" вказали, що не мають інформації про суд та клопотання і порадили звернутись в ОГП.

"Українська правда" звернулася за коментарями до пресслужби Офісу генпрокура, самої генпрокурорки Ірини Венедіктової, її заступника Олексія Симоненка, але ніхто з них не відповів.

Адвокати п'ятого президента Ігор Головань та Ілля Новіков розповіли 24 грудня, що не мають достовірної інформації про обрання Порошенку запобіжного заходу.

За словами Голованя, за законом про подібні дії щодо нардепа мають повідомити голову парламенту протягом доби.

Пряма мова Новікова: "Нам не відомо, чи суд Печерський, чи ще якийсь прийняв якесь рішення щодо арешту Петра Порошенка. Ми орієнтуємося на інформацію в ЗМІ... Достовірно лише знаємо те, що таке рішення не відбувалося в присутності адвокатів Порошенка".

Що було раніше: Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму. Його викликали на допит на 23 грудня. Порошенко на це заявив, що повернеться в Україну у першій половині січня і тоді поговорять.

Читати також: "Поїхали, …твою мать!"  Історія "державної зради" Порошенка

Автори розслідування про плівки Медведчука: Дідько, ми навіть не думали, що там є Порошенко

Передісторія:

  • 23 грудня у Державне бюро розслідувань замість Порошенка прийшли його адвокати Ілля Новіков та Ігор Головань, а також народні депутати від "Європейської солідарності".
  • Днями президент Володимир Зеленський підписав указ, яким встановлює, що робити офіційні заяви щодо зовнішньої політики України можуть лише президент, прем’єр-міністр та міністр закордонних справ.

 

Українська правда
 

Зеленський скликає РНБО перед Новим роком

П'ятниця, 24 грудня 2021, 15:12

 
ФОТО: ОП

Президент Володимир Зеленський розпорядився скликати засідання Ради національної безпеки та оборони у середу 29 грудня.

Джерело: Апарат РНБО у коментарі УП

Деталі: Зазначається, що в п’ятницю 24 грудня після доповіді секретаря РНБО України Олексія Данілова Зеленському, глава держави ухвалив рішення про проведення 29.12.2021 р. засідання ради нацбезпеки.

Українська правда

 

В 2022 році на українців очікує ревакцинація проти COVID-19 – Кузін

П'ятниця, 24 грудня 2021, 15:08

Людина, яка отримала 2 дози вакцини в 2021, має через рік знову звернутися до пунктів щеплень, заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю "Суспільному".

Він розповів, що Україна наразі дотримується стратегії ревакцинації двома дозами вакцини через один рік після отримання базового курсу щеплення.

При цьому людина може обрати інший тип вакцини, ніж той, який використовувався під час першого щеплення.

"Багато європейських країн рекомендують проводити ревакцинацію проти COVID-19 через 6 місяців.

І зараз ЄС намагається встановити додаткові вимоги щодо перетину кордону саме в Європу, враховуючи необхідність так званого "бустеру".

Тому скоріш за все – найближчим часом ми будемо переглядати своє рішення по використанню ревакцинальної й додаткової дози", – зазначив Кузін у інтерв’ю Укрінформу.

Фото:Wirestock/Depositphotos

Він також наголосив, що бустерна доза і ревакцинація – це одне й те саме.

"Тобто ревакцинальна доза – це і є той бустер. Його вводять через певний проміжок часу після отримання повного курсу вакцинації.

Коректно вживати поняття "ревакцинальна" доза, адже йдеться про щеплення, яке людина отримує після того, як пройшла повний курс вакцинації", – уточнив головний санлікар.

Кузін зазначив, що ревакцинація не обов’язково проводиться двома дозами, але варто почекати рішення Національної технічної групи експертів з питань імунізації для остаточного рішення.

"Формат або модель цього "бустеру" – це вже предмет більш професійної дискусії фахівців НТГЕІ, тому що є кілька різних моделей, коли бустер вводиться через 6 місяців, через 28 днів, або через 3 місяці. Думаю, скоро ми будемо мати фінальну позицію", – каже він.

За словами Ігора Кузіна, рекомендованими для проведення ревакцинації є м-РНК вакцини Moderna та Pfizer.

"Досліджувалися лише вакцини AstraZeneca, Pfizer і CoronaVac в якості бустеру.

Вакцини AstraZeneca і Pfizer показують найвищий рівень імунітету на фоні бустеру. Враховуючи, що AstraZeneca зараз майже не використовується в країні, скоріш за все, що ревакцинальною дозою для вакцини CoronaVac буде Pfizer як м-РНК-вмісна вакцина", – сказав він.

Утім, Кузін зазначив, що передусім бустерні дози мають отримати найбільш вразливі категорії населення.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я дозволило робити щеплення додатковою дозою вакцини проти COVID-19 людям з ослабленим імунітетом.

Пізніше МОЗ запровадило ревакцинальну (бустерну) дозу для медичних працівників та співробітників будинків інтернатного типу.

Вони зможуть отримати її щонайменше через 6 місяців з дати отримання другої дози.

 

Lufthansa скасовує міжконтинентальні рейси на Різдво через хворих пілотів

Четвер, 23 грудня 2021, 12:02


Авіакомпанія Lufthansa скасувала кілька міжконтинентальних рейсів на Різдво, оскільки занадто багато пілотів захворіли та не зможуть вийти на роботу.

Про це повідомило видання Handelsblatt, пише "Європейська правда".

З 23 по 26 грудня будуть скасовані деякі трансатлантичні рейси, зокрема, у Бостон, Х'юстон та Вашингтон, повідомив у четвер представник компанії.

Він не став робити припущення про зв'язок хворих працівників з варіантом коронавірусу "Омікрон", оскільки Lufthansa не була проінформована про тип захворювання співробітників.

Раніше портал aero.de повідомляв про кадровий дефіцит у компанії на різдвяний період.

Як повідомлялося, компанія "Скандинавські авіалінії" скасувала понад 30 своїх рейсів на 22 грудня та наступні дні у зв’язку з тим, що багато співробітників підхопили коронавірус і опинились на лікарняних.

 

У Тернополі торгували ялинками без документів: поліція та екоінспекція проводять рейди

Четвер, 23 грудня 2021, 10:46

У Тернополі торгували ялинками без документів: поліція та екоінспекція проводять рейди
Точки продажу ялинок перевіряють у Тернополі.

Рейди проводить управління муніципальної інспекції спільно з міським відділом поліції та Державною екоінспекцією.

Під час однієї з перевірок правоохоронці виявили один факт незаконного збуту дерев – продавець не зміг надати документів про походження ялинок та сосен, бо не мав їх.

Крім того, в ході рейду задокументували факт захаращення тротуару, адже ялинки продавалися у недозволеному місці. На порушників склали адміністративні протоколи. Перевірки будуть проводити періодично.

Нагадаємо, відповідно до рішення виконавчого комітету від 24.11.2021, у Тернополі визначено 15 локацій для продажу живих ялинок. Торгівля новорічними красунями триватиме до 10 січня 2022 року.

Для продажу ялинок необхідно мати документ про походження продукції та угоду на санітарне утримання території, укладену із балансоутримувачем.

photo 2021 12 22 14 53 50

photo 2021 12 22 14 53 53

photo 2021 12 22 14 53 53 2

 

Замерз на вулиці: на Тернопільщині знайшли мертвим молодого чоловіка

Четвер, 23 грудня 2021, 10:45

Замерз на вулиці: на Тернопільщині знайшли мертвим молодого чоловіка
На Тернопільщині "вдарили" перші сильні морози.

І, як показує практика, нехтування зниженням температури може призвести до трагічних наслідків.

Так, за повідомленням обласного управління ДСНС, з початку року внаслідок переохолодження на Тернопільщині постраждало 45 людей: 38 отримали травми, 7 – загинули.

Останній випадок стався 22 грудня – у морг Борщівської міської лікарні доставили тіло жителя с. Весела, 1983 року народження. Чоловіка виявили знайомі без ознак життя на території одного з домогосподарств у с. Горошова Чортківського району.

За результатами проведеної судово-медичної експертизи, причина смерті – загальне переохолодження організму.

Рятувальники просять мешканців Тернопілля тепло одягатися та не зловживати алкоголем.

"Думка про те, що алкоголь зігріває – хибна. Будьте обережними під час руху на засніжених та слизьких дорогах. Не залишайте дітей без нагляду. Не нехтуйте елементарними правилами безпеки", – кажуть в ДСНС.

 

Довгожителька з Теребовлянщини відсвяткувала 100-річчя (фото)

Четвер, 23 грудня 2021, 10:45

Довгожителька з Теребовлянщини відсвяткувала 100-річчя (фото)
19 грудня у селі Острівець Теребовлянської громади 100-літній ювілей відсвяткувала мешканка села Ярослава Степанівна Петрик.

З поважною датою довгожительку привітав Теребовлянський міський голова Олег Продан.

"Вклоняюся Вашій непростій долі, життєвій мудрості, багатому досвіду. Сердечно вдячний за багаторічну та самовіддану працю, за дітей, яких Ви виростили гідними громадянами. Дуже приємно, що свій ювілей Ви зустріли в колі рідних та близьких Вам людей. Бажаю міцного здоров’я, щастя, радості, благополуччя", – сказав мер.

Для довідки. Ярослава Петрик народилася у 1921 році в с. Острівець. У першому шлюбі народила донечку, яка померла малолітньою. Чоловіка довгожительки замордували представники радянської влади.

У другому шлюбі разом з чоловіком народила та виховала трьох дітей: дочку та два сини. Один із синів у молодому віці відійшов у засвіти. Після війни відбудовувала Донбас, потім працювала в місцевому колгоспі. Проживає разом з дочкою Вірою та її сім’єю.

Доля нагородила Ярославу Петрик п’ятьма онуками та дев’ятьма правнуками.

Фото: Теребовлянська міська рада

269993257 274999928027574 691883215331189272 n

269794870 274999981360902 8848714297606396634 n


 

Дзюдоїстці з Тернопільщини присвоїли високе спортивне звання

Четвер, 23 грудня 2021, 10:44

На фото: Марія БалаНа фото: Марія Бала
Тернопільська дзюдоїстка отримала звання Майстра спорту України міжнародного класу.

Як повідомили в Тернопільському регіональному центрі "Інваспорт", спортивне звання "Майстер спорту України міжнародного класу" присвоїли Марії Балі.

Тернополянка – бронзова призерка чемпіонату світу з дзюдо 2021 року.

"Вітаємо спортсменку із присвоєнням спортивного звання! Бажаємо міцного здоров'я, успіхів та подальших перемог", – повідомили в "Інваспорті".

Нагадаємо, що на Чемпіонаті світу з дзюдо, що проходив у передмісті Парижа – Версалі, Національна дефлімпійська збірна України виборола 14 нагород – 7 золотих і 7 бронзових – і здобула першу загальнокомандну сходинку.

Марія Бала виборола бронзову нагороду у ваговій категорії +78 серед жінок.

 

Представник тернопільського «Інваспорту» Богдан Котляр здобув три бронзових медалі на чемпіонаті України з плавання

Четвер, 23 грудня 2021, 10:44

Представник тернопільського «Інваспорту» Богдан Котляр здобув три бронзових медалі на чемпіонаті України з плавання

У місті Кам’янське (Дніпропетровська область), у басейні «МІКомп», завершився чемпіонат України з плавання серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, порушеннями зору та розумового і фізичного розвитку. Тернопільський центр «Інваспорт» та ДЮСШІ представляли на цих змаганнях двоє спортсменів - кандидат у майстри спорту Богдан Котляр та першокурсник факультету іноземних мов ТНПУ імені Володимира Гнатюка Сергій Ткачук.

Богдан Котляр (УОРА, S-4, SM-4) здобув на турнірі три бронзових нагороди. Так, спортсмен посів третє місце на дистанціях 50 м на спині (підтвердив норматив кандидата в майстри спорту), 159 м к/п, та 200 м в/с, а на дистанції 100 м в/с був п’ятим.

Результати Сергія Ткачука (УОРА, S-3, SB 3) були такими: 9 місце - 50 м брас, 10 місце - 100 м в/с, 9 місце - 50 м в/с (виконав вперше норматив кандидата у майстри спорту).

Спортсмени тренуються у КДЮСШ № 2 імені Юрія Горайського під керівництвом тренера-викладача вищої категорії Ольги ФЕДЧИШИН

 

На Шумщині дебошир побив та пограбував колишню дружину – знущався з неї 10 років

Середа, 22 грудня 2021, 14:38

На Шумщині дебошир побив та пограбував колишню дружину – знущався з неї 10 років
Житель Шумщини побив і пограбував колишню дружину, після цього поїхав розважатись на її автомобілі.

Потерпіла не мала спокою від колишнього чоловіка протягом 10-ти років, відколи пара розлучилася.

У місцевому відділенні поліції кажуть, що за цей період було задокументовано 11 фактів домашнього насилля.

51-річний чоловік вкотре прийшов до колишньої дружини, щоб залагодити конфлікт, адже за систематичне вчинення домашнього насилля було розпочато кримінальне провадження і його чекав суд.

За словами потерпілої, колишній прийшов, щоб просити пробачення, проте після спільного вживання алкоголю повернувся до звичних для нього методів впливу – погроз і фізичного насилля.

«Жінка каже, що бив, душив, зірвав з шиї золотий ланцюжок. Аби не заявила в поліцію – відібрав мобільний. Конфлікт тривав цілу ніч, а близько п’ятої години ранку, забравши ключі, зловмисник ще й викрав її транспортний засіб. Нетверезого водія за кермом краденої автівки зупинили поліцейські сектору реагування патрульної поліції на одній з вулиць Шумська. Щодо нього було складено адміністративний протокол за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння», -зазначили у відділі комунікації поліції Тернопільської області. https://tp.npu.gov.ua/

Дебошира затримали в порядку ст.. 208 КПК та розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 186 та ч. 1 ст. 289.

Зловмиснику оголосили підозру. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

 

Вночі до 13º морозу: якою буде погода на Тернопільщині найближчими днями

Середа, 22 грудня 2021, 09:13

Вночі до 13º морозу: якою буде погода на Тернопільщині найближчими днями
Цього тижня температура повітря знизиться на Тернопільщині до 13º морозу.

Про це повідомили в обласному метеорологічному центрі.

За прогнозами синоптиків, кінець тижня буде прохолодним, хмарним, але без сильних опадів.

Сьогодні, 22 грудня, на Тернопільщині – хмарно з проясненнями. Вдень без істотних опадів, на дорогах ожеледиця. Вітер північно-західний, 9-14 метрів на секунду, Температура вдень становитиме 2-7º морозу.

У четвер, 23 грудня, в області буде хмарно з проясненнями. Істотних опадів завтра не очікують, дороги покриє ожеледиця. Вітер південний, 5-10 м/с. Температура вночі коливатиметься від 8 до 13º морозу, вдень – від 2 до 7.

У п'яницю небо на Тернопільщині також буде хмарним. Вночі без істотних опадів, вдень невеликі опади. На дорогах ожеледиця. Вітер південно-західний, 9-14 м/с. Температура вночі становитиме 4-9º морозу, вдень – від 3º морозу до 2º тепла.

 

На підсумковому засіданні обласної Федерації легкої атлетики було названо імена кращих спортсменів та тренерів 2021 року

Середа, 22 грудня 2021, 08:49

На підсумковому засіданні обласної Федерації легкої атлетики було названо імена кращих спортсменів та тренерів 2021 року

За рік, що минає, легкоатлети Тернопільської області здобули 44 медалі, з яких 15 золотих, 14 срібних та 15 бронзових, взяли участь у 25-ти чемпіонатах України. Спортивну честь області на цих турнірах захищали 52 спортсмени, серед яких восьмеро виступали серед дорослих та молоді, 7 – серед юніорів, 13 – серед старших юнаків, 24 – серед молодших юнаків. Троє тернополян – Наталя і Іван Стребкови та Олександр Шилівський – були членами національної збірної України, четверо наших атлетів входили до кандидатського складу команди – Христина Стефанишина, Тетяна Когут, Ігор Висоцький, Віктор Гнатів. До резерву збірної були зараховані Сулило Дмитро та Танасійчук Ігор. Двом спортсменам присвоєно звання кандидата в майстри спорту України – Тетяні Когут та Денису Загалюку.

Легкоатлети області – вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл, за здобутки на чемпіонатах і Кубках України набрали 4292 очки. Найбільше здобули спортсмени ОДЮСШ (1219), ДЮСШ Тернопільського району (351), КУТОР ОДЮСШ з літніх видів спорту (312), Бережанської ДЮСШ (247), Зборівської ДЮСШ (190). Про це інформував президент Федерації легкої атлетики Тернопільської області Валерій Єднак на підсумковому засіданні федерації. Відбувся захід за участі спортсменів та тренерів із легкої атлетики у приміщенні Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Запрошені на зібрання були також начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Тернопільської ОДА Андрій Човган, начальник обласного відділення Комітету з фізиховання та спорту МОНУ Олександр Бірюков.

За традицією, яка вже багато років поспіль притаманна таким зібранням, було названо імена кращих тренерів та спортсменів за підсумками року, що минає. Отож, в 2021-му кращими серед тренерів, які працюють з дорослими та юніорами, стали Володимир Дуда (третє місце), Іван Панасюк (друге місце) та Богдан Дуда (перше місце). До слова, вихованці Богдана Дуди за цей рік здобули 14 медалей.

Серед тренерів, які займаються з вихованцями ДЮСШ до 18 років, рейтингова таблиця виглядає так: Кармелюк Євген (перше місце), Стефанишина Ольга (доуге місце) та Шмуляєва Галина (третє місце).

Кращим спортсменом-легкоатлетом року став Іван Стребков, кращою спортсменкою – учасниця Олімпіади-2021 в Японії Наталя Стребкова; серед юніорів кращим спортсменом названо Віктора Гнатіва, а серед юніорок – Тетяну Когут; серед юнаків такий титул було присуджено Матвію Чаушу, серед дівчаток – Діані Марущак.

Було відзначено також і спортсменів-рекордсменів області, які своїми результатами підняли планку досягнень попередніх років у різних видах. Отож, нові рекорди цьогоріч встановили Наталя та Івана Стребкови, Матвій Чауш, Наталя Бучинська, Максим Клименко, Софія Ронталюк.

Під час засідання грамотами Тернопільської ОДА були нагороджені тренери Володимир Дуда, Іван Панасюк, Валерій Єднак, Володимир Басараб, Василь Токарчук,  Володимир Небельський, нагороду «За відданість легкій атлетиці» вручено Ользі Стефанишиній, подяки від Національного Олімпійського комітету України отримали Олена Клименко, Віра Зозуля та Богдан Дуда, подяки від Федерації легкої атлетики Тернопільської області – Наталя Каленік, Василь Яковів, Микола Головацький, від обласного відділення НОКУ – Валерій Єднак, Михайло Васірук та Леонід Дахновський.

 

Тернопільські спортсмени здобули золото чемпіонату України з біатлону у трьох дисциплінах

Середа, 22 грудня 2021, 08:47

Тернопільські спортсмени здобули золото чемпіонату України з біатлону у трьох дисциплінах

Чемпіонат України з біатлону серед юнаків і дівчат до 18 років завершився у Західному реабілітаційно-спортивному центрі, що в селі Сянки Львівської області. Вдало виступили на цих змаганнях тернопільські біатлоністи. Так, серед юнаків старшої вікової групи Назарій Парадовський із Шумщини став чемпіоном України в короткій індивідуальній гонці з чотирма вогневими рубежами, допустивши лише три промахи із двадцяти пострілів (тренери Назарій Бурик, Василь Кирилюк).Серед дівчат середньої вікової групи першою фінішувала у гонці переслідування з чотирма вогневими рубежами (лише два промахи із двадцяти пострілів) Тетяна Тарасюк (тренери Назарій Бурик, Людмила Сагайдак, Василь Тарасюк). До речі, спортсменка випередила срібну призерку більше ніж на 1 хв 30 сек. А у короткій індивідуальній гонці Тетяна була шостою.

Серед дівчат старшої вікової групи в індивідуальній гонці Ірина Тарасюк фінішувала п’ятою, Катерина Ільницька – восьмою та Іванна Драбик – п’ятнадцятою.

У класичних естафетах від Тернопільщини стартувала тільки команда дівчат старшої вікової групи в складі Катерини Ільницької, Ірини Тарасюк та Тетяни Тарасюк, які стали чемпіонками України. Наші спортсменки більше як на одну хвилину випередили найближчих суперниць із команди Чернігівської області, що здобула срібло.

Тренери біатлонсток Назарій Бурик, Людмила Сагайдак, Василь Тарасюк. Допомагав їм під час змагань заслужений тренер України Володимир Бутко, - повідомляється на сторінці «Біатлон Тернопільського краю» у соцмережах.

 

У сніговій пастці опинилася карета швидкої, яка вночі спішила до хворої

Вівторок, 21 грудня 2021, 11:58


У сніговій пастці опинилася карета швидкої, яка вночі спішила до хворої

Снігопад ускладнив роботу медиків.

Про один з таких випадків повідомляють рятувальники.

21 грудня о 02:20 у с. Вибудів Козівської територіальної громади Тернопільського району черговий караул 18-ї державної пожежно-рятувальної частини 2-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління провів буксирування карети екстреної медичної допомоги зі снігового замету. Після цього рятувальники доставили лікаря до місця виклику для надання медичної допомоги хворій

 

У столиці планують перевірити роботу електричних сирен оповіщення населення

Вівторок, 21 грудня 2021, 11:40

У Київській міській державній адміністрації планують вмикати сирени, щоби перевірити готовність територіальної системи оповіщення.

Джерелопресслужба КМДА

Деталі: У департаменті муніципальної безпеки КМДА опрацьовують план перевірки готовності електричних систем.

Пресслужба повідомить окремо, у який день вмикатимуть сирени.

Читайте такожПартизани для Путіна. Хто і як захищатиме Київ у разі повномасштабного вторгнення Росії

Передісторія:

  • У Києві міська влада розглядає варіанти опору та захисту столиці в разі повномасштабного військового наступу Росії.
  • Мер Віталій Кличко заявляв у ході щорічного звіту, що в столиці збільшують особовий склад бригад територіальної оборони.
  • На початку грудня представники Державної служби з надзвичайних ситуацій перевіряли стан об’єктів укриття та бомбосховища в столиці.

 

Українська правда
 

Синоптики прогнозують морози до -19°

Вівторок, 21 грудня 2021, 11:34

ФОТО З FACEBOOK ЄВГЕНІЇ НЕСТЕРОВИЧ

В Україні найближчими днями очікується холодна погода, без істотних опадів, з температурою до 19° морозу вночі, потепління прийде лише з 25 грудня.

Джерело: "Укрінформ" із посиланням на дані Укргідрометцентру

Деталі: 21 грудня в Україні хмарно з проясненнями. Часом невеликий сніг. На дорогах ожеледиця. Вітер північно-західний, 7-12 м/с. Температура вдень 5-10° морозу; у південній частині 1-6° морозу; в Карпатах 8-13° морозу.

За даними синоптиків, 22-23 грудня в країні збережеться холодна погода. Температура вночі 10-15° морозу, вдень 4-9° морозу; у східних, північно-східних областях та в Карпатах вночі 14-19° морозу, вдень 8-13° морозу; у південній частині та західних областях вночі 7-12° морозу, вдень 1-6° морозу. Без істотних опадів, лише 22 грудня в Криму невеликий сніг. На дорогах ожеледиця. Вітер переважно північно-західний, 5-10 м/с.

24 грудня в Україні буде без опадів; температура вночі 7-13° морозу, вдень 2-8° морозу, у східних областях вночі 14-19° морозу, вдень 5-10° морозу.

25 грудня у західних областях мокрий сніг та дощ, на решті території сніг, вдень із дощем (на північному сході сніг); температура вночі 2-8° морозу, на сході до 12° морозу, у західних областях протягом доби, вдень в Україні від 3° морозу до 3° тепла (на півдні 0-5° тепла).

У столичному регіоні 21 грудня хмарно з проясненнями, часом невеликий сніг, на дорогах ожеледиця. Вітер північно-західний 5-10 м/с. Температура по Києву протягом доби 7-9° морозу; по області - 5-10° морозу.

22-23 грудня у Києві буде холодна погода з температурою вночі 10-15° морозу, вдень 4-9° морозу. Без істотних опадів; на дорогах ожеледиця. Вітер переважно північно-західний, 5-10 м/с.

24 грудня у столиці без опадів; температура вночі 8-13° морозу, вдень 2-7° морозу. 25 грудня вночі сніг, вдень мокрий сніг та дощ; температура вночі 2-7° морозу, вдень від 3° морозу до 2° тепла.

 

В жителя Тернопільщини виявили заборонені речовини

Вівторок, 21 грудня 2021, 11:33

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту інкримінують працівники відділення поліції № 2 м. Бучач жителю одного із сіл 1984 року народження.

Під час санкціонованого обшуку в помешканні підозрюваного поліцейські виявили чималу кулькість речовини рослинного походження зеленього кольору зовні схожу на коноплю та пристрій для куріння. Як пояснив чоловік, рослини він зберігав для власного вживання.

Заборонені речовини працівники поліції вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 Кримінального кодексу України.

Перевіряється причетність краянина до скоєння різноманітних злочинів на території району.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/korupcziya/v-zhitelya-ternopilshhini-viyavili-zaboroneni-rechovinirue/

 

"Укрзалізниця" призначила 6 додаткових поїздів до новорічних свят

Вівторок, 21 грудня 2021, 11:16

 

У зв’язку з підвищеним попитом у період новорічних свят "Укрзалізниця"  призначила 6 додаткових поїздів.

Про це повідомляє пресслужба УЗ.

Зокрема, йдеться про рейси:

№266/265 Київ – Херсон, відправлення з Києва та Херсона 31 грудня;

№222/221 Херсон – Київ, відправлення з Києва та Херсона 31 грудня;

№123/124 Київ – Одеса, відправлення з Києва 31 грудня, з Одеси – 1 січня.

№239/240 Київ – Ужгород, відправлення з Києва з 24 грудня по 8 січня через день о 19:25 і прибуття до Ужгорода о 12:09. У зворотному напрямку, з Ужгорода, поїзд відправлятиметься о 22:26 і прибуватиме до Києва о 14:45.

№170/253 Київ – Харків, відправлення з Києва 31 грудня о 13:50 та прибуття до Харкова о 22:20. У зворотному напрямку поїзд відправлятиметься 31 грудня о 23:29, до Києва прибуватиме о 8:28.

№173/192 Київ – Львів, відправлення з Києва 31 грудня о 6:57, у Львів прибуватиме о 16:58. Зі Львова відправлення 31 грудня о 23:19 та прибуття до Києва о 6:26.

Економічна правда

 

5 поїздів затримуються через загоряння локомотива і ДТП – Укрзалізниця

Вівторок, 21 грудня 2021, 11:14

ФОТО З FACEBOOK УКРЗАЛІЗНИЦІ

АТ "Укрзалізниця" повідомляє про затримки 5 поїздів у зв’язку з загорянням локомотива вантажного поїзда та ДТП, негода на рух потягів не вплинула.

Джерелосайт УЗ

Дослівно "Укрзалізниця": "Наразі відстають від графіка на 2:45 год поїзд №96 Київ – Рахів, на більш ніж 1:30 год №125 Рахів – Миколаїв, №15 Харків – Рахів та №7/8 Київ – Чернівці та на 40 хв поїзд № 701 Чернівці – Львів".

Деталі: Повідомляється, що ці затримки пов’язані з ліквідацією наслідків загоряння локомотива вантажного поїзда на перегоні Бурштин – Букачівці. Внаслідок інциденту ніхто не постраждав.

Також на рух поїздів вплинула ДТП, яка сталася в ніч з 20 на 21 грудня на переїзді поблизу станції Івано-Франківськ. Водій автівки не впорався з керуванням та зіткнувся з переїзним огородженням. Водій та троє його пасажирів отримали травми і госпіталізовані.

Українська правда
 

SkyUp почала продавати квитки на нові рейси до Європи з Харкова, Львова та Запоріжжя

Понеділок, 20 грудня 2021, 10:55

 
SERGEI SUPINSKY/AFP VIA GETTY IMAGES

Авіакомпанія SkyUp відкрила продаж квитків на нові напрямки до Австрії, Іспанії та Греції з таких українських міст, як Львів, Харків та Запоріжжя.

Про це повідомляє ЦТС.

Йдеться про рейси, які почнуть виконуватись з весни 2022 року.

Зокрема, з 28 березня по понеділках (а з червня – ще й у четвер) перевізник має намір почати виконувати перельоти за маршрутом Львів-Мадрид.

З 22 квітня по вівторках та по п'ятницях здійснюватимуться рейси Львів-Відень та Львів-Валенсія.

З 27 травня по п'ятницях заплановано рейс Запоріжжя-Родос (зворотний рейс у суботу).

З 28 травня по середам та суботам можна буде відправитися за маршрутом Львів-Салоніки.

З 28 травня по суботах відкрито продаж на перельоти за маршрутом Харків-Корфу.

Починаючи з весни авіакомпанія має намір виконувати рейси до 30 країн більш ніж за 100 маршрутами з Києва та регіонів.

 

Двоє бійців підірвались на вибухівці в зоні ООС: стан одного – тяжкий

Понеділок, 20 грудня 2021, 10:34

Двоє українських військовослужбовців у понеділок підірвалися на невідомому вибуховому пристрої в зоні проведення операції Об'єднаних сил.

Джерело: пресцентр штабу ООС

Дослівно: "Внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої двоє військовослужбовців Об’єднаних сил дістали травмування. Воїнам надано домедичну допомогу та евакуйовано до лікувального закладу. Стан здоров’я одного військовослужбовця –  тяжкий, другого - середньої тяжкості".

Деталі: Місце, де сталася надзвичайна події, традиційно не називається. З початку доби, станом на 11 годину, обстрілів з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано, зазначають у штабі.

Що передувало: 19 грудня окупанти двічі порушували режим припинення вогню на Донбасі.

Українська правда
 

Полярники відкопуються: біля станції Вернадського випала рекордна кількість снігу за останні 20 років

Понеділок, 20 грудня 2021, 09:54

На українській полярній станції "Академік Вернадський" зафіксували рекордний рівень снігу за останні 20 років.

Висота снігового покриву наразі становить 2,75 метрів.

Попередній рекорд був встановлений в 2016 році, тоді сніговий покрив був 2,65 метрів, тобто на 10 см менше, повідомили в Національному антарктичному центрі.

Полярники кажуть, що опади продовжуються.

Фото Олександра Надточія та Дениса Пишняка

"На нашому острові й тепер сніжить. І це при тому, що в Антарктиді зараз літо.

Полярники героїчно відкопуються зі снігу вже багато днів поспіль, пінгвіни і пінгвінята не постраждали", пишуть вони.

Фото Олександра Надточія та Дениса Пишняка
Фото Олександра Надточія та Дениса Пишняка

Погоду на станції можна відслідковувати онлайн на сторінці полярної станції.

Фото Олександра Надточія та Дениса Пишняка
Фото Олександра Надточія та Дениса Пишняка
Фото Олександра Надточія та Дениса Пишняка

Нагадаємо, на минулому тижні біля станції випало біля 2,5 метрів снігу, через що пінгвінів, в яких нещодавно вилупилися пташенята, засипало у гніздах.

Яна Осадча

 

Причини трьох автопригод, які трапилися на Тернопільщині, встановлюють поліцейські

Понеділок, 20 грудня 2021, 09:51

Три дорожньо-транспортних пригоди з потерпілими минулими вихідними трапилася на дорогах Тернополя та області.

У обласному центрі в аварію потрапив автомобіль марки Tesla. ДТП трапилася 18 грудня о 3:39. На місце пригоди виїжджав екіпаж патрульної поліції та слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, водій іномарки не впорався з керуванням та врізався в електроопору й рекламний щит. Чоловіка, 1986 року народження, з тілесними ушкодженнями доправили до лікарні.

Того ж дня на автодорозі Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече Водій автомобіля Москвич допустив наїзд на пішохода. Потерпілий - житель Микулинецької територіальної громади. Чоловік переходив проїжджу частину дороги за межами пішохідного переходу. В результаті ДТП його бригада екстреної меддопомоги у важкому стані госпіталізувала до лікарні. Водій попередньо тверезий.

19 грудня неподалік села Дзвиняч Чортківського району водій автомобіля FIАT Ducato не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням та злетів у кювет, де автомобіль перекинувся. Кермувальник з тілесними ушкодженнями потрапив до медзакладу.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Дані факти внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань згідно із статтею 286 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/prichini-trox-avtoprigod-yaki-trapilisya-na-ternopilshhini-vstanovlyuyut-policzejski/

 

Курс валют на 20 грудня: міжбанк, "чорний" та готівковий ринки

Понеділок, 20 грудня 2021, 09:41

20 грудня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 27,28 – 27,30 гривні.

Про це повідомляє Finance.ua.

На 11:10 середні курси валют на міжбанку були такими:

Долар США — 27,28 – 27,30 гривні;

Євро – 30,74 – 30,76 гривні.

На готівковому ринку котирування гривні до долара становлять 27,13 – 27,33 гривні. Євро купують за 30,47 гривні, продають за 30,84 гривні.

На "чорному" ринку долар торгується за 27,12 – 27,25 гривні, євро – 30,48 – 30,72 гривні.

Нагадуємо:

17 грудня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановилися на рівні 27,25 – 27,27 гривні.

Національний банк послабив офіційний курс гривні до долара на 6 копійок, встановивши його на 20 грудня на рівні 27,25 гривні.

Економічна правда

 

Суд у справі MH17: прокуратура почне оголошувати обвинувальний висновок

Понеділок, 20 грудня 2021, 09:27

КОРПУС ЗБИТОГО БОЙОВИКАМИ НА ДОНБАСІ ЛІТАКА РЕЙСУ MH17, ФОТО GETTY IMAGES

Процес у справі збиття рейсу MH17 в небі над Донбасом у 2014 році наближається до завершальної фази.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє телерадіокомпанія NOS.

Цього тижня прокуратура виголосить обвинувальний висновок. Прокурору потрібно три дні, щоб розповісти, як вони оцінюють докази у справі, у чому саме, на їхню думку, можна звинуватити трьох росіян та одного українця та яке покарання слід їм призначити.

Усі чоловіки відіграли свою роль в організації, встановленні та згодом відведенні ракетної установки "Бук", за допомогою якої влітку 2014 року був збитий літак Malaysia Airlines.

Прокуратура реконструювала це на основі великої кількості фото, відео та показань свідків. Є також перехоплені розмови, в яких підозрювані говорили про установку ракети та збиття MH17. Це буде розглянуто сьогодні та завтра, як і судово-медичні докази.

Очевидно, що прокуратура проситиме тривале ув’язнення, але чи буде це довічне, наперед невідомо.

"Питання, що MH17 був навмисно збитий. Це не має значення для питання провини, але це може мати значення для покарання", – зазначила експертка з міжнародного кримінального права Меріке Де Хоон.

Вона очікує, що вирок також може відрізнятися для кожного підозрюваного, залежно від ролі, яку вони зіграли у збитті літака.

Нагадаємо, Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу MH17 у березні 2020 року.

Підсудні - росіяни Сергєй Дубінський, Олег Пулатов та Ігор Гіркін та українець Леонід Харченко - досі не брали участі у слуханнях. Пулатов - єдиний, хто призначив захисну групу, решту судять заочно. Через свого адвоката Пулатов заперечував свою причетність.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курсь

 

Сторінка 56 з 109

«ПочатокПопередня51525354555657585960НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер