images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У відрядженні добові витрати перевищили норму: відображаємо в обліку

Середа, 21 листопада 2018, 08:31

Згідно з п. п. «а» п. п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до оподатковуваного доходу не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим Національним банком України, в розрахунку за кожен такий день.

Кабінетом Міністрів України окремо визначаються граничні норми добових для відрядження членів екіпажів суден/інших транспортних засобів або суми, що спрямовуються на харчування таких членів екіпажів замість добових, якщо такі судна (інші транспортні засоби):

- провадять комерційну, промислову, науково-пошукову чи риболовецьку діяльність за межами територіальних вод України;

- виконують міжнародні рейси для провадження навігаційної діяльності чи перевезення пасажирів або вантажів за плату за межами повітряного або митного кордону України;

- використовуються для проведення аварійно-рятувальних та пошуково-рятувальних робіт за межами митного кордону або територіальних вод України.

Суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, визначаються Кабінетом Міністрів України. Сума добових для таких категорій фізичних осіб не може перевищувати суму, встановлену п. 170.9 ст. 170 ПКУ.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «118».

Враховуючи викладене вище, сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою «118».


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Тернопільські комунальники готові до зимового утримання дорожньо-транспортної мережі міста

Вівторок, 20 листопада 2018, 11:27

У зв’язку із поступовим зниженням температури повітря у Тернополі розпочинається зимове утримання дорожньо-транспортної мережі міста.

Зокрема, управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради нагадує пішоходам та водіям про необхідність дотримання правил дорожнього руху та закликає бути більш обережними при пересуванні вулицею. Погода сприяє утворенню так званої “кірки”, яка провокує аварійні ситуації на дорогах та травматизм пішоходів.

В управлінні ЖКГ рекомендують водіям транспортних засобів при можливості утриматись від поїздок по місту, а для тих, хто ще цього не зробив – замінити шини на зимові та суворо дотримуватись “Правил дорожнього руху”.

Для забезпечення належного механізованого утримання прибудинкових територій, комунальні служби звертаються до мешканців житлових будинків з проханням утриматися від паркування транспортних засобів у дворах.

Нагадаємо, у Тернополі прибирання прибудинкових територій та міжбудинкових проїздів здійснюють обслуговуючі підприємства та ОСББ (в залежності від того, хто обслуговує будинок).

rada.te.ua

 

Працівники комунальних служб Тернополя протягом ночі очищали місто від снігу

Вівторок, 20 листопада 2018, 11:26

У зв’язку із незначними опадами у вигляді снігу, у ніч з 19 на 20 листопада комунальні служби Тернополя здійснювали механізоване прибирання проїзних частин доріг, вулиць, майданів та пішохідних зон.

Забезпечили роботу підрядні організаціі «Авaкc Пpoф» та «Мicькшляхpeмбyд».

Зокрема, із 19.00 год. до 23.00 год та з 04.30 год до 07.00 год y мicтi бyлa зaлyчeнa cнiгooчиcнa тeхнiкa y кiлькocтi:

  • посипання піскорозкидачами – 10 од.;
  • посипання тротуарів і пішохідних зон тракторними механізмами із навісним обладнанням - 2 од.;
  • підмітання тракторними щітками тротуарів – 7 од.

 

Нaгaдaємo, прибирання прибудинкових територій та міжбудинкових проїздів здійснюють обслуговуючі підприємства та ОСББ (в залежності від того, хто обслуговує будинок).

rada.te.ua

 

Дистанційно можна отримати сертифікат відкритих ключів

Понеділок, 19 листопада 2018, 11:11

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що ДФС України запроваджено новий електронний сервіс, скористатися яким можуть клієнти  Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС. Для клієнтів центру став доступним новий сервіс Повторного формування сертифікатів за електронним запитом.

Так, клієнт має змогу тепер самостійно, у режимі 24/7 дистанційно, протягом 2 – 3 хвилин отримати новий сертифікат, який матиме строк чинності до 2 років.

Скористатись зазначеним сервісом зможуть виключно клієнти АЦСК ІДД ДФС, які:

- мають чинні сертифікати (наприклад, до закінчення строку чинності сертифікатів залишилось декілька днів);

- реєстраційні дані власника сертифікатів залишились без змін (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);

- особистий ключ клієнта не є скомпрометованим, а пароль захисту до нього відомий лише його власнику.

Для початку використання нового сервісу необхідно завантажити та встановити останню версію безкоштовного програмного забезпечення ІІТ Користувач ЦСК-1,  яке розміщено у відповідному розділі веб-сайту АЦСК ІДД ДФС – https://acskidd.gov.ua.

Також для зручності платників податків при користуванні цим новим сервісом фахівцями АЦСК ІДД ДФС розроблено Відеоінструкцію по повторному формуванню сертифіката за електронним запитом, яку можна переглянути на офіційному веб-порталі ДФС.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Підприємець з Тернопільщини скористався програмою підтримки ТОДА

Понеділок, 19 листопада 2018, 00:00

Програма доступних кредитів для суб’єктів малого та середнього підприємництва Тернопільщини почала діяти. Першим відчув це підприємець, керівник ТОВ «Золотники - Агро» Матвій Палихата із Теребовлянського району. Він скористався кредитом на придбання техніки по програмі Німецько-українського фонду та Тернопільської облдержадміністрації. Відповідно до цієї програми бізнесу відшкодовують відсоткову ставку по кредиту (по 7,5% кожен учасник – ред.), який він бере в одному із банків-партнерів програми під 15% річних у гривні. У даному випадку підприємець скористався послугами «Kredo Bank».


Сертифікат про відшкодування відсоткової ставки по кредиту у п’ятницю, 16 листопада, Матвію Палихаті вручив голова ТОДА Степан Барна. Підприємець взяв кредит у сумі 3,2 млн. грн. на придбання самохідного оприскувача. Облдержадміністрація з обласного бюджету відшкодує йому відповідно понад 420 тис. грн. по відсотках.


Як розповів керівник підприємства, ТОВ «Золотники - Агро» спеціалізується на виробництві с/г продукції, вирощуванні соняшнику, кукурудзи, сої, пшениці, гороху тощо. Має у користуванні 3 тис. га землі. На підприємстві задіяно 86 працівників.


«Дуже добре, що є можливість скористатися такими програмами. Це значно полегшує роботу у фінансовому плані. Тому такі кроки стимулюють і заохочують до розвитку та збільшення потужностей», – зазначив він під час отримання сертифікату.


Нагадаємо, програма часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для суб’єктів малого і середнього підприємництва, яка дає змогу отримати кредит за відсотковою ставкою 7,5% річних в гривнях, почала діяти з вересня поточного року. Хто може нею скористатися і що для цього потрібно детальніше – за посиланням http://www.oda.te.gov.ua/main/ua/publication/content/52274.htm .


oda.te.gov.ua

 

Чому змінився тариф на проїзд у громадському транспорті Тернополя?

Неділя, 18 листопада 2018, 12:52

З 17 листопада тариф на проїзд у громадському транспорті Тернополя становитиме 5 грн. у тролейбусах та 6 грн. у маршрутках, а  вже з 20 грудня – буде відновлено дворівневу систему оплати за проїзд:

  • У тролейбусах – 5 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 6 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою.
  • У маршрутках – 6 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 7 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою.

Учні та студенти далі їздитимуть за 50% вартості, відповідно до умов, які діяли до цього часу. За цей місяць (з 17 листопада до 20 грудня) тернополяни та усі бажаючі зможуть оформити «Картку тернополянина» або отримати неперсоніфікований квиток і їздити у громадському транспорті надалі дешевше.

«Тарифи на проїзд у громадському транспорті переглядалися у зв’язку з ростом цін на пальне на 67%, збільшенням розміру мінімальної заробітної плати на 17%, збільшенням тарифу на електроенергію для потреб електротранспорту в 2 рази, що важливо для тролейбусів, а також через здороження вартості запчастин та інших складових, які впливають на тариф, - розповідає начальниця управління економіки, промисловості та праці Тетяна Корчак. – Через борги КП «Тернопільелектротрансу» тролейбуси могли бути відключені від  електропостачання. Зупинилися б і приватні перевізники, бо їх діяльність, за усіма економічними розрахунками  була збитковою».

Перегляду діючих тарифів на проїзд передувало вивчення та економічний розрахунок тарифу, відповідно до встановлених нормативних документів.

В основу тарифу були прийняті до уваги:

І) Розрахунки громадських активістів, які до речі, озвучували цифру 6,70 грн. за проїзд у маршрутках.

ІІ) Висновки профільної депутатської комісії, які пропонували встановити тариф на основі 5-6 грн., а при готівковому розрахунку – 6-7 грн.

ІІІ) Висновок незалежного аудитора, який підтвердив доцільність зміни тарифу в зв’язку з зміною показників господарської діяльності  перевізників та визначив тариф на рівні  близько 6 грн для проїзду в тролейбусах та  7 грн в маршрутках, а при встановлені належної оплати праці  водіям такий тариф, за його даними, сягнув би майже 7,60грн.

Висновок аудитора доступний для завантаження.

Довідка. Виготовити «Картку тернополянина» можуть усі, хто офіційно проживає або працює у Тернополі, подавши документи у ЦНАПі (вул. Острозького, 6) або у ТОВ «Системний зв'язок» (вул. Чорновола, 1, ІІ поверх).

 

Податкові міліціонери Тернопільщини конфіскували спирт та алкоголь на 8,5 мільйонів гривень

Субота, 17 листопада 2018, 08:25

Як повідомлялось раніше, у серпні поточного року у ході проведення операції «Акциз-2018» співробітниками податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області за процесуального керівництва прокуратури області було припинено діяльність підпільного цеху із виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв. Він функціонував на території одного із гаражних кооперативів поблизу Тернополя та був замаскований під майстерню з ремонту автомобілів.

За результатами судового розгляду, одну особу, яка займалась незаконним виготовленням та реалізацією фальсифікату, притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу на суму 51 тис. гривень. Іншу особу, яка здійснювала реалізацію фальсифікату, судом звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям.

Вилучені 6,4 тис. літрів спирту, 22,6 тис. літрів незаконно виготовлених алкогольних напоїв, обладнання, яке забезпечувало масове виробництво фальсифікату, а також 13,5 тис. пачок тютюнових виробів іноземного виробництва без марок акцизного податку встановленого зразка загальною вартістю 8,5 млн грн судом конфісковані у власність держави. Також судом прийняте рішення про конфіскацію обладнання та комплектуючих для виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв.

Завдяки цьому упереджено втрати бюджету від ненадходження акцизного податку в сумі 2,7 млн гривень.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

за матеріалами оперативного управління

ГУ ДФС у Тернопільській області


 

Місто, вулицю перейменовано: що з повідомленням за формою 20-ОПП?

Субота, 17 листопада 2018, 08:25

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що при зміні відомостей про об’єкт оподаткування, зокрема, його місцезнаходження, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.

У розділі 3 повідомлення за формою №20-ОПП зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

При внесенні змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, та внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв’язку із зміною назви чи перейменування вулиці, платник податків подає повідомлення за формою №20-ОПП протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до цього реєстру.

Для суб’єктів господарювання, на яких розповсюджується дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та які використовують РРО, у разі, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), де застосовується РРО, повідомлення за формою №20-ОПП подається з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Міжнародні поштові та експрес-відправлення мають обмеження

Четвер, 15 листопада 2018, 07:55

Відповідно до п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння) та тютюнові вироби належать до підакцизних товарів.

Алкогольні напої відносяться до групи 22 «Алкогольні і безалкогольні напої та оцет», а тютюнові вироби – до групи 24 «Тютюн і промислові замінники тютюну» Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД).

Відповідно до частини першої ст. 235 Митного кодексу України (далі – МКУ) забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових та експрес-відправленнях товарів, заборонених МКУ та іншими законодавчими актами України відповідно до ввезення на митну територію України або вивезення з цієї території, а також товарів, що підпадають під визначення 1-24 груп УКТ ЗЕД, які переміщуються (пересилаються) на адресу громадян, крім продуктів харчування загальною вагою не більше 10 кілограмів в упаковці виробника.

Загальні умови щодо ввезення (пересилання) громадянами товарів в міжнародних поштових та експрес-відправленнях встановлені частинами шостою-восьмою ст. 374 МКУ.

Слід зазначити, що всі ці норми ст. 374 МКУ містять обмеження: «крім підакцизних».

Заборона щодо пропуску на митну територію України товарів, які класифікуються в 1-24 групах УКТ ЗЕД і ввозяться громадянами, встановлена ст. 378 МКУ.

Встановлена заборона не поширюється на алкогольні напої та тютюнові вироби, що ввозяться громадянами в кількостях та у способи, зазначені у частині другій ст. 376 МКУ, тобто у ручній поклажі та у супроводжуваному багажі. Інших способів ввезення алкогольних напоїв та тютюнових виробів громадянами МКУ не передбачено.

Отже, громадяни не можуть пересилати в міжнародних поштових та експрес-відправленнях на митну територію України алкогольні напої та тютюнові вироби.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

На Тернопільщини підприємці сплатили майже 272 млн грн єдиного податку

Четвер, 15 листопада 2018, 07:54

До місцевих бюджетів Тернопільщини надійшло 271,9 млн грн єдиного податку від приватних підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування. Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Петро Якимчук.

Він розповів, що станом на 1 листопада 2018 року на теренах області перебуває 35 377 фізичних осіб – підприємців. Провадять діяльність 33 596 осіб. Більшість із них, а це – 25 197 суб’єктів господарювання, застосовують спрощену систему оподаткування. Найактуальніша – друга група єдиного податку. Її обрали 13 032 підприємці. На третій групі спрощеної системи оподаткування перебуває 7 214 платників. Решта, а це – 4 951 підприємець, обрали першу групу єдиного податку.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Тернопіль на завершальному етапі приєднання сіл до міської територіальної громади

Четвер, 15 листопада 2018, 07:35

На позачерговій 29-й сесії Тернопільської міської ради було прийняте підсумкове рішення про добровільне приєднання Курівецької (с. Курівці), Малашовецької (с.Малашівці та с.Іванківці), Черняхівської (с.Чернихів, с.Глядки, с.Плесківці) та Кобзарівської (с.Кобзарівка і с.Вертелка) сільських рад до Тернопільської міської територіальної громади.

Рішення було прийняте, враховуючи висновок Тернопільської обласної державної адміністрації, затверджений розпорядженням голови  ТОДА від 25 жовтня 2018 року, керуючись Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про місцеве самоврядування в Україні».

Це рішення вводиться в дію з дня, наступного за днем набрання чинності розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до перспективного плану формування території громад Тернопільської області».

Як результат, Тернопіль стане одним з перших обласних центрів, який приєднав вісім навколишніх сіл та створив міську територіальну громаду.

"Приєднання Курівецької, Малашовецької, Чернихівської та Кобзарівської сільських рад та створення єдиної міської територіальної громади дає нові перспективи для розвитку восьми сіл та Тернополя, а також для громади в цілому, тому що після рішення Кабміну ми будемо зовсім по-новому будувати стосунки із центральним бюджетом із можливістю більш ширшого залучення бюджетних коштів та можливістю залучення коштів міжнародної фінансової допомоги, а також це дасть доступ до тих бюджетних програм, які передбачені для фінансування об’єднаних територіальних громад, - розповідає Сергій Надал. -  Окрім того, ми вже плануємо певні інфраструктурні проекти в цих селах, які до нас приєдналися. І я сподіваюся, що для інших навколишніх територій це буде хорошим прикладом того, що приєднання до міста Тернополя дає лише позитивні результати».

Як додає міський голова, відтепер мешканці цих населених пунктів, які увійшли в Тернопільську МТГ, отримуватимуть пільги та соціально-необхідні послуги на рівні з тернополянами

До слова, під час сесії міської ради депутати також затвердити план організаційних заходів щодо добровільного приєднання територіальної громади.

 

Про можливість отримання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю

Четвер, 15 листопада 2018, 07:34

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що з 07.11.2018 набрав чинності Закон України від 05 жовтня 2017 року №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон №2155).

Пунктом 2 ст. 22 Закону №2155 встановлено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

Таким чином, з 07.11.2018 отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (в т.ч. посвідченою нотаріально) неможливо.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Тернопільщина: виявлено понад 70 неоформлених працівників

Четвер, 15 листопада 2018, 07:23

Легальна зарплата – це соціальна захищеність працівників, гарантоване їх право на гідну пенсію, лікарняний. Тому контроль за дотриманням законодавства щодо оплати праці – один із пріоритетних напрямків діяльності Головного управління ДФС у Тернопільській області.

Так, у результаті проведених заходів з початку року виявлено 71 працівника, з якими не були оформлені трудові відносини. Про це повідомив заступник начальника відомства Петро Якимчук. Він зазначив, що задля детінізації відносин у сфері зайнятості населення ГУ ДФС в Тернопільській області спільно з Управлінням Держпраці в Тернопільській області та органами місцевого самоврядування проводять перевірки суб’єктів господарювання. «Лише протягом жовтня цього року проведено 12 заходів контролю, - розповів Петро Миколайович. – З них у семи випадках виявлено 13 неоформлених найманих осіб.» Найчастіше виявляють працівників, трудові відносини з якими не укладені, у сфері послуг.

Варто наголосити, що за використання нелегальної праці та несплату податків роботодавці несуть фінансову та адміністративну відповідальність.

Так, підприємець, який здійснює діяльність у сфері послуг перевезення пасажирським транспортом міського та приміського сполучення, поплатився за використання нелегальної праці. За допущення до роботи найманих працівників без укладання трудових угод було застосовано фінансових санкцій щодо нього на суму 111тис. 690 гривень.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

У Перспективному плані до Тернопільської ОТГ зможуть долучитися декілька населених пунктів

Середа, 14 листопада 2018, 11:44

Тернопіль разом з декількома населеними пунктами зможе створити власну об’єднану територіальну громаду. Відповідне рішення прийняли депутати на сесії обласної ради.  Зокрема, у рішенні ідеться про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад з центром у м.Тернопіль та селами Кобзарівка, Малашівці, Чернихів, Курівці.

Заступник міського голови Леонід Бицюра зазначає, що процес об’єднання є добровільним. У свою чергу Тернопільська міська рада робитиме усе, щоб зробити об’єднану громаду з центром у Тернополі комфортною для життя мешканців та гостей міста.

«Утворення громад повинно бути економічно обгрунтоване, - пояснює Леонід Бицюра. – Насамперед, це питання стосується, чи зможуть громади взяти на себе всі видатки, які передбачає держава, зокрема фінансування закладів освіти, медичної галузі та пільг, утримання управлінь, сервісних центрів тощо. Ми готові з нашими партнерами по об’єднаній громаді створити філії ЦНАПів та управлінь ЖКГ, модернізувати амбулаторії та влаштувати пожежні станції. В Оновленому Статуті громади та угодах готові відобразити закріплення доходів за територіями сіл та додаткове фінансування розвитку населених пунктів. А всі мешканці громади зможуть скористатися програмами «Турбота», «Здоров’я тернополян», отримати якісні медичні та освітні послуги, пільгові рецепти тощо».

Обласний центр шукає порозуміння в переговорах. Незважаючи на непросту ситуацію в країні, Тернопіль демонструє розвиток. З огляду на бюджет в 2,5 млрд., місто щорічно вкладає понад 250 млн. в розвиток власної інфраструктури. Тернопіль – партнер програм Європейського союзу, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, фонду чистих технологій, фонду східноєвропейського партнерства з енергоефективності, Європейського інвестиційного банку, Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), завдяки яким розпочато проекти з тепломодернізації, реконструкції системи тепло- та водопостачання загальною вартістю 2,2 млрд.грн. Така велика кількість партнерів свідчить про високий рейтинг довіри до Тернополя на міжнародному рівні. І робота в цьому напрямку буде продовжуватися

 

На вулиці Промисловій у Тернополі розпочалися ремонтні роботи

Середа, 14 листопада 2018, 11:43

У Тернополі на вул. Промисловій (на ділянці від вул. Поліської до вул. Лук’яновича) розпочався капітальний ремонт дорожнього покриття.

Цими днями працівники підрядної організації виконують там роботи з розбирання старого асфальтобетонного покриття, формування профілю дороги, а також влаштування нових бордюрів і системи водовідведення. Після чого на вказаній ділянці вулиці буде здійснено  влаштування основи дороги та вкладання нижнього шару асфальтобетонного покриття.

Не менш активні ремонтні роботи наразі тривають також на шляхопроводі за адресою вул. Бродівська, де підрядники здійснюють бетонування деформаційного шва. Рух автотранспорту на ділянці шляхопроводу через залізничну колію частково перекритий. При сприятливих погодних умовах, ремонт заплановано завершити до кінця липня.

 

Тернопіль спільно з польською ІТ-компанією впроваджує новий інструмент прозорості та відкритості – Портал відкритих даних

Вівторок, 13 листопада 2018, 08:13

Тернопільська міська рада зробила черговий крок у підвищені прозорості, підзвітності та відкритості. Адже місто впроваджує власний Портал відкритих даних http://opendata.te.ua/, який розробила польська IT-компанія «WHITEASTER».

12 листопада відбулося підписання договору про співпрацю між сторонами, які працюють разом над реалізацією спільного цього пілотного проекту.  Договір зі сторони «WHITEASTER» підписував Президент компанії Криштоф Зелоско, а зі сторони Тернопільської міської ради – заступник міського голови Владислав Стемковський.

«Портал відкритих даних дуже активно впроваджуються у Польщі. Проте нащ портал відрізняється від інших розширеним функціоналом  і нам дуже приємно запропонувати його для Тернополя, - розповідає Криштоф Зелоско. – Хочу відзначити, що розгортання порталу відбулося дуже швидко, оскільки міська рада оперативно надала необхідну інформацію для початку роботи. Наступний крок – це вже завантаження самих наборів відкритих даних, які буде здійснювати відповідальна особа Тернопільської міської ради».

Владислав Стемковський зазначив, що прозора, відкрита та загальнодоступна інформація, у тому числі через відкриті дані, є запорукою розвитку різних економічних секторів міста.

«Тернопіль працює над реалізацією концепції IT-місто, яке передбачає розвиток міста у сфері IT-технологій, де комфортно розвиватися профільним компаніям, де створені усі умови для розвитку технологій, де є можливість працівникам отримувати конкурентну заробітну плату. При цьому місто надає додатковий пакет муніципальних послуг, як для IT-компаній, так і для їх працівників. І нам дуже приємно, що саме в рамках цієї концепції партнерська компанія розробила та презентує для Тернополя пілотний проект у вигляді Порталу відкритих даних».

Довідка. Портал відкритих даних дозволяє розміщати дані про життєдіяльність міста у відкритому, зручному для перегляді та у машинозчитуваному форматі, у тому числі за допомогою АPI. А це, у свою чергу, забезпечить ефективність використання інформації про діяльність органу місцевого самоврядування та комунальних підприємств.

На основі цих даних можуть створювати різні інтерактивні карти, платформи, мобільні додатки, які будуть корисними у житті пересічних городян. Наприклад, наразі у Тернополі на основі відкритих даних працює сайт detransport, який у автоматичному режимі дозволяє стежити за рухом громадського транспорту Тернополя.

До слова, в Україні ряд міст використовують власні портали відкритих даних, наприклад, Одеса, Львів, Дніпро та ін.

*Увага! Портал відкритих даних http://opendata.te.ua/у процесі наповнення наборами даних. Тому інформація з'являтиметься поступово.

 

Алкоголь та тютюн: можливість реалізації через Інтернет-магазин

Вівторок, 13 листопада 2018, 08:07

Відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» із змінами та доповненнями (далі – Закон №481) ліцензія (спеціальний дозвіл) – документ державного зразка, який засвідчує право суб’єкта господарювання на провадження одного із зазначених у Законі №481 видів діяльності протягом визначеного строку.

Нагадаємо, що оптова торгівля – це діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання.

Оптова торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензій.

При цьому ст. 15 Закону №481 встановлено, що зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється в місцях зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі – Єдиний реєстр), незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного реєстру.

Внесення даних до Єдиного реєстру проводиться на підставі заяви суб’єкта господарювання з обов’язковим зазначенням місцезнаходження місця зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також для юридичних осіб - найменування, місцезнаходження, коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; для фізичних осіб - підприємців - прізвища, імені, по батькові, місця проживання, реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Таким чином, зберігання алкогольних напоїв або тютюнових виробів, незалежно від напрямку їх використання, повинно здійснюватися в місцях, внесених до Єдиного реєстру.

При цьому слід зазначити, що за порушення норм Закону №481 посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством. До суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів відповідно до ст. 17 Закону №481. Зокрема, за зберігання алкогольних напоїв або тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до Єдиного реєстру, – 100 відсотків вартості товару, який знаходиться в такому місці зберігання, але не менше 17000 гривень.

Разом з цим, п. п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України визначено, що реалізація підакцизних товарів (продукції) – це, зокрема, будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини.

Документальному оформленню товарних операцій передує укладання договорів. Договір поставки (купівлі-продажу) є основним правовим документом, який визначає права й обов’язки постачальників та покупців. Серед основних його реквізитів є найменування сторін, найменування та кількість товарів, сума, строки постачання, умови прийому, порядок розрахунку, відповідальність сторін за порушення договірних обов’язків.

З урахуванням викладеного суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами), не може здійснювати продаж алкогольних напоїв (тютюнових виробів) суб’єктам господарювання через мережу Інтернет, оскільки такі товари повинні зберігатися в місцях, внесених до Єдиного реєстру та реалізація (відвантаження) зазначених товарів повинна здійснюватися із місць, внесених до Єдиного реєстру.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Визначено переможців «Громадського бюджету Тернополя-2019»

Понеділок, 12 листопада 2018, 08:51

9 листопада відбулося підсумкове засідання Номінаційного комітету «Громадського бюджету Тернополя-2019», під час якого були визначені та офіційно оголошені проекти-переможці.

Цього року 12 090 активних тернополян віддали сумарно 16 629 голосів за обрані проекти. Переможцями «Громадського бюджету Тернополя» стали шість великих та тринадцять малих проектів, на реалізацію яких у 2019 році буде виділено 11,1 млн. грн. з міського бюджету.

Список великих проектів, які будуть реалізовані в 2019 році:

  1. №22 Встановлення накриття спортивного майданчика в школі-ліцеї №6 ім.Н.Яремчука
  2. №1 Безпечне материнство
  3. №50 Безпечна і здорова школа
  4. №20 Дитячий інклюзивний майданчик «Місто Мрій»
  5. №98 Рік науки та молодіжних ініціатив у Тернополі у 2019 році
  6. №55 Нове життя спортивного майданчика

Список малих проектів, які будуть реалізовані в 2019 році:

  1. №82 Музей національної слави
  2. №103 Вільна боротьба
  3. №5 Впорядкований дворик – окраса історичного центру міста
  4. №28 Реконструкція зупинки громадського транспорту "Педагогічний університет"
  5. №48 Облаштування спортивно-ігровогомайданчика по вулиці Оболоня.
  6. №9 Організація центру загартовування тернополян та реконструкції приміщень для оздоровчих процедур
  7. №23 Студія робототехніки
  8. №8 Кіно без меж
  9. №11 Облаштування спортивного простору на вул. Лозовецька №95
  10. Ландшафтний дитячий ігровий майданчик з м'яким покриттям на вулиці 15 Квітня
  11. №57 Реконструкція дичячого майданчика по вул. Галицька 52
  12. №76 «Можливості - обмежені, здібності – безмежні»
  13. №7 Громадський туалет

rada.te.ua

 

35 спортивних майданчиків встановили у Тернополі впродовж останніх років

Понеділок, 12 листопада 2018, 08:50

Протягом 2015-2018 років у Тернополі за кошти міського бюджету встановлено 18 нових спортивних універсальних майданчиків та 17 спортивних майданчиків з сучасними вуличними тренажерами.

Частина із облаштованих майданчиків розташована на території тернопільських навчальних закладів для того, аби усі школярі міста мали можливість на уроках фізкультури і у вільний час не лише займатись ігровими видами спорту, а й легкою атлетикою та виконувати вправи на тренажерах.

Інша частина універсальних майданчиків знаходиться у житлових мікрорайонах міста та в парках, адже, як наголошує очільник Тернополя Сергій Надал, нашою метою є не лише розвиток професійного спорту, але і фізичне виховання населення та популяризація здорового способу життя.

Окрім спортивних універсальних майданчиків, у Тернополі також облаштовані ектрим-парк у гідропарку «Топільче», скейт-парк і волейбольний майданчик на території пляжу «Циганка» (вул. Білецька).

rada.te.ua

 

Посол США в Україні позитивно оцінила впровадження електронного проїзного квитка у Тернополі

Неділя, 11 листопада 2018, 08:12

Під час свого перебування у Тернополі  Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович оцінила роботу автоматизованої системи оплати за проїзд уміському громадському транспорті та спробувала скористатися електронним проїзним квитком.

На запитання Марі Йованович про переваги запровадження електронної системи оплати за проїзд та облік коштів, збережених у міському бюджеті завдяки цій системі, очільник Тернополя Сергій Надал відзначив, що після впровадження електронного квитка тернополяни та міська рада почали отримувати інформацію щодо доходів перевізників та ту кількість пасажирів, яка скористалася тролейбусом чи автобусом.

Сергій Надал також відмітив, що електронна оплата проїзду дозволила впровадити ведення чіткого обліку пенсіонерів та інших пільговиків, які скористалися громадським транспортом.

«Завдяки зусиллям міської ради, які впровадили такий проект електронного квитка, це дало можливість зробити систему оплати проїзду більш доступною, зручною та головне - прозорою», - відзначила пані Посол.

 

У Тернопільському дитячому садку №25 відкрили три повноцінні групи

Неділя, 11 листопада 2018, 08:10

Днями очільник Тернополя Сергій Надал відвідав дошкільний навчальний заклад №25 Тернопільської міської ради, де нещодавно завершився капітальний ремонт приміщення одного з корпусів.

Оскільки цей дошкільний заклад відвідують діти, що мешкають у мікрорайоні «Новий Світ», а також з центральної частини міста, тут спостерігалося значне перевантаження груп та нестача приміщень для навчання. Тому цього року з міського бюджету були виділені кошти для проведення капітального ремонту цілого корпусу, який тривалий час не використовувався.

Під час ремонту підрядники здійснили тут повне перепланування приміщення, провели заміну перекриття будівлі, системи опалення, водопостачання та каналізації,а також оновили сантехніку,

«Завдяки ремонту та розширенню приміщення, а також закупівлі додаткових дитячих меблів та ліжечок, у цьому дошкільному закладі відкрилися ще три повноцінні групи, серед яких і групи для дітей старшого віку, і ясельні групи для дітей від 2-х років, - розповідає Сергій Надал. - Ті умови, які тут створені, відповідають усім необхідним вимогам, та найголовніше, що цими змінами задоволені діти, які тут навчаються та їх батьки. І щорічно кількість нових місць у садочках Тернополя буде збільшуватися завдяки ремонту і відновленню існуючих комунальних закладів, а також будівництву нових».

 

Коли у відрядженні понесені витрати на таксі

П'ятниця, 09 листопада 2018, 07:58

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), згідно з п. п. 165.1.11 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ст. 170 ПКУ.

Відповідно до п. п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ не є доходом платника податку – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті).

Зазначені в абзаці другому п. п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ витрати не є об’єктом оподаткування цим податком лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, та розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів.

При цьому будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Враховуючи викладене, якщо юридична особа не фінансується за рахунок бюджетних коштів, то суми відшкодованих витрат за користування таксі під час відрядження як в межах території України, так і за кордоном, не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб, за умови виконання вимог, встановлених п. 170.9 ст. 170 ПКУ.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Військовий збір: оподаткування дарунка, отриманого фізичною особою від юридичної

П'ятниця, 09 листопада 2018, 07:57

Відповідно до п. п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Статтею 165 ПКУ встановлено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі п. п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Водночас перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, встановлено п. 164.2 ст. 164 ПКУ.

Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема:

- дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV ПКУ;

- дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ), у вигляді, зокрема, вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

Якщо додаткові блага надаються у не грошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 ПКУ.

Згідно з п. 174.6 ст. 174 ПКУ доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених розділом IV ПКУ для оподаткування додаткового блага.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Разом з цим п. п. 1.7 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, які згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

Враховуючи викладене, якщо вартість дарунку, отриманого фізичною особою від юридичної особи, у розрахунку на місяць не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, то вона не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та, відповідно, не є об’єктом оподаткування військовим збором.

Однак при перевищенні вказаного розміру уся вартість дарунку оподатковується військовим збором як додаткове благо. При цьому нормами п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ не передбачено застосування для військового збору коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ст. 164 ПКУ.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

До уваги платників податків

П'ятниця, 09 листопада 2018, 07:55

Тернопільське  управління Головного управління ДФС у Тернопільській  області повідомляє звертає увагу платників податків, органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та інших органів, що контролюють справляння надходжень бюджету

З 11 вересня 2018 року функціонують виключно нові рахунки для сплати податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО 899998)

Інформацію про реквізити нових рахунків для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів Тернопільської області розміщено на веб-стрінці Головного управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області в рубриці «Реквізити рахунків» [www.treasury.gov.ua/reg/control/ter/uk/index]).

Кошти, які сплачуватимуться платниками податків на рахунки за старими реквізитами, не будуть зараховуватись до бюджетів, а повертатимуться платникам.

З метою забезпечення повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами та недопущення виникнення у платників області податкового боргу, при сплаті податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів у платіжних документах необхідно зазначати реквізити нових рахунків (МФО 899998).

 

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.


 

Витрати за навчання дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти дадуть право на податковий кредит

Четвер, 08 листопада 2018, 08:59

Право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до п. п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

До податкової знижки включають фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (п. п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

Суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права регулює Закон України від 5 вересня 2017 року №2145-VІІІ «Про освіту» (далі – Закон №2145).

Крім того, спеціальними законами, які визначають правові, організаційні, фінансові засади, а також структуру та типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти є: Закон України «Про позашкільну освіту» Закон України «Про дошкільну освіту», Закон України «Про загальну середню освіту».

Згідно з п. 5 ст. 79 Закону №2145 встановлено, що розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, за надання додаткових освітніх послуг встановлюються договором.

Договір укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (його законними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату.

Враховуючи викладене, з метою використання права на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року платник податку може включити фактично здійснені ним витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтверджені відповідними документами, зокрема, копією договору, що ідентифікує заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг (його законного представника) та/або юридичну чи фізичну особу, яка здійснює оплату.

При цьому в договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Підприємницьку діяльність припинено: можливість отримання довідки про доходи періоду діяльності

Четвер, 08 листопада 2018, 08:59

Згідно зі ст. 1 Закону України від 2 жовтня 1996 року №393/96-ВР «Про звернення громадян» (далі – Закон №393) громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, зокрема із заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних та особистих прав і законних інтересів.

Підставою для надання фізичній особі – підприємцю довідки про доходи від здійснення нею підприємницької діяльності є подання до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси податкової декларації про майновий стан і доходи платниками на загальній системі оподаткування та декларації платника єдиного податку підприємцями на спрощеній системі оподаткування (ст. 177 та ст. 296 Податкового кодексу України).

Відповідно до ст. 291 розділу І Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 №578/5 (далі – Перелік), облікові справи платників податків і зборів (обов’язкових платежів) зберігаються протягом 5 років після припинення діяльності таких суб’єктів господарювання.

Враховуючи викладене, фізична особа щодо якої внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань запис про припинення підприємницької діяльності як фізичної особи – підприємця, може отримати за письмовим зверненням в органі ДФС довідку про доходи на підставі поданої податкової  декларації з врахуванням термінів зберігання облікових справ визначених ст. 291 Переліку.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Незабаром ще один тролейбус Škoda 14Tr курсуватиме містом

Середа, 07 листопада 2018, 09:19

Уже за кілька днів тролейбус Škoda 14Tr з порядковим номером 104 пройде випробування на вулицях Тернополя, після чого розпочне перевозити пасажирів на маршрутах міста.

Як повідомляють  в КП «Тернопільелектротранс», наразі завершується капітальний ремонт тролейбуса.

Також тривають ремонти тролейбусів Škoda 14Tr №151 та Škoda 15Tr №161 і №156.

До слова, сьогодні, 6 листопада, на маршрути міста виїхало 54 одиниці електротранспорту.

 

Тернопільщина: на соціальні гарантії спрямовано майже 2,7 млрд гривень

Середа, 07 листопада 2018, 09:09

З початку року до бюджету платники Тернопільщини забезпечили 2 млрд 668,6 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це на 74,1 млн грн більше за очікуваний показник. Виконання бюджетного призначення становить 102,9%. Порівняно з десятьма місяцями минулого року забезпечено приріст надходжень на 590,3 млн грн або на 28,4%.

Зокрема, за підсумками жовтня поточного року на соціальні гарантії спрямовано 287,9 млн грн ЄСВ, що порівняно з минулорічним періодом більше на 58,5 млн грн або на 25,5%.

Як зазначають в управлінні податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області, така позитивна динаміка свідчить про те, що серед пріоритетів роботи фіскальної служби залишається вжиття заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення. Адже офіційне працевлаштування дасть змогу громадянам легально працювати і мати соціальні гарантії, а бюджет відповідно отримає додаткові надходження у вигляді податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Крім цього, громадяни мають можливість, уклавши Договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, докупити пенсійний стаж, якого їм не вистачає для призначення пенсії шляхом одноразової сплати ЄСВ за весь період або поступової сплати внесків. Загалом з початку 2018 року на Тернопільщині 242 особи скористалися правом на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Найбільше таких договорів уклали в обласному центрі (62), Гусятинському і Підволочиському районах (по 22) .

Варто нагадати, що особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, має подати до органів доходів і зборів за місцем проживання заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування,  копію трудової книжки (за наявності) та копію документа, що посвідчує особу. З особою, яка подала заяву, після перевірки викладених у ній відомостей органами доходів і зборів у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається відповідний договір.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області




 

Щоб не допустити податковий борг

Середа, 07 листопада 2018, 09:07

Головне управління ДФС у Тернопільській області звертає увагу, що граничний термін перехідного періоду функціонування централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів закінчився 11.09.2018, отже з 11 вересня кошти, які сплачують платники на старі рахунки, не зараховуються до бюджетів, а повертаються платникам, як нез’ясовані надходження.

Тому звертаємо увагу суб’єктів господарювання з метою забезпечення надходжень бюджетних платежів, упередження виникнення податкового боргу та недопущення втрат бюджетів при сплаті звернути увагу на актуальність реквізитів рахунків, які відкриті на балансі Державної казначейської служби України (МФО 899998).

Повідомляємо, що найбільше ініційовано платниками сплати на старі рахунки по платежах, зокрема: податок на доходи фізичних осіб, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати; податок на доходи фізичних осіб, із доходів платника податку інших ніж заробітна плата; військовий збір; земельний податок з юридичних осіб; орендна плата з юридичних осіб; єдиний податок з фізичних осіб та інше.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області




 

Довідка про відсутність заборгованості: затверджено порядок надання

Вівторок, 06 листопада 2018, 08:45

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що Міністерство Фінансів України наказом від 3 вересня 2018 року №733 (далі – Наказ №733) затвердило Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Порядок).

Порядок розроблено з метою поліпшення обслуговування платників при наданні довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка).

Зокрема, для отримання Довідки платник подає відповідну заяву за вибором:

- у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу. Якщо заяву подано до державної податкової інспекції, її передають до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу (далі – уповноважений орган);

- в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину «Електронного кабінету» з дотриманням вимог Законів «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви органом, до якого її було подано.

Надається Довідка безоплатно за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у заяві.

Зауважимо, що строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування.

Наказ №733 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 19.10.2018 № 80 та набирає чинності з дня набрання чинності Законом України від 05 жовтня 2018 року №2155-VІІІ «Про електронні довірчі послуги», але не раніше дня його офіційного опублікування, тобто 7 листопада 2018 року.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Тернопільщина: сплата податків на третину перевищила минулорічний показник

Вівторок, 06 листопада 2018, 08:40

Протягом січня-жовтня 2018 року до зведеного бюджету надійшло 5 млрд грн платежів, що контролюються ДФС. Це на 1 млрд 154,6 млн грн або на 29,5% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Прогнозний показник виконано на 103,4%, додатково надійшло 168 млн гривень. Зокрема, у жовтні внесок платників Тернопільщини склав 639,8 млн грн платежів, що на 145,1 млн грн або на 29,3% більше, ніж у минулорічному вересні.

Надходження до державного бюджету за десять місяців цього року сягнули 2 млрд 139,4 млн гривень. Порівняно з минулорічним періодом надходження збільшилися на 565,3 млн гривень. У розрізі основних бюджетоутворюючих платежів надійшло 987,7 млн грн податку на додану вартість, 204,6 млн грн податку на прибуток (без великих платників податків), 36,1 млн грн акцизного податку.

Доходи місцевих бюджетів з початку року склали 2 млрд 923,9 млн гривень, що на 156,1 млн грн більше від очікуваного. Порівняно з січнем-жовтнем минулого року забезпечено приріст коштів на 589,4 млн грн або на 25,2%. Зокрема, сплачено 1 млрд 940,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 474,6 млн грн єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва, 91,4 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області




 

За проекти «Громадського бюджету» через ЦНАП подали 2772 голоси

Вівторок, 06 листопада 2018, 08:38

5 листопада – останній день голосування за проекти «Громадського бюджету 2019», які будуть реалізовані у Тернополі у 2019 році. Голосування тривало через ЦНАП та до 23:59 год. буде доступне для голосування через Bank ID.

Загалом за ці дні у ЦНАПі свої голоси за проекти віддали 2772 особи. Усі голоси уже внесені у систему.

Переможці-проекти, які будуть реалізовані у 2019 році, визначатимуться рейтинговою системою за найбільшою кількістю набраних голосів серед малих проектів (на суму до 300 тис.грн.) та великих проектів (на суму від 300 тис. до 1 млн.450 тис.грн.).

Офіційне підбиття підсумків голосування відбудеться на засіданні Номінаційного комітету, який відбудеться 9 листопада о 14:00 год. (Місце проведення:  сесійна зала міської ради за адресою вул.Листопадова,5 другий поверх)

 

Вартість проїзду у міському громадському транспорті відновиться до попереднього рівня

Вівторок, 06 листопада 2018, 08:37

З 6 листопада у Тернополі відновиться дія тарифів на перевезення пасажирів автомобільним та електричним транспортом на рівні 3/4 гривні у тролейбусах та 4/5 гривень у маршрутках (при розрахунках «Карткою тернополянина» та готівкою).

Відповідне рішення було прийняте виконавчим комітетом Тернопільської міської ради після зустрічі очільника Тернополя Сергія Надала з громадськістю та з метою недопущення соціальної напруги в місті, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Відповідно, рішення виконавчого комітету від 30.10.2018р. №819 «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним та електричним транспортом в м. Тернополі» вважається таким, що втратило чинність.

Згідно із прийнятим рішенням, вартість проїзду у тролейбусах становитиме 4 гривні для пасажирів, які розраховуватимуться готівкою та 3 гривні при розрахунку за проїзд «Карткою тернополянина». В автобусах та маршрутках тариф на перевезення пасажирів при готівковому розрахунку становитиме 5 гривень, за наявності «Картки тернополянина» - 4 гривні.

 

Незабаром лікарі-ФОП зможуть виписувати рецепти за програмою “Доступні ліки

Понеділок, 05 листопада 2018, 08:36

Незабаром лікарі-ФОП зможуть виписувати рецепти за програмою “Доступні ліки”. Відповідні зміни Кабінет Міністрів України ухвалив на засіданні 31 жовтня 2018 року.

Найближчим часом лікарі-ФОП (фізична особа-підприємець), які одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, матимуть право виписувати рецепти на лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодуванню в рамках програми “Доступні ліки”. Міністерство охорони здоров’я України ініціювало зміни до постанови КМУ №152 “Про забезпечення доступності лікарських засобів” від 17 березня 2017 року, які ухвалив Кабінет Міністрів України.

Перелік безоплатних ліків у програмі «Доступні ліки» може зрости. Адже Уряд також ухвалив зміну, що збільшить вікно для перегляду цін препаратів фармвиробниками – з 5% до 10%. У грудні минулого року Уряд запровадив додатковий механізм для залучення безоплатних препаратів у програму: додаткові 5 днів для перегляду цін усім виробникам, які запропонували ціни на свої препарати не вище за 5% від найнижчої вартості препарату за діючою речовиною. Тоді нововведення дозволило збільшити перелік безоплатних ліків щонайменше на 30 препаратів. Відтепер цю можливість матимуть усі фармвиробники, ціни на медикаменти яких не перевищують 10% від вартості найдешевшого препарату за МНН (міжнародною непатентованою назвою).

Нагадаємо, що нині за програмою «Доступні ліки» пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом 2 типу можуть отримати 261 препарат, з них 59 - безоплатно. Отримати ліки за рецептом від лікаря наразі можна в кожній третій аптеці в Україні.

Передбачається, що з 1 квітня 2019 року контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів у рамках програми «Доступні ліки» будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів – Національна служба здоров’я України.

На програму «Доступні ліки» у 2019 році передбачено 1 млрд грн. Переведення адміністрування програми до Національної служби здоров’я України не вплине на забезпечення пацієнтів ліками на цей час.

Нагадаємо, 17 жовтня Кабінет Міністрів  дозволив розподіляти вакцини, закуплені за державний кошт, не тільки серед комунальних закладів охорони здоров’я первинної ланки, а й серед приватних закладів і лікарів-ФОП, які уклали договори з Національною службою здоров’я України. Також вакцини проти туберкульозу та гепатиту В, які необхідні в перші дні від народження дитини, направлятимуть до пологових будинків всіх форм власності. Нові правила розподілу вакцин стануть чинними з моменту оприлюднення відповідних змін до постанови КМУ №298. Ці зміни забезпечать наявність доступних та безпечних вакцин безоплатно, вчасно і там, де вони потрібні.

Джерело: Урядовий портал

 

Як зараховуватимуть страховий стаж за період ведення підприємницької діяльності

Неділя, 04 листопада 2018, 09:29

Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону, тобто з 01.01.2004 року за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Згідно ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховуються будь - яка робота на якій працівник підлягав державному соціальному страхуванню, або за умови сплати страхових внесків.

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженим Постановою Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22- 1 визначено, що період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності, крім осіб, які здійснювали підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування, з 01 липня 2000 року підтверджується довідкою із бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування:

- до 01 січня 2004 року підтверджується спеціальним торговим патентом, або свідоцтвом про сплату єдиного податку, або патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, або довідкою про сплату страхових внесків;

- з 01 січня 2004 року - довідками із бази даних реєстру застрахованих осіб форми ОК - 5, ОК - 7.

У разі представлення вищезазначених документів періоди ведення підприємницької діяльності будуть враховані у страховий стаж для обчислення розміру пенсії.

Починаючи з 1 січня 2018 року передбачена можливість для визначення права на призначення пенсії за віком, відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», до страхового стажу включати зокрема періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку. Слід зазначити що у даному випадку зазначені періоди не враховуються до страхового стажу з урахуванням якого буде визначено розмір пенсії.

Так для підтвердження ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно надається довідка про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності. При цьому зазначаємо, що підтвердженням застосування в зазначений період спрощеної системи оподаткування є свідоцтво про сплату єдиного податку або патент про сплату фіксованого розміру прибуткового податку.

Період з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно зараховується до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за віком, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску) за даними наявними в реєстрі застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

 

Розпочинається набір у «Бандерівську школу» 2018

Неділя, 04 листопада 2018, 09:27

Національно-патріотичний табір-семінар для молоді «Бандерівська школа» 2018 відбудеться 23-25 листопада у смт. Микулинці. Організатор заходу — ГО «Микулинецька ініціатива». Його мета — моральна, фізична та розумова підготовка молоді до виконання нею обовязку перед Українською Державою, поширення кращих історичних звичаїв українського народу, вивчення історії рідного краю.

У програмі:

- військова медицина

- теренова гра у форматі квесту

- пейнтбол

- зустріч з відомими людьми

 

Зголошення триває до 20 листопада.  https://goo.gl/forms/p2g4Vg9WfaHMPbZy1

 

Оформити «Карту тернополянина» можна онлайн

Субота, 03 листопада 2018, 08:45

Виготовити «Карту тернополянина» - проїзний квиток тривалого користування, який дасть змогу мешканцям їздити за дешевшим тарифом у громадському транспорті міста, відповідно 5 грн. у тролейбусах та 6 грн. у маршрутках, можна онлайн.

Скористатися правом оформити онлайн можуть учні/студенти та інші мешканці м.Тернополя, які проживають чи працюють у місті. Не зможуть заповнити онлайн-форму лише пільговики, оскільки виготовлення такої карти потребує підтвердження права на пільгу (пред’явлення відповідного посвідчення) і виготовляється картка для пільговиків та пенсіонерів безкоштовно.

Заповнити онлайн-форму можна за ЦИМ ЛІНКОМ

Для подання заявки на виготовлення «Карти тернополянина» необхідно ввести ПІП, дату народження, серію та номер документа, який засвідчує особу, індивідуальний податковий номер, контактний телефон та фото.

 

Єдиний збір: чи платить власник легкового автомобіля при перетині кордону

П'ятниця, 02 листопада 2018, 08:35

Відповідно до частини першої ст. 1 Закону України «Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України» (далі – Закон) єдиний збір встановлюється щодо транспортних засобів вітчизняних та іноземних власників, визначених у ст. 5 Закону, які перетинають державний кордон України, і справляється:

- за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України;

- за проїзд автомобільних транспортних засобів з перевищенням встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів;

- за проведення у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України відповідно до Митного кодексу України та інших законів України заходів офіційного контролю (у тому числі у формі попереднього документального контролю) під час ввезення товарів на митну територію України (у тому числі з метою транзиту).

Порядок справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2002 року №1569 «Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон» (далі - Порядок).

Пунктом 4 Порядку встановлено вичерпний перелік випадків звільнення від сплати єдиного збору. Зокрема, єдиний збір не справляється при перетинанні державного кордону легковими автомобілями; в’їзду та виїзду транспортного засобу в межах одного пункту пропуску через державний кордон без перетинання митного кордону.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

На Тернопільщині податкова міліція виявила незаконний збут дизпалива

П'ятниця, 02 листопада 2018, 08:35

Державною фіскальною службою України здійснюються заходи щодо виявлення та припинення фактів підпільного виробництва паливно-мастильних матеріалів, а також реалізації неякісного та контрафактного пального.

У ході проведення операції «Акциз-2018» співробітники податкової міліції та управління податкового аудиту ГУ ДФС у Тернопільській області в одному із сіл області встановили факт незаконного збуту дизпалива.

Реалізація пального здійснювалась за готівкові кошти без застосування реєстратора розрахункових операцій та без будь-яких документів, що засвідчують походження пального, виробника та якість.

Дозвільні документи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на використання устаткування для зберігання та реалізації пального відсутні.

При проведенні заходів вилучено майже 6 тис. літрів дизельного палива орієнтовною вартістю 200 тис. грн, а також обладнання автозаправного комплексу та ємкості для зберігання дизпалива.

Проводиться збір матеріалів для притягнення порушника до адміністративної відповідальності.

Всього з початку року співробітниками податкової міліції області з незаконного обігу вилучено більше 110 тонн паливно-мастильних матеріалів орієнтовною вартістю понад 3,7 млн гривень.

Сектор комунікацій

ГУ ДФС у Тернопільській області


 

Працівник по цивільно-правовому договору: як рахувати загальну кількість працівників «спрощенцю»

П'ятниця, 02 листопада 2018, 08:34

Відповідно до п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) однією з умов застосування спрощеної системи оподаткування для фізичної особи – підприємець є:

- для платників єдиного податку першої групи – не використання праці найманих осіб;

- для платників єдиного податку другої групи – не використання праці найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- для платників єдиного податку третьої групи – не використання праці найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена;

- для платників єдиного податку четвертої групи (сільськогосподарські товаровиробники) – не використання праці найманих осіб. Членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї.

При перевищенні чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, такі платники єдиного податку зобов’язані з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення, перейти на сплату інших податків і зборів.

Статтею 46 Господарського кодексу України передбачено, що підприємці мають право укладати з громадянами договори щодо використання їх праці.

Договори з громадянами на використання їх праці укладаються за трудовими або цивільно-правовими договорами.

Згідно зі ст. 21 Кодексу законів про працю України трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до п. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Цивільно–правовий договір (договір підряду, доручення тощо) – це угода між громадянином і підприємством або підприємцем, предметом якої є виконання фізичною особою певної роботи, спрямованої на досягнення конкретного результату.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Тобто за договорами підряду оплачується не процес праці, а його конкретний (кінцевий) результат, який визначається після закінчення роботи і оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких і здійснюється виплата винагороди.

Враховуючи зазначене, якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку укладає договір, який передбачає оплату процесу праці, тобто містить ознаки трудового договору, то платник єдиного податку враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах.

Якщо укладений договір відповідає нормам договору підряду, то фізична особа – підприємець – платник єдиного податку не враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

У Тернополі представили інструменти, що допоможуть залучити іноземні інвестицї

Четвер, 01 листопада 2018, 07:59

Днями у Тернополі відбулося представлення напрацьованих інструментів та механізмів залучення інвестицій, а також обговорення подальших кроків щодо інституційної підтримки органів влади та Агенції регіонального розвитку Тернопільської області.

Окрім представників органів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, до обговорення долучилися і експерти програми «U-LEAD з Європою» та безпосередньо керівник групи радників програми «U-LEAD з Європою» Маттіас Морнер. Взяв участь у заході і очільник Тернополя Сергій Надал.

Під час виступу Сергій Надал зазначив, що наразі в Тернополі уже офіційно підтверджений та зареєстрований Міністерством економіки України проект створення індустріального парку і цей напрямок має перспективу розвитку.

«Cподіваюся, що спільними зусиллями з Тернопільською обласною державною адміністрацією ми зможем реалізувати даний проект, в тому числі і в рамках залучення коштів Державного Фонду регіонального розвитку, - додає міський голова. – Окрім відкриття у Тернополі першого індустріального парку, що дасть стимул для розвитку місцевого підприємництва,  ми намагаємося створювати якомога комфортніші умови для підприємців. Зокрема, завдяки співпраці місцевого самоврядування, бізнесу та громади, протягом останніх років у місті запроваджено автоматичне продовження договорів оренди комунальної власності та землі, зменшено ставку орендної плати за землю та встановлено одну з найнижчих ставок податку на нежитлову нерухомість».

Нагадаємо, у 2018 році рейтингове агентство IBI-Rating підтвердило високий рейтинг інвестиційної привабливості Тернополя на рівні invA-.

 

Дата квитка на відрядження та в наказі про відрядження не збігається: чи буде додаткове благо працівника

Середа, 31 жовтня 2018, 08:52

Основним документом, який регулює відрядження працівників органів державної влади, підприємств, установ та організацій, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів, є Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 №59 (далі –Інструкція №59).


Відповідно до п. 7 розділу І Інструкції №59 днем вибуття у відрядження вважається
день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця
постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття з відрядження – день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника. При відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається
поточна доба, а з 0 години і пізніше - наступна доба. Якщо станція, пристань, аеропорт
розташовані за межами населеного пункту, де працює відряджений працівник, у строк
відрядження зараховується час, який потрібний для проїзду до станції, пристані, аеропорту.
Аналогічно визначається день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи.
Дата на транспортному квитку (вибуття транспортного засобу з місця постійної
роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою вибуття працівника у відрядження
згідно з наказом про відрядження. Дата на транспортному квитку (прибуття транспортного
засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою прибуття
працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження.
Якщо дата на транспортному квитку не збігається з датою прибуття працівника з
відрядження згідно з наказом про відрядження, з дозволу керівника підприємства береться
до уваги затримка у відрядженні на вихідні або святкові й неробочі дні, якщо строк
перебування працівника поза місцем його постійної роботи не перевищуватиме строку
відрядження, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України «Про суми та склад
витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у
відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково
утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» (далі – Постанова №98).
За ці дні працівникові не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм
житлового приміщення та інші витрати (крім витрат на проїзд з місця відрядження до місця
постійної роботи).
Разом з цим п. 10 розділу ІІ Інструкції №59 з дозволу керівника може братися до уваги
вимушена затримка у відрядженні з не залежних від працівника причин за наявності
підтвердних документів в оригіналі.
Рішення про продовження терміну відрядження керівник приймає після прибуття
відрядженого працівника до місця постійної роботи на підставі його доповідної записки, яке
оформляється відповідним наказом (розпорядженням) керівника підприємства.
За час затримки в місцеперебуванні у відрядженні без поважних причин працівникові
не виплачується заробітна плата, не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм
житлового приміщення та інші витрати.
Крім того, п. п. «а» п. п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України (далі -
ПКУ) передбачено, що не є доходом платника податку - фізичної особи, яка перебуває у
трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств,
установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку
витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема, на проїзд (у тому числі
перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так
і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті).
Зазначені в абзаці другому цього підпункту витрати не є об’єктом оподаткування цим
податком лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат.
При цьому будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного
доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого
відрядження з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Згідно з п. п. «г» п. п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного)
оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником
податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст.165 ПКУ) у вигляді вартості
суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку,
крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або
звільняються від оподаткування згідно з розділом ІV ПКУ.
Враховуючи викладене, не є доходом у вигляді додаткового блага платника податку -
фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем, сума
відшкодованих у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах
фактичних витрат, зокрема на проїзд, за умови наявності та належним чином оформлених
транспортних квитків, що засвідчують вартість цих витрат.

Сектор комунікацій
Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

До відома суб’єктів господарювання

Середа, 31 жовтня 2018, 07:36

На виконання рішення Тернопільської міської ради від 18.07.2014р. №6/49/3 «Про додаткові заходи щодо підтримки українського виробника» закладам торгівлі і побуту рекомендовано здійснювати реалізацію товарів російського походження з поміткою для покупця з зазначенням країни виробника та прапора Російської Федерації.

 

До 1 листопада збільшено кількість рейсів автобусів до міського кладовища

Вівторок, 30 жовтня 2018, 08:57

З метою створення сприятливих умов для мешканців міста щодо відвідання та впорядкування могил рідних та близьких до 31 жовтня призначені додаткові рейси до міського кладовища в с. Підгороднє.

Рейси здійснюватимуться у парні дні парними, у непарні- непарними випусками автобусів маршрутів №№ 11, 27, 30. Також 01.11.2018р. до міського кладовища в с. Підгороднє буде забезпечено виконання усіх рейсів автобусами №№1а, 11, 27, 30, відповідно до розкладів руху автобусів робочого дня.

Також буде здійснений посилений контроль за дотриманням водіями затверджених розкладів руху на автобусних маршрутах №№1А, 5, 5а, 8, 11, 18, 27, 30, 31, 32 та тролейбусному маршруті №8.

 

Молодь Тернопільщини запрошують на стажування в ТОДА

Вівторок, 30 жовтня 2018, 00:00

Програма навчання та стажування у Тернопільській обласній державній адміністрації — це сучасний проект, який дасть можливість молоді реалізувати свою кар'єру, а також долучитися набути нового досвіду.

Учасники програми отримають курс навчання від керівництва адміністрації та профільних керівників управлінь та ряд семінарів від успішних підприємців, науковців, діячів по профільних питаннях управлінь, виконуватимуть завдання відповідно до своєї професійної компетенції та напрямків діяльності управління стажування. Крім того, стануть безпосередніми учасниками державотворчих процесів, поглиблять знання з окремих дисциплін, пов’язаних з роботою у сфері державної служби, набудуть професійних знань, умінь та навичок, а також матимуть змогу закласти фундамент для розвитку своєї кар’єри.


Щоб стати учасником програми необхідно заповнити заяву, активну за посиланням https://goo.gl/forms/hq3uTYimvXVqwHli2. Після заповнення заяви до Вас зателефонують для призначення дати та часу проведення співбесіди

Деталі за тел: +38 (096) 2777703 Юрій


Загальні вимоги до конкурсантів:

-громадянство України;

-вік 19-25 років;

-знання іноземної мови;

-вільне володіння програмним забезпеченням Office Microsoft;

-орієнтування в суспільно-політичному житті держави.


Програма передбачає:

1) Ознайомлення учасників з управліннями, де проводитиметься стажування.

2) Дискусійні зустрічі з керівниками управлінь

3) Зустріч з керівництвом Тернопільської обласної державної адміністрації

4) Семінари з успішними діячами, підприємцями, науковцями по профільних питаннях управлінь

5) Стажування в управлінні

6) Поїздка у Верховну раду України та ряд міністерств

oda.te.gov.ua

 

Обмеження щодо утворення і діяльності громадських об'єднань

Вівторок, 30 жовтня 2018, 00:00

Відповідно до статті 4 Закону України «Про громадські об’єднання» Утворення і діяльність громадських об'єднань, мета (цілі) або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, забороняються.

Громадські об'єднання не можуть мати воєнізованих формувань.

Інші обмеження права на свободу об'єднання, у тому числі на утворення і діяльність громадських об'єднань, можуть бути встановлені виключно законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Громадським об'єднанням не можуть надаватися владні повноваження, крім випадків, передбачених законом.



Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області


 

Порядок реєстрації профспілкових організацій

Вівторок, 30 жовтня 2018, 00:00

Профспілки, їх об'єднання легалізуються шляхом повідомлення на відповідність заявленому статусу.

Легалізація всеукраїнських профспілок та їх об'єднань, інших профспілок та їх об'єднань здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань.

Профспілкові організації створюються та діють зі статусом юридичної особи.

Відповідно до частини 1 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та статті 16 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» для державної реєстрації профспілкової організації як юридичної особи подаються наступні документи:

  1. заява про державну реєстрацію створення юридичної особи.

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників;

3) документ, що підтверджує створення громадського формування, відповідність статуту юридичної особи, на підставі якого діє громадське формування, - у разі державної реєстрації громадського формування, що є самостійним структурним підрозділом у складі іншої юридичної особи;

4) відомості про керівні органи громадського формування (ім’я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку), відомості про особу (осіб), яка має право представляти громадське формування для здійснення реєстраційних дій (ім’я, дата народження, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку);

5) список учасників з’їзду, конференції, установчих або загальних зборів членів профспілки.

На підставі поданих документів, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань приймає рішення не пізніше 15 робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації.


Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Права громадських об’єднань

Вівторок, 30 жовтня 2018, 00:00

Право, як і держави, належить до найскладніших громадських явищ. У повсякденному житті люди розуміють під правом загальнообов'язкові правил поведінки, встановлені й санкціоновані державою законах, указів тощо. Право не вичерпується формальними характеристиками, хоча у спеціально сенсі право визначається цими характеристиками; це юридичні тексти, сформульовані владою та містять правові норми. Так  і громадські об’єднання наділені відповідними правами відповідно до Закону України «Про громадські об’єднання» це:

1) вільно поширювати інформацію про свою діяльність, пропагувати свою мету (цілі);

2) звертатися у порядку, визначеному законом, до органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб з пропозиціями (зауваженнями), заявами (клопотаннями), скаргами;

3) одержувати у порядку, визначеному законом, публічну інформацію, що знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації;

4) брати участь у порядку, визначеному законодавством, у розробленні проектів нормативно-правових актів, що видаються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування і стосуються сфери діяльності громадського об'єднання та важливих питань державного і суспільного життя;

5) проводити мирні зібрання;

6) здійснювати інші права, не заборонені законом.

На відмінну від громадських об’єднань без статусу юридичної особи, громадські об'єднання зі статусом юридичної особи мають невід’ємні права:

1) бути учасником цивільно-правових відносин, набувати майнові і немайнові права відповідно до законодавства;

2) здійснювати відповідно до закону підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це передбачено статутом громадського об'єднання, або через створені в порядку, передбаченому законом, юридичні особи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті (цілям) громадського об'єднання та сприяє її досягненню. Відомості про здійснення підприємницької діяльності громадським об'єднанням включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

3) засновувати з метою досягнення своєї статутної мети (цілей) засоби масової інформації;

4) брати участь у здійсненні державної регуляторної політики відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності";

5) брати участь у порядку, визначеному законодавством, у роботі консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, що утворюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування для проведення консультацій з громадськими об'єднаннями та підготовки рекомендацій з питань, що стосуються сфери їхньої діяльності.

Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи, створена ним юридична особа (товариство, підприємство) може бути виконавцем державного замовлення відповідно до закону.

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області



 

Не буде електропостачання в окремих будинках Тернополя

Понеділок, 29 жовтня 2018, 19:48

Повідомляємо, що у зв’язку із ремонтними роботами, не буде електропостачання в окремих будинках Тернополя, а саме:

  • 30.10.18р. з 09:00 год. до 13:00 год. за адресою вул. Родини Барвінських.
  • 30.10.18р. з 10:00 год. до 17:00 год. за адресами: вул. Назарія Яремчука, 38-53, вул. Тбіліська, вул. Братів Гжицьких, 2-10, вул. Петриківська, 20-23.
  • 30.10.18р. з 14:00 год. до 17:00 год. за адресами: вул. Тарнаського, 1, 3, 5, 7, 5а, 11, просп. Злуки 27, 29, 31.

 

Просимо вибачення за тимчасові незручності!

rada.te.ua

 

Програмою термомодернізації в Тернополі скористалися жителі близько 60-ти будинків

Понеділок, 29 жовтня 2018, 07:23

Одночасно із плановими роботами з підключення до опалення будинків у Тернополі, у житловому фонді міста триває реалізація програми термомодернізації, відповідно до якої 70 % вартості робіт оплачує міський бюджет, решту – мешканці.

Як повідомляють у секторі з питань енергозабезпечення управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, від початку 2018 року у Тернополі вже завершено термомодернізацію у чотирьох будинках, ще в одному - роботи тривають.

Зі слів міського голови Тернополя Сергія Надала, протягом чотирьох років програмою термомодернізації, яку запровадила Тернопільська міська рада, скористалися мешканці близько 60-ти житлових будинків, у яких підрядники здійснювали утеплення стін або покрівлі, заміну вікон загального користування та модернізацію системи освітлення на сходових клітках, ремонт міжпанельних швів, а також встановлювали індивідуально-теплові пункти (ІТП) із приладами обліку теплової енергії. Завдяки програмі деякі мешканці будинків наразі мають змогу економити до 50% при оплаті за опалення у порівнянні з іншими будинками.

Нагадаємо, від 2015 року у Тернополі діє Програма енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки, затверджена  рішенням міської ради від 27.01.2015р. №6/55/4 (зі змінами). Відповідно до цієї програми передбачено реалізацію заходів з термомодернізації житлових будинків на умовах співфінансування (30% – кошти мешканців, 70% – кошти міського бюджету). Загалом протягом цих років з міського бюджету на цю програму виділено понад 11 млн. грн.

 

Програмою термомодернізації в Тернополі скористалися жителі близько 60-ти будинків

Субота, 27 жовтня 2018, 07:09

Одночасно із плановими роботами з підключення до опалення будинків у Тернополі, у житловому фонді міста триває реалізація програми термомодернізації, відповідно до якої 70 % вартості робіт оплачує міський бюджет, решту – мешканці.

Як повідомляють у секторі з питань енергозабезпечення управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, від початку 2018 року у Тернополі вже завершено термомодернізацію у чотирьох будинках, ще в одному - роботи тривають.

Зі слів міського голови Тернополя Сергія Надала, протягом чотирьох років програмою термомодернізації, яку запровадила Тернопільська міська рада, скористалися мешканці близько 60-ти житлових будинків, у яких підрядники здійснювали утеплення стін або покрівлі, заміну вікон загального користування та модернізацію системи освітлення на сходових клітках, ремонт міжпанельних швів, а також встановлювали індивідуально-теплові пункти (ІТП) із приладами обліку теплової енергії. Завдяки програмі деякі мешканці будинків наразі мають змогу економити до 50% при оплаті за опалення у порівнянні з іншими будинками.

Нагадаємо, від 2015 року у Тернополі діє Програма енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки, затверджена  рішенням міської ради від 27.01.2015р. №6/55/4 (зі змінами). Відповідно до цієї програми передбачено реалізацію заходів з термомодернізації житлових будинків на умовах співфінансування (30% – кошти мешканців, 70% – кошти міського бюджету). Загалом протягом цих років з міського бюджету на цю програму виділено понад 11 млн. грн.

 

Субсидії зможуть отримати більше тернополян

Субота, 27 жовтня 2018, 07:08

Управління соціальної політики Тернопільської міської ради повідомляє, що 17 жовтня 2018 року Урядом було внесено зміни до порядку призначення житлових субсидій населенню.

Відповідно до змін, відтепер, спеціально створені комісії при місцевих органах влади, зокрема і Тернопільської міської ради, матимуть більше повноважень та розглядатимуть кожне звернення про призначення або не призначення субсидії в індивідуальному порядку.

Комісія також може призначати субсидії за особливими умовами у разі коли:

- особа або інші члени домогосподарства надають соціальні послуги, перебувають у місцях позбавлення волі;

- члени домогосподарств є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря;

- особа мала суму середньомісячної нарахованої заробітної плати менше від розміру мінімальної заробітної плати не більше ніж на 10 відсотків за умови сплати ЄСВ.

Нагадаємо, на черговій сесії міської ради депутатами було прийнято звернення Тернопільської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до існуючої Постанови, яка регламентує порядок призначення житлових субсидій, введених в дію з 01.05.2018р.

Відповідно до нових правил у порядку призначення житлових субсидій, розширюється коло їх отримувачів, а саме:

Перелік осіб, яким може бути збільшена норма житла, на яку надається субсидія, розширено на 30%.

Відтепер субсидію на понаднормову площу житла можуть отримати також громадяни, які:

- отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника

- досягли пенсійного віку, і отримують пенсію за вислугою років;

- отримують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю

Якщо ЄСВ не сплачується з вини роботодавця, робітники мають право на субсидію.

Субсидія може призначатись у випадках не сплати ЄСВ, якщо заборгованість по сплаті виникла з вини роботодавця, а не особи.

Особи, які мають заборгованість по сплаті аліментів не матимуть субсидії

Субсидія не призначатиметься якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря).

Загальна площа житлового приміщення, на яку призначається субсидії, змінюється на опалювальну площу

Житлова субсидія призначається, якщо опалювана площа житлового приміщення не перевищує 120 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку та 200 кв. метрів для індивідуальних будинків.

Врегульовано питання наявності двох особових рахунків у великому будинку/квартирі

За рішенням Комісії субсидія може бути призначена на житлові приміщення (будинки), на які оформлено два і більше окремі особові рахунки, за умови, що опалювана площа частини житлового приміщення кожного домогосподарства, на яку призначається субсидія, не перевищує 120 кв. метрів для квартири, 200 кв. метрів для індивідуального будинку

Надано право отримувати субсидію у випадку перебування осіб за кордоном легально

Субсидія за рішенням комісії може призначатись якщо члени домогосподарства в період, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, документально підтвердили набуття страхового стажу в інших країнах шляхом надання легалізованих в Україні документів. Перелік країн розміщено на офіційному сайті Мінсоцполітики.

Вирішено питання призначення субсидії студентам, які проживають в гуртожитку

При розрахунку розміру субсидії доходи батьків не враховуються у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання.

Вирішено питання врахування доходів розлучених батьків за наявності дитини

У випадку, коли батьки розлучені, при розрахунку розміру субсидії доходи одного з батьків дитини не враховуються у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною

Змінено перелік доходів, які враховуються та які не враховуються при розрахунку розміру субсидії

До доходів будуть враховуватись грошові перекази, отримані із-за кордону. До доходів не будуть враховуватись сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, який народився в господарствах фізичних осіб.

Уточнено розрахунок середньомісячного доходу осіб які отримували стипендію або державну соціальну допомогу

Розрахунок середньомісячного доходу для осіб, які отримували хоча б один із таких видів доходу, як стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особами з інвалідністю І і ІІ групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, здійснюється шляхом ділення загальної суми сукупного доходу за період, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, на кількість місяців, у яких його отримано. У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за останній місяць попереднього неопалювального сезону (вересень), а у разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за останній місяць попереднього опалювального сезону (квітень).

Змінено систему розрахунку сукупного доходу для осіб, які отримували допомогу по безробіттю

Для осіб, які у періоді, за який враховуються доходи, отримували допомогу по безробіттю, до сукупного доходу враховується:

- за кожний місяць отримання допомоги у розмірі, меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - дохід у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи;

- за кожний місяць отримання допомоги у розмірі, більшому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - фактично отримані доходи;

- за кожний місяць, у якому відсутні доходи, - дохід у сумі трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Змінено систему розрахунку сукупного доходу для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування

Для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування і є платниками єдиного податку першої – третьої груп, не враховується дохід, отриманий самозайнятою особою, та дохід від провадження підприємницької діяльності.

Змінено оплату обов’язкового платежу за надану послугу. У разі коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. Якщо в опалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги не перевищує обсягу обов’язкового відсотка платежу житлова субсидія на наступний неопалювальний сезон призначається на підставі звернення громадянина.

Якщо в неопалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги не перевищує обсягу обов’язкового відсотка платежу розмір житлової субсидії на початку наступного опалювального сезону без розраховується без додаткового звернення громадянина.

Сім’ям, які отримують пільги на житлово-комунальні послуги та виявили бажання отримувати житлові субсидії в опалювальний період 2018 року, з 01.10.2018  необхідно звернутися до управління соціальної політики Тернопільської міської ради та подати заяву і декларацію про доходи. Субсидія призначається з місяця подання заяви.

Якщо громадянин виявив бажання добровільно сплачувати Єдиний соціальний внесок, то йому необхідно звернутись до управління Пенсійного фонду.

Телефон для довідок: 52-14-03; 23-66-04.


rada.te.ua

 

Неприбуткова організація не повідомила про зміни: розмір штрафу від контролерів

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 07:59

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що відповідно до п. п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація, яка внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440 (далі – Порядок №440).

Згідно із п. 14 Порядку №440 при зміні організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) до контролюючого органу подається реєстраційна заява з позначкою «зміни», до якої додаються копії документів відповідно до п. 6 Порядку №440. Заява та копії документів повинні бути подані протягом 30 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін, а у разі, коли державна реєстрація змін не здійснюється, протягом 30 календарних днів з моменту виникнення зазначених у п. 14 обставин.

Відповідно до п. 117.1 ст.117 ПКУ неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, - 510 гривень.

При неусуненні таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, - 1020 гривень.

Враховуючи викладене, якщо неприбуткова організація (установа) після внесення змін до установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону), не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву з позначкою «зміни» протягом 30 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін або з моменту виникнення обставин, пов’язаних зі змінами в її установчих документах, у разі, коли державна реєстрація змін не здійснюється, то до такої неприбуткової організації (установи) застосовується штраф у розмірі 510 гривень.

При неусуненні таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року неприбутковою організацією, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, до такої організації застосовується штраф у розмірі 1020 гривень.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

З початку року на Тернопільщині розпочали власну справу майже 4 тисячі платників

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 07:59


У січні-вересні 2018 року в ДФС у Тернопільській області зареєстровано 3992 нових платників податків, з них 794 юридичних осіб та 3198 фізичних осіб – підприємців. Як свідчить аналітика органів ДФС Тернопільщини, кількість новостворених суб’єктів господарювання за цей термін перевищує кількість тих, хто з різних причин вирішив припинити господарську діяльність. Зокрема, реєстрація підприємницької діяльності активізувалася у вересні. Якщо зазвичай цього року в середньому за місяць реєструвалось 300-340 підприємців, то у вересні зареєстровано 448 підприємців, що на третину більше за середні показники попередніх місяців. Це, як зазначають в управлінні обслуговування платників податків ГУ ДФС у Тернопільській області, пояснюється тенденцією поступового виходу бізнесу «з тіні».

Загалом станом на 1 жовтня 2018 року на обліку в ДФС області перебувають 57 734 основних платників податків, з них 22 760 юридичних осіб, 34 974 фізичних осіб-підприємців, порівняно з минулорічними дев’ятьма місяцями кількість платників збільшилась на 990 юридичних та фізичних осіб.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

У Тернополі для дітей-сиріт придбали квартири

Четвер, 25 жовтня 2018, 05:18

Цього року вперше у Тернополі для шести дітей-сиріт, віком від 18 до 23 років, котрі знаходяться на квартирному обліку або обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, придбано дві трикімнатні квартири, площею 79 кв. м. кожна.

В одній з цих соціальних квартир проживатимуть три хлопці-сироти, в іншій - три дівчини.

Наразі за кошти міського бюджету у придбаних квартирах тривають ремонтні роботи, які заплановано завершити до кінця 2018 року. Також буде придбано необхідне обладнання.

Як зазначає очільник Тернополя Сергій Надал, турбота про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і забезпечення житлом соціальних категорій населення,  є спільним завданням, обов’язком міста, суспільства та держави.

 

Тернополяни можуть проголосувати за проекти Громадського бюджету в терміналах ПриватБанку та за посиланням у Приват24

Середа, 24 жовтня 2018, 09:15

З понеділка, 22 жовтня, у Тернополі стартувало голосування за проекти “Громадського бюджету- 2019”, яке триватиме до 5-го листопада включно.

Цього року містяни мають можливість віддати свій голос за цікаві ідеї не лише шляхом реєстрації через Bank ID на офіційній сторінці "Громадського бюджету" чи у ЦНАПі, але і в терміналах самообслуговування та за посиланням у Приват24.

Як розповідають у прес-службі ПриватБанку у Тернопільській області, на сьогодні тернополяни вже отримали близько 250 тис. повідомлень у Приват24 з запрошенням долучитись до голосування. Отримавши повідомлення, варто лише натиснути кнопку “голосувати”, та клієнта буде перенаправлено на відповідну сторінку сайту "Громадського бюджету",  де залишиться обрати проект, за який хотілось б віддати голос. Ще одним додатковим каналом голосування цьогоріч є термінали самообслуговування ПриватБанку, що розташовані як на кожному відділенні фінансової установи, так у популярних торгових та розважальних центрах нашого міста.

Варто відзначити надзвичайно просту та прозору процедуру голосування у терміналах самообслуговування. Достатньо пройти ідентифікацію у ТСО за допомогою будь-якої картки ПриватБанку або мобільного номера телефону, на основній сторінці меню скористатись кнопкою “Голосування за проекти міст” та зробити власний вибір проекту у переліку, що з'явиться на екрані терміналу.  Віддати свій голос за один великий та один малий проекти можуть громадяни України віком від 16 років, які зареєстровані та проживають у місті Тернополі.

Нагадаємо, Громадський бюджет дозволяє мешканцям Тернополя прийняти активну участь в тому, як будуть використані бюджетні кошти для поліпшення життя міста. За підсумками голосування ті проекти, які набрали найбільшу кількість голосів, будуть реалізовані у 2019 року. Загальна сума запланованого бюджету складає близько 11 млн гривень.

 

Оголошення про громадські слухання щодо врахування громадських інтересів в проекті містобудівної документації

Середа, 24 жовтня 2018, 09:14

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» Тернопільська міська рада інформує про початок громадських слухань щодо врахування громадських інтересів в проекті містобудівної документації «Внесення змін до детального плану території, обмеженої вул. 15 Квітня, вул. Академіка Сахарова, вул. Академіка Корольова, Підволочиське шосе (мікрорайон №6) в м. Тернополі». Інформація щодо підстав розроблення, процедури розгляду та обговорення проекту вищевказаної містобудівної документації, графічні та текстові матеріали розміщені на офіційному веб-сайті Тернопільської міської ради www.rada.te.ua в розділі «Генеральний план м. Тернополя".

Детальніша інформація доступна у розділі "Містобудівна документація"

 

У Тернополі відбудеться ІІ Всеукраїнський Фестиваль психологічних ігор

Вівторок, 23 жовтня 2018, 12:26

27-28 жовтня у Тернополі пройде ІІ Всеукраїнський Фестиваль психологічних ігор, на який прибудуть ігропрактики зі всієї України та закордону. Початок заходу о 10. 00 год.

Організатори фестивалю запрошують тернополян зануритися у світ саморозвитку та побудови власного гармонійного, яскравого та усвідомленого життя. Адже концепція фестивалю – це максимальна користь для його учасників, а кожна гра буде проводитися у найбільш розгорнутому та повному форматі, щоб опрацювати проблеми та запити, які найбільше турбуватимуть учасників.

Під час Фестивалю працюватиме чотири лінійки, а кожна з них буде поділена на п’ять локацій:

  • особистого розвитку
  • гармонійних взаємостосунків
  • бізнес-напрямку та фінансової ефективності
  • психосоматики та збереження здоров'я
  • жіноцтва

Для участі у фестивалі необхідна попередня реєстрація.

Отримати детальну інформацію про умови участі у фестивалі можна за номером тел.: +38(067)332 4545.

 

У Тернополі опалювальний сезон розпочався вчасно та без аварій

Вівторок, 23 жовтня 2018, 08:31

Сьогодні, 22 жовтня о 06.00 год розпочався опалювальний сезон для населення та інших категорій споживачів, а також для лікувальних закладів, шкіл і дошкільних закладів м. Тернополя. Відповідне розпорядження підписав міський голова Сергій Надал.

Очільник Тернополя зазначає, що за останніми даними Українського Гідрометцентру, найближчими днями у місті спостерігатиметься пониження середньодобової температури зовнішнього повітря.

«Місто зробило усе можливе, щоб підготуватися до початку опалювального сезону. Наразі запуск котелень, що подають тепло населенню, проходить у штатному режимі без аварійних ситуацій, - розповідає Сергій Надал. - Впродовж шести годин до опалення будуть підключені будинки у всіх мікрорайонах Тернополя».

Зважаючи на ситуацію з тарифами, очільник Тернополя закликає містян якомога швидше оформити субсидії.

Фахівці комунального підприємства «Тернопільміськтеплокомуненерго» також нагадують, що за функціонування усіх внутрішньобудинкових мереж відповідають обслуговуючі підприємства, тому у випадку виникнення будь-яких проблем із опаленням у житловому фонді міста, тернополянам слід звертатися до відповідного обслуговуючого підприємства. У неробочий час та у вихідні дні тернополяни можуть звертатися до аварійно-диспетчерських служб.

Окрім того, працівники «Тернопільміськтеплокомуненерго» закликають мешканців міста відчиняти двері помешкань аварійним службам для проведення необхідних ремонтних робіт, які можуть виникнути при запуску системи теплопостачання, зокрема, заповітренні труб у будинках. Відтак, часто через небажання віддчинити двері чи відсутність господарів, затримка увімкнення опалення відбудеться у всій багатоповерхівці.

 

«Пакунки малюка» отримали уже 30 тисяч родин

Понеділок, 22 жовтня 2018, 06:23

30 тисяч родин по всій країні вже отримали «Пакунок малюка». Урядову ініціативу для підтримки родин з дітьми було запроваджено з 1 вересня. «Пакунок» - це додаткова допомога від держави батькам новонароджених, в якому є найнеобхідніші для малюка речі. Пакунок отримує кожна родина, в якій народжується дитина. Дитина з перших днів життя має отримати усе необхідне, не зважаючи на рівень матеріального забезпечення батьків. На сьогодні «пакунки малюка» отримують 23 регіони, Донецька та Луганська області наразі ведуть документальне оформлення щодо отримання таких пакунків.

 

 

Як отримати «пакунок малюка»?

«Пакунок» надається всім новонародженим дітям, незалежно від місця народження, безпосередньо в пологовому будинку при виписці. Отримати його можуть мати, батько, родичі або патронатний вихователь новонародженої дитини. Він надається у пологових будинках як державної, так і приватної форми власності.

В разі, якщо «пакунок» на момент виписки в пологовому відсутній, батьки в пологовому подають заяву до управління соціального захисту, і працівники управляння доставлять його за місцем проживання дитини не пізніше 30 днів від її народження.

Що є в «пакунку малюка»?

Це набір з 25 найнеобхідніших для новонароджених діток речей. Зокрема, це одяг, підгузки, ковдри, рушник, матрац, дитячі крем та мило, ножиці, серветки, пелюшки, термометри. Весь комплект упакований в коробку-колиску з міцного картону, розміром 43?70?27 см.

 

Чому в «пакунку» немає дитячих сумішей та медикаментів?

В «пакунку малюка» немає жодних лікарських засобів, тому що їх має призначати лікар, а універсальних ліків, які підходять усім дітям, не існує. В пакунок вирішено не включати також пляшечки та дитячі суміші, оскільки МОЗ України підтримує позицію Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо користі грудного вигодовування. Вигодовування сумішами можливе лише у тих випадках, коли жінка не може годувати дитину грудним молоком. Пляшечки та суміші в «пакунку» могли спонукати мам новонароджених відмовитися від грудного вигодовування на користь сумішей.

 

Чи зменшаться грошові виплати при народженні дитини з наданням «пакунку малюка»?

«Пакунок малюка» жодним чином не впливає на отримання грошової виплати при народженні дитини. Це окрема додаткова безповоротна адресна допомога кожній дитині, яка народилася. Також він ніяк не впливає на обчислення сукупного доходу родини, якщо вона подає документи до органів соцзахисту.

 

Скільки коштує «пакунок»?

Вартість одного «пакунка малюка» складає 3 377 грн 80 коп. (вартість включає коробку, її вміст, послуги з упаковки та транспортування). За попередніми розрахунками вартість речей в пакунку мала складати не більше 5 000 грн, в підсумку наповнення пакунку вдалось закупити дешевше. Зекономлені кошти будуть спрямовані на закупівлю додаткових пакунків на 2019 рік.

за інформацією департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів України.


.oda.te.gov.ua

 

Софія Близнюк: Тернопільщина готова до опалювального сезону

Понеділок, 22 жовтня 2018, 06:21

Тернопільська область готова до опалювального сезону на 100% . Про це зазначила заступник начальника обласного управління житлово-комунального господарства і енергозбереження Софія Близнюк в ефірі програми «Актуально» на «Радіо Roks».

 

За її словами, рішення про початок опалювального сезону приймають органи місцевого самоврядування або районні державні адміністрації. За нормативно-правовими актами, підставою може стати середньодобова температура нижче 8 градусів упродовж трьох днів.

 

«В міру можливостей та наявних фінансів підготовлено 1310 котелень і 45 центральних теплових пунктів. Також замінено котли, проведено реконструкцію теплових мереж та водопостачання. Готові до опалювального сезону і підприємства краю. На всі заходи було витрачено близько 200 мільйонів гривень», - зазначила Софія Близнюк.

 

Також вона наголосила, що в області проводилися заходи з енергозбереження. Зокрема, утеплення будинків, перекриття дахів, заміни вікон, тощо. Усе це можливо завдяки спеціальній Урядовій програмі «Теплі кредити».

 

«Без енергоефективності та відновлювальних джерел енергії не обійтися. На Урядову програму «теплі кредити» в Україні виділили 400 млн. грн. Зокрема у 2018 році в Тернопільській області було видано 691 кредит на суму 22 млн. грн. Також діє обласна програма з підтримки заходів енергозбереження, завдяки якій можливе 12% відшкодування кредитів в «Укргазбанку» та «Ощадбанку». Нею встигли скористатися 27 ОСББ і 99 споживачів, які отримали відшкодування на суму близько 43 тисячі грн.», - наголосила Софія Близнюк.

 

Також вона зазначила, що для утримання в належному стані доріг та вулиць підприємствами житлово-комунальної галузі підготовлено 182 одиниці спецтехніки та заготовлено 22 тисячі тонн посипкового матеріалу. Окрім цього створено запас вугілля – майже 3 тисячі тонн.


oda.te.gov.ua

 

22 жовтня розпочинається голосування за проекти «Громадського бюджету Тернополя»

Неділя, 21 жовтня 2018, 07:24

З понеділка, 22 жовтня (00:00 год.) стартує голосування за проекти, які будуть реалізовані за кошти міста у 2019 році в рамках «Громадського бюджету Тернополя». Голосування триватиме до 5 листопада включно.

Віддати свій голос за один великий та один малий проекти можуть громадяни України віком від 16 років, які зареєстровані та проживають у місті Тернополі.

Відтепер, для максимальної зручності мешканців міста та завдяки нашому партнеру ПриватБанку голосування здійснюватиметься чотирма способами:

1. Увійшовши через систему BankID на сайті https://pb.rada.te.ua/

2. Шляхом заповнення друкованої версії бланку для голосування, відвідавши Центр надання адміністративних послуг у Тернополі (ЦНАП) в робочий час (пн-чт з 9:00 до 17:00 год. пт. З 9:00 до 16.00), пред’явивши паспорт або ID-картку (з довідкою про реєстрацію місця проживання особи);

3. Через мобільний додаток Приват24;

4. За допомогою Терміналів самообслуговування (ТСО) Приват-банку.

Тернополяни, які є клієнтами ПриватБанку, отримають повідомлення-запрошення   проголосувати через мобільний додаток Приват24, а після погодження залишається лише знайти проект, який бажаєте підтримати, та натиснути «голосувати». При цьому банк гарантує повну безпеку банківських рахунків для учасників голосування.

Окрім цього, Приватбанк розширює канали інформування і відтепер жителі Тернополя можуть голосувати за проекти за допомогою Терміналів самообслуговування (ТСО).

Для цього потрібно:

  1. Вставити картку в термінал для авторизації в системі банку;
  2. Обрати на головній сторінці "Голосування за проекти міст";
  3. Надати згоду на передачу даних сайту "Громадський проект", натиснувши "Голосувати";
  4. Обрати проект з галереї або знайти його за номером/словом з назви в пошуку;
  5. Ознайомитися з проектом і проголосувати.

Наголошуємо, що кожен мешканець може віддати один голос за малий проект та один голос за великий проект. У підсумку голосування ті проекти, які набрали найбільшу кількість голосів до вичерпання обсягу виділених коштів (а це близько 11 млн. грн.) будуть реалізовані у 2019 року.

Ознайомитися з проектами, допущеними до голосування, можна на сайті https://pb.rada.te.ua.

 

Уряд України ремонтує дороги Тернопільщини

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 06:33

Уряд цього року фінансує ремонт більш ніж 3500 км українських автошляхів. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман неодноразово заявляв, що якісний ремонт українських доріг є одним з пріоритетів Уряду. Починаючи з 2016 року фінансування дорожньої галузі щорічно збільшується.  В бюджеті на 2019 рік передбачено більше 55 млрд грн, частина з яких піде на ремонт доріг Тернопільщини.

Чому Уряд проводить капітальний ремонт українських доріг

Коли Уряд Володимира Гройсмана приступив до масштабного ремонту доріг, зі 170 000 км українських шляхів станом на 2016 рік понад 90% були визнані такими, що не відповідають нормам. Причина такого стану – хронічне недофінансування ремонтно-будівельних робіт та утримання доріг, корупція та низька якість виконання робіт. Протягом 10 років будівництво, капітальний ремонт та реконструкція в країні майже не проводилися, а робота Укравтодору була заблокована.

Скільки доріг ремонтується в Україні

З квітня по червень 2016 Урядом були розблоковані рахунки Укравтодору, проведені ключові тендери. В 2016 році Уряд профінансував відновлення 900 км доріг. В 2017 – вже понад 2100 км. Це найбільша кількість доріг, що відремонтована за рік, з 2005 року.

В результаті цього року буде якісно відремонтовано близько 3 500 км автошляхів, з них 1100 км – державних шляхів.

Скільки коштів Уряд виділяє на дороги

Створений  Дорожній фонд починаючи з 2018 року забезпечує гарантоване фінансування українських доріг. Цього року на ремонти і будівництво доріг спрямовано близько 46 млрд грн, з них 11,5 передається в регіони на ремонт місцевих доріг. В проекті бюджету на 2019 рік Урядом передбачено виділення 55 млрд грн на дорожню галузь, з них 17,6 млрд грн. – на місцеві дороги.  Ще 2,5 млрд грн піде на безпеку дорожнього руху.

"Це частина реалізації нашої стратегії – за 5 років з’єднати всі обласні центри України. Наголошую: українці мають право їздити по добрих дорогах і будуть їздити по якісних дорогах", - заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Хто відповідальний за ремонт доріг на Тернопільщині

Раніше  кошти на ремонти регіональних доріг виділялись в «ручному режимі». Саме тому деякі дороги не ремонтувались роками, а то і десятиліттями.  З цього року Укравтодор відповідальний за ремонт і утримання доріг тільки державного значення. Кошти для ремонтів доріг місцевого значення передаються через Дорожній фонд на місця, і вже місцева влада визначає, ремонт яких доріг є пріоритетним для цього регіону.

Як ремонтуються державні дороги

Завдання, яке ставить Уряд – за 5 років з’єднати якісними дорогами усі обласні центри. Дороги мають будуватись за новими стандартами. Тепер якість ремонтів державних доріг суворо контролюється, а тендери проводяться винятково в системі ProZorro. Також Укравтодор зробив жорсткішими вимоги до підрядників – тепер за всіма контрактами на середній ремонт – гарантія не менше 5 років, на капітальний – не менше 10 років. Окрім держави, ремонти доріг контролюють також незалежні експерти і громадські організації.

“Держаудитслужба постійно перевіряє фінансову звітність, плюс існує система лабораторних досліджень. Бригади роблять проби і визначають, чи відповідає технологія нормам. Жодної гривні ми не платимо за погано зроблені дороги. Цього року зроблено біля 3 тис. таких досліджень. Плюс 300-400 різних перевірочних заходів, які дозволяють добиватися якості», - заявив Володимир Гройсман.

Які дороги на Тернопільщині ремонтує держава

Якщо місцеві дороги у Тернопільській області ремонтує місцева влада за кошти державного бюджету, то за ремонт державних доріг відповідає Укравтодор. 


Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України

 

Сергій Надал у Китаї підписав угоду про вступ Тернополя до Альянсу міст «Шовкового шляху»

Четвер, 18 жовтня 2018, 08:13

Цими днями у м. Чжанцзяцзе  (Китай) триває бізнес- саміт «Шовковий шлях 2018» недержавної організації «Міжнародна торгова палата Шовкового шляху» (SRCIC), на якому розглядаються важливі питання, пов'язані з ініціативою "Пояс і Шлях " та місією SRCIC, одночасно сприяючи міжнародному культурному обміну та розвитку туризму.

Участь у саміті приймають міські голови, урядовці, посли, представники ООН та інші делегати міжнародних організацій, керівники транснаціональних підприємств та експерти аналітичних центрів з близько 100 країн світу. В складі української делегаціїі на бізнес-саміті у Китаї перебуває і очільник Тернополя Сергій Надал.

Під час заходу міський голова презентував інвестиційний та туристичний потенціал Тернополя, концепцію індустріального парку, а також, спільно з Генеральним секретарем Міжнародної торгової палати Шовкового шляху, підписав угоду про вступ міста Тернополя в Альянс міст «Шовковий шлях».

«Нам дуже приємно, що Китай зацікавлений у співпраці з Тернополем та включив наше місто до Альянсу міст «Шовкового шляху». Зявдяки цьому сьогодні ми отримали ще одного важливого світового партнера, співпраця з яким дасть можливість спільно діяти та обмінюватися знаннями і досвідом у сферах економіки, освіти, культури та мистецтв, - зазначає Сергій Надал. –  Відтепер  Тернопіль активно братиме участь в ініціативах, що прямо стосуються даної Угоди і ми сподіваємося, що це відкриє нові можливості для нашого міста та принесе позитивний економічний ефект».

Довідка. Саміт у Чжанцзяцзе є третьою щорічною зустріччю Міжнародної торгової палати Шовкового шляху, слідом за успішними зустрічами на найвищому рівні в 2016 та 2017 роках, кожна з яких залучила декілька сотень лідерів урядових, ділових та міжнародних організацій.

rada.te.ua

 

П'яткова шпора

Середа, 17 жовтня 2018, 13:35

Причини виникнення

Це – запальний процес в місці прикріплення плантарного апоневрозу до горбика п`яткової кісти  та супроводжується збільшення в розмірах даного горбика та вираженим больовим синдромом при навантаженні.

П`яткова шпора  частіше розвиваються у жінок у віці старше 40 років. Сприятливими факторами до утворення п'яткових шпор є плоскостопість – зменшується повздовжнє склепіння стопи , внутрішня сторона стопи опускається донизу і, тим самим виникає натяг плантарного апоневрозу стопи, та утворюється  запальний процес в місці прикріплення даного апоневрозу до горбика п`яткової кістки .

Надлишкова вага також може спричинювати перевантаження стопи  та утворення п`яткової шпори.

Часто спричинює дане захворювання і незручне взуття або взуття на великих підборах.

Саме по собі кісткове розростання може ніяк не виявлятися. Характерна симптоматика виникає при приєднанні супутніх розладів: бурситу (запалення синовіальної сумки), періоститу (запалення окістя) і дегенеративно-дистрофічних змін в тканинах, прилеглих до п'яткової шпори.

Розмір п'яткової шпори ніяк не пов'язаний з вираженістю симптомів цього захворювання. Можливо повна відсутність клінічних ознак при кістковому розростанні великих розмірів і втрата працездатності при повному або практично повній відсутності ознак п'яткової шпори за даними рентгенографії.

Симптоми

Спочатку біль виникає під час ходьби. . Пацієнт скаржиться на пекучі, гострі болі, схожі на відчуття цвяха в п'яті, що виникають при початку ходьби (після сну або тривалої перерви) – так звані «стартові болі». У процесі ходьби біль зменшується, а до вечора поступово посилюється.

Біль може набувати стійкого характеру та викликати тривалу непрацездатність. Іноді, щоб розвантажити ногу і зменшити больові відчуття, пацієнти з п'ятковою шпорою змушені пересуватися на милицях.


При огляді п'яти патологічні зміни, як правило, не виявляються. Визначається болючість при здавлюванні п'яти з боків, тиску на бугор п'яткової кістки або ділянку прикріплення ахіллового сухожилка.

Лікування

Для розвантаження ураженої ділянки  хворому рекомендують носити спеціальні ортопедичні устілки.

Рис.2 Профілактичні устілки при п’ятковій шпорі.

Особливо ефективно  застосовувати введення протизапальних препаратів безпосередньо в місце болю – ділянку п`яткової шпори. Пряме введення препарату дозволяє миттєво покращити стан пацієнта. Як правило після одної ін`єкції пацієнт відчуває покращення на декілька місяців-півроку.

Зменшити больовий синдром при даній недузі можна за допомогою методу постізометричної релаксаціїплантарного апоневрозу. Пацієнт повинен провести згинання пальців стопи та одночасно пальцями рук робити цьому невеликий спротив, через 4=5 секунд необхідно пальцями рук провести максимальне розгинання пальців стопи. Повторити 4-5 разів. При цьому знімається підвищене напруження плантарного апоневрозу що значно зменшує больові відчуття та унеможливлює прогресування захворювання.

ambulatoria.io.ua

 

Сторінка 66 з 110

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер