images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Виділено ділянку для облаштування арештмайданчика у Тернополі

П'ятниця, 21 грудня 2018, 07:47

На черговому засіданні сесії Тернопільської міської ради прийнято рішення про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 3,2 га комунальному підприємству «Масив» для влаштування спеціального майданчика (стоянки) для зберігання транспортних засобів за адресою вул. Бережанська.

Відповідно до цього рішення, за вказаною адресою будуть проведені роботи з облаштування арештмайданчика (обгородження, освітлення, встановлення відеонагляду, пунктів охорони та вирівнення території). Після цього працівники управління муніципальної інспекції Тернопільської міської ради розпочнуть процедуру евакуації автомобілів, що припарковані з порушенням правил дорожнього руху та створюють суттєві перешкоди для руху інших транспортних засобів.

 

2019 рік у Тернополі проголошено роком Степана Бандери

П'ятниця, 21 грудня 2018, 07:46

19 грудня на черговій сесії міської ради вирішено проголосити у Тернополі 2019 рік Роком Степана Бандери.

Відповідне рішення було прийняте з нагоди відзначення у 2019 році 110-річчя від дня народження цього видатного політичного діяча, лідера та голови Проводу ОУН(б), одного з ініціаторів Акту   відновлення Української Держави від 30 червня 1941 року,  політичного в’язня концтабору Заксенгаузен, непримиренного борця з радянським окупаційним режимом та враховуючи суспільний запит та потребу належного вшанування вкладу Степана Бандери у становлення Незалежної України.

Відповідно до рішення, у 2019 році в Тернополі буде напрацьовано та проведено ряд пам’ятних заходів з нагоди відзначення року Степана Бандери.

 

Юні Тернополяни побували в ролі машиністів дизель-поїзда

Четвер, 20 грудня 2018, 08:19


Восьмикласники Тернопільської ЗОШ №18 побували на професіографічній екскурсії у відокремленому підрозділі “Моторвагонне депо” ПРАТ «Укрзалізниця», яку організували фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості.

Заступник начальника депо Ігор Катинський розповів юним відвідувачам про діяльність підприємства, про кількість працюючих та їх професійний склад, особливості роботи з ремонту та обслуговування вагонів, тепловозів та дизель-поїздів.

Школярі побували у цехах та на виробничих ділянках депо, де побачили роботу фрезерувальних, токарних, свердлильних верстатів; поспостерігали за роботою зварювальників. Ярослав Сампара, заступник начальника депо, показав учням цехи, де розміщені тепловози що підлягають ремонту, оглядові ями та домкрати, призначені для обслуговування рухомого складу депо.

Старший інспектор з кадрів Юлія Черніцька та помічник з кадрових питань Ірина Геттер розповіли учням про особливості роботи у депо слюсарів, токарів, фрезерувальників, електрогазозварників, а також машиністів, помічників машиністів дизель-поїздів, бригадирів поїздів, провідників вагонів та ін. Вони зазначили, що всього у структурному підрозділі працюють понад 400 осіб.

Діти також дізналися про навчальні заклади, де можна здобути професії, у яких є потреба в ПРАТ “Укрзалізниця”; розміри заробітних плат різних категорій працівників.

Школярі мали гарну нагоду побувати в ролі машиніста дизель-поїзда.


 

За несплату військового збору доведеться відповісти

Четвер, 20 грудня 2018, 08:15

Згідно з п. п. 1.5 п. 16 прим.1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору до бюджету є особи, визначені у ст. 171 ПКУ, зокрема, податковий агент.

Відповідно до п. 127.1 ст. 127 ПКУ ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Дії, передбачені абзацом першим цього пункту, вчинені протягом 1095 днів втретє та більше, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 75 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Крім цього, при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, - після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

Згідно з п. 129.4 ст. 129 ПКУ на суми грошового зобов’язання, визначеного п. п. 129.1.3 п. 129.1 цієї статті (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

Також частиною першою ст. 163 прим. 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КупАП) встановлено, що неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб при виплаті фізичній особі доходів, перерахування податку на доходи фізичних осіб за рахунок коштів підприємств, установ і організацій (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, – тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 163 прим. 4 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, якщо самостійне виправлення помилки, щодо нарахованої (сплаченої) суми військового збору, призвело до збільшення податкового зобов’язанння, до податкового агента застосовується відповідальність у вигляді штрафу та адміністративної відповідальності.

Крім того після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, нараховується пеня.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Визначаємо платників податку за воду

Четвер, 20 грудня 2018, 08:13

Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – Рентна плата) є, зокрема, первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.

Згідно з частиною першою ст. 48 Водного кодексу України (далі – Водний кодекс) спеціальне водокористування – це, зокрема, забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води.

Абзацом дванадцятим частини третьої ст. 48 Водного кодексу встановлено, що не належать до спеціального водокористування забір та/або використання води в об’ємі до 5 кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води.

Пунктом 5 Порядку державного обліку артезіанських свердловин, облаштування їх засобами вимірювання об’єму видобутих підземних вод, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 2012 року №963, встановлено, що водокористувачі облаштовують артезіанські свердловини, що експлуатуються, засобами вимірювання об’єму видобутих підземних вод, які пройшли в установленому законодавством порядку державну метрологічну атестацію або повірку в повірочних лабораторіях підприємств і організацій, уповноважених на проведення державних випробувань або повірок.

Обов’язок платника Рентної плати виникає у суб’єктів господарювання, що ідентифікуються як первинні водокористувачі – суб’єкти, ключовою ознакою яких є наявність водозабірних споруд та відповідного обладнання для забору води (частина третя ст. 42 Водного кодексу), а також наявність відповідного дозволу на спеціальне водокористування (частина перша ст. 49 Водного кодексу), яким надано право провадження господарської діяльності із спеціального водокористування шляхом забору води.

Таким чином, якщо суб’єкт господарювання не має дозволу на спеціальне водокористування та видобуває підземну воду у обсязі до 5 кубічних метрів на добу, то такий суб’єкт господарювання не є платником рентної плати та не подає розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води (додаток 5 до податкової декларації з рентної плати).


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Звітність екологічного податку: визначаємо стаціонарні джерела забруднення

Середа, 19 грудня 2018, 08:14

Суб’єкт господарювання, який має кілька стаціонарних джерел забруднення що здійснюють викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин, об’єктів за місцем здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів в межах кількох населених пунктів (сіл, селищ або міст) або за їх межами (коди КОАТУУ різні), зобов’язаний подати до відповідного контролюючого органу (по кожному КОАТУУ контролюючого органу) за місцем розташування стаціонарного джерела забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів податкову декларацію екологічного податку. До податкової декларації екологічного податку такий суб’єкт складає відповідний розрахунок (додаток) щодо кожного: стаціонарного джерела забруднення що здійснює викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин, об’єкту за місцем здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, спеціально відведеного для розміщення відходів місця чи об’єкту (по кожному КОАТУУ) окремо.

Нагадаємо, що до стаціонарних джерел забруднення відносяться підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти. Також до стаціонарних джерел забруднення можна віднести генератори, міні електростанції, газозварювальне обладнання (установки), які працюють на пальному при спаленні якого утворюються та викидаються в атмосферне повітря забруднюючі речовини або суміш таких речовин, що є об’єктом та базою оподаткування екологічним податком за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Мінімальна заробітна плата у 2019 році

Середа, 19 грудня 2018, 08:12

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що 12.12.2018 в офіційному виданні «Голос України» №237-238 опубліковано Закон України від 23 листопада 2018 року №2629-VIII «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Так, з 1 січня мінімальна заробітна плата встановлена:

- у місячному розмірі: з 1 січня – 4 173 гривні;

- у погодинному розмірі: з 1 січня – 25,13 гривні.

Відзначимо, що мінімальна заробітна плата впливає, зокрема, на:

- розрахунок єдиного податку для платників 2 групи;

- розмір добових по Україні відповідно до Податкового кодексу України;

- збір за місця для паркування транспортних засобів;

- податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- штрафи за неподання звіту про контрольовані операції;

-·розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- штрафи за порушення законодавства про працю.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Власність громадського об'єднання

Середа, 19 грудня 2018, 08:11

Відповідно до стаття 24 Закону України «Про громадські об’єднання» (далі - Закон) громадське об'єднання зі статусом юридичної особи для виконання своєї статутної мети (цілей) має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, яке відповідно до закону передане такому громадському об'єднанню його членами (учасниками) або державою, набуте як членські внески, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, набуте в результаті підприємницької діяльності такого об'єднання, підприємницької діяльності створених ним юридичних осіб (товариств, підприємств), а також майном, придбаним за рахунок власних коштів, тимчасово наданим у користування (крім розпорядження) чи на інших підставах, не заборонених законом.

Право власності громадського об'єднання зі статусом юридичної особи реалізовує його вищий орган управління в порядку, передбаченому законом та статутом громадського об'єднання. Окремі функції щодо управління майном за рішенням вищого органу управління громадського об'єднання можуть бути покладені на створені ним відповідно до статуту керівні органи, юридичні особи (товариства, підприємства), відокремлені підрозділи таких об'єднань або передані громадським спілкам, утвореним цими громадськими об'єднаннями.

У разі саморозпуску громадського об'єднання його майно та кошти після задоволення вимог кредиторів передаються за рішенням такого об'єднання на статутні або благодійні цілі іншому (кільком іншим) громадському об'єднанню, а в разі неприйняття такого рішення - зараховуються відповідно до закону до державного або місцевого бюджету.

У разі реорганізації громадського об'єднання його майно, активи та пасиви передаються правонаступнику.



Головне територіальне управління юстиції

У Тернопільській області


 

Щоб повернути аванс чи переплату з митниці ДФС

Вівторок, 18 грудня 2018, 07:01

Порядок повернення авансових платежів (передоплати) і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів затверджено наказом Міністерства фінансів України від 18.07.2017 №643 (далі – Порядок №643).

Згідно з п. 2 розділу ІІ Порядку №643 для повернення коштів авансових платежів (передоплати) платником податків до митниці ДФС подається заява в письмовому вигляді довільної форми, підписана платником податків та головним бухгалтером (у разі наявності), або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису відповідальних осіб.

Така заява може бути подана протягом 1095 днів з дня внесення авансових платежів (передоплати) на рахунок митниці ДФС.

Подання заяви засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється на поштову скриньку митниці ДФС, зазначену на офіційному веб-порталі ДФС.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Підприємства Тернопільщини зменшили податковий борг на 41,3 млн гривень

Вівторок, 18 грудня 2018, 06:57

Протягом січня-листопада 2018 року 785 юридичних осіб, які допустили податковий борг на початок року, зменшили його в абсолютному значенні на загальну суму 41,3 млн гривень. З них 563 суб’єкти господарювання віддали заборговане у повному обсязі на суму 21,8 млн. гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат. Він зазначив, що за рахунок погашення податкового боргу до зведеного бюджету надійшло 43,1 млн грн, з яких  33,6 млн грн - до державної казни.

«Для того, аби отримати дозволи на погашення податкового боргу за рахунок стягнення готівкових (безготівкових) коштів юридичних осіб, фахівці управління погашення боргу фіскальної служби в області звертались до суду», - розповів Ігор Юлійович. Так, у січні – листопаді цього року подано 142 звернення до суду на суму податкового боргу 60,5 млн гривень. З них задоволено 79 звернень на суму 31,9 млн грн, а це на 21 та на 4,2 млн грн більше, ніж минулоріч.

Протягом січня-листопада було також направлено до суду 163 позови на суму податкового боргу 6 млн грн, аби накласти стягнення на активи фізичних осіб через органи державної виконавчої служби.

До зведеного бюджету надійшло також 642 тис. грн за рахунок реалізації безхазяйного майна. До державної казни сплачено 169 тис. гривень, а місцеві бюджети отримали 473 тис. гривень.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області




 

Тернополян та гостей міста запрошують на ІІІ Всеукраїнський форум «КіноХвиля»

Понеділок, 17 грудня 2018, 08:40

З 19 по 22 грудня у Тернополі проходитиме ІІІ Всеукраїнський форум «КіноХвиля» під гаслом "Відчуй своє кіно!".

В рамках заходу, що відбуватиметься цьогоріч на понад двадцяти  локаціях, тернопільські кіномани і гості міста зможуть переглянути близько сотні кінострічок, взяти участь у майстер-класах, зустрічах з відомими акторами (зокрема Ірмою Вітовською), режисерами, продюсерами та спробувати себе у кастингах до телевізійного серіалу "Гайдамаки", короткометражного фільму "Течія" та до проектів Одеської кіностудії.

Окрім того, уперше для дикторів і акторів дубляжу пройде кастинг від найвідомішого українського режисера дубляжу Костянтина Лінартовича. І уже традиційно, саме в Тернополі під час ІІІ Всеукраїнського форуму "КіноХвиля" відбудеться підбиття підсумків 2018-го кінороку та старт нового. Вхід на форум вільний.

Детальніше з програмою можна ознайомитись на офіційній стрічці «КіноХвилі» у фейсбук та у додатку.

 

Регіональна Рада підприємців співпрацюватиме з Тернопільським національним технічним університетом

Неділя, 16 грудня 2018, 08:49

Меморандум про співпрацю сьогодні,13 грудня, підписали Регіональна Рада підприємців при обласній державній адміністрації і Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя під час розширеного засідання. У той же час підприємці краю та представники влади розглянули особливості застосування новацій законодавства про працю, зокрема процедури і графіки проведення перевірок. Обговорили також проблеми встановлення лічильників дистанційного обліку газу та санкції щодо малого і середнього бізнесу.

 

«Вимоги, які сьогодні ставить бізнес до своїх працівників, не завжди відповідають рівню підготовки, який надають вузи. Тому підписання меморандуму дозволить тісніше співпрацювати бізнесу з освітою, а також засвідчує нашу готовність активно включатися у процес підвищення рівня якості освіти у державі», - наголосив голова Регіональної ради підприємців ТОДА Володимир Гевко.

 

Під час заходу презентували проект тристороннього договору між навчальним закладом, студентом та роботодавцем, який передбачає можливість компенсації навчання студента у магістратурі за кошти роботодавця.

 

«Даний проект – це досить значний крок на зустріч студентам, які не завжди мають можливість оплатити навчання у магістратурі, але хочуть продовжити навчання. Також укладання такого договору допоможе вирішити проблему якісних кадрів на підприємствах, яка сьогодні є дуже актуальною», - акцентував Володимир Гевко.

 

В області відбуваються позитивні зміни завдяки співпраці влади та бізнесу. Про це зазначив заступник голови Тернопільської ОДА Ігор Вонс. За його словами, близько 9 млрд. грн. капітальних інвестицій вкладено в економіку області менш, ніж за два роки.

 

«Сьогодні в області створено сприятливий бізнес-клімат. Тернопільщина стала першою областю, яка втілює програму часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами для суб’єктів малого та середнього підприємництва області під 7,5% у гривнях. Така ініціатива можлива завдяки співпраці обласної державної адміністрації з Німецько-Українським Фондом та банками-партнерами. Окрім цього підприємці мають нагоду стажуватися у Німеччині, де обмінюються досвідом та знаходять нових партнерів», - розповів Ігор Вонс.

 

На важливості співпраці підприємців та вищих навчальних закладів акцентував народний депутат України Олег Барна. Він зазначив, що подібні заходи консолідують представників бізнесу для вирішення суспільно-важливих питань.

 

Нагадаємо, що в області працюють чотири Центри Підтримки Підприємництва, у яких представники бізнесу можуть отримати кваліфіковану допомогу та безкоштовні консультації.

 

Цьогоріч послугами служби зайнятості Тернопільщини скористались понад 44 тисяч осіб

Неділя, 16 грудня 2018, 08:48

За сприяння служби зайнятості області вдалося працевлаштувати майже 26 тисяч осіб, з них 8,7 тис. безробітних. З компенсацією роботодавцям витрат єдиного соціального внеску отримали роботу 453 особи зі статусом безробітного. Разова виплата допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності дала можливість 31 безробітному відкрити власний бізнес. До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 2,9 тис осіб, після їх завершення більше 800 - працевлаштовано на постійні місця праці. Про це повідомив директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.
Загалом, упродовж січня-листопада 2018 року послугами служби зайнятості Тернопільщини скористались більше 44 тис. осіб, з них 25 тис. мали статус безробітного, що менше, ніж у відповідному періоді минулого року на 8,5%.
Цьогоріч понад 6,9 тис. роботодавців подали у службу зайнятості Тернопільщини інформацію про 39 тис. вакансій. Також у базі даних служби зайнятості містилось 11.5 тис. пропозицій роботи, отриманих з інших джерел. З них 6,6% були із заробітною платою вищою від середньої по області, 33,5% - з мінімальною.
За станом на 1 грудня 2018 року актуальними були 2438 вакансії, в т.ч. для робітників – 1432, для службовців – 813, для осіб, які не потребують спеціальної підготовки, – 193.
Найбільше роботодавці потребували продавців, водіїв автотранспортних засобів, кухарів, швачок, електрогазозварників, охоронники, медсестри, бухгалтери. Сталим залишається попит на працівників, які не потребують спеціальної підготовки, – підсобних робітників, вантажників.
На одне вільне робоче місце в середньому по області претендувало 3 безробітних. Найважче було знайти роботу у Зборівському районі (26 претендентів).
У січні-листопаді ц.р. 2512 безробітних проходили професійне навчання або підвищували свою кваліфікацію, 97,0% - під конкретні замовлення роботодавців. Завершили профпідготовку 2176 осіб, з них 2132 осіб вже працевлаштовано. 53 особам видано ваучер на навчання; 12 - підтвердили проходження неформального навчання за професією кухар на базі Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості України.
На 1 грудня 2018 року на обліку в службі зайнятості перебувало 8026 безробітних. Серед них: майже 55% - жінки, третина - молодь віком до 35 років, 42% - службовці, 57% - жителі сільської місцевості. Більше половини безробітних – з вищою освітою.


Пресова служба Тернопільського обласного центру зайнятості

 

Хто з батьків за наявності трьох дітей отримає земельну пільгу

Субота, 15 грудня 2018, 08:16

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, якщо подружжя виховує трьох і більше дітей віком до 18 років, то кожен із батьків має право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать йому на правах приватної власності, при цьому вид земельних ділянок і розмір, щодо яких застосовується пільга, визначені п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України.

Якщо подружжя володіє земельною ділянкою на праві спільної часткової власності, то платником земельного податку за земельну ділянку пропорційно своїй частці є кожен з батьків, і відповідно право на пільги щодо сплати земельного податку має кожен з них.

Якщо таке подружжя володіє земельною ділянкою на праві спільної сумісної власності і поділ земельної ділянки не проводився, то платником земельного податку за таку ділянку є один з батьків, який і може скористатись пільгою щодо сплати земельного податку.

Нагадаємо, що фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки до 1 травня поточного року письмову заяву довільної форми про надання пільги та документ, що посвідчує її право на пільгу (посвідчення батьків багатодітної сім’ї (які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років).


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Переможці фестивалю «Ігри патріотів» зустрілися у фіналі

Субота, 15 грудня 2018, 08:14

Впродовж грудня тернопільські третьокласники брали участь у спортивному фестивалі «ІГРИ ПАТРІОТІВ». Всього взяло участь 20 команд зі шкіл, а це 152 учні.

11 грудня відбувся фінал, за результатами якого трійкою найкращих стали:
- І місце - ТСШ №7 з поглибленим вивченням іноземних мов.
-  ІІ місце –ТЗОШ № 24.
-  ІІІ місце - команда ТСЗШ з поглибленим вивченням основ економіки.

Учасники та переможці були нагороджені подарунками, грамотами та ексклюзивними, виготовленими спеціально для фестивалю "ІГРИ ПАТРІОТІВ-2018" медалями та рюкзачками.

Фото змагань можна переглянути на сторінках в соціальних мережах:

facebook.com/centrzdorovja

 

У Тернополі говорили про важливість енергоефективності на підприємствах

П'ятниця, 14 грудня 2018, 07:52

Очільник Тернополя Сергій Надал взяв участь у регіональному семінарі «Енергоефективність на підприємствах: нові виклики, нові можливості», що відбувся 11 грудня у залі засідань вченої ради ТНЕУ.  Захід проводився з метою інформування представників бізнесу щодо підвищення ефективності використання ресурсів шляхом запровадження енергоефективних заходів.

До роботи форуму долучилися також представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Держенергоефективності, Європейського банку реконструкції та розвитку, сільські, селищні, міські голови, підприємці, а також представники органів виконавчої влади Тернопільської області.

У своєму виступі міський голова Тернополя зазначив, що сьогодні енергоефективність це не лише новомодний тренд,  а це - економічна необхідність та енергетична безпека країни, тому перехід на альтернативні види палива задля вирішення питань енергозбереження та енергоефективності є одним зі першочергових кроків в умовах енергетичної кризи в Україні та військової агресії з боку Росії.

«Вивчаючи досвід наших іноземних партнерів, ми бачимо чудовий приклад того, як працює бізнес у країнах Європи та розвиваються міста, що живляться енергією з альтернативних джерел, - зауважив Сергій Надал. – Власне, проведення таких форумів має на меті залучення більшої кількості суб’єктів господарювання в місті та області, які б активніше використовували енергозберігаючі технології, а також вкладали інвестиції у розвиток цієї сфери, зокрема, біоенергетики, сонячної енергетики та використання теплових насосів».

Сергій Надал також звернув увагу присутніх на те, що в Тернополі продовжується робота з енергозбереження та термомодернізації, щоб зменшити споживання газу. Зокрема, облаштовуються автоматизовані індивідуально-теплові пункти (ІТП) у багатоквартирних житлових будинках та закладах освіти, а також успішно впроваджується міська програма з термомодернізації житлових будинків (утеплення фасадів, заміна вікон) на умовах співфінансування (30% – кошти мешканців, 70% – кошти міського бюджету).

До слова, ініціювали проведення форуму ГО «Школа енергоефективності» за організаційної підтримки Асоціації міст України в рамках проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності», що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Федерального Уряду Німеччини.

 

У Тернопільському ліцеї №21- спеціалізована мистецька школа ім. І. Герети розпочалось експериментальне навчання

П'ятниця, 14 грудня 2018, 07:51

З 1 грудня Тернопільський ліцей №21- спеціалізована мистецька школа ім. І. Герети, розпочала експериментальне навчання всеукраїнського рівня за темою «Формування мистецького середовища в закладі загальної середньої освіти». Це сприятиме розвитку  саме мистецької  освіти в  закладі та напрацюванню методик викладання.

«Ми ставимо перед собою завдання не тільки виховання фахівців  мистецького спрямування, а й виховання людей нової генерації, які опираються на  особливі культурні цінності, - зазначив заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. - Тому новостворений заклад має стати майданчиком підготовки людей  з особливим баченням розвитку міста та країни, котрі зможуть оперувати знаннями і навиками з мистецьких дисциплін».

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України,  Тернопільський ліцей №21- спеціалізована мистецька школа ім. І. Герети, здобула право на проведення експерименту всеукраїнського рівня за темою «Формування мистецького середовища в закладі загальної середньої освіти» у грудні 2018 – жовтні 2023 роках.

 

Вночі вулиці Тернополя прибирали майже 20 одиниць спеціалізованої техніки

Четвер, 13 грудня 2018, 09:03

Впродовж останньої доби у Тернополі спостерігалося погіршення погодних умов, зокрема, зниження температури повітря, снігопад з дощем, налипання мокрого снігу.  З огляду на це, міські комунальні служби та підрядні організації вночі здійснювали нічні чергування та очищали місто від снігу.

Відтак, ТМШРБП «Міськшляхрембуд» проводили роботи з посипання піскорозкидачами проїзних  частин  та підмітання тротуарів тракторними щітками. А ТОВ  «Авакс Проф» - роботи з  посипання тротуарів тракторними механізмами з навісним обладнанням, підмітання тротуарів тракторними щітками   та посипання  піскорозкидачами проїзних  частин.

Нагадуємо, прибирання  прибудинкових територій та міжбудинкових проїздів здійснюють обслуговуючі підприємства та ОСББ (в залежності від того, хто обслуговує будинок).

 

На Тернопіллі сплатили майже 1,4 млрд митних платежів

Четвер, 13 грудня 2018, 08:25

Протягом січня-листопада 2018 року Тернопільською митницею ДФС до Державного бюджету України перераховано 1 млрд 399 млн гривень. Це на 275,4 млн грн або на 25 відс. більше ніж у звітному періоді минулого року. Про це повідомила начальник Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

Зокрема, сплачено 1 млрд 222 млн грн податку на додану вартість, що на 258 млн грн більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Надійшло також 132,6 млн грн мита, ріст порівняно із січнем-листопадом 2017 року склав 8,4 млн гривень; 41,1 млн грн акцизного податку, а це на 7,7 млн грн більше, ніж минулоріч. За здійснення митних формальностей та інших надходжень сплачено 3,5 млн грн, що на 850 тис. грн більше, ніж за звітний період 2017 року.

«Серед факторів, які сприяли збільшенню надходжень у звітному періоді, я б зазначила такі: активізація імпортерів сільськогосподарської техніки, ввезення транспортних засобів, оформлення підприємств із місцем обліку в інших областях України», - наголосила Оксана Валентинівна.

Посадовець також розповіла, що серед товарів, при митному оформленні яких сплачено найбільше податків, легкові автомобілі товарної позиції 8703 згідно з УКТЗЕД, машини для збирання врожаю товарної позиції 8433 згідно з УКТЗЕД, сідельні тягачі та трактори товарної позиції 8701 згідно з УКТЗЕД. За них сплатили відповідно 157 млн грн, 101,8 млн грн та 79,4 млн грн платежів.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



 

Щодо сплати єдиного внеску підприємцями, які не отримували доходів

Середа, 12 грудня 2018, 09:39

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що починаючи з 01.01.2017, якщо фізичними особами – підприємцями, які застосовують загальну систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон). При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

При цьому слід зазначити, що з 01.01.2018, якщо фізичними особами – підприємцями, які застосовують загальну систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

За продаж неповнолітнім алкоголю анулювали 31 ліцензію

Середа, 12 грудня 2018, 09:33

З початку цього року працівники управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Тернопільській області провели 229 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. До порушників застосовано фінансові санкції на суму 3,3 млн гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

«У кожному випадку встановлено порушення норм Закону України від 19.12.95 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», - констатував Ігор Юлійович. Зокрема, виявлено 95 фактів торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних  цін. Трохи менше - 49 фактів - реалізації алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці. Мали місце 35 випадків продажу алкогольних напоїв особам, які не досягли 18 років. Фахівцям фіскальної служби вдалось встановити 19 фактів роздрібної торгівлі алкогольним напоями та 3 факти тютюновими виробами без ліцензії тощо.

Крім того, встановлено 27 порушень Закону України  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Протягом січня-листопада цього року анульовано 368 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями, в тому числі 31 ліцензію за продаж алкогольних напоїв особам, які не досягли 18 років. «Якщо взяти у розрізі районів, то найбільше таких порушень виявлено у місті Тернополі, де анулювали 5 ліцензій та застосували штрафних санкцій на суму 34 тис. гривень», - розповів очільник фіскального відомства. За продаж алкоголю неповнолітнім анулювано 4 ліцензії у Зборівському районі, по 3 – у Кременецькому, Гусятинському та Борщівському районах. По 2 ліцензії анульовано у підприємців Бережанського, Козівського Шумського, Підволочиського, Чортківського та Збаразького районів.

Ще 280 ліцензій анульовано на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробними, з них 26 - за продаж тютюнових виробів неповнолітнім.

«Хотів би зазначити, що дана робота ведеться у співпраці з головами об’єднаних територіальних громад та керівниками райдержадміністрацій», - деталізував Ігор Комендат.

Загалом на даний час підприємці області використовують 4493 ліцензії на реалізацію алкоголю та тютюну.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



 

Візитівки з фірмовим логотипом: чи буде база нарахування єдиного внеску

Вівторок, 11 грудня 2018, 08:11

Статтею 1 Закону України від 03 липня 2004 року №270/96–ВР «Про рекламу», який визначає засади рекламної діяльності в Україні та регулює відносини, що виникають у процесі виробництва, розповсюдження та споживання реклами, визначено, що реклама – це інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару.

Відповідно до п. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Згідно з п. 1 частини першої ст. 7 Закону №2464 базою нарахування ЄВ для зазначених платників є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від «Про оплату праці» та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Отже, візитні картки, видані роботодавцем своїм працівникам, на яких зазначені, зокрема, логотип, реквізити такого роботодавця та особисті дані конкретного працівника, не є базою нарахування ЄВ.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Про пільгу зі сплати земельного податку щороку повідомляти контролерів не потрібно

Вівторок, 11 грудня 2018, 08:10

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що фізична особа – власник земельної ділянки або декількох земельних ділянок одного виду використання, яка належить до пільгових категорій, звільняється від сплати земельного податку за умови подання письмової заяви у довільній формі до 1 травня поточного року до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про надання пільги, яка починає застосовуватися з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, в якому виникло це право.

Отже, фізична особа – власник земельної ділянки або декількох земельних ділянок одного виду використання, яка належить до пільгових категорій, звільняється від сплати земельного податку за умови подання письмової заяви у довільній формі до 01 травня поточного року до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про надання пільги, яка починає застосовуватися з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Враховуючи вищевикладене, підставою для застосування пільги зі сплати податку є заява платника, однак щорічне подання останньої не передбачено.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Грошова допомога надається на підставі переліку документів

Понеділок, 10 грудня 2018, 10:01

Повідомляємо, що грошова допомога з коштів міського бюджету надається громадянам на лікування, відповідно до поданої заяви на ім’я міського голови (вул. Листопадова, 6 , кабінет №12) та наступних документів: копія паспорту, ідентифікаційного номеру та довідки з лікувального закладу.

За додатковою інформацією просимо звертатися за телефоном 23-56-52.

 

Пільги з військового збору для учасників АТО: особливості

Понеділок, 10 грудня 2018, 09:58

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором для осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, були внесені зміни постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 650.

Ними врегульовано порядок підтвердження статусу осіб, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил, з метою застосування такими особами пільги з оподаткування військовим збором.

Зазначені зміни запроваджено на виконання положень Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями, згідно з якими тимчасово, на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення зазначених осіб на період їх безпосередньої участі в операції Об’єднаних сил.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Легковий автомобіль викрадено: що з транспортним податком?

Неділя, 09 грудня 2018, 10:22

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що згідно з п. п. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п. п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктами оподаткування.

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Відповідно до п. п. 267.3.1 п. 267.3 ст. 267 ПКУ базою оподаткування є легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до п. п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ.

Підпунктом 267.6.8 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначено, що при незаконному заволодінні третьою особою легковим автомобілем, який відповідно до п. п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.

При поверненні легкового автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Підприємства Тернопільщини сплатили 276,5 млн грн. податку на прибуток

Неділя, 09 грудня 2018, 10:21

Протягом січня-листопада 2018 року суб’єкти господарювання Тернопільщини сплатили до Зведеного бюджету України 276,5 млн грн податку на прибуток. Це перевищило надходження аналогічного періоду минулого року на 123,4 млн гривень.

До державної скарбниці забезпечено 247,7 млн гривень цього платежу. Місцеві бюджети поповнились на 28,8 млн грн податку на прибуток.

Загальний фонд Зведеного бюджету за вищевказаний період отримав 9,8 млн грн частини чистого прибутку (доходу) господарських організацій. Це на 2,2 млн грн більше, ніж очікувалось. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження даного платежу збільшились на 2,5 млн гривень.

На думку заступника начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Володимира Білого, надходження до бюджетів усіх рівнів зростають завдяки усвідомленню платниками необхідності сплати податків. «Адже сплачені податки підтримують життєдіяльність економіки нашої держави, і відрадно, що суб’єкти господарювання це добре розуміють», - підсумував він.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Оголошення про громадські слухання у м. Тернополі

Субота, 08 грудня 2018, 08:23

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології повідомляє, що 12 грудня об 11.00 год. у приміщенні ресурсного центру підтримки ОСББ з питань чистої енергії (вул. Коперника, 1) відбудуться громадські слухання щодо обговорення проекту рішення міської  ради «Про внесення змін та доповнень до Правил благоустрою м. Тернополя, затверджених рішенням міської ради  від 19.05.2011р. №6/8/20».

Прохання пропозиції до проекту рішення  надавати на адресу управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради (вул.Коперніка,1).

Контактний телефон: 25-46-85.

 

Святкові подарунки: деталі оподаткування

П'ятниця, 07 грудня 2018, 07:07

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, вартість подарунка, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати у розрахунку на місяць, не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб. Це передбачено статтею 165 Податкового кодексу України. Отож цьогоріч це – 930,75 грн на місяць (3 723 грн х 0,25 = 930,75 грн).

Відтак, якщо в 2018 році вартість подарунка, який надається роботодавцем працівнику, не перевищує 930,75 грн, то його вартість не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб. У випадку, коли вартість подарунка більша вказаного розміру, сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо з використанням коефіцієнта за ставкою податку - 18 відс. та військовим збором - 1,5 відсотка.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Як повідомлять про відмову у наданні податкової знижки

П'ятниця, 07 грудня 2018, 07:06

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 ПКУ.

На підставі даних, виключно зазначених у податкових деклараціях, посадовими особами у приміщенні контролюючого органу проводиться камеральна перевірка.

Разом з тим на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку (п. 176.1 ст. 176 ПКУ).

Порядок проведення камеральної перевірки визначений ст. 76 ПКУ.

Пунктом 76.1 ст. 76 ПКУ передбачено, що камеральна перевірка проводиться посадовими особами контролюючого органу без будь-якого спеціального рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) такого органу або направлення на її проведення.

Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком.

Згода платника податків на перевірку та його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов’язкова.

Відповідно до п. 76.2 ст. 76 ПКУ порядок оформлення результатів камеральної перевірки здійснюється відповідно до вимог ст. 86 ПКУ.

За результатами камеральної перевірки при встановленні порушень складається акт у двох примірниках, який підписується посадовими особами такого органу, які проводили перевірку, і після реєстрації у контролюючому органі вручається або надсилається для підписання протягом трьох робочих днів платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ (п. 86.2 ст. 86 ПКУ).

Водночас на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податків зобов’язані пред’являти документи, пов’язані з виникненням права на отримання податкової знижки, та підтверджувати необхідними документами відомості зазначені у податковій декларації.

При ненадходженні протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту пояснень та документів, пов’язаних з виникненням права на отримання податкової знижки керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу приймається рішення про проведення документальної позапланової перевірки відповідно до п. 78.1 ст. 78 ПКУ, яке оформлюється наказом (п. 78.4 ст. 78 ПКУ).

При виявленні перевіркою факту заниження (завищення) суми податкового зобов’язання контролюючими органами направляється податкове повідомлення – рішення платникам податків, відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 28.12.2015 №1204 «Про затвердження Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків» із змінами та доповненнями.

Таким чином, контролюючий орган повідомляє про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акта перевірки у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ та податкового повідомлення – рішення.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Підвищити правову обізнаність тернополян допоможуть фахівці ДФС в області

П'ятниця, 07 грудня 2018, 07:03

У рамках проведення Всеукраїнського тижня права організовуються заходи, спрямовані на підвищення обізнаності громадян щодо міжнародних стандартів прав людини та механізмів їх реалізації й захисту. Фахівці Головного управління ДФС у Тернопільській області теж долучаться до такої роботи. Згідно з цьогорічним розпорядженням Кабінету Міністрів України тиждень права триватиме з 10 по 14 грудня.

Фахівці ДФС в області нададуть всім охочим правову допомогу за напрямом діяльності відомства. Нагадуємо, що тематика заходів стосуватиметься реалізації прав людини, у тому числі незахищених верств населення, учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб та постраждалих внаслідок зазначених операцій.

Отож, кожен, хто бажає підвищити свою правову обізнаність, може звернутися в центри обслуговування, що діють при територіальних відділеннях Головного управління ДФС у Тернопільській області, та отримати необхідну інформаційну допомогу.

Довідково: 10 грудня в Україні й в усьому світі відзначається Міжнародний день прав людини. Цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини - перший міжнародний документ, який задекларував рівність прав і свобод усіх людей. Цим документом було проголошено, що найвищою цінністю є людське життя, його безпека, гідність, а також громадянські, політичні, соціальні, культурні права людини, які кожна держава зобов’язана захищати силою Закону.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



О.Мацех


Погоджено:

Н.Сорока







 

Тернопільські благодійники отримали подяки з нагоди Міжнародного дня волонтера

Четвер, 06 грудня 2018, 09:39

У Міжнародний День волонтера, який в Україні та світі відзначають 5 грудня, міський голова Сергій Надал привітав тернопільських благодійників та вручив їм подяки і цінні подарунки.

«У цей день від імені усіх тернополян висловлюю щирі слова вдячності Вам- тим людям, хто за покликом серця своєю щоденною безкорисливою працею, відданістю та оптимізмом допомагають потребуючим та рятують сотні українських життів. І у надзвичайно складний для України період саме волонтерський рух об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави, - зазначає Сергій Надал. - А сьогодні, завдяки Вашій підтримці, на Донбасі воює не тільки зброя – воює український дух, який неможливо здолати! І разом ми відстоїмо своє святе право на гідне життя у вільній, демократичній, процвітаючій українській державі».

 

Місцеві скарбниці Тернопілля отримали майже 3,3 млрд грн платежів

Середа, 05 грудня 2018, 09:54

Протягом січня-листопада цього року до місцевих бюджетів надійшло 3 млрд 270,9 млн грн податкових платежів. Порівняно з відповідним минулорічним періодом надходження зросли на 651,7 млн гривень.

Як зазначив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат, такого результату вдалося досягти завдяки вжитим заходам щодо детінізації економіки, протидії нелегальній найманій праці. «Звісно, що й самі суб’єкти господарювання та мешканці області розуміють, що сплачені ними податки повертаються у регіон у вигляді фінансування соціально-культурної сфери, спеціальних програм», - наголосив Ігор Юлійович.

Серед основних джерел, які наповнюють місцеві бюджети Тернопілля, – податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок. Так, надходження з податку на доходи фізичних осіб протягом одинадцяти місяців поточного року склали 2 млрд 174,2 млн грн, що на 43,6 млн грн більше очікуваного. Порівняно з аналогічним періодом минулого року сплата цього платежу зросла на 478,3 млн гривень.

Наступний за рівнем надходжень – єдиний податок. Зокрема, «спрощенці» сплатили до бюджету понад 532,7 млн грн, що більше за січень-листопад  2017 року на 122,2 млн гривень.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

7-9 грудня у Тернополі проходитиме Міжнародний джазовий фестиваль «JazzBez»

Середа, 05 грудня 2018, 07:52

В п’ятницю, 7 грудня,  у Тернополі стартує XIII Міжнародний джазовий фестиваль «JazzBez», участь в якому цьогоріч приймуть відомі джазові колективи з Італії, Норвегії, США, Угорщини та Німеччини.

Фестиваль проходитиме у тернопільському Драматичному театрі протягом трьох днів з 7 до 9 грудня. Початок о 19.00 год.

Програма фестивалю:

7 грудня

Antonio Flinta Quartet (Італія)
Jonas Cambien Trio (Норвегія)

8 грудня

Ark Ovrutski New York Quartet feat. Benny Benack (США)
Logan Richardson blues People (США)

9 грудня

Leléka (Берлін, Німеччина)
Silhouette and Vinx (США-Угорщина)

Квитки можна придбати у касі Драмтеатру та у ЦУМі (відділ Konica).

Довідка: «JazzBez» – це транскордонний джазовий фестиваль, який відбувається в Україні та Польщі і поєднує десятки міст, сотні музикантів, тисячі меломанів та безліч відтінків джазу. Організатори: Тернопільська міська рада, мистецьке об’єднання «Коза» та музичний центр «Бастер».

 

Місцеві скарбниці Тернопілля отримали майже 3,3 млрд грн платежів

Вівторок, 04 грудня 2018, 10:03

Протягом січня-листопада цього року до місцевих бюджетів надійшло 3 млрд 270,9 млн грн податкових платежів. Порівняно з відповідним минулорічним періодом надходження зросли на 651,7 млн гривень.

Як зазначив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат, такого результату вдалося досягти завдяки вжитим заходам щодо детінізації економіки, протидії нелегальній найманій праці. «Звісно, що й самі суб’єкти господарювання та мешканці області розуміють, що сплачені ними податки повертаються у регіон у вигляді фінансування соціально-культурної сфери, спеціальних програм», - наголосив Ігор Юлійович.

Серед основних джерел, які наповнюють місцеві бюджети Тернопілля, – податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок. Так, надходження з податку на доходи фізичних осіб протягом одинадцяти місяців поточного року склали 2 млрд 174,2 млн грн, що на 43,6 млн грн більше очікуваного. Порівняно з аналогічним періодом минулого року сплата цього платежу зросла на 478,3 млн гривень.

Наступний за рівнем надходжень – єдиний податок. Зокрема, «спрощенці» сплатили до бюджету понад 532,7 млн грн, що більше за січень-листопад  2017 року на 122,2 млн гривень.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

У Тернопільській митниці ДФС діє «гаряча лінія» щодо особливостей ввезення та розмитнення авто на іноземній реєстрації

Вівторок, 04 грудня 2018, 10:01

В Україні з 25 листопада 2018 року почали діяти закони, які встановили нові правила для розмитнення та перебування в Україні автомобілів на іноземній реєстрації.

У зв’язку із нововеденнями та з метою надання консультацій громадянам щодо розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації, у Тернопільській митниці ДФС працює «гаряча лінія» за номером телефону (0352) 43- 03- 21.

Відповідатимуть на запитання додзвонювачів: понеділок-четвер з 9:00 до 18:00 год, п’ятниця з 9:00 до 16:45 год.

 

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 


 

Місцеві скарбниці Тернопілля отримали майже 3,3 млрд грн платежів

Вівторок, 04 грудня 2018, 10:00

Протягом січня-листопада цього року до місцевих бюджетів надійшло 3 млрд 270,9 млн грн податкових платежів. Порівняно з відповідним минулорічним періодом надходження зросли на 651,7 млн гривень.

Як зазначив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат, такого результату вдалося досягти завдяки вжитим заходам щодо детінізації економіки, протидії нелегальній найманій праці. «Звісно, що й самі суб’єкти господарювання та мешканці області розуміють, що сплачені ними податки повертаються у регіон у вигляді фінансування соціально-культурної сфери, спеціальних програм», - наголосив Ігор Юлійович.

Серед основних джерел, які наповнюють місцеві бюджети Тернопілля, – податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок. Так, надходження з податку на доходи фізичних осіб протягом одинадцяти місяців поточного року склали 2 млрд 174,2 млн грн, що на 43,6 млн грн більше очікуваного. Порівняно з аналогічним періодом минулого року сплата цього платежу зросла на 478,3 млн гривень.

Наступний за рівнем надходжень – єдиний податок. Зокрема, «спрощенці» сплатили до бюджету понад 532,7 млн грн, що більше за січень-листопад  2017 року на 122,2 млн гривень.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

УВАГА! Завершується процедура реформування друкованих державних та комунальних ЗМІ

Вівторок, 04 грудня 2018, 00:00

Реформа друкованих державних та комунальних ЗМІ, яка розпочалася 1 січня 2016 року (набрав чинності Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації») триває. До кінця 2018 року вона має фінішувати. Процес реформування друкованих засобів масової інформації має бути повністю закінчений 31 грудня 2018 року.
Частиною 4 статті 18 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» визначено, що реєструючий орган визнає свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації недійсним у разі неподання після завершення процесу реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації органами державної влади, іншими державними органами або органами місцевого самоврядування, які є їх засновниками (співзасновниками), заяви про перереєстрацію відповідних друкованих засобів масової інформації.
Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області наполегливо радить всім друкованим засобам масової інформації, заснованим органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, невідкладно розпочати реформування, що має забезпечити незалежну діяльність друкованих засобів масової інформації та сприятиме розбудові правової та демократичної держави.





Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області
















 

Підстави для обмеження громадського об’єднання

Вівторок, 04 грудня 2018, 00:00

Відповідно до Закону України «Про громадські об’єднання» (надалі - Закон)  громадське об'єднання – це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Проте громадська організація або громадська спілка повинна утворитися та діяти відповідно до закону. Конституція України та Закон «Про громадські об’єднання» чітко визначає підстави для обмеження діяльності громадського об’єднання. Відповідно до ст. 4 Закону діяльність громадського об’єднання забороняється у разі, якщо мета (цілі) або дії громадської організації або громадської спілки спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки.
Ще одним суттєвим обмеженням є те, що громадські об'єднання не можуть мати воєнізованих формувань. Законами України можуть бути передбачені інші обмеження права на свободу об'єднання, у тому числі на утворення і діяльність громадських об'єднань, виключно законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей. Громадським об'єднанням не можуть надаватися владні повноваження, крім випадків, передбачених законом.
У разі невідповідності вимогам та порушення ст. 36, 37 Конституції України та ст. 4 Закону громадське об’єднання може бути заборонено судом за позовом уповноваженого органу з питань реєстрації . Заборона громадського об'єднання має наслідком припинення його діяльності у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань». У разі прийняття судом рішення про заборону громадського об'єднання майно, кошти та інші активи громадського об'єднання за рішенням суду спрямовуються до державного бюджету. Інші підстави для заборони діяльності громадського об'єднання не допускаються.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Поняття творчої спілки

Вівторок, 04 грудня 2018, 00:00

Творча спілка - добровільне об'єднання професійних творчих працівників  відповідного фахового напряму в галузі культури та мистецтва, яке має фіксоване членство і діє на підставі статуту.

Творчі спілки України можуть мати всеукраїнський та регіональний (місцевий) статус.

До всеукраїнських творчих спілок належать спілки, діяльність яких поширюється на територію всієї України і які мають місцеві творчі осередки у більшості її областей.

До регіональних (місцевих) творчих спілок належать спілки, діяльність яких поширюється на територію відповідної адміністративно-територіальної одиниці або регіону.

Всеукраїнським творчим спілкам може надаватися статус національних. Порядок надання творчим спілкам статусу національних встановлюється Кабінетом Міністрів України за пропозицією засновника творчої спілки і Міністерства культури  та мистецтв України.

Творча спілка створюється групою професійних творчих працівників відповідного фахового напряму в галузі культури та мистецтва (всеукраїнська - у складі не менш як 100 осіб, регіональна (місцева) - не менш як 20 осіб),  що мають у своєму доробку завершені та оприлюднені твори культури і мистецтва чи їх інтерпретації.

Членами творчої спілки можуть бути професійні творчі працівники - громадяни України, іноземці, особи без громадянства,які досягли 18 років.

Рішення про утворення творчої спілки приймається загальними зборами (з'їздом, конференцією).




Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

«Ігри патріотів» – у Тернополі стартує новий сезон

Понеділок, 03 грудня 2018, 09:28

Сьогодні, 3 грудня у Тернополі стартує новий сезон спортивно-патріотичного фестивалю «Ігри патріотів»  серед школярів 3-х класів.  В програмі змагань включені як спортивні естафети, так і вікторина  на історичну тематику.

Фахівці Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення, які є організаторами змагань, цього року ускладнили завдання та естафети і розширили програму фестивалю.

Змагання відбудуться у чотирьох мікрорайонах міста:
3 грудня - «Сонячний», у спортивній залі  ТЗОШ №28.
Прийматимуть участь команди ТЗОШ  №11, 19, 20, 21, 22, 26, 27, 28, ТСШ №  29, ТНВК №7, ТНВК № 28.

4 грудня«Східний», у спортивній залі  ТЗОШ №10.

Приймають участь команди ТЗОШ № 10, 14, 15, 23, ТСШ №17,  класичної гімназії, спеціалізованої  початкової  школи з іноземних мов, спеціалізованої початкової  школи з основ економіки.

5 грудня– «Центр», у спортивній залі  ТСШ №3.

Приймають участь команди-переможці ТЗОШ № 4, 5, 8, 13, 18, ТНВК ШПЛ №2, ТСШ №3,ТНВК «Школа-ліцей №6. ім. Н. Яремчука».

6  грудня - «Дружба», у спортивній залі  ТСШ №7.

Приймають участь команди ЗОШ № 16, 24, 25, 30, ТСШ№ 7, Школа-економічний ліцей №9 ім. І. Блажкевич, ТНВК «Школа-колегіум ім. Патріарха Й. Сліпого», ТНВК №32, ТНВК №35.

Фінальні змагання відбудуться 11 грудня  2018 року в спортивній залі ТСШ №3.

 

Підприємець призваний на строкову службу: звітність та сплата єдиного податку

Понеділок, 03 грудня 2018, 09:20

Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» за громадянами України, які, зокрема, призвані на строкову військову службу, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців.

Згідно з п. 296.2 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ.

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п. 295.1. ст. 295 ПКУ).

Платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду та сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 296.3 ст. 296, п. 295.3 ст. 295 ПКУ).

Пунктом 49.2 ст. 49 ПКУ встановлено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

ПКУ та іншими законодавчими актами України не передбачено звільнення фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку першої – третьої груп, які призвані на строкову військову службу, від сплати єдиного податку та подання податкової декларації платника єдиного податку.

Водночас призвані на строкову службу фізичні особи – підприємці платники єдиного податку першої – третьої груп, які перебувають на обліку в органах ДФС, та протягом звітного періоду не отримували доходи і не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, не зобов’язані подавати податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця. При цьому фізичні особи – підприємці платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Що стосується платників єдиного податку третьої групи, у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню єдиним податком, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, то за поточний звітний період платники повинні наростаючим підсумком задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати єдиного податку).


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



 

Наймолодшому підприємцю Тернопільщини – 16 років

Неділя, 02 грудня 2018, 08:36

Підприємництво — самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність із метою досягнення економічних та соціальних результатів та одержання прибутку. Відтак підприємцями стають сміливі люди, які беруть на себе відповідальність за особисті успіхи та забезпечують роботою інших.

Станом на кінець листопада цього року на обліку в Головному управлінні ДФС у Тернопільській області перебувають 33 757 приватних підприємців, з яких 19 176 чоловіків та 14 581 жінка.

Більшість підприємців за віком до 40 років - 14 800 осіб. Тих, хто здійснює підприємницьку діяльність у більш зрілому віці, старші 50 років – 10 261.

Вік наймолодшого підприємця 16 років. Він зареєстрований в Шумському районі.

Нагадуємо, що відповідно до статті 50 Цивільного кодексу України право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. На підставі статті 34 та статті 35 цього ж  кодексу фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття), має повну цивільну дієздатність. Проте повна цивільна дієздатність може бути надана особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності нотаріально засвідченої згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальників або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

На Тернопільщині припинили діяльність нелегальних автозаправок

Неділя, 02 грудня 2018, 08:35

Співробітниками податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області за процесуального керівництва прокуратури області припинено діяльність мережі 4 нелегальних автозаправних станцій. Їх діяльність забезпечував мешканець обласного центру.

Як повідомив заступник начальника управління-начальник штабу оперативного управління ДФС в області Юрій Парило, дві із нелегальних АЗС були стаціонарними. Обладнання інших двох, а це - ємкості для пально-мастильних матеріалів, паливно-роздавальні колонки, комунікації, фільтри - було встановлено у вантажних фургонах, які приїздили до клієнтів за викликом.

За результатами санкціонованих обшуків вилучено дизельне пальне в орієнтовній кількості 42,5 тис. літрів, два вантажних фургони, обладнаних як «мобільні» АЗС, сідловий тягач з автоцистерною , який здійснював перевезення пального до нелегальних автозаправок.

Загальна вартість вилучених із незаконного обігу товарно-матеріальних цінностей становить 3,8 млн гривень

Вирішується питання про демонтаж обладнання нелегальних автозаправних станцій.

Триває досудове розслідування.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Очільник Тернополя та міська рада публічно прозвітували за виконану роботу у 2018 році

Неділя, 02 грудня 2018, 08:26

1 грудня у ПК «Березіль» відбувся звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2018 рік. Інформацію про виконану роботу за звітний період представили також керівники виконавчих органів Тернопільської міської ради, після чого очільник Тернополя дав відповіді на запитання мешканців міста.

«Публічне щорічне звітування перед громадою Тернополя стало уже доброю традицією, адже це звіт усієї команди міської ради, це підсумок усіх реальних справ та проектів, реалізованих спільно з громадою на благо нашого міста. Як і кожного року, у нас є як позитивні зрушення, так і проблемні питання, які доводилося вирішувати разом через діалог, іноді палкі дискусії. Проте наше завдання - служити громаді і слухати її, бо тільки так можна знайти єдине прийнятне рішення, - наголошує Сергій Надал. – У зв’язку з тим, що в державі  відбувається процес децентралізації, все більше соціальних зобов’язань знімається з центрального бюджету і перекладається на місцевий. І саме за рахунок коштів з міського бюджету, у 2018 році усі тернопільські освітяни, медики та бюджетники були забезпечені зарплатами та відпустами. А завдяки добрій співпраці мерії з місцевим бізнесом, нам вдалося отримати додаткові надходження до міського бюджету і завершити великі інфраструктурні об’єктів, які були заплановані на цей рік.

Як зазначив міський голова, одним із таких успішних проектів стало будівництво найдовшої в Україні лінії аераційних фонтанів, також вперше за 70 років оновлена Дамба тернопільського ставу – масштабний проект, який тривав близько двох років у співфінансуванні з державою. Окрім того, затверджено концепцію першого  індустріального парку у Тернополі, будівництво якого розпочнеться в 2019 році. А завдяки спільній роботі, Тернопіль став першим містом України, де відбувається транспортна реформа, в рамках якої запроваджено електронну систему оплати за проїзд у всьому громадському транспорті міста. Відтепер усі тернополяни можуть економити на проїзді у тролейбусах та автобусах, виготовивши «Соціальну карту тернополянина», яка також надає знижки на придбання товарів та послуг у торгівельних мережах міста.

«І незважаючи на певні складні обставини, нам, чи не єдиному місту в Україні, вдалося зберегти пільги в повному обсязі, коли всі пільговики їздять у міському громадському транспорті повністю безкоштовно та в необмеженій кількості. А головною нашою метою у 2019 році є створення єдиної комунальної транспортної компанії та поступова відмова від малих маршруток на противагу великим комфортабельним автобусам, на купівлю 20 одиниць яких уже проведено тендер та підписано угоду, - додає очільник Тернополя. -  Те, що ми рухаємося у правильному напрямку, підтвердило і отримання Тернополем у 2018 році відзнаки «Найкраща транспортна модель міста».

Під час звіту було відзначено також, що у Тернополі діє комплексна програма «Здоров’я тернополян», згідно з якою практично у комунальних медичних закладах міста з’явилося сучасне нове обладнання та оновлено оснащення у палатах.

Окрім того, у 2018 році проведено велику кількість ремонтно-відновлювальних робіт у парках, скверах, дворах, на дорогах та міжквартальних проїздах ,а у 2019 році за кошти з міського бюджету заплановано відремонтувати основні магістральні дороги Тернополя, а також провести комплексний ремонт шкіл та дошкільних закладів.

«У спільній роботі на благо і розвиток Тернополя у 2019 році ми також сподіватимемося на підтримку громадськості, аби спільно продовжувати ремонтні роботи, створювати нові громадські простори, реформувати транспортну систему, оновлювати обладнання та техніку у наших лікарнях.  Міське самоврядування і надалі залишатиметься повністю відкритим для пропозицій своєї громади. Разом ми будемо нести позитивні зміни», - підсумував Сергій Надал.

 

Власники «Соціальної карти тернополянина» отримуватимуть знижки у торгівельних мережах міста

Субота, 01 грудня 2018, 09:41

З 1 грудня для усіх тернополян, які використовують персоніфіковану «Соціальну карту тернополянина», розпочнуть діяти знижки на придбання товарів та послуг в окремих торгівельних мережах міста.

Зокрема, спеціальні дисконтні програми для різних категорій власників персоніфікованих карток передбачені у мережі аптек «Борис» та «Ромашка». Приміром, власники загальної «Картки тернополянина» та учнівської/студентської «Картки тернополянина» отримують знижку на придбання товарів у розмірі 5%, пенсіонери – у розмірі 10%. Для мешканців міста – власників пільгового персоніфікованого електронного квитка розмір знижки залежить від категорії заявника і наведений у таблиці.

Окрім того, усі тернополяни, які є власниками загальної, учнівської, студентської чи пільгової «Картки тернополянина» отримують знижку у розмірі 10 % на послуги компанії «Комп’ютерний сервіс» (вул.  Просвіти, 6б), а пенсіонери за віком при наявності пільгової "Карти тернополянина" та пенсійного посвідчення отримають додаткову знижку 5% на товари та послуги у компаніях:

  1. Сервісний центр «Радіо-сервіс», вул.  Київська, 2;
  2. Лікувально-діагностичний центр «Румед-Т», вул. Шашкевича, 3;
  3. Ресторан-музей «Галицький замок», район КПП м. Тернопіль;

Спеціальні дисконтні програми для власників «Соціальної карти тернополянина»  передбачені також у: магазині-ательє «Територія взуття», фітнес-клубах «Арена» та «Power Gym», торгівельній мережі «Галерея вишиванок» та стоматології «Dental Art».

Власнику «Соціальної карти тернополянина» для отримання знижки необхідно пред’явити свою картку, а для власників пільгового персоніфікованого електронного квитка, окрім картки, потрібно мати посвідчення відповідної категорії заявника.

Дисконтна програма для власників "Картки тернополянина" постійно розвиватиметься, а перелік торгівельних мереж, де діятиме знижка, буде розширюватися. Інформацію про нових учасників дисконтної програми та детальний опис можна отримати також на порталі  https://fayna-karta.te.ua/discount-programs/.

До слова, станом на 29 листопада у Тернополі понад 88 тис. тернополян уже є власниками персоніфікованих карток та ще понад 6 тис. осіб подали заявки на їх виготовлення. А неперсоніфікованими електронними квитками у Тернополі користується більше 40 тис. мешканців міста.

 

Тернопільська дитяча хорова студія «Фантазія» здобула чергову перемогу

П'ятниця, 30 листопада 2018, 08:25

Днями учасники зразкової дитячої хорової студії духовної пісні «Фантазія» Центру творчості дітей та юнацтва міста Тернополя повернулася з VI Міжнародного конкурсу вокальних ансамблів та хорів імені Дмитра Бортнянського з черговою перемогою - II премією.

Цьогорічний конкурс проводився у Мистецькому Салоні  Київського національного  університету ім..Т. Шевченка серед спеціалізованих дитячих музичних закладів.

Перемога в конкурсі – результат творчих досягнень учасників дитячої хорової студії, керівника - педагога Тетяни Григорівни Дмитрук-Тимченко та концертмейстера Наталії Євгенівни Вільган.

 

До уваги платників ПДВ

П'ятниця, 30 листопада 2018, 08:21

Тернопільське управління ГУ ДФС у Тернопільській області нагадує , що з 01.12.2018 набирає чинності наказ Міністерства фінансів України від 17.09.2018 № 763 (далі – наказ № 763), яким, зокрема, внесено зміни до форми податкової накладної та порядку її заповнення. У зв’язку з цим ДФС України листом від 27.11.2018 р.№36942/7/99-99-15-03-02-17 надано роз’яснення.

1. Загальні положення набрання чинності Наказом №763 , зокрема:

З 01 грудня 2018 року реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) здійснюється за формою, затвердженою наказом № 763, незалежно від дати складання таких податкових накладних та розрахунків коригування.

Податкові накладні та розрахунки коригування, які були подані на реєстрацію до 01.12.2018 і реєстрація яких була зупинена, в подальшому (у разі прийняття відповідного рішення) реєструються в ЄРПН за формою, за якою такі документи були  подані до ЄРПН.

2. Зміни, які внесені до форм податкової накладної та розрахунку коригування до податкової накладної.

3. Зміни в порядку заповнення податкової накладної та розрахунку коригування до податкової накладної .

3.1. Особливості заповнення полів у верхній лівій частині податкової накладної / розрахунку коригування:

3.1.1. Поле податкової накладної "Зведена податкова накладна" та поле розрахунку коригування "До зведеної податкової накладної";

3.1.2. Поле "Складена на операції, звільнені від оподаткування";

3.1.3. Поле "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини".

3.2. Особливості заповнення реквізитів податкової накладної / розрахунку коригування "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" (постачальника/покупця) .

3.3. Особливості заповнення графи податкової накладної / розрахунку коригування "Сума податку на додану вартість".

4. Особливості складання розрахунків коригування до податкової накладної :

4.1. Загальні положення;

4.2. Складання розрахунку коригування у разі виправлення помилок в реквізитах заголовної частини податкової накладної (крім помилки в індивідуальному податковому номері отримувача (покупця);

4.3. Складання розрахунку коригування у разі виправлення помилки в індивідуальному податковому номері отримувача (покупця);

4.4. Зазначення у розрахунку коригування причини коригування;

4.5. Зазначення у розрахунку коригування групи коригування.

4.6. Особливості складання розрахунків коригування до зареєстрованих в ЄРПН "зайво складених" податкових накладних:

4.6.1. Складання розрахунку коригування до "зайво складеної" податкової накладної, до якої не було складено та зареєстровано в ЄРПН розрахунку коригування;

4.6.2. Складання розрахунку коригування за умови, що до 01.12.2018 до "зайво складеної" податкової накладної вже був складений та зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування;

4.6.3. Випадки у яких  не застосовується встановлений пунктом 24 Порядку № 763 порядок складання розрахунків коригування до податкових накладних, які визначені платником як "зайво складені" податкові накладні.

Детальніше із роз’ясненням  можна ознайомитись за посиланням: http//sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/list-dps/73086.html


Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.




 

На Тернопільщині підприємству довелося сплатити понад 58,6 тис. гривень штрафу

Четвер, 29 листопада 2018, 09:07

Саме в таку суму обійшлася несвоєчасна сплата податку на доходи фізичних осіб одному із підприємств Тернопільського регіону. Вдалося встановити таке порушення фахівцям управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області під час виїзної планової документальної перевірки.

Приватне підприємство здійснює діяльність у сфері вирощування зернових, бобових, насіння олійних культур. Загальна кількість найманих працівників становить 53 особи. Середній розмір заробітної плати складає 3728 гривень. Проте підприємство несвоєчасно сплатило податок на доходи фізичних осіб. Тому йому донарахували понад 58,6 тис. гривень штрафних санкцій. Варто зауважити, що юрособа погодилась із таким рішенням та сплатила дану суму до бюджету.

Нагадаємо, що фахівці фіскальної служби й надалі приділятимуть особливу увагу сплаті платежів до бюджету в повному обсязі, дотриманню норм трудового законодавства та оплати праці, детінізації доходів. Адже інтереси людини, захист її соціальних гарантій, легальне працевлаштування залишаються важливими напрямками роботи відомства.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



 

Нелегальне працевлаштування має негативні наслідки для найманих працівників

Четвер, 29 листопада 2018, 08:56

Тернопільське  управління ГУ ДФС у Тернопільській області нагадує, що розпорядженням КМУ від 05 вересня 2018 року № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» передбачено проведення Державною службою України з питань праці, ДФС України, ПФУ, Національною поліцією України, іншими центральними органами виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.

Отже, заходам з детінізації ринку праці та боротьбі з виплатою зарплати «в конвертах» сьогодні фіскальною службою приділяється значна увага. Адже нелегальна праця знижує доходи місцевих бюджетів, бюджетів Пенсійного фонду та фондів соцстрахування.

Наслідком «тіньової» зайнятості є також погіршення бізнес-середовища та інвестиційного клімату через формування недобросовісної конкуренції.

Звертаємо увагу, що нелегальне працевлаштування має негативні наслідки для найманих працівників, а саме:

- відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника;

- відсутність права на гарантовану відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів);

- відсутність страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

- відсутність права на оплату листків непрацездатності

- втрата громадянами пенсійного стажу та можливості отримання державної допомоги у разі втрати роботи.

Неофіційно працевлаштована особа позбавлена законодавчого захисту та повністю залежить від роботодавця та його дій по відношенню до працівників. Офіційно ж оформлені трудові відносини надають можливість громадянам відстоювати свої права у судах у разі конфлікту з роботодавцем.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.










 

Працюємо «неофіційно» – повідомляємо органи фіскальної служби

Четвер, 29 листопада 2018, 08:55

Офіційне працевлаштування для найманого працівника – це гарантія роботодавцем соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника, зокрема, право на відпустку, оплату тимчасової непрацездатності включаючи догляд за хворою дитиною, соціальне страхування, достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці).

Без офіційного працевлаштування втрачається страховий стаж необхідний для виходу на заслужений відпочинок та гідний розмір пенсії в майбутньому.

Внесок кожного громадянина у розвиток своєї країни – сплачені податки та збори.

Наймані працівники можуть повідомляти про факти порушень податкового законодавства з боку роботодавців на ,,гарячу лінію” ДФС за телефоном: 0-800-501-007.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.











 

Онлайн трансляція з камер відеоспостереження Тернополя відтепер на http://ternopil.webcam/

Середа, 28 листопада 2018, 07:57

Вільний он-лайн перегляд камер відеоспостереження Тернополя відтепер доступний на веб-порталі http://ternopil.webcam/.

Як повідомляють у комунальному підприємстві «Тернопіль Інтеравіа», яке здійснює обслуговування Системи централізованого відеоспостереження міста, завдяки використаннюсучасних технологій новим сайтом http://ternopil.webcam/ користуватись легко, а, враховуючи його адаптивний дизайн, перегляд відео в онлайн-режимі доступний на любому пристрої.

Окрім того, мешканці Тернополя можуть оперативно повідомити про подію чи стан камери безпосередньо на сайті, обравши на інтерактивній карті відповідну веб-камеру.

Нагадаємо, нещодавно у місті з’явилося 15 нових камер відеонагляду з автоматичним розпізнаванням номерних знаків автомобілів, що допоможуть правоохоронним органам фіксувати порушення громадського порядку та Правил безпеки дорожнього руху.

Загалом у Тернополі уже встановлено близько 450 камер відеоспостереження.

 

Галицький камерний оркестр презентує в Тернополі «Вечір старовинної камерної музики»

Середа, 28 листопада 2018, 07:56

У неділю, 2 грудня, в Українському Домі «Перемога» Муніципальний Галицький камерний оркестр представить тернопільським шанувальникам «Вечір старовинної камерної музики» під орудою художнього керівника і диригента колективу Народного артиста України Василя Феленчака. Початок дійства о 18.00 год.

Як пояснює Василь Феленчак, ідея цієї програми - перенести слухача засобами музики у XVII-XVIII століття, побути в тій епосі, почути жанри, в яких передається надзвичайно висока демократичність, цілеспрямованість, де є вивірені чіткі конструкції будь-якого механізму, і музичного, зокрема.

В основі програми лежатимуть твори видатного німецького композитора-класика XXVIII століття Георга Генделя, – Concerto Grosso, Концерт для органу з оркестром та Пассакалія. У програмі також прозвучать музичні твори італійського композитора та скрипаля-віртуоза Антоніо Вівальді, Концерт для двох скрипок з оркестром ля-мінор (І частина), вокальний твір – арія Фарначе «Стигне в жилах кров» із опери «Фарначе», Концерт №7 для струнного оркестру d-moll італійського композитора Томазо Альбіноні, а родзинкою програми стане Концертна симфонія для семи інструментів українського композитора XXVIII століття Дмитра Бортнянського, яка звучатиме у Тернополі вперше.

Квитки можна придбати в касі УД «Перемога». Телефони для довідок: +38-066-114-86-34, +38-096-320-00-73.

 

Продаєте неповнолітнім алкоголь – позбудетесь ліцензії

Вівторок, 27 листопада 2018, 09:56

Протягом січня-жовтня цього року працівники управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Тернопільській області провели 214 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. До порушників застосовано фінансові санкції на суму 3,1 млн гривень.

За результатами проведених перевірок встановлено 214 порушень Закону України від 19.12.95 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Зокрема, 86 фактів торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних  цін. Трохи менше - 45 фактів - реалізації алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці. Мали місце 33 випадки продажу алкогольних напоїв особам, які не досягли 18 років. Фахівцям фіскальної служби вдалось встановити 17 фактів роздрібної торгівлі алкогольним напоями та 3 факти тютюновими виробами без ліцензії тощо.

Крім того, встановлено 27 порушень Закону України  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

З початку року анульовано 325 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями, в тому числі 46 ліцензій за продаж алкогольних напоїв особам, які не досягли 18 років. Ще 254 ліцензії анульовано на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробними, з них 23 - за продаж тютюнових виробів неповнолітнім.

В управлінні звертають увагу на те, що зазначена робота ведеться у співпраці з головами об’єднаних територіальних громад та керівниками райдержадміністрацій.

Загалом на даний час підприємці області використовують 4526 ліцензій на реалізацію алкоголю та тютюну.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



 

На підтримку армії платники Тернопільщини спрямували 193,3 мільйони гривень

Вівторок, 27 листопада 2018, 09:10

Протягом січня-жовтня цього року до державного бюджету платники податків Тернопільщини сплатили 193,3 млн гривень військового збору. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат. Прогнозні показники виконано на 101,5%. Відтак бюджет додатково отримав 2,9 млн гривень.

«Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження даного платежу  зросли на 40,1 млн гривень», - зазначив очільник фіскального відомства. Ігор Юлійович також нагадав, що військовий збір було впроваджено в Україні з серпня 2014 року, його ставка становить 1,5% доходів, що підлягають оподаткуванню. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні.

Необхідно мати на увазі, що українська армія отримуватиме стабільні кошти для вирішення нагальних питань лише завдяки легальній праці. Тому закликаємо роботодавців не допускати фактів «тіньової» зайнятості. Адже не оформлені належним чином трудові відносини позбавляють соціальних гарантій найманих працівників, знижують доходи державного бюджету, а відтак і можливість зміцнення обороноздатності країни.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області




 

Що пропонує компанія МайстерКабель

Понеділок, 26 листопада 2018, 12:10

Якщо у вас є необхідність придбати кабель КВВГ, то варто звернутись в компанію Майстер-Кабель, яка вже більше 12 років спеціалізується на поставках кабельно-провідникової продукції високої якості. Тут вам запропонують:

  • Різноманітний асортимент;

  • Адекватні ціни;

  • Відмотку будь-якої довжини;

  • Швидку доставку.

Замовити товар можна як через сайт компанії, і отримати продукцію службою доставки, так і приїхати на її склади в Харкові самостійно.

Проводи КВВГ - це контрольні кабелі з мідними жилами, ізольовані ПВХ, полівінілхлоридна оболонка яких має низьку горючість. У випадку загорання виділення диму і газу дуже низьке. Кабеля даної марки використовують для нерухомого з’єднання до приладів, апаратів, обладнання та інших видів різноманітних установок. Допускається їх використання в тунелях, приміщеннях, каналах, в ґрунті. Можна прокладати на відкритому повітрі, але щоб прямі сонячні промені не потрапляли на кабель. Марка КВВГ витримає будь-яке агресивне середовище, але не переносить механічних впливів, здатних пошкодити кабель.

Маркування КВВГнг рекомендується використовувати в приміщеннях і кабельних спорудах для забезпечення пожежної безпеки.

В залежності від ваших індивідуальних потреб, в інтернет-магазині МайстерКабель ви зможете вибрати і купити проводи КВВГ різних модифікацій. Так, в каталозі представлені проводи, різні за такими ознаками:

  • Перетин жил і номінальна товщина ізоляції;

  • Електричний опір ізоляції жил з різним перетином;

  • Кількість жил;

  • Зовнішній діаметр кабелю (в мм);

  • Вага кабелю в кілограмах на 1 кілометр.

Детальна інформація є на сайті даного продавця. Тут же ви зможете скачати прайс-лист продукції і ознайомитися з повним асортиментом. Будь-якому клієнту надається безкоштовна консультація компетентного менеджера.


 

Депутати внесли зміни до бюджету Тернополя на 2018 рік

Понеділок, 26 листопада 2018, 10:30

22 листопада у сесійній залі відбулася тридцята чергова сесія Тернопільської міської ради, під час якої депутати заслухали інформацію про виконання бюджету міста по доходах за дев'ять місяців 2018 року та підтримали зміни до бюджету міста на цей рік.

Рішення про зміни було прийняте, керуючись Бюджетним кодексом України та враховуючи висновки постійної комісії з питань бюджету та фінансів.

«Проектом рішення сьогодні були внесені зміни у видаткову частину місцевого бюджету за рахунок внутрішніх перекидок, субвенції з обласного бюджету та збільшення дохідної частини спеціального фонду бюджету, - зазначає міський голова Тернополя Сергій Надал. - Зокрема, понад 12 млн. грн. спрямовано на оплату праці працівникам галузі освіти,  3 млн. грн виділено управлінню транспорту, комунікацій та зв’язку на компенсацію за перевезення пільгових категорій громадян, з них 2 млн. грн отримало КП «Тернопільелектротранс» та 1 млн грн. автомобільний транспорт. Також додаткових 1,2 млн. грн направлено на поточні видатки управлінню житлово-комунального господарства, екології та благоустрою, зокрема на утримання шляхо-мостового господарства. Ще понад 800 тис. грн. виділено на потреби управління у справах сім’ї, молодіжної політики та спорту, в основному це кошти на завершення капітального ремонту соціального житла для дітей-сиріт та для придбання необхідного обладнання і устаткування для комунальних  дитячо – юнацьких спортивних закладів. Також проектом рішення 100 тис. грн спрямовано у галузь медицини для забезпечення пільговим зубопротезуванням окремих категорій населення та 50 тис. грн - на потреби управління соціальної політики, 40 тис. грн з яких це - на надання допомоги при усиновленні дитини та 10 тис. грн для надання тимчасової  соціальної допомоги непрацюючим особам, що досягли пенсійного віку».

Окрім того, за рахунок субвенцій з обласного та державного бюджетів, 2,9 млн. грн направлено на утримання мистецького компоненту та на капітальні видатки Тернопільського ліцею №21 – спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети.


rada.te.ua

 

1 грудня в Тернополі запрацює «Файне зимове містечко»

Понеділок, 26 листопада 2018, 10:29

З 1 грудня 2018 року до 15 лютого 2019 року на Театральному майдані Тернополя розпочнуться заходи з нагоди проведення у місті Новорічно-Різдвяних свят.

Зокрема, у перший день зими тут запрацює «Файне зимове містечко», на території якого розміщуватимуться дерев’яні будиночки з різноманітною святковою атрибутикою, Офіс Святого Миколая, Стіна мрій, Будинок льодових фігур, 40-метрова ковазанка та різноманітні атракціони.

Родзинкою цьогорічного «Зимового містечка» стане льодовий майданчик, який працюватиме незалежно від температурних та погодних умов і вміщуватиме  близько 200 відвідувачів одночасно.

Також протягом Новорічних та Різдвяних свят усі бажаючі зможуть написати побажання до Св. Миколая, поспілкуватися та зробити фото на згадку, завітавши у Будинок Святого Миколая, який розпочне свою роботу уже в перших числах грудня.

Окрім того, з середини грудня у Тернополі з’явиться ще одна святкова локація на так званих «Єлисейських полях», що неподалік набережної Тернопільського ставу. Тут заплановано облаштувати гірку для спуску на сноутюбах, зону відпочинку і розваг та універсальні торгівельні будиночки.

Урочисте відкриття зимової локації відбудеться 13 грудня, в рамках якого тут буде проведено Фестиваль повітряних куль.

 

До уваги платників податків

Неділя, 25 листопада 2018, 08:31

Тернопільське  управління Головного управління ДФС у Тернопільській  області звертає увагу платників податків стосовно приймання та обробки звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі-єдиний внесок) .

Особливості подання Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску передбачено Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування , затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 (далі-Порядок №435).

Звіт до органів доходів і зборів подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника за основним місцем взяття на облік як платника єдиного внеску в органах доходів і зборів, зокрема засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації ЕЦП відповідальних осіб у порядку, визначеному законодавством (пункт 1 розділу ІІ Порядку №435).

Подання звітності на паперових носіях потребує додаткового використання робочого часу як платників єдиного внеску так і працівників органів доходів і зборів.

З метою економії часу при складанні і при поданні звітності ДФС України створений електронний сервіс «Електронний кабінет платника податків» (http://cabinet sfs.gov.ua), який надає можливість створювати, редагувати, підписувати та надсилати звітність з єдиного внеску платниками самостійно.


Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном: 43-46-10,

43-46-46.


 

Електронні сервіси спрощують підприємницьку діяльність

Субота, 24 листопада 2018, 08:11

Особливості здійснення підприємницької діяльності, вибір системи оподаткування, ринок попиту та економічних потреб – теми, як розглядались під час засідання жіночого клубу «Гармонія», що відбулося у приміщенні клубу села Дубівці Тернопільського району. В заході взяли участь начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Тернопільського управління ГУ ДФС у Тернопільській області Ігор Задорожний та заступник начальник відділу профорієнтації Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Аліна Грицаєнко. Слухачами були безробітні мешканці громади.

Учасники проаналізували міфи щодо підприємництва, які запропонувала розглянути в групах представниця Центру зайнятості. Вони також погодилися, що для власної справи важливо мати цікаву ідею, фінансову підтримку, проявити винахідливість та наполегливість – зуміти віднайти своє місце, яке б приносило користь іншим і було прибутковою справою.

Особливо уважно слухачі поставились до інформації про правове поле діяльності малих суб’єктів господарювання. Багато запитань виникло щодо спрощеної системи оподаткування, переходу з першої на другу групу єдиного податку, обліку найманих працівників та сплати єдиного соціального внеску. «Держава створює сприятливі умови для розвитку малого підприємництва, - зазначив представник фіскальної служи Ігор Задорожний. – Для цього спрощено процедуру реєстрації суб’єктом господарювання, запроваджено ряд електронних сервісів». Він також повідомив, що детальні відповіді на запитання та роз’яснення бажаючі можуть отримати у Центрі обслуговування платників Тернопільської ДПІ.

На завершення директор територіального центру Байковецької сільської ради Оксана Яріш подякувала лекторам за цікаву і необхідну інформацію, а також наголосила на подальшій співпраці.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



 

22 грудня вокальна формація «Піккардійська Терція» привезе у Тернопіль «Найкраще»

Субота, 24 листопада 2018, 08:04

22 грудня вокальна формація «Піккардійська Терція» дасть сольний концерт у Тернополі. Нова програма, з якою акапельний колектив гастролює містами України, має назву «Найкраще». Місце зустрічі із гуртом у Тернополі – Драмтеатр ім. Т. Шевченка. Початок концерту – о 19:00.

 «Піккардійська Терція» - унікальний колектив для української музичної культури. За понад чверть століття стрімкої пісенної кар’єри цей чоловічий гурт по праву завоював звання «музичної легенди України», а його учасники стали визнаними «метрами акапельного співу». Від 1992-го, року свого заснування, «Терція» випустила п’ятнадцять різножанрових альбомів та збірок. Найновіша збірка під назвою «Лети…» побачила світ торік восени – напередодні 25-річного ювілею «піккардійців». До новинки увійшли пісні Володимира Івасюка, Миколи Мозгового, Богдана Весоловського, Віктора Морозова, Андрія Панчишина, Андрія «Кузьми» Кузьменка («Скрябін»), Сергія «Кузі» Кузьмінського («Брати Гадюкіни») та інших авторів, які залишили свій слід в історії української музики.

Склад вокальної формації «Піккардійська Терція»: Володимир Якимець, Ярослав Нудик, Богдан Богач, Андрій Капраль, Андрій Шавала та Роман Турянин. У репертуарі «Піккардійської Терції» - понад 300 пісень у найрізноманітніших музичних стилях: поп, рок, класика, фольк, джаз, кантрі, духовна музика, рок-н-рол, блюз… На 95 відсотків це – україномовний репертуар. Хоча загалом у пісенному активі секстету є пісні 12-ма (!) мовами. Не менше вражає й географія виступів формації: Польща, Німеччина, Велика Британія, Австрія, Іспанія, Італія, Франція, Канада, США, Бельгія, Швейцарія і навіть Сингапур.

 У 2008-му році вокальна формація удостоїлася найпрестижнішої культурно-мистецької нагороди - Національної премії України ім. Т. Шевченка, а у 2017-му учасники колективу отримали звання Заслужених артистів України.

 «Піккардійська Терція» багато гастролює – як Україною, так і світом. Тільки у 2014-2016-их роках львівський акапельний чоловічий гурт встиг чотири рази побувати із великими концертними турами у містах сходу та півдня України, а також багато концертував Західною, Центральною і Північною Україною. Оксамитове багатоголосся «піккардійців» звучало у ці роки і за кордоном, зокрема в Канаді, Великій Британії, у Польщі, Німеччині, Чехії...

 У 2017-му «Терція» відсвяткувала своє 25-річчя – концертами, гастролями і виходом нового альбому «Лети…». Відтак ювілейна концертна програма «Піккардійської Терції» «Найкраще» побудована на своєрідній історії української музики. З цією програмою вокальна формація гастролювала і продовжує гастролювати як містами України, так і світом, зокрема у США, Канаді, Польщі... «Ми вирішили, що зі сцени звучатиме музика, на якій ми виростали і яка вплинула на нас як на музикантів, - каже художній керівник колективу Володимир Якимець. - Тож це вечори, присвячені нашій улюбленій музиці. І дуже сподіваємося, що ця музика відгукнеться у серцях тих, хто прийде на наші концерти!».


 ️ 22 грудня - Тернопіль – Драмтеатр ім. Т. Шевченка – 19:00

 Квитки – у касі Театру, а також онлайн:

 https://kasa.in.ua/pikardijska-tercia-ternopil

 Довідки – за тел.: (0352) 52 40 66

 

Як фізичній особі здати в оренду власне майно

П'ятниця, 23 листопада 2018, 08:09

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє власників майна, які мають на меті здати його в оренду. Так, відповідно до ст. 319 та ст. 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України без реєстрації орендодавця як фізичною особою - підприємцем.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Власність громадського об'єднання

П'ятниця, 23 листопада 2018, 08:07

Відповідно до статті 24 Закону України «Про громадські об’єднання» громадське об'єднання зі статусом юридичної особи для виконання своєї статутної мети (цілей) має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, яке відповідно до закону передане такому громадському об'єднанню його членами (учасниками) або державою, набуте як членські внески, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, набуте в результаті підприємницької діяльності такого об'єднання, підприємницької діяльності створених ним юридичних осіб (товариств, підприємств), а також майном, придбаним за рахунок власних коштів, тимчасово наданим у користування (крім розпорядження) чи на інших підставах, не заборонених законом.

Право власності громадського об'єднання зі статусом юридичної особи реалізовує його вищий орган управління в порядку, передбаченому законом та статутом громадського об'єднання. Окремі функції щодо управління майном за рішенням вищого органу управління громадського об'єднання можуть бути покладені на створені ним відповідно до статуту керівні органи, юридичні особи (товариства, підприємства), відокремлені підрозділи таких об'єднань або передані громадським спілкам, утвореним цими громадськими об'єднаннями.

У разі саморозпуску громадського об'єднання його майно та кошти після задоволення вимог кредиторів передаються за рішенням такого об'єднання на статутні або благодійні цілі іншому (кільком іншим) громадському об'єднанню, а в разі неприйняття такого рішення - зараховуються відповідно до закону до державного або місцевого бюджету.

У разі реорганізації громадського об'єднання його майно, активи та пасиви передаються правонаступнику.


 

Загальна система оподаткування у підприємця: формуємо доходи

Четвер, 22 листопада 2018, 08:12

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Враховуючи вищевикладене, до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

- виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);

- виручка в натуральній (негрошовій формі);

- суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Розміщувати рекламні засоби на електроносіях у Тернополі заборонено

Четвер, 22 листопада 2018, 08:11

Управління стратегічного розвитку міста Тернопільської міської ради інформує мешканців, що у Тернополі діє заборона на розміщення реклами або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, а також на засобах та обладнанні (в тому числі на опорах) зовнішнього освітлення.

Заборона діє на підставі внесених змін до Статті 8 Закону України "Про рекламу" щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності.

Цей законопроект прийнятий з метою звільнення міського простору від значної кількості рекламоносіїв та збереження автентичності і просторової композиції об'єктів культурної спадщини та архітектурних ансамблів, а також задля підвищення безпеки дорожнього руху.

Відтак, прохання до тернополян та рекламних компаній не розташовувати рекламні засоби на міських електроопорах, оскільки самовільно розташована реклама чи рекламні засоби будуть демонтовані згідно з рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради.

 

Сторінка 64 з 109

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер